Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Στη δύνη ενός νέου παγκόσμιου πολέμου.*

Δεν γνωρίζω πόσοι έχουν αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε μπροστά στη συντέλεια του κόσμου. Βρισκόμαστε στη δίνη ενός παγκόσμιου πολέμου, που διαρκώς κλιμακώνεται. Με ηγεσίες – ειδικά σε ΗΠΑ και Ευρώπη – που όχι μόνο δεν έχουν αίσθηση ευθύνης, αλλά ανταγωνίζονται για το ποια θα οδηγήσει την Ευρώπη και τον κόσμο όλο ταχύτερα στο ολοκαύτωμα.

Η ίδια η έννοια της διπλωματικής διεξόδου της σύρραξης που μαίνεται στην Ουκρανία δεν υφίσταται πλέον ούτε καν σαν έννοια. Οι πολεμικές κραυγές για παγκοσμιοποίηση του πολέμου με την άμεση στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ δίνουν και παίρνουν. Οι τρόφιμοι των ΜΚΟ διαδηλώνουν με Ουκρανικές σημαίες απαιτώντας την παγκόσμια κλιμάκωση του πολέμου με τη Ρωσία. Ούτε οι φασιστικές συμμορίες επιστράτων του μεσοπολέμου δεν τολμούσαν να απαιτήσουν κάτι τέτοιο.

Τα διδάγματα δυο παγκόσμιων πολέμων, όχι μόνο ξεχάστηκαν, αλλά πλέον μια νέα παγκόσμια σύρραξη που θα κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς θεωρείται ως κάτι απολύτως φυσιολογικό και αναγκαίο. Αρκεί να συντριβεί ο διαβολικός Πούτιν και η Ρωσία.

Δείτε τι είπε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνάντηση εκπροσώπων επιχειρηματικών κολοσσών στις 21 Μαρτίου στην Ουάσιγκτον:

«Νομίζω — ξέρετε, η μητέρα μου είχε μια έκφραση: «Από όλα τα τρομερά, κάτι καλό θα βγει αν το ψάξεις αρκετά». Νομίζω ότι αυτό μας δίνει μερικές σημαντικές ευκαιρίες για να κάνουμε κάποιες πραγματικές αλλαγές. Ξέρετε, πιστεύω ότι είμαστε σε ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια οικονομία — όχι μόνο στην παγκόσμια οικονομία, στον κόσμο όλο. Εμφανίζεται κάθε τρεις, ή τέσσερις γενιές. Όπως μου είπε ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς σε μια πρόσφατη συνάντηση τις προάλλες, 60 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν μεταξύ 1900 και 1946. Και από τότε, δημιουργήσαμε μια φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, κι αυτό δεν είχε συμβεί για πολύ καιρό. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν, αλλά δεν επήλθε χάος. Και τώρα είναι μια στιγμή που τα πράγματα αλλάζουν. Θα το κάνουμε — θα υπάρξει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων εκεί έξω, στην οποία πρέπει να ηγηθούμε. Και πρέπει να ενώσουμε τον υπόλοιπο ελεύθερο κόσμο για να το κάνουμε.»

Ο κ. Μπάιντεν εκφώνησε αυτές τις σκέψεις με τόσο αδιάφορο τρόπο, που σου δίνει την εντύπωση πως πρόκειται είτε για κάποιον που αναρρώνει από απανωτά εγκεφαλικά, είτε για αχυράνθρωπο που δεν έχει καμιά συναίσθηση ή νοημοσύνη να αντιληφθεί σε τι αναφέρεται. 

Οι υπαίτιοι του πρώτου παγκόσμιου πολέμου εξαπάτησαν τους λαούς που οδήγησαν στο σφαγείο χαρακτηρίζοντάς τον ως τον «πόλεμο που θα έφερνε το τέλος όλων των πολέμων». Οι υπαίτιοι του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου μιλούσαν – όπως ο Μπάιντεν σήμερα – για μια νέα τάξη πραγμάτων, που θα αναδυόταν όπως ο μυθικός Φοίνικας μέσα από τις στάχτες της ανθρωπότητας.

Σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί απολύτως φυσιολογική την εξέλιξη ενός νέου παγκόσμιου ολοκαυτώματος προκειμένου να αναδειχθεί μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεμονία των συμφερόντων που εκπροσωπεί ο Λευκός Οίκος. Άλλωστε μας το λέει καθαρά ο άνθρωπος, είναι γραφτό της μοίρας μας για κάθε δυο με τρεις γενιές να επαναλαμβάνεται ότι συνέβη την περίοδο 1900-1946.

Σκεφτείτε ποιοι μας κυβερνούν. Σκεφτείτε ποιοι απαρτίζουν τα επιτελεία όπου παίρνονται οι αποφάσεις για ειρήνη ή για πόλεμο.

Είναι ποτέ δυνατόν με ιθύνοντες τόσο αστοιχείωτους και τόσο πορωμένους, να γλυτώσουμε το παγκόσμιο ολοκαύτωμα; Ούτε κατά διάνοια. Άλλωστε τα δεκάδες εκατομμύρια των νεκρών δεν είναι παρά μια ακόμη «παράπλευρη απώλεια». Ένα αναγκαίο τίμημα, που πληρώνουν πάντα οι λαοί όταν είναι τόσο πολιτικά αδιάφοροι όσο σήμερα και έρμαια αυτών που τους κυβερνούν.

*Δημοσιεύτηκε στην Πένα Athens News, τεύχος Απριλίου 2022.

1 σχόλιο:

  1. Δεν μπορούμε να στηριχθούμε στους φιλοσοφούντας επιστήμονας ή και στον Καζάκη ακόμα...για να μπορέσουμε να καταφέρουμε ένα πάτημα της ζωής άξιο λόγου και γερό. Ο δρόμος της διπλής έλικας δεν πάει μέσα από τα στατιστικά διαγράμματα της οικονομίας. Ποιοι με κυβερνούν, Δεν ξέρω ποιοι με κυβερνούν; Είναι αυτοί που όταν βλέπουν ότι μου κάνουν κακό λένε: ας υποθέσουμε ότι αντέχεις περισσότερες πληγές. Με κυβερνούν οι φιλόσοφοι. Ο Μαρξ, ο Δουζίνας, ο Καντ, ο Χίτλερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή