Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Μια εξαιρετική ευκαιρία για να τεθεί θέμα διαγραφής του χρέους

Περίοδο χάριτος έως το 2040 και επιμήκυνση αποπληρωμής έως το 2080 προτείνει μεταξύ άλλων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal (17/5). Κατά τις πληροφορίες, η πρόταση κατατέθηκε στους εταίρους της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συζητήσεις για το χρέος της Ελλάδας, τους οποίους επικαλείται η WSJ, το ΔΝΤ επιθυμεί οι λήξεις των ομολόγων να επεκταθούν έως το 2080. Επιπλέον, το Ταμείο εισηγείται τα επιτόκια για τα δάνεια της Ευρωζώνης να είναι σταθερά για τα επόμενα 30 έως 40 χρόνια στο 1,5%, με όλες τις αποπληρωμές τόκων να αναβάλλονται έως την ωρίμανση των δανείων.

Η πρόταση αυτή - αν και δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους επί της ουσίας - είναι ότι καλύτερο έχει κατατεθεί στο τραπέζι από μεριάς των δανειστών. Μιας και η πρόταση αυτή ουσιαστικά θέτει το ζήτημα της μονομερούς διαγραφής τουλάχιστον ενός σημαντικού μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας. Μονομερούς γιατί δεν περιλαμβάνει τα καταστροφικά για την Ελλάδα "αντισταθμιστικά οφέλη" για τους δανειστές σαν κι αυτά του 2012.
Κι επομένως θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι η χώρα διέθετε δική της κυβέρνηση με στοιχειώδη προσωπική και συλλογική εντιμότητα. Ωστόσο, όπως ξέρουμε, η Ελλάδα τελεί υπό επίσημη κατοχή του Ευρωπαίων εταίρων και ιδιαίτερα της Γερμανίας, ενώ οι εγχώριες κυβερνήσεις λειτουργούν ως δοσίλογοι, ως σύγχρονοι Τσολάκογλου.
Να γιατί η κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο, παρακαλώ, των κοινοβουλευτικών κομμάτων αντέδρασε αμήχανα. Αιφνιδιάστηκε. Όλοι τους προσπέρασαν τη συγκεκριμένη πρόταση του ΔΝΤ σαν κάτι το ασήμαντο, το δευτερεύων. Σαν κάτι που δεν αφορά πρώτα και κύρια την Ελλάδα.
Η πρόταση αυτή του ΔΝΤ έφερε αναστάτωση στο Βερολίνο, όσο και στην Αθήνα. Η Γερμανία - όπως ήταν φυσικό - αντέδρασε αρνητικά. Τρελή είναι να παραιτηθεί από το θανάσιμο κεφαλοκλείδωμα που έχει εφαρμόσει στην Ελλάδα;
Η κυβέρνηση με τη σειρά της έβγαλε την εκπρόσωπό της να δηλώσει αμήχανα ότι αυτή η πρόταση του ΔΝΤ κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ωραία. Και τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση; Πώς σκέφτεται να εκμεταλλευθεί αυτή την πρόταση; Η κ. Γεροβασίλη έκανε δηλώσεις ως σχολιαστής. Λες και η πρόταση δεν αφορά πρωτίστως την Ελλάδα.
Το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι οι απόψεις Ευρωπαίων και ΔΝΤ δεν βρίσκονται σε σύμπνοια και πρόσθεσε ότι «μένει να δούμε πώς θα συγκλίνουν αυτές οι διαφορές για να παρθεί η τελική απόφαση» για την ελάφρυνσή του. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση - ως τυπική κυβέρνηση Τσολάκογλου - παραμένει αμέτοχη και απλός παρατηρητής στην όλη υπόθεση. Λες και δεν την αφορά.
Κι αυτή η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι διαπραγματεύεται! Και μάλιστα διαπραγματεύεται με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού.
Φυσικά, κανένα άλλο - επαναλαμβάνω, κανένα άλλο - κόμμα δεν εγκάλεσε την κυβέρνηση για την απάθειά της σε μια τόσο σημαντική πρόταση για το χρέος. Όλοι τους - μηδενός εξαιρουμένου - είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με το καθεστώς κατοχής. Όλοι τους είναι της γνωστής λογικής: δεν γίνεται τίποτε! Οι προφάσεις μόνο αλλάζουν.
«Η Ελλάδα είναι ουσιαστικά έξω από την εικόνα», δήλωσε στη WSJ ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. "Αυτό είναι ένας διάλογος μεταξύ του ΔΝΤ και των χωρών που πραγματικά θέλουν το ΔΝΤ." Δηλαδή μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας. Μια αναμέτρηση καρχαριών με την Ελλάδα στην γωνία.
Αν βέβαια είχαμε κυβέρνηση που να νοιάζεται στοιχειωδώς για τον τόπο, η πρόταση του ΔΝΤ θα συνιστούσε μια θαυμάσια ευκαιρία για διαπραγμάτευση από μηδενικής βάσης. Θα δήλωνε ότι μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να αποτελεί βάση για συζήτηση όχι μόνο για το χρέος, αλλά και για το σύνολο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.
Κι έτσι θα έβρισκε την ευκαιρία να προχωρήσει άμεσα σε αναστολή των πληρωμών του χρέους. Πρώτα και κύρια προς το ΔΝΤ, αλλά και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό. Τουλάχιστον μέχρι να καταλήξει η διαπραγμάτευση. Ποιός θα της αρνιόταν, από τη στιγμή που είναι πρόταση του ίδιου του ΔΝΤ;
Αυτό θα έκανε μια οποιαδήποτε κυβέρνηση δεξιάς ή αριστεράς, όσο συστημική κι αν ήταν, σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα του κόσμου. Όχι όμως στην Ελλάδα. Η εθελοδουλία, ο ραγιαδισμός, ο δοσιλογισμός είναι τόσο συνυφασμένα με το πολιτικό DNA των κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς στην Ελλάδα, που ακόμη και μια τέτοια ευκαιρία για μια νέα διαπραγμάτευση των πάντων από μηδενικής βάσης - την οποία δεν θα έχανε ούτε καν η πιο συστημική κυβέρνηση του πολιτισμένου κόσμου - φαντάζει κάτι το αδύνατο.
Να δείτε που το ΔΝΤ θα επανέλθει με ακόμη πιο ριζοσπαστικές προτάσεις διαγραφής του χρέους. Δεν του κοστίζει τίποτε. Στόχος του είναι να φέρει σε δύσκολη θέση το Βερολίνο. Για τους δικούς του λόγους. Κάνει προτάσεις εκ του ασφαλούς, έχοντας σίγουρο ότι ο άμεσα ενδιαφερόμενος, η Ελλάδα, θα παραμείνει αμέτοχη να δέχεται παθητικά τα χειρότερα.
Δημοσιεύτηκε στην kontranews, 22/5/2016

7 σχόλια:

  1. χτες είδα το this is not a coup. σ ένα χώρο όπου ήμασταν 3 κι ο κούκος
    κάτα τη δική μου φτωχή άποψη κάτι του έλειπε. μια στρογγυλάδα. αλλά ας είναι.
    το μόνο που εννόησα είναι το καταπληκτικό παιχνίδι του έχω και τα μαύρα και τα άσπρα στο σκάκι.
    που πάει να πει. κάνω μια κατάσταση και φέρνω όλους όσους θέλω στο γκρεμνό. αλλά ταυτόχρονα καλύπτω τα νώτα μου με το γεγονός πως καθιστώ ενάντιούς μου - με τη συναίνεσή τους φυσικά - τους κοινώς απεχθείς και ειδεχθείς φασίστες. οπότε μ ένα σμπάρο 2 τρυγόνια. δε θες την παρούσα κατάσταση; αλλά πού να προστρέξεις; στο μίασμα; α πα πα κάτσε και φάτην.
    εδώ υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση όσον αφορά την Ελλάδα. υπάρχουν κι άλλοι που ξέρουν και θέλουν και μπορούν και δεν έχουν σχέση καμία με ακροδεξιότητες. ποιοι;
    εδώ θέλει λίγο ψάξιμο και πολύ μυαλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα σκυλιά (βλ. λαός) γαυγίζουν αλλά το καραβάνι (βλ. φωτισμένοι πρώην αστοί κνίτες) προχωρά. Ο μεγάλος ηγήτορας (βλ. Δραγασάκης) και ο μπροστινός του (βλ. Τσιπιρίκος) γνωρίζουν καλά τη στόφα των ακολούθων τους - είπαμε το καραβάνι προχωρά.

    Μέσα στην θλίψη μου για την κατάντια της πατρίδας μου (να έχει στο τιμόνι της αυτά τα άτομα), χαίρομαι μόνο για ένα πράγμα. Παρά τρίχα και θα την γλύτωναν. Τώρα (ο,τι και να γίνει στη συνέχεια) δικαιωματικά θα έχουν μία περίοπτη θέση στο πανθεον των εθνικών "ευεργετών". Άξιοι!

    Όπως λέει και ο ποιητής, "Α, ρε Λαυρέντη, εγώ που μόνο το 'ξερα τι κάθαρμα ήσουν
    τι κάλπικος παράς, μια ολόκληρη ζωή μέσα στο ψέμα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...προτασις, μπορει ναναι βλακεια, αλλα θα την πω, γιατι δεν παιρνεις το κο Νίκο Καραβέλο, τον Δ. ΚΑΡΟΥΣΟ, τον κο ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ, τον κο ΚΑΣΣΙΜΑΤΗ, τον Σπυρο Σταλια, ή και τον πολιτικό αναλυτή Κυριάκο Κυριακόπουλο και εσυ φυσικα, και να κατεβειτε στο Συνταγμα, με μια καλα οργανωμενη και φυσικα καλα διαφημισμενη προπαντος ομιλια-συζητηση, όπως το 11, αλλα τωρα θα είναι μια ομαδα από πραγματικα πατριωτες, ανθρωπους που ξερουνε τι γινεται και τι να κανουν την επομενη μερα, και να κανετε μια ομιλια-συζητηση, αλλα όχι της μιας μερας, ένα ολοκληρο σ/κ ισως, και απτο πρωι..!!!!
    θα ενεργησει θετικα νομιζω σε πολυ κοσμο.! μπας και ξεσηκωθει ο μεσος ελληνας και γλυτωσουμε μια ωρα αρχιτερα..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με το πνεύμα και την ουσία της πρότασης! Χρειάζεται έντονη προετοιμασία και προβολή ενός γεγονότος που να έχει τη δυναμική να ξεκουνήσει τον κόσμο. Ένα panel με πλατύτερη αναγνωρισιμότητα ώστε να αγγίζει κι άλλο κόσμο (Βατικιώτης, Α.Χατζηστεφάνου, Μπογιόπουλος, πολλοί άλλοι). Το σημαντικό είναι εφόσον πειστούν κάποια από αυτά τα πρόσωπα να κάνουν μια κοινή εμφάνιση, να γίνει η μέγιστη δυνατή διαφήμιση της αλλά και σοβαρή διοργάνωση (εξοπλισμός,online μετάδοση, τηλε-παρεμβάσεις από πρόσωπα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες πόλεις ή το εξωτερικό). Τα έξοδα μπορεί να είναι πολλά αλλά αν υπάρχει θέληση και concept να δούμε μετά πώς θα βρεθούν! Ο κόσμος όσο κι αν γκρινιάζει έχει μείνει αποσβολωμένος και αηδιασμένος και οδηγείται στην απάθεια. Χρειάζεται να παίξουμε (και) με τους όρους επικοινωνίας. Χρειάζεται ένα κορυφαίο γεγονός για να αποτελέσει πυρήνα συσπείρωσης και αναφοράς για όσα ακουστούν εκεί!

      Διαγραφή
  4. ¨Να δείτε που το ΔΝΤ θα επανέλθει με ακόμη πιο ριζοσπαστικές προτάσεις διαγραφής του χρέους¨

    το πες και εγινε ρε καζακη:) κοίτα σελιδα 10:

    http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2016/cr16130.pdf




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οπως σας πρότεινε ένας στην εκπομπή να κάνετε ομιλία στην πλ. Συντάγματος, μια επέκταση αυτής της ιδέας είναι τώρα το καλοκαίρι να κάνετε ομιλίες μονο στην κεντρική πλατεία της κάθε πόλης που πηγαίνετε, διότι το καλοκαίρι εκεί είναι το κέντρο της ζωής της πόλης και όλοι είναι έξω στις πλατείες, και θα περάσει τόσος κόσμος από την πλατεία όσο διαρκεί η ομιλία πεζός ή με αυτοκίνητο και θα μυριστεί ότι γίνεται ομιλία του ΕΠΑΜ εκεί, και θα τραβήκει και περαστικούς. Ακόμα και αυτοί που δεν μπορούν να σταματήσουν θα το έχουν υπόψιν τους να το ψάξουν περισσότερο αν τους ενδιαφέρει. Καλό θα ήταν το καλοκαίρι να μην κάνετε ομιλίες σε κλειστούς χώρους διότι τότε μόνο όσοι ήταν να έρθουν στην ομιλία από πριν θα το επωφεληθούν. Καλή δύναμη και καλή λευτεριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κ. Καζάκη, νομίζω ότι μετά τα έξι (6) καταστροφικά μνημονιακά χρόνια πού επεβλήθηκαν στην Ελλάδα, η ΕΕ-ΟΝΕ είναι υπόλογη και οφείλει να πληρώσει τίς ζημιές πού μας προκάλεσε, οί οποίες ΠΡΟΦΑΝΩΣ είναι πολλαπλάσιες του ΧΡΕΟΥΣ. Αυτό είναι πλέον το ισχυρότερο επιχείρημα γιά την διαγραφή του. Επίσης κ. Καζάκη γιά το ότι δέν παρουσιάζεστε στα μεγάλα κανάλια φέρετε ακεραία την ευθύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή