Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Πλησιάζει η ώρα της «τελικής λύσης» για την Ελλάδα

Έχουμε μπει σε μια περίοδο που μπορεί να αποτυπωθεί μόνο με τον στρατιωτικό όρο «προετοιμασία εδάφους». Ο κόσμος της βιοπάλης βομβαρδίζεται καθημερινά με πληροφορίες για νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα, με ανακοινώσεις μαζικών απολύσεων στο δημόσιο τομέα, με νέες απειλές από την τρόικα, με νέα νομοσχέδια φοροεπιδρομής και οριζόντιων περικοπών, κοκ. Η τακτική αυτή ακολουθείται πάντα όταν πρόκειται να ξεκινήσει ένα ολόκληρο μπαράζ με στόχο την ολοκληρωτική εξουθένωση του λαού. Είναι προφανές ότι ήρθε η ώρα της «τελικής λύσης» για την Ελλάδα.


ΦΟΡΟΔΟΤΙΚH ΑΔΥΝΑΜΙΑ

Κι ενώ οι κυβερνώντες μαζί με την διατεταγμένη προπαγάνδα εξακολουθούν να παπαγαλίζουν το success story  της Ελλάδας και να επιμένουν ότι πάμε καλύτερα, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δραματική για την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ας δούμε ορισμένα δεδομένα:

Το δόγμα που ακολουθεί η τρόικα και οι εντολοδόχοι της στη διακυβέρνηση της χώρας που θέλει να επιβάλλει νέους μεγαλύτερους φόρους στην δεδηλωμένη αδυναμία φοροδοτικής ικανότητας των ελληνικών νοικοκυριών, έχει οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα. Σε επίπεδο-ρεκόρ σκαρφάλωσαν τον Ιούνιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ενδεικτικό της αδυναμίας πολλών φορολογουμένων να εξοφλήσουν τα χρέη τους είναι το γεγονός ότι μόλις μέσα σε ένα μήνα τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά 613,5 εκατ. ευρώ (σε 59,774,229,887.97 ευρώ, από 59,160,722,450.31). Στα τέλη του 2012, είχαν διαμορφωθεί σε 56,105 δισ. ευρώ περίπου.

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι συνολικά 2 εκατομμύρια στα 6 εκατομμύρια φορολογούμενους. Τα χρέη τους διαμορφώθηκαν στα 21,5 δισ. ευρώ και σε ρύθμιση είναι τα 834,9 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό των φόρων που δεν μπορούν να εισπραχθούν σε ετήσια βάση ανήλθε στα 22%.

Τα νομικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι συνολικά 167.809, από 150.121 το Μάιο, σε σύνολο 227 χιλιάδων νομικών προσώπων (επιχειρήσεων όλων των μορφών) που καταθέτουν φορολογική δήλωση. Το χρέος τους προς την εφορία αυξήθηκε σε 38,2 δισ. ευρώ (σε ρύθμιση τα 708 εκατ. ευρώ) έναντι 37,7 το Μάιο. Το 2011 τα φορολογητέα κέρδη όλων των επιχειρήσεων που κατέθεσαν δήλωση ήταν 12,8 δις ευρώ. Ενώ το 2012 δεν υπερβαίνει τα 12, ενώ ακόμη χειρότερη θα είναι η εικόνα για το 2013. Με άλλα λόγια οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν ετήσια φορολογητέα κέρδη γύρω στο 30% του συσσωρευμένου χρέους τους προς την εφορία.

Πώς είναι δυνατό να μην συνεχιστεί το κύμα λουκέτων, όταν 2 στις 3 επιχειρήσεις έχουν χρέη προς την εφορία κατά μέσο όρο 3 φορές μεγαλύτερα από τα φορολογητέα τους κέρδη; Το δεδομένο αυτό υποδηλώνει όχι μόνο την άθλια και παντελώς αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και το όργιο λεηλασίας που συμβαίνει στις μεγάλες και στις πολύ μεγάλες. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες τα εργοδοτικά σχήματα ιδίως των μεγάλων και των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων λεηλατούν τα ταμεία τους, φορτώνουν με χρέη το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους σ’ αυτές με σκοπό να την «κοπανήσουν».

Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο σύνηθες που έχει καταντήσει βαρετό. Πίσω από κάθε ανακοίνωση κλεισίματος μιας τέτοιας επιχείρησης, κρύβεται ένα τέτοιο πλιάτσικο. Η επιχείρηση μετατρέπεται σε κουφάρι και εγκαταλείπεται καθότι δεν υπάρχει πιθανότητα να ανακάμψει η εσωτερική αγορά ούτε σε τρεις δεκαετίες. Με την συμπαράσταση των κυβερνώντων οι εργοδότες ξεφορτώνονται τις επιχειρήσεις και τις υποχρεώσεις τους, φυγαδεύοντας τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό. Αγαπημένος προορισμός τους ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό είναι οι αραβικές χώρες. Γι’ αυτό και τα κυβερνώντα κόμματα, οι υπουργοί και τα στελέχη τους κάνουν τα πάντα προκειμένου να διευρύνουν τις σχέσεις τους και μάλιστα σε προνομιακό επίπεδο με κάθε καρυδιάς σεΐχηδες και εμίρηδες της αραπιάς. Εδώ και δεκαετίες οι χώρες της αραβικής χερσονήσου αποτελούν έναν από τους πιο προνομιακούς προορισμούς ξεπλύματος χρήματος για πολιτικούς, επιχειρηματίες και μαφιόζους. Πόσο μάλλον όταν οι τρεις αυτοί τυχαίνει να ταυτίζονται όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές στην περίπτωση της Ελλάδας.

ΟΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Θυμάστε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Δηλαδή την χρηματοδότηση με συνολικά 50 δις ευρώ των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Τι απέγιναν; Μήπως πήγαν στην αγορά με την μορφή χρηματοδοτήσεων; Αυτό δεν μας έλεγαν οι κληρούχοι και εντολοδόχοι των δανειστών; Για άλλη μια φορά οι τράπεζες χρηματοδοτήθηκαν σε βάρος του φορολογούμενου προκειμένου να διασωθούν οι τραπεζίτες. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις έχουν κάνει ήδη φτερά στο εξωτερικό αντί να πάνε στην εσωτερική αγορά. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -4,1%, τον Ιούνιο του 2013, από -3,7% τον περασμένο μήνα. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 212 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούνιο του 2012 ήταν θετική κατά 852 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2013, ήταν αρνητική κατά 63 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2012 ήταν θετική κατά 1.067 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -4,9%, από -3,9% το Μάιο του 2013. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα ρευστότητας κυρίως των τουριστικών και συναφών επιχειρήσεων θα οξυνθεί στο έπακρο αυτό το καλοκαίρι.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,2% από -3,4% τον περασμένο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 70 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2012 ήταν θετική κατά 727 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -15,1% από -10,1%, το Μάιο του 2013.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 12 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2012 ήταν θετική κατά 49 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο -1,6% από -1,3% το Μάιο του 2013.

Αρνητική κατά 161 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Ιούνιο του 2013, ενώ τον Ιούνιο του 2012 ήταν επίσης αρνητική κατά 264 εκατ. ευρώ, Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,6% από -3,7% το Μάιο του 2013. Με άλλα λόγια η πιστωτική ασφυξία εντείνεται για ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα και έρχεται να προστεθεί στην εισοδηματική ασφυξία που επιδεινώνεται συνεχώς.

ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΞΩ…

Και μόνο αυτά τα στοιχεία δείχνουν τρία πολύ σημαντικά πράγματα:

Πρώτο, οι τράπεζες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την ρευστότητα που αντλούν από το δημόσιο ταμείο και την ευρωζώνη για δικό τους όφελος, για να στηρίζουν την κερδοφορία τους και την εξαγωγή κεφαλαίων τους στο εξωτερικό και σε καμιά περίπτωση για να στηρίξουν την οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση την Τράπεζα της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι τράπεζες άντλησαν σχεδόν 60 δις ευρώ από το ευρωσύστημα, χώρια την ανακεφαλαιοποίησή τους με δανεικά του ελληνικού δημοσίου.

Την ίδια περίοδο η συνολική χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες μειώθηκε σχεδόν κατά 18,2 δις ευρώ. Που πήγαν όλα αυτά τα κεφάλαια που αντλούν οι τράπεζες είτε με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, είτε με απευθείας δανεισμό του ελληνικού κράτους; Γίνονται κυρίως τίτλοι ομολόγων και εντόκων γραμματίων του εξωτερικού. Η τάση αυτή ενισχύθηκε ειδικά μέσα στο 2012. Έτσι οι τίτλοι που έχουν εκδοθεί από μη πιστωτικά ιδρύματα και κατέχουν οι εγχώριες τράπεζες ανέρχονταν σε 22,9 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011. Από αυτά ο κύριος όγκος προερχόταν από το Ην. Βασίλειο κατά 18,2 δις ευρώ. Η επιλογή της Βρετανίας δεν ήταν τυχαία. Αφενός είναι χώρα εκτός ευρώ και αφετέρου λειτουργεί εδώ και χρόνια για τις εγχώριες τράπεζες ως προνομιακός χώρος για την τιτλοποίηση δανείων τους με σκοπό την διοχέτευση κεφαλαίων σε τίτλους και υπεράκτιους λογαριασμούς.

Τον Μάρτιο του 2012, μόλις είχε ολοκληρωθεί το περίφημο PSI με «κούρεμα» του χρέους, οι εγχώριες τράπεζες εμφανίζονται να έχουν αυξήσει την αξία των ξένων ομολόγων που κατέχουν. Η συνολική αξία των ομολόγων εκδοθέντων από μη πιστωτικά ιδρύματα ανερχόταν στα 25,7 δις ευρώ. Ο κύριος όγκος προερχόταν από το Ην. Βασίλειο κατά 17,7 δις ευρώ και το Λουξεμβούργο κατά 4,0 δις ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2012 κι ενώ οι εγχώριες τράπεζες υποτίθεται ότι είχαν υποστεί νέο κούρεμα με επαναγορά των δικών τους ελληνικών ομολόγων, εμφανίζονται να διαθέτουν 58,6 δις ευρώ σε ξένα ομόλογα εκδοθέντα από μη πιστωτικά ιδρύματα. Από αυτά 20,7 δις ευρώ προέρχονταν από το Ην. Βασίλειο και τα 34,0 δις ευρώ από το Λουξεμβούργο. Τον Μάρτιο του 2013, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το σύνολο των ξένων ομολόγων από μη πιστωτικά ιδρύματα που κατέχουν οι εγχώριες τράπεζες ανέρχονταν σε 61,9 δις ευρώ, εκ των οποίων 35,7 δις ευρώ ήταν από το Λουξεμβούργο και 23,4 δις ευρώ από το Ην. Βασίλειο. Επομένως η χρηματοδότηση των τραπεζών γίνεται με έναν βασικό σκοπό να ενισχυθεί η θέση τους σε ομόλογα του εξωτερικού σε συνθήκες ανεπίστρεπτης χρεοκοπίας.  

ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ

Όμως, όλα αυτά δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν, ούτε να μας απασχολούν. Το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι πώς να πετύχει ο κρατικός προϋπολογισμός το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο – υποτίθεται – θα αρχίσουμε να πληρώνουμε το χρέος. Το να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το κράτος σε συνθήκες τέτοιας ύφεσης, παραγωγικής αποσύνθεσης με τον βαθμό αξιοποίησης παραγωγικού δυναμικού στη βιομηχανία να πιάνει πάτο μόλις στο 64,5% και με επίπεδο επενδύσεων που έχει πέσει κάτω από το 14% επί του ΑΕΠ, έχει μετατραπεί σε αδιαφιλονίκητο θέσφατο για όλους.

Και είναι από την στιγμή που παραμένουμε στα πλαίσια του ευρώ. Εντός της ΟΝΕ και του κοινού νομίσματος η μόνο επεκτατική πολιτική που μπορεί να υπάρξει είναι η πιστωτική, δηλαδή ο δανεισμός. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν και τα ελλείμματα. Όταν όμως δεν μπορεί να υπάρξει δανεισμός για οικονομική και δημοσιονομική επέκταση, τότε αναγκαστικά πρέπει ο κρατικός προϋπολογισμός να τεθεί στο κρεβάτι του Προκρούστη και να καρατομηθεί κυνηγώντας το άπιαστο όνειρο του πρωτογενούς ελλείμματος.

Η ανάκαμψη όμως της οικονομίας απαιτεί αυξημένα εισοδήματα και επενδύσεις. Χωρίς αυτούς τους δυο θεμελιώδεις συντελεστές δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ύφεση. Για τον λόγο αυτό σε συνθήκες τέτοιας κατάπτωσης της οικονομίας, το κράτος οφείλει να ακολουθήσει μια συνειδητά ελλειμματική δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να χρηματοδοτήσει, μέσω ενός ευρύτατου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τις αναγκαίες υποδομές, έργα και παρεμβάσεις που έχει ανάγκη μια συνολική παραγωγική ανασυγκρότηση. Είναι τέτοια τα παραγωγικά κενά και ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας που δεν μπορεί κανένας να τα καλύψει, εκτός από το κράτος μ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα παραγωγικών επενδύσεων που θα επιτρέψει ακόμη και στην μικρή και μεσαία ιδιωτική πρωτοβουλία να ανακάμψει. Όσο κι αν γλυτώσουμε το κράτος από τα κομματικά φέουδα και την εκπόρνευσή του από τους αφανείς μετόχους του, δηλαδή από τα κυκλώματα που το νέμονται δεκαετίες τώρα και συνίστανται πρωτίστως στα γνωστά επιχειρηματικά κυκλώματα των μεγάλων κρατικοδίαιτων ολιγαρχών της χώρας, είναι σίγουρο ότι για να μπει σε ταχύρυθμη ανάκαμψη και ανοικοδόμηση η χώρα θα χρειαστεί ελλειμματική χρηματοδότηση.

Όποιος αποκλείει μια τέτοια επιλογή, καταδικάζει τη χώρα στην ύφεση και στην αποσύνθεση. Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση και ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς ελλειμματική χρηματοδότηση για μερικά χρόνια. Διαφορετικά είμαστε καταδικασμένοι στη διαχείριση της καταστροφής. Γι’ αυτό και για όποιον προέχει η ανάκαμψη της οικονομίας πρώτα και κύρια προς όφελος του λαού, δεν μπορεί να θεωρεί ως θέσφατο και αναγκαίο το πρωτογενές πλεόνασμα. Η τρόικα μας τον έχει επιβάλει σαν στόχο προκειμένου να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία και μέσα από τις οριζόντιες περικοπές και τις φοροεπιδρομές να αντλήσει όσο περισσότερους χρηματικούς πόρους μπορεί.

Αν λοιπόν είναι απαραίτητη – τουλάχιστον για τα πρώτα 3-5 χρόνια – η ελλειμματική χρηματοδότηση των επενδύσεων και της οικονομίας, ώστε να αρχίσει η ανόρθωση της Ελλάδας, τότε πώς θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί με την σειρά του το έλλειμμα; Ο μοναδικός τρόπος που αναγνώριζε μέχρι πρότινος η ευρωζώνη ήταν ο δανεισμός. Έτσι φτάσαμε εμείς, αλλά και το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης στην κατάσταση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους που βιώνουμε σήμερα.

Σαν απάντηση σ’ αυτήν την κατάσταση, τα επιτελεία της ευρωζώνης υιοθέτησαν μια ακόμη πιο παλαβή και καταστροφική επιλογή: με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας απαγόρεψαν τα ελλείμματα και πρωτίστως το δημοσιονομικό έλλειμμα που δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,3% επί του ΑΕΠ κάθε χώρας. Η λογική είναι απλή και ταυτόχρονα τερατώδης. Με τον τρόπο αυτό τα κράτη δεν θα χρειάζονται να δανειστούν. Ναι, αλλά τα ελλείμματα είναι προϊόντα της αντικειμενικής κατάστασης της οικονομίας. Αν μια οικονομία είναι σε ύφεση παράγει – το θέλει, δεν το θέλει – ελλείμματα. Τα επιτελεία της ευρωζώνης στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρα: πονάει χέρι, κόψει χέρι. Τόσο απλά είναι τα πράγματα για την χρηματιστική ολιγαρχία που κυβερνά την ευρωζώνη.

Κι έτσι ολόκληρη η ευρωζώνη έχει καταδικαστεί σ’ ένα σισύφειο του πρωτογενούς ελλείμματος με τον μπαλτά στο χέρι, ακρωτηριάζοντας χωρίς δεύτερη σκέψη ότι περισσεύει από την πραγματική οικονομία και την κοινωνία Πρώτο και καλύτερο θύμα σ’ αυτό το σισύφειο κυνηγητό των δολοφόνων με τον μπαλτά είναι η Ελλάδα. Κι ενώ καρατομούν αδιάκριτα δουλειές, εισοδήματα, δαπάνες, ασφαλιστικά ταμεία, δικαιώματα και ανθρώπινες ζωές, το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει όνειρο για τους διατεταγμένους δολοφόνους και τρομακτικός εφιάλτης για την πλειοψηφία του πληθυσμού.

ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ

Πρωτογενές έλλειμμα 981 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας την 1η Αυγούστου. Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2012 (τότε το έλλειμμα ήταν 255 εκατ. ευρώ) οφείλεται στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ωστόσο τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά μόλις 72 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους υποχώρησαν στα 6,84 δισ. ευρώ, από 6,93 το Μάιο. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 326 εκατ. ευρώ, από 309 το Μάιο. Τα έσοδα μειώθηκαν σε 49,4 από 49,9 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2012. Τα υψηλότερα χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία με 3,9 δισ. ευρώ (τα 2,5 δισ. ευρώ βαραίνουν τον ΕΟΠΥΥ), τα νοσοκομεία με 1,288 δισ. ευρώ και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης με 893 εκατ. ευρώ.

Κι ενώ το δημόσιο συνεχίζει μια άτυπη παύση πληρωμών μεταθέτοντας διαρκώς όλο και περισσότερες δαπάνες για τους επόμενους μήνες, ώστε να μην φαίνεται ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού, ο κ. Σταϊκούρας ανακάλυψε ότι όλα πάνε καλά: «Τα ταμειακά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για τον Ιούνιο παρέχουν ποσοτικές ενδείξεις που δείχνουν την ικανοποιητική πορεία των δημοσίων οικονομικών της χώρας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Επιβεβαιώνουν την ορθή κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, βήμα-βήμα, προς την επίτευξη των πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Δεν ξέρουμε αν και τι οργανικές επιπτώσεις έχει στα κυβερνητικά στελέχη το να λένε τόσο χοντρά ψέματα. Μάλλον καμιά. Έχουν εθιστεί σε τέτοιο βαθμό που τους έχει γίνει δεύτερη φύση. Για να μην πούμε πρώτη.

Κι έτσι προκειμένου να πιάσει τους στόχους της η κυβέρνηση των δανειστών και της τρόικας, έχει ήδη προβλέψει νέα φοροεπιδρομή με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ετοιμάζει από το φθινόπωρο την ένταση των οριζόντιων περικοπών. Έτσι θα κλείσει ο ΕΟΠΥΥ, μαζί με τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν λεηλατηθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι πλέον βιώσιμα υπό τις σημερινές συνθήκες. Θα κλείσουν περισσότερα νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία και ιδρύματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Ενώ οι ΟΤΑ θα οδηγηθούν σε τέτοια δημοσιονομική ασφυξία ώστε να πέσουν θύματα της περίφημης «ελληνογερμανικής εταιρικής σχέσης», δηλαδή του γνωστού τρόπου αφομοίωσης των ελληνικών ΟΤΑ από τους Γερμανικούς Δήμους και Κρατίδια.

ΜΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ…

Το αποτέλεσμα όλων αυτών; Θα μου πείτε τα γνωστά: ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, μετανάστευση. Σωστά, αλλά ξεχνάτε τους θανάτους, τους μαζικούς θανάτους ενός λαού που δεν μπορεί πλέον να στηρίξει τα πιο αδύναμα μέλη του. Δεν εννοώ απλά τις αυτοκτονίες, αλλά την μαζική εξόντωση και γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού. Θέλετε να δείτε δεδομένα; Δείτε τον Πίνακα με την Φυσική Κίνηση του Πληθυσμού από το 1932 έως το 2012.

Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι η δημογραφική κρίση που πλήττει την ελληνική κοινωνία και έχει κορυφωθεί στην προηγούμενη δεκαετία, από το 2011 και μετά έχει μετατραπεί σε μαζική εξόντωση του ελληνικού λαού. Το 2011 για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού έθνους ο πληθυσμός εμφάνισε σοβαρή μείωση σε απόλυτους αριθμούς κατά 4.691 θανάτους πάνω από τις γεννήσεις. Το 2012 η μείωση αυτή έγινε ακόμη πιο σοβαρή ανεβάζοντας τους θανάτους σε 16.299 πάνω από τις γεννήσεις. Αύξηση σχεδόν 3,5 φορές μέσα σ’ ένα χρόνο. Και είναι σίγουρο ότι το 2013 θα είναι κατά πολύ χειρότερο. Θυμηθείτε ότι στα δεδομένα αυτά δεν συνυπολογίζουμε την μετανάστευση των ελλήνων στο εξωτερικό, η οποία το 2011 ξεπέρασε επίσημα τους 62.000, ενώ το 2012 ξεπέρασε τον διπλάσιο αριθμό. Η χώρα πεθαίνει και μαζί της εξοντώνεται συστηματικά και ο γηγενής πληθυσμός της.


ΦΥΣΙΚΗ ΚΙΝΗΣH ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Απόλυτοι αριθμοί: 1932-2012




Έτος
Γεννήσεις
Θάνατοι
Διαφορά




1932
185.523
117.593
67.930
1933
189.583
111.447
78.136
1934
208.929
100.651
108.278
1935
192.511
101.416
91.095
1936
193.343
105.005
88.338
1937
183.878
105.674
78.204
1938
184.509
93.766
90.743
1939
178.852
100.459
78.393
1940
179.500
93.830
85.670
1955
154.263
54.781
99.482
1956
158.203
59.460
98.743
1957
155.940
61.664
94.276
1958
155.359
58.160
97.199
1959
160.199
60.852
99.347
1960
157.239
60.563
96.676
1961
150.716
63.955
86.761
1962
152.158
66.554
85.604
1963
148.249
66.813
81.436
1964
153.109
69.429
83.680
1965
151.448
67.269
84.179
1966
154.613
67.912
86.701
1967
162.839
71.975
90.864
1968
160.338
73.309
87.029
1969
154.077
71.825
82.252
1970
144.928
74.009
70.919
1971
141.126
73.819
67.307
1972
140.891
76.859
64.032
1973
137.526
77.648
59.878
1974
144.069
76.303
67.766
1975
142.273
80.077
62.196
1976
146.566
81.818
64.748
1977
143.739
83.750
59.989
1978
146.588
81.615
64.973
1979
147.965
82.338
65.627
1980
148.134
87.282
60.852
1981
140.953
86.261
54.692
1982
137.275
86.345
50.930
1983
132.608
90.586
42.022
1984
125.724
88.397
37.327
1985
116.481
92.886
23.595
1986
112.810
91.783
21.027
1987
106.392
95.656
10.736
1988
107.505
92.407
15.098
1989
101.657
92.720
8.937
1990
102.229
94.152
8.077
1991
102.620
95.498
7.122
1992
104.081
98.231
5.850
1993
101.799
97.419
4.380
1994
103.763
97.807
5.956
1995
101.495
100.158
1.337
1996
100.718
100.740
-22
1997
102.038
99.738
2.300
1998
100.894
102.668
-1.774
1999
100.643
103.304
-2.661
2000
103.274
105.170
-1.896
2001
102.282
102.559
-277
2002
103.569
103.915
-346
2003
104.420
105.529
-1.109
2004
105.655
104.942
713
2005
107.545
105.091
2.454
2006
112.042
105.476
6.566
2007
111.926
109.895
2.031
2008
118.302
107.979
10.323
2009
117.933
108.316
9.617
2010
114.766
109.084
5.682
2011
106.408
111.099
-4.691
2012
100.371
116.670
-16.299

 Δημοσιεύτηκε στο Χωνί, 4/8/2013

83 σχόλια:

  1. Δημήτρη σε χαιρετώ απο Κύπρο. Μακάρι και εδώ στην κύπρο να είχαμε κάποιο να τους τα λέει. Εδώ όλα τα κόμματα (συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ) δεν λένε τίποτα. ολα ρόδινα τα βλέπουν. Η ανεργία σήμερα μας ειπαν ότι ειναι 31%. το τι μας περιμένει ένας θεός ξέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβασε και άκουσε αυτά που έγραψα και είπα όταν ήρθα στην Κύπρο και θα δεις που πάει το πράγμα. Δυστυχώς το πολύπαθο νησί δεν έχει μέλλον. Βουλιάζει μέρα με τη μέρα σε μια άβυσσο, απ' όπου πολύ δύσκολα θα ανασυρθεί. Θα φροντίσω στην πρώτη ευκαιρία να γράψω σχετικά.

      Διαγραφή
    2. ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΠΕΚΛΩΒΙΣΤΕΙ? ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ...ΑΛΛΙΩΣ,ΔΙΕΡΕ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ...

      Διαγραφή
    3. Η διαδικασία αυτή συντελείται ήδη. Είναι βασανιστική και επίπονη, γιατί προϋποθέτει ανάκτηση της προσωπικής αξιοπρέπειας, του φιλότιμου και της διάθεσης για αγώνα που επιτρέπει το "εγώ" - όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης - να γίνει "εμείς".

      Διαγραφή
  2. AGAPHTE DHMHTRH

    AFOUGRASOUME KAI ANTILAMBANOME OTI EI YPOTHESI DEN PAEI ALLO, O KOSMOS OI ANTHROPOTHTA YPOFEREI KAI OI OLIGARXES TRIBOUN TA XERIA TOUS, O FASISMOS EINAI ASXHMO PRAGMA...DIOTI EKFRAZEI THN ASXHMIA AYTON POU KYBENANE. MALLON MONO ME THN BIA ANATROPH THA ELEYTHEROTHOUME.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Re-Blog http://thepartiesover.blogspot.gr/2013/08/blog-post_6.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν το κράτος είχε απολύσει δημόσιους υπαλλήλους, θα είχε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2009.
    Τώρα, με τον ιδιωτικό τομέα στο ναδίρ, μόνο από τις αποταμιεύσεις των συνταξιούχων που πήραν εφάπαξ θα αντλήσει φόρους το κράτος.
    Αν και ακούγεται άσχημα η λέξη "φοροεπιδρομή", διότι ανατρέχει στην οθωμανική εποχή, δεν είναι το χειρότερο που συμβαίνει στον Έλληνα. Το χειρότερο είναι η ταπείνωση που υφίσταται από τον κάθε φραπεδιάρη ΔΥ.
    Έχοντας υποστεί την βάσανο της ουράς στις δημόσιες "Υπηρεσίες", ακούει και τον βολεμένο υπάλληλο να του λέει "έλα αύριο"!
    Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως ο Δημήτρης Καζάκης μπορεί να σχηματίσει την καλύτερη ελληνική κυβέρνηση από την εποχή του Καποδίστρια. Αν, όμως, βασισθεί στο υπάρχον εργατικό δυναμικό του Δημοσίου για να εφαρμόσει την πολιτική του, θα κάνει μια τρύπα στο νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εσύ δηλαδή από όλα αυτά τα στοιχεία, τις λάθος πολιτικές, και τις οικονομικές αναλύσεις που κάνει ο Καζάκης, κατάλαβες ότι φτάιει ο δημόσιος υπάλλυλος με το φραπέ στο χέρι; άντε βγάλε άκρη θεέ μου...

      Διαγραφή
  5. Δημήτρη,
    έχω 10.000 σε αμοιβαία κεφάλαια. Να τα πάρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Καζάκη προσπωπικά με κερδίσατε απο τις συνομιλίες σας στο Σύνταγμα.Κερδίσατε πολλούς νέους εκέινη την περίοδο.Τώρα σας παρακαολουθώ τακτικά για να είμαι ενημερωμένος για τις πραγματικές εξελίξεις στην οικονομία.όχι μονο σας ψηφίζω αλλά σας κάνω γνωστό παντού δίοτι πιστεύω το ΕΠΑΜ προσφέρει απτές και πρακτικές λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας! Καλή δύναμη σε όλους μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο τέλος αφού ρευστοποιήσουν τα πάντα και μετατρέψουν τη χώρα σε μπανανία τύπου Ταϋλάνδης, θα τη πετάξουν έξω απ'το ευρώ για να μετατραπεί σε εκείνο το είδος ξεχασμένων φέουδων που βγήκαν απο τα συντρίμια της Σοβιετικής Ενωσης και τα κυβερνούν δράκες μαφιόζων με έναν γελοίο εθνικιστικό λόγο. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής αυτό προοιωνίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη. Θα κάνουν ότι έκαναν στην Κύπρο. Ειδικό καθεστώς κίνησης κεφαλαίου και χρήματος έτσι ώστε να εισάγουν δεύτερο νόμισμα υπό καθεστώς υποτίμησης. Η Ελλάδα προορίζεται να καταλυθεί ως κράτος και νομική μορφή. Ήδη είναι κράτος μόνο κατ' επίφαση, ένα κουκούλι χωρίς περιεχόμενο. Την ΧΑ την ετοιμάζουν για εμφύλιο τύπου υποσαχάρειας Αφρικής.

      Διαγραφή
  8. σε ευχαριστώ δημήτρη. Θα ήθελα πραγματικά να γράψεις κάτι πιο λεπτομερές για την Κύπρο.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΥΡΙΕ ΚΑΖΑΚΗ ΤΡΕΦΩ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΑΣ ΓΙΑΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ.ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΓΗΣΤΕ ΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ.ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 43 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙΚΟΓ.ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ,ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ -ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΩ ΤΟΥΣ ΑΝΑΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ-ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ.ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ -ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ .ΘΑ ΠΑΛΕΨΩ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω σε ποιο κόμμα αναφερόσαστε. Όμως δεν θα μπορούσα να ανήκω σε κανένα κόμμα ή πολιτικό σχηματισμό που θα λειτουργούσε με τον παραδοσιακό τρόπο του κομματικού μηχανισμού και των διασυνδέσεών του. Αν δεν υπάρξει μια πολιτική δύναμη που να οικοδομείται από τα κάτω, από τους απλούς πολίτες με όρους ανοιχτούς και μετωπικούς, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας τρόπος να γλυτώσουμε ή να αλλάξουμε την κατάσταση. Άλλη δύναμη σαν το ΕΠΑΜ δεν υπάρχει. Χωρίς επαγγελματίες πολιτευτές και κομματάρχες. Χωρίς επαγγελματικό κομματικό μηχανισμό, ή επαγγελματίες επαναστάτες, αλλά με αγωνιστές της βιοπάλης που παίρνουν σαν εσάς την μεγάλη απόφαση. Μόνο σε μια τέτοια πολιτική δύναμη θα μπορούσα να ανήκω.

      Διαγραφή
  10. Καποιες εφημεριδες γραφουν για σχεδιο των αμερικανων για μεταθεση αποπληρωμης του χρεους το 2060. Ποια η γνωμη σου γιαυτο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόκειται για ανοησία προερχόμενη από του Μαξίμου για να δοθεί εκτόπισμα στη συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα, που μυρίζει έντονα εκλογές.

      Διαγραφή
  11. Ειναι δεδομένο απο την αρχή της όλης διαδικασίας ότι όλη η Ευρώπη και όχι μόνο η Ελλάδα είναι θύμα της διεύρυνσης του "Οικονομικού Ζωτικού Χώρου" με τα εργαλεία του ιδιωτεύοντα φιλελευθερισμού. Καταρχήν ο αγώνας είναι Εθνικός. Καλή λευτεριά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαίρετε από Ιρλανδία,

    Αν θα μπορούσατε να κάνετε ένα σχόλιο σχετικά με τα ασφαλιστικά ταμεία.
    Πως θα πρέπει να κινηθούμε με τα χρωστούμενα στο ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ?
    Με βάση τα όσα είπατε τα ταμεία πάνε για διάλυση απο Σεπτέμβριο.
    Ευχαριστώ για όλη σας την δουλειά και την συνέπεια. Έμαθα πολλά από τότε που σας πρώτο άκουσα το 2010.

    Να είστε καλά,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ειδοποιητήρια από τον ΟΑΕΕ έχουν καθαρά εκβιαστικό χαρακτήρα και βασίζονται στον εκφοβισμό. Ρίχνουν άδεια να πιάσουν γεμάτα. Ελπίζουν να φοβίσουν κάμποσους και να εισπράξουν ότι μπορούν. Απλά τα αγνοούμε.

      Διαγραφή
  13. Στην διάλεξη εδώ στην Κύπρο μίλησες για ένα κίνημα που εντός τριμήνου θα ανέτρεπε την κατάσταση από την βάση και ότι ο λαός θα έπαιρνε την εξουσία . Τι γίνεται με αυτό ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κατάσταση είναι άκρως εκρηκτική. Η "κρίσιμη μάζα" στην ελληνική κοινωνία έχει διαμορφωθεί. Χρειάζεται απλά η θρυαλλίδα.

      Διαγραφή
  14. Κύριε Καζάκη τι άποψη έχετε σε σχέση με την διαχείρηση του νερού,του ηλεκτρικού δικτύου,των τηλεπικοινωνιών, του ορυκτού τηs Ελλάδαs και σε σχέση με τιs φαρμακοβιομηχανίεs,στα πλαίσια του γενικότερου οικονομικού πλαισία που έχετε για την χώρα μετά(αs ελπίζουμε) την ανατροπή;Πιστεύετε ότι πρέπει να κοινωνικοποιηθούν πλήρωs ή μερικώs και με πιο ρυθμό;Και πια πιστεύετε πωs πρέπει να είναι η στάση σε σχέση με του εφοπλιστέs(που πραγματικά δεν πληρώνουν φράγκο);Και τι πιθανότητε δίνετε αν ξεσπάσει κάτι στην Ελλάδα να εξαπλωθεί και στην υπόλοιποι Ευρώπη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τα ζητήματα αυτά έχω γράψει αναλυτικά, ειδικά στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών. Το κράτος οφείλει να πάρει τα ηνία της οικονομίας ώστε να εφαρμοστεί ένα συνεκτικό πρόγραμμα ταχύτατης ανοικοδόμησης της χώρας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα και λειτουργία το κράτος ώστε να εθνικοποιηθούν στρατηγικοί τομείς και δημόσια αγαθά.
      Για τους εφοπλιστές θα πρέπει να διαχωρίσουμε αφενός τους ακτοπλόους που όχι μόνο θα πρέπει να φορολογηθούν δεόντως σε συνθήκες εργασιακής προστασίας των πληρωμάτων, αφετέρου τους ποντοπόρους που οφείλουμε να κάνουμε αυστηρή τη χρήση της ελληνικής σημαίας έτσι ώστε να προσλαμβάνονται αποκλειστικά Έλληνες ναυτικοί υπό ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Αυτό οφείλουμε να το κάνουμε ακόμη κι αν οι ποντοπόροι εφοπλιστές εγκαταλείψουν τη σημαία. Δεν πειράζει. Έτσι ή αλλιώς δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε στην ελληνική οικονομία.
      Όσο για την πιθανότητα να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη μια ριζική μεταβολή στην Ελλάδα, η δική μου εκτίμηση είναι ότι όντως είναι πολύ μεγάλη. Το Νοέμβριο, αρχές Δεκεμβρίου το ΕΠΑΜ οργανώνει ένα διεθνές συνέδριο με κινήματα ανάλογου χαρακτήρα από ολόκληρη την ευρωζώνη και όχι μόνο. Από τον Πέπε Γκρίλο μέχρι το κίνημα αποδέσμευσης από το ευρώ της Φιλανδίας, για να δείξουμε τι αλματώδεις προόδους κάνουν στην Ευρώπη τα παλλαικά κινήματα. Κάποιος να κάνει την αρχή χρειάζεται και οφείλει να το κάνει ο ελληνικός λαός.

      Διαγραφή
  15. Από τη δίνη αυτή νομοτελειακά η μόνη διέξοδος είναι η πρόταση του Ε.ΠΑ.Μ για γενική πολιτική απεργία,γενικό ξεσηκωμό...Το πραξικόπημα στην ΕΡΤ κατέδειξε το που μας πάνε οι εγκάθετοι της εξουσίας.Περιμέναμε πως αυτή θα γίνει το μετερίζι της άλλης "φωνής",που θα αγνοούσε τους εγκάθετους και θα πληροφορούσε ουσιαστικά και γόνιμα...Αυτό δεν έγινε στο βαθμό που έπρεπε-και μπορώ να εικάσω το γιατί- και νομίζω η φωνή του Ε.πα.μ θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο,για να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο περισσότερος κόσμος νιώθει ηττημένος και τελειωμένος,ανίκανος να αντιδράσει και είναι έτοιμος για τα χειρότερα...Κι όταν τους λέω πως υπάρχει πρόταση διεξόδου,η απάντηση είναι"μα δεν ακούγονται πουθενά αυτά που μας λες.Εγώ κι εσύ θα σώσουμε την κατάσταση ή οι λίγοι του Ε.ΠΑ.Μ";Νομίζω πως καθώς οι αυταπάτες των περισσότερων μέσα στην ΕΡΤ θα τελειώσουν,θα είναι και δικό τους συμφέρον να αλλάζουν άρδην το γνωστό τυπικό της δήθεν "αντικειμενικής"ενημέρωσης και να αρχίσουν να μιλάνε για το"δια ταύτα",δείχνοντας καθαρά τη μοναδική διέξοδο που υπάρχει,και ανεβάζοντας το ηθικό του μέσου Έλληνα.Νομίζω ότι όποιος αναφέρεται από εδώ και μπρος στον τρόπο διεξόδου και τονίζει το γεγονός ότι όχι μόνο δεν τέλειωσε τίποτα,αλλά όλα τώρα αρχίζουν ,αυτός θα κερδίσει επικοινωνιακά το "παιχνίδι".Και αυτό μόνο η ΕΡΤ μπορεί να το κάνει.Ο κόσμος κουράστηκε να ακούει διαπιστώσεις και εθίστηκε στη φτωχοποίησή του.Προτάσεις δεν ακούει πουθενά,πρακτικές και μετρήσιμες κι αυτές πρέπει να ακούσει ,για να πορευτεί συντεταγμένα στη μόνη δυνατή διέξοδο,που μόνο το Ε.ΠΑ.Μ προτείνει.Ευχαριστούμε πολύ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα σε όλους και σε σένα Δημήτρη,
    λόγω θέσης μόλις πληροφορήθηκα πως επίκειται στο Καστελόριζο επίσκεψη του Σαμαρά προκειμένου να κηρύξει την ελληνική ΑΟΖ.
    Λυπάμαι που κάτι τόσο σημαντικό θα γίνει σε μια τόσο διεφθαρμένη περίοδο γενικευμένου πλιάτσικου...

    Οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία και προσωπικά είμαι βέβαιος πως το σκότωμα που θα έρθει το φθινόπωρο από τα νέα μέτρα κλπ, θα προσπαθήσουν να το καλύψουν με κινήσεις πανηγυρισμών και υπερβολών -ως είθισται- με την κήρυξη της ΑΟΖ. Οι επισκέψεις Αβραμόπουλου και Σαμαρά μετέπειτα στις ΗΠΑ άλλωστε δε νομίζω πως ήταν τυχαίες...

    Καλή δύναμη και εύχομαι όλοι μαζί επιτέλους να πετάξουμε αυτά τα πολιτικά ανδρείκελα εκεί που τους αξίζει... Εξορία στο πιο απομακρυσμένο νησί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κύριε Καζάκη , πριν σχολιάσω τον συγκλονιστικό (!! )πίνακα που επισυνάπτετε στο τελευταίο άρθρο σας,θα ήθελα να μου απαντήσετε -αν μπορείτε -σε κάποια ερωτήματα:
    1. Γιατί λείπουν τα στοιχεία από 1940-1955;
    2. Οι αριθμοί αναφέρονται μόνο σε Έλληνες ή και σε αλλοδαπούς που γεννήθηκαν ή πέθαναν στην Ελλάδα; (Η ερώτησή μου αυτή είναι εντελώς καλοπροαίρετη)
    3. Γιατί άραγε έχουμε αύξηση των γεννήσεων μεταξύ 2003-2010και παράλληλλα αύξηση σταθερά των θανάτων από το 1998-2012; Έχει σχέση με την ποιότητα περίθαλψης που παρέχεται στη χώρα μας; (Βαρβάρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Τα στοιχεία από το 1941-1955 λείπουν γιατί η Στατιστική Υπηρεσία δεν τα περιλαμβάνει θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα λόγω του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου.
      2. Οι αριθμοί αναφέρονται σε Έλληνες και σε αλλοδαπούς.
      3. Είναι πολύ πιθανό.

      Διαγραφή
  18. Μου καταθέσαν το εφάπαξ σε τράπεζα τα μόνα χρήματα μετά απο 38 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο.Η μόνη μου παρηγοριά για φάρμακα και γιατρούς.
    Τι να κάνω? να τα κάνω δολάρια? να τα πάρω σπίτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εξαιρετικος αναλυτής ο Δημ. Καζάκης οπως πάντα! Απο αυτον μάθαμε πολλά! Αν πρόσεχε και λιγο περισσότερο ποιους εχει φιλους και κολητους ολα θα ηταν καλυτερα! Αλλα ποτέ δεν ειναι αργά αρκει να μην εισαι εγωϊστης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ φοβάμαι ότι το κυριότερο δεν το έχετε μάθει ακόμη. Μακριά από επαγγελματίες της πολιτικής και κυρίως μακριά από κόμματα με επαγγελματική υπαλληλία, επαγγελματικά στελέχη και τα σχετικά. Δεν έχει καμιά σημασία αν είναι δεξιά ή αριστερά, το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι πλήρως και εξαρχής ταυτισμένα με το επίσημο σύστημα εξουσίας.

      Διαγραφή
  20. Αγαπητέ Κύριε Καζακη
    Συγχαρητήρια!
    Το Δεκέμβριο έχω δικαστήριο για χρέη προς το δημόσιο 52000 ευρώ
    Τι μπορούν να μου κάνουν και πώς πρέπει να το χειριστο. Μου έχουν κάνει κατάσχεση στην περιουσία μου η οποία αξίζει πολλαπλάσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς μου είναι πολύ δύσκολο να σας συμβουλεύσω σε ένα τέτοιο ζήτημα. Χρειάζεστε έναν πολύ καλό και καθαρό δικηγόρο κι εγώ δεν είμαι. Ούτε μπορώ να δίνω συμβουλές για προσωπικά θέματα δια του διαδικτίου.

      Διαγραφή
  21. κ. Καζάκη γιατί θεωρείτε παραμύθια τα σενάρια επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους κατά 50 χρόνια? Σας ρωτάω γιατί ίσως τα ανταλλάγματα να είναι βολικά για τους δανειστές. Επίσης, σε μια τέτοια περίπτωση επιμήκυνσης, μήπως τελικά θα είναι και η οριστική "λύση" ώστε μετά να μας αφήσουν να κολυμπήσουμε μόνοι μας? (αλλά με τον όρο των δανειστών να μη φύγουμε από το ευρώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί το χρέος ανήκει πλέον στον ΕΜΣ και αφενός απαγορεύεται να γίνει κάτι τέτοιο (άρθρο 32, παρ. 8). Αφετέρου θα φέρει αναταραχή σ' ολόκληρο τον μηχανισμό ο οποίος δανείζεται από τις αγορές με αποτέλεσμα να τον υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο οι οίκοι αξιολόγησης με συνέπεια την αύξηση του κόστους δανεισμού. Με δεδομένα όλα αυτά και επιπλέον με την Γερμανία να μην θέλει να ρισκάρει ένα domino effect στο Νότο της ευρωζώνης και όχι μόνο, γι' αυτό και θεωρώ ότι οι θεωρίες περί επιμήκυνσης σε βάθος πεντηκονταετίας είναι μόνο θεωρίες.

      Διαγραφή
  22. κ. Καζάκη, σχετικά με τα στοιχεία του πρωτογενούς ελλείμματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιεύει πολύ πιο άσχημα νούμερα, η κυβέρνηση εμφανίζει τα δικά της. Παρατηρώ ότι η Τρ. Ελλάδος αναφέρεται σε στοιχεία π.χ. ελλείμματος Κεντρικής Κυβέρνησης, η κυβέρνηση δημοσιοποιεί στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης. Μήπως κάπου εκεί γίνεται κάποια ωραιοποίηση από την κυβέρνηση , πχ "άσπρες τρύπες ΟΤΑ" κλπ ώστε να βλέπει η Τρόϊκα τα νούμερα που...της αρέσουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έχετε δίκιο. Όπως επίσης και με τις "προσωρινές" εκτιμήσεις. Στο όνομα του προσωρινού δημοσιοποιούν όποια εκτίμηση θέλουν ανάλογα με τις πολιτικές εντυπώσεις που θέλουν να δημιουργήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κ. Καζακη, υπαρχει η νομικη δυνατοτητα να δικαστουν για γενοκτονια κατα του ελληνικου λαου οι πολιτικοι που ειναι υπευθυνοι για αυτη τη κατασταση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει, ειδικά για τους πολιτικούς της Ελλάδας. Για αυτούς από το εξωτερικό μπορείς να διεκδικήσεις ως κράτος την παραπομπή τους στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να απαιτήσεις από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την έκδοση διεθνών ενταλμάτων εναντίον της Μέρκελ, του Μπαρόζο, του Σόιμπλε και όλων των άλλων. Το αν και κατά πόσο θα δικαστούν, αυτό είναι ζήτημα καθαρά συσχετισμού δυνάμεων. Όμως και μόνο η έκδοση διεθνούς εντάλματος αρκεί για να τους δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα.

      Διαγραφή
  25. Τα πράγματα πιστεύω θα εξελιχθούν πολύ διαφορετικά από ότι πιστεύουν για την Ελλάδα. Ιδίως όταν πια δεν θα έχουμε τίποτα να χάσουμε θα λειτουργήσουμε πολύ διαφορετικά.
    Προς το παρόν έχουμε ακόμα και αυτούς που σκέφτονται τι θα κάνουν με τα λεφτουδάκια τους. Άλλοι τα έχουν βγάλει ήδη έξω.
    Όσο για τις τράπεζες ισχύει ότι είπε ο κ.Καζάκης: "Μακριά από τις τράπεζες"! Τουλάχιστον έτσι όπως δουλεύουν σήμερα...
    Τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία και μην ξεχνάμε: Όσα μυρμήγκια και να πατήσει ο ελέφαντας, στο τέλος τα μυρμήγκια έχουν ένα μεγαλειώδες γεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δημήτρη,
    διάβασα το άρθρο, http://www.blemilo.com/2011/06/blog-post_2964.html?spref=bl
    που αναφέρεται σ'ενα Αυστριακό οικονομολόγο ο οποίος πιστεύει ότι το fiat money είναι υπο διαρκή κατάρευση .
    Υποστηρίζει πως η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη της οικονομίας θα ευοδωθούν μέσω εθνικού νομίσματος, στηριζόμενου όμως στον χρυσό(στην χρυσή δραχμή των κρατικών χρυσορυχείων της Χαλκιδικής, ας πούμε) ως εργαλείο ώστε να μην ξεφύγουν ο ρυθμός υποτίμησης και ο ρυθμός πληθωρισμού .
    Αναφέρει -εν τάχει- πως μ'ένα fiat εθνικό νόμισμα, αρχικά θα τονωθούν οι εξαγωγές και θα μειωθούν οι εισαγωγές αλλά μακροπρόθεσμα θα ισορροπήσει το όφελος των εξαγωγέων απο τη ζημία των εισαγωγέων, ο δε συνδυασμός υποτίμησης και πληθωρισμού (απαραίτητου για την ανάπτυξη)θα μειώσει τελικά την αξία των περιουσιακών στοιχείων ιδιωτικών κ δημόσιων .
    Λέει βεβαίως, πως η λύση είναι επώδυνη αλλά πλέον δεν υπάρχουν ευχάριστες λύσεις, έτσι όμως θα αυξηθούν οι καταθέσεις, θα προσελκυθούν καταθέσεις εξωτερικού με συνεπαγόμενη αύξηση της αγοραστικής δυνατότητας των Ελλήνων και σταθεροποίηση της αξίας του νομίσματος .
    Πιστεύεις α)ότι έχει βάση β)μπορεί να γίνει κ με ασήμι ;
    ΥΓ : Η ποσότητα χρυσού που παράγεται σ'ενα ιδιωτικό χρυσορυχείο μπορεί να ελεχθεί ; Δέν νομίζω .
    Πάνος - Αγία Παρασκευή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βασικό ζήτημα για το νόμισμα, ειδικά το εθνικό κρατικό νόμισμα, είναι η αντιστοιχία του με την παραγωγή υλικών αξιών. Επομένως το βασικό είναι να υπάρχει παραγωγή, εισόδημα και συναλλαγές. Στο βαθμό που η οικονομία επεκτείνεται με όρους παραγωγικότητας της εργασίας δεν υπάρχει πρόβλημα πληθωριστικών πιέσεων. Αρκεί οι αγορές να μην ελέγχονται από μονοπωλιακές καταστάσεις και το κράτος να μην δουλεύει παρασιτικά.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ
      Πάνος - Αγία Παρασκευή

      Διαγραφή
    3. Θα ήθελα να συμπληρώσω:

      Το χρήμα πρέπει να διευκολύνει την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την απορρόφηση αυτών, καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες όλων, χωρίς πουθενά υπερβολές, με αυτό τον τρόπο μπορεί να είναι χρήσιμο.
      Όταν εμποδίζεται η ροή του χρήματος να φτάσει επαρκώς τον κάθε πολίτη τότε η κατάχρηση αυτή είναι αντικοινωνική. Επί της ουσίας η πρόσβαση από όλους στην ροή των ποιοτικών αγαθών γενικότερα χρειάζεται για να μπορούμε να μιλάμε για κοινωνία.
      Υπενθυμίζω ότι όλοι οι ζωντανοί έχουν δικαίωμα να ζούν αξιοπρεπώς. Κάποιο άτομο είναι ελεύθερο να αρνηθεί αυτό το δικαίωμα όσον αφορά τον εαυτό του αλλά δεν είναι σωστό να εμποδίζει με κανένα τρόπο αυτό το δικαίωμα όσον αφορά τούς άλλους.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
  27. Οδηγουμαστε ως εθνος σε αφανισμο. Μαζικη μεταναστευση γηγενων ελληνων (κυριως σε νεαρη ηλικια), σημαντικη πτωση της γεννητικοτητας, αυξηση θανατων λογω χειροτερευσης συνθηκων παρεχομενης υγειας και πληθυσμιακη αντικατασταση μας με την εγκατασταση τεραστιου αριθμου νομιμων και παρανομων αλλοδαπων μεταναστων. Οπως ολα δειχνουν, οι πιθανοτητες να επιβιωσουμε ως εθνος μακροπροθεσμα ειναι σχεδον μηδενικες εαν δεν αλλαξει κατι δραστικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κε Καζακη, εξαιρετικος οπως παντα.
    Γιατι ομως λετε μακρυα απο τραπεζες τις αποταμιευσεις μας (οι δικες μου με της γυναικας μου €37.000). Που να τα παμε?
    Μιχαλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θεωρώ ότι η πιο αναξιόπιστη τοποθέτηση χρημάτων σήμερα είναι οι τράπεζες. Γι' αυτό και επιμένω μακριά από τις τράπεζες. Το τι θα κάνετε και που θα τοποθετήσετε τα χρήματά σας είναι δική σας υπόθεση. Αν θεωρείτε ότι δεν έχετε πουθενά αλλού να πάτε τα χρήματά σας, τότε κρατήστε τα στις τράπεζες. Κανένα πρόβλημα.

      Διαγραφή
    2. Γενικώς μακρυά από τις τράπεζες ή μόνο από τις ελληνικές;
      Προσωπικά έχω καταθέσει χρήματα σε ελβετική τράπεζα και έχω ανοίξει λογαριασμό σε αμερικάνικη χρηματιστηριακή εταιρεία. Και στις δύο περιπτώσεις το νόμισμα είναι το USD.

      Διαγραφή
    3. Προς το παρών το γεγονός ότι τα έχετε σε ελβετική τράπεζα και σε USD είναι μια κάποια εγγύηση. Προς το παρόν επαναλαμβάνω.

      Διαγραφή
  29. Μακάρι κύριε καζάκη να σκέπτονταν 20 ακόμα έλληνες σαν και εσάς. Ίσως να σώζαμε την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κύριε Καζάκη,

    Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που λέτε. Αν και δεν ξέρω πολύ καλά από οικονομικά, καταλαβαίνω την ανησυχία και το δυσοίωνο μέλλον που περιγράφετε.
    Είμαι νέος εργαζόμενος (ακόμα) με μπλοκάκι. Πληρώνω κανονικά τις εισφορές μου στον ΟΑΕΕ και στην εφορία (φόρος εισοδήματος, φπα κτλ.). Επίσης οι γονείς έχουν κάποιες (λίγες) αποταμιεύσεις στην τράπεζα.

    Θα ήθελα να μου περιγράψετε αν μπορείτε με όσο πιο απλά και σύντομα λόγια μπορείτε τα εξής:
    1. Τι προβλέπετε για τα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ κτλ.). Μήπως είμαι χαμένος εγώ που πληρώνω? Να σταματήσω να πληρώνω ένα χρεοκοπημένο σύστημα?
    2. Τι σημαίνει στην πράξη η κατάργηση του κράτους ως νομική έννοια που περιγράφετε? Τι σημαίνει αυτό για μας? Και αν οι τράπεζες είναι επικίνδυνες τότε που αλλού θα μπορούσαμε να έχουμε τις λίγες αποταμιεύσεις μας?

    Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ήδη χρεοκοπημένα. Συμπεριλαμβανομένου και του ΟΑΕΕ. Η τρόικα αργά ή γρήγορα θα ζητήσει να κλείσουν και να αντικατασταθούν με κάποιο σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης. Το έχει προαναγγείλει ήδη ο κ. Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
      2. Κατάργηση του ελληνικού κράτους, σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται πλέον εθνική επικράτεια και επομένως οι Έλληνες θα είναι ξένοι στον τόπο τους, ή διαφορετικά θα έχουν τα ίδια δικαιώματα στην πατρίδα τους με οποιονδήποτε άλλον Ευρωπαίο ή έποικο άλλης χώρας.
      Το που θα μπορούσατε να έχετε τις αποταμιεύσεις σας εκτός από τραπεζικό λογαριασμό είναι σε τραπεζική θυρίδα, ή σε οποιοδήποτε άλλο ασφαλές μέρος που διαθέτεται εσείς προσωπικά.

      Διαγραφή
    2. με λιγα λογια ο οικονομολογος και γγ του επαμ κ καζακης προτεινει να μην πληρωνουμε τις ειςφορες μας ςτα αςφαλιςτικα μας ταμεια και να ςεντουκιαςουμε τα λεφταμας καταπληκτικες προταςεις

      Διαγραφή
    3. Ούτε ευρώ στο σημερινό κράτος που δεν ανήκει στον ελληνικό λαό αλλά στους κατακτητές του και στους δοσίλογους που κυβερνάνε. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να λεηλατεί το ελληνικό νοικοκυριό για χρέη, ατασθαλίες και ασυδοσία που του φόρτωσαν ντόπιες και ξένες ολιγαρχίες. Αφού πρώτα ξεφορτωθούμε την ληστοσυμμορία που κυβερνά στο όνομα των ξένων δανειστών και επαναφέρουμε τη νομιμότητα με βάση το συμφέρον του ελληνικού λαού και τα κυριαρχικά του δικαιώματα στην χώρα του, τότε και μόνο τότε μπορεί να τεθεί εξαρχής το δημοσιονομικό πρόβλημα.

      Διαγραφή
  31. Χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία πρωτογενούς αποτελέσματος Κεντρικής Κυβέρνησης από την κυβέρνηση (2,6 δις) και από την ΤτΕ (-7,9 δις). Πέραν της γελοίας συμπερίληψης (από την κυβέρνηση) χρηματοοικονομικών εσόδων - επιστροφών από Κεντρικές Τράπεζες (από πότε αυτά προσμετρούνται στο πρωτογενές αποτέλεσμα?) ύψους 1,5 δις, τι άλλα τερτίπια εντοπίσατε? (με την υποσημείωση ότι η ΤτΕ αναφέρεται σε ταμειακό αποτέλεσμα, η Ελληνικύ κυβέρνηση σε δεδουλευμένη βάση, το οποίο εξηγεί πολλά βεβαίως βεβαίως).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βασικό τέχνασμα - πέρα από αυτά που εντόπισες - είναι η εισροή περίπου 2,5 δις ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία του ΕΣΠΑ προς την Ελλάδα τον μήνα Ιούλιο. Έτσι εμφανίζει ως επιτυχία μια εισροή που θα δαπανηθεί με πρόσθετο κόστος για το ελληνικό δημόσιο, μιας και θα υπάρξει έστω μια ελάχιστη εθνική συμμετοχή.

      Διαγραφή
  32. Δημήτρη, τισημαίνει όταν λες ότι για να επενδυθεί 1 δις χρειάζονταν να κοινητοποιηθούν κεφάλαια 18 δις το 2008 ενώ σήμερα to 2013 για επένδυση 1 δις χρειάζεται να κοινητοποιηθούν 52 δις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν τοποθετείται 1 δις ευρώ από μια πολυεθνική σε επένδυση, αυτό σημαίνει ότι έχει τα έχει αντλήσει είτε μέσω χρηματιστηρίων, είτε μέσα από έκδοση ομολόγων, κλπ., είτε μέσα από τραπεζικό δανεισμό. Οι τράπεζες, ή τα επενδυτικά κεφάλαια που υποστηρίζουν την επένδυση, προσπαθούν με την σειρά τους να αντλήσουν τα κεφάλαια από την διεθνή χρηματαγορά με τραπεζικά ομόλογα, κλπ. Το ίδιο και το κράτος, μιας και σε κάθε τέτοια επένδυση η κυβέρνηση παίζει έμμεσα ή άμεσα καίριο ρόλο. Για να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή της προσφεύγει σε δανεισμό, κοκ. Με όλους αυτούς τους τρόπους το κεφάλαιο του 1 δις που επενδύθηκε πολλαπλασιάστηκε μέσα από την διεθνή χρηματαγορά. Το 2007 ο πολλαπλασιασμός αυτός είχε φτάσει στο ιστορικό ρεκόρ των 18 φορών. Σήμερα έχει φτάσει τις 52 φορές.

      Διαγραφή
  33. Κώστας απο Πειραιά ..Δημήτρη ειμαστε μαζί σου-και με ποιόν νά μασταν άλλωστε-Μία μονο απορία τελικα ποιά είναι η τιμη του λίτρου της 100άρας να την εισάγεις απο βενεζουέλα αρχική τιμή εκεί.Επίσης ένα σχόλιο για το Κ.Κ.Ε.και τι ρόλο θα παίξει γενικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τιμή cif ποικίλει. Κυμαίνεται γύρω στα 0,30 σεντς στο δολάριο. Με διακρατική συμφωνία είναι σίγουρο ότι θα είναι ακόμη μικρότερη.
      Όσο για το ΚΚΕ τι να πει κανείς. Το κόμμα αυτό είναι εξάρτημα του επίσημου καθεστώτος, το οποίο φροντίζει να το συντηρεί με κρατικές επιχορηγήσεις και τραπεζικά δάνεια για να λειτουργεί ως ανάχωμα στην συσπείρωση και οργάνωση του λαού. Ιδεολογικά ανήκει στις σέχτες που έχουν μεταβάλει την ιδεολογία τους σε θεολογία και η συμμετοχή σ' αυτές μοιάζει με αυτήν παραθρησκευτικής οργάνωσης. Ούτε οργανωτικά, ούτε ιδεολογικά έχει καμιά σχέση με το πάλαι ποτέ κομμουνιστικό κίνημα που ιστορικά ανδρώθηκε τον 20ο αιώνα και ηττήθηκε μαζί με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η ταυτότητά του είναι μια γραφειοκρατική εκδοχή Πολποτισμού και μεσαιωνικής θρησκευτικής ίντριγκας. Στην πράξη ασκείται πλέον ανοιχτά στην "επιτείδια τέχνη της ξεπούλας", όπως έλεγε ο Γιάννης Σκαρίμπας. Δες τι έκανε στην ΕΡΤ όπου έβαλε τους δικούς του να πιέζουν τους εργαζόμενους να δεχτούν την δίμηνη σύμβαση που πρότεινε η κυβέρνηση, ώστε να πάνε στο μεταβατικό σχήμα. Δεν έθεσε καν ζήτημα δημοκρατίας. Το μόνο που έθεσε εξαρχής ήταν το θέμα των απολύσεων. Όταν η κυβέρνηση το "έλυσε" με τις δίμηνες συμβάσεις, τις αόριστες υποσχέσεις ότι θα κοιτάξει να τις επεκτείνει, κοκ, η ηγεσία του ΚΚΕ έδωσε εντολή στους δικούς της να πρωταγωνιστήσουν στη μαζική προδοσία της λειτουργικής κατάλειψης στην ΕΡΤ. Αλλά και πριν έκαναν τα αδύνατα δυνατά να μην ριζοσπαστικοποιηθεί ο αγώνας των εργαζομένων και κυρίως να μην περάσει η ροή προγράμματος της ΕΡΤ από τα χέρια των εγκάθετων στα χέρια των εργαζομένων και της κοινωνίας. Αντάλλαγμα γι' αυτή την στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ ήταν η χρηματοδότησή του από τράπεζα για να ξανανοίξει την τηλεόραση του 902, ώστε να την πουλήσει σε (άγνωστα) ιδιωτικά συμφέροντα. Κι έτσι το κόμμα της "κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής" ξεπουλά μια δημόσια συχνότητα, ένα δημόσιο περιουσιακό στοιχείο, σαν να είναι ιδιωτικό του περιουσία. Από την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας προτεραιότητα έχει το τι θα τσεπώσει η ηγεσία του ΚΚΕ προκειμένου να συντηρηθεί η κομματική του γραφειοκρατία. Το κόμμα αυτό σήμερα είναι μια αντιδραστική παραφυάδα του καθεστώτος και τίποτε περισσότερο.

      Διαγραφή
  34. Οι βουλευτές αποφασίζουν να αυξήσουν τις συντάξεις τους. Προφανώς με το "νόμιμο" δικό τους τρόπο. Παρόλα αυτά δεν διστάζουν να μειώσουν τις συντάξεις άλλων συνανθρώπων τους που δούλευαν μια ζωή.
    Και σαν καλοί συνωμότες πραγματοποίησαν το σχέδιο τους τα μεσάνυχτα. Λες και δεν θα ξημέρωνε ποτέ...
    Αυτοί λοιπόν μας έχουν δείξει ποιοι πραγματικά είναι, άνθρωποι που προφανώς πάσχουν από Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας, με τα εξής χαρακτηριστικά (πηγή http://steki-psychologias.gr/smf/index.php?topic=572.0 ):
    1. Αδυναμία συμμόρφωσης με τις κοινωνικές σταθερές αναφορικά με τη σύννομη συμπεριφορά, όπως φαίνεται από επαναλαμβανόμενες πράξεις που αποτελούν αιτίες σύλληψης.
    2. Εξαπάτηση, όπως φαίνεται από τα επανειλημμένα ψέματα, χρήση πλαστών ονομάτων ή εξαπάτηση άλλων ατόμων για προσωπικό κέρδος ή ευχαρίστηση.
    3. Παρορμητικότητα ή αδυναμία να πραγματοποίησης σχεδίων από πριν.
    4. Ευερεθιστότητα και επιθετικότητα, όπως φαίνεται από τις επανειλημμένες επιθέσεις και καυγάδες.
    5. Απερίσκεπτη περιφρόνηση της ασφάλειας του εαυτού ή των άλλων.
    6. Σταθερή ασυνέπεια, όπως φαίνεται από επανειλημμένη αδυναμία να διατηρήσει σταθερή εργασιακή συμπεριφορά ή να εκπληρώσει οικονομικές υποχρεώσεις.
    7. Έλλειψη τύψεων, όπως φαίνεται από το ότι το άτομο είναι αδιάφορο ή εκλογικεύει το ότι πλήγωσε κακομεταχειρίστηκε ή έκλεψε από κάποιον άλλον.
    Χαρακτηριστικά άφθονα στο ελληνικό κοινοβούλιο.



    Το θέμα λοιπόν είναι τι κάνουμε εμείς από εδώ και πέρα, ξέροντας πως έχουμε αφήσει την τύχη μας στα χέρια ψυχοπαθών. Η βία δεν είναι λύση, ώρα να φερθούμε έξυπνα. Πρώτα η εκπαίδευση:
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MgGyvxqYSbE
    Defense Against the Psychopath

    Οργανωθείτε στο Ε.Π.Α.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΚΥΡΙΕ ΚΑΖΑΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ Η ΄΄ΛΕΓΟΜΕΝΗ΄΄ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΓΑΤΕ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΟΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΤΙΚΟΥΣ ΑΝ ΘΥΜΗΘΗΤΕ ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ.ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΟΥΤΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΩΝ,ΗΘΕΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ Ο ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΑ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ;ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΠΡΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ;ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝ ΗΣΑΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΧΑΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ;ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να ξέρω πότε θα κλείσουν ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστικά. Ωστόσο, είναι όντως χρεοκοπημένοι οργανισμοί. Κατά την εκτίμησή μου, πριν το τέλος του 2013 - ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις - θα τεθεί επί τάπητος όχι μόνο η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και το πέρασμα από το εξειδικευμένο φαρμακείο, στο σούπερ μάρκετ. Προσωπικά επέλεξα - παρά το γεγονός ότι η κατάσταση γνώριζα ότι θα γίνει πολύ δύσκολη έως αφόρητη - να παραμείνω στην Ελλάδα και να αγωνιστώ για τη χώρα μου. Αν όλοι φύγουμε και ιδιαίτερα οι νέοι, τότε ποιος θα μείνει να υπερασπιστεί αυτή τη χώρα από την ληστοσυμμορία; Πρέπει να κερδίσουμε τη χώρα μας ώστε να ευημερήσουμε εμείς οι ίδιοι και κυρίως οι γενιές που έρχονται.

      Διαγραφή
  36. εγω τα χρηματα μου τα εβαλα ςε αμοιβαια κεφαλαια του διεθνους νταβατςη goldman sachs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Χρεοκοπήσαμε οικονομικά αλλά η μεγάλη χρεοκοπία βρίσκεται σε ηθικό επίπεδο.Δεν υπάρχει τσίπα δυστυχώς ούτε και στο λεγόμενο-καταντάει γελοιότητα-πνευματικό κόσμο.Βουβαμάρα και ξετσιπωσιά στο μεγαλείο τους!Κάτι η σύνταξη,κάτι η διπλοσύνταξη,κάτι η διπλοθεσία,κάτι να μη χαλάσουν οι δημόσιες σχέσεις που αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία αμοιβαίας συνδιαλλαγής το στόμα είναι επτασφράγιστο.Την ώρα που δίπλα τους οι άνθρωποι αυτοκτονούν,που χάνουν τη δουλειά τους,που δολοφονούν με τις πρακτικές τους νέους ανθρώπους,μεσήλικες,γέρους,άρρωστους που θα σκέφτονται να πάνε σε κοσοκομείο αν πρόκειται να πληρώσουν 25 ευρώ.Άλλωστε κλείνουν μέσω θέρους για να μην υπάρχουν αντιδράσεις νοσοκομεία,πετάνε εργαζόμενους στο δρόμο,ψυχικά ασθενείς από ψυχιατρικά ιδρύματα,και ταυτόχρονα οι ίδιοι οι στυγνοί δολοφόνοι πετάγονται τριήμερα σε νησιά απολαμβάνοντας τα μπάνια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Δημήτρη περιμένουμε άρθρο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. κυριε καζακη ́́ποια η γνωμη ςας για αγορα ομολογων του ελληνικου δημοςιου ςτο πρωτο κουρεμα χρειαζοταν μια ςχετικη πλειοψηφια και με την ςυναινεςη της αλφα τράεζας - ποιος ξερει με τι ανταλλαγματα ςυνεβει τωρα τα νεα ομολογα υπαγονται ςτο αγγλικο δικαιο πιςτευετε θα γινει νεο κουρεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι πιστεύω ότι δεν θα το γλυτώσουμε το νέο κούρεμα. Και κατά τη γνώμη μου θα γίνει μάλλον με τη μορφή της επαναγοράς από τη δευτερογενή αγορά. Γι' αυτό και οι τιμές στη δευτερογενή κρατούνται ψηλά - κοντά στα 59 σεντς στο ευρώ για το δεκαετές. Πράγμα παντελώς παράλογο με βάση την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ετοιμάζονται για νέα μπάζα τα Hedge Funds μαζί με τα κομματικά ταμεία των ληστοσυμμοριών που μας κυβερνάνε.

      Διαγραφή
  40. Κ. Καζακη, παρακολουθώντας τις πρόσφατες συνεντεύξεις σας μέσω του YouTube έχω τρόμο κρατηθεί, για το τι θα μας συμβεί στο επόμενο διάστημα. Δυστυχώς επιβεβαίωνεστε συνεχώς. Σχετικά με τις προτάσεις του Ε.ΠΑ.Μ. εφαρμόζονται για την Κύπρο; Εάν επιστρέψουμε στο εθνικό νόμισμα πως θα αγοράζουμε τρόφιμα και καύσιμα αφού είμαστε 100% εισαγωγική χώρα που δεν παράγουμε τίποτα. Τα έσοδα απο τον τουρισμό δεν φθάνουν...Εάν το νέο νόμισμα θα έχει το 30% της αξίας του σημερινού ευρώ πως θα τα καταφέρουμε; Είμαστε ήδη μια πτωχευμενη χώρα χωρίς εθνική κυριαρχία. Ποιος θα θέλει να συναλλαχθει με το νόμισμα μας; Εάν μας πετάξουν έξω και απο την Ε.Ε. Που παει η εθνική μας ασφάλεια; Οχι πως τώρα είμαστε ασφαλείς. Αν αφήσουμε τις τράπεζες να πτωχευσουν με τη διαγραφή του ενεργητικού τους, οι καταθέσεις (υποχρεώσεις) με ποια αξία θα συνεχίσουν να υφίστανται στις υπό κρατικοποιημενες τράπεζες; Ποια λύση προτείνετε για εμάς που καταρρεουμε συνεχώς απο μέρα σε μέρα αφού ουσιαστικά είμαστε εκτός ευρώ; Γιατί δεν συστρατευετε ανάλογο κυπριακό μέτωπο με ικανούς Κυπρίους έτσι ώστε να απαλλαγούμε απο το υφιστάμενο σαθρό, ανίκανο και πουλιμενο πολιτικό σύστημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σίγουρο ότι η Κύπρος είναι σε πολύ χειρότερη θέση από την Ελλάδα. Κι αυτό το έχω τονίσει σ' όλες τις ομιλίες μου στο νησί. Μια χώρα για να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ευκολία την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα χρειάζεται διατροφική επάρκεια και ενεργειακή επάρκεια. Η Ελλάδα τα διαθέτει, η Κύπρος όχι. Ωστόσο, η εναλλακτική θα πρέπει να σας τρομάζει περισσότερο. Η Κύπρος έχει δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα στην οικονομία της. Η Τράπεζα Κύπρου δεν πρόκειται να επιβιώσει, αλλά στο βωμό της θα εκποιηθούν τα κυπριακά νοικοκυριά και ιδιοκτησίες. Ήδη η Κύπρος είναι υπό καθεστώς διπλού νομίσματος. Ένα είναι το δυσεύρετο και πανάκριβο ευρώ, ενώ σιγά αλλά σταθερά εισάγεται και η τουρκική λίρα από τα κατεχόμενα. Σε λίγο καιρό στις εσωτερικές συναλλαγές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει αποδεχτή και η τουρκική λίρα ως νόμισμα ευκαιρίας. Δεν θα αργήσει και το μπαράζ εξαγορών και εκποίησης των ιδιωτικών περιουσιών των Κυπρίων. Ήδη το απαιτεί η τρόικα. Έτσι με οικονομικά μέσα θα λυθεί και το πρόβλημα κατοχής προς όφελος της Τουρκίας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μετατρέποντας την Κύπρο σε νησί ευκαιρίας με τους κατοίκους της εξαθλιωμένους όπως συμβαίνει σε κάθε "επενδυτικό παράδεισο". Απ' αυτό το αδιέξοδο βγαίνεις μόνο με την διεκδίκηση και την κατοχύρωση της εθνικής σου ανεξαρτησίας. Κι αυτό πρώτα απ' όλα προϋποθέτει εθνικό κρατικό νόμισμα και εθνικοποιημένη κεντρική τράπεζα. Ναι είναι πιο δύσκολο στην περίπτωση της Κύπρου, αλλά χωρίς αυτή την εναλλακτική το νησί οδηγείται στη σφαγή. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Κι όποιος υποστηρίζει το αντίθετο είναι επικίνδυνος είτε γιατί είναι πανηλίθιος, είτε γιατί είναι γιουσουφάκι, δοσίλογος, προδότης, πουλημένο τομάρι. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεστε νέες πολιτικές δυνάμεις που θα εκφράσουν τον αληθινό πατριωτισμό του Κυπρίου. Εκτός κι αν ο Κύπριος έχει μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο.

      Διαγραφή
  41. Kύριε Καζάκη, ας υποθέσουμε οτι γίνει κάποιο κούρεμα του χρέους. Υπάρχει περίπτωση οικονομικής ανάκαμψης με μειωμένο χρέος και χωρίς εθνικό νόμισμα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμη και με μηδενικό χρέος η οικονομική ανάκαμψη είναι αδύνατη μέσα στο ευρώ. Το αποδεικνύει η γενική κατάσταση της ευρωζώνης, αλλά και η εκτίναξη του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους ακόμη και στις πιο μεγάλες οικονομίες.

      Διαγραφή
  42. Κυριε Καζακη. Αν γυρισουμε στη δραχμη μετα απο βιαιη χρεωκοπια και "πιστολιασμα" των δανειστων, φαρμακα, τροφιμα και καυσιμα ποιος θα μας δινει;
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη από εισαγωγές τροφίμων. Διαθέτει επάρκεια σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πάνω από 90%. Φάρμακα μπορούμε να βρούμε εύκολα και πολύ πιο φτηνά αν παρακάμψουμε τις πολυεθνικές και απευθυνθούμε δια μέσου διακρατικών συμφωνιών σε παραγωγικές χώρες, αναπτύσσοντας παράλληλα και στην χώρα μας μονάδες παραγωγής και μεταποίησης φαρμάκου κάτω από αυστηρό επιστημονικό και κοινωνικό έλεγχο. Καύσιμα, πετρέλαιο, ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι δεν επαρκεί το κοίτασμα ανατολικά της θάσου, μπορεί μια οικονομία να το προμηθευτεί εύκολα από πολλές πηγές. Αρκεί να έχουν εθνικοποιηθεί τα διυλυστήρια έστω να ελέγχεται η εισαγωγή και διακίνηση πετρελαίου και παραγώγων. Δεν βλέπω τον λόγο γιατί, π.χ., η Ρωσία να μην δίνει πετρέλαιο στην Ελλάδα. Από την στιγμή μάλιστα που δεν εμπλέκεται στην χρεοκοπία της χώρας. Δεν βλέπω επίσης τον λόγο γιατί η Ελλάδα να διατηρήσει το εμπαργκο προς το Ιράν που μονομερώς έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ και η ΕΕ για τα δικά τους συμφέροντα. Επίσης υπάρχουν και οι χώρες της πετροκαρίμπε στην Λατινική Αμερική απ' όπου μπορεί να αντληθεί πετρέλαιο σε πολύ χαμηλή τιμή. Μάλιστα στα πλαίσια μιας διακρατικής συμφωνίας η παροχή πετρελαίου μπορεί να γίνει σε πολύ χαμηλότερη τιμή απ' αυτήν των χρηματαγορών και με πολύ σημαντικές διευκολύνσεις.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε, μην δίνεις σημασία σε κενούς ισχυρισμούς που δεν στηρίζονται σε στοιχεία. Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν - π.χ. Αργεντινή, Ισλανδία, Ρωσία - δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τις εισαγωγές. Αντιθέτως, όποτε υπήρξε πρόβλημα ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση (υπερβολικές εισαγωγές), όπως έγινε σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

      Περαιτέρω, όπως ανέφερε ο Δημήτρης, το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανερχόταν στο 96% το 2011 (Αυτάρκεια αγροτικών – διατροφικών προϊόντων, Αύγουστος 2012, ΠΑΣΕΓΕΣ). Η φυτική παραγωγή είναι που μας ενδιαφέρει καθώς ο άνθρωπος είναι φυτοφάγο (πιο συγκεκριμένα αμυλοφάγο) ζώο. Η κτηνοτροφία είναι καταστροφική τόσο για την υγεία του ανθρώπου, όσο και για τα ίδια τα ζώα και το περιβάλλον (αδιαμφισβήτητα στοιχεία από χιλιάδες δημοσιευμένες μελέτες στο μπλογκ μου).

      Διαγραφή
  43. ΕλευθεροςΠολιορκημενος201320 Αυγούστου 2013 στις 9:25 μ.μ.

    Κύριε Καζάκη,
    Διαβάζοντας τις προηγούμενες απαντήσεις σας σε ερωτήσεις επενδυτικού χαρακτήρα από μικροκαταθέτες, οι οποίοι αναρωτιώνται πού να τοποθετηθούν, θα ήθελα να πάω τη συζήτηση ένα βήμα πιο πέρα και να ζητήσω τη γνώμη σας για το αν είναι έξυπνο να πάρει κάποιος τραπεζικό δάνειο για στεγαστικές ανάγκες. Δε μιλάω για επιχειρηματικές, γιατί αυτό είναι σχεδόν αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο, υπάρχουν κάποια (ομολογουμένως αυστηρά) κριτήρια επιλεξιμότητας όσον αφορά τις χορηγήσεις για πρώτη κατοικία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Είναι πάρα πολύ δύσκολο σ' αυτές τις συνθήκες να σας πως ναι, ή όχι. Νομίζω ότι ο πιο ωφελημένος από μια τέτοια κίνηση είναι μόνο όποιος έχει μετρητά στην άκρη και αγοράζει μέσω δανείου γιατί δεν σκοπεύει να ολοκληρώσει την πληρωμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Καζακη, οποιος/α εχει χρηματα σε Ελληνικη Τραπεζα, αλλα σε Δολαρια, κυνδινευουν κι αυτα απο κουρεμα η δεσμευση, κλπ.; Ευχαριστω προκαταβολικα.

      Διαγραφή
  45. ΚΥΡΙΕ ΚΑΖΑΚΗ
    ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ Ή ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ;ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Kυριε Καζακη θα ηθελα να σας ρωτησω,οταν λετε οτι η Ελλάδα δεν θα αναγνωριζεται ως εθνικη επικρατεια και οι ελληνες θα ειναι ξενοι στον τοπο τους αυτο τι σημαινει για το ιδιοκτησιακο καθεστως;Με ποιον τροπο θα μπορουσαν να παρουν την ακινητη περιουσια των Ελληνων(οχι μονο τα σπιτια που εχουν παρει με δανεια);Επισης αν καταρρευσουν τα ασφαλιστικα ταμεια πως θα περιθαλπονται οι αλλοδαποι;Θα κινδυνευσουμε απο επιδημιες;Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή