Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Το Πρώτο Σκαλί

Για όσους λυγίζει η κούραση της μάχης και κάτω από την πίεση των καταστάσεων απογοητεύονται, ας μην παραπονιούνται. Ας κοιτάξουν γύρω τους τα ζωντανά πτώματα, τα ερείπεια που δευτερώνουν με αναστεναγμό, "δε γίνεται τίποτε." Κανένας αγώνας, καμιά μάχη δεν πάει χαμένη. Χαμένος είναι μόνο εκείνος που απέχει κι έχει συνθηκολογήσει εξαρχής. Και νικητής είναι μόνο εκείνος που αντέχει να ανέβει σκαλί-σκαλί ολόκληρη την σκάλα. Όσο απόκρυμνη κι αν είναι. Όσο δύσκολη και άνιση κι αν είναι η ανεβασιά.
Προς όλους τους συναγωνιστές και φίλους που κουράστηκαν, αλλά δεν ενέδωσαν, ούτε πρόκειται να ενδώσουν, τους θυμίζω τι έλεγε ο μεγάλος Καβάφης ήδη από το 1899:
Εις τον Θεόκριτο παραπονιούνταν
μια μέρα ο νέος ποιητής Ευμένης•
«Τώρα δυο χρόνια πέρασαν που γράφω
κ’ ένα ειδύλλιο έκαμα μονάχα.
Το μόνον άρτιόν μου έργον είναι.
Aλλοίμονον, είν’ υψηλή το βλέπω,
πολύ υψηλή της Ποιήσεως η σκάλα•
κι απ’ το σκαλί το πρώτο εδώ που είμαι
ποτέ δεν θ’ ανεβώ ο δυστυχισμένος.»
Είπ’ ο Θεόκριτος• «Aυτά τα λόγια
ανάρμοστα και βλασφημίες είναι.
Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπει
νάσαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος.
Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι•
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.
Κι αυτό ακόμη το σκαλί το πρώτο
πολύ από τον κοινό τον κόσμο απέχει.
Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο
πρέπει με το δικαίωμά σου νάσαι
πολίτης εις των ιδεών την πόλι.
Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι
και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν.
Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέτας
που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης.
Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι•
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.»
Τιμή και δόξα σ' όλους εκείνους που τολμούν να καταχτήσουν το πρώτο σκαλί. Είναι αυτό που τους διαφοροποιεί από τους χαμένους. Είναι αυτό που τους δίνει το δικαίωμα να είναι αισιόδοξοι για τη νίκη.

16 σχόλια:

  1. Παρα πολλοι ελληνες είναι τηλεορασόπληκτοι και πολύ απλά έχουν πιστέψει την εκδοχή των σαβουρο-κάναλων, δηλ "τα φάγαμε, αμαρτήσαμε, πρέπει να πληρώσουμε, και εξοδος απο το ευρω ειναι καταστροφη". Ελάχιστοι εχουν συνειδητοποιησει οτι την εποχη της παγκοσμιοποιησης εχουμε χασει την εθνικη και οικονομικη μας κυριαρχια, και οτι σε αυτο το πλαίσιο δεν παίζει κανένα ρόλο εαν στη κυβέρνηση ειναι "αριστεροί" η "δεξιοί".

    Ειναι πολυ δύσκολο να πείσεις ενα λαό που έχει τρικυμία εν κρανίω απο τη μαζική προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου και δεν έχουν ιδέα ουτε για τα πραγματικά αίτια της κρίσης ούτε και για το πως μπορούμε να ανακάμψουμε.

    Υπάρχει μεγάλη άγνοια και για την λειτουργία της Ε.Ε και για το πόσο επηρεάζει και ελέγχει τη χώρα, και πολλοί πιστευουν οτι είναι ενα "ανθρωπιστικός" και "δημοκρατικός" οργανισμός που έφερε ειρήνη και ευημερία .

    Θυμάμαι πριν 10 χρόνια οταν ήμουν μαθητής στο Λύκειο και οι περισσότεροι μαθητες δεν γνώριζαν καν οτι υπάρχει Ευρωπαϊκη Ένωση και οτι ειμασταν μέλος. Ακόμα και στο πανεπιστημιο, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναικός, οι εξορμήσεις στα σκυλάδικα, και ο υπερκαταναλωτισμός ηταν η κύρια ενασχόληση μιας σημαντικής μερίδας.

    Εμαθαν για τους "Ευρωπαίους" ξαφνικά τη μνημονιακή εποχή, αλλα κατα βάση θεωρούν οτι οι "κακοί" Γερμανοί ευθύνονται και χάλασαν τη "καλή" Ευρώπη. Εξου και οι μπούρδες "this is a coup" που αναρτούσαν μαζικά στο ιντερνετ την ημέρα που ο Τσίπρας συμφώνησε για νέο μνημόνιο. Μονο χαïβάνια και χάπατα θα πιστευαν οτι υπήρχε δημοκρατία στην Ε.Ε και οτι εγινε καποιο πραξικοπημα και εκβιαστηκε ο Τσιπρας ωστε να συναινέσει στο νεο μνημόνιο. Δεν τους περασε απο το μυαλο οτι ολα ηταν προαποφασισμένα αλλα και αναπόφευκτο να γινει οσο ειμαστε εντος Ε.Ε ΕΥΡΩ.

    Το αθλιο παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ οτι για ολα φταιεί η λιτότητα και οτι θα αλλαξει η κατασταση εντος Ε.Ε εγινε πιστευτό. Γιαυτο και αντιμετώπιζαν σα "λαικο αγωνιστή"¨ το καραγκιοζη Μπαρουφακη. Τελικά αφου έφαγαν και τη καρπαζιά και απο το ΣΥΡΙΖΑ, απλα έχουν πετάξει λευκή πετσέτα και θεωρούν οτι δεν υπαρχει τιποτα πλεον. Οποτε αφου θα πανε που θα πανε σα πρόβατα στη σφαγή, επέλεξαν "αριστερο" δήμιο αφου θα τους πάρει το κεφάλι με περισσότερη ευαισθησια απο τη "Δεξια¨.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελεος ρε Φιλε και συ και ο επομενος deja. Εισαι συ στο πρωτο σκαλοπατι? Ασε τις τρικυμιες εν κρανιω! του Λαου και τα this is the coup!. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΙΨΑΕΙ και Δεν Ξερει και δεν φταει μονο Αυτος. Φταινε κι αυτοι που Εχουν τη Γνωση και δεν παιρνουν τους δρομους να ποτισουν τον κοσμο που Διψαει. Και ειναι πολυς αυτος ο Κοσμος και βεβαια πολλοι δεν ξερουν απο internet. Παρε Φιλε το δισακι με τα 5 Βηματα Μεταβασης παρε τους δρομους οπου βρεις και ανελυσε τα. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΙΨΑΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑΧΕΙ ΚΟΡΑΚΙΑΣΕΙ... Ασε τη γκρινια και κανε Εσυ αυτο που μπορεις! Αλλοιως τη βγαζεις καθαρη συνειδησιακα, εσυ ο ωραιος μπουνατσατος κι ο Λαος ο μακακας εν τρικυμια... Και βεβαια η παρεμβαση σου και του επομενου γκρινιαρη deja στο σπουδαιας εμπνευσης με Καβαφη "αρθρο" του Καζακη, και δεν συναδει και αντιβαινει. Ας κανει ο καθεις το δικο του καθηκον κι ας αφησει τον "κοσμο" στο δικο του. Δεν σου δινει αλλοθι ο Αλλος για τη δικια σου αδυναμια, κουραση η τεμπελια... Συγνωμη αν σε πηρα μπαλα, δεν σε ξερω αλλα αυτα που εγραψα δεν αφορουν εσενα προσωπικα σαν ολοκληρωμενη οντοτητα, αλλα αυτον τον υποεαυτο που κουβαλας ( εχω κι εγω τον ιδιο ) και που εξεφρασες και του οποιου κατα την γνωμη μου, πρεπει να του "βαλεις χερι"...

      Διαγραφή
    2. Είσαι right on the money φίλε Βασίλη. Εμείς οι «άλλοι» όπως είπα στο Δημήτρη όταν επιτέλους τον γνώρισα από κοντά εδώ στο Ηράκλειο προεκλογικά, πρέπει να έχουμε στομάχι καθώς κινδυνεύουμε να φάμε και ξύλο στο τέλος προσπαθώντας να αφυπνίσουμε τους λοβοτομημένους νεοέλληνες.

      Διαγραφή
    3. ναι ενώ στο ελληνικό διαδίκτυο μαθαίνεις κανείς την αλήθεια.... αχταρμάς είναι το κάθε μέσο. τηλεοπτικό ραδιοφωνικό διαδικτυακό. κάθε πηγή εξυπηρετεί τα συμφέροντα της.

      Διαγραφή
  2. Καλή (και άγια) η ομαδική ψυχοθεραπεία, απαραίτητη η προσπάθεια τόνωσης του ηθικού, χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων για το τι φταίει. Η επόμενη μέρα όμως είναι ήδη εδώ και το πρώτο που χρειάζεται είναι ο προσανατολισμός του καθενός και όλων μαζί για το πώς θα ξυπνήσουμε τον κόσμο.
    Η δική μου εμπειρία από την προεκλογική περίοδο είναι πως οι Έλληνες είναι κατατρομοκρατημένοι στην ιδέα της "δραχμής". Ισχύει για όλους όσους έχουν περισσότερα από 10000 ευρώ στην Τράπεζα. Τα αριστερά και δεξιά ζωντόβολα τους έχουν πείσει (τρομοκρατήσει) πως αν φύγουμε από το ευρώ θα χάσουν τα πάντα. Είναι έτοιμοι να πουλήσουν και τη μάνα τους αρκεί να σώσουν (όπως νομίζουν) τις καταθεσούλες τους. ΚΑΝΕΝΑΣ πλην του ΕΠΑΜ δεν έχει αξιόπιστο λόγο για το θέμα του εθνικού νομίσματος ο οποίος να μην τους τρομοκρατεί. Ο Λαπαβίτσας τους προβληματίζει και τους φοβίζει, η ΛΑΕ είναι συνεχώς ήξεις αφίξεις, το ΚΚΕ είναι εχθρικό στην ιδέα, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ την αντιμετωπίζουν σαν κάτι από κουκουλοφόρους, ο δε ΣΥΡΙΖΑ τους πυροβολεί ομαδικά με Μαρδακίες απίστευτης τρομοκρατίας και τερατολογίας.
    Πρόταση: Θα πρέπει όχι απλά να υπερασπιστούμε την πολιτική του εθνικού νομίσματος, αλλά να καταδείξουμε την ισχυρή πιθανότητα η Ελλάδα να οδηγηθεί νομοτελειακά στο GRexit μέσα από την αντικειμενική αδυναμία να εφαρμόσει το μνημόνιο και να έχει αποτελέσματα. Να εξηγήσουμε στον μια φορά φοβισμένο πως πρέπει να ανησυχεί πολύ περισσότερο για το αναπόδραστο να βρεθεί εκτός ευρώ στο τέλος του μνημονιακού τούνελ, αυτή τη φορά όμως με τις ευλογίες, την σχεδίαση και τις επιδιώξεις της γερμανική ελίτ και των άχρηστων που τον κυβερνούν. Οχι απλά γιατί το λέει το ΕΠΑΜ, αλλά γιατί το βλεπουν και το γράφουν οι ίδιοι οι Γερμανοί και λοιποί ευρωπαίοι αναλυτές. Να τεκμηριώσουμε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και η αποτυχία αυτή αυτομάτως προδικάζει την υπαγωγή της Ελλάδας στην ζώνη της ελεγχόμενης νομισματικής κυκλοφορίας που θα καθιερώσουν για αυτήν οι δανειστές. Και να καλέσουμε τον φοβισμένο να πάρει θέση για το σε ποιούς θέλει να αναθέσει την μετάβαση αυτή. Γιατί ευρώ, σε λίγο, δεν θα έχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει ισχυρότερος άνθρωπος από αυτόν που είναι καθαρός ηθικά.

    Όταν κάποιος υπηρετεί ιδανικά και αξίες, ζει ζωή με νόημα άσχετα με το αν οι περισσότεροι γύρω του δεν ζουν τέτοια ζωή.

    Η ζωή είναι όμορφη μόνο όταν κάποιος τη ζει ως ελεύθερος, ή όταν αγωνίζεται και μελετά το πως θα γίνει ελεύθερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 100 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010

    Από: http://www.iwh-halle.de/d/publik/iwhonline/io_2015-07.pdf

    Συμφωνα με το Leibniz Institute for Economic Research in Halle (IWH) η Γερμανική Κυβερνηση εχει 'κερδισει' πανω απο €100 ΔΙΣ απο το 2010. Η πρωτη παραγραφος της ερευνας τα λέει όλα:

    This note shows that the German public sector balance benefited significantly from the European/Greek debt crisis, because of lower interest payments on public sector debt. This is due to two effects: One, in crisis times investors disproportionately seek out safe investments (“flight to safety”), bidding down the returns on safe-haven assets. We show that German bunds strongly benefited from this effect during the Greek debt crisis. Second, while the European Central Bank (ECB) monetary policy stance was quite close to an “optimal” monetary policy stance for Germany from 1999 to 2007, during the crisis monetary policy was too accommodating from a German perspective, due to the emerging disparities across the Euro area. As a result of these two effects, our calculations suggest that the German sovereign saved more than 100 billion Euros in interest expenses between 2010 and mid-2015. That is, Germany benefited from the Greek crisis even in case that Greece defaults on all its debt (a total of 90 billions) owed to the German government via diverse channels (European Stability Mechanism [ESM], International Monetary Fund [IMF], or directly).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...Μα πάντα κάτι βγαίνει και μας σταματά.
    Ο Aχιλλεύς (Schauble) στην τάφρον εμπροστά μας
    βγαίνει και με φωνές μεγάλες (Grexit!) μάς τρομάζει.—

    Είν’ η προσπάθειές μας σαν των Τρώων.
    Θαρρούμε πως με απόφασι και τόλμη (αντιμνημονιακή απόφαση)
    θ’ αλλάξουμε της τύχης την καταφορά,
    κ’ έξω στεκόμεθα ν’ αγωνισθούμε.

    Aλλ’ όταν η μεγάλη κρίσις έλθει (εκλογές),
    η τόλμη κι η απόφασίς μας χάνονται·
    ταράττεται η ψυχή μας, παραλύει·
    κι ολόγυρα απ’ τα τείχη (ευρωΠΕΗκη "οικογένεια") τρέχουμε
    ζητώντας να γλυτώσουμε με την φυγή.

    Όμως η πτώσις μας (Grexit) είναι βεβαία. Επάνω,
    στα τείχη (Ελλάδα), άρχισεν ήδη ο θρήνος.

    Τρώες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ κ. Καζάκη,

    Θα σας παρακαλούσα να αναφερθείτε στους λόγους για τους οποίους δεν ήταν δυνατή μια προεκλογική συνεργασία με την ΛΑΕ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κινήματα με κοινό ιδεολογικό πυρήνα, ώστε σήμερα να είχατε φωνή στο κοινοβούλιο.
    Πόσο προτιμότερη είναι η μη έκφραση δημόσιου πολιτικού λόγου από το βήμα του κοινοβουλίου, από την εμμονή και επιμονή στη διαφορετικότητα στα σημεία, μεταξύ των τριών αντιμηνομιακών αυτών κινημάτων..


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχει κάνει πολλές φορές στην εκπομπή του, καθώς επίσης σε προεκλογικές συνεντεύξεις. Επίσης υπάρχει η επίσημη ανακοίνωση του ΕΠΑΜ.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ-ή...dimisfnt...
      Δώσε email,να σου στείλουμε τα πρακτικά,από τις δυο συναντήσεις
      αντιπροσωπειών του Ε.ΠΑ.Μ.[26/08/2015 & 09/09/2015],με ΛΑ.Ε.[ουσιαστικά με Λαφαζάνη και Στρατούλη,στην 2η παρευρέθη και ο Δ.Καζάκης].



      Διαγραφή
  7. Τα λόγια του Δ.Καζάκη μας εμψυχώνουν όλους.Θα ήθελα ένα σχόλιο για την επιλογή της κυβέρνησης συριζα να βάλει στρατιωτικό στο... υπουργείο δημοσίας ταξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. την ευκαιρια που μας παροσιαστηκε με την Κριση να ειμαστε η γενια που θα δει την Ελλαδα ελευθερη και κυριαρχη δεν θα την αφησουμε με οσες δυναμεις διαθετουμε...Κι ας εχουμε να τα βαλουμε με το ποιο ηλιθιο ποπολο που γεννησε η ιστορια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα λόγια σας μου θύμισαν μια παλιά λαϊκή αφήγηση την οποία πήρα το θάρρος να παραθέσω:

    “..........ο καπετάνιος 'κμνε χρειά (πρέπει) να στέκει και να πολεμά έως να αποθάνει εις την τιμή του, και ήθελε να δίδει θάρρος και των συντρόφων του .......έτσι αντιστέκανε οι Ρωμαίοι και πολεμούσανε ανδρείως .... “.

    Στην ίδια περιγράφεται τι συνέβη όταν ο καπετάνιος (λαβωμένος) έλειψε:
    “..........οι πολεμιστάδες, οι σύντροφοι του, επολεμούσανε χωρίς καπετάνιο, αμή αρχίσανε και αυτοί και αφήνανε τον πόλεμο και εφεύγανε. Τότε επήρανε οι Τούρκοι θάρρος πολύ και οι Ρωμαίοι εδειλιάσανε πολλά. Και ετούτα εγίνησαν διατί έφυγε ο καπετάνιος, διατί όλη η δύναμη του Τούρκου ήταν εις εκείνην την μερέα. Και οι ελεεινοί Ρωμαίοι αμή ελιγοστεύανε και δεν ημπορούσανε να αντισταθούν εισέ τόσο πλήθος Τούρκων....”.

    Μεγάλη διαφορά και πρόβλημα (εκτός από το ότι δεν υπήρχε τηλεόραση) αποτελεί το γεγονός ότι ο εχθρός τότε είχε συγκεκριμένο πρόσωπο και ο ο λαός αντιστάθηκε σε αυτόν με πείσμα. Ομοιότητα, οι πολύ λίγοι αγωνιστές, σε σχέση με το πλήθος και τη δύναμη του εχθρού.
    Όμως ο λαός μας έχει αποδείξει πολλές φορές από τότε ότι η κληρονομία του είναι η “ακριβοπληρωμένη του λευτεριά”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή