Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Όταν η ιδιοτέλεια σε σπρώχνει να ξεχνάς ακόμη και τα πιο προφανή…

Το να κάνεις προτάσεις για την κρίση και μάλιστα της ευρωζώνης, προϋποθέτει ότι, αφενός, γνωρίζεις ποιο είναι το πρόβλημα και, αφετέρου, είσαι σοβαρός σ’ αυτά που προτείνεις. Το κατά πόσο είναι ορθά αυτά ή όχι, κρίνεται εκ των υστέρων. Τα λέμε αυτά γιατί οι περίφημες 4 προτάσεις των Βαρουφάκη, Γκάλμπρεϊθ και Χόλαντ στερούνται και σοβαρότητας και γνώσης του προβλήματος. Μάλιστα, ως προς τον χαρακτήρα τους, είναι τόσο προκλητικά υπέρ της κερδοσκοπίας στις διεθνείς αγορές χρέους και νομίσματος, που λες και τους έβαλαν να τις κάνουν οι πιο αδίστακτοι κερδοσκόποι σαν τον Σόρος.

Καταρχάς, οι επιφανείς αυτοί οικονομολόγοι δεν έχουν ιδέα σε τι πράγμα αναφέρονται. Για τους κυρίους αυτούς η κρίση της ευρωζώνης δεν υπάρχει. Ναι, καλά ακούσατε δεν υπάρχει. Απαρτίζεται από τέσσερεις διαπλεγμένες, άλλες, διακριτές κρίσεις, οι οποίες εκδηλώθηκαν κατά λάθος, ή εξεπίτηδες, δεν έχει καμιά σημασία. Αυτές είναι μια «τραπεζική κρίση», μια «κρίση χρέους», μια «κρίση επενδύσεων» και μια «κοινωνική κρίση». Καμιά από αυτές – ως δια μαγείας – δεν έχει σχέση με το ευρώ. Και καμιά από αυτές – πάλι ως δια μαγείας – δεν είναι συστημική, δηλαδή δεν αφορά στον τρόπο λειτουργίας του παγκόσμιου συστήματος των αγορών. Είναι κάτι που απλά συνέβη.

Εδώ που τα λέμε καμιά τους δεν έχει σχέση με τίποτε απ’ ότι έχει συμβεί τις τελευταίες δυο δεκαετίες στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου. Τουλάχιστον έτσι μας παρουσιάζουν τα πράγματα οι επιφανείς οικονομολόγοι. Ούτε με την υπερδιόγκωση και τον υδροκεφαλισμό των αγορών κεφαλαίου, που έχει σαν αποτέλεσμα τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία να ανέρχονται στα 206 τρις δολ. το 2007, ήτοι στο 355% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ούτε με το γεγονός ότι αυτή η ιστορικά πρωτοφανής συγκέντρωση χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων γέννησε διεθνείς τράπεζες τέρατα που ξεπερνούν σε μέγεθος ακόμη και τα μεγαλύτερα κράτη της υφηλίου. Και προκειμένου να αναχρηματοδοτούνται αυτές οι τερατογεννέσεις δημιουργήθηκε μια πρωτοφανής αγορά παραγώγων ονομαστικής αξίας 596 τρις δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2007, η οποία τον Δεκέμβριο του 2012 έφτασε τα 632 τρις δολάρια, αλλά και μια διεθνής αγορά συναλλάγματος με ημερήσιο τζίρο το 2007 της τάξης των 3,3 τρις δολαρίων και το 2010 της τάξης των 4,0 τρις δολαρίων.

Αυτή η τερατογέννεση έκανε ακόμη και τον Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, παλιό μέλος της διοικούσας της ΕΚΤ, να αναρωτηθεί στις 15/4/2010: «Μήπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει μεγαλώσει υπερβολικά;» Η απάντηση ήταν ναι. Κι αυτή η τερατογέννεση δεν βρήκε πουθενά αλλού πιο γόνιμο έδαφος από την ευρωζώνη όπου το κοινό νόμισμα σχεδιάστηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, δηλαδή να δώσει την δυνατότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες να ελέγξουν απόλυτα – όσο πουθενά αλλού στον πλανήτη – τη νομισματική και πιστωτική κυκλοφορία όλων των κρατών μελών,  των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της ευρωζώνης. Έτσι η ίδια η ύπαρξη του ευρώ εξαρτήθηκε από την γιγάντωση του χρηματοπιστωτικού τομέα της ευρωζώνης, αλλά και από την δυνατότητά του να παίζει έναν διεθνή ρόλο αντίστοιχο με εκείνον του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου και συναλλαγών.

ΠΛΗΡΩΝΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ

Το γιατί έγιναν όλα αυτά, μην το ψάχνετε. Ούτε οι επιφανείς οικονομολόγοι το ψάχνουν, δεν τους απασχολεί. Ούτε εμείς θα κάτσουμε να εξηγήσουμε ότι όλα αυτά είναι ιστορικά προϊόντα μιας πρωτοφανούς υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όχι μόνο γιατί οι επιφανείς οικονομολόγοι δεν γνωρίζουν ούτε καν τι σημαίνει «συσσώρευση του κεφαλαίου», αλλά γιατί δεν είναι ανάγκη να αντιλαμβάνεται κανείς σε βάθος τις αιτίες ενός φαινομένου, για να διαπιστώσει κάτι τόσο προφανές όπως τον τρομακτικό υδροκεφαλισμό των χρηματαγορών και των τραπεζών που κυριολεκτικά πνίγει τη σημερινή οικονομία και κοινωνία. Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις την γεωλογική σύσταση ενός τεράστιου βράχου, ή τι έγινε και έπεσε, για να διαπιστώσεις ότι έχει κυλίσει και σου έχει ισοπεδώσει το σπίτι. Αρκεί το προφανές.

Οι επιφανείς οικονομολόγοι όμως ούτε καν το προφανές δεν διαπιστώνουν. Το γεγονός δηλαδή ότι οι τερατογεννέσεις αυτές αντιστοιχούν σε τρομακτική συγκέντρωση οικονομικής δύναμης και πολιτικής ισχύος, ούτε που τους περνά από το μυαλό. Όπως και το γεγονός ότι η ίδια η λογική αυτής της συγκέντρωσης δεν τους επιτρέπει να σταματήσουν μπροστά σε τίποτε, μπροστά σε κανένα έγκλημα, σε καμιά απάτη, σε κανενός είδους κοινωνική, ή άλλη ευαισθησία προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραπέρα επέκτασή τους σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και της ζωντανής εργασίας, επίσης δεν τους απασχολεί. Αυτή είναι η χαρά του να είσαι διαπρεπής ακαδημαϊκός οικονομολόγος. Μπορείς να αγνοείς με τον πιο προκλητικό τρόπο τα πιο προφανή κι έπειτα να έχεις το θράσος να καταθέτεις προτάσεις που θα πρέπει οι υπόλοιποι να πάρουν στα σοβαρά.  

Ποια ήταν η κυρίαρχη τάση στην αντιμετώπιση της κρίσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη μετά το κραχ του 2008; Το σύνολο των πόρων της πραγματικής οικονομίας, είτε με την μορφή χρήματος, είτε με την μορφή εισοδημάτων και εργασίας, τέθηκαν στη διάθεση των κεφαλαιαγορών προκειμένου να συνεχίσουν να μεγεθύνονται με ακόμη πιο εκτρωματικό τρόπο. Και μαζί μ’ αυτές οι τραπεζικοί κολοσσοί. Τα κράτη και οι διεθνείς μηχανισμοί ταυτίστηκαν όσο ποτέ άλλοτε με αυτές τις τερατογεννέσεις της χρηματαγοράς και λειτούργησαν ως μεσίτες, ως μηχανισμοί βίαιης αναδιανομής σε βάρος της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας προκαλώντας μια «ανθρωπιστική κρίση» πρωτοφανών διαστάσεων ακόμη και στην καρδιά του πάλαι ποτέ ανεπτυγμένου κόσμου.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΝΕΣΗ

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ας δούμε τι συνέβη με τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, που περιλαμβάνουν την αξία κεφαλαιοποίησης των χρηματιστηρίων, τα κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα, καθώς και τα δάνεια. Το 1980 αυτά τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ανέρχονταν γύρω στα 12 τρις δολάρια ήτοι το 120% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές. Μέσα σε μια δεκαετία, δηλαδή έως το 1990, τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν στα 56 τρις δολάρια, ήτοι στο 263% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η μέση ετήσια άνοδος αυτών των περιουσιακών στοιχείων τη δεκαετία 1980-90 ήταν 16,7%. Η εκτίναξη αυτή ήταν προϊόν της βαθύτερης έως τότε μεταπολεμικής ύφεσης, που συνοδεύτηκε από τη γενικευμένη «κοινωνική ρεβάνς» του Θατσερισμού και του Ρηγκανισμού παγκόσμια, καθώς και το άνοιγμα του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στις δυνάμεις της παγκόσμιας αγοράς. 

Ως το 2000 τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία είχαν ανέλθει στα 119 τρις δολάρια, ήτοι στο 310% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Στη δεκαετία 1990-2000 η μέση ετήσια άνοδός τους ήταν 7,8% και συνοδεύτηκε με την ανατροφοδότηση του χρέους των εξαρτημένων χωρών και κυρίως του λεγόμενου «τρίτου κόσμου», που συνοδεύτηκε με την επιβολή άγριων πολιτικών ιδιωτικοποίησης και ανοίγματος των αγορών παντού, την ολοκληρωτική και δόλια κατάρρευση των χωρών του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, ώστε να χρησιμοποιηθούν από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου ως σύγχρονο Ελντοράντο για τους πιο αδίστακτους τραπεζίτες και επενδυτές. Την δεκαετία αυτή είχαμε ένα κύμα χρεοκοπιών στη Λατινική Αμερική, στην Ασία, στην Ανατολική Ευρώπη με πρώτη και κύρια την Ρωσία, που αντί να τιθασεύσουν την διόγκωση των αγορών κεφαλαίου πυροδότησαν ένα νέο τσουνάμι δανεισμού και χρηματοπιστωτικής επέκτασης διεθνώς.

Το 2007 τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους πριν το κραχ του φθινοπώρου του 2008. Το 2000-2007 η μέση ετήσια αύξηση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων ανερχόταν σε 8,1%. Η εκτίναξη αυτή πυροδοτήθηκε από το άνοιγμα όλων των κρουνών χρήματος που ακολούθησε το κραχ του 2001 και την κήρυξη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», μαζί με την τρομακτική πιστωτική επέκταση που ακολούθησε την εισαγωγή του ευρώ όχι μόνο στην ευρωζώνη, αλλά και διεθνώς.

Το κραχ του 2008 εξανέμισε 28 τρις δολάρια από τις κεφαλαιοποιήσεις των χρηματιστηρίων έως το τέλος του έτους, δημιουργώντας ένα τεράστιο πρόβλημα επενδύσεων κυρίως στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Οι υπόλοιπες κατηγορίες χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων γνώρισαν αύξηση κατά 11 τρις δολάρια μέσα στην ίδια χρονιά. Έτσι το σύνολο των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 3 τρις δολάρια, προκειμένου τα κράτη να φορτωθούν ζημιές των τραπεζών και της αγοράς. Τα ομόλογα χρηματοδότησης του χρηματοπιστωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 3 τρις δολάρια, για να αναπληρώσουν μέρος της χασούρας του χρηματιστηρίου. Τα τιτλοποιημένα δάνεια αυξήθηκαν διεθνώς κατά 1 τρις δολάρια, ενώ τα μη τιτλοποιημένα κατά 4 τρις δολάρια.  

Το 2008 τελικά, λόγω του κραχ, τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία υπέστησαν μια καθίζηση της τάξης του -8,3% και έπεσαν στα 189 τρις δολάρια, ήτοι στο 307% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Προκειμένου να μην συνεχιστεί αυτή η πτώση δαπανήθηκαν δεκάδες τρις δολάρια από τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς, που αντλήθηκαν από την πραγματική οικονομία, τα εισοδήματα των εργαζομένων και την παραγωγή. Το αποτέλεσμα ήταν το 2009 να επανέλθουν τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στα 206 τρις δολάρια, ήτοι στο 339% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2010 ανέβηκαν στα 219 τρις δολάρια, ήτοι στο 335% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ το 2011 υπέστησαν μια ελαφρά μείωση πέφτοντας στα 218 τρις δολάρια, ήτοι στο 312% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2012 όμως ξεπέρασαν τα 225 τρις δολάρια, ήτοι το 312% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η μεγάλη αγωνία ολόκληρου του συστήματος, από τα επιτελεία της ευρωζώνης, έως τα επιτελεία της Ουάσινγκτον έγκειται στο γεγονός ότι, παρά την τρομακτική υποτίμηση της πραγματικής οικονομίας και των εργαζομένων υπέρ των χρηματαγορών και των τραπεζικών κολοσσών, τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία δεν μπόρεσαν να επανέλθουν στους ρυθμούς ανόδου προ του 2007. Έτσι από το 2008 έως το 2012 η μέση ετήσια αύξησή τους ήταν της τάξης του 4,7%.

ΠΟΙΟΣ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΟ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟ ΤΕΡΑΣ;

Γιατί όμως η επέκταση αυτού του υδροκέφαλου τέρατος είναι τόσο ζωτικής σημασίας για το κυρίαρχο σύστημα;

Πρώτο, γιατί από την επέκτασή του εξαρτώνται οι μεγαλύτερες περιουσίες του πλανήτη. Οι μεγάλες περιουσίες αποτελούνται κατά κύριο λόγο από χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή από άυλα περιουσιακά στοιχεία που αντλούν αξία από μια συμβατική ή χρεωστική απαίτηση. Όπως π.χ. είναι οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα και οι μετοχές. Η εκρηκτική άνοδος των χρηματαγορών έδωσαν την δυνατότητα στις μεγαλύτερες περιουσίες του πλανήτη να μετατοπιστούν σε περισσότερο ρευστά περιουσιακά στοιχεία, από την γη, τα ακίνητα και άλλες μορφές ενσώματων πάγιων στοιχείων. Κι επομένως η διατήρηση, αλλά και η αύξηση αυτών των περιουσιών εξαρτάται από την δυναμική των χρηματαγορών. Όσο περισσότεροι άυλοι τίτλοι και χρεωστικές απαιτήσεις συσσωρεύονται στις ήδη εκρηκτικά διογκωμένες αγορές χρήματος και πίστης, τόσο καλύτερα για τις μεγαλύτερες περιουσίες του πλανήτη.

Πόσες είναι αυτές; Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση με τίτλο World Wealth Report από την Cap Gemini και την RBC Wealth Management, ο αριθμός για το 2012 των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη με πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια προσωπική περιουσία ανήλθε στα 12 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή μόλις το 0,017% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η συνολική αξία του πλούτου που κατέχουν αυτά τα άτομα ανερχόταν την ίδια χρονιά στα 46,2 τρις δολάρια. Αν σκεφτεί κανείς ότι το 2012 το παγκόσμιο ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ήταν 71,7 τρις δολάρια, τότε οι περιουσίες των πιο πλούσιων ανθρώπων της ίδιας χρονιάς αντιστοιχούσαν στο 64,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ποια είναι η σύνθεση αυτών των περιουσιών; Σύμφωνα με την έκθεση, το πρώτο τρίμηνο του 2013 οι περιουσίες των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη αποτελούνταν κατά 28,2% μετρητά και καταθέσεις, 26,1% μετοχές, 20,0% γη και ακίνητα, 15,7 επενδύσεις σταθερού εισοδήματος (κυρίως ομόλογα κρατικά και επιχειρήσεων) και 10,1% από εναλλακτικές επενδύσεις (δομημένα προϊόντα, hedge funds, παράγωγα, FOREX, εμπορεύματα, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια). Το 2007 οι περιουσίες των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη ανέρχονταν συνολικά σε αξία στα 40,7 τρις δολάρια, εκ των οποίων το 33% ήταν μετοχές, το 27% επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, το 17% μετρητά και καταθέσεις, το 14% σε γη και ακίνητα, ενώ το 9% σε εναλλακτικές επενδύσεις.   

Το 2007 εκτιμούσε η τότε έκθεση ότι, με βάση τους ρυθμούς επέκτασης της διεθνούς χρηματαγοράς, οι περιουσίες των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη θα έφταναν αισίως το 2012 στα 59,1 τρις δολάρια συνολική αξία. Το κραχ του 2008 τίναξε στον αέρα την πρόβλεψη εκείνη και σήμερα εκτιμάται ότι αν επιτευχθεί μια μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 6,5% οι περιουσίες αυτές θα φτάσουν σε συνολική αξία το 2015 στα 55,8 τρις δολάρια. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο δεν εξαρτάται τόσο από την επέκταση της πραγματικής οικονομίας, ούτε του ΑΕΠ. Ούτε καν από την παραδοσιακή κερδοφορία των επιχειρήσεων. Εξαρτάται πρωτίστως από τον ρυθμό επέκτασης της χρηματαγοράς, από τον ρυθμό αύξησης των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Και κυρίως από την παραπέρα διόγκωση των χρεωστικών απαιτήσεων σε βάρος κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Συνεπώς από την ακόμη μεγαλύτερη διόγκωση των επενδυτικών κεφαλαίων και των μεγάλων διεθνών τραπεζών.

Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Δεύτερο, από τον υδροκεφαλισμό των διεθνών χρηματαγορών εξαρτάται και η διασυνοριακή κίνηση κεφαλαίου, η οποία περιλαμβάνει τον δανεισμό, τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις αγορές μετοχών και ομολόγων άλλων χωρών. Η διασυνοριακή κίνηση κεφαλαίου αποτελεί την βασική κινητήρια δύναμη της παγκοσμιοποίησης και του ανοίγματος των οικονομιών παγκόσμια στις δυνάμεις της διεθνούς αγοράς. Από 0,5 τρις δολάρια το 1980, ήτοι το 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έφτασε έως το 2000 στα 4,9 τρις δολάρια, ήτοι στο 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2007 κορυφώθηκε στα 11,8 τρις δολάρια, ήτοι στο 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ, για να πέσει την επόμενη χρονιά στα 2,2 τρις δολάρια και το 2009 στα 1,7 τρις δολάρια. Το 2010 ανάκαμψε στα 6,1 τρις δολάρια για να πέσει στα επόμενα δυο χρόνια στα 5,3 τρις δολάρια το 2011, δηλαδή στο 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ και στα 4,6 τρις δολάρια το 2012, ήτοι στο 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Συνολική πτώση από την εποχή της κορύφωσης το 2007 της τάξης άνω του 60%.

Η δημιουργία της νομισματικής ένωσης και του κοινού νομίσματος διευκόλυνε όσο δεν έπαιρνε το άνοιγμα των οικονομιών στην χρηματιστική παγκοσμιοποίηση. Κύριος μοχλός τα διασυνοριακά δάνεια που στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 19% την περίοδο 2000-07. Ποσοστό ρεκόρ παγκόσμια. Μεγάλος κερδισμένος το ευρωπαϊκό τραπεζικό καρτέλ με επικεφαλής την ΕΚΤ, το οποίο επεκτάθηκε με πρωτοφανείς ρυθμούς τόσο εντός της ευρωζώνης, όσο και εκτός, διαμέσου κυρίως του διατραπεζικού δανεισμού, τον απευθείας δανεισμό σε ξένους δανειολήπτες και της αγοράς ξένων ομολόγων και μετοχών. Η συνολική αξία των διασυνοριακών απαιτήσεων σε εκκρεμότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών ανήλθε από 8,1 τρις δολάρια το 2000 σε 20,7 τρις δολάρια το 2007.

Αν σκεφτεί κανείς ότι το ΑΕΠ ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007 ανερχόταν σε 15,7 τρις δολάρια από 10,6 τρις δολάρια το 2000, αντιλαμβάνεται κανείς τις διαστάσεις επέκτασης του ευρωπαϊκού τραπεζικού καρτέλ. Έως το 2007 οι Ευρωπαϊκές τράπεζες κατείχαν το 74% του συνόλου όλων των διασυνοριακών τραπεζικών απαιτήσεων που προέρχονταν από τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Το τσουνάμι αυτό τραπεζικής επέκτασης διευκόλυνε την επέκταση των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων και επενδυτών. Οι ετήσιες άμεσες ξένες επενδύσεις από Ευρωπαίους επενδυτές αυξήθηκαν από 1,1 τρις δολάρια το 2000 στα 1,6 τρις δολάρια το 2007, ενώ οι διασυνοριακές επενδύσεις χαρτοφυλακίου (ομόλογα και μετοχές) αυξήθηκαν από 1,2 σε 1,4 τρις δολάρια την ίδια περίοδο. Το 60% αυτών των επενδύσεων ήταν ενδοευρωπαϊκές.

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ

Η Γερμανία απέσπασε την μερίδα του λέοντος. Χάρις κυρίως στην ευρωζώνη μετατράπηκε σε μια από τις κυρίαρχες οικονομίες στην εξαγωγή κεφαλαίου στην Ευρώπη και παγκόσμια. Από 3,3% του ΑΕΠ της που ήταν το 2000 η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Γερμανίας, εκτινάχθηκε στο 26,5% το 2007 για να φτάσει το 2012 στο 40,4%. Δηλαδή το 2012 η Γερμανία εξήγαγε σε καθαρή βάση (δηλαδή μείον το κεφάλαιο που εισήχθη στην Γερμανία) κεφάλαιο αξίας κοντά στο 1,1 τρις ευρώ. Περί τα 100 δις λιγότερο απ’ όσο εισήγαγε καθαρά το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης την ίδια χρονιά.

Το 2001 η Γερμανία αντιπροσώπευε λιγότερο από το 2,4% του συνολικού εξαγόμενου κεφαλαίου παγκόσμια. Την επόμενη ακριβώς χρονιά η Γερμανία ανεβαίνει ορμητικά στο 9,2% του συνολικού εξαγόμενου κεφαλαίου παγκόσμια και κατακτά την 2η θέση ανάμεσα στις χώρες καθαρής εξαγωγής κεφαλαίου με πρώτη την Ιαπωνία (20,9%). Το 2007 η Γερμανία κατείχε το 14,5% της παγκόσμιας εξαγωγής κεφαλαίου με πρώτη αυτή την φορά την Κίνα (21,3%) και τρίτη την Ιαπωνία (12,1%). Το 2012 η Γερμανία κατείχε το 14,8% της παγκόσμιας εξαγωγής κεφαλαίου και ήταν πρώτη ανάμεσα στις χώρες που εξήγαν κεφάλαιο στην παγκόσμια οικονομία με δεύτερη την Κίνα (13,3%).     

Ο αγώνας της Γερμανίας είναι να κρατήσει πάση θυσία αυτή την δεσπόζουσα θέση στην εξαγωγή κεφαλαίου παγκόσμια. Ωστόσο, η εξαγωγική δυναμική της Γερμανίας εξαρτάται πρώτα και κύρια από το όλο και μεγαλύτερο άνοιγμα των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης ως οικονομίες καθαρής υποδοχής κεφαλαίου. Έστω κι αν χρειαστεί να τους επιβληθεί με την πιο απροκάλυπτη βία, καθώς η διασυνοριακή επέκταση του τραπεζικού καρτέλ που το εξασφάλιζε μέχρι πριν 2-3 χρόνια έχει υποστεί καθίζηση. Από το τέλος του 2007 οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειώσει τον διασυνοριακό δανεισμό και τις άλλες απαιτήσεις τους κατά 3,7 τρις δολάρια, εκ των οποίων τα 2,8 τρις δολάρια προέρχονται από ενδοευρωπαϊκές απαιτήσεις. Το 50% περίπου αυτής της μείωσης προέρχεται από τον διασυνοριακό διατραπεζικό δανεισμό. Το υπόλοιπο αποδίδεται σε πωλήσεις επιχειρηματικών και κρατικών ομολόγων, καθώς και μετοχών άλλων χωρών.

Προκειμένου να διασωθεί το τραπεζικό καρτέλ της ευρωζώνης οι κυβερνήσεις, η ΕΚΤ και τα επιτελεία του ευρώ έστησαν ολόκληρο μηχανισμό με στόχο να αντισταθμίσουν την χασούρα των τραπεζών. Οι ενισχύσεις που εισέπραξε και εξακολουθεί να εισπράττει το τραπεζικό καρτέλ της ευρωζώνης, το βοήθησε να αντισταθμίσει την πτώση στις διασυνοριακές απαιτήσεις του με την αύξηση της πιστωτικής εκμετάλλευσης της εγχώριας αγοράς. Έτσι ο εγχώριος δανεισμός και οι αγορές εγχώριων ομολόγων στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 3,8 τρις δολάρια από τα τέλη του 2007. Το αποτέλεσμα ήταν σε 11 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης τα ενεργητικά των τραπεζών να αυξηθούν αντί να συρρικνωθούν.

ΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Αυτή είναι η πραγματικότητα της κρίσης στην ευρωζώνη και όχι η διαπλοκή των τεσσάρων κρίσεων που μας επικαλούνται οι επιφανείς οικονομολόγοι. Επομένως, το πρώτο και βασικό ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι το εξής: Είναι βιώσιμο αυτό το «μοντέλο» χρηματοπιστωτικής επέκτασης με τους τραπεζικούς κολοσσούς από την σκοπιά της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας; Ούτε κατά διάνοια. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η χρηματιστική επέκταση και μάλιστα με όρους νομισματικής ένωσης που μας έχει οδηγήσει στην κρίση που βιώνει με πρωτοφανή τρόπο κάθε λαϊκό νοικοκυριό; Γιατί θα πρέπει να ενισχυθούν οι τράπεζες με ρευστότητα και ανακεφαλαιοποιήσεις, αντί να τις αφήσουμε να χρεοκοπήσουν προκειμένου να «κουρευτεί» δραστικά η εκτρωματική διόγκωση της χρηματαγοράς που σαν ένα τεράστιο καρκίνωμα παρασιτεί πάνω στην πραγματική οικονομία;

Ο λόγος είναι απλός και δεν έχει καμιά σχέση ούτε με την κρίση, ούτε με την ανάκαμψη. Όπως κι αν την βλέπει κανείς. Η λογική που προτάσσει την ενίσχυση και τη διάσωση της χρηματαγοράς και των τερατογεννέσεών της έχει σαν αφετηρία την διασφάλιση των συμφερόντων των μεγάλων περιουσιών. Κι όντως. Αν αφεθούν οι διεθνείς τράπεζες και οι χρηματαγορές να πέσουν, να χρεοκοπήσουν, προκειμένου να ανοικοδομηθούν από την αρχή, από μηδενικής βάσης και μάλιστα με όρους εγχώριων αναγκών κάθε μιας εθνικής οικονομίας, τότε θα συντριβούν οι μεγάλες περιουσίες και θα καταρρεύσει η χρηματιστική αρχιτεκτονική της παγκοσμιοποίησης που εξασφαλίζει την εσαεί μεγέθυνσή τους. Βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση η ζωντανή εργασία και το προϊόν που παράγει θα απαλλαχθεί από το καθεστώς δουλοπαροικίας χρέους που της επιβάλλουν οι διεθνείς χρηματαγορές κι έτσι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους όρους ζωής και εργασίας, ενώ η οικονομία θα ανασάνει.

Τι έρχονται λοιπόν και προτείνουν οι επιφανείς οικονομολόγοι; «Ούτε μία, ούτε δύο αλλά τέσσερις νέες προτάσεις για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη,» όπως μας πληροφορούν οι δημοσιογράφοι της πλάκας, ή της διατεταγμένης υπηρεσίας.

Η πρώτη πρόταση αναφέρει ότι «οι τράπεζες οι οποίες έχουν ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης από το ESM να απευθύνονται απευθείας Ταμείο, αντί να υποχρεώνεται η κάθε κυβέρνηση να δανείζεται για λογαριασμό της τράπεζας.» Εδώ μένει κανείς άναυδος. Δεν ξέρουν οι επιφανείς οικονομολόγοι ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δανείζει με εγγύηση των κρατών της ευρωζώνης, δηλαδή με εγγύηση των ευρωπαίων φορολογουμένων; Δεν ξέρουν ότι κάθε δανεισμός από τον ESM συνοδεύεται αναγκαστικά με μνημόνιο εφαρμοζόμενης πολιτικής, είτε πρόκειται για δανεισμό ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, ή απευθείας κάποιου κράτους-μέλους; Δεν ξέρουν, ή το κάνουν γαργάρα;

Επίσης, επισημαίνουν οι επιφανείς οικονομολόγοι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παραιτούνται από την εποπτεία και την επίλυση των παθογενειών μιας προβληματικής τράπεζας, με αποτέλεσμα οι μετοχές να περάσουν στο ESM και την ΕΚΤ. Κι έτσι ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορεί να ασκηθεί έλεγχος στις ατασθαλίες, τις απάτες και τις λοβιτούρες των τραπεζιτών. Εκτός κι αν πιστεύει κανείς ότι οι ομότιμοί τους στον ESM και την ΕΚΤ θα ασκήσουν πραγματικό έλεγχο. Με την κάλυψη των θεσμικών οργάνων της ευρωζώνης θα μπορέσει να συγκαλυφθεί η λεηλασία του δημόσιου και ιδιωτικού χρήματος από τις τράπεζες, αλλά και τις χρηματαγορές, για να μείνουν μόνο τα τραπεζικά χρέη και οι μαύρες τρύπες που θα πρέπει να εγγυηθούν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, δηλαδή οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Αυτό το νόημα έχει και η Τραπεζική Ένωση που μεθοδεύεται από την ευρωζώνη.

Οι πιο κερδισμένοι απ’ όλους θα είναι οι κερδοσκόποι ομολόγων και συναλλάγματος. Όπως ο Σόρος. Γιατί; Διότι πολύ απλά θα έχουν καταφέρει να κερδοσκοπήσουν με τον δανεισμό της ευρωζώνης υπό την εγγύηση όχι καθενός ξεχωριστά από τα κράτη μέλη, αλλά όλων των κρατών μελών μαζί. Το πιο τρελό τους όνειρο βγαίνει αληθινό. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να τους κάνει κανείς μετά το β(ευ)ρωομόλογο.

Η δεύτερη πρόταση αναφέρει ότι «η συνθήκη του Μάαστριχτ, επιτρέπει σε κάθε μέλος-κράτος της Ε.Ε. να εξυπηρετεί εθνικό χρέος μέχρι το 60% του Α.Ε.Π.. Από την αρχή της κρίσης το 2008, τα περισσότερα μέλη της Ευρωζώνης έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο. Προτείνουμε να δώσει η ΕΚΤ στα κράτη-μέλη την ευκαιρία να μετατρέψουν το χρέος τους με την σύμβαση του Μάαστριχτ, ενώ τα εθνικά μερίδια από το χρέος που θα μετατραπεί, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από το κάθε κράτος μέλος». Η πρόταση αυτή όχι μόνο δεν μειώνει το χρέος του κράτους οφειλέτη, αλλά μετατρέπει την ΕΚΤ σε εγγυητή της πληρωμής του έναντι των δανειστών. Υπάρχει κάποια καλύτερη πρόταση για τους κερδοσκόπους που θέλουν να παίξουν παιχνίδια με τα υποτιμημένα κρατικά ομολόγα της ευρωζώνης; Και μάλιστα υπό την εγγύηση της ΕΚΤ.

Η τρίτη πρόταση κάνει λόγο για ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα με το οποίο θα καταπολεμηθεί δήθεν η ύφεση. «Η Ε.Ε. έχει ήδη μια στρατηγική ανάκαμψης και επαναφοράς στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης για το 2020, το οποίο στην ουσία έχει «συρρικνωθεί» από την λιτότητα. Προτείνουμε να ξεκινήσει η Ε.Ε. ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα για να καταπολεμηθεί η ύφεση, να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα και να ολοκληρωθούν οι δεσμεύσεις της Συνθήκης της Ρώμης, για την αναβάθμιση του επίπεδου ζωής.»

Στην πραγματικότητα προτείνουν την επανεκκίνηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανάκαμψης για το 2020, το οποίο σκόνταψε όχι στην λιτότητα, όπως λένε οι επιφανείς οικονομολόγοι, αλλά στην κατάρρευση της διασυνοριακής ροής κεφαλαίου εντός της ευρωζώνης και εκτός. Να μην ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στην ουσία του προωθείται με τα μνημόνια και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει τεθεί ήδη σε ισχύ και στερεί ακόμη και την σύνταξη του προϋπολογισμού από τις αρμοδιότητες των κρατών μελών.

Η τέταρτη πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός «εκτάκτου προγράμματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο θα εγγυηθεί την πρόσβαση στη διατροφή και στις βασικές ενεργειακές ανάγκες όλων των Ευρωπαίων, μέσω της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τροφίμων, και θα ακολουθεί το μοντέλο του αντίστοιχου προγράμματος των ΗΠΑ και ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ελάχιστης Ενέργειας. Αυτά τα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν από την Κομισιόν». Με άλλα λόγια η κρίση της κοινωνίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προγράμματα φιλανθρωπίας και κουπόνια σίτισης. Και μάλιστα για τους αναξιοπαθούντες. Μάλιστα η πρότασή τους προβλέπει χρηματοδότηση από την κομισιόν, αλλά δεν κάνει λόγο ούτε καν για την αποκατάσταση των κρατικών συστημάτων κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας που σφαγιάζονται από την ευρωζώνη.

Βλέπετε οι μεγάλοι κερδοσκόποι διεθνώς έχουν ανακαλύψει ότι η φιλανθρωπία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στον κόσμο. Ιδίως για τα επόμενα χρόνια, όπου η καταστροφή της κοινωνίας θα γενικευτεί προκειμένου να στηριχθούν οι τράπεζες και οι χρηματαγορές. Κι έτσι το μόνο που χρειάζονται είναι επιφανείς οικονομολόγους που, γεμάτοι ηθική αγανάκτηση, να προτείνουν χρηματοδοτούμενα προγράμματα φιλανθρωπίας προς εκμετάλλευση των ιδιωτικών κυκλωμάτων φιλανθρωπίας και φυσικά των γνωστών και μη εξαιρετέων ΜΚΟ, που συνήθως αποτελούν το alter ego των πιο μεγάλων και των πιο αδίστακτων κερδοσκόπων παγκοσμίως. Βλέπε πάλι Σόρος.  

Η πρόταση αυτή χαρακτηρίζει το ήθος, το επίπεδο και τον χαρακτήρα εκείνων που την προτείνουν. Λίγο ακόμη και θα κλείνουν τους αναξιοπαθούντες σε ευρωπαϊκά εργασιακά κάτεργα, όπως τα βρετανικά workhouses της εποχής του Ντίκενς, ή τα άσυλα για απόρους που λειτουργούν κατά χιλιάδες στις ΗΠΑ και φροντίζουν να διαχειρίζονται και να στιγματίζουν τα εκατομμύρια των δικαιούχων τους ως φύσει και θέσει απόβλητα της ζωής. Αλλά μην ανησυχείτε. Αυτή την φορά θα έχουν λευκούς τοίχους – όπως τα ψυχιατρεία – μεγάλες τηλεοράσεις και ιντερνέτ για να χαζεύουν οι έγκλειστοι ωφελούμενοι τους επιφανείς οικονομολόγους να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την πρωτοφανή κοινωνική κρίση. Αληθινά, άξιος ο μισθός τους!


Δημοσιεύτηκε στο Χωνί, 21/7/2013

55 σχόλια:

  1. Δημήτρη γράφεις ένα άρθρο με τεκμηριωμένη οικονομική ανάλυση και το αποτέλεσμα είναι να κάνεις εμένα που βαριέμαι τους αριθμούς και τα στοιχεία,να το μελετάω και να το ξαναμελετάω.
    Στο τέλος βέβαια φαίνεται η βαθειά επαναστατική σου φύση. Με τους λόγους σου και τις αναλύσεις σου κάνεις την επανάσταση να είναι απλή, αναγκαία και αναπόφευκτη όσο και η αναπνοή μας. Το πάσχα λαγοκοιμόμουνα μετά το φαγητό κι άκουγα μια συζήτηση με το ένα αυτί με θέμα τι είναι ο Καζάκης οικονομολόγος, αναλυτής, πολιτικός κλπ. μπήκα λοιπόν στη μέση και είπα "είναι επαναστάτης". Με αυτό το άρθρο το επιβεβαιώνεις για άλλη μια φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Re-Blog http://thepartiesover.blogspot.gr/2013/07/blog-post_173.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ‘’ΠΛΗΡΩΝΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ’’

    Γιατι αγαπητε Δημητρη αποφευγεις ή μηπως φοβασαι να κανεις ιστορικη αναφορα, εν’ώ γραφεις για τα αποτελεσματα, στα πολυ εμπειριστατωμενα αθρα σου, πως σχεδιαστηκε η μεγαλυτερη αλλα ΝΟΜΙΜΗ ληστεια του πλανητη απο την ‘’Διεθνη Εβραικη Τοκογλυφικη Ληστοσυμμορια των Τραπεζων’’, που τεθηκε σε πληρη εφαρμογη με την καταργηση του νομου "Glass-Steagall Act" που ειχε υπογραφει απο τον προεδρο Roosevelt το 1933;??????

    Ο νομος ‘’Glass-Steagall Act’’ υποχρεωνε την κυβερνηση να εγγυειτε τις καταθεσεις των πελατων αλλα απαγορευε στις εμπορικες τραπεζες να παιζουν στα καζινα της Wall street, και να ρισκαρουν τα χρημματα των καταθετων! Επεισης απαγορευε τις συνχωνευσεις μεταξυ Εμπορικων και Επενδυτικων τραπεζων. Παρα το βροντερο τους ονομα, οι ‘’Επενδυτικες Τραπεζες’’ και τα διαφορα ‘’Επενδυτικα Hedge Fubds” δεν ειναι τιποτα αλλο παρα τζογαδόροι στο διεθνες οικονομικο καζινο που τζογαρουν σε οτιδηποτε θελεις να σκεφτει ο νου σου και εσυ ο ιδιος εχεις γραψει αρκετα στο παραπανω αρθρο σου και σε πολλα αλλα.

    Αυτος λοιπον ο νομος καταργηθηκε στις 12 Νοεμβριου 1999 απο το Kογκρεσσο, οταν ηταν Treasury Secretary ο Lawrence H. Summers, πρωην Co-Chairman της Goldman Sachs,

    Ετσι λοιπον ο Sanford “Sandy” Weill, (Citigroup), Bob Rubin (Co-Chairman Of Goldman Sachs και μετα US Treasury Secretary 1992), Lawrence Summers και Tim Geithner (Goldman Sachs), Lehman Brothers, και τα αλλα μελη της Διεθνους Εβραικης ληστοσυμμοριας των Τοκογλυφων, (Bank of America, Chase Manhattan, Merrill Lynch, JP Morgan, AIG (insurance company) και Σια, με την εγγυηση το κρατους των ΗΠΑ ανοιξαν την δραση τους σε ολον τον πλανητη. Μετα απο αυτο και για να πετυχουν την πληρη ελευθερια κινησεων και δραση σε ολοκληρο τον πλανητη, εδωσαν εντολη στο μελλος της ληστοσυμμοριας, Tim Geithner, (Goldman Sachs), να υποχρεωσει ολα τα 152 μελη του WTO, ακομη και την Κινα, να υπογραψουν, αφου πρωτα αλλαξαν πληρως τους ορους και επεβαλλαν το Nεο FSA (Financial Service Agreement), μεσω το WTO (World Trade Organisation) στην Γενευη.

    ΚΑΖΑΚΗΣ: ‘’ Το γιατί έγιναν όλα αυτά, μην το ψάχνετε. Ούτε οι επιφανείς οικονομολόγοι το ψάχνουν, δεν τους απασχολεί. Ούτε εμείς θα κάτσουμε να εξηγήσουμε ότι όλα αυτά είναι ιστορικά προϊόντα μιας πρωτοφανούς υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.’’

    Καποιος, φυσικα, μπορει να νομιζει οτι ολα οσα εγραψα παραπανω ειναι κυηματα φαντασιας, αλλα ολοι οι σοβαροι οικονομολογοι τα ξερουν και αποδεικνυεταιται απο τα γραφομενα σου παραπανω, αλλα πιθανον φοβουνται να τα αναφερουν δημοσια μηπως τυχον και χασουν την κονομα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που γράφεις είναι αστειότητες για να μην πω τίποτε χειρότερο. Το χρήμα και μάλιστα το τραπεζικό δεν έχει χρώμα, δεν έχει άρωμα και δεν έχει εθνικότητα. Το παγκόσμιο σύστημα χρήματος σήμερα είναι απρόσωπο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Λειτουργεί με βάση την εσωτερική του λογική και όχι με βάση συνωμοσίες φανταστικές ή αληθινές. Αυτές οι συνωμοσιολογίες μπορεί να τις βρει εύκολα κανείς στο διαδίκτυο, αλλά στερούνται σοβαρότητας. Τα περί "εβραικής συνωμοσίας" που κινεί τα νημάτα στον κόσμο αφορά ανθρώπους ανίκανους να σκεφτούν και ικανούς να πιστέψουν από τα μυθεύματα της Ωχράνα που κατασκέυασε τους "σοφούς της Σιών" μέχρι τις σύγχρονες μυθιστορίες του διαδικτίου που διοχετεύονται και αναπαράγονται από ειδικές υπηρεσίες στην NSA και αλλού. Αυτοί διοχετεύουν μια ηλιθιότητα στο διαδίκτιο, μια αληθοφανή συνωμοσιολογία και ύστερα η απίστευτη ηλιθιότητα και προκλητική αμορφωσιά αναλαμβάνει την αναπαραγωγή της.

      Διαγραφή
    2. Απορώ με την υπομονή σας κ. Καζάκη όταν απαντάτε σε κάθε αφελή που πιστεύει ότι τα αρπαχτικά στον καπιταλισμό δεν είναι φυσικό παρεπόμενό του, αλλά αποτέλεσμα του πρωτοκόλλου της Σιών. Και άρα χωρίς τους Σιωνιστές,- ίσως και χωρίς όλους τους Εβραίους;- ο καπιταλισμός θα ήταν "καλός".

      Διαγραφή
    3. Στο βιβλίο του Βαρουφάκη Ο Παγκόσμιος Μινώταυρος αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το 2003 η παγκόσμια πραγματική οικονομία άξιζε τις 49 τρις δολ. ενώ τα παράγωγα 85 τρις. Για τον Βαρουφάκη αυτό οφείλεται στο Μινώταυρο δηλαδή στο ότι οι αγορές λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούν το έλλειμα των ΗΠΑ (ούτε καν τους αμερικανούς πολίτες). Σύμφωνα επίσης με το Βαρουφάκη ο βιασμός του κοινωνικού κράτους, η απορρύθμιση της αγορά εργασίας, η μείωση των αμοιβών με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας και γενικά οι περισσότερες πάγιες ταχτικές του νεοφιλελευθερισμού είναι προσπάθειες του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου να διατηρήσει τα υπερκέρδη του και τη διατήρηση του Μινώταυρου.

      Κλείνοντας -επειδή καταλαβαίνω ότι γίνομαι βαρετός- ο Βαρουφάκης αναφέρει ότι οι φτωχοί και τα φτωχά κράτη είναι οι μεγαλύτεροι δανειστές των πλουσίων και ότι δεν υφίσταται πια ένας μηχανισμός ανακύκλωσης πλεονασμάτων που να σταθεροποιεί την παγκόσμια οικονομία και αυτό οδηγεί και θα οδηγεί σε βαθιές και ημιμόνιμες κρίσεις.

      Καταλαβαίνω ότι πιθανόν απεχθάνεστε τις θεωρίες περί καλού καπιταλισμού και τι καλά πού είμασταν όταν υπήρχε μόνο η πραγματική οικονομία και τα ρέστα. Το ίδιο και γω. Αλλά οφείλω να παραδεχτώ ότι άλλο ο Κέινς και άλλο ο Άλαν Γκρίνσπαν.

      Κάτω από αυτήν την οπτική ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω όχι την πολεμική σας εναντίον του Βαρουφάκη, την οποία καλώς διεξάγετε, αλλά τους βαρείς χαρακτηρισμούς -σε παλαιότερα άρθρα σας κυρίως- εναντίον ενός οικονομολόγου, ο οποίος στο κάτω κάτω της γραφής αντιλαμβάνεται ότι το μέγεθος του "υδροκέφαλου τέρατος" όπως εσείς αναφέρετε, είναι μία από τις αιτίες της σημερινής κρίσης.

      Οι προτάσεις τους για την υπέρβαση της κρίσης μπορεί να μη στέκουν επιστημονικά ή να είναι ασύμβατες με την πραγματική πρόοδο της κοινωνίας. Πράγματι, με μια απίστευτη εμμονή και χωρίς στέρεα επιχειρήματα επιμένουν σε συστημικές λύσεις εντός της ΕΕ.

      Σκέφτομαι όμως ότι ακόμα και η κουτσουρεμένη αντίληψη του Βαρουφάκη για τη μετατροπή (όχι την ανατροπή) της σημερινής κατάστασης είναι η ισχνή μειοψηφία στο πριγκιπάτο των τραπεζο-διαφημισμένων οικονομολόγων σε όλο τον κόσμο.

      Δεν περιμένω κάτι συνταρακτικό από αυτήν την μειοψηφία. Το πιθανότερο είναι να διαδεχτεί κάποια στιγμή τους σημερινούς "γκουρού" των κυβερνήσεων. Καταλαβαίνω όμως ότι αυτοί που βγαίνουν από το μαντρί δεν είναι ούτε τα σκυλιά/φρουροί ούτε τα προβατάκια που παραμένουν στο μαντρί. Ίσως να ξαναμπούν, ίσως όχι. Στη ζωή και την πολιτική τίποτα δεν είναι προδιαγραμμένο.


      ευχαριστώ για τη φιλοξενία

      Διαγραφή
    4. Σίγουρα το χρήμα και μάλιστα το τραπεζικό δεν έχει χρώμα ούτε άρωμα ούτε και εθνικότητα.
      Όμως κ. Καζάκη έτσι που τοποθετείτε την λειτουργία του παγκόσμιου συστήματος χρήματος, κατά κάποιον τρόπο αποενοχοποιούνται οι φυσικοί αυτουργοί που διαχειρίζονται το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω των μεγάλων τραπεζών όπως η goldman sachs, deutce bank κ.λ.π. με τα παρακλάδια τους-οίκους αξιολόγησης.
      (Η Παπαρήγα είχε πεί οτι δεν φταίει ο Γιωργάκης αλλά το σύστημα!)
      Διότι ναι μέν οι πλουσιώτεροι άνθρωποι στον πλανήτη μπορεί να έχουν περιουσία 50-60 τρισεκατομμύρια όταν τα παγκοσμίως δανείσιμα κεφάλαια που δαχειρίζονται οι παγκόσμιες τράπεζες είναι 1300 τρισεκατομμύρια (απ' ότι θυμάμαι από αναλύσεις σας, τα οποία προέρχονται απο ασφαλιστικά ταμεία και αμοιβαία κεφάλαια και συγνώμη άν κάνω λάθος), αλλά αδυνατώ να κατανοήσω πώς αυτή η υπερσσυσώρευση κεφαλαίου υπαγορεύει κατά τρόπο αυτόματο την λειτουργία του συστήματος στους φυσικούς σχεδιαστές του.
      Για να το πώ με άλλα λόγια και όπως το αντιλαμβάνομαι, οι διαχειριστές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου προκειμένου να αυξήσουν και άλλο την περιουσία τους χρησιμοποιούν τα συσσωρευμένα κεφάλαια για να αυξήσουν την δύναμη πυρός τους εις βάρος των λαών, με τον ίδιο τρόπο που ένας αρχιεγκληματίας χρηματοδοτεί την κατασκευή μιάς πανίσχυρης πολεμικής μηχανής για να κατακτήσει κάποια χώρα, χρησιμοποιώντας και τα πλεονάζοντα κεφάλαια που προανέφερα. (Τυπικό παράδειγμα ο Χίτλερ που χρηματοδοτήθηκε από τα πλεονάζοντα κεφάλαια των αμερικάνικων τραπεζών)
      (Συνιστώ στους αναγνώστες να ακούσουν την εκπομπή σας ΑΕ μέ θέμα τους ναζί, στην οποία λέτε οτι ο Χίτλερ εξόντωσε τον Ρέμ και την παρέα του στην νύχτα των μεγάλων μαχαιριών επειδή φοβήθηκε οτι ο Ρέμ θα απεκάλυπτε οτι η πολεμική μηχανή που έστηνε ο Χίτλερ, χρηματοδοτείτο από τις εν λόγω τράπεζες.)
      Σε αυτή την επιχείρηση ο εγκληματίας θα χρησιμοποιήσει εξειδικευμένο προσωπικό για την κατασκευή της μηχανής με τον ίδιο τρόπο που οι διεθνείς τραπεζίτες χρησιμοποιούν το αντίστοιχο προσωπικό διαχείρησης κεφαλαίου για να πετύχουν δουλοπαροικία δια του χρέους.
      Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει η πρόθεση του ηθικού αυτουργού για το πρός διάπραξη έγκλημα όπως επίσης και η γνώση του και η αδιαφορία του οτι θα υπάρξουν χιλιάδες ή και εκατομμύρια θύματα.
      Και βέβαια είναι γνωστό και το όνομά του.
      Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν να γνωρίζουμε απο ποιούς αποτελείται η διεθνής ληστοσυμμορία που απεργάζεται τον αφανισμό μας με τον ίδιο τρόπο που ονοματίζουμε την ντόπια ληστοσυμμορία.
      Δεν σχολιάζω με κριτική διάθεση την απάντησή σας στο παραπάνω σχόλιο αναγνώστη σας, αλλά επειδή δεν κατανοώ ίσως και λόγω αναρμοδιότητας την εσωτερική λογική του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.
      Ευχαριστώ για την μέχρι τώρα προσφορά σας στην ενημέρωσή μας και να είστε πάντα καλά.

      Διαγραφή
    5. Δεν καταλαβα πουθενα να αποενοχοποιει ο Καζακης κανεναν. Παρεπιπτοντως, παντα για τιμωρια των ενοχων που μας εφεραν σ αυτη τη κατασταση, μιλαει.
      Απλα πρεπει να καταλαβετε ολοι, οτι υποθετικα, αν ο Ροτσιλντ κι ο Ροκφελερ πουνε, σταματαμε, αλλαζουμε ροτα, δεν γινεται πλεον. Δεν το αντιλαμβανεστε, δεν πειραζει. Το συστημα ειναι πλεον απροσωπο, αυτοματο και εχει αυτονομηθει. Μονο οι λαοι μπορουν να το ανατρεψουν.

      Διαγραφή
    6. Δεν κανουν απολυτο κουμαντο οι ελιτ εβραιοι αλλα εχουν τεραστια επιρροη. Ελεγχουν ολες τις υψηλοβαθμες θεσεις στο τραπεζικο συστημα, τα ΜΜΕ και το χολυγουντ και με τα λομπυ τους κατευθυνουν την πολιτικη των ΗΠΑ. Και το γεγονος οτι ειναι μια εθνοτητα γνωστη για το ρατσισμο που δειχνει προς τους
      μη-εβραιους "goyim" θα πρεπει να προβληματισει πολλους.

      Προκειται για ενα λαο που μεσω του ρατσισμου κατα ολων των αλλων εχει καταφερει να κυριαρχησει σε παγκοσμιο επιπεδο. Δειτε ποιοι βρισκονται στη FED, IMF, WORLD BANK, SUPREME COURT, τα πανισχυρα λομπυ (AIPAC), οι "ρωσοι" ολιγαρχες, η "ρωσικη" μαφια κλπ. Ακομα και στις ΗΠΑ η ισχυροτερη μαφια ηταν και ειναι η εβραικη, ασχετα εαν το εβραικο χολυγουντ εβγαζε συνεχως ταινιες για την πολυ πιο αδυναμη ιταλικη μαφια και ετσι ολοι οταν μιλαμε για μαφια παει το μυαλο σε ιταλους νονους.

      Μεγαλες πτυχες της ιστοριας εξηγουνται αναλυωντας το ρολο του εβραικου παραγοντα. Αν δεν υπηρχαν εβραιοι θα υπηρχαν βεβαια καποιοι αλλοι. Αλλα αυτο δεν αναιρει τον καθοριστικο εβραικο ρολο στην ιστορια.

      Διαγραφή
  4. Αγαπητέ κύριε Καζάκη, θα ήθελα να σας κάνω μι ερώτηση και θα ήθελα επίσης και μια απάντηση. Αντιλαμβάνομαι οτι η ερώτησή μου μπορει να είναι δύσκολη, ισως να μην υπάρχει και απάντηση, αλλα θα την κάνω: Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση αυτης της κατάστασης?? Είμαι απο αυτους που δεν πιστευουν στις εκλογές. Αυτες γίνονται μια φορά κάθε 4 χρόνια και θα μου επιτρέψεται να πιστεύω (δε νομίζω οτι θα διαφωνήσεται) οτι εαν ήταν σε θέση να ανατρέψουν την παρούσα κατάσταση, τότε πιθανότατα δεν θα επιτραπούν να γίνουν...

    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ. Καζάκη. Αφου μιλάμε ουσιαστικά για κεφάλαια-ομοιώματα που η συνεχής αυτοδιατήρηση και επέκταση τους βυθίζει τη πραγματική οικονομία, γιατί δεν αντιδρά το "παραδοσιακό" μεγάλο κεφάλαιο; Τα συμφέροντα του είναι αντίθετα με αυτα των χρηματογορών ή συμβαδίζουν; Σε ποιους στράφηκε όλο αυτό το παιχνίδι του δανεισμού τις τελευταιες δεκαετιες, στα κράτη, τους καταναλωτές ή το (πραγματικό) κεφάλαιο τελικά; Μια εταιρεία που μπαίνει στο χρηματιστήριο για να μπορεί να αντλεί κεφάλαια απο κει, γίνεται μέρος των χρηματογορών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρ' όλο που ούτε από αυτό το άρθρο ο κοινός αναγνώστης θα καταλάβει καθαρά ότι το θύμα θα είναι πάλι αυτός και με τις προτάσεις των Βαρουφάκη και σία, η ανάλυση του Καζάκη είναι υπερεπαρκής για όσους καταλαβαίνουν εύκολα για το τί είναι επικίνδυνο και τι όχι.

    Όσον αφορά για το αν οι αγορές είναι απρόσωπες ή όχι, ακόμα και ο Καζάκης μιλάει για πρόσωπο τον Σόρος. Και ακόμα και οι στατιστικές που ανέφερε μιλούν για μια μειοψηφία που κατέχει 64% του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2012.
    Γράφει:
    "...ο αριθμός για το 2012 των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη με πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια προσωπική περιουσία ανήλθε στα 12 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή μόλις το 0,017% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η συνολική αξία του πλούτου που κατέχουν αυτά τα άτομα ανερχόταν την ίδια χρονιά στα 46,2 τρις δολάρια. Αν σκεφτεί κανείς ότι το 2012 το παγκόσμιο ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ήταν 71,7 τρις δολάρια, τότε οι περιουσίες των πιο πλούσιων ανθρώπων της ίδιας χρονιάς αντιστοιχούσαν στο 64,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ..."

    ---

    Παρ' όλο που οι αγορές προσελκύουν αρκετούς άπληστους ή μη, ανεξαρτήτως "χρώματος"
    και πέρα από συνωμοσιολογίες, είναι κάποιοι ελάχιστοι που κατέχουν τα δεκάδες τρις δολάρια.

    Όσον αφορά για το ποιοί είναι αυτοί, ποιά είναι η φυλή τους ή η θρησκεία τους, ίσως μας βοηθήσει λίγο ώστε να μην τους εμπιστευόμαστε τυφλά. Γιατί το λέω αυτό; Πριν ακούσω τυχόν υστερικές φωνές, νομίζω ότι συμφωνείται, ότι πρέπει να προφυλασσόμαστε από τους κατά συρροήν εκμεταλλευτές ανθρώπων, και όχι για λόγους που υποκινούν "κυνηγούς μαγισσών".

    Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια θα θέσω ένα ερώτημα, που μπορεί να αποτελέσει στοιχείο για την λογική μας.
    Ποιά θρησκεία από το "καταστατικό" της (δηλαδή από το δόγμα της) επιβάλει στους πιστούς της υποχρεωτικά την συμμετοχή στην συγκέντρωση τεράστιου πλούτου στα χέρια κάποιας μεοψηφίας πιστών της και κληρονομικά εκλεκτών;

    Ηλίας Α. Λυμπέρης


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απο την απαντηση σου καταλαβα,, οτι και εσυ φοβασαι να κανεις μια ιστορικη αναδρομη στις ριζες το κακου, παρ’ολο το επαναστατικο σου πνευμα και παρελθον. Εσυ σε ολα σου τα αρθρα, οταν χρειαζεται, κανεις ιστορικες αναφορες και μαθαινουμε πραγματτα που δεν τα γνωριζαμε πριν, διοτι πολυ σωστα η ιστορια μας διδασκει.

    Εγω εκανα μια ωρισμενη φυλετικη αναφορα και οχι σε μια ολοκληρη εθνικοτητα. Δηλαδη ο Καλαματιανος Καζακης δεν ειναι ολοι οι Ελληνες αλλα οι Καλαματιανοι γεμισαν και κανουν κουμαντο στο μουσειο της Ακροπολης και ελπιζω να καταλαβαινεις την διαφορα.

    Εσυ δεν εχεις κανει αρκετες φορες αναφορα στην οικογενεια “Rothchild”, που ελεγχουν 2000 τραπεζες σε ολον το κοσμο μεταξυ των οποιων την FED και την ΤτΕ, που ολοι ξερουμε οτι ειναι Εβραικης καταγωγης?

    Θελεις να μου πεις οτι αφου ελεγχουν την μεγαλυτερη τραπεζα στον κοσμο, “Goldman Sachs”, οτι δεν εχουν καμια επιροη στην πολιτικη και οικονομια των διαφορων κρατων, οπως η Ελλαδιτσα μας?

    Ειναι ανακριβες οτι 9 απο τους 10 ολιγαρχες στην Ρωσσια ειναι Εβραικης καταγωγης ή ειναι λαθος οτι το Εβραικο λομπυ στις ΗΠΑ ειναι ισχυροτατο και επιβαλει την οικονομικη και εξωτερικη πολιτικη της κυβερνησης ή οτι Εβραικα συμφεροντα ελεγχουν τα περισσοτερα διεθνη Μεσα Μαζικης Ενημερωσης?

    Τελος μια και εισαι οικονομολογος και ξερεις απο αυτα τα πραγματα μπορεις να μας πεις ποιος ανακαλυψε και επεβαλε το “Fractional Reserve Banking” (κλασματικό απόθεμα τραπεζικών λογαριασμών) οπου οι Τραπεζιτες παντα ........ κερδιζουν χωρις να παιρνουν ρισκο?

    (Δειτε αυτο το βιντεο),,,........ Η απάτη του τραπεζικού συστήματος.
    http://www.youtube.com/watch?v=fVfGzvz0EYA

    Δυστυχως, λογω φορτου ασχολιων, ξεχασες οτι ησουν εσυ που εκανες αναφορα σε ενα θαυμασιο βιβλιο “Vultures Picnic”, το οποιο διαβασα και μετα αρχισα να καταλαβαινω παρα πολλα για την οικονομικη ληστοσυμμορια των Τραπεζιτων και τωρα καταλαβαινω με ανεση οσα γραφεις στα σχολια σου καθως και τα σχολια αλλων οικονομολογων, παρ’οτι δεν σπουδασα οικονομικα, οπως εσυ!

    Οι συνωμοσιες του διαδικτυου με αφηνουν αδιαφορο και αποφευγω να τις παρακολουθω. Προσπαθω να παρακολουθω μονον σοβαρα γεγονοτα, και σχολια..... πχ Καζακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θέλεις να μάθεις για την "εβραϊκότητα" της Goldman Sachs, όπως λες, διάβασε Η ΤΡΑΠΕΖΑ του Marc Roche.

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι ότι ο μόνος Καλαματιανός που έκανε κουμάντο στο Μουσείο της Ακρόπολης ήταν ο Σαμαράς που ήταν -εκτός από Καλαματιανός- και πρωθυπουργός. Το ίδιο συμβαίνει και με την πολιτική και την οικονομία. Αυτοί που έχουν εξουσία κάνουν κουμάντο. Αν τώρα πιστεύεις ότι οι 20 και βάλε φυλές που αυτοεπονομαζόνται Εβραίοι είναι η ρίζα του κακού για τα πάντα τότε τι να πει κανείς. Άνοιξε και κανά βιβλίο να ξεστραβωθείς. Κάτι μου λέει όμως ότι σίγουρα θα προτιμήσεις τι μπούρδες που λένε οι κατά καιρούς εξουσίες από το Βυζάντιο τους Φεουδάρχες και τη Καθολική Εκκλησία μέχρι το Φορντ, το Χίτλερ, τον Πούτιν τις μυστικές Υπηρεσίες και τους τηλε-βιβλιοπώλες της συμφοράς.

      Διαγραφή
    3. Ετσι!!
      Κ. Καζακη, καλυτερα να απαντησετε σε αυτες τις ερωτησεις του wiz γιατι γραφοντας 15 σειρες απαντηση το ιδιο βιολι ("ηλιθιες συνωμοσιες"), χωρις επιχειρηματα, δεν κερδιζετε κατι.
      Η ιστορια μιλαει απο μονη της και μας λεει ονοματα και καταγωγες.
      Δεν ειμαστε χαζοι να πεφτουμε στις (υποτιθεμενες) "παγιδες" της NSA!! Το διαδυκτιο ειναι απεραντο, δεν μπορουν να το ελεγξουν ολο και να αλλαζουν την ιστορια οπως θελουν αυτοι...

      Δικαιολογειται ισως η ελαχιστη γνωση περι τεχνολογιας, αφου οι ασχολιες σας στην ζωη ηταν αλλες.

      Διαγραφή
    4. Ο επινοητής του κεντρικού συστήματος των τραπεζών και της δημιουργίας χρήματος από το τίποτα (fractional banking) ήταν ο Γουίλιαμ Πάτερσον. Ο κύριος αυτός δεν ήταν εβραίος, αλλά βέρος σκωτσέζος γεννημένος στο Νταμφραϊς το 1658. Πλούτισε επενδύοντας στους κουρσάρους του στέματος που λεηλατούσαν τα ισπανικά γαλιόνια στους θαλάσιους δρόμους της Καραϊβικής. Αυτός ήταν που πήρε την άδεια να δημιουργήσει την πρώτη σύγχρονη κεντρική τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας, το 1700 και φέρεται να δήλωσε ότι "η Τράπεζα έχει το προνόμιο του τόκου πάνω σ' όλα τα χρήματα που η ίδια δημιούργησε από το τίποτα." Από τότε το κεντρικό τραπεζικό σύστημα στον κόσμο το ελέγχουν ανελλειπώς οι αγγλοσάξονες.
      Το 1910 στο Τζέκιλ Άιλαντ συγκεντρώθηκαν εν κρυπτώ οι Νέλσον Ουίλμαρθ Όλντριτζ γερουσιαστής, Φρανκ Άρθρουρ Βάντερλιπ της Citybank,Χένρυ Πόμεροϊ Ντέϊβισον συνεταίρος του Τζον Πιερποντ Μόργκαν και Paul Moritz Warburg για να στήσουν την FED. Όλοι τους αγγλοσάξωνες με εξαίρεση τον τελευταίο που ήταν γερμανικής καταγωγής.
      Οι Ρόθτσιντλ όντως έπαιξαν σοβαρό ρόλο ως χρηματιστικός οίκος έως και τον μεσοπόλεμο. Από τότε έως και τις μέρες μας αποτελούν σκιά του παλιού τους εαυτού. Άλλοι πολύ πιο ισχυροί κολοσσοί έχουν προκύψει και πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια. Κι όλοι τους αντλούν από μια δεξαμενή ανώτερων τραπεζιτών όπου κυριαρχούν απόλυτα οι αγγλοσάξωνες. Γι' αυτό και καλύτερα να μην μιλάμε με ανοησίες από το youtude, ή με "πληροφορίες" από το διαδίκτιο.

      Διαγραφή
  8. Έχω μερικές απορίες. λέτε: "Τα κράτη και οι διεθνείς μηχανισμοί ταυτίστηκαν όσο ποτέ άλλοτε με αυτές τις τερατογεννέσεις της χρηματαγοράς."
    Πως είναι δυνατόν να ταυτίζονται εναντίον των συμφερόντων τους όταν τα συμφέροντα των κρατών είναι αντίθετα με τα συφέροντα των κολοσσιαίων χρηματαγορών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το επισημο πολιτικο συστημα των κρατων εννοει εδω ο Καζακης, οχι τους πολιτες του κρατους.

      Διαγραφή
    2. Γιατί θεωρείτε ότι τα συμφέροντα των κρατών είναι αντίθετα με τα συμφέροντα των κολοσσιαίων χρηματαγορών; Η δύναμη των χρηματαγορών από τον 18ο αιώνα που πρωτοεμφανίστηκε το δημόσιο χρέος βρίσκεται στην εξαγορά του κράτους. Το δημόσιο χρέος και ο δανεισμός του κράτους αποτελεί μέτρο της εξαγοράς του από τις δυνάμεις της χρηματαγοράς.

      Διαγραφή
  9. ,,Μάλιστα, ως προς τον χαρακτήρα τους, είναι τόσο προκλητικά υπέρ της κερδοσκοπίας στις διεθνείς αγορές χρέους και νομίσματος, που λες και τους έβαλαν να τις κάνουν οι πιο αδίστακτοι κερδοσκόποι σαν τον Σόρος.,,

    Αυτο το ,,...που λες και τους εβαλαν...,, ειναι περιττο. Κανονικα και μια χαρα τους εβαλαν. Σε ποια πανεπιστημια και ιδρυματα δουλευουν αυτοι οι κυριοι; Απο ποιους χρηματοδοτουνται αυτα τα πανεπιστημια και ιδρυματα; Μα, και απο φιλανθρωπους, τυπου Σορρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Κι αυτή η τερατογέννεση δεν βρήκε πουθενά αλλού πιο γόνιμο έδαφος από την ευρωζώνη όπου το κοινό νόμισμα σχεδιάστηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό"
    Ερώτηση: Γιατί τότε η Αγγλία, η οποία κατέστρεψε βιομηχανία και γεωργία προς όφελος του τραπεζικού τομέα, παρέμεινε εκτός ευρώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θατσερισμος, ιδιωτικοποιησεις και νεοφιλελευθερη λαιλαπα.

      Διαγραφή
    2. Για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί το νόμισμά της αποτελούσε ήδη παγκόσμιο αποθεματικό συναλλακτικό νόμισμα συνδεδεμένο με το δεύτερο πιο ισχυρό χρηματοπιστωτικό κέντρο της Υφηλίου, το City, το οποίο ειδικεύεται κυρίως στις αγορές παραγώγων. Επίσης η Βρετανία ήταν και παραμένει συνδεδεμένη περισσότερο με τις ΗΠΑ παρά με την ηπεριωτική Ευρώπη με όρους χρηματαγοράς και κίνησης κεφαλαίων.

      Διαγραφή
  11. Αναδημοσιεύθηκε στο
    http://www.berlin-athen.eu/index.php?id=205&tx_ttnews[backPid]=78&tx_ttnews[tt_news]=3394&cHash=689e1a2409366895d219d51754c6fd92
    Εάν ο Δημήτρης Καζάκης αποκαλεί αστειότητες την δύναμη των τοκογλύφων, δηλαδή των Τραπεζών, που βρίσκονται ΟΛΕΣ συνδεδεμένες με το σύστημα Rothschilds, δεν έχει καταλάβει ακόμη καθόλου πως λειτουργεί το παγκόσμιο οικονομικό και κατ' επέκτασιν το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜ και οι δημοσιογράφοι, που πληρόνονται απο τις διάφορες χορηγίες των οργανισμών καθώς και απο τα υπουργεία εξωτερικών και τις μυστικές υπηρεσίες των κεντρικών χωρών, που συντηρούν το σύστημα αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρακτηρισε αστειοτητες το να τα ριχνεις ολα στους Εβραιους.

      Διαγραφή
    2. Αστειότητες είναι ότι είναι αυτά που λέτε εσείς δηλαδή ότι η διεθνής τοκογλυφία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθορίζεται από τους Εβραίους με ένα τρόπο που θα μπορούσε να οριζόταν και από τους Χοντρούς, τους Καραφλούς, τις Νεράιδες του Δάσους, τους Χ-MEN, τους Αντι-ΕΛ, τα Στρουμφάκια κ.λπ. Σημαίνει ότι δεν γνωρίζετε τι είναι χρηματοπιστωτικό σύστημα.

      Υποτίθεται ότι ξεσκεπάζετε το σύστημα, αλλά αναμασάτε τα βλήτα από το σύστημα των δημοσιογράφων, των πολιτικών και των μυστικών υπηρεσιών.

      Κυνηγάτε μάγισσες.


      Διαγραφή
    3. Αν πιστεύεις ότι τα πάντα στο παγκόσμιο σύστημα εξαρτώνται από τους Ρόθτσιλντ, τότε όχι μόνο δεν έχεις ιδέα πώς λειτουργεί το σύστημα, αλλά βρίσκεσαι περί τον έναν αιώνα πίσω όταν όντως οι Ροθτσιλντ διαφέντευαν μεγάλο μέρος του κόσμου. Σήμερα έχουν την ισχύ που τους αποδίδουν οι σεναριογράφοι των συνωμοσιολογιών του διαδικτίου.

      Διαγραφή
    4. Καζακης: ".... αλλά βρίσκεσαι περί τον έναν αιώνα πίσω όταν όντως οι Ροθτσιλντ διαφέντευαν μεγάλο μέρος του κόσμου. Σήμερα έχουν την ισχύ που τους αποδίδουν οι σεναριογράφοι των συνωμοσιολογιών του διαδικτίου."

      ΔΗΛΑΔΗ οταν το ιδρυμα και το σύστημα Rothschild ελεγχει 2000 και πλεον Τραπεζες σε ολον το κοσμο και ειναι το κεντρικο μελος της FED kai Goldman Sachs θελεις να μας πεις οτι δεν εχει μεγαλη επιροη στις οικονομιες αυτων των χωρων και ιδιαιτερα των ΗΠΑ???

      Πως γινεται τοτε και η Τραπεζα Rothschild ειναι παντα συμβουλος σε οτι οικονομικες διαπραγματευσεις, εκδοση ομολογων κτλ στην Ελλαδα?

      Συμπτωσις?????

      Τελος τη γνωμη εχεις για τον Καθηγητη Α. Αθηναιο που εχει την ιδια γνωμη και ειναι και αυτος οπαδος, οπως εσυ, στην επιστροφη στο Εθνικο Νομισμα???

      ΔΕΙΤΕ αυτο το βιντεο, αν και παλαιο!


      http://www.youtube.com/watch?v=HsCQHXZKjVk


      Διαγραφή
    5. Είσαι με τα καλά σου! Που τα είδες όλα αυτά; Σοβαρέψου και κόψε την ηρωίνη του διαδικτίου. Έλεος!!!!

      Διαγραφή
  12. Εγώ θα ήθελα να μάθω, τι θα είχε συμβεί στη Ρωσία αν ο Πούτιν δεν είχε αποπληρώσει εγκαίρως το χρέος της Ρωσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως ο πληθυσμός της στην μεγάλη πλειοψηφία του δεν θα ζούσε σε τρικοσμικές συνθήκες και τα πραγματικά τεράστια αποθέματα ενεργειακών και μεταλλευτικών αποθεμάτων δεν θα ελέγχονταν από μια συμμορία ολιγαρχών, προκειμένου να πλουτίζουν οι ίδιοι και να πληρώνουν το χρέος σε βάρος του Ρωσικού λαού;

      Διαγραφή
    2. Σχεδον ολοι οι ολιγαρχες στη Ρωσια και Ουκρανια ειναι εβραιοι και ολοι πλουτισαν ξαφνικα στα πρωτα μετα-σοβιετικα χρονια. Οπως ο Αμπρααμοβιτς, Μπερεζοβσκι, Χοντοκορσκυ και πολλοι αλλοι. Μια μικρη μειονοτητα του 1-2% εχει βγαλει ολους τους ολιγαρχες σε αυτη τη χωρα. Επισης η "ρωσικη" μαφια ειναι στην ουσια "εβραικη" μαφια αφου δεν ειναι σλαβοι οι μεγαλο-μαφιοζοι αλλα ρωσο-εβραιοι.

      Οπως και πολλοι μπολσεβικοι που εκαναν την επανασταση και στα πρωτα χρονια κυριαρχουσαν το κρατικο μηχανισμο oπως ο Kaganovic, Trotsky κλπ. O εβραιος Genrikh Yagoda ηταν αρχηγος της NKVD και εχει τεραστιες ευθυνες για τη γενοκτονια των ουκρανων το holodomor.

      Δεν τα γραφω αυτα για να κατηγορησω τους εβραιους ή να βγαλω θεωρια συνομωσιας.
      Ειναι απλα γεγονος και ο καθενας ας βγαλει τα συμπερασματα του...

      Διαγραφή
  13. Κε Καζακη.. Ειστε ολιγον επιθετικος στις απαντησεις των αναγνωστων σας.. Ενας καλος "δασκαλος" θα αγκαλιαζε τους μαθητες του με στοργη και συμπονια.. Ειμαστε μεν ολοι θυματα της κρισης αλλα δεν ειμαστε ολοι οικονομογοι.. Επιπλεον, εχουμε καει απειρες φορες απο το χυλο, οποτε καθ αποψη θα πρεπει να την ¨φυσαμε¨πριν την αποδεκτουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω που είδατε ότι είμαι επιθετικός, άλλος στη θέση μου ούτε που θα ασχολιόταν να απαντήσει. Απλά δεν ανέχομαι να χρησιμοποιούνται "επιχειρήματα" της πλάκας, αβασάνιστα και μάλιστα με ύφος περισπούδαστου ντοντόρου που μπορεί να βρει ο καθένας στο βοθρολίβαδο του διαδικτίου. Με τα κείμενά μου προσπαθώ να δώσω αφορμή για σκέψη και για κριτική. Να μάθουμε να σκεφτόμαστε και να ερευνούμε, αλλά όχι να το παίζουμε ξερόλες με ανοησίες που ψαρεύει ο καθένας από το πουθενά. Αυτό με εκνευρίζει και θα με εκνευρίζει πάντα...

      Διαγραφή
  14. Δεν μπορείς από το όνομα και μόνο κάποιου ή από τον τόπο που γεννήθηκε να βγάλεις συμπέρασμα για την καταγωγή του ή για την πίστη του κληρονομική ή μη.

    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επειδή μιλάμε για το πώς οι άνθρωποι θα γίνουν πιό ελεύθεροι, είναι επικίνδυνο να εμπιστεύεται κανείς χωρίς να ερευνάει ή να δοκιμάζει τους ανθρώπους πού παίρνουν ή πρόκειται να πάρουν αποφάσεις που αφορούν τα κοινά.

    Οι άνθρωποι που ενδεχομένως λόγω κληρονομιάς ή από μόνη τους ακολουθούν μια πίστη η οποία αποδεδειγμένα ενισχύει την εκμετάλλευση ανθρώπων από ανθρώπους πρέπει να δοκιμάζονται ακόμα περισσότερο.

    Η Ιουδαϊκή θρησκεία υποθάλπει την εκμετάλλευση ανθρώπων από ανθρώπους όταν διδάσκει ότι οι πιστοί της είναι οι εκλεκτοί του Θεού και ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούν τα πράγματα και τα ζώα.
    Σού θυμίζω ότι αυτή η θρησκεία υπάρχει χιλιάδες χρόνια και έχει εκατομμύρια πιστούς φανατικούς ή όχι και σήμερα.
    Αυτή η θρησκεία έχει μέσα στην πίστη της και στις πρακτικές της επίσης, ότι οι πιστοί της πρέπει να δίνουν το ένα δέκατο των υπαρχόντων τους σε μιά μειοψηφία πιστών της, η οποία τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης λόγο των καθηκόντων της. Αυτοί οι μειοψηφία είναι οι ονομαζόμενοι Λευίτες. Και για να στοιχειοθετήσω ότι έγραψα παραπάνω μπορείτε να διαβάσετε την Παλαιά διαθήκη, Αριθμοί, κεφ. 18.

    Φανταστείτε λοιπόν οι πιστοί (μάλλον όλοι γιατί θα φοβούνται) εβραίοι τραπεζίτες, ιδιοκτήτες εταιριών κ.λ.π. να δίνουν ο καθένας τους το ένα δέκατο των υπαρχόντων τους ή των κερδών τους στους εκλεκτούς των εκλεκτών Λευίτες.
    Καταλαβαίνουμε με την λογική μας ότι αυτό που περιέγραψα είναι που συμβαίνει 99,9%, διότι ξαναυπενθυμίζω ότι μιλάμε για μια υπαρκτή γνωστή οργανωμένη θρησκεία. Το μόνο που ίσως δεν ξέραμε είναι το περιεχόμενο του δόγματός της διότι αυτό συνήθως κανείς δεν το λέει, αρκούνται συνήθως στους χαρακτηρισμούς τύπου αντισημίτης, και υστερικές φωνές.

    Ο χριστιανισμός επίσης περιέχει λαθάκια ή γενικότητες που παρερμηνεύονται, όπως να δίνουμε από το υστέρημά μας ή το να συγχωρούμε που μπορούν να επηρεάσουν τον πιστό με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται θύμα των εκμεταλλευτών. Συγχωρούμε κάποιον δεν σημαίνει ότι το αφήνουμε να συνεχίσει να μας εκμεταλλεύεται ή να μας βλάπτει, έτσι θέλει προσοχή.

    Ηλίας Α. Λυμπέρης




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γιατί εγώ νομίζω ότι ξέρω πού στοχεύει το παγκόσμιο οικονομικό λόμπι όπως το λέτε εσείς οι οικονομολόγοι; Η γη είναι πεπερασμένης έκτασης με διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό. Οι κύριοι αυτοί θεωρούν ότι πρέπει να αποκτήσουν τα προνομιακά οικοπεδάκια του πλανήτη. Η οικονομική διείσδυση (μοντέρνος πόλεμος) ξεκίνησε από τις αρχές του 20ου αιώνα και συνεχίζεται .Θα μου πείτε γιατί δεν κηρύττουν πολέμους μιας και έχουν όπλα ικανά να ισοπεδώσουν χώρες μικρές σαν την Ελλάδα; Γιατί το οικόπεδο το χρειάζονται , εμάς δε χρειάζονται.. Εξάλλου, έτσι καθώς μας έχουν αγοράσει, δεν τους συμφέρει να καταστρέψουν τη δική τους περιουσία, γιατί δικό μας δεν είναι τίποτα ,καθώς λένε. Γιατί μας εμπαίζουν οι πολιτικοί που έχουμε εκλέξει ; Είναι δυνατόν να καμαρώνουν για το ξεπούλημα της χώρας οικονομολόγοι με διδακτορικά και υψηλές σπουδές και να τους λείπει ο κοινός νους ; Είναι δυνατόν!!!! Με ένα απλό παράδειγμα ελπίζω να σας πείσω. Στο χωριό μου , πουλιούνται παλιά σπίτια . Τα αγοράζουν, Γάλλοι, Γερμανοί, Ρώσοι και Έλληνες. Χωρίς να είμαι ρατσίστρια και ξενοφοβική, θλίβομαι όταν ακούω για αυτές τις αγοραπωλησίες. Τα χωριά μας χάνουν το χρώμα και την ταυτότητά τους . Γειτονιές ερημώνουν και κατοικούνται μόνο τα καλοκαίρια. Η εξαδέλφη μου όμως -είναι και του ΚΚΕ - όταν πουλιέται κάποιο σπίτι ή χωράφι ή οικόπεδο χαίρεται . Ξέρετε γιατί; Είναι μεσίτρια !!! Καταλάβατε τώρα γιατί οι πολιτικοί μας λειτουργούν έτσι ; Μεσίτες είναι και τη δουλειά τους κάνουν !!!! Τόσο απλά. Εμείς όμως πότε θα το καταλάβουμε;
    Κύριε Καζάκη σε μια πρόσφατη εκπομπή σου αναφέρθηκες στον τρόπο που οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν την κρίση ρευστότητας κόβοντας χρήμα . Είπες ότι αυτό δε μπορεί να το κάνει η Ευρωπαική ένωση. Δε μπορεί ή δε θέλει ; Μπορείς να το διευκρινίσεις;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορει, γιατι απαγορευεται, επειδη ειναι ,,νομισμα,, κλειστης κυκλοφοριας.

      Διαγραφή
  17. Σχετικα με τους Εβραιους: Οταν καποιος στηνει μια πλεκτανη, πλανητικου μεγεθους μαλιστα, οπως ο ελεγχος της παγκοσμιας οικονομιας, αυτο που χρειαζεται ειναι να ειναι οσο το δυνατον πιο ορατος ο ιδιος γιατι αυτο θα τον καταστησει, με μαθηματικη βεβαιοτητα, ως το στοχο ολων των πολιτων του πλανητη. Οι Ελιτ ξερουν οτι οποιος ψαχνει βρισκει. Το 90% του κοσμου που θα αποδεχτει τη mainstream κοσμοθεαση δε τους απασχολει. Αλλα το αλλο ενα 10% που θα ψαξει, θελουν να το κανουν pre-empt. Πως? Σου λεει αφου θα σκαψεις για να βρεις κατω απ'την επιφανεια, εγω θα σου βαλω κατω απ'την επιφανεια να βρεις αυτο που εγω θελω. Και τι εβαλαν οι Ελιτ, παντου? Εβραιους. Οπου και αν ψαξεις κατω απ'την επιφανεια, νατος ο Εβραιος. Ετσι για οσους εχουν ξυσει την επιφανεια και πηγαν λιγο πιο κατω το συμπερασμα ειναι αμεσο "για ολα φταινε οι Εβραιοι". Αλλα αυτο ειναι ακριβως αυτο που ειναι στημμενο για να φαινεται. Η βιτρινα. Σε μια εποχη που μεχρι και ο Ομπαμα ειναι αχυρανθρωπος τα παραπανω ειναι ακομα πιο ευκολα αντιληπτα. Το θεμα ειναι οτι ο κοσμος πρεπει να σκαψει λιγο ακομα και να δει περα απ'αυτα που τον αφηνουν να δει. Και εκει θα βρει μια δυτικη Ελιτ η οποια ειναι απροσωπη, τα ονομα της αγνωστα, και παρ'ολα αυτα παραμενει ο σιωπηλος φορεας χρηματοοικονομικης και πολιτικης εξουσιας που κινει παρασκηνιακα τα νηματα εδω και δεκαετιες/αιωνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα οι εβραίοι δεν είναι από πίσω από τις πιό σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την ανθρωπότητα, αλλά ούτε οι δυτικοί, δυτικός είναι ένας πολύ πρόσφατος όρος.
      Αν θες διάβασε παραπάνω τι έγραψα, τα δόγματα και των εβραίων και των χριστιανών είναι προκατασκευασμένα από χιλιάδες χρόνια, πολύ πριν την ύπαρξη του όρου δυτικός που αναφέρεις. Και από το παράδειγματά μου παραπάνω φαίνεται ότι κάποιοι που θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους από τους άλλους ανθρώπους, έχουν αναπτύξει εδώ και χιλιάδες χρόνια τρόπους να τους εκμεταλλεύονται. Επειδή ασχολούνται με το αντικείμενο της εκμετάλλευσης ανθρώπων συνεχώς και έχουν συσσωρευμένη γνώση χιλιάδων ετών, πάνω σε αυτό, έχουν γίνει πάρα πολύ καλοί σ' αυτό που κάνουν σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο πού στην πλειοψηφία του είναι εντελώς απονήρευτος.

      Όσον αφορά για το απρόσωπο του πράγματος, "απρόσωπο" ίσως είναι ένας όρος που μπερδεύει.
      Η απληστία και η ματαιοδοξία του ανθρώπου είναι οι αιτίες, αλλά υπάρχουν κύκλοι ανθρώπων που θεοποιούν και εξελίσσουν αυτά τα ελαττώματα στους εαυτούς τους σε τερατώδη επίπεδα.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
    2. Ολοι οι ρωσοι ολιγαρχες ειναι εβραιοι πολλοι εκ των οποιων ηταν μαυραγοριτες επι ΕΣΣΔ.

      Στις ΗΠΑ εχουν τεραστια επιρροη με πανισχυρα λομπυ οπως το AIPAC και σχεδον μονοπωλιο στις θεσεις κλειδια οπως στη FED, IMF, WORLD BANK, supreme court, το hollywood και αλλου.

      Δεν μισω τους εβραιους ή καποιο αλλο λαο αλλα αυτο που γραφω ειναι γεγονος οτι ως λαος εχουν μεγαλη επιρροη γιαυτο και το κρατος του ισραηλ λειτουργει χωρις να σεβεται το διεθνες δικαιο αλλα δεν εχει καμια επιπτωση.

      Διαγραφή
    3. Δες τι λεει για τους εβραιους ο πρωην εβραιος πρωην ισραηλινος gillad atzmon που εχει χαρακτηρισει τον ιουδαισμο μια ρατσιστικη θρησκεια

      Διαγραφή
    4. Λάθος. Τον έλεγχο τον έχουν οι Νιγηριανής καταγωγής αμερικανοί. Δεν βλέπεις τον Ομπάμα. Ή μήπως κι αυτός είναι εβραίος; Ίσως. Εδώ που τα λέμε αν ψάξεις στο διαδίκτιο είναι σίγουρο ότι θα βρεις "στοιχεία" και επιχειρήματα για να πειστείς ότι ο Ομπάμα είναι εβραίος.
      Και για να σοβαρευτούμε. Η συμμετοχή των εβραϊκής καταγωγής στελεχών είναι σημαντική, αλλά όχι κυρίαρχη - όπως λένε οι συνωμοσιολόγοι - γιατί πολύ απλά προέρχονται από οικογένειες με πολύ πλούτο και μεγάλη παράδοση στα κυρίαρχα πράγματα. Αλλά δεν συμμετέχουν στα δώματα της εξουσίας ως εβραίοι, αλλά ως ολιγάρχες. Γι' αυτούς - όπως και για όλους της παγκόσμιας ολιγαρχίας - υπάρχει μόνο μια θρησκεία, η θρησκεία της παγκόσμιας δύναμης και του πλούτου. Τίποτε άλλο. Και μεταξύ μας. Είναι οι πιο άθεοι που έχω γνωρίσει. Όσο πιο ψηλά είσαι στην τροφική αλυσίδα της επίσημου συστήματος τόσο πιο άθεος γίνεσαι - η θρησκεία είναι το όπιο των λαών, μου έλεγε κάποτε κάποιο δισεκατομμυριούχος από δαύτους. Την μόνη θρησκεία που αναγνωρίζουν είναι η λατρεία του Μαμωνά. Γι' αυτό και οι περισσότεροι από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, ειδικά στις ΗΠΑ, έχουν ιδρύσει δικά τους εκκλησιαστικά δόγματα. που πίσω τους κρύβεται η λατρεία του σατανά. Όχι όπως μας την παρουσιάζει το Χόλιγουντ, αλλά σαν λατρεία της πιο απόλυτης εξουσίας πάνω στον άνθρωπο που τους επιτρέπει να έχουν και να κάνουν το οτιδήποτε χωρίς κανένα όριο ανθρώπινο ή κοινωνικό. Η περίφημη λέσχη skull & bones που έχει βγάλει πολλούς προέδρους των ΗΠΑ, τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης, των τραπεζών και των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, ασκούσε και ασκεί τη σατανιστική λατρεία για να εθιστούν τα μέλη τους στην πιο απόλυτη δύναμη χωρίς να υπολογίζουν κανέναν.

      Διαγραφή
  18. K. Kαζακη, διαφωνεις οτι οι εβραιοι κυριαρχουν στο τραπεζικο συστημα.

    Πως εξηγεις οτι στη FED ο προεδρος ειναι ο αμερικανο-εβραιος Ben Shalom Bernanke (διαδοχος του επισης εβραιου Alan Greenspan) και τα περισσοτερα μελη ειναι εβραιοι?
    Οτι στη World Bank και στο IMF υπαρχουν παρα πολλοι εβραιοι σε διοικητικες θεσεις? Και ο γαλλος Strauss (Στραους) Kahn εβραιος ειναι.
    Ο υπουργος οικονομικων των ΗΠΑ ειναι και αυτος ορθοδοξος εβραιος, ο Jack Lew. Η προεδρος του ανωτατου δικαστηριου επισης εβραια, η Elena Kagan.
    Δυσαναλογα πολλοι εβραιοι σε θεσεις κλειδια ενω ειναι μια μικρη μειονοτητα του 1% στις ΗΠΑ. Οπως και στο Harvard που οι εβραιοι φοιτητες ειναι 25% αλλα οι αριστουχοι εβραιοι μολιες το 8% του συνολου. Κατι που σημαινει οτι τα admission δεν ειναι αντικειμενικα και προωθουνται πολλοι εβραιοι σε θεσεις.

    Δεν πιστευω σε θεωριες συνομωσιας ουτε οτι για ολα φταινε οι εβραιοι, αλλα οι εβραιοι εχουν πολυ μεγαλη επιρροη στο διεθνες τραπεζικο συστημα και αυτο δεν αμφισβητειται. Οπως επισης και στo Hollywood που σχεδον ολοι οι παραγωγοι ειναι εβραιοι.
    Και ως κοινοτητες ειναι αρκετα κλειστοι και αλληλοβοηθιουνται μεταξυ τους προωθωντας σε θεσεις κλειδια αλλους εβραιους. Βασιζονται δηλαδη στην αλληλοπροωθηση των δικων τους.
    Αντιθετα, οι ελληνες στο εσωτερικο και εξωτερικο δεν χωνευονται σε μεγαλο βαθμο μεταξυ τους. Δεν εχουν καθολου την αλληλοβοηθεια που εχουν οι εβραιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Για τον ελεγχο, το ρολο και την υποκρισια των ελιτ σιωνιστων εβραιων που ελεγχουν πολιτικη-ΜΜΕ-Τραπεζες σε ΗΠΑ και αλλου εχουν κανει εκτενη ερευνα ο Αργεντινος οικονομολογος Adrian Selbuchi, ο αμερικανος πρωην βουλευτης της Λουιζιανα David Duke αλλα και ο ισραηλινος διεθνους φημης μουσικος της τζαζ Gilad Atzmon. Υπαρχουν κειμενα, βιβλια και βιντεο τους στο ιντερνετ και ο καθενας μπορει να τα δει και να βγαλει τα συμπερασματα του.

    Ο Selbuchi μαλιστα εχει ιδρυσει το "Argentine 2nd Republic Movement _ Movimiento por la Segunda República Argentina " με προτασεις που μοιαζουν με αυτες του ΕΠΑΜ. Δηλαδη, να αποκτησει ο λαος παλι τον ελεγχο στο εθνικο νομισμα που ελεγχεται απο τους ιδιωτες τραπεζιτες, να εθνικοποιηθουν οι φυσικοι ποροι και τα φυσικα μονοπωλια της Αργεντινης, να αποκτησει η Αργεντινη εθνικη κυριαρχια, να γινει λογιστικος ελεγχος στο χρεος και να διαγραφει κλπ.

    Δειτε το κειμενο "How to take back Argentine"

    http://rense.com/general85/keys.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. wiz,

    διαβαζω τα σχολια σου και γελαω. Τι λες μωρε που ειναι προσβλητικος και επιθετικος ο Καζακης; Εσεις ειστε κομπλεξικοι και θιγεστε σαν μανταμες, εαν δεν συμφωνει με τα σχολια σας, χαχαχαχαχα. Ναι, ναι τρεχα στο Τραιανου και αμα τον δεις, σφυρα κλεφτικα, με τον ανυπαρκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γιατί έχουμε την ανάγκη να έχουμε δίκιο; τι κερδίζουμε και τι χάνουμε όταν το κάνουμε αυτό;

    "Κάνω πολλά λάθη" τι κερδίζουμε και τι χάνουμε όταν το παραδεχόμαστε αυτό;


    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ κ. Καζάκη
    Σχετικά με την απάντηση που δώσατε στις 23 Ιουλίου 2013 - 2:44 μ.μ. «Αυτά που γράφεις είναι αστειότητες για να μην πω τίποτε χειρότερο. .......... Αυτοί διοχετεύουν μια ηλιθιότητα στο διαδίκτιο, μια αληθοφανή συνωμοσιολογία και ύστερα η απίστευτη ηλιθιότητα και προκλητική αμορφωσιά αναλαμβάνει την αναπαραγωγή της.», στον φίλο wiz 23 Ιουλίου 2013 - 12:56 μ.μ.: «Ο νομος ‘’Glass-Steagall Act’’ υποχρεωνε την κυβερνηση να εγγυειτε τις καταθεσεις των πελατων...», θα ήθελα να πω πως αυτά που αναφέρονται είναι αλήθειες (προφανώς παρμένες από το ντοκιμαντέρ Inside Job αν κρίνω από τα γραφόμενα) και έχουν να κάνουν με την άνθηση των CDO και CDS από το 2000 και μετά με τα γνωστά επακόλουθα. Δεν είναι συνωμοσιολογίες όπως αναφέρεται και θα επιθυμούσα ένα σχόλιο ως προς αυτό.
    Ευχαριστώ
    που δώσατε στις 23 Ιουλίου 2013 - 2:44 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πρώτο: Όταν μιλούσα για ανόητες συνωμοσιολογίες δεν αναφερόμουν στην Banking Act 1933 γνωστής ως Glass-Steagall Act, αλλά στην ανοησία ότι πίσω απ' όλα κρύβονται οι Εβραίοι και ότι αυτοί ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία.
    Δεύτερο: Η Glass-Steagall Act δεν αφορά στα CDO, CDS και άλλα παράγωγα. Ο συγκεκριμένος νόμος επέβαλλε τον διαχωρισμό των εμπορικών τραπεζών από τις επενδυτικές κι αυτό δεν επέτρεπε την όλο και πιο ασύδοτη εξάπλωση των τραπεζικών κολοσσών. Γι' αυτό και με την μέθοδο της Λεβίνσκι και του λεκέ, ανάγκασαν τον Κλίντον να υπογράψει την κατάργησή του.
    Τρίτο: Με την Glass-Steagall Act ιδρύθηκε η Federal Deposit Insurance Corporation η οποία είχε σαν στόχο να εγγυάται τις καταθέσεις στις τράπεζες. Το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων εξακολουθεί να ισχύει στις ΗΠΑ παρά την κατάργηση της Glass-Steagall Act. Οι καταθέσεις που βρίσκονται υπό καθεστώς εγγύησης σήμερα στις ΗΠΑ είναι έως 250 χιλιάδες δολάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Νομίζω ότι χρειάζεται να βλέπουμε καθαρότερα.
    Οι εβραίοι μπορεί να μην κρύβονται πίσω απ' όλα, ούτε να ελέγχουν όλα από την παγκόσμια οικονομία, αλλά μιά αφρόκρεμα αυτών συμμετέχουν στις αποφάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, έστω και αν υπακούουν απλά σε εντολές, και οι εβραίοι γενικότερα είναι μια ρατσιστική θρησκεία και επίσης οι εβραίοι γενικότερα χρησιμοποιούνται ως ασπίδα προφύλαξης αυτών που παίρνουν τις πιό σημαντικές αποφάσεις στην παγκόσμια οικονομία. Τα θύματα επίσης αυτών των οικονομικών πολιτικών ευθύνονται και αυτά για ότι τους συμβαίνει, παρ' όλο που η ευθύνη βαραίνει περισσότερο αυτούς που κατανοούν την κατάσταση καλύτερα.

    Πιό πρακτικά αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις για την οικονομία, ανεξάρτητα από το ποιοί είναι αυτοί, πρέπει να ελέγχονται κατά πρώτον και κυριότερο αν χρεώνουν τον λαό με οποιονδήποτε τρόπο, αν το κάνουν πρέπει αμέσως τα χρέη να διαγράφονται και αυτοί να χάνουν την εξουσία που έχουν. Δεύτερον η πραγματική οικονομία των βασικών αγαθών ποιότητας μπορεί να εξασφαλιστεί καλύτερα όταν είναι τοπική για τους ντόπιους, από τους ντόπιους, οι πολιτικοί που παίρνουν αποφάσεις στην οικονομία οφείλουν να προωθούν και να υποστηρίζουν μια τέτοια οικονομία, αλλοιώς να χάνουν την εξουσία.

    Οι πολιτικοί πρέπει να προστατεύουν την ελευθερία όλων, αν δεν το κάνουν πρέπει να απομακρύνονται από την εξουσία.
    Οι πολιτικοί επίσης το πολύ πρέπει να προστατεύουν την ελευθερία όλων, οποιεσδήποτε περισσότερες απαιτήσεις τους θα είναι και αιτία για να απομακρύνονται από την εξουσία.

    Ποιός θα κάνει τους παραπάνω ελέγχους που περιέγραψα, μόνο αυτοί που κατανοούν την σημασία τους και με την ελεύθερη βούλησή τους θέλουν να συμμετάσχουν στα κοινά.

    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες κ.Καζάκη. Ευχαριστώ για την ανταπίκριση.

    Και μιας και αναφέρθηκε η λέξη καταθέσεις, είναι δυνατόν σας παρακαλώ πολύ να διασαφηνίσετε τι ισχύει στην Ελλάδα όσον αφορά το ύψος των καταθέσεων; Σε συζήτηση που λάβατε και εσείς μέρος στο enikos.gr "Ευρώ ή Δραχμή", αναφέρθηκε πως οι καταθέσεις ύψους ~170δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, δεν είναι παρά ~11,5δις, και τα υπόλοιπα είναι λογιστικές εγγραφές. Κοινώς το μετρητό του λαού ανέρχεται σε 11,5δις? Και τι είναι αυτά τα 170 που ακούμε;
    Θα παρακαλούσα για μία διευκρίνηση καθώς ψάχνοντας στο internet βρίσκεις πολλά...και ασύμβατα μεταξύ τους.

    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν σήμερα σε ρευστό ούτε τα 11,5 δις στα ταμεία των τραπεζών. Οι καταθέσεις που εμφανίζουν οι τράπεζες είναι απλά λογιστικές εγγραφές. Αν προσπαθήσουν να τις σηκώσουν οι καταθέτες, τότε οι τράπεζες θα καταρρεύσουν διότι τα χρήματα δεν υπάρχουν.

      Διαγραφή