Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Ποιο είναι το πολιτικό περιεχόμενο της συνεργασίας;

Ο Πρόεδρος του ΕΠΑΜ, Δημήτρης Καζάκης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ψηφοδέλτιο συνεργασίας ΑΚΚΕΛ-ΕΠΑΜ, τόνισε:
«Το ψηφοδέλτιο συνεργασίας μπορεί να συγκροτείται με πρωτοβουλία του ΕΠΑΜ και του ΑΚΚΕΛ, αλλά δεν αφορά μόνο αυτές τις δυνάμεις, ή όποιους άλλους συμφωνούν μ’ αυτές. Πρόκειται για κάτι που επιχειρείται για πρώτη φορά στα εκλογικά και πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Τουλάχιστον κατά την μεταπολίτευση.
Η συνεργασία είναι ανοικτή σε όλους και όλες τις δυνάμεις που θέτουν ως άμεση προτεραιότητα την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την επιβολή όρων κοινωνικής δικαιοσύνης για τον λαό μας. Επομένως η συνεργασία είναι ανοικτή σε οποιονδήποτε συμφωνεί άμεσα και πρακτικά μ’ αυτά τα προτάγματα και έχει συνείδηση της τραγικής κατάστασης που βρίσκεται σήμερα η πατρίδα.
Η συνεργασία δεν σηματοδοτεί κανενός είδους ταύτιση σ’ όλα τα ζητήματα. Κάθε άλλο. Προτάσσει το στοιχειώδες, αλλά κάθε δύναμη, κάθε συνεργαζόμενο πρόσωπο διατηρεί πλήρως την αυτοτέλειά του σε επίπεδο οργανωτικής και πολιτικής συγκρότησης, αλλά και θέσεων. Βαδίζουμε χώρια, αλλά χτυπάμε μαζί τον κοινό εχθρό. Αυτό το νόημα έχει.
Η συνεργασία λειτουργεί με όρους πλήρους ισοτιμίας για όλες τις συμμετέχουσες δυνάμεις και τα συνεργαζόμενα πρόσωπα, χωρίς καπελώματα και αρχηγιλίκια. Χωρίς να διαχωρίζονται οι συμμετέχοντες σε «μικρούς» που υπακούουν και ακολουθούν τους «μεγάλους». Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να μην υπάρχει αρχηγός του ψηφοδελτίου, αλλά να λειτουργούμε με όρους απευθείας συνεννόησης μεταξύ μας.
Παλεύουμε για μια λεύτερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική και περήφανη Ελλάδα, όπου ο λαός θα είναι νοικοκύρης στον τόπο του. Δεν ταιριάζει λοιπόν σε μια τέτοια συνεργασία να υπάρχουν λογικές ελέγχου κατά την είσοδο, πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων, μισαλλοδοξίας, βοναπαρτισμού, άρρωστου εγωισμού και ιδεοληψιών της αριστεράς ή της δεξιάς. Η συνεργασία είναι και οφείλει να είναι πολιτικά και ιδεολογικά «ανεξίθρησκη», βαθιά πατριωτική και τόσο δημοκρατική ώστε να θεμελιώνεται στην πλήρη ελευθερία ζύμωσης για όλους όσοι συμμετέχουν, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και μέσα στην κοινωνία.
Μια τέτοια συνεργασία, μπορεί να την ονειρευτήκαμε και να την παλέψαμε πολλοί από εμάς όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ποτέ πριν δεν μπόρεσε να υπάρξει και το γεγονός αυτό από μόνο του συνιστά μια μεγάλη κατάκτηση για να προχωρήσουμε εμπρός και μετά τις εκλογές. Για να δημιουργήσουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις μιας άλλης, ριζικά διαφορετικής, πατριωτικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας».
17/6/2019

2 σχόλια:

  1. Μακάρι αυτή η συνεργασία να ανοίξει το δρόμο για ευρύτερες συστρατεύσεις. Οχι αναγκαία στο επίπεδο των κομμάτων-σφραγίδες, αλλά στην ενίσχυση του λαϊκού φρονήματος και την εγρήγορση πλατύτερων ομάδων που θα πιστέψουν ότι αξίζει και επιβάλλεται να ορθώσουν ανάστημα.
    Δυστυχώς γνωρίζουμε ότι πλέον, στον δυτικό κόσμο των κοινοβουλυετικού τύπου δημοκρατιών με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, οι εκλογικές διαδικασίες είναι δουλεμένο κομμάτι του συστήματος, σχεδόν απόλυτα ελέγξιμο με τα πρόσφορα μέσα που αυτό διαθέτει (Στοχευμένη προβολή, μετατοπιση της ατζέντας σε άσχετα θέματα, αποθέωση της τηλεοπτικής αναγνωρισιμότητας, στραγγαλισμός της σκέψης και του διαλόγου, υποβάθμιση των επιχειρημάτων έναντι της εικόνας). Ομως το ΕΠΑΜ καλείται να παλέψει μέσα σε αυτές τις συνθήκες γιατί δεν γίνεται και αλλιώς. Ας καταλάβουν τα μέλη και οι φίλοι του ότι θα δώσουμε έναν κρίσιμο άνισο αγώνα. Ας δουλέψουμε όσο μπορούμε σε κάθε παρέα, σε κάθε χώρο, κάθε συναναστροφή, να περάσουμε τις ιδέες του και να ενθαρρύνουμε όσους καλοπροαίρετους έχουν ανησυχίες αλλά δεν γνωρίζουν το ΕΠΑΜ.
    Οταν δεν έχεις έναν στρατό μισθοφόρων, είναι δύσκολο να περάσεις στον κόσμο.
    Οταν όμως έχεις έναν ακούραστο Καζάκη να φωτίζει με τη σκέψη του τα γεγονότα, ξεκινάς από θέσεις όπου οι μισθοφόροι δεν μπορούν να σταθούν!
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή