Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Να ποιοι κέρδησαν από την δήθεν διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης

Τρελά κέρδη ανακοίνωσε το Bloomberg (25/2) για όσους αγόρασαν και κράτησαν τα ελληνικά ομόλογα όλο τον πορηγούμενο μήνα. Οι κάτοχοι αυτοί των ομολόγων αμείφθηκαν με 11% απόδοση κατά μέσο όρο, η υψηλότερη στον κόσμο.

Ποιοι κέρδησαν; Όσοι στοιχιμάτησαν ότι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ανατρέψει τα μνημόνια, ούτε να οδηγήσει σε διαγραφή του χρέους, ή σε έξοδο από το ευρώ. Αυτοί αγόρασαν πάμφθηνα ελληνικά ομόλογα όταν αυτά βρίσκονταν στο ναδίρ, λόγω των εικονικών "εντάσεων" που υπήρχαν ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΣΥΡΙΖΑ. Την εποχή δηλαδή που κ. Τσίπρας μίλαγε προεκλογικά για σκληρή διαπραγμάτευση, για τέλος των μνημονίων κοκ.


Οι επενδυτές που πόνταραν ότι δεν θα αλλάξει τίποτε με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισαν περισσότερο από το διπλάσιο του 4,2% κέρδους επί των τίλτων της Δανίας, η επόμενη καλύτερη επίδοση, σύμφωνα με το Bloomberg index. Κι όλα αυτά σε διάστημα ενός μηνός.

Πώς το κατάφεραν; Μέντιουμ, ή εσωτερική πληροφόρηση; Να τι λέει το Bloomberg: "Σχεδόν αμέσως μόλις κέρδισε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπόσχεση του για μείωση της κίνησης της οικονομίας στην Ελλάδα, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ταξίδεψε στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει περίπου 100 χρηματιστές, λέγοντάς τους ότι δεν σχεδιάζουν καμιά απαξίωση του χρέους, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που συμμετείχε στη συνάντηση."

Η διαβεβαίωση αυτή του κ. Βαρουφάκη, την ίδια ώρα που μπροστά στις κάμερες έκαναν υποτίθεται σκληρή διαπραγμάτευση, καθυσύχασε τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Pacific Investment Management Co. και του αμοιβαίου κεφαλαίου υψηλού κινδύνου (Hedge Fund) Greylock Capital Management. Η μεν πρώτη είναι πρώτη παγκόσμια στη διαχείρηση ομολόγων, ενώ η δεύτερη ειδικεύεται σε κερδοσκοπία με τίτλους χρεοκοπημένων κρατών. Οι συγκεκριμένες είχαν ήδη ανακοινώσει στις 26/1 ότι είχαν ακόμα αξία τα ελληνικά χρεόγραφα.

Αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε ότι ο επικεφαλής της Greylock Capital Management, ήταν μέλος της Steering Committee of the Private Creditor-Investor Committee for Greece, η οποία με επικεφαλής τον Τσαρλς Νταλάρα, επέβαλαν μαζί με την κυβέρνηση Παπαδήμου τους ληστρικούς όρους του PSI το 2012 στην Ελλάδα. Τώρα βρήκε μια θαυμάσια ευκαιρία να κερδοσκοπήσει με τίτλους που δεν αγοράζει κανείς, εκτός από τους αετονύχιδες της αγοράς με εσωτερική πληροφόρηση.

Έτσι, όσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε αποφασισμένη για ρήξη με τους δανειστές, τόσο οι τιμές των ελληνικών ομολόγων βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση, τόσο πιο φθηνά αγόραζαν οι κερδοσκόποι έχοντας "εκ των έσω" την διαβεβαίωση ότι ρήξη δεν θα υπάρξει. Και μόλις επήλθε η συμφωνία οι τιμές εκτοξεύθηκαν προς τα πάνω, αφήνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη στους σπεκουλαδόρους και σε όσους "εκ των έσω" τους είχαν διαβεβαιώσει ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι, για το φιλοθεάμων κοινό.

Χθες έκλεισε ένας μήνας από τις εκλογές με την κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει στα ίδια και χειρότερα, αλλά με το αζημίωτο. Οι ίδιοι που κερδοσκοπούν τα τελευταία χρόνια με τη χρεοκοπία της Ελλάδας, βγήκαν για μια ακόμη φορά κερδισμένοι με διάθεση να αμοίψουν ποικιλοτρόπως αυτούς της νέας κυβέρνησης που τους παρείχαν μια ακόμη τόσο προσοδοφόρα ευκαιρία. Αλλά εσείς μην ανησυχείτε. Ας τους δώσουμε λίγο χρόνο ακόμη μέχρι να βάλουν και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του λαού και της πατρίδας.


8 σχόλια:

  1. "Αλλά εσείς μην ανησυχείτε. Ας τους δώσουμε λίγο χρόνο ακόμη μέχρι να βάλουν και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του λαού και της πατρίδας."

    Εννοείς ότι υπάρχει ελπίδα ακόμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοεί ότι θα πρέπει να πάψουμε να αδρανούμε. Και για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να πάψουμε να υπεκφεύγουμε, να τραβάμε άρνηση και να παραμυθιαζόμαστε με τις αηδίες που μας πασάρουν τα ΜΜΕ μαζί με το... "συνταγματικό τόξο", ο ΠτΔ του οποίου είναι ο πρώτος που ομολόγησε ότι αποδέχθηκε (και φρόντισε για) την εκτροπή του συντάγματος.. Για να το σώσει!!! . Ωραίο συνταγματικό τόξο...από τους πρώτους παραβιάσαντες, ωραία δημοκρατία από τους φαυλοκράτες, ωραία λογική απ'αυτούς που ΑΝ τους ακούμε και αποδεχόμαστε αυτά που λένε, θα μας κάνουν να χάσουμε τελείως τα μυαλά μας...

      Διαγραφή
  2. Διαφωνώ με τη "λογική" του άρθρου: α) Εάν προσπαθούμε, συνδέοντας τις διακυμάνσεις του διεθνούς κεφαλαιαγοράς (ή και χρηματαγοράς) με τις πολιτικές εξελίξεις, να εξάγουμε συμπεράσματα για τα κίνητρα (ή και τα "αποτελέσματα" που επιφέρουν στις διεθνείς αγορές) όσων ασκούν την κυβερνητική πολιτική, τότε ζήτω που καήκαμε. Επ΄ αυτού δεν θα επεκταθώ, κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...β) Όπως υπάρχει η "υποτιμητική" κερδοσκοπία, εξίσου κερδοφόρα και αποτελεσματική για τα "κοράκια" και τους "γύπες" της διεθνούς κερδοσκοπίας είναι και η αντίθετή της, η "υπερτιμητική" κερδοσκοπία. Με δυό λόγια, εκείνη η στρατηγική, η οποία ευνοείται από μια τεχνητή, αρχικά, συγκράτηση των τιμών των διαπραγματεύσιμων τίτλων, η οποία στη συνέχεια εξελίσσεται σε ραγδαία πτώση των τιμών τους, ως συνέπεια κάποιας πολιτικής εξέλιξης. Λέω δηλαδή απλά ότι ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε στάση πληρωμών, πάλι κάποια διεθνή κοράκια όπως αυτά που περιγράφει ο κ. Καζάκης, θα έβγαιναν πολλαπλώς κερδισμένα, από την αντίστροφη αυτή τη φορά κίνηση των τιμών των τίτλων του Ελ. Δημοσίου.
    Εν κατακλείδι, καλή η παροχή των όποιων πληροφοριών, αλλά κανείς θα πρέπει να προσέχει την εξαγωγή των συμπερασμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέγα λάθος. Αν κατάγγελναν το χρέος ως παράνομο, απλά θα μετέτρεπαν του τίτλους σε σκουπίδια. Κανένας από δαύτους δεν θα κέρδιζε.

      Διαγραφή
  3. Ξεβρακωμάτων συνέχεια. Έτσι δούλευε πάντα το σύστημα και θα συνεχίσει αν ο λαός μας δεν "ξεκολλήσει" από κάθε είδους παραμύθι που τον αδρανοποιεί. Το πρόβλημα δεν σκοτώνει κάποιον λαό σε κάποια μακρινή χώρα. Σκοτώνει εμάς εδώ και 5 χρόνια και θα συνεχίζει μέχρι να αυξηθεί η κρίσιμη μάζα του λαού μας που θα πάρει τις αποφάσεις της για να το σταματήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγω γιατι θυμαμαι οτι απο την πρωτη στιγμη ειχε βγει και ειχε αποκλεισει την εξοδο απο το ευρω, αφετερου οτι δεν υπαρχει πλαν β, και αρα θα κατεληγε σε συμφωνια η διαπραγματευση και οχι σε ρηξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρη από φίλο είχα το παρακάτω σχόλιο σε δική μου αναπαραγωγή του άρθρου . Θεωρώ το φίλο καλοπροαίρετο και θα ήθελα ένα δικό σου σχολιασμό "George Gilias Μανώλη, επικοινωνιακά βγαίνει και ο Καζάκης. Τα κέρδη που λέει, είναι νούμερα ή τα έχουν παντελονιάσει; Θα οριστικοποιηθούν εάν και όταν πληρωθούν (πλήρως) τα ομόλογα που αύξησαν την αξία τους. Εκτός αν θεωρείται ότι ο Βαρουφ. εγγυάται μόνος του ότι αποκλείεται οποιοδήποτε μελλοντικό ρίσκο, πχ χρεωκοπία εντός €. Αυτό σημαίνει ότι και μεις πλέον είμαστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από κανέναν, όσο συνεχίζει να συνεργάζεται. Δηλαδή να πάμε όλοι να κουρευτούμε, αφού φοβούμενοι αριστερή παρένθεση, βοηθήσαμε αριστεροδέξια διαδοχή. Το ζητούμενο όμως είναι όσο η αντιπολίτευση (ΕΠΑΜ., ΑΝΤΑΡΣΥΑ ,ΤPP κλπ) εξαντλείται σε ρητορική αντίστοιχη αυτής του προεκλογικού Συριζα για ναμη πω και του Σαμαρά των Ζαππείων, δεν πείθει ούτε με τη θεωρία των πιθανοτήτων ότι δεν θα συνεχίζεται επ' αόριστον μια αέναη αλυσίδα μεταλλάξεων με το καβάλημα της εξουσίας. Και με δραχμή μπορεί να συνεχίσουμε να είμαστε τα κορόϊδα!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς ο φίλος δεν ξέρει τι λέει. Η κερδοσκοπία με τα ομόλογα γίνεται με επαναγορές στην δευτερογενή είτε με shorting, είτε με διαφορές τιμών. Εκεί βρίσκεται η απόδοση κι όχι στην ονομαστική αξία των ομολόγων.
      Δεύτερο, ποια χρεοκοπία; Είμαστε σοβαροί; Είμαστε ήδη χρεοκοπημένοι και μάλιστα εδώ και πέντε χρόνια. Μας κρατάνε στην επιφάνεια προκειμένου να λεηλατήσουν τα πάντα. Και γιατί τρέμουν για τη βιωσιμότητα του ευρώ. Όσο για τα περί αντιπολιτευτικής ρητορικής τι να πώ; Πόσο άσχετος μπορεί να είναι κάποιος, όταν δεν γνωρίζει ότι έχουν κατατεθεί συγκροτημένες προτάσεις, τόσο από εμένα και το ΕΠΑΜ, όσο και από το Σχέδιο Β. Αναλυτικές και συγκεκριμένες. Το γεγονός ότι κανένας δεν θέλει να αναφερθεί σ' αυτές, γιατί δεν τολμά, δεν σημαίνει ότι η άγνοια αποτελεί επιχείρημα. Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες και δεν αξίζει ούτε καν τον κόπο να απαντήσει κανείς. Όταν κάποιος βρίσκεται στο δρόμο από το πρωί μέχρι το βράδυ κι έχει αναλύσει σε βάθος τις εξελίξεις και επαληθεύετε σ' ότι έχει πει. Το γεγονός ότι αρνήθηκε να βάλει νερό στο κρασί του για να βολευτεί σε κάποιο θώκο, είναι τουλάχιστον επαρκής ένδειξη ότι δεν πουλάει ιδέες, απόψεις και αρχές.

      Διαγραφή