Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Η πρόσληψη της Lazard και τι προδικάζει για την πορεία της χώρας

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Τα παπαγαλάκια της μαύρης προπαγάνδας προσπαθούν να μας πείσουν ότι η πρόσληψη της Lazard από τη νέα κυβέρνηση είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό. Όλες οι κυβερνήσεις το κάνουν. Έτσι μας λένε. Ενώ την Lazard, που υποτίθεται ότι ανέλαβε "σύμβουλος" δημοσιονομικής διαχείρισης, την εμφανίζουν ως μια ουδέτερη εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα του χρέους.

Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, πριν μας τρελάνουν. Χρειάζεται μια κυβέρνηση ιδιώτες συμβούλους και μάλιστα εταιρείες σαν την Lazard; Αν θέλουμε να έχουμε πλήρη διαφάνεια, δημοσιότητα και έλεγχο στις κυβερνητικές πράξεις, τότε μια κυβέρνηση που ορκίζεται στη δημοκρατία δεν χρειάζεται ιδιώτες συμβούλους. Μυστικοσύμβουλοι, ιδιωτικές εταιρείες με περίεργες και υπόγειες διασυνδέσεις, κοκ, δεν συνάδουν με τη δημοκρατία.


Η πρακτική αυτή να προσλαμβάνονται ιδιώτες σύμβουλοι από μια κυβέρνηση είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα κομματισμού, διαπλοκής και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης. Οι κυβερνήσεις δεν είναι καθόλου πρόθυμες να χρησιμοποιοήσουν το εξειδικευμένο δυναμικό του δημοσίου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Παρά το γεγονός ότι αυτοί γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους τα προβλήματα της διαχείρησης, αλλά και πώς να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον.

Οι ιδιώτες σύμβουλοι που προσλαμβάνει μια κυβέρνηση, δεν δεσμεύονται από το δημόσιο συμφέρον, αλλά από τον εργοδότη τους. Υπηρετούν τα ιδιωτικά συμφέροντα και τις ιδιοτελείς επιδιώξεις των υπουργών και του κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η μοναδική χρησιμότητά τους. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια για ανόητους, ή για αφελείς.

Αν μια κυβέρνηση αντιμετωπίζει ζητήματα τεχνογνωσίας που δεν μπορεί να καλύψει το δυναμικό του δημοσίου, τότε τι κάνει; Τότε απευθύνεται στο επιστημονικό δυναμικό και τους φορείς της κοινωνίας. Και το κάνει ανοιχτά και δημόσια μέσα από μια ειδική επιτροπή της Βουλής διακομματικού χαρακτήρα. Φυσικά μόνο αν δεν έχει ύποπτους και σκοτεινούς σκοπούς.

Αν και πάλι δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση, τότε απευθύνεται στο εξωτερικό με δημόσια πρόσκληση σε όποιον προσφέρει την καλύτερη λύση στο τεχνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Φυσικά πάλι υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας και δημοσιότητας, ώστε οι ενέργειες και οι επιλογές της κυβέρνησης να κρίνονται απ' όλους τους πολίτες.

Ξαναλέμε ότι αυτές τις ενέργειες οφείλουν να γίνουν από μια κυβέρνηση που πιστεύει στη δημοκρατία, στη διαφάνεια και το δημόσιο έλεγχο και φυσικά δεν έχει τίποτε να κρύψει από τους πολίτες. Έγινε τίποτε απ' όλα αυτά στην περίπτωση της Lazard; Αντίθετα ακολουθήθηκε η πεπατημένη των προηγούμενων διεφθαρμένων, δοσιλογικών και διαπλεκόμενων κυβερνήσεων. Και ως δια μαγείας επελέγη - άγνωστο πώς, με ποια κριτήρια κι έναντι ποίου ανταγωνισμού - η ίδια διεθνής εταιρεία, που ήταν φορέας διαπλοκής των προηγούμενων κυβερνήσεων με ισχυρά και μεγάλα συμφέροντα.

Η Lazard κανονικά θα έπρεπε να ήταν υπό τον έλεγχο της ελληνικής δικαιοσύνης και της ανακριτικής έρευνας για το ρόλο της στην εθνική μας τραγωδία. Αντί γι' αυτό προσελήφθη για να συνεχίσει να παίζει τον ίδιο ρόλο.

Η εν λόγω εταιρεία δεν είναι μια οποιαδήποτε. Ιδρύθηκε το 1832 στη Νέα Ορλεάνη και το 1848 στο Παρίσι. Από τότε μέχρι σήμερα μαζί με την Rothchild Freres δεν υπήρξε μεγάλο σκάνδαλο χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα που δεν ήταν αναμεμιγμένη. Συνδέεται οργανικά από την ίδρυση του, με το πιο ισχυρό επιτελείο προώθησης των γεωστρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ παγκόσμια, το Council on Foreign Relations. Έχει αναμειχθεί στους πολέμους για το συμφέρον της γνωστής ΙΤΤ, αλλά και σε πολλά πραξικοπήματα στη λατινική Αμερική και Αφρική.

Αποτελεί επίσης έναν από τους περίπου 10 χρηματοπιστωτικούς οίκους του inner circle, όπως ονομάζεται η πιο ισχυρή ομάδα τραπεζιτών παγκόσμια που διαπλέκεται με την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Δουλειά της είναι να εξασφαλίζει την εξαγορά των κυβερνήσεων από τα μεγάλα συμφέροντα των χρηματαγορών. Να εξασφαλίζει ότι καμιά αναδιάρθρωση χρέους δεν θα γίνει σε βάρος των αγορών και υπέρ των λαών. Ακόμη κι όταν οι κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει μονομερώς να προχωρήσουν σε μεγάλο "κούρεμα" του χρέους, όπως έγινε στην Αργεντινή και το Εκουαδόρ.
Σ' αυτό το πεδίο έχει αναμφισβήτητα μεγάλη γνώση και εμπειρία. Γι' αυτό λοιπόν την προσέλαβε η νέα κυβέρνηση;  

  

22 σχόλια:

  1. Καλημέρα Δημήτρη. Ευχαριστώ από μέρους μου που μας ενημερώνεις και μας ξυπνάς. Μπορείς να μου δώσεις πηγές γι'αυτά που αναφέρεις στην προτελευταία παράγραφό σου όσον αφορά στην ιστορία και τα πεπραγμένα της Λαζάρ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε παιδια, κάντε λίγο ψάξιμο στο google μόνοι σας. Τόσες ομιλίες, εκπομπές, σεμινάρια κάνει ο άνθρωπος, ας κουνήσουμε λίγο και το δικό μας το δαχτυλάκι! Αντί να συντρέξουμε τον Καζ με λίγη δική μας προσπάθεια, ζητάμε και αποδείξεις? ΄Ημαρτον, τόσο μασημένη τροφή, πια!...
      Ή μήπως γουστάρουμε να τρέχουμε από τον έναν πατερούλη στον άλλο?

      Διαγραφή
  2. Δημήτρη καλημέρα έχεις δίκιο με αυτά που γράφεις αν και θα ηθελα απο καρδιάς να είχες άδικο ! η όλη ιστορία όπως δυστυχώς θα εξελιχθεί μου θυμίζει το ανέκδοτο με το λιοντάρι και το λαγό (λέμε καμιά μαλ....α καμιά φορά να περνά η ώρα ) οι λεονταρισμοί τελειώνουν και δυστυχώς αρχιζουν οσονούπω τα γεσ μεν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρχή άνδρα δείκνυσι, έλεγε νομίζω ο Θουκυδίδης. Πάντως η πρόσληψη αυτή είναι μια πολύ ύποπτη κίνηση. Συμφωνώ απόλυτα ότι αν μια κυβέρνηση έχει ανάγκη από τεχνική συμβουλή απευθύνεται πρώτα στη Διοίκηση και μετά στο επιστημονικό δυναμικό της ίδιας της χώρας. Οψόμεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. LeonidasT: Για βιβλιογραφία που ζητάς θα σου παραθέσω ορισμένους μόνο τίτλους που μπορείς να βρεις αναλυτικότερα αυτά που γράφω:

    1. William D. Cohan, The Last Tycoons: The Secret History of Lazard Frères & Co., NY, 2007.
    2. Charles R. Geisst, Monopolies in America. Empire Builders and Their Enemies from Jay Gould to Bill Gates-Oxford University Press, USA (2000).
    3. Jochen Kraske, Bankers with a Mission, The Presidents of World Bank, 1946-1991. Oxford University Press, 1996.
    4. Jerry W. Markham-A Financial History of the United States. 7 volumes -M.E. Sharpe (2002-12)
    5. Priscilla Mary Roberts, Frank Altschul, Lazard Freres, and the council on foreign relations: The evolution of a transatlantic thinker. Edinburgh University Press, 2003

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρη τι πρέπει να γίνει στο εξής κατά τη γνώμη σου; Πώς πρέπει να δράσουμε; Πρέπει να κατέβουμε στο Σύνταγμα τη μέρα της διαπραγμάτευσης για να πιέσουμε τη κυβέρνηση ή θα μας καπελώσουν τα κομματόσκυλα που θα κατέβουν με τα σημαιάκια για να στηρίξουν τους σωτήρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε άμεσα. Θα πρέπει να γίνει η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έγινε ποτέ στα ειρηνοδικεία. Ειδικά τώρα που οι τράπεζες βάλανε μπρος τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας, μια και οι Βαρουφάκηδες του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν τον χρόνο έως τώρα να ανανεώσουν έστω την προστασία της. Κατόπιν θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη συνέλευση στο κέντρο από τα κινήματα που είναι ακόμη ζωντανά. Και ύστερα να κατέβουμε στο Σύνταγμα με σαφές κοινό αίτημα τη διαγραφή του χρέους.

      Διαγραφή
    2. ναι ο.κ. άντε κι αυτό έγινε και πάλι πέσαμε σε τοίχο ΤΟΤΕ ???? ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ? αυτό θα θέλαμε να μας πεις ... εσύ πως θα το χειριζόσουν ??

      Διαγραφή
  6. ΜΗ ΠΙΣΤΕΥΕΙΝ ΤΟΙΣ ΣΟΦΙΣΜΑΤΟΣ ΧΑΡΙΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΓΚΕΙΜΕΝΟΙΣ,ΕΞΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΓΑΡ ΥΠΟ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ.
    Να μην πιστεύεις στα σοφίσματα που είναι για να κοροϊδεύουν το πλήθος, διότι ελέγχονται από τα έργα.

    Λιγος Αριστοτελης για να μας θυμισει αυτο που ξερουμε ολοι, αλλα καμια φορα με την βοηθεια των καναλιων ξεχναμε.
    Αν τελικα ο ΣΥΡΙΖΑ κανει αυτα που πρεπει, δικαιως θα παρει και τα ευσημα.
    Μεχρι τοτε, καλο θα ειναι να μην δημιουργουνται σημαιοκουνητες απο τους οποιους τοσο υποφερε η χωρα.
    Οι πολιτες οφειλουν να ειναι επιφυλακτικοι απεναντι σ αυτους που διαχειριζονται τα υπαρχοντα τους.
    Πραγματικα ειναι περιεργο αυτοι που υποστηριζουν οτι ειναι σοσιαλιστες να προσλαμβανουν ιδιωτικες εταιρειες και μαλιστα υποπτες και ανακατεμενες σε σχεδον ολες τις κομπινες τις τελευταιας δεκαετιας, για να κανουν την δουλεια του κρατους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έπιασαν το αριστερόστροφο εργαλείο στα χέρια τους για να συνεχίσουν την τρίτη πράξη του έργου. Ο Λαός μπουχτισμένος από τα βάναυσα μέτρα λιτότητας, τους ψήφισε με κλειστά μάτια μετά την προδοσία του κεφαλαίου, το οποίο με ευκολία έδωσε την συγκατάθεση του στον αποκερματισμό της μεσαίας τάξης μη γνωρίζοντας ό,τι υπέγραφε την καταδίκη του. Ήρθε η ώρα λοιπόν για την τρίτη πράξη του έργου. Τελικά δεν θα ξεφύγει κανένας θα μας αρμέξουν όλους με την σειρά. Όταν μετά από δεκαετίες πιάσει ξανά λίπος επάνω της η μεσαία τάξη θα έρθει και πάλι η σειρά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παει το κουρεμα του χρεους, τωρα εχουμε smart debt enginering, οπως δηλωσε ο Μπαρουφακης στην FT.
    Ειδατε αποτελεσμα η Λαζαρντ; Αμεσα, τσακ μπαμ.
    Εγινε τοσο γρηγορα που σιγουρα τα ειχαν μιλημενα απο πολυ πριν, οπως ο Παπανδρεου με τον Στρος Καν μαλλον, ισως και με τη βοηθεια του Levy, αλλωστε τοσοι μας ηρθαν απο κει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το περίφημο PSI που ρήμαξε τη χώρα ήταν έργο της Λαζάρντ, και κάτι ανάλογο ετοιμάζει για το 50% μέρους μόνο του 70-75% του συνολικού χρέους, το οποίο θα μας το πασάρουν και το φάμε (ο λαός μας) όπως φάγαμε το PSI και είπαμε τι ωραίο που ήταν. Βρίσκουν και τα κάνουν, άντε πες στον λαό τώρα κάτι ενάντια στον Βαρουφάκη. Γιατί έφαγα τα άντερά μου να είστε κοντά στον Καμμένο; Για να του τα λέτε. Και ο Τσίπρας και αυτός είναι νέοι και έχουν καλή τη πίστη, αλλά δεν διαθέτουν άριστη πληροφόρηση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μας πούλησαν και αυτοί. Εσείς ενημερώσατέ τους και θα έχετε κάνει το καθήκον σας πάλι. Η Λαζάρντ πάει για να γεμίσει τις τσέπες του υποκόσμου της. Το αν θα καταφέρει να βουτήξει κάτι από μεγάλους άλλους παίκτες δεν ξέρω, αλλά από εμάς έχει βουτήξει και έχει δώσει το αίμα μας με το PSI, αν τελικά δεν κάνω λάθος και αν έχω καλή πληροφόρηση.
    Αναδημοσίευση εδώ:
    ohifront.wordpress.com/2015/02/03/η-πρόσληψη-της-lazard-και-τι-προδικάζει-για-τ/
    Και έγραψα ένα σχετικό σχόλιο εδώ:
    ohifront.wordpress.com/2015/02/03/καταστροφη-α-λα-βαρουφακη-λαζαρντ-η-ελ/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H Lazard είναι ανακατεμένη ακόμη και στην υπόθεση CDS με τον Αντρίκο Παπανδρέου, που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Καμμένο. Η Lazard φέρεται να διευκόλυνε με τις επαφές της την οικογένεια Παπανδρέου στην οργάνωση του σκανδάλου.

      Διαγραφή
    2. http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=491934

      Διαγραφή
  10. θα κανει οτι της πούνε
    αν της πουν ''γκρεμισε '' θα γκρεμίσει ..
    αν της πουν ''χτισε'' θα χτίσει ..
    αλλιως θα αποτυχει και θα χασει τους επομενους πελατες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όταν ηταν παλι στην Ελλάδα η lazard, μήπως ηταν ο βαρουφακης σύμβουλος του γαπ; Οποτε, αφού τα κονομησε τοτε, ειπε να τα ξαναοικονομησει και τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σχετικά με μία παράμετρο για το δημόσιο χρέος.
    Λέγεται εδώ πολύ εύκολα ότι το χρέος αυτό είναι «παράνομο», δεν το δημιούργησε ο λαός , δεν ωφελήθηκε από αυτό ο λαός κτλ. και ως εκ τούτου δεν πρέπει να πληρωθεί στο σύνολό του. Υπάρχει όμως και η εξής οπτική. Το χρέος συνίσταται στη συσσώρευση ελλειμμάτων. Τα ελλείμματα αυτά μπορεί να ήταν α) πρωτογενή, δηλαδή τα έσοδα να υστερούσαν των εξόδων οπότε η διαφορά (πρωτογενές έλλειμμα) καλύπτονταν από ισόποσο δανεισμό του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα (κατά βάση τον αλλοδαπό τομέα και όχι τον ελληνικό) ή/και β)δημοσιονομικά, δηλαδή να προέρχονται από αδυναμία του κράτους να πληρώσει τους τόκους ή/και τα χρεολύσια προηγουμένων δανείων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, κάποια στιγμή στο παρελθόν πρέπει να έχει υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα. Επίσης, αυτό που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι το γεγονός ότι τα δημόσια ελλείμματα «χρηματοδοτούνται» από αντίστοιχα πλεονάσματα του ιδιωτικού τομέα. Τώρα, το γιατί ο προϋπολογισμός ενός κράτους δημιουργεί ελλείμματα, σηκώνει πολύ μεγάλη κουβέντα. Υπάρχουν, τρόπος του λέγειν, άπειροι λόγοι. Ένας λόγος είναι π.χ. προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, είτε αμιγώς εθνικές είτε συγχρηματοδοτούμενες. Υπάρχουν αρκετά έργα υποδομών τα οποία έχουν συγχρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα ελλείμματα αυτά, λοιπόν, τα οποία μέσω διαφόρων μηχανισμών έχουν περάσει στο δημόσιο χρέος δεν είναι λογικό και δίκαιο να μην πληρωθούν, από τη στιγμή που η χρησιμότητά τους διαχέεται στο κοινωνικό σύνολο και μάλιστα διαχρονικά. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και για άλλες συνιστώσες του χρέους, για λόγους όμως που αντιλαμβάνονται όλοι δεν μπορώ εδώ να επεκταθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλέ μας τάπωσες, δεν έχω τι να πω!...
      Μάλλον θα πρέπει να ξαναδιαβάσεις/ ξαναακούσεις ΟΛΕΣ τις ομιλίες του Καζ από τη αρχή έως και χθες: έχουν ειπωθεί και αναλυθεί τα επιχειρήματά σου τουλάχιστον δεκάκις.
      Αμάν με αυτό το τρολάρισμα....

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα Δημήτρη,

    Αν θες απάντησε σε αυτό το σχόλιο:
    http://epam-patras.net/2015/02/03/%CE%BF-%CE%B4-%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-radio-98-4-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B3-%CF%83%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%BD%CE%B7-3-%CF%86%CE%B5%CE%B2/#comment-2762

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αυτοί λένε

    Η επιβολή λιτότητας από την τρόικα στην Ελλάδα ήταν παντελώς λάθος καθώς έχει «ρίξει σε τοίχο» την ελληνική οικονομία, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Lazard, Matthieu Pigasse.

    «Νομίζω πως οι πολιτικές που εφάρμοσε η τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ) είναι λάθος και έχουν ρίξει την Ελλάδα σε τοίχο και ίσως ρίξουν και την Ευρώπη σε τοίχο» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ναι, νομίζω πως η τρόικα τα είχε όλα λάθος», συμπλήρωσε.

    Ο ίδιος επανέλαβε πως είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και πως το συνολικό χρέος της χώρας θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει σε «αποδεκτά» επίπεδα.

    Υπενθυμίζεται ότι η Lazard είναι σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ ήταν σύμβουλος και στις διαπραγματεύσεις για το PSI.

    Πηγή: enikonomia.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Πιγκάς ήταν και παραμένει κολλητός του Στρος Καν και ένας από τους αγαπητούς των ΗΠΑ. Η WSJ (6/2) μας προιδέασε για τι τον προορίζουν οι αμερικάνοι: ο άνθρωπος που θα διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης. Οι αμερικάνοι τον θεωρούν άνθρωπό τους και μάλιστα τον ετοιμάζουν ήδη από τώρα για τα επιτελεία της ΕΕ. Αυτό δείχνουν και οι δηλώσεις του, οι οποίες όλες κινούνται στο μήκος κύματος της πολιτικής της Ουάσινγκτον. Στην κασίδα του ελληνικού λαού οι αμερικάνοι στήνουν και παίζουν τα δικά τους παιχνίδια. Έχω γράψεια αναλυτικά περί αυτού.

      Διαγραφή