Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Η καλύτερη εγγύηση για τους δανειστές είναι το εξαγορασμένο πολιτικό σύστημα

Όταν η χώρα πνέει τα λοίσθια και ο λαός, τουλάχιστον στη μεγάλη του πλειοψηφία, υποφέρει και η ζωή του συνθλίβεται, τότε οφείλεις να είναι σοβαρός σ' αυτά που προτείνεις. Πολύ περισσότερο όταν αφορά σ' ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όπως αυτό του χρέους. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να κάνει κουβέντα για το τι μέλλει γενέσθαι, αν δεν ξεκινήσει από το τι θα κάνει με το χρέος. Αν δεν απαντήσει σ' αυτό δεν έχει κανένα νόημα να μιλήσει για οτιδήποτε άλλο.

Οι κυβερνώντες έχουν ξεκαθαρίσει ότι θεωρούν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Αρκεί να μπορεί να δανείζεται η χώρα από τις αγορές. Το ίδιο λένε και οι δανειστές. Σκέφτονται όπως όλοι οι τοκογλύφοι του κοινού ποινικού δικαίου. Από την στιγμή που η Ελλάδα μπορεί να ξαναδανειστεί για να συνεχίσει να τους πληρώνει, τότε το χρέος είναι βιώσιμο, είναι δηλαδή εξυπηρετήσιμο. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο.


Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι μέχρι τη δεκαετία του '90, ο δανειστής που αποφάσιζε να δανείσει κράτος γνωρίζοντας ότι για να εξυπηρετήσει το χρέος του θα πρέπει να δανειστεί εκ νέου, τότε αναλάμβανε πλήρως το ρίσκο μιας τέτοιας κίνησης. Αναλάμβανε, δηλαδή, το ρίσκο το κράτος οφειλέτης να μην μπορεί να βρει τα δανεικά που χρειάζεται κι έτσι να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη του. Σ' αυτή την περίπτωση, το κράτος προχωρούσε σε αθέτηση πληρωμών και ο δανειστής έχανε τουλάχιστον μέρος των απαιτήσεών του.

Αυτό ίσχυε για όλες τις επίσημες πτωχεύσεις κρατών έως και τη δεκαετία του '90. Ουσιαστικά έως την επίσημη πτώχευση της Αργεντινής το 2001. Ο λόγος είναι απλός. Όπως στην περίπτωση ενός ιδιώτη, έτσι και στην περίπτωση ενός κράτους, δεν μπορώ να δανείσω ξέροντας ότι δεν μπορεί να πληρώσει παρά μόνο με νέο δανεισμό κι εγώ ως δανειστής να μην αναλαμβάνω καμιά ευθύνη για την περίπτωση που ο οφειλέτης δεν βρει να δανειστεί εκ νέου για να με πληρώσει. Από την στιγμή που ο οφειλέτης δανείζεται για να εξυπηρετήσει τα χρέη, βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, είτε βρίσκει δάνεια, είτε όχι.

Επομένως, ο δανειστής αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο όταν δανείζει κράτος, το οποίο ξέρει ότι δανείζεται για να εξυπηρετήσει τα χρέη του. Δανείζει ξέροντας πολύ καλά ότι το κράτος αν δεν βρει νέα δάνεια, θα αναγκαστεί να κυρήξει αθέτηση πληρωμών. Δεν μπορεί λοιπόν να αρνείται να επωμιστεί το κόστος αυτού του ρίσκου όταν το κράτος αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει τα χρέη του. Γι' αυτό και οι δανειστές, επειδή το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, φροντίζουν να περιορίζουν δραστικά τα ρίσκα τους - ειδικά σε περιπτώσεις όπου το κράτος οφειλέτης δεν διαθέτει επαρκή μέσα για να τους πληρώσει - εξαγοράζοντας το κυβερνών πολιτικό σύστημα του κράτους που δανείζουν.Η Ελλάδα είναι χαρακτηριστική περίπτωση.

Τα ληστρικά δάνεια

Από την εποχή των λεγόμενων "δανείων της ανεξαρτησίας" της επανάστασης του 1821, οι δανειστές της χώρας φρόντιζαν να τροφοδοτούν την ασύδοτη φιλαργυρία των εγχώριων αρχόντων της πολιτικής για να κρατάνε σιδεροδέσμια τη χώρα και διαρκώς οφειλέτη τον λαό. Κι όταν ο κυβερνήτης Καποδίστριας έφτασε να αναλάβει τα καθήκοντά του, βρήκε το ταμείο άδειο, παρά τον ήδη υπέρογκο δανεισμό σε χρυσές λίρες. Έτσι ξεκίνησε να αποζητά την "δωροφορίαν" για το από τους μονάρχες των μεγάλων δυνάμεων.

Ο τσάρος και ο βασιλιάς της Γαλλίας ανταποκρίθηκαν. Ο δεύτερος μάλιστα έστειλε το 1828 το ποσό των 500 χιλιάδων φράγκων προκειμένου να υπάρξει δημόσιο ταμείο. Όταν στον Πόρο ο Καποδίστριας έλαβε το συγκεκριμένο ποσό, έγραψε στον Μητροπολίτη Ιγνάτιο (10 Ιουνίου 1828) τα εξής: "Οι γενναίοι μας Έλληνες χαίρονται. Μόνον ολίγοι τινές απατώνται και μεγάλως νομίζοντες ότι τα χρήματα ταύτα είναι δι' αυτούς και μέλλουσι να πάθωσιν ό,τι έπαθον και αι λίραι του δανείου. Ότι μεν κλέπτουσιν όπου υπάρχει διοίκησις, είναι αναμφίβολον. Αλλά δεν υπάρχει χώρα, όπου πλεισίον των κλεπτών να υπάρχουν χιλιάδες και χιλιάδες οικογενειών αγαίων, ανεστίων και καταπείνων, καθώς εν Ελλάδι. Στοχασθήτε, δεσπότη μου, ότι αι δυστυχείς αυταί οικογένειαι πάσχουν εξ αιτίας των κλεπτιστάτων αρχόντων, υπουργών τε και καπιτάνων και ενθαρρύνετέ με, αν δύνασθε, να είμαι συγκαταβατικός προς μίαν δράκαν ανθρωπαρίων μεταλλοθέων, επ' ουδέν των οποίων όμως ουδέ κατέστησα την βαρείαν χείρα της δικαιοσύνης, ουδέ καταστήσω, αρκούμενος να τους γνωρίσω καλώς και να τους παραδώσω, ει χρεία, εις τα αράς του λαού."   

Τι έχει αλλάξει από τότε; Σχεδόν τίποτε. Οι ίδιοι κλέφτες άρχοντες, υπουργοί και καπιτάνοι, δηλαδή αξιωματούχοι και εφοπλιστές, συνεχίζουν να κυβερνάνε τον τόπο και να τον οδηγούν από την μια χρεοκοπία στην άλλη χωρίς να παύει το χρέος να συνιστά βάρος ασήκωτο για την Ελλάδα και τον λαό της. Από τότε μέχρι σήμερα.

Αξίζει τον κόπο να σημειώσουμε ότι το 1976 το τότε υπουργείο παιδείας της ματαπολίτευσης του "εθνάρχου" Καραμανλή, έδωσε εντολή στον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων και εξέδωσε μια συλλογή κειμένων του Ι. Καποδίστρια με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Το βιβλιαράκι αυτό κυκλοφόρησε δωρεάν στα σχολεία, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στη σελίδα 49 της έκδοσης αυτής περιλαμβάνεται και το απόσπασμα της επιστολής, που παραθέσαμε κι εμείς. Με μια όμως σημαίνουσα διαφορά. Η αποστροφή όπου ο Καποδίστριας γράφει "εξ αιτίας των κλεπτιστάτων αρχόντων, υπουργών τε και καπιτάνων", έχει εξαλειφθεί και στη θέση της έχει μπει απλά το "εξ αιτίας των κλεπτών".

Η τότε κυβέρνηση αναγνώρισε - όπως ήταν φυσικό - τον εαυτόν της και τα συμφέροντα που προασπιζόταν και φρόντισε να λογοκρίνει τον Καποδίστρια. Οι εκπαιδευτικοί και κυρίως οι μαθητές, δεν έπρεπε να μάθουν σε ποιους αναφερόταν ο δυστυχής Καποδίστριας και διαπιστώσουν ότι οι ίδιοι εξακολουθούν να κυβερνούν αυτόν τον τόπο μέχρι σήμερα.

Το μοιραίο λάθος του Καποδίστρια ήταν το γεγονός ότι όντως δεν τους παρέδωσε στη δικαιοσύνη, ούτε στας "αράς του λαού". Πίστευε ότι θα έρθει σε συνεννόηση μαζί τους. Το αποτέλεσμα ήταν η δολοφονία του κυβερνήτη από αυτούς που χαρακτήριζε δικαίως ως "ανθρωπάρια μεταλλοθέους". Με τις πλάτες φυσικά των μεγάλων δυνάμεων, που δεν ήθελαν με κανένα τρόπο να γλυτώσει η Ελλάδα από τα δεσμά του χρέους και κατά συνέπεια του καθεστώτος της υποτέλειας που ήθελαν να της επιβάλλουν.

Ο Καποδίστριας δεν είχε εμπιστοσύνη στον λαό, σ' αυτούς που χαρακτηρίζει άγαιους, ανέστιους και καταπεινόντες, δηλαδή στα θύματα των κλεπτιστάτων αρχόντων, υπουργών τε και καπιτάνων. Τον αγαπούσε τον λαό, αλλά σαν "πατερούλης". Με τη νοοτροπία που του είχε κληροδοτήσει η μακρά του θητεία στην τσαρική αυλή. Κι ο λαός τον αγαπούσε, γιατί έβλεπε σ' αυτόν έναν έντιμο κυβερνήτη που ήθελε το καλό του.

Από την Αίγινα στο Μόναχο και τον Όθωνα

Ένα από τα πρώτα πράγματα που φρόντισε να κάνει ο Καποδίστριας ήταν να δημιουργήσει νομισματοκοπείο και να εκδόσει εθνικό νόμισμα. Την απόφαση αυτή πήρε με ψήφισμά της η Δ΄Εθνοσυνέλευση, η οποία συνήλθε στο Άργος από τις 11 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου 1829. Η Εθνοσυνέλευση αυτή είχε για πρώτη φορά πληρεξουσίους που αναδείχθηκαν μετά από άμεση ψηφοφορία κατά περιοχές. Με σκοπό να ανακοπεί "η κυκλοφορία άλλων νομισμάτων, και μάλιστα της οθωμανικής επικρατείας, εντός της ελληνικής και το Εθνικήν Ταμείον βλάπτει και τα μερικά των πολιτών συναλλάγματα," εκδίδει το Ζ ψήφισμα με βάση το οποίο ιδρυόταν εθνικό νομισματοκοπείο στην Αίγινα και ο Φοίνικας, ως εθνικό νόμισμα.

Η ίδρυση του νομισματοκοπείου και η εισαγωγή εθνικού νομίσματος ήταν κορυφαία πράξη εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα και αφετηρία για την κατάκτηση της πραγματικής εθνικής ανεξαρτησίας. Πράγμα βέβαια που δεν μπορούσαν να ανεχθούν ούτε οι ξένοι δανειστές, ούτε οι μεγάλες δυνάμεις, ούτε βέβαια οι ντόπιοι κλεπτίστατοι άρχοντες, υπουργοί και καπιτάνοι.

Έτσι όταν δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας οι μεγάλες δυνάμεις όρισαν σαν τοποτηρητή των συμφερόντων τους στην Ελλάδα, το θεσμό της μοναρχίας με πρώτο βασιλιά τον βαυαρό Όθωνα. Ένα από τα πρώτα λοιπόν που έκαναν οι βαυαροί ήταν να διαλύσουν το εθνικό νομισματοκοπείο στην Αίγινα και να καταργήσουν το εθνικό νόμισμα. Από τότε και μέχρι το 1949, το νόμισμα εσωτερικών συναλλαγών που οι βαυαροί ονόμασαν δραχμή θα εκδιδόταν στο εξωτερικό από τους δανειστές της Ελλάδας και θα εξαρτώταν από τον δανεισμό του κράτους. Η πρώτη δραχμή εκδόθηκε στο Μόναχο. Κι από τότε η Ελλάδα μεταβλήθηκε σε αποικία, ακόμη κι όταν της αναγνώριζαν τυπικά την εθνική της κυριαρχία.

Οι "επιλήψιμες δανειακές δοσοληψίες"

Η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι μοναδική. Από την αρχή, δηλαδή από το 1815, που ξεκίνησε ο εξωτερικός δανεισμός των κρατών από ιδιώτες κεφαλαιούχους, αναπτύχθηκε η πρακτική της πολιτικής εξαγοράς σε βαθμό που ξεπερνούσε κάθε φιλελεύθερης ανοχής. Η άνοδος νέων κρατών εκείνη την εποχή και μαζί τους νέων ολιγαρχιών που αντιμετώπιζαν τη χώρα τους ως φέουδο, έδωσε τη δυνατότητα στους κεφαλαιούχους των μεγάλων χρηματιστικών κέντρων και κυρίως του Λονδίνου, να εκμεταλλευθούν τις συνθήκες δίνοντας δάνεια. Κανονικά, αυτά τα δάνεια ήταν πολύ υψηλού ρίσκου, αλλά οι κεφαλαιούχοι απέβλεπαν σε πάρα πολύ υψηλές αποδόσεις με εγγύηση την βουλιμία των πολιτικών και οικονομικών ελίτ των χωρών που δάνειζαν. Όσο πιο αδίστακτοι και ασύδοτοι ήταν οι κυβερνώντες ενός κράτους, τόσο μεγαλύτερα και ληστρικά ήταν τα δάνεια, τόσο περισσότερες ήταν και οι εγγυήσεις για τους δανειστές ότι θα συνέχιζαν να απολαμβάνουν κέρδη, ακόμη κι αν η χώρα κατάρρεε.

Αυτό συνέβη για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση την δεκαετία του 1870 με δάνεια που οι κεφαλαιούχοι του Λονδίνου είχαν δώσει αφειδώς σε χώρες όπως η Παραγουάη, Ονδούρα, Σάντο Ντομίνκο, Κόστα Ρίκα, κοκ. Οι εξεγέρσεις που ακολούθησαν σ' αυτές τις χώρες έθεσαν σε κίνδυνο τις εγγυήσεις των κεφαλαιούχων δανειστών. Ειδικά όταν αποκεφαλίστηκαν δημοσία θέα κάποιοι από τους ξεπουλημένους στους ξένους δανειστές ντόπιοι πολιτικοί. Τότε οι κεφαλαιούχοι δανειστές κατέφυγαν στην κυβέρνηση της Βρετανίας, ζητώντας να πάρει μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά τους.

Ωστόσο, ήταν τόσο σκανδαλώδεις οι τακτικές πολιτικής εξαγοράς που ακολουθούσαν οι δανειστές ώστε έκαναν ακόμη και τη κυβέρνηση της αυτού μεγαλειότητος να νίψει τα χέρια της. Ο λόρδος Χάμοντ στις 26 Απριλίου του 1871 απάντησε τους κεφαλαιούχους του City ως εξής: "Η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος δεν παίρνει με κανένα τρόπο μέρος σε ιδιωτικές συναλλαγές δανείων με ξένα κράτη. Οι συμβάσεις αυτού του είδους αφορά αποκλειστικά και μόνο τη δύναμη που δανείζεται και τους κεφαλαιούχους που ασκούν τέτοιες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, και οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ιδιαίτερα ρίσκα με την ελπίδα μεγάλων ενδεχόμενων κερδών. Περαιτέρω, είναι περιττόν να επισημάνω τα ατελείωτα προβλήματα που θα προκύψουν σίγουρα αν η ενεργός παρέμβαση της Αγγλίας ασκηθεί για να επανορθώσει τις αδικίες των ομολογιούχων Ανεξάρτητα από το κόστος που αναγκαστικά θα προκύψει, ο κίνδυνος διεθνών επιπλοκών, βίαιων μέτρων, εάν υιοθετηθούν προς τα μικρά κράτη, για τα οποία ως επί το πλείστον είναι οι διαμαρτυρίες, θα υποβάλει τη χώρα αυτή σε τραγική ενοχοποίηση. Γι' αυτούς και άλλους προφανείς λόγους, η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος έχει καθορίσει, ως θέμα σοφής πολιτικής, να απέχει από την ανάληψη, ως διεθνή θέματα, τις καταγγελίες Βρετανών υπηκόων εναντίον ξένων κρατών που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τις εν λόγω χρηματικές συναλλαγές, ή να παρέμβει, εκτός από τις καλές της υπηρεσίες, μεταξύ των ομολογιούχων και των κρατών από τα οποία μπορεί να έχουν αδικηθεί." 

Επειδή όμως οι φωνές διαμαρτυρίας συνεχίζονταν και ο όγκος των δανείων ήταν τέτοιος που έθετε σε κίνδυνο την τραπεζική και χρηματιστική αγορά του Λονδίνου, το βρετανικό κοινοβούλιο συστήνει το 1875 μια ειδική επιτροπή για την έρευνα πάνω στα δάνεια προς ξένα κράτη. Στην έκθεσή της αυτή η επιτροπή αναφέρει τα ευρήματα της έρευνάς της σχετικά με τους χρηματιστές και τους τραπεζίτες που διακίνησαν τα ομόλογα των κρατών οφειλετών: "Σχετικά με όλα αυτά τα δάνεια, αυτοί που τα πρότειναν στο κοινό φαίνεται να μην έλαβαν καθόλου υπόψη τις χρηματοδοτικές πηγές του δανειζόμενου Κράτους. Αν διερευνούσαν το ζήτημα θα ανακάλυπταν ότι αυτές οι πηγές ήταν τελείως ακατάλληλες για να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις που θα προέκυπταν... Προκειμένου να παρακινηθεί το κοινό να δανείσει χρήματα με δεδομένες τις παντελώς ανεπαρκείς εγγυήσεις, χρησιμοποιήθηκαν μέσα που από την φύση τους ήταν κατάφωρα  παραπλανητικά." Πρόκειται για δωροδοκίες προκειμένου να διαδοθούν παραπλανητικές φήμες στον τύπο, εξαγορά πολιτικής εύνοιας, απόκρυψη πληροφοριών, ψευδείς εγγυήσεις, κοκ. Ότι χρησιμοποιείται και σήμερα.

Η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το βρετανικό κράτος δεν μπορεί να εμπλακεί σε τόσο επιλήψιμες δοσοληψίες, που έγιναν από κεφαλαιούχους σε συνεργασία με διεφθαρμένους πολιτικούς των κρατών για τα οποία αντλήθηκαν τα δάνεια, με σκοπό να αποκομίσουν όλοι τους μεγάλα κέρδη. Όποιος αναλαμβάνει μεγάλα ρίσκα για να αντλήσει μεγάλα κέρδη, οφείλει να μην διαμαρτύρεται όταν ο οφειλέτης τελικά δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Αυτό ήταν το πολιτικό δίδαγμα για το βρετανικό κοινοβούλιο της εποχής.

Η ευθύνη των δανειστών

Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει παρά μόνο δυο θεμελιώδη πράγματα. Αφενός, οικονομική επιφάνεια των κεφαλαιούχων που τους επιτρέπει να εξαγοράζουν τους πάντες και σε όλες τις χώρες. Αφετέρου, η ξεδιάντροπη ταύτιση του κράτους με τα συμφέροντα των αγορών σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρείται αυτονόητο ότι κάθε χρέος, ακόμη και το πιο καταχρηστικό πρέπει να εξυπηρετείται. Κι αυτό ανεξάρτητα όχι μόνο της διαφαινόμενης διαπλοκής ανάμεσα στους κεφαλαιούχους και το πολιτικό σύστημα, αλλά και από το γεγονός ότι το κράτος οφείλει να εξασφαλίσει τους δανειστές ακόμη και από το υψηλό ρίσκο που αναλαμβάνουν όταν δανείζουν ένα κράτος που δεν διαθέτει τα αναγκαία χρηματοδοτικά μέσα για να πληρώσει. Κι αυτό υποδηλώνει η προσφυγή σε δάνεια για να πληρωθεί το χρέος.

Στα χρόνια πριν την πρόσφατη πτώχευση της χώρας και την υπαγωγή μας στο καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας, η Ελλάδα έφτασε να δαπανά το 92% του ετήσιου νέου δανεισμού της για την εξυπηρέτηση των παλιότερων χρεών της. Οι αγορές όλα αυτά τα χρόνια την δάνειζαν, παρά το γεγονός ότι ήξεραν πολύ καλά ότι για να πληρώσει θα έπρεπε να ξαναδανειστεί. Ο λόγος που την δάνειζαν ήταν απλός. Τα δάνεια προς την Ελλάδα ήταν διπλάσιου ή και τριπλάσιου επιτοκίου, από τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρώπης. Χώρια τις υπόγειες δουλειές που γινόνταν με βάση την πώληση ομολόγων.

Οι δανειστές της Ελλάδας ήξεραν πολύ καλά ότι αναλάμβαναν ένα μεγάλο ρίσκο, αλλά το έκαναν με σκοπό να κερδοσκοπήσουν. Γιατί λοιπόν όταν η Ελλάδα αδυνατούσε πλέον να δανειστεί εκ νέου, θα έπρεπε το κράτος να εγγυηθεί τα δάνεια που έχει λάβει με το εισόδημα και την περιουσία του ελληνικού λαού; Γιατί δεν άφησε τους δανειστές να αναλάβουν τα ρίσκα τους; Για έναν βασικό λόγο. Διότι το πολιτικό σύστημα είναι απόλυτα εξαγορασμένο και γι' αυτό ούτε που θέλει να ακούσει κουβέντα για την καταγγελία του δημόσιου χρέους και τη μονομερή διαγραφή του.


Δημοσιεύτηκε στο Χωνί, 25/11/2014

17 σχόλια:

 1. Οχι μονο δεν ειχαμε εθνικο νομισμα απο ιδρυσεως του ελληνικου κρατους, αλλα οι τοτε πολιτικαντιδες ενταξαν τη Ελλαδα ηδη απο το 1868 στη Λατινικη Νομισματικη Ενωση που προκαλεσε παρα πολλα προβληματα στην ελληνικη οικονομια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα ηταν εδιαφερον,σε συνεχεια του αρθρου αυτου,ν'αναφεροσουνα στην ιστορια με την μηχανη που τυπωνε νομισμα και εσωσαν οι ανταρτες.Σε ειχα ακουσει με τον Κακλαμανο στους 98,9 τοτε πριν κοψουν την εκπομπη.
  Το αρθρο ηταν οπως παντα εκπληκτικο και δομημενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παρακληση να το αναρτήσετε ως φυλαδιο στις ιστοσελιδες σας ωστε ο κόσμος να το κατεβαζει και να να το μοιράζει σε γνωστους και φίλους.

  Τα αποσπασματα απο τον Καποδίστρια και τον Χαμιλτον ειναι απίθανα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΚΥΡΙΕ ΚΑΖΑΚΗ ΒΑΛΤΕ ΜΙΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ :)

  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18620:loberdos-tropologia&catid=77:paideia&Itemid=177

  http://left.gr/news/anoigei-o-dromos-gia-ta-idiotika-aei-apo-tin-piso-porta

  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paideia/isodunama_twn_aei_ta_ptyxia_kolegiwn_me_pistopoihsh_apo_diethneis_organismous.3160244.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αγαπητέ Δημήτρη, εαν σου είναι εύκολο θα μπορούσες να δώσεις μια βιβλιογραφική παραπομπή για τη παράγραφο που αναφέρεσαι στον λόρδο Χάμοντ και κατόπιν στην επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου για το χρέος;
  Σ' ευχαριστώ πολύ,

  Γιώργος Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ , ΚΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΝΕΟΝΑΖΙ , ΚΙ ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΚΟΜΜΟΥΝΗΣΤΕΣ ΑΡΧΙΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΑ , ΕΧΟΥΜΕ ΩΡΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ( ! )

  ΩΡΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ ..
  Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΙ ΤΟ ΕΚΛΕΓΕΣΘΕ ..

  ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΥΣ ,

  ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΣ ,

  ΚΑΤΑ ΚΟΠΑΔΙΑ ,

  ΚΑΤΑ ΡΥΠΑΣ .. ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΡΑΦΡΩΝ ΠΑΡΑ Ο ΚΑΖΑΚΗΣ ...

  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΚΕΙΝΟΣ ΔΕ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΕΙ , ΔΕ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ , ΔΕ ΛΕΕΙ ΤΙ ΜΙΑ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΛΛΙΩΣ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΙΣΤΑΛΙΝΙΚΟΣ , ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ , ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ , ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΠΙΠ , ΔΕ ΚΑΤΕΧΕΙ ΠΡΑΜΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟ , ΚΙ ΔΕ ΖΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΛΕΓΕΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ .. ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΙ ΑΓΚΑΛΙΤΣΕΣ ΜΕ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ,,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ενδεχόμενα: 1.Μάλλον το ρομπότ των αυτόματων απαντήσεων θέλει service. 2.Το παιδί από το πολύ ξενύχτι έχει αρχίσει να ρετάρει. 3. Δεν παρακολουθεί το τι συμβαίνει και γράφει από σημειώσεις-σκονάκια που του δίνουνε και είναι γραμμένες στο πόδι. Είναι και αυτή η δουλειά... μια κάποια λύσις.

   Διαγραφή
  2. Πικραμμενος Πασοκος, εεε, 5:55μμ;;

   Υπομονη βρε, τωρα ιδρυει ο Βενιζελος την Δημοκρατικη Παραταξη, την Δηπαρ κι ο Παπανδρεου την Πασοκικη Παραταξη, την Παπαρ.
   Ετσι θα χεις επιλογες για το ποιος θα σε κυβερνηση.

   Διαγραφή
  3. καλά ρε φίλε τι πίνεις και δεν μας δίνεις;

   Διαγραφή
  4. Όταν βόσκεις στο Χολαργό να προσέχεις τι χόρτα τρως, κάτι θα σε πείραξε φαίνεται...

   Διαγραφή
  5. πως αναγνωριζει κανεις τον φασιστα.
   γραφει με κεφαλαια διοτι εχει την εντυπωση οτι ετσι αντικατοπτριζεται στον γραπτο λογο η ενταση της φωνης.
   πως αναγνωριζει κανεις τον ψυχασθενη φασιστα.
   εαν ηταν μονο ψυχασθενης θα ακουγε φωνες αλλα ως φασιστας ακουει την δικη του μονο και επειδη ειναι και λιγο κουφος γραφει με κεφαλαια για να ακουει καλυτερα..
   Διαγραφή
 7. Συντεκνε 5:55 δεν ξερω τι ληγμενους μπαφους εχεις φουμαρει αλλα πιο τρολ δεν γινεσαι ρε αδερφι ελεος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. παρα πολύ καλο αρθρο που δειχνει την ιστορια του προβλήματος του χρεους και τα λαθη που εγιναν μεχρι σημερα....
  τωρα όμως που ακολουθησε η χωρα αυτό τον δρομο και δανηστηκε με διακρατικες συμφωνιες πολλα δις και υποθηκευσε τον πλουτο και τον δημοσιο και τον ιδιωτικο με τις δανειακες συμβασεις απέναντι σε όλα τα ευρωπαικα εθνη...πιστευεται ότι υπαρχει λυση???
  ισως με μηδενικα επιτόκια και αποπληρωμή σε πεντε χιλιετιες να το λυναμε το πρόβλημα......
  γνωρίζετε αν στο παρελθον εχει υπαρξει άλλη παρομια περιπτωση σαν την δικια μας??????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Είναι το θέμα -κλειδί,που πονάει...ο κόσμος ψυλλιάζεται την απάτη -παγίδα.Τους έπιασε τρόμος και βάζουν τα τρολ να γράφουν...τι άλλο από ασυναρτησίες!Ο κόσμος αρχίζει να ψάχνει τον καθαρό λόγο και ξεθολώνει.Κάποτε κι οι αυταπάτες κι ο φόβος τελειώνουν και ψάχνεις εναλλακτικές ,αν έχεις στοιχειώδη πολιτική σκέψη.Κουράγιο σε όλους μας...μπήκαμε στην τελική ευθεία και μπορούμε να κάνουμε πολλά-πιο πολλά από ποτέ άλλοτε-γιατί πια ούτε λόγια δεν υπάρχουν να στηρίξουν τα έωλα "επιχειρήματά"τους και βγήκαν και τα μαχαίρια μεταξύ τους.Είναι πιο σίγουρο από ποτέ ότι θα νικήσει ο λαός...πιο ενωμένος και δυνατός από ποτέ άλλοτε στην Ιστορία.Να είστε όλοι καλά. Έλλη Διαμαντοπούλου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πετρος Καλογεροπουλος27 Νοεμβρίου 2014 στις 11:27 π.μ.

   Χαιρομαι μ ένα ιδιαιτερο τροπο,οταν διαβαζω τα σχολια σας,κ Ελλη.Οχι μονο γιατι αισθανομαι ότι ...μου τα κλεψατε(!),αλλα γιατι αναδίδετε μια αισιοδοξια και δυναμικοτητα που την εχει ο κοσμος μας τεραστια αναγκη

   Διαγραφή
 10. «Για πρώτη φορά» ΠOYΛOYN TON EΛΛHNIKO ΛAO ;;

  1. "Ο Aγώνας για τα Γεωπολιτικά Συμφέροντα Oδηγεί μια Xώρα είτε να γίνει Iσχυρότερη, Aποτελεσματικότερη, λύνοντας τα Xρηματοπιστωτικά, Aμυντικά, Oικονομικά KAI, MAZI ME AYTA TA KOINΩNIKA της προβλήματα, EITEί NA διολισθήσει στη τρίτη (3), πέμπτη (5) κατηγορία, XANONTAΣ τη δυνατότητα NA YΠEPAΣΠIΣTEI TA ΣYMΦEPONTA TOY του ΛAOY THΣ !!!!"

  2. O/H/H/ T.X.Π., ΔEN ANHKEI ΣE KANENAN ! OYTE ΣTH ΔYΣH, OYTE ΣTHN ANATOΛH !! ANHKEI ΣTON EAYTO THΣ, ANHKEI ΣTO MEΛΛON TΩN NEΩN ΓENNNIΩN THΣ !! EMEIΣ .... KAΘOPIZOYME, KAI OΠOIOΣ KAΘOPIZEI ΔEN EINAI OYΔETEPOΣ !!

  Y.Γ. ..... ΣBHNOYN TA AΣTPA ENA-ENA KAI OΣA ΣOY EIXA EIΠΩMENA (KAI ΓPAMMMENA), ΣBHNEI H NYXTA TO ΦEΓΓAPI KAI OYTE ΦΩΣ OYTE ΛIΓNAPI NA MAΣ BΓAΛEI AΠO TO ... ΨEMA KAI AΠO THN NTPOΠH !!!

  3. O κ. Μηλιός τόνισε μεν πως κάποια σημαντικά ποσά μπορούν να βρεθούν από τον .... έλεγχο εμβασμάτων στο εξωτερικό και με .... εξωδικαστικό διακανονισμό με τους οφειλέτες του Δημοσίου, αλλά συμπλήρωσε πως αυτό που προέχει είναι να βρεθεί ..... λύση για τη .... ρύθμιση του .... δημόσιου χρέους .... KAI MΠΛA ... MΠΛA !

  O κ. Μηλιός ... Προσέθεσε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνομιλήσει για το χρέος με τα Kλιμάκια της Tρόικας, τα οποία και χαρακτήρισε «υπαλλήλους», αλλά «κατευθείαν» με τους ίδιους τους EIKONIKOYΣ "δανειστές", δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ., TO AΦENTIKO-TON EΛΛHNIKO ΛAO, KAI ME ..... EMENA !!! OK ;; allright ;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. TA ΨEYTIKA TA ΛOΓIA TA MEΓAΛA MAΣ TA EIΠAN ME TO ΠPΩTO MAΣ TO ΓAΛA !!!
  .... ENΩ AYTOI-EΣEIΣ ΠINETAI THN ΠPOΔOΣIA ME TO ΓAΛA !!

  O EΞEYTEΛIΣMOΣ TOY TOΠOY, THΣ XΩPAΣ, THΣ ΠATPIΔAΣ, OΔEYEI ΣTO TEΛEIO, ΣTO AΠOΛYTO !!
  EIΣAI EΛΛHNAΣ, MHN TO ΞEXNAΣ (remember), H EΛΛHNIKH (EΛΛH-NIKH) ΣOY ΣYNEIΔHΣH, AYTH H IΣTOPIKH EΘNIKH EΛΛHNIKH ΣYNEIΔHΣH EINAI AHTHTH !

  APKETA ΣAΣ ANEXΘHKE TO EΛΛHNIKO ΦIΛOTIMO AΠO TO AΘANATO 21 KAI META !! TA IΔIA PEMAΛIA EIΣAΣTAN KAI EIΣTAI, TA IΔIA NOYMEPA TΩN ΦONIAΔΩN KAI AΠOIKIOKPATΩN TΩN ΛAΩN, TΩN AΓΓΛOAMEPIKANΩN !! H ΦYTPA ΣAΣ ΣKΩTOΣE TON KAPAIΣKAKH, H ΦYTPA ΣAΣ EΦEPE THN XΩPA, TON EΛΛHNIKO ΛAO, TON EΛΛHNIΣMO, ΣAYTON TON ΞEΠEΣMO, ΣAYTON TON MAPAΣMO, ΣAYTHN THN KAΘHIZHΣEI, ΣAYTHN THN .... KATAΛHΞH !! H ΦYTPA ΣAΣ EKANE TON EMΦYΛIO !! EΣEIΣ MAKEΛEΨATE TON EΛΛHNIKO ΛAO !! KAI TΩPA ΣTOYΣ "MONTEPNOYΣ KAIPOYΣ" TA NOYMEPOΣXEΔIA ΣAΣ EINAI ETOIMA (ΦAKEΛOΣ 3, ΣYPTAPI KATΩ ΔEΞIA, ή MEΣA ΣE 1 leptop THΣ TPOIKAΣ !!) !! MONO ΠOY TO TPAΠEZI ME TA ΣYPTAPIA KAI TA Laptop EINAI TΩN NTABAΔΩN ΣAΣ !! EIΣTAI TOΣO ANIKANOI ΦYTPA, TOΣO TIΠOTENIA ΦYTPA, TOΣO ΦYTPA KAΘIHKIΩN KAI KAΘAPMATΩN - ΣKOYΠIΔIΩN, ΠOY OYTE ΔIKO ΣAΣ TPAΠEZI MΠOPEITAI NA .... ΦTIAΞETAI !! EIΣTAI AKOINΩNHTOI KAI AΣTOIXEIΩTOI !! MIΛATAI EΛΛHNIKA KAI EXETAI EΛΛHNIKA ΔIABATHPIA KAI TAYTOTHTEΣ, EΛΛHNEΣ ΔEN EIΣTAI OMΩΣ !!! - ΔEN EIΣTAI EΛΛHNEΣ !!! -

  Y.Γ. ΦIΛE (AΛΞ) MAΣ THN EXOYN ΠEΣEI NA MAΣ BΓAΛOYN AΠO THN MEΣH, ME TA ΞENA TAMΠA-TOYMΠA KAI EΛΛHNIKH (APΣENIKH) APΛOYMΠA ! OΣO KAI NA ΠPOΣΠAΘOYNAI NA MAΣ ΣBHΣOYN ΔEN MΠOPOYNAI !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή