Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Η Αργεντινή και εμείς, ή τι συμβαίνει όταν μια χώρα πτωχεύει...

Ουρές για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που σπανίζουν, λεηλασίες στα καταστήματα, οι τράπεζες κλειστές και εξαφανισμένες οι καταθέσεις, αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη κι άλλα πολλά. Τα θυμάστε όλα αυτά; Αυτά δεν μας έλεγαν ότι θα συμβούν έτσι και πτωχεύσει μια χώρα; Δηλαδή έτσι κι αρνηθεί μια χώρα να πληρώσει τους δανειστές της;


Πόσες και πόσες φορές δεν τα έχουν επαναλάβει οι κυβερνώντες από την εποχή του Παπανδρέου και του Παπαδήμου, έως τους σημερινούς κλεφτοδήμους της κυβέρνησης των τοκογλύφων; Πόσες και πόσες φορές δεν τα έχουμε δει να γράφονται και να λέγονται από "αναλυτές" των τραπεζών, σούργελα καθηγητές της οικονομίας και γνωστούς "κολοσσούς" της δημοσιογραφίας; Τα ίδια δεν παπαγαλίζουν και οι οικονομικοί εγκέφαλοι τύπου Μηλιού, Σταθάκη και Σία της ομάδας Τσίπρα;

Φυσικά κανένας τους και ποτέ δεν δέχτηκε την ανοιχτή και δημόσια αναμέτρηση επιχειρημάτων. Πού τέτοια κότσια. Απλά όλοι τους είχαν και έχουν ως κοινό σκοπό να τρομοκρατήσουν τον κακομοίρη Έλληνα ώστε να αποδεχθεί το ξεπούλημα το δικό του και της πατρίδας του, ως κάτι το μοιραίο και το αναπόφευκτο.

Δεν τα βάζεις με τις αγορές και τα επιτελεία των δανειστών, γιατί θα σε συντρίψουν. Επικαλείσαι την καλή τους θέληση και διαπραγματεύεσαι με σκοπό να τους πείσεις να σε λυπηθούν. Όσο πιο καλός δούλος αποδεικνύεσαι, πιστός σαν σκύλος και χαμερπής σαν σκουλήκι, τόσο περισσότερο μπορείς να ελπίζεις στην επιείκια του αφέντη. Αυτό μας λένε και μας ξαναλένε επί της ουσίας όλοι οι δελφίνοι της εξουσίας. Δεξιοί και αριστεροί. Ποτέ ξανά στην Ελλάδα η εθελοδουλεία δεν βρισκόταν σε τέτοιο απόγειο.

Γιατί πτώχευσαν την Αργεντινή;

Και ξάφνου η Αργεντινή με δική της επιλογή κηρύσσεται από τις αγορές σε πτώχευση. Αρνείται να συμμορφωθεί με μια εξωφρενική απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που εξωμειώνει έναν κυρίαρχο λαό με τους ιδιώτες κερδοσκόπους που αγόρασαν τα κρατικά ομόλογα της χώρας πάμφθηνα μετά την χρεοκοπία της το 2001 και τώρα απαιτούν να πληρωθούν στο σύνολο της ονομαστικής τους αξίας. Από τον Νοέμβριο του 2012 η κυβέρνηση της Αργεντινής εκβιάζεται με όπλο τις αποφάσεις ενός υπέργηρου δικαστή της Νέας Υόρκης, οι οποίες έχουν σκοπό να γονατίσουν ένα κυρίαρχο κράτος και να το εξαναγκάσουν να γίνει ξανά υποχείριο της διεθνούς κερδοσκοπίας.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Μετά την χρεοκοπία του 2001, η Αργεντινή, αφού πέρασε των παθών της τον τάραχο στα χέρια ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος που ήταν απόλυτα υποταγμένο στους διεθνείς δανειστές, αφού ο λαός της έφτασε στο έσχατο όριο της αθλιότητας, της πείνας και της μιζέριας επειδή οι κυβερνώντες του ξεπούλησαν μέτρο προς μέτρο ολόκληρη την χώρα κατ' εντολή και υπό την άμεση επίβλεψη του ΔΝΤ και αφού εκδίωξε κακήν κακώς το πολιτικό προσωπικό που είχε οδηγήσει την χώρα στην κατάρρευση, προχώρησε στην μονομερή διαγραφή του χρέους περίπου κατά 70% με δυο swap, το 2005 και το 2010.

Όμως το πιο σημαντικό δεν είναι αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλα αυτά τα 13 χρόνια, η Αργεντινή αναπτύσσεται και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς χωρίς να έχει την ανάγκη να δανείζεται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Και παρά τις κασσάνδρες ούτε καν έλλειψη ξένων επενδύσεων δεν εμφανίστηκε στην οικονομία της. Μάλιστα οι εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Αργεντινή ανέκαμψαν μέσα σε δυο χρόνια μετά την χρεοκοπία του 2001, ενώ τα επόμενα χρόνια κορυφώθηκαν.

Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει και να αναπτύσσεται και μάλιστα τάχιστα μια χώρα που έχει διακηρύξει πώς δεν έχει ανάγκη τον δανεισμό από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές; Πώς είναι δυνατόν να πηγαίνει κόντρα στο επίσημο δόγμα της θεολογίας των αγορών και αντί για ιδιωτικοποιήσεις να προχωρά σε επανακρατικοποιήσεις, αντί για διάλυση του κοινωνικού κράτους, να προχωρά σε ενίσχυσή του, κοκ;

Άσε που χρεοκόπησε και ύστερα έκανε το ανήκουστο. Προχώρησε σε αναδιάρθρωση του χρέους της μονομερώς με σκοπό να σβήσει το 70%, χωρίς την επιβολή "προϋποθέσεων" από τους δανειστές και το ΔΝΤ. Χωρίς δηλαδή να δεχθεί λεόντειες δανειακές συμβάσεις, μνημόνια οικονομικής πολιτικής και επιτηρήσεις από το εξωτερικό. Κι όχι μόνο της πέρασε, αλλά η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης εξανάγκασε το 93% των ομολογιούχων της Αργεντινής να συμφωνήσουν με την ανταλλαγή αυτή.

Να λοιπόν γιατί η Αργεντινή μπήκε στο στόχαστρο. Να γιατί πρέπει να γονατίσει μπροστά στα πιο κερδοσκοπικά συμφέροντα της διεθνούς αγοράς. Σκοπός των δικαστικών ενεργειών, δεν είναι να εξαναγκάσουν απλά την Αργεντινή να πληρώσει λύτρα εκβιασμού στους κερδοσκόπους, αλλά να αναθεωρηθεί στην πράξη ολόκληρη η αναδιάρθωση του χρέους της. Κι έτσι η Αργεντινή, χωρίς να μπορεί να σηκώσει το βάρος της εξυπηρέτησής του, να αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ ώστε να αποκατασταθεί η "αξιοπιστία" της στις διεθνείς αγορές και να μπει σε νέο φαύλο κύκλο δανεισμού. Από κει και πέρα η χώρα και ο λαός της θα γίνουν και πάλι έρμαιο των κερδοσκόπων και της σύγχρονης αποικιοκρατίας.

Η πτώχευση ισοδυναμεί με καταστροφή μόνο αν έχεις ξεπουλημένες κυβερνήσεις

Πώς λοιπόν να μην περιμένουν πώς και τι την επίσημη πτώχευση της Αργεντινής, εκείνοι που την έστησαν. Όλοι οι πληρωμένοι καλαμαράδες διεθνώς βγήκαν και έσκουζαν ως μουνουχισμένοι χοίροι για την "καταστροφή" που απειλεί την Αργεντινή μόλις κηρυχθεί επίσημα από τις αγορές σε πτώχευση. Τι κραχ στο χρηματιστήριο της προέβλεπαν. Τι καταβαράθρωση του νομίσματός της. Τι υπερπληθωρισμούς. Τι καταρρεύσεις τραπεζών.

Μάλιστα τα "δικά μας" μέσα μαζικής εξαπάτησης έπαιζαν συνεχώς σκηνές από την Αργεντινή του 2001 με επιδρομές και λεηλασίες, κοκ. Ταυτόχρονα, ότι σούργελο υπάρχει στην πολιτική σκηνή της χώρας βγήκε για να προδικάσει το "τέλος" της Αργεντινής και να μεμφθεί όποιον "γραφικό" τολμά να μιλά για μονομερή διαγραφή του χρέους.

Τι συναίβει τελικά στην Αργεντινή; Οι οίκοι ανοχής (δηλαδή πιστοληπτική αξιολόγησης, όπως επίσημα ονομάζονται) της διεθνούς κεφαλαιαγοράς, έτρεξαν να ανακηρύξουν την Αργεντινή σε κατάσταση "επιλεκτικής" ή "περιορισμένης" πτώχευσης. Η ISDA που αποφασίζει για το αν υπήρξε "πιστωτικό γεγονός", αποφάνθηκε θετικά και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την πληρωμή 1 δις δολαρίων CDS. Και λοιπόν;

Το χρηματιστήριο της Αργεντινής παρουσίασε μια κάμψη της τάξης του 8% την Πέμπτη, μετά από μια κερδοσκοπική άνοδο της τάξης του 7% την προηγούμενη ημέρα. Εκεί που οι γνωστοί "αναλυτές" προδίκαζαν κραχ, την Παρασκευή παρουσίασε άνοδο της τάξης του 1,7%. Άνθρακες οι προβλέψεις.

Το ίδιο και το νόμισμα. Παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του χρόνου έχει υποστεί μια σοβαρή υποτίμηση, το αργεντίνικο πέσο διολίσθησε ελάχιστα λόγω της πτώχευσης. Από 8,22 πέσο ανά δολάριο την Τετάρτη σε 8,24 την Παρασκευή. Ακόμη και οι τιμές των ομολόγων της Αργεντινής στη δευτερογενή αγορά που κανονικά λόγω της επίσημης πτώχευσης θα έπρεπε να είχαν πέσει στο ναδίρ, εξακολουθούν και διατηρούν το ίδιο επίπεδο.

Προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς μηδενικά. Προβλήματα στις διεθνείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της χώρας το ίδιο. Λεηλασίες, επιδρομές σε τράπεζες και όλα τα υπόλοιπα φαινόμενα που χαρακτήριζαν την χρεοκοπία του 2001 επίσης ανύπαρκτα. Οι δουλειές συνεχίζουν όπως και πριν.

Που είναι λοιπόν η καταστροφή, ή η κατάρρευση της Αργεντινής; Που είναι όλα αυτά που δήθεν θα πάθαινε μια χώρα όταν οι αγορές θα την κήρυτταν σε πτώχευση;

Τι κρίμα πάντως για τους Αργεντίνους να έχουν μια τόσο "λαϊκίστικη" κυβέρνηση σαν της Φερνάντεζ, η οποία θεωρεί ως αδιαπραγμάτευτη αρχή της την υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας έναντι των ξένων επιβουλών. Τι μεγάλο δυστύχημα γι' αυτούς να έχουν κυβέρνηση που αρνείται να ενδώσει στους κερδοσκόπους.

Ενώ αν είχαν Έλληνες πολιτικούς στη διακυβέρνηση της χώρας, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά πιο απλά. Η χώρα δεν θα πτώχευε επίσημα γιατί οι πολιτικοί μας θα είχαν φροντίσει εγκαίρως να κλείσουν συμφωνία με τους κερδοσκόπους για να ικανοποιήσουν ακόμη και τις πιο παράλογες απαιτήσεις τους. Και με το αζημίωτο για τα κομματικά τους ταμεία, αλλά και για τους ίδιους προσωπικά, θα είχαν κανονίσει να πληρώσει ο ελληνικός λαός όχι μόνο από το υστέρημά του, αλλά με το αίμα του και με την πατρίδα του. Όπως κάνει 4 χρόνια τώρα.

Βλέπετε πόσο απολίτιστοι είναι αυτοί οι Αργεντίνοι, που αντί να τρέμουν μπροστά στους εκβιασμούς και τις απειλές των αγορών και των μεγάλων, αυτοί διαδηλώνουν μαζικά με το σύνθημα "έχουμε πατρίδα κι όχι αποικία". Δεν είναι σαν τους Έλληνες που δεν τολμούν ούτε καν να σκεφτούν ότι μπορούμε ως χώρα να διαγράψουμε το χρέος μας μονομερώς χωρίς να πάθουμε τίποτε κακό. Αρκεί να πάρει ο λαός τις τύχες αυτής της χώρας στα χέρια του. Αρκεί να σκεφτούμε για μια φορά στη ζωή μας ως άνθρωποι με αξιοπρέπεια, ως πατριώτες που θέλουν μια δημοκρατικά ανεγγενημένη Ελλάδα κι όχι ως υποζύγια της κάθε ξενόδουλης εξουσίας. Δεξιάς ή αριστερής.   


26 σχόλια:

  1. Συγγνώμη κύριε Καζάκη, έχουμε πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε: να βγάλουμε το σκυλί για κατούρημα, να φουσκώσουμε τα μούσκουλα στο γυμναστήριο εν όψει διακοπών, να πιούμε φραπέ, να κάνουμε θόρυβο με το μηχανάκι. Αφήστε που κατα βάθος ψιλογουστάρουμε το Σαμαρά και τους άλλους βιαστές μας γιατι στα πρόσωπα τους βλέπουμε τα λαμόγια που μια ζωή μας μαθαινανε οτι πρέπει να τους μοιάζουμε για να πάμε μπροστά ή αν τους γλείφουμε για να μας πετάξουν το ξεροκόμματο μιας δίμηνης σύμβασης.
    Αφήστε μας να εξαντλούμε το θυμό μας στο ιντερνετ (δεν βγαζω τον εαυτό μου απεξω) στους ΔΥ, στους "αιώνιους"φοιτητες, στους ξενους, στον άδικο ντουνιά κ.α...

    Γιώργος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TO .... ΛYΣAPI ή AΛΛOIΩΣ "Οι Eπαναστάτες EINAI XAPOYMENOI KAI Eυτυχισμένοι Aνθρωποι"

    EPΩTHΣH ΠPΩTH: PE ΣEIΣ !! ME TA ΣKATA ΠOY MΠΛEΞAME ΩΣ EΛΛHNIKOΣ ΛAOΣ, ΠΩΣ ΞEMΠΛEKOYMAI ;;;
    AΠANTHΣH ΠPΩTH: ΔIABAZOYMAI TON AΘΛO TOY HPAKΛH ΠEPI TOYΣ ΣTAYΛOYΣ TOY .... (EΛA NTE TOYΣ ΞEPETAI PE MOYPΓOI ;;), OXI MONO TON ΔIABAZOYMAI, AΛΛA KAI TON ... KATANOOYMAI !!!

    Y.Γ.1 AΣTAI TIΣ ΣTPATHΓIKEΣ, KAI KANTAIE ... ΠOΛITIKH !!! AΛΛA ME .... ΠOΛITIKOYΣ !! EXETAI AΠO AYTOYΣ ;;; ΠOΛITIKOYΣ ME KEΦAΛAIO "Π", OΠΩΣ ... ΠEOΩΣ !!! OXI, AΠΛA ΔEN EXETAI, ΔEN YΠAPXOYN !!!
    Y.Γ. 2. ΛYΣTAI THN ΠPΩTH EPΩTHΣH, ΓIA NA ΠEPAΣOYMAI KAI ΣTHN ΔEYTEPH !!!! ANTE NTE !!! MOYPΓOI EEEE MOYPΓOI !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχει ιντερνετ στο ψυχιατρειο ;

      Διαγραφή
    2. ποιο ιντερνετ αγαπητε , πρωτιστως λεξικο και γραμματικη Μπαμπινιωτη και μετα διαγωνισμα στη μυθολογια, να επανελθει σε 10 ετη μετα του κηδεμονος

      Διαγραφή
  3. Τώρα με τι "επιχειρήματα"απαντάνε άραγε στους "γραφικούς",που τόσο καιρό κραυγάζουν το αυτονόητο;Πότε στην ιστορία η εθελοδουλία αποδείχτηκε "σωτήρια";Έχουμε υποστεί τα μύρια όσα ως λαός κι ακόμα δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε δυο λογιών άχυρα;Πρέπει να ζήσουμε και την "αριστερή"εκδοχή της εσχάτης προδοσίας για να συνέλθουμε;Τι είναι αυτό που μας κρατάει "δεμένους"στα μαντριά των επίδοξων σωτήρων;Ακόμα δεν κατανοήσαμε ότι μόνο με τη συντριβή όλου του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος,που μας κατάντησε μπανανία,μπορούμε να σωθούμε;Ακόμα δεν κατανοούμε ότι το ζήτημα είναι εθνικό και μόνο με ενωμένο το λαό στη βάση σωζόμαστε;Αλήθεια δυσκολεύομαι να κατανοήσω τι φταίει πιο πολύ γι'αυτή την απραξία.Είναι δυνατόν να δεχόμαστε ένα status,έχοντας επίγνωση ότι μας οδηγεί στον Καιάδα;Είναι τα στερεότυπα,τα πρότυπα του σαθρού ολοκληρωτικού συστήματος,είναι η ανασφάλεια κι ο φόβος,που πάντα καλλιεργούσε ή η φαντασίωση κάποιων να γίνουν "χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη"αυτοί ή τα παιδιά τους;Τι ακριβώς δεν κατανοούμε αφού νιώσαμε στο πετσί μας τι αντιπροσωπεύουν όλοι αυτοί οι δοσίλογοι-ανδρείκελα,τα αισχίστου είδους ανθρωποειδή.Πόση ακόμα ευτέλεια και χυδαιότητα πρέπει να "εισπράξουμε"για να οργανωθούμε σε κοινό μέτωπο αντίστασης και νίκης του λαού,της δημοκρατίας και του Ελληνισμού;Δεν βλέπουμε ότι είναι αδιέξοδος ο "δρόμος"που μας δείχνουν...κι αργά ή γρήγορα όλοι και όλα θα ξεμπροστιαστούν;Τι φταίει πιο πολύ για την τόση ανοησία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Δημήτρη,

    πάρα πολύ καλό άρθρο. Νομίζω πως θα ήταν ανεκτίμητης αξίας μια καταγραφή της πορείας της οικονομίας της Αργεντινής, πλαισιωμένη από όσο περισσότερα στοιχεία γίνεται.

    Ενδεχομένως να έχεις κάνει ήδη μια τέτοια καταγραφή και να μην κατάφερα να την εντοπίσω με ένα γρήγορο ψάξιμο που έκανα.

    Σε αντίθετη περίπτωση, ένα άρθρο προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσε να ανοίξουν τα μάτια τους πολλοί ευρωφοβησμένοι μέσο/μικρό-αστοί...

    Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!

    Με εκτίμηση,
    Γιώργος Γεωργακίλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την εποχή αυτή αγωνίζομαι να τελειώσω το βιβλίο μου για το χρέος, όπου υπάρχει πολύ αναλυτική αναφορά στην πορεία της Αργεντινής και στα προβλήματα που προέκυψαν. Ελπίζω μέσα στο Σεπτέμβρη να είναι έτοιμο ώστε να εκδοθεί.

      Διαγραφή
    2. Θά επιτραπεί η κυκλοφορία του βιβλίου σας ή θά "εξαφανισθεί" στά γρήγορα και όποιος πρόλαβε.... τό βιβλίο σας πήρε;
      Tό λέω αυτό διότι το σύστημα σας έχει επιβάλει "εμπάργκο" εμφανίσεων στά ΜΜΕ με αποτέλεσμα ο απλός κόσμος νά μήν γνωρίζει ποιός είστε και ποιές οι θέσεις σας.
      Επίσης οι οικονομίες, τά οικονομικά και τα οικονομικά προιόντα, είναι ιδιαίτερα δυσκολονόητα ώστε να μπορέσει να τα παρακολουθήσει ένας μέσος πολίτης.
      Σε συνδυασμό με τά όποια προβλήματα αντιμετωπίζει, τήν τηλεοπτική & ψυχολογική τρομοκρατία και τό "εμπάργκο" εμφανίσεών σας, τότε όπως καταλαβαίνετε, αποτέλεσμα δυστυχώς δέν θά έχετε και το γνωρίζει αυτο πολύ καλά το σύστημα.... ευχαριστώ για την φιλοξενία Η.Μ. > Βύρωνας

      Διαγραφή
  5. Δημήτρη μας έλειψες.

    Μετά τις τελευταίες εκλογές πιστεύω
    πλέον ότι το φαινόμενο «Έλληνας» και
    «Ελληνική κοινωνία» μόνο με όρους
    ψυχιατρικής/ψυχολογίας μπορεί να αναλυθεί.
    Μήπως έχεις υπ΄ όψιν σου κάποια ανάλογη μελέτη?
    Ειλικρινά θα με ενδιέφερε.
    Αν όχι, μήπως έχουμε στο ΕΠΑΜ σχετικούς
    επιστήμονες να μας αναλύσουν το φαινόμενο ?

    Συχνά θυμάμαι ένα ανέκδοτο που λέγαν οι
    Γερμανοί στην Βεστφαλία για τους Βαβαυρούς:
    -Στην Γερμανία θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο
    τρελοκομείο της Ευρώπης.
    -Α, ναι? Πού?
    -Θα στεγαστεί όλη η Βαβαυρία.

    Μας ταιριάζει γάντι. Τώρα τρελοκομείο θα είναι,
    φυλακές θα είναι, κάτεργο θα είναι, θα δείξει.

    Περιμένουμε το βιβλίο σου.
    Καλή δύναμη.

    Με φιλικούς χαιρετισμούς,
    Βαγγέλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Αργεντινή σώθηκε ! Εμάς με το ευρώ μας ήρθε να πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ 10.000 ευρώ !για κάτι κατσικοχώραφα του παππού μας ! Μας έβγαλαν ότι έχουμε περιουσία 1.000.000 ευρώ ! 20 στρέμματα μεν αλλά καμία σχέση με το εν λόγω ποσό ! Τι κάνει ο λαός ? Τι κάνουν τα προδοτικά και πουλημένα κόμματα του μνημονίου και του ευρώ ? και τι κάνουν τα πουλημένα συνδικάτα ? Στην Αργεντινή έφεραν τον Κίρνχερ μετά από απεργιά διαρκείας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημήτρη,
    τελευταία με αφορμή την ΒΙΟΜΕ, το κίνημα επανακατάληψης των εργοστασίων στην Αργεντινή και τα αντίστοιχα στην Βενεζουέλα έπεσε στην αντίληψη μου ότι υπάρχει ένα κίνημα συνεταιρισμών παγκοσμίως.
    Μπήκα στο site International Co-operatives Alliance και είδα ότι είναι πολύ διαδεδομένες σε όλο τον κόσμο
    • 1 δις. άτομα είναι μέλη συνεταιρισμών
    • Οι 300 μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί έχουν τζίρο πάνω από 1 τρις δολάρια

    Διάβασα για το MODRAGON που είναι η μεγαλύτερη κοπερατίβα στον κόσμο και έχει 80.000 εργαζόμενους, τα 40.000 είναι μέλη ,289 εταιρείες, έχει δικό της πανεπιστήμιο, δική της ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δικό της συνταξιοδοτικό σύστημα, δική της τράπεζα (που μπορεί να χρηματοδοτήσει τη ΒΙΟΜΕ!) κτλ. Πήρα ένα βιβλίο από το internet το MAKING MODRAGON γιατί δεν έβρισκα ελληνικό και διάβαζα τη δομή της που είναι πολύ δημοκρατική. Παίρνονται αποφάσεις με γενικές συνελεύσεις, υπάρχει ένα κοινωνικό συμβούλιο που είναι εκλεγμένο και ελέγχει το διοικητικό συμβούλιο κτλ.
    Επίσης αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι σε κάποια στιγμή άλλαξαν τη δομή της παραγωγής σε ένα εργοστάσιο προς μια πιο οριζόντια-δημοκρατική δομή. Από εκεί που είχαν έναν επόπτη που έλεγχε την ποιότητα σε ένα προϊόν και οι εργάτες έκαναν μια συγκεκριμένη επαναλαμβανόμενη τυποποιημένη εργασία στο προϊόν καθώς περνούσε το εξάρτημα μπροστά τους από έναν ιμάντα μεταφοράς έφτιαξαν ομάδες πέντε ατόμων που τώρα ερχόταν ο σκελετός του προϊόντος μπροστά τους και έφτιαχναν όλο το προϊόν αυτοί, κάνοντας έτσι αυτοί τον έλεγχο ποιότητας! Έτσι κατάργησαν τον προϊστάμενο και τις τριβές που είχαν δημιουργηθεί λόγω της ιεραρχίας.
    Επίσης έχουν βάλει έναν ανώτατο συντελεστή αμοιβής για τα υψηλόβαθμα στελέχη 6,5 σε σχέση με τον κατώτερο μισθό.
    Τέλος δεν απολύουν ποτέ γιατί άμα κλείσουν οι θέσεις εργασίας μετεκπαιδεύεσαι και πας σε άλλη εταιρεία. Σε ερώτηση που τους έκαναν κάποιοι Αμερικάνοι και τι κάνετε άμα κάποιος είναι τεμπέλης του απάντησαν πως δεν υπάρχουν τεμπέληδες εδώ γιατί η εταιρεία είναι δική μας!!
    Πολύ γνωστή είναι επίσης η κοπερατίβα Emilia Romagna Cooperatives στην Ιταλία.
    Ένας αμερικάνος καθηγητής που ασχολείται με αυτά είναι ο RICHARD WOLFF.
    Αν ισχύουν όλα αυτά σκέφτομαι τι ζώα αμόρφωτοι ραγιάδες είμαστε εμείς οι Έλληνες που πιστεύουμε πως πρέπει να έχεις ένα αφεντικό πάνω από το κεφάλι σου για να δουλέψεις…
    Ξέρεις κάτι για όλα αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε είναι πολύ εντυπωσιακά τα στοιχεία που αναφέρεις. 1 δις μέλη;; Σίγουρα δεν είναι απλά likes στο facebook; Πάντως εμένα ο προβληματισμός μου δεν είναι στο αν μπορούν να τα καταφέρουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Μπορούν απείρως καλύτερα απο οποιοδήποτε ιδιωτικό κάτεργο. Απλώς πιστεύω οτι δεν είναι πανάκεια, υπο την έννοια οτι ένας συνεταιρισμός περικυκλωμένος απο ένα εχθρικό κράτος, βιτρίνα ιδιωτικών συμφερόντων, θα είναι συνεχώς σε κατάσταση πολιορκίας, ενώ η περιστολή του στον οικονομικό τομέα, χωρίς να συνδέεται οργανικά με ενα αίτημα για συνολική πολιτική αλλαγή, τον απομονώνει μοιραία. Γι αυτο νομίζω οτι παράλληλα με αυτό το κίνημα οφείλουμε να μην ξεχνάμε οτι προτεραιότητα είναι η επανάκτηση της πολιτικής κυριαρχίας απο το λαό, που θα εξασφαλίσει έναν τέτοιον μετασχηματισμό του κοινωνικοοικονομικού περικείμενου ωστε και να πολλαπλασιαστούν οι συνεταιρισμοί αλλά και να γίνουν πρακτικό στήριγμα της κοινωνίας, οχι απλά ένα ηθικό σύμβολο οτι "μπορούμε και μόνοι μας".
      Σημειωτέον, η λογική του συνεταιρισμού και μάλιστα με τα αντικαπιταλιστικά πρόσημα που βιάζονται να του φορέσουν πολλοί, κατάγεται περισσότερο απο το φιλοσοφικό αξίωμα του Γκάντι: "Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο." (prefigurative politics), ένα αξίωμα αρκετά ξένο για το εργατικό κίνημα και τους κλασικούς του επιστημονικού σοσιαλισμού οι οποίοι σωστά (κατα τη γνώμη μου) υποδείκνυαν οτι οι άνθρωποι φέρουν όλα τα σημάδια της κοινωνικών σχέσεων πάνω τους και το να ελπίζεις οτι με κάποιο τρόπο θα δημιουργηθούν νησίδες ενός νέου κόσμου και ενας νέος άνθρωπος ("δεν υπάρχουν τεμπέληδες εδώ γιατί η εταιρεία είναι δική μας") είναι τόσο ιδεαλιστικό και ουτοπικό όσο και η ειλικρινής πίστη των πρώτων χριστιανών οτι είναι δυνατόν να επιζήσουν οι κοινότητές τους σε εναν κόσμο ιεραρχίας και εξουσίας.
      Αντίθετα, μόνο εκεί που η συνεταιριστική οργάνωση προβάλλει αυθόρμητα ως άμεση πιεστική ανάγκη επιβίωσης (όπως έγινε σε πολλά παραδείγματα που ανέφερες) απλών εργαζόμενων ανθρώπων στο γενικό έδαφος του καπιταλισμού και όχι ως φετιχ άμεσης δημοκρατίας ή κάτι τέτοιο μπορεί να παίξει προοδευτικό ρόλο σήμερα.

      Γιώργος Κ.

      Διαγραφή
  8. Τα πάντα είναι θέμα επιλογής,αλλά για να επιλέξεις πρέπει να διακρίνεις,να ερευνήσεις...αλλά με τι κριτήρια το κάνεις;Με κριτήριο το φόβο και την ανασφάλειά σου ή το κακώς εννοούμενο "συμφέρον"σου;Δυστυχώς η άγνοια,η σύγχυση,η παθητικότητα "καλλιεργήθηκαν"χρόνια και μέσω της παιδείας...Μάθαμε τάχα να σκεφτόμαστε για να έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει και ποιο είναι το διακύβευμα;Πόσοι μάτωσαν ,δάκρυσαν ,πόνεσαν για αυτήν την πατρίδα,που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας...κι εμείς ακόμα δεν κάνουμε το αυτονόητο,γιατί δεν μάθαμε να είμαστε υπεύθυνοι δημιουργοί της τύχης μας...Όσο περιμένουμε έξωθεν τη σωτηρία,τόσο θα βουλιάζουμε...Ο Δημήτρης είναι ένα ζωντανό παράδειγμα υπεύθυνου,"ολόκληρου"και δημοκρατικού ανθρώπου-όσοι τον παρακολούθησαν καιρό γνωρίζουν τη συνέπεια,την αφοσίωση,τη θέρμη και την πίστη του στο όραμα της ελεύθερης πατρίδας. Αν ο καθένας μας ξεχωριστά δεν νιώσει την βαριά ευθύνη της υπέρβασης-ακόμα και των ορίων μας-προκειμένου να κάνουμε πολιτική πράξη την απελευθέρωσή από το καθεστώς,που μας ισοπεδώνει και ουσιαστικά μας οδηγεί στον αφανισμό.Πώς ανεχόμαστε τέτοια ντροπή...και τι είδους άνθρωποι είμαστε,που αντέχουμε όλο αυτό το γελοίο "πολιτικό"τσίρκο όλων αυτών των υποτακτικών και ευτελών ανθρωποειδών;Τι άλλο πρέπει να ζήσουμε για να οργανωθούμε πολιτικά με μόνο στόχο την ανατροπή ΟΛΩΝ των παλιάτσων-κομμάτων της Βολής;Ή όλοι μαζί παίρνουμε πίσω τη ζωή και τη χώρα ή όλοι μαζί χανόμαστε!Ο πιθηκισμός,ο μιμητισμός,η κοινωνική μηχανική μπορεί να τελειώσει μόνο από εμάς...ή γινόμαστε άνθρωποι-πολιτικά όντα και Έλληνες ξανά,με την γενναιότητα και το ελεύθερο πνεύμα,που μας πρέπει ή ,τελειώσαμε-έτσι κι αλλιώς είμαστε χρόνια νεκροί,αφού είμαστε "αφημένοι"στη ροή των πραγμάτων,που οι "επιτήδειοι"ορίζουν.Πόση ακόμα γελοιότητα,ψέμα,ανευθυνότητα και 'ανθρωποσκουπίδι"αντέχουμε;Τι φτηνές δικαιολογίες θα βρίσκουμε,κι ως πότε,για να μην οργανωνόμαστε σε λαικό μέτωπο ανατροπής τους;Ας ελπίσουμε στην επιλογή ζωής,που μας πρέπει...πριν μας αφανίσουν τυχοδιώκτες κι αγύρτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν πιστευω οτι θα απαλλαγουμε ποτε απο αυτο το πολιτικο συστημα και τα μνημονια και θα τους δικασουμε για εσχατη προδοσια. πως? ποιος θα τους δικασει? η δικαιοσυνη που για λογους δημοσιου συμφεροντος εβγαλε νομιμο το μνημονιο και την κλοπη των ομολογιουχων και σε λιγο για τον ιδιο λογο θα βγαλει. και το παρσιμο των σπιτιων μας? εχουν αποφασισει να μας πεθανουν και να μας φτωχυνουν και προχωρουν. οι εργασιακες σχεσεις κινεζοποιουνται. η κυριακη αργια στα καταστηματα καταργειται και σε λιγο για ολους οπως και το σαββατο. το ελευθερο ωραριο στα φαρμακεια προχωρα και δυστυχως μπαινει σ αυτα που το εχουν πολυς κοσμος και σε λιγο, αφου ανοιξουν και επιχειρηματιες θα μεινουν ελαχιστα συνεχως ανοιχτα. και ολοι οι αλλοι κλαδοι πανε για διαλυση. η χωρα ξεπουλιεται. η δεη πουληθηκε, επικειται οι ακτες. και ιδου παραλογισμος: η πλαζ βουλιαγμενης ειναι υπεροχη, δε χρειαζεται αναβαθμιση(εδω αξιζει να δωσει κανεις 4 ευρω εισοδο, αλλα βεβαια οι πιο πολλες ακτες πρεπει να ναι ελευθερες) και δινει μεγαλα εσοδα στο κρατος. κι ομως τις επομενες μερες θα δοθει σε ιδιωτες! και θα υποβαθμιστει πληρως. ολοι οι ιδιωτες πρεπει να φυγουν απ τις παραλιες. δεν τους ανηκει καμια. και ποταμια, λιμνες, ακινητα δημοσιου, δαση, τα παντα επικειται. δε βλεπω να επαναστατει ο λαος. θα μαζευτουμε 5000000 στο συνταγμα και δε θα φευγουμε? η θα γινει γενικη πολιτικη απεργια? πως? πως θα συνενοηθουμε απο καποια μερα και μετα κανεις να μην πληρωνει τιποτα? πως λοιπον θα γινει η περιβοητη συντακτικη εθνοσυνελευση? παντως το να γινει αλλα και τη στιγμη που θα δινουν λογο στο κατηγορητηριο της οσοι μεσω μνημονιων εκαναν εγκληματα κατα της χωρας(που ετσι καταργουνται τα μνημονια) τη θελω οσο τιποτα. και χαρακτηριστικα ειναι: η ψηφιση μονο του πρωτου μνημονιου, αμεσα, και μετεπειτα οι μεγαλοι φοροι, ο φορος αλληλεγγυης, το χαρατσι της δεη,(κατηγορουμενοι βαρυτατα ολοι οσοι ψηφισαν αυτα) το παρσιμοι σπιτιων , η κλοπη των ομολογιουχων, το κουρεμα των αποθεματικων(παρα πολυ ειδεχθες οταν μαλιστα εγινε για χαρη των δανειστων) η δημιουργια του ΤΑΙΠΕΔ και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και συνεπως οσοι ασκησαν διοικηση σ αυτα και ενα σωρο αλλα που θα ανακοινωθουν με στοιχεια. και θα κατηγορηθει δημοσια και σε διεθνες δικαστηριο (υπαρχουν και με βαση το διεθνες δικαιο νομιζω παρανομιες) η ευρωπαικη ενωση και οι επικεφαλεις της για την καλυψη και την ανοχη σ αυτα αλλα για για τις εντολες να εκτελεστουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν δημιούργησαν το σύνταγμα δεν σε ρώτησαν,
    όταν παραβήκαν το σύνταγμα δεν σε ρώτησαν,
    όταν δημιούργησαν τους νόμους δεν σε ρώτησαν,
    όταν σε χρέωσαν δεν σε ρώτησαν.
    Το να συνεχίζεις να υποστηρίζεις αυτή την κατάσταση σημαίνει ότι έχεις επιλέξει να είσαι θύμα.
    Όταν δεν είσαι υπεύθυνος εσύ για την ζωή σου ή όταν παίρνεις την ευθύνη για την ζωή των άλλων σημαίνει ότι έχεις επιλέξει να είσαι θύμα.
    Καμμιά οργάνωση, κανένα κατεστημένο, κανένα όν, καμμιά πεποίθηση δεν είναι η αιτία για το πώς είναι η ζωή σου και εσύ, ο μόνος υπεύθυνος για την ζωή σου είσαι εσύ ο ίδιος.

    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λασπολόγε πρακτορίσκε μου κ. Καζάκη, τί σχέση έχουν οι διάφοροι προβληματισμοί και ενδεχόμενες διαφορετικές απόψεις σε μερικώτερα ζητήματα περί του χρέους, κλπ. οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτά που γράφεις στις δύο πρώτες παραγράφους του άρθρου σου σχετικά με την Αργεντινή ?
     Τί έχουν πει οι της για την κατάσταση στην Αργεντινή ?
    Με έχεις πλέον πείσει, ότι αρπάζεις κάθε ευκαιρία, ακόμα και χωρίς να σου δίνεται, να λασπολογείς κατά του ΣΥΡΙΖΑ  (και των αριστερών) συνδέοντας άσχετα μεταξύ τους θέματα, αρκεί να πετάς τη λάσπη σου, σκεφτόμενος, ότι όλο και κάποιοι μαλάκηδες θα βρεθούν να κλονισθούν για τη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικα ο Ελληνας ειναι απυθμενος ανωνυμε ραγια ! Αντι να αντιπαρατεθεις με επιχειρηματα να σε χαρω εγω, εσυ κουβεντα καφενειου, με γενικες καταρες. Και μετα απορουμε γιατι κατηφοριζουμ ολοταχως ? Αλλα και οι προγονοι μας 400 χρονια εκαναν για να καταλαβουν οτι ηταν σκλαβοι. Να μην κανουμε κι εμεις αλλα τοσα τα παιδια τους ?

      Διαγραφή
  12. Το ποιος είναι λασπολόγος και ποιος πράκτορας φαίνεται από το ποιος υπογράφει επώνυμα αυτά που ισχυρίζεται και ποιος γράφει με ανωνυμία. Το κακό με εσένα και το είδος σου, όλους τους μελανοχίτωνες των κομματικών μηχανισμών δεξιάς και αριστεράς, είναι ότι ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά τι λένε οι άρχοντές σας. Όποιος έχει διαβάσει κείμενα του Μηλιού, του Λαπατσιώρα, του Σταθάκη και πολλών ακόμη, που επιχείρησαν να απαντήσουν στο τι θα γίνει με μια μονομερή διαγραφή ξέρει πολύ καλά πώς δεν έκαναν τίποτε άλλο εκτός από να αναπαράγουν την επιχειρηματολογία των τραπεζών και της κυβέρνησης. Δεν πρόσθεσαν ούτε ένα γιότα. Τρομολαγνία μέχρις αηδίας... Τέλος, όσο και να ενοχλεί τους μελανοχίτωνες σαν του λόγου σου και μάλιστα το είδος των κομματόσκυλων σαν και σένα το θεωρώ χειρότερο φασίστα από τους χρυσαυγίτες, εγώ θα συνεχίσω να λέω αυτά που λέω. Δεν μπόρεσαν μετρ του είδους να μου βουλώσουν το στόμα, δεν πρόκειται να μου το βουλώσουν οι πορδές του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη καλησπέρα, είμαστε πάντοτε δίπλα σου....ΣΥΝΕΧΙΣΕ !!!1
      Άρης Παπαμιχαήλ Ιωάννινα

      Διαγραφή
    2. κι εγω για πρακτορα σε εχω .. οσων επιθυμουν τη δραχμη τα ξενα κορακια με τον τροπο που την επιθυμεις εσυ .. με τις διεθνιστικες αποψεις σου .. προφανεστατα εισαι πρακτορας .. κι δε χρηματοδοτουν μονον εσενα ..

      ισως αυτο πηγαζει απο την κομμουνιστικη ιδεολογια σου ισως και οχι .. μικρη σημασια εχει ..

      οι πορδες του συριζα τις οποιες προωθεις απο ανεκαθεν μεσα απο την εφημεριδα το χωνι .. κι εχεις ζητησει κι συνεργασια .. αν ναι και με τον μητροπουλο αγκαλιες πορδη κι αυτος για αυτον τον φιλας κι τον αγκαλιαζεις ..

      πορδη του επαμ

      τι λες ? να παμε σε ασυνταχτη χρεωκοπεια ! εξω απο τα παντα ολα εν μια νυχτι ! ... κι πετας επισης καθε λογης διεθνιστικη μπουρδα ..

      μακαρι να στο βουλωναν οσοι σου εδιναν βημα ..

      Διαγραφή
    3. Βαγγελης Φωτιαδης8 Αυγούστου 2014 στις 11:51 π.μ.

      Ανωνυμε της 6:03 π.μ. εισαι ασχετος κι ηλιθιος.

      Διαγραφή
    4. Η Αόρατη Αρχή, "σχεδιάζει" τίς πολιτικές ιδεολογίες. (ο νοωών νοήτω ποιά είναι αυτή και από που κρατάει η σκούφια της - γιά να βοηθήσω τούς μή γνωρίζοντες πολύ καλά την ιστορία - είναι αυτή η χώρα η οποία τά αρχαία χρόνια, έπεισε τόν Μεγάλο Βασιλέα Ξέρξη, ότι ο κίνδυνος για την περσική Αυτοκρατορία ήταν οι Έλληνες που εξαπλώνοντο στήν λεκάνη της Μεσογείου και εκτός αυτής και όχι οι βάρβαροι στά βορειοανατολικά της περσικής αυτοκρατορίας).
      Κάθε μία ιδεολογία, "παντρεύεται" με ένα πολιτικό κόμμα.
      Τά κόμματα & οι ιδεολογίες παγκοσμίως κυρίως είναι 3 και έχουν σχεδιαστεί πανέξυπνα, βασιζόμενα στίς δημιουργικές, νοητικές & μορφωτικές ικανότητες και δυνατότητες τών ανθρώπων.
      Εργατική ιδεολογία, Σοσιαλιστική ή κεντρώα ιδεολογία και Δεξιά ιδεολογία η οποία υπηρετεί το κεφάλαιο.
      Η Αόρατη Αρχή έχοντας τόν έλεγχο τών πολιτικών κομμάτων προωθεί βάσει σχεδίου τίς κατάλληλες χρονικές στιγμές, τά κατάλληλα πρόσωπα στίς κατάλληλες θέσεις κλειδιά. Αυτό ισχύσει γιά όλες τίς χώρες παγκοσμίως πλήν Κίνας & Μογγολίας.

      Πραγματική Δημοκρατία υπήρξε μόνον στην Αρχαία Ελλάδα.

      Η Γαλλική Επανάσταση καί το Οκτωβριανό πραξικόπημα στήν Ρωσσία που σκόπιμα "βαπτίστηκε" Οκτωβριανή Επανάσταση, είχαν σάν σκοπό τό χτύπημα και την σταδιακή κατάργηση τής Μοναρχίας καί την εγκαθίδρυση των Δημοκρατικών κομμάτων σε κόμματα δοκιμαστικής Διοικητικής "πλατφόρμας" καί την προσπάθεια της Αόρατης Αρχής γιά τήν παγκόσμια κυριαρχία του πλούτου.

      Ο Κομμουνισμός απέτυχε και αποσύρθηκε από το πολιτικό τεραίν στην Ευρώπη, εντελώς ξαφνικά και σύντομα φάνηκε ότι ήταν προσυνεννοημένη κίνηση μεταξύ τών Ηγεσιών τών κομμουνιστικών Κρατών απο την στιγμή που έχασε τόν έλεγχο ο Ηγέτης της Ρουμανίας Τσαουσέσκου.
      Μερικά χρόνια μετά την πτώση του Κομμουνισμού, εμφανίστηκε στο πολιτικό τεραίν η λέξη, ..... "Παγκοσμιοποίηση".

      Άλλαξε ο Μανωλιός καί έβαλε τά ρούχα του αλλιώς που λέει και λαός.....

      Απέτυχε η παγκόσμια κυριαρχία με τήν Γαλλική Επανάσταση, απέτυχε ο Κομμουνισμός, απεσύρθηκε καί επανέρχεται στο προσκήνιο δυναμικά μέ άλλο όνομα, αυτό της Παγκοσμιοποίησης....

      Διαπιστώνουμε σήμερα παρατηρώντας τί συμβαίνει παγκοσμίως, ότι ο οικονομικός έλεγχος του πλούτου της μεσαίας τάξης, είναι η ληστεία μέσω νομοθετικών έκτακτων & παράνομων κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων.
      Δέν πετυχαίνει το σχέδιό τους γιά διάφορους λόγους;
      Πάρε "δώρο" και ένα "κούρεμα" στίς τραπεζικές καταθέσεις.
      Τόν Νοέμβριο έχουμε Σύνοδο της G20 και θα συζητήσουν γιά τίς προυποθέσεις παγκόσμιου κουρέματος, εάν χρειαστεί, ΕΚΤΟΣ ΗΠΑ.

      Παρακαλώ πολύ κ. Καζάκη νά μας ενημερώσετε σχετικά με τήν Σύνοδο της G20.

      Ειλικρινά παρακαλάω νά εκλεγεί πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ στίς επόμενες εκλογές, ώστε να ξυπνήσουν και οι ψηφοφόροι της αριστεράς επιτέλους καί νά δούν τον εμπαιγμό και την κοροιδία τών μεγαλοστελεχών του.
      Παραδοσιακά όλα τα μεγάλα "κεφάλια" της αριστεράς έχουν φάει μέ χρυσές μασέλες από την δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα. Μόνον ο φτωχός εργάτης δέν έχει καλοπεράσει.....
      Πάντως είτε έχουμε ευρώ είτε έχουμε δραχμή, εάν η Ελλάδα δεν αποκτήσει παραγωγικές & εξαγωγικές επιχειρήσεις, δέν θά βγεί από τό τέλμα αυτό ποτέ.

      Διαγραφή
  13. το ποιος ειναι λασπολογος κι ποιος πρακτορας

    φενεται απο τις υβρεις σου εδω μεσα στον καθενα Καζακη λασπολογε ( ! ) που αν αυτοι που εξυβριζες ειχανε ονοματεπωνυμο θα σε ειχανε ξεζουμησει στα δικαστηρια οικονομικα αυτο εκμεταλευσαι και βριζεις απλο κοσμο ( ! )

    κι τα πρακτοριλικια φαινοντε απο τις ανθελληνικες διεθνιστηκες αποψεις σου κι πολιτικες σου οπως αυτες εκφραζοντε απο δεκαδες βιντεο σου στο επαμ ( ! ) καθως κι απτες ενδειξεις για το ποιοι σε χρηματοδοτουν ( ! ) σε συνδιασμο με τις μπαρουφες στα οικονομικα οπως απειρες εχεις πεταξει σε δελτια ειδησεων , .. κι αλλα δεκαδες ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παιδιά μην απαντάτε σε υποκείμενα όπως αυτός ο ανώνυμος.( Το υποκείμενο Ανώνυμε με τη γραμματική έννοια του όρου) Αφήστε τον να γαβγίζει μόνος του. Του δίνετε αξία ενώ είναι μία ασημαντότητα. Ένας αγράμματος που πρέπει να έχει και πρόβλημα ψυχικής υγείας. ¨Ασ' τον τρελό στην τρέλα του"
    Δημήτρη σ' ευχαριστώ για όσα έμαθα από εσένα τα τελευταία τέσσερα χρόνια που παρακολουθώ τις εκπομπές σου, τα κείμενά σου, τις συνεντεύξεις σου και τα σεμινάρια, τα οποία παρακολούθησα από το διαδίκτυο. Πρέπει και εμείς, όλοι εμείς που σε παρακολουθούμε, να κάνουμε το ίδιο στη γειτονιά μας, στο χωριό μας, στη δουλειά μας, γιατί δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας δεν έχει πρόσβαση στην ενημέρωση που κάνεις.
    Αλέξης Χαραλαμπίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έξω από το γραφείο του προϊσταμένου (βλέπε γρ. πρωθυπουργού - κυβέρνηση - εκλεγμένος - έδρα στην Βουλή), ο υφιστάμενος έχει τις απόψεις του. Όταν μπει στο γραφείο του προϊσταμένου, οι απόψεις ανήκουν στον προϊστάμενο. Το σενάριο αυτό το έχουμε δει πολλές φορές. Την πραγματική αλλαγή όμως ίσως να μην την δούμε ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο φίλος Βαγγέλης που μιλάει για ψυχοκοινωνική ανάλυση της ελληνικής κοινωνίας ας έρθει σ' επαφή μαζίμου μέσω της ιστοσελίδας μου www.evaggelatos.com εκεί υπάρχει και σχετικός κατάλογος βιβλίων μου. Αν θέλει ο Βαγγέλης ας επικοινωνήσει και στο τηλέφωνο 2610910761 βραδινές ώρες Ευαγγελάτος Γεώργιος Νευρολόγος Ψυχίατρος παιδοψυχίατρος Ψυχαναλυτής Πάτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή