Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Στοχάσου Έλληνα, κι αρκεί!

Σας θυμίζει τίποτε αυτή η περιγραφή; «Κάθε φορά που μια νέα κυβέρνηση έρχεται στα πράγματα, η έλευσή της ακολουθείται από μία πλήρη εκκαθάριση των δημοσίων υπηρεσιών, προκειμένου να παρασχεθούν θέσεις για τους πολιτικούς φίλους του εισερχόμενου υπουργού. Ακόμη και τα φτωχά πλάσματα που καθαρίζουν τα δημόσια σχολεία εξαρτώνται για το ψωμί τους από την τύχη των Υπουργείων στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αθήνας. Έχω ακούσει περιπτώσεις βιβλιοθηκονόμων και καθηγητών της αρχαιολογίας που ο διορισμός τους δεν έγινε για το επίπεδο γνώσεών τους, αλλά για τις πολιτικές υπηρεσίες τους. Να γιατί κάθε Έλληνας ενδιαφέρεται για τα πολιτικά, και γιατί δεν υστερεί ποτέ το γενικό ενδιαφέρον για το παιχνίδι των μέσα και έξω.»[1]

Την περιγραφή αυτή έκανε ο Άγγλος Γ. Μίλερ για τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας στα τέλη του 19ου αιώνα. Ποιος θα ισχυριστεί ότι δεν ισχύει μέχρι σήμερα; Βέβαια, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Κι έτσι όταν ένα κόμμα καταλάμβανε την κυβέρνηση συμπεριφερόταν ανοιχτά ως κατακτητής. Έδιωχνε κατά το δοκούν, δηλαδή χωρίς καν μια αιτιολογία, όλους όσοι δούλευαν σε καίρια πόστα του κράτους και ύστερα διόριζε τους δικούς του. Έτσι γεννήθηκε η πλατεία Κλαυθμώνος. Από τους κλαυθμούς και τους οδυρμούς όσων απολύονταν για να διοριστούν στις θέσεις τους οι επιλαχόντες από τους κομματάρχες της εκάστοτε νέας κυβέρνησης.


Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων ήρθε στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα για να περιοριστεί δραστικά η λαφυραγώγηση του κράτους από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα. Μέχρι τότε δεν υπήρχε καν η έννοια της «παράβασης καθήκοντος» μιας και χωρίς τον όρκο και την μονιμότητα, αυτός που δούλευε  για το κράτος δεν ήταν παρά κυβερνητικός υπάλληλος υποχρεωμένος να υπακούει τυφλά στους υπουργούς και τους κομματάρχες του κυβερνώντος κόμματος.

Φυσικά, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν ήταν ποτέ αρκετή για την επιβολή στοιχειώδους έστω αξιοκρατίας στην λειτουργία του δημοσίου. Χρειάζεται να συνοδεύεται από αληθινή δημοκρατία, η οποία εγγυάται και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση κάθε πολίτη στις δημόσιες υποθέσεις και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Και τέτοια δημοκρατία δεν υπήρξε ποτέ σ’ αυτή την χώρα. Όσο κι αν την ποθούσε ο λαός της, όσο κι αν αγωνίστηκε και έχυσε το αίμα του γι’ αυτήν.

Ο ελληνικός λαός έμεινε σε όλη την ιστορία του αιχμάλωτος από το ίδιο το κράτος του, που καθώς είχε μετατραπεί σε φέουδο μιας στυγνής, αδίστακτης και αντεθνικής ολιγαρχίας, ποτέ δεν τον εξέφρασε, ποτέ δεν του συμπαραστάθηκε, ούτε τον βοήθησε στο ελάχιστο. Έτσι ο βιοπορισμός της μεγάλης πλειοψηφίας μετατράπηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή σε αληθινό αγώνα επιβίωσης ενάντια στην εκάστοτε κυβέρνηση, στον υπηρεσιακό παράγοντα, τον αστυνόμο, τον εισαγγελέα, τον δικαστή, και φυσικά τον κομματάρχη που ήξεραν να προστατεύουν μόνο τους «δικούς τους», όπως και όσους ήταν καλά δικτυωμένοι πρώτα και κύρια με τον ξένο παράγοντα.

Σήμερα ζούμε το τέλος του ιστορικού κύκλου αυτού του κράτους. Οι ίδιες ντόπιες και ξένες δυνάμεις που το δημιούργησαν και το συντήρησαν επί δεκαετίες προκειμένου να κρατούν τον Έλληνα υπεξούσιο, σήμερα το κατεδαφίζουν συστηματικά προς το συμφέρον μιας εικονικής Ενωμένης Ευρώπης, η οποία εξυπηρετεί μόνο τους τραπεζίτες, τους ολιγάρχες και τους εξαγορασμένους πολιτικούς τους.  

«Και τις η αφορμή της αποτυχίας ταύτης;» αναρωτιόταν το 1910 ο Νεοκλής Καζάζης για την κατάντια του ελληνικού πολιτικού συστήματος. «Το πολιτικώς άωρον του ελληνικού λαού; Βεβαίως και τούτο. αλλ’ υπέρ την έλλειψιν πολιτικής ωριμότητος του λαού ήτο η έλλειψις πολιτικής ευσυνειδησίας και ειλικρίνειας των προκρίτων, των κοτσαμπάσιδων, οίτινες έφερον το όνομα της ελευθερίας ανά τα χείλη μόνον, ότε δεν ενέμοντο ή μάλλον δεν ελυμαίνοντο τα δημόσια, αλλά καταλαμβάνοντες την εξουσίαν, μετεμορφούντο εις τους χειρότερους δαίμονας της ακολασίας, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας.»[2]

Θα επιτρέψεις να επαναληφθούν τα ίδια και σ’ αυτές τις εκλογές; Δεν θα σου πω ότι αυτή σου η επιλογή ίσως να είναι και η τελευταία. Δεν θα σου το πω, γιατί δεν έχεις καταλάβει που βρίσκεσαι και τι τρομακτική απειλή αντιμετωπίζεις. Αν το είχες καταλάβει δεν θα περίμενες τις εκλογές. Απλά θα σε ρωτήσω: Θα πέσεις πάλι στην παγίδα της απελπισίας. Ξανά το μη χείρον βέλτιστο; Ύστερα από τόσα βάσανα; Ύστερα από τέτοια κόλαση;

Δες τους! Σου πουλάνε για μια ακόμη φορά έναν τεχνητό διπολισμό. Ο κακός κι ο καλός σε νέα έκδοση. Ο ωραίος κι ο άσχημος. Ο παλιός κι ο νέος. Ο δεξιός κι ο αριστερός. Ο έμπειρος κι ο άπειρος. Ο κατάλληλος κι ο ακατάλληλος. Ο ευρωπαίος και ο αντιευρωπαίος. Δεν μπούχτισες με όλο τα ίδια και τα ίδια; 

Αφού το βλέπεις. Δεν μιλάνε με προτάσεις και προγράμματα που απαντούν στη δική σου τραγική πραγματικότητα. Δεν θέλουν καν τον πολιτικό διάλογο με επιχειρήματα. Προτιμούν τα συνθήματα. Επενδύουν στις εντυπώσεις και τα συναισθήματα.

Ξινίζεις τα μούτρα σου; Γιατί; Σου φαίνεται δύσκολο να ξεφύγεις από την πεπατημένη; Αδερφέ, «στοχάσου, και αρκεί,» έγραφε ο ανώνυμος Έλληνας συγγραφέας της Ελληνικής Νομαρχίας το 1805. Στοχάσου και αρκεί, σου επαναλαμβάνουν τα πιο φωτεινά μυαλά αυτού του τόπου εδώ και πάνω από δυο αιώνες. Πάψε να λειτουργείς σαν «το κλοτσοσκούφι εκείνωνε που τους βαστά η ψυχή τους να σε παίζουνε,» όπως έγραφε ο Κεφαλλονίτης Ανδρέας Λασκαράτος από τα μέσα του 19ου αιώνα. Μην τους επιτρέψεις να σε ξεγελάσουν ξανά. Σκέψου και αποφάσισε.


[1] William Miller, Travels and Politics in the Near East, New York: Frederick Stokes, 1898, σ. 295.
[2] Νεοκλέους Καζάζη, Ο Κοινοβουλευτισμός εν Ελλάδι (Πολιτική Ψυχολογία), Εν Αθήναις: Πανελλήνιον Κράτος, 1910, σ. 14.

19 σχόλια:

  1. Θερμά συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Όμως, πόσα περιθώρια αλλαγής του πολιτικού συστήματος υπάρχουν, όταν οι δημοκρατικές, αντιμνημονιακές δυνάμεις είναι διασπασμένες ενώ έχουν προφανώς άξια στελέχη που παλεύουν για την ανατροπή του καθεστώτος; Σ' αυτές τις κρίσιμες εκλογές, το φασιστικό μέτωπο (από τη ΝΔ ως τη Χ.Α.) θα είναι ενωμένο κ οι υπόλοιποι σχηματισμοί που είναι η μόνη μας ελπίδα, θα μετρήσουν ο καθένας την επιρροή του στο εκλογικό σώμα. Ενώ ένα κοινό ψηφοδέλτιο θα εμφάνιζε μια υπολογίσιμη δύναμη ανατροπής.
    Καλή δύναμη κ καλή Ανάσταση σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι το λάθος σας. Η μόνη ελπίδα μας είναι να ενωθεί ο κόσμος, ο απλός λαός κι όχι οι λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις. Σπάστε τα δεσμά της συνήθειας. Πάψτε να σκέφτεστε με κλισέ, με δεδομένα που δεν είναι καθόλου δεδομένα. Εδώ και τέσσερα χρόνια ο λαός σκέφτεστε σαν κι εσάς, δηλαδή με τα δεδομένα ενός υπάρχοντος και απόλυτα χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος και πάμε από το κακό στο χειρότερο. Σήμερα η αντίθεση δεν είναι μνημόνιο-αντιμνημόνιο, αλλά δυνάμεις που αποδέχονται ή στηρίζουν το καθεστώς κατοχής και δυνάμεις που το αντιμάχονται. Αν δεν το αντιληφθούμε αυτό, τότε χαθήκαμε.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Καζάκη, ο λαός δεν κυβερνά, εκλέγει κυβερνήσεις. Αυτό που λέω, είναι πολύ απλό: να κατέβαιναν με κοινό ψηφοδέλτιο τα δημοκρατικά, αντιμνημονιακά κόμματα που βρίσκονται εκτός Βουλής. π.χ. επαμ, δεν πληρώνω, ανταρσύα κ όλες οι παρεμφερείς ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις.
      Εξάλλου, έχετε τονίσει επανειλημμένα πως πρέπει να ενωθούμε όλοι πέρα από ιδεοληψίες του παρελθόντος για την ανατροπή του καθεστώτος. Ειλικρινά δεν έχω καμία πρόθεση υπονόμευσης ή ειρωνείας, απλώς δεν καταλαβαίνω πού κάνω λάθος.
      Εύχομαι καλή δύναμη και Καλή Ανάσταση σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Βασικα, ο κυριος (ανωνυμος) πιστευω οτι εννοει ακριβως αυτο, δηλαδη να ενωθουν αυτοι που ΑΝΤΙΜΑΧΟΝΤΑΙ αυτο το καθεστως κατοχη.
      Απο κει και περα, για ποιους λεει συγκεκριμενα, δεν ξερω.
      Απλα ηθελα να πω οτι λετε το ιδιο πραγμα ακριβως.

      Διαγραφή
  2. Τι πιστεύεται θα πρέπει να βρίσκεται υπό εθνικό και δημόσιο ελεγχο στην οικονομία ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πες τα Καζακη μπας και ακουστουν και προβληματιστουν

    ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ΕΠΑΜ δεν διαφέρει καθόλου απ' όσα περιγράφετε στο πιο πάνω άρθρο σας κύριε Καζάκη.
    Λόγια λόγια λόγια
    Λόγια ψεύτικα
    Όμορφα λόγια δεν λεω. Αλλά στην πράξη άλλη μια από τα ίδια.
    Μην παραπονιέστε λοιπόν κύριε Καζάκη που θα πάρετε λιγότερα ψηφαλάκια ακόμα και από το 2012

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβερή κριτική φίλε μου για ένα μέτωπο με χιλιάδες δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό που αφύπνησε όλο τον κόσμο στην Ευρώπη.Και όλα αυτά χωρίς χρήμα μόνο εθελοντές και ανθρώπους που αγαπούν την δημοκρατία!Το μόνο κόμμα που έχει ολοκληρωμένη, τεχνοκρατικα τεκμηριωμένη οικονομική πρόταση για το τέλος του εφιάλτη!Κάτσε εσύ στην τηλεόραση σου και περίμενε τους ταγματασφαλίτες και τον ευρωστρατό να σε σώσουν!!!

      Διαγραφή
  5. Αγαπητέ κ.Καζάκη, αφορμή της ερώτησης μου είναι η είδηση ότι
    "Σε δημοψήφισμα προχωρούν οι Ελβετοί στις 18 Μαΐου προκειμένου να εγκρίνουν την υιοθέτηση κατώτατου μισθού, ο οποίος θα κυμαίνεται στα 18 ευρώ την ώρα ή 3.297 ευρώ/μήνα , Η ελβετική κυβέρνηση δηλώνει αντίθετη με την πρόταση, αλλά δεν μπορεί να εμποδίσει το δημοψήφισμα, καθώς έχει συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών."

    Έχετε μελετήσει το σύνταγμά τους? Ποια η ιστορία αυτού του κράτους όπου το "αφήνουν" οι ολιγάρχες - γιατί μη μου πείτε ότι εκει δεν υπαρχουν- να κάνει η μάζα δημοψηφίσματα? Η χωρα μας μπορει να αποκτήσει ένα τέτοιο σύνταγμα?

    Γιατί δεν αφιερώνετε στις ομιλίες αρκετό χρόνο δίνοντας υπαρκτά παραδείγματα ώστε να ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΝΟΥ των συνανθρώπων μας που ζουν σε άγνοια?

    Γιατί δεν κάνετε εκπομπές μαζί με τον κ.Κασσιματη που είναι Συνταγματολόγος και μπορεί να μας φέρει στο φως συντάγματα και απο άλλα κράτη με στόχο να δούμε τι σημαίνει ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΕΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ (εξάλειψη παρασιτισμου, επιροής της ολιγαρχίας και της κομματοκρατίας) στις κρατικές δομές

    Σκεφτείτε το σας παρακαλώ, η αποψή μου είναι ότι στην ΠΑΡΟΥΣΑ φάση ο Ελληνας χρειάζεται να του εξηγηθεί το ΟΡΑΜΑ(ήδη έχετε αναλύσει αρκετά την παρούσα κατασταση και που θα οδηγήσει αυτή η πορεία σε πιάνει κατάθλιψη να την σκέφτεσαι...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν με έχετε παρακολουθήσει συστηματικά. Γι' αυτό και μου ζητάτε να αναφέρομαι σε παραδείγματα. Το κάνω και με το παραπάνω. Απλά για μένα δεν αποτελεί πρότυπο η Ελβετία, αν και πολλά πράγματα θα μπορούσαμε να τα υιοθετήσουμε - όπως π.χ. τα δημοψηφίσματα. Η Ελβετία είναι μια ιδιότυπη χώρα - διεθνής τραπεζικός κόμβος - που στηρίζεται όχι σε μια ενιαία και αδιαίρετη δημοκρατία, αλλά σε καντόνια. Το επίπεδο ζωής είναι υψηλό, αλλά ο ρατσισμός και η μαλθακότητα των κοινωνικών σχέσεων είναι ακόμη υψηλότερα.
      Προσωπικά δεν συμφωνώ ότι ο Έλληνας χρειάζεται όραμα. Χρειάζεται να καταλάβει τι πρέπει να υπερασπιστεί. Ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο. Πρωτίστως την πατρίδα του, η οποία προορίζεται να αποτεφρωθεί πολιτικά και οικονομικά μέσα από ένα παρανάλωμα του πυρός. Αυτό πρέπει να καταλάβει.

      Διαγραφή
    2. Πότε έζησε ο Έλληνας οικονομικώς και πολιτικώς μια πατρίδα που αξίζει να υπερασπιστεί;
      Δεν νομίζω ότι συγκινείται βαθιά με μια τέτοια πατρίδα ο Έλληνας όπως την βίωνε. Θα συγκινηθεί βαθύτερα όταν έχει αρκετά καθαρή εικόνα σε ποιά πατρίδα κατευθύνεται όπως επίσης αν κατανοεί και την διαδικασία της αλλαγής.
      Αλλά πριν διδάξουμε τους άλλους πρέπει εμείς να κατανοήσουμε κι ακόμα καλύτερα να βιώσουμε. Η κατεύθυνση πού προτείνω είναι η ευημερία και ελευθερία όλων και του καθενός και το δείκτη των μεσαζόντων να μειώνεται αισθητά. Ο τρόπος πρέπει να έχει ως θεμέλιο την αυτοεμβάθυνση της εμπιστοσύνης του κάθε ατόμου στον εαυτό του, με αυτό τον τρόπο η αλλαγή θα είναι και συνεπής πρός την κατεύθυνση και πιό εύκολη. Επειδή υποστηρίζεις την δημοκρατία υποθέτω ότι πιστεύεις ότι η μάζα είναι ισχυρή και το άτομο δεν είναι ισχυρό. Αν η υπόθεσή μου είναι σωστή τότε συνιστώ ότι δεν υπάρχει μάζα δίχως άτομα και το άτομο στο βαθμό που εμπιστεύεται τον εαυτό του είναι και ισχυρό στον δικό του κόσμο και ευγενική επιρροή στους γύρω του.
      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
  6. "Ο γενικά επικίνδυνος για την εθνική μας ασφάλεια, ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε πάλι για την Ουκρανία !!
    Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που ο... επιπόλαιος υπουργός Εξωτερικών μας μίλησε εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία ...." ANTE MΩPH XONTPO ΣAMANΘA !! (1919-1922 MIKPAΣIATIKH KATAΣTPOΦH, XOYNTA 1967-1974 KATAΣTPOΦH KYΠPOY- ΣYNEXEIA .... KAI ΣHMEPA !!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. προσωπικα με ολο το θαρρος αγαπητε ,

    μετα την στηριξη στους εργαζομενους της ΕΡΤ σου εκλεισα την πορτα .. γιατι εχω ρωτησει πολλους Επαμητες αλλα δεν εχω λαβει απαντηση ..

    πως γινεται να προασπιζεσαι τον αγωνα της ΕΡΤ για μη απολυσεις κι μη μειωσεις μισθων ..

    ενω απο την αλλη θες να πας απο μονος σου εθελουσια δηλαδη σιγουρα σε ενα υποτιμημενο εθνικο νομισμα ..

    πως γινεται εσυ να στηριζεις την ερτ κι οι εργαζομενοι της ερτ να σε αναιχοντε !

    απλα εσυ πας για ψηφους μπας κι τσιμπησεις απο κανεναν κατι , κι αυτοι βολευεοντε στα συντεχνιακα τους συμφεροντα ~ ! παραλλογισμος ~ !

    δηλαδη εμεις θα δουλευουμε για ενα αλφα διαστημα μεχρι να ανακαμψουμε για μια τρυπια δραχμη και οι εργαζομενοι της ερτ θα απολαμβανουν τα προνομια τους μιας και στηριζεις τον αγωνα τους ?

    τετοια δραχμη κι τετοια ανοικοδομηση της Ελλαδος στα ιδια αθλια θεμεθλα δεν την αντιλαμβανομαι και δε την επιθυμω ..

    αν ενα μικρο κομμα εκτος βουλης εχει την ιδια τακτικη με τα αλλα οπως Συριζα ΚΚΕ δε του δινω καμια ελπιδα ~ !

    Προσφατα μετα απο 100 ερωτησεις ενας ασχετος στο διαδικτυο απηντησε οτι δε πηγες για να στηριξεις τα συντεχνιακα τους συμφεροντα ! κι αναρωτιεμαι τους εδηλωσες οταν πηγες πως θα πρεπει καποιοι να απολυθουν ? οπως πχ σιγουρα οι συμβασιουχοι αοριστου χρονου κι αλλοι ? τους εδηλωσες οταν τους μιλουσες πως οι μισθοι των 3 κι 4 χηνων για απλους υπαλληλους σε γραφεια - στοιχεια με ονοματεπωνυμο - ειναι παραλογος κι θα μειωθει στη νεα Ελλαδα που θα οικοδομησεις κι πως ειναι εξωφρενικος οχι μονο τωρα αλλα κι για ενα υποτιμημενο εθνικο νομισμα ? Τους το ειπες η δουλευομαστε εδω μεσα ?

    απαντα σε αυτο επιτελους .. κι σου εχω κι αλλες 2 ερωτησεις μην μονοπολω κιολας ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καν ιδέα του τι σημαίνει δημοκρατία και σε λυπάμαι γι' αυτό. Αν νομίζεις ότι το κλείσιμο ενός δημόσιου φορέα ενημέρωσης - του μόνου που μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει δημοκρατικά για την ενημέρωση του πολίτη - είναι κάτι για το οποίο οφείλουμε να αδιαφορούμε αφήνοντας κυβέρνηση και καναλάρχες να μονοπωλήσουν όσο ποτέ άλλοτε την ενημέρωση, τότε τι να σου πω; Απλά σε λυπάμαι. Έχεις χάσει κάθε αίσθηση πραγματικότητας. Αν σε βολεύει το σημερινό σκηνικό μαύρης προπαγάνδας, πρόβλημά σου. Εμάς δεν μας βολεύει. Πήγαμε στην ΕΡΤ όχι για να συμπαρασταθούμε στους απολυμένους, αλλά για να διεκδικήσουμε τον μοναδικό δημόσιο φορέα ενημέρωσης στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη. Για να λειτουργήσει ξανά η ΕΡΤ με όρους κοινωνικής αυτοδιαχείρισης ανοιχτή στα προβλήματα κάθε πολίτη. Να μην επιτρέψουμε την απόλυτη μονοπώληση της ενημέρωσης από την συμπαιγνία κυβέρνησης και καναλαρχών. Αυτός ήταν ο διακυρηγμένος μας στόχος από την αρχή. Δώσαμε την μάχη, έστω κι αν δεν κατορθώσαμε να την κερδίσουμε.

      Διαγραφή
  8. μα επειδη δεν σκεφτονται κ.Καζακη δεν σας γνωριζουν ουτε σας κατανοουν. Γι αυτο πιστευω ειναι δυσκολο να παρει μεγαλο ποσοστο το ΕΠΑΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΡΟΣ τον κάθε ξιπασμένο "Ελληναρά" :
    « Όταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή, τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητο από όλα τα χρέη του…
    … Τα χρέη των πόλεων, πολιτειών, χωρών, και των κατά μέρος πολιτών, οπού εχρεωστούντο παρθέντα προ πέντε χρόνων και εις αυτό το διάστημα επληρώνοντο διάφορον* εις τους δανειστάς, η παρούσα Διοίκησις τα αναιρεί, και οι δανεισταί δεν έχουν να ζητούν εις το εξής μήτε το κεφάλαιον, μήτε διάφορον* από τους χρεώστας, ωσάν οπού επήραν τα δάνειά των, διότι διπλώνουν τα κεφάλαια εις πέντε χρόνους.».-
    ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ : ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ – Βιέννη 1790.-
    διάφορον : τόκος (σ.σ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γειά σου Δημήτρη
    Κάποτε σου έγραψα οτι μόνο μια βροχή μας σώζει και ανάφερα τον πόλεμο.
    Για να ξεκαθαριστουν τα χρεη και να γίνει απανακίνηση της οικονομίας. Τα περιγράφει o Νικολάι Κοντράτιεφ και ξέρουμε ότι η κρίση θα γενικευτεί. «Πολύ αργά για να αποσοβήσουμε ένα κραχ τύπου 1929. Και δεν είναι καθόλου νωρίς για να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε το τι κόσμο θα θέλαμε να αναδυθεί μετά την Γενική Κατάρρευση» (Περιοδικό FORBES 07/10/1989)

    «Τα τεράστια χρέη του Τρίτου Κόσμου και των Κυβερνήσεων δημιουργούν την δυνατότητα και την επικείμενη απειλή μιας Παγκόσμιας Οικονομικής Κατάρρευσης, που το Κραχ του 1929 θα φαίνεται παιδική γιορτή» (The Wall Street Journal 20/01/1986)
    Το ξεκινημα ειναι η Ουκρανία. Αλλα το ξήλωμα αυτης της ΕΕ θα έρθει από την Βουλγαρία που ο λαός της θα ταχθει υπέρ της Νέας Ρωσίας.
    Νέα Ευρωζώνη ομοσπονδία με τα κράτη της πρώην Ρωσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φοβάμαι ότι δεν κατανοούμε το μέγεθος της προσωπικής μας ευθύνης ο καθένας,ή περιμένουμε άνωθεν λύσεις,ενότητα κ.λ.π.πράγμα που δε σημαίνει απολύτως τίποτα,μια και πάγια τακτική του καθεστώτος είναι να "ενώνει""δυνάμεις"ή να τις μεταμορφώνει ανάλογα με τη βούληση του κόσμου,προλαβαίνοντας τις ανάγκες του!Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς στην πράξη!Περιμένουμε να "σωθούμε"με εκλογές;Είναι δυνατόν σε τέτοιες συνθήκες πόλωσης και αδιεξόδου,που επιτηδες αυτοί δημιούργησαν να βοηθήσει οποιαδήποτε άνωθεν συμπαράταξη "δυνάμεων";Το θέμα πια είναι αν θα υπαρχει αύριο Ελλάδα -κι εμείς μαζί,κι εμείς αλωνόμαστε σε ξεπερασμένα -κι ατυχή παραδείγματα από το χθες,που πια δεν υπάρχει;Ή ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ Η ΛΥΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟΥΣ-ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ,ΟΠΩΣ ΤΟ Ε.ΠΑ.Μ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ Ή ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ,ΑΥΡΙΟ ΑΠΛΑ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ! Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ!ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑΝΑΤΕΡΟ "ΠΑΙΧΝΙΔΙ",ΑΦΟΥ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΩΡΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΉ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕ ΛΕΝΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ,ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΟ Ε.ΠΑ.Μ ΤΟΝΙΖΕΙ!Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΥΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Ε.ΠΑ.Μ,ΚΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤ'ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΤΟ "ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ",ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΟ Ε.ΠΑ.Μ ΕΚΦΡΑΖΕΙ!ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ,ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρόσεξε μόνο γιατί αν στοχαστεί ο Έλληνας θα στείλει κάτι τύπους σαν και του λόγου σου από 'κει πού' ρθαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή