Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Η καραμέλα του πρωτογενούς πλεονάσματος και οι γκεμπελίσκοι της δημοσιογραφίας

«Όσο κι αν κάποιοι αμφισβητούν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, το οποίο κατά Eurostat αναμένεται ότι θα υπερβεί τα 4,2 δισ. ευρώ(!) χάνουν μάλλον την ουσία των γεγονότων που μεσολάβησαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα.» Έτσι γράφει ένας κατ’ ευφημισμόν δημοσιογράφος του συγκροτήματος Ψυχάρη, συγκεκριμένα του Βήματος (16/2/2014), που προφανώς ως κοινώς ασπάλαξ αμείβεται για να ψεύδεται ασύστολα.

Πότε και που η Eurostat ανακοίνωσε ότι «αναμένει» πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 4,2 δις ευρώ από την Ελλάδα! Μην το ψάχνεται. Δεν υπάρχει καμιά τέτοια ανακοίνωση, ή πληροφορία που να προέρχεται από την Eurostat. Μόνο ο μπάρμπας μου ο ψεύτης, δηλαδή ο Σταϊκούρας και το υπουργείο οικονομικών, έδωσε την δήθεν πληροφορία ότι αναμένεται από την Eurostat κάτι τέτοιο. Κι αμέσως οι κατ’ επάγγελμα ρουφιάνοι και ψεύτες, που αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι, το έδεσαν κόμπο. Το παπαγαλίζουν λες και είναι αλήθεια. Πόσο γλοιώδης, αναξιοπρεπής και αλήτης στη συνείδηση πρέπει να είσαι για να γράφεις κάτι που δεν υπάρχει πουθενά;

Αντίθετα, ξέρετε τι έχει δηλώσει ο επικεφαλής της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα της Ελλάδας; Μην ψάχνετε στις ρυπαροφυλλάδες σαν το Βήμα. Δεν πρόκειται να το βρείτε εκεί. Ούτε στα κανάλια της διαπλοκής και της μαύρης προπαγάνδας.

Πρόωρους χαρακτήρισε ο γενικός διευθυντής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ τους πανηγυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την θετική εξέλιξη του προϋπολογισμού τη χρονιά που πέρασε. Μιλώντας στην Süddeutsche Ζeitung του Μονάχου (7/2/2014), ο κ. Ραντερμάχερ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή στοιχεία για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους το 2013», καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η μέτρηση του τέταρτου τριμήνου της χρονιάς. «Δεν έχουμε ακόμη κανένα στοιχείο για το τέταρτο τρίμηνο», λέει ο Ράντερμάχερ, διευκρινίζοντας ότι το τρίμηνο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή λήγουν προθεσμίες για φόρους και άλλες πληρωμές.

Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου, επισημαίνει ο επικεφαλής της Eurostat, προσθέτοντας ότι «μέχρι τότε όλοι οι αριθμοί που ανακοινώνονται δεν είναι παρά εικοτολογίες».Ο Ραντερμάχερ προσθέτει ότι η Eurostat εργάζεται ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιθυμίες τονίζοντας: «Δεν υπολογίζουμε τα στοιχεία όπως θα τα επιθυμούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως προβλέπουν οι νόμοι και οι προδιαγραφές. Ενημερωνόμαστε για τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο.»

«Εικοτολογίες», χαρακτήρισε το Ραντεμάχερ αυτό που ο εκπρόσωπος της εκδιδομένης δημοσιογραφίας θεωρεί ως δεδομένο. Για να δούμε όμως τι συμβαίνει με τα ήδη δεδομένα που έχει όντως δημοσιεύσει η Eurostat. Έχει δημοσιεύσει τα στοιχεία των τριών πρώτων τριμήνων του 2013 από τα οποία συνάγεται πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης της τάξης των 17 δις ευρώ! Επαναλαμβάνω, πρωτογενές έλλειμμα 17 δις ευρώ!

Για να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους και μάλιστα 4,2 δις ευρώ, θα πρέπει όχι μόνο να καλυφθούν οι δαπάνες του τρίτου τριμήνου, αλλά να βρεθούν επιπλέον αυτά τα 17 δις ευρώ, όπως και τα πρόσθετα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό σημαίνει ότι μόνο στο τελευταίο τρίμηνο θα πρέπει να εμφανίσουν τουλάχιστον 21 δις ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι ποτέ δυνατόν κάτι τέτοιο; Να εμφανίσουν δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης μόνο για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 όσο το 45% των ετήσιων τακτικών εσόδων του κράτους;

Απ’ αυτούς όλα τα περιμένετε. Ο κ. Ραντεμάχερ δεν είναι καλύτερος του δοτού προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Γεωργίου, που η δικαστική του δίωξη οδήγησε σε αναγκαστική παραίτηση τους δυο οικονομικούς εισαγγελείς που «έτρεχαν» την υπόθεση, προκειμένου αυτή να τεθεί στο «αρχείο» από τη διάδοχη κατάσταση. Επομένως όλα να τα περιμένουμε. Ανάλογα με τις πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούν σε κάθε συγκυρία.

Παρ’ όλα αυτά αξίζει να τα τονίζουμε αυτά γιατί θα μας πιάσουν πάλι στον ύπνο. Το πρωτογενές έλλειμμα των τριών πρώτων τριμήνων του 2013 για την Γενική Κυβέρνηση αντιστοιχεί είπαμε σε 17 δις ευρώ. Γιατί; Διότι έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό κορβανά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να καταγραφεί αφενός στο κρατικό έλλειμμα και αφετέρου στο δημόσιο χρέος της χώρας προκειμένου να το φορτωθεί το γνωστό υποζύγιο. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 12,4% επί του ΑΕΠ πρωτογενές έλλειμμα για τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2013.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης που σημειώνει η Eurostat από το 2009.

Προσέξτε. Τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2009 το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ανερχόταν σε 16,8 δις ευρώ, ή στο 9,8% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο. Με άλλα λόγια το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης των τριών πρώτων τριμήνων το 2013 είναι χειρότερο απ’ ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Να θυμόμαστε πάντα ότι ο υπολογισμός πρωτογενούς και γενικού ελλείμματος (κατά ESA-95) του 2009 χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση για να μας βάλουν στα μνημόνια και να μας επιβάλουν τις δανειακές συμβάσεις εκποίησης της χώρας.

Τα στοιχεία λοιπόν της Eurostat μέχρι στιγμής δείχνουν πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης χειρότερο από το αντίστοιχο του 2009. Κι όχι μόνο αυτό. Το γενικό έλλειμμα (ESA-95) της Γενικής Κυβέρνησης τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2013 διαμορφώθηκε στα 22,6 δις ευρώ ή 16,4% του ΑΕΠ. Το αντίστοιχο έλλειμμα το 2009 είχε διαμορφωθεί στα 25,8 δις ευρώ ή 15,1% του ΑΕΠ για να καταλήξει μετά από πολλά στα 36,1 δις ευρώ ή στο 15,6% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Κάτι πολύ απλό. Τόσο το πρωτογενές, όσο και το γενικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2013 κινείται σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα του 2009. Κι αν τότε μας έχωσαν στη μηχανή του κιμά που λέγεται μνημόνιο, τώρα τι ετοιμάζουν για την Ελλάδα;

Να δούμε λοιπόν πόσο θα τα μαγειρέψουν τα στοιχεία ώστε να περιορίσουν την έκταση των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων κατά το τέταρτο τρίμηνο. Θα το κάνουν, ή θα εμφανίσουν την επιδείνωση έτσι ώστε να επιβάλουν τα χείριστα; Πάντως αν τολμήσουν κι εμφανίσουν πρωτογενές πλεόνασμα έστω κι ένα ευρώ, θα πρόκειται για την μεγαλύτερη απάτη με μαγείρεμα στοιχείων στα ευρωπαϊκά χρονικά. Όχι πώς δεν τους έχουμε ικανούς, αλλά αυτό παραπάει.

Όπως και να έχει πάντως, εσείς δεν πρόκειται να το αντιληφθείτε μιας και το δημοσιογραφικό κονκλάβιο της εκπορνευμένης ενημέρωσης θα παπαγαλίζει το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρις ότου μας πιάσουν ξανά στον ύπνο. Περαστικά μας με όλους αυτούς τους αλιτήριους που μπλέξαμε και οι οποίοι μας οδηγούν μαζί και την Ελλάδα στον τάφο.

8 σχόλια:

  1. Τι ποσό δόθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση το 2013? Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη εδώ λένε για πλεόνασμα http://goo.gl/yMwMRd.
    Βέβαια ακόμα και άσχετος σαν και μένα να δει το γράφημα, με κάποιο τρικ θα το εμφανίζουν έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιά είναι η διαφορά πρωτογενούς πλεονάσματος/ελλείματος και πλεονάσματος/ελλείματος "Γενικής Κυβέρνησης";
    Πάντως η μεγάλη τραγωδία θα ναι με καποιο μαγείρεμα όντως να υπάρξει επίσημα πλεόνασμα. Και αντε να εξηγήσεις μετά στο κόσμο οτι είναι η ταφόπλακά του.

    Γιώργος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο σκοπός του συνεχούς αυτού "τραγουδιού" είναι για εσωτερική κατανάλωση και κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Ιδίως τώρα που πλησιάζουν οι "ευρωεκλογές"...
    Το θέμα αυτό είναι να καταλήξει η καραμέλα, καθαρτικό για την κυβέρνηση, να φανεί το παραμύθι της, (άλλο ένα σημάδι πως πλησιάζει το τέλος της)..
    Αλλά ακόμα και αν ισχύει, είναι από τη θυσία των Ελλήνων. Οι κυβερνώντες είναι γιουσουφάκια απλά και οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι τα γιουσουφάκια της ίδιας άρχουσας τάξης.
    Για επίλογο τα λόγια του Μιχάλη Χαραλαμπίδη το 1996: http://www.youtube.com/watch?v=Ht_vT8MeWuU "..σε κανένα μέρος του κόσμου, η πολιτική του ηγεσία, δεν έδειξε τόση δουλικότητα, θα έλεγα και η υφιστάμενη σχέση με τα Μ.Μ.Ε...." 15:38

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιθεση στο επαμ απο σεχτα του βαθεως πασοκ
    http://www.aske.gr/site/index.php/a154/item/1346-gia-to-noima-ton-evroeklogon-tis-25is-maiou-mia-proti-proseggisi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς μιλάμε για ένα σχιζοφρενικό Α.Σ.Κ.Ε.
      Τα σχετικά με το Πα.Σο.Κ τα είχε αναφέρει ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης στην ομιλία του το 1996: http://www.youtube.com/watch?v=Ht_vT8MeWuU
      Όπως ανέφερε και αλλού, δεν ήταν προφήτης αλλά πολιτικός... Προφανώς αποτελεί σημείο αναφοράς, όπου βλέπουμε γιατί βρεθήκαμε εκεί που είμαστε...

      Διαγραφή
    2. Ναι, αλλά κάνουν το λάθος να αγνοούν ότι το Ε.Πα.Μ. έχει ταχθεί αναφανδόν εναντίον και της Ε.Ε., άρα τζούφια η κριτική τους.

      Διαγραφή
    3. Μην ασχολείστε με ερείπια του παρελθόντος. Οι κύριοι αυτοί δεν είναι περισσότεροι από 3-4 και έχουν μείνει στο παρελθόν. Όταν κάποτε πριν από χρόνια με πλησίασαν για μια πρωτοβουλία εναντίον της ΕΕ, δεν ήξεραν που πάνε τα τέσσερα. Σήμερα θέλουν σώνει και καλά να βρουν τρύπα να τρυπώσουν και ασκούν ανέντιμη κριτική στο ΕΠΑΜ. Δεν έχουν ούτε καν τα κουράγια να αναμετρηθούμε δημόσια δια ζώσης, αν και η συγκεκριμένη παρέα εθεάθη πολλάκις σε εκδηλώσεις τόσο δικές μου, όσο και του ΕΠΑΜ, αλλά ποίησαν την νήσσαν, κοινώς έκαναν την πάπια. Όταν είσαι ψυχή τε και σώματι σέχτα και μάλιστα σε επίπεδο παρέας, έτσι κάνεις. Ψάχνεις με το ψέμα και την λάσπη να οριοθετηθείς.

      Διαγραφή