Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Σημερινές ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζεται



Παράταση της θητείας της Task Force έως το 2015, ανακοίνωσε ο Γιούνκερ. Την παράταση της θητείας της ειδικής Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα έως τον Ιούνιο του 2015, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής. Κατά τ' άλλα ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε στο Reuters ότι η εποπτεία των δανειστών δεν θα είναι τόσο στενή σε επίπεδο μικρο διαχείρισης, όπως συμβαίνει με το μνημόνιο, ενώ η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει 10 με 15 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κι όλα αυτά για να μεταβεί η Ελλάδα - πάντα κατά την κυβέρνηση - από την εποχή του δανεισμού με όρο τα μνημόνια, στην εποχή της "ενισχυμένης γραμμής πίστωσης" σε δωδεκάμηνη βάση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Χωρίς βέβαια κανένας κυβερνητικός παράγων να διευκρινίζει ότι από την ιδρυτική του συνθήκη ο ΕΜΣ δεν μπορεί να προχωρήσει σε κανενός είδους πίστωση, χωρίς την υιοθέτηση μνημονίου.

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αρκεί η Αθήνα να δανείζεται από τις αγορές για να το εξυπηρετήσει, δήλωσαν ανώνυμα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters. Η Ευρωζώνη επανεξετάζει το αν η Ελλάδα χρειάζεται μια πρόσθετη ανακούφιση χρέους, καθώς οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι βελτιωμένες προοπτικές έχουν αλλάξει τα αριθμητικά δεδομένα, δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters. Ωστόσο οι αξιωματούχοι διευκρινίζουν πως δεν θα ληφθεί απόφαση έως ότου ολοκληρωθεί η νέα ανάλυση για το εάν η Αθήνα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. Δηλαδή  για το εάν η Αθήνα θα μπορεί να βγει στις αγορές να δανειστεί. Θυμίζουμε ότι τα επιτόκια του πενταετούς ελληνικού ομολόγου με το οποίο τον περασμένο Απρίλιο βγήκε η κυβέρνηση στις αγορές, κινούνται άνω του 6,7% στη δευτερογενή αγορά. Ενώ του δεκαετούς άνω του 8%, τιμές απαγορευτικές για να επιχειρήσει η κυβέρνηση να βγει στις αγορές για δανεισμό.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αυξάνει κατά 15% τον κατώτατο μισθό αρχής γενομένης την 1η Δεκεμβρίου. Ο νέος μισθός θα είναι 4.889 bolívar ανά μήνα (776 δολάρια, ή 620 ευρώ). Αυτή είναι η τρίτη αύξηση των μισθών που εγκρίθηκε μέσα στο 2014, καθιστώντας το σημερινό κατώτατο μισθό 64,5% υψηλότερο από ό, τι στην αρχή του έτους. Αυτή η τελευταία αύξηση είχε σαν στόχο να φέρει τους μισθούς των εργαζομένων πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε το 63,4% κατά την ίδια περίοδο. Στη Βενεζουέλα οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν κουπόνια τροφίμων, τα οποία οφείλουν να δίνουν ως πρόσθετη αμοιβή στους εργαζόμενους της επιχείρησής τους και τα οποία χρησιμοποιούνται όπως τα μετρητά στα σούπερ μάρκετ. 'Ετσι προστατεύεται το εργατικό εισόδημα από τον πληθωρισμό, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία της Βενεζουέλας σήμερα. Η διαρκής άνοδος του εργατικού εισοδήματος μαζί με την καθολική προστασία της εργασίας από το κράτος, αποτελούν από τους βασικούς παράγοντες που κρατά την ανεργία στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.

Έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν μυστικές συμφωνίες φορολογικής ασυλίας γνωστών πολυεθνικών με το Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν η Pepsi, το ΙΚΕΑ, η Federal Express και 340 άλλες διεθνείς εταιρείες έχουν εξασφαλίσει μυστικές συμφωνίες από το Λουξεμβούργο, επιτρέποντας να μειώσουν παγκόσμια τη φορολογική τους επιβάρυνση, διατηρώντας παράλληλα μικρή παρουσία στο μικροσκοπικό ευρωπαϊκό δουκάτο. Η PricewaterhouseCoopers βοήθησε πολυεθνικές εταιρείες να αποκτήσουν τουλάχιστον 548 ευνοικές φορολογικές αποφάσεις στο Λουξεμβούργο από το 2002 έως το 2010. Την περίοδο αυτή πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ήταν ο Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, ο οποίος φέρεται ως ένας από τους εγκεφάλους της όλης υπόθεσης. Με την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον κ. Γιούγκερ, οι ωφελημένες πολυεθνικές, αλλά και το Λουξεμβούργο δεν θα ενοχληθούν από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

6 σχόλια:

  1. Μια καλοπροαίρετη παρατήρηση (αν δε θελεις μη το δημοσιεύεις). Το β' ενικό παθητικής φωνής τελειώνει σε -αι (π.χ. αναγνωρίζεται πλέον απ'όλους...). Το β' πληθυντικό ενεργητικής φωνής τελειώνει σε -ε (πχ.ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε). Δεν είμαι ούτε τυπολάτρης ούτε τίποτα απλά αυτό το λάθος χτυπάει άσχημα στο μάτι και το βλέπω συνέχεια.

    Κώστας Χατζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη, ανάλυσέ μας πιο πολύ τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Γιατί τόσο μεγάλος ο πληθωρισμός; Της κάνουν φαντάζομαι μεγάλο πόλεμο οι ΗΠΑ και οι διεθνείς αγορές. Κάτι τέτοιο θα συμβεί σίγουρα και σε μας αν αποφασίσουμε να βγούμε από το ευρώ έστω και με συμμαχίες εκτός της Ε.Ε. Τι παράγει η Βενεζουέλα εκτός από πετρέλαιο; Γιατί, αν και παραγωγός χώρα που εξάγει πετρέλαιο και προφανώς γεωργικά προϊόντα και άλλα μεταλλεύματα, έχει τόσο μεγάλο πληθωρισμό; Οι εισαγωγές της ξεπερνούν τις εξαγωγές και σε τι προϊόντα; Υπάρχει embargo σε προϊόντα της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μεγάλο πρόβλημα της Βενεζουέλας σήμερα είναι όντως ο πληθωρισμός. Ο βασικός λόγος είναι ότι η οικονομία της τόσο ως προς τις εισαγωγές της, όσο και το λιανικό της εμπόριο ελέγχεται από μονοπωλιακές καταστάσεις και κυρίως πολυεθνικές. Αυτές μπορούν ανεξέλεγκτα να ανεβάζουν τις τιμές. Επίσης μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι η Βενεζουέλα δεν κατόρθωσε να απεγκλωβιστεί από το πετρέλαιο, δηλαδή από το γεγονός ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου συνιστούν το βασικό έσοδο της οικονομίας. Τα πετροχημικά εργοστάσια που έχει εξαγγείλει καθυστερούν αδικαιολόγητα. Επίσης έχει πολύ περιορισμένη γεωργοκτηνοτροφία. Η Βενεζουέλα δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε στην εθνικοποίηση των μεγάλων τσιφλικιών που καλύπτουν σχεδόν το 80% της αγροτικής της έκτασης. Με αποτέλεσμα ο μεγάλος αγροτικός πληθυσμός να παραμένει σε κατάσταση ακτήμονα και να συσσωρεύεται στα Μπάριος του Καράκας και των άλλων πόλεων. Όλα αυτά συμβάλλουν στο διατροφικό έλλειμμα και στην εξαθλίωση σημαντικών τμημάτων. Μπορεί τα Μπάριος σήμερα να μην είναι στην κατάσταση εξαθλίωσης του παρελθόντος, μιας και διαθέτουν κέντρα υγείας και βασικές υποδομές, αλλά ο πληθυσμός που συσσωρεύεται εκεί γίνεται εύκολο θύμα της εγκληματικότητας. Το βασικότερο όμως όλων είναι το γεγονός ότι η Βενεζουέλα δεν έχει κατορθώσει ακόμη να ξεφύγει, να σπάσει τα δεσμά του μοντέλου μονοκαλλιέργειας, ως εξαγωγέας αργού πετρελαίου, που της είχε επιβληθεί επί δεκαετίες. Πάνω στα υπαρκτά αυτά προβλήματα πατά ο ιμπεριαλισμός και προσπαθεί να στήσει την ανατροπή του καθεστώτος Τσάβεζ- Μαντούρο. Όμως, η υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της φτωχολογιάς έχει προς το παρών θωρακίσει την εξουσία του κόμματος "σοσιαλισμός για τον 21ο αιώνα", όπως επίσημα έχει μετονομαστεί το κάμμα του Τσάβεζ, που σήμερα ηγείται ο Μαντούρο.

      Διαγραφή
  3. https://www.youtube.com/watch?v=5gV7ZZlngYI

    Συνεντευξη Τσιπρα πριν 2 χρονια.

    Δειτε απο το 2΄55 και μετα...

    Οταν τον ρωτανε ' Εαν οι γερμανοι δεν μπλοφαρουν και απαιτησουν λιτοτητα, ειστε ετοιμος να βγαλετε τη χωρα απο το ευρω ?'''

    Και ο Αλεξης τραυλιζει, κλεινει τα ματια, παιρνει αβολη σταση σωματος και λεει οτι "δεν το πιστευω οτι θα επιμεινουν'''

    Επισης στο 4:00, " Θα δεχοσασταν μειωση του κατωτατου κατα 20% ? "

    Και ο Αλεξης απανταει με γελακι σε απταιστα αγγλικα, "this is impossible to be happened. Even if government is New democracy or Pasok. Is impossible ''
    (Απο τοτε ο κατωτατος εχει πεσει πολυ πιο κατω....)

    Και μετα μιλαει περι ανεμων και υδατων για αλληλεγγυη και σχεδιο Μαρσαλ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία ερωτήματα, μακάρι να βρει το χρόνο να απαντήσει ο κ.Καζάκης. Δράττοντας τη χρήσιμη παρατήρησή σας να υπογραμμίσω ότι η Βενεζουέλα είναι η πρώτη εξαγωγική δύναμη πετρελαίου στον κόσμο, οπότε ας κρατήσουμε τα νέα όπως είναι και να μην μπούμε στο λάθος μονοπάτι σκέψης "έτσι θα ήταν κι Ελλάδα αν ακολουθούσε έναν άλλο δρόμο με άλλους ηγέτες". Δεν είναι συγκρίσιμες οι καταστάσεις.

    Γ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔIABAZOYMAI - MEΛETOYMAI - KATANOOYMAI - MAΘAINOYMAI

    "Οργή Β.Πούτιν για ΗΠΑ & Σαουδική Αραβία: "Ρίχνουν τις τιμές στο πετρέλαιο για να μας διαλύσουν αλλά ... έχασαν" ....
    Η μείωση των τιμών του πετρελαίου είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας προκειμένου να την πιέσουν οικονομικά, ......... Σε συνέντευξη του στα κινεζικά ΜΜΕ ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν "μάσησε¨" τα λόγια του, αλλά ταυτοχρόνως τόνισε ότι "Η Ρωσία έχει τρόπους να ισοσκελίσει τις απώλειες από την μείωση της τιμής του πετρελαίου που έχουν επιβάλλει ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία" ... "Φυσικά, η προφανής αιτία για την πτώση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως είναι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της (παγκόσμιας) οικονομίας, κάτι που σημαίνει πως η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται σε ένα ολόκληρο φάσμα χωρών", ξεκίνησε την απάντησή του ο Πούτιν για να προσθέσει άμεσα ότι "Eπιπροσθέτως, υπάρχει πάντοτε μια πολιτική συνιστώσα στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου (...). Σε ορισμένες περιόδους κρίσης, αρχίζει να δημιουργείται η αίσθηση πως είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες αυτές που πρυτανεύουν όσον αφορά την διαμόρφωση των τιμών των ενεργειακών πόρων. Είναι σαφές ότι κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις πάνω μας. Κάνουν λάθος". .....

    EIΣAΣTAI THΣ KOΠTIKHΣ KAI THΣ PAΠTIKHΣ ;;; OΛH H "ANAΛYΣH" ΣAΣ EINAI MIA ANTIΦAΣH, TOΣO EΠIΣTHMONIKH OΣO KAI OIKONOMIKOΠOΛITIKH !! ΘA MΠOPOYΣE NA EITANE KAΠΠΠOIOY ΣΦOYΓΓOKOΛAPIOY .... ProfesorOY !!

    1. ΣΩΣTA MEN TO "..... "Φυσικά, η προφανής αιτία για την πτώση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως είναι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της (παγκόσμιας) οικονομίας, κάτι που σημαίνει πως η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται σε ένα ολόκληρο φάσμα χωρών", "

    AΛΛA AYTO EXEI ΩΣ AΠOΔEKTH THN EYPΩΠAIKH OIKONOMIA KAI IΔIAITEPA THN ... ΓEPMANIKH !!! EINAI AΠΛA PE ΣTHMENOI BΛAKEΣ, O "OIKONOMIKOΣ ΠOΛEMOΣ" Dollars-Euro, KAI H ΠPOEKTAΣH TOY, "OIKONOMIKO ΦYΣIKO EΠAKOΛOYΘO" H PΩΣIKH OIKONOMIA, ΘYMIZOYMAI METPA ENANTIA THΣ PΩΣIKHΣ OIKONOMIAΣ ΛOΩΓΩO ..... NAZIOYKPANIAΣ !!!! PEZOYME AΠO AYTO: H AMEPIKANIKH OIKONOMIA EITANE ΠANTOTE Bankrottt, (KPATIOTANE ME TA OΠΛA KAI ΠOΛEMOYΣ), TΩPA ΠAEI ΓIA .... ΦOYNTO !!!

    2. ΣΩΣTA MEN TO " ... "Eπιπροσθέτως, υπάρχει πάντοτε μια πολιτική συνιστώσα στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου (...). Σε ορισμένες περιόδους κρίσης, αρχίζει να δημιουργείται η αίσθηση πως είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες αυτές που πρυτανεύουν όσον αφορά την διαμόρφωση των τιμών των ενεργειακών πόρων. Είναι σαφές ότι κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις πάνω μας. Κάνουν λάθος". ... "

    MIA ... EΠIΣTHMONIKH OΣO KAI OIKONOMIKOΠOΛITIKH ANAΛYΣH THΣ ZEYΞHΣ "Dollar-Euro" ΣE ΣXEΣH ME THΣ (TIMEΣ) .... ΠPΩTOΓΓENEΣ MEXPI KAI TPITOΓΓENEΣ ΠPΩTEΣ YΛEΣ ΠAΓKOΣMIA ΘA ΣAΣ ...."ΠEIΣH" !!! AΛΛA ΠOY ..... MYAΛO !!! MIA ZΩH OΛOI ΣAΣ ΣTHN ΠOΛITIKH ΠAPAMYΘA, THN "EΛΛHNIKH" APΛOYMΠA !!!


    YΓ: O YΠOΦAINOMENOΣ ENIΣTATAI, KAI EINAI O AYPIANOΣ YΠ.EΞ. TOY/THΣ T.X.Π. !! EITE APEΣEI EITE OXI ΣTOYΣ NTABAΔEΣ ΣAΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή