Με χαρά βλέπω την δραστηριοποίηση αυτή. Άκουσα και τον κ. Καζάκη χθες (Δευτέρα 20/6/11) στο ραδιόφωνο. Με μεγάλη μου χαρά τον άκουσα να λέει ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει ημερομηνία λήξης, όταν επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει τώρα και ότι ο λόγος είναι να ενωθούν/ενωθούμε όλοι. Όπως, πιστεύω ότι είναι λάθος να εξειδικεύονται τα αιτήματα σε ζητήματα για τα οποία η μεγάλη μερίδα κόσμου διαφωνεί, πχ την έξοδο από την Ε.Ε., επιστροφή στη δραχμή, απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο, εθνικοποιήσεις, δεσμεύσεις κεφαλαίων κλπ., τα οποία είναι κατεξοχήν κομμουνιστικά πρότυπα διακυβέρνησης, αν μου επιτρέπεται.
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η προσπάθεια αυτή θα ήταν πραγματικά παλλαϊκή (ή πανεθνική ή πανελλήνια, όπως θέλετε πείτε το για να περιλαμβάνει όλες τις ιδεολογίες) αν μέναμε στα αιτήματα που μας ενώνουν όλους. Αντιθέτως, τέτοιες εξειδικεύσεις δημιουργούν μειονότητες όπως τόσα χρόνια αποτέλεσαν οι πραγματικά αριστερές ιδεολογίες
Ο Καζάκης είναι διατεθιμένος να κάνει συζήτηση πραγματική με όσους το επιθυμούν. Την Κυριακή ήταν στη Μύκονο γιά να μας ενημερώσει. Δεν νομίζω να αρνηθεί καμμία πρόσκληση σε οποιοδήποτε μέρος αρκεί να έχει τον χρόνο. Κάντε μιά προσπάθεια να τον καλέσετε και να συζητήσετε από κοντά.
1. Η επιστροφή στη δραχμή είναι δεδομένη, αφού η Ευρωζώνη πάει από μόνη της στην αυτοκαταστροφή της. Η (προσωρινή) παραμονή μας χειροτερεύει τη θέση μας (του 98% του πληθυσμού, γιατί υπάρχει κι ένα 2% τοκογλύφοι) κι έχει το τρομακτικό κόστος των "αποκρατικοποιήσεων"-Λεηλασίας του Εθνικού μας Πλούτου. Κι αυτό κι οι απαραίτητες εθνικοποιήσεις των Τραπεζών (αξίζουν σήμερα 6 δις και χρωστάν στο Ελληνικό Δημόσιο 138!) από πού κι ως πού είναι κομμουνιστικά; Μην τρελαθούμε! Επίσης για προστατευτισμό και δασμούς μιλάει ακόμη κι ο Καρατζαφέρης; Κι αυτός κομμουνιστής είναι; 2. Κανείς δεν μιλάει για "απομόνωση απ' τον υπόλοιπο κόσμο". Μόνο η προπαγάνδα της Τραπεζικής Χούντας Παπανδρέου-Βενιζέλου. 3. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν είναι εθνικά επιβεβλημένες και κάποιες δεσμεύσεις κεφαλαίων των μαυραγοριτών; Άσχετα που τα πολλά έχουν γίνει ήδη καπνός. Η "ΔΕΣΜΕΥΣΗ"-ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΟΥ 98% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, με την Κομπίνα του ΔΝΤ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ; Φιλικά.
Το είπα και στο facebook και το επαναλαμβάνω και εδώ. Το λογότυπο δεν μου αρέσει καθόλου μα καθόλου, στην χειρότερη περίπτωση θυμίζει κουκούλωμα και στην καλύτερη πορτοκαλί στρουμφάκια. Τα σύμβολα και η πρώτη εντύπωση είναι το παν σε ο,τιδήποτε καινούριο. Επιφανειακό μεν, σημαντικό δε, αν θέλουμε να μας πάρουν στα σοβαρά.
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο, βοηθάει στο διάλογο και τη σωστή σκέψη. Απαντάω:
1α. Είναι άλλο πράγμα να θεωρείς κάτι δεδομένο και τελείως διαφορετικό να το επιδιώκεις! Το αν είναι δεδομένο ή όχι αυτό θα φανεί στην πορεία των πραγμάτων και κανείς δεν μπορεί να το προδιαγράψει από τώρα. Επισημαίνω μόνο ότι αν ήταν όπως λες δεδομένο θα είχε ήδη καταρρεύσει συναλλαγματικά έναντι όλων των υπολοίπων νομισμάτων, το οποίο όμως δεν έχει γίνει. Σε τι ακριβώς χειροτερεύει η θέση μας, εξήγησέ μου. Πέραν των αποκρατικοποιήσεων με τους όρους που περιγράφεις, στους οποίους κανείς μας δεν συμφωνεί (άλλη -ευρύτερη- συζήτηση εάν πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις ή όχι/και σαφώς το όφελος από αυτές δεν είναι τα λεφτά που θα τσεπώσεις άμεσα, αλλά η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίες από τις ξένες επενδύσεις που θα προκύψουν/ εκτός αν σκέφτεσαι άλλο τρόπο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, τον οποίο με χαρά θα περιμένω να προτείνεις).
1β. Μίλησα για πρότυπα διακυβέρνησης. Και είπα αν μου επιτρέπεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι και ο καπιταλισμός δεν έκανε εθνικοποιήσεις σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές (για παράδειγμα συμφωνείς να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και να μετακυλίσουμε τα χρέη τους σε εμάς?). Ούτε σημαίνει ότι κρίνω κάτι ως σωστό ή λάθος, θα ήταν άκαιρο τελείως. Απλά να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μακριά από δογματισμούς. Όπως λέει και ο κ. Καζάκης να γίνουμε αιρετικοί. Όχι όμως υποθέτω αιρετικοί στη λογική και στην πραγματική διάσταση της ιστορίας. Να προσθέσω μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: η Τουρκία κατάφερε και έχει την ανάπτυξη που έχει γιατί απλά εφάρμοσε το παρόμοιο πρόγραμμα. Ακόμη και σήμερα οι κεμαλιστές (δεν μιλάω για φανατικούς αλλά για ανθρώπους της τουρκικής ελίτ) κατηγορούν τον Ερντογάν ότι ξεπουλάει τη χώρα. Πες μου ποιος έχει δίκιο.
2. Η απομόνωση απ' τον υπόλοιπο κόσμο πιστεύεις δεν θα έλθει όταν χωρίς να έχουμε ακόμη καταφέρει να παράγουμε περισσότερα από όσα καταναλώνουμε αποφασίσουμε να κόψουμε τον δανεισμό? Πετρέλαιο/βενζίνη στο αυτοκίνητο/μηχανή σου πώς θα βάλεις? Εκτός αν σκέφτεσαι να δανειστείς από τους τοκογλύφους/μαυραγορίτες που αναπόφευκτα θα προκύψουν όπως προέκυψαν σε παρόμοιας δυστυχίας καταστάσεις στο παρελθόν. Και μήπως δεν θα είναι απομόνωση πρώτα πρώτα από την υπόλοιπη Ε.Ε. όταν τους πούμε να ξεχάσουν τα χρήματα που μας δάνεισαν? Ή μήπως θεωρείς ότι η Αργεντινή, Κούβα κλπ σήμερα δεν είναι απομονωμένες χώρες?
3. Δεν είναι καθόλου άσχετο ότι έχουν γίνει καπνός. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Πώς θα το εμποδίσεις? Και ποιοι νομίζεις ότι μπορούν να φέρνουν λεφτά (συνάλλαγμα) από το εξωτερικό? Η ναυτιλία, ο τουρισμός και οι εξαγωγές, όλα έχουν σχέση με τον έξω κόσμο. Δέσμευση/αυστηρό έλεγχο έχει κάνει και η Αίγυπτος και τα προβλήματα που δημιούργησε είναι περισσότερα από όσα έλυσε. Αν θέλεις να έχεις σχέσεις με τον έξω κόσμο δεν μπορείς να επιβάλεις τριτοκοσμικές λύσεις. Αυτά ήταν λύσεις πριν πολλά χρόνια. Επιτέλους να βρούμε λύσεις σύγχρονες και όχι να αντιγράφουμε την ιστορία επειδή διαβάσαμε 4-5 βιβλία ή ακούσαμε 5-6 γνώμες δήθεν ειδικών. Και αυτό φυσικά και δεν το λέω για εσένα που ο λόγος σου ήταν ικανοποιητικά επιχειρηματολογικός. Μιλάω για όσους πιστεύουν στα δόγματα και στις μοναδικές αλήθειες.
Ξαναλέω λοιπόν, το θέμα είναι ό,τι γίνεται να γίνει έτσι που να είναι κάλεσμα στην πλειοψηφία. Τα αιτήματα του κόσμου που είναι κοινά πρέπει να μας ενώνουν, δεν χρειαζόμαστε σε αυτή τη φάση να βρούμε ποιος από τους 2 μας έχει δίκιο ή αν ο διπλανός μας έχει άλλη ιδεολογία από εμάς. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάτσουμε να βρούμε πολύ πιο απλά και άμεσα θέματα, που μπορούν να αντιμετωπιστούν τώρα (όχι αύριο και εάν και ίσως και μπορεί) με το λιγότερο δυνατό άλγος για τους αδυνάτους της κοινωνίας μας, τα ζητήματα για τα οποία έχουμε ιστορική υποχρέωση όλοι μας να επιληφθούμε ως λαός και έθνος.
Το "σκουφάκι" στο σήμα είναι καθαρά ένα σύμβολο της γαλλικής επανάστασης. Μπορώ να καταλάβω τον σχετισμό με την επανάσταση, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί "δανείστηκε" ο δημιουργός ένα σύμβολο που προέρχεται τόσο καθαρά από άλλη χώρα. Είναι σαν να βάζαμε τον πύργο του άιφελ. Δεν έχουμε κάτι δικό μας? Αν προλαβαίνετε αλλάξτε το, και αν δεν προλαβαίνετε... πάλι αλλάξτε το :)
Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια όσον αφορά το λογότυπο!! Και η κουκούλα είναι λίγο άκυρη, για το χρώμα δεν το συζητώ και επίσης, επειδή τα σύμβολα πάντα παίζουν κάποιο ρόλο, θα πρέπει να διευκρινιστεί τι ακριβως σημαίνει το τρίγωνο μέσα στον κύκλο και γιατί τοποθετήθηκε μέσα στο συγκεκριμένο λογότυπο. Ϊσως να μην είναι η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθούμε με το μάρκετιγκ, αλλά περισσότερο είναι η στιγμή να ακουστουν οι αποψεις του κόσμου, παρ' όλα αυτά, είναι πολύ σημαντική η πρώτη εικόνα προκειμένου να μη δοθεί αφορμή για αρνητικά σχόλια.
Το logo είναι παλαιομοδίτικο, δεν προσελκύει τη προσοχή γιατί νομίζεις ότι το έχεις ξαναδεί σε κάποιο ψηφοδέλτιο από κόμματα του συρμού,και η "αρχαιολελληνική" γραμματοσειρά παραπέμπει σε εθνικόφρονές. Δυστυχώς στον αιώνα του θεάματος το πακέτο παίζει εξίσου μεγάλη σημασία με την ουσία.
Επίσης δεμ κατάλαβα. Ο κ. Καζάκης κατεβάζει καινούριο κόμμα ή κατεβαίνει σε καινούριο κόμμα? Κρίμα να αναλωθει δυναμικό τόσο πολύτιμο σε κάτι πρώιμο και χωρίς συλλογική στήριξη από τις πλατείες.
Παράδειγμα προς μίμηση, για άλλοι μια φορά οι Ισπανοι.Αυτό είναι το επόμενό τους βήμα μετά τις πλατείες. http://www.democraciaparticipativa.es/ Και με όνομα υπερτοπικό και διαχρονικό. Συλλογική Δημοκρατία. Παρατηρήστε την σεμνη, πρακτική και μοντερνα αισθητική και τοποθέτηση.
Υπόμονη..υπόθεση μηνών είναι οι αλλαγές, αλλα και στην Ισπανία ετοιμάζονταν 4 μήνες συλλογικά και ηλεκτρονικά πριν την 15Μ
@ ostrias 1α. Όντως εκτίμηση είναι η κατάρρευση του ευρώ αλλά συμφωνούν πολλοί με διαφορετικές διαδρομές και ελατήρια, απ' το Ρουμπινί ως το Βαρουφάκη (--> εάν δεν αλλάξει ριζικά η ΕΕ σε πολιτική Ένωση, πράγμα επιεικώς απίθανο). Στην Πολιτική δεν υπάρχει βεβαιότητα, μόνο εκτιμήσεις. Επίσης τις "αποκρατικοποιήσεις" τις περνάς πολύ ελαφρά τη καρδία. Διαφωνείς ότι σ' αυτό το θέμα ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ δεν πρόκειται να κάνουν πίσω οι "εταίροι μας" ακόμη και με την πιο σκληρή και (ας το πούμε δεν είναι ντροπή) πατριωτική διαπραγμάτευση ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ελληνικής Κυβέρνησης; Θέσεις εργασίας, γνώμη μου και πολλών, μπορούν να γίνουν μόνο με τόνωση της εσωτερικής Αγοράς, ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΑΕΡΙΤΖΙΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ των τελευταίων δεκαετιών, αλλά με προστατευτισμό, εθνικό νόμισμα, και λίγο κρατικό παρεμβατισμό. Θα μπορούσε το Κράτος κρατώντας την ενέργεια να "σπρώξει" τη Βιομηχανία με φτηνό ρεύμα, αλλά και να φτιάξει βιομηχανίες οπλικών συστημάτων, κ.α. Αρχικά να επεκταθεί κι αλλού, πχ στην αγροτική παραγωγή βιοντίζελ. Και όχι, άλλη "μαγική" λύση δεν έχω ούτε εγώ, αλλά ούτε και κανένας. 1β. Δε βλέπω πού διαφωνούμε εδώ, φυσικά είναι άδικο να μετακυληθούν ΟΛΑ τα ιδιωτικά χρέη στο Κράτος, αλλά μερικά ναι, πρέπει κατά ένα μέρος τουλάχιστον. Κι επίσης πόσο δίκαιο είναι οι Τράπεζες να έχουν βουτήξει τα τελευταία 2 χρόνια 23 φορές κρατικό χρήμα τη χρηματιστηριακή τους αξία; Για τον Ερντογάν, άστο είναι περίπλοκη υπόθεση. Ναι κατόρθωσε πολλά, αλλά σε μια Τουρκία με διαφθορά (σε ορισμένους κλάδους) χειρότερη κι απ' την ελληνική. Οπότε στο ξεπούλημα που πολλοί τον κατηγορούν δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο. Εν μέρει έχουν δίκιο. 2. Κανείς δεν λέει ότι με την επιστροφή στη δραχμή όλα θα είναι ρόδινα, αντιθέτως στην αρχή θα είναι δύσκολα, κι όλοι μας θα πρέπει να ξεχάσουμε για 1-2 χρόνια τις τωρινές μας συνήθειες, πράγμα που όμως επίσης θα συμβεί και με την εμμονή μας στον προσωρινό ευρωμονόδρομο, μόνο που η ευρω-φτώχεια δεν θα έχει τέλος. Ή πιστεύεις θα γίνει το "θαύμα" που μας λένε, ή πως ξάφνου θα γεννηθεί (σ' αυτήν τη γενιά) η "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη"; Παρόλα αυτά λύσεις υπάρχουν, διακρατικές συμφωνίες για προϊόντα μας αντί ενεργειακών πόρων, παραγωγή αιθανόλης για μίξη με τη βενζίνη, και βιοντίζελ. Και όχι, "όλος ο κόσμος" δεν είναι η ΕΕ κι οι ΗΠΑ. Είμαστε πολύ καλοί πελάτες της ΕΕ. Κι οι ΗΠΑ μας χρειάζονται για στρατηγικούς λόγους, τώρα που η Τουρκία κάνει τις κολοτούμπες της, κι η Ρωσία γουστάρει μια βάση στο Αιγαίο, δεν είμαστε τελείως ξεκρέμαστοι. Και το χω πει δεν συμφωνώ με την πλήρη άρνηση του "χρέους", είναι λάθος. Γενναίο κούρεμα μέσω δραχμοποίησης ναι, αλλά όχι ολοκληρωτικό κανόνι. 3. Ο έλεγχος στη ροή συναλλάγματος ποτέ δεν ήταν 100% πλήρης, και δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Και μεταξύ μας, ό,τι κι αν γίνει, αν υπάρξει κυβέρνηση με βούληση δέσμευσης κινητών αξιών, θα έχουν πρωτύτερα το χρόνο τα περισσότερα κεφάλαια να "πετάξουν". Δεν γίνεται πολιτική Αλλαγή σε μια μέρα, μόνο με κλασικά στρατιωτικά Πραξικοπήματα είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Και φυσικά διαφωνώ με μια άνευ όρων "απαλλοτρίωση", θα μας δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει, και διαφωνώ καίρια με τον Καζάκη σ' αυτό. Μερική δέσμευση με όρους (ομόλογα) όμως ναι να γίνει. Όχι δεν περιμένω σημαντική βοήθεια από εκεί, αλλά έχουμε το κρυφό όπλο της Διασποράς. Πολλοί Έλληνες της Διασποράς θα θελήσουν να επενδύσουν, αυτούς πρέπει να προσελκύσουμε περισσότερο, με ομόλογα με βάση ακίνητη εθνική περιουσία, ή επί του εξορύξιμου χρυσού κ.ά. (το λέει κι ο Καζάκης), που είναι γνωστό ότι υπάρχει αλλά θέλει χρόνο να βγει.
@ ostrias (συνέχεια) Στην τελευταία σου παράγραφο, φυσικά συμφωνώ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, αλλιώς τίποτε δεν κάνουμε. Γι' αυτό κι έχω γίνει μάλλον δυσάρεστος "εδώ μέσα". Σ' αυτήν όμως για δυο ζητήματα, προστατευτισμό κι εθνικό νόμισμα, πρέπει να είμαστε κάθετοι, αλλιώς κοιμίζουμε τον κόσμο. Γιατί δεν βλέπω διαφυγή από το οικονομικό αδιέξοδο διαφορετικά. Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουμε την "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" η οποία, κατά την εκτίμησή μου, δεν πρόκειται να υπάρξει στη διάρκεια της δικιάς μας ζωής...
1α. Μα και οι δύο που αναφέρεις λένε ότι το σχέδιο διάσωσης είναι καταδικασμένο και ότι αν δεν αλλάξει πολιτική κατεύθυνση η Ευρώπη και αν δεν αλλάξει ρότα το σχέδιο διάσωσης τότε υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε κατάρρευση του Ευρώ, γιατί η παραδοχή ότι δεν θα αλλάξει τίποτα είναι εξαιρετικά καταχρηστική. Είναι νομίζω σαφές το πρόβλημα, ή πάμε ως Ε.Ε. σε μορφή ομοσπονδίας (ή τουλάχιστον να γίνουν βήματα προς τα εκεί) ή διαλύεται το οικοδόμημα. Και αυτό επίτρεψέ μου δεν είναι δική μας δυστυχώς απόφαση. Είναι απόφαση πρωτίστως των Γερμανών και Γάλλων. Με την Ισπανία και την Ιταλία να είναι απέναντι σε μία τέτοια προοπτική. Πάντως αυτό είναι αποκλειστικά το δίλημμα για όλους. Και ξαναλέω, εάν οι αγορές είχαν μυριστεί πλήρη ανικανότητα πολιτικών και απροθυμία για τέτοια ρότα αυτή τη στιγμή το Ευρώ θα είχε καταρρεύσει ήδη, οι αγορές κινούνται πάντα με προσδοκίες και τις κεφαλαιοποιούν εκ των προτέρων. Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων δεν το προσπέρασα, αντιθέτως τόνισα ότι τα πλεονεκτήματά τους είναι άλλα από τα άμεσα οφέλη και εννόησα επίσης ότι όσο καθυστερούμε τόσο η τιμή θα πέφτει και οι όροι θα γίνονται δυσμενέστεροι. Άρα χρειάζεται να πάρουμε ως λαός μία απόφαση επ’αυτού, τώρα. Γιατί όσο καθυστερούμε χάνουμε. Όπως είπε κάποιος κινέζος επενδυτής, γιατί να επενδύσω τώρα όταν βλέπω ότι μετά από 3 χρόνια όλα θα είναι στο 10% της αξίας τους? Οι προτάσεις σου ανάπτυξης είναι απόλυτα σωστές, αλλά δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμες με τον τρόπο που περιγράφεις διότι η διαφθορά είναι μεγάλη και αυτό αλλάζει μόνο με ένα σοκ. Αν μείνει η ενέργεια κρατικό μονοπώλιο οι απίθανοι τύποι (εντός και εκτός) που τρώνε σε βάρος μας (ακόμη και σήμερα) θα είναι εκεί και αύριο. 1β. Έχω διαφωνία ως προς το θέμα των τραπεζών. Αλλά αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Μόνο ένα απλό να σου πω, οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα σε κίνδυνο επειδή οδηγήθηκαν από το κράτος να αγοράσουν τα ομόλογά τους. Πιστεύεις ότι ήταν επιλογή τους να έχουν τόσο τεράστιο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων? Το «ξεπούλημα» της Τουρκίας από την άλλη οδήγησε πρώτον το σάπιο πολιτικό και οικονομικό τους σύστημα σε κατάρρευση και δεύτερον σε ανάπτυξη και αναδιανομή πλούτου. Δηλαδή μεγάλωσε η πίτα. Πράγμα που δεν συμβαίνει όταν υπάρχει κρατισμός.
2. Σε μία τέτοια περίπτωση τα πράγματα θα είναι απίστευτα δύσκολα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, άμεσα, δεν ξέρω τι θα γίνει μετά από 3-5 χρόνια. Και αυτό στο λέει άνθρωπος που θα κερδίσει από την επάνοδο σε εθνικό νόμισμα. Αλλά πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε και με τη λογική του συνανθρώπου επιτέλους και να μην βλέπουμε νούμερα ή να ευχόμαστε «λαμπρές στιγμές ιστορίας» σε βάρος του διπλανού μας. Για μένα το ζήτημα είναι απλό. Απλά θυμήσου με τι επιτόκιο δανειζόσουν προ Ευρώ και πόσοι αγόρασαν σπίτια την τελευταία δεκαετία εξαιτίας των επιτοκίων αυτών. Το ότι κάποιοι δανείστηκαν πάνω από τις δυνατότητές τους σε αυτό δεν φταίει το Ευρώ αλλά η καταναλωτική κοινωνία μας και το κακό τους το κεφάλι. Αν δεν καταρρεύσει το Ευρώ, τότε μας συμφέρει να παραμείνουμε. Όλα τα υπόλοιπα που λες να κάνουμε αν βγούμε, όλα όμως, γίνονται και εντός Ευρώ. Ας τα κάνουμε πρώτα και μετά βλέπουμε αν πρέπει να βγούμε ή όχι. Όσον αφορά τα εθνικά θέματα διαφωνώ ότι αυτός είναι λόγος να παραμείνουμε εντός Ε.Ε. Κανείς δεν θα φροντίσει τα θέματα αυτά για εμάς. Εμείς πρέπει να τα κυνηγάμε. Άλλο πράγμα αν υπάρξει ομοσπονδοποίηση, τότε -λογικά- θα υπάρξει τέτοιο επιχείρημα, τώρα δεν υπάρχει. Το ίδιο ισχύει και για τις τρίτες χώρες. Άλλο πράγμα φυσικά να ακροβατείς διπλωματικά μεταξύ τους προς όφελός σου. Εδώ όμως δεν γίνονται τα βασικά, θα γίνουν οι ακροβασίες? 3. Μα τα κεφάλαια όσων είναι στο σύστημα έχουν ήδη πετάξει, ήδη από πέρσι την άνοιξη. Και μετά μπήκαν και άλλοι στο χορό. Όσον αφορά το πραξικόπημα, αυτό ενέχει βία και επομένως είναι εκτός συζήτησης. Δεν μπορώ να δεχτώ το 10% του πληθυσμού να κάνει κουμάντο στο υπόλοιπο 90%. Άλλο πράγμα η συζήτηση περί δημοκρατίας, εγγενών προβλημάτων της και παθογενειών. Με την έννοια δέσμευση ομολόγων χρειάζομαι επεξήγηση ως προς το τι εννοείς, αν γίνει στάση πληρωμών τα ομόλογα θα έχουν μηδενική αξία. Αν εκδόσεις νέα ομόλογα ποιος θα αγοράσει με χαμηλό επιτόκιο? Για να είμαστε ακριβείς δεν θα αγοράσει κανείς με κανένα επιτόκιο εκτός αν είναι εξωφρενικά ψηλό. Ούτε η διασπορά. Ιδίως σε περίπτωση που έχει καταλυθεί η δημοκρατία. Τώρα για τους πόρους, χρυσό, πετρέλαιο κλπ. ας τα δούμε πρώτα και τα συζητάμε. Άσε που αυτά και τώρα αν υπήρχε πίεση από τον κόσμο θα γινόταν. Διέξοδοι πραγματικά υπάρχουν, οι προτάσεις που πέφτουν είναι πολλές, όμως εμείς πάσχουμε τώρα από ενέργειες. Ας γίνουν κάποια βασικά και μετά εξετάζουμε τις διεξόδους. Αυτή είναι η γνώμη μου. Και όλοι μας να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά σημεία, να τα εφαρμόσουμε και μετά να δούμε τις επιλογές μας, χωρίς πίεση και χωρίς τον παράγοντα τύχη να είναι τόσο ψηλά στα κριτήρια όπως σήμερα.
παιδιά όσοι λένε για το λογότυπο, μπορούν πολύ απλά να πάνε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη και να θέσουν θέμα αλλαγής του. Αν όλα αποφασίζονται δημοκρατικά δεν υπάρχει πρόβλημα σε τίποτα. Σημασία έχει η δημοκρατία στην πράξη κι όχι τα σύμβολα.
1α. Και οι δύο πολύ καλοί οικονομολόγοι (και δεν είναι μόνο αυτοί) βλέπουν το αδιέξοδο, ο Βαρουφάκης δεν έχει συνειδητοποιήσει ό,τι κι εσύ, ότι στην παρούσα γενιά ο Βορράς δεν θέλει πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Βολεύεται, για την ώρα (Γερμανία-Ολλανδία) από τη νομισματική ένωση, γιατί μέσω αυτής απομυζά πόρους απ' τους υπόλοιπους, μόλις "κάνουν ταμείο", δεν θα την θέλουν ούτε αυτήν. (Φυσικά μιλάμε για ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ) Για τις αγορές, που λες, μακάρι να "σκέπτονταν" τόσο μακροπρόθεσμα, δυστυχώς έχουν πολύ κοντή μνήμη και πολύ κοντή προοπτική, κι αυτό δεν ήρθε από μόνο του, είναι στη φύση της Οικονομίας-Καζίνο. Εδώ υπάρχει όντως ένα καλό ερώτημα. Θα σταματήσει η Οικονομία-Καζίνο; Μακροπρόθεσμα, που θα είμαστε όλοι νεκροί, σίγουρα, αλλά για την ώρα βλέπεις τέτοια βούληση; Δυστυχώς οι κυβερνήσεις σε ΕΕ-ΗΠΑ ελέγχονται ασφυκτικά από τα Funds που ακόμη βολεύονται να τζογάρουν και κοντρατζογάρουν. Γιατί μ' αυτόν τον τρόπο κερδίζουν πολύ περισσότερα από επενδύσεις πραγματικής Οικονομίας. Για τις "αποκρατικοποιήσεις" έχουμε άλλη οπτική. Κι εγώ ήμουν της γνώμης "αν μπορούμε τα πάντα να φύγουν απ' τον κρατικό έλεγχο" Η εμπειρία του 2008 μου άλλαξε ριζικά γνώμη. Υπάρχουν αγαθά που με κατάλληλο μανιπουλάρισμα γίνονται ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, όπως ο έλεγχος ροής της ρευστότητας στην τρέχουσα παγκόσμια κρίση, και πρέπει να ελέγχονται κοινωνικά, σε τοπικό επίπεδο, απ' τη Διεθνή Κοινότητα στο διεθνές. Όπως τα πυρηνικά, τα οπλικά συστήματα, τα ναρκωτικά, η ενέργεια, η διαθεσιμότητα κι η ποιότητα των τροφίμων. Μερικά υλικά είναι πολύ επικίνδυνα να τα αφήνουμε στα χέρια σπεκουλαδόρων, έτοιμων να διαφθείρουν τους πάντες. Για τη διαφθορά, δεν έχεις άδικο να προβληματίζεσαι, αλλά θα ζήσουμε μ' αυτήν, προσπαθώντας να την περιορίζουμε. Με σκληρές ποινές, δεν γίνεται αλλιώς. Όπως ο παππούς του Μαζιταφάγαμε, για ένα διάστημα ίσως.
1β Για τις "καημένες τις Τράπεζες" που "αναγκάστηκαν" να αγοράσουν τα (τοξικά) ελληνικά ομόλογα. Έλα τώρα, λίγα βγάλανε από τα ψηλά τους επιτόκια (για χρήμα που παίρναν σχεδόν τζάμπα από την ΕΚΤ!) και το σπεκουλάρισμα στα CDS; Ή από τη γενναία κρατική επιδότησή τους; Αντιθέτως, έχουν ρουφήξει πάρα πολύ χρήμα από την ελληνική Οικονομία, παίξανε επικίνδυνα, οι μέτοχοί τους βγάλανε τα τρελά τους, αλλά τα μαγαζιά τελικά (κι οι ταλαίπωροι καταθέτες τους) φαλίρισαν. Έχουμε ουσιαστικά deja vu τις "προβληματικές" 70ς-80ς επί χίλια και βάλε. Θεωρώ το ότι δεν βρίσκονται ακόμη υπό κρατικό έλεγχο, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Χούντας Παπανδρέου.
Για την Τουρκία, σου θυμίζω ήταν μια χώρα με πλούτο που δεν τον γνώριζε καν, βρέθηκε να αναπτύσσεται βιομηχανικά σε μια εποχή που Ευρώπη-ΗΠΑ παρήκμαζαν, και είχε δικό της νόμισμα, που το υποτίμησε και μετά τη "νέα λίρα". Και όπως ξέρεις ένας απ' τους κινδύνους που την απειλούν είναι η υπερθέρμανση κι η πιθανή έκρηξη της τραπεζικής της φούσκας. Κάτι που δεν θα υπήρχε με κρατικό-κοινωνικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, που στο ξαναλέω, μετά την τρομακτική εμπειρία του 2008, καλό είναι κι όσοι διαφωνείτε ακόμη, να το ξανασκεφτείτε.
2. Χαίρομαι που δεν συμμετέχεις στην παράνοια ότι και καλά η ΕΕ "εγγυάται τα σύνορά μας". Για το παράδειγμα των χαμηλών επιτοκίων εντός ευρώ, θα διαφωνήσω. Τι να τα κάνεις τα χαμηλά επιτόκια σε μια οικονομική Έρημο; Σαν να λες στον άνεργο "ξέρεις φτηνήνανε οι Ρολς Ρόυς". Δεν αντιλέγω ότι ο πληθωρισμός της δραχμής (αρχικά θα είναι αναπόφευκτος, αν κι όχι τόσο τραγικός όσο παρουσιάζεται ΑΝ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ) δυσκολεύει την επιχειρηματικότητα, αλλά δεν την αναιρεί τελείως. Και δεν είναι απαραίτητο να κρατήσει για πάντα. Ναι είχαμε τρομερό πληθωρισμό από το '73-81 λόγω των δυο πρώτων πετρελαϊκών κρίσεων, που ήταν ένα σοκ χειρότερο κι από το Κραχ του 2008 για όλον το βιομηχανικό Κόσμο. Κανείς δεν το περίμενε, κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος. Από το '81 και μετά δυστυχώς τα αίτια του πληθωρισμού ήταν η γνωστή ποιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων, αυτών που δόμησαν το πελατειακό Κράτος που πλέον έχει καταρρεύσει. Δεν είναι αυτό λόγος να μη γυρίσουμε στη δραχμή. Καλύτερα να έχουμε δυσκολίες στην επιχειρηματικότητα, παρά μια Κοινωνία διαλυμένη, ένα Καθεστώς που θα στηρίζεται πια μόνο στη βία, σε τέτοιες συνθήκες τι επιχειρηματικότητα μπορεί ν' ανθίσει; Δεν είναι μόνο τα οικονομικά μεγέθη που πρέπει να μας απασχολούν, είναι κι οι άνθρωποι. Κι επιμένω, το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι πρόβλημα ισοζυγίου πληρωμών. Αυτό γεννά την ύφεση, την υπερχρέωση, την κοινωνική διάλυση. Εντός ευρώ δεν διορθώνεται με τίποτε, οπότε η έξοδος απ' αυτό δικαιολογεί κάθε κόστος. Γιατί θα αποδώσει το πολύ σε 5 χρόνια. Έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους πολύ καλά εκπαιδευμένους που φυτοζωούν άνεργοι, εκατομμύρια στρέμματα που αντί να αξιοποιούνται ρημάζουν ή σπέρνονται με φωτοβολταϊκά. Όλα αυτά είναι ΧΑΜΕΝΟΙ ΠΟΡΟΙ. Που αν τους χρησιμοποιήσουμε θα κερδίσουμε όλοι.
3. Για τα κεφάλαια που πέταξαν, έχουμε ήδη συμφωνήσει, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά απ' αυτά. Τα κεφάλαια μεσαίων και μικρών ραντιέρηδων έχουν απομείνει, που είναι δυσκίνητα. Το πραξικόπημα το έφερα σαν ακαδημαϊκό παράδειγμα, οι μόνοι που μπορούν να κάνουν στρατιωτική επέμβαση σήμερα στην Ελλάδα είναι οι "κακοί", οπότε δεν μας συμφέρει κιόλας. Εννοούσα πως ακόμη κι αν τα κεφάλαια δεν είχαν πετάξει, κι όλα πηγαίνανε καλά για ένα Δημοκρατικό Μέτωπο, μέχρι αυτό να βρεθεί στην εξουσία, οι μεγαλοραντιέρηδες θα είχαν όλο το χρόνο να φυγαδεύσουν ο,τι κινείται. Πάντως είναι ατυχής η αποστροφή σου για 10% που τυραννάει το 90%. Σήμερα ένα <2% έχει επιβάλλει μια στυγνή δικτατορία στο >98%. Δεν αντιπροτείνω τη δικτατορία του 10% όπως μου καταλογίζεις, όλοι ξέρουμε ότι τελικά σε αδιέξοδο θα οδηγούσε. Αν θέλεις ρίξε μια ματιά εδώ --> http://kvezdrevanis.blogspot.com/2011/06/blog-post_20.html
1. Αντί του "Φρυγικού" σκούφου, ένα ξεκάθαρα Ελληνικό (νεώτερο ή αρχαίο) σύμβολο, (κατανοητό απ' όλους με μια ματιά), που θα μας ενέπνεε για εθνική δράση -όχι για ύπνο, θα ήταν 1000 φορές προτιμότερο.
2. Στην αφίσσα επίσης, η Ελληνική σημαία θα έπρεπε να απεικονίζεται ως έχει με τις λωρίδες της και όχι αλλαγμένη.
Παρακαλώ δώστε τη μέγιστη προσοχή στα σύμβολα που κάθε άλλο παρά ασήμαντα είναι και αναθεωρήστε.
Να πω και εγώ την άποψη μου.Το όλο εγχείρημα της δημιουργίας του Ε.ΠΑ.Μ δεν είναι εύκολο πράγμα γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του λαού είναι αγκυλωμένο,βέβαια και αυτό το κομμάτι θα το συνθλίψει η λαίλαπα που έρχεται αλλά για όλους εμάς που αντιλαμβανόμαστε τι θα συμβεί δεν μπορούμε να περιμένουμε και το κυριώτερο να μη χρονοτριβήσουμε σε θεωρητικά θέματα και αντεγκλίσεις που δεν θα βοηθήσουν.Πάμε όλοι μαζί και μετα όταν ξεκαθαρίσει η βρώμα ο καθένας στην μερια του. Οι προθέσεις των τοκογλύφων είναι ξεκάθαρες.Σε πρώτη φάση μοντέλο Τσεχίας 300 ευρουλάκια τον μήνα (και αυτά αν υπάρχουν) και πλήρης κατάργηση του 8ώρου (αναφέρεται ξεκάθαρα 2ωρος επιπλέον εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή) και πάμε παρακάτω στο επιθυμητό αποτέλεσμα την ΚΙΝΕΖΟΠΟΊΗΣΗ. Διαβάζω τους ενδοιασμούς σας στα σχόλια καλά κάνετε και τις έχετε αλλά δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Νάστε καλά και πάμε με δύναμη να γλυτώσουμε από τα νύχια του 4ου ΡΑ'Ι'Χ.
Είναι σοβαρές οι προτάσεις σας: "βασικός στόχος η ανατροπή του καθεστώτος..", "καταρχάς δεν συζητάμε για εκλογές".. Αν και μέχρι πρότεινος συμφωνούσα σε αρκετά σημεία μαζί σας, δυστυχώς κατ'εμέ είναι επικίνδυνη αυτή η στάση. Τέτοιες θέσεις, μπορούν εν δυνάμει να προκαλέσουν μέχρι και νέες εμφύλιες καταστάσεις... Γιατί κύριε Καζάκη δεν συζητάτε (πολύ απόλυτη δήλωση που μου θυμίζει προηγούμενες περίεργες και σκοτεινές περιόδους) για εκλογές. Ερωτώ εσάς και τους απανταχού υποστηριχτές σας, ποιος νομίζετε ότι είστε και τολμάτε να αναφέρετε ότι θα χρησιμοποιήσετε μη δημοκρατικά μέσα στο ονομά της αλλάγης; Ο λαός στο συνολό του οφείλει και μπορεί να εκφράσεί την αποδοκιμασία του στο παρόν σαθρό πολιτικό σύστημα μέσω ελεύθερων εκλογών. Ακόμα και ο Ούγκο Τσάβες στην Βενεζουέλα, Ο Ραφαέλ Κορέα στον Ισημερινό, ο Νέστορ Κίρχνερ (και σήμερα η γυναίκα του Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ) στην Αργεντινή, ο Έβο Μοράλες στην Βολιβία χρησιμοποιούν δημοκρατικές διαδικασίες. Εσείς τι ζητάτε; Ακόμα και το 70% των Ελλήνων να σας στηρίξει θα υπάρχει και η αντίθετη άποψη (εν δυνάμει εμφύλιος δηλαδή). Ανατριχιάζω και μόνο στην ιδέα ενός τρόπο τινά πραξικοπήματος και από σήμερα χάσατε την στηριξή μου.
Σας παραπέμπω στη συνεντευξή σας που μετά το 9 λεπτό γίνεται άκρως επικίνδυνη και θλίβομαι βαθύτατα γι'αυτό, γιατι για εμένα προσωπικά υπήρξατε μια ελπίδα με κάποιες θέσεις που τις θεωρώ αρκετά ρηξικέλευτες και με βρίσκουν σύμφωνο. (http://www.youtube.com/watch?v=muK2k0wWRlU&feature=share).
Με την λογική σου θες να μας πεις ότι αν αύριο γινόντουσαν εκλογές θα σωνόμασταν, λες και θα έρθει ξαφνικά η επιφώτιση στα κόμματα ή θα σταματήσει ξαφνικά η προπαγάνδα των οικονομικά ισχυρών μέσα από τα ΜΜΕ που δεν θα θέλουν με τίποτα τέτοιες αλλαγές που είναι εντελώς αντίθετες με τα συμφέροντά τους και με μεγαλύτερο κίνδυνο να δημιουργηθούν δύο πόλοι αντίθετοι μεταξύ τους μέσα σε ένα κλίμα που θα το διαμορφώνουν ανάλογα με το πως θα τους βολεύει.
Αλλά προφανώς ενοχλείσαι με κάποιους από τους στόχους που θέτει το κίνημα γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η αντίδρασή σου.
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 Καλεί τον Καζάκη ως πακέτο μεγάλης τηλεθέασης.Τον σαλαμοποιεί όμως διακόπτωντας καθε 2 λεπτά για διαφημίσεις !!! =Δηλαδή τον πουλάει με το σταγονόμετρο !!! Προκειμένου να κρατά τους τηλεθεατές καρφομένους , να ακούσουν την επόμενη φράση του Καζάκη .... Το γλειοδέστερο, είναι ότι αυτά που μεσολαβούν στα λεγόμενα του Καζάκη, είναι τόσο γελεία .... Εδώ είναι προφανές: Ο Παπαδάκης σαν παλιά π... είπε του Κυρια... "Θα φέρω Καζάκη νακονομήσουμε" Και τον αφεντικό του είπε: Φέρτον .. Αλλά φρόντησε να μην το διαλύσουμε το μαγαζί !!....
Θα το βρείτε αρκετά παλιομοδίτικο αν σας ρωτήσω τι προβλέπεται για όσους συνειδητά απέχουν από sites "κοινωνικής δικτύωσης" τύπου facebook;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν απέχεις από sites "κοινωνικής δικτύωσης" τύπου facebook ... καλά κάνεις ... υπάρχει και Ζωή εκτός Διαδικτύου ... :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήδες και το Δίκτυο Κ.Α.Π.Α = Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Περιφερειακής Ανάπτυξης.
www.diktio-kapa.dos.gr
απ'όσο γνωρίζω θα ανέβει κανονικό σάιτ σε μερικές μέρες. είπαν για πέμπτη παρασκευή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείτε να δημιουργήσετε ένα ψεύτικο λογαριασμό στο facebook, χωρίς φωτό και πραγματικά στοιχεία. Δεν κοστίζει τίποτα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε χαρά βλέπω την δραστηριοποίηση αυτή. Άκουσα και τον κ. Καζάκη χθες (Δευτέρα 20/6/11) στο ραδιόφωνο. Με μεγάλη μου χαρά τον άκουσα να λέει ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει ημερομηνία λήξης, όταν επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει τώρα και ότι ο λόγος είναι να ενωθούν/ενωθούμε όλοι. Όπως, πιστεύω ότι είναι λάθος να εξειδικεύονται τα αιτήματα σε ζητήματα για τα οποία η μεγάλη μερίδα κόσμου διαφωνεί, πχ την έξοδο από την Ε.Ε., επιστροφή στη δραχμή, απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο, εθνικοποιήσεις, δεσμεύσεις κεφαλαίων κλπ., τα οποία είναι κατεξοχήν κομμουνιστικά πρότυπα διακυβέρνησης, αν μου επιτρέπεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι απόλυτα βέβαιος ότι η προσπάθεια αυτή θα ήταν πραγματικά παλλαϊκή (ή πανεθνική ή πανελλήνια, όπως θέλετε πείτε το για να περιλαμβάνει όλες τις ιδεολογίες) αν μέναμε στα αιτήματα που μας ενώνουν όλους. Αντιθέτως, τέτοιες εξειδικεύσεις δημιουργούν μειονότητες όπως τόσα χρόνια αποτέλεσαν οι πραγματικά αριστερές ιδεολογίες
http://www.youtube.com/watch?v=p-6xZaR2vc8&feature=player_embedded#t=7s
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Καζάκη, τα blogs υπάρχουν για να γίνεται και συζήτηση με τους σχολιαστές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δεν βλέπω να συζητάτε...
Ο Καζάκης είναι διατεθιμένος να κάνει συζήτηση πραγματική με όσους το επιθυμούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην Κυριακή ήταν στη Μύκονο γιά να μας ενημερώσει.
Δεν νομίζω να αρνηθεί καμμία πρόσκληση σε οποιοδήποτε μέρος αρκεί να έχει τον χρόνο.
Κάντε μιά προσπάθεια να τον καλέσετε και να συζητήσετε από κοντά.
Το ΣτΕ απέρριψε όλες τις προσφυγές κατά του μνημονίου
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://news247.gr/ellada/politiki/ste_nomimo_to_mnhmonio.1111237.html
@ ostrias
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Η επιστροφή στη δραχμή είναι δεδομένη, αφού η Ευρωζώνη πάει από μόνη της στην αυτοκαταστροφή της. Η (προσωρινή) παραμονή μας χειροτερεύει τη θέση μας (του 98% του πληθυσμού, γιατί υπάρχει κι ένα 2% τοκογλύφοι) κι έχει το τρομακτικό κόστος των "αποκρατικοποιήσεων"-Λεηλασίας του Εθνικού μας Πλούτου. Κι αυτό κι οι απαραίτητες εθνικοποιήσεις των Τραπεζών (αξίζουν σήμερα 6 δις και χρωστάν στο Ελληνικό Δημόσιο 138!) από πού κι ως πού είναι κομμουνιστικά; Μην τρελαθούμε! Επίσης για προστατευτισμό και δασμούς μιλάει ακόμη κι ο Καρατζαφέρης; Κι αυτός κομμουνιστής είναι;
2. Κανείς δεν μιλάει για "απομόνωση απ' τον υπόλοιπο κόσμο". Μόνο η προπαγάνδα της Τραπεζικής Χούντας Παπανδρέου-Βενιζέλου.
3. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν είναι εθνικά επιβεβλημένες και κάποιες δεσμεύσεις κεφαλαίων των μαυραγοριτών; Άσχετα που τα πολλά έχουν γίνει ήδη καπνός. Η "ΔΕΣΜΕΥΣΗ"-ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΟΥ 98% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, με την Κομπίνα του ΔΝΤ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ;
Φιλικά.
Το είπα και στο facebook και το επαναλαμβάνω και εδώ. Το λογότυπο δεν μου αρέσει καθόλου μα καθόλου, στην χειρότερη περίπτωση θυμίζει κουκούλωμα και στην καλύτερη πορτοκαλί στρουμφάκια. Τα σύμβολα και η πρώτη εντύπωση είναι το παν σε ο,τιδήποτε καινούριο. Επιφανειακό μεν, σημαντικό δε, αν θέλουμε να μας πάρουν στα σοβαρά.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Κωστής Βεζδρεβάνης
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για το σχόλιο, βοηθάει στο διάλογο και τη σωστή σκέψη. Απαντάω:
1α. Είναι άλλο πράγμα να θεωρείς κάτι δεδομένο και τελείως διαφορετικό να το επιδιώκεις! Το αν είναι δεδομένο ή όχι αυτό θα φανεί στην πορεία των πραγμάτων και κανείς δεν μπορεί να το προδιαγράψει από τώρα. Επισημαίνω μόνο ότι αν ήταν όπως λες δεδομένο θα είχε ήδη καταρρεύσει συναλλαγματικά έναντι όλων των υπολοίπων νομισμάτων, το οποίο όμως δεν έχει γίνει. Σε τι ακριβώς χειροτερεύει η θέση μας, εξήγησέ μου. Πέραν των αποκρατικοποιήσεων με τους όρους που περιγράφεις, στους οποίους κανείς μας δεν συμφωνεί (άλλη -ευρύτερη- συζήτηση εάν πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις ή όχι/και σαφώς το όφελος από αυτές δεν είναι τα λεφτά που θα τσεπώσεις άμεσα, αλλά η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίες από τις ξένες επενδύσεις που θα προκύψουν/ εκτός αν σκέφτεσαι άλλο τρόπο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, τον οποίο με χαρά θα περιμένω να προτείνεις).
1β. Μίλησα για πρότυπα διακυβέρνησης. Και είπα αν μου επιτρέπεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι και ο καπιταλισμός δεν έκανε εθνικοποιήσεις σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές (για παράδειγμα συμφωνείς να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και να μετακυλίσουμε τα χρέη τους σε εμάς?). Ούτε σημαίνει ότι κρίνω κάτι ως σωστό ή λάθος, θα ήταν άκαιρο τελείως. Απλά να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μακριά από δογματισμούς. Όπως λέει και ο κ. Καζάκης να γίνουμε αιρετικοί. Όχι όμως υποθέτω αιρετικοί στη λογική και στην πραγματική διάσταση της ιστορίας. Να προσθέσω μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: η Τουρκία κατάφερε και έχει την ανάπτυξη που έχει γιατί απλά εφάρμοσε το παρόμοιο πρόγραμμα. Ακόμη και σήμερα οι κεμαλιστές (δεν μιλάω για φανατικούς αλλά για ανθρώπους της τουρκικής ελίτ) κατηγορούν τον Ερντογάν ότι ξεπουλάει τη χώρα. Πες μου ποιος έχει δίκιο.
2. Η απομόνωση απ' τον υπόλοιπο κόσμο πιστεύεις δεν θα έλθει όταν χωρίς να έχουμε ακόμη καταφέρει να παράγουμε περισσότερα από όσα καταναλώνουμε αποφασίσουμε να κόψουμε τον δανεισμό? Πετρέλαιο/βενζίνη στο αυτοκίνητο/μηχανή σου πώς θα βάλεις? Εκτός αν σκέφτεσαι να δανειστείς από τους τοκογλύφους/μαυραγορίτες που αναπόφευκτα θα προκύψουν όπως προέκυψαν σε παρόμοιας δυστυχίας καταστάσεις στο παρελθόν. Και μήπως δεν θα είναι απομόνωση πρώτα πρώτα από την υπόλοιπη Ε.Ε. όταν τους πούμε να ξεχάσουν τα χρήματα που μας δάνεισαν? Ή μήπως θεωρείς ότι η Αργεντινή, Κούβα κλπ σήμερα δεν είναι απομονωμένες χώρες?
3. Δεν είναι καθόλου άσχετο ότι έχουν γίνει καπνός. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Πώς θα το εμποδίσεις? Και ποιοι νομίζεις ότι μπορούν να φέρνουν λεφτά (συνάλλαγμα) από το εξωτερικό? Η ναυτιλία, ο τουρισμός και οι εξαγωγές, όλα έχουν σχέση με τον έξω κόσμο. Δέσμευση/αυστηρό έλεγχο έχει κάνει και η Αίγυπτος και τα προβλήματα που δημιούργησε είναι περισσότερα από όσα έλυσε. Αν θέλεις να έχεις σχέσεις με τον έξω κόσμο δεν μπορείς να επιβάλεις τριτοκοσμικές λύσεις. Αυτά ήταν λύσεις πριν πολλά χρόνια. Επιτέλους να βρούμε λύσεις σύγχρονες και όχι να αντιγράφουμε την ιστορία επειδή διαβάσαμε 4-5 βιβλία ή ακούσαμε 5-6 γνώμες δήθεν ειδικών. Και αυτό φυσικά και δεν το λέω για εσένα που ο λόγος σου ήταν ικανοποιητικά επιχειρηματολογικός. Μιλάω για όσους πιστεύουν στα δόγματα και στις μοναδικές αλήθειες.
Ξαναλέω λοιπόν, το θέμα είναι ό,τι γίνεται να γίνει έτσι που να είναι κάλεσμα στην πλειοψηφία. Τα αιτήματα του κόσμου που είναι κοινά πρέπει να μας ενώνουν, δεν χρειαζόμαστε σε αυτή τη φάση να βρούμε ποιος από τους 2 μας έχει δίκιο ή αν ο διπλανός μας έχει άλλη ιδεολογία από εμάς. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάτσουμε να βρούμε πολύ πιο απλά και άμεσα θέματα, που μπορούν να αντιμετωπιστούν τώρα (όχι αύριο και εάν και ίσως και μπορεί) με το λιγότερο δυνατό άλγος για τους αδυνάτους της κοινωνίας μας, τα ζητήματα για τα οποία έχουμε ιστορική υποχρέωση όλοι μας να επιληφθούμε ως λαός και έθνος.
Σχετικά με το λογότυπο: είναι αλήθεια ότι θυμίζει πορτοκαλί στρουμφάκια... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το facebook, σήμερα υπάρχει, αύριο όχι...
Το "σκουφάκι" στο σήμα είναι καθαρά ένα σύμβολο της γαλλικής επανάστασης. Μπορώ να καταλάβω τον σχετισμό με την επανάσταση, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί "δανείστηκε" ο δημιουργός ένα σύμβολο που προέρχεται τόσο καθαρά από άλλη χώρα. Είναι σαν να βάζαμε τον πύργο του άιφελ. Δεν έχουμε κάτι δικό μας? Αν προλαβαίνετε αλλάξτε το, και αν δεν προλαβαίνετε... πάλι αλλάξτε το :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια όσον αφορά το λογότυπο!! Και η κουκούλα είναι λίγο άκυρη, για το χρώμα δεν το συζητώ και επίσης, επειδή τα σύμβολα πάντα παίζουν κάποιο ρόλο, θα πρέπει να διευκρινιστεί τι ακριβως σημαίνει το τρίγωνο μέσα στον κύκλο και γιατί τοποθετήθηκε μέσα στο συγκεκριμένο λογότυπο. Ϊσως να μην είναι η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθούμε με το μάρκετιγκ, αλλά περισσότερο είναι η στιγμή να ακουστουν οι αποψεις του κόσμου, παρ' όλα αυτά, είναι πολύ σημαντική η πρώτη εικόνα προκειμένου να μη δοθεί αφορμή για αρνητικά σχόλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο logo είναι παλαιομοδίτικο, δεν προσελκύει τη προσοχή γιατί νομίζεις ότι το έχεις ξαναδεί σε κάποιο ψηφοδέλτιο από κόμματα του συρμού,και η "αρχαιολελληνική" γραμματοσειρά παραπέμπει σε εθνικόφρονές. Δυστυχώς στον αιώνα του θεάματος το πακέτο παίζει εξίσου μεγάλη σημασία με την ουσία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης δεμ κατάλαβα. Ο κ. Καζάκης κατεβάζει καινούριο κόμμα ή κατεβαίνει σε καινούριο κόμμα?
Κρίμα να αναλωθει δυναμικό τόσο πολύτιμο σε κάτι πρώιμο και χωρίς συλλογική στήριξη από τις πλατείες.
Παράδειγμα προς μίμηση, για άλλοι μια φορά οι Ισπανοι.Αυτό είναι το επόμενό τους βήμα μετά τις πλατείες.
http://www.democraciaparticipativa.es/
Και με όνομα υπερτοπικό και διαχρονικό. Συλλογική Δημοκρατία. Παρατηρήστε την σεμνη, πρακτική και μοντερνα αισθητική και τοποθέτηση.
Υπόμονη..υπόθεση μηνών είναι οι αλλαγές, αλλα και στην Ισπανία ετοιμάζονταν 4 μήνες συλλογικά και ηλεκτρονικά πριν την 15Μ
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ostrias 1α. Όντως εκτίμηση είναι η κατάρρευση του ευρώ αλλά συμφωνούν πολλοί με διαφορετικές διαδρομές και ελατήρια, απ' το Ρουμπινί ως το Βαρουφάκη (--> εάν δεν αλλάξει ριζικά η ΕΕ σε πολιτική Ένωση, πράγμα επιεικώς απίθανο). Στην Πολιτική δεν υπάρχει βεβαιότητα, μόνο εκτιμήσεις. Επίσης τις "αποκρατικοποιήσεις" τις περνάς πολύ ελαφρά τη καρδία. Διαφωνείς ότι σ' αυτό το θέμα ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ δεν πρόκειται να κάνουν πίσω οι "εταίροι μας" ακόμη και με την πιο σκληρή και (ας το πούμε δεν είναι ντροπή) πατριωτική διαπραγμάτευση ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ελληνικής Κυβέρνησης; Θέσεις εργασίας, γνώμη μου και πολλών, μπορούν να γίνουν μόνο με τόνωση της εσωτερικής Αγοράς, ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΑΕΡΙΤΖΙΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ των τελευταίων δεκαετιών, αλλά με προστατευτισμό, εθνικό νόμισμα, και λίγο κρατικό παρεμβατισμό. Θα μπορούσε το Κράτος κρατώντας την ενέργεια να "σπρώξει" τη Βιομηχανία με φτηνό ρεύμα, αλλά και να φτιάξει βιομηχανίες οπλικών συστημάτων, κ.α. Αρχικά να επεκταθεί κι αλλού, πχ στην αγροτική παραγωγή βιοντίζελ. Και όχι, άλλη "μαγική" λύση δεν έχω ούτε εγώ, αλλά ούτε και κανένας.
ΑπάντησηΔιαγραφή1β. Δε βλέπω πού διαφωνούμε εδώ, φυσικά είναι άδικο να μετακυληθούν ΟΛΑ τα ιδιωτικά χρέη στο Κράτος, αλλά μερικά ναι, πρέπει κατά ένα μέρος τουλάχιστον. Κι επίσης πόσο δίκαιο είναι οι Τράπεζες να έχουν βουτήξει τα τελευταία 2 χρόνια 23 φορές κρατικό χρήμα τη χρηματιστηριακή τους αξία; Για τον Ερντογάν, άστο είναι περίπλοκη υπόθεση. Ναι κατόρθωσε πολλά, αλλά σε μια Τουρκία με διαφθορά (σε ορισμένους κλάδους) χειρότερη κι απ' την ελληνική. Οπότε στο ξεπούλημα που πολλοί τον κατηγορούν δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο. Εν μέρει έχουν δίκιο.
2. Κανείς δεν λέει ότι με την επιστροφή στη δραχμή όλα θα είναι ρόδινα, αντιθέτως στην αρχή θα είναι δύσκολα, κι όλοι μας θα πρέπει να ξεχάσουμε για 1-2 χρόνια τις τωρινές μας συνήθειες, πράγμα που όμως επίσης θα συμβεί και με την εμμονή μας στον προσωρινό ευρωμονόδρομο, μόνο που η ευρω-φτώχεια δεν θα έχει τέλος. Ή πιστεύεις θα γίνει το "θαύμα" που μας λένε, ή πως ξάφνου θα γεννηθεί (σ' αυτήν τη γενιά) η "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη"; Παρόλα αυτά λύσεις υπάρχουν, διακρατικές συμφωνίες για προϊόντα μας αντί ενεργειακών πόρων, παραγωγή αιθανόλης για μίξη με τη βενζίνη, και βιοντίζελ. Και όχι, "όλος ο κόσμος" δεν είναι η ΕΕ κι οι ΗΠΑ. Είμαστε πολύ καλοί πελάτες της ΕΕ. Κι οι ΗΠΑ μας χρειάζονται για στρατηγικούς λόγους, τώρα που η Τουρκία κάνει τις κολοτούμπες της, κι η Ρωσία γουστάρει μια βάση στο Αιγαίο, δεν είμαστε τελείως ξεκρέμαστοι. Και το χω πει δεν συμφωνώ με την πλήρη άρνηση του "χρέους", είναι λάθος. Γενναίο κούρεμα μέσω δραχμοποίησης ναι, αλλά όχι ολοκληρωτικό κανόνι.
3. Ο έλεγχος στη ροή συναλλάγματος ποτέ δεν ήταν 100% πλήρης, και δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Και μεταξύ μας, ό,τι κι αν γίνει, αν υπάρξει κυβέρνηση με βούληση δέσμευσης κινητών αξιών, θα έχουν πρωτύτερα το χρόνο τα περισσότερα κεφάλαια να "πετάξουν". Δεν γίνεται πολιτική Αλλαγή σε μια μέρα, μόνο με κλασικά στρατιωτικά Πραξικοπήματα είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Και φυσικά διαφωνώ με μια άνευ όρων "απαλλοτρίωση", θα μας δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει, και διαφωνώ καίρια με τον Καζάκη σ' αυτό. Μερική δέσμευση με όρους (ομόλογα) όμως ναι να γίνει. Όχι δεν περιμένω σημαντική βοήθεια από εκεί, αλλά έχουμε το κρυφό όπλο της Διασποράς. Πολλοί Έλληνες της Διασποράς θα θελήσουν να επενδύσουν, αυτούς πρέπει να προσελκύσουμε περισσότερο, με ομόλογα με βάση ακίνητη εθνική περιουσία, ή επί του εξορύξιμου χρυσού κ.ά. (το λέει κι ο Καζάκης), που είναι γνωστό ότι υπάρχει αλλά θέλει χρόνο να βγει.
@ ostrias (συνέχεια)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην τελευταία σου παράγραφο, φυσικά συμφωνώ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, αλλιώς τίποτε δεν κάνουμε. Γι' αυτό κι έχω γίνει μάλλον δυσάρεστος "εδώ μέσα". Σ' αυτήν όμως για δυο ζητήματα, προστατευτισμό κι εθνικό νόμισμα, πρέπει να είμαστε κάθετοι, αλλιώς κοιμίζουμε τον κόσμο. Γιατί δεν βλέπω διαφυγή από το οικονομικό αδιέξοδο διαφορετικά. Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουμε την "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" η οποία, κατά την εκτίμησή μου, δεν πρόκειται να υπάρξει στη διάρκεια της δικιάς μας ζωής...
1α. Μα και οι δύο που αναφέρεις λένε ότι το σχέδιο διάσωσης είναι καταδικασμένο και ότι αν δεν αλλάξει πολιτική κατεύθυνση η Ευρώπη και αν δεν αλλάξει ρότα το σχέδιο διάσωσης τότε υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε κατάρρευση του Ευρώ, γιατί η παραδοχή ότι δεν θα αλλάξει τίποτα είναι εξαιρετικά καταχρηστική. Είναι νομίζω σαφές το πρόβλημα, ή πάμε ως Ε.Ε. σε μορφή ομοσπονδίας (ή τουλάχιστον να γίνουν βήματα προς τα εκεί) ή διαλύεται το οικοδόμημα. Και αυτό επίτρεψέ μου δεν είναι δική μας δυστυχώς απόφαση. Είναι απόφαση πρωτίστως των Γερμανών και Γάλλων. Με την Ισπανία και την Ιταλία να είναι απέναντι σε μία τέτοια προοπτική. Πάντως αυτό είναι αποκλειστικά το δίλημμα για όλους. Και ξαναλέω, εάν οι αγορές είχαν μυριστεί πλήρη ανικανότητα πολιτικών και απροθυμία για τέτοια ρότα αυτή τη στιγμή το Ευρώ θα είχε καταρρεύσει ήδη, οι αγορές κινούνται πάντα με προσδοκίες και τις κεφαλαιοποιούν εκ των προτέρων. Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων δεν το προσπέρασα, αντιθέτως τόνισα ότι τα πλεονεκτήματά τους είναι άλλα από τα άμεσα οφέλη και εννόησα επίσης ότι όσο καθυστερούμε τόσο η τιμή θα πέφτει και οι όροι θα γίνονται δυσμενέστεροι. Άρα χρειάζεται να πάρουμε ως λαός μία απόφαση επ’αυτού, τώρα. Γιατί όσο καθυστερούμε χάνουμε. Όπως είπε κάποιος κινέζος επενδυτής, γιατί να επενδύσω τώρα όταν βλέπω ότι μετά από 3 χρόνια όλα θα είναι στο 10% της αξίας τους? Οι προτάσεις σου ανάπτυξης είναι απόλυτα σωστές, αλλά δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμες με τον τρόπο που περιγράφεις διότι η διαφθορά είναι μεγάλη και αυτό αλλάζει μόνο με ένα σοκ. Αν μείνει η ενέργεια κρατικό μονοπώλιο οι απίθανοι τύποι (εντός και εκτός) που τρώνε σε βάρος μας (ακόμη και σήμερα) θα είναι εκεί και αύριο.
ΑπάντησηΔιαγραφή1β. Έχω διαφωνία ως προς το θέμα των τραπεζών. Αλλά αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Μόνο ένα απλό να σου πω, οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα σε κίνδυνο επειδή οδηγήθηκαν από το κράτος να αγοράσουν τα ομόλογά τους. Πιστεύεις ότι ήταν επιλογή τους να έχουν τόσο τεράστιο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων? Το «ξεπούλημα» της Τουρκίας από την άλλη οδήγησε πρώτον το σάπιο πολιτικό και οικονομικό τους σύστημα σε κατάρρευση και δεύτερον σε ανάπτυξη και αναδιανομή πλούτου. Δηλαδή μεγάλωσε η πίτα. Πράγμα που δεν συμβαίνει όταν υπάρχει κρατισμός.
2. Σε μία τέτοια περίπτωση τα πράγματα θα είναι απίστευτα δύσκολα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, άμεσα, δεν ξέρω τι θα γίνει μετά από 3-5 χρόνια. Και αυτό στο λέει άνθρωπος που θα κερδίσει από την επάνοδο σε εθνικό νόμισμα. Αλλά πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε και με τη λογική του συνανθρώπου επιτέλους και να μην βλέπουμε νούμερα ή να ευχόμαστε «λαμπρές στιγμές ιστορίας» σε βάρος του διπλανού μας. Για μένα το ζήτημα είναι απλό. Απλά θυμήσου με τι επιτόκιο δανειζόσουν προ Ευρώ και πόσοι αγόρασαν σπίτια την τελευταία δεκαετία εξαιτίας των επιτοκίων αυτών. Το ότι κάποιοι δανείστηκαν πάνω από τις δυνατότητές τους σε αυτό δεν φταίει το Ευρώ αλλά η καταναλωτική κοινωνία μας και το κακό τους το κεφάλι. Αν δεν καταρρεύσει το Ευρώ, τότε μας συμφέρει να παραμείνουμε. Όλα τα υπόλοιπα που λες να κάνουμε αν βγούμε, όλα όμως, γίνονται και εντός Ευρώ. Ας τα κάνουμε πρώτα και μετά βλέπουμε αν πρέπει να βγούμε ή όχι. Όσον αφορά τα εθνικά θέματα διαφωνώ ότι αυτός είναι λόγος να παραμείνουμε εντός Ε.Ε. Κανείς δεν θα φροντίσει τα θέματα αυτά για εμάς. Εμείς πρέπει να τα κυνηγάμε. Άλλο πράγμα αν υπάρξει ομοσπονδοποίηση, τότε -λογικά- θα υπάρξει τέτοιο επιχείρημα, τώρα δεν υπάρχει. Το ίδιο ισχύει και για τις τρίτες χώρες. Άλλο πράγμα φυσικά να ακροβατείς διπλωματικά μεταξύ τους προς όφελός σου. Εδώ όμως δεν γίνονται τα βασικά, θα γίνουν οι ακροβασίες?
ΑπάντησηΔιαγραφή3. Μα τα κεφάλαια όσων είναι στο σύστημα έχουν ήδη πετάξει, ήδη από πέρσι την άνοιξη. Και μετά μπήκαν και άλλοι στο χορό. Όσον αφορά το πραξικόπημα, αυτό ενέχει βία και επομένως είναι εκτός συζήτησης. Δεν μπορώ να δεχτώ το 10% του πληθυσμού να κάνει κουμάντο στο υπόλοιπο 90%. Άλλο πράγμα η συζήτηση περί δημοκρατίας, εγγενών προβλημάτων της και παθογενειών. Με την έννοια δέσμευση ομολόγων χρειάζομαι επεξήγηση ως προς το τι εννοείς, αν γίνει στάση πληρωμών τα ομόλογα θα έχουν μηδενική αξία. Αν εκδόσεις νέα ομόλογα ποιος θα αγοράσει με χαμηλό επιτόκιο? Για να είμαστε ακριβείς δεν θα αγοράσει κανείς με κανένα επιτόκιο εκτός αν είναι εξωφρενικά ψηλό. Ούτε η διασπορά. Ιδίως σε περίπτωση που έχει καταλυθεί η δημοκρατία. Τώρα για τους πόρους, χρυσό, πετρέλαιο κλπ. ας τα δούμε πρώτα και τα συζητάμε. Άσε που αυτά και τώρα αν υπήρχε πίεση από τον κόσμο θα γινόταν.
Διέξοδοι πραγματικά υπάρχουν, οι προτάσεις που πέφτουν είναι πολλές, όμως εμείς πάσχουμε τώρα από ενέργειες. Ας γίνουν κάποια βασικά και μετά εξετάζουμε τις διεξόδους. Αυτή είναι η γνώμη μου. Και όλοι μας να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά σημεία, να τα εφαρμόσουμε και μετά να δούμε τις επιλογές μας, χωρίς πίεση και χωρίς τον παράγοντα τύχη να είναι τόσο ψηλά στα κριτήρια όπως σήμερα.
παιδιά όσοι λένε για το λογότυπο, μπορούν πολύ απλά να πάνε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη και να θέσουν θέμα αλλαγής του. Αν όλα αποφασίζονται δημοκρατικά δεν υπάρχει πρόβλημα σε τίποτα. Σημασία έχει η δημοκρατία στην πράξη κι όχι τα σύμβολα.
ΑπάντησηΔιαγραφή1α. Και οι δύο πολύ καλοί οικονομολόγοι (και δεν είναι μόνο αυτοί) βλέπουν το αδιέξοδο, ο Βαρουφάκης δεν έχει συνειδητοποιήσει ό,τι κι εσύ, ότι στην παρούσα γενιά ο Βορράς δεν θέλει πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Βολεύεται, για την ώρα (Γερμανία-Ολλανδία) από τη νομισματική ένωση, γιατί μέσω αυτής απομυζά πόρους απ' τους υπόλοιπους, μόλις "κάνουν ταμείο", δεν θα την θέλουν ούτε αυτήν. (Φυσικά μιλάμε για ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ) Για τις αγορές, που λες, μακάρι να "σκέπτονταν" τόσο μακροπρόθεσμα, δυστυχώς έχουν πολύ κοντή μνήμη και πολύ κοντή προοπτική, κι αυτό δεν ήρθε από μόνο του, είναι στη φύση της Οικονομίας-Καζίνο. Εδώ υπάρχει όντως ένα καλό ερώτημα. Θα σταματήσει η Οικονομία-Καζίνο; Μακροπρόθεσμα, που θα είμαστε όλοι νεκροί, σίγουρα, αλλά για την ώρα βλέπεις τέτοια βούληση; Δυστυχώς οι κυβερνήσεις σε ΕΕ-ΗΠΑ ελέγχονται ασφυκτικά από τα Funds που ακόμη βολεύονται να τζογάρουν και κοντρατζογάρουν. Γιατί μ' αυτόν τον τρόπο κερδίζουν πολύ περισσότερα από επενδύσεις πραγματικής Οικονομίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τις "αποκρατικοποιήσεις" έχουμε άλλη οπτική. Κι εγώ ήμουν της γνώμης "αν μπορούμε τα πάντα να φύγουν απ' τον κρατικό έλεγχο" Η εμπειρία του 2008 μου άλλαξε ριζικά γνώμη. Υπάρχουν αγαθά που με κατάλληλο μανιπουλάρισμα γίνονται ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, όπως ο έλεγχος ροής της ρευστότητας στην τρέχουσα παγκόσμια κρίση, και πρέπει να ελέγχονται κοινωνικά, σε τοπικό επίπεδο, απ' τη Διεθνή Κοινότητα στο διεθνές. Όπως τα πυρηνικά, τα οπλικά συστήματα, τα ναρκωτικά, η ενέργεια, η διαθεσιμότητα κι η ποιότητα των τροφίμων. Μερικά υλικά είναι πολύ επικίνδυνα να τα αφήνουμε στα χέρια σπεκουλαδόρων, έτοιμων να διαφθείρουν τους πάντες. Για τη διαφθορά, δεν έχεις άδικο να προβληματίζεσαι, αλλά θα ζήσουμε μ' αυτήν, προσπαθώντας να την περιορίζουμε. Με σκληρές ποινές, δεν γίνεται αλλιώς. Όπως ο παππούς του Μαζιταφάγαμε, για ένα διάστημα ίσως.
1β Για τις "καημένες τις Τράπεζες" που "αναγκάστηκαν" να αγοράσουν τα (τοξικά) ελληνικά ομόλογα. Έλα τώρα, λίγα βγάλανε από τα ψηλά τους επιτόκια (για χρήμα που παίρναν σχεδόν τζάμπα από την ΕΚΤ!) και το σπεκουλάρισμα στα CDS; Ή από τη γενναία κρατική επιδότησή τους; Αντιθέτως, έχουν ρουφήξει πάρα πολύ χρήμα από την ελληνική Οικονομία, παίξανε επικίνδυνα, οι μέτοχοί τους βγάλανε τα τρελά τους, αλλά τα μαγαζιά τελικά (κι οι ταλαίπωροι καταθέτες τους) φαλίρισαν. Έχουμε ουσιαστικά deja vu τις "προβληματικές" 70ς-80ς επί χίλια και βάλε. Θεωρώ το ότι δεν βρίσκονται ακόμη υπό κρατικό έλεγχο, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Χούντας Παπανδρέου.
Για την Τουρκία, σου θυμίζω ήταν μια χώρα με πλούτο που δεν τον γνώριζε καν, βρέθηκε να αναπτύσσεται βιομηχανικά σε μια εποχή που Ευρώπη-ΗΠΑ παρήκμαζαν, και είχε δικό της νόμισμα, που το υποτίμησε και μετά τη "νέα λίρα". Και όπως ξέρεις ένας απ' τους κινδύνους που την απειλούν είναι η υπερθέρμανση κι η πιθανή έκρηξη της τραπεζικής της φούσκας. Κάτι που δεν θα υπήρχε με κρατικό-κοινωνικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, που στο ξαναλέω, μετά την τρομακτική εμπειρία του 2008, καλό είναι κι όσοι διαφωνείτε ακόμη, να το ξανασκεφτείτε.
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Χαίρομαι που δεν συμμετέχεις στην παράνοια ότι και καλά η ΕΕ "εγγυάται τα σύνορά μας". Για το παράδειγμα των χαμηλών επιτοκίων εντός ευρώ, θα διαφωνήσω. Τι να τα κάνεις τα χαμηλά επιτόκια σε μια οικονομική Έρημο; Σαν να λες στον άνεργο "ξέρεις φτηνήνανε οι Ρολς Ρόυς". Δεν αντιλέγω ότι ο πληθωρισμός της δραχμής (αρχικά θα είναι αναπόφευκτος, αν κι όχι τόσο τραγικός όσο παρουσιάζεται ΑΝ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ) δυσκολεύει την επιχειρηματικότητα, αλλά δεν την αναιρεί τελείως. Και δεν είναι απαραίτητο να κρατήσει για πάντα. Ναι είχαμε τρομερό πληθωρισμό από το '73-81 λόγω των δυο πρώτων πετρελαϊκών κρίσεων, που ήταν ένα σοκ χειρότερο κι από το Κραχ του 2008 για όλον το βιομηχανικό Κόσμο. Κανείς δεν το περίμενε, κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος. Από το '81 και μετά δυστυχώς τα αίτια του πληθωρισμού ήταν η γνωστή ποιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων, αυτών που δόμησαν το πελατειακό Κράτος που πλέον έχει καταρρεύσει. Δεν είναι αυτό λόγος να μη γυρίσουμε στη δραχμή. Καλύτερα να έχουμε δυσκολίες στην επιχειρηματικότητα, παρά μια Κοινωνία διαλυμένη, ένα Καθεστώς που θα στηρίζεται πια μόνο στη βία, σε τέτοιες συνθήκες τι επιχειρηματικότητα μπορεί ν' ανθίσει; Δεν είναι μόνο τα οικονομικά μεγέθη που πρέπει να μας απασχολούν, είναι κι οι άνθρωποι. Κι επιμένω, το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι πρόβλημα ισοζυγίου πληρωμών. Αυτό γεννά την ύφεση, την υπερχρέωση, την κοινωνική διάλυση. Εντός ευρώ δεν διορθώνεται με τίποτε, οπότε η έξοδος απ' αυτό δικαιολογεί κάθε κόστος. Γιατί θα αποδώσει το πολύ σε 5 χρόνια. Έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους πολύ καλά εκπαιδευμένους που φυτοζωούν άνεργοι, εκατομμύρια στρέμματα που αντί να αξιοποιούνται ρημάζουν ή σπέρνονται με φωτοβολταϊκά. Όλα αυτά είναι ΧΑΜΕΝΟΙ ΠΟΡΟΙ. Που αν τους χρησιμοποιήσουμε θα κερδίσουμε όλοι.
ΑπάντησηΔιαγραφή3. Για τα κεφάλαια που πέταξαν, έχουμε ήδη συμφωνήσει, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά απ' αυτά. Τα κεφάλαια μεσαίων και μικρών ραντιέρηδων έχουν απομείνει, που είναι δυσκίνητα. Το πραξικόπημα το έφερα σαν ακαδημαϊκό παράδειγμα, οι μόνοι που μπορούν να κάνουν στρατιωτική επέμβαση σήμερα στην Ελλάδα είναι οι "κακοί", οπότε δεν μας συμφέρει κιόλας. Εννοούσα πως ακόμη κι αν τα κεφάλαια δεν είχαν πετάξει, κι όλα πηγαίνανε καλά για ένα Δημοκρατικό Μέτωπο, μέχρι αυτό να βρεθεί στην εξουσία, οι μεγαλοραντιέρηδες θα είχαν όλο το χρόνο να φυγαδεύσουν ο,τι κινείται. Πάντως είναι ατυχής η αποστροφή σου για 10% που τυραννάει το 90%. Σήμερα ένα <2% έχει επιβάλλει μια στυγνή δικτατορία στο >98%. Δεν αντιπροτείνω τη δικτατορία του 10% όπως μου καταλογίζεις, όλοι ξέρουμε ότι τελικά σε αδιέξοδο θα οδηγούσε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θέλεις ρίξε μια ματιά εδώ --> http://kvezdrevanis.blogspot.com/2011/06/blog-post_20.html
Συγχαρητήρια για την πολύ σωστή απόφαση, εχουμε αργήσει πρέπει να τρέξουμε τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Αντί του "Φρυγικού" σκούφου, ένα ξεκάθαρα Ελληνικό (νεώτερο ή αρχαίο) σύμβολο, (κατανοητό απ' όλους με μια ματιά), που θα μας ενέπνεε για εθνική δράση -όχι για ύπνο, θα ήταν 1000 φορές προτιμότερο.
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Στην αφίσσα επίσης, η Ελληνική σημαία θα έπρεπε να απεικονίζεται ως έχει με τις λωρίδες της και όχι αλλαγμένη.
Παρακαλώ δώστε τη μέγιστη προσοχή στα σύμβολα που κάθε άλλο παρά ασήμαντα είναι και αναθεωρήστε.
Να πω και εγώ την άποψη μου.Το όλο εγχείρημα της δημιουργίας του Ε.ΠΑ.Μ δεν είναι εύκολο πράγμα γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του λαού είναι αγκυλωμένο,βέβαια και αυτό το κομμάτι θα το συνθλίψει η λαίλαπα που έρχεται αλλά για όλους εμάς που αντιλαμβανόμαστε τι θα συμβεί δεν μπορούμε να περιμένουμε και το κυριώτερο να μη χρονοτριβήσουμε σε θεωρητικά θέματα και αντεγκλίσεις που δεν θα βοηθήσουν.Πάμε όλοι μαζί και μετα όταν ξεκαθαρίσει η βρώμα ο καθένας στην μερια του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι προθέσεις των τοκογλύφων είναι ξεκάθαρες.Σε πρώτη φάση μοντέλο Τσεχίας 300 ευρουλάκια τον μήνα (και αυτά αν υπάρχουν) και πλήρης κατάργηση του 8ώρου (αναφέρεται ξεκάθαρα 2ωρος επιπλέον εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή) και πάμε παρακάτω στο επιθυμητό αποτέλεσμα την ΚΙΝΕΖΟΠΟΊΗΣΗ.
Διαβάζω τους ενδοιασμούς σας στα σχόλια καλά κάνετε και τις έχετε αλλά δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.
Νάστε καλά και πάμε με δύναμη να γλυτώσουμε από τα νύχια του 4ου ΡΑ'Ι'Χ.
Διόρθωση: Η αφίσσα ήταν του ΕΑΜ -όχι δικιά σας, επομένως ισχύει μόνο η πρώτη παρατήρησή μου προηγουμένως για το σκούφο - συγνώμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ κύριε Καζάκη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι σοβαρές οι προτάσεις σας: "βασικός στόχος η ανατροπή του καθεστώτος..", "καταρχάς δεν συζητάμε για εκλογές".. Αν και μέχρι πρότεινος συμφωνούσα σε αρκετά σημεία μαζί σας, δυστυχώς κατ'εμέ είναι επικίνδυνη αυτή η στάση. Τέτοιες θέσεις, μπορούν εν δυνάμει να προκαλέσουν μέχρι και νέες εμφύλιες καταστάσεις... Γιατί κύριε Καζάκη δεν συζητάτε (πολύ απόλυτη δήλωση που μου θυμίζει προηγούμενες περίεργες και σκοτεινές περιόδους) για εκλογές. Ερωτώ εσάς και τους απανταχού υποστηριχτές σας, ποιος νομίζετε ότι είστε και τολμάτε να αναφέρετε ότι θα χρησιμοποιήσετε μη δημοκρατικά μέσα στο ονομά της αλλάγης; Ο λαός στο συνολό του οφείλει και μπορεί να εκφράσεί την αποδοκιμασία του στο παρόν σαθρό πολιτικό σύστημα μέσω ελεύθερων εκλογών. Ακόμα και ο Ούγκο Τσάβες στην Βενεζουέλα, Ο Ραφαέλ Κορέα στον Ισημερινό, ο Νέστορ Κίρχνερ (και σήμερα η γυναίκα του Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ) στην Αργεντινή, ο Έβο Μοράλες στην Βολιβία χρησιμοποιούν δημοκρατικές διαδικασίες. Εσείς τι ζητάτε; Ακόμα και το 70% των Ελλήνων να σας στηρίξει θα υπάρχει και η αντίθετη άποψη (εν δυνάμει εμφύλιος δηλαδή). Ανατριχιάζω και μόνο στην ιδέα ενός τρόπο τινά πραξικοπήματος και από σήμερα χάσατε την στηριξή μου.
Σας παραπέμπω στη συνεντευξή σας που μετά το 9 λεπτό γίνεται άκρως επικίνδυνη και θλίβομαι βαθύτατα γι'αυτό, γιατι για εμένα προσωπικά υπήρξατε μια ελπίδα με κάποιες θέσεις που τις θεωρώ αρκετά ρηξικέλευτες και με βρίσκουν σύμφωνο. (http://www.youtube.com/watch?v=muK2k0wWRlU&feature=share).
Φιλικά
Με την λογική σου θες να μας πεις ότι αν αύριο γινόντουσαν εκλογές θα σωνόμασταν, λες και θα έρθει ξαφνικά η επιφώτιση στα κόμματα ή θα σταματήσει ξαφνικά η προπαγάνδα των οικονομικά ισχυρών μέσα από τα ΜΜΕ που δεν θα θέλουν με τίποτα τέτοιες αλλαγές που είναι εντελώς αντίθετες με τα συμφέροντά τους και με μεγαλύτερο κίνδυνο να δημιουργηθούν δύο πόλοι αντίθετοι μεταξύ τους μέσα σε ένα κλίμα που θα το διαμορφώνουν ανάλογα με το πως θα τους βολεύει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά προφανώς ενοχλείσαι με κάποιους από τους στόχους που θέτει το κίνημα γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η αντίδρασή σου.
Φιλικά ένας Aποφασισμένος
Το προηγούμενο σχόλιό μου απευθύνεται προς των “Panagiotis” 27 Ιουνίου 2011 10:22 π.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή επιτυχία
ΑπάντησηΔιαγραφή13-6-2011
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαράκληση πρός τούς δημοκράτες, φιλέλληνες διαχειριστές ιστοσελίδων :
Σάς παρακαλούμε θερμώς νά επισκεφτείτε τό Blog http://amesidemocratiaellenon.blogspot.com (Άμεση Δημοκρατία Ελλήνων, Κόμμα ΑΔΕ), νά μελετήσετε όσα άρθρα/πονήματα μας μπορείτε καί νά τό προτείνετε στά μέλη / επισκέπτες τής ιστοσελίδας σας, εάν συμφωνείτε μέ τό περιεχόμενο του.
Επιτρέπεται νά μεταφέρετε στήν ιστοσελίδα σας όσα άρθρα/πονήματα θεωρείτε ό,τι θά ωφελήσουν τά μέλη σας.
Σάς ευχαριστούμε γιά τόν χρόνο καί τό έργο σας.
Σπύρος Ε. Κουλουμπέρης
http://amesidemocratiaellenon.blogspot.com
adeepsilon@yahoo.gr
27440-26458
694-1569303
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλεί τον Καζάκη ως πακέτο μεγάλης τηλεθέασης.Τον σαλαμοποιεί όμως διακόπτωντας καθε 2 λεπτά για διαφημίσεις !!! =Δηλαδή τον πουλάει με το σταγονόμετρο !!! Προκειμένου να κρατά τους τηλεθεατές καρφομένους , να ακούσουν την επόμενη φράση του Καζάκη .... Το γλειοδέστερο, είναι ότι αυτά που μεσολαβούν στα λεγόμενα του Καζάκη, είναι τόσο γελεία ....
Εδώ είναι προφανές: Ο Παπαδάκης σαν παλιά π... είπε του Κυρια... "Θα φέρω Καζάκη νακονομήσουμε"
Και τον αφεντικό του είπε: Φέρτον .. Αλλά φρόντησε να μην το διαλύσουμε το μαγαζί !!....
good to share~ air max~
ΑπάντησηΔιαγραφή