Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Η φάρσα που αποκαλείται έξοδος στις αγορές

Τελικά θα βγούμε στις αγορές. Ζήτω! Ουρά! Ή επί το ελληνικότερο, εβίβα εις υγείαν των κορόιδων! Ποια είναι τα κορόιδα; Πάντως όχι οι αγορές και οι κερδοσκόποι. Με κίνητρα καθαρά προεκλογικού πανικού, η κυβέρνηση προτίθεται να εκδώσει 5ετές ομόλογο ονομαστικής αξίας 2 δις ευρώ για να φανεί ότι βγαίνει στις αγορές. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση επιχειρεί να δανειστεί ποσό που κάλλιστα θα μπορούσε να εισπράξει με τρίμηνα, ή εξάμηνα έντοκα γραμμάτια, μόνο που με το πενταετές θα πληρώσει υπερδιπλάσιο επιτόκιο.

Το επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στο 5-6% ετήσια. Θυμίζουμε ότι το ιστορικό μέσο επιτόκιο δανεισμού του ελληνικού κράτους μέσα στο ευρώ πριν από την ένταξη στα μνημόνια ήταν κάτω του 4%. Και μας οδήγησε στην χρεοκοπία. Με άλλα λόγια για την προεκλογική εκστρατεία της κυβέρνησης, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 500 εκατομμύρια μόνο σε τόκους γι’ αυτό το ομόλογο. 

Σε ποιους; Μα στα φιλαράκια της κυβέρνησης που μέσα στα χρόνια των μνημονίων αποκόμισαν δις ευρώ χάρις στο PSI, την κρατική χρηματοδότηση των τραπεζών και την κερδοσκοπία στο ελληνικό χρηματιστήριο που κανονικά θα έπρεπε να είχε κλείσει – λόγω του ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού εταιρειών υπό επιτήρηση, ή σε αναστολή διαπραγμάτευσης – αλλά κρατιέται ανοιχτό μόνο και μόνο για να παίζουν τα παιχνίδια τους οι αετονύχιδες εντός και εκτός Ελλάδας. Μόνο και μόνο για να συνεχίσουν να ξεπλένουν χρήμα οι τραπεζίτες και όσοι διασυνδέονται μ’ αυτούς.  

Δεν ξέρουμε λεπτομέρειες για το ομόλογο αυτό. Δηλαδή, σε τι δίκαιο θα εκδοθεί (ελληνικό, ή αγγλικό) και τι CAC θα προβλέπει σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής. Με άλλα λόγια τι εγγυήσεις (εμπράγματες, ή άλλες) θα προσφέρει στους κατόχους του σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής. Όπως και να έχει το συγκεκριμένο ομόλογο είναι ματωμένα χρήματα από το αίμα του ελληνικού λαού, που ανακυκλώνονται από τις επιχορηγήσεις του δημόσιου ταμείου προς τις τράπεζες και την ασύδοτη κερδοσκοπία με το PSI και μετά.

Το αστείο – αν δεν ήταν τραγικό για την κατάσταση του λαού και της χώρας – με την όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι ανάλογες διαπιστώσεις κάνει κι ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Ωραία. Καλό αυτό. Όμως, γιατί μένουν μόνο στην καταγγελία; Γιατί διαπιστώνουν αυτήν την κατάφωρα καταχρηστική πρακτική από μια κυβέρνηση, η οποία δεν διαθέτει κανένα λαϊκό, ή εκλογική έρεισμα, και δεν κάνουν το επόμενο αυτονόητο βήμα; Να δηλώσουν δηλαδή ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το συγκεκριμένο ομόλογο ως χρέος του ελληνικού λαού.

Αν θέλουν όντως να θέσουν θέμα βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, γιατί δεν ξεκινούν από αυτό το ομόλογο; Αφού ξέρουν ότι πρόκειται για μια απόλυτα στημένη δουλειά ανάμεσα σε συνεταιράκια για να τα οικονομήσουν αφενός κι αφετέρου για να διευκολύνουν τον προεκλογικό αγώνα της κυβέρνησης, στις παραμονές της ολοκληρωτικής της κατάρρευσης. Αφού δηλώνουν μάλιστα ότι τα 2 δις ευρώ δεν τα χρειάζεται επειγόντως αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, τότε γιατί δεν δηλώνουν ευθαρσώς ότι όποιος αγοράσει αυτό το ομόλογο θα χάσει τα λεφτά του;


Γιατί δεν το κάνει ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που πλασάρεται η διάδοχη κυβέρνηση της χώρας; Τι φοβάται; Θα αρκούσε μια επίσημη δήλωσή του και αμέσως θα τιναζόταν στον αέρα όλο το παιχνίδι της κυβέρνησης. Κανείς δεν θα τολμούσε να ακουμπήσει αυτό το ομόλογο. Αλλά κι αν το αγόραζε, η επόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να το ακυρώσει χωρίς καμιά συνέπεια για το ελληνικό δημόσιο. Γιατί δεν το κάνει; Γιατί δεν μας δείχνει από τώρα την αποφασιστικότητα που λέει ότι θα δείξει απέναντι στους δανειστές προκειμένου να πετύχει την μείωση του δημόσιου χρέους; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

12 σχόλια:

  1. Ο λόγος είναι απλός αγαπητέ Δημήτρη, αδημονούν να γίνουν κυβέρνηση και να εκδόσουν κι αυτοί ομόλογα.

    Γιώργος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρητορικό το ερώτημα από μέρους σου, Δημήτρη.
    Δεν θα 'πρεπε να διερωτάσαι, διότι όπως πολύ καλά γνωρίζεις όλοι, μα όλοι, μέσα στο κ-υ-νοβούλιο παίζουν το παιχνιδάκι των "αγορών" και των κρατικών επιχορηγήσεων.
    Προδότες όλοι τους, αφήνουν έναν ολόκληρο λαό να βολοδέρνει, να ξενιτεύεται, να πεθαίνει.
    Κι όλα αυτά για το χρήμα, για το χαρτί που του δώσαμε όλοι εμείς αξία και που μας το δανείζουν έντοκα.
    Στο χέρι μας λοιπόν είναι να το απαξιώσουμε και να προχωρήσουμε σε έκδοση άτοκου εθνικού νομίσματος.
    Σε υπολήπτομαι απεριόριστα.
    Συνέχισε με δύναμη.

    Κώστας Τρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα προτιμούσα να αντικαθιστούσαμε τη φάρσα με τη λέξη προπαγάνδα, γιατί περί προπαγάνδας πρόκειται. Προπαγάνδα που προσπαθεί να μας πείσει πως ο βασιλιάς δεν είναι γυμνός...
    Το επίπεδο της προπαγάνδας καθώς και της πολιτικής των κυβερνώντων είναι τόσο υψηλού επιπέδου που μοιάζει με το μάγο της φυλής που σε συνεννόηση με το φύλαρχο προσπαθούν να ελέγξουν τη φυλή με διάφορα τρικ. Τα καθρεφτάκια τα φέρνουν οι ξένοι... Η μαγεία τους είναι πολύ μικρής εμβέλειας αλλά επικίνδυνη να πέσεις στη δίνη τους αν βρίσκεσαι "κοντά" τους,( προσοχή στα ποτάμια με τις ελιές κοντά στις όχθες τους ).
    Για να αντιληφθείς την προπαγάνδα πρέπει να αντιληφθείς πως δουλεύει:
    Η Προπαγάνδα των Ελληνικών Μ.Μ.Ε http://www.youtube.com/watch?v=QtA0AcFYgNc
    Κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα "κβαντικό" άλμα, αναπόφευκτο, που με νύχια και δόντια προσπαθούν ντόπιοι δωσίλογοι με ντόπιους και ξένους εντολοδόχους να εμποδίσουν. Γιατί όμως να θέλουν να το σταματήσουν; Απλά γιατί ξέρουν ότι θα σημαίνει το τέλος της δύναμης τους, το τέλος της επιρροής τους. Είναι αυτό που όλες οι μυστικές υπηρεσίες του κόσμου το ψάχνουν, αλλά δεν πρόκειται να το βρουν απλά γιατί ψάχνουν σε λάθος μέρος με λάθος τρόπο. Δεν μπορείς να χτυπήσεις αυτό που δε βλέπεις.
    Δύναμη στο ΕΠΑΜ λοιπόν... γιατί έχει αυτό που δεν μπορούν να δουν. Εσύ μπορείς να το δεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνα με οτι ακουσα χθες Βραδυ στον Τρανγκα

    http://crashonline.gr/%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AE%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82/

    ενας ανταποκριτης απο Λονδινο .... καθαρισε οτι ειναι ΥΠΟ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ... για Εγγυηση και εχει επεισης συνδεση με τα 80 δις του ΤΧΣ......

    Απο οτι μου ειπανε, χθες βραδυ, οι φιλοι μας στο CITY του Λονδινου ανοιξανε Σαμπανιες.....σημερα θα κονομισουν.....πολλα!

    Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

    ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΝΑΝΕ ΧΤΕΣ ΓΣΕΕ κτλ και ΟΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

    Ποτε δεν περιμενα στην ζωη μου οτι θα υπαρχουν τοσο πολλοι ΜΑΚΑΚΕΣ Ελληνες και τοσοι προδοτες και εφιαλτες. Πρωτη φορα αισθανομαι ντροπη να πω οτι ειμαι Ελληνας... με τοσα ρεντικολα στις ξενες οθονες, BBC, RT, C4 κτλ, να μας κανουν ρεζιλι.

    Διαδηλωσεις με κομματικα μπαιρακια .... και ΜΙΑ...ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ πουθενα!

    Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περισσοτερα για την εξοδο στις αγορες ... εδω

    http://tvxs.gr/news/ellada/mia-epikindyni-eksodos-stis-agores

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Καζάκη να ρωτήσω:
    Το Μνημόνιο 2 ήρθε για να καλύψει μη βιώσιμα χρέη του Μνημονίου 1, έτσι και το νέο το Μνημόνιο 3 θα καλύψει τις αστοχίες(λάθος πολλαπλασιαστές της οικονομίας στα σχέδια μνημονίων των 1 και 2)
    Ποια η διαφορά?
    Σύμφωνα με τα γερμανικά πλάνα, το Μνημόνιο 3 θα χρηματοδοτεί, ως επί το πλείστον, από τις αγορές. Και οι αγορές (δηλ τα τραπεζικά καρτελ και funds) θα πάρουν τόσο τρομερό ρίσκο που θα δανείσουν σε ένα μη βιώσιμο κράτος?

    Γιατί δανείζουν σε μια οικονομία α)με 27,3% ανεργία (Δεκ 2013), β)με τη βιομηχανική παραγωγή να συρρικνώθηκε ξανά, γ)με τη τραπεζική πίστη (που υποσχέθηκαν μετά την παρωδία της ανακεφαλαιοποίησης) να κατρακυλά, δ)χωρίς εγχώρια ζήτηση, ε)χωρίς επενδύσεις (αρνητικό πρόσημο τον Δεκ 2013), ζ)χωρίς πρόνοια,

    ΧΩΡΙΣ να ζητούν δυσθεώρητα επιτόκια;

    (Βέβαια για την υφιστάμενη κατάσταση της Ελλάδας, όχι επιτόκια μηδενικής απόδοσης δεν φτάνουν αλλά θα πρέπει να γίνει διαγραφή ολόκληρου ή μεγάλου ποσοστού του χρέους και οι νέοι πόροι που θα προκύψουν από την οικονομία δια μέσω των φόρων και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών να πάνε σε έργα ανάπτυξης και επενδύσεων σε παραγωγικές εργασίες, απλά λέω για να κάνω το συνήγορο του διαβόλου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Ευρωπαίοι, όπως εξήγησα αλλού, θέλουν την Ελλάδα στις αγορές γιατί δεν αντέχουν άλλο τα "πακέτα χρηματοδότησης" και φοβούνται τυχόν αδυναμία πληρωμής που θα εκθέσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σε επιθέσεις από τις αγορές. Εξαναγκάζοντας έτσι την Γερμανία κυρίως να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη.

      Διαγραφή
  7. Δημήτρη καλησπέρα, μόλις παρακολούθησα την συζήτηση που συμμετείχες στο "E". Ανάφερες ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρος του χρέους. Επέτρεψε μου γιατί σε παρακολουθώ πολύ, δεν αντιτίθεται στα λεγόμενα σου έως τώρα? Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα σε αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που είπα είναι ότι πρέπει να διαγραφεί τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος. Καμιά αλλαγή δεν υπάρχει. Βασική μου θέση ήταν και παραμένει η μη αναγνώριση του χρέους στο σύνολό του με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα απαράγραπτα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Η διαγραφή οφείλει να είναι απόρροια αυτής την μη αναγνώρισης. Στον ελάχιστο χρόνο που είχα απευθυνόμουν στους τηλεθεατές, θέλοντας να τους πω ότι πρώτα διαγράφεις, έστω το μεγαλύτερο μέρος, του χρέους και ύστερα κοιτάς τι άλλο θα κάνεις.

      Διαγραφή
  8. καλησπέρα
    θα μπορούσατε να μας πείτε για τη Γερμανική εγγύηση των ομολόγων που μας έβγαλαν στις αγορές ;
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει τέτοια Γερμανική εγγύηση των ομολόγων. Αυτό που εννοούν είναι δήθεν τα "καλά λόγια" της Γερμανίας ότι η Ελλάδα δήθεν πάει καλά.

      Διαγραφή