Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Συνέντευξη του Δημήτρη Καζάκη στο Thraki.com.gr

Με δύο «σενάρια» για τις συντάξεις το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Βουλή αλλά…
«Δεν έχει σημασία ο προϋπολογισμός – Προσπαθούν απλά να κερδίσουν χρόνο»
Προσχέδιο προϋπολογισμού με εναλλακτικά σενάρια αναφορικά με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το οποίο θα προκύψει ανάλογα με το αν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις από το 2019 κατέθεσε χθες στην Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών.
Αναλυτικότερα στο  προσχέδιο, οι περικοπές στις συντάξεις ενσωματώνονται όπως άλλωστε και τα ψηφισμένα αντίμετρα αλλά στη βάση του πρωτογενούς υπερπλεονάσματος το οποίο κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι το «μαχαίρι» είναι αχρείαστο δημοσιονομικά.
Το πρώτο σενάριο θα προβλέπει την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων και το δεύτερο σενάριο θα προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων και την μη εφαρμογή των αντιμέτρων.
Ωστόσο όλα οδηγούν στο…πρώτο σενάριο, με την περικοπή να είναι αναπόφευκτη αφού είναι «προαποφασισμένη», όπως εξηγεί στην «Θ» ο οικονομολόγος-αναλυτής και πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ.
κ. Δημήτρης Καζάκης.

«ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΗΔΗ, ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ»
Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί από το «Eurogroup». Το προσχέδιο κατατέθηκε μόλις χθες, αλλά πρέπει να κινείται στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής. Έχει ψηφιστεί ήδη στις 14 Ιουνίου. Αυτό είναι το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής για το 2019-2022. Είναι προαποφασισμένοι δηλαδή οι στόχοι. Το θέμα είναι η διαχείριση. Το ζήτημα του «σεναρίου» (το αν θα είναι μέσα οι συντάξεις ή όχι) εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το τι αντισταθμιστικά θα έχει ο προϋπολογισμός».
«ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ…»
«Ο προϋπολογισμός έχει σαν στόχο να βγάλει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο το παίρνουν οι δανειστές. Για αυτό βγαίνει το πλεόνασμα αυτό. Από εκεί και πέρα το θέμα είναι ότι για να βγει αυτό το πλεόνασμα, έχει προκαθοριστεί η μείωση των συντάξεων. Είναι κομμάτι της πολιτικής του πρωτογενούς πλεονάσματος» συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «είναι αναπόφευκτη λοιπόν η περικοπή των συντάξεων, εκτός αν ισχύσει αυτό που λέει η κυβέρνηση (που το βλέπω πάρα πολύ δύσκολο) το να μειώσουν περισσότερο τις άλλες κρατικές δαπάνες, ώστε να μην μειώσουν τις συντάξεις, τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο. Κατ΄εμέ αυτό δεν είναι εφικτό γιατί έτσι και αλλιώς είναι πολύ μειωμένες οι κρατικές δαπάνες, οπότε το πρόβλημα υπάρχει έτσι και αλλιώς».
«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΛΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ»
Κλείνοντας ο κ. Καζάκης, σημείωσε για άλλη μια φορά ότι «την περικοπή των συντάξεων την έχουν ψηφίσει στις 14 Ιουνίου. Αν δείτε τα νούμερα του μεσοπρόθεσμου πλαισίου, προβλέπονται συγκεκριμένες «οικονομίες» (όπως λέγονται) από τις συντάξεις. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά θα έρθουν και πολλά ακόμη για να «πιάσουν» το πρωτογενές. Δεν έχει καμία σημασία ο προϋπολογισμός. Είτε ψηφιστεί είτε δεν ψηφιστεί, άλλοι κάνουν κουμάντο. Άλλοι θα επιβάλλουν την πολιτική την κατάλληλη στιγμή. Αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση αυτήν την στιγμή, είναι απλά να κερδίσει όσο μπορεί χρόνο για καθαρά εκλογικούς σκοπούς. Είναι προκαθορισμένα τα μέτρα».
Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου