Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Το ελληνικό χρέος κρίθηκε "παράνομο, αθέμιτο και απεχθές", αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει να το αναγνωρίζει και να το πληρώνει ξεπουλώντας την Ελλάδα.

Το ελληνικό χρέος είναι "παράνομo, αθέμιτο και απεχθές" και δεν πρέπει να πληρωθεί, δήλωσε η Επιτροπή Αλήθειας για το δημόσιο χρέος, χθες Τετάρτη στην Προκαταρκτική της Έκθεση. Η επιτροπή που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, είχε σαν αντικείμενο τον έλεγχο του χρέους.

Στην Προκαταρκτική Εκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε χθες, αναφέρει συγκεκριμένα: "Όλα τα στοιχεία που παρουσιάζουμε στην Προκαταρκτική Έκθεση καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος, αλλά και δεν πρέπει να το πληρώσει. Πρωτίστως διότι το χρέος που προκάλεσαν οι ρυθμίσεις που επέβαλε η Τρόικα παραβιάζει ευθέως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της Ελλάδας. Ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν πρέπει να πληρώσει αυτό το χρέος διότι είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο."

Η ανάλυση που συνοδεύει το συγκεκριμένο πόρισμα δεν προσθέτει τίποτε σημαντικό στις γνώσεις μας για το χρέος. Αντίθετα δεν εμβάθυνε ούτε καν στην μακροοικονομική ανάλυση της διαμόρφωσής του, τουλάχιστον κατά την μεταπολιτευτική περίοδο. Δεν εμβάθυνε στους τρόπους ή τις μορφές δανεισμού και εξυπηρέτησης του χρέους κατά την ίδια περίοδο.

Δεν ανέλυσε τον τρόπο που οι εκάστοτε κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης επέλεγαν τις μορφές εσωτερικού και εξωτερικού δανεισμού με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται πάντα το ελληνικό δημόσιο με τα υψηλώτερα συγκριτικά επιτόκια της αγοράς, αλλά και να εξαρτά την εξυπηρέτησή του από νέο δανεισμό.

Δεν εμβάθυνε στο ποιός είχε και εξακολουθεί να έχει στα χέρια του το ελληνικό δημόσιο χρέος. Όχι τυπικά, όπως αναφέρει, αλλά ουσιαστικά. Ποιός βρίσκεται πίσω από τα βασικά fund που έχουν στα χέρια τους το κύριο μέρος του χρέους. Δεν προσπάθησε να αναλύσει τις μεταβιβάσεις των ελληνικών τίτλων από χέρι σε χέρι, ώστε να αποκαλυφθεί η κατευθυνόμενη κερδοσκοπία με τη συμμετοχή μάλιστα των κυβερνήσεων.

Τέλος από την Προκαταρκτική Έκθεση φαίνεται καθαρά ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν είχε καμμιά πρόσβαση στη βάση δεδομένων τόσο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όσο και του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός για τη Διαχείριση του Δημοσίου Χρέους). Κι επομένως κανένα ουσιαστικό ερώτημα δεν έχει απαντηθεί για το πώς και με ποιό τρόπο γινόταν η διαχείριση του χρέους.

Η Έκθεση καταλήγει: "Τα νομικά επιχειρήματα που επιτρέπουν σε ένα κυρίαρχο κράτος να αποκηρύξει μονομερώς το παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο χρέος είναι πολλαπλά· όσον αφορά την ελληνική περίπτωση, μια τέτοια μονομερής κυριαρχική πράξη θα μπορούσε να θεμελιωθεί στα εξής επιχειρήματα: καταρχάς στην κακή πίστη την οποία επέδειξαν οι δανειστές, ωθώντας την Ελλάδα να παραβιάσει το εσωτερικό της δίκαιο και τις διεθνείς της υποχρεώσεις σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη νομική υπεροχή και προτεραιότητα των ανθρώπινων δικαιωμάτων απέναντι σε διεθνείς συμφωνίες, όπως εκείνες που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους δανειστές ή με την Τρόικα. Τη χρήση καταναγκασμού. Την επιβολή άδικων και ανεπιεικών όρων, οι οποίοι κατάφωρα παραβιάζουν το Σύνταγμα και την εθνική κυριαρχία. Τέλος, το δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο στο κράτος, να παίρνει μετρα ενάντια σε παράνομες ενέργειες δανειστών, οι οποίες πλήττουν τη δημοσιονομική του κυριαρχία, το υποχρεώνουν να αποδεχθεί παράνομα, αθέμιτα και επονείδιστα χρέη, και παραβιάζουν την οικονομική του αυτοδιάθεση και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα."

Αν και προσωπικά μου φαίνονται πολύ φτωχά τα νομικά ερείσματα που αναφέρονται στο διεθνές δίκαιο, ωστόσο περιμένω να δω ποιός θα τολμήσει να αμφισβήτησει με επιχειρήματα τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποκηρύξει μονομερώς (δηλαδή ως κυρίαρχο κράτος) και να σταματήσει να πληρώνει το χρέος.


Φυσικά καμιά τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να γίνει αν ταυτόχρονα δεν κινηθεί δικαστική δίωξη για πράξεις εσχάτης προδοσίας εναντίον όλων εκείνων που υπέγραψαν και στήριξαν όλα αυτά που συνέβησαν στη χώρα μας. Μια δικαστική δίωξη που οφείλει να κινηθεί με όρους ανάλογους μ' εκείνους που κινήθηκε η δίωξη των πρωταιτίων της χούντας το 1974. Μέχρι να γίνει αυτό, η νομιμότητα στη χώρα δεν μπορεί να αποκατασταθεί. 

Κι όποια κυβέρνηση - όπως η κυβέρνηση Τσίπρα - συνεχίζει αναγνωρίζοντας αυτό το παράνομο, αθέμιτο και απεχθές χρέος και ματώνει την χώρα για την εξυπηρέτησή του, τότε διαπράτει σφετερισμό εξουσίας σε βάρος του ελληνικού λαού και οφείλει να λογοδοτήσει επίσης στην ποινική δικαιοσύνη. Κανονικά η ηγεσία της δικαιοσύνης οφείλει να πάρει την Έκθεση αυτή και να κινήσει διαδικασίες δίωξης επί εσχάτης και σφετερισμού. Αν δεν το κάνει είναι υπόλογη για παράβαση καθήκοντας με βάση το Σύνταγμα, αλλά και για συνέργια στις πράξεις αυτές είτε λόγω αμέλειας, είτε με αποφάσεις της που νομιμοποιούν τις πράξεις αυτές.

5 σχόλια:

  1. Δημήτρη μήπως έχεις να προτείνεις καποιο καλό οικονομικό λεξικό; Της oxford και της Penguin είναι καλά; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απολύτως ότι τα προκαταρκτικά σχόλια της επιτροπής είναι μάλλον φτωχά. Θα δούμε βέβαια και το τελικό κείμενο. Ωστόσο ακόμα και αυτά είναι η πρώτη φορά που λέγονται από επίσημο όργανο του κοινοβουλίου και μπορούν να αποτελέσουν βάση για διώξεις. Τώρα, πως συμβιβάζονται τα λεγόμενα της επιτροπής με την πολιτική της κυβέρνησης, αυτά που έχουν ήδη υπογραφεί και αυτά που θα υπογράψουν, δεν το γνωρίζω. Μήπως η επιτροπή εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό που εξυπηρετεί και η διατήρηση της αριστερής πλατφόρμας στο κόμμα και την κυβέρνηση; Αλατοπίπερο αριστερής γεύσης για να πάει πιο εύκολα κάτω το πικρό φαγητό του Μνημονίου Νούμερο 3;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Καζάκη εμένα μου βρωμάει σαν επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

    H συγκεκριμένη ανακοίνωση, την δεδομένη στιγμή, με ένα πόρισμα στη σωστή κατεύθυνση μεν, αλλά με ΣΧΕΤΙΚΑ αδύναμα επιχειρήματα, ελλιπή στοιχεία και ανύπαρκτο δια ταύτα δε, εκτιμώ ότι αποτελεί στρατηγική επικοινωνιακή κίνηση του ”Brand” Σύριζα.

    Εκτιμώ ότι στόχος του δυνατού αυτού “διαφημιστικού event” είναι η υπενθύμιση των βασικών διαφημιζόμενων χαρακτηριστικών(Specs) στους πολίτες-πελάτες(αγοραστές τρέλας) του προϊόντος Σύριζα που το κατέστησε τόσο δημοφιλές στο τελευταίο “Preorder”(εκλογές). Βλέπε ΘΑ x (σκίσω μνημόνια + διαγράψω χρέος + σώσω πρώτη κατοικία + ΕΝΦΙΑ+++ …+++++)

    Ο λόγος δυστυχώς είναι απλός. Πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας αναχώματος απέναντι στην πλημύρα των ανθρώπων που ΘΑ ΕΡΘΕΙ αναπόφευκτα μετά το τελικό Unboxing του προϊόντος Σύριζα.

    SPOILER ( όχι και πολύ μεγάλο για μερικούς)
    Το κουτί περιέχει μόνο χαρτιά που αποτελούν μια συμφωνία που θα ζήλευε και ο Jofrey the Gap

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Καζάκη, πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι που αποκυρήσσουν χρέη και μνημόνια και στήνουν μιντιακές βεγγέρες, επί της ουσίας να κάνουν τα αντίθετα; Θυμάμαι, όταν αναβαθμίζανε το ΤΑΙΠΕΔ, στη ζούλα βέβαια, ως τσόντα στο νόμο των 100 δόσεων, και μάλιστα με ΠΝΠ, η κυρία Ζωίτσα μας δεν έφερε ουσιαστικές αντιδράσεις.

    Σημειολογικά και μόνο, η μετατροπή του τίτλου, από επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, σε επιτροπή ΑΛΗΘΕΙΑΣ, δείχνει τον προπαγανδιστικό της χαρακτήρα και έλλειψη οποιασδήποτε σοβαρής πρόθεσης μιας συγκροτημένης μελέτης, βασισμένης σε ακλόνητα στοιχεία, που θα αποτελέσει πραγματικό διαπραγματευτικό όπλο. Και φοβάμαι ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν και τη θέση όλων όσων υποστηρίζουμε ότι η μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι η διαγραφή του χρέους.

    Τώρα μας κάνουν διαλέξεις για το χρέος, και μας κάνουν μαθήματα δημοκρατίας και οικονομολογίας κάτι απίθανοι Μπαλαφάρες, Φίληδες, Μπαρουφάκηδες, και λοιποί, όταν διατηρούν τους εκπροσώπους της διαπλοκής πάνω, Γεωργίου, Σπουρόπουλο, Σαγιά, Ταγματάρχη και δε συμμαζεύεται. Η κα Κωνσταντοπούλου γαυγίζει για τον κακό Δρακουμέλ Στουρνάρα, αλλά τον έχουνε εκεί στην ΤΤΕ για σάκο του μποξ, όταν τα βρίσκουν μπαστούνια στη "διαπραγμάτευση". Κι έρχεται και καπάκι η μήνυση της κας Μακρή και γελάνε οι ξένοι με τα καραγκιοζιλίκια μας.

    Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Έχουμε φύγει από τη Σκύλλα των σοσια-ληστών και των success stories, στη Χάρυβδη των αριστερών Ταλιμπάν, που τα έχουν όμως κάνει πλακάκια με το κατεστημένο. Αν ήταν ειλικρινείς, δε θα αναβάθμιζαν το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο συνεχίζει το "θεάρεστο" έργο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και μάλιστα στη ζούλα, με άσχετη τροπολογία στο νόμο των 100 δόσεων.

    Εκείνο που φοβάμαι, κύριε Καζάκη, είναι ότι το τρένο το έχουμε χάσει, οποιαδήποτε ευκαιρία για ομαλή και συντεταγμένη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, όπως πολλές φορές έχετε περιγράψει. έχει παρέλθει.

    Τώρα με χρέος, χωρίς χρέος, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη. Ετούτοι εδώ δεν έχουν ιδέα πως να ανατάξουν την εθνική οικονομία, οι μισοί πάσχουν από σταλινικές ιδεοληψίες και ρεβανσισμό και οι άλλοι μισοί συνεχίζουν και ολοκληρώνουν τη διάλυση της χώρας και το ξεπούλημά της για παλιοσίδερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συγνωμη αλλα μπας και μας δουλευετε ολοι εδω μεσα;... τα πραγματα δεν ειναι πιο απλα απ οτι φαινονται...;
    Ο Ερικ Τουσαν ειπε στο κοινοβουλιο οτι το χρεος ηταν ιδιωτικο (των 3 μεγαλων γαλλικων τραπεζων παρι μπα, σοσιετε ζενεραλ και κρεντι αγκρικολ)...κι οτι η Μερκελ και ο Σαρκοζι αναγκασαν την ελληνικη κυβερνηση να δανειστει πρωταρχικως 30 δις...και στην συνεχεια να δεχθει την αλλιωση των στατιστικων στοιχειων...για να φορτωθει το χρεος...ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΝΡΗΣΕΙς ΤΟ ΔΕΧΤΗΚΑΝ....;; ΛΟΓΩ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή