Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Και τρία αυγά Τουρκίας...

Έτσι και την κάνουμε από την ΕΕ και το ευρώ, οι Τούρκοι θα φτάσουν στη Λάρισα! Αυτό δεν μας λένε όλα αυτά τα χρόνια όσοι μάχονται να μείνουμε υπό καθεστώς κατοχής και εκποίησης της χώρας μας; Μαζί τους και όσοι πατριδοκάπηλοι εμφανίζονται ως πολύ πατριώτες, αλλά όταν έχουν να στρατευτούν στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας και του λαού, τότε παίρνουν δήθεν βαθυστόχαστο ύφος και εμφανίζονται να ακούν τη φωνή της λογικής: Το να φύγεις από το ευρώ και την ΕΕ είναι σύνθετο το ζήτημα, σου λένε. Δεν παίρνεις υπόψη σου τις γεωπολιτικές παραμέτρους, σου λένε. Κι αν μας την πέσουν οι Τούρκοι;
Φυσικά, αυτή η φωνή είναι η φωνή της υποτέλειας κι όχι της λογικής. Είναι η φωνή που από την εποχή του Οθωμανικού ζυγού προσπαθούσε να φρονηματίσει το ραγιά: «Βασίλη, κάτσε φρόνιμα, να γένεις νοικοκύρης, για ν' αποχτήσεις πρόβατα, ζευγάρια κι αγελάδες, χωριά κι αμπελοχώραφα, κοπέλια να δουλεύουν.» Είναι η ίδια φωνή που από τότε μέχρι σήμερα μας διδάσκει πώς να κοιτάμε τη δουλίτσα μας, πώς να τα βγάλουμε πέρα, χωρίς να νοιαζόμαστε για τα παθήματα των γύρω μας και κυρίως για την πατρίδα και τη λευτεριά της.

Τι μας κόφτει κι αν η πατρίδα μαζί μ' όλους εμάς παραδόθηκε αμαχητί, ξεπουλήθηκε για να λεηλατηθεί; Του κιοτή η μάνα δεν έκλαψε ποτέ. Του προδότη έζησε καλύτερα. Κι αν κάτσουμε φρόνιμα, ίσως κάποιοι από εμάς τα καταφέρουμε να επιβιώσουμε σαν τους κοπρίτες, που αγωνίζονται για ένα ξεροκόμματο.
Όμως, η χώρα αυτή κατάφερε να επιβιώσει χάρις σ' εκείνους που στη φωνή της υποτέλειας και του ραγιαδισμού, σήκωναν τη δική τους φωνή: «Μάνα μου εγώ δεν κάθομαι να γίνω νοικοκύρης, να κάμω αμπελοχώραφα, κοπέλια να δουλεύουν, και να 'μαι σκλάβος των Τουρκών, κοπέλι στους γερόντους.»
Βέβαια, σήμερα είναι εκτός εποχής το να κρατάς ψηλά το κεφάλι και να αγωνίζεσαι ασυμβίβαστα για τα αυτονόητα. Είναι εκτός μόδας. Είναι η εποχή του πόκεμον και της νοημοσύνης επιπέδου φρεντουτσίνο. Κι αν κάτσουμε στ' αυγά μας, ποιός ξέρει, ίσως μας λυπηθούν και την γλυτώσουμε.
Τώρα μετά το πραξικόπημα οπερέτα που μετεξελίχθηκε σε πραξικόπημα ολκής του ίδιου του Ερντογκάν στην Τουρκία, τι λένε όλοι αυτοί που τρομοκρατούσαν τον ελληνικό λαό με το σκιάχτρο του Τούρκου; Έτρεξαν σχεδόν όλοι τους να βάλουν πλάτες στον Ερντογκάν. Να μας πουν ότι αυτός εγγυάται τη "νομιμότητα" και τη "δημοκρατία" στην Τουρκία. Δεν έχει καμιά σημασία αν οι εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό και την κοινωνία έχουν ξεπεράσει τις 75 χιλιάδες στρατιωτικούς, υπαλλήλους, δικαστές, εκπαιδευτικούς, απλούς πολίτες. Οι συλληφθέντες ξεπερνούν τις 13 χιλιάδες, ενώ οι συνήγοροι και οι συγγενείς καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, βιασμούς, αποκεφαλισμούς, δολοφονίες.
Ο Ερντογκάν ξεριζώνει εκ βάθρων το κεμαλικό κράτος. Και μάλιστα χρησιμοποιώντας τις χουντικές διατάξεις του τουρκικού συντάγματος που συνέταξε και επέβαλλε η χούντα του Εβρέν το 1982. Στη θέση του παλιού κεμαλικού κράτους επιδιώκει να εγκαταστήσει τη δική του προσωπική δικτατορία και να ανοίξει τη χώρα ακόμη περισσότερο στα συμφέροντα των παγκόσμιων αγορών. "Να τι είναι αυτό που λέμε στους Παγκόσμιους Επενδυτές: Η ζωή επανήλθε στο κανονικό στην Τουρκία," δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ στο Bloomberg στις 25 του μηνός.
Το πραξικόπημα του Ερντογκάν έχει σαν στόχο να θεμελιώσει τη δικτατορία του - με κοινοβουλευτικό μανδύα ή χωρίς - στο μεγαλύτερο άνοιγμα της Τουρκίας στα οικονομικά και επενδυτικά συμφέροντα της παγκόσμιας αγοράς. Να ανοίξει την οικονομία και τη χώρα της Τουρκίας σε ιδιωτικοποιήσεις και ξεπουλήματα, που θα ήταν ανήκουστα υπό καθεστώς κεμαλικού κράτους. Κι έτσι να μετατρέψει την Τουρκία σε προστατευμένο παράδεισο για κάθε λογής όργιο κερδοσκοπίας σε βάρος της οικονομίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
Ποιά κρατική αρχή, ποιός δικαστής, κοκ, θα τολμήσει από δω και πέρα να αμφισβητήσει έστω τις επιλογές του καθεστώτος Ερντογκάν; Ποιός θα τολμήσει να διερευνήσει τις άνομες σχέσεις και τις διαπλοκές πολιτικής, επιχειρήσεων και οργανωμένου εγκλήματος; Όπως π.χ. την άμεση εμπλοκή του γιού του Ερντογκάν, Μπιλάλ, σε σκάνδαλο δωροδοκίας από επιχειρηματία, την οποία διερευνούν και οι δικαστικές αρχές της Μπολόνια.
Η Τουρκία μετά το πραξικόπημα Ερντογκάν θα γίνει κυριολεκτικά ο παράδεισος κάθε μορφής ξεπλύματος χρήματος, οργανωμένης κομπίνας και διαπλοκής με τα πιο ειδεχθή κυκλώματα της παγκόσμιας οικονομίας και πολιτικής. Ένα τεράστιο Κόσοβο στην καρδιά της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Κι έτσι η Τουρκία ουσιαστικά ξαναγυρίζει στην κατάσταση του "μεγάλου ασθενούς", όπως ήταν το οθωμανικό καθεστώς τις τελευταίες δεκαετίες πριν την κατάρρευσή του.
Κι εμείς τι κάνουμε; Οι πλιατσικολόγοι που μας κυβερνούν ήδη έχουν πλασαριστεί για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει το νέο καθεστώς της Τουρκίας. Να γιατί οι φερόμενοι ως κυβερνώντες και το σύνολο του επίσημου πολιτικού προσωπικού της χώρας, έχουν ουσιαστικά βάλει πλάτες στον Ερντογκάν.
Οι εκκαθαρίσεις όμως του Ερντογκάν ειδικά στο τουρκικό στράτευμα, αλλά και στον κρατικό μηχανισμό, αδυνατίζουν δραστικά την ικανότητα της Τουρκίας για fait accompli, για τετελεσμένα. Ο στρατός της Τουρκίας για να ανακάμψει μετά από τέτοιες εκκαθαρίσεις θα χρειαστεί πολλά χρόνια. Αν ανακάμψει ποτέ.
Η παλιά κεμαλική κάστα των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας τσακίστηκε σ' όλα της τα επίπεδα. Στη θέση της θα κυριαρχήσει η γνώριμη από τα δικά μας τάξη των ευθυνόφοβων, άβουλων, παρατρεχάμενων του κόμματος και της κυβέρνησης στελεχών, που ξέρουν μόνο από απολαβές και δημόσιες σχέσεις.
Ένα στράτευμα με τέτοια στελέχη είναι ανίκανο να απειλήσει οποιονδήποτε. Τα casus beli της Τουρκίας είναι πλέον άδεια λόγια.
Η Τουρκία ξεδοντιάστηκε και μόνο η δική μας εθελοδουλία φαντάζει τη γείτονα μεγάλη και τρανή. Οι εξελίξεις αυτές προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Κύπρο ώστε να ανατραπούν εδώ και τώρα όλα τα "τετελεσμένα" που έχει επιβάλλει η Τουρκία στο Αιγαίο και στα κατεχόμενα της Κύπρου. Μόνο που κάτι τέτοιο απαιτεί μια αληθινά πατριωτική διακυβέρνηση των χωρών, που σκέφτεται πρώτα και κύρια με όρους δημοκρατίας, ειρήνης και ευημερίας για όλους τους λαούς της περιοχής.
Δημοσιεύτηκε στην kontranews, 31/7/2016

2 σχόλια:

  1. Δημητρη ξαναγυροουμε στο γνωστο συμπερασμα οτι δεν γινεται να επηρεασει θετικα καμια διεθνης εξελιξη εφοσον εμεις ειμαστε υπο το υπαρχον καθεστως κατοχης.Αρα πρεπει να δωσουμε ολο το βαρος μας σ αυτο το κομματι παραβλεποντας.. τις διεθνεις διακυμανσεις και μεταλλαγες..Δε λεω οτι κανεις λαθος που αναφερεις αυτα αλλα απλα επισημαινω που πρεπει να πεσει το βαρος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντωμεταξύ στις Βόρειες Χώρες, η Nordea ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να παρακρατεί με κάθε ανάληψη από το ΑΤΜ. Αρχικά (μέχρι να το καταπιούν τα βόδια), οι πρώτες 4 αναλήψεις του μήνα θα είναι χωρίς παρακράτηση, κι από εκεί και πέρα θα υπάρχει παρακράτηση. Κάποια μέρα θα το αλλάξουν και θα πουν μόνο 2 δωρεάν. Και μετά θα τις κόψουν κι αυτές, και κανείς δεν θα διαμαρτυρηθεί (γιατί είναι όλοι ηλίθιοι). Και ένα πρωινό θα βγουν και θα πουν, ξέρετε κάτι, τι τα θέλουμε τα μετρητά; Και πάλι κανείς δεν θα πει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή