Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Η σικέ αντιπαράθεση για την λιτότητα

Λιτότητα, ή όχι λιτότητα; Το δίλημμα, όπως τοποθετείται είτε από τους υποστηριχτές της λιτότητας, είτε από αυτούς που την αντιμάχονται, μοιάζει σε πολλά μετο Σαιξπηρικό, να ζει κανείς, ή να μη ζει; Αν προσέξει κανείς τη συζήτηση που διεξάγεται γι' αυτό το θέμα, θα διαπιστώσει ότι οι πολιτικές λιτότητας παρουσιάζονται σαν μια απλή πολιτική επιλογή.

Με τον ίδιο τρόπο που επιλέγει μια κυβέρνηση να επιβάλει πολιτικές λιτότητας, θα μπορούσε επίσης να επιλέξει και κάτι άλλο.  Επομένως, αν θέλουμε να γλυτώσουμε από το λυντσάρισμα της λιτότητας, αρκεί να αλλάξει η πολιτική βούληση των κυβερνώντων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αυταπάτη.


Ως  απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την ύφεση που ξεκίνησε το 2007, οι κεντρικές τράπεζες σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες - ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες , το Ηνωμένο Βασίλειο , την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία - ξεκίνησαν μια ένα άνευ προηγουμένου προσπάθεια για τη σταθεροποίηση με διαρκείς ενέσεις ρευστότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές . Στόχος η πρόληψη της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Περισσότερο από πέντε χρόνια αργότερα οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα συμβατικά νομισματικά εργαλεία για να μειώσουν τα επιτόκια βραχυπρόθεσμων επιτοκίων κοντά στο μηδέν και , παράλληλα , αναπτύσσουν αντισυμβατικά εργαλεία για την παροχή ρευστότητας και πιστωτικές διευκολύνσεις σε τράπεζες , αναλαμβάνοντας μεγάλης κλίμακας αγορές  ενεργητικού, ή ποσοτική χαλάρωση (QΕ ).

Μπορεί οι υποστηριχτές αυτής της λογικής να ισχυρίζονται ότι απετράπησαν τα χειρότερα, αλλά η αλήθεια είναι ότι το κόστος για τις οικονομίες και τις κοινωνίες ήταν και παραμένει δυσβάσταχτο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του McKinsey Global Institute, με τίτλο "QE and ultra-low interest rates: Distributional effects and risks", η πολιτική αυτή των κεντρικών τραπεζών διευκόλυνε τις κυβερνήσεις στην ευρωζώνη να εξοικονομήσουν την περίοδο 2007-2012 γύρω στα 360 δις δολάρια (τιμές 2012) και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις άλλα 280 δις, λόγω κυρίως των χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού. Όμως, έκανε τις τράπεζες να χάσουν για τον ίδιο λόγο περί τα 230 διςακ, τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 130 δις, ενώ τα νοικοκυριά πάνω από 160 δις την ίδια περίοδο.

Το αποτέλεσμα; Συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και εκτίναξη της ανεργίας. Από 7,6% η ανεργία στην ευρωζώνη το 2007, εκτινάχθηκε στο 12,3% το 2013.

Να γιατί η πολιτική των κεντρικών τραπεζών ενίσχυσε την ύφεση. Πολύ περισσότερο στην ευρωζώνη, όπου η στήριξη των τραπεζών απορροφά σημαντικούς πόρους από την πραγματική οικονομία. Να η πηγή της λιτότητας. Η λιτότητα δηλαδή επιβάλλεται γιατί πρέπει να διασωθούν οι μεγάλες τράπεζες πάνω στις οποίες στηρίζεται το κοινό νόμισμα, το ευρώ. Κι επομένως οι κυβερνήσεις οφείλουν να υποστηρίζουν με περιοριστικές πολιτικές τις νομισματικές κινήσεις της ΕΚΤ.

Το αποτέλεσμα είναι τραγικό για ολόκληρη την ευρωζώνη. Η οικονομία της παραπαίει. Αντιμετωπίζει ενα διαρκώς επιδεινούμενο επενδυτικό πρόβλημα. Οι επενδύσεις στην ευρωζώνη από 22,6% του ΑΕΠ το 2007, έπεσαν στο 17,8 % το 2013. Το χρέος καλπάζει. Το δημόσιο χρέος των χωρών της ευρωζώνης το 2001 ισοδυναμούσε με 68,2% του ΑΕΠ της. Το 2007 είχε πέσει στο 66,5%, ενώ έως το 2013 εκτινάχθηκε στο 95,0%.

Η ευρωζώνη είναι καταδικασμένη. Η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει την ίδια νομισματική πολιτική, ακόμη και με αρνητικά επιτόκια. Οι κυβερνήσεις με τη σειρά τους είναι αναγκασμένες να την υποστηρίξουν με πιο σκληρές περιοριστικές πολιτικές.  Και καθώς το καράβι της ευρωζώνης θα βυθίζεται αύτανδρο, μοναδική παρηγοριά των θυμάτων θα είναι εκείνοι που ξέρουν μόνο να λένε ότι μπορεί να υπάρξει ευρώ χωρίς λιτότητα.


17 σχόλια:

  1. Η παρακάτω είδηση είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους που θέλουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, διότι θα "διαπραγματευτεί" με την Ευρωπαικη Κεντρική Τραπεζα και θα βγεί νικητής μετά απο αυτή την διαπραγματευση (εννοείται βέβαια ότι αυτοί που ΕΛΕΓΧΟΥΝ την ροή του χρήματος και τα πολιτικά κόμματα στα οποία δανείζουν τεράστια ποσά θα ΧΑΣΟΥΝ!!. Καλό δεν ακούγεται? Σαν ποντιακό ανέκδοτο εεεε?)


    Ακολουθεί η είδηση για την πολιτική λιτότητας ΕΝΤΟΣ του ΕΛΕΓΧΟΥ της ποσότητας του χρήματος απο την Φρανκφούρτη (ΕΚΤ)

    Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέρριψε το δημόσιο χρέος της Ισπανίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους 2014, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, ενώ αναμένεται περαιτέρω άνοδός του φέτος.

    ΣΥΜΦΩΝΑ με την Τράπεζα της Ισπανίας, το χρέος σκαρφάλωσε στο 96,8% του ΑΕΠ κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2014, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα αγγίξει το 100% μέχρι το τέλος του έτους.

    Αν και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θεωρείτο «καλός μαθητής» στο θέμα του δημόσιου χρέους πριν από την κρίση

    - το 2007 το ισπανικό δημόσιο χρέος βρισκόταν στο 36,3% του ΑΕΠ -

    έκτοτε το χρέος της αυξήθηκε κατακόρυφα και ήδη στα τέλη του 2013 ανερχόταν στο 93,9% του ΑΕΠ. !!!!!!!!!!!!!!!!


    Με την διαπραγμάτευση που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ , περιμένει βέβαια την νίκη του που συνεπάγεται την ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ , αφού από πισω ερχεται η ΙΣΠΑΝΙΑ για να ζητήσει και αυτή... !!

    Καταλάβετε ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, απλά οι λέξεις έχουν την υποσυνείδητη δύναμη της ΥΠΝΩΣΗΣ και της διοχέτευσης της ενέργειας , της ελπίδας σε ΛΑΘΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ...

    Αν ο Κολοκοτρώνης δεν είχε φτιάξει την σωστή στρατηγική δεν θα είχε νικήσει στην μάχη στα Δερβενάκια. Αν είχε επιλέξει να κτυπήσει τον Ιμπραήμ στα πεδινά (ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΕΚΤ κατά την σημερινή αναλογία) ΘΑ ΕΙΧΕ ΧΑΣΕΙ.

    Σκεφτείτε το παρακαλώ...

    ΘΩΜΑΣ Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. {[Ο Αλ. Τσίπρας, μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το Real.gr, προκειμένου να ενισχύσει την επιλογή του, χρησιμοποίησε τα παραδείγματα της ΕΔΑ και του ΠΑΣΟΚ.
    Η ΕΔΑ, όπως είπε, αναδείχθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση το 1958 και παρά το καθεστώς βίας, τρομοκρατίας, διωγμών και πλήρους απομόνωσης από το εξωτερικό, απέφυγε να ενσωματώσει το κέντρο, με αποτέλεσμα το 1961 να πέσει από το 24% στο 14%.
    Αντιθέτως, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ το 1977 ενσωμάτωσε το κέντρο, με αποτέλεσμα να φτάσει στον θρίαμβο του 48% της εκλογικής αναμέτρησης του 1981.}]
    TEPAΣTIO ΛAΘOΣ ΠOΛITIKOKOINΩNIKOOIKONOMIKHΣ ANAΛYΣHΣ !! KOINΩNIKOΠOΛHTIKA AΠAPAΔIEKTON !! EIΣTAI IΣTOPIKA ... Ofside !!!!

    ΠAΛH MOY APXHΣEΣ MIKPO TPIΠΛEΣ ΣAN TON ΣIΔEPH ΣE KYNHΓΩ ΣTON BYPΩNA KAI EIΣAI ΣTO ΠEPIΣTEPH ! MA TΩPA ΣE ΣYNEΛABA O-F-S-I-D-E ΔIABOΛAKI ΣTO TEPMA ΣTA ΠETPAΛΩNA KAI ΣTOY KAPAIΣKAKH !!! POYΠI ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. {[Ο Αλ. Τσίπρας, μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το Real.gr, προκειμένου να ενισχύσει την επιλογή του, χρησιμοποίησε τα παραδείγματα της ΕΔΑ και του ΠΑΣΟΚ.
    Η ΕΔΑ, όπως είπε, αναδείχθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση το 1958 και παρά το καθεστώς βίας, τρομοκρατίας, διωγμών και πλήρους απομόνωσης από το εξωτερικό, απέφυγε να ενσωματώσει το κέντρο, με αποτέλεσμα το 1961 να πέσει από το 24% στο 14%.
    Αντιθέτως, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ το 1977 ενσωμάτωσε το κέντρο, με αποτέλεσμα να φτάσει στον θρίαμβο του 48% της εκλογικής αναμέτρησης του 1981.}]
    TEPAΣTIO ΛAΘOΣ ΠOΛITIKOKOINΩNIKOOIKONOMIKHΣ ANAΛYΣHΣ !! KOINΩNIKOΠOΛHTIKA AΠAPAΔEKTON !! EIΣTAI IΣTOPIKA ... Ofside !!!!

    ΠAΛH MOY APXHΣEΣ MIKPO TPIΠΛEΣ ΣAN TON ΣIΔEPH ΣE KYNHΓΩ ΣTON BYPΩNA KAI EIΣAI ΣTO ΠEPIΣTEPI ! MA TΩPA ΣE ΣYNEΛABA O-F-S-I-D-E ΔIABOΛAKI ΣTO TEPMA ΣTA ΠETPAΛΩNA KAI ΣTOY KAPAIΣKAKH !!! POYΠI ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οτι εχει γράψει ο κ.Καζακης με τα ιδια σχεδον λόγια. Ακολουθεί το κείμενο με τα νούμερα.
    Το θέμα είναι ότι αυτό θα "σκάσει" και ΧΩΡΙΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΈΔΙΟ ανοικοδόμησης από την ΠΛΕΙΟΨΗΦΊΑ του κόσμου με ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ τρόπο και με ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ διαδικασίες θα έχουμε
    αιματοκύλισμα. ..

    ΘΩΜΑΣ Γ.

    Ετσι, το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης σαν ποσοστό στο ΑΕΠ αυξήθηκε από 233,8% το 2008 σε 260,6% το 2013 (δ' τρίμηνο), ενώ το αντίστοιχο της Ελλάδας αυξήθηκε την ίδια περίοδο από 231,4% σε 304,4% με την αύξηση να αφορά τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό σκέλος του.

    Στην παγκόσμια οικονομία το συνολικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε από το 2007 ώς σήμερα κατά 30 τρισ. δολ. φθάνοντας τα 100 τρισ. δολ. Με το παγκόσμιο ΑΕΠ να εκτιμάται στα 71 τρισ. δολ., το συνολικό χρέος (δημόσιο κι ιδιωτικό) είναι υπερτριπλάσιο κι ανέρχεται πλέον στα 223 τρισ. δολ.!

    Με άλλα λόγια, η επεκτατική νομισματική πολιτική απέτρεψε την ανώμαλη προσγείωση κι έκανε το αερόστατο (φούσκα) να πετάξει στη στρατόσφαιρα...

    Το πρόβλημα είναι πως το φρεσκοτυπωμένο χρήμα δεν επενδύεται παραγωγικά αλλά είτε διακρατείται στις τράπεζες είτε επενδύεται κερδοσκοπικά. Οπως συνήθως λέγεται, μπορείς να οδηγήσεις το άλογο στην όχθη του ποταμού, όμως δεν μπορείς να το υποχρεώσεις να πιει.

    Διαχρονικά, λοιπόν, παρατηρείται πως όσο περισσότερο χρήμα προσφέρεται στις τράπεζες από τις κεντρικές τράπεζες, τόσο λιγότερο χρήμα πηγαίνει στην πραγματική οικονομία και τόσο περισσότερο στις αγορές μετοχών (σήμερα τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία έχουν υπερβεί τα προ κρίσης κορυφαία σημεία τους), ομολόγων, παραγώγων κι ακινήτων όπου πλέον ακόμη και διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ ομολογούν την ύπαρξη νέας φούσκας.

    Ο λόγος είναι απλός: στην πραγματική οικονομία υπάρχει υπερπροσφορά -κι άρα μικρά περιθώρια κέρδους- η οποία δεν αφήνεται με τις πολιτικές νομισματικής επέκτασης κι αναχρηματοδότησης να εκκαθαριστεί από τις δυνάμεις της αγοράς (βλ. ρόλο ύφεσης στην οικονομία) για να μη βουλιάξει σε συστημική κρίση όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κι έτσι αναζητούνται υψηλότερες αποδόσεις στην κερδοσκοπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ερωτημα για την κοινή λογική.
    Αν είχαμε πολεμο και οι παραγωγικές δομές της χώρας δέχονταν επίθεση θα διαβάζαμε ή οχι τα παρακάτω νούμερα?

    Θα κηρύτταμε την χωρα ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ? ΝΑΙ ή ΟΧΙ?
    Θα περιμέναμε να ερθει η μελλοντική ωρα να δούμε τα αφεντικά για να τους πούμε την "αποψη μας για διαπραγμάτευση?¨"
    η θα κατεβάζαμε τους ανθρωπους στο δρόμο ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ?????
    Δεν θα γινόνταν επιστράτευση??

    Ερωτημα απλής κοινής λογικής.

    Διαβαστε τα νούμερα

    Πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας (1.000.000 ) !!!!! χάθηκαν την περίοδο 2010- 2013, η ανάκτηση των οποίων είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί τα επόμενα 20 χρόνια. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, για την απασχόληση και ανεργία, που επιμελήθηκε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης.

    ΘΩΜΑΣ Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενα μικρό σχόλιο:: Τι κάνουν οι αλλοι λαοί οταν θεσουν την χωρα τους σε εμπόλεμη κατασταση για να υπερασπίσουν τις οικογενειές τους.
    Οποιος καταλαβε ας ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για να "το συζητήσει με τις ξένες δυνάμεις εισβολης¨"

    Παρακάτω είναι η είδηση:::::::

    Ρωσόφωνοι κατέλαβαν τη Δευτέρα (16/6/2014) το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως αναφέρει ένα δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    «Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια σύσκεψη για να θέσουμε υπό τον έλεγχο μας την Κεντρική Τράπεζα, το υπουργείο Φόρων και το δημόσιο ταμείο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», δήλωσε ο Ολεξάντρ Ματιούσιν ένας από τους ενόπλους, που ήταν ντυμένος με στρατιωτική στολή και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, μπροστά από το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας από το οποίο εξέρχονταν οι εργαζόμενοι.

    «Δεν θέλουμε να δίνουμε πια φόρους στο Κίεβο, θέλουμε να τους κρατάμε για εμάς», πρόσθεσε.

    Το τελευταίο αφιερωμενο για τους υπνοβάτες Ελληνες ..............

    ΘΩΜΑΣ Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με τις "εκλογες" δεν βγαινει τιποτα...

    Ποια η γνωμη σας για μια αντιστοιχη ελληνικη αντιδραση τυπου Ντονετσκ στην Ουκρανια ?

    Δηλαδη,

    1 ) Οι κατοικοι των επαναστατημενων περιοχων να σταματησουν να πληρωνουν φορους στη "ελληνικη" κυβερνηση
    2) Καταληψη εφοριων, τραπεζων, διοικητικων κτιριων και δημιουργια επαναστατικης κυβερνησης
    3) Να διοργανωσουν δημοψηφισμα οπου θα κυρηχθει αυτονομια απο τη κατοχικη κεντρικη κυβερνηση, αιτημα για παραιτηση της κυβερνησης
    4) καταργηση ολων των νομων που σχετιζονται με μνημονια, ΕΕ, κλπ
    5) Εθνικοποιηση μονοπωλιων, φυσικου πλουτου, τραπεζων, ελεγχος φορολογιας
    6) δημιουργια λαικης πολιτοφυλακης και καλεσμα στον ελληνικο στρατο να μην αντιδρασει

    Ενα κρατος υπαρχει για να εξυπηρετει τα συμφεροντα των πολιτων. Τη στιγμη που εχουμε κατοχικο τυραννικο καθεστως που γενοκτονει τον λαο, δεν εχει καμια αξια η προσηλωση σε ενα απολυταρχικο ανθελληνικο κρατικο μορφωμα.

    Ισως ακουγεται ακραιο, αλλα και ποιος περιμενε το τι θα γινοταν στην Ουκρανια ?

    Οσο για το επιχειρημα οτι εκει εχουν εθνοτικες διαφορες ενω στην Ελλαδα ειμαστε ολοι ελληνες θα ελεγα επισης οτι σημερα μεγαλες περιοχες της Ελλαδας εχουν τεραστιο μη-ελληνικο και ισλαμικο πληθυσμο οποτε το εθνος κρατος Ελλαδα με κοινο πολιτισμο και λαο εχει παψει να υπαρχει στην εποχη της παγκοσμιοποιησης. Σε λιγα χρονια ελαχιστα κοινα θα ενωνουν περιοχες τυπου Αθηνας (με 1 εκ. πακιστανους) με αλλες περιοχες με αλλη συσταση.

    Περα απο αυτο ομως, η κυβερνηση θα εστελνε το στρατο να καταπνιξει κατι τετοιο,
    Το θεμα ειναι ποσοι στρατιωτες θα ηταν προθυμοι να πεθανουν για μια κατοχικη κυβερνηση Σαμαρα-Τουρκογλου ?
    Εκτος βεβαια εαν μας εστελναν μισθοφορους τυπου BLACKWATER

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Οσο για το επιχειρημα οτι εκει εχουν εθνοτικες διαφορες ενω στην Ελλαδα ειμαστε ολοι ελληνες θα ελεγα επισης οτι σημερα μεγαλες περιοχες της Ελλαδας εχουν τεραστιο μη-ελληνικο και ισλαμικο πληθυσμο οποτε το εθνος κρατος Ελλαδα με κοινο πολιτισμο και λαο εχει παψει να υπαρχει στην εποχη της παγκοσμιοποιησης. Σε λιγα χρονια ελαχιστα κοινα θα ενωνουν περιοχες τυπου Αθηνας (με 1 εκ. πακιστανους) με αλλες περιοχες με αλλη συσταση.
      "
      άσχετος συσχετισμός

      άλλο εθνοτικές διαφορές
      και άλλο "λαθροεποικισμός"

      Διαγραφή
  8. *Η βιβλιογραφία δίνεται σε ηλεκτρονική μορφή επί τόπου.

    Καλα αφου ειναι σε ηλεκρονικη μορφη γιατι δεν την ανεβαζεις καπου ωστε να μπορεσουμε να την κατεβασουμε και εμεις που ειμαστε μακρια απο την Αθηνα, και να μορφωθουμες;

    Ποσο δυσκολο ειναι να κανεις τις σελιδες PDF?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πνευματικά δικαιώματα. Τι δεν καταλαβαίνεις;

      Διαγραφή
  9. Η δημιουργια του Ευρω, απο τον Mark Mardel του πανεπιστημιου Columbia, δεν ειχε σαν σκοπο την βελτιωση του οικονομικου και βιοτικου επιπεδου των λαων της Ευροζωνης, αλλα την πληρη διαλυση των νομικων εμποδιων που υπηρχαν στο μεγαλο αυτο γκρουπ της ΕΕ και την επεκταση των προσοδοφορων κρατων για την Ληστοσυμμορια των Αμερικανοεβραιων Τοκογλυφων.

    Ο ανελαστικος ορος του 3% ελλειματος εναντι του ΑΕΠ ειναι κατι που κανενα κρατος δεν μπορει να κρατησει... και ηταν η Γερμανια πρωτη που το εσπασε.... ασχετως αν αργοτερα απανηλθε στην ταξη. Φυσικα τα μετρα λιτοτητας της Γερμανιας ωφελησε παρα πολυ τις εξαγωγες της ως προς τις αλλες χωρες της ΕΕ και εικωτερα του νοτου. Μαζι δε με αλλα σκληρα μετρα που παρθηκαν απο την ΕΕ καταστρεψανε την παραγωγικη βαση των μικρψν χωρων, οπως η Ελλαδα, που σημερα εισαγει τα παντα.

    Σε παρακαλω πες μου κατι να καταλαβω.....

    Οταν ο αχρειος πρωθυπουργος Σημιτης παρεα με το Στουρναρι και τον Παπακωνσταντινου βαλανε την Ελλαδα στο Ευρω δεν ηταν λαθος η ισοτιμια που βαλανε 1 Ευρω = 342 Δραχμες, που φυσικα μεσα σε μια νυχτα ανεβασε 5-6 φορες το κοστος Διαβιωσης?????

    Εαν βαζανε την ισοτιμια 1 ΕΥΡΩ = 1000 Δραχμες (αφου η δραχμη ηταν πληθωριστικη) δεν θα εμενε το κοστος διαβιωσης και προσφορας υπηρεσιων κτλπ στα ιδια επιπεδα..... και θα ειμαστε συναγωνιστικοι με τα αλλα μελη της ΕΕ????

    Το ρωταω αυτο διοτι οταν εγινε η αλλαγη ενα καφες ΝΕΣ κοστιζε σε καλο καφενειο 500 δραχμες και την αλλη μερα μου χρεωνανε 2.75 Ευρω! Αρα αν η ισοτιμια ηταν 1000 δραχμες ο καφες θα κοστιζε 50 σεντς.

    Περιμεν να μαθω την γνωμη σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για να θυμόμαστε εμείς οι νεότεροι ..

    Η πρώτη κατοχική κυβέρνηση του στρατηγού Τσολάκογλου.

    Στις αθηναϊκές εφημερίδες της 6ης Μαΐου 1941, δημοσιεύεται μια ημερησία διαταγή του στρατηγού Τσολάκογλου «προς τον τέως στρατόν μας»,

    Είναι ευτύχημα ότι οι Γερμανοί ήλθον εις την χώραν μας όχι ως εχθροί, αλλ’ ως ειλικρινείς φίλοι και ότι ο Φύρερ εξεδήλωσεν επανειλημμένως ήδη την συμπάθειαν και την εκτίμησίν του προς τους Έλληνας κατά τρόπον, ο οποίος δικαιολογεί πολλάς ελπίδας διά το μέλλον μας. Είναι καθήκον μας, νομίζω, να φανώμεν αντάξιοι της στοργής και της γενναιοφροσύνης αυτής. Και είναι συμφέρον μας να την ενισχύσωμεν.

    Θα την ενισχύσωμεν δε όχι μόνον με την ευγνωμοσύνην μας και την πολιτικήν αφοσίωσίν μας, η οποία θα είναι αμέριστος εφεξής, αλλά κυρίως με την απόδειξιν της εργατικότητός μας και της ικανότητός μας όπως αναλάβωμεν ρόλον προσήκοντα εις την οργάνωσιν

    και την εξέλιξιν της νέας ευρωπαϊκής οικονομίας...».

    Αφιερωμένο στους δικαστες του Αρειου Παγου

    Υιοθετώντας απόλυτα την κυβερνητική θέση, ο Άρειος Πάγος υποστηρίζει στο σκεπτικό του ότι «η διασφάλιση της συνέχειας της οικονομικής πολιτικής του κράτους κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου με έκτακτες δημοσιονομικές δυσχέρειες εθνικού επιπέδου αποτελεί μείζον αγαθό, συνδεόμενο με το γενικό συμφέρον, σε σχέση με το ατομικό συμφέρον κάθε μιας καθαρίστριας, να διαταραχθεί η οργανική της θέση και να εξακολουθήσουν να απασχολούνται σε αυτή αμειβόμενη όπως και πριν».

    ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ (17/6/2014) ΤΟΥ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ "ΞΕΧΝΑΕΙ" ΟΤΙ ΤΟ 2010, Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ Δηλ με λίγα λόγια είμαστε σε καθεστώς Κατοχής από ξένη ή ξένες δυνάμεις και όλες οι αποφάσεις για την διακυβέρνηση της χώρας λαμβάνονται μετά από άδεια από τις ξένες δυνάμεις.

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ή ΠΟΛΕΜΟΥ για αυτό ο Αρειος Παγος τι απόφαση έχει βγάλει??

    Καλό ξύπνημα στους Ελληνες που κοιμούνται και νομίζουν ότι ζούμε σε καιρό ειρήνης και ότι υπάρχει κυβέρνηση που λαμβάνει αποφάσεις με την δικιά της θέληση και βούληση χωρίς άδεια.

    ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ....................... ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ .............

    ΘΩΜΑΣ Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πόσοι βλάκες που έτυχε να υποστηρίζουν ΕΠΑΜ μιλούν και γράφουν για εβραιοαμερικάνους τοκογλύφους ή για οργανωμένο σχέδιο αποικισμού των Πακιστανών και λοιπές συνομωσιολογικές μπούρδες;Περιμένω να ασχοληθείτε σοβαρά και με αυτές τις απόψεις ,που έχουν ιδιαίτερη πέραση σε φίλους του ΕΠΑΜ και είναι βαθύτατα αντιδραστικές,και να τους δώσετε απαντήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω ειμαι βλακας η εσυ που εισαι ανικανος να παρακολουθεις τα διεθνει οικονομικα γεγονοτα, ωστε να γνωριζεις τι γινεται στον Κοσμο ειδικωτερα νετα το 1999, οταν ο Κλινδον καταργησε τον Νομο GLASS STEAGALL και ανοιξε τους ασκους και οριζοντες στην Αμερικανοεβραικη ληστοσυμμορια των Τραπεζων να απλωθει σε ολα τα κρατη και να τα καταληστευψει.

      Εαν γνωριζεις Αγγλικα τοτε διαβασε για να μαθεις και να αρχισεις να καταλαβαινεις. Σου χρειαζεται..... πολυ μορφωση!

      http://politicalvelcraft.org/glass-steagall-act/

      Δημητρη

      Λυπαμαι πολυ που αποφευγεις να απαντας στις ερωτησεις μου, οπως για την ισοτιμια του νομισματος οταν μπηκε η Ελλαδα στην Ευροζωνη.

      Πριν παρα πολυ καιρο σε προσωπικο εμαιλ σου εκανα λιγες υποδειξεις πως μπορειτε να καταφερετε εσυ και οι συναγωνιστες σου να κανετε το ΕΠΑΜ γνωστο σε ολη την Ελλαδα, οπως εκανε και ο καμμενος. Το μονο που εκανες, μετα απο αρκετο καιρο ηταν να αλλαξεις τα χρωματα του Μπλογκ σου .......και τιποτα αλλο.

      Οποιος μιλαει για ελλειψι χρημματων και αλλες μπαρουφες δυστυχως δεν καταλαβαινει τους κανονισμους της διαφημησεις και promotion.

      Οποιος θελει να καταλαβει τον λογο γιατι το ΕΠΑμ δεν εξαπλωνεται ταχυτα...... ασ κανει μι γυρα σε ολα τα σαιτ του κινηματος, και στα αλλλα τα προσωπικα και ας ερθει να μας πει .... ποσα μελη και ατομα αρθρογραφουν και γραφουν σε αυτα τα Σαιτ του ΕΠΑΜ.

      Ολα τα σαιτ παρουσιαζουν ομιλιες συνεντευξεις κτλπ ενος μονον προσωπου...... του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΖΑΚΗ.

      Καλα δεν υπαρχει αλλος να ξερει να μιλαει και να γραφει?

      Βασικα το μονο που κανουν οι ιστοσελιδες και τα μπλογκ του ΕΠΑΜ ειναι προωθησης του Δημητρη Καζακη..

      Το ΕΠΑΜ, κομμα η κινημα δινει την εντυπωση οτι διαχειριζεται απο ενα ανθρωπο.........ΚΑΖΑΚΗ.

      Τοτε που μιλαγες με τον Καμμενο, σου ειπα να βαλεις νερο στο κρασι σου, διοτι ο σκοπος αγιαζει τα μεσα........ και μου απαντησες οτι δεν πουλας την τιμη σου.

      Τωρα πηγες να γινεις Εβρωβολευτης.......και απετυχες δευτερη φορα.

      Αληθεια γιατι τοσα μεγαλα λαθει..... για να δινεις αφορμες στους εχθρους σου;

      Αυτα στα λεω απο φιλικο ενδιαφερον και οχι για να σου σπασψ τα νευρα..... αλλα ειναι καιρος να καταλαβεις οτι αυτοι που σε υποστηριζουν και σε ρωτανε σκληρες ερωτησεις.... πρεπει να τις απαντησεις.

      ΥΓ. Στις εκλογες ημουν στην Κω και καθε πρωι πηγαινα στο καφενειο του χωριου...... και οταν μου ειπαν οτι δεν ξερουν ποιον να ψηφισουν..... τους υπεδειξα τον ΚΑΖΑΚΗ του ΕΠΑΜ.

      Απαντηση. Ποιος ειναι αυτος........ και με υποχρεωσαν να παρω το Λαπ τοπ και να τους βαλω δικες σου ομιλιες να ακουσουν........ γλαροι εγινα και δεν ξεκολαγαν.


      ΥΓ2 ρε ανωνυμε για ποια πνευματικα δικαιωματα μιλας..... του Καζακη;



      Διαγραφή
    2. Ασ'το μη το παλεύεις. Κοίτα να ανοίξεις κανα βιβλίο και άσε τα ακροδεξια περι αμερικανοεβραιων κλπ. Ο κόσμος κινείται απο δυνάμεις απρόσωπες, όχι απο τη θέληση του ενός ή του άλλου, εβραιου, χριστιανου ή βουδιστή. Και τις υοποδείξεις περι μόρφωσης αλλού. Διάβασε δυο σάητ ο μικροαστούλης, ο παντελώς ανήμπορος στη κοινωνία και βρήκε τον φταίχτη.
      Κι απο δημοκρατία είσαι άσχετος. Ευρωβολευτής λέει.Δηλαδή όποιος παλεύει είναι δεδομένο οτι θα τα παίρνει και θα βολευτή. Ασε με να μαντεψω, είσαι απο αυτούς που φώναζαν "να καει η βουλή" και ονειρεύονται "αμεση δημοκρατία" που ειναι ο προθάλαμος του Αρχηγού ;

      Διαγραφή
  12. Εσύ περιμένεις 4.58 από έναν άνθρωπο να αλλάξει την παθολογία χρόνων και τα μυαλά των όποιων επαμιτών-λίγων ευτυχώς-πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας!Χρειάζεται μεγάλη κατάρτιση ιστορική,οικονομικοπολιτική και κυρίως πολλή τόλμη για να αποφύγει κάποιος αυτήν την παγίδα!Εξάλλου το ε.πα.μ είναι ο χώρος που σέβεται τη δημοκρατία και την κάνει πράξη..κι οι ίδιες οι πράξεις κι οι ομιλίες του Δημήτρη δείχνουν ότι καμιά σχέση με τέτοιες θεωρίες δεν έχει!Τι άλλο από το παράδειγμα μπορεί να πείσει καλύτερα;Σημασία έχει να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε ζωή έτσι που πάμε κι ο ναζισμός που ζούμε δε θα τελειώσει,αν δεν γίνουμε μια γροθιά ως λαός κι ενωτικά να ανατρέψουμε το καθεστώς εθελοδουλίας και παράδοσης της χώρας και της ζωής μας στους κερδοσκόπους!Καταλάβαμε ότι όλο το πολιτικό καθεστώς είναι τόσα χρόνια στο "κόλπο",ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ Ό,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;Ή ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ "ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι "Αινστάιν" είσαι ένας από τους πολλούς καθυστερημένους.Κάτι άλλο;Έγώ απλά τόνισα ότι το ΕΠΑΜ μπορεί και πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα συνωμοσιολόγια(Εβραίοι,ΝΠΤ,οργνανωμένα σχέδια κατά των ελλήνων επειδή τους μισούν και τα ρέστα) πιο συγκεκριμένα.Δεν έχω πρόβλημα με τις επίσημες θέσεις του ΕΠΑΜ ή με προσεγγίσεις του Καζάκη ή του ΕΠΑΜ.Το πρόβλημα είναι ότι τέτοιες συνωμοσιολογικές απόψεις έχουν πέραση σε φίλους του ΕΠΑΜ και γενικότερα στην κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή