Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ο επικείμενος θάνατος του τουρισμού στην Ελλάδα.

Μετά την τουριστική έκρηξη των 17 εκατομμυρίων φανταστικών τουριστών που μας είπαν να περιμένουμε την φετινή σαιζόν, αρχίζουν να φαίνονται τα πτώματα. Είναι κοινό μυστικό πια ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα φύγει με μειωμένες εισπράξεις για την χώρα, με τζίρους σε κάθετη πτώση στην εστίαση και ψυχαγωγία – παρά την περιβόητη επιλεκτική μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% – και είναι σίγουρο ότι θα αφήσει κουφάρια πολλές, αν όχι τις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες. Η τουριστική βιομηχανία στη χώρα μας ψυχορραγεί, πνέει τα λοίσθια. Ο τελευταίος τομέας της οικονομίας που μπορεί να φέρει συνάλλαγμα και εισπράξεις στην Ελλάδα, όπου να ’ναι τελειώνει. Ακολουθεί δηλαδή την γενική πορεία κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας.

Από την Ιαπωνία μαθαίνουμε ότι τα 3-4 μεγάλα τουριστικά γραφεία που ειδικεύονται στην αποστολή τουριστών στην Ελλάδα, βρίσκονται σε πανικό. Ο λόγος απλός. 3 στις 4 μεγάλες τουριστικές μονάδες της χώρας ανακοινώνουν ανεπίσημα ότι μετά τον Οκτώβριο θα μπουν στις διατάξεις του άρθρου 99. Με άλλα λόγια πτωχεύουν και κίνδυνο να τιναχθούν στον αέρα τα prebookings που έχουν κλειστεί.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το τουριστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από την Ιαπωνία είναι κυρίως για τους χειμερινούς μήνες κι έτσι εξηγείται ο πανικός των Ιαπωνικών οργανισμών, μιας και σε περίπτωση ακύρωσης κρατήσεων θα πρέπει να πληρώσουν τεράστιες αποζημιώσεις στους πελάτες τους. Η τουριστική αγορά της Ιαπωνίας ήταν κάποτε για την Ελλάδα μια από τις πιο σημαντικές, μιας και πρόκειται για υψηλού εισοδηματικού τουρισμού αγορά, ενώ ο Ιάπωνας τουρίστας δεν προτιμά τον τουρισμό all inclusive, που σημαίνει ότι δημιουργεί τζίρους στην αγορά γενικά.

Έτσι οι αλλιώς οι μεγάλες και μικρότερες τουριστικές μονάδες στην Ελλάδα μπορεί να έχουν κατεβάσει τις τιμές, αλλά είναι έρμαια των εκβιασμών από τους ισχυρούς tour operator, αλλά και από τον τουρισμό all inclusive κυρίως της κρουαζιέρας. Από την άλλη οι τράπεζες με τις γνωστές τοκογλυφικές πρακτικές τους δεν αφήνουν περιθώρια για ελιγμούς, ενώ το κόστος το έχουν φορτωθεί οι εργαζόμενοι στον τομέα οι οποίοι κι αυτή τη σαιζόν δούλεψαν με μίζερες κυριολεκτικά αμοιβές έναντι των απλήρωτων δεδουλευμένων του προηγούμενου έτους. Ενώ έξαρση γνώρισε και φέτος η προσωρινή απασχόληση ξένων με όρους κυριολεκτικά εξευτελιστικούς.

Όλα αυτά όμως έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται, μιας και οι τουριστικές μονάδες προσπαθούν να βγάλουν κυριολεκτικά από την μύγα ξύγκι μπας και μπορέσουν να επιβιώσουν. Ενώ το κόστος για τον υπό εξαφάνιση έλληνα τουρίστα ανεβαίνει διαρκώς. Μπορεί οι τιμές να έχουν πέσει, όπου έχουν πέσει, αλλά η ποιότητα έχει χειροτερέψει πολύ. Κι έτσι το κόστος για τον επισκέπτη αυξάνει. Ειδικά για τον περαστικό και δη τον Έλληνα που ταξιδεύει με την οικογένειά του η όλη υπόθεση του τουρισμού έχει γίνει πια απαγορευτική. 

Έλεγχος δεν υπάρχει πουθενά πια. Είναι ανύπαρκτος ακόμη κι εκείνος ο τυπικός και εντελώς ανυπόστατος που υπήρχε παλιά. Μόνο ο ΣΔΟΕ κάνει επιλεκτικές επιδρομές για να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία και αδιέξοδα εκεί όπου πάρει εντολή να τα δημιουργήσει.

Συνέπεια όλων αυτών είναι το αναμενόμενο κύμα πτωχεύσεων στις τουριστικές μονάδες που έχουν πανικοβάλει ειδικά τις τουριστικές αγορές που είχαν σε υψηλή προτεραιότητα ως προορισμό την Ελλάδα. Έτσι από την Ιαπωνία μαθαίνουμε ότι στα σταντ των μεγάλων ταξιδιωτικών οργανισμών της χώρας που υπάρχουν στους χιλιάδες σιδηροδρομικούς σταθμούς και σε άλλα σημεία της, απουσιάζουν πλέον τα διαφημιστικά φυλλάδια αποκλειστικά για Ελλάδα. Η Ελλάδα ως προορισμός υπάρχει μόνο ως ...παράρτημα στο διαφημιστικό έντυπο της Τουρκίας η οποία εξυπηρετεί με καθημερινές απευθείας (non stop) πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών το Τόκιο και την Οσάκα με την Κωνσταντινούπολη.

Τις προηγούμενες δεκαετίες η Ελλάδα ήταν ΠΡΩΤΗ στις επιλογές των Ιαπώνων που θα ταξίδευαν για πρώτη τους φορά σε ευρωπαϊκό προορισμό, με δεύτερη τη Γαλλία, τρίτη την Βρετανία, τέταρτη την Ιταλία, κοκ. Σήμερα η Ελλάδα είναι η τελευταία τους επιλογή. Ρόλο έπαιξε η δύσκολη πρόσβαση με απευθείας πτήσεις, αφού σταμάτησε να πετάει η Ολυμπιακή ενώ οι άλλες εταιρίες έχουν στο μεταξύ ανεβάσει πολύ τις τιμές των ναύλων. 

Είχαμε φτάσει να δεχόμαστε ετησίως περί τις 150 χιλ. Ιαπώνων επισκεπτών με μέση διαμονή τις 3 μέρες οι οποίοι δαπανούσαν για ψώνια (κοσμήματα, γούνες κλπ) ποσά των 2 χιλ. ή και 5 χιλ. ευρώ κατά κεφαλή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιαπωνικής τουριστικής αγοράς. Τώρα ο αριθμός τους έχει πέσει στις 20 χιλιάδες άτομα, με μέσο όρο μια ή καμία διανυκτέρευση και ελάχιστα ψώνια, αφού οι περισσότεροι προτιμούν τις κρουαζιέρες όπου ύπνος,  φαγητό και shopping γίνονται εντός του πλοίου.

Η ζημιά που κινδυνεύει να υποστεί ο τουρισμός που αφορά τις δυο χώρες, είναι ανεπανόρθωτη.
Οι Ιάπωνες σε λίγο θα πιστέψουν ότι Αιγαίο, είναι μόνο τα μικρασιατικά παράλια όπου μόνο εκεί υπήρξε ακμάζων αρχαίος και βυζαντινός πολιτισμός... Ο μέσος Ιάπωνας τουρίστας σήμερα που λατρεύει τις αρχαιοελληνικές και βυζαντινές αρχαιότητες, πηγαίνει στην Τουρκία μιας και από εκεί ίσως να πεταχτεί για μια ημέρα στην Ελλάδα, ως συμπλήρωμα του ταξιδιού του.

Οι ιαπωνικοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί έχουν ασφαλίσει τους πελάτες τους με προορισμό την Ελλάδα σε αγγλικές, γαλλικές και γερμανικές ασφαλιστικές εταιρίες, έναντι ταξιδιωτικών κινδύνων που είναι, εκτός από τα ατυχήματα, ο κίνδυνος να ακυρωθούν οι διανυκτερεύσεις τους λόγω κλεισίματος των ξενοδοχείων, να χάσουν τις πτήσεις τους κλπ. Έτσι, για λίγο διάστημα ακόμα, θα δέχονται κρατήσεις στα προγράμματά τους. Μετά το χάος. Ή καλύτερα ο θάνατος του ελληνικού τουρισμού που έχει παραδοθεί κυριολεκτικά στις εταιρείες της κρουαζιέρας και τους μεγιστάνες εξ ανατολής που κάνουν prive τουρισμό. Η Ελλάδα και στον τουρισμό μετεξελίσσεται σε τριτοκοσμικό προορισμό.

Αν δεν γλυτώσουμε από το χρέος, αν δεν επιβληθεί σεισάχθεια – δηλαδή ολοκληρωτικό σβήσιμο – όλων των ιδιωτικών χρεών προς τις τράπεζες και την εφορία, αν δεν κόψουμε δικό μας νόμισμα για να ενισχύσουμε το εισόδημα του Έλληνα, αν δεν του αυξήσουμε τον πραγματικό ελεύθερο χρόνο με παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και ραγδαία καταπολέμηση της ανεργίας, αν δεν προστατέψουμε την οικονομία μας, αλλά και τον τουρισμό από ντόπια και ξένα καρτέλ, τότε δεν πρόκειται να δούμε καμιά ανάκαμψη. Ενώ ο τουρισμός από ατμομηχανή της οικονομίας, θα μεταβληθεί σε ατμομηχανή καταστροφής και ισοπέδωσης. Όπως γίνεται ήδη.

63 σχόλια:

  1. Δημήτρη έτσι ακριβώς είναι, σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα ευφορίας που θέλουν να προσδώσουν για την τουριστική αγορά οι φωστήρες του πολιτικού συστήματος...
    Στην Πλάκα και το Μοναστηράκι για παράδειγμα, κλείνουν μαγαζιά πολλών ετών, ενώ όσοι έχουν απομείνει προσπαθούν να αντιμετωπίσουν κάτι επιχειρηματίες μανιτάρια που μάλλον έχουν ανοίξει μαγαζιά για ξέπλυμα άλλων δραστηριοτήτων μιας και οι τιμές στις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους είναι μαθηματικώς απαγορευτικές και μη αντιμετωπίσιμες...

    Η Αθήνα τα τελευταία 3 χρόνια έχει πεθάνει τουριστικά, ενώ και τα τελευταία τουριστικά προπύργια (Σαντορίνη, Ρόδος κλπ) παρότι έχουν κόσμο, βλέπουν τις εισπράξεις τους να καταρρέουν όλο και περισσότερο...

    Το φαινόμενο των all inclusive και των κρουαζιέρων χαμηλού εισοδήματος τουριστών δεν έχουν να προσδώσουν τίποτα...

    Πέφτει και το τελευταίο κάστρο της οικονομίας πια... Μετά τι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα αυτό που λέω 3 και πλέον χρόνια τώρα: Ή ολοκάυτωμα με θύμα όλους μας, ή ο λαός παίρνει την υπόθεση στα χέρια του και γίνεται για πρώτη φορά νοικοκύρης στον τόπο του. Δεν υπάρχει ενδιάμεση ή άλλη λύση. Είναι τόσο απλά τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο τουρισμός που θα αφήσει κανά φράγκο, έρχεται κυρίως στα all inclusive. Δηλαδή τρώει πίνει και κοιμάται εκεί μέσα και η τοπική κοινωνία δεν βλέπει ούτε ένα πολυαγαπημένο ευρώ. Αυτοί οι τουρίστες κλείνουν τις διακοπές τους σε αυτά τα συγκροτήματα μέσω ξένων πρακτορείων. Έτσι ο μόνος που έχει απολαβές είναι ο ιδιοκτήτης του all inclusive.
    Όπου έχω βρεθεί, οι ντόπιοι λένε πως κάθε τέτοιο συγκρότημα, φτιάχτηκε με ξέπλυμα χρήματος και συνήθως είναι πολιτικά πρόσωπα μπλεγμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ψάξτο καλύτερα γιατί τα έχεις χαμένα.
    Αν κανεις μονομερη διαγραφη του χρεους ( πιθανοτητα να γινει αυτο 0%)
    οι μονοι τουριστες που θα βλεπεις ειναι οι πακιστανοι που συνανταμε στα φαναρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί είσαι τόσο ιδιώτης με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου; Αφού είσαι της φάρας του αποτχυημένου βιβλιοπώλη που έγινε υπουργός υγείας και του αποτυχημένου πιτσαδόρου που η Μέρκελ τον έκανε πρωθυπουργό, γιατί ασχολείσε διαρκώς να στέλνεις ανόητα σχόλια που δείχνουν το ποιόν σου;

      Διαγραφή
    2. Πες τα Κυριε Καζακη πες τα γιατι μας εχουν ζαλισει.Ειμαι 34 χρονων και εδω και 3 χρονια ακουω οτι δεν υπαρχει αλλη λυση(δυστυχως και ο ΣΥΡΙΖΑ τα ιδια ψεμματα λεει και το χειροτερο δεν εχει και τη λυση).Εγω πιστευω οτι ο λαος να πεταξει επιτελους το τριπτυχο Πατρις-Θρησκεια-Οικογενεια ετσι οπως το εννοει η κολοδεξια και να παρει τα πραγματα στα χερια του.Η μονομερης διαγραφη ειναι μια καποια λυση και να τους απαντησουμε με τον ιδιο εκβιασμο.Σας γραφουμε στα Π@@@@ρια μας κυριοι.Συγνωμη για τον τονο της γραφης μου αλλα σε ενα μηνα απο το τωρα κλεινω το μαγαζι μου και το θηριο της ανεργιας με περιμενει......Οχι οτι ως τωρα δεν με εχει φαει δηλαδη...............
      Υ.Γ:Ποτε θα ερθετε στα Χανια κυριε Καζακη?

      Διαγραφή
    3. εχεις πολυ γελιο
      φανταζομαι και στα ονειρα σου βλεπεις εφιαλτες με το αδωνι
      να σε κυνηγαει με τα βιβλια του

      Διαγραφή
    4. Αμ δεν είναι αυτό. Απλά σκέφτομαι ότι αυτός ο ψυχασθενής θα είναι ο πρώτος που θα πάει σαν τον σκυλί στ' αμπέλι. Λόγω ψυχασθένειας έχει άγνοια κινδύνου και είναι μαθηματικά σίγουρο ότι έχει καταδικάσει οριστικά τον εαυτό του. Η κοινωνία δεν ανέχεται λυσσασμένα σκυλιά και είτε τα στέλνει στο μπόγια για θανάτωση, είτε το αναλαμβάνει μόνη της. Και παρά το γεγονός ότι αυτό το μεταλλαγμένο καρκινικό είδος μου γυρίζει τ' άντερα, η ζωή πάντα είναι μια ζωή. Κι όταν η κοινωνία θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς της με το είδος σου, να εύχεσαι να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι σαν κι εμένα για να σώσεται τη ζωή σας. Αλλιώς, ποιος είδε τον θεό και δεν τον φοβήθηκε... Και να είσαι απολύτως σίγουρος ότι πλησιάζει η στιγμή της Αποκάλυψης. Όλη η κοινωνία μυρίζει λιβάνι και δυόσμο όπως τα παλιά σφαγεία.

      Διαγραφή
    5. Δημήτρη κακώς ασχολείσαι με τον κάθε ανίδεο που σχολιάζει χωρίς να ξέρει την τύφλα του. Μην μπαίνεις σε προσωπικές διενέξεις, εμείς που σε διαβάζουμε και σε ακούμε ξέρουμε να τους ξεχωρίζουμε και να τους αγνοούμε ή να τους χειριστούμε αν χρειαστεί. Μείνε προσηλωμένος στους στόχους σου και στο έργο σου, άσε τα ηλεκτρονικά τρολ να ξεφτιλιστούν μόνα τους.

      Διαγραφή
  5. Άν μου επιτρέπετε μια μικρή παρένθεση στο κυρίως θέμα σας!

    Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την χθεσινή εκπομπή Τετ@Ερτ στο κανάλι της ΝΕΤ όπου συμμετείχατε και ομολογώ πώς ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Μέχρι το ήμισυ της εκπομπής είχαν διαφανεί οι προθέσεις και οι τάσεις που εξέφραζαν οι υπόλοιποι καλεσμένοι. Μπορείτε μήπως να σκιαγραφήσετε (συνοπτικά έστω) με βάση τις προσωπικές σας εμπειρίες το "ποιόν" των υπολοίπων οικονομολόγων-αναλυτών του πάνελ; Με άλλα λόγια τι πρεσβεύουν από παλιότερες εποχές, τι λένε μέσα στο διάστημα της κρίσης και που καταλήγουν να αυτοπροσδιορίζονται σήμερα; Το λέω γιατί δεν έχουμε κάθε μέρα την ευκαιρία να τους παρακολουθούμε στην ανάπτυξη των θέσεών τους πόσο μάλλον όταν συμμετέχουν σε μια ζωντανή εκπομπή μαζί σας. Δεν ξέρω κάτι για την διαδρομή τους και την στάση τους σε όλα αυτά τα καίρια ζητήματα που αφορούν την χώρα, πιστεύω δε πώς αυτό θα συμβαίνει σε αρκετούς από εμάς που δεν συμμετέχουμε ενεργά στα πολιτικά δρώμενα.

    Ο κύριος εξ αριστερών σας πάντως έκανε ότι μπορούσε για να "καπελώσει" τις θέσεις σας προσπαθώντας να διατυπώσει πρώτος αυτός κάποιες απόψεις και θέσεις που έχει ξεκάθαρα διακηρύξει το ΕΠΑΜ από την πρώτη στιγμή (κι εσείς ο ίδιος προσωπικά πρίν ακόμα την ίδρυσή του).


    Καλή δύναμη στην προσπάθειά σας!

    Υ.Γ.: Να περιμένουμε και άλλες τέτοιες ανάλογες θετικές "εκπλήξεις" από την ΕΡΤ στο επόμενο χρονικό διάστημα; Βλέπετε να αλλάζει η λειτουργία της ΕΡΤ προσεγγίζοντας αυτό που έπρεπε να είναι η αρχική της αποστολή; Έχετε κάποια πληροφόρηση έστω για νέα πρόσκλησή σας σε ανάλογη ΑΛΗΘΙΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ εκπομπή; (για να έχουμε το νού μας στο διαδίκτυο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O Γιάννης Τόλιος ανήκε και ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το δυστύχημα με αυτόν είναι ότι έχει θέσεις και απόψεις πολύ κοντινές με τις δικές μου και του ΕΠΑΜ, αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με το κόμμα στο οποίο ανήκει. Τίποτε απ' όσα ανέφερε ως θέσεις του δεν τις υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν ο Γιάννης προσπαθούσε να τις εμφανίσει ως θέσεις του κόμματός του. Εκεί έλεγε συνειδητά ψέμματα για να ισορροπήσει ο ίδιος με αυτά που λέει το κόμμα του, που είναι τα ακριβώς αντίθετα. Κανείς από εμάς όμως δεν του έκανε την παρατήρηση αυτή, γιατί θα λοξοδορμούσε την συζήτηση σε κομματική αντιπαράθεση και κανείς μας δεν το ήθελε.
    Ο Λεωνίδας Βατικιώτης ανήκε και ανήκει στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συμμετέχει στην πρωτοβουλία για Λογιστικό Έλεγχο του ελληνικού χρέους. Ενώ ο κ. Δημήτρης Τσαγκάρης ήταν ο μόνος οικονομολόγος που υποστήριξε στην αρχή το μνημόνιο και δέχθηκε να βρεθεί στο πάνελ. Οφείλουμε να πούμε ότι κανένας άλλος φιλομνημονιακός ή ΣΥΡΙΖΟμνημονιακός οικονομολόγος δεν δέχτηκε να βρεθεί στο πάνελ απέναντί μας για ευνόητους λόγους. Οι παραγωγοί της εκπομπής επικοινώνησαν με πάνω από 30 ονόματα.
    Το μόνο μελανό σημείο υπήρξε η φορτική παρέμβαση του Σχεδίο Β, το οποίο διακατέχεται από το σύμπλεγμα των κομματικών εγκάθετων. Κατηγόρησε τους συντελεστές της εκπομπής ότι το απέκλεισαν σκόπιμα. Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή του πάνελ δεν έγινε με κομματικά κριτήρια, αλλά με κριτήριο την δημόσια συμβολή του καθενός στο διάλογο για την οικονομία. Ο καθένας από τους οικονομολόγους του πάνελ έχει σημαντική - ο καθένας με τον τρόπο του και τις απόψεις του - στην αντιπαράθεση για την οικονομία για το χρέος και την οικονομία από την αρχή της κρίσης. Αυτό εξήγησαν οι συντελεστές της εκπομπής και ζήτησαν από το Σχέδιο Β να τους δώσουν κάποιο τέτοιο όνομα. Το όνομα που δόθηκε είναι παντελώς άγνωστο και δεν έχει να παρουσιάσει κανενός είδους συμβολή στην αντιπαράθεση που γίνεται. Προσωπικά ξεκαθάρισα ότι σε στημένες με κομματικές αναθέσεις εκπομπές δεν πρόκειται να συμμετάσχω, ούτε θα δεχτώ τον όποιο τυχάρπαστο που ο κομματικός χώρος του τον στέλνει για να κάνει όνομα μ' εμένα στο πάνελ. Οι συντελεστές ξεκαθάρισαν ότι αυτού του είδους οι εκπομπές θα συνεχιστούν και οι καλεσμένοι θα καλούνται με βάση το ειδικό τους βάρος και όχι με κομματικά κριτήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε οσο αφορα τον τουρισμο, δεν νομιζω οτι πρεπει να δινουμε τοση σημασια. Δεν ειναι " η ατμομηχανη της οικονομιας μας" και ουτε θα επρεπε να ειναι. Για τον απλουστατο λογο οτι ο τουρισμος ειναι κατευθυνομενος απο τους μεγαλους tour operators και μπορουν να μας κανουν οτι θελουν οποτε θελουν οπως εχουν κανει και στο παρελθον. Υπαρχει ως τομεας αλλα δεν ειναι αυτο που πρεπει να επικντρωθουμε.
    Αντιθετα η πρωτογενης αγροτικη παραγωγη και πολιτικη θα επρεπε να ειναι κυριαρχο θεμα, σημερα και παντα. Την βιομηχανια που καταφερε ο "εξω απο εδω" να οχι απλα να κλεισει αλλα και να σκαψει τα εργοστασια να μην "ξαναφυτρωσουν" θα μπορουσε να ειναι το δευτερο κομματι, η εστω η μεση βιοτεχνια.
    Ολοι οι νομοι /γραφειοκρατια που δεν αφηνουν καμμια εταιρεια να στηθει, να ερευνηση, να πωλησει στο εσωτερικο ή εξωτερικο με τις χιλιαδες υπογραφες και σφραγιδες που χρειαζονται απο αλλοτριες υπηρεσιες ή εστω ενα απλο εμποριο απο προϊοντα εσωτερικης παραγωγης, πρεπει να καταργηθουν μαχαιρι. Καλυτερα να μεινουμε χωρις πλαισιο για ενα καποιο χρονικο διαστημα, παρα αυτο που εχουμε τωρα.
    Εν κατακλειδι, πρεπει να ξηλωσουμε το συστημα, συθέμελα. Θα τα καταφερουμε αμεσως μετα, δεν υπαρχει κανενα προβλημα γιατι μπορουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η προχθεσινη εκπομπη ηταν πολυ καλη και ενημερωτικη, (την επαναλαβανε και χθες το πρωι,) οχι διοτι ηταν ο κος. Καζακης εκει, αλλα διοτι ηταν μονο 4 μελη στο πανελ και απουσιαζαν ολοι αυτοι που μιλανε ολη την ωρα και διακοπτουν τους αντιθετους και κανουν τις εκπομπες ζουγκλα.

    Νομιζω οτι ο σκοπος της εκπομπης ηταν ενημερωτικος, για τον λαο, και οχι για να επιδειχτουν η να επιβληθουν οι αποψεις των κυβερνουντων η των αντιθετων στην κυβερνηση.

    Κε Καζακη η τελευταια παραγραφος στο τελευταιο σχολιο σας νομιζω αναφερεται στο παρασκηνιο και πιστευω οτι χρειαζεται λιγο διορθωση ωστε να ειναι ξεκαθαρο το μυνημα (λειπουν μια η δυο λεξεις).

    Γ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Re-Blog http://thepartiesover.blogspot.gr/2013/08/blog-post_5449.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυριε Καζακη δεν ξερω που τα βρηκατε τα στοιχεια αυτα και βεβαια δεν εχω το χρονο να απαντησω στο αρθρο σας, το οποιο θεωρω απολυτως αυθαιρετο και χωρις καμια βαση, θα σταθω ομως σε κατι πολυ απλο και μετρησιμο: γραφετε οτι ερχονταν στην Ελλαδα 150.000 Ιαπωνες τουριστες σε ετησια βαση. Απο το 1975 που υπαρχουν στοιχεια μεχρι και σημερα, το 2002 ηταν η καλυτερη χρονια με 18.000 Ιαπωνες τουριστες στην Ελλαδα!!!!
    Αναρωτιεμαι που το βρηκατε το 150.000 !!!!!
    ΘΑ ηταν σκοπιμο να προσεχετε τα στοιχεια που χρησιμοποιειτε για να μην εκτιθεστε
    Θα χαιρομουν ιδιαιτερα να δω την απαντηση σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό θα ήταν να ξέρετε γιατί μιλάτε και να ξέρετε τα στοιχεία που χρησιμοποιείτε. Θεωρείτε πώς το στοιχείο των 150 χιλιάδων αφίξεων είναι υπερβολικό και ψεύτικο. Ωραία, ας δούμε αναλυτικά τα δεδομένα. Κι επειδή με εκνευρίζουν οι "ανώνυμοι" κήνσορες του διαδικτίου, που ενώ δεν ξέρουν την τύφλα τους και δεν ξέρουν ούτε καν πώς να κάνουν ερευνα για ένα θέμα, θέλουν ωστόσο το παίζουν ότι "αυτοί" ξέρουν. Ξεράδια! Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Ας ξεκινήσουμε με τον αριθμό αφίξεων από Ιαπωνία στην Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 1977-1981. Κρατηθείτε: 1977: 46.241, 1978: 61.451, 1979: 129.050, 1980: 75.666, 1981: 75.154. Πάμε στην περίοδο 1982-1985. Κρατηθείτε γερά: 1982: 74.802, 1983: 82.029, 1984: 86.476, 1985: 92.802. Πάμε τώρα στην περίοδο 1986-1990. 1986: 85.075, 1987: 81.856, 1988: 91.822, 1989: 103.926, 1990: 107.694. Πάμε τώρα στη δεκαετία του 1990. 1991: 57.902, 1992: 109.680, 1993: 89.907, 1994: 95.367, 1995: 89.457, 1996: 87.135, 1997: 85.029, 1998: 87.130, 1999: 83.971. Στη δεκαετία του 2000 οι αφίξεις από την Ιαπωνία κυμάνθηκαν ως εξής: 2000: 78.410, 2001: 73.350, 2002: 69.719, 2003: 55.917, 2004: 55.838, 2005: 45.609, 2006: 50.525, 2007: 28.779, 2008: 10.926, 2009: 6.765, 2010: 10.021. Στα χρόνια του μνημονίου; 2011: 10.125, 2012: 8.841. Η κατάρρευση που υπέστη ο τουρισμός από την Ιαπωνία ιδίως μετά το 2007 συνδέεται με την διάλυση της ΟΑ και το ξεπούλημα των διεθνών αερογραμμών της για να πουληθεί (τρόπος του λέγειν, μιας και ο αγοραστής δεν έδωσε τίποτε από την τσέπη του) το 2009 σαν ρετάλι στην MIG Βγενόπουλος. Τον Μάρτιο φέτος ο απόγονος της γνωστής πολιτικής καμόρα επ' ονόματι φαμίλια Κεφαλογιάνη που είναι υπουργός τουρισμού, η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη πήγε στην Ιαπωνία να συζητήσει, λέει, την επανασύνδεση με απευθείας πτήση την Αθήνα με το Τόκιο. Ανάμεσα στά άλλα η κυρία που λατρεύει να φωτογραφίζεται - μιας και είναι το μόνο που ξέρει να κάνει στη ζωή της - είπε: "Οι Ιάπωνες τουρίστες έχουν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας και αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού." Δεν έχει άδικο, αλλά ο τουρισμός στην Ελλάδα καθώς μετατρέπεται σε τρικοσμικό φάντασμα του παλιού του εαυτού, δεν μπορεί παρά να είναι ανοικτός μόνο για αρπακτές και τουρισμό ευκολίας. Όσο για τα στοιχεία περιττό να σας πω ότι δεν ξέρετε που πάνε τα τέσσερα και την επόμενη φορά να προσέχετε πολύ όταν απευθύνεστε σε μένα. Ακόμη κι αν παραδεχτώ ότι το 150 ήταν όντως υπερβολικό με σκοπό να δείξω επιγραμματικά την τεράστια κατρακύλα.

      Διαγραφή
    2. ρε ανωνυμε τον 1.00
      γιατι εκνευριζεις τον καζακη με το να αμφισβητεις τα στοιχεια του.

      Διαγραφή
    3. Με συγχωρειτε πηγατε στο 1970 για να βρειτε 129.000!!! Το 150.000 και παλι που λετε που ειναι?
      Και επειδη και τα στοχεια που επικαλειστε διαφερουν ριζικα απο τα στοιχεια των αεροδρομιων και της ΤτΕ θα τα ψαξω και θα σας απαντησω και σε αυτα.
      Το 150.000 απο που προκυπτει?

      Διαγραφή
    4. Καλά ρε κακομοίρη, βγήκες "ανώνυμα" και με μια μονοκονδυλιά αμφισβήτησες τα πάντα στο άρθρο ως αυθαίρετα πετώντας μια μπαρούφα για τις αφίξεις τουριστών από την Ιαπωνία. Δεν ξέρεις καν ότι υπάρχει καταγραφή αφίξεων στην τουριστική στατιστική της ΕΛΣΤΑΤ, απ' όπου σου παράθεσα τα στοιχεία αναλυτικά, και ψάχνεις σε στοιχεία αεροδρομίων και της ΤτΕ(!). Η αναφορά στο άρθρο είχε τη σημασία να δείξει την τρομακτική κατρακύλα, όχι την ακρίβεια των στοιχείων. Ακόμη και κάποιος με IQ τρωκτικού θα το καταλάβαινε και εσύ τολμάς να επιμένεις; Ειλικρινά η ανθρώπινη βλακεία δεν παύει να με εκπλήσει!!!

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε @ 28 Αυγούστου 2013 - 5:50 μ.μ.

      Αυτό το είδες... Την τραγική μείωση στη δεκαετία του ευρώ δεν την είδες;

      Διαγραφή
    6. Kακομοιρης το ποιος ειναι και γραφικος, ειναι παραπανω απο προφανες. Ηθελα να το αποφυγω αλλα με προκαλεις
      1. Τα περι ασφαλιστηριων συμβολαιων ειναι ΜΠΟΥΡΔΕΣ
      2. Στην Ελλαδα χειμερινος τουρισμος για τουριστες σαν τους Ιαπωνες, γινεται μονο σε Αθηνα και Θεσσαλονικη. Αρα ο συλλογισμος ΜΠΟΥΡΔΕΣ
      3. Πες μας ποτε σταματησε να πεταει η Ολυμπιακη και δες την πορεια των αφοξεων μετα. Θα καταλαβεις οτι το συμπερασμα σου ειναι ΜΠΟΥΡΔΕΣ
      4. Σε ολες τις μεγαλες τουριστικα χωρες (Τουρκια, ΙΣπανια, Ιταλια, Πορτογαλια, Αιγυπτο) ακρογωνιαιος λιθος του συστηματος ειναι οι tour operators. Αρα ο συλλογισμος σου ειναι ΜΠΟΥΡΔΕΣ

      Τα περι εθνικου νομισματος και τα λοιπα φληναφηματα τα αφηνω καλυτερα για τα καφενεια!!!

      ΜΠΟΥΡΔΕΣ!!!

      Διαγραφή
    7. Ασε ρε Δημητρη. Οι ανθρωποι διυλιζουν τον κονωπα και καταπινουν καμηλες! Δεν ειναι 150 ειναι 129 και η τυφλα μας η καταραμενη. Ας ειναι. Εφοσον ετσι το θελουν γινε και συ απολυτα ακριβης στα στοιχεια που δινεις προς αποφυγη και της παραμικρης "πάσας" στον καθε κακομοιρη. Και δεν χρειαζονται υβρις κ προσβολες, αυτα σε τελικη μπορουν να γινουν απο τον υπολοιπο κοσμο που δεν εκτιθεμεθα δημοσιως. Μιλα παντα με αδιαψευστα στοιχεια και μοιρασε απλοχερα πονο.
      Ωραια εκπομπη η προχθεσινη στν ΝΕΤ. Αυτοι οι απατεωνες πρεπει να τιμωρηθουν! Θελω να πιστευω και ελπιζω οτι αυτο τους περιμενει. Τουλαχιστον οσοι απο αυτους δεν προλαβουν να σκορπισουν σαν τα ποντικια.
      Καλη δυναμη και καλη συνεχεια

      Διαγραφή
    8. κυριε καραβαγγο, μπορει να συγκεκριμενοποιηθει με επιχειρηματα ο λογος σας;
      ανιχνευετε ευκολα απ' οτι καταλαβαμε τις μπουρδες αλλες ξεχνατε να μας κανετε σοφοτερους. μοιραστειτε, μη τα κρατατε για τον εαυτο σας

      Διαγραφή
  11. 57.000 to 2007 συυγνωμη δεν ειδα τη χρονια αυτη. Σε καμια περιπτωση ομως 150.000

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε φιλε μας δουλευεις..το 57.000 σου εκανε εντυπωση εσενα και ζητας συγνωμη?

      Διαγραφή
  12. Κύριε Καζάκη
    Σας παρακολουθώ ,σας διαβάζω ,σας ακούω χρόνια τώρα και ομολογώ πως συμφωνώ μαζί σας σε πολλά θέματα και λύσεις.
    Ενα θέμα που έχω απορία και θα σας παρακαλούσα να με βοηθήσετε σε αυτό είναι, πως αν αύριο το πρωί με κάποιο τρόπο ξεχάσουμε χρέη , οφειλές πέστε το όπως θέλετε , υπάρχη ΄πρόγραμμα για να αναπτυχθεί η χώρα , κάποιο έργο που θα έχει βάθος χρόνου , ώστε να το βρούν τα παιδιά μας και να μην μας καταριούνται?
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας δεν θέλω να σας κουράσω.
    Σπυρος Βήττας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2013/04/100.html

      Διαγραφή
    2. Δουλειά χρειάζεται. Πρόγραμμα υπάρχει από την εποχή που είχε εκπονηθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης της χώρας από την εποχή της απελευθέρωσης και ποτέ, μα ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμένο μπορεί άνετα να εφαρμοστεί και σήμερα με στόχο την ευημερία του ελληνικού λαού. Και σήμερα μπορούμε να το εφαρμόσουμε πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο ολοκληρωμένα, γιατί τα παιδιά του λαού μας έχουν τις γνώσεις που χρειάζονται, αρκεί να τους δωθεί η ευκαιρία να τις εφαρμόσουν για το καλό το δικό τους και της πατρίδας τους.

      Διαγραφή
  13. Οι πολιτικοί "μας" είναι παντελώς ανίκανοι και γελοίοι και το αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία. Νομίζουν ότι μιλάνε ακόμα σε πρόβατα. Σε τόση εκτίμηση μας έχουν. Όπως και παλιότερα με τις απεργίες...

    "Μην κάνετε παιδιά απεργίες γιατί θα πληγεί η εικόνα της χώρας" και με κλασσικά δουλική νοοτροπία να γλύφουν τους ξένους, να ενισχύουν το αίσθημα ραγιαδισμού, του φτωχού συγγενή κτλ. Γιατί τι θα δείξουμε εμείς οι φτωχοί τριτοκοσμικοί στα ανώτερα όντα που θα έρθουν εδώ; Αυτή είναι η μόνη νοοτροπία τους. Το γλύψιμο και η παραπληροφόρηση.

    Αντί να λειτουργεί το κράτος εξαρχής, φέρνουμε τον εργαζόμενο στα όρια και του φορτώνουμε και το "επικοινωνιακό κόστος". Μέχρι εκεί φτάνει η ύψιστη ευφυία τους.

    17 εκατ... Χαχαχα. Νούμερα. Ουσία; Το ότι έχει καταστραφεί η εσωτερική αγορά δε μας νοιάζει. Αλήθεια... Όσοι έρχονται εδώ θέλουν να ΞΑΝΑ-ρθουν; Γιατί έτσι λειτουργεί ένας σωστός επιχειρηματίας και ένα σωστό κράτος.

    Μιλάμε για τουρισμό αλλά δεν βλέπουμε τι τους προσφέρουμε. Όσοι πατάνε στην Αθήνα, π.χ., με τί εντύπωση φεύγουν; Πέρα από το "φιλοξενία-φαγητό-αρχαία-very cool". Δηλαδή, όταν πατάς σε μια Βαγδάτη, βρώμικη, άσχημη, πόλη-φάντασμα τί εντύπωση σχηματίζεις;

    Φταίμε κι εμείς στο ποσοστό που επαναπαυόμαστε στο παρελθόν και πουλάμε "ιστορία". Κατά τα άλλα, στην Νεολιθική εποχή παίζει να είχαν καλύτερη κοινωνική οργάνωση.

    Αλλά βέβαια, τα προβλήματα τα βλέπουν όπου τους συμφέρει. Ξέρουν να πετσοκόψουν τον κόσμο αλλά δε μπορούν να οργανώσουν ένα φτιάξιμο πεζοδρομίου ή πάρκου ή δρόμου. Αλλά βλέπετε αυτά αποτελούν πραγματικό έργο και όχι η show biz της πολιτικής και της παραπληροφόρησης.

    ΥΓ. Υπήρχαν βέβαια και φαινόμενα εξυπνάκηδων επιχειρηματιών που περίμεναν να βγάλουν τα έσοδα ενός μήνα σε μία ημέρα ή υπάλληλοι που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους αλλά αναγνωρίζω το ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτα σε αυτό το σημείο να τρωγόματε μεταξύ μας. Ίσως χρειάζεται και μία ηθική αρχή από το μηδέν. Θα ήθελα να δω ένα άρθρο σας επ' αυτού. Θα πρέπει τα "ηθικά αμαρτήματα" (ή και νομικά) των μικρο-υπαλλήλων να χαριστούν μαζί με τα χρέη; Πώς θα ξεδιαλεχτούν "αυτοί που μας κάνουν";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αλλη μια μπαρούφα στρακαστρούκα όλοι λένε ότι υπάρχει τουριστική άνοδος και αυξημένα έσοδα και οικονομολόγος παντογνώστης διαψευδει τους πάντες και τα πάντα, ακόμα και τα στοιχεία. και αν τα στοιχεία λένε αυξηση 550 εκ. ευρώ το πρωτο εξαμηνο του 2012 στον τουρισμό τόσο χειρότερο για τα στοιχεία. Η πραγματικότητα είναι όπως εμείς τη θέλουμε λέγαν ο Χαξλεϊ, 'Οργουελ στα δυστοπικά μυθιστορήματά τους, αλλά και οι αναθεωρητές ιστορικοί τύπου Λιάκος και Ρεπούση, τώρα έχουμε και τον ανάλογο Οικονομολόγο, φοβερό δ΄ιδυμο με τον Μπαρουφάκη. Ευγε τρελο-Καζάκη καθε μέρα κατρακυλάς και περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "ολοι λενε", αυτο και αν ειναι φοβερο στοιχειο! Τι να σου πω μεγαλε. μετα απο αυτο το επιχειρημα σταματω να παρακολουθω καζακη.

      Διαγραφή
    2. Ώπα ρε μεγάλε! Γιατί δεν μας λες και τις πηγές των στοιχείων που χρησιμοποιείς και που δείχνουν αύξηση εσόδων;
      Τρίψε τα αδιάσειστα στοιχεία που διαθέτεις στη μούρη του Καζάκη, αλλιώς καταλαβαίνουμε όλοι ποιος είναι ο στρακαστρούκας και ο μπαρουφολόγος, αν όχι ο έμμισθος βαλτός....

      Διαγραφή
    3. Η Τραπεζα της Ελλαδος εδωσε αυτα τα στοιχεια για το 5μηνο κυριε και οχι εξαμηνο που γραφει ο κυριος. Μπες στην ιστοσελιδα της ΤτΕ να τα δεις και να μας κανεις μετα την κριτικη σου

      Διαγραφή
    4. Έχει καταντήσει εντελώς βαρετό. Είναι η τελευταία φορά που απαντώ σε ανώνυμους ασπάλακες του διαδικτίου που δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα, αλλά πετάγονται σαν την πορδή να το παίξουν "γνώστες".
      Να ποιες είναι οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις της Ελλάδας σε ετήσια βάση με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ:
      2003:9.495,3, 2004:10.347,8, 2005:10.729,5, 2006:11.356,7, 2007:11.319,2, 2008:11.635,9, 2009:10.400,2, 2010:9.611,3, 2011:10.504,7, 2012:10.024,9
      Οποιοσδήποτε έχει σώας τα φρένας βλέπει την πτώση που υπάρχει. Αν μάλιστα πάρει κανείς σαν μέτρο σύγκρισης τις εισπράξεις της δεκαετίας πριν το 2003, πριν το ευρώ, οι εισπράξεις είναι ακόμη πιο χαμηλά, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε Ολυμπιακούς. Όποιος θέλει να βρει τα στοιχεία είναι εύκολο, ας ψάξει στην ΕΛΣΤΑΤ.
      Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι τα ποσά είναι εκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Αυτό σημαίνει ότι αν συνυπολογιστεί ο ετήσιος τουριστικός τιμάριθμος και η ετήσια αύξηση του μέσου τουριστικού κόστους, η πτώση είναι ακόμη πιο κάθετη.
      Όμως αυτός που έχει έστω και στοιχειώδη οικονομική παιδεία, γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά δεν έχουν καμιά ιδιαίτερη σημασία, αν οι εισπράξεις αυτές δεν μένουν στην χώρα, αν δεν δημιουργούν τζίρο για την οικονομία της χώρας. Και το γεγονός ότι δεν μένουν φαίνεται ολοκάθαρα στους τζίρους του τομέα καταλυμάτων και εστίασης.
      Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία είναι του πρώτου τριμήνου 2013 και αντιγράφω από το δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ: Ο ∆είκτης Κύκλου Εργασιών στον τοµέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύµατος και Εστίασης του Α΄ τριµήνου 2013, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο ∆είκτη του Α΄ τριµήνου 2012, παρουσίασε µείωση 16,9% έναντι µείωσης 24,0% που σηµειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2012 προς το 2011. Ο ∆είκτης Κύκλου Εργασιών στον τοµέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύµατος και Εστίασης του Α΄ τριµήνου 2013, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο ∆είκτη του ∆΄ τριµήνου 2012, παρουσίασε µείωση 24,3% έναντι µείωσης 28,6% που σηµειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2012.
      Όποιος δεν καταλαβαίνει τι σημαίνουν οι αριθμοί θα του το ζωγραφίσω: Καταστροφή ολόκληρου του τομέα!
      Μάλιστα, αν πιάσουμε την μέση ετήσια Εξέλιξη του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης με βάση το 2005=100, το 2010 ήταν στο 95,1 (ετήσια μεταβολή, -8,2%) , το 2011 ήταν στο 88,1 (ετήσια μεταβολή, -7,4%) το 2012 ήταν στο 72,9 (ετήσια μεταβολή, -17,2%).
      Η δική μου εκτίμηση είναι και το 2013 η πτώση θα συνεχίσει να είναι κατακόρυφη και ότι οι μπούρδες για 17 εκατομμύρια αφίξεις θα αποδειχτεί ίσως η χειρότερη μέχρι τώρα χρονιά του ελληνικού τουρισμού. Πέφτω έξω; Να δούμε. Κρατηθείτε μέχρι το τέλος του χρόνου και θα δούμε ποιος θα επιβεβαιωθεί. Οι ανοησίες των κυβερνώντων και των αστοιχείωτων ανωνύμων του διαδικτύου, που ενώ δεν ξέρουν ούτε που να κοιτάξουν για στοιχεία επιμένουν να κάνουν τον καμπόσο, ή οι δικές μου εκτιμήσεις; Κι επειδή δεν έμαθα οικονομικά στα σαλόνια και από τα εγχειρίδια, αλλά στην αγορά και τις επιχειρήσεις, αντιλαμβάνομαι εύκολα το κλίμα της αγοράς. Γι’ αυτό κι όταν γράφω κάτι είναι αρκούντως μελετημένο. Γι’ αυτούς βέβαια που έχουν ανοιχτά μάτια και μυαλό. Για τους υπόλοιπους, τι να κάνουμε; Ας βολευτούν δια χειρός τους.
      Πάντως, πολύ φοβάμαι πώς αυτό το περίεργο μεταλλαγμένο είδος των αστοιχείωτων και σε διατεταγμένη υπηρεσία ανωνύμων του διαδικτίου, δεν πρόκειται να μας αφήσει ήσυχους γιατί δεν καταλαβαίνει από επιχειρήματα. Τους ξεφτιλίζεις κι αυτοί την βρίσκουν. Γι' αυτό κι εγώ δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ μαζί τους. Συγνώμη, αλλά μπορεί να εκτονώνεται στην τουαλέτα του, όχι όμως εδώ. Τελεία και παύλα.

      Διαγραφή
    5. Υπάρχουν στοιχεία του πρωτου εξαμήνου του 2013 από την Τράπεζα της Ελλάδος εχουν δημοσιευτεί καιστην τελευταία εφημερίδα. Πτωση υπάρχει αλλά αν συνδυαστεί με την παγκόσμια κρίση του 2008 και μετά είναι απολύτως φυσιολογική. Φετός θα φτάσουμε σε εισπράξεις τα επίπεδα του 07-08, λόγω αυξησης των Ρώσων επισκεπτών που καταναλώνουν και παραπάνω και της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή. Μην καταστροφολογείς Καζάκη. Σε λίγοθα μας πεις ότι ερχονται οι Τουρκοι να μας πάρουν το Αιγαίο, ηρέμησε εσύ δεν είσαι σαν τους εθνικιστές!!!!!

      Διαγραφή
    6. @Ανώνυμος 31 Αυγούστου 2013 - 4:10 μ.μ.

      Οι Τουρκοι ειναι ηδη εδω, και κυριως διχως πολεμο. Για δες, τι εχουν αγορασει ηδη.
      Ποια καταστροφολογια; Ετσι και χειροτερα ειναι! Υπαρχουν περιοχες, που μικρα ξενοδοχεια, πανσιον, εστιατορια και καταστηματα εχουν βαλει λουκετο ή ενω στην ουσια δεν κερδιζουν, το κρατανε με νυχια και με δοντια, ζωντας απο τα ετοιμα, και περιμενουν ν αλλαξει η κατασταση.
      Λες για πτωση, πηγαμε 5-6 χρονια πισω, αναρωτηθηκες ποτε, τι πραγματικα σημαινει αυτη η πτωση εσοδων και το πισωγυρισμα για τους μικροιδιοκτητες και μισθωτους στη ντοπια οικονομια, που ζουν απο το τουρισμο, αναλογιζομενος και τα παραλογα και υπερογκα χαρατσια;
      Εχω την εντυπωση, οτι πολλοι απο σας, δεν κυκλοφορειτε και πολυ πολυ και δεν βλεπετε, τι συμβαινει.

      Διαγραφή
  15. Πολύ καλό άρθρο κ.Καζάκη!! Πως βλέπετε τις εξελίξεις στην Συρία ;; Και αν μη τι άλλο, γιατί ξεσπάνε σε πόλεμο -συμφωνα με εσας- στον οποίο παίρνει μέρος σιγά σιγά και η Αμερική ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα προσπαθήσω να γράψω αναλυτικά τις απόψεις μου σχετικά με το θέμα.

      Διαγραφή
  16. Κε Καζάκη,

    Πόσα λεφτά έχετε και πού τα βρήκατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς μόνο χρέη έχω σαν την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και υποχρεώσεις προς την οικογένεια και τα βγάζω πέρα όπως οι περισσότεροι. Να γιατί είμαι στα κάγκελα και δεν πρόκειται να εγκαταλείψω μέχρι να δω στο σκαμνί ολόκληρη την ληστοσυμμορία και τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του για πρώτη φορά στην ιστορία του.

      Διαγραφή
  17. Δημητρη
    η Ελλαδα γνωρισε τεραστια φημη,τουριστικη προσελευση και πραγματικο χρημα απο τον τουρισμο οταν το κρατος δεν ειχε χωσει βαθια τα νυχια του στον ιδιωτικο τομεα
    εβλεπες στα νησια μερικες καρεκλες,τραπεζακια εξω απο σπιτια στις αυλες κι οι γιαγιαδες μεσα να τηγανιζουν μελιντζανες,να κοβουν το καρβελι το ζυμωτο με το χερι,να ριχνουν χοντρο αλατι στη κομμενη στα τεσσερα ντοματα απο το μποστανι και με μια κιθαρα η ενα μπουζουκι
    μαζι με το ντοπιο κρασι να γινονται γλεντια απο το πουθενα και να χορευει η γιαγια-μαριγω απο την ικαρια με τον σερ αλεξ με τα πετρελαια απο το τεξας,κι αυτος ο μεγιστανας να προσκυνα μπροστα της και να φωναζει ζητω η ελλαδα και να ζητα σα τρελλος να γινει Ελληνας,να τον δεχτουμε δικον μας,να ψαχνει να παρει σπιτι εκει διπλα στη θαλασσα που του μαθαιναμε να τρωει αχινους και τα παιδια του να πιανουν αθερινα και να την τηγανιζουμε στα ξυλα διπλα στο κυμα κι αυτος εκει τοσο πιο λατρης της Ελλαδος,καθε μερα και πιο Ελληνας
    τωρα την καθε κυρα μαριγω την τελειωσαν τα γαμψα νυχια της εξωφρενικης εκμεταλευσης δια φοροδοτικους σκοπους και ο αυθορμητισμος,η ελευθερια και η χαρα στην Ελλαδα τα οποια θα επρεπε να ηταν οι αιχμες του δορατος του τουρισμου μας
    εγιναν,πακετα,φοροι,φπα,φαπ,αιπι,σουπα,μουπες ενα ατελειωτο κυνηγητο
    ενα διαρκες αγχος,μια μονιμη αγωνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις άδικο. Γι' αυτό και ο τουρισμός υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν είναι βιώσιμος, ή καλύτερα αποκτά όλο και πιο έντονα χαρακτήρα τριτοκοσμικού παρασιτισμού. Χρειάζεται επανεκκίνηση από το μηδέν και σ' αυτόν τον τομέα, που όμως δεν μπορεί να γίνει αν πρώτα δεν σώσουμε την Ελλάδα από τα νύχια της ληστοσυμμορίας και των αρπαχτιών της ευρωζώνης.

      Διαγραφή
  18. Επειδη τα τελευταια εικοσι και βαλε χρονια βγαζω τα προς το ζην απο τον τουρισμο και ειδικοτερα απο τους Ιαπωνες τουριστες ,μου κανει τεραστια εκπληξη η φοβερη ενημερωση του Δ.Κ (και) για αυτο το θεμα.
    Το κειμενο δεν μπορουσε να ειναι πιο ευστοχο!
    Θ.Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κυριε Καζακη με ποιο τροπο πιστευεται οτι μπορει να δημιουργηθει και να λειτουργησει μια βιωσιμη και αποτελεσματικη εθνικη κρατικη αεροπορικη εταιρια ? Ο ανταγωνισμος απο ξενες εταιριες φαινεται να ειναι πολυ σκληρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ο στόχος δεν είναι να ανταγωνιστεί τις ξένες εταιρείες για μερίδια της διεθνούς αγοράς. Ένας εθνικός κρατικός αερομεταφορέας, είναι απόλυτη ανάγκη για πολλού λόγους: οικονομικούς, κοινωνικούς, αναπτυξιακούς, γεωστρατηγικούς. Θα πρέπει να είναι παντελώς ανεξάρτητος από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Η εσωτερική οργάνωση θα βασίζεται σ' ένα λειτουργικό οργανόγραμμα με βάση τις πρακτικές ανάγκες του οργανισμού, όπου οι προσλήψεις προσωπικού θα γίνονται αποκλειστικά τις ανάγκες αναπλήρωσης και τις δυνατότητες εξέλιξης και ανάδειξης εντός του εθνικού αερομεταφορέα με βάση την απόδοση, την εξειδίκευση, την εμπειρία, κοκ. Επίσης θα υπάρχει πλήρη διαφάνεια στις εργασίες του και κοινωνικός έλεγχος είτε απευθείας από το κοινοβούλιο όσον αφορά τον προυπολογισμό και τις προμήθειες, είτε από τις συλλογικότητες της κοινωνίας. Θα πρέπει να είναι πλήρως καθετοποιημένος, μαζί με την διαχείρηση των αεροδρομίων, ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας. Σαν οργανισμός θα βασίζεται στην κάλυψη των εσωτερικών αναγκών που κανένας ιδιωτικός αερομεταφορέας δεν μπορεί, εκτός κι αν επιδοτείται αδρά από το κράτος. Ταυτόχρονα, θα υπηρετεί ένα σχέδιο διείσδυσης σε προορισμούς όπου υπάρχει τουριστική αγορά που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, ομογένεια, αλλά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον γενικότερων πολιτιστικών και οικονομικών συναλλαγών. Αν επίσης προσέξει κανείς τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ώστε όχι μόνο να είναι απόλυτα φιλικές προς τον επιβάτη - όποιος κι αν είναι αυτός - αλλά και να διαθέτει άρτια μητρώο ασφάλειας πτήσεων, κοκ, ο οργανισμός αυτός είναι σίγουρο ότι θα έχει κάθε δυνατότητα να αναπτυχθεί. Κι από τη στιγμή που λειτουργεί χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, κομμάτων και κυκλωμάτων, αλλά και με καθετοποιημένες δομές, τα κόστη θα είναι αρκούντως χαμηλά, ώστε να είναι συναγωνίσιμος και στις τιμές. Αν και κατά τη γνώμη μου δεν είναι αυτό το κύριο ζητούμενο. Η Ελλάδα σαν κράτος μπορεί να ανοίξει δρόμους για τον εθνικό αερομεταφορέα διεθνώς με διακρατικές συμφωνίες πακέτο. Κάτι που δεν μπορεί να κάνει σήμερα γιατί - εκτός της κατάστασης χρεοκοπίας που την έχουν φέρει - βρίσκεται κι εντός της ευρωζώνης, όπου δεν της επιτρέπεται κανενός είδους διακρατική συμφωνία, αν δεν επωφελούνται πρωτίστως ιδιωτικά συμφέροντα. Έτσι και επίσημα το ελληνικό κράτος έχει μετατραπεί σε ατζέντη της Aegean και των άλλων ιδιωτικών μονοπωλίων που νέμονται την χώρα. Με το αζημίωτο βέβαια για πολιτικούς και κομματικά ταμεία.

      Διαγραφή
  20. Βρίσκομαι σε ένα μέρος της Ελλάδος όπου μόνο και μόνο με την τοπική παρατήρηση του τουρισμού μπορώ να ξέρω συγκριτικά με άλλες χρονιές αν υπάρχει αύξηση ή μείωση του τουρισμού, ιδίως από ευρώπη, και πολλές φορές και την ποιότητα του τουρισμού με καλή προσέγγιση διότι έχω διασταυρώσει τις παρατηρήσεις μου, στο παρελθόν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
    Λοιπόν αυτό που παρατήρησα φέτος είναι κατακόρυφη μείωση του εσωτερικού τουρισμού, και δεύτερον κατακόρυφη μείωση του τουρισμού από Ιταλία. Θα δούμε και τα επίσημα στοιχεία, παρ' όλο που και αυτά μπορούν να τα μαγειρέψουν.

    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτή η χώρα και αυτός ο λαός έχουν τεράστιες δυνατότητες και όμως βιώνουμε μια τεράστια οικονομικό-κοινωνική καταστροφή και παρακμή. Και τι δέν έχουμε. Πλούσιοι φυσικοί πόροι, υπέροχα φυσικά τοπία, φοβερό κλίμα, μορφωμένο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, τεράστια ιστορία και αρχαία κληρονομιά. Όχι μόνο θα μπορούσαμε να είμαστε τουριστική υπερδύναμη αλλα και οικονομική. Μίλαγα με κινέζους που είχαν πάει τουριστες σε πολλα ευρωπαϊκα κράτη και όλοι μού ελεγαν οτι προτιμούσαν ως ανθρώπους τους έλληνες γιατί ηταν πολύ πιο φιλικοί από τους ψυχρούς γερμανούς/βορειο-ευρωπαίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η πτώση του αριθμού των τουριστών απο την Ιαπωνια ίσως οφείλεται σε κάποιο βαθμό και σε δημογραφικούς και οικονομικούς λόγους. Η Ιαπωνία είναι πλέον η πιο γερασμένη χώρα στο κόσμο, η οικονομία της είναι σε στασιμότητα, και οι νεότεροι ιάπωνες δυσκολεύονται αρκετά να βρούν εργασία οπότε ακριβά ταξίδια εκτός Ασίας αποτελούν προνόμιο για όλο και λιγότερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καζάκη, στο Ράδιο Γάμμα είπες πως το δημοσιονομικό έλλειμα είναι τόσο μικρό που δεν χρειάζεται να δανειστούμε. Τι εννοείς; Πως θα καλύψουμε το έλλειμα αυτό, μέχρι να ανακάμψει η οικονομία και να δίνει αρκετά έσοδα στο κράτος, ώστε να μην έχει ανάγκη δανεισμού; Εκτυπώνοντας χρήμα ή κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με μια σειρά απλές κινήσεις: Αν αποκεφαλίσουμε το κομματικό κράτος, δηλαδή αν ακυρώσουμε τις πάνω από 30 χιλιάδες πολιτικές θέσεις στον ευρύτερο τομέα που καταλαμβάνει το κυβερνών κόμμα με δικά του πολιτικά στελέχη και είναι παντελώς άχρηστες στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, εξοικονομούμε περί τα 1,2 δι ευρώ, από αμοιβές και δαπάνες που συνδέονται μ' αυτές τις θέσεις.
      Αν εξορθολογίσμουμε το σύστημα προμηθείων ώστε ούτε σπατάλες να γίνονται, ούτε ελλείμματα να υπάρχουν μπορούμε να τις κατεβάσουμε στον μέσο όρο της ΕΕ που είναι περί το 2% του ΑΕΠ, ενώ της Ελλάδας υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ της. Αυτό συνεπάγεται άλλα 4 δις περίπου. Από μόνα τους αυτά τα ποσά καθαρίζουν το έλλειμμα. Όμως ακόμη και έλλειμμα να υπάρξει μπορεί να αντιμετωπιστεί με κοπή νομίσματος. Αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις, αλλά σπάζοντας τον μονοπωλιακό έλεγχο της εσωτερικής αγοράς από ντόπια και ξένα καρτέλ, όπως και με εφαρμογή κλασικών αντιπληθωριστικών πρακτικών όπως έλεγχοι τιμών, επιλεκτική διατίμηση κέρδους,έλεγχο κοστολόγησης ειδικά εισαγωμένων, αυστηρό έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων, ΑΤΑ, κοκ ο πληθωρισμός θα είναι περιορισμένος και θα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για όσο χρειαστεί η οικονομία να αναπτύξει την πληρη παραγωγική της δυναμική.

      Διαγραφή
  24. Συμφωνω απολυτα με την γνωμη το κ. Καζακη οτι η υπαρξης Εθνικου Αεροπορικου Μεταφορεα, καθως και ο ελεγχος και ιδιοκτησια ολων των μεσων μαζικης μεταφορας ειναι υπερτατο στοιχειο για την λειτουργια και αναπτυξη το κρατους και βελτιωση του βιωτικου επιπεδου των Ελληνων.
    Δυστυχως ομως οσο η χωρα ειναι μελος της ΕΕ και μενει στην Ευροζωνη αυτο δεν ειναι εφικτο λογω των ορων συμμετοχης που υπογραψαμε. Ο απαγορευτικος ορος, οτι παντα πρεπει να υπαρχει ενας ιδιωτικος φορεας που θα λειτουργει ως μεσαζων σε οτιδηποτε κανει το κρατος για λογαριασμο του λαου, τα λεει ολα. Αυτα τα εχει ηδη εξηγησει σε πολλα του αρθρα ο κ Καζακης.

    Γνωριζεται ποιος πραγματικα ειναι πισω απο τον Νεον Ελληνικο μεταφορεα, Aegean?
    Ριξτε μια ματια να δειτε το μεγαλυτερο μερος των πτησεων του στο εξωτερικο σε ποια χωρα πηγαινει και θα δειτε τις διασυνδεσεις που εχει με τα δρομολογια της Γερμανικης Λουφτχανσα.
    Την Ολυμπιακη την κατεστρεψαν με βαση ενα προγραμμα το Δικομματικο κρατος και μετα την ξεπουλησαν για ενα πινακιο φακης! Ενα πραγμα θα πω. Η περιουσια της ΟΑ, μονο απο τον αριθμο των SLOT (ωρες αφιξης και αναχωρησης) στα εσωτερικα και στα διαφορα Διεθνη Αεροδρομια και οι τεχνικες εγκαταστασεις και γραφεια του Εσωτερικου/Εξωτερικου αξιζαν περισσοτερο απο τα σαραβαλακια αεροπλανα που την υποχρεωσαν να πεταει στο τελος της. Τα μεγαλα προστιμα της ΕΕ δεν ηταν τυχαια. Σημερα δεν υπαρχουν κατευθειαν δρομολογια στην Αμερικη, Αυστραλια, Ιαπωνια κτλ. Τα υπολοιπα βγαλτε μονοι σας τα συμπερασματα για το ποιος εχει ωφελος.

    Φυσικα δεν συμφωνω με την αποψη του κ. Καζακη ο οποιος στηριζει το σχολιο του στα στοιχεια αφιξεων τουριστων απο την Ιαπωνια, που βασικα ερχονται ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ και μενουν λιγο χρονο.
    Τα νουμερα τους ειναι μικρα σε σχεση με τις καλοκαιρινες αφιξεις απο αλλα Ευρωπαικα κρατη.

    Με στοιχεια που αναφερονται σε πινακα στην μελετη αυτη για τον Τουρισμο το 1991 ηρθαν απο την Βρεττανια 1,674,875 τουριστες, υπηρξε αυξηση καθε χρονο και το 1999 ηρθαν 2,433,033 τουριστες. Δευτερη χωρα αφιξεων ηταν η Γερμανια 1,561,113 και 2,450,137 αντιστοιχα. ΣΥΝΟΛΟ απο ολες τις χωρες, το 1991 8,036,127 και το 1999, 12,167,088.

    http://epubs.surrey.ac.uk/1116/1/fulltext.pdf

    Ενδιαφερον ειναι να δειτε τα στοιχεια απο το World Bank για τηα ετη 2000 μεχρι 2011 οπου το 2007 ειχαμε 16,165, 000 αφιξεις απο ολον τον κοσμο.

    http://data.worldbank.org/indicator/ST.INT.ARVL?page=2

    Τις δεκαετιες του 80-90 η μεγαλυτερη αγορα πελατων ηταν οι Εγγλεζοι και οι Γερμανοι. Οι Εγγλεζοι προτιμουσαν διαμερισματα, μικρα Ξενοδοχεια, ταβερνες και βιλλες και ηταν αυτοι που κινουσαν τα μαγαζια. Τελικα ομως αυτη η αγορα των εκατομυριων τουριστων της Βρεττανιας ανοιχτηκε με τσαρτες σε ολο τον κοσμο και ετσι οι μεγαλοι Ξενοδοχοι της Ελλαδας μιμηθηκαν τους Ισπανους και αρχισαν τα ALL INCLUSIVE και ετσι αρχισε να χανεται η αγορα για τους μικρα καταλυματα.

    Σημερα αυτοι που προτιμουν τα ALL INCLUSIVE ειναι η νεα ΡΩΣΣΙΚΗ αγορα και ολα αυτου του ειδους ξενοδοχεια ειναι γεματα Ρωσσους που πετανε στην Κερκυρα, Κρητη, Ροδο, Χαλκιδικη και ΚΩ με τσαρτερς.

    Δυστυχως και ενω αυτη η αγορα μεγαλωνει καθε χρονο και αυξανουν τα τσαρτερς απο αλλα αεροδρομια εκτος Μοσχας, τα ξουραφια που κυβερναν την χωρα ειναι τοσο μα@ακες που συνεχιζουν να ζητουν βιζα ...... αντι να βρουν τροπο, επισημως, να παψουν να χρειαζονται οι Ρωσοι μια Βιζα, κανοντας μια διακρατικη αποκλειστικη συμφωνια (εκτος ἤ με αδεια toυ Schegen), ἤ οι Ρωσσοι να πληρωνουν στην αφιξη ενα πολυ μικρο ποσο 5-10 ευρω. Ετσι να ειστε σιγουροι θα γεμιζε παλι η χωρα με τουριστες και σιγα σιγα και αυτοι θα φευγαν απο τα ALL INCLUSIVE και θα μενανε στα φτηνοτερα SELF CATERING καταλυματα. Το προβλημα ειναι οτι το κοστος διατροφης κτλ στην Ελλαδα ειναι λιαν υψηλο και για αυτο οι περισσοτεροι πανε στην Τουρκια που δεν χρειαζονται και Βιζα!!!!!!! Τωρα μαθαινω οτι το κοστος διατροφης στην Τουρκια εφτασε σχεδον την Ελλαδα.

    Γ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Καζάκης αναφέρει τον τουρισμο απο την Ιαπωνια ως παράδειγμα ραγδαίας μείωσης του ρεύματος και όχι ως τον αποδοτικοτερο για την Ελλάδα τουρισμό, συγκρινόμενο με άλλες χώρες όπως σωστα γράφεις...

      Διαγραφή
  25. "Αν αποκεφαλίσουμε το κομματικό κράτος, δηλαδή αν ακυρώσουμε τις πάνω από 30 χιλιάδες πολιτικές θέσεις στον ευρύτερο τομέα που καταλαμβάνει το κυβερνών κόμμα με δικά του πολιτικά στελέχη και είναι παντελώς άχρηστες στη λειτουργία του δημόσιου τομέα..."

    Σε ποιες θέσεις ακριβώς αναφέρεστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καθε βουλευτης, υπουργος και πολιτικαντης σερνει μαζι του κι ενα τσουρμο της κακιας ωρας απο συμβουλους, παρασυμβουλους, κτλ, εως συζηγους, γκομενους, σοι, κτλ. που τους βολευει καθε φορα, αμοιβομενοι με παχυλους μισθους εως αστρονομικους, ιδιατερα εαν ειναι σε κατι παντελως αχρηστες επιτροπες ή ελλεινους οργανισμους, οπως το Ταυπεδ. Πχ. ποσα παιρνει ο Κωνστας, ο γνωστος λαμογιοδημοσιογραφισκος, ως εκπροσωπος τυπου εκει; Τα παραδειγματα ειναι απειρα.

      Διαγραφή
    2. Σύμφωνα με μελέτη του '90 γύρω στις 30 χιλιάδες είναι οι αμοιβώμενες θέσεις που καταλαμβάνουν οι άνθρωποι του κυβερνώντος κόμματος μόλις καταλάβει την κυβέρνηση. Μιλάμε για το τσούρμο που φέρνει μαζί του το κάθε μέλος της κυβέρνηση, οι θέσεις σε γενικές γραμματείες, διοικητικά συμβούλια, επιτροπές και επιτροπάτα. Μιλάμε για τον κομματικό στρατό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

      Διαγραφή
  26. "Αν αποκεφαλίσουμε το κομματικό κράτος, δηλαδή αν ακυρώσουμε τις πάνω από 30 χιλιάδες πολιτικές θέσεις στον ευρύτερο τομέα που καταλαμβάνει το κυβερνών κόμμα με δικά του πολιτικά στελέχη και είναι παντελώς άχρηστες στη λειτουργία του δημόσιου τομέα..."

    Εγω θελω να κανω μια απλη ερωτηση.

    Πιστευεται αληθεια οτι μπορει να αλλαξει η δουλικη, ραγιαδικη και ρουσφετορολικη νοοτροπια του Ελληνα με την αλλαγη κυβερνησεως και πολιτικου συστηματος διακυβερνησης?

    Μα ο ραγιαδισμος, η δουλοπρεπεια, η ρουσφετολογια και ο ατομισμος του Ελληνα ειναι εγκαθιδρυμενα απο την εποχη του Αλη Πασα, που λενε στο χωριο μου, και μονο οταν περασουν παρα πολλες δεκαετιες και επιμονη σκληρη και τιμια διακυβερνηση τοτε πιστευω μπορει να υπαρξει ελπιδα για την εμπεδωση ενος Δημοκρατικου, δικαιου και αξιοκρατικου τροπου διακυβερνησεως της χωρας μας.

    Ο ‘’εξυπνος’’, ‘’κουτοπονηρος’’και ‘’ατομιστης ‘’ Ελληνας θα συνεχισει να φερνεται οπως σημερα και θα κυταζει να κανει την δουλεια του και το συμφερον του, παντα με καποιο ΜΕΣΟΝ!

    Το πιο σοβαρο προβλημα που πρεπει να αντιμετωπισει ενα νεο συστημα διακυβερνησης της χωρας ειναι η καταργηση της μονιμοτητας στο δημοσιο τομεα, ωστε να παψει αυτο το χαλι, που σχεδον κανενας Δημοσιος υπαλληλος δεν κανει την δουλεια του οπως θα πρεπει να την κανει για την καλη εξυπηρετηση του πολιτη και φυσικα οι προσληψεις να γινονται με αδιαφανια και αξιοκρατια και οχι με ΜΕΣΟ. Η μονη υπηρεσια που γνωριζω οτι δουλευει σημερα αρκετα ικανοποιητικα ειναι το Γραφειο Εξυπηρετησης του Πολιτη, και αυτο απο προσωπικη μου πειρα.

    Κ. Καζακη οτα πετυχεται του σκοπου σας και αλλαξει η διακυβερνησης της χωρας καλο θα ηταν και θα σας συμβουλευα να φερεται Εγγλεζους Ειδικους να ωργανωσει την Γραφιοκρατια στην Ελλαδα, ειδαλως θα πανε χαμενοι οι κοποι σας!

    Γ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα αυτά γεννήθηκαν στη συμπεριφορά του Έλληνα γιατί δεν ένιωσε ποτέ και δεν ήταν ποτέ νοικοκύρης στον τόπο του. Αυτό πρέπει να αλλάξει και μόλις ο μέσος Έλληνας νιώσει ότι ο τόπος αληθινά, πραγματικά του ανήκει, τότε θα εντυπωσιαστείτε με την αλλαγή νοοτροπίας, η οποία ήδη συντελείται σε πολύ πλατιές μάζες ειδικά της πιο παραγωγικής ηλικίας.

      Διαγραφή
  27. Τα στοιχεια Καζάκη που αφορούν τους επισκέπτες (δεν μου αρέσει ο όρος τουρίστες) απο Ιαπωνια είναι απολύτως ακριβή
    Οι 15.000 που λείπουν για να γίνει το νουμερο 150.000 οφείλεται στο οτι πολλοί απο αυτους που ταξιδεύουν είναι μεν μόνιμοι κάτοικοι Ιαπωνίας αλλά έχουν διαφορετικές εθνικοτητες αρα και διαβατήρια.
    Στη χώρα αυτή ζουν δευτερης, τρίτης, και τέταρτης γενεάς κατοικοι, κυρίως Κινέζοι και Κορεάτες.
    Αυτοι, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής των προγονων τους έχουν υπηκοότητες και διαβατήρια της Λ.Δ. της Κίνας, της Ταϊβάν, του Χονγκ-Κονγκ, της Ν. Κορέας ή της Λ.Δ. της Κορέας.
    Επειδή το ιαπωνικό κράτος χορηγεί δύσκολα την ιαπωνική υπηκοότητα ακόμα και σε δεύτερης ή τρίτης γενεάς κατοικους της, αλλά και επειδή οι κατοικοι αυτοί για τους δικούς τους ιδιαίτερους λογους δεν ζητούν να λάβουν την ιαπωνική υπηκοότητα, ταξιδεύουν με μη ιαπωνικά διαβατήρια.
    Ετσι δεν προσμετρούνται με τους αλλους Ιάπωνες καίτοι το σημείο αναχώρησής τους ειναι η Ιαπωνία.
    Το γραφείο του ΕΟΤ στο Τόκιο, αλλά και τα ιαπωνικά τουριστικά πρακτορεία, θεωρουν αυτους τους ταξιδιώτες ως Ιάπωνες, προερχόμενους απο την ιαπωνική τουριστική αγορα. Όχι όμως και οι αρχές των αεροδρομίων μας που τους κατατάσσουν με βαση την εθνικότητα και το διαβατήριό τους.
    Ελπίζω να βοήθησα να λυθεί το ...μυστηριο με το ...γκαπ που έχει ο ανώνυμος σχολιογράφος στο κεφάλι του!
    ΥΓ.1 Οι κατοικοι Ιαπωνίας που προαναφερα, ακομα και οι β/Κορεάτες, είναι του ιδιου (υψηλού) βιοτικού και μορφωτικου επιπέδου με τους Ιάπωνες και δύσκολα ξεχωρίζουν.
    Κυρίως κρατούν τις υπηκοότητες τους για να μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να επισκέπτονται τις προγονικες πατρίδες τους.
    Τα ιαπωνικά διαβατήρια δεν ισχύουν για την Β. Κορεα επειδή οι δυο χώρες δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις μετα τον κορεατικό πόλεμο.
    Συγγνώμη για τα παραπανω (βαρετά) στοιχεία που δινω...
    ΥΓ.2 Το θέμα της απευθειας αεροπορικής σύνδεσης κυριως με χώρες υψηλού βιοτικού επιπέδου, είναι πολύ σημαντικό.
    Τα δρομολόγια της Ολυμπιακής απο και προς Τόκιο με ενδιάμεσο σταθμό την Μπανγκόκ, ενω θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, απο κακή επιχειρησιακη σχεδιαση, απέτυχαν του σκοπού τους.
    Ένας εθνικός αερομεταφορέας υπο πατριωτική/δημοκρατική κυβέρνηση θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιαπωνία με non stop πτήσεις, ακολουθώντας την πολυ συντομότερη Βόρεια Διαδρομη (πανω απο την Σιβηρία) με καθημερινές αναχωρήσεις.
    Με αυτό τον τροπο μπορούν να μεταφερθούν τουλαχιστον οι ίδιοι επισκέπτες όπως παλιά. Ή και περισσότεροι.
    Η παρατήρηση κάποιου φίλου νωρίτερα οτι υπάρχει οικονομική δυσκολία στους Ιπαωνες δεν ισχύει και πολύ. Εξακολουθούν να βρισκονται στην κορυφή των καλά αμοιβομενων πολιτων με υψηλή ροπή προς αποταμιευση (προσφιλής όρος του Καζακη και ολων των σοβαρών οικονομικών αναλυτών που βλέπουν τα Οικονομικά ως κοινωνική επιστημη). Περίπου 300.000 ευρώ έχει στις τράπεζες η μέση οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τρίτο υστερόγραφο περί Ιαπωνίας:
    Το ισχυρό ευρώ, αναμεσα στα αλλα κακα, συμβάλει και αυτό στη μείωση των αφίξεων. Το εθνικό νόμισμα με την δυνατότητα που δίνει να μπορεί να γίνεται μαλακό κατα το δοκούν, θα απογειώσει όχι μονο τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα αλλά και τις υπηρεσιες που θα γίνουν πολύ ελκυστικές.
    Όμως επειδη το τουριστικό προϊόν είναι πολύ ευαίσθητο, καλό θα ηταν να μην αποτελέσει το μοναδικό φάρμακο δια πάσαν νόσον και δια πάσαν μαλακίαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ ενδιαφεροντα στοιχεια και καθολου βαρετα. Ευχαριστουμε.
      Επισης, οσο αφορα το τελευταιο σχολιο σας, ισχυει 100% και ο Καζακης εχει τονισει παλια, οτι ο τουρισμος πρεπει να ναι παντα συμπληρωματικος, γι αυτο ακριβως το λογο.

      Διαγραφή
  29. «Ω ΕΛΛΑΣ, ΗΡΩΩΝ ΧΩΡΑ, ΤΊ ΓΑΪΔΑΡΟΥΣ ΒΓΆΖΕΙΣ ΤΏΡΑ!»

    Προχθες κατα συμπτωση εμαθα οτι καποιοι Ελληνες απο τον Καναδα κανουν προσπαθεια να ξεκινησουν μια νεα αεροπορικη εταιρια που θα συνδεσει με κατευθειαν πτησεις τηςν ΑΘΗΝΑ με την Αμερικη και Καναδα.

    Αυτη ειναι η προσωρινη ιστοσελιδα τους> http://skygreece.com

    Ειναι φανερο οτι το στησιμο μιας τετοιας εταιριας δεν γινεται σε μια μερα και φυσικα χρειαζονται αρκετα χρημματα προτου αρχισει το επιχειρημα. Συνηθως παιρνει γυρω στα 2 χρονια η προετοιμασια προτου αρχισουν οι πτησεις. Φυσικο ειναι οτι οσοι ξεκιναν κατι τετοιο παντα βγαινουν και κανουν ‘’χονδρες’’ ανακοινωσεις γεματες αισιοδοξια κτλ. Συνηθισμενο φαινομενο και δικαιολογειτε και το μονο που πρεπει να κανουμε ειναι να παρακολουθουμε τις εξελιξεις και τα γεγονοτα και να τους ευχομαστε καλη επιτυχια. Το αποτελεσμα θα δειξει ποσο σοβαροι και τιμιοι ειναι.

    Ομως ηρθε στην προσοχη μου και το εξης Φορουν www.airliners.gr που εχει δημιουργησει ενα θεμα σχετικα με την ‘’ www.skygreece.com ’’ απο τοτε που εκαναν τις πρωτες ανακοινωσεις.

    http://www.airliners.gr/community/viewtopic.php?f=46&t=8460&sid=3d0264d27630b48925ee3e63cca34d17

    Διαβαζοντα τα διαφορα σχολια εμεινα αφωνος με την κακεντρεχια, κακη κριτικη και ολα τα αλλα ασχημα σχολια που κανουν οι διαφοροι ‘’ Ειδημονες, ειδικοι και ασχετοι’’ που χωρις να γνωριζουν τιποτα απο πρωτο χερι εχουν γεμισει 32 σελιδες πικροχολα σχολια.

    Μπραβο ρε στους σημερινους ‘’Ελληναραδες’’ που τα ξερουν ολα και δεν ειναι ικανοι να κυβερνησουν ουτε και τον πισινο τους! Τετοια αισχροτητα δεν εχω ξανασυναντησει.

    Ετσι πλεον αντιλαμβανομαι γιατι το κινημα και οι αγωνες του κ. Καζακη εχουν τοσο αργο χρονο αναμεταδοσης και εξαλωσης στον Ελληνικο λαο. Τα ιδια αισχη οπως και στο τρισαθλιο ιστολογιο ‘’Παταρι’’ που επιτεθηκε στον κ. Καζακη με ανηθικα λογια.

    Και μια και ειμαι λιγο παλαιος θυμηθηκα το ποιημα του Σουρη ...... «Ο Ρωμιος» που νομιζω ειναι λιαν επικαιρο σημερα.

    Ο Ρωμιός

    Στον καφενέ απ' έξω σαν μπέης ξαπλωμένος,
    τού ήλιου τίς ακτίνες αχόρταγα ρουφώ,
    και στων εφημερίδων τα νέα βυθισμένος,
    κανέναν δεν κοιτάζω, κανέναν δεν ψηφώ.

    Σε μιά καρέκλα τόνα ποδάρι μου τεντώνω,
    το άλλο σε μιαν άλλη, κι ολίγο παρεκεί
    αφήνω το καπέλο, και αρχινώ με τόνο
    τούς υπουργούς να βρίζω και την πολιτική.

    Ψυχή μου! τί λιακάδα! τί ουρανός! τί φύσις!
    αχνίζει εμπροστά μου ο καϊμακλής καφές,
    κι εγώ κατεμπνευσμένος για όλα φέρνω κρίσεις,
    και μόνος μου τίς βρίσκω μεγάλες και σοφές.

    Βρίζω Εγγλέζους, Ρώσους, και όποιους άλλους θέλω
    και στρίβω το μουστάκι μ' αγέρωχο πολύ,
    και μέσα στο θυμό μου κατά διαβόλου στέλλω
    τον ίδιον εαυτό μου, και γίνομαι σκυλί.

    Φέρνω τον νούν στον Διάκο και εις τον Καραΐσκο
    κατενθουσιασμένος τα γένια μου μαδώ,
    τον Έλληνα εις όλα ανώτερο τον βρίσκω,
    κι απάνω στην καρέκλα χαρούμενος πηδώ.

    Την φίλη μας Ευρώπη με πέντε φασκελώνω
    απάνω στο τραπέζι τον γρόθο μου κτυπώ...
    Εχύθη ο καφές μου, τα ρούχα μου λερώνω,
    κι όσες βλαστήμιες ξέρω αρχίζω να τίς πω.

    Στον καφετζή ξεσπάνω...φωτιά και κείνος παίρνει.
    Αμέσως άνω κάτω τού κάνω τον μπουφέ,
    τον βρίζω και με βρίζει, τον δέρνω και με δέρνει,
    και τέλος δεν πληρώνω...δεκάρα τον καφέ.

    Γ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Θα ήθελα να προσθέσω χωρίς να διαφωνώ με τα προγραφέντα του κ. Καζάκη μια και η δουλειά μου είναι στο χώρο του τουρισμού.
    Για να έρθει ο τουρίστας χρειαζεται απευθείας και φθηνές πτήσεις. Με το πανάκριβο αεροδρόμιο (σε φόρους) που έχουμε εταιρείες σαν την RYANAIR θα αναζητούν αεροδρόμια στο Βόλο χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αλήθεια γιατί στο Βόλο και όχι στην Κόρινθο που υπάρχει και σύνδεση με προαστιακό...θα έμπαινε όμως στη σύγκριση με τους Γερμανούς. Για να δείξω πόση σημασία έχουν οι απευθείας πτήσεις θα σας δώσω το παράδειγμα της Αθήνας που δυστυχώς είναι σταθμός και όχι προορισμός. Ο Αύγουστος για τα αθηναικά ξενοδοχείο δεν είναι καλός μήνας καθώς μπαίνουν οι περισσότερες πτήσεις charter με απευθείας σύνδεση με τα νησιά.
    Για να έρθει ο τουρίστας χρειάζεται θεματικές. Εκθέσεις, συνέδρια, πολιτιστικά δρώμενα. Στην Κωνσταντινούπολη έχουν καθιερώσει για παράδειγμα εβδομάδα μόδας με ταυτόχρονη προσφορά από την TURKISH AIRLINES φθηνών εισιτηρίων για τη συγκεκρινένη χρονική περίοδο. Μπορεί κάποιοι να γελάτε με το παράδειγμα αλλά τολμήστε να πάτε στην Istiktal την περίοδο εκείνη.
    Για να έρθει ο τουρίστας χρειάζεται φθηνές αλλά καλές υπηρεσίες, δεδομένου του ανταγωνισμού που υπάρχει με τις γείτονες χώρες. Τα ελληνικά ξενοδοχεία δεν είναι ακριβά ή να το θέσω καλύτερα δεν αισχροκερδούν πάνω στον πελάτη. Όταν ένα booking site παίρνει προμήθεια 20 + % ενώ σε άλλες χώρες ευρωπαϊκές παίρνει κάπου στο μισό τότε καταλαβαίνετε το κέρδος που μένει στον ξενοδόχο. Είναι θέμα που θα έπρεπε να είχε λύσει ήδη τουλαχιστόν από την μεριά της ένωσης ξενοδόχων έναντι σε κάθε booking site και μαλιστα ελληνικό που μετοίκησε εν Ολλανδία.
    Για να έρθει ο τουρίστας πρέπει τουλάχιστον το ιστορικό σου κέντρο να το διατηρείς καθαρό και να προσφέρεις μια σχετική ασφάλεια. Καθαρίζουν την Ομόνοια - έβλεπα τις προάλες και ρεπορτάζ με την επιτυχία του Δένδια- αλλά δεν δείχνουν τον άστεγο κόσμο που μεταναστεύει προς το Μοναστηράκι. Εντάξει να την φτιάξουμε την πανεπιστημίου πεζόδρομο και να γίνει το εμπορικό σημείο της πόλης...χρειάζεται...αλλά να μην παρατήσουμε εντελώς το ιστορικό κέντρο... Και οι Τούρκοι έφτιαξαν την taxim αλλά δεν κατεστρεψαν το sultanahmet. Οι άστεγοι να κοιμούνται, να αφοδεύουν και τα κλεφτρόνια να αλωνίζουν μέσα και έξω από το μετρό. Απερίγραπτες καταστάσεις.
    Και έλεος με αυτές τις κρουαζιέρες. Μόνο η Ακρόπολη τους βλέπει...σας βεβαιώ μόνο αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή