Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Τελείωσε το ζήτημα του νομίσματος;

Μετά τις εκλογές οι ποδοσφαιρόφιλοι του είδους, αλλά και οι γνωστοί μας στηλοβάτες της έγκριτης - πλην άτιμης - δημοσιογραφίας, βιάστηκαν να βγάλουν την ετυμηγορία: οι Έλληνες τρομοκρατούνται με το εθνικό νόμισμα και την έξοδο από το ευρώ. Τα "κόμματα της δραχμής" ηττήθηκαν κι επομένως το όλο ζήτημα μπορεί να θεωρείται λήξαν. Οι αναλύσεις ποικίλουν. Από ηλίθιες, που απλά χυδαιολογούν και βγάζουν τα απωθημένα τους με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα.  Έως εμβριθείς, που αναζητούν στον ψυχισμό του Έλληνα, αυτό που τον τρομάζει με το νόμισμα.


Βλέπετε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξεφτιλίστηκαν και κατατροπώθηκαν στις αντιπαραθέσεις όλο το προηγούμενο διάστημα και απέδειξαν τόσο στο επίπεδο της επιστήμης, όσο και στην πράξη πόσο μεγάλα μηδενικά είναι. Τέτοιο ξεβράκωμα μπροστά σ' ολόκληρο τον ελληνικό λαό σε επιτείδειους της καθηγητικής έδρας, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής απ' όλους τους χώρους, δεν υπήρξε ποτέ ξανά. Τώρα όλοι αυτοί αναζητούν την δικαίωσή τους στο εκλογικό αποτέλεσμα, όπως ο ένοχος που κρύβεται μέσα στον όχλο για να μην τον εντοπίσουν, ή όπως ο βλαξ που αισθάνεται περήφανος όταν η βλακεία του και μάλιστα η διατεταγμένη γίνεται της μόδας.

Η αλήθεια βέβαια είναι μία. Το νόμισμα δεν είναι επιλογή. Όποιο φετβά και να εκδόσει η διατεταγμένη δημοσιογραφίακαι πολιτική, το ζήτημα του νομίσματος θα παραμείνει κορυφαίο ζήτημα. Κι ο λόγος είναι απλός. Το νόμισμα δεν είναι κάτι αδιάφορο, όπως μας λένε οι μανιχαιστές και οι δοκισίσοφοι της πολιτικής. Συνδέεται άρρηκτα με σχέσεις εκμετάλλευσης, καταπίεσης και κυριαρχίας. Είτε το ξέρει και το συνειδητοποιεί ο κόσμος, είτε όχι.

Το ευρώ έχει δημιουργηθεί για να εκφράζει την κυριαρχία των τραπεζών στην ευρωζώνη. Η ίδια η ύπαρξή του συνδέεται οργανικά με την βιωσιμότητα των τραπεζικών κολλοσών, των αγορών κεφαλαίου, της κερδοσκοπίας του χρήματος και όχι με την βιωσιμότητα των οικονομιών μέσα στην ευρωζώνη. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε μια κρίση που με όρους οικονομικής και νομισματικής ένωσης, είναι και θα παραμείνει ανυπέρβλητη.

Για όσους ξέρουν να "διαβάζουν" τα δεδομένα, ξέρουν πολύ καλά ότι ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ έχει αρχίσει και καταρρέει. Κάθε μέτρο στήριξης του νομίσματος, κάθε προσπάθεια αυστηρότερης εφαρμογής δημοσιονομικής "ολοκλήρωσης", κάθε βήμα να γίνει η ΕΕ ένα νέο υπερκράτος, θα φαίρνει όλο και πιο κοντά την κατάρρευση ολόκληρου του οικοδομήματος.

Ήδη σήμερα η ευρωζώνη βρίσκεται στις παραμονές μιας δύνης αποπληθωρισμού. Έχει μπει ήδη σε τροχιά και κανένα μέσο νομισματικής πολιτικής δεν πρόκειται να την διασώσει. Ότι κι αν κανει η ΕΚΤ. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει για να δασωθεί το ευρώ. Μόνο που η κατάρρευση της ευρωζώνης δεν θα είναι μια διαδικασία διάλυσης των συμβατικών δεσμών ανάμεσα στα κράτη μέλη. Θα καταρρεύσει με τέτοιον πάταγο που θα συντρίψει τα κράτη μέλη και θα γεννήσει τέτοιες αντιπαραθέσεις που δικαίως ο Χέλμουτ Σμιτ πρόσφατα τις παρομοίασε με την περίοδο αμέσως πριν τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο στην Ευρώπη.

Όσο λοιπόν θα βλέπουμε και θα ζούμε την κατάρρευση της Ελλάδας ως πρελούδιο της κατάρρευσης ολόκληρης της ευρωζώνης. Όσο θα γελοιοποιούνται όλοι αυτοί που λένε ότι το νόμισμα δεν έχει σημασία, από το απλό ερώτημα, "που θα βρείτε τα χρήματα;" Τόσο το ζήτημα του εθνικού κρατικού νομίσματος θα αναγεννιέται από τα ίδια πράγματα όχι σαν μια εναλλακτική επιλογή, αλλά σαν την μόνη διέξοδο από το σημερινό πλήρες αδιέξοδο.


Γι' αυτό κι ας μην προτρέχει κανένας. Το ζήτημα του νομίσματος παραμένει στο τραπέζι για όλη την κοινωνία. Και θα παραμένει από τα πράγματα στο τραπέζι μέχρι και η τελευταία νοικοκυρά, ακόμη κι ο τελευταίος συνταξιούχος που πάσχει από άνοια ή αλτσχάιμερ, αντιληφθεί τη σημασία του. Ίσως όχι έγκαιρα για να σώσει τον εαυτό του και την χώρα του. Ίσως όχι πριν γίνει παρανάλωμα του πυρός η Ελλάδα και η Ευρώπη. Πάντως ένα είναι απολύτως σίγουρο. Την σημασία του εθνικού κρατικού νομίσματος θα την αντιληφθεί ακόμη κι ο πιο ανόητος. Έστω κι αν κάτι τέτοιο συμβεί λίγο πριν το τέλος.

23 σχόλια:

  1. Κύριε Καζάκη περίμενα να τελειώσουν οι εκλογές για να σας θέσω το παρακάτω ερώτημα το οποίο την προηγούμενη περίοδο ίσως να παρεξηγούνταν και ώς προβοκατόρικο.Ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω με αφορμή τα γεγονότα της υπόθεσης Τράγκα,ο οποίος βρέθηκε να έχει αφήσει αδήλωτα μερικά εκατομύρια ευρώ,εάν θεωρείτε πως υπάρχει καμία τηλεπερσόνα στα κανάλια,όπως π.χ αυτήν του Παπαδάκη,η οποία να υπηρετεί την μεγαλύτερη μαφία της χώρας και ταυτοχρόνως να είναι και αδιάφθορη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει έστω κι ένας μεγαλοδημοσιογράφος που να μην υπηρετεί ατζεντα. Το θέμα είναι ποια και ποιος την διαμορφώνει. Το σίγουρο είναι ότι πάντα διαμορφώνεται στο παρασκήνιο.

      Διαγραφή
  2. Κύριε Καζακη, έχετε απόλυτο δίκαιο, το μόνο θέμα είναι (και αυτό δεν εξαρτάται απο εμάς παρά μόνο να ξελαρυγγιαστούμε να το εξηγούμε) σε πόσο χρόνο θα το καταλάβει μια κρίσιμη μάζα ατόμων, πριν να έχουμε μεταναστεύσει η πάθει κανένα καρδιαγγειακο επεισόδιο. Ηδη για αυτούς που διαβάζουν τα σημάδια στην Ευρώπη έχει αρχίσει ο κόσμος να απαιτεί πολιτικές προστασίας του Έθνους και αυτό δεν γίνεται αν έχεις παραδώσει την εξουσία του μεταναστευτικού και της νομισματικής πολιτικής σε ένα διευθυντήριο (γιατί περί αυτού πρόκειται) στις Βρυξέλλες που σαν στοχο έχει το "δυνατό Ευρω" και ας πάνε οι λαοί στην κόλαση. Παραδείγματα εμφάνισης της τάσης για ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ υπάρχουν στην Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ιταλια ακόμα και Ελβετία με δημοψήφισμα προσπαθεί να προστατευθεί από αυτό που πρόκειται να συμβεί (κανείς δεν μπορεί να πει το πότε) με την απαγόρευση της νόμιμης μετανάστευσης με δημοψήφισμα που έγινε πριν κάτι μήνες.
    Μόνο εμείς στη χώρα που έχει παραδώσει την Εθνικης της κυριαρχία με υπογραφές ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ με τα τσαρούχια και κόμματα που υποστήριξαν το ΕΘΝΙΚΟ νόμισμα όπως το ΕΠΑΜ, το Β σχέδιο, αλλά και άλλα δεν τα πήγαν όπως οι συνθήκες επιτάσσουν. Δείτε την ΠΟΤΑΜΙΑ, μαζί με το διπλανό δέντρο της την ΕΛΙΑ να παίρνουν 8+6% . Ανήκουστο πράγμα. Βέβαια εχω μία ελπίδα η φαντασίωση ότι στις ΕΘΝΙΚΕΣ εκλογές οπότε αυτές γίνουν να δούμε μια πραγματική ανατροπη της υφιστάμενης κατάστασης. Η προσωπική μου εντύπωση είναι ότι ο κόσμος φοβάται το ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ διότι έχει πιστέψει ότι εκφράζει κάτι το αρνητικό. Νομίζω πως το ΕΠΑΜ θα πρέπει να πιάσει τον φόβο αυτό του κόσμου και νσ αρχίσει να "δουλεύει" αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Ο πολύς κόσμος ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ την ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε που δεν έχουν καμία σχέση με την δημοκρατία των λαών. Απλά ενημερωστε τον με το πως λειτουργεί η Ε.Ε με στοιχεία απλά και καθημερινά. Ισως καν να μην χρειάζεται να ξέρει ότι το νομοθετικό οικοδόμημα της Ε.Ε πάρθηκε με το σχέδιο paperclip όπου στρατολογηθηκαν πρώην ΝΑΖΙ στο οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο για να πολεμήσουν το άλλο απολυταρχικό καθεστώς του Στάλιν. Γενικά έχουμε δρόμο μπροστά μας , σας εύχομαι καλη δύναμη. ΘΩΜΑΣ Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ζήτημα του νομίσματος είναι τόσο σοβαρό για μία οικονομία, όσο σοβαρότητα έχουν τα θεμέλια για ένα οικοδόμημα. Αυτή τη στιγμή η Νομισματική Ένωση δια μέσω του Ευρώ, μοιάζει με ένα εμφανίσιμο κτήριο το οποίο έχει αρχίσει να μετακινείται με το φύσιγμα του αέρα και οι δε διαχειριστές του, προσπαθούν να το διασώσουν είτε αφαιρώντας έπιπλα απο τα διαμερίσματα των ενοικιαστών, είτε βάζοντας τους ίδιους τους ενοικιαστές (ευρωπαίους πολίτες) να κρεμιούνται απο τα μπαλκόνια προκειμένου να κάνουν αντίβαρα στη φορά του αέρα. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο. Εννοείται ότι το νόμισμα είναι ένα απο τα πιο σοβαρά ζητήματα της οικονομίας. Ο τρόπος και η ποσότητα διάθεσής του (Νομισματική Πολιτική), επιρεάζει άμεσα τα εισοδήματα και την πραγματική οικονομία. Εκτός αν η καμπύλη IS LM την οποία διδάσκουν σε όλα τα οικονομικά πανεπιστήμια σαν ένα απο τα σημαντικότερα εργαλεία μακροοικονομικής διαχείρισης, δεν είναι παρά μόνο μία θεωρητική μπαρούφα. Οι δημοσιογράφοι σε σε αυτή τους τη παραπλανιτική στάση εξαγνισμού του ευρώ και παραποίησης της αλήθειας μέσω δαιμονοποίησης των εγχώριων νομισμάτων, μπορούν να χρεωθούν είτε με εγκληματική άγνοια, είτε με ακόμα πιο εγκληματική απόκρυψη. Σίγουρα όμως η στάση τους είναι εγκληματική. Όχι τόσο για την άποψή τους, όσο για το ότι δεν ενισχύουν τον διάλογο και την ανταλλαγή επιχειρημάτων.

    Σταμάτης απο Καλιφόρνια (ένας απο τους πολλούς που έφυγαν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΨEMA ΠPΩTON:
    H αποκάλυψη από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε των σχεδίων της τρόικα για επιβολή και νέων εισπρακτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση έχει προκαλέσει .... νευρική κρίση στο υπουργείο Οικονομικών. H "KYBEPNHΣH" ΛEEI ΨEMATA !! OΛA EINAI MIΛHMENA ME TOYΣ "ΔANIΣTEΣ" !! ΘYMIZOYME TI EΛEΓE ΠPOEKΛOΓIKA O AΛEΞHΣ ΓIA TA ETOIMA ΣXEΔIA THΣ ... "KYBEPNHΣHΣ" TΩN 3 "Y" (YΠOTEΛEIΣ-YΠOTAKTIKH-YΠOΔOYΛOI=ΠPOΔOTIKO ANΘEΛΛHNIKO AΠOIKIOKPATIKO BPΩMOΣYΣTHMA)

    ΨEMA ΔEYTEPON:
    Μάλιστα συνδέθηκε για άλλη μία φορά η λήψη νέων μέτρων με την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ! ... AΣ TOΛMHΣOYN !! MHN TΣIMΠATAI !! EMEIΣ TOYΣ EXOYME ΣTO XEPI !! (MONO ME MIA AΛHΘINH "APIΣTEPH" ΠATPIΩTIKH KYBEPNHΣH EΛΛHNΩN !)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρη, ίσως αυτό το νήμα δεν είναι κατάλληλο να πω αυτό που θέλω να πω, αλλά θα το πω, και εγκρίνεις το σχολιασμό μου ή όχι κατά το δοκούν. (Με ενδιαφέρει να το δεις, όχι το αν θα εμφανιστεί εδώ ή όχι). Μετά τις εκλογές κρατάς μια σιγή ασυρμάτου που με προβληματίζει. Θέλω να σε/σας ακούσουμε ζωντανά (στην εκπομπή Α.Ε.). και ελπίζω να γίνει σύντομα αυτό. Ευχαριστώ. Κατά τα λοιπά, το άρθρο σου είναι εύστοχο όπως πάντα, και με βρίσκει απολύτως σύμφωνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμιά σιγή ασυρμάτου. Απλά επανεξετάζονται τα πάντα. Συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΕ. Η προσπάθειά μας είναι το ταχύτερο δυνατό να εκπέμψει ένα νέο Web Radio με όσο το δυνατόν ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημερωτικό και πολιτιστικό. Σ' αυτό θα ενταχθεί και η ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΕ με μορφή που συζητάμε ακόμη.

      Διαγραφή
  6. κε Καζάκη Καλησπέρα
    ΄΄ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ΄΄ ...μούφα ή όχι ?
    Θα ήταν χρήσιμο κάποια στιγμή να μας πείτε ορισμένα πράγματα.
    με εκτίμηση
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συμβολαιακή γεωργία είναι η σύγχρονη μορφή φεουδαρχικής εκμετάλλευσης του αγρότη. Χάρις στη συμβολαιακή γεωργία έχουν αυτοκτονήσει πάνω από 100 χιλιάδες αγρότες στην Ινδία, την χώρα όπου εφαρμόστηκε πιο εκτεταμένα ήδη από τη δεκαετία του 90. Έχω αναφερθεί αναλυτικά στις ομιλίες μου και μόλις βρω την ευκαιρία θα γράψω σχετικά.

      Διαγραφή
    2. εΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

      Διαγραφή
  7. Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ για να συνεργαστεί με το "ΚΑΛΟ" (ΔΗΛ θα γίνουν καλά κόμματα αρκεί να φάνε τους σημερινούς πολιτικούς αρχηγούς και δούμε άλλους πιο αντιΜερκελιστες τάχα) ΠΑΣΟΚ, ΕΛΙΑ, ΠΟΤΑΜΙΑ Ή ΝΔ
    ΣΥΝΤΟΜΑ μετά τις επόμενες Εθνικές εκλογές (το 2015) σε ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΤΑΜΙΑ-ΕΛΙΑ-ΠΑΣΟΚ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    Τα εταιρικά και εμπορικά καλλιεργήσιμα εδάφη, οι μεγάλες επιχειρήσεις βιοκαυσίμων και οι κερδοσκόποι εκτοπίζουν τους μικρούς γεωργούς από τη γη τους.

    Σύμφωνα με την GRAIN, διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση για την υποστήριξη των μικρών αγροτών, «Οι μικροί γεωργοί χάνουν της γη τους με αυξανόμενους ρυθμούς. Πρόκειται για μια αγροτική αντι-μεταρρύθμιση» εξηγεί ο Henk Hobbelink, συντονιστής της GRAIN.

    Η έκθεση της GRAIN «Hungry for Land» («Πεινασμένοι για Γη») περιλαμβάνει νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι μικρές καλλιέργειες καταλαμβάνουν λιγότερο από το 25% της καλλιεργήσιμης γης παγκοσμίως και μόλις το 17% αν εξαιρεθούν οι αντίστοιχες εκτάσεις σε Ινδία και Κίνα.

    ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO) καθώς και πολλοί ειδικοί αναγνώρισαν τη σημασία των μικρών γεωργικών επιχειρήσεων για τη σίτιση του κόσμου. Ωστόσο, υπερεκτιμούν την έκταση που καλλιεργείται από μικροκαλλιεργητές.( ότι οι μικροκαλλιεργητές διαχειρίζονται το 70% του συνόλου των γεωργικών εκτάσεων)

    «Δεν μπορούσα να πιστέψω στα αυτιά μου όταν ο FAO ανακοίνωσε ότι οι μικροκαλλιεργητές διαχειρίζονται το 70% του συνόλου των γεωργικών εκτάσεων. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εμπειρία της GRAIN, δήλωσε ο Hobbelink.

    Οι ερευνητές της οργάνωσης έψαξαν μέσα σε βουνά δεδομένων σε όλες της χώρες καθώς και τις ίδιες τις στατιστικές του FAO αναζητώντας τους ιδιοκτήτες των γεωργικών εκτάσεων

    «Η έκθεσή μας περιγράφει πώς κάναμε την ανάλυσή μας. Ελέγξαμε τα ευρήματά μας από διαφορετικές πηγές και τα δικά μας αποτελέσματα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα από τον αριθμό που δίνει ο FAO, τονίζει Hobbelink.

    «Το σημερινό παγκόσμιο σύστημα τροφίμων έχει συσταθεί για να παρέχει καύσιμα και τρόφιμα για τις δυτικές αγορές. Όχι για να ταΐζει τους ανθρώπους» σημειώνει.

    «Από τη στιγμή που ξέσπασε η επισιτιστική κρίση του 2008 – 2009 από τη Wall Street έως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπήρξε μια βιασύνη να αγοραστούν χωράφια σε όλο τον κόσμο» εξηγεί ο Mousseau. Υπολογίζεται ότι περίπου 250 εκ. εκτάρια στις αναπτυσσόμενες χώρας κατέληξαν στα χέρια εταιρειών μεταξύ του 2000 και του 2011. Το ίδιο συνέβη στις ΗΠΑ. Σε πολλές περιοχές του κόσμου η τιμή της γης ανέβηκε κατακόρυφα ωθώντας πολλούς αγρότες να την εγκαταλείψουν. «Στις ΗΠΑ το μεγαλύτερο ποσοστό εκτάσεων ανήκει σε εταιρικά συγκροτήματα που προσλαμβάνουν εργάτες και όχι αγρότες» Οι επενδυτές βλέπουν τη γη ως μια ασφαλή επένδυση ειδικά στις ΗΠΑ που δίνονται μεγάλες επιδοτήσεις στις καλλιέργειες. Ως αποτέλεσμα ένα κεφάλαιο περίπου 10 δισ. δολαρίων είναι έτοιμο να επενδυθεί στην αγορά γης, σύμφωνα με την έκθεση του Oakland Institute «Down on the Farm» («Κάτω στα χωράφια»). Επιπλέον τονίζεται ότι κατά τα επόμενα 20 χρόνια, περίπου 400 εκ. στρέμματα ή περίπου το ήμισυ του συνόλου των γεωργικών εκτάσεων των ΗΠΑ, θα αλλάξουν χέρια όταν η σημερινή γενιά θα αρχίσει να συνταξιοδοτείται. «Οι επενδυτές περιμένουν ανυπόμονα να αγοράσουν» καταλήγει η έκθεση.

    ΔΗΛ ΤΟ χρηματοπιστωτικό ΚΕΦΑΛΑΙΟ(απρόσωπες εταιρίες που θα έχουν σαν στόχο το κέρδος και την εκμετάλλευση) ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΓΗΣ, η κατάσταση θα είναι πολύ παρόμοια με την φεουδαρχία - ολιγαρχία του Μεσαίωνα.

    ΟΜΩΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ?

    «Τα στοιχεία πολλών μελετών δείχνουν ότι οι μικροί γεωργοί παράγουν περισσότερα τρόφιμα με πιο οικολογικό τρόπο που δεν βλάπτει το έδαφος και το νερό και με πολύ χαμηλότερες εκπομπές CO2» σημειώνει ο Hobbelink. «Οι μικροί γεωργοί δίνουν σε κάθε εκτάριο της πολύτιμης γης τους όλη την προσοχή και τη φροντίδα τους».

    ΘΩΜΑΣ Γ.






    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Δημήτρη σας παρακαλώ ένα γενικό σχόλιο για το deal που έκανε η Αργεντινή προχθές με το Club Paris. Είναι καλή η συμφωνία; μέτρια; κακή; Ακόμα και τα ξενα ειδησεογραφικα μέσα λένε ότι η Αργεντινη καταφερε και την εκανε χωρις το ΔΝΤ. Και ειναι αληθεια οτι αυτα τα 10 δισ. ειναι το 10% απο το χρεος στο οποιο έκανε σταση το 2001?δηλαδή με το να αντισταθει καταφερε τελικα να τους πληρωσει το 10% κ εμεις η Ελλαδα ολοκληρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συμφωνία είναι θετική για την Αργεντινή, η οποία με τον τρόπο αυτό ρυθμίζει το τελευταίο μέρος του χρέους της σε τιμές ιδιαίτερα συμφέρουσες και στο δικό της νόμισμα, αντί για δολάρια ή άλλο συνάλλαγμα. Το Paris Club είναι η λέσχη των πιο ισχυρών χωρών δανειστών και τα ομόλογα που ρύθμισε η Αργεντινή είναι κρατικά ομόλογα Brady που είχε συνομολογήσει με τις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 90.

      Διαγραφή
  9. Ζώντας πάνω από 10 χρόνια στη Γερμανία, προφανώς όπως και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, έτσι και εδώ υπάρχουν μεμονωμένα άτομα αλλά και ομάδες ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να καταδείξουν την ανεπάρκεια, τη δόλια και εν τέλει καταστροφική σε βάθος χρόνου επίδραση του συστήματος του ΕΥΡΩ στις οικονομίες των κρατών. Και σε όλους εμάς, τους "ψαγμένους" είναι τα πάντα, εδώ και καιρό, γνωστά.

    Πώς μπορούμε όμως όλοι εμείς, έχοντας τη γνώση, να αφυπνίζουμε τους άλλους; Τους ας πούμε άσχετους, όχι με την υποτιμητική έννοια, αλλά με την πραγματική, αυτούς που δεν έχουν σχέση δηλαδή με αυτή την πλευρά των γνώσεων;

    Καταδίδοντας σκάνδαλα της και εντός της ΕΕ; Αποκαλύπτωντας παραδειγματικά μηχανισμούς καταστρατήγησης κάθε έννοιας δημοκρατίας (πχ με την διατλαντική και κατάπτυστη συμφωνία εμπορίου);

    Ή μήπως ξεκινώντας από το πιο απλό: Τί είναι το ευρώ και πώς φτάνει στα χέρια σου;

    Έχω σπάσει το κεφάλι μου να βρω τον τρόπο να εξηγήσω σε μία "γριούλα" ότι το χαρτονόμισμα ευρώ που κρατάει στα χέρια της δεν είναι "χρήμα" αλλά "χρεόγραφο". Και ομολογώ ότι με πολλή προσπάθεια έχει κάποιος αποτελέσματα. Όμως ακόμα, στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν είδα πουθενά, ούτε σε κάποιο blog ούτε σε εφημερίδα, (ίσως θα έπρεπε να γίνει ένα άρθρο στο "χωνί") κάποιο αφιέρωμα σε απλή και κατανοητή (με παραδείγματα) γλώσσα την οποία να καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε "άσχετος" την απίστευτη φύση αυτού του "νομίσματος". Να καταλάβει καθένας δηλαδή, ότι δεν πρόκειται για νόμισμα, αλλά για δάνειο από το οποίο κερδίζουν ΜΟΝΟ οι ιδιωτικές τράπεζες και τα συνδεδεμένα οικονομικο-επιχειρηματικά συμφέροντα. Νομίζω ότι σε αυτό τουλάχιστον μπορεί να γίνει αξιόλογη δουλειά, η οποία να λειτουργεί σαν μία απλουστευμένη φόρμουλα επικοινωνίας με τον κόσμο.

    Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει άνθρωπος που να θέλει να κρατάει αυτά τα "χαρτονομίσματα" στα χέρια του, αν καταλάβει την πραγματική τους φύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καταλαβαίνω πόσο ύπουλος μπορεί να είναι ένας τραπεζίτης. Βλέπω όμως μπροστά μου πόσο ύπουλος υπηρέτης του τραπεζίτη μπορεί να είναι ο Τσίπρας ("το πράσινο είναι το χρώμα των ποδοσφαιρικών μου προτιμήσεων") και τα μεγαλοστελέχη, και πόσο προδοτικός μπορεί να γίνει ο μέχρι τα σήμερα τιποτένιος ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε ζωντανοί ακριβώς για να μην τελειώσει ποτέ το θέμα του νομίσματος, και όλα τα άλλα θέματα της καταπίεσης, της δυστυχίας, της ανεμυαλιάς του ΣΥΡΙΖΑ, που νομίζει ότι είναι εύκολο σαν έκθεση ιδεών, σαν νομική σταδιοδρομία του Νίκου Κωνσταντόπουλου, και σαν εξαπάτηση, να είναι κανείς άνθρωπος σκέτα. http://www.youtube.com/watch?v=d6OjScVg5Po

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πιστεύετε ότι το ευρώ θα καταρρεύσει; Και η Γερμανία τι θα κάνει θα πάει σε δικό της νόμισμα; Οι θα φύγουν οι χώρες του νότου θα έχουν δικό τους νόμισμα; Την Γερμανία την συμφέρει αυτό που γίνεται τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα αφήσει τα κράτη μέλη η κατάρρευση της ευρωζώνης. Η Γερμανία απλά προχωρά πραγματιστικά. Κανιβαλίζει όλους τους υπόλοιπους. Δεν μπορεί να κάνει τίποτε διαφορετικό.

      Διαγραφή
  12. ΚΥΡΙΕ ΚΑΖΑΚΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΙ ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΤΕΙΧΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Π.Χ. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ALPHA Ή Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΑ ΕΤΗ 2009,2010,2011,2012
    ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΟΥΣΑΤΕ ΤΡΟΜΕΡΑ ΑΝ ΜΟΥ ΛΕΓΑΤΕ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΙΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν ξέρω κάποια ειδική πηγή. Κανονικά θα πρέπει να δημοσιεύονται αυτά τα στοιχεία, αλλά δυστυχώς δεν το κάνουν. Ούτε καν στις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών. Μόνο με επερώτηση στη Βουλή μπορεί να βρει κανείς αξιόπιστα στοιχεία. Αν θέλει να τα δώσει η κυβερνηση.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα αναμένω με ενδιαφέρον (και σίγουρα δεν είμαι η μόνη) για τη γρήγορη επανεμφάνισή σου/σας στο web radio & ΕΚΠΟΜΠΗ Α.Ε.
      Επί τη ευκαιρία, (και στο πλαίσιο των λεγομένων σου σ'αυτό το νήμα) θα’θελα να υπενθυμίσω την γνωστή (σε πολλούς) ατάκα ενός γνωστού «άρχοντα» της ολιγαρχικής ελίτ:
      «Δώστε μου τον έλεγχο τον νομίσματος μιας χώρας και δεν με νοιάζει ποιος κάνει τους νόμους της»
      Mayer Amshell Rothschild

      Διαγραφή
  13. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ = ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ ΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΧΑΧΑΑΧ.ΤΑΛΕΓΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ .ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΜΠΑΛΤΑΚΟ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ.ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΓΟΥΔΗΣ ΤΙ ΡΟΛΟ ΒΑΡΑΕΙ- ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΛΗΡΗΣ ΕΤΣΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το νόμισμα δεν πρέπει να θεωρείται σαν αυτοσκοπός. Είναι να πολύ καλό εργαλείο και ένα κομμάτι ενός μεγαλύτερου στρατηγικού οράματος: http://www.youtube.com/watch?v=QseW4azQrAw Jim Channon - Strategic Vision .
    Χωρίς όραμα δεν υπάρχει σκοπός, δεν υπάρχει αποστολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κε Καζάκη,

    Θα μπορούσατε να μας πείτε την γνώμη σας για την παρακάτω Ομαδική Αγωγή που έχει ασκήσει το Κίνημα Υπέρβαση κατά των 5 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών και της ΤτΕ;
    http://www.scribd.com/doc/193167384/%CE%9A%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%A5%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%92%CE%91%CE%A3%CE%97-%CE%9F%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%91%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%A4%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CF%8E%CE%BD

    ΑπάντησηΔιαγραφή