Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Ή υποτάσσεστε, ή σας κλείνουμε τις τράπεζες!

Ο εκβιασμός της ΕΚΤ προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση εντείνεται. Τα πράγματα είναι καθαρά. Αν μέχρι τις 11/2 η κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δανειστών, η ΕΚΤ θα δημιουργήσει πιστωτικό γεγονός με τις τράπεζες στην Ελλάδα.

Στον εκβιασμό αυτόν προστέθηκε και η σαφής προειδοποίηση εκ μέρους της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το ΔΝΤ," τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ David Pearce την Παρασκευή, 6/2.

Περιθώρια ελιγμών για τη νέα κυβέρνηση δεν υπάρχουν. Τα παραμύθια ότι οι τράπεζες και οι καταθέσεις είναι εξασφαλίσμενες δεν πείθουν ούτε τους αδαείς. Εν τω μεταξύ οι τράπεζες συνεχίζουν να δέχονται επιθέσεις υποτιμιτικής κερδοσκοπίας από το χρηματιστήριο επιδεινώνοντας δραματικά την ήδη άθλια κατάστασή τους.


Το γεγονός ότι αυτό θα συνέβαινε το ήξερε το οικονομικό επιτελείο. Δεν ήταν δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Μιλώντας προεκλογικά στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη (9/12/2014) ο νυν υπουργός οικονομικών είχε πει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα.

«Η ΕΚΤ μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Το έκανε στην Ιρλανδία, το έκανε στην Κύπρο». Ο κ. Βαρουφάκης μάλιστα είπε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει τις απειλές και να κλείσει το τηλέφωνο στον Ντράγκι, είναι καλύτερα να μην εκλεγεί!

Βέβαια, αυτά περί κλεισίματος του τηλεφώνου είναι βαρουφάκιες ανοησίες. Καλές για τα πρωινάδικα της ελληνικής τηλεόρασης και το φιλοθεάμων κοινό, όπου έχει αποκλειστεί ο σοβαρός πολιτικός διάλογος. Η αλήθεια είναι πολύ πιο σκληρή. Η ΕΚΤ έχει κάθε δικαίωμα να περιορίσει ανά πάσα στιγμή, ή και να αρνηθεί να τροφοδοτήσει με έκτακτη χρηματοδότηση (ELA) τις τράπεζες. Δεν υπάρχει καμιά συνθήκη, ή κανονισμός που να επιβάλει στην ΕΚΤ να τροφοδοτεί με ELA τις τράπεζες, όποτε αυτές το ζητήσουν.

Πώς λοιπόν σκέφτεται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση τις απειλές Ντράγκι; Μήπως με κλείσιμο του τηλεφώνου; Ανοησίες. Η αλήθεια είναι απλή. Όσο το τραπεζικό σύστημα της χώρας εξαρτάται από την ΕΚΤ, τότε είμαστε όμηροι, αιχμάλωτοι των δανειστών. Καμιά διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει. Εκτός από εκείνη για το θεαθήναι.

Αν θέλει να διαπραγματευθεί η νέα κυβέρνηση τότε οφείλει να αντιμετωπίσει τις απειλές της ΕΚΤ με πολιτικές πράξεις κι όχι με χειρονομίες βαρουφάκιας έμπνευσης. Θα πρέπει άμεσα να προβεί:

1. Σε δημόσια εκκαθάριση υπό την εποπτεία της Βουλής και της ελληνικής δικαιοσύνης των ενεργητικών των συστημικών τραπεζών. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση των τραπεζών, να διαπιστωθεί ποιός λεηλάτησε καταθέσεις και τράπεζες, πόσα και ποιά είναι τα θαλασσοδάνεια, κοκ. Έτσι θα διωχθούν όσοι ενέχονται στη λεηλασία και θα δημευθούν οι περιουσίες τους. Ταυτόχρονα θα δωθεί η δυνατότητα να διαγραφούν όσα δάνεια προς νοικοκυριά, αγρότες, ελευθεροεπαγγελματίες και μικρομεσαίους είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν πλέον. Να διαγραφούν επίσης όσες οφειλές υπερβαίνουν το διπλάσιο του αρχικού δανειακού κεφαλαίου. Κι όσοι έχουν πληρώσει περισσότερα να επιστραφούν με τραπεζικές διευκολύνσεις. Τέλος να ρυθμιστούν τα υπόλοιπα των δανείων με νέους όρους με βάση την πραγματική εισοδηματική κατάσταση των οφειλετών.

2. Να ανακοινωθεί άμεσα η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, καταργώντας τους αποικιοκρατικούς ιδρυτικούς νόμους του 1927, που αποτελούν ντροπή και μόνο το γεγονός ότι εξακολουθούν να ισχύουν.

3. Να προετοιμαστεί η οικονομία της χώρας για άμεση έξοδο από το ευρωσύστημα και μάλιστα με δημόσια ανακοίνωση ως απάντηση στους εκβιασμούς και τα προνόμια της ΕΚΤ. Μόνο έτσι απαντάς σε απειλές κι όχι με μούτρα από το τηλέφωνο στον Ντράγκι.

Είναι διατεθειμένη η νέα κυβέρνηση να απαντήσει αποφασιστικά στους εκβιασμούς και τις απειλές, ή θα δούμε το θέατρο που είδαμε να παίζεται στην Κύπρο με το ΟΧΙ που έγινε ένα ατιμωτικότατο ΝΑΙ μέσα σε δυο εβδομάδες; Κοντινή γιορτή αλληλούγια.


13 σχόλια:

  1. Από τη στιγμή που πήραν πίσω (έτσι λένε τα ρεπορτάζ) τον κατώτατο μισθό στα 751€ και το αφορολόγητο στις 12.000€, εμένα μου δείχνει πως ήδη υποτάχθηκαν στον εκβιασμό Ντράγκι. Μέχρι πριν λίγες μέρες, αυτά ήταν αδιαπραγμάτευτα και θα ψηφιζόντουσαν αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις. Μετά την απειλή από την ΕΚΤ, μας έμειναν οι ελεημοσύνες με δωρεάν ρεύμα και εισιτήρια...
    Οπότε, το να περιμένουμε κάτι από αυτούς, είναι μάλλον όνειρο θερινής νυκτός. Η μόνη περίπτωση για κάτι θετικό, είναι να φτάσουν σε αδιέξοδο, έχοντας από τη μια τους "εταίρους" και από την άλλη τον ξεσηκωμένο ελληνικό λαό. Τότε μπορεί να έχουμε απρόβλεπτες καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχουν υποταχθει εδω και καιρο οι συριζαιοι και δεν εχουν καμια προθεση συγκρουσης η ρηξης με Ε.Ε και ευρωζωνη. Εαν ηταν πραγματικος κινδυνος για τα ξενα συμφεροντα τοτε οι ΗΠΑ θα αντιδρουσαν πολυ πιο εντονα τοσο σε πολιτικο επιπεδο οσο και σε επιπεδο παραπληροφορησης μεσω του δικτυου των παγκοσμιων ΜΜΕ που ελεγχουν και καθημερινα εξαπολυουν επιθεσεις εναντιων του Πουτιν, του Μαδουρο στη Βενεζουελα και αλλου οπου τα συμφεροντα τους εχουν πληγει.

    Απο τη στιγμη που η κοκκινη γραμμη του ΣΥΡΙΖΑ ειναι η παραμονη σε ΕΕ και ευρω, τοτε δεν υπαρχει δυνατοτητα ουσιαστικων κινησεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προκειται να θεσει σε κινδυνο τη παραμονη σε Ε.Ε και ευρω. Ειναι ενα δογματικα "ευρωπαιστικο" κομμα που προσκυνα και δινει τα διαπιστευτηρια τους στις Βρυξελλες οπως αντιστοιχα τα παλια κομμουνιστικα κομματα υπακουαν στη γραμμη της Μοσχας. Ειναι πολλα τα λεφτα απο τα ΕΣΠΑ φαινεται ...

    Θεωρουν πολλοι στο ΣΥΡΙΖΑ την Ε.Ε ως ενα διεθνικιστικο δημιουργημα υπερ της ειρηνης των λαων ! Ο Τσακαλωτος μαλιστα εχει δηλωσει κατα του εθνικου νομισματος αφου για αυτον ειναι "εθνικισμος" και εαν καθε χωρα εισαγει εθνικο νομισμα θα εχουμε λεει ανταγωνισμο συνναλαγματικων ισοτιμιων και υποτιμησεων ! Δηλαδη το ευρω που δημιουργηθηκε και ελεγχεται απο ιδιωτες τραπεζιτες ειναι "διεθνιστικο" και "αριστερο" ?

    Καλλιεργουν αυταπατες οτι θα "αλλαξουν" απο τα μεσα την ΕΕ και οτι υπαρχει αλλος δρομος εντος Ε.Ε. Αυτα ειναι αστειοτητες. Η Ε.Ε λειτουργει οπως λειτουργει μεσα απο μια σειρα συνθηκων (οπως το Μααστριχ που ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ψηφισε) και εαν θελει μια χωρα να ανηκει σε αυτο το μπλοκ, οφειλει να τηρει τις "συμφωνιες". Η Ε.Ε ειναι η θεσμοποιηση της νεοφιλελευθερης παγκοσμιοποιησης και αυτο δεν θα το αλλαξει κανενας ΣΥΡΙΖΑ. Εδω δεν τολμουν να καταργησουν το ΔΟυβλινο 2, θα σταματησουν να τηρουν το Μααστριχ ?

    Και εαν δεν θελουν να τηρουν συγκεκριμενες συνθηκες η κανονισμους της ΕΕ, ποιο το νοημα να επιμενουν σε παραμονη σε ΕΕ-ευρωζωνη ?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα,
    Το γενικο πλαισιο της τοποθετησης με βρισκει συμφωνο. Το ερωτημα ομως που δημιουργειται ειναι ο ρολος της ελληνικης κοινωνιας στην πραγματοποιηση των προαναφερθεντων.
    Διοτι δυστυχως χωρις την αμεση συμμετοχη της κοινωνιας το εκχειρημα της πραγματωσης φανταζει λιγοτερο εφικτο.
    Χαιρετισμους
    Μ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστεύεις οτι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν τα @@ να κάνουν όσα λες?
    Για να το προχωρήσω αμα σε δημοψήφισμα ζητηθεί η γνώμη του λαού για κάτι τέτοιο θα το ψηφίσουμε ή μόνοι μας θα βάλουμε την ουρά στα σκέλια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειδικά το τρίτο κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας για την σημερινή κυβέρνηση αλλά και για την κοινή γνώμη που δεν έχει προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για την πλειοψηφία του κόσμου έξοδος απ 'το ευρώ σημαίνει καταστροφή και δεν νομίζω οτι αυτή η κυβέρνηση έχει τα κότσια να έρθει σε σύγκρουση με την επικρατούσα κοινή γνώμη. Πολύ φοβάμαι ότι θα συμβιβαστούν κι αυτοί, όπως οι προηγούμενοι, στον βωμό της παραμονής στο ευρώ. Ξέρετε ανθρώπους μεσ' τον συριζα που να υποστηρίζουν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ισως ειναι ενα σχεδιο για να γινει το 'bail in" που ελεγες εδω κ καιρο, οψομεθα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να τα κανει αυτα πρεπει πρωτα να καθαρισει τους καναλαρχες που χρωστανε τα εκατομυρια της αρκουδας στις τραπεζες αλλιως θα τον θαψουν.
    Για να το καταφερει θα πρεπει να χωσει στην φυλακη τα λαμογια που πλουτιζουν απο αυτο το καθεστως, μαζι με τους πολιτικους πατρωνες τους.
    Για να γινει ομως αυτο θα πρεπει να καθαρισει την δικαιοσυνη απο τους απατεωνες δικαστες που τοσα χρονια τους αφηνουν ασυδοτους.
    Πρεπει με λιγα λογια να φερει τα πανω κατω.
    Πρεπει κυριως να στηριχθει στον λαο για να κτυπησει τους ισχυρους του συστηματος.
    Αν στηριζεται στους ισχυρους του συστηματος, ο μονος δρομος ειναι να εξαπατησει τον λαο.
    Το προβλημα ειναι οτι υπερασπιζομενος το συστημα που γνωριζει πολυ καλα τι θελει, μακροημερευεις και πλουτιζεις, ενω υπερασπιζομενος τον λαο που συχνα στρεφεται εξαπατημενος εναντιον των συμμαχων του, μπορει να βρεθεις στην φυλακη η στον ταφο.
    Οπως βλεπω τον Βαρουφακη, τον Τσιπρα και την παρεα τους, φαινεται να εχουν προ πολλου διαλεξει στρατοπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οι ιδιοκτήτες της ΤτΕ δε θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια , όπως είπες μας θεωρούν αποικία
    θα δεχτούμε ολομέτωπη επίθεση αν αντιδράσουμε με το τρόπο που λες και κανένα διεθνές δίκαιο δε θα μπορεί να μας προστατεύσει ..
    μονο καλες νεες συμμαχίες και ομοψυχία .. το δεύτερο βλέπω πιο δύσκολο με δεδομένο τα ''παπαγαλάκια'' των ΜΜΕ και τη ροπή προς το ραγιαδισμό που έχουν ποτίσει τον Ελληνα


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτο, τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες, όταν ακυρωθεί ο ιδρυτικός νόμος της ΤτΕ και επανιδρυθεί ως πλήρως κρατικό ίδρυμα;
      Δεύτερο, προς το παρών τους μόνους που έχουν ποτιστεί από ραγιαδισμό είναι οι κυβερνώντες, πρώην και νυν. Δεν είδα ποτέ τον λαό να καλείται να στηρίξει μια αναμέτρηση κι αυτός να έκανε πίσω.

      Διαγραφή
    2. αν λχ ιδιοκτήτες ειναι οι Rothschild ( που ειναι )λες να αφήσουν τον Καζάκη να τους κάνει τέτοια ; νομιζεις οτι θα αντιδράσουν μονο με οικονομικά μέτρα ;
      τα ποσοστά που πήραν τα κόμματα που τρομοκρατησαν τον κόσμο είναι ενδεικτικά για το πόσο ραγιάδες είμαστε ..

      Διαγραφή
  9. Εδώ είναι που ξεκαθαρίζει το κατά πόσο ο Βαρουφάης καταλμβαίνει και χρησιμοποεί την οικονομία ως επιστήμη. Άλλο η οικονομία ως επιστήμη και άλλο το στυλ του σαμάνου που χορεύει και κτυπιέται για να βρέξει στο ντόπιο χωριό. Ακαδημαϊκός ξιακαδημαϊκός, ο Βαρουφάκης είναι ο σαμάνος της οικονομίας και όχι επιστημονικός αναλυτής όπως θα έπρεπε. "Εγω Βαρουφάκης το μεγάλο σοφό είδα βράχο που κυλά στο ποτάμι και μεγάλο σύννεφο με πουλιά του τρελού ανέμου. Λένε μείνουμε στο ωραίο ευρώ, δώσουμε πληρσώμουε περάσουμε καλά..." Άσε μας ρε σαμάνε Βαρουφάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εμαι ενας απλος πολιτης, επιστημονικες γνωσεις για τα οικονομικα συστηματα δεν εχω οπως ισως εσεις και αυτος που μας φιλοξενει η μας ανεχεται, ομως ξερω να μην απλωνω τη νυχτα τα ποδαρια μου περα αποσο μου επιτρεπει το σκεπασμα και οτι ενα και ενα κανουν δυο! Παρακολουθω τα πολιτικα δρωμενα απο το 1973 και εντευθεν και θελω να δηλωσω οτι και εγω οπως πολλοι απο την γενια μου που αναμιχθηκαν η οχι στην πολιτικη, προσωπικα που δεχτηκα ευκολα αυτο που μου πλασαρανε πχ το 1981 σαν αλλαγη και οι αλλοι το 1989 και μετεπειτα αλλοι με αλλα, ηταν φουμαρα και θεωρω στον βαθμο που μου αναλογει συνυπευθυνο για την καταντια της χωρας μου, συνυπευθυνο για την καταχρεωση της επομενης γενιας η γενεων και πληρωνω δικαια αυτην μου την πολιτικη ανωρημοτητα με την παραμονη μου και οικιοθελη μου εξωστρακισμο στην αλλοδαπη, με συνεπεια να μην γνωριζω την καταληξη και το μελλον τοσο το δικο μου, οσω των παιδιων μου, μια που ολο και θα αφελληνιζονται, θα ειναι μια ζωη αλλοδαποι, στην καλυτερη περιπτωση φιλελληνες. Αυτοεξοστρκιστηκα και ειναι το μελλον μου και το μελλον των παιδιων των παιδιων μου, αγνωστο! Δικαια θα μου πειτε οτι το μελλον εδω των παιδιων ειναι τουλαχιστον κατακαμμενο!
    Με πονο ψυχης θα συμφωνησω, ομως θελω να κανω και την υστατη προσπαθεια να διορθωσω οτι περναει και απο τον νου αλλα και απο το χερι μου, ωστε με ολους εσας μαζι που εχετε αποψη για τα κακως κειμενα και συμφωνουμε οτι τωρα που εχουμε ενα νεο πολιτικο σχημα, που δεν εχει σημασια ποσα λαθακια κανει αλλα σημασια εχει συμφωνα με αυτα που που καταθετουν και που περιμενουμε να γινουν συντομα πραξεις να ευθυγραμμιστουμε σαν πλειοψηφια και επιτελους να παρει αυτο που μας ενωνει υποσταση να γινει πραγματικοτητα η κοινη μας προσπαθεια, αποπου κιαν βροσκωμαστε, να λαβει παλλαικη μορφη, οχι με την διασταση αποχης που οριζε καποτε το ΚΚΕ ουτε με στο soft style που το επονωμαζαν οι αλλοι, την επανιδρυση του κρατους και κουραφεξαλλα!
    Το νεο αυτο σχημα εχει την αναγκη μας, χωρις λαο που ακολουθει σθεναρα, κακα τα ψεματα, δεν αντεχει καμια προσπαθεια διαφυγης και εξοδου μας, απο την τρισκαταρατη κριση μας.
    Και οι πρωτοι που θα περιμενα να συνεισφερουν ειναι οι ιδρυτες αυτου του blog οχι σε στιλ οπαδου ΠΑΟΚ/Ολυμπιακου αλλα ουτε εν πολλοις μονο εμπεριστατωμενη οικονομικη κριτικη, αλλα τουλαχιστον λιγο πνευμα συνεργασιας συνεισφορας στον εθνικο μας αγωνα!
    Το νεο πολιτικο σχημα δεν πρεπει να χαθει πριν γινει παλλαικο, πριν να οριμασει, πρεπει να το αγγαλιασουμε ολοι εμεις οι πατριωτες! Εδω χρειαζεται η συνδρομη και του τελευταιου ελληνα! Ειδαλλως με την σταση μας αυτη της αεναου δυσπιστιας και καχυποψιας, θα θεριζουμε μονοεθνικες καταστροφες. Τωρα ακομα μπορουμε να διαμορφωσουμε απο κοινου με σοφρωσυνη κατασταση,λιγο αργοτερα οχι. Ας την δεχτουμε με απλοτητα, σαν τελευταια ευκαιρια!Δηλωνω δε οτι με τον Γιωργο Γιαγκο συμφωνω σε ολα, εκτος απο την τελευταια του προταση. Δοτι η τελευταια αναρει ολα τα προηγουμενα! Ο καθε Βαρουφακης και οκαθε Τσιπρας πρεπει να αντλει την δυναμη του απο το λαο, οταν στεκεται διπλα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή