Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Τι διδάσκει το παράδειγμα της Αργεντινής;

Πώς διαπραγματεύεσαι με μια χώρα υπό καθεστώς χρεοκοπίας; Φροντίζεις να εξαγοράσεις την κυβέρνησή της και ύστερα όλα τ' άλλα είναι εύκολα. Τι γίνεται όταν αυτή δεν εξαγοράζεται; Τότε βρίσκεις έναν ασυνείδητο γηραλέο δικαστή στις ΗΠΑ, όπου βαραίνει πρώτα και κύρια το πορτοφόλι και ξεκινάς ολόκληρη εκστρατεία ποινικοποίησης της κυβέρνησης που αρνείται να πληρώσει.
Τι γίνεται όμως όταν αυτό το κράτος και η κυβέρνησή του "δεν μασάει"; Τι γίνεται αν σε αντιμετωπίζει με όρους εθνικής κυριαρχίας και αρνείται να υποταχθεί στις αποφάσεις του ασυνείδητου δικαστή; Τότε βάζεις μπρος τα πλάγια μέσα. Φροντίζεις να πέσει η κυβέρνηση που δεν εξαγοράζεται και δεν εκβιάζεται, για να αναδειχθεί μια νέα απόλυτα διεφθαρμένη και εξαγορασμένη κυβέρνηση.
Αυτό δείχνει και το παράδειγμα της Αργεντινής. Τα επενδυτικά κεφάλαια "γύπες" μετά από 14 χρόνια άκαρπες δικαστικές διαμάχες με την Αργεντινή για να την εξαναγκάσουν να πληρώσει ομόλογα, που είχαν αγοράσει σε εξευτελιστικές τιμές μετά την χρεοκοπία της, τελικά βρήκαν τη λύση. Χρηματοδότησαν και υποστήριξαν τον υποψήφιο που νίκησε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή, Μαουρίσιο Μάκρι.
Και τι έκανε η κυβέρνηση Μάκρι; Φρόντισε να εξυπηρετήσει τους πάτρωνές της. Προχώρησε σε συμβιβασμό της τάξης των 4,65 δις δολαρίων το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής μεταξύ του Προέδρου της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι - που η Wall Street Journal χαρακτηρίζει "φιλικό προς τις επιχειρήσεις", έναντι της "λαϊκίστριας" Φερνάντεζ - και τα 4 hedge fund των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Elliott Management Corp. και NML Capital Ltd με ιδρυτή και CEO τον Πολ Σίνγκερ.
Ο Πολ Σίνγκερ έγινε ζάμπλουτος κερδίζοντας από την χρεοκοπία των χωρών. Ιδίως χωρών με τρομακτικά προβλήματα φτώχειας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Μια από τις πιο αγαπημένες πρακτικές του είναι να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών υπό καθεστώς χρεοκοπίας. Τα αγοράζει μερικά σεντς στο δολάριο και έπειτα πιέζει την κυβέρνηση της χώρας να πληρωθεί όσο πιο κοντά γίνεται στην ονομαστική τους αξία.
Η πρακτική αυτή έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από τους διεθνείς οργανισμούς. Ενώ χώρες όπως η Βρετανία έχουν πάρει μέτρα έτσι ώστε τα δικαστήριά τους να μην παίρνουν αποφάσεις υπέρ τέτοιων πρακτικών. Όχι όμως οι ΗΠΑ. Ούτε βέβαια η ευρωζώνη, που συνιστά παράδεισο για αυτούς τους "γύπες". Όπως άλλωστε πολύ, μα πολύ σύντομα θα ανακαλύψει ο δανειολήπτης στην Ελλάδα, αλλά και οι λίγες βιώσιμες επιχειρήσεις της χώρας.
Το Elliott θα ανταμειφθεί αδρά για την υπομονή του, αναφέρει η Wall Street Journal την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι το Hedge Fund θα κάνει ένα κέρδος "περίπου 10 με 15 φορές την αρχική επένδυσή του." H εφημερίδα αναφέρει ότι τα κέρδη λαμβάνουν υπόψη "πάνω από $ 100 εκατομμύρια για αμοιβές δικηγόρων και άλλα ζητήματα."
Ο Jay Newman, ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου Elliott, δήλωσε στην εφημερίδα ότι είδε την ευκαιρία, όταν το δημόσιο χρέος της Αργεντινής διαπραγματευόταν στα 20 σεντς στο δολάριο "κατά τις πρώτες ημέρες της πρώτης θητείας του George W. Bush," την αρχή του 2001. Κι έτσι αγόρασαν ομόλογα σε εξευτελιστικές τιμές, ποντάροντας ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί εκείνος που θα τα παίρνει χοντρά χωρίς να του καίγεται καρφί για τη χώρα και το λαό της, ώστε να πληρώσει τους "γύπες".
Και βρέθηκε. Ο Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος αποδέχθηκε να πληρώσει τους "γύπες" στο 75% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν. Και φυσικά να τους αποζημιώσει με τους τόκους υπερημερίας για όλα τα χρόνια, που η κυβέρνηση Κίχνερ και Φερνάντεζ αρνιόταν κάθε αξίωσή τους.
Χαράς ευαγγέλια για τις διεθνείς αγορές. Η Αργεντινή ξαναγυρίζει στις αγορές. Δεν έχει καμιά σημασία για την κατάρρευση που κυριολεκτικά βιώνει η χώρα στους τρεις πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Μάκρι. Ούτε την έναρξη ενός νέου φαύλου κύκλου δανεισμού, απ' όπου οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι τοκογλύφοι και οι διεφθαρμένοι της κυβέρνησης.
Τι αποδεικνύει η περίπτωση της Αργεντινής; Κάτι που επιβεβαιώνεται κάθε φορά σε κάθε μια από τις περίπου 296 χρεοκοπίες κρατών τους τελευταίους δύο αιώνες. Δίχως ουδεμία εξαίρεση. Κανείς δεν μπορεί να εξαναγκάσει μια κυβέρνηση να ενδώσει στους δανειστές της. Κανένα δικαστήριο, κανενός είδους εξωτερική πίεση. Μόνο η εξαγορά της κυβέρνησης εξασφαλίζει την πληρωμή των δανειστών.
Όσες φορές έχουν χρεοκοπήσει κράτη και οι κυβερνήσεις τους έχουν ενδώσει στις πιέσεις των δανειστών, αυτό συμβαίνει γιατί έχουν εξαγοραστεί. Δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας άλλος λόγος. Είναι το μόνο και το πιο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουν οι δανειστές απέναντι στα κράτη οφειλέτες. Έτσι συνέβη και στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των 4 παλαιότερων επίσημων χρεοκοπιών της χώρας, αλλά και της σημερινής. Προς γνώση λοιπόν και συμμόρφωση.

12 σχόλια:

  1. Άρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους λαούς....Θα πρέπει ο κάθε λαός να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και ενημέρωση σχετικά με τα δημοσιονομικά της χώρας του, ώστε ακόμη και αν έχει μια φιλολαική κυβέρνηση στην εξουσία, να μπορεί να προλάβει πιθανή εξαγορά των στελεχών της. Βέβαια, υποθέτω, εάν δεν έχει αναγνωρίσει το χρέος, ως απεχθές και παράνομο, είναι πιο δύσκολο για τους "γύπες" να προχωρήσουν σε κάποια επίθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Hungry Mind, Ναι. Τα πράγματα είναι όντως δύσκολα για τους λαούς. Οι γύπες και τα κοράκια, πριν εφορμήσουν στους λαούς, τους εκπαιδεύουν να τους φοβούνται και να τους περιμένουν με δέος. Και πληρώνουν δις, γι’ αυτήν την «εκπαίδευση» : «στην παιδεία», στην «υγεία», στην «έρευνα», στον απόλυτο έλεγχο των Μέσων Μαζικής Εξηληθίωσης, στους κάθε λογής μισθοφόρους τους («καθηγητάδες», «διανοούμενους», «δημοσιοκάφρους», μπάτσους, ιδιωτικούς στρατούς, συνταγματάρχες πολιτικάντηδες κλπ, κλπ). Κάπως έτσι, δημιουργούν στρατιές εξηλιθιωμένων (πχ Αργεντινών, στο παράδειγμά μας), που ξαναψηφίζουν (για τους δικούς τους βλακώδεις λόγους) το μητσοτάκη τους. Κι’ αν οι λαοί ξυπνήσουν, τι γίνεται;
      Μια κορυφαία παρουσίαση, των πώς και των γιατί, έχει γράψει, με το αίμα του, ό Eduardo Galeano. Για την Λατινική Αμερική. Από το 1789 μέχρι και σήμερα, ακολουθούν την ίδια πολιτική ΠΑΝΤΟΥ. Τα ίδια πράγματα που λέει, χρόνια τώρα, ο κ. Καζάκης, θα τα διαβάσεις σαν «ιστοριούλες», μυθιστορηματικά, στα βιβλία του : «Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής» (2τομοι) και «Μνήμες της φωτιάς» (3 τομοι). Τα ίδια ακριβώς κάνουν και σε ‘μας. Και με τον Τρικούπη και σήμερα. Οι ίδιες οικογένειες μαφιόζων (Ροτσιλντ κλπ). Απίστευτο…

      Διαγραφή
  2. Ο οικονομολόγος Β. Βιλιάρδος στην ιστοσελίδα του ίσχυρίζεται ότι " εάν επιλέγαμε την έξοδο από την Ευρωζώνη, έστω αρνούμενοι επιτυχώς την πληρωμή του δημοσίου χρέους μας, παραμένοντας στο σύστημα της δημιουργίας χρημάτων από τις εμπορικές τράπεζες, δεν θα είχαμε απολύτως κανένα θετικό αποτέλεσμα - εκτός εάν το αλλάζαμε, εθνικοποιώντας ταυτόχρονα τόσο την κεντρική (η Τράπεζα της Ελλάδας ανήκει μόλις κατά 6% στο δημόσιο), όσο και τις ιδιωτικές.
    Με δεδομένο όμως το ότι, η παρούσα κυβέρνηση έχει πουλήσει τις εμπορικές τράπεζες σε ξένους επενδυτές, με το σχετικά πρόσφατο σκάνδαλο των σκανδάλων, η εθνικοποίηση τους δεν είναι πλέον εφικτή - ενώ η ανανέωση της σύμβασης με την κεντρική τράπεζα από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν επιτρέπει ούτε τη δική της κρατικοποίηση (εάν υποθέσουμε πως θα ήταν εφικτή). "
    Ποιά είναι η δική σας γνώμη για την θέση του κ. Βιλιάρδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι συστημικές τράπεζες οφείλουν να πτωχεύσουν κι όχι να εθνικοποιηθούν. Πώς; Η κυβέρνηση απαιτεί ανακεφαλαιοποίησή τους από τους ήδη υφιστάμενους μετόχους. Επίσης απαιτεί να επιστραφούν τα ποσά που έχουν κατατεθεί από το δήμοσιο για ανακεφαλαιοποίηση. Οϋτε το ένα μπορεί να γίνει, ούτε το άλλο. Οπότε μπαίνουν εκκαθαριστές σ' αυτές μαζί με τη δικαιοσύνη. Και τότε όλες οι συστημικές τράπεζες τίθενται σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Όπως προβλέπει ο νόμος. Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένες τράπεζες πτωχεύουν, εκκαθαρίζεται η καταθετική τους βάση - με τις πραγματικές καταθέσεις να τίθενται υπό καθεστώς προστασίας - εκκαθαρίζεται το ενεργητικό τους με σβήσιμο όσων δανείων δεν είναι προϊόν διαπλοκής και διαφθοράς. Μετά την εκκαθάριση στήνονται ολοκαίνουργιες τράπεζες ειδικού σκοπού, υπό καθεστώς νέας εθνικής πιστωτικής πολιτικής και 100% στο δημόσιο.

      Διαγραφή
  3. http://larrysummers.com/2016/02/17/the-age-of-secular-stagnation/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. k.Καζακη τι έχετε να πείτε τώρα όταν ή ΕΕ αποφάσισε να κλείσει τα βαλκανικά συνωρα για να εγκλωβιζονται οι ροές λαθρομεταναστών στην Ελλάδα? Ενώ εγώ εξ αρχής σας είπα ότι το σχέδιο του ΕΠΑΜ για το προσφυγικό είναι λάθος και μη εφαρμόσιμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλείνουν τα σύνορα γιατί η Ελλάδα διαχειρίζεται το όλο θέμα ως ευρωπαϊκό ζήτημα, ως ιδιωτικό ζήτημα των επιμέρους χωρών κι όχι ως διεθνές υποκείμενο στο διεθνές δίκαιο. Και μπορούν να το κάνουν όσο η χώρα μας είναι εγκλωβισμένη στη Σέγκεν και το Δουβλίνο. Δεν υπάρχει τίποτε το ουτοπικό σ' αυτό που πρότεινε το ΕΠΑΜ. Αρκεί να μην είμαστε λεβαντινοραγιάδες και να ξεκινούσαμε με την καταγγελία της Σένγκεν και του Δουβλίνου.

      Διαγραφή
    2. Επίσης θα ήθελα να πω καί κάτι άλλο: τώρα τελευταία παντού στίς ομιλίες σας επισημαίνεται το γεγονός για την συγγένεια των Ελλήνων με τούς ανατολιτικούς λαούς! Ξέρουμε ότι ενα μεγάλο ποσοστό απο τους σημερινούς Τούρκους είναι Ελληνες οι όποιοι είτε εξισλαμιστικαν βίαιος είτε ήταν εκεί απο τον καιρό του Μ. Αλέξανδρου και ακόμα νωρίτερα, είναι ελάχιστοι οι πραγματικοί ιουγουρ -Τούρκοι μογγόλοι οι οποίοι ήρθαν απο την κινεζική περιοχή γιουνάν σαν προϊόν επιμιξίας απο τους μογγολικές ορδές! Ελληνικό ΔΝΑ υπαρχει και στην Συρία βεβαιος και άλλου στη μ. Ανατολή! Ομως αυτοί που έρχονται παρουσιάζουν προτων πληρη έλλειψη ελληνικότητα είτε βιολογική είτε πολιτισμική, ενω έρχονται και πολλοί απο την Αφρική απο χώρες που δεν υπάρχει πόλεμο! Τι θέλω να πώ;; Οτί πρώτον σχεδόν όλοι απο αυτούς δεν είναι πρόσφυγες αλλά έχουμε να κάνουμε με οργανωμένη εισβολή με σκοπό ισλαμοποιηση και κοσσοβοποιηση της Ελλάδας έτσι ώστε όταν μπούν τα νατοικα στρατεύματα στην Ελλάδα δήθεν για να προστατέψουν τους λαθρομετανάστες επειδή ή Ελλάδα ούτε τους μεταχειρίζεται όπως πρέπει θα τους εξοπλιστούν (όπως έκαναν με τους κοσσοβαρους του uck με αποτέλεσμα να εκδιώξουν τους Σέρβους ) και θα δημιουργήσουν εμφύλιο πόλεμο διαμελιζοντας την Ελλάδα!! Και εσείς μας εξηγείτε συνεχεια ποσο " ιεροί " και " καιμενοι" είναι όλοι αυτοί κι ότι οι κακοί ευρωπαίοι φταίνε! Επαναλαμβάνω: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΥΤΟΙ! ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΛΛΟΦΥΛΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΜΑΣ! Συμφωνώ μαζί σας οτι ο πρόσφυγας είναι πρόσωπο ιερό ναι να μείνουν οι ελάχιστοι πραγματικοί πρόσφυγες απο Συρία ή απο χώρα με πραγματικό πόλεμο οι υπόλοιποι πρέπει να φύγουν αμέσως! Δεν είναι τώρα ή στιγμή να μιλάτε όπως μιλάτε διότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει πλέον απο κάθε έλεγχο!

      Διαγραφή
    3. Χαλάρωσε Ευδοκία μου και μη θυμώνεις τόσο… Οι εξαθλιωμένοι ξεβράκωτοι, που σου καθαρίζουν τα τζάμια στα φανάρια, δεν είναι ο εχθρός σου. Εξ’ άλλου το 99% από αυτούς, να φύγουν θέλουν από δω, να πάνε στην Εδέμ της κεντρικής ευρώπης θέλουν. Πράγματι, όπως λες, έχουμε δυο κατηγορίες μεταναστών : τους κυνηγημένους με το ζόρι απ’ τα σπίτια τους, πρόσφυγες, εξόριστοι πολέμου, ή όπως αλλοιώς θέλεις πες τους, και τους πεινασμένους, που φεύγουν απ’ τον τόπο τους με την ελπίδα να λαδώσουν τ’ αντεράκι τους, όπου αλλού. «Οργανωμένη εισβολή» με σαπιοκάραβα σκυλοπνίχτες, ούτε έγινε ποτέ ούτε και τώρα δεν γίνεται. Αντί να λέμε ότι έχει άδικο ο Καζάκης, γιατί δεν βλέπουμε το προφανές : Ποιος κάνει τον πόλεμο εκεί κάτω και διώχνει τον κόσμο απ’ τα σπίτια του, μπας και γλυτώσει το κεφάλι του; Ο Καζάκης; Η σφηκοφωλιά του νατο μήπως; Οι σύμμαχοι και φίλοι μας σ’ ανατολή και δύση; Οι φίλοι μας καλοί ευρωπαίοι, γιατί δεν δέχονται όσους θέλουν να πάνε εκεί και κλείνουν τα σύνορά τους ενώ την ίδια στιγμή μας κατηγορούν ότι δεν τους κρατάμε εμείς; Και γιατί δεν πιέζουν αυτούς που κάνουν τον πόλεμο εκεί κάτω, να σταματήσουν και να κοιτάξουν να βοηθήσουν τους φευγάτους απ’ τα σπίτια τους; Στο κάτω-κάτω οι ίδιοι τους τα χάλασαν και τους ραίνουν με μπόμπες. Αυτοί οι «αλλόφυλοι» ΔΕΝ κάνουν εισβολή. Το ΝΑΤΟ κάνει την εισβολή. Και εκεί κάτω Kαι εδώ. Και το πιο απλό : γιατί δεν ανοίγουμε τα σύνορά μας, σ’ αυτούς τους δυστυχισμένους, που θέλουν να φύγουν; Γιατί δεν τους δίνουμε τα χαρτιά που θέλουν να φύγουν, να πάνε όπου θέλουν; Γιατί ΟΛΕΣ οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τους κρατούσαν εδώ με το ζόρι; Μήπως γιατί έτσι εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των νατοικών αφεντικών τους; Θα σου πρότεινα λοιπόν, ν’ αρχίσεις να κοιτάς το φεγγάρι που δείχνει το δάχτυλο, και όχι το δάχτυλο.

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή