Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Τι θα γίνει με την επιστροφή στη δραχμή;

Προφανώς θα πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει. Η Ελλάδα θα γίνει Αλβανία του Εμβέρ Χότζα ή Βόρεια Κορέα του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Ακριβώς δηλαδή όπως ήταν πριν μπει στο ευρώ. Διότι, αν δεν με γελά η μνήμη μου, η Ελλάδα δεν δημιουργήθηκε την ημέρα ένταξης στο ευρώ. Ήξερε να πορεύεται και πριν έρθει το παντοδύναμο ευρώ. Είχε διεθνείς σχέσεις και πριν το ευρώ και μάλιστα καλύτερες, με περισσότερες χώρες και πιο προσοδοφόρες. Και παρά το γεγονός ότι το εθνικό νόμισμα, δηλαδή τη δραχμή, την μεταχειρίζονταν οι κυβερνήσεις με κύριο σκοπό να διευκολυνθεί η κερδοσκοπία και να αυξηθεί η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα με διαρκείς υποτιμήσεις, είχε ορισμένα τρελά αποτελέσματα:
• Τα εξωτερικά ελλείμματα της χώρας ποτέ δεν έφτασαν στα ύψη που βρέθηκαν επί ευρώ. Μάλλον ήταν αδιάφορο σ’ όλους όσοι εμπορεύονταν με την χώρα η κατάσταση της δραχμούλας.

• Παρά τον πληθωρισμό και τις διαρκείς υποτιμήσεις οι εξωτερικοί όροι εμπορίου της χώρας ήταν πολύ καλύτεροι απ’ ότι την δεκαετία του ευρώ. Το ίδιο και η εσωτερική αγοραστική δύναμη της οικονομίας.
• Χάρις στη δραχμούλα το χρέος ήταν απολύτως διαχειρίσιμο και παρά την εκτίναξή του επί Μητσοτάκη και Σημίτη δεν μας οδήγησε σε χρεοκοπία. Κι ούτε θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε στη σημερινή χρεοκοπία, όσο διατηρούσαμε τη δραχμή.
Αυτά είναι γεγονότα. Αν θέλει κανείς να τα αγνοεί, πρόβλημά του. Να θυμίσουμε μόνο ότι από την υποτίμηση της δραχμής έναντι του δολαρίου επί Μαρκεζίνη (1954), το εθνικό νόμισμα έχασε 10 φορές την αξία του έως ότου μπήκαμε στο ευρώ. Καταστράφηκε η οικονομία; Μήπως χρεοκόπησε και δεν το γνωρίζουμε; Χάθηκαν οι καταθέσεις; Εξαφανίστηκε το νόμισμα; Κατέρρευσαν οι εξωτερικές οικονομικές δοσοληψίες; Τίποτε απ’ όλα αυτά. Γιατί άραγε;
Επιπλέον, μήπως χρεοκόπησε ποτέ η Ελλάδα λόγω εθνικού νομίσματος; Ποτέ! Το 1893 η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω υπερδανεισμού σε χρυσό φράγκο, λόγω της ένταξης στην Λατινική Ένωση, η οποία διαφημίστηκε και τότε ως ιδανική για φτηνά δάνεια προς το δημόσιο. Το 1932 η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω χρυσής δραχμής και υπερδανεισμού σε χρυσές λίρες, μιας και τότε ανήκε στην νομισματική ένωση της χρυσής λίρας στερλίνας.
Όμως, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν παίζει κανένα ρόλο, διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν καν στις οικονομικές σπουδές της χώρας, μιας και όλοι αυτοί οι καθηγηταράδες των οικονομικών σχολών που περιδιαβαίνουν τα μέσα μαζικής προπαγάνδας για να διαρρήξουν τα ιμάτιά τους με την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, είναι παντελώς αγράμματοι ως προς τα οικονομικά. Το μόνο που ξέρουν είναι μόνο εφαρμογές ποσοτικών μεθόδων σε Business και Finance. Για να αποβλακωθεί ο κόσμος, οι οικονομικές σπουδές έχασαν κάθε έννοια κλασσικής οικονομικής παιδείας που κάποτε αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής επιστήμης. Η πνευματική καταστολή στην οποία υποβάλουν τους σπουδαστές της οικονομίας τα προγράμματα σπουδών, τους κάνει να χάνουν κάθε έννοια αιρετικής σκέψης, μετατρέποντας τους σε αυτόματα μιας οικονομικής θεολογίας όπου τον μόνο που υπάρχει είναι να το κυνήγι του εύκολου χρήματος. Κάποτε η οικονομική θεωρία είχε ονομαστεί από τον Άγγλο φιλόσοφο Κάρλαϊλ, dismal science, επιστήμη του ζόφου, γιατί με μεγάλη ευκολία μπορούσε να δικαιολογήσει κάθε απάνθρωπη και αντικοινωνική πρακτική στην κοινωνία. Σήμερα ο αμερικανός Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, γιος του Τζον Κένεθ, είπε πολύ εύστοχα ότι η οικονομολογία έχει καταντήσει στις μέρες μας σε επάγγελμα και μάλιστα ατιμασμένο. Έχει χάσει όλα τα επιστημονικά της στοιχεία και πρέπει να υπαχθεί υπό την εποπτεία της εγκληματολογίας. Ίσως μάλιστα η οικονομική θεωρία να πρέπει να μετονομαστεί σε οικονομική εγκληματολογία.
Δεν θα αναφερθώ στο περίεργο γεγονός ότι οικονομικοί αναλυτές σαν τον Νουριέλ Ρουμπίνι, τον νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν και γενικά το σύνολο της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας, με εξαίρεση τους παρατρεχάμενους των ευρωπαϊκών τραπεζών και τους τροφίμους των ευρωπαϊκών κονδυλίων, επαναλαμβάνουν αυτό που κάποτε ήταν αυτονόητο στα δημόσια οικονομικά: σε περίπτωση κρίσης υπερχρέωσης, διαγράφεις το μεγαλύτερο μέρος έστω του δημόσιου χρέους και επιβάλεις εθνικό νόμισμα. Δεν πρόκειται να αναφερθώ γιατί όλοι αυτοί, ολόκληρη η ιστορία της δημόσιας οικονομικής, έχει γραφτεί από «γραφικούς» και «ασήμαντους» που μπροστά στους σημερινούς Στουρνάρες, Χαρδούβελους, Μπαρουφάκηδες και λοιπούς θιασώτες του «ισχυρού νομίσματος» σε δεξιά και αριστερά δεν πιάνουν μπάζα.
Εντελώς τυχαία μόνο, θα άξιζε τον κόπο να αναφέρω ότι ο Τζον Μέϊναρτ Κέϊνς, που παπαγαλίζουν ορισμένοι σύγχρονοι idiotus ignoramus με πανεπιστημιακού τίτλους, όταν βρέθηκε σε μια ανάλογη παγκόσμια κρίση χρέους, τι πρότεινε; Όταν μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, όλα τα εμπόλεμα κράτη βρέθηκαν καταχρεωμένα κυρίως προς την μόνη χώρα πιστωτή που είχε απομείνει, τις ΗΠΑ, ο Κέϊνς ξάφνιασε το αστικό κατεστημένο με δυο καίριες προτάσεις: Αφενός, ισχυρίστηκε ότι τα χρέη είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν και προκειμένου να επιβάλλουν οι εξεγερμένοι λαοί τη διαγραφή τους, θα έπρεπε να πειστούν οι ΗΠΑ να προβούν αυτές σε διαγραφή των χρεωστικών της απαιτήσεων. Αφετέρου, να καταργηθεί ο χρυσός κανόνας, οι σταθερές ισοτιμίες και το ιδιωτικά εκδιδόμενο χρήμα και οι οικονομίες να μεταβούν τάχιστα σε εθνικό νόμισμα που εκδίδει το οικείο κράτος με βάση τις ανάγκες του.
Όταν τόλμησε να τα προτείνει για πρώτη φορά το 1920, αντιμετωπίστηκε ως «γραφικός» και ανόητος. Μα είναι δυνατόν να λειτουργήσει η οικονομία χωρίς σταθερό νόμισμα με παγκόσμιο αντίκρισμα; Θα εξαφανιστεί το διεθνές εμπόριο. Θα χαθούν οι αποταμιεύσεις και κανείς δεν θα θέλει να συναλλάσσεται με ένα πληθωριστικό εθνικό νόμισμα, το οποίο το μόνο που θα κάνει είναι να υποτιμάται διαρκώς. Αυτά κι άλλα πολλά, σαν σήμερα, επικαλούνταν όσοι θεωρούσαν τον Κέϊνς τρελό, γραφικό και ανόητο που προτείνει τέτοια πράγματα.
Βέβαια ο Κέϊνς πίστευε ότι μπορεί να πείσει τις κυβερνήσεις και κυρίως τις ΗΠΑ να το κάνουν από μόνες τους, πριν προλάβουν να το επιβάλουν οι λαοί. Όπως κάποιοι σήμερα πώς μπορούν να πείσουν την ΕΕ και την ΕΚΤ να ασκήσει άλλη πολιτική από αυτή που ασκεί και να κρατήσει άλλη στάση από αυτήν που κρατά.
Το κλου της ιστορίας είναι ότι η κρίση του 1929 έφερε όλα αυτά που οι πολέμιοι του Κέϊνς χρέωναν ως δήθεν αναπόφευκτες συνέπειες των προτάσεων για διαγραφή του χρέους και αποκατάσταση του εθνικού νομίσματος. Οι λαοί εξεγέρθηκαν τελικά και οι ίδιοι που δεν ήθελαν με τίποτε να δουν να χάνονται τα χρηματιστικά κέρδη τους, έφεραν τον φασισμό και τον ναζισμό οδηγώντας τον κόσμο στο ολοκαύτωμα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Το ίδιο θα συμβεί και σήμερα, αν αφήσουμε τις ίδιες δυνάμεις της ανοιχτής δικτατορίας του χρηματιστικού κεφαλαίου να επιμείνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους και στην κατοχύρωση του «ισχυρού ευρώ».
Όπως και να έχει, η πρόταση για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα έχει να κάνει με δυο άμεσες συνθήκες: Την μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους, αφενός και αφετέρου, την επαναφορά ενός εθνικού νομίσματος σε ριζικά διαφορετική λογική από αυτήν που υπήρχε την εποχή της παλιάς δραχμής.
Τι θα συμβεί; Καταρχάς δεν θα το κρατήσουμε κρυφό. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και ούτε χρειάζεται να γίνει. Η γνώση, η εγρήγορση και η συμμετοχή του λαού είναι βασικό στοιχείο μιας τέτοιας δραστικής αλλαγής. Επίσης η υιοθέτηση του νέου εθνικού νομίσματος δεν γίνεται μέσα σ’ ένα σαββατοκύριακο. Χρειάζονται έξη με οχτώ μήνες προετοιμασία. Το μεσοδιάστημα αυτό για να κρατηθεί η νομισματική κυκλοφορία στο ελάχιστο δυνατό θα πρέπει άμεσα να γίνουν τα εξής:
 Να εθνικοποιηθεί η Τράπεζα της Ελλάδας και να απαιτηθεί ο επαναπατρισμός του νομισματικού χρυσού της χώρας.
 Να εθνικοποιηθούν οι μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες που έτσι ή αλλιώς επιδοτούνται αδρά σήμερα από το δημόσιο. Η εξυπηρέτηση όλων των δανείων παγώνει και διαγράφονται υποχρεώσεις και οφειλές προς το εξωτερικό.
 Να δεσμευτούν τα ρευστά διαθέσιμα και ο χρυσός που υπάρχουν στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και σε ιδιωτικά χέρια. Αυτό θα γίνει με την εγκατάσταση επιτροπών ελέγχου στους επιχειρηματικού ομίλους με μικτή σύνθεση κράτους-εργαζομένων.
 Να καταργηθούν όλες οι επιχειρηματικές μορφές ευκαιρίας (υπεράκτιες, χαρτοφυλακίου, κοκ) και να δεσμευτούν από το δημόσιο το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν στην ελληνική επικράτεια.
 Να απαγορευτεί η εξαγωγή κεφαλαίου μέχρι νεωτέρας και να επιβληθεί έκτακτη εισφορά επί του κεφαλαίου (capital levy) με καταβολή εντός δυο μηνών από όλες τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και ιδίως τις πολυεθνικές.
 Να αποτραπεί το δόλιο κλείσιμο επιχειρήσεων με επιβολή ειδικών απαγορευτικών προστίμων και δήμευση περιουσιακών στοιχείων.
 Να περιοριστεί δραστικά το σκουπιδαριό που εισάγεται στην χώρα από τις πολυεθνικές και να επιβληθεί υψηλός δασμός εισαγωγής σε πολυτελή είδη και προϊόντα.
 Να συναφθούν ειδικές προγραμματικές συμφωνίες διακρατικής συνεργασίας για όσα εισαγόμενα αγαθά είναι απαραίτητα για την οικονομία και την εσωτερική κατανάλωση (καύσιμα, πρώτες ύλες, τρόφιμα, φάρμακα, κοκ)
 Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα παραγωγής μεταποιημένου χρυσού 9 τόνων ετήσια, αφού εθνικοποιηθούν τα ορυχεία, με την έκδοση από την κεντρική τράπεζα ειδικών ομολόγων χρυσού για την εισροή συναλλάγματος.
 Να εθνικοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας (νικέλιο, βωξίτης, λιγνίτης, κοκ) και να αξιοποιηθεί για συμφωνίες με το εξωτερικό για την παραγωγική τους αξιοποίηση και την άμεση εισροή συναλλάγματος.
 Να ανοίξουν άτοκοι αλληλόχρεοι λογαριασμοί με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες κι αυτές θα τεθούν υπό άμεσο κρατικό και εργατικό έλεγχο.
Μέτρα σαν κι αυτά έχουν σαν σκοπό να διαφυλάξουν την νομισματική κυκλοφορία για το μεσοδιάστημα που χρειάζεται έως ότου είμαστε έτοιμη να εισάγουμε το εθνικό νόμισμα. Από την στιγμή που το εθνικό νομισματοκοπείο θα αντικαταστήσει το ευρώ σαν εσωτερικό νόμισμα, θα γίνει δυνατή η εφαρμογή ορισμένων άμεσων πολιτικών:
1. Αποκατάσταση της νομισματικής «μαύρης τρύπας» που έχει δημιουργήσει το ευρώ και ανέρχεται περίπου στα 30 δις ευρώ ετήσια.
2. Δραστική αύξηση λαϊκών εισοδημάτων και εργατικών αμοιβών με σκοπό την αντίστοιχη άνοδο του τζίρου της αγοράς και την δημιουργία ροπής προς αποταμίευση.
3. Εγγύηση και σταδιακή αποκατάσταση των λαϊκών καταθέσεων στις τράπεζες που σήμερα είναι μόνο μια λογιστική εγγραφή χωρίς αντίκρισμα.
4. Διαγραφή όλων των ιδιωτικών χρεών (νοικοκυριών και μικρομεσαίων) που δεν μπορούν να αποπληρωθούν και θεσμοθέτηση πλαφόν στην πληρωμή των υπολοίπων στο 25% επί του αρχικού κεφαλαίου.
5. Ανεξάρτητη χρηματοδότηση μιας αυτοδύναμης ανάπτυξης της παραγωγής (κυρίως και με προτεραιότητα της πρωτογενούς, αγροτικής, παραγωγής) στην βάση των πιο άμεσων ζωτικών αναγκών του πληθυσμού, της οικονομίας και των διεθνών σχέσεων της χώρας.
6. Επιβολή καθεστώτος ελέγχου της κίνησης (εισαγωγής-εξαγωγής) του κεφαλαίου, καθώς και του εξωτερικού εμπορίου ώστε να περιοριστεί δραστικά το καθεστώς ασυδοσίας που υπάρχει σ’ αυτούς τους τομείς.
Οι πολιτικές αυτές εξασφαλίζουν ότι η έκδοση εθνικού νομίσματος και πρόσθετη κυκλοφορία νομίσματος δεν θα λειτουργήσουν πληθωριστικά. Επιπλέον η υποστήριξη του νομίσματος με τέτοιες πολιτικές, αλλά και το γεγονός ότι δεν πρόκειται να το μετατρέψουμε σε αντικείμενο κερδοσκοπίας της διεθνούς αγοράς νομισμάτων, θα επιτρέψουν στο νόμισμα να είναι σταθερό και να απηχεί τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στα πλαίσια μια τέτοιας πολιτικής δεν είναι αναγκαία η πολιτική των διαρκών υποτιμήσεων, ούτε το νόμισμα θα δεχτεί τρομαχτικές υποτιμητικές πιέσεις. Άλλωστε η αξία ενός νομίσματος το οποίο δεν παίζει στις διεθνείς αγορές νομισμάτων, καθορίζεται από την δυναμική της εσωτερικής παραγωγής και την έκταση των διεθνών οικονομικών δεσμών και σχέσεων, που σήμερα είναι σε τραγικό επίπεδο. Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει μια ομαλή μετάβαση από το ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα, χωρίς βίαια τραντάγματα και σε αντιστοιχία με τις ανάγκες των εσωτερικών συναλλαγών.
Από κει και πέρα ο δρόμος είναι ανοιχτός για ένα ευρύτατο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και πλήρους απασχόλησης. Θα έχουμε επιτέλους τα χρηματοδοτικά μέσα, αλλά και τα μακροοικονομικά εργαλεία για να το κάνουμε πράξη.

Δημήτρης Καζάκης

65 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ και πάλι για ένα φοβερό άρθρο και για το ξεσκέπασμα της βρώμας. Ο κόσμος έχει άγνοια. Δώστε μας αριθμούς να τους τα χώνουμε. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρειαζόμαστε αριθμούς γιατί καίνε.
    Μήπως μπορείτε να μας πείτε το όραμά σας πως θα εξελιχθεί η κατάσταση της ανεργίας και ανάπτυξης σε σενάριο δραχμής εν συγκρίσει με το ευρώ όπως κατά την γνώμη σας θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πιστεύω ότι και ελπίζω να κάνω λάθος ότι θα τα βρούνε σύντομα η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και το νέο δάνειο έρχεται ολοταχώς. Μας παρακαλάνε! Η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Μέρκελ καθυστερεί για 2-3 χρόνια για να δούνε τι θα κάνουν με το Ευρώ και ίσως μια πιο στενή πολιτική ένωση στην Ευρώπη. Για να γίνει αυτό οι χώρες PIGGS πρέπει να τα δώσουν όλα για να μην υπάρχει εθνικιστική αντίσταση στην ενωμένη Ευρώπη. Υπακοή στις Βρυξέλες απόλυτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό λέω και γω σε όσους τρέμουν ακούγοντας περι δραχμής. Να πω οτι δεν είχαμε ποτέ δραχμή το καταλαβαίνω. Φοβίζει το άγνωστο. Αλλά είχαμε 50 χρόνια και ποτέ δεν πάθαμε αυτά που παθαίνουμε τώρα με το ευρώ.

    Μια πρόβλεψη μετά από χρόνια όλα τα επίσημα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα παραδέχεται οτι το Ευρώ ήταν ένα ιστορικό λάθος. Όλος ο κόσμος θα έχει μάθει το μάθημα του και θα γνωρίζει πόσο λάθος είναι οι νομισματικές ενώσεις. Μετά βέβαια από 40 χρόνια και αφού μια ολόκληρη γενιά δε θα θυμάται την πανωλεθρία του ευρώ μια κανουργια νομισματική ένωση θα δημιουργηθεί για να κερδοσκοπήσει εις βάρος των χωρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως μπορούμε άμεσα να ενημερώσουμε όλους τους πολίτες γι'αυτη τη λύση, να σταματήσει αυτή η εσκεμμένη διαστρεύλωση από τα ΜΜΑ (αποχαύνωσης)? Και εκτός αυτού...είναι ΛΥΣΗ, που μπορεί να εφαρμοστεί, ανθρώπους που θα το φέρουν εις πέρας έχουμε, υποστήριξη χρειαζόμαστε, να σταματήσουμε αυτούς που οδηγούν την οικονομία της χώρας και εμάς όλου στην καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βάστα Φίλε Δημήτρη κάτι λίγο μας έμεινε, για να μας αδειάσουν την γωνιά και οι 300 της Βουλής!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο κ. Καζάκης λέει ότι χρειάζεται περίπου 1 έτος προετοιμασία για το Ευρώ. Δεδομένου ότι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ (και στοιχηματίζω) να χρεοκοπήσουμε εφέτος , θα μας καπελώσουνε άλλα 100 δις για να προσέχαμε. Δηλαδή το συντομότερο για το σενάριο δραχμής είναι το 2012. Δεδομένου ότι το χρέος θα είναι μισό τρις, η Ευρώπη δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια να βλέπει σαν τον Δημήτρη να κάνουν χαλάστρα στην πιάτσα. Eχουν και έμπρακτη εμπειρία eiw to πώς να χειρίζονται καταστάσεις, θα έχουν βάλει λίγο λάδι στην πληγή για να κρατήσουν την αγελάδα ζωντανή, να την αρμέγουν στο βαθύ μέλλον. Όλοι ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση με τούτους και δραχμή δεν ξαναβλέπουμε με τους ίδιους, δεν βλέπω φως για αρκετά χρόνια πριν ο κόσμος για κίνημα δραχμής ενισχυθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο κ. Καζάκης λέει ότι χρειάζεται περίπου 1 έτος προετοιμασία για την δραχμή......διόρθωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ έως 31/12/2011

    3ο τρίμηνο 2011

    ΕΥΑΘ 40% τουλάχιστον
    Ελ. Βενιζέλος 100% παραχώρηση
    ΟΠΑΠ 100% παραχώρηση
    ΟΛΘ 23,3%
    Κρατικά Λαχεία 100%

    4ο τρίμηνο 2011

    ΟΛΠ 23,1%
    ΕΑΒ 99,8%
    Ταχ. Ταμιευτήριο 34%
    ΔΕΠΑ 55%
    ΔΕΣΦΑ 31%
    ΤΡΑΙΝΟΣΕ 100%
    ΛΑΡΚΟ 55,2%
    ALPHABANK 0,6%
    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 1,2%
    ΟΔΙΕ (ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ) 100%
    Συχνότητες Κινητής 100% (ΔΙΑΚΑΙΩΜΑΤΑ)
    Καζίνο Πάρνηθας 49%
    ΕΛΒΟ 72,6%
    ΟΠΑΠ 34%
    Ελληνικό 1η ΦΑΣΗ
    Τέσσερα αεροπλάνα Airbus
    Aκίνητα του Δημοσίου

    ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 31/12/2012

    1ο τρίμηνο

    Ελ. Βενιζέλος 21%
    Ελλ. Πετρέλαια 35,5%
    Πειραιώς 1,3
    Αγροτική 38,6% minimum
    Εγνατία Οδός 100%
    ΕΛΤΑ 40% minimum
    Κάποιο λιμάνι 100%

    2ο τρίμηνο

    ΕΥΔΑΠ 27,3%
    Ταμείο Παρακαταθηκών 100%
    Ακίνητα του Δημοσίου

    3ο τρίμηνο

    ΔΕΗ 17%
    Ελλ. Αυτοκινητόδρομοι (1) 100
    Τοπικό Αεροδρόμιο 100%

    4ο τρίμηνο

    Ελληνικό 2Η Φάση
    Ακίνητα του Δημοσίου
    Ψηφιακή (1) 100%
    ΕΥΑΘ
    Ορυχεία Χρυσού (1) 100%

    ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 31/12/2013

    1ο τρίμηνο 2011

    Εργοστάσιο Αποθήκευσης Αερίου 100%
    Τοπικό Αεροδρόμιο (2) 100%

    2ο τρίμηνο

    Κάποιο Λιμάνι 100%

    3ο τρίμηνο

    Ακίνητα του Δημοσίου
    Ορυχεία Χρυσού (2) 100%

    4ο τρίμηνο

    Ψηφιακή 100%
    ΕΥΔΑΠ
    Ελλ. Αυτοκινητόδρομοι (2)

    ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 31/12/2014

    Ακίνητα - Οικόπεδα του Δημοσίου
    Αυτοκινητόδρομοι (3) 100%

    ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 31/12/2015

    Ακίνητα - Οικόπεδα του Δημοσίου
    Αυτοκινητόδρομοι (4) 100%

    ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΕΔΟΣΑ ΕΩΣ 31/12/2011

    2ο τρίμηνο 400 εκατ. ευρώ
    3ο τρίμηνο 1, 7 δισ. ευρώ
    4ο τρίμηνο 5 δισ. ευρώ

    ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΕΔΟΣΑ ΕΩΣ 31/12/2012

    1ο τρίμηνο 7 δισ. ευρώ
    2ο τρίμηνο 9 δισ. ευρώ
    3ο τρίμηνο 11 δισ. ευρώ
    4ο τρίμηνο 15 δισ. ευρώ

    ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΕΔΟΣΑ ΕΩΣ 31/12/2013

    1ο τρίμηνο 17 δισ. ευρώ
    2ο τρίμηνο 18 δισ. ευρώ
    3ο τρίμηνο 20 δισ. ευρώ
    4ο τρίμηνο 22 δισ. ευρώ

    ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΕΔΟΣΑ ΕΩΣ 31/12/2014

    35 δισ. ευρώ

    ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΕΩΣ 31/12/2015

    Σύνολο 50 δισ. ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καθαρός στόχος να γυρίσουμε στη δραχμούλα ξυπόλυτοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χρειαζομαστε απαντησεις

    αρθρο του τακη μιχα

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.aganaktismenoi&id=7193

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι το πριν-το-ευρώ μπορεί να μοιάζει με το μετά-το-ευρώ; Από τότε που είχαμε τη δραχμή, δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά βρισκόμαστε στη σημαντικότερη παγκόσμια κρίση μετά από αυτήν της δεκαετία του '30! Μπορούμε να κάνουμε σαν να μην υπάρχει;
    Διαβάστε και σχολιάστε:

    http://politikimeprogramma.blogspot.com/2011/05/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kostas τα περισσότερα που λέει το συγκεκριμένο άρθρο απλά δεν ισχύουν και είναι άκρως παραπλανητικά.

    Στην πραγματικότητα ο λαός λεηλατείται επι μια 30ετία απλά τα ψίχουλα που μας έδιναν τα μοιράζαμε άνισα και φαινόταν σαν να επωφελείται ο κόσμος.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μύθος του σπάταλου κράτους που αναπαράγεται συνέχεια από τα ΜΜΕ. Το κράτος όχι μόνο δεν είναι σπάταλο αλλά είναι και το πιο οικονομικό στην Ευρωζώνη.

    http://www.veriorama.com/show_article.php?category=all&order=date&order_type=desc&group=0&id=172

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βασικά το άρθρο του Τάκη Μίχα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον γιατι περιλαμβάνει όλη την προπαγάνδα που καλλιεργείται εδώ και χρόνια. Φοβερό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κ.Κάζάκη πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος πολιτικός που θα είχε το θάρρος να εφαρμόσει τα παραπάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μιχάλη Χιωτίνη, είδα το άρθρο σου και είναι εύλογη η ανησυχία σου. Ωστόσο υπάρχουν περί τα 160 επίσημα νομίσματα στον κόσμο σήμερα και οι διακυμάνσεις τους εν μέσω ενός πραγματικού νομισματικού και οικονομικού πολέμου δεν υπερβαίνουν το 30% της αξίας τους. Η Ρουπία του Νεπάλ ας πούμε έχει χάσει 20% της αξίας της από το 2008 έναντι του Ευρώ. Το Νεπάλ έχει κατά κεφαλή ονομαστικό ΑΕΠ 568 USD και πραγματικό (βάσει αγοραστικής δύναμης 1100). Η χώρα δεν έχει καν συναλλαγματικά αποθέματα. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το δικό μας νόμισμα θα καταρρεύσει πριν τη Νεπαλική Ρουπία; Οι επιθέσεις στο Ταϊλανδέζικο Μπαχτ και στη Λίρα που έκανε ο Σόρος τη δεκαετία του 90 ή οι επιθέσεις στο ρούβλι και στο μεξικανικό πέσος την ίδια περίοδο παλιότερα έγινε υπό τελείως διαφορετικό καθεστώς. Σήμερα μία τέτοια επίθεση είναι τελείως απίθανη λόγω της διαμόρφωσης των συνθηκών της αγοράς, κυρίως δε λόγω της ύπαρξξης παραγώγων και ασφαλιστικών προϊόντων τύπου CDS. Άλλωστε και εκεί μιλάμε για νομίσματα προσδεδεμένα σε νομίσματα ή άλλους δείκτες (π.χ. η Στερλίνα στο Μηχανιμό Συναλλαγματικών Ισοττιμίων του πάλαι ποτέ ECU). Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΚΑΙ Ο ΚΑΖΑΚΗΣ ΕΧΕΙ 100% ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΑΥΤΟ. Το κακό με τις σπουδές οικονομικών είναι ότι αντί οι σπουδααστές να διδάσκονται πρώτα και κύρια Ιστορία διδάσκονται Μαθηματικά, άρα όλοι οι οικονομολόγοι είναι θεωρητικοί. Εγώ ας πούμε που είμαι δικηγόρος, πόσο πιστεύεις θα μπορούσα να βοηθήσω τους πελάτες μου, αν αντί να μελετώ τους νόμους, μάθαινα απλώς θεωρίες για το πως θα έπρεπε να είναι οι νόμοι και τι συνέπειες θα επέφεραν στην κοινωνία εάν ποτέ υιοθετούνταν; Η πρακτική αιώνων μας διδάσκει λοιπόν ότι η ισοτιμια των νομισμάτων που δεν έχουν αντίκρισμα, είναι αυτό που λέμε fiat money, όπως όλα τα νομίσματα από την κρίση του πετρελαίου το 70 και μετά, στηρίζεται στην πραγματική εικόνα της οικονομίας που εκπροσωπούν, λαμβανομένων υπόψη όλων των παραμέτρων. Το δολάριο ας πούμε είναι το νόμισαμα της μοναδικής υπερδύναμης, οπότε είναι ισχυρό ακόμα και τώρα που η αμερικανική οικονομία είναι για κλάματα. Το ότι είναι απλώς ευάλωτο αυτήν την περίοδο που έχει γίνει κουρελόχαρτο εξαιτίας της πολιτικής της λεγόμενης "ποσοτικής χαλάρωσης" δείχνει πόσο σύνθετα είναι τα πράγματα στη διεθνή σκακιέρα. Το γουάν αντίστοιχα συντηρείται τεχνικά χαμηλά γιατί την Κίνα την συμφέρει αυτό και μπορεί να το επιβάλει. Έτσι και εμείς στο διεθνή στίβο των ισοτιμιών θα πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι όπως όλοι.Άρα μία καταβαράθρωση της Νέας Δραχμής θα ήταν επευκταία ακόμα και εάν οι διεθνείς τοκογλύφοι θέλανε να μας τιμωρήσουν. Καταρχάς και μόνο που θα φύγουμε εμείς από την Ευρωζώνη το πλήγμα θα είναι ανεπανόρθωτο για το Ευρώ, το οποίο ωστόσο θα επιβιώσει έστω και πρόσκαιρα. Για να απαξιωθεί η Νέα Δραχμή θα πρέπει τα άλλα νομίσματα να ισχυροποιηθούν απέναντι της και θα πρέπει να το θέλουν κιόλας ή κάποιοι να διοχετεύσουν δισεκατομύρια προς το σκοπό αυτό. Με ποιο νόμισαμα θα μας χτυπήσουν. Την άμοιρη στερλίνα, το ελβετικό φράγκο που οι Ελβετοί πασχίζουν να το κρατάνε χαμηλά γιατί έχει πάει στυα ύψη, ή τα δύο μεγάλα νομίσματα που παραπαίουν; Παρόλο που η αλλαγή νομίσματος είναι πράγματι μία δραματική διαδικασία που κρύβει κινδύνους, ιδίως εάν δεν συνοδευτεί από μία γενικότερα ισορροπημένη οικονομική πολιτική, που θα περιλαμβάνει δημοσιονομική, νομισματική και εισοδηματική, ανατυξιακή και εμπορική διάσταση, η παραμονή μας στο Ευρώ είναι σαν να καθόμαστε στον πάτο της πισίνας και να περιμένουμε το μοιραίο επειδή μπορεί να πνιγούμε προσπαθώντας να βγούμε στην επιφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απο ευρωπαικης πλευρας τι θα επρεπε να γινει αν ηθελαν να μας κρατησουν στο ευρω?

    απο τον πατο της πισινας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. είναι πολύ απλό το θέμα .. πρέπει να επανέρθει η οικονομία μας στην πραγματική τους αξία ..και όχι στην χρηματιστηριακή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. να μας παρουν εθελοντικώς και τα σώβρακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που αναλύει ο Καζάκης.

    Αλλά το πρόβλημα είναι πρώτα πολιτικό. Οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί είναι φανερό ότι είναι ενωμένοι στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης. Η Παπαρήγα πχ, δήλωσε ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι καταστροφή για τη χώρα. Ο ΣΥΝ υπονοεί το ίδιο, υπερθεματίζοντας για Ευρωπαϊκή λύση. Το πολιτικό μπλοκ εξουσίας (φανερά η δεξιά και κρυφά η αριστερά) έχει προσχωρήσει αναφανδόν στην νέα δεξιά,
    Κι εφόσον η Ευρώπη αποτελεί προτεκτοράτο του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, είναι φανερό ότι δέχονται ως μονόδρομο τα φιλελεύθερα μνημόνια της υποτέλειας. Γεωπολιτικά συμβαίνει το ίδιο στο σύνολο του Ευρωπαϊκού νότου.
    Άρα, η έξοδος από την ΕΕ αποτελεί μονόδρομο για οποιαδήποτε πολιτική ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Το ίδιο και η ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου.

    Στο δια ταύτα. Το ερώτημα είναι πως μπορούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες ανατροπής του πολιτικού σκηνικού για την ανάδειξη μιας λαϊκής κυβέρνησης.
    Οι δοσίλογοι είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν κατά γράμμα τις εντολές που παίρνουν και δεν αρκεί μόνο η καταγγελία και η διαμαρτυρία. Η συναίνεσή τους είναι ολοκληρωτική.

    Υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας ενός κοινού μετώπου ενάντια στην ΕΕ που θα εκλάβει διεκδικητική πολιτική έκφραση;
    Σε ποιον άξονα πρέπει να κινητοποιήσουμε το λαό για ευρύτερες συμμαχίες;

    Με μια πρώτη εκτίμηση διακρίνω ότι ο πατριωτισμός φαίνεται να αποτελεί κινητήρια δυναμική σε συμμετοχή. Τα πολιτισμικά σύμβολα επίσης αποτελούν κεντρικό πυρήνα στην αντίδραση του θυμικού και της αγανάκτησης, ίσως περισσότερο και από την επαπειλούμενη κινεζοποίηση και διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. (Κάτι που η προπαγάνδα έχει περάσει ως αναγκαία συνθήκη).

    Ποια είναι η γνώμη σας κ. Καζάκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. «Σε ποιον άξονα πρέπει να κινητοποιήσουμε το λαό για ευρύτερες συμμαχίες;»

    «Ανέκαθεν 2 από τις συνηθέστερες ασχολίες των Ελλήνων ήταν το σεξ και οι καβγάδες. ΣΕΞ και ΒΙΑ λοιπόν. Γαμήστε τους και δείρτε τους. Αυτό τους αξίζει. Το σεξ ας είναι σπάταλο. Προσοχή στο ξύλο όμως.»
    πλήρες κείμενο: http://kommatoskylo.blogspot.com/2010/10/blog-post_10.html


    καλημέρα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΛΛΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ, ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ. ΚΑΙ ΟΙ 2 ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΣΑΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. ΙΣΩΣ ΕΙΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ. ΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΟΙΟ ΛΙΤΑ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ. ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ. ΑΠΛΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΠΑΤΡΗΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ (Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΑΣ) ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΤΣΙΑ.... ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΖΑΚΗ ΠΡΟΧΟΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΑΜΕ... ΣΕ ΘΕΩΡΩ ΤΕΛΕΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΛΛΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ορθά και εφικτά είναι τα προτεινόμενα από τον κ. Καζάκη μέτρα (εκτός από ορισμένα όπως πχ « Να δεσμευτούν τα ρευστά διαθέσιμα και ο χρυσός που υπάρχουν στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και σε ιδιωτικά χέρια. Αυτό θα γίνει με την εγκατάσταση επιτροπών ελέγχου στους επιχειρηματικού ομίλους με μικτή σύνθεση κράτους-εργαζομένων.» που θεωρώ ότι είναι ανέφικτο).
    Τέτοια όμως μέτρα οδηγούν σε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ κράτος πράγμα ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ για του αγγλοσάξωνες και τους γερμανούς κυρίαρχους του τόπου μας που μας θέλουν ΕΙΛΩΤΕΣ και βέβαια δεν ενδιαφέρονται για …εξόφληση του «χρέους»(φόρος υποτέλειας είναι) αλλά για τη διαιώνιση της κατοχής.
    Για την δημιουργία ελεύθερης πολιτείας είναι αδήριτη ανάγκη να τα βρούμε με τους γείτονές μας (Αλβανούς, Κοσοβάρους, Σκοπιανούς( κατά κύριο λόγο) κ.λ. αλλά και …Τούρκους).
    Η Νοτιοανατολική Ευρώπη πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσει ότι ΜΟΝΟ ΕΝΩΜΕΝΗ μπορεί να αντιπαρατεθεί στους Γερμανούς και τους Αγγλοσάξωνες κυριάρχους του τόπου μας.
    Ο πλανήτης όσο και αν δεν το θέλουν οι αμερικάνοι και οι γερμανοί δεν είναι ούτε ΘΑ είναι «μονοπολικός» αλλά «πολυπολικός». Στα πλαίσια αυτά η Νοτιοανατολική Ευρώπη ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ λόγο και παρουσία στα διεθνή πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Παύλο, συμφωνώ τόσο με τη θέση ότι οι πατρόνοι μας φρύττουν στην ιδέα να χαράξουμε ανεξάρτητη γραμμή όσο και με το ότι η μεγάλη ρευστότητα και η πολυπολικότητα στο διεθνές στερέωμα καθιστά ιδανική τη στιγμή για τη σφυρηλάτηση νέων συμμαχιών και ισορροπιών. Το παράθυρο ευκαιρίας κάποια στιγμή θα κλείσει όμως και κάπως θα δημιουργηθεί μία νέα ισορροπία και τότε (ή και νωρίτερα) εκ των πραγμάτων μία ανεξάρτητη Ελλάδα θα δεχτεί μεγάλες πιέσεις. Προσωπικά ανησυχώ για το όνομα της επιχείρησης στη Λιβύη. Η "Αυγή της Οδύσσειας" μπορεί να μην είναι απλώς ένα πιασάρικο όνομα χολυγουντιανής λογικής αλλά μία μύχια επιθυμία του Αμερικανικού Πενταγώνου να μας προϊεδάσει για τα επόμενα σχέδια της αμερικανικής Επιθετικής (όπως λέμε "Αμνυτικής") πολιτικής. Εάν μετά τους Λωτοφάγους, ο GI Joe, Uncle Sam. Chuck Norris, X-Man Αμερικάνος hillbilly σε ρόλο γιαλατζί Οδυσσέα αποφασίσει να περιπλανηθεί στη Μεσόγειο ίσως να είναι πιο δύσκολο για την ευρύτερη περιοχή να ανακάμψει. Το βέβαιο είναι ότι η ταυτόχρονη απειλή κατάρρευσης του συστήματος από τον κίνδυνο defalut των ΗΠΑ αν δεν ψηφίσουν οι Ρεπουμπλικανοί την αύξηση του ορίου δημοσίου χρέους μέχρι τις 2 Αυγούστου, οι επαναστάσεις στις μουσουλμανικές χώρες και οι κρίσεις χρέους στις μη προτεσταντικές χώρες της παλιάς Ευρώπης δεν είναι τυχαία. Το σύστημα παίζει τα ρέστα του. Και η χώρα μας είναι τελείως γυμνή όσο συμβαίνουν όλα αυτά γύρω μας με ΥΠΕΞ το Δρούτσα και ΥπΟικ τον Παπακωνσταντίνου (για τον Τζέφρυ τι να πούμε περισσότερο)! Το χειρότερο είναι ότι βλέπω το ελληνικό κεφάλαιο και κυρίως τους εφοπλιστές και την ομογένεια να έχουν πάρει θέση σε βάρος της λαϊκής απαίτησης για απαλλαγή από το άγος του χρέους και του Ευρώ. Ο Καζάκης επιμένει ότι το λαϊκό κίνημα μπορεί να στηριχθεί στη μαζικότητα των ανωνύμων. Χωρίς ηγέτες ωστόσο εγώ δεν πιστεύω ότι μπορούμε να ανασχέσουμε τη λαίλαπα που έχουν συμφωνήσει κάποιοι σε βάρος μας ερήμην μας. Και φαίνεται ότι τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στις χώρες με τις οποίες έχουμε κοινά συμφέροντα. Πρέπει κάπου να στηριχθούμε για να φύγουμε προς τα μπρος. Όπως έλεγε και ο Αρχιμήδης "Δως μοι πα στω και ταν γαν κινάσω". Εγώ όμως δεν βλέπω αυτό το στήριγμα. Κάθε προσφορά δεκτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. chris_daphne : "...το ελληνικό κεφάλαιο και κυρίως τους εφοπλιστές και την ομογένεια να έχουν πάρει θέση σε βάρος της λαϊκής απαίτησης για απαλλαγή από το άγος του χρέους και του Ευρώ."
    Μα οι λεφτάδες δεν έχουν ελληνική συνείδηση. Δεν πιστεύουν στην Ελλάδα παρά μόνο στο βαθμό που μπορούν και για να την αρμέγουν. Ό,τι πετύχουμε θα το πετύχουμε ΜΟΝΟΙ μας. ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το γεγονός ότι όλα τα κράτη έχουν χρέη νομίζω ότι πρέπει να μας προβληματίζει. Ίσως πρέπει να αναθεωρηθούν έννοιες όπως πατρίδα, εργασία, χρήμα κλπ. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την ανάπτυξη μιας εντελώς αλλής λογικής. Μια τέτοια προσέγγιση έχει η Οικονομία Βασισμένη σε Πόρους. Δείτε την.

    http://www.youtube.com/watch?v=4mkRFCtl2MI&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Νομίζω ότι η ανάλυση του κ. Καζάκη περιγράφει την πραγματικότητα και δίνει μια ρεαλιστική και ίσως την μοναδική προοπτική εξόδου από το τέλμα που μας έριξαν. Δεν είμαι οικονομολόγος, απλά διαθέτω αυτό που ονομάζεται κοινή λογική.
    Όλες του οι προβλέψεις, τόσο στα άρθρα του στο Ποντίκι πάνω από ένα χρόνο τώρα, όσο και οι ομιλίες και συνεντεύξεις του επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο.
    Το τι χρειάζεται άμεσα, πέρα από οποιεσδήποτε οικονομικές αντιπαραθέσεις (συνήθως μεταξύ μη ειδικών) είναι να σειστεί η πλατεία Συντάγματος από το σύνθημα «ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΕΤΕ» και να νοιώσουν καυτά στον σβέρκο τους τα χνώτα μας όταν θα τους μαζέψουν στο μαντρί να ψηφίσουν.
    Κάθε εποχή γεννάει και τους εκφραστές της. Κατά τη γνώμη μου ο Δημήτρης Καζάκης είναι ένας από αυτούς. Ένας άλλος είναι ο Μανώλης Γλέζος.
    http://kepparou.blogspot.com/2010/10/o-om.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φαντάζομαι, σαφώς η θέση σας κ. Καζάκη είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη.

    Ποιές είναι οι θέσεις σας στα Εθνικά μας θέματα;
    Βόρεια Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη-Αιγαίο;
    Περί της Θρησκείας;

    Με τους λαθρομετανάστες - αλλοδαπούς στην χώρα μας τι θα κάνουμε;

    Επίσης λέτε ότι έγινε υποτίμηση του νομίσματος από το 1954 ως το 2000 (ευρώ) 10 φορές. Δηλαδή υποτιμήθηκε το νόμισμα 10 φορές σε περίπου 46 χρόνια ή αλλιώς, μια υποτίμηση ανά 4.6 χρόνια. Φυσικά αγνοείται το μέγεθος της υποτίμησης. Κατά την γνώμη σας / εκτίμησή σας, τι τάξεως θα είναι η υποτίμηση που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, μέσα σε 1 μήνα (μέχρι να σταθεροποιηθεί);

    Να σημειώσω επίσης το γεγονός πως πρόσφατα η διακίνηση κεφαλαίου γίνεται πολύ πιο εύκολα απ' ότι την τελευταία δεκαετία από σχεδόν την πλειοψηφία του κόσμου που έχει αξιόλογο κεφάλαιο. Το χρήμα μπορεί να φύγει κατ' ευθείαν σε λίγες ώρες.

    Τέλος, επί του πρακτέου, μπαίνει το ερώτημα, ποιός θα αναλάβει να υλοποιήσει όλα όσα λέτε πως εσείς θα κάνατε; Υπάρχει κάποια ικανή ομάδα ανθρώπων που να στηρίζει τις θέσεις σας; Και τι ανταπόκριση έχει αυτή η ομάδα στον κόσμο, αν υπάρχει (επί της εκατό);

    Γιατί ο ρεαλισμός, όπως γράφουν οι φίλοι, δεν είναι μόνο η οικονομική αντιμετώπιση θεωρητικά. Αλλά στην πράξη η οποία περιλαμβάνει πέρα από την οικονομική θεώρηση, την πολιτική αντιμετώπιση, αλλά και την ανθρώπινη φύση.

    Λέτε π.χ.: Να ανοίξουν άτοκοι αλληλόχρεοι λογαριασμοί με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες κι αυτές θα τεθούν υπό άμεσο κρατικό και εργατικό έλεγχο... Ποιός θα εγγυηθεί ότι ο κρατικός έλεγχος δεν θα είναι του σημερινού ανύπαρκτου επιπέδου;.. Πόσος χρόνος και τι τρόποι θα χρειαστούν για να αποκτήσει αυτός ο τόπος ΣΟΒΑΡΟ κράτος; - Γιατί αυτό είναι το μείζον θέμα!!!

    Θα υπάρχουν περιπτώσεις εντόνων αντιδράσεων - απο τις κρατικοποιήσεις, και πως θα αντιμετωπιστούν στην πράξη αυτές; - Στο μυαλό μου εμένα έρχεται εμφύλιος και αίμα. Εσάς;

    Τέλος να σημειώσω, ως και άλλοι, πως το παραπάνω άρθρο δεν δίνει νούμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. η τουρκία επιχείρησε, λέει, επί ερντογάν, να μεταρρυθμίσει το νομισματικό της προς όφελος της οικονομίας της και να απεμπλακή από το κεφαλοκλείδωμα των διεθνοτραπεζιτών αλλά οι στρατηγοί του εισέβαλαν, λέει, στο γραφείο του και του εγγυήθηκαν πραξικόπημα το επόμενο πρωινό, αν προχωρούσε στα σχέδιά του. Αυτό δείχνει ότι ήδη υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, ακόμη κι αν αυτές βασίζονται σε ιδεοληψίες που δεν μας βρίσκουν, ενδεχομένως, σύμφωνους, οι οποίες όμως, θα μπορούσαν να συμπράξουν.

    Εξ άλλου η σύγκρουση ουδέποτε ήταν --στην ουσία της-- γεωγραφική ή "αριστερά" - "δεξιά". Ανέκαθεν στη μάχη εμπλέκονταν εκείνοι που κατανοούν τον κόσμο με όρους "αφέντης - δούλος" και εκείνοι που δεν προσδοκούν να άρχουν και να άρχονται αλλά να συνυπάρχουν ως ελεύθεροι. Ίσως να έχουμε φτάσει σε κάποιο ιστορικό σημείο κοντά στη συγκρότηση μιας τέτοιας κοινωνίας.

    Ο εχθρός είναι πράγματι παντού, έχει πείρα αιώνων (χιλιετιών?) στο να διατηρεί τον πλούτο του, είναι ευφυής, μορφωμένος, ισχυρός και απίστευτα δικτυωμένος. Εμείς, όμως, διεκδικούμε την ελευθερία μας και την αξιοπρέπειά μας. Όπως το έλεγαν οι παλιότεροι, πολεμάμε "τον έσχατο αγώνα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εγώ γιατρός είμαι, από οικονομικά δεν παίρνω πολλά χαμπάρι, αλλά οι θέσεις τους κου Καζάκη και της κας Δάφνης μου φαίνονται σωστές. Είναι καλά τεκμηριωμένες, παρακολούθησα κε Καζάκη την ομιλία σας στο Σύνταγμα μέσω Youtube και εντυπωσιάστηκα με τη σαφήνεια του λόγου σας.Αυτό που οραματίζομαι για την ελλάδα πέρα από την απεμπόληση του χρέους είναι να κτίσει εκ νέου, βασιζόμενη στην αξιοκρατία και σε μελέτες ολόκληρο το κράτος. Θέλω ένα κράτος που να παρέχει υποδομές αλλά δεν τα περιμένω όλα από αυτό. Ο κομμουνισμός, με την προς τα κάτω εξίσωση, απέτυχε σε όλα τα πολιτεύματα όπου δοκιμάστηκε.Απλό παράδειγμα. Πολλοί ιατροί στην Ελλάδα υποαπασχολούνταν γιατί υπάρχει υπερπροσφορά. Ενώ οι εισαγόμενοι στις Πανελλήνιες είναι λίγο, τελικά με τους εισαγόμενους από εξωτερικό, μεταγραφές κτλ δημιουργείται υπέργογκο σώμα ιατρών που μετά περιμένουν έτη για ειδικότητα. Πολλοί φυτοζωούνε χωρίς να προσφέρουν στον εαυτό τους και την κοινωνία ή βγαίνουν στο εξωτερικό. Αυτό ισχύει αναλόγως και για τους δικηγόρους, καθώς και για πολλά επαγγέλματα με ανώτερες σπουδές (και μη). Πρέπει όλα να γίνουν με σχεδιασμό. Αν ξαναφέρουμε τη δραχμή αλλά δεν επικρατήσει αξιοκρατία και ευνομία, αργά ή γρήγορα πάλι θα είμαστε στα γόνατα. Προτρέπω τους Έλληνες να διαβάσουν τη δημοκρατία του Πλάτωνα. Μια πραγαματική αριστοκρατία και αξιοκρατία όπου ο καθένας αμοίβεται με την αξία του καί όχι τα "κοννέ" τουΝαι σε ένα κράτος που δίνει υγεία, παιδεία, ασφάλεια, σεβασμό στο περιβάλλον και υποδομές, αλλά από εκεί και πέρα να εξαρτάται από τον πολίτη πόσο μπροστά θα πάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κύριε Καζάκη, ιδρύσετε δικό σας κόμα, άμεσα, θα σας ακολουθήσουμε όλοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/184584/i-germania-prepei-na-voithisei-gia-to-diko-tis-kalo/
    Μας παρακαλανε να δανειστούμε αυτά τα κόλπα δεν πιάνουν πια. Ε. Πιος θα πληρώσει τα τοξικά ομόλογα της Ευρώπης? Α. PIGGS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΣΗΜΕΡΑ, ΜΕΡΚΕΛ:
    Δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε ελληνική χρεοκοπία και τόνισε πως "έτσι και δεν φερθούμε σωστά, θα μπορούσε να πληγεί η γερμανική οικονομία και αυτό είναι ακριβώς ότι θέλουμε να αποφύγουμε".
    Στη συνέχεια πρόσθεσε πως δεν μπορούμε απλώς να επιτρέψουμε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ενός κράτους και επανέλαβε ότι "δεν πρέπει να κάνουμε κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη".

    Mr. Tony, θα έλεγα ότι αρχίζουν και τα κάνουν πάνω τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. H Ελλάδα είναι όντως η πραγματική υπερδύναμη αυτής της κρίσης. Έχει στα χέρια της ένα τρομακτικό πλεονέκτημα, ένα απίστευτης ισχύος διαπραγματευτικό χαρτί. Από τη στιγμή που, τυχαία ή εσκεμμένα, επελέγη ως ο άξονας του παγκόσμιου παιγνίου για το χρέος, έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας να εκβιάσει όχι απλά τη διάσωσή της, αλλά τη ριζική αλλαγή των κανόνων:

    http://kibi-blog.blogspot.com/2011/06/1162011_11.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το χαρτί το έχει...όμως κάποιος πρέπει να το παίξει.
      Και στην χώρα, αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν ηγέτες...που να μπορούν, να θέλουν, και να μη φοβούνται να το πράξουν.

      Στην πραγματικότητα οι ηγέτες στην Ελλάδα είναι πολύ "λίγοι" γι αυτή την παγκόσμια ιστορική πρόκληση.

      Διαγραφή
  34. Παίζεται ΠΟΛΥ χοντρό παιχνίδι με την Ελλάδα. Παγκοσμίως.
    Έχουμε γίνει το επίκεντρο των τζογαδόρων, των τοκογλύφων και των καιροσκόπων.
    Μέσα από την Ελλάδα χτυπάνε το ευρώ, είμαστε η κερκόπορτα, ο αδύναμος κρίκος. Η Ελλάδα είναι η 27η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο και τέτοια σφοδρότατη κρίση είναι παράδοξη. Το ότι δεν έχουμε εθνικό νόμισμα και άρα δεν μπορούμε να κάνουμε υποτίμηση, θα έπρεπε να αντισταθμιστεί από την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Όμως, αντί αυτής, εισπράττουμε αδιαφορία και απαξίωση. Εκεί λοιπόν ένας ηγέτης με αρχίδια θα τους απειλούσε με στάση πληρωμών και με διαγραφή χρέους. Τότε θα έβλεπες πως θα ξύπναγαν όλοι τους και θα μας παρακαλούσαν.
    Το κυριότερο: εμείς φεύγουμε όποτε γουστάρουμε απο την ευρωζώνη και φεύγοντας το μαγαζί ανατινάζεται κανονικά. Αυτοί όμως ΔΕΝ μπορούν να μας αποβάλουν. Δεν προβλέπεται από πουθενά. Μόνο αν καταλυθεί εδώ η δημοκρατία.
    Με λίγα λόγια, έχουμε τεράστια διπλωματικά όπλα, απίστευτες δυνατότητες ελιγμών. Μόνο που αντί για Ελευθέριο Βενιζέλο, αυτή τη φορά έχουμε έναν κοπρίτη ανεπάγγελτο πρωθυπουργό που αντί να παλαίψει για τον λαό του, προτιμά να εξυπηρετεί τα αφεντικά του. Ή νομίζετε ότι η λέσχη Bildeberg που πάει αυτός, ο Σαμαράς, η Μπακογιάννη και άλλοι, είναι χαρτοπαικτική και μιλάνε εκεί για την μεσογειακή φώκια και τα κρασιά της Καμπανίας;
    Η στάση πληρωμών λοιπόν προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και πολλές χώρες στο παρελθόν έχουν περιέλθει σε αυτήν. Ονομάζεται state of necesity. Κάποιες πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το τι γίνεται σε τέτοια περίπτωση εδώ: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=2075 .
    Ο δε μύθος ότι μέσω των δανείων και των ομολόγων πληρώνονται μισθοί και συντάξεις είναι γελοίος. Οι μισθοί και οι συντάξεις πληρώνονται μέσα από τα έσοδα του κράτους και όταν αυτά δεν επαρκούν μέσα από την έκδοση εντόκων γραμματίων. Τα ομόλογα και τα δάνεια πηγαίνουν όλα στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, το οποίο κατά 90% είναι μόνο τόκοι και όχι κεφάλαιο. Πρόκειται δηλαδή περί παρανόμου χρέους του οποίου την αποπληρωμή πρέπει να αρνηθούμε. Πρόκειται για αποπληρωμή τοκογλυφικών κερδών και όχι αποπληρωμή κεφαλαίου. Δυστυχώς όμως η προπαγάνδα των Μ.Μ.Ε. (οι περισσότερες εφημερίδες είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας και χειραγωγούνται από την κυβέρνηση με την απειλή της διακοπής καταχωρήσεων του ΟΠΑΠ κ.λπ.) έχει αποπροσανατολίσει τον κόσμο. Το καλό είναι ότι ο κόσμος αρχίζει και ξυπνά καθώς αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά, ή μάλλον, οδηγεί σε βέβαιη χρεοκοπία, με την διαφορά ότι θα έχουμε στην καμπούρα μας 110+100= 220 δις ευρώ επιπλέον χρέος.
    Όλα αυτά τα νούμερα δεν είναι φυσικά χρήματα, αλλά αέρας κοπανιστός, λογιστικές εγγραφές.
    Δεν αναγνωρίζουμε τίποτα.
    Να τα ζητήσουν από την οικογένεια Παπανδρέου, Μητσοτάκη, Σημίτη και όποιου άλλου Κουϊσλιγκ κυβέρνησε αυτή τη χώρα.
    Όλοι στο Σύνταγμα και στις πλατείες την Κυριακή.
    Όλοι έξω από τη Βουλή την Τετάρτη.
    Αυτή η χώρα δεν τους ανήκει και δεν θα τους αφήσουμε να την ξεπουλήσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. κυριε καζακη, τα λετε παρα πολυ ωραια, πραγματικα ειστε καταπληκτικος, φανταστικος. Ελπιζω εκει στο υπουργειο οικονομικων να σας εισακουσουν, και αν ειναι ανικανοι να εφαρμοσουν αυτα που λετε, ευχομαι η επομενη η μεθεπομενη κυβερνηση να ειναι μια κυβερνηση αριστερας στην οποια να εχετε μια θεση τετοια ωστε να βγαλετε αυτη τη χωρα απο την κριση. Και μην ακουτε τους επικρητες σας, αν δεν ειναι ηλιθιοι ειναι πρακτορες, αλλιως δεν εξηγειται πως δεν καταλαβαινουν τη μεγαλη Αληθεια που λετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μου λεν αν φύγω από τον κύκλο, θα χαθώ,
    στα όρια του μοναχά να γυροφέρνω.
    Και πως ο κόσμος είν’ ανήμερο θεριό
    κι όταν δαγκώνει εγώ καλά είναι να σωπαίνω.
    Κι όταν φοβούνται πως μπορεί να τρελαθώ
    μου λεν να πάω κρυφά κάπου να κλάψω.
    Και να θυμάμαι πως αυτό το σκηνικό
    είμαι μικρός, πολύ μικρός για να τ' αλλάξω.

    Μα εγώ μ’ ένα άγριο περήφανο χορό
    σαν αετός πάνω απ' τις λύπες θα πετάξω.
    Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ,
    Θα πάω να χτίσω μια φωλιά στον ουρανό,
    θα κατεβαίνω μόνο αν θέλω να γελάσω
    Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ.

    καλημέρες

    / γιατρέ δεν γράφει η κυρία Δάφνη, αλλά ο chris ο δικηγόρος από την Δάφνη Αττικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. XOXOXO!!! Στο παραπάνω κείμενο περιγράφονται οι βασικές αρχές του ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ, δηλαδή ο κύριος Καζάκης βλέπει ως λύση μια Κομμουνιστική Ελλάδα, μάλιστα τώρα σωθήκαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Κύριε Καζάκη όπως συνήθως οι θέσεις και οι απόψεις σας παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Όμως θεωρώ ότι η αναφορά σας στο πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα, αλλά αντίθετα, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη διολίσθηση της συζήτησης στο επίπεδο της ανταλλαγής προσβλητικών χαρακτηρισμών π.χ τι θα λέγατε να σας έλεγε Χαζάκη ο κύριος Βαρουφάκης;
    Με αυτο τον τρόπο δύο, κατ' εμέ αξιόλογοι άνθρωποι, θα ξέπεφταν στο επίπεδο της καρικατούρας ως Μπαρουφάκης και Χαζάκης, εξέλιξη που δεν περιποιεί τιμή για κανέναν από τους δύο. Προσωπικά σας οφείλω πολλά γιατί με βοηθήσατε, μέσα από τις ομιλίες σας και την αρθρογραφία σας, να κατανοήσω τον τρόπο που το χρέος μας επηρέασε την ιστορία του τόπου μας. Η έκφραση "η Ιστορία της Ελλάδος είναι η ιστορία του χρέους της", που άκουσα από εσάς με έχει στοιχειώσει. Από την άλλη η πρόταση σας για διέξοδο από την κρίση δε με έχει πείσει για την ορθότητα της περισσότερο από αυτή του κυρίου Βαρουφάκη. Νομίζω ότι θα ήταν σωστό και αξιοπρεπές να διορθώσετε την αναφορά σας στον κύριο Βαρουφάκη το συντομότερο δυνατό.
    Με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ναι κύριε Καζάκη, μπορείτε και εσείς τώρα να πάψετε να λέτε τα πράγματα με το όνομά τους και να φερθείτε ευγενικά όπως αρμόζει στους... μπλα μπλα...

    Έτσι λέει ο Άρης, στον οποίο προτείνω να μάθει τις απόψεις του κ. Γιανναρά για το θέμα και για τη χρήση της Ελληνικής γλώσσας σε επικίνδυνους καιρούς: Τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους, σκληρά και ατόφια.

    Εγώ απλά εύχομαι να μη μας απογοητεύσετε. Συνεχίστε. Είμαστε πολλοί και είμαστε μαζί σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρα και απο εμένα...έχω μια απορία...τι θα γίνει με όλους αυτους που εχουν βγαλει το ρευστο τους στο εξωτερικο;;;...Αν γυρισουμε στη δραχμη δεν θα ειναι μια εκπληκτικη ευκαιρια γι'αυτους να δεκαπλασιασουν την περιουσια τους ερχομενοι στην ελλαδα για να αγορασουν.....οτι εχει μεινει ορθιο;;;αυτο πως θα μπορεσει να αοτραπει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αγαπητέ @anemos

    http://www.youtube.com/watch?v=hseCjAhnjIY

    Το έχετε δει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Θα απαιτήσουμε την επιστροφή του χρυσού στην Ελλάδα.
    Και αυτοί θα απαιτήσουν τα δανεικά τους πίσω.
    Αν δεν μας δώσουν το χρυσό τι θα κάνουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Κύριε Καζάκη,
    Οι φεσομένοι Ευρωπαίοι θα μας είναι αλληλέγγυοι στα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής (Σκόπια, Τουρκία, Αλβανία) και θα αγοράζουν προθύμως τ' αγροτικά μας προϊόντα; Δεν θέλω να ζήσω σε Ελλάδα που θα χρειάζομαι "Μακεδονική" βίζα για να πάω στην Θεσσαλονίκη ή Τουρκική βίζα για να πάω στην Χίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Κε Καζάκη, ακούμε εσάς, ακούμε τον Κο Μαριά και πολλού άλλους και θα ήθελα να πώ, ότι πέραν της όποιας οικονομικής ανάλυσης, ως πολίτης περιμένω και ένα πολιτικό αντίκρυσμα από όλα όσα προκύπτουν. Εννοώ ότι πέραν των όποιων διαφοροποιήσεων για τον τρόπο χειρισμού του χρέους, υπάρχει ένα κοινό σημείο, το ότι το πρόβλημα μας είναι κυρίως "ΘΕΣΜΙΚΟ" συνεπώς καλό θα είναι να προκύψουν νέοι πολιτικοί σχηματισμοί, νέα πρόσωπα στην πολιτική ώστε να δωθούν στους πολίτες διέξοδα την ώρα που θα προκυρηχθούν εκλογές. Καμία διαφορετική οικονομική πρόταση καμία αλλαγή πολιτεύματος πρός την Αμεση Δημοκρατια δεν περιμένω να εφαρμοστεί από τα υπάρχοντα κόμματα, συνεπώς θα συμφωνήσω με μία άποψη που με είχε προβληματίσει όταν την είχα πρωτοακούσει. Είναι απαραίτητο να προκύψουν κόμματα που και θα απαιτήσουν το μερίδιο τους μέσα στην κοινωνία, και θα σπάσουν το δίπολο της εξουσίας. Σε άλλη περίπτωση Όσες αναλύσεις και εάν διαβάσουμε τόσο δικές σας, όσο και άλλων θα μένουν πάντα στην σφαίρα, του "ευχάριστου ακούσματος" και του εάν είχαμε κάνει εκείνο ή το άλλο.. Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Φίλε Δ.Καζάκη επειδή είσαι πολύ ψαγμένος βλ.πολυδιαβασμένος και μας βομβαρδίζεις ευχάριστα και με ιστορικές οικονομικές πληροφορίες,πρέπει να απαντήσεις και σ'ένα σημαντικό ερώτημα.Η επιστροφή στη δραχμή παλιά η νέα όπως αναλύεις περιλαμβάνει ταυτόχρονα και ένα σύνολο πολιτικοοικονομικών μέτρων τα οποία μας βγάζουν έξω απο τα γνωστά πλαίσια της υποτέλειας κι εθελοδουλείας τόσων χρόνων. Όμως ποιό ακριβώς πολιτικοκοινωνικό σύστημα πρέπει να εχει την εξουσία για να εφαρμοστούν όσα προτείνεις; Είναι βασική αρχή οτι η πολιτική πρέπει να έχει τη διεύθυνση της οικονομίας η οτι η πολιτική είναι συμπυκνωμένη έκφραση της οικονομίας.Στα δεδομένα πλαίσια που βρισκόμαστε σήμερα υπάρχει η διαμορφώνεται ο "καταραμένος"υποκειμενικός παράγοντας για τέτοιες λύσεις;Στις προτάσεις σου υπάρχει χώρος για δημοκρατία,ελευθερία,δικαιώματα εργαζομένων,ανοχή στην αντίθετη άποψη;Κι αν τελικά υπάρχει ύστερα απο την εφαρμογή αυτών των μέτρων πως και με ποιό τρόπο θα μπορεί ο λαός να τα ανατρέπει αν δεν του αρέσουν η αν άλλοι τον εξαπατήσουν πάλι και τον στρέψουν εναντίον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Κύριε Καζάκη οι προτάσεις είναι εξωπραγματικές! Ακόμα και η σύγκριση της πορείας της χώρας πριν το Euro με την εν δυνάμει πορεία της μετά από αυτό είναι πολιτικά έωλη... Όλες οι προτάσεις που λέτε προϋποθέτουν ότι όλες οι Κυβερνήσεις με τις οποίες σήμερα συνεργαζόμαστε ή "εμπορευόμαστε" θα συνεχίσουν να μας αποδέχονται ως "εμπορικό εταίρο". Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος σας! Μόλις η Ελλάδα βγει από το Euro αυτομάτως θα κλείσουν όλες οι πηγές χρηματοδότησης... Η περιβόητη "αυτάρκεια" πόρων του κρατικού προϋπολογισμού για την οποία μιλάτε στηρίζεται στα εκατομμύρια τουριστών που έρχονται στη χώρα... και στις εξαγωγές, εισαγωγές, εμπόριο, παροχή υπηρεσειών που γίνεται εντός της χώρας. Εσείς θεωρείται ότι αν η Ελλάδα τους "τα βροντήξει" θα υπάρχει οικονομική δραστηριότητα, εμπόριο και ροή συναλλάγματος? Πιστεύετε ότι θα πουλάμε τα προϊόντα μας -έστω τα ελάχιστα που παράγουμε- σε καμία αγορά του κόσμου ή ότι θα παίρνουμε πρώτες ύλες και καύσιμα?
    Είναι προφανές ότι θα απομονωθούμε... γιατί πέρα από τις 27 χώρες της ΕΕ που θα μας βάλουν σε "καραντίνα" και τις περιβόητες "αγορές" υπάρχουν και άλλες 100+ χώρες που με την ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζονται και "πολιτεύονται" με βάση τις "νόρμες" της παγκοσμιοποίησης. Και τελικά τι θα γίνει η Ελλάδα θα συνεργάζεται με την Αγκόλα, τη Βενεζουέλα, τη Β. Κορέα, τη Κούβα, το Ιράν, άντε και τη μισή Λιβύη του Καντάφι!? Δηλαδή τις μόνες χώρες που βρίσκονται σε ιδεολογικο-πολιτική-συστημική ρήξη με την παγκοσμιοποίηση ή τη "Δύση"... Ακόμα και η Κίνα-Ρωσσία που λέτε δεσμεύονται από τους κανόνες του ΠΟΕ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ... και σίγουρα δεν θα ρισκάρουν να βρεθούν απέναντι από την ΕΕ και τους G20, για χάρη 10.000.000 πελατών και μιας διαλυμένης χώρας!
    Ταυτόχρονα αν ως χώρα της ΕΕ/Euro είμαστε μια φορά εξαρτημένη... ως χώρα εκτός ΕΕ η εξάρτηση μας από τη Ρωσία ή την Κίνα όπως λέτε (αν υποθέσουμε ότι μας δώσουν λίγο "οξυγόνο" εμπορικών και οικονομικών σχέσεων) θα γίνει δραματική! Τότε είναι που θα τους χαρίσουμε την δημόσια περιουσία για να έχουμε παραγωγή, πρώτες ύλες και δουλειά! Πείτε την αλήθεια κύριε Καζάκη! Προτείνεται η Ελλάδα να πάει σε ένα blog που σήμερα καν δεν υπάρχει... Αν ήμασταν στο 1980 και υπήρχε η ΕΕ όπως σήμερα, αν φεύγαμε θα είχαμε 40-50 χώρες στο κόσμο από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας μέχρι τους "αδέσμευτους" για να συντονιζόμαστε-συνεργαζόμαστε. Σήμερα ούτε με τη Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο ή την Αλβανία και τη Σερβία (που θέλουν να είναι "καλά παιδιά" για να μπουν στην ΕΕ) δεν θα έχουμε δυνατότητα εμπορικών συναλλαγών. Μέσα από την οικονομική σας θεωρία στην ουσία προτείνεται μια πολιτική και γεωστρατηγική περιθωριοποίηση της χώρας. Στην ουσία προτείνεται στον ελληνικό λάο να κάνει μια κοινωνική, πολιτική και ιδεολογική επανάσταση παγκοσμίου βεληνεκούς με το μύθο της απελευθέρωσης από το χρέος! Αλλά δεν του λέτε όλη την αλήθεια! Του λέτε μόνο ότι θέλει να ακούσει! Του λέτε θα πάρεις αύξηση αντί για περικοπές... αλλά χωρίς καμία αξία. Λεφτά που κόβουμε μόνοι μας για να τα ανταλλάσσουμε μόνοι μας σε μια οικονομία μόνοι μας! Ακόμα και το ΚΚΕ που μιλάει για την εθνική "αυτάρκεια" δεν αποδέχεται το βίαιο/απότομο μιας τέτοιας αλλαγής! Πριν αναπτύξετε την λαϊκίστικη οικονομική σας θεωρία πρέπει να πείτε στον ελληνικό λαό ότι θα πεινάσει όπως στη κατοχή, ότι θα απομονωθεί σε όλα τα επίπεδα όπως η Κούβα και ότι θα εξαρτηθεί χωρίς δικαίωμα επιλογής από 5-6 χώρες αν τολμήσουν να συναλλαγούν με την Ελλάδα! Στο βάθος βέβαια η Τουρκία δεν θα μείνει άπραγη και να είστε σίγουρος ότι το διεθνές σύστημα θα την χρησιμοποιήσει "θερμά" για να ανατρέψει την αντιδημοκρατική και μονομερής σας άποψη...Διότι αυτό που συγκαλυμμένα προτείνεται κανένας Έλληνας πέρα από το 12% του ΚΚΕ (και αυτοί αν ήξεραν τις συνέπειες της "αυτάρκειας" δεν θα ψήφιζαν ΚΚΕ) και λοιπών αριστερίστικων κομμάτων της "ουτοπίας" δε το αποδέχεται... Είστε επικίνδυνος, γιατί λέτε τη μισή αλήθεια... που είναι χειρότερο από το ψέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. petman, ο Καζακης τουλαχιστον εχει κατι να προτεινει, ενω ολα τα κομματα που υπαρχουν το μονο που κανουν ειναι να διαφωνουν. Επιτελους ακουγονται προτασεις απο καποιους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. AngelisGR...
    Μάλλον έχετε βουλωμένα τ' αυτιά και κλειστά τα μάτια σας μερικοί μερικοί... Ακούς εκεί τα άλλα κόμματα μόνο διαφωνούν; Τι εξωπραγματική θέση είναι αυτή;... Όλα τα κόμματα έχουν κάνει προτάσεις!...

    Δες π.χ. εδώ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ προτάσεις, που δεν κινούνται νεορά και στην φανταστική σφαίρα της οικονομίας χωρίς κοινωνικές προϋποθέσεις, αλλά στην πραγματικότητα... Δεν λέω ότι όλες είναι 100% σωστές αλλά είναι λογικές που σχετίζονται ΑΜΕΣΑ με την κοινωνία και τον κόσμο γύρω από την Ελλάδα... Και σαφώς, γι' αυτές τις προτάσεις, υπάρχει μια δυνατή ομάδα ανθρώπων που μπορεί να τις υλοποιήσει, και δεν τις λέει απλά και μόνο ένας άνθρωπος (που δεν πρόκειται ποτέ να τις υλοποιήσει αν δεν μπει στην πολιτική μάχη).

    http://area51gr.blogspot.com/2011/06/blog-post_09.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Δηλαδή όλοι οι λαοί που ζητούν να είναι μέλη της Ε.Ε. είναι στραβοί αλλά εμείς αρμενίζουμε καλά ζητώντας να βγούμε από αυτήν?

    Και εάν ερωτηθούν οι συμπολίτες μας και ζητήσουν ότι επιθυμούν να παραμείνουμε ως χώρα στην Ε.Ε. ας υποθέσουμε σε ποσοστό 70%, τότε τι προτείνετε να γίνει? Διότι η άποψή σας είναι ξεκάθαρη ως προς το ότι πρέπει να είμαστε εκτός Ε.Ε. (υποθέτω και συνολικά Ευρωζώνης, τελωνειακής ένωσης και πολιτικής της έννοιας) αλλά πουθενά δεν διακρίνω πρόταση λύσης αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι η επιθυμία μας ως λαός είναι να είμαστε εντός Ε.Ε.

    Φυσικά απάντηση ότι δεν απαντούμε σε υποθετικά ερωτήματα δεν αρκεί διότι όλοι μας νομίζω αντιλαμβανόμαστε ότι το 70% που ανέφερα είναι εξαιρετικά μετριοπαθές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @anemos 14 Ιουνίου 2011 11:44 μ.μ.

    Αγαπητέ μου φίλε αυτό δεν μπορεί να αποτραπεί, εκτός αν σοβαρά πιστεύουμε ότι στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε μπορούμε να τακτοποιούμε τοους ανθρώπους και τα συμφέροντα σαν στρατιωτάκια

    Επομένως, καταλαβαίνεις ότι μαζί με ιδεολόγους (όπως έχω την εντύπωση ότι είναι ο κ. Καζάκης) έχουμε και την κατηγορία αυτών των ανθρώπων που αναφέρεσαι και οι οποίοι ζητούν ακριβώς το ίδιο με τον κ. Καζάκη

    Τα συμπεράσματα δικά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Βέβαια ο Κέϊνς πίστευε ότι μπορεί να πείσει τις κυβερνήσεις και κυρίως τις ΗΠΑ να το κάνουν από μόνες τους, πριν προλάβουν να το επιβάλουν οι λαοί. Όπως κάποιοι σήμερα πώς μπορούν να πείσουν την ΕΕ και την ΕΚΤ να ασκήσει άλλη πολιτική από αυτή που ασκεί και να κρατήσει άλλη στάση από αυτήν που κρατά.
    ---------------------------
    Μπορεί αυτό να συμβεί στην ΕΕ πριν απομείνει στην Ελλάδα μόνο καμένη γη; Με κάτι τέτοια κοιμίζουν τον κόσμο οι Βαρουφάκηδες. Μπορούμε να αποδομήσουμε αυτήν την παρανοϊκή προπαγάνδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Θα ήθελα να σχολιάσω δυο πράγματα:


    1. Τέλος, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στα πλαίσια μια τέτοιας πολιτικής δεν είναι αναγκαία η πολιτική των διαρκών υποτιμήσεων, ούτε το νόμισμα θα δεχτεί τρομαχτικές υποτιμητικές πιέσεις.
    ---------------
    Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τις υποτιμήσεις. Η Τουρκία υποτίμησε τη λίρα της πριν 10 χρόνια 90% και τι έπαθε; Σύντομα γίνεται η 10η μεγαλύτερη οικονομία του Πλανήτη. Ένα επαρκές κοινωνικό δίχτυ Σκανδιναβικού τύπου θα είναι αρκετό για να αποφύγουμε δραματικές καταστάσεις.
    ----------------------
    ----------------------
    2. Όπως και να έχει, η πρόταση για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα έχει να κάνει με δυο άμεσες συνθήκες: Την μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους,
    -----------------------
    Δεν υπάρχει κανένας λόγος με μια τέτοια πρόταση να μας χαρακτηρίζουν ακραίους, αντίχριστους και ό,τι άλλο και να τρομάζουν τη (βαθειά συντηρητική) πλειοψηφία που όμως έχει ΚΑΘΕ ΛΟΓΟ να έρθει μαζί μας. Το κούρεμα του "χρέους" είναι έτσι κι αλλιώς δεδομένο, κανείς δεν έχει (ούτε οι ραντιέρηδες) καμία ένσταση σ' αυτό. Και θα αρκέσει. Από την άλλη, με τη δραχμοποίηση του "χρέους" (που έχουμε κάθε δικαίωμα να κάνουμε) θα προστατέψουμε τη δραχμή (γιατί μας φοβίζει το όνομα; θα χρειαστούμε έτσι κι αλλιώς κάποιο) από ανεξέλεγκτα (ΑΠΟ ΕΜΑΣ) παιχνίδια σπεκουλαδόρων στις χρηματαγορές. Οι ίδιοι οι ραντιέρηδες θα τη στηρίξουν, στην ανάγκη, αντί να παίξουν εναντίον της, για να μη χάσουν περισσότερο κεφάλαιο.
    -----------------------------
    -------------------------------
    3. α.  Να δεσμευτούν τα ρευστά διαθέσιμα και ο χρυσός που υπάρχουν στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και σε ιδιωτικά χέρια. Αυτό θα γίνει με την εγκατάσταση επιτροπών ελέγχου στους επιχειρηματικού ομίλους με μικτή σύνθεση κράτους-εργαζομένων.
    β.  Να ανοίξουν άτοκοι αλληλόχρεοι λογαριασμοί με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες κι αυτές θα τεθούν υπό άμεσο κρατικό και εργατικό έλεγχο.
    ----------------------
    Όπως και στο (2). Δεν έχουμε λόγο να "αριστερίζουμε" κάνοντας περιθωριακές τις προτάσεις μας. Ό,τι δέσμευση γίνει, να γίνει συναινετικά με τους ραντιέρηδες, και κυρίως τους μικρούς ραντιέρηδες, που πρέπει να είναι, αν όχι σύμμαχοί μας, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΧΙ ΕΧΘΡΟΙ. Κρατικός-κοινωνικός έλεγχος ασυζητητί (αν δεν κάνουμε Δημοκρατία, τίποτε δεν κάνουμε), αλλά συμμετοχή στο πλάνο αποφάσεων και των κεφαλαιούχων, μικρών και μεγάλων. Δεν χρειάζεται βία όταν η συνεννόηση είναι εφικτή. Δέσμευση ενός μέρους αποθεματοποιημένων κινητών αξιών, για συγκεκριμένο χρόνο και στο όνομα της κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης που βρισκόμαστε, με εγγύηση εθνικής περιουσίας (ΜΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ), ναι. Λύση που κι οι ραντιέρηδες θα την προτιμήσουν από το Κοινωνικό Ολοκαύτωμα και τη συνακόλουθη ασύμμετρη Εμφύλια σύρραξη που θα ακολουθήσει.

    Το λέω σε κάθε ευκαιρία, αν θέλουμε να κάνουμε δουλειά, ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. Ο καθένας μας έχει τις δικές του ιδέες, αλλά σήμερα καταστρεφόμαστε σαν Χώρα, "είμαστε στο εμείς, όχι στο εγώ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Μήπως αντί να κάνουμε όλα αυτά τα ριζικά μήπως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από κάποια απλά?

    πχ να βρούμε (να συμφωνήσουμε δηλαδή ποιες από αυτές είναι) άχρηστες κρατικές δαπάνες και να τις καταργήσουμε?

    ή να απενοχοποιήσουμε την έννοια επιχειρηματίας μπας και μερικοί από εμάς αποφασίσουν να τολμήσουν και έτσι δημιουργηθεί καμιά θέση εργασίας?

    ή να εντοπίσουμε κάποια λαμόγια δημόσιους υπαλλήλους που δεν έχουν πατήσει ποτέ στις θέσεις τους και πληρώνονται κανονικά εδώ και δύο δεκαετίες (στο παράδειγμα που έχω στο μυαλό μου) από το δημόσιο όταν άλλοι συνάδελφοί τους σκίζονται για να καλύψουν τα κενά?

    ή να δεσμεύσουμε καμία περιουσία από όσους λήστεψαν με διάφορους τρόπους όλα αυτά τα χρόνια? και να δούμε πώς η ελληνική δικαισύνη μπορεί να λειτουργήσει με όρους κατεπείγοντος όπως η κατάσταση που ζούμε?

    μόνο αυτά αν γίνονταν, άμεσα όμως όχι εν καιρώ, θα δημιουργούσαμε κάποια πλεονάσματα (όσο οικονομικά, που μας καίνε άμεσα, όσο και συνεκτικής κοινωνικής νοοτροπίας, που μας καίνε εδώ και χρόνια) και θα μπορούσαμε (αν όχι να βγούμε από το τέλμα) τουλάχιστον να αυξήσουμε τις εναλλακτικές που θα είχαμε - μία από αυτές θα ήταν και η διαγραφή του χρέους, τότε όμως, όχι τώρα με τα ελείμματά μας, την νοσηρή νοοτροπία του μάγκα και του δήθεν που ετοιμάζεται για κόλπο γκρόσο σε βάρος του κορόιδου, χωρίς να είμαστε στριμωγμένοι να πάρουμε αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον μας και των παιδιών μας εν βρασμώ και σε πίεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ελπίζω, για να υπάρξει ριζική αναστροφή, να πάρει συγκεκριμένη μορφή η διάχυτη οργή και αγανάκτηση που βλέπουμε καθημερινά στις πλατείες. Έτσι θα απαλλαγούμε μια και καλή από τους ανίκανους και άθλιους που ορίζουν τις τύχες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Κατ' αρχήν ποιος είμαι: http://axiokratiastised.blogspot.com/2011/06/blog-post.html

    Δεν μηδενίζω τις όποιες καλές ιδέες, κι η βασική διαφορά της πρότασης μου είναι ότι επιπλέον είναι κι έντιμη.

    Ο κ. Δ.Καζάκης αποσιωπά την αγοραστική δύναμη της δραχμής, πριν και μετά το 1984 κι αν οφείλονταν στην εγχώρια παραγωγή μας; (π.χ. εξαγωγών, εμπορικού ισοζυγίου - προφανώς όχι) ή στις εισροές κεφαλαίων είτε ως επιδοτήσεων της ΕΕ είτε μέσω δανεισμού (μάλλον ναι).
    Θεωρώ ότι η προσέγγιση του "δεν πληρώνουμε" μας καθιστά κλεφτοκοτάδες. Για τους Βουλευτές, αλλού ο κ.Δ.Καζάκης αναφέρει ότι έχουν ομόλογα του δημοσίου και μας δανείζουν ενώ άλλοι έλεγαν "αν ο Παπανδρέου εμπιστεύεται το κράτος μας γιατί δεν το δανείζει"; Κι αν "όποιος Παπανδρέου" δάνεισε την Ελλάδα κι όχι τη Γερμανία ή δεν στοιχημάτισε στο ποδόσφαιρο όπως τόσοι "ευυπόληπτοι" πολίτες, είναι σωστό, εντιμότατοι φίλοι μου, να μην του τα ξεπληρώσουμε; Έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά;
    Ο Δ.Καζάκης δεν μας λέει τι θα κάνουμε με τους κλέφτες, όταν τους βρούμε (ή να μην τους βρούμε καθόλου;) και πάρουμε τα χρήματα μας πίσω, δεν πρέπει να ξεπληρώσουμε; Ή αν είμαστε τόσο αποτυχημένοι και δεν τους βρούμε τους κλέφτες, που εμείς εκθρέψαμε, είναι έντιμο να μην πληρώσουμε; Ή απλά συνεχίζουμε να δανειζόμαστε (ή μήπως δεν μπορούμε να σταματήσουμε και να ξεχρεώνουμε χωρίς να δανειζόμαστε αλλά να μοιραζόμαστε όσα περισσεύουν;) κι ούτε μας νοιάζει να ελέγξουμε τους κλέφτες, απλά αρεσκόμαστε στην ιδέα ότι είμαστε κι εμείς κλεφτοκοτάδες και να μην πληρώσουμε; Δεν είναι λαϊκισμός κι ανεντιμότητα; Δεν αποκτήσαμε όλοι (ή έστω κάποιοι) διπλά και τριπλά αυτοκίνητα και χτίστηκε όλη η Ελλάδα με πολυκατοικίες που μένουν απούλητες, χωρίς να τις χρειαζόμαστε; Αυτό δεν ήταν αιτία κατάρρευσης; Κι όλοι αυτοί που τα έχουν να μην πληρώσουν; Να μείνουν στους κλέφτες τα ακίνητα και να βγούμε όσοι δεν κλέψαμε (πόσοι είμαστε άραγε οι έντιμοι) να διακηρύξουμε, για λογαριασμό τους "δεν πληρώνουμε"!

    Την πραγματική σεισάχθεια την προτείνω στο http://manomenecon.blogspot.com/ χωρίς λαϊκισμούς του τύπου «δεν παράγουμε, εισάγουμε αλλά δεν θέλουμε να σας πληρώσουμε». Χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να σκεφτεί μία απάτη; Αρκεί να είναι κλέφτης, ή ανίκανος να εργαστεί και να ξεπληρώσει... κι από ότι φαίνεται ορισμένοι είμαστε υπερήφανοι και για τα δυό.
    Η λύση, για όσους δεν μας αρέσει το €, είναι απλή και έντιμη: Πακετάρουμε τα € μας και τα ξαποστέλνουμε πίσω ξεχρεώνοντας (δεν θέλουμε να αγοράσουμε γερμανικές μερσεντές και ισπανικά αγγουράκια) και συνεχίζουμε (μόνο από εξαγωγές και τουρισμό) να μαζεύουμε, να πακετάρουμε και να ξεχρεώνουμε, χωρίς πλέον να δανειζόμαστε. Όμως παράλληλα με κάθε € που μαζεύουμε εκδίδουμε (ΌΧΙ δραχμή) αλλά ισόποσο (με αξία σε €) ΕΓΧωριο Ρευστό ΟΜΟλογο (ΕΓΧΡΟΜΟ) που εκτός που το χρησιμοποιούμε για συναλλαγές μόνο για Ελληνικά προϊόντα (δεν θα έχει διεθνή αξία διότι διεθνώς επίσημο θα παραμένει το €) και γινόμαστε ανεξάρτητοι παράγωντας μόνο Ελληνικά φτηνά και ανταγωνιστικά, ώστε ακόμη και να εξάγουμε (μόνο για να παίρνουμε € και να ξεχρεώνουμε), αναζητούμε τους κλέφτες για να μας τα ξεπληρώσουν. Μέχρι να ξεχρεώσουμε "δεν θέλουμε να βλέπουμε τα € τους", ούτε τα προϊόντα τους (όσοι φυσικά δεν τα θέλουμε διότι το προτείνω ως εθελούσια πατριωτική προσχώρηση - που καιρός για πατριωτισμούς;) Παράλληλα όμως δεν θα ανεχόμαστε δίπλα μας τους κλέφτες (όσους π.χ. πολιτικούς, δικαστές, γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς κλπ) που θα θέλουν € να δανειστούμε, να μας εγχειρίσουν ή να μας υπερασπιστούν κλπ, θα ψάχνουμε για τους κλέφτες να βρούμε τα € που μας έκλεψαν και όταν (κι αν) τους βρούμε παίρνουμε πίσω τα κλεμμένα, αποπληρώνεται το ΕΓΧΡΟΜΟ, ξαναβγαίνουμε στην αγορά
    Εάν είμαστε ικανοί, το κάνουμε.
    Αλλιώς απλώς "κλεφτοκοτάδες"
    ή "ονειροπόλοι κλεφτοκοτάδες",
    τους κλέφτες κατηγορούμε
    κι ενώ δανειζόμαστε
    απλώς κοκκορευόμαστε
    ότι δεν θα πληρώσουμε
    κι απλώς θα συνεχίζουμε
    να χρεωνόμαστε.... http://manomenecon.blogspot.com/

    Αξίζουμε; Ναι ή όχΙ; ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Διόλου ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων σε περίπτωση που επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα, τη δραχμή, ένα ενδεχόμενο που (καλώς ή κακώς) έχει αναζωπυρωθεί εντός και εκτός Ελλάδας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Ποιες είναι οι δυσκολίες.
    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, μελέτες τραπεζών (ING, UBS, Citigroup) αλλά και της ΕΕ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επιστροφή στη δραχμή «σκοντάφτει» σε νομικά και τεχνικά ζητήματα, αλλά και στο υψηλό κόστος. Ένα βασικό πρόβλημα που προκύπτει είναι η υποτίμηση θα γίνει όχι σε υπάρχον νόμισμα (όπως στην Αργεντινή) αλλά σε νέο που θα εκδοθεί.

    Έτσι, προκύπτουν διάφορα θέματα, όπως ο χρόνος της εκτύπωσης, της προσαρμογής των τραπεζικών συστημάτων και λογιστηρίων, της εσωτερικής πληροφόρησης, της δραχμοποίησης των καταθέσεων, των δανείων αλλά και του χρέους, κλπ.

    Πόσο πρέπει να υποτιμηθεί το νέο νόμισμα.
    Η γνωστή καθηγήτρια Οικονομικών Κάρμεν Ρέινχαρτ, από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, έχει διαπιστώσει ότι ιστορικά απαιτείται υποτίμηση 20-25% για να πάρει «μπροστά» μία οικονομία. Ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Μάρτιν Φέλντστάιν, από την άλλη, κάνει λόγο για υποτίμηση 30%, ποσοστό στο οποίο συμφωνεί και ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος υπήρξε εξαρχής υποστηρικτής της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

    Πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των διεθνών τραπεζών, με τη Citigroup να αναφέρεται σε υποτίμηση από 30% έως 50%, την ING 50% και τη UBS 60%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ποιες οι επιπτώσεις από υποτίμηση 50-60% – Στα 10.000 ευρώ η μείωση εισοδήματος!

    Σύμφωνα με μελέτες, έξοδος από το ευρώ και υποτίμηση της τάξεως του 50-60%, θα έχει τις εξής επιπτώσεις:
    1. Φόβο μετάδοσης φυγής από το ευρώ και άλλων χωρών (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, κλπ) και ανησυχία για διάλυση της Ευρωζώνης
    2. Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη λόγω πιέσεων στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου
    3. Ύφεση 17,6% στην Ελλάδα, ανεργία στο 18,5% και πληθωρισμός άνω του 20%
    4. Μείωση εισοδημάτων και περιουσίας κατά 10.000 ευρώ κατά κεφαλήν. Στο σύνολο, το κόστος για την ελληνική οικονομία υπολογίζεται σε περίπου 90-100 δισ. Ευρώ
    5. Διψήφια επιτόκια καταθέσεων και δανείων
    6. Η ισοτιμία θα διαμορφωθεί πχ. στις 5 δραχμές ανά δολάριο και 4,6 δραχμές ανά ευρώ. Αυτό σημαίνει υποτιμημένο νέο νόμισμα κατά 75% σε σχέση με το σημερινό ευρώ που έχουμε
    7. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων θα κυμαίνεται γύρω στο 14-15%
    8. Οι τιμές των κατοικιών θα υποχωρήσουν κατά 10% σε ετήσια βάση, ενώ κατά 25% θα υποχωρήσουν οι τιμές των εμπορικών ακινήτων
    9. Το δεύτερο έτος οι επιπτώσεις θα είναι ηπιότερες και το τρίτο έτος αναμένεται ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

    Ο μισθός των 1.200 ευρώ θα ισούται με μισθό 461 ευρώ!
    Οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής ξένων κεφαλαίων στο μεταβατικό στάδιο από ευρώ προς τη δραχμή, ενώ το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων θα μειωθεί σημαντικά, τόσο λόγω της υποτίμησης όσο και του πληθωρισμού.
    Παραδείγματος χάριν, σε μία υποτίμηση της τάξεως του 50%, ο σημερινός μισθός των 1.200 ευρώ θα έχει αγοραστική δύναμη σε δραχμές ίση με 923 ευρώ. Αυτό, όμως, όταν γίνει η πρώτη μετατροπή, δηλαδή πριν την κυκλοφορία της δραχμής. Μετά, ο μισθός των 1.200 ευρώ θα έχει αξία 461 ευρώ όταν αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες σε ευρώ (πχ. ταξίδια), ενώ 769 ευρώ θα είναι η αξία του μισθού στο εσωτερικό της χώρας!

    Πως θα γίνει η διαδικασία.
    Οι μήνες που θα απαιτηθούν για να ολοκληρωθούν τα βήματα προς την επιστροφή στη δραχμή είναι αρκετοί. Σύμφωνα με ένα από τα πιο πιθανά σενάρια, τα βήματα είναι τα εξής:
    1. Αποφασίζεται τι δραχμοποιείται και πως 2. Καθορίζεται σχέση μετατροπής των ευρώ σε δραχμές, πριν την κυκλοφορία της δραχμής
    3. Γίνεται η δραχμοποίηση και ταυτόχρονα «κούρεμα» του χρέους σε ευρώ
    4. Υπολογίζεται το πόσες δραχμές θα τυπωθούν
    5. Προστασία από κερδοσκοπία και κατάρρευση τραπεζών (κλείσιμο τραπεζών, ημερήσιο όριο ανάληψης)
    6. Προσαρμογή όλων των μηχανογραφικών συστημάτων τραπεζών, εταιρειών και λογιστηρίων
    7. Η δραχμή αφήνεται ελεύθερη και υποτιμάται από 60% μέχρι και 80%

    http://melostisneos.wordpress.com/2011/11/06/%cf%84%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b5%ce%af-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%b5%ce%ac%ce%bd-%ce%b3%cf%85%cf%81%ce%af%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%84/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα καλά φίλε νεος οπως υπογραφεις, αλλα δεν καταλαβα κατι... 340 δρχ το ευρω πριν και κατι παραπανω τοτε το δολαριο. Αν μετα εχει 4,6 δρχ το ευρω.. αυτο δεν λεγεται υποτιμηση φιλες μου.
      Καλες οι φιλοσοφιες παιδια, αλλα οταν μιλαμε για κατι τοσο συγκεκριμενο οπως αυτο ας εχουμε και μια επαφη με τα νουμερα. Αλλωστε μην ξεχνατε αυτο εκανε τον Καζακη να ξεχωρισει, οτι μιλαει πολυ συγκεκριμνεα και οποιος διαφωνει δεν εχει παρα να διφωνησει με επιχειρηματα. Προσωπικα περιμενω μηνες τωρα εναν σοβαρο αντιλογο σε οσα λεει για να μπορεσω να οδηγηθω σε συμπαρασματα. Προς το παρον... Μητσαρα παιξε μπαλιτσα, μην σταματας!!

      Διαγραφή
  59. Και τι θα εμποδίσει τα οικονομικά επιτελεία της χώρας να ισχύσει για την εξοδο από το ευρό ό,τι ίσχυσε για την είσοδό μας σε αυτό; (Δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε τα παλιά μας κομπιουτεράκια αρχικά και βλέπουμε). Δεν είμαι οικονομολόγος και δεν καταλαβαίνω αυτό το 4,6 δραχμές ανά ευρό. Αυτό είναι φοβικό για αυτούς που αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση είναι μονόδρομος που αργά ή γρήγορα θα μας οδηγήσει εκτός ευρό, και κάνουν ότι είναι δυνατόν για να το αποτρέψουν.
    Όταν μπήκαμε στο ευρό γιατί το αγοράσαμε 345 δραχμές και τώρα πρέπει να μας το πουλήσουν (οι τράπεζες;) με 4,6 δραχμές;
    Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι δεν μπορούμε λέει να κοψουμε νόμισμα γιατί δεν υπάρχει χρυσός , αφού με την είσοδό μας τον παραδώσαμε. Και τότε που υπήρχε ποιος τον έβλεπε; Και σιγά μην ήταν ασφαλής στα υπόγεια της τράπεζας της ελλάδας. Πιο ασφαλής αξία για να κόψουμε δικό μας νόμισμα είναι ο χρυσός του υπεδάφους μας , εκτός και αν και αυτόν το παραδώσαμε ….με τα μνημόνια . Βαρβάρα (συγγνώμη για το ανώνυμος, αλλά δεν καταφέρνω να επιλέξω άλλο προφίλ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Διάβασα το άρθρο πεταχτά, διότι είναι εκνευριστική η ανοησία που το διαπερνά, μα πραγματικά ανατρίχιασα από την απύθμενη ελαφρότητα και την παιδιάστικη επιπολαιότητα που είναι φανερές στην λίστα με τις αναγκαίες ενέργειες πριν την υιοθέτηση του νέου εθνικού νομίσματος. Ένα χαρακτηριστικό σημείο είναι το εξής, αφού ο συντάκτης προτείνει "εθνικοποίηση" του ορυκτού πλούτου της χώρας, δηλαδή αθέτηση των όποιων συμφωνιών υπάρχουν με εταιρείες για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, μετά προτείνει συμφωνίες με το εξωτερικό για την αξιοποίησή τους!!! Προφανώς ο συντάκτης κρίνει εξ' ιδίων τα αλλότρια και νομίζει πως κάποιοι στο εξωτερικό θα είναι τελείως ηλίθιοι, ώστε να πληρώσουν χρήματα σε μια κυβέρνηση προκειμένου να εκμεταλλευθούν ορυκτό πλούτο, τον οποίο η κυβέρνηση αυτή, έχει μόλις αρπάξει από κάποιους άλλους!!! Περαστικά του! Ο Καζάκης καλά θα έκανε να μας πει σε πια κακόμοιρη χώρα και από ποια χούντα εφαρμόστηκαν όλα ή μερικά από αυτά που προτείνει για να μπορέσουμε να δούμε πια ήταν η πορεία της χώρας μετά την λήψη των συγκεκριμένων μέτρων. Αν και οι νοήμονες εύκολα μπορούμε να μαντέψουμε, ΑΠΟΛΥΤΗ φτώχεια, διαχρονική μιζέρια, αυταρχισμός, καταπίεση και εμφύλιες συγκρούσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Παιδιά? Έχετε καταλάβει οτι δεν παράγουμε τίποτα? Εχετε καταλάβει οτι δεν υπήρχαν έτσι έσοδα και προσφέφευγε το κράτος σε δανεισμό? Έχετε καταλαβει οτι τα χρήματγα ουσιαστικά είναι ξένα και οι δανειστές θα τα απαιτήσουν? Και σας ξανα ρωτώ.. Με μονομερείς αποφάσεις σίγουρα οι ξένοι που δεν θα δίξουν κανεναν οίκτο για τον τόπο μας θα απαιτήσουν τα χρηματά τους με σκληρό τρόπο. Θα μας αποκκλείσουν σίγουρα οι αγορές γιατί θα έχει προβληθεί αφερεγγυότητα! Η ΕΕ θα μας κλωτσήσει και θα χάσουμε συμμαχία! Έπειτα, απο τη στιγμή που δε παράγουμε τίποτα θα χρειαστούμε αγαθά.. Πόσο θα μας κοστίζουν? Το ξέρετε οτι το νέο νόμισμα θα είναι πολύ υποτιμημένο? Το ξέρετε οτι θα υπάρχει πρόβλημα συναλλαγών με ξένα σκληρά νομίσματα στις εισαγωγές? Θα μου πείτε θα υπάρχει παραγωγή στον αγροτικό τομέα και στην αλιεία.. Ωράια, και το πετρέλαιο? Πόσο θα εισαγουμε το πετρέλαιο με το νέο υποτιμημένο νόμισμα ? Οι χώρες του ΟΠΕΚ συναλλάσουν μόνο με δολλάριο! έχει στο χρηματοφυλακιό της η τράπεζα της Ελλάδος ? Και αν έχει με πόσο πλεόνασμα? Οι εγχωριοι παραγωγοί θα υποφέρουν.. Θα βρούν το αντίκρισμα στην αύξηση της τιμής και θα υπάρξει εφιαλτικός πληθωρισμός και ανελαστική ζήτηση! θα παγώσει η εγχώρια παραγωγή! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό? ΠΤΩΧΕΥΣΗ! ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ! Θα αδράξουν ευκαιρία οι ξένοι και θα μας τα βουτήξουν μετά όλα! Γιατί? Γιατι υπάρχουν οι ρήτρες στις κωλοδανειακές συμβάσεις! Η μη ρευστοποίηση των κρατικών ομολόγων θα επιφέρει πιστωτικό γεγονός και θα δεσμέυσουν τα πάντα απο τον εθνικό πλούτο και τα προσοδά του (υπηρεσίες, λιμάνια, κρατική βιομηχανία) δε σπάνε έτσι έυκολα οι συμβάσεις σε μεγάλα έργα! Το λέει και ο φίλος παραπάνω! Μιλάμε για χορηγήσεις κεφαλαίων της τάξεως πολλών δίς ευρώ.. Σκεφτείτε και το άλλο? Περιοίκοι εχθροί! Θα σηκώσουν οι Τούρκοι μπαιράκι! Με τι κηροζίνη θα σηκώσουμε τα F16? Με τι πετρέλαιο θα σαλπάρουν οι φρεγάτες? Με τι κάυσιμα θα κινηθεί ο Μ/Κ στρατός? Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα, φίλοι, δάνειο έχω και γώ, θα με συνέφερε να γυρίζαμε στη νεα δραχμή δι οτι το κεφάλαιο που δανείστηκα δεν ήταν απο το εξωτερικό. Το κεφάλαιο στην υποτίμηση θα πληθωριστεί και θα χάσει το αντικρισμά του, σίγουρα! Αλλά οι καταθέτες? Επειτα θα πεινάσω και θα πεινάσουν όλοι. Το μόνο σίγουρο! Είναι αλυσίδα. Τι είναι το πιο σωστό? Δική μου πρόταση απο αυτά που σπουδάζω.. Να υπάρξει fυσικά μεν ανταγωνιστική αγορά για να έρθουν επενδυτές και να μην προσφευγει το κράτος σε κοράκια funds με δανεια αντισταθμισης κινδυνου και παραγωγα CDS. To κράτος όμως να φέρει επενδυτές οπου θα ανταποκρίνονται και αυτοί με τη σειρά τους στις απαιτήσεις του ντόπιου πληθυσμού, όχι με εκχωρίσεις εκποιημένες εναντι πινακίου φακής με αλόγιστη κερδοσκοπία! Να ξεκινήσει άμεσα ο ποιοτικός έλεγχος των προιόντων του πρωτογενούς τομέος μας και να συναφθούν διεθνείς εμπορικές σχέσεις και σε τρίτες χώρες. Να μην υπάρχει άσκοπη αγροτική παραγογή με κίνδυνο το θάψιμο αγροτικών προιόντων .. Η ΕΕ περιορίζει την παραγωγή για εξαγωγές προς βόρειες χώρες βάσει ανταγωνισμού. Επιτέλουν να ξεκινήσει η διαδίκασία εξυγίανσης της βαριάς βιομηχανίας οπως η ναυπηγική ΣΕ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ και όχι να έχουμε τα χάλια όπως τα είχαμε με την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγελιων της Ελευσίνας!.. Να βελιτιωθούν οι παράκτιες υποδομές με εκσυχρονισμό λιμένων και κατασκευή νέων μαρινών! Ερευνα για μίζες που να καταστήσει το χρεός επαχθές! Και όσο για τα δάνεια? Αφου οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί για επισφάλειες υπάρχει η δυνατότητα έυλογου κουρέματος! Οι εγγυήσεις που δώσανε στα κοράκια που πούλησαν φθηνά τα δανειά μας μέσω εταιρειών ειδικών σκοπών και μας τα ξαναζητάνε με την τραπεζική φίρμα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως και τα πληρώνουμε μέσω φορολογίας! ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΟΥΡΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή