Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η Ελλάδα ήταν το δείπνο στο «πάρτι της εξόδου»!

Χαρές και πανηγύρια για τους δωσίλογους της κυβέρνησης. Πούλησαν για μια φορά ακόμη την Ελλάδα στις αγορές, δηλαδή στα συνεταιράκια τους. Με το αζημίωτο πάντα. Ταυτόχρονα φρόντισαν να υπάρξει και το απαραίτητο τρομοκρατικό χτύπημα, ώστε να εμφανιστούν ως «εγγυητές της ομαλότητας». Ενώ την Παρασκευή υποδέχτηκαν την επιτετραμμένη του Μεγάλου Αφεντικού, der große Boss, την κ. Μέρκελ, η οποία για δεύτερη φορά έρχεται να οριοθετήσει – με τον γνωστό τρόπο που τα αρπαχτικά αιλουροειδή της ζούγκλας οριοθετούν την περιοχή τους – την Ελλάδα ως δικό της οικόπεδο.

Θα προσέξατε φαντάζομαι πώς ο φερόμενος ως πρωθυπουργός του οικοπέδου, κ. Σαμαράς, κουνά ασυντόνιστα το πόδι του όταν βλέπει την κ. Μέρκελ. Είναι ο τρόπος του για να δείχνει την χαρά του στο αφεντικό του. Βλέπετε, ελλείψει εμφανούς ουράς, δεν μπορεί να κάνει ότι κάνουν και οι σκύλοι του καναπέ όταν θέλουν να κάνουν χαρές σε όποιον αναγνωρίζουν ως αφεντικό τους. Από κοντά κι ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος λόγω εκτοπίσματος του είναι αδύνατο ακόμη και να κουνήσει τα πόδια του.

Όμως, το σημαντικό είναι αλλού. Βγήκαμε στις αγορές και κάθε πληρωμένο παπαγαλάκι των δανειστών, των τραπεζιτών και των κερδοσκόπων βγήκε για να πανηγυρίσει. Μεγάλη επιτυχία, είπε ο Σαμαράς στο διάγγελμά του. Τώρα πια όλα θα επανέλθουν στην προ των μνημονίων κατάσταση, δήλωσε ο Βενιζέλος, χωρίς αιδώ. Το ψέμα και η απατεωνιά σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Αν βρισκόμασταν σε ευνομούμενο κράτος και υπήρχε ανεξάρτητη δικαιοσύνη, έστω και για τους τύπους, οι δηλώσεις Σαμαροβενιζέλου και λοιπών απατεώνων, θα είχαν προκαλέσει παρέμβαση εισαγγελέα. Θα αντιμετωπίζονταν όχι με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ποινικής δικαιοσύνης. Δυστυχώς όμως στο οικόπεδο της κ. Μέρκελ, που για λόγους τοπογραφίας αποκαλείται Ελλάδα, οι εισαγγελείς και οι δικαστές της ηγεσίας της δικαιοσύνης, ασχολούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφίας με το να παρέχουν νομική κάλυψη τις πράξεις δωσιλογισμού και εσχάτης προδοσίας της κυβέρνησης. Όπως άλλωστε έπραττε πάντα η ηγεσία της δικαιοσύνης κάθε φορά που η χώρα και ο λαός ξεπουλιότανε από τους ντόπιους κυβερνώντες σε αποικιοκράτες και κατακτητές.

Προσφάτως μάλιστα με το φετβά της κ. εισαγγελέως του Αρείου Πάγου επιβλήθηκε ακόμη και προληπτική λογοκρισία για την προστασία της εγκληματικής συμμορίας που κατέχει την κυβέρνηση του τόπου. Σε λίγο, όπως το πάνε, θα απαγορευτεί οτιδήποτε λέγεται εναντίον της κυβέρνησης και των μεγάλων εταίρων μας εξ Ευρώπης, ή εξ Εσπερίας, καθ’ ότι ο κυβερνητικός έλεγχος των ΜΜΕ δια μέσου των χρηματοδοτήσεων και των διαπλεκόμενων καναλαρχών δεν επαρκεί πλέον. Ο λαός δεν μασά πια και οι σφετεριστές της εξουσίας, δεν το έχουν σε τίποτε να μας βάλουν όλους στο γύψο.

«Επιτυχία» το πρόσθετο χρέος

Τι συνέβη λοιπόν; Η κυβέρνηση, παρά την διάψευση των δημοσιευμάτων από το υπουργείο οικονομικών στις 7 Απριλίου, επιχείρησε να δανειστεί 2,5 δις ευρώ με έκδοση πενταετούς ομολόγου όχι σε ανοιχτή δημοπρασία, αλλά με άνοιγμα βιβλίου προσφορών από συγκεκριμένες τράπεζες – τις γνωστές που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία – ώστε να τηρηθούν κατά τα γράμμα όσα προφανώς είχαν συμφωνηθεί ήδη στο παρασκήνιο.

Έτσι η κυβέρνηση εμφανίστηκε να δανείζεται από τις αγορές 2,5 δις ευρώ με επιτόκιο σχεδόν 5% και διάρκεια αποπληρωμής 5 έτη. Έτσι ο ελληνικός λαός φορτώθηκε πρόσθετο χρέος για την επόμενη πενταετία τρέχουσας αξίας άνω των 3,25 δις ευρώ. Κι αυτό θεωρείτε επιτυχία. Όπως επιτυχία θεωρήθηκε και το αγγλικό δίκαιο που διέπει αυτό το πενταετές ομόλογο.

Για ποιο λόγο έπρεπε να βγει η χώρα στις αγορές; Γιατί έπρεπε να δει αν έχει κερδίσει την χαμένη «αξιοπιστία» της, μας λένε παπαγαλάκια και κυβερνώντες. Ας το δεχτούμε προς στιγμή για να ρωτήσουμε: Γιατί αυτό έπρεπε να το κάνει σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα με τόσο υψηλό επιτόκιο; Καμιά σοβαρή απάντηση.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι έως τα τέλη του 2009, πριν δηλαδή μας δρομολογήσουν για τον μηχανισμό στήριξης και μας καταστήσουν επίσημα δουλοπαροικία του χρέους, οι ελληνικές κυβερνήσεις δανείζονταν με μέσο σταθμικό επιτόκιο κάτω από 4%. Το 2009, χρονιά καμπής και κρίσης, η μέση διάρκεια δανεισμού ήταν 5,6 χρόνια και το μέσο σταθμικό επιτόκιο ήταν 4,1%. Η τελευταία έκδοση ομολόγων πριν αρχίσει η πίεση των αγορών προκειμένου να οδηγήσουν την Ελλάδα σε ελεγχόμενη από τους δανειστές χρεοκοπία, ήταν το Νοέμβριο 2009, όταν το Ελληνικό Δημόσιο πραγματοποίησε κοινοπρακτική έκδοση δεκαπενταετούς ομολόγου αξίας 7 δις ευρώ σταθερού επιτοκίου 5,30% ετησίως και λήξης 20 Μαρτίου 2026.

Με άλλα λόγια το κόστος δανεισμού που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός για την φιέστα που ονομάστηκε έξοδος στις αγορές, είναι κατά πολύ υψηλότερος από την εποχή που οι αγορές ήταν σε κρίση και έπεφταν. Μας λένε βέβαια ότι το κόστος αυτό του δανεισμού θα πέσει αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, αλλά το ερώτημα παραμένει: Ακόμη κι αν τα δεχτούμε όλα αυτά, γιατί έπρεπε να βγει η Ελλάδα την συγκεκριμένη στιγμή στις αγορές και να πληρώσει υπέρογκο κόστος δανεισμού;

Δεν θα μπορούσε να περιμένει, λέμε εμείς αφελώς, ώστε να επικυρωθούν τα θετικά δεδομένα – για τα οποία μιλά ασύστολα η κυβέρνηση – για να πέσει το κόστος δανεισμού; Γιατί αυτός ο πειραματισμός, που καλείται να τον πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός και μάλιστα στο αγγλικό δίκαιο, χωρίς να έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση σε ποια δικαιοδοσία δικαστηρίων έχει αναθέσει το συγκεκριμένο ομόλογο. Στα αγγλικά, ή στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου; 

Δυο προφανείς λόγοι

Αυτό που θέλουμε να πούμε με όλα αυτά τα αφελή ερωτήματα είναι το εξής απλό: ακόμη κι αν αποδεχτούμε την λογική της κυβέρνησης και των αφεντικών της, δεν υπήρχε κανένας εμφανής λόγος να προχωρήσει σε έξοδο στις αγορές μια μέρα πριν έρθει στην Ελλάδα η Μέρκελ. Εκτός από δυο προφανείς. Από την μια, ο προεκλογικός πανικός μια κυβερνώσας παράταξης που καταρρέει εκλογικά. Από την άλλη, η ανάγκη να συγκαλύψει η κυβέρνηση το παραμύθι του λεγόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ωστόσο, πέρα απ’ όλα αυτά. Πέρα από το γεγονός της σκοπιμότητας του συγκεκριμένου δανείου και της φάρσας που αποκλήθηκε έξοδος στις αγορές, το θεμελιώδες, βασικό ερώτημα παραμένει. Γιατί είναι καλό να βγαίνουμε στις αγορές; Από πού κι ως πού; Γιατί το να συνεχίσει κανείς την πρακτική που οδήγησε την Ελλάδα στην χρεοκοπία, είναι καλό για την χώρα και τον λαό; Το γιατί είναι καλό για τους τοκογλύφους και τους κερδοσκόπους είναι απολύτως κατανοητό. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται εσαεί για να τους πληρώνει. Μέχρι τελικής πτώσεως.

Η απάντηση που δίνουν τα παπαγαλάκια είναι τραγικά απλοϊκή σε βαθμό ηλιθιότητας: Μα έτσι κάνουν όλα τα πολιτισμένα κράτη. Η αλήθεια είναι ότι το κάνουν μόνο όσα κράτη ελέγχεται η διακυβέρνησή τους από τις χρηματαγορές μέσα από την εξαγορά του πολιτικού τους προσωπικού κι όχι μόνο. Τα κράτη δανείζονται ανεξέλεγκτα γιατί υπάρχουν στις τερατώδεις διεθνείς τράπεζες και στους κερδοσκόπους τεράστιες ποσότητες δανειακού κεφαλαίου, που μπορεί να αποδώσει κέρδος, δηλαδή τόκο, μόνο αν τα κράτη συνεχίσουν να δανείζονται εσαεί.

Πότε πρέπει να δανείζεται το κράτος;

Για να δούμε όμως τι λέει και η επιστήμη. Πότε πρέπει να δανείζεται ένα κράτος; Ο Ξενοφών Ζολώτας μελετώντας την δανειακή επιβάρυνση της Ελλάδας, που την οδήγησε στην χρεοκοπία του 1932 είχε καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: «Γνώμονα της δανειακής του Κράτους πολιτικής τόσον δια τα εξωτερικά όσον και δια τα εσωτερικά δάνεια δέον να αποτελέση η οικονομική αρχή της αμέσου αποδοτικότητας. Ουδέν δάνειον πρέπει εις το μέλλον να συνάπτεται, του οποίου η άμεσος αποδοτικότης δεν είναι εκ των προτέρων εξησφαλισμένη.» (Ξ. Ζολώτα, Η Δανειακή Επιβάρυνσις της Ελλάδος, Αθήναι, 1931, σ. 109.)

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το κράτος δεν πρέπει να δανείζεται παρά μόνον αν έχει εκ των προτέρων εξασφαλίσει τα πρόσθετα έσοδα, δηλαδή την άμεση απόδοση, με βάση τα οποία θα αποπληρωθεί αν όχι όλο, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων τοκοχρεολυσίων του συγκεκριμένου δανείου. Διαφορετικά δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δανείζεται διότι πολύ απλά αργά, ή γρήγορα θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία.

Ίσχυσε ποτέ αυτός ο κανόνας για τον δανεισμό του ελληνικού κράτους. Ούτε κατά διάνοια. Ο Άγγελος Αγγελόπουλος που μελέτησε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είχε καταλήξει σ’ ένα συμπέρασμα που ισχύει ακόμη και σήμερα: «Το μεγαλύτερον μέρος του προϊόντος των συναπτόμενων δανείων διετίθετο δια την εξόφλησιν των οφειλομένων τοκοχρεωλυσίων, δια την πληρωμήν μεσιτειών και προμηθειών, το δε εναπομένον εσπαταλάτο δια διαφόρους σκοπούς, χωρίς μάλιστα να ερωτάται και η χώρα η οποία συνήπτε τα δάνεια και η οποία ανελάμβανε την υποχρέωσιν της τοκοχρεωλητικής εξοφλήσεως τούτων.» (Α. Αγγελόπουλου, Το Δημόσιον Χρέος της Ελλάδος, Αθήναι, 1937, σ. 83)

Χωρίς λοιπόν οι κυβερνήσεις να ρωτάνε την «χώρα», δηλαδή τον λαό, που φορτώνεται τα χρέη και την αποπληρωμή τους, συνάπτουν δάνεια για να πληρώσουν παλιότερα δάνεια, να εξυπηρετήσουν ημετέρους και κερδοσκόπους και λαφυραγωγήσουν το δημόσιο. Έτσι επήλθαν οι τέσσερεις ιστορικές χρεοκοπίες του ελληνικού κράτους. Με τον ίδιο τρόπο οδηγηθήκαμε και στη σημερινή χρεοκοπία.

Χειρότερη από ποτέ η δανειακή επιβάρυνση

Γιατί λοιπόν είναι καλό να βγούμε στις αγορές ξανά; Γιατί θα πρέπει να επαναλάβουμε την ίδια ακριβώς πρακτική που οδήγησε το κράτος σε απανωτές χρεοκοπίες; Το ζητούμενο δεν είναι να βγούμε στις αγορές για να δανειστούμε εκ νέου, αλλά να απεξαρτηθούμε σαν οικονομία και σαν κράτος από το χρέος.
Μήπως έγινε κάτι τέτοιο και δεν το καταλάβαμε; Κάθε άλλο. Η συγκριτική, αλλά και η απόλυτη δανειακή επιβάρυνση της Ελλάδας σήμερα είναι χειρότερη παρά ποτέ σε συνθήκες μιας πρωτοφανούς συνεχιζόμενης συρρίκνωσης της οικονομίας.

Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι το συνολικό χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 109,2% το 2002 – δηλαδή την χρονιά που η Ελλάδα εισήλθε στο ευρώ. Το 2009 είχε φτάσει στα 129,2%. Το 2010 εκτινάχθηκε στα 153,2%, το 2011 στο 176,5%, το 2012 έπεσε προσωρινά στο 158,0% για να φτάσει τελικά το 2013 στο 179,0%!

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη αν υπολογίσει κανείς το συνολικό χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο καθαρό διαθέσιμο εθνικό εισόδημα. Το 2002 το συνολικό χρέος αντιστοιχούσε στο 122,1% του καθαρού διαθέσιμου εθνικού εισοδήματος. Το 2009 είχε φτάσει στο 155,7%. Το 2010 εκτινάχθηκε στο 190,4%, το 2011 στο 227,0%, το 2012 προσωρινά έπεσε στο 201,6%, ενώ το 2013 εκτινάχθηκες στο 238,5%.

Πώς γίνεται με 129,2% χρέος στο ΑΕΠ να χάνει η Ελλάδα την «αξιοπιστία» της στις αγορές και την ανακτά με 179,0%! Και μάλιστα όταν το εθνικό εισόδημα της Ελλάδας συρρικνώνεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους σήμερα – ετήσια και σε τρέχουσες τιμές – απ’ ότι το 2009! Ποιος θα δάνειζε μια χώρα σαν την Ελλάδα υπό τέτοιες συνθήκες συρρίκνωσης και εκτίναξης του χρέους της; Μόνο όποιος γνώριζε ότι η χώρα έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στους δανειστές της, έχει υποθηκευτεί η δημόσια και ιδιωτική περιουσία των πολιτών της και έχει καταλυθεί κάθε έννοια ασυλίας του κράτους που προστατεύει τον σκληρό πυρήνα των δημόσιων αγαθών και δεν επιτρέπει στους δανειστές να το θέσουν υπό εκκαθάριση.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα απέκτησε «αξιοπιστία» καθώς μετατράπηκε σε ξέφραγο αμπέλι για κάθε αρπακτικό των αγορών, σε ανοχύρωτη χώρα, έρμαιο των δανειστών της. Εξ ου και το αγγλικό αποικιοκρατικό δίκαιο στα νέα ομόλογα και γενικότερα στο καθεστώς δανεισμού της χώρας.

Οι διαπιστώσεις του Τσίπρα

Είναι γεγονός ότι σχετικά με την όλη υπόθεση της εξόδου προς τις αγορές το σύνολο της αποκαλούμενης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης έκανε ανάλογες διαπιστώσεις κι έμεινε σ’ αυτές. Ειδικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρας σε ομιλία του στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς την Πέμπτη, 10/4, κατήγγειλε την επιχείρηση εξόδου στις αγορές λέγοντας ότι «τώρα τρόικα και ελληνική κυβέρνηση, αποφάσισαν να ξαναβγούν στις αγορές με παρόμοιο επιτόκιο, όσο ακριβώς ήταν όταν το θεωρήσανε απαγορευτικό και αποχώρησαν από αυτές. Και όχι μόνο τώρα δε το θεωρούν απαγορευτικό αλλά πανηγυρίζουν κιόλας, που θα δανειστούν 2,5 δις με πενταετή ομόλογα που θα αποδώσουν εγγυημένα κέρδη στους "επενδυτές" πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή επιβαρύνουμε το χρέος, πριμοδοτούσε τους κερδοσκόπους με τοκογλυφικά επιτόκια. Και πανηγυρίζουμε από πάνω.»

Προσέξτε την επιχειρηματολογία. Είναι βάσιμη; Απολύτως. Όμως δεν σταμάτησε σ’ αυτές τις επισημάνσεις, προχώρησε κι άλλο: «Αγαπητοί φίλοι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσοι επιθυμούν να κρύψουν την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν τα μνημόνια λιτότητας στην Ελλάδα και κυρίως όσοι επιθυμούν να συνεχιστεί το μαρτύριο της λιτότητας για τον ελληνικό λαό και μετά τις ευρωεκλογές, πήραν τον κύριο Σαμαρά και τον κύριο Βενιζέλο από το χέρι και τους έβγαλαν προεκλογικά στην αγορά. Στέλνοντας το λογαριασμό στον ελληνικό λαό. Διότι εκτός από προεκλογικό επικοινωνιακό δώρο της ελληνικής κυβέρνησης προς τη κ. Μέρκελ, δώρο που θα πληρωθεί όμως με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, η έξοδος αυτή αποτελεί και έγκλημα εις βάρος του Ελληνικού αλλά και όλων των ευρωπαϊκών λαών, αφού ενταφιάζει τη συζήτηση και τη προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους, διαγραφής μεγάλου μέρους του.»

Ο αναγνώστης οφείλει να προσέξει ιδιαίτερα αυτό το «διότι» του κ. Τσίπρα. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί έχει δίκιο. Αυτό φάνηκε κι από τις δηλώσεις αξιωματούχων του Βερολίνου, αλλά και της ΕΕ, οι οποίοι θεώρησαν ότι η «επιτυχημένη» έξοδος της Ελλάδας της αγοράς, μετατρέπει – άκουσον, άκουσον – το δημόσιο χρέος της χώρας σε βιώσιμο. Με άλλα λόγια, θεωρούν ότι από την στιγμή που η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές και να δανειστεί, τότε μπορεί να πληρώσει το χρέος της κι επομένως αποκλείεται κάθε συζήτηση μείωσής του. Τόσο απλά.

Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει αυτή την μεθόδευση 15 ημέρες τώρα. Και καλά κάνει. Όμως, γιατί μένει μόνο στην καταγγελία; Γιατί διαπιστώνει απλά αυτήν την κατάφωρα καταχρηστική πρακτική από την τρόικα και την κυβέρνηση, η οποία δεν διαθέτει πια κανένα λαϊκό, ή εκλογικό έρεισμα, και δεν κάνει το επόμενο αυτονόητο βήμα; Να δηλώσει δηλαδή ευθαρσώς ότι ο ίδιος, ως μέλλων πρωθυπουργός της Ελλάδας, και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το συγκεκριμένο ομόλογο ως χρέος του ελληνικού λαού. Κι επομένως όποιος το αγοράσει, απλά θα χάσει τα λεφτά του.

Αν έκανε μια τέτοια δήλωση ο κ. Τσίπρας δυο μέρες πριν την έκδοση του ομολόγου, πολύ απλά κανένας δεν θα τολμούσε να το αγοράσει. Θα τίναζε την όλη φιέστα στον αέρα. Βέβαια, θα προσέλκυε τη μήνη όλου του ελεγχόμενου τύπου, της τρόικας, αλλά και της κυβέρνησης. Θα υποστήριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τινάζει την «εθνική προσπάθεια» στον αέρα. Ε, και λοιπόν; Τι σημασία έχει; Τι προέχει; Οι κομματικές ισορροπίες και οι ενδόμυχες φοβίες του ΣΥΡΙΖΑ ή το συμφέρον του λαού και της χώρας;

Αν λοιπόν ήθελε ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να αντιδράσουν ακυρώνοντας την φιέστα και με μια απλή δήλωσή τους να θέσουν θέμα βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας; Ειλικρινά, αν είναι στ’ αλήθεια διατεθειμένοι να θέσουν θέμα βιωσιμότητας και μείωσης – όπως λένε – του δημόσιου χρέους της χώρας, τότε γιατί δεν ξεκινούν από αυτό το ομόλογο; Τι φοβάται; Κι αν φοβάται τώρα στην αντιπολίτευση να θέσει θέμα για ένα χρέος 2,5 δις ευρώ, τότε πώς θα θέσει αύριο ζήτημα για ολόκληρο το δημόσιο χρέος;

Στην πράξη τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πετυχαίνει να νομιμοποιήσει αυτό που καταγγέλλει. Δηλαδή, να νομιμοποιήσει όχι μόνο μια σκανδαλωδώς στημένη έξοδο στις αγορές, αλλά και τον ενταφιασμό της συζήτησης για την προοπτική διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους. Παρέχει με ακλόνητα επιχειρήματα τους δανειστές της χώρας ώστε υπό το σημερινό καθεστώς δανεισμού να μην δεχτούν ούτε καν στο τραπέζι μιας πιθανής διαπραγμάτευσης να τεθεί θέμα ακόμη κι ενός απλού «κουρέματος» του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Εδώ δεν τολμά να μην αναγνωρίσει ένα απλό πενταετές ομόλογο όντας αντιπολίτευση, που στο κάτω-κάτω της γραφής δεν έχει καμιά υποχρέωση να κάνει κάτι, θα αμφισβητήσει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, όταν θα είναι στην κυβέρνηση και εκτεθειμένη πανταχόθεν; Μόνο ανόητοι, ή άμυαλοι μπορούν να απαντήσουν θετικά.

Δημοσιεύτηκε στο Χωνί, 13/4/2014

23 σχόλια:

  1. Μόνο αφελείς ή παντελώς αδιάφοροι δεν βλέπουν τι συμβαίνει στ'αλήθεια...και βέβαια και κομματόπληκτοι "θρησκόληπτοι",οι οποίοι νομίζω θα τρελαθούν όπου νά'ναι από την πολλή θρησκοληψία!Πιστεύω οφείλουμε οι υπόλοιποι εχέφρονες Έλληνες να συστρατευτούμε οργανωμένα,συντεταγμένα για την ανατροπή όλου του πολιτικού σκηνικού της ατιμωρησίας-προδοσίας!Δεν βλέπω το λόγο έντιμοι Έλληνες να επιτρέπουν να γίνονται οι ίδιοι και τα παιδιά τους σφάγια στο θυσιαστήριο των κερδοσκόπων των αγορών τους!Μόνος στόχος η ανατροπή ΟΛΩΝ τους κι η δημοκρατία,η εθνική απελευθέρωση...το ε.πα.μ μόνο απαντά σε ό,τι σήμερα μπορεί να μας εμπνεύσει και να μας οδηγήσει στη δικαίωση των πόθων του λαού μας,που κρατάνε αιώνες...Φτάνει ΟΛΟΙ μας να γλιτώσουμε από την παγίδα των κομμάτων κι όλοι μαζί να στοχεύσουμε στην απελευθέρωση και την ανάσταση του γένους!ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ,ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ ωραιο αρθρο, πολυ ευστοχη η παρατηρηση για το τι θα επρεπε να δηλωσει ο τσιπρας.
    μια ερωτηση, ποιος ειναι το Μεγαλο Αφεντικο στο οποιο αναφερεσται στην αρχη του αρθρου? περιμενω την απαντηση σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Μερκελ, η καγκελαριος της Γερμανιας, το γραφει αλλωστε.

      Διαγραφή
  3. Tελειωνει η ΧΟΥΝΤΑ τους....

    Ο μονοψηφιος σαχλαμάρας και η κρέατο-ελιά του Χοντρου θα πατωσουν και θα φύγουν νύχτα με ελικόπτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οι κυβερνωντες εχουν καταπατησει δεκαδες αρθρα του συνταγματος,εχουν περασει εκατονταδες πραξεις νομοθετικου περιεχομενου και αναρριθμιτα μεσοπροθεσμα με τα οποια καταργουνται εργασιακα δικαιωματα που κατακτηθηκαν με αγωνες και αιμα και εχουν παραδωσει την εθνικη κυριαρχια δλδ τα κλειδια της χωρας..απο τη στιγμη που η αντιπολιτευση αν οχι με παραιτηση απ το κοινοβουλιο,αλλα με καποιο αλλο νομικο παραθυρακι δεν εχει κανει εστω μια αποπειρα να μπλοκαρει ενα απ αυτα τα μετρα και το μονο που κανει ειναι να γαβγιζει τοτε ειναι κι αυτη ΣΥΝΝΕΝΟΧΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ελληνικό μοντέλο ήταν χτισμένο πάνω στην πληθωριστική δραχμή όπου το κράτος με το ένα χέρι μοίραζε εισόδημα μέσω προνομίων και με το άλλο τα αφαιρούσε μέσω του πληθωρισμού και της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Φυσικά σε αυτή την αναδιανομή κάποιοι έβγαιναν περισσότερο χαμένοι και δεν ήταν πάντα αυτοί που προσπαθούσαν λιγότερο.
    Σ’ αυτό το σύστημα όμως το μαχαίρι της διανομής εισοδήματος και πλούτου το είχαν οι πολιτικοί προς όφελος των πελατών τους. Αυτοί είναι που διαμαρτύρονται και εμφανίζουν σαν βιτρίνα τα συμφέροντα των αγελαδοτρόφων, των φαρμακοποιών της ελληνικής παραγωγής και απασχόλησης εν γένει.
    Αν δεν αλλαξουμε μυαλα κι εμεις που ψηφιζουμε . . . . . . λυπαμαι τα παιδια μου. Καλη Ανασταση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ελευθερία δεν είναι ένα δίκαιο, δεν είναι ένα προνόμιο, δεν είναι ένα δώρο. Καθόμαστε και περιμένουμε τις αγορές, τη τρόικα, δε ξέρω τι άλλο ακόμα να μας δώσει την ελευθερία. Αυτό δεν είναι ελευθερία, ελευθερία είναι ευθύνη, είναι σκοπός, είναι επιλογή. Δεν σου "δίνουν" ελευθερία. Την ελευθερία την κερδίζεις.
    Και πως θα είσαι ελεύθερος αν μια ζωή εξαρτιέσαι και πληρώνεις τους άλλους, σαν σκλάβος;
    Προφανώς πιστεύεις στο Ευρωπαϊκό Όνειρο, αν τα βρίσκεις αυτά αντιευρωπαϊκά ή καμία σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα... Η Έξοδος στις Αγορές κ.λ.π...
    Το Ευρωπαϊκό σου όνειρο λοιπόν μοιάζει με το Αμερικανικό Όνειρο όπως το παρουσιάζει ο George Carlin http://www.youtube.com/watch?v=yqZoCQ6R8eg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς οι μέσοι Έλληνες έχουν πέσει ολόκληροι στο καζανι της αδράνειας.Όσο τα βγάζουμε κουτσα στραβά πέρα έστω και χρωστώντας ή χάνοντας σπίτια,δεν κουνέται φύλλο. Μόνο αν τα δεινά πάρουν εφιαλτικές διαστάσεις ή ξεσπάσει πόλεμος στην ευρυτερη περιοχή υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσουμε. Και αυτό είναι το δυστυχές...Ως τότε εύχομαι καλή Ανάσταση στις ψυχές μας, η Παναγιά μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μεγαλύτερο καζάνι δεν είναι αυτό της αδράνειας, είναι αυτό της άγνοιας. Άγνοια του τι πραγματικά συμβαίνει, γιατί από την άλλη μεριά είναι φτιαγμένο να είναι έτσι. Σαν παράδειγμα μια μεγάλη μελέτη στις Η.Π.Α. όπου φαίνεται πως αυτή η χώρα ανήκει στην ολιγαρχία: http://www.businessinsider.com/major-study-finds-that-the-us-is-an-oligarchy-2014-4
      Μετά από αυτό θα πιστεύουμε ακόμα κάποιοι ότι (και) η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα; Μέχρι να καταλάβουμε τι γίνεται δεν έχω και εγώ παρά να ευχηθώ καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα...

      Διαγραφή
    2. Όλοι εκτός ελαχίστων εξαιρεσεων, έχουμε καταλάβει ότι μας πηδάνε από πολλά μήκη και πλάτη της γης...όπως επίσης και ότι το χρήμα(κανονικό και αεριτζίδικο) κυβερνά. Αυτά είναι γνωστά...Ίσως δε χρησιμοποίησα τη σωστή λέξη. Αντί για αδρανείς καλύτερα να πω δειλοί. Όσο η κάθε κότα από εμάς τα βγάζει πέρα, ξεχνά τις σκληρές αλήθειες που ανακάλυψε και έτσι συνεχίζουμε να αδιαφορούμε για οποιαδήποτε έννοια ελευθερίας, τον "άτυχο" διπλανό μας που μένει ξαφνικά στο δρόμο, κ.α. για να συνεχίσουμε να γλύφουμε το κοκκαλάκι που μας πετάνε, και όταν χορτάσουμε από τα κρεατοσάλια, ανακαλύπτουμε και καμιά καινούρια θεωρία στο δίκτυο.

      Διαγραφή
  8. Καταπληκτική σκέψη: "Αν λοιπόν ήθελε ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να αντιδράσουν ακυρώνοντας την φιέστα και με μια απλή δήλωσή τους να θέσουν θέμα βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας; Ειλικρινά, αν είναι στ’ αλήθεια διατεθειμένοι να θέσουν θέμα βιωσιμότητας και μείωσης – όπως λένε – του δημόσιου χρέους της χώρας, τότε γιατί δεν ξεκινούν από αυτό το ομόλογο; Τι φοβάται; Κι αν φοβάται τώρα στην αντιπολίτευση να θέσει θέμα για ένα χρέος 2,5 δις ευρώ, τότε πώς θα θέσει αύριο ζήτημα για ολόκληρο το δημόσιο χρέος;" Έχω λόγο να ντρέπομαι που διαβάζω Left.gr, έστω και τους τίτλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κ.Καζάκη, νομίζω πως θα πρέπει να τονιστεί οτι το φαινόμενο είναι Παν-Ευρωπαικο (αν οχι Παγκόσμιο) και όσο το γρηγορότερο αποσυνδεθουμε (αυτο το σουπερ πλεονέκτημα δίνει μια ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΗ και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ επιστροφη σε Εθνικο νομισμα) απο το υπολοιπο συστημα για να αποκτησουμε αυτοδυναμία τόσο καλυτερα. Δειτε την ειδηση

    Προβληματισμένη η βρετανική κοινωνία με τον διπλασιασμό των συσσιτίων. Εξώφυλλο στην Daily Mirror τα συσσίτια που διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο, στην 6η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
    Τα νούμερα των συσσιτίων που έδωσε πέρσι μια συγκεκριμένη οργάνωση, η Trussell Trust άγγιξαν τα 330.000 και φέτος διπλασιάστηκαν στα 913.138 εκ των οποίων 330.205 ήταν για παιδιά.!!!
    Ο διευθυντής του Trussell Trust, Chris Mould δήλωσε πως «τα νούμερα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και αυτό είναι σοκαριστικό για την κοινωνία της Μ.Βρετανίας στον 21ο αιώνα. Δεν βοηθάμε στην ουσία αυτούς που βρίσκονται στα όρια της πείνας. Υπάρχουν άνθρωποι που ντρέπονται να μπουν στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό και απλώς αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα και ψάχνουν στα σκουπίδια. Τα πράγματα χειροτερεύουν, δεν βελτιώνονται».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η παρακάτω είδηση είναι για να καταλάβετε πόσο ξεπουλημενο είναι το εγχωριο πολιτικό συστημα με τα ΜΜΕ που "υπνωτίζουν" τον κόσμο.
    Αλλά οσονούπω έρχεται - μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ καιρό, ή πολλούς για λίγο καιρό, αλλά όχι όλους για πολύ καιρό, και ο χρόνος της συγκεκριμένης παρέας τελειώνει.....

    Η είδηση που συγκλονίζει...
    Γιούνκερ: "Αν υλοποιούσαμε στη Γερμανία ή στη Γαλλία τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα, θα είχε γίνει εξέγερση στη βόρεια Ευρώπη. Νομίζω, λοιπόν, ότι οι Βορειοευρωπαίοι καλό θα ήταν να είναι πιο μετριοπαθείς στις απόψεις τους" ΔΗΛΩΣΗ στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο Απριλιος 2014

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΔΗΜΗΤΡΗ αυτα που λες για την προδοσια της εκκλησιας ειναι λιγα αλλα χαιρουμε που επιτελος καποιος εχει το θρασος να τα πει ανοιχτα γιατι δεν ειναι ευκολο να τα βαλεις με την ιουδαικη σεκτα με τεραστια περιουσια που τοσες αιωνες κραταει τους Ελληνες σε αποβλακωση και αφασια! Για να δεις πως επιβληθηκε την ιουδαικη αιρεση στους Ελληνες διαβασε τον Ιουστιανειανιο κωδικα (χαζαρο-σλαβος αυτοκρατορα αληθινο ονομα Ουπραυδα μεγας σφαγεας Ελληνων και εγκληματιας η εκκλησια τον εχει ανακηρυξει αγιο) για να δεις οτι η ορθοδοξη ειναι χειροτεροι και απο τους καθολικους αλλα αυτα τα ελληνοπουλα δεν τα μαθαινουν στα σχολεια: http://eleysis69.wordpress.com/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CF%89%CE%B3%CE%BC/ ΔΗΜΗΤΡΗ διαβασε και ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!ΤΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΗΝΩΝ! ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΛΑΤΡΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΟΡΩΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ!!!ΤΟΥΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΓΑΡΓΑΡΑ ΚΑΙ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ!http://apollonios.pblogs.gr/2011/11/oi-orthodoxoi-anathematismoi-kata-twn-ellhnwn-to-xebrakwma-twn-d.html
    Ο χριστιανισμος στην ουσια ειναι μια διεθνιστηκη αιρεση πως ειναι δυνατον να ειναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ μια ιουδαικη διεθνιστικη σεκτα που εξ αρχης δημιουργηθηκε με σκοπο να εξαφανισει τον Ελληνισμο απο μια συμμορια αρχιραββινων!?? Ειναι κομουνισμος με συσκευασια "χριστιανικος σοσιαλισμος" με αλλα λογια θρησκευτικος φασισμος στην ΕΛΛΑΔΑ σημερα εχουμε θεοκρατια δικτατορια του ανθλελληνικο ιερατειο δεν απελευθερωτικε η ΕΛΛΑΣ αντι να τιμαει τους προγονους τους γιορταζει εβραικες γιορτες σαν ΠΕΣΑΧ(οπου οι ιουδαοι σκοτωσαν ολα τα παιδια και τα ζωα στην αιγυπτο που μας το σερβιρουν σαν "ανασταση" ενος ραββινου)γιορταζουν οι ελληνες τους δολοφονους των ελληνων που το ιερατειο εχει "αγιοποιησει"! Είμαι χριστιανός, ως εκ τούτου δεν δύναμαι να είμαι Έλλην!» Γεννάδιος Σχολάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές φορές και ιδίως όταν Καίσαρας και Θεός "μπερδεύονται", έχουμε αυτές τις καταστάσεις. Η θρησκεία σαν πολιτικό εργαλείο και η πολιτική εργαλείο της θρησκείας. Οπότε είναι περίεργο του να απορεί κάποιος όταν συμβαίνουν αυτά. Εξάλλου πολλά παραδείγματα υπάρχουν γύρω μας...
      Παράλληλα θα πρέπει να σκεφτούμε μήπως και εμείς έχουμε κάνει παρόμοια πράγματα; The Story of Hanukkah http://www.youtube.com/watch?v=7tws_uMAEOs

      Διαγραφή
  12. Αγαπητέ Δημητρη Καζακη, τωρα που πλησιάζει η μεγάλη γιορτη του ιουδαισμου ΠΕΣΑΧ σου παραθέτω μερικα ακομα στοιχεία για το ανθελληνικο ρολο της ορθοδοξης εκλλ. ΑΕ : ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟ 1821 ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟ 1940- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΡΑΣΟΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ - http://apollonios.pblogs.gr/2011/10/h-megalh-prodosia-ths-orthodoxias-to-1940-fwtografies-me-rasofor.html
    Την στιγμή που ο Αδόλφος Χίτλερ κατασφάζει και κατακαίει την Ευρώπη, οι Αγιορείτες μοναχοί, άγιοι πρόγονοι του σημερινού Εφραίμ, αποφασίζουν να πάρουν κι αυτοί, πολιτική θέση στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας στελνοντας δυο επιστολες προς Αδ. Χιτλερ! Εκεί αργότερα θα δειπνήσει και γερμανική αντιπροσωπεία που θα γίνει δεκτή με τιμές από τους μοναχούς.Σύντομα θα αναρτήσουν και πορτραίτο του δικτάτορα. Η απόλυτη υποτέλεια εξασφάλισε και εξασφαλίζει την ακεραιότητα της θέσης τους και του αμύθητου πλούτου τους. Η ίδια άποψη τονίζει ότι και κατά την τουρκική κατοχή, το Άγιο Όρος παραδόθηκε ολοκληρωτικά και μετά βαΐων και κλάδων στον Τούρκο κατακτητή και έλαβε από αυτόν τεράστιο ποσό για την συνέχιση της λειτουργίας του.Την εποχή που ο Ελληνικός πεινούσε οι καλόγεροι πουλούσαν το αλεύρι τους στους Γερμανούς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. EEE ! KAΛH ANAΣTAΣH ! AΛΛA ANAΣTAΣH XΩPIΣ ANAΣTATΩΣH ΔEN YΠAPXEI !! ANAΣTATΩΣH: AΠO ... ANAΣTAT KAI ... ΩΣH ! ΩΣH OΠΩΣ " EΞOYΣIA EAN ΘA EIXA ΘA EΦEPNA TA ΠANΩ KATΩ, ΓIA NA EXEI O KOΣMAKHΣ ...." ! AYTO ΓINETAI MONO ME ... ΩΣH ! ANAΣTATΩΣH ! KAΛH ANAΣTATΩΣH - KAΛH ANAΣTAΣH !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΠOIOΣ EΠEBAΛE THN XOYNTA "Tης 21ης Απριλίου";;
    ;
    «Τιμούμε τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο Aντιδικτατορικό Aγώνα καθώς και όλους τους Aγωνιστές της δημοκρατίας, που υπερασπίστηκαν την Aνθρώπινη Aξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την Eλευθερία Aπέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα.
    Οι Aγώνες τους μας δίνουν δύναμη και σήμερα. Ο Aγώνας για τη δημοκρατία και την Eλευθερία είναι πάντα επίκαιρος και Aρρηκτα συνδεδεμένος με τον Aγώνα για το σοσιαλισμό»,
    EPΩTHΣEIΣ:
    1. ΠOIOΣ EKANE TOYΣ EMΦYΛIOYΣ ΣTHN XΩPA MAΣ ;; ΓEPMANOI ή AΓΓΛOAMEPIKANOI ;;
    2. ΠOIOΣ EKANE THN ΣTPATIΩTIKOΠOΛITIKH XOYNTA ΣTHN XΩPA MAΣ ;; ΓEPMANOI ή AΓΓΛOAMEPIKANOI ;;
    3. ΠOIOΣ EKANE THN ΔIXOTOMHΣH THΣ KYΠPOY ;;; ΓEPMANOI ή AΓΓΛOAMEPIKANOI ;;;
    4. ΠOIOΣ EΦEPE TO Δ.N.T. (IWF) ΣTHN XΩPA MAΣ KAI ΣTHN EYPΩZΩNH ;;; ΓEPMANOI ή AΓΓΛOAMEPIKANOI (GAP-ΠAΠAN.) ;;;
    AYTEΣ EINAI AΠΛEΣ EPΩTHΣEIΣ, OI ΔYΣKOΛEΣ EPXΩNTAI ... META !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. MAΣ EIΠAN KAI MAΣ EΛEΓAN ΠANTA THN AΛHΘEIA OI ΞENOΦEPTOI "APXONTEΣ MAΣ" "EΛΛHNEΣ" KAI ΞENOI !!! "ANOIKOMEN EIΣ THN ΔYΣH" ! KAI ENNOOYΣAN THN .... ΔYΣH THΣ EΛΛAΔOΣ !!! ΔIAΦΩNEITAI ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα παρα καλούσα ,αγαπητέ Δημήτρη,να μην είσαι τόσο επιεικής σε ό,τι αφορά τις αναφορές σου στο καθεστώς της φρίκης!Νομίζω πια ότι είναι καιρός να δειχτεί με έμφαση ότι το ξεπουλημένο πολιτικό σύστημα είναι ενωμένο προς την ίδια κατεύθυνση του εξανδραποδισμού μας,κι αν εμείς δεν ενωθούμε ως λαός,τελειώσαμε!Επιτέλους να δειχτεί ότι όλοι οι αγύρτες εντολοδόχοι-επαγγελματίες της "πολιτικής"βρίσκονται απέναντι στο λαό και τοβ δολοφονούν άπαντες,για να σώσουν το πολιτικό σύστημα που τους τρέφει και να γλιτώσουν τα τομάρια τους,βασιζόμενοι στους μηχανισμούς του σκοταδισμού,στα ΜΜΕ και στα επιδοτούμενα φερέφωνά τους(συνδικαλιστές,πανεπιστημιακούς,κ.λ.π).Δεν συγχωρούνται πια επιμέρους πρόσωπα ή προσωπεία...κι η ευθύνη βαραίνει ΟΛΟΥΣ μας!Δεν επιτρέπεται πια ο εφησυχασμός,κι όλοι καλούμαστε να πάρουμε άμεσα θέση και να βροντοφωνάξουμε όχι μόνο ότι ο "βασιλιάς είναι θεόγυμνος",αλλά κι ότι κι όσοι δεν μαρτυράνε την αλήθεια είναι αυλικοί του,φασιστοειδή,που μόνο τη "δική τους αλήθεια"προσκυνάνε και αδιαφορούν για το κοινό καλό,για τον διπλανό τους!Επιτέλους ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους,κι ας πάψουμε να είμαστε τόσο σεμνοί και δημοκρατικοί με τα καθίκια-γουρούνια,που ΟΛΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ ΕΧΟΥΝ!ΑΣ ΘΕΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ,ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥΣ ΠΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΠΟΣΟΤΙΚΟΥΣ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΟΥ,ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ !ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ,ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Διαβάσετε ἄρθρο:

    http://www.antibaro.gr/article/10551#comment-11582

    Γιὰ γέλια καὶ γιὰ κλάματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ζογκ ή Δούρειος ίππος;
    Εγώ θα κάνω το συνήγορο του διαβόλου. Μήπως αυτές οι συμπεριφορές που καθησυχάζουν τους δανειστές και τους ανοίγουν την όρεξη για τα μεγάλα φαγοπότια-πιο θελκτικά κι από τα σημερινά- είναι ο "δούρειος ίππος" του Τσίπρα; Πιστεύω στο "Aρχή άνδρα δείκνυσι" . Ο Τσίπρας δεν κυβέρνησε ακόμα. Ούτε θεωρώ τόσο ανόητους τον Λαφαζάνη, τον Γλέζο και κάποιους σοβαρούς ανθρώπους μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην βλέπουν τόσο χονδρά λάθη, που σωστά τα επισημαίνει ο κ. Καζάκης. Σαν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Tσίπρας είναι λίγος, αλλά δεν έχει και μεγάλα περιθώρια δράσης από αυτή τη θέση , ΟΎΤΕ κι ο λαός έχει τα κότσια για σοβαρούς αγώνες, όπως φαίνεται. Περιμένει τις εκλογές!!! Διπλές, τριπλές και βάλε. Καλά θα ήταν να άλλαζαν τα πράγματα με τις εκλογές, αλλά μέχρι σήμερα δεν το έχω δει. Μακάρι να είμαστε εμείς ο λαός που θα ψηφίσει σοφά και θα αλλάξει έτσι το σκηνικό του «θεάτρου του παραλόγου» που ζούμε. Να μπορούσαμε να βάλουμε στη βουλή τον κ. Καζάκη!! Προς το παρόν όμως βλέπω κατακερματισμό των αντιμνημονιακών δυνάμεων και συσπείρωση των μνημονιακών. Και το πολιτικό κατεστημένο με ελιές , ποτάμια, ρυάκια, τσουνάμια, πού το πάει;(Μάλλον μνημονιακά). Υπήρχε παλιά στην τηλεόραση ένα τηλεπαιχνίδι που ο παίχτης έπρεπε να επιλέξει το δώρο του μέσα από κλειστές κουρτίνες. Κάποιες είχαν δώρα και κάποια είχε έναν χονδρό, τον ΖΟΓΚ, όπως ίσως θυμάστε. Αφού λοιπόν στο πολιτικό αυτό «τηλεπαιχνίδι» τις ανοίξαμε τις δυο κουρτίνες με τα «δώρα» του ΠΑΣΟΚ, και της ΝΔ , τώρα πρέπει να ανοίξουμε την τρίτη κουρτίνα . Μπορεί να βγει ΖΟΓΚ, αλλά το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει με τίποτα είναι να επιβεβαιώσει η ψήφος του λαού τις πολιτικές, που μας έφεραν μέχρι εδώ . Δεν αντέχεται αυτή η κοροιδία. Ακόμα και το να ελπίσεις ότι κάτι θα αλλάξει είναι ένα βήμα. Λοιπόν, επειδή ο Τσίπρας δεν κυβέρνησε ακόμα, ας είμαστε επιφυλακτικοί στο να τον κρίνουμε εκ των προτέρων. Μακάρι να τον πλαισιώσουν οι πιο σοβαροί και καθαροί σε θέσεις, όταν θα κυβερνήσει. Από αυτό το τέλμα πρέπει να βγούμε . Μπορεί να πέσουμε σε βαθύτερο , αλλά σ΄ αυτό τον εμπαιγμό των «επιτυχημένων» γκάγκστερ πρέπει να απαντήσουμε. Με τέτοιους τύπους οι καλοί παίχτες έχουν και κρυφά χαρτιά . Πρέπει να έχουν. Θέλω να πιστεύω ότι «μπλοφάρει» ο Τσίπρας. Θα ήταν ωραίο να γίνει η Ελλάδα ο δούρειος ίππος της Ευροζώνης. Το χρειάζονται τα κοράκια αυτό το μάθημα από τη μικρή Ελλαδίτσα. Μπορεί να μην είναι επιπέδου αυτή η τοποθέτηση αλλά απευθύνεται στους αφελείς πασόκους και νεοδημοκράτες, που σκοπεύουν να ξαναψηφίσουν Σαμαρο βενιζέλους, επειδή μας έβγαλαν απ’ την κρίση στην οποία μας έβαλαν με τα μνημόνιά τους. Ο Τσίπρας μπορεί να πει στην παρούσα στιγμή ότι θα βγάλει την Ελλάδα από την Ευροζώνη; Δεν μπορεί, γιατί θα χάσει τα δυο τρίτα των ψηφοφόρων που δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι θα τον ψηφίσουν. Θα ήθελε, ωστόσο, να μείνει στην πολιτική ιστορία ως … Τσιπρανδρέου; Barbara

    ΑπάντησηΔιαγραφή