Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ 100 ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ



Θα πρέπει να είναι καθαρό ότι εντός των σημερινών πλαισίων κοινοβουλευτισμού δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική λύση υπέρ του λαού. Ούτε να προχωρήσουμε σε ριζική αλλαγή πορείας. Ο λόγος είναι απλός: οι κυβερνώντες έχουν περάσει στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας όλες τις βασικές δεσμεύσεις προς του δανειστές και την ευρωζώνη με αποτέλεσμα να είναι άκρως ευάλωτη η χώρα σε πιέσεις, εκβιασμούς, ακόμη και επεμβάσεις άνωθεν και έξωθεν.


Μόνο με την ανατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος δεσμεύσεων και συμφωνιών μπορεί να ξεκινήσει η αλλαγή πορείας. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την πλειοψηφία του λαού εξαναγκάζοντας σε παραίτηση την κυβέρνηση και σε διάλυση το κοινοβούλιο με σκοπό να υπάρξει μια έκτακτη, προσωρινή κυβέρνηση που μπορούμε να την ονομάσουμε Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας που θα έχει σαν βασική αποστολή να διακόψει τη συνέχεια του κράτους και να ανοίξει τον δρόμο για την διαδοχή του κράτους από μια νέα πολιτική και πολιτειακή μορφή του κυρίαρχου λαού. Πράγμα που μπορεί να γίνει με όρους δημοκρατίας μόνο με έναν τρόπο: την σύγκληση Συντακτική Εθνοσυνέλευσης και την ψήφιση νέου Συντάγματος, νέου θεμελιώδους νόμου που θα επανακαθορίζει από μηδενικής βάσης όλες τις σχέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του ελληνικού λαού.

Η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας θα αναδειχθεί από τα κάτω, δηλαδή από εκείνες τις συλλογικότητες που θα ηγηθούν της ανατροπής και θα εκφράζουν μαχητικά την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η Επιτροπή αυτή θα αναλάβει να διοικεί στο μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης με Συντακτικές Πράξεις. Την σύνταξη και την υλοποίηση των Συντακτικών Πράξεων θα αναλάβουν οι γενικές συνελεύσεις και οι συλλογικότητες του λαού σε κάθε τομέα ευθύνης και κοινωνικής δράσης.

Με τον τρόπο αυτό θα πρέπει από την πρώτη στιγμή ο λαός απευθείας θα μάθει να αποφασίζει και να διευθετεί τις υποθέσεις του στην υγεία, στην παιδεία, στην οικονομία, κοκ. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να ανασυγκροτηθεί από μηδενικής βάσης ολόκληρη η δημόσια διοίκηση και να απαλλαγεί από τον βραχνά της πολιτικής και κομματικής υποδούλωσης, καθώς επίσης και του φιλοτομαρισμού που κυριαρχεί. Ενώ ταυτόχρονα η τοπική αυτοδιοίκηση θα επανιδρυθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες ως κοινότητα αυτοδιοικούμενων πολιτών στη βάση της δικής τους ελεύθερης συλλογικής θέλησης.

Μια από τις πρώτες Συντακτικές Πράξεις της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας θα είναι η κατάρτιση κατηγορητηρίου και η συγκρότηση ενός μικτού ορκωτού δικαστηρίου με ευρεία συμμετοχή πολιτών όπου θα λογοδοτήσουν όλοι οι πολιτικοί, δικαστικοί, δημόσιοι λειτουργοί, δημοσιογράφοι και άλλοι που διέπραξαν εσχάτη προδοσία εναντίον του ελληνικού λαού και της χώρας. Στο σκαμνί οφείλει να καθίσει όχι μόνο η συμπολίτευση, αλλά και η αντιπολίτευση που όλο αυτό το διάστημα με την παρουσία της στην Βουλή νομιμοποιεί τις απανωτές εκτροπές και τις βάναυσες παραβιάσεις ακόμη και των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού.

Επίσης αυτή η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας θα ανακοινώσει την αποδέσμευση από το ευρώ και την ΟΝΕ το ταχύτερο δυνατό και την συντεταγμένη επιστροφή σε Εθνικό νόμισμα. Ταυτόχρονα θα ανακοινώσει ότι σταματά όλες τις πληρωμές των δανειστών της χώρας. Με βάση την Συνθήκη της Βιέννης του 1969, που το 1980 μετατράπηκε σε σύμβαση του ΟΗΕ, αλλά και με βάση τις βασικές προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, θα ανακοινώσει ότι όλες οι συμφωνίες και οι συμβάσεις που υπεγράφησαν από την εποχή του πρώτου μνημονίου θεωρούνται ότι δεν διαθέτουν οιανδήποτε νομική ισχύ καθώς επιβλήθηκαν στην χώρα με ανοιχτές απειλές για άσκηση βίας, δηλαδή με εκβιασμό. Κι επομένως θεωρούνται ως μηδέποτε γενόμενες.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που θα καθίσουν στο σκαμνί οι Έλληνες πολιτικοί που αποδέχτηκαν τον εκβιασμό και έτσι διέπραξαν εσχάτη προδοσία. Όπως επίσης και ο λόγος που θα κινηθεί το ελληνικό κράτος εναντίον των κυβερνώντων και των αξιωματούχων της ευρωζώνης που επέβαλαν με εκβιασμούς και πιέσεις την μαζική εξόντωση του ελληνικού λαού διαμέσου των επιβαλλόμενων πολιτικών, ως εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας κατά τα προβλεπόμενα του διεθνούς ποινικού δικαίου.

ΤΑ 25 ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ληφθούν τις πρώτες 100 ημέρες μιας νέας διακυβέρνησης από τον ίδιο τον λαό με την μορφή της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι μέσα στις πρώτες 100 ημέρες όλα αυτά τα μέτρα θα έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται ουσιαστικά για 25 δέσμες μέτρων που πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή από τις πρώτες 100 ημέρες, ώστε να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας και η ανοικοδόμηση της χώρας προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Αν δεν τεθούν σε εφαρμογή αυτές οι 25 δέσμες μέτρων από τις πρώτες 100 ημέρες της πολιτικής μεταβολής, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη, ούτε για ριζική αλλαγή πορείας. Όσο καθυστερεί η εφαρμογή τους τόσο θα βαθαίνει η ύφεση, τόσο θα καταρρέει η οικονομία και τόσο η χώρα θα είναι ανοιχτή σε πιέσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό.

Ποιες είναι αυτές οι 25 δέσμες μέτρων που οφείλουμε να εφαρμόσουμε από τις πρώτες ημέρες; 
 
1. Εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου ταχύρρυθμης παραγωγικής ανασυγκρότησης με βασικό μοχλό τον δημόσιο τομέα και ένα ενισχυμένο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, προσανατολισμένο κατά προτεραιότητα στην ανάπτυξη της παραγωγής, την αύξηση της παραγωγικής προστιθέμενης αξίας και της σταθερής απασχόλησης απαλλαγμένο από τα ασφυκτικά δεσμά των μεγάλων έργων ‘κοινοτικής’ επιλογής’ αλλά και των κρατικοδίαιτων επιχειρηματικών κυκλωμάτων.

2. Επαναφορά όλων των μισθών, συντάξεων και απολαβών στο επίπεδο της 5ης Μαΐου 2010 έτσι ώστε να αναπληρωθούν οι μεγάλες απώλειες από τη μακρόχρονη λιτότητα και να αναζωογονηθεί αποτελεσματικά η εσωτερική αγορά. Η οικονομία δεν πάσχει από έλλειψη δανείων αλλά πεθαίνει λόγω εξαφάνισης της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού.

3. Νομοθετική κατοχύρωση των κατώτερων αποδοχών που θα καλύπτουν τις ετήσιες πραγματικές βασικές ανάγκες της εργατοϋπαλληλικής οικογένειας και των κατώτερων συντάξεων στο 80% αυτών των αποδοχών.

4. Θεσμοθέτηση γνήσιας Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στη βάση ενός αυθεντικού τιμάριθμου, που να μετρά το αληθινό κόστος ζωής για το εργαζόμενο νοικοκυριό.

5. Κατάργηση όλων των μορφών ‘ευλύγιστης’, ‘προσωρινής’ και ‘μερικής απασχόλησης’, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και κατοχύρωση ανελαστικών στη βάση της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης.

6. Εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων στην εργασία και στην κοινωνική ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους χωρίς κανενός είδους προαπαιτήσεις, διαχωρισμούς και εξαιρέσεις.

7. Μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ταμείο ασφάλισης κατά της ανεργίας με τον επαναπροσανατολισμό του συνόλου των πόρων του στην πραγματική στήριξη των ανέργων, με το επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού για ολόκληρη την περίοδο της ανεργίας και την πλήρη κατοχύρωση κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ανέργων.

8. Κατάργηση όλων των αντι-ασφαλιστικών νόμων, ρυθμίσεων και διατάξεων, επιστροφή των χρεών του κράτους και των ιδιωτών στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, πλήρη απεξάρτηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από την κυβέρνηση, κατοχύρωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του και ουσιαστική αύξηση της συμβολής εργοδοτών και κράτους.

9. Κατοχύρωση ενός πραγματικά δημοσίου αυτοδιαχειριζόμενου και με κοινωνικό έλεγχο συστήματος υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που δεν θα αποτελεί προθάλαμο για την ιδιωτική υγεία, ούτε θα το νέμονται ιδιώτες προμηθευτές, πολυεθνικές και ποικίλα κυκλώματα.

10. Εξασφάλιση μιας ενιαίας δημόσιας δωρεάν παιδείας στη βάσει του υποχρεωτικού δημόσιου δωδεκαετούς σχολείου και της δημόσιας ανώτατης παιδείας στη βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων για μόρφωση, έρευνα, ακαδημαϊκή και κοινωνική ζωή.

11. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και φοροκινήτρων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και επιβολή συσσωρευτικής φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη, στις χρηματιστικές συναλλαγές όλων των ειδών και στις πολύ μεγάλες περιουσίες κινητών και ακίνητων αξιών, όχι μόνο των φυσικών αλλά και των νομικών προσώπων.

12. Δραστική μείωση στο μισό της άμεσης φορολογίας των πολύ μικρών επιχειρήσεων και αξιοποίηση του συνόλου των αναπτυξιακών, επενδυτικών και άλλων επιδοτήσεων του κράτους για την άμεση στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας.

13. Αναπροσαρμογή του ΦΠΑ με κριτήριο την ελάφρυνση του λαϊκού τζίρου και την επιβάρυνση της πολυτελούς ή παρασιτικής κατανάλωσης. Πλήρης διαγραφή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και την εφορία τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που προέκυψαν από νόμους, διατάξεις και πολιτικές που επιβλήθηκαν μετά την επιβολή του πρώτου μνημονίου.

14. Ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με την αντιστροφή της σχέσης άμεσων - έμμεσων φόρων και με σκοπό να πάψει να λειτουργεί ως μηχανισμός αφαίμαξης του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος, της μικρής επιχείρησης και του ατομικού παραγωγού. Ειδική φορολογική μέριμνα πρέπει να υπάρξει ώστε να δοθούν κίνητρα για εθελοντικές συνενώσεις ατομικών παραγωγών και καταναλωτών, κοινοπραξίες και συνεταιρισμούς.

15. Ριζική αναμόρφωση όλων των δαπανών διακυβέρνησης του κράτους με πρώτη και κύρια τη δραστική περικοπή των φανερών και μη δαπανών που συνδέονται με την κυβέρνηση, με υπουργούς, συμβούλους, βουλευτές και κόμματα, την αναθεώρηση ολόκληρης της πολιτικής κρατικών προμηθειών, την κατάργηση του σκόπιμου διοικητικού υδροκεφαλισμού, των υπεργολαβιών και εκχωρήσεων, την αναδρομική διεκδίκηση ολόκληρης της περιουσίας του δημοσίου, κινητής και ακίνητης, που δόθηκε χαριστικά, καταπατήθηκε ή ξεπουλήθηκε κατά καιρούς από τις κυβερνήσεις, την κατάργηση των μυστικών κονδυλίων και όλων των «ειδικών λογαριασμών», την κατάργηση όλων των αποκαλούμενων «ανεξάρτητων αρχών», την άμεση καταγγελία όλων των λεόντειων, χαριστικών και αποικιοκρατικών συμβάσεων και συμφωνιών του δημοσίου με «ημέτερους» και επιχειρηματικά συμφέροντα, την κατάργηση της χρηματοδότησης των ΜΚΟ και άλλων «εθελοντικών» ή ιδιωτικών οργανώσεων, την εκ βάθρων αναθεώρηση του συνόλου των στρατιωτικών δαπανών στη βάση των πραγματικών αναγκών για την εθνική άμυνα.

16. Εθνικοποίηση όλων των παλιών ΔΕΚΟ και την απεξάρτησή τους από τα ιδιωτικά συμφέροντα που τις νέμονται με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου και των σχέσεών τους τόσο ως προς την κυβέρνηση όσο και ως προς την αγορά, τον εξορθολογισμό τους προς όφελος της εργαζόμενης κοινωνίας, την επιβολή εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που δεν θα αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για το λαϊκό νοικοκυριό καθώς και την προστασία βασικών κοινωνικών και δημόσιων αγαθών από την κερδοσκοπία και τα ιδιωτικά μονοπώλια.

17. Εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας, όπως και των μεγάλων τραπεζών με σκοπό τον δραστικό περιορισμό της χρηματοπιστωτικής επιβάρυνσης της οικονομίας, των αναπροσανατολισμό τραπεζικού συστήματος από την τοκογλυφία και την κερδοσκοπία με «τοξικά» και μη προϊόντα στην πιστωτική στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας σε συνδυασμό με την κατάργηση των στεγανών και των απορρήτων του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την κατοχύρωση της πλήρους διαφάνειας του κοινωνικού ελέγχου στις τραπεζικές λειτουργίες.

18. Αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων με τη διαγραφή όλων των ιδιωτικών χρεών όσων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν, με την άμεση θέσπιση αναπτυξιακών και κοινωνικών κριτηρίων για την τραπεζική χρηματοδότηση, την κατάργηση όλων των επιπλέον χρεώσεων που συνοδεύουν τις χορηγήσεις και την επιβολή ανώτερων επιπέδων επιτοκίων χρηματοδότησης τα οποία θα καθορίζονται με βάση το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς αλλά και τις αντοχές της εθνικής οικονομίας.

19. Χτύπημα των μονοπωλίων, ολιγοπωλίων και καρτέλ στην αγορά, μέσα από τη δυναμική ανάπτυξη του παραγωγικού ρόλου του κράτους, την απαγόρευση λειτουργίας παράκτιων εταιριών, την κατάργηση των εμπορικών και άλλων απορρήτων, την ονομαστικοποίηση των μετοχών, επιβολή εργατικού και κοινωνικού ελέγχου στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις -ιδίως δε στις πολυεθνικές-, την προνομιακή ενίσχυση του συνεταιρισμού, της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, όπως και των άμεσων παραγωγών.

20. Άμεση στήριξη του εισοδήματος των αγροτών σε συνδυασμό με την στήριξη της παραγωγής τους που σημαίνει επιβολή καθεστώτος ανταγωνιστικής προστασίας της εγχώριας παραγωγής με βάσει κριτήρια ποιότητας και παραγωγικότητας, άμεση διαγραφή όλων των χρεών για τους υπερχρεωμένους παραγωγούς, χτύπημα της δικτατορίας των χονδρεμπόρων και των κάθε λογής μεσαζόντων, έτσι ώστε ο αγρότης να εξασφαλίζει ικανοποιητικές τιμές παραγωγού και ο καταναλωτής χαμηλές τιμές αγοράς.

21. Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών σχέσεων με όλους τους λαούς και όλα τα κράτη στη βάση της πλήρους ελευθερίας των συναλλαγών και του αμοιβαίου οφέλους, ενάντια στη μονοπώληση της τεχνολογίας και της αγοράς από τις πολυεθνικές, ενάντια στα δεσμά και τους περιορισμούς που θέτουν οι διεθνείς οργανισμοί και οι «οικονομικές ολοκληρώσεις» των ισχυρών και των αγορών.

22. Κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για τις εθνικές και τοπικές εκλογές με κατάργηση κάθε αντιδημοκρατικού νόμου, ρύθμισης και μέτρου που νοθεύει την αυθεντική και ισότιμη συμμετοχή και έκφραση του λαού. Μαζί με την κατάργηση κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, των ΜΚΟ και ιδιωτικών ιδρυμάτων.

23. Δημοσιοποίηση και δημόσια αποκήρυξη όλων των μυστικών ή άλλων συμφωνιών, δεσμεύσεων και συνθηκών που έχουν αποδεχθεί κατά καιρούς οι κυβερνήσεις, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και μονομερώς με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, οι οποίες βλάπτουν τα άμεσα συμφέροντα του λαού και της χώρας, υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία της και θέτουν υπό αμφισβήτηση την εθνική της ακεραιότητα.

24. Άμεση επιστροφή όλων των στρατιωτικών αποστολών που έχουν σταλεί στο εξωτερικό και υιοθέτηση όλων των αναγκαίων μέτρων που δεν θα επιτρέπουν σε καμία ξένη δύναμη να χρησιμοποιεί την επικράτεια της χώρας για τους δικούς της πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς.

25. Προκήρυξη εκλογών για Συντακτική Εθνοσυνέλευση με ευρύ μέτρο εκπροσώπησης του ίδιου του λαού και με μοναδικό σκοπό τη σύνταξη και ψήφιση νέου αληθινά δημοκρατικού Συντάγματος.

Με την ψήφιση του νέου Συντάγματος η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας διαλύεται μαζί με την Συντακτική Εθνοσυνέλευση και προκυρήσσονται εκλογές για την τακτική διακυβέρνηση της νέας δημοκρατικής πολιτείας των Ελλήνων πολιτών.

58 σχόλια:

  1. Δύο βασανιστικά ερωτήματα θα ήθελα να διατυπώσω προς τον κ.Καζάκη
    1) Η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας με ποιες διαδικασίες θα εκλεγεί ;
    Ολοι γνωρίζουμε παραδείγματα από χώρες της αφρικής ή της ασίας ,όπου τα μέλη επιτροπών σωτηρίας έρχονται για να μείνουν για πάντα.
    Η εξασφάλιση της δημοκρατίας είναι απαραίτητη προυπόθεση για την οποια πολιτική ανατροπή ή παραγωγική ανασυγκρότηση.Οι γενικές Συνελευσεις ,όπου μέλη θα είναι όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως,θα πρέπει να διορίζουν αλλά και να ανακαλούν τα μέλη της Επιτροπής.Να θυμίσω ότι στην Ισλανδία οι πολίτες πραγματοποιούσαν γενικές συνελεύσεις μέσω διαδικτύου και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή,για την εκπόνηση του νέου συντάγματος.
    2)οι προτεινόμενες 25 δέσμες μέτρων, όπως και το νέο σύνταγμα θα γίνουν ενώ η ελλάδα θα ανήκει στην ΕΕ;
    Ο κ.καζάκης σε πολλές ομιλίες του έχει παρουσίασει την ΕΕ σαν μηχανή διάλυσης των εθνών κρατών και υφαρπαγής της εθνικής κυριαρχίας.Δεν νομίζω να βλάπτει μια διευκρίνηση πάνω σε αυτό το ζήτημα ,που αποτελεί ταμπού για το σύνολο σχεδόν του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δημοκρατία έχει πάντα αντικείμενο. Δεν υπάρχει δημοκρατία σε μια παρέα που μαζεύτηκε να συζητήσει. Η δημοκρατία απαιτεί πρώτα και κύρια δυνατότητα άσκησης εξουσίας. Κι αυτό προσπαθεί να γίνει με την Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας, η οποία δεν θα αποτελείται από απλά πρόσωπα αλλά από εκπροσώπους των μάχιμων δυνάμεων του λαού, όπως κινήματα βάσης, σωματεία, συνδικάτα, πρωτοβουλίες πολιτών, κοκ. Έχει σαν στόχο να κερδίσει την πλειοψηφία του λαού με την επιτακτική και επείγουσα ανάγκη της ανατροπής. Το με ποιο τρόπο θα υπάρχει η αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στα κινήματα και τις συλλογικότητες του λαού με την Επιτροπή είναι κάτι που θα καθορίσει η διαλεκτική της ζωής με βάση τις ανάγκες της μάχης, της ανατροπής και όχι ο εγκέφαλος του οποιουδήποτε. Δημοκρατία θα υπάρχει από την στιγμή που οι συλλογικότητες του λαού, αυτές που θα συγκροτούν την Επιτροπή, θα αναλάβουν τόσο την διαμόρφωση των Συντακτικών Πράξεων, όσο και την εφαρμογή τους στην πράξη. Η δημοκρατία είναι εργαζόμενο και πρακτικό πολίτευμα. Κρίνεται πρωτίστως από τα χειροπιαστά αποτελέσματά της υπέρ της πλειοψηφίας και όχι από το τυπικό των διαδικασιών της.
      Οι δέσμες μέτρων που προτείνονται δεν μπορούν να εφαρμοστούν εντός ΕΕ. Ο οξυδερκής αναγνώστης καταλαβαίνει με το που διαβάζει τις προτάσεις ότι η εφαρμογή τους καταργεί στην πράξη όλα τα λεγόμενα "κοινοτικά κεκτημένα". Προσωπική μου άποψη είναι ότι το σημαντικό είναι να συμφωνήσουμε στο τι πρέπει να γίνει και να γίνει παρά και ενάντια σ' οποιοδήποτε εμπόδιο στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Διαφορετικά το λέει κανείς απλά αποδέσμευση από την ΕΕ δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα κλισέ σύνθημα μόνο για πεπεισμένους.

      Διαγραφή
  2. Τέτοια ανάλυση και πλάνο δε νομίζω πως υπάρχει στο πολιτικό στερέωμα στη χώρα, όμως έχω μερικές απορίες-ενστάσεις φίλε μου Δημήτρη:

    1. Πώς θα νιώθει αυτός που δε χρεώθηκε ποτέ στη ζωή του ή έστω χρεώθηκε αλλά κουτσά στραβά εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, όταν διαγραφούν τα ιδιωτικά χρέη άλλων συμπολιτών του, που είτε χρεώθηκαν για dolce vita είτε χρεώθηκαν για να χρηματοδοτήσουν λάθος επιλογές και τώρα πλέον εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Ελλοχεύει μια κατάφωρη αδικία, όπου χαϊδεύεται ο επιπόλαιος και ο συνεπής δεν επιβραβεύεται.
    Και δε μιλώ για υψηλά βαλάντια, μιλώ για το λαό, τους απλούς ανθρώπους. Ίσως πρέπει να προβλεφθεί κάτι, ώστε και οι μεν και οι δε να τους δοθεί ανάσα ή επιβράβευση δίχως να υπάρχει άδικος διαχωρισμός.

    2. Πολλές προτάσεις απαιτούν σωρεία κεφαλαίων. Αυτά φαντάζομαι θα προέλθουν από την έκδοση χρήματος, γιατί αλλιώς δεν ξέρω πώς θα ανασυγκροτηθεί η οικονομία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    3. Το κόστος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πώς θα χαλιναγωγηθεί? Γιατί κάπου είδα για επιπλέον επιβάρυνση του εργοδότη. Αυτός πρώτα πρέπει να πάρει για να δώσει έπειτα. Υπάρχει μια χρονική υστέρηση σε αυτό, μεταξύ αύξησης του τζίρου από ένα πιο δυναμικό καταναλωτικό κοινό και καταβολής αυξημένων μισθών και ασφαλιστικών εισφορών.

    4. Το επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού το φοβάμαι. Ξέρω πως και στη Σκανδιναβία κάπου εκεί κυμαίνεται. Όμως, ταυτόχρονα ο ΟΑΕΔ πρέπει να είναι οργανισμός που να φροντίζει να βρίσκει εργασία για τον άνεργο και να του λέει "υπάρχει αυτή η θέση, για την οποία οι προδιαγραφές σου είναι άρτιες, συνεπώς...προσλαμβάνεστε". Τι λοιπόν φοβάμαι? Πώς θα υπάρξει το φαινόμενο "μαύρη εργασία + καλό επίδομα" ή "μια χαρά τη βγάζω και ξαπλωτός με τέτοιο επίδομα"... Θέλω να πω πως πρέπει το όποιο εργατικό δυναμικό υπάρχει στη χώρα να αξιοποιηθεί στο έπακρο...

    4. Ασφαλιστικά ταμεία: Βραχνάς. Η προοπτική -ανατριχιάζω που το πρότεινε ο Μάνος, αλλά...- να μην υπάρχει το υποχρεωτικό των εισφορών, αλλά η δυνατότητα επιλογής και από εκεί και πέρα το κράτος -άμεσα, όχι μέσω ταμείων- να δίνει συντάξεις αναλόγως των εισφορών που επέλεξε να καταβάλει κάποιος ανάλογα με το κλάδο του ή μια βασική σύνταξη αν δεν έχει επιλέξει να καταβάλει εισφορές. Και στις μητέρες... Αυτά μέσω της φορολογίας...

    Πχ. πολλές εισφορές πάνε στο βρόντο. Δηλαδή εγώ πληρώνω ιατροφαρμακευτική κάθε μήνα. Αν δεν αρρωστήσω ποτέ στη ζωή μου και δεν τη χρησιμοποιήσω, γιατί αυτά τα λεφτά -που δεν είναι και λίγα- να πάνε χαμένα? Να υπάρχει μια δεξαμενή, προσωπική, όπου θα μπαίνουν οι εισφορές μου και από εκεί και πέρα, ό,τι χρησιμοποιήσω να χρεώνεται στο λογαριασμό αυτό... Ο μισθός, σε μεικτά και καθαρά να εξαφανιστεί, ώστε να και ο μισθός στα χέρια να είναι περισσότερος και να είμαι ο κύριος των επιλογών μου...

    5. Μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής πώς θα σχηματιστούν, όταν το κόστος θα είναι αυξημένο σε σχέση με τις γείτονες χώρες? Η προσέλκυση πραγματικών επενδύσεων προϋποθέτει και κάποιες ευνοϊκές μεταχειρίσεις. Άλλωστε από το να μην έχεις καμιά μεγάλη επιχείρηση, είναι προτιμότερο να έχεις κάποιες δίνοντας μικρά και έξυπνα τυράκια, μιας και μισθοί θα πέσουν στην αγορά και ΦΠΑ και έμμεσοι φόροι και ενδεχόμενες εισφορές κλπ...

    Άλλη λύση είναι η κοινοκτημοσύνη, δηλαδή σχηματισμός μεγάλων επιχειρήσεων με μετόχους όλους τους εργαζομένους. Στην Ισπανία γίνεται -πχ ORBEA- και έχουν και παραγωγή και προσωπικό ευτυχές. Προϋποθέτει κουλτούρα και προσωπικό με υψηλές δεξιότητες και γνώσεις...

    6. Για το Δημόσιο, αν θέλουμε επιτέλους να είναι αυτό που πρέπει να είναι, κατάργηση κάθε διαδικασίας, της πολυνομίας και θέσπιση διαδικασιών από το μηδέν με εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Υπηρεσίες που να εξυπηρετούν ΜΟΝΟ ηλικωμένους και που εκ μέρους αυτών να προβαίνουν σε διοικητικές διαδικασίες κλπ...

    Αποκλειστικές προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με αυστηρά κριτήρια και διαφάνεια. Πειθαρχικός έλεγχος αυστηρός και άμεσος, ώστε τα κακώς κείμενα να παταχθούν προς όφελος των πολιτών και των καλών συναδέλφων...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πώς θα εφαρμοστούν στις λεπτομέρειές τους αυτές οι 25 δέσμες μέτρων, όπως και οι πολιτικές τους προϋποθέσεις είναι αντικείμενο βιβλίου, που ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα είμαι σε θέση να το δώσω για έκδοση.
      Σχετικά με τα ερωτήματα:
      1. Η διαγραφή είναι αναγκαία όχι από ηθικής άποψης, αλλά από καθαρά οικονομική. Όποιος πληρώνει σε τακτική βάση θα του αναπροσαρμοστεί η οφειλή με βάση τα νέα δεδομένα για να μην του είναι βάρος. Η ηθικολογία δεν έχει θέση στις αποφάσεις οικονομικής πολιτικής και μάλιστα ηθικολογία που διαχωρίζει και στρέφει τον έναν εναντίον του άλλου.
      2. Από την στιγμή που θα ελέγχεις το τραπεζικό σύστημα με πρώτη την Τράπεζα της Ελλάδας και θα το έχεις αποκόψει από την διεθνή του διαδικτύωση επιβάλλοντας καθεστώς ελέγχου της κίνησης του κεφαλαίου, οι πιστώσεις που χρειάζονται δεν είναι παρά χρήμα που δημιουργεί το ίδιο το κράτος με ηλεκτρονικές τραπεζικές λογιστικές εγγραφές προκειμένου να μετατραπούν σε επενδύσεις, τζίρο στην αγορά και αγοραστική δύναμη του λαού.
      3. Η μικρή και μεσαία επιχείρηση, αλλά κυρίως ο ατομικός παραγωγός και ο βιοτέχνης, θα απαλλαγούν από σημαντικό μέρος της φορολογίας εισοδήματος, ενώ το ΦΠΑ θα κατέβει αποφασιστικά σε επίπεδα όχι ανώτερα του 13% σε πρώτη φάση στην προοπτική να εξαλειφθεί από όλα τα είδη και τις υπηρεσίες λαϊκής κατανάλωσης. Κι αυτό θα γίνει καθώς το κράτος αυξάνει το μερίδιο των μη φορολογικών εσόδων από την δική του επιχειρηματική δραστηριοποίηση.
      4. Το φαινόμενο "μαύρη εργασία + επίδομα" προσιδιάζει μόνο σε αγορές εργασίας όπου κυριαρχεί η ασυδοσία του εργοδότη και η τρομακτική πίεση της ανεργίας. Στο βαθμό που αποσυμπιέζεται ο εργαζόμενος από τον εκβιασμό της ουράς των ανέργων που αναζητούν ένα οποιοδήποτε ξεροκόμματο, μαζί με την ενεργοποίηση πραγματικών ελεγκτικών μηχανισμών, ολόκληρη η "μαύρη" αγορά εργασίας συρρικνώνεται στο ελάχιστο.
      5. Μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν έχει ανάγκη η οικονομία. Το κράτος με την δική του επιχειρηματική δραστηριοποίηση μπορεί να καλύψει τις ανάγκες οικονομιών κλίμακας και παραγωγικότητας πολύ καλύτερα και σε πολύ καλύτερο βαθμό. Αρκεί να λειτουργεί με όρους απόλυτης διαφάνειας, αληθινής δημοκρατίας, κοινωνικού ελέγχου και με κριτήρια σχεδιομετρικής απόδοσης με όρους κοινωνικής ωφέλειας πρώτα και κύρια.

      Διαγραφή
  3. 7. Κατάργηση ή φορολόγηση των off shore. Χάνονται ΤΑ δις με αυτή τη μορφή φοροδιαφυγής...

    8. Έξοδος όλων των ΔΕΚΟ από το Χρηματιστήριο. Λόγος ουδείς να είναι εκεί. Επιδίωξη οικονομιών κλίμακας ώστε η τελική τιμή να είναι η χαμηλότερη δυνατή για τον καταναλωτή. Τα όποια κέρδη να διανέμονται προς όφελος της εταιρείας σε στρατηγικές επιλογές ή επενδύσεις ή να χορηγούνται μέρος ή το όλο προς όφελος της κοινωνίας. Το κέρδος με την επιχειρηματική έννοια δεν έχει νόημα για μια Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας...

    9. Ο επιχειρηματίας είναι χρήσιμος σε μια οικονομία όσο και ο εργαζόμενος. Μπορούν να υπάρξουν μορφές όπου ο εργαζόμενος είναι και επιχειρηματίας. Όμως όπως και να έχει πρέπει για την ανάταξη της οικονομίας να χρηματοδοτηθούν και να δοθούν κίνητρα-ελαφρύνσεις.

    10. Μέσω των τραπεζών, η απόκτηση σπιτικού να μην είναι πια όνειρο θερινής νυκτός. Μιλάμε για τη νο1 ανάγκη του ανθρώπου που έχει γίνει όνειρο απατηλό. Χρηματοδότηση, εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια -συμβολικά- φαντασία ώστε κάθε Έλληνας να έχει κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του.

    11. Κάθετη και οριζόντια στρατηγική για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Νο1 προτεραιότητα. Χρηματοδότηση επενδύσεων για παραγωγή φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, καθώς και εκμετάλλευση ακόμα και των κυμάτων στις 15.000 χλμ ακτές που έχουμε... Το πετρέλαιο να καταστεί πιο πολύ εξαγώγιμο προϊόν, παρά προς εσωτερική κατανάλωση. Η απόλυτη οικονομική και περιβαλλοντολογική επιτυχία.

    12. Καθιέρωση του ενεργειακού σπιτιού. Χρηματοδότηση ή προώθηση προγραμμάτων για την πλήρη ενεργειακή αυτοτέλεια των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ιδίως για τις επιχειρήσεις μιλάμε για σημαντική εξοικονόμηση που μειώνει το κόστος και μπορεί να αποτελέσει λιθαράκι στην προσέλκυση επενδύσεων...

    13. Μπορούμε να πάρουμε τα σκανδιναβικά μοντέλα και να τα αντιγράψουμε προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. - Μια τόσο ομαδική και απότομη αλλαγή της καθεστηκυίας τάξης είναι δύσκολο να συμβεί σε 100 ημέρες, το σύστημα έχει τεράστιο όγκο κ΄ ορμή ώστε να υπάρξει τέτοια αλλαγή πορείας .
    - Η συζήτηση κ΄ εξέταση προτάσεων επι εκάστης εκ των 25 αλλαγών, μέσω δημοτικών συμβουλίων, συνελεύσεων ή συλλογικοτήτων (καθολικότητα αποδοχής) -ακόμα κι αν οι συμμετέχοντες έχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες και κλειστούν σε μια αίθουσα όλη την ημέρα- έως την απόφαση εκτέλεσης της, πιστεύω ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα, άρα η καθολική συμφωνία όλων των αλλαγών θέλει τουλάχιστον 25 εβδομάδες, οι σύνθετες αλλαγές θέλουν σαφώς περισσότερο διάστημα στο οποίο η χώρα θα δέχεται χτυπήματα κάτω απο τη ζώνη με σοβαρό οικονομικοπολιτικό αντίκτυπο . Με σκοπό την πολιτική προπόνηση, τις απλούστερες εκ των αλλαγών θα πρέπει να τις προσπαθήσουμε απο σήμερα στο 4απτυχο : καθολική αναγνώριση της ανάγκης της αλλαγής, δημιουργία συμμαχιών, συμμαχική απόφαση, συμμαχική προσπάθεια υλοποίησης . Εαν δε αυτό συμβεί η πρόταση απλής αναλογικής παρέλκει λόγω ίδρυσης κ λειτουργίας πραγματικής δημοκρατίας .
    - Δεν μνημονεύεται καθόλου αριθμητική πρόταση -προυπολογιστικό σχέδιο, αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών των αλλαγών π.χ. εκτίμηση για την συναλλαγματική ισοτιμία πιθανού νεου νομίσματος, για τις πληθωριστικές πιέσεις εντός της χώρας, για το οικονομικό κόστος της ρήξης με την ε.ε., για το κόστος-δυσχέρεια τυχόν προσωρινού διεθνούς δανεισμού, για το κόστος-δυσχέρεια απόκτησης α' υλών για τις βιομηχανίες, μηχ/των, καυσίμων, φαρμάκων κλπ . Χωρίς εκτίμηση της αρχικής οικονομικής διαταραχής που θα φέρουν οι 25 αλλαγές καθώς και χωρίς εκτίμηση του διαστήματος εμφάνισης φωτός ανάπτυξης στον ορίζοντα, οι λογικές κατά τα άλλα προτάσεις, παραμένουν για τους παρακάτω ασκήσεις επι χάρτου . Ατομα που έχουν σπουδάσει ή έχουν μείνει στο εξωτερικό, στελέχη επιχειρήσεων-οργανισμών, πιστεύουν σε ευρωπαική ομπρέλλα γενικής προστασίας τους και αυτοί είναι οι διαμορφωτές της οικογενειακής-εργασιακής-γειτονιακής γνώμης . Αυτοί πείθονται με τα παραπάνω ζητούμενα νούμερα .
    - Σε πολιτικό επίπεδο πόση διαφορά έχουν οι προτάσεις απο αυτές του κκε ;

    Μετά τιμής,
    Πάνος – Αγία Παρασκευή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πώς θα εφαρμοστούν στις λεπτομέρειές τους αυτές οι 25 δέσμες μέτρων, όπως και οι πολιτικές τους προϋποθέσεις είναι αντικείμενο βιβλίου, που ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα είμαι σε θέση να το δώσω για έκδοση.
      Είναι παντελώς λάθος η εκτίμηση ότι αυτή η απότομη αλλαγή είναι δύσκολο να γίνει μέσα σε 100 ημέρες. Το κυρίαρχο σύστημα ακόμη και σε συνθήκες ανατροπής έχει τεράστια δύναμη αδρανείας, με την προϋπόθεση ότι βασίζεσαι στους μηχανισμούς του για να προχωρήσεις. Αντίθετα η συγκεκριμένη πρόταση βασίζεται σε εντελώς πρωτόγνωρους μηχανισμούς κίνησης: στις συλλογικότητες του λαού απευθείας. Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν εμπιστεύεσαι την επινοητικότητα και τον δυναμισμό του ίδιου του λαού που για πρώτη φορά καλείται να αναλάβει τα ινία της χώρας του με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, γίνονται θαύματα. Έστω κι αν υπάρξουν ακρότητες και πολλές αδυναμίες.
      Όσο για τον προϋπολογισμό των μέτρων, μην βιάζεστε. Πολύ σύντομα θα εκδοθεί κι αυτός. Τέλος, οι προτάσεις αυτές δεν έχουν τίποτε να κάνουν με την λογική και την πολιτική του ΚΚΕ. Οι προτάσεις δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις από την σκοπιά του λαϊκού συμφέροντος στον τρόπο μετάβασης σε μια μορφή εξουσίας, όπου ο ίδιος ο λαός και όχι κάποιο περιούσιο κόμμα στο όνομά του, θα κάνει κουμάντο σ' αυτή τη χώρα. Που είδατε αυτή την λογική στα συνθήματα και στην πολιτική του ΚΚΕ;

      Διαγραφή
  5. 14. Παιδεία πραγματική και όχι προσχηματική. Η υψηλή κατάρτιση και δεξιότητες προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο μελλοντικό εργατικό δυναμικό. Υψηλή τεχνολογία στο επίκεντρο. Κίνητρα για μετέπειτα "εκμετάλλευση" του αφρού του εργατικού δυναμικού ώστε να μη χάνονται δια της εξαγωγής μυαλά χρήσιμα για την κοινωνία...

    15. Στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη, ώστε να μην μείνει πίσω στις εξελίξεις και την αναβάθμιση της οικονομίας και της ποιότητας του δυναμικού. Πλήρης εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής. Ούτε στρέμμα ανεκμετάλλευτο...

    16. Για τη λαθρεμπορία: Κρατικοποίηση των δεξαμενών. Ό,τι εισάγεται -εκτός πια και αν το παράγουμε όλο κάποια στιγμή, καλή ώρα- θα εισέρχεται σε δεξαμενές -μπορούν να είναι και σε κάποιο νησί, μη τουριστικό- ώστε να γνωρίζουμε επακριβώς τι μπαίνει στην αγορά. Το 90% της λαθρεμπορίας οφείλεται στο ότι δεν ξέρουμε τι εισάγεται και καπελώνεται η τιμή διυλιστηρίου με αποτέλεσμα να έχουμε την δεύτερη ακριβότερη τιμή καυσίμου στην Ευρώπη.

    Τα ΕΛΠΕ κρατικά, αλλά όχι με το αίσχος που μέχρι και σήμερα λειτουργούν, με 180 διευθυντές των 300.000€ και προσωπικό αφημένο στην τύχη του...

    Παράλληλα, αναβάθμιση τεχνολογική και προσωπικού των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, ιδίως τα τελωνεία, που έχουν διαλυθεί πλήρως...

    Πιστεύω στον Έλληνα γιατί μπορεί να κάνει τα πάντα αν θελήσει. Φαντασία να υπάρχει και ομόνοια και όλα γίνονται... Η Ψωροκώσταινα ποτέ δεν υπήρχε, μας έκαναν να πιστέψουμε πως έτσι είμαστε...

    Καλή λευτεριά λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα περισσότερα μέτρα πού αναφέρονται παραπάνω έχουν φιλολαϊκή κατεύθυνση, ορισμένα πρέπει να γίνουν πιό συγκεκριμένα αλλά, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα σημαντικό σημείο το οποίο φαίνεται ότι η έννοια της δημοκρατίας που τόσο θερμά υπηρετείτε δεν σας βοήθησε να αντιληφθείτε. Το σημείο αυτό βρίσκεται στην δέσμη μέτρων αριθμός 10 και μιλάει για υποχρεωτικό δωδεκαετές σχολείο. Νομίζω ότι μηχανικά επαναλαμβάνουμε την ίδια βάναυση συμπεριφορά απέναντι στά παιδιά και στούς νέους όπως είχε εξασκηθεί και σε μας από τους μεγάλους όταν είμαστε μικροί ή, ο Χίτλερ μέσα μας είναι δύσκολο να ξεπεραστεί και αυτό το λέω για το υποχρεωτικό του σχολείου. Πρέπει να καταλάβουμε και να ερευνήσουμε ότι πάρα πολλά προβλήματα στην ψυχοσωματική υγεία των ανθρώπων και στην κοινωνία προέρχονται από το υποχρεωτικό της παιδείας και ότι η λύση αυτών τον προβλημάτων είναι να αφήσουμε τα παιδιά και τους νέους ελεύθερους εφόσον και αυτοί σέβονται την ελευθερία των άλλων. Τα παιδιά πρέπει να αφήνονται ελεύθερα ανά πάσα στιγμή να επιλέγουν αν θέλουν να παρακολουθήσουν κάποιο μάθημα ή το τι μάθημα θα παρακολουθήσουν ή κανένα μάθημα ή να συμμετέχουν και αυτά στην εκπαίδευση όχι μόνο ως εκπαιδευόμενα αλλά και ως εκπαιδευτές.
    Πρέπει η πρωτοβουλία των παιδιών και των νέων να υποστηρίζεται. Πρέπει κυρίως να διδάξουμε στά παιδιά και στούς νέους αυτοσεβασμό.

    Ηλίας Α. Λυμπέρης


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς υποχρεωτική βασική εκπαίδευση δεν μπορεί να υπάρξει πολίτης και χωρίς πολίτη δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα που η εξέλιξη της επιστήμης δίνει τρομακτικές δυνατότητες πολιτικής κοινωνικοποίησης και άμεσης κρατικής διαχείρησης για όλους τους πολίτες. Χωρίς την υποχρεωτική εκπαίδευση δεν είναι δυνατό να υπάρξουν ίσα δικαιώματα σε οτιδήποτε. Η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι κατάκτηση της δημοκρατίας και δεν έχει καμιά σχέση με την λογική του Χίτλερ που υποβίβασε το σύστημα εκπαίδευσης σε σύστημα επίσημης κατήχησης και κατάρτισης δεξιοτήτων. Η λογική που αρνείται το υποχρεωτικό της εκπαίδευσης με όλο το σύγχρονο μορφωτικό φορτίο που μπορεί να έχει η κατάκτηση της ελεύθερης σκέψης, μας γυρίζει στον μεσαίωνα, σε αριστοκρατικές αντιλήψεις που ήθελαν τους γόνους των πληβείων, των υπεξούσιων ανάξιους να κατέχουν τη γνώση και την ελευθερία του στοχάζεσθαι. Ο νέος άνθρωπος δεν μπορεί να έχει ελεύθερη επιλογή και αληθινά κριτική σκέψη χωρίς στέρεο μορφωτικό υπόβαθρο. Κι αυτό επιδιώκει να του δώσει η υποχρεωτική εκπαίδευση.

      Διαγραφή
    2. Παρακάτω υπάρχουν απαντήσεις στις παραπάνω απαντήσεις σου.

      Στο δικό μου πολιτικό σύστημα, κύριε Καζάκη, μόνο ο σεβασμός του συνανθρώπου μας ανεξαρτήτου ηλικίας είναι υποχρεωτικό σε όλα τα άλλα υπάρχει ελευθερία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει αξιοκρατία που λέει ότι αυτοί πού στην πράξη δεν σέβονται το συνάνθρωπό τους δεν παίρνουν αποφάσεις για τα κοινά ιδίως, στον τομέα όπου ο μη σεβασμός εκδηλώνεται, μέχρι νεωτέρας.
      Νομίζω ότι αντέδρασες βιαστικά. Σκέφτεται ελεύθερα αυτός πού αφήνεται ελεύθερος εντελώς εφόσον σέβεται τους συνανθρώπους του, όταν τον υποχρεώνεις για οτιδήποτε πέρα από το σεβασμό των συνανθρώπων του τότε ούτε ελεύθερα θα σκεφτεί.
      Το αποτελέσματα πού φέρνει το σύστημα εκπαίδευσης στο οποίο αναφέρεσαι δεν οφείλονται τόσο στο διδασκόμενο περιεχόμενο, όσο στην έλλειψη σεβασμού πού προκαλεί αυτό το σύστημα πρός τα παιδιά και τούς νέους. Και για όσους το έχουν ψάξει λιγάκι αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα πού βιώνει η ανθρωπότητα οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο υποστηρίζεις τυφλά κατά την γνώμη μου.

      Μην είσαι προκατειλημμένος, λέω ότι:
      Η παιδεία ή εκπαίδευση πρέπει είναι διαθέσιμη σε όλους και να προσφέρεται μόνο όταν ζητιέται και όχι υποχρεωτικά.

      Κάποια άλλα σημαντικά για την παιδεία:
      Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο διανόηση, η αποστήθιση δεν είναι γνώση, η διανοητική κατανόηση χρειάζεται αλλά δεν αρκεί. Ο άνθρωπος είναι επίσης συναίσθημα, σώμα και συνείδηση. Η σωστή παιδεία αφορά ολόκληρο τον άνθρωπο. Η προκαταλήψεις δεν ευνοούν την πραγματική γνώση, χρειάζεται έρευνα.
      Ο άνθρωπος κυρίως στα πρώτα 30 χρόνια της ζωής του είναι εφευρετικός και ικανός να μαθαίνει γιατί να του καταστρέψουμε την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα με την υποχρεωτική εκπαίδευση; Η υποχρεωτική εκπαίδευση δεν σέβεται ούτε την κριτική του ικανότητα, ούτε το σώμα του, ούτε τα συναισθήματά του, ούτε την κλίση του που εκφράζονται με διαφορετικούς ρυθμούς και τρόπους από άνθρωπο σε άνθρωπο. Με την υποχρεωτική εκπαίδευση η σωματονοητική υγεία του ανθρώπου βλάπτεται σοβαρά.
      Η παιδεία που βασίζεται στην ελευθερία και στο σεβασμό μπορεί να βοηθήσει στην πιό αρμονική συμβίωση των ανθρώπων διότι η αρμονική συμβίωση βασίζεται στις ίδιες αξίες. Η υποχρεωτική εκπαίδευση μη σεβόμενη την κλίση του ανθρώπου μασκαρεύει για παράδειγμα αυτόν πού έχει κλίση να γίνει χασάπης σε γιατρό, κανένας δεν βρίσκεται στην θέση του στην κοινωνία διότι η εκπαίδευση είναι επιφανειακή και μη ουσιαστική. Αποτέλεσμα της υποχρεωτικής παιδείας είναι συνήθως οι απατεώνες της διανόησης πτυχιούχοι και μή καθώς επίσης κι αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα.
      Δεν θα ταύτιζα τους ανθρώπους με πολίτες. Δεν αξίζει ο άνθρωπος περισσότερο από τα ιδανικά;
      Μέσα από την ελευθερία και το σεβασμό αποκαλύπτεται ο καινούργιος άνθρωπος, ο συνεχώς καινούργιος άνθρωπος.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης


      Διαγραφή
    3. Κε Λυμπέρη, με εκπλησετε !!
      Συμφωνω, βεβαια, με την αναγκη ΑΥΤΟ- και ΑΛΛΗΛΟ-ΣΕΒΑΣΜΟΥ (αλληλενδετα).
      Ομως, εχω την αισθηση οτι συγχεετε την ποιοτητα Παιδειας (για την ακριβεια την αγνοητε),με την ποσοτητα Παιδειας.
      Παρεπιπτωντως, δεν ειμαι εκπαιδευτικος και θα ήθελα να ξερω αν εσεις ειστε.
      Σε καθε περιπτωση αξιολοογω οτι ΠΑΝΩ απο "τα λεφτα", ΠΑΝΩ απο το "Νεο Συνταγμα" κ.τ.λ. προεχει η ΠΑΙΔΕΙΑ και η δημιουργεια Ανθρωποκεντρικης Συνειδησης, σαν εκεινη που αυτος ο τοπος γεννησε και ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΙΣΕΤΙ δεν μπορεσε να διατυπωσει πληρέστερα.
      Η προικα υπάρχει. Το χωραφι ειναι απο τα πλέον γονιμα παγκοσμιως. Εμεις παμε να σπειρουμε στα βραχια;; !
      Το αιωνοβιο ερωτημα -δυστυχως- παραμένει :
      Ποιοι ή τι ειμαστε; Ειμαστε Ευρωπαιοι; ... Ασιατες; ...Αφρικανοι;; ή "κατι αλλο".
      Το προνομιο του "αυτοπροσδιορισμου" που η καθε "εθνότητα" (με ή χωρις εισαγωγικα) αυτου του πλανητη χαιρει , γινεται ΠΕΔΙΟ ΣΦΟΔΡΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ, εσωθεν και εξωθεν, οταν προκειται για τους Ελληνες.
      Γιατι αραγε;;
      Ως μη ειδικος, θα αποφυγω την αντιπαραθεση επι του αντικειμενου ΠΑΙΔΕΙΑ. Ομως...
      ...παραπέμπω εσας, τον κ. Καζακη και και λοιπους αξιοσεβαστους σχολιαστες στα εξης:
      Τι σημαινει "Ελληνισμος" και ποια τα χαρακτηριστικα του (βιντεο) :
      Πέδρο Ολάγια (Pedro Olalla) - "γιατί την Ελλάδα;" (και αλλες παρεμβασεις αυτου του λαμπρου φιλ-Ελληνιστη).
      https://www.youtube.com/watch?v=ijFGzeKNvRg
      και

      Δάσκαλος και μαθητής: η ιερότητα μιας σχέσης - Δημήτρης Νατσιός - Δάσκαλος, Κιλκίς
      «Το να είσαι Έλληνας δεν είναι θέμα (σσ μονον ή απλα) καταγωγής, αλλά (σσ κυρίως) αγωγής»
      Νικ. Εγγονόπουλος
      http://anavaseis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_7145.html

      Τελικα, το ερωτημα τιθεται -πλέον- ωμότερα :
      Αγαπάμε τον τοπο μας και την "ελληνικη γενια" μας και πράττουμε υπερ αυτων ή ημαστε αντι-φασιστες, αντι-κουμουνιστες, αντι-ταξικοι, αντι-μνημονιακοι κλπ και προσπαθουμε μεσα απο μια "εκτεταμένη αντι-ρρηση" να βρουμε κλωστουλες συνεννοησης;;
      Σεβομαι βαθυτατα τον κο Καζακη για τον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥ ΛΟΓΟ.
      Ομως η "κριση της Ελλαδας" δεν ειναι απλα ή κύρια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ.
      "Στο πρόσφατο βιβλίο μου, “Η Ελλάδα των Κρίσεων”, ισχυρίστηκα ότι η χώρα μας δεν πλήττεται από μία αλλά πέντε κρίσεις: κρίση στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στη μετανάστευση, στο ζήτημα των μειονοτήτων αλλά και “κρίση αξιοπιστίας” της κυβέρνησης και των θεσμών της. Η πρώτη κυριαρχεί σήμερα στη σκέψη των περισσοτέρων. Μακροπρόθεσμα, όμως, η τρίτη κρίση ενδέχεται να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Επίσης, αν και είναι παράδοξο, θεωρώ ότι η πέμπτη κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα, για να μπορέσουν να επιλυθούν ουσιαστικά και οι υπόλοιπες. Ας δούμε πιο προσεκτικά αυτό τον τρόπο θεώρησης των ελληνικών κρίσεων." .......
      Βασ. Μαρκεζινης : http://www.antibaro.gr/article/3402, Αντίβαρο
      (και αλλες πολλες και διαφωτιστικες παρεμβασεις του εξέχοντος Ελληνα Νομικου.)
      ...και, δυστυχως, ο κος Καζακης δεν επεκτεινεται, ουτε σε μια γενικόλογη τοποθετηση αντιληψης
      Εκεινο, του κ. Καζακη, απο τον καιρο του Ραδιο9, που με σημαδεψε ηταν :
      1) "Δεν υπαρχουν Εθνη, υπαρχουν Λαοι", και
      2) "Ιθαγένεια πρεπει (ή μπορουν) να αποκτησουν οσοι εχουν (ζωτικα;;) συμφέροντα στον τοπο αυτον"
      Εγω προσωπικα δεν συμφωνω.
      Δεν γνωριζω αν αναθεωρησε καθόλου αυτες τις θεσεις του.
      καλο Σαβατοκυριακο σε ολους,

      ΥΓ. Μια και ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ κυριαρχει στο "προγραμμα των 100 πρωτων ημερων", παρακαλω θερμα τον κ. Καζακη να με / μας πληροφορησει τις πηγες χρηματοδοτησης του.
      ... με καθε και για καθε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ σεβασμο !!

      Διαγραφή
    4. Αν εννοείται κύριε Γιάννη ότι για την ποιοτική παιδεία αρκεί η παράδοση, κάνεται λάθος.

      Μέσα σε ένα περιβάλλον ελευθερίας και σεβασμού μπορεί να υπάρξει ποιότητα και μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να ζωντανέψει οτιδήποτε αξίζει από οποιαδήποτε παράδοση.

      Στην ερώτησή σου αν είμαι εκπαιδευτικός η απάντηση είναι ότι δεν είμαι, για μένα για να είναι κάποιος εκπαιδευτικός σε ένα σύστημα με υποχρεωτική παιδεία σημαίνει ότι είναι λίγο πολύ σαδιστής. Στην καθημερινή ζωή όμως μαθαίνω και διδάσκω συνεχώς.

      ΕΙ
      ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ
      ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ

      Γιάννη αναλογίζεσαι τι είμαστε και απ' ότι καταλαβαίνω προσπαθείς να ταυτοποιήσεις τους ελλαδίτες ως Έλληνες. Εγώ προτείνω να μην δώσεις καμμιά ταυτότητα ούτε στον εαυτό σου ούτε στους άλλους. Εί ( είσαι ), οτιδήποτε είσαι, να είσαι. Και κοίταξε τους άλλους όπως είναι. Η αγάπη δεν είναι τυφλή η αγάπη βλέπει καθαρά και ανταποκρίνεται με ακρίβεια.

      Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι Έλληνες πρόσφεραν το μεγαλύτερο δώρο στην ανθρωπότητα που είναι η διδασκαλία της αυτογνωσίας ενώ οι άλλοι περιόριζαν την εκπαίδευσή τους στην γνώση του κόσμου έξω από αυτούς. Χρειάζονται και τα δύο και η αυτογνωσία και οι γνώσεις για να αναπτύσσεται ισορροπημένα το άτομο και το σύνολο. Σήμερα υπάρχουν ένα σωρό γνώσεις αλλά ελάχιστοι έχουν Γνώση του εαυτού τους, το αποτέλεσμα είναι ο εκφυλισμός των ανθρώπων.

      Η πραγματικότητα είναι χαοτική η εμμονή μας στις θεωρίες και στούς κανόνες μας εμποδίζει να συντονιστούμε μαζί της.
      Θα μοιραστώ μαζί σας ένα κριτήριο για το καλό και για το κακό. Οτιδήποτε βρίσκεται στην θέση του είναι καλό, οτιδήποτε είναι έξω από την θέση του είναι κακό.

      Γιάννη αναλογίζεσαι επίσης για το έθνος μάλλον νομίζεις ότι χρειάζεται (φυσικά για τους δικούς σου λόγους). Πάνω στην χρησιμότητα του έθνους λέω: Όσον αφορά την πνευματικότητα του ανθρώπου καθαρά, δεν υπάρχουν έθνη. Η πνευματικότητα όμως έχει τις ρίζες της σε υγιή σώματανόες και οι προυποθέσεις για υγιή σώματανόες είναι για τους περισσότερους η ποιοτική φρέσκια τροφή και ο ζωτικός χώρος όπου η ελευθερία και ο σεβασμός εύκολα θα ισορροπούν το ένα το άλλο. Η φρέσκια τροφή απαιτεί τοπικές γνώσεις και λύσεις όπως τοπικές γνώσεις λύσεις απαιτεί η δημιουργία και η συντήρηση ζωτικών χώρων και τα δύο από τους ντόπιους για τους ντόπιους. Σ΄ αυτό το πρακτικό τοπικό πλαίσιο όπως περιέγραψα παραπάνω ο όρος έθνος έχει νόημα.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
    5. Κε Λυμπέρη, εχω την αισθηση οτι συμφωνουμε διαφωνώντας.
      Δυστυχως, οι οροι, που καποτε ειχαν ακριβεια και αυστηρότητα στην χρηση τους, εχουν "ρευστοποιηθει" τόσο, που καθεις αμφιβαλλει και ζητα εξηγησεις για καθε ορο, π.χ. "παραδοση".
      Οι Δελφικες ρήσεις ΕΙ, ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ, ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ ειναι -η αρχαία μας- "παραδοση". Βλέπετε εχουμε Ιστορια υπερ-τρισ-χιλιετη και η "παράδοση" μας ειναι ΕΞΟΧΟΤΑΤΑ ΠΟΙΚΙΛΗ !!
      Η Ελληνικη Παιδεια (κατα Ολαγια, την βιντεο-παρουσιαση του οποιου σας κοινοποιησα, ισως να την παραβλεψατε) διδασκει την ελευθερη, αφοβη, φιλυποπτη/κριτικη και, κυριως, μη-δογματικη διαννοηση.
      Και αυτο θα έπρεπε να σας ειχε καλυψει, στο τι εννοω. Βεβαιως και συμφωνω περι "ισοροπου αναπτυξεως".
      Συμφωνω επισης οτι η παρουσα πραγματικοτητα ειναι χαοτικη. Πως καποιος επιβιωνει και, κυριως, αντιπαρερχεται το χαους;
      Με χαοτικη σκέψη;
      Με ανερματιστη σοφιστικη "λογικη";
      Περι χρειας του "Εθνους" : Αρχικα δεν εχω "δικους μου (ιδιοτελεις) λογους". Απλα, για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ, αναζητω μια ΑΔΙΑΦΙΛΟΝΙΚΗΤΗ ΠΡΟΤΡΟΠΗ και ΚΙΝΗΤΡΟ για να πολεμησω στο δικο σου πλευρο, και στο πλευρο ενος εκαστου.
      Να εισαι σιγουρος ΔΕΝ θα το κανω για ΚΑΘΑΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. Για αυτους τους λογους θα γινω ΚΛΕΦΤΗΣ/ΑΡΜΑΤΟΛΟΣ ή ΒΟΥΚΟΛΟΣ/ΑΓΡΟΤΗΣ, ατομικα.
      Παραδεχεσαι, κατόπιν, για "πρακτικους" (καθαρα οικονομικους και ζωτικου χώρου;;) λόγους την νοηματοδοτηση του Εθνους. Αυτο ισχύει σήμερα που τιθεται αμφίβολη η ΥΠΑΡΞΗ μας ποσο μαλλον ο ΖΩΤΙΚΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ) ΧΩΡΟΣ. Πραγματι !
      Μολις (και ΑΝ) αυτα επαν-εξασφαλισθουν, αραγε, δεν υπαρχει τιποτα αλλο που να μας "συνδεει";
      Πνευματικοτητα (περιλαμβανόμενης της ισορροπιας ελευθερίας/σεβασμου);
      Γλωσσα (ως εργαλειο ανάπτυξης της πνευματικότητας);
      Καθημερινα ηθη και εθιμα (ως εκφρασης);
      Τελος :
      "Όσον αφορά την πνευματικότητα του ανθρώπου καθαρά, δεν υπάρχουν έθνη". Αληθεια, οι Εβραιοι, οι Κινέζοι, δεν κατέχουν "πνευματικοτητα" που τους χαρακτηριζουν ως Εθνος;
      Ευχαριστω για τον γονιμο διαλογο.

      Διαγραφή
    6. Οι οικονομικοί λόγοι στους οποίους αναφέρομαι είναι σημαντικοί και αυτοί με την έννοια νους υγιής εν σώματι υγιεί. Και ο Ζωτικός χώρος περιλαμβάνει τον κόσμο των ιδεών και της τέχνης.
      Η πνευματικότητα δεν είναι διανοητική αλλά είναι βίωμα. Μπορούμε να πούμε ότι είναι η ενότητα ως συνεχές βίωμα. Οι μέθοδοι για την αφύπνιση της πνευματικότητας μπορεί να έχουν λίγο εθνικό χρώμα ή μπορεί να είναι επίκαιροι ή ατομικοί γιά να είναι αποτελεσματικοί.
      Το κίνητρο για να συμμετέχεις στο κοινό καλό είναι ότι όλοι είμαστε αλληλεξαρτώμενοι και ότι πράγματι έχεις να προσφέρεις κάτι αληθινό ή τουλάχιστον χρήσιμο από το περίσσευμά σου όμως όχι από το υστέρημά σου.

      'Οσον αφορά την βία εκεί που χρειάζεται, ναι. ΄Οσον αφορά τον φόνο μόνο αν χρειαστεί για άμυνα, ποτέ δολοφονία.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
  7. (Μέρος 1)Η αλήθεια ειναι ότι περίμενα κάτι αρκετά πιο συγκεκριμένο από τον κ. Καζάκη, γιατί μέσες-άκρες το "τι" το ξέρουμε όλοι, στο "πώς" ειναι που κολλάμε. Καλό θα ήταν σε κάθε βήμα να υπάρχει και μια περιγραφή για το πώς θα επιτευχθεί το κάθε point, όπου αυτό δεν ειναι αυταπόδεικτο.


    Παρόλα αυτά, οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχουν αρκετά κενά στα 25 σημεία του post αυτου του κ. Καζάκη, τα οποία μάλλον καθιστουν την όλη ιδέα ανεφάρμοστη. Πιο συγκεκριμένα :

    α) στο 1ο σημείο αναφέρει :
    "Εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου ταχύρρυθμης παραγωγικής ανασυγκρότησης με βασικό μοχλό τον δημόσιο τομέα"

    ενώ πιο πάνω γράφει

    " Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να ανασυγκροτηθεί από μηδενικής βάσης ολόκληρη η δημόσια διοίκηση και να απαλλαγεί από τον βραχνά της πολιτικής και κομματικής υποδούλωσης"

    ...και αναρωτιέμαι πώς θα χρησιμοποιήσεις κάτι σαν μοχλό για ταχύρρυθμη ανασυγκρότηση της παραγωγής όταν πρέπει πρώτα να το αναμορφώσεις από μηδενική βάση, ειδικά με την έλλειψη συλλογικής παιδείας που μας δέρνει ως λαό. Tempus fugit και πολύ φοβάμαι ότι δεν τον έχουμε.

    β)Γράφει ο κ. Καζάκης

    "Κατοχύρωση ενός πραγματικά δημοσίου αυτοδιαχειριζόμενου και με κοινωνικό έλεγχο συστήματος υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που δεν θα αποτελεί προθάλαμο για την ιδιωτική υγεία, ούτε θα το νέμονται ιδιώτες προμηθευτές, πολυεθνικές και ποικίλα κυκλώματα."

    Για να μπορέσει να ισχύει κάτι τέτοιο, πρέπει αναγκαστικά ό,τι χρειάζεται ενα τέτοιο συστημα από εγκαταστάσεις και αναλώσιμα (φάρμακα /αναλώσιμα νοσοκομείων) να μπορουμε να τα παράξουμε όλα εδώ, μέσω μάλιστα δημόσιων επιχειρήσεων, κάτι για το οποίο σημερα δεν έχει υπάρξει σχετική μέριμνα και ζητάει χρόνο και πόρους για να μπορέσει να στηθεί. Αναρωτιέμαι πόσο ρεαλιστικό είναι, άσχετα αν είναι αναγκαίο ή όχι (που είναι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς έχει σοβαρή έλλειψη γνώσεων για να κρίνεται. Δεν το λέω επιτιμητικά, αλλά οφείλεται τουλάχιστον να γνωρίζεται σε βάθος ορισμένα πράγματα για να κρίνεται. Π.χ. ποιος σας είπε ότι το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης θα κληθεί να το εκπονήσει η δημόσια διοίκηση. Το σχέδιο είναι υπόθεση διαβούλευσης με όλο τον λαό και την επιστήμη. Η εφαρμογή θα ανατεθεί στις συλλογικότητες του ίδιου του λαού με όλες τις αδυναμίες που θα υπάρξουν. Παρ' όλες τις αδυναμίες που σίγουρα θα παροσιαστούν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει ταχύτερα και ορθότερα από οτιδήποτε άλλο έχει κληθεί η σημερινή δημόσια διοίκηση να υλοποιήσει. Επίσης μιλάμε για δέσμες μέτρων που οφείλουν να έχουν εκκινήσει, να έχουν μπει στην πράξη από τις πρώτες 100 ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί σε 100 ημέρες.
      Τέλος, αν νομίζετε ότι η παγκόσμια οικονομία και το σύνολο των διεθνών σχέσεων εξυπηρετούνται σήμερα από τις πολυεθνικές, τότε λογικό είναι να νομίζετε ότι πρώτα πρέπει να τα παράγουμε όλα μόνοι μας. Όμως, όποιος έχει στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομίας, γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Μπορούν να υπάρξουν πολύ πλούσιες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε οικονομίες χωρίς την παρέμβαση ή τον έλεγχο των πολυεθνικών.

      Διαγραφή
    2. Στα οικονομικά ναι, σαφώς και έχω ελλειψη γνώσεων, γι αυτό ακριβώς και ρωτάω για να καταλάβω. Μηχανικός ειμαι, άλλωστε, όχι οικονομολογος, οπότε προσπαθώ με λογική να βγάλω άκρη όσο μπορώ. Ο χρόνος των 100 ημερών ελάχιστα με απασχολεί, δεν έθεσα τέτοιο χρονοδιάγραμμα.

      Ωστόσο, όχι μόνο δε μου ειπε κανείς ότι θα το εκπόνήσει η δημόσια διοίκηση ενα τέτοιο σχέδιο ανασυγκρότησης της παραγωγής, αλλα ούτε εγω καν δεν το ειπα : ειπα απλά ότι ακόμα και αν όλος ο λαός μπορέσει και συνεννοηθεί με εαυτόν καταρχήν και την επιστήμη κατα δευτερον, κάποιος θα πρέπει να το διεκπεραιώσει, να το ελέγχει εαν υλοποιείται σωστά και δευτερευόντως να "το τρέχει", κατα τον προγραμματιστικό όρο.

      Εσεις λέτε ότι η εφαρμογή θα ανατεθεί στις διάφορες λαϊκές ομάδες που θα αναλάβουν να το υλοποιήσουν, ακόμα κι αν αυτή η υλοποίηση δεν ειναι η βέλτιστη δυνατή. Από μόνο του αυτό (inherently δηλαδή) έχει μέσα του τον ερασιτεχνισμό, τη στιγμή που προσπαθούμε να χτίσουμε μια οικονομία πάλι από το μηδέν και σε περίεργες διεθνείς συγκυρίες και με ιδιαίτερα εχθρικό καστ γειτόνων (τουρκοι, σκοπιανοι, αλβανοι κλπ). Είστε σίγουρος ότι μας παίρνει για τέτοιο ρίσκο, να γίνουν δηλαδή όλα αυτά μη βέλτιστα και με αδυναμίες ;;

      Τελειώνοντας, η κύρια εισαγωγή που έχω στο μυαλό μου ειναι φάρμακα και καυσιμα, όπου ουσιαστικά έχουμε καρτελ σε παγκόσμιο επίπεδο και στα δυο. Εαν όχι από πολυεθνικές, από πού μπορουμε να εισάγουμε καυσιμα και φάρματα τον πρώτο καιρό, χωρίς οι προμηθευτές μας να φοβουνται την επιρροή των πολυεθνικών;; Πολύ θα ήθελα να το μάθω αυτό...

      Διαγραφή
  8. (Μερος 2)
    γ)Παρακάτω, αναφέρει

    "Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και φοροκινήτρων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και επιβολή συσσωρευτικής φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη, στις χρηματιστικές συναλλαγές όλων των ειδών και στις πολύ μεγάλες περιουσίες κινητών και ακίνητων αξιών, όχι μόνο των φυσικών αλλά και των νομικών προσώπων"

    Το πρόβλημα με αυτή την ιδέα ειναι ότι αφενός μεν κανείς δε θα έχει τη διάθεση να επενδύσει σε αυτή τη χώρα, ώστε να δοθεί δουλειά στον κόσμο ακόμα και κατα τα πρότυπα του ΕΠΑΜ (με "ανελαστικούς όρους πλήρους απασχόλησης" κλπ), αφετέρου δε είναι αντικίνητρο στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις να...προαχθουν σε μεγάλες, αφου η εισφορά τους στα ασφαλιστικά ταμεία και στο φόρο θα αυξηθεί πολύ. Αποτέλεσμα του τελευταίου, δεδομένης της "τομαριστικής" παιδείας όλων μας, ειναι οι επιχειρήσεις που μέχρι χτες ηταν μεσαίες και πάνε να γίνουν μεγάλες να μεταναστεύουν σε καμια Βουλγαρία, καθαρά για λόγους κέρδους.
    Στον αντίποδα φαίνεται να βρίσκεται η Κυπρος, η οποία με μικρή φορολογία στις επιχειρήσεις προσέκλυσε αρκετές και ειχε μια πολύ πιο καλή οικονομία από τη δική μας. Άσχετα που δεν τη διαχειρίστηκε καλά και τους κατέστρεψαν οι Γερμανοι σε μία νύχτα, ας πρόσεχαν.

    δ) "Εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας, όπως και των μεγάλων τραπεζών με σκοπό τον δραστικό περιορισμό της χρηματοπιστωτικής επιβάρυνσης της οικονομίας, των αναπροσανατολισμό τραπεζικού συστήματος από την τοκογλυφία και την κερδοσκοπία με «τοξικά» και μη προϊόντα στην πιστωτική στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας σε συνδυασμό με την κατάργηση των στεγανών και των απορρήτων του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την κατοχύρωση της πλήρους διαφάνειας του κοινωνικού ελέγχου στις τραπεζικές λειτουργίες."

    Με παρόμοια λογική, οι τράπεζες στο τέλος θα καταλήξουν κρατικές, αν κανείς ιδιώτης δε θα θέλει να ανοιξει τράπεζα στην Ελλάδα λόγω του ελέγχου. Και συμφωνώ κι εγώ ότι ποσως μας ενδιαφέρει, απλά το θέμα είναι αν μπορεί μια ουσιαστικά νεοσύστατη οικονομία να στηρίξει όλη τη χρηματοδότηση -μάλλον την πορο...δότηση, μιας και θα γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα- τραπεζών και κάποιων ΔΕΚΟ και δημοσιων επιχειρήσεων ώστε να ειναι αυτάρκης καταρχήν. Και βλέπουμε....


    ε) Αναφέρει ο κ. Καζάκης

    "Κατάργηση όλων των αντι-ασφαλιστικών νόμων, ρυθμίσεων και διατάξεων, επιστροφή των χρεών του κράτους και των ιδιωτών στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, πλήρη απεξάρτηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από την κυβέρνηση, κατοχύρωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του και ουσιαστική αύξηση της συμβολής εργοδοτών και κράτους."

    Πώς ;; όταν δηλώνεις ότι μονομερώς δεν πληρώνεις δάνεια γιατί ειναι παράνομα, σημαίνει ουσιαστικά ότι κηρύσσεις πτώχευση σαν κράτος. Συνεπώς, ενα πτωχευμένο κράτος τι ακριβώς θα επιστρέψει στα ταμεία ;; Συμφωνώ ότι θα πρέπει να απαγκιστρωθουν τα ταμεια από το δημοσιο και να έχουν συγκεκριμένα περιθώρια εκμεταλλευσης των αποθεματικών τους, ωστόσο εαν γυρίσουμε σε νέο εθνικό νόμισμα που δε θέλουμε να ειναι πληθωριστικό, θα πρέπει να παραχθεί πολύ έργο ή προϊόν (=αγαθό) πριν κοπούν τα απαραίτητα χρήματα που αναλογουν στα αγαθά αυτά, κυκλοφορήσει το νεο χρημα αυτό στην αγορά και τέλος φτάσει στο παγκάρι τους κράτους, ώστε να πάει μετά να αποδοθει στα ταμεία ως επιστροφή από το κράτος του χρηματος που ληστεψαν οι πολιτικοι. Και αυτό, εαν με αυτή την επιστροφή έχουμε αρκετή οικονομία ώστε να μην ειναι ο προϋπολογισμός του κράτους ελλειματικός.
    Στην καλύτερη περίπτωση, θέλει πολύ χρόνο και μέχρι τότε οι Έλληνες θα έχουμε πέσει στα 7 εκατομμύρια λογω του γνωστου δημογραφικου προβλήματος...



    Υπάρχουν κι άλλα που θα μπορουσα να αναφέρω, αλλα αυτό που ήθελα να πω το έκανα σαφές. Θα ήθελα όμως μια απάντηση του κ. Καζάκη σχετικά, εαν δεν κάνει πολύ κόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα αυτά τα έχω απαντήσει εκτενώς. Αν κάνετε τον κόπο και ψάξετε τον παρόντα ιστότοπο θα βρείτε τις απαντήσεις σε όλα αυτά.

      Διαγραφή
    2. Με πολύ μεγάλη μου χαρά να διαβάσω τις εκτενείς απαντήσεις σας, μόνο που ο παρων ιστότοπος παραείναι μεγάλος για να τον ψάξει κανείς αρθρο προς άρθρο. Ίσως, και για μελλοντική χρήση σκεφτείτε το, να ηταν πιο δόκιμο δίπλα σε κάθε ενα από τα 25 σημεία που αναφέρατε να υπήρχε και το αντίστοιχο link που να παραπέμπει στα επιμέρους αρθρα σας με τις εις βάθος αναλύσεις, ώστε να μη χρειάζεται να φάει κάποιος χρόνο ψάχνοντας.

      Διαγραφή
  9. *δικες της μοσχας* και οι μεγαλες εκκαθαρισεις του σταλιν
    σε μιξη με προγραμμα ανδρεα παπανδρεου του 1981

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς οι Συντακτικές Πράξεις με βάση τις οποίες δικάστηκαν οι δωσίλογοι της ναζιστικής κατοχής προφανώς δεν ήταν παρά "δίκες της Μόσχας". Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 1944 η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου έθεσε ως έναν από τους κύριους στόχους της το ζήτημα του κολασμού όσων κατά την περίοδο 1941-1944 είχαν συνεργαστεί ή βοηθήσει με τις πράξεις τους τις γερμανικές, ιταλικές και βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής. Ο όρος που είχε επικρατήσει για τα πρόσωπα αυτά ήταν «δωσίλογος» (αυτός που υποχρεούται να λογοδοτήσει για τις πράξεις του) και για το συνολικό φαινόμενο «δωσιλογισμός» (διεθνώς, ο όρος που χρησιμοποιήθηκε ήταν «Collaboration» [«Συνεργασία»]). Τον Νοέμβριο του 1944 δημοσίευσε τη Συντακτική Πράξη υπ' αριθ. 1/44 «Περί επιβολής ποινικών κυρώσεων κατά των συνεργασθέντων μετά του εχθρού» (Φ.Ε.Κ. 12/6 Νοεμβρίου 1944), στην οποία διατυπωνόταν το «ιδιότυπο αδίκημα» της εθνικής αναξιότητας και προσδιορίζονταν τα χαρακτηριστικά της νομικής του υπόστασης. Δυόμισι μήνες αργότερα η κυβέρνηση Πλαστήρα, που διαδέχτηκε την κυβέρνηοη Παπανδρέου, προχώρησε στην αντικατάσταση αυτής της Πράξης, ψηφίζοντας μια νέα με αριθμό 6/45 «Περί κυρώσεων κατά των συνεργασθέντων μετά του εχθρού» (Φ.Ε.Κ. 12 / 20 Ιανουαρίου 1945), με την οποία -όπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση που τη συνόδευε- επιδιωκόταν η εξασφάλιοη αμερόληπτης απονομής δικαιοσύνης για τους κατηγορουμένους.
      Στην ουσία, και καθώς η Συντακτική Πράξη 1/44 ήταν αρκετά γενικόλογη, η Συντακτική Πράξη 6/45 αποσαφήνιζε ορισμένες διατάξεις και εισήγαγε κάποιες καινοτομίες, οι σημαντικότερες από τις οποίες ήταν: -πως «μόνη η ανάληψις της Κυβερνήσεως (σ.σ.: την περίοδο της Κατοχής) αποτελεί τυπικόν αδίκημα χωρίς ουδεμία ν' απαιτείται απόδειξις δόλου», και -πως «ορίζονται κατά πλειοψηφίαν τακτικοί δικασταί προς εκδίκασιν των αδικημάτων τούτων», καθώς «το αδίκημα τούτο δεν είναι πολιτικόν, αλλά κοινού Ποινικού Νόμου». Με βάση τις προβλέψεις της Πράξης, οι δικαστές θα ήταν έξι και θα αποτελούνταν από έναν Αρεοπαγίτη και πέντε Εφέτες, ενώ θα υπήρχαν και τρεις ένορκοι.
      Στις δίκες των δοσιλόγων του 1946 τρεις Πρωθυπουργοί καταδικάστηκαν εις θάνατον για τρία πράγματα.
      1) Εκχώρηση Εθνικής κυριαρχίας. Αποδέχθηκαν δηλαδή την κατοχή.
      2) Διασπορά ηττοπάθειας στον Ελληνικό λαό έτσι ώστε οι συνεργάτες του κατακτητή να πάρουν το πάνω χέρι και να καταδικάσουν τον Ελληνικό λαό σε συνθήκες πραγματικής απελπισίας υπό κατοχή.
      3) Συνεργασία με τον κατακτητή σε διάφορα εγκλήματα πολέμου, όπως οι εκτελέσεις.
      Νομικό προηγούμενο υπάρχει και αυτή την φορά, όσο κι αν σκούζουν οι παρατρεχάμενοι των δωσιλόγων, θα τελειώσουμε μια κι έξω με τον δωσιλογισμό στην πατρίδα μας. Όσο για το πρόγραμμα του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981, σας πληροφορώ μια ακόμη κι αυτό το στοιχειώδες δεν γνωρίζετε, αποτελείτο από προτάσεις που παλεύει η δημοκρατία και ο λαός της σ' αυτήν την χώρα από τον 19ο αιώνα, από την εποχή του Ρόκκου Χοιδά και του Γεωργίου Φιλάρετου. Οι προτάσεις αυτές δεν ήταν του Ανδρέα Παπανδρέου που τις καπηλεύτηκε για να γίνει κυβέρνηση και μετά τις πρόδωσε με τον χειρότερο τρόπο.

      Διαγραφή
  10. Θα διακινδυνευσω απαντησεις στον προλαλισαντα, και θα θεσω μια επιπλέον ερωτηση.

    1) Το σχεδιο του κ. Καζακη θα αναδειξει την ΕΠΙΤΡΟΠΗ "...από τα κάτω, δηλαδή από εκείνες τις συλλογικότητες που θα ηγηθούν της ανατροπής και θα εκφράζουν μαχητικά την πλειοψηφία του ελληνικού λαού."
    "ΕΚΕΙΝΕΣ" οι συλλογικοτητες θα βριθουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ-κων, ΚΚΕ-δων και λοιπων Αριστεριστων, εγνωσμένης και δοκιμασμενης "ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΑΣ και ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ". Αν ο κ. Καζάκης καταμετρησει τα "μαχητικα και ανατρεπτικα μελη" των "συλλογικοτητων", θα βγάλει συμπέρασμα οτι το 99,9% το Ελληνικου λαου ειναι αριστεροι παντος τυπου.

    2) Δεν αντιλαμβάνομαι τον λογο γιατι η Ελλαδα θα πρέπει να βγει απο την ΕΕ (προσοχη.. ΕΕ, οχι ΟΝΕ) πριν να ξεκινησει τις "ενεργειες των πρωτων 100 ημερων", ποσο δε μαλλον πριν ολοκληρωσει τις ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΝΕΓΕΙΕΣ !!

    Και η ερώτηση μου:
    Πως ειναι σιγουρος ο κ. Καζακης οτι ο "ξένος παραγοντας" δεν θα χρησιμοποιησει "ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ" στο εσωτερικο ή απο το εξωτερικο.
    ο νοων νοητο

    Με τις καλιστες των ευχων μου, λεω :
    Ετοιμοι για ΟΛΑ.. και ο Θεος της Ελλαδος βοηθος !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ολα αυτά τα εξόχως ενδιαφέροντα για να πραγματοποιηθούν, απαιτούν:
    1:Στιβαρή, ικανή και προετοιμασμένη για όλα ηγεσία, με σχέδιο φτιαγμένο και στην τελευταία του λεπτομέρεια για τις κρίσιμες πρώτες 48-72 ώρες του χάους που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει η απερχόμενη κατάσταση.
    2:Ισχυρή λαϊκή βούληση
    3:Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας που επιθυμούν να υπερβούν τον συνταγματικό τους όρκο για προστασία της πατρίδας από κάθε είδους επιβουλή, και φυσικά να μην σφετεριστούν την (όποια) εμπιστοσύνη λάβουν για να συνδράμουν στην πολιτική και κοινωνική αλλαγή την οποία εξαγγέλετε
    4:Να καούν και κάμποσα "χλωρά" ανάμεσα στα "ξερά" (πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι, συνδικαλιστές κλπ).
    Φρονώ ότι αυτή η αποπολιτικοποιημένη/αποιδεολογικοποιημένη μάζα που κατ'ευφημισμόν σήμερα αποκαλούμε έλληνες, δεν είναι καθόλου έτοιμη για τέτοιου είδους σαρωτική μεταβολή του πολιτικού και κοινωνικού status quo και κατ'επέκταση για τις απαιτούμενες θυσίες.
    Αυτή η ριζική αλλαγή πορείας, επιβάλλει, εν τέλει, να θυμηθούμε πολλά από τη σύγχρονη κυρίως Ιστορία μας και να μην επαναλάβουμε λάθη που δίχασαν τον τόπο για δεκαετίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. greenfun η τελευταία σου φραση τα λεει ολα
      ολα αυτα περι εθνικων εκκαθαρισεων -στησιμο κρεμαλας στο συνταγμα και αλλα μας θυμιζουν θλιβερες μνημες του εμφυλιου πολεμου.
      δυστυχως στην ελλαδα εχουμε γεμισει εθνοσωτηρες

      Διαγραφή
  12. δημητρη γεια σου. Eβλεπα πριν μερικες μερες στο youtube την εκπομπη του σκαϊ στις 21/03/2013, οπου ησουν καλεσμενος στην εκπομπη Life(;)με την κοπελιτσα κ τον μπογδανο(μαθαμε κ τον μπογδανο, τι να πει κανεις!). Eκει λοιπον ηταν επισης καλεσμενος μεσω skype, απο αγγλια αν δεν κανω λαθος, κ ο οικονομολογος Κουτρας. Oταν σε καποια στιγμη πηρε το λογο ανεφερε χαρακτηριστικα οτι για την κατασταση της κυπρου αποκλειστικος υπευθυνος ειναι η ελλαδα λογο μεγαλης εκθεσης των κυπριακων τραπεζων σε ελληνικα ομολογα. Tονισε δε με στομφωδες υφος, αν θυμαμαι καλα, οτι "οι ζημιες που εχουν οι υποστει οι κυπριακες τραπεζες, δεν οφειλονται σε καποιον εξωγενη παραγοντα, εκτος απο την ελλαδα". Aκουστηκες που διαφωνησες δυο ή τρεις φορες χαμηλοφωνως, προφανως για μην διακοψεις τον ειρμο της σκεψης του. Hθελα να σε ρωτησω. Γιατι να μην τον διακοψεις; Γιατι να μην του πεις, "συγνωμη κ Κουτρα, πως μπορεις να το λες αυτο"; Γιατι δεν ηρθες επι τοπου σε ευθεια αντιπαραθεση μαζι του, εστω κ για τις εντυπωσεις. Να ακουστει κ η αντιθετη αποψη απο αυτη που εχει συνηθισει να ακουει ο ελληνας, αυτην της απολυτης ψευτιας κ τρομοκρατισης. Aλλωστε, ποσες φορες εχεις την ευκαιρια αν βρεθεις σε καναλι μεγαλης-τρομαρα μας- εμβελειας;
    ηθελα να σε ρωτησω. Αν θες μου απαντας, ασχετως αν θα το δημοσιευσεις ή οχι.
    ευχαριστω για τον χρονο σου
    φιλικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι αυτό που έμεινε από την συγκεκριμένη εκπομπή είναι αυτό που είπα και το είπα ρητά και καθαρά χωρίς να τολμήσει κανείς να το αντικρούσει. Δεν μ' αρέσει να πετάγομαι σαν πορδή, δεν με εκφράζει και τρελαίνομαι όταν το κάνουν άλλοι. Έχω μια αρχή: δεν κάνω ποτέ, αυτό που σιχαίνομαι σε άλλους. Αυτό, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορεί να αλλάξει γιατί πολύ απλά θα πρόδιδα τον εαυτό μου.

      Διαγραφή
    2. Όχι ήσουν ωραίος Δημήτρη. Σε είδα ζωντανά. Κύριος, ευγενής, λακωνικός και αποστομωτικός... Απορώ ο Αυτιάς που τον έχρισε τον κ. Κούτρα και "καλύτερο Έλληνα οικονομολόγο στο Λονδίνο", ο οποίος με τόση βεβαιότητα ξεστομίζει αυταπόδεικτα λάθος πράγματα...
      Ιδίως στον Παπαδάκη όπου μαζεύεται η Σάρα και η Μάρα του πολιτικού συστήματος, απορώ πώς κρατιέσαι όταν λένε αυτά που λένε... Όπως η Βούλτεψη τελευταία... Εγώ με τα χάπια μου είμαι όταν τους ακούω...

      Διαγραφή
  13. Εγώ έχω άλλη ερώτηση:

    Στην Ισλανδία οι τράπεζες χρεοκόπησαν. Με τα χρέη των δανειοληπτών τι έγινε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να ρωτήσω και εγώ κάτι ... κοινωνικό. Σαν Έλληνες κατά καιρούς έχουμε δείξει πως στα δύσκολα μπορούμε να έχουμε ομοψυχία (εκτός από μιας θλιβερής μειοψηφίας), αλλά με το που γίνει η ανατροπή, πως θα αποφευχθεί το φαινόμενο της διάσπασης της πλειοψηφίας (πως δεν θα φαγωθούμε μεταξύ μας με λίγα λόγια, όπως συνηθίζουμε), καθώς η έλλειψη παιδείας είναι εμφανής παντού καθώς έχει δοθεί βάρος στις γνώσεις και όχι στην παιδεία (με την κλασσική έννοια), την οποία θεωρώ απαραίτητη για μια πραγματική δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα αποτραπεί. Όλα είναι στο παιχνίδι, δηλαδή στη διαλεκτική της ζωής. Το σύνηθες μετά ακριβώς από μια ανατροπή είναι ο καθένας να υψώνει το δικό του μπαϊράκι. Η κάθε γενική συνέλευση να ανυψώνεται σε κυρίαρχο κράτος εν κράτει. Αυτό θα το αντιμετωπίσουμε. Είναι σίγουρο. Εκεί χρειάζεται η οργάνωση του Μετώπου, η πανεθνική του δικτύωση και η δύναμη της πειθούς του. Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και τέχνη έτσι ώστε να μην θανατώσεις την πρωτοβουλία και την από τα κάτω αυτενέργεια, αλλά και να πειστεί από την εμπειρία του πρώτα και κύρια ο λαός ότι χρειάζεται πανεθνική ενότητα σε όλα τα επίπεδα.

      Διαγραφή
  15. Εγω δεν καταλαβαινω τη λυσσα να μην χαρακτηριστει 'αριστερο' αυτο το προγραμμα, με το οποιο συμφωνω 100%, και το οποιο περιλαμβανει εθνικοποιησεις, δασμους, ελεγχο κινησης κεφαλαιων, αναδιανομη εισοδηματος προς τα κατω κτλπ κτλπ.
    Δηλαδη αν δεν ειναι αριστερο αυτο το προγραμμα, τοτε ποιο ειναι; Και γιατι δεν πρεπει να το λεμε; Μη τυχον την κανουν οι 'δεξιοι' που ειναι στο ΕΠΑΜ; Πρεπει καποια στιγμη καποιοι να συνειδητοποιησουν τι ειναι τι και να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους.
    Επειδη καποιοι μεγαλωσαν νομιζοντας οτι τον λαο τον βοηθησε ο Καραμανλης, η με οποιοδηποτε αλλο κολλημα, δεν πρεπει οι ιδιοι να επαναπροσδιοριστουν σε αυτες τις συνθηκες, και να ξυπνησουν, να δουν οτι αυτες οι αλλαγες που απαιτουνται ειναι αριστερες αλλαγες και οτι μονο ετσι θα βελτιωθει η ζωη τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γιατι δεν ειναι ωρα για δεξια κ αριστερα. κατ' εμε ειναι παρωχημενες εννοιες. το ζητημα πια ειναι αν εισαι δημοκρατης ή φασιστοειδες, με τον τροπο που ο φασισμος εκδηλωνεται στις μερες μας μεσω της τραπεζοκρατιας κ εσχατως της τραπεζοχρεοκρατιας.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι λύσσα, είναι ιστορική γνώση και σεβασμός σ' έναν λαό που με τον αγώνα επί δεκαετίες στην ιστορία του έχει αναδείξει πολλά από αυτά τα αιτήματα, ή τουλάχιστον την λογική τους. Η λογική και τα προτάγματα που υπηρετεί αυτό το πρόγραμμα έχουν αναδειχθεί από τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού ήδη από τον 19ο αιώνα, πολύ πριν υπάρξει καν η ιδέα της αριστεράς. Γιατί λοιπόν η αριστερά θα πρέπει να καπηλεύεται προτάγματα που ανήκουν στον λαό και τους αγώνες του; Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει αν ήθελε να υπηρετήσει τον λαό, θα ήταν να αναδειχθεί στην πιο συνεπή δύναμη υπεράσπισης και ανάδειξης των λαϊκών αιτημάτων και προταγμάτων. Όμως οι κομματικές ηγεσίες της αριστεράς τα θέλουν δικά τους για να τα ερμηνεύουν και να τα διαστρέφουν κατά το δοκούν, όπως κάνουν δεκαετίες τώρα.

      Διαγραφή
    3. Το οικονομικα μετρα αυτου του προγραμματος - και οχι οτι αφορα στη δημοκρατια και τις συντακτικες εθνοσυνελευσεις - ειναι προιον αγωνων του 19ου αιωνα;
      Γιατι νομιζω οτι ο προστατευτισμος στην οικονομια, το εθνικοποιημενο τραπεζικο συστημα, οι δασμολογικοι και κεφαλαιακοι ελεγχοι προς οφελος του λαου, το εθνικο νομισμα, το κοινωνικο κρατος και τα νομικα κατοχυρωμενα δικαιωματα, εμφανιστηκαν και εδραιωθηκαν στην Ευρωπη μετα το τελος του Β παγκοσμιου πολεμου;Κανω λαθος; Εφαρμοστηκαν τετοια μετρα τον 19ο αιωνα πουθενα;

      Και εχω την εντυπωση οτι εχει αμεση σχεση με την αλλαγη που συνεβη στο κοσμο μετα την Οκτωβριανη επανασταση αφενος και την ηττα του ναζισμου στο β παγκοσμιο αφετερου..
      Ειναι ανακριβεια να λεμε οτι δεν εχουν σχεση με την αριστερα

      Διαγραφή
  16. Δημήτρη καλησπέρα.Συμφωνώ με τα περισσότερα που γράφεις αν και ειμαι ανέναχτος αριστερός και στήριζα σύριζα απο το 4%.Είμαι υπέρ του εθνικού νομίσματος όμως και αυτό το ναι σε όλα του σύριζα οσον αφορά την ευρώπη δ μου πάει.Συνέχισε έτσι.Μια επισήμανση για αυτο που είπες στην εκπομπή οτι προωθούν τον Αλαβάνο και το ότι ο κόσμος θα το καταλάβει.Δ είμαι τόσο σίγουρός ότι καταλαβαίνει ο κόσμος.Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κόμμα-απόκομμα του κουβέλη.Δημιούργημα των Ισραηλινών με μηδενική παρουσία στην κοινωνία.Σε πόλωση των Ιούνη του 2012 πήρε 6% μόνο απο το κατεστημένο των μέσων ενημέρωσης.
    Ο αγώνας τώρα συνεχίζεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αργά η γρήγορα το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο θα λυθεί στους δρόμους. Ο λαός, ή έστω ένα μεγάλο τμήμα του, έχει αρχίσει και το αντιλαμβάνεται. Όποιος δεν έχει εκτόπισμα στον δρόμο θα συνθλιβεί ή θα χαθεί. Αυτό είναι παραπάνω από βέβαιο. Όσο για τον Αλαβάνο, πιστεύεις στα σοβαρά ότι θα πετύχει εκεί που αποτυχαίνει εδώ και δεκαετίες απανωτά; Ο λόγος που είναι καταδικασμένος σε αποτυχία εξυπαρχής είναι απλός: δεν ξέρει να υπερασπιστεί τα αιτήματα που έχει υιοθετήσει και έτσι μένουν μόνο συνθήματα και δεν ξέρει πώς να μιλά στον κόσμο. Ξέρει μόνο να απευθύνεται σ' ένα κομμάτι της κομματικής αριστεράς και μάλιστα σ'ένα πολύ μικρό κομμάτι, τόσο μικρό που δεν έχει καν πόδια. Τέλος, κάνει το μοιραίο λάθος που κάνουν όλοι. Καλεί τους πάντες, αλλά κάτω από την σημαία της αριστεράς και μάλιστα της δικής του ανύπαρκτης αριστεράς. Αυτό πια δεν συγκινεί ούτε καν αυτούς που συγκινούσε κάποτε.

      Διαγραφή
    2. Τον Αλαβάνο τον είδα στον Ευαγγελάτο...Πραγματικά ο άνθρωπος απλά βρήκε πάτημα για την επάνοδό του...Καμία γνωστική επάρκεια... Πόσο δίκιο είχες τελικά Δημήτρη...

      Το διαδικτυακό κανάλι του Χατζηνικολάου που σε φιλοξενούσε Δημήτρη και μάλιστα με γνωστές φωνές της αντίπερα άποψης, τι έγινε? Ήταν εξαιρετικός επικοινωνιακός δίαυλος ώστε να αντιμετωπίσεις άμεσα τις μνημονιακές ή "αντιμνημονιακές" παραφωνίες και να δει επιτέλους ο κόσμος τι ψέματα του σερβίρονται καθημερινώς από τους ίδιους και τους ίδιους δημοσιογράφους-οικονομολόγους... Ευρύ φάσμα επικοινωνίας λείπει -και είναι λογικό φυσικά από τα υπάρχοντα ΜΜΕ, που "πάλι καλά" που σου δίνουν και το βήμα που σου δίνουν...

      Η απευθείας αντιπαράθεση είναι το σημείο που μπορείς Δημήτρη με τη ρητορική και τις γνώσεις σου, με μία ώρα εκπομπής να κερδίσεις και να βρεις απήχηση σε πολλαπλάσιο κόσμο από τις φιλότιμες περιοδείες σου, μιας και εκεί έρχονται άνθρωποι που θέλουν να σε ακούσουν και που είναι ήδη πεπεισμένοι... Το θέμα είναι να προσεγγιστούν οι άνθρωποι που είτε έχουν κολλήσει με τις ιδεοληψίες τους είτε φοβούνται είτε νομίζουν πως δεν υπάρχει άλλη λύση...

      Δεν είναι τυχαίο πως όταν αντιπαρατίθεσαι με κάφρους του δημόσιου διαλόγου κερδίζεις και με την ευγένειά σου και με τα επιχειρήματά σου. Τις προάλλες ο αδερφός μου που σε είδε στον Παπαδάκη με τον απαράδεκτο Ντινόπουλο και τους λοιπούς εξήρε τη στάση σου και τις απόψεις σου, παρότι δε σε ξέρει όπως εγώ...

      Διαγραφή
  17. Ειλικρινά νοιώθω άβολα που θα πρέπει να ασκήσω κριτική σε ένα ιερό (αντιμνημονιακό) τέρας όπως ο κύριος Καζάκης.
    Όμως νοιώθω ότι σε αρκετά σημεία το όλο σχέδιο είναι πολύ συντηρητικό και δεν ασχολείται με τον διεθνή παράγοντα.
    Αν θα πρέπει να σταθούμε σαν χώρα εκτός Ε.Ε. και euro θα πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο που η χώρα να μιλά από την θέση του ισχυρού.
    Λαϊκά δικαστήρια κλπ μάλλον δεν θα δείξουν στο εξωτερικό αυτό που η χώρα θα θέλει να πετύχει και να δείξει. Άλλωστε όπου ιδρύθηκαν τέτοια δικαστήρια μάλλον άνοιξαν πληγές παρά έκλεισαν.

    Μιλάτε για πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Είναι η ίδια που μας έφερε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα.

    Αν θέλουμε πραγματικά η χώρα να προχωρήσει θα πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι και να υπάρχει φαντασία στην πολιτική.

    Θα μου συγχωρήσετε την επιθυμία να μην μιλήσω για την πολιτική αλλαγή αλλά μόνο για την οικονομική.

    Άλλωστε ένα κράτος για να σταθεί στα πόδια του πρέπει να είναι ισχυρό οικονομικά.

    Συμφωνώ, εν μέρει, με την παύση πληρωμών σε ότι αφορά το χρέος που μας κληρονόμησε ο Γιώργος Παπανδρέου, όμως μετά τι; Οι αγορές θα μας σταυρώσουν.

    Ίσως λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση να είναι καλύτερα να μην σπάσουμε το καλάμι, απλά να το λυγίσουμε. Και τι εννοώ με αυτό;

    Όχι παύση πληρωμών αλλά μετάθεσή τους άτοκα στο μέλλον.

    Και μετά ας αφήσουμε την χώρα να βουτήξει στην λάσπη της αμαρτίας.

    Ας σηκώσουμε πειρατική σημαία.

    Γιατί υψηλή φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις; Αφορολόγητες ή πολύ μικρή φορολογία, ας πούμε 4%.

    Γιατί φορολογία εισοδήματος; Μόνο ΦΠΑ για τα φυσικά πρόσωπα.
    Αφορολόγητες καταθέσεις για πάνω από ένα ποσόν.

    Αν πάρουμε τις αγορές με το μέρος μας, αν δημιουργήσουμε έναν φορολογικό παράδεισο, αν σηκώσουμε πειρατική σημαία, θα κερδίσουμε περισσότερα από κρατικοποιήσεις τύπου Τσάβες κλπ.

    Όσο για την Δημοκρατία που όλοι ψάχνουμε και δεν βρίσκουμε.

    Βαρέθηκα να προσκυνώ ηγέτες.

    Βαρέθηκα να ψηφίζω δημοκρατικά για να εκλέγω δικτατορίσκους τετραετίας.

    Βαρέθηκα να πρέπει να ελέγχω εγώ, αυτούς που κυβερνούν. Έχω άλλα σπουδαιότερα να κάνω. Άλλωστε έχω αποδείξει πάμπολλες φορές ότι είμαι ανίκανος σε αυτό.

    Βαρέθηκα να θεωρώ τον έχων το γενικό πρόσταγμα του κράτους, ότι είναι θεός ή Υιός θεού.

    Βαρέθηκα να με λένε πολίτη και να με θεωρούν ηλίθιο.

    Βαρέθηκα την δικτατορία που ονομάσαμε δημοκρατία.

    Είμαστε Έλληνες, έχουμε υποχρέωση απέναντι στην Ιστορία μας τουλάχιστον στο θέμα της πολιτικής να πρωτοπορήσουμε και να δείξουμε τον δρόμο στους υπόλοιπους λαούς του πλανήτη.

    Και ειλικρινά συγνώμη αν βούτηξα περισσότερο την γλώσσα, εννοώ το πληκτρολόγιο, περισσότερο στην καρδιά παρά στο μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κριτική δεν είναι πρόβλημα. Όμως προσέξτε μήπως το συναίσθημα σας παρασύρει σε πολύ επικίνδυνους ατραπούς. Μπορείτε να μου πείτε που και πότε η απόδοση αληθινής λαϊκής δικαιοσύνης οδήγησε σε μεγάλα προβλήματα; Μπορείτε να μου πείτε ποιος θα αποφασίζει αν ο λαός είναι ανίκανος όπως λέτε; Μπορείτε να μου πείτε γιατί αυτά που προτείνετε, όπως π.χ. οι προτάσεις σας για την φορολογία, εφαρμόζονται κυρίως σε κράτη τριτοκοσμικού τύπου; Αυτή είναι η πρότασή σας να εφαρμόσουμε καθεστώς τρίτου κόσμου στην Ελλάδα; Κι αυτή αποτελεί προοδευτική πρόταση;

      Διαγραφή
    2. Όντως, αυτές οι προτάσεις για τη φορολογία δεν προσιδιάζουν καν με το Σύνταγμα και το περί αναλογικότητας στα φορολογικά βάρη... Χωρίς φορολογία από πού θα εισπράττει έσοδα το κράτος για κοινωνικές παροχές κλπ και πώς θα αναδιανείμει το παραγόμενο προϊόν?

      Διαγραφή
    3. @ Head Waiter

      Ορισμένες σκέψεις πάνω στην τοποθέτησή σου:

      - Για να σταθεί η χώρα έξω από την Ε.Ε. το μόνο που χρειάζεται είναι να ασκήσει την εθνική κυριαρχία της, όπως κάνουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου, οι οποίες δεν βρίσκονται ούτε στην Ε.Ε., ούτε σε "θέση ισχύος".

      - Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, μαζί και η δικαστική. Από πότε είναι αποδεκτό να ασκείται η εξουσία μόνο δι' αντιπροσώπου, και κατακριτέο (και συντηρητικό!) το να ασκείται πρωτογενώς;

      - Το χρέος θα το διαγράψουμε διότι είναι παράνομο. Από που και ως που πρέπει να κάνουμε σκόντο στη διεθνή νομιμότητα, τα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο ενός ολόκληρου λαού, για χάρη των αγορών;

      - Ο λόγος για τον οποίο θα πάμε σε κρατικό νόμισμα είναι για να μην εξαρτώμαστε από τις διεθνείς αγορές για την παροχή του ιδιωτικού νομίσματός τους, το οποίο μας το παρέχουν αν θέλουν και με όποιους όρους θέλουν. Αν δεν το έχεις καταλάβει, τα μνημόνια είναι οι όροι που μας έχουν θέσει και πρέπει να τηρήσουμε προκειμένου να μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε το νόμισμά τους.

      - Ποιά είναι η προσφορά των μεγάλων εταιρειών στην οικονομία και την κοινωνία ωστε να τους αποδώσουμε ειδικά προνόμια; Ποιό νομίζεις οτι είναι το ποσοστό συνεισφοράς τους στην απασχόληση, στο εθνικό εισόδημα και στα φορολογικά έσοδα;

      - Ποιός σου είπε οτι θέλω να γίνει η χώρα μου ασφαλές καταφύγιο για το εισόδημα των διεθνών κυκλωμάτων πορνείας, παιδεραστείας, διακίνησης ναρκωτικών και εμπορίας όπλων; Πειρατής ούτε ήμουν, ούτε είμαι, ούτε θέλω να γίνω.

      Οι απαντήσεις στα παραπάνω αλλάζουν ανάλογα με την προσέγγιση: οπορτουνιστική, ή από θέση αρχής; Είσαι διατεθειμένος να βάλεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα πάντα και οτιδήποτε προκειμένου να πετύχεις ένα καλό deal, ή διεκδικείς ως κυρίαρχος λαός στη βάση της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Εθνικής Ανεξαρτησίας; Κατά τη γνώμη μου, δεν μπορείς να είσαι πειρατής στο εξωτερικό και πολιτισμένος στο εσωτερικό. Μια κοινωνία που θεωρεί τα πάντα διαπραγματεύσιμα, κάποια στιγμή διολισθαίνει προς τον κοινωνικό κανιβαλισμό.

      Διαγραφή
  18. Ο σεβασμός μου για εσάς και τον τρόπο που σκέφτεστε με κάνει να νοιώθω άβολα σε κάθε προσπάθειά μου να σας απαντήσω.

    Νοιώθω όμως ότι πρέπει να το κάνω, αν και ειλικρινά δεν είναι ότι καλύτερο για μένα.

    Γράφετε: «Μπορείτε να μου πείτε που και πότε η απόδοση αληθινής λαϊκής δικαιοσύνης οδήγησε σε μεγάλα προβλήματα;»

    Να αντιστρέψω το ερώτημα; Που είδατε απόδοση αληθινής λαϊκής δικαιοσύνης και όχι λιντσάρισμα; Στην Γαλλική Επανάσταση μήπως; Στην Ρώσικη; Στον ελληνικό Εμφύλιο;

    Τι εννοείτε με τον όρο λαϊκή δικαιοσύνη; Ποιός από εμάς είναι έτοιμος να αποδώσει «λαϊκή δικαιοσύνη;»

    Αναφέρετε μετά:
    «Μπορείτε να μου πείτε ποιος θα αποφασίζει αν ο λαός είναι ανίκανος όπως λέτε;»
    Νομίζω ότι έχω απαντήσει σε αυτό σας το ερώτημα. Η επιλογές των Ελλήνων πολιτών τα τελευταία 50 χρόνια, για να μείνω μόνο στην Ελλάδα.

    Δεν είμαι πολιτικός, δεν έχω μάθει να χαϊδεύω αυτιά.
    Ο Ελληνικός λαός μετά τον εμφύλιο δεν έφερε τους Ταγματασφαλίτες στην εξουσία, δεν χειροκρότησε τον Καραμανλή, τον Παπανδρέου ακόμα και τον Παπαδόπουλο;

    Δεν έκανε φιλογαλλικό, φιλοαγγλικό. φιλορώσσικο κόμμα;

    Πόσες φορές είπαμε Στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σου; Πόσες φορές είδαμε, αυτόν τον λαό, να γεμίζει πλατείες ή να ψηφίζει για συμφέροντα άλλα εκτός ελληνικά;

    Ακόμα ρωτάτε «Μπορείτε να μου πείτε γιατί αυτά που προτείνετε, όπως π.χ. οι προτάσεις σας για την φορολογία, εφαρμόζονται κυρίως σε κράτη τριτοκοσμικού τύπου;»

    Χαίρομαι που δεν θεωρείτε την Ελλάδα «κράτος τριτοκοσμικού τύπου» Εγώ δεν είμαι σίγουρος για αυτό.

    Αλλά ας δούμε ποια χώρα είναι τριτοκοσμική τουλάχιστον με τον τρόπο που εσείς αναφέρετε.

    Η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική αλλά είναι η Μάλτα, το Λιχνενστάιν, η Ανδόρα, η Ελβετία, το city στο Λονδίνο (είναι σχεδόν ανεξάρτητο κράτος) το Μονακό, τα U.S.V.I. η Σιγκαπούρη κλπ.

    Με ρωτάτε ακόμα: «Κι αυτή αποτελεί προοδευτική πρόταση;»

    Ειλικρινά έχω ένα πρόβλημα με την λέξη προοδευτικός. Στην Ελλάδα την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να αναφερθούμε στην Αριστερά, ενώ στην Ρωσία π.χ. με αυτήν την λέξη αναφέρονται στην Δεξιά.

    Προοδευτικός για μένα είναι όποιος δεν χαϊδεύει αυτιά και αγωνίζεται για την επιβίωση του κράτους του και την ευμάρεια των πολιτών άσχετα με ποια γωνία τον βλέπουμε να κάθεται στο κοινοβούλιο.

    Μαύρος γάτος; Άσπρος γάτος; Δεν έχει σημασία! Ποντίκια πιάνει;

    Αγαπητέ Stratos.
    Το κράτος δημιουργήθηκε από εσένα για να σε υπηρετεί, και όχι για να ζει πλουσιοπάροχα η άρχουσα τάξη.

    Στην αρχαία Ελλάδα εκτός από τον όρο Δημοκρατία υπήρχε ο εξίσου σημαντικός «χρηστή διακυβέρνηση»

    Ελπίζω να απάντησα στην απορία σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αγαπητέ μου συνομιλητή, η απάντηση που μου έδωσες είναι ακριβώς αυτό που έθιξα. Πότε θα ζει πιο πλουσιοπάροχα η άρχουσα τάξη? Όταν θα φορολογείται προοδευτικώς αναλογικά ή όταν φορολογείται συμβολικά ή καθόλου?
      Αυτή ακριβώς η πολιτική στα οικονομικά, της προοδευτικής φορολόγησης αποσκοπεί στη δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος -με πολλές μορφές-, ως απόρροια της χρηστής διακυβέρνησης που πολύ σωστά ανέφερες ως έννοια...
      Δε γνωρίζω για το τι ισχύει φορολογικά με τις χώρες που ανέφερες, αλλά η ελληνική οικονομία είναι τελείως διαφορετική και η Ελλάδα έχει εντελώς πιο μεγάλο γεωπολιτικό ενδιαφέρον (και πρόβλημα)...
      Αλήθεια στη Νορβηγία και τη Σουηδία τι φορολογία υφίσταται η επιχείρηση? ;)

      Διαγραφή
    2. Αν μιλάτε για λιντσάρισμα στην Γαλλική επανάσταση, στη Ρωσική και στον εμφύλιο, πιστεύω ότι δεν γνωρίζετε καλή ιστορία. Η Γαλλική επανάσταση απάντησε με μαζικές εκκαθαρίσεις όταν απειλήθηκε από την ενωμένη αντεπανάσταση των μοναρχιών της Ευρώπης. Αυτή η πράξη δεν είχε να κάνει με λαϊκή δικαιοσύνη, μιας και την εποχή εκείνη δεν υπήρχε ούτε καν η έννοια δικαιοσύνη με την έννοια που μιλάμε σήμερα. Ήταν αντίποινα στην απειλή που αντιμετώπιζε η επανάσταση.'
      Τα επαναστατικά δικαστήρια της Ρώσικης επανάστασης, ιδίως μετά τον Οκτώβρη του 1917 και έως την έκρηξη του εμφυλίου, τέλη του 1918 λειτούργησαν υποδειγματικά και μάλιστα χωρίς την επιβολή της θανατικής ποινής.
      Τώρα για τον ελληνικό εμφύλιο δεν γνωρίζει τι θέλετε να πείτε, αλλά αυτός ήταν αποτέλεσμα μιας άγριας σφαγής που επακολούθησε την Συμφωνία της Βάρκιζας. Λαϊκά δικαστήρια δεν λειτούργησαν τότε. Λειτούργησαν όμως και μάλιστα άψογα στην Ελεύθερη Ελλάδα της κατοχής. Ψάξτε να δείτε για το μεγαλείο της λαϊκής δικαιοσύνης στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας και θα δείτε πόσο άψογο σύστημα υπήρξε.
      Λαϊκή δικαιοσύνη αφορά στην διαδικασία που θα αποδοθεί δικαιοσύνη στο όνομα του ελληνικού λαού από σώμα δικαστών και ενόρκων που θα επιλεγούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιπροσωπεύσουν στ' αλήθεια τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός και έχει ξανακάνει με εντυπωσιακά αποτελέσματα (κατοχή), θα το ξανακάνει. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι δίκες των δοσίλογων μεταπολεμικά συνέβησαν χάρις στην πίεση του ελληνικού λαού. Το πρόβλημα μ' αυτές τις δίκες είναι ότι έμειναν να δικάζουν τις πιο ξεφωνισμένες περιπτώσεις. Αν είχαν δικάσει όλους όσους έπρεπε με βάση το κατηγορητήριο της εποχής, τότε θα είχε γλυτώσει η Ελλάδα από την κατοπινή τραγική της πορεία.
      Σε σχέση με τις προτάσεις φορολογίας. Όταν μιλώ για προοδευτική πρόταση, εννοώ τι προσφέρει στην κοινωνία, σε τι την συμφέρει; Αναφέρεις χώρες σαν τη Μάλτα, το Λιχνενστάιν, την Ανδόρα, την Ελβετία, το city στο Λονδίνο (είναι σχεδόν ανεξάρτητο κράτος) το Μονακό, τα U.S.V.I. η Σιγκαπούρη, κλπ. Καταρχάς, ξανακοίταξέ το για την Ελβετία, οι υπόλοιπες δεν είναι καν τριτοκοσμικές, είναι κάτι πολύ χειρότερο: υβριδικά κράτη που υφίστανται μόνο και μόνο γιατί τα μεγάλα αρπακτικά των αγορών και οι μεγάλες δυνάμεις κάνουν τις βρωμοδουλιές τους σ' αυτά. Όσο για το City στο Λονδίνο έχει προσφέρει τίποτε στον μέσο εργαζόμενο Βρετανό. Από τότε που απελευθερώθηκαν οι τραπεζικές εργασίες στο City, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη Βρετανία πάει από το κακό στο χειρότερο. Ενώ για πρώτη φορά μεταπολεμικά εμφανίστηκαν τριτοκοσμικές καταστάσεις στα προάστια της φτωχολογιάς. Όσο πιο ελεύθερες είναι οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες από άποψης φορολογίας και ελέγχων, τόσο μεγαλύτερη κατάρρευση γνωρίζει η κοινωνία, τόσο περισσότερο εξαπλώνεται η εξαθλίωση στα λαϊκά στρώματα, τόσο εκτινάσσεται η υποαπασχόληση και η ανεργία. Γι' αυτό και σήμερα με τις πολιτικές της απελευθέρωσης έχει μετοικίσει ο τρίτος κόσμος στην καρδιά των άλλοτε ανεπτυγμένων οικονομιών της δύσης.

      Διαγραφή
  19. Νομίζω, ότι ο Δημήτρης Καζάκης άνοιξε με δημιουργικό τρόπο μια συζήτηση που έπρεπε ήδη να αποτελεί το επίκεντρο κάθε συζήτησης στο δημοκρατικό - πατριωτικό «στρατόπεδο».

    Τα 25 αυτά σημεία δέσμης μέτρων που πρέπει να υλοποιηθούν, ή έστω να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους τις πρώτες ημέρες μιας κυβέρνησης «Παλλαϊκού» Μετώπου, στα στενά περιθώρια ενός άρθρου, δεν θα μπορούσαν παρά να είναι μόνο οι τίτλοι, που για να αναπτυχθούν και να εμβαθύνουν στη λεπτομέρεια που χρειάζεται, απαιτούνται ολόκληρα βιβλία.

    Έχοντας την τύχη να γνωρίζω τον Δημήτρη, που με τιμά με τη φιλία του, μπορώ να διαβεβαιώσω, ότι εκτός από «αναλυτής» είναι ικανότατος «συνθέτης» και για κάθε τίτλο από τους 25, έχει ήδη επεξεργαστεί τόμους ολόκληρους.

    Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω, ότι η προσφορά αυτή του Δημήτρη δεν πρέπει να μείνει εδώ. Θα πρέπει να τύχει της ευρύτερης δυνατής ανάπτυξης ενός διαλόγου για κάθε μία από τις δέσμες αυτές μέτρων που προτείνονται, με την εμπλοκή όλο και περισσότερων πολιτών, αλλά και εξειδικευμένων επιστημόνων. Έτσι όλο αυτό το «πακέτο» θα πάρει τον χαρακτήρα, ενός συντεταγμένου συμμετοχικά, ολοκληρωμένου κυβερνητικού προγράμματος έτοιμου προς εφαρμογή στη λεπτομέρειά του, καθιστάμενο επίκεντρο της πολιτικής προβληματικής στη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο το Λαϊκό Κίνημα, με όλα τα κατάλληλα εργαλεία στα χέρια του, υπερέχοντας ιδεολογικά και πολιτικά θα ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, οδηγώντας τη φορά των πραγμάτων στην ευόδωση του τελικού στόχου. Έτσι κι αλλιώς ο Δημήτρης Καζάκης και το Ε.Πα.Μ. τέθηκαν εξ αρχής στη πρωτοπορία για τη χάραξη ενός νέου δρόμου για την πατρίδα και τον ελληνικό λαό. Καιρός αυτή η πρωτοπορία να γίνει κτήμα όλου του λαού και εργαλείο για την κυριαρχία του.

    Σε κάθε περίπτωση η προβληματική που ανοίγεται με τα 25 σημεία - δέσμες μέτρων που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο Δημήτρης, θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα του προσυνεδριακού διαλόγου του Ε.Πα.Μ. εν όψει του 2ου Συνεδρίου του, αλλά και της επεξεργασίας των ομάδων εργασίας της νέας ΕΠ.ΑΝ. κυρίως το σημείο 1 που αφορά την ταχύρυθμη ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Αλλά πέραν τούτου, όλη η Κοινωνία πρέπει να εμπλακεί με κάθε πρόσφορο τρόπο στο διάλογο αυτόν.

    Όθωνας Κουμαρέλλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Από τον μεγάλο αριθμό παρεμβάσεων και σχολίων σε αυτό το άρθρο κατανοούμε, ότι οι έλληνες πολίτες έχουν περάσει από το επίπεδο των διαπιστώσεων και των αναλύσεων - της υπάρχουσας κατάστασης - στο επίπεδο των θέσεων και των προτάσεων.
    Επειδή το πρόγραμμα των 100 ημερών και οι 25 δέσμες μέτρων θα μπορούσαν να γίνουν η αρχή ενός ευρύτατου διαδικτυακού διαλόγου ,ώστε τα προτεινόμενα μέτρα να διευκρινισθούν,συμπληρωθούν ή /και να τροποποιηθούν.
    Προτείνω στον κ.Καζάκη, αν βέβαια αυτό βρίσκεται μέσα στις προθέσεις του, να εγκαινιάσει ένα φόρουμ διαλόγου για κάθε δέσμη χωριστά , έτσι ώστε ο κάθε σχολιαστής να μην απεραντολογεί προσπαθώντας να πάρει θέση σε όλες τις δέσμες μέτρων .
    Αναφορικά με το ζήτημα της Δημοκρατίας, τις πρώτες εκατό ημέρες,αυτό αποτελεί στοιχείο εκ των ων ουκ ανευ για την εξασφάλιση της μη νοθευμένης λαικής εκπροσώπησης.
    Σε πολλές από τις ομιλίες σας σεις ο ίδιος έχετε αναφερθεί στην ανάγκη της ανακλητότητας των εκπροσώπων του λαού και στη καθημερινή παρουσία του λαού στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν.
    Με τη παραπάνω έννοια ,που συμμερίζομαι απολύτως,η δημοκρατία είναι πρακτικό ζήτημα ,που θα αντιμετωπίσουμε από τη πρώτη στιγμή,για να μη καταλήξει η Επιτροπή να υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ιδεοψυχαναγκαστικές νευρώσεις των μελών της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Για ακόμα μια φορά κοιτάμε το δάκτυλο πού μας δείχνει το φεγγάρι...
    Εγώ πάντως δεν έχω ακούσει από κάποιον άλλον να στηρίξει τα λεγόμενα του με τέτοια ανάλυση όπως ο Δημήτρης.
    Οι "100 πρώτες μέρες" δεν είναι τόσο σημαντικές (μιας και είναι στο χέρι της πλειοψηφίας το αν θα διαλέξει ο λαός δηλαδή να εφαρμοστεί ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα και αυτό δεν με φοβίζει μιας και αν μπεί σε αυτή τη διαδικασία ότι και να αποφασίσει θα είναι καλό) όσο οι "100 τελευταίες μέρες της Ελλάδας" και πότε θα ξεκινήσει η πραγματική αντίσταση εκτός πληκτρολογίου.
    Αν όλα αυτά πού έχει πει ο Δημήτρης κατά καιρούς είναι τόσο μα τόσο "κοινά"... "μας τα παν κι άλλοι" κ.λ.π. γιατί φτάσαμε ως εδώ ?
    Ο Δημήτρης απ τη μεριά του έχει κάνει κάνει πράξη τα όσα πρεσβεύει σαν ΕΠΑΜ ίτης . Ήταν η αιτία πού ξύπνησαν πολλοί (μέσα σ' αυτούς και εγώ από το λήθαργο πού μας είχαν ρίξει επί 30 χρόνια.
    Δεν είμαι οικονομολόγος ούτε έχω σχέση με το .. "αντικείμενο" αλλά αυτό δεν είναι ούτε δικαιολογία αλλά ούτε και άλλοθι από το να μην αγωνιστώ λέγοντας "Δεν συμφωνώ με τον Καζάκη και γι αυτό θα κάτσω να αναλύσω τα όσα λέει και γράφει στον "τοίχο" του από τον καναπέ μου περιμένοντας κάποιον "άλλον" να κάνει την αρχή και να τα "πεί" καλύτερα.
    Συγνώμη αν "διαβάζομαι" επιθετικός δεν ήταν αυτοσκοπός μου.
    Απλά είναι αν μη τι άλλο κρίμα , κάποιον πού μας αναλύει με τόση λεπτομέρεια και "πίστη" τα λεγόμενα του χωρίς "κολοτούμπες" και κάνοντας τα πράξη , να προσπαθούμε να του βρούμε ψεγάδια ώστε να μην μπούμε στο ίδιο "όρυγμα" και να αγωνιστούμε για πράγματα αυτονόητα.
    Αν συν Έλληνες έχετε σκοπό να αγωνιστείτε ας το κάνετε έστω και σε άλλο "όρυγμα".
    Εγώ πάντως προτιμώ να πάω "γελασμένος" (αν και αυτό είναι στο χέρι μου ως έναν βαθμό) και μαχόμενος, παρά σαν πρόβατο στη σφαγή περιμένοντας να αλλάξει διεύθυνση το χασάπικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίτρεψέ μου φίλε μου να διαφωνήσω για το "δάχτυλο"... Πλέον ο κόσμος έχει ανάγκη και δίψα για να δει το φεγγάρι -βλέπε προτάσεις- και όχι τόσο το δάχτυλο -βλέπε αναλυτές, πολιτικούς κλπ- Λόγια εφαρμόσιμα στην πράξη θέλει και όχι ακαδημαϊκές νόρμες. Και ο Δημήτρης αν μη τι άλλο αυτό το κάνει και με σαφήνεια και με εντιμότητα και με επιχειρήματα...

      Από εκεί και πέρα οι διαφωνίες και ο αντίλογος είναι ό,τι πιο γόνιμο προσφέρει η Δημοκρατία. Αλοίμονο αν συμφωνούσαμε σε όλα δίχως δεύτερη σκέψη, δίχως απορίες και ερωτήματα... Άλλωστε ο αντίλογος είναι βούτυρο στο ψωμί του Δημήτρη, ώστε να αποσαφηνίσει κάθε του θέση και είτε να πείσει είτε να καταλαγιάσει τη διαφωνία...

      Το θέμα είναι καταρχάς να καταλάβουμε από τι πάσχει η χώρα. Αν ο κόσμος πρώτα πρέπει να συνειδητοποιήσει το φύση του προβλήματος και έπειτα θα έρθει και η πρόταση-λύση... Για μένα πιο δύσκολο είναι το πρώτο βήμα... Της αναγνώρισης του προβλήματος...

      Διαγραφή
  22. Συναγωνιστή-φίλε!!! Γίνομαι όντως σοφότερος με τις αναλύσεις σου, μα μου δημιουργούνται κι' ερωτηματικά.
    Λες: "Μόνο με την ανατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος δεσμεύσεων και συμφωνιών μπορεί να ξεκινήσει η αλλαγή πορείας. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την πλειοψηφία του λαού"
    Παρ' ότι, (έτσι νομίζω τουλάχιστον)- έχω αρκετή εμπειρία από κινήματα και οργανωμένη πάλη- και συνειδητά στις γραμμές του μετώπου εντάχτηκα, το παραπάνω φαίνεται, σαν το "ζήσε Μάη να φας τριφύλλι"
    Τέτοια πλειοψηφία μοιάζει ουτοπία.
    Αν περιμένουμε πότε τούτος ο λαός θα ξυπνήσει θα αλλάξει τρόπο σκέψης, θα αγαπήσει πραγματικά την πατρίδα του, θα μάθει να "εργάζεται" να δρα, όχι μόνο για τον εαυτόν αλλά για την πραγματική ανάπτυξη προς όφελος όλων, τότε, ούτε τα παιδιά που τώρα γεννιούνται τέτοια ανατροπή δεν θα δουν.
    Ανάλογο παράδειγμα, (στην σύγχρονη ιστορία της πατρίδα μας τουλάχιστον), δεν υπάρχει νομίζω.
    Κατά την ταπεινή μου άποψη, συγκρότηση μια ικανής πρωτοπόρας μειοψηφίας χρειάζεται.
    Μια μειοψηφία όμως που θα πρέπει να έχει πάνω απ' όλα, σοβαρά ερείσματα στις ένοπλες δυνάμεις (πριν τις διαλύσουν εντελώς) στα σώματα ασφαλείας γενικότερα, στην νεολαία που αν και ουσιαστικά είναι απούσα, μα έχει φρέσκες ιδέες και μεγάλες αντοχές.
    Εδώ που φτάσαμε, δικτατορία της μειοψηφίας χρειάζεται.
    Και μπορεί να επιβληθεί, αν συντρέξουν οι παραπάνω λόγοι που ανέφερα.
    Η ιστορία δείχνει ότι τις ανατροπές-επαναστάσεις οι μειοψηφίες τις έκαναν και οι άλλοι ακολούθησαν.

    Η Οκτωβριανή επανάσταση, από μειοψηφία ξεκίνησε.
    Ναι. μπορεί να οδήγησε στον στρεβλό εκείνο " υπαρκτό σοσιαλισμό" χωρίς δημοκρατικά δικαιώματα π.χ., μα τουλάχιστον στο σύστημα αυτό υπήρχε δωρεάν παιδεία-υγεία,ενέργεια, εργασία στέγη για όλους.
    Ναι. Το σύστημα δεν άντεξε. Έπεσαι.
    Αυτό όμως που το αντικατέστησε είναι το στυγνό πρόσωπο του καπιταλισμού, με όλα τα συν-επακόλουθα. Ανεργία, φτώχεια, εγκληματικότητα, παρασιτισμός, ναρκωτικά κλπ.

    Στην Πατρίδα μας έχουμε το παράδειγμα του Ε.Α.Μ-Ε.Λ.Α.Σ.
    (Το Μέτωπο φιλοδοξεί τέτοιο ρόλο να παίξει. Νέου Ε.Α.Μ.)

    Από τις μειοψηφίες των αυτόνομων ομάδων κρούσης ξεκίνησε για να φτάσει εκεί που έφτασε.
    Απόκτησε την πλειοψηφία, έσωσε ουσιαστικά τον κόσμο από την πείνα, απελευθέρωσε την πατρίδα, έφτασε με την να έχει την εξουσία στα χέρια του, μα παρά την πλειοψηφία που διέθετε, την εξουσία παρέδωσε.

    Το έχω ξαναπεί.
    Από όλα αυτά ας διδαχτούμε. Θετικά και αρνητικά.
    Διότι δεν ήταν όλα μαύρα. Υπήρχαν και φωτεινά χρώματα.

    (Έχουμε και το παράδειγμα της νεολαίας της νομικής σχολής και του πολυτεχνείου. Μειοψηφία λαού ήταν, μα με διάθεση και αντοχή.)...........
    Συνεχίζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 2- Ας μη ξεχνάμε, ότι η Ελλάδα, είναι χώρα ιδιαίτερη. Καμιά σαν αυτήν δεν υπάρχει.
    Ούτε άλλος λαός σαν τον δικό μας υπάρχει.
    Ας μη ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα, πάντα το διαίρει και βασίλευε επικρατούσε.
    Ποτέ η χώρα μας, ουσιαστικά λεύτερη-ανεξάρτητη δεν ήταν.
    Απλώς ποτέ σε καιρούς ομαλούς-ειρήνης δεν υπήρξε τέτοιου είδους αθλιότητα.
    Κι' αν (υποθετικά) δεν υπήρξε η νέα κατοχή, τα μνημόνια όλη αυτή η αθλιότητα κλπ, που έβγαλε τον κόσμο στις πλατείες (όπως τον έβγαλε),ίσως, ούτε η ανάγκη της δημιουργία του Μετώπου θα γεννιόταν και να ζούσαμε ακόμα στον ψεύτικο παράδεισο.
    Αυτόν τον "παράδεισο" που πολλοί ακόμα ονειρεύονται ότι θα ξαναβρούν, ακόμα και μέσα στις τάξεις του Μετώπου.


    3- Στα 25 σημεία, δεν υπάρχει αναφορά στους πάνω 1/5 εκατομμύριο άνεργους, που όλο και αυξάνετε.
    Με επιδόματα θα λυθεί το μέγα αυτό πρόβλημα;
    Και καλά για τους νέους, πού έχουν αντοχές. Για τους άνω των 40;
    Η ανάπτυξη θέλει πάνω απ' όλα εργασία.
    Ο καθένας σύμφωνα με τις δεξιότητές του, μα και προσπάθεια να στραφούν οι άνεργοι σε άλλους εναλλακτικούς-παραγωγικούς τρόπους εργασίας.
    Π.χ. γεωργία κτηνοτροφία. Στην παραγωγή γενικότερα. Υποχρεωτικά στην ανάγκη.
    Διότι εδώ που φτάσαμε, δεν φταίει μόνο το σύστημα. Έχουμε όλοι τις ευθύνες μας. Αφήσαμε κι' εμείς με τον τρόπο μας(με το να κυνηγάμε το εύκολο κέρδος κλπ) την πόρτα ανοιχτή στους κατακτητές. Μια χώρα κι' ένας λαός που δεν παράγει. Κάποιες υπηρεσίες προσφέρει.
    Και δυνατότητες παραγωγικότητας στη χώρα μας υπάρχουν πάμπολλες.
    Αυτούς στους δρόμους και δυνατότητες από τώρα πρέπει να τους δείξουμε σε όσους δεν τους ξέρουν η εθελοτυφλούν, μα και στο πρόγραμμα των 100 ημερών να υπάρχουν, ως ένας από μπούσουλες ανάπτυξης.
    Αυτή η αστυφιλία πρέπει να πάψει επιτέλους.
    Έφτασε η Αθήνα να έχει περισσότερο πληθυσμό απ' όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. κ.Καζάκη
    σχετικά με το άρθρο σας θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε υπολογίσει τις αντιδράσεις στο ενδεχόμενο εθνικοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος . πιστεύω ότι η γνωστή οικογένεια τραπεζιτών δε θα αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να το αποτρέψει ... με λίγα λόγια φοβάμαι ότι όποιος προχωρήσει σε εθνικοποίηση θα πρέπει να προσλάβει τη φρουρά του Φιντέλ Κάστρο για προστασία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΖΑΚΗ
    Ο οικονομολόγος Claudio borghi που υποστηρίζει την έξοδο της Ιταλίας
    από το ευρώ θεωρεί καταστροφική την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Η Ελλάδα δεν έχει σπουδαία βιομηχανία για να έχει αξιοσημείωτη επανεκκίνηση της οικονομίας με τις εξαγωγές. Προτείνει
    ένα είδος σχεδίου Marshall για την Ελλάδα, αλλά κανείς δεν θέλει να το χρηματοδοτήσει, ή την έκδοση ενός ευρώ του νότου. Σας παρακαλώ ρίξτε μιά ματιά:http://www.youtube.com/watch?v=fhzwE1oNA30
    Με μεγάλη εκτίμηση :
    ΧAΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΌΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μερικά, ουσιώδη κατά την άποψή μου, σημεία που δεν περιλαμβάνονται στις ανωτέρω 25 δέσμες ενεργειών και αντιρρήσεις/απορίες μου σχετικά με άλλα:

    Αν και το κείμενο αρχίζει ορθά προσάπτοντας (αγκυλωτικές στην καλύτερη περίπτωση - καταπιεστικά εξουσιαστικές στην πράξη) αδυναμίες στο υπάρχον αντιπροσωπευτικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, δεν ποιείται καμιά μνεία για την ανάγκη αλλαγής του προς το δημοκρατικώτερο, μέσω της, κατά την μεταβατική περίοδο, παίδευσης του πληθυσμού ώστε το σύνολο των πολιτών αφ’ ενός ν’ αναγνωρίσουν καθένας τις ευθύνες του για την πορεία του τόπου αφ’ ετέρου να κατανοήσουν πως σε τίποτα δεν υπολείπονται (σε ικανότητες) των σήμερα ασκούντων και κατά το παρελθόν ασκησάντων εξουσία. Αν και περιστασιακά υπάρχουν αναφορές στην αξία της αυτοοργάνωσης του λαού (9 και 17), και, κατά συνέπεια, στην αξία καθενός μας (άρα και των απόψεών του) ως ατόμου δρώντος σε μιαν οργανωμένη ομάδα με σκοπό το κοινό καλό, η ανάθεση της εκπόνησης και ψήφισης/αποδοχής για λογαριασμό του συνόλου ενός νέου καταστατικού χάρτη σε μιαν ομάδα ειδικά εκλεγέντων προς τούτο (ασχέτως της δυνατότητας ανάκλησής των ή/και εν τέλει λογοδοσίας) ελάχιστα αφήνει περιθώρια έκφρασης της λαϊκής βούλησης. Είναι όλως διάφορη η επιλογή ειδικευμένων οι οποίοι θα κληθούν να εκφράσουν σε εύληπτο και μη επιδεχόμενο (πήγα να πω Βενιζελείων) παρερμηνειών κείμενο (έστω και με παραπομπή σε ερμηνευτικές εισηγήσεις) τις προτάσεις που θα υπάρχουν, αφού στο μικρό σχετικά διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ της ανατροπής του υπάρχοντος καθεστώτος και της σύγκλησης της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης είναι πρακτικά αδύνατη η επιμόρφωση του συνόλου του πληθυσμού ώστε καθένας μας να είναι σε θέση να διατυπώσει δόκιμα τέτοιου είδους διατάξεις, το οποίο εν τέλει θα ψηφισθεί από το σύνολο των Ελλήνων, δεν προκύπτει όμως πως ο συντάκτης έχει κάτι τέτοιο κατά νου. Κατ’ εμέ η εναπόθεση της ψήφισης του νέου Συντάγματος σε μιαν ομάδα ειδικών ή έστω επιλέκτων (όπως πιθανόν προκύπτει από το κείμενο της 22ας Δέσμης δια της οποίας καθιερούται η απλή αναλογική – προφανώς αφορώσα στις εκλογές για την Συντακτική Εθνοσυνέλευσης) σε τίποτε δεν διαφέρει της υπαρχούσης δι’ αντιπροσώπων «δημοκρατίας», αποτέλεσμα της οποίας είναι (και) η οικτρή παρούσα κατάσταση.

    Κατανοώ πλήρως την ανάγκη μη απότομης και εκ των άνω μεταβολής της υπαρχούσης δομής συναλλαγών, εφ’ όσον ο πανικός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού εμπρός στο άγνωστο ενέχει κίνδυνο ν’ ακυρώσει τα όποια εκ της αλλαγής αυτής μακροπρόθεσμα οφέλη, η παραμονή όμως στο μοντέλο εργοδότη-εργαζομένου (όποιος κι αν είναι κι όσες υποχρεώσεις κι αν φορτωθεί ο πρώτος) αναπόφευκτα λειτουργεί σε βάρος της ισότητας και της δημοκρατίας χωρίζοντας την κοινωνία σε δύο μη έχουσες κοινά συμφέροντα (άρα στερούμενες και την δυνατότητα από κοινού αντιμετώπισης των κινδύνων) ομάδες. Οι πολύ ειδικές (επικίνδυνες) καταστάσεις που κατά πάσα πιθανότητα θ’ ακολουθήσουν την ανατροπή του υπάρχοντος στην Ελλάδα καθεστώτος, καθιστούν καθήκον της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας αφ’ ενός να εκμηδενίσει τις όποιες πεμπτοφαλαγγίτικες αντιδράσεις αφ’ ετέρου να καταδείξει πως όλοι μαζί εξ ίσου οφείλουμε/δικαιούμεθα ν’ αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που τότε θα μας απειλούν. Με δεδομένο τον τρόπο λειτουργίας (σήμερα) των λαϊκών συνελεύσεων και λοιπών συλλογικοτήτων, που σύμφωνα προς τον συντάκτη θα κληθούν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Ε.Ε.Σ. και υπό την προϋπόθεση πως τα υπάρχοντα κόμματα θα παραμείνουν (όπως και σήμερα) εκτός αυτών (πράγμα που εναπόκειται κυρίως στην φιλοπατρία μας), αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί αδύνατο, εφ όσον φυσικά εξακολουθήσει κι ενταθεί η σχετική προς τούτο προετοιμασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δέσμη 10: Η εκπαίδευση, δια της οποίας κάποιος προετοιμάζεται ώστε ν’ ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις όποιες εργασιακές του υποχρεώσεις, είναι διαδικασία εντελώς διαφορετική από την παιδεία, δια της οποίας μαθαίνουμε να ζούμε σωστά μη αδικούντες ούτε αδικούμενοι. Πιθανόν παρερμηνεύω, η αναφορά όμως στις σύγχρονες απαιτήσεις για μόρφωση κ.ο.κ., δεδομένης της στάσης των Ελλαδιτών έναντι της παιδείας σήμερα, είναι εύκολο να παρεξηγηθεί πως αφορά στο πρώτο.

    Δέσμη 13: Ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος που επιτρέπει στις μεγάλες επιχειρήσεις να ισχυρίζονται πως αποδίδουν φόρους στο κράτος, επιρρίπτοντάς τον στους καταναλωτές. Πέραν της (σχετικής) απλότητας στον προσδιορισμό του και της (επίσης σχετικής) ευκολίας στην είσπραξή του, γιατί πρέπει να διατηρηθεί;

    Δέσμη 19: Ο παραγωγικός ρόλος του κράτους: Το κράτος, σε όποιαν μορφή κι αν υφίσταται με την εξαίρεση προφανώς αυτών που θεωρούμε ανεπιθύμητες, δεν μπορεί να θεωρηθεί κύριος της δημόσιας περιουσίας. Σωστότερος κατ’ εμέ ορισμός είναι η δημόσια διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου (σε αντιδιαστολή προς την κεντρικά ελεγχομένη κι επιβαλλομένη κρατική τέτοια) η οποία θα επιβάλει λογοδοσία προς το σύνολο του λαού κι όχι προς την ομάδα που συγκυριακά θα βρίσκεται τότε στην εξουσία (αν υπάρχει κάτι τέτοιο).

    Δέσμη 21: Να υποθέσω πως μιλούμε για clopyright; Δεν διάκειμαι αρνητικά προς αυτό, εξ άλλου η εξωφρενικά καταχρηστική επίκληση των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας αποβαίνει σε βάρος όλων μας.

    Δέσμη 22: Το εκλογικό σύστημα (όπως και το είδος του πολιτεύματος, οι αρμοδιότητες των δημοσίων λειτουργών κ.ο.κ.) είναι ένα από τα θέματα επί των οποίων θα κληθεί ν’ αποφασίσει ο λαός αποδεχόμενος ή διατυπώνοντας προτάσεις για το νέο Σύνταγμα, συνεπώς, τουλάχιστον όσον αφορά σ’ αυτά, η Ε.Ε.Σ. δεν θα είναι αρμοδία ν’ αποφασίσει. Αν η επιβολή της απλής αναλογικής αφορά μόνο στην εκλογή της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, καθώς δεν προκύπτει κατά την μεταβατική περίοδο κάποια άλλη περίπτωση εκλογών (στα δημοψηφίσματα ούτως ή άλλως δεν υπάρχει εκλογικό σύστημα), τότε, πέραν των όσων ήδη σχετικά με την διαδικασία έχω αναφέρει, σημαίνει αυτό πως στην διαδικασία αυτή θα λάβουν μέρος κόμματα, όπως τα εκπροσωπούμενα σήμερα στην Βουλή, που μας έφεραν στην παρούσα κατάσταση, ή οργανωμένες ομάδες πολιτών οι οποίες (συνήθως) προτάσσουν τα συμφέροντα των μελών των έναντι του κοινού καλού; Είχα την εντύπωση πως στόχος είναι η ανατροπή της παρούσης άρρωστης κατάστασης κι όχι η δυνατότητα διαιώνισής της με άλλον μανδύα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. κ. Καζάκη
    Ποιά η αποψή σας για τον τρόπο διαγραφής χρεών που προτείνει ο αυστραλός καθηγητής Steeve Keen ;
    Θα ήταν χρήσιμη μια τέτοια προσέγγιση στη χώρα μας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή