Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σ' ένα θερμό επισόδειο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία;

Δεκάδες «παρ 'ολίγον» επεισόδια έφεραν το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία στο χείλος του πολέμου. Τουλάχιστον 40 «παρ 'ολίγον» επεισόδια σε διάφορα στρατηγικά σημεία του πλανήτη, όπου ο ρωσικός στρατός και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ήρθαν κοντά σε στρατιωτική αναμέτρηση, συνέβησαν από τον περασμένο Φεβρουάριο. Μετά δηλαδή το ακροδεξιό πραξικόπημα στην Ουκρανία, το οποίο επεβλήθη χάρις στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαικής Ένωσης. Αυτό αποκαλύπτει έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου από το ίδρυμα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ηγεσίας με έδρα το Λονδίνο. Η εκθεση αναφέρει ότι οι ΝΑΤΟ-ρωσικές σχέσεις από το Μάρτιο του 2014, βρίσκονται σε "μια κατάσταση όπου η δυσπιστία, ο φόβος, και τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια αποφάσεων της ηγεσίας χαρακτηρίζουν μια κλιμακούμενη αναμέτρηση ανάμεσα σ' ένα πυρηνικά εξοπλισμένο κράτος και σε μια συμμαχία με πυρηνικά όπλα." Η έκθεση συνεχίζει: "Η διαίωνιση αυτής της πραγματικότητας υπό τις συνθήκες που περιγράφονται στην παρούσα έκθεση είναι επικίνδυνη στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική." Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ηγεσίας αποτελείται από υψηλού επιπέδου αξιωματούχους του τομέα ασφαλείας από μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες. Το συμβούλιό του περιλαμβάνει τον πρόεδρο της Συνδιάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, τους πρώην υπουργούς άμυνας, Ντες Μπράουν και ο Μάλκολμ Ρίφκιν (Ηνωμένο Βασίλειο), Φόλκερ Ρόϊχε (Γερμανία) και Αλέν Ρισάρ (Γαλλία), όπως επίσης και τον Σουηδό διπλωμάτη, πρώην Ειδικό Επίτροπο του ΟΗΕ για το Ιράκ, Καρλ Ρολφ Έκεους. Η συγκεκριμένη έκθεση, δεν παραλείπει να επιλέγει προσεκτικά τα περιστατικά που περιγράφει γα να δείχνει ψευδώς τη Ρωσία ως τον επιτιθέμενο.


Πρώτα απαγόρευαν στις λαικές τάξεις να ψηφίζουν, τώρα τις εξωθούν σε αποχή

Η χαμηλότερη συμμετοχή στις εκλογές για το Κογκρέσο τα τελευταία 72 χρόνια. Το πανεθνικό ποσοστό συμμετοχής έφτασε μόλις στο 36,3% του εκλογικού σώματος. Μόνο η ομοσπονδιακή εκλογή του 1942, σημείωσε χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής της τάξης του 33,9%.  Έτσι, οι ρεπουμπλικάνοι απέκτησαν τον έλεγχο του Κογκρέσου, με την ψήφο από σχεδόν το 16% του εκλογικού σώματος. "Η εξαιρετικά χαμηλά προσέλευση στις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης εβδομάδας - το χαμηλότερο σε περισσότερες από επτά δεκαετίες - ήταν αρνητική για τους Δημοκρατικούς, αλλά ήταν ακόμη χειρότερη για τη δημοκρατία", σημειώνει στο κύρο άρθρο της η εφημερίδα New York Times. Στις τρεις μεγαλύτερες πολιτείες - Καλιφόρνια, Τέξας και Νέα Υόρκη - λιγότερο από το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος ψήφισε. Η προσέλευση στη Νέα Υόρκη έφτασε μόλις το 28,8%, η τέταρτη χαμηλότερη της χώρας. Η εντυπωσιακά χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές, αλλά και η χρηματοδότηση από ιδιώτες χορηγούς που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, αποτέλεσαν τους βασικούς συντελεστές της επικράτησης των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παγίδα φτώχειας για τους εργαζόμενους, ενισχύσεις για τις τράπεζες

Οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι της Βρετανίας έχουν εγκλωβιστεί σε μια «παγίδα φτώχειας». Αυτό αναφέρει με μια νέα έκθεση, καθώς τρεις στους τέσσερις δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί μια μισθολογική αύξηση με πραγματικούς όρους μισθολογική αύξηση. Η έκθεση δημοσιεύτηκε την ίδια ώρα που οι υπουργοί της κυβέρνησης Κάμερον σχεδιάζουν επιπλέον περικοπές δαπανών αξίας 30 δις λιρών στερλινών, ή 38,4 δις ευρώ. Σύμφωνα με την έρευνα από το Ίδρυμα Ρισολούσιον, μόνο το ένα τέταρτο των εργαζομένων οι οποίοι ελάμβαναν χαμηλούς μισθούς το 2001 ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν μια μισθολογική αύξηση σε πραγματικούς όρους έως το 2014. Η έκθεση αναφέρει επίσης πώς εκείνοι που έχουν κολλήσει σε χαμηλό εισόδημα είδαν τα πακέτα αμοιβών τους να αυξάνονται κατά 3,6%, ενώ εκείνοι στις υψηλότερες μισθολογικές κλίμακες είδαν αυξήσεις του 7,5% τα τελευταία 14 χρόνια. Τα συμπεράσματα της έκθεσης έρχονται καθώς η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει μια περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών, που αναμένεται να επιβληθούν μετά τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους εάν και εφόσον οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον διατηρήσουν την εξουσία. Θυμίζουμε ότι οι πολιτικές στήριξης των τραπεζών εκτίναξαν το δημόσιο χρέος της Βρετανίας από το 43,7% το 2007, στο 90,6% το 2013. Ενώ το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών στη Βρετανία έχει ξεπεράσει ήδη το 93% του ΑΕΠ της χώρας. Μόνο η Ιρλανδία έχει υψηλότερο ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών ως προς το ΑΕΠ απ' όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Προτιμούν να πληρώσουν πρόστιμο, παρά να διελευκανθεί το σκάνδαλο χειραγώγησης

Οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ελβετία διέταξαν πέντε τράπεζες να πληρώσουν περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσουν τον ρόλο τους στη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η ελβετική UBS διατάχθηκε να πληρώσει το μεγαλύτερο πρόστιμο της τάξης των 800 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δηλώσεις των ρυθμιστικών αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ελβετίας. Η Citigroup θα πληρώσει 668 εκατομμύρια δολάρια και ακολουθεί η JPMorgan Chase με 662 εκατομύρια δολάρια. Στην Royal Bank of Scotland επιβλήθηκε πρόστιμο 634 εκατομυρίων δολαρίων και στην HSBC Holdings 618 εκατομύρια δολάρια. Οι διακανονισμοί αυτοί, που περιλαμβάνουν τα μεγαλύτερα πρόστιμα που επιβάλλονται από την βρετανική ρυθμιστική αρχή, είναι οι πρώτοι απο τότε που οι ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να διερευνούν την υπόθεση. Να θυμήσουμε ότι πέρυσι υπήρξαν καταγγελίες ότι διαπραγματευτές των μεγαλύτερων τραπεζών συνωμότησαν με τους ομολόγους τους σε άλλες επιχειρήσεις να χειραγωγήσουν τις τιμές αναφοράς που χρησιμοποιούνται από διαχειριστές κεφαλαίων για να καθορίσουν τι πληρώνουν για ξένο νόμισμα. Με την κίνηση αυτή οι μεγάλες τράπεζες θέλουν να αποφύγουν περαιτέρω έρευνα και ταυτόχρονα ομολογούν ότι φέρουν ακέραια την ευθύνη της χειραγώγησης. Στη μόνη περιοχή όπου δεν διεξάγεται ανάλογη έρευνα είναι η Ευρωζώνη, όπου οι μεγάλες τράπεζες μπορούν να αισθάνονται ασφαλής υπό το καθεστώς της τραπεζικής ένωσης.

Ικανοποιητικές οι απώλειες αμάχων κατά 75% σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

Προκλητικές χαρακτηρίζονται οι δηλώσεις του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσι, ο οποίος εκθείασε την στρατιωτική τακτική των Ισραηλινών κατά την πρόσφατη εισβολή τους στη Γάζα. Ο Ντέμπσι δήλωσε ότι το Ισραήλ ενήργησε "υπεύθυνα" και εξάντλησε κάθε "δυνατή προσπάθεια" για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων. Είπε ότι ήθελε να μελετήσει περαιτέρω και να διαδαχθεί από τις τακτικές που χρησιμοποιεί ο Ισραηλινός στρατός μέσα σε κατοικημένες περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση αμάχων. Ο Ντέμπσι, πρόσφατα παρουσίασε το πιο επιθετικό στρατιωτικό δόγμα που διατύπωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον μεταπολεμικά. Ενώ οι απώλειες ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας από την πρόσφατη εισβολή του Ισραήλ, ξεπέρασαν το 75% στις περιοχές όπου διεξήχθησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους πολλά ανήλικα παιδιά, μιας και το Ισραήλ θεώρησε ως νόμιμο στόχο σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία.


4 σχόλια:

  1. Δεν ειναι καθόλου απίθανο να γινει πόλεμος μεταξυ ΝΑΤΟ- Ρωσιας στο μελλον.

    Απο χρόνια υπήρχαν οι ενδείξεις οτι επερχεται συγκρουση αφου οι "δυτικοι" ειχαν σχεδιάσει την προσάρτηση ως προτεκτοράτου της Ουκρανίας και έβαλαν σχεδον ολες τις χωρες της Αν. Ευρωπης σε ΝΑΤΟ-ΕΕ.

    Η ενταξη της Ρωσίας ως προτεκτοράτου στη Νεο-φιλελευθερη παγκοσμιοποιηση διακόπηκε επι Πούτιν. Η Ρωσία δίνει μάχη να ανακτήσει και να διατηρήσει την εθνική της κυριαρχία. Ενω οι "δυτικοι" θέλουν να τελειώνουν με τη Ρωσια και να τη διαλύσουν μετατρέπωντας τη σε κρατίδια-προτεκτοράτα που θα ειναι πηγές φθηνων πρώτων υλών και "σκλάβων". Τωρα οι "δυτικοι" θελουν να σταματησουν τη διαρκη ανοδο Ρωσιας και Κινας.

    Ειναι η Ρωσια ομως ετοιμη για πολεμο ? ο εξυγχρονισμος του στρατου της δεν εχει ολοκληρωθει ακομα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επεισόδιο, όχι επισόδειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως σχολιάζετε την συνάντηση Τσίπρα-Αγγελοπούλου? Εγινε στο πλαίσιο της διεύρυνσης του Συριζα. μόνο. ? Πάντα μας ανοίγετε τα μάτια. Ευχαριστώ. Ελ. Πι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κ.Αγγελοπούλου,όπως είπε ο κ.Καρατσαφύρερ σε εκπομπή του,χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ.Είναι πρόθυμη να συμβάλλει στην υποτέλεια και την παράδοση της χώρας,για να μη βγουν τα δικά της "άπλυτα"στη φόρα...Κάτω από το τραπέζι τα χρήματα,με "κλειστές"πόρτες οι μυστικές συμφωνίες...Διαδοχή του ΙΔΙΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΧΡΕΟΥΣ,για να σωθούν οι Μπόμπολες,οι Αγγελόπουλοι,οι Λάτσηδες...και όλο το πολιτικό προσωπικό να μην οδηγηθεί στα δικαστήρια-όπως πρέπει-για το έγκλημα που συντελέστηκε.Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν "κυβερνήσει"πώς θα σωθούν όλοι αυτοί οι ληστοσυμμορίτες;Κάνουν ό,τι μπορούν να μην ξυπνήσει ο λαός και τους πάρει όλους όσους τον έκλεβαν χρόνια τώρα με τις πέτρες!Φοβούνται μόνο το λαό ενωμένο να διεκδικεί τη χώρα και την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του,όπως το Ε.ΠΑ.Μ υποδεικνύει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή