Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Ο Βαρουφάκης σε νέες περιπέτειες στη χώρα της Μπαρούφας

Για μια ακόμη φορά ο κ. Βαρουφάκης διέπρεψε σε μια συνέντευξη ποταμό ψεύδους, επινοήσεων και ιδιοπαθούς συνδρόμου. Ειλικρινά, έως την εποχή που έτυχε να αναμετρηθούμε στην πλατεία Συντάγματος με τον εν λόγω κύριο το καλοκαίρι του 2011, σπάνια είχα την ευκαιρία να αντιμετωπίσω κάποιον που διαθέτει τέτοια ευκολία στο να κατασκευάζει μυθεύματα και να επικαλείται ψεύδη.

Δεν είναι μόνο η τραγική έλλειψη γνώσης του αντικειμένου, η οποία τον διακρίνει και εντείνει στο έπακρο όσα κόμπλεξ κατωτερότητας τον ταλανίζουν, αλλά και η παθολογική ανάγκη του για αυτοπροβολή, που τον εξωθεί στο ψέμα. Για τους ίδιους λόγους έλκεται από την εξουσία, αλλά και από τη συναναστροφή με ισχυρούς επώνυμους "φίλους" (όπως τον φίλο Μάριο, όπως ο ίδιος αποκαλεί τον Ντράγκι) για να να υφίσταται ως προσωπικότητα. Γνωρίσματα που τον κάνουν άκρως επικίνδυνο γιατί δεν έχει όρια, ούτε αναστολές. Αμφιβάλω προσωπικά αν ο κ. Βαρουφάκης έχει στοιχειώδη  αίσθηση καλού και κακού. Ειδικά όταν ο ίδιος βρίσκεται στην εξουσία.

Τα αναφαίρουμε όλα αυτά, τα οποία είναι οφθαλμοφανή για όποιον διαθέτει αναλυτική ματιά, γιατί οι εποχές είναι άκρως πονηρές και τύποι σαν τον κ. Βαρουφάκη είναι ιδανικοί για το ρόλο του μοιραίου ανθρώπου σε μια τραγωδία όπως είναι η ελληνική σήμερα. Δείτε τον απερίγραπτο αυτόν τύπο τι σκαρφίστηκε να πει στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο ΣΚΑΙ. Επινόησε το Plan Χ.

Η μπαρούφα του Plan X

Τι υποτίθεται ότι ήταν αυτό; O κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι βασικό «όπλο» της Αθήνας θα ήταν η απειλή για αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μα καλά πόσο αφελής και αδαής πρέπει να είναι κάποιος για να πιστέψει αυτή την μπαρούφα; Ποιός είναι τόσο άσχετος για να πιστέψει ότι θα φοβόταν η ΕΚΤ με μια τέτοια "απειλή"; Η ΕΚΤ αγόρασε τα 25-27 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές ακόμη και μικρότερες του 50% της ονομαστικής τους αξίας. Δηλαδή τα ομόλογα αυτά τα αγόρασε σε τιμή μικρότερη των 14 δις ευρώ. Κι ενώ τα αγόρασε σε τόσο μειωμένη τιμή, το ελληνικό κράτος τα πληρώνει στην ΕΚΤ στην ονομαστική τους αξία.

Τι σημαίνει λοιπόν αναδιάρθρωση των ομολόγων αυτών; Η κυβέρνηση, λέει, θα αντάλλασε τα ομόλογα αυτά με άλλα καινούργια μειωμένης αξίας. Μάλιστα. Και πώς ο κ. Βαρουφάκης και η κυβέρνησή του θα εξανάγκαζε την ΕΚΤ να δεχθεί την αταλλαγή αυτή; Προφανώς με μαγικά! Μ' αυτό το έξυπνο, σπινθηροβόλο βλέμμα για το οποίο θα μείνει στην ιστορία ο κ. Βαρουφάκης.

Όμως ακόμη κι αν δεχθούμε ότι η κυβέρνηση Τσιπροκαμμένου είχε τα κότσια να προχωρήσει σε πλήρη άρνηση πληρωμής των ομολόγων αυτών και προχωρούσε μονομερώς στη διαγραφή τους, τι θα πάθαινε η ΕΚΤ; Θα της έκαναν τη μούρη, κρέας, όπως λέει ο λαός μας. Η ζημιά για την ΕΚΤ θα ήταν κυριολεκτικά ασήμαντη. Ούτε καν οι αγορές κεφαλαίου με τους οίκους αξιολόγησης δεν θα έπαιρναν χαμπάρι.

Επομένως τι σόι "όπλο" είναι αυτό; Το αληθινό ερώτημα είναι τι θα έκανε η κυβέρνηση Τσιπροκαμμένου όταν η ΕΚΤ θα σταματούσε τη ροή ρευστού στις τράπεζες; Όπως κι έγινε από τη δεύτερη κιόλας εβδομάδα όταν ο Ντράγκι εκβίαζε με την εκταμίευση του ELA. Τι θα έκανε η κυβέρνηση; Απλά θα υποχωρούσε αναφανδόν, όπως και έκανε. Αφήστε δε που στη περίπτωση αναδιάρθρωσης, η ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να κάνει άμεσα απαιτητά όλα τα δανεικά προς τις τράπεζες. Τι θα έκανε τότε ο κ. Βαρουφάκης; Η μόνη λύση θα ήταν η έξοδος από το ευρώ, αλλιώς τετέλεσται! Πώς λοιπόν το Plan X θα ήταν όπλο εναντίον των πιέσεων για Grexit;

Μας ετοίμαζε για διπλό νόμισμα

Κι αφού συνομοσιολόγησε μέχρις αηδίας με μπαρούφες τύπου Plan X, o πρώην ΥΠΟΙΚ διέψευσε ότι είχε σχέδια για «διπλό νόμισμα», αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι γινόταν χακάρισμα των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών. Μέγας ψεύτης!

Πότε έχουμε διπλό νόμισμα; Όταν σε μια οικονομία λειτουργούν δυό διαφορετικά μέσα και συστήματα πληρωμών, που την μεταξύ τους ισοτιμία και σχέση καθορίζει η αγορά.Τι είναι λοιπόν το σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών, που επικαλείται ο κ. Βαρουφάκης; Ένα σύστημα διπλού μέσου πληρωμής, δηλαδή διπλού νομίσματος. Έστω κι αν στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να είχε τη μορφή του ηλεκτρονικού κρυπτονομίσματος τύπου bitcoin, που είναι τόσο της μόδας στους κύκλους των techfreeks.

Ηλεκτρονικό, ή μη το διπλό νόμισμα εισάγεται στην οικονομία μόνο και μόνο για ένα λόγο: την ταχύτερη υποβάθμιση, υποτίμηση των αξιών μιας οικονομίας, της εργασίας, των υποδομών και του πλούτου της. Με το διπλό νόμισμα γίνεσαι, όσο ποτέ άλλοτε, υποχείριο των τραπεζιτών και των κερδοσκόπων νομίσματος. Είναι η χειρότερη μορφή χρειοκοπίας που μπορεί να υποστεί μια χώρα.
Σαν εκείνη με το Σκριπ του 1893 (IOU) που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τον μεγαλοχρηματιστή Χάμπρο, πολιτικούς σαν τον Βαρουφάκη και το παλάτι. Κι έμεινε συνώνυμο της πιο απόλυτης χρεοκοπίας για πάνω από 50 χρόνια στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό συνέβη και στην Καλιφόρνια του 2009 όταν η πτωχευμένη πολιτεία εισήγαγε ως παράλληλο σύστημα πληρωμών το IOU. Μέσα σε τρεις μήνες οι τράπεζες ούτε καν δέχονταν αυτά τα IOU. Ούτε καν σε μειωμένες τιμές της ονομαστικής αξίας τους άνω του 50%. Φαντάσου μόνο τι παθανε όσοι πληρώνονταν με αυτές τις υποσχετικές. Την εποχή εκείνη οι εργαζόμενοι της πολιτείας είχαν κυκλοφορήσει ένα πολύ δημοφιλές ανέκδοτο: Ο κυβερνήτης παριστάνει ότι μας πληρώνει, έτσι κι εμείς παριστάνουμε ότι δουλεύουμε.

Ποιός κέρδισε από τα IOU της Καλιφόρνια; Οι τράπεζες που στην αρχή τα αντάλλασαν με δολάρια στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Οι μαυραγορίτες και οι κάθε λογής κομπιναδόροι.

Να τι ετοίμαζε ο κ. Βαρουφάκης για την Ελλάδα. Πού το ξέρουμε; Το ομολόγησε ο στενός του συνεργάτης στο υπουργείο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ όταν στις 27 Ιουλίου δήλωσε: "Σε καμία περίπτωση η ομάδα εργασίας δεν πρότεινε έξοδο της χώρας από το ευρώ ή οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης. Οι εργασίες μας αφορούσαν την έκδοση ρευστότητας (IOU) σε ευρώ ή κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθούσαν να εκδιώξουν την χώρα από το ευρώ." Το ίδιο επανέλαβε και στο Der Spiegel στι 6/8.

Με άλλα λόγια ο κ. Βαρουφάκης ετοίμαζε την Ελλάδα για διπλό νόμισμα και μάλιστα στη χειρότερη δυνατή μορφή του, το IOU. Προς όφελος προφανώς των πιο αδίστακτων κερδοσκόπων νομίσματος σαν τον φίλο του τον Τζορτζ, όπως ο κ. Βαρουφάκης αποκαλεί τον Σόρος.

Από το διπλό νόμισμα η Ελλάδα, που στην ουσία θα την έθετε υπό καθεστώς Grexit τύπου Σόιμπλε, γλύτωσε λόγω του δημοψηφίσματος και του απρόσμενου ΟΧΙ, που συγκέντρωσε το 62% του ελληνικού λαού. Τρόμαξαν τα αρπακτικά με την πιθανότητα κοινωνική έκρηξης στην περίπτωση επιβολής διπλού νομίσματος και ανέστειλαν τα σχεδιά τους. Ο κ. Βαρουφάκης προχώρησε σε "ηρωική έξοδο" ως δήθεν αντιμνημονιακός, για να κρατηθεί ως πολιτική εφεδρεία του Σόρος και του Σόιμπλε.

Το ψέμα για τη δανειακή στήριξη της Κίνας

Και σαν να μην του έφταναν όλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι ενώ εκείνη την περίοδο η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, η συμφωνία «ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο. Πρέπει να είναι πολύ χάπατο όποιος πιστέψει κάτι τέτοιο.

Πρώτα-πρώτα γιατί η Κίνα να συμφωνήσει σε δανειακή στήριξη; Τι είχε να κερδίσει; Αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι το κουμάντο στην Αθήνα το κάνει η Μέρκελ. Γιατί να συμφωνήσει με μια κυβέρνηση που δεν παίρνει καμιά σοβαρή απόφαση;

Δεύτερο, δανειακή στήριξη σε τι; Ο κ. Βαρουφάκης, ως συνήθως, απευθύνεται - χωρίς βέβαια να υπάρχει συγκροτημένος αντίλογος - σε ένα κοινό σαν εκείνο των ανοργασμικών κυριών του καλού κόσμου που όταν άκουγαν τον Κερένσκι να μιλά στη Δούμα ή στα σουαρέ της παλιάς Ρωσίας, λιποθυμούσαν από θαυμασμό. Ο κ. Βαρουφάκης, πολύ χαμηλότερου επιπέδου από τον παλιό Κερένσκι, απλά παπαγαλίζει παραμύθια για ανοργασμικές κυρίες.

Καμιά Κίνα, καμιά Ρωσία δεν πρόκειται να ασχοληθεί σοβαρά με την κυβέρνηση της Αθήνας, όσο γνωρίζουν πολύ καλά ότι άλλοι κάνουν κουμάντο στην Ελλάδα. Και δεν πρόκειται ποτέ να δώσουν λεφτά στην κυβέρνηση της Αθήνας, που ξέρουν πολύ καλά ότι θα καταλήξουν στα θυλάκια του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Όσο είμαστε υπό κατοχή, καμιά σοβαρή χώρα δεν θα σηζητήσει μαζί μας εναλλακτικά προγράμματα επενδύσεων και στήριξης σε αμοιβαίο όφελος. Θα μας μεταχειριστούν σαν αυτό που είμαστε. Σαν αποικία. Κι αν θέλουν να κάνουν κάποια συμφωνία, θα προσπαθήσουν να την κάνουν απευθείας με τα μεγάλα αφεντικά στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον. Κι όχι με τις μαριονέτες τους στην αποικία.

19 σχόλια:

  1. Κύριε Καζάκη, επιτρέψετε μου να συνοψίσω αυτά που γράψατε σαν μία μεγάλη αφήγηση/εξήγηση των πραγμάτων:

    Προδευτικές δυνάμεις (Κλασσική Παιδεία&Ιδεώδη, Κλασσική γραμματεία Αντιπρωσπευτική Δημοκρατία, Βυζαντινή γραμματεία, Κινήματα Αναγέννησης, Διαφωτισμός, Ορθολογισμός, Κριτική&Ανεξάρτητη σκέψη, Αυτοδιάθεση/Έκφραση του λαού και Κοινωνική αλληλεγγυή).

    εναντίον:

    Δυτικοευρωπαϊκού σκοταδισμού (Γοτθκός Δεσποτισμός, Φεουδαλισμός/Φεουδαρχία, Αυταρχισμός, Μοναρχία, Απολυταρχία Αποικιοκρατεία, Καθολικισμός,Παπισμός, Προτενταντισμός, Καλβινισμός, Ιμπεριαλισμός, Υπερκαταναλωτισμός, αυτοκρατορικές λογικές - δηλαδή συγκεντρωτικός χαρακτήρας του κράτους σε αντίθεση με την αυτοδιάθεση/έκφραση ενός έθνους,Ευρωπαϊσμός-Ουραπισμός, Ναζισμός, Φασισμός,Αμερικανισμός, Αναρχοκαπιταλισμός, Αχαλίνωτος Καπιταλισμός, Ανήθικος ελιτισμός, Φεουδαρχιστικός Καπιταλισμός - Μείγμα ελιτιστικής σχεδιασμένης οικονομίας με ελιτισιτκή ελεύθερη αγορά, Εκπαιδευτικός/Σκοπευμένος/Συστημικός Αναλφαβητισμός, Μηχανή-Μάζα εργάτης, Μηχανικός/Αυτόματος τρόπος σκέψης και Αντικοινωνικότητα κυρίως μέσου Ιδιωτισμόυ/Ατομισμού).

    Σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να σχολιάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι δυνατον αυτος ο κυριος κ πρωην υπουργος να μην εγνωριζε οτι υπαρχει ρητη δεσμευση του Ελληνικου κρατους,κατα την υπογραφη των μνημονιων,να μην συναφθουν δανεια με τριτες χωρες,απο την στιγμη που αποδεχθηκαμε τα δανεια της τροικα,ωστε να μην επιβαρυνθει περαιτερω το Χρεος της Ελλαδας;Και οχι μονον αυτο,αλλά κ οτι απαγορευεται η προεξοφληση τους;Το δουλεμα που μας κανουν 《παει συννεφο》,απο την δημιουργικη ασαφεια εως κ σημερα κ ο σκοπος τους προφανης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ μίσος τον έχεις τον βαρουφάκη. και πολύ βαριές κατηγορίες ρίχνεις (άσχετος στο αντικείμενο του, σοσιοπαθής και κομπλεξικός και άλλα) χωρίς καμία στήριξη των λόγων σου. συμφωνώ μόνο στην επιμονή σου στο εθνικό νόμισμα. σαν οικονομολόγος συμφωνώ αλλά και σαν κοινή λογική. δεν είναι χωρίς μεονεκτήματα το σενάριο εξόδου αλλά δεν θα είναι χειρότερα από τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποιος έχει μάτια βλέπει και κρίνει. Ψυχογράφημα του έχουν κάνει άλλοι, πολύ πιο ειδικοί από μένα. Αυτή είναι η εικόνα που μου έδωσε από την εποχή της πλατείας. Το έχω πει επανειλημμένα από τότε.Απλά δεν ήταν ποτέ τόσο στην επικαιρότητα, όσο σήμερα κι επομένως δεν πρόκειται να χαριστώ σε κανέναν που με χαρά γουστάρει να γίνει δήμιος του λαού και της πατρίδας.

      Διαγραφή
    2. θα ήθελα να ήμουν μπροστά σε αυτήν την τρόπον τινά, αναμέτρηση...

      Διαγραφή
    3. @ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ πότε προβλέπεις άρση των κάπιταλ κοντρόλ? τις κάρτες θα τις φέρουν την άνοιξη τελικά? επίσης ήθελα να σε ρωτήσω για το "συνομωσιολογικό" του πράγματος. ακούμε συχνά ότι όλη αυτή η dream (nightmare) team του τσύριζα ήταν εντεταλμένη. από ποιον και για να κάνει τι? γιατί γενικολογίες μπορούμε να πούμε εύκολα... .

      Διαγραφή
  4. Ναι, δίκιο έχετε. Καλύτερα τώρα και ακόμα καλύτερα όταν ξαναέρθει η δεξιά στην εξουσία, ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα έχουμε τη δεξιά στην εξουσία. Και μάλιστα τη χειρότερη μορφή της δεξιάς. Τη δεξιά της "ανανεωτικής αριστεράς", που από την εποχή του "compromesso storico" έχει ταυτιστεί με την Ενωμένη Ευρώπη της αποικιοκρατίας σε βαθμό που ιστορικά έχουμε δει μόνο με τον φασισμό και το ναζισμό.

      Διαγραφή
  5. Ειναι φανερο πλεον οτι οι ΑμερικανοΕβραιοι τοκογλυφοι αφου καταφεραν και εκαναν αρχηγο της ΝΔ το Κυριακο Μητσοτακη εβαλαν μπροστα να διωξουν τον υποτιθεμενο Ελληνα Αριστερο Μενεμ (Τσιπρα), αφου περασει ολα τα δυσκολα νομοσχεδια, ωστε οταν ο Κυριακος Μητσοτακης αναλαβει την Κυβερνηση να επιβαλει το τελικο σχεδιο της πληρους καταλυσης της χωρας.

    Μπορω να σου θυμισω οτι τον περασμενο Ιουλιο, ολα σχεδον τα κομματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμι, ΑΝΕΛ ψηφισαν το τριτο Μνημοσυνο και το ΚΚΕ δηλωσε παρον. Δηλαδη ολοι οι πολιτικοι της χωρας ειναι μια συμμορια σε εντεταλμενη υπηρεσια, ολοι ειναι Δοσιλογοι και λαμογια.

    Ετσι αναγνωρισε τα προηγουμενα 2 μνημονια που δεν ειχαν επικυρωθει απο τις προηγουμενες Κυβερνησεις, Παπανδρεου, Παπαδημιου και Σαμαρα.

    Τωρα βαλανε τον λαγο του Σορος να καρφωσει τον Τσιπρα, προτου παει στο Νταβος.

    Τα υπολοιπα τα γνωριζεις καλυτερα απο μενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγω εχω καποιες αποριες που δεν εχουν απαντηθει στο αρθρο:

    1)Αυτο που περιγραφει ο Βαρουφακης ως παραλληλο συστημα πληρωμων γιατι ειναι παραλληλο νομισμα? Εφοσον οι 'πληρωμες' που περιγραφει ειναι μονο αμοιβαιες διαγραφες χρεους μεσω του taxis και αφορουν μονο ατομα που και χρωστουν και εχουν λαμβανειν, στην ουσια ειναι απαλοιφη ενδιαμεσων κρικων στην αλυσιδα. Καποιος που μονο χρωσταγε στο Δημοσιο η σε καποια υπηρεσια θα συνεχιζε να χρωσταει το ιδιο και παλι να μην μπορει να πληρωσει.
    Δεν θα εκοβε κανενας νομισμα να του το δωσει για να πληρωσει, ουτε θα μπορουσε να χρησμοποιησει αυτο το 'χρημα' πουθενα αλλου, ουτε θα τυπωνε καποιο ATM υποσχετικες IOU που μετα θα επρεπε να της χρησιμοποιησει ο παραληπτης καπου..

    2) Σε περιπτωση που μια κυβερνηση επιστρεψει στη δραχμη, τι θα εμποδισει το ευρω που ηδη υπαρχει να συνεχισει να κυκλοφορει στην αγορα και ετσι να τεθει ο κινδυνος υποτιμησης του νεου νομισματος επειδη θα κυκλοφορουν δυο νομισματα?
    Ακομη και να απαγορευσει η κυβερνηση τη κυκλοφορια του Ευρω στη χωρα ως νομιμου μεσου πληρωμης, δεν θα εμποδισει αυτο το κοσμο να το κραταει επειδη θα το θεωρει σημαντικο, οτι εχει παραπανω αξια και να προσπαθει να το αποθησαυρισει και να το φυλαξει για τις 'σημαντικες' αγοραπωλησιες η συναλλαγες με το εξωτερικο?

    ΥΓ: Νομιζω οτι ειναι εκτος πραγματικοτητας να αυταπατομαστε οτι τρομαξε ο Σοιμπλε με το αποτελεσμα του δημοψηφισματος η με οποια πιθανη κοινωνικη εκρηξη στην Ελλαδα.
    Τα πραγματα ηταν ξεκαθαρα το καλοκαιρι: η θα συνθηκολογουσε πληρως η ελληνικη πλευρα σε ολα οπως και εγινε, η θα μας 'πεταγαν' εξω απο το Ευρω με σχεδιο Σοιμπλε. Τωρα το αν θα επρεπε στη δευτερη περιπτωση να αγνοησει η ελληνικη κυβερνηση το σχεδιο Σοιμπλε και να εφαρμοσει το δικο της σχεδιο ειναι αλλη συζητηση.
    Ετσι κ αλλιως ομως δεν υπηρχε, ουτε υπαρχει -ακομη και σημερα- κοινωνικη πλειοψηφια που να ειναι υπερ της εξοδου, παρα την επιδεινωση της καταστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που περιγράφει ο Βαρουφάκης και διευκρίνησε ο ίδιος ο Τζέιμς Γκάλμπρέιθ στις 27 Ιουλίου όταν ξέσπασε το σάλος με την δημοσιοποίηση συνομιλίας του πρώτου με αρπακτικά από τη Βρετανία, ήταν η δημιουργία παράλληλου συστήματος πληρωμών. Τι σημαίνει αυτό το "παράλληλο"; Σημαίνει ότι θα διαθέτει δικό του μέσο πληρωμών. Αυτό μπορεί να είναι ένα ηλεκτρονικό μέσο, όπως ένα είδος κρυπτονομίσματος - όπως αφήνει να εννοηθεί τώρα τελευταία - είτε ένα είδος σκριπ, υποσχετικής (IOU), όπως στην Καλιφόρνια του 2009. Πουθενά δεν εμφάνισε σχέδιο διευκόλυνσης πληρωμών. Μιλάει για "παράλληλο" με υπάρχων σύστημα. Γιατί; Υποτίθεται για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας που παρουσιάζονται λόγω τραπεζικών περιορισμών.
      2. Αυτό μπορεί να συμβεί όντως. Ωστόσο, το ευρώ που θα έχουν στα μπαούλα τους - όταν θα κυκλοφορεί η νέα δραχμή - τι θα το κάνουν; Αφενός, θα απαγορεύεται η εξαγωγή νομίσματος κι έτσι δεν θα μπορούν να το βγάλουν έξω, ούτε θα επιτρέπεται η ελεύθερη αγορά συναλλάγματος εντός της χώρας. Αφετέρου, θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές σε ευρώ μόνο στη μαύρη, αυτή όμως για να επιρεάσει την τιμής της νέας δραχμής θα πρέπει να καταβροχθίζει όλο και μεγαλύτερα μερίδια των συναλλαγών στην οικονομία. Πώς;
      Όταν το 1953 η δραχμή τότε κλειδώθηκε με το δολάριο για πάνω από 20 χρόνια (Bretton Woods) οι συναλλαγές σε ακίνητα κυρίως, αλλά και ακριβά καταναλωτικά είδη (π.χ. αυτοκίνητα) γίνονταν σε χρυσές λίρες. Η παράλληλη διακίνηση χρυσής λίρας ήταν πληγή για την ελληνική οικονομία τότε. Τι απέγινε; Από την στιγμή που η ΤτΕ είχε το μονοπώλιο στις αγοραπωλησίες χρυσής λίρας, γρήγορα οι συναλλαγές σ' αυτήν αρχισαν να περιορίζονται μέχρις ουσιαστικής εξαφάνισης. Με σταθερή την ισοτιμία της δραχμής, οι περισσότεροι προτίμησαν να αγοράσουν δραχμές με τις χρυσές λίρες από την ΤτΕ. Επιρεάστηκε η ισοτιμία της δραχμής τότε. Όχι. Η ισοτιμία της δραχμής τινάχθηκε στον αέρα από το 1973 και κατόπιν όταν κατέρρευσε οριστικά το Bretton Woods. Οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης επέλεξαν την πολιτική της διαρκούς διολίσθησης και υποτίμησης της δραχμής στο όνομα, με το ψεύτικο επιχείρημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Η αλήθεια είναι ότι επέλεξαν αυτή την πολιτική για να αυξηθούν τα ποσοστά κέρδους των κεφαλαιούχων σε βάρος της αξίας του λεγόμενου "εργατικού κόστους", δηλαδή της εργασίας.

      Διαγραφή
    2. Όσο για το ότι ετοίμαζαν την Ελλάδα για διπλό νόμισμα και τους σταμάτησε το δημοψήφισμα, μπορεί κάλλιστα να το διαπιστώσει κανείς από τα δεδομένα. Όταν ένα κράτος προχωρά σε δανεισμό με euro commercial paper άνω των 120 δις ευρώ το 2014 και των 700 δις ευρώ το 2015, αυτό σημαίνει ότι έχει στραγγαλιστεί κυριολεκτικά από άποψης ρευστότητας. Σημαίνει ότι αδυνατεί να προχωρήσει ακόμη και σε στοιχειώδεις πληρωμές. Αυτό το πρόβλημα ρευστότητας δεν θα λυθεί το 2016. Αντίθετα θα επιδεινωθεί. Τι θα κάνουν; Νέα πολλαπλάσια δάνεια από τον ΕΜΣ; Ή Grexit τύπου Σόιμπλε; Για μένα είναι σαφές ότι επέλεξαν τον Τσίπρα να μας πάει στο διπλό νόμισμα. Αυτό φάνηκε από πολύ νωρίς όταν η κομματική καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τον Γενάρη του 2015 παπαγάλιζει ότι υπάρχει καλό και κακό διπλό νόμισμα κι ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Ναι όπως ο θάνατος αποτελεί μετάβαση στη ζωή. Την εποχή εκείνη το αντιμετώπιζα παντού όπου μιλούσα στην Ελλάδα και μάλιστα κυρίους από εκπροσώπους του "αριστερού ρεύματος".

      Διαγραφή
    3. Δηλαδή, μισό, για να καταλάβω κ. Καζάκη:

      1. Έστω ότι έχω 10.000€ στο σπίτι. Έστω επίσης ότι θα γίνει πλήρης μετάβαση στο εθνικό νόμισμα φέτος τον Δεκέμβριο. Εάν πάω στην Τράπεζα του χρόνου το καλοκαίρι, δεν θα μπορώ να μετατρέψω το κεφάλαιό μου στο εθνικό νόμισμα;

      2. Εγώ ζω στην μεθόριο. Εάν θελήσω να επισκεφθώ την Βουλγαρία για ορισμένες ημέρες, θα μού απαγορευθεί να πάρω χρήματα μαζί μου

      Διαγραφή
    4. 1. Φυσικά και θα μπορείς να το κάνεις. Ποιός λέει το αντίθετο. Αυτό που δεν θα μπορείς να κάνεις, τουλάχιστον επίσημα, είναι εμπόριο ή συναλλαγές σε ευρώ.
      2. Φυσικά και έχω. Θα υπάρχει καθεστώς προστασίας εθνικού νομίσματος. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλεις να βγάλεις στο εξωτερικό χρήμα σε εθνικό νόμισμα, θα πρέπει να δηλωθεί και ανάλογα το ποσό, να φορολογηθεί. Αυτό γίνεται στην συντριπτική πλειονότητα των οικονομιών παγκόσμια. Μόνη ουσιαστικά εξαίρεση οι χώρες της ευρωζώνης.

      Διαγραφή
  7. Πάντως όταν πηγαίνω στην Βουλγαρία, δεν υπάρχει έλεγχος σε αυτόν τον τομέα, φαντάζομαι ότι έχει σχέση και με το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ. Αλλά η φορολογία αυτή, για κάθε ποσό σε εθνικό νόμισμα που εξάγεται, θα ισχύσει αντίστοιχα ακόμη και αν μετατρέψω, εν προκειμένω, το εθνικό νόμισμα σε λεβ εντός Ελλάδος, πριν μεταβώ στην Βουλγαρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και όχι. Η φορολογία αφορά μόνο την εξαγωγή εθνικού νομίσματος στο εξωτερικό.

      Διαγραφή
    2. Σάς ευχαριστώ πολύ. Κατατοπιστικότατος όπως πάντα. Αναμένουμε εναγωνίως τις εκπομπές σας στην ερτopen.

      Διαγραφή
  8. Ενα θα ηθελα να πω μονο! Μη βαζετε νερο στο αυλακι του κουλη τζουνιορ, γιατι εκει παει το πραγμα σιγα σιγα και αρχης γενομενης, με την δικαιη επανασταση των αγροτων, που οπως τοτε του Πολυτεχνειου, εκμευταλευτηκε τοτε η λεγομενη Μεταπολιτευση. Εχοντας τωρα ολοι δικαιο με αυτα που γραφετε, στο φιναλε θα την ξαναφαμε πολιτικα, γιατι θα παραμεινουμε αθεραπευτα,στο σταδιο της ενημερωσης μονο και οχι της πραγματικης επαναστασης!

    Εδω θα ειμαστε ολοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την τρώμε και την ξανατρώμε πολιτικά όσο προτιμάμε τους αστέρες της πολιτικής μπαρούφας και της επιτήδειας τέχνης της ξεπούλας, όπως έγραφε κι ο Σκαρίμπας. Μόνο η ξεκάθαρη τοποθέτηση στα πράγματα οδηγεί σε διέξοδο. Ο Βαρουφάκης είναι το alter ego του Κυριακούλη και των λοιπών δοσιλόγων.

      Διαγραφή