Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Πώς το απαρτχάιντ πάει να μεταφερθεί στην Κύπρο.

Στη Νότιο Αφρική θα μεταβούν οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι προκειμένου να ακούσουν τις εμπειρίες και τις ιδέες του Ρόελφ Μέγιερ, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική στον τερματισμό του απαρτχάιντ.  Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η επίσκεψη των δύο διαπραγματευτών στη Νότιο Αφρική προγραμματίστηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και θεωρείται ως ακόμη ένα μέτρο «για να φέρει κοντά τις δυο πλευρές». 

Ο Ρόελφ Μέγιερ είναι ένας γνωστός πολιτικός και επιχειρηματίας της Νοτίου Αφρικής προερχόμενος από το άλλοτε κυβερνών ρατσιστικό Εθνικό Κόμμα επί εποχής απαρτχάιντ. Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση εκείνης της τάξης που βγαίνει στην πολιτική για να προωθήσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα. Όταν είδε ότι επίκειται κοινωνική εξέγερση από την μαύρη πλειοψηφία εναντίον του καθεστώτος του απαρτχάιντ, έβαλε στη ζυγαριά τα αμφίβολα πια πολιτικά οφέλη του απαρτχάιντ και από την άλλη τα ζωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα με τα οποία ήταν και παραμένει ταυτισμένος. Διαπίστωσε ότι και τα δυο μαζί δεν σώζονται.


Έτσι πρωτοστάτησε στην μαζική εξαγορά της ηγεσίας του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου. Σ’ αυτό τον βοήθησε σημαντικά κι ο Μαντέλα. Γι’ αυτό άλλωστε και το καθεστώς τον αποφυλάκισε. Η διαπραγμάτευση που έφερε το επίσημο τέλος του καθεστώτος απαρτχάιντ, είχε δυο βασικά στοιχεία. Προκειμένου να λήξει το καθεστώς, το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο απεμπόλησε το σύνολο σχεδόν του κοινωνικού και πολιτικού του προγράμματος, όπου προβλεπόταν μια ριζικά διαφορετική Νότια Αφρική απ’ αυτήν της απίστευτης δυστυχίας, φτώχειας, άγριας εκμετάλλευσης και ανύπαρκτης δημοκρατίας, όπως είναι σήμερα.

Η ουσία της διαπραγμάτευσης είχε τα εξής θεμελιώδη δεδομένα. Η άρχουσα τάξη του απαρτχάιντ, θα διατηρούσε όλα τα οικονομικά, επιχειρηματικά και πολιτικά της προνόμια και μετά την επίσημη κατάλυση του καθεστώτος. Η ηγετική ομάδα του κινήματος κατά του απαρτχάιντ και πολλά από τα σημαίνοντα πρόσωπα της μαύρης πλειοψηφίας, μπορούσαν ελεύθερα να απολαύσουν την νομή της εξουσίας και ταυτόχρονα να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση στον κόσμο του πλούτου.

Όσο για την μαύρη πλειοψηφία; Αυτή απλά θα απαλλασσόταν τυπικά από το καθεστώς απαρτχάιντ, αλλά θα παρέμενε υπό το ανελέητο καθεστώς εργασιακού και κοινωνικού απαρτχάιντ της ελεύθερης αγοράς. Μάλιστα, για να υπονομεύσουν την ενότητα του μαύρου πληθυσμού θεσμοθετήθηκε ο διαχωρισμός του με βάση την περιοχή που κατοικεί και την φυλετική του καταγωγή μόνο και μόνο για να είναι έρμαιο των τοπικών φυλάρχων.

Έτσι, όσοι παρέμειναν πιστοί στα ιδανικά μια ελεύθερης για όλους, αληθινά δημοκρατικής και κοινωνικής Νότιας Αφρικής, έφαγαν τα μούτρα τους. Χάθηκαν μέσα στον κοινωνικό εμφύλιο που διαδέχθηκε τον ρατσισμό του επίσημου απαρτχάιντ. Ένας κοινωνικός εμφύλιος που μαίνεται καθώς η Νότιος Αφρική έχει κατακτήσει εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην παγκόσμια οικονομία, όπως κι έναν από τους υψηλότερους δείχτες εγκληματικότητας στην υφήλιο. Και μιλάμε για μια από τις 4-5 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου σε κάθε είδος πολύτιμου ορυκτού που βρίσκεται σε πρώτη ζήτηση για την παγκόσμια οικονομία.

Η επιτυχία που καταλογίζεται στον κ. Ρόελφ Μέγιερ είναι ότι διατήρησε την οξύτητα των κοινωνικών αντιθέσεων, την τρομακτική πόλωση πλούτου-φτώχειας που διέκρινε το καθεστώς απαρτχάιντ και μετά απ’ αυτό. Το μόνο που άλλαξε για την συντριπτική πλειοψηφία κυρίως του μαύρου πληθυσμού, είναι το γεγονός ότι η κατάστασή της εν πολλοίς χειροτέρεψε, ενώ η ολιγαρχία που έκανε κουμάντο πριν κάνει κουμάντο και σήμερα. Μόνο που τώρα δεν είναι μόνο λευκοί.

Ας κοιτάξει ο Κύπριος τι σημαίνει Νότιος Αφρική σήμερα κι ας σκεφτεί σοβαρά τι πάνε να συμφωνήσουν πίσω από την πλάτη του οι δυο εντεταλμένες πλευρές υπό την υψηλή κυριότητα των ΗΠΑ. Όσοι έχουν την οικονομική άνεση στη Νότια Αφρική ζουν πίσω από πανύψηλους φράκτες μέσα σε περιοχές υψηλής προστασίας. Κυκλοφορούν με φρουρούς και οπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τον ωκεανό απίστευτης μιζέριας που τροφοδοτεί την εγκληματικότητα σε απίστευτη κλίμακα. Αυτό θέλει ο Κύπριος για το νησί του;

Ο απλός κόσμος της Κύπρου δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι τον έχουν ήδη ξεπουλήσει. Ότι στα χαρτιά έχει χάσει ήδη την πατρίδα του. Γι’ αυτό και πρέπει το ταχύτερο δυνατό να αναδειχθεί ένας λαϊκός κοινωνικός πόλος αντίστασης με βασικό πρόταγμα την μία και ενιαία Κύπρο, χωρίς διζωνικούς, κοινοτικούς, εθνοτικούς ή άλλους μειονοτικούς διαχωρισμούς. Πρέπει να έχει σαν αφετηρία την εκ θεμελίων άρνηση της όλης διαδικασίας των συνομιλιών που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Καμιά δικοινοτική συνομιλία δεν πρέπει να γίνει δεχτή που εξισώνει σε επίπεδο κοινότητας το κράτος της κυπριακής δημοκρατίας με το καθεστώς στα κατεχόμενα. Δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια και ελιγμούς. Οι ευρωεκλογές είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να εμφανιστεί αυτός ο πόλος και να πλαισιωθεί από αγωνιστές Κυπρίους, αληθινούς πατριώτες και δημοκράτες. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.

7 σχόλια:

  1. Δεν υποφέρει μόνο ο μαύρος πληθυσμός σε αυτή τη χώρα. Επίσης μεγάλο μέρος και του νοτιο αφρικανικού λευκού πληθυσμού ζει σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Περίπου 500,000 σε ένα πληθυσμό 4 εκ. Επίσης, υπάρχουν χιλιάδες φόνοι λευκών αγροτών ενώ η λευκή κοινότητα της Ροδεσιας Ζιμπάμπουε έχει αφανιστεί και η γη τους έχει κατασχεθεί.

    Επίσης η μετά-απαρτχάιντ νότια Αφρική κάνει φυλετικές διακρίσεις στο λευκό πληθυσμό και τους αποκλείει από θέσεις εργασίας λόγω φυλετικών κριτηριων. Ο ρατσισμός είναι ρατσισμός από όπου και αν προέρχεται.

    Δεν ευθύνονται για το απαρτχαιντ ολοι οι λευκοί και δεν εχουν ευθύνη και οι νέοι που γεννήθηκαν μετά από αυτό.

    Και που άλλου να πάνε οι λευκοί νότιο Αφρικανοί ? Πολλοί εφυγαν μετά το 1995 αλλα το μεγάλο μέρος με ρίζες 300-400 ετών στη νότια Αφρική δεν έχει άλλη πατρίδα. Και φυσικά τα Δυτικα κράτη αδιαφορούν για τη τύχη τους και δεν τους δίνουν δικαίωμα να μεταναστεύσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα η Κύπρος είχε πρόβλημα λόγω και εθνικών και θρησκευτικών διαφόρων μεταξύ ελληνο κυπρίων και του τούρκων που φυσικά οι διάφορες ελίτ εκμεταλλευτηκαν . Δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία και αδιαίρετη Κύπρος χωρίς διαχωρισμούς. Διότι οι δύο πληθυσμοί είναι τελείως διαφορετικοι

    Μόνη λύση η απελευθέρωση των κατεχομένων και η εκδίωξη του τουρκικού πληθυσμού από το νησί (κατά τα πρότυπα των πογκρόμ που έκαναν οι τούρκοι σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μεγάλο ψέμμα ότι υπήρχε πρόβλημα ανάμεσα σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύρπιους πριν κατέβει στο νησί ο Γρίβας και πριν οργανωθούν - κατά εντολή των Άγγλων αποικιοκρατών - εντάσεις και ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε κατευθυνόμενες συμμορίες κι από τις δυο πλευρές. Μέχρι σχεδόν την εισβολή οι δυο "πληθυσμιακές οντότητες" έμεναν στα ίδια χωριά, στις ίδιες συνοικίες, ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς φυλετικά, ή άλλα εθνοτικά προβλήματα. Οι Άγγλοι πρώτοι μίσθωσαν όργανά τους τόσο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και στην τουρκοκυπριακή πλευρά προκειμένου να αρχίσουν οι αναμετρήσεις και να δημιουργηθούν συνθήκες εμφύλιου σπαραγμού, ώστε να περάσει η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που ήθελαν μ' αυτούς ως εγγυητές και προστάτες. Η χούντα οργανώνει την δολοφονία του Μακάριου κατ' εντολή των ΗΠΑ γιατί ο αρχιεπίσκοπος της Κύπρου αρνιόταν να εφαρμόσει τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου που δημιουργούσαν μια διχοτομημένη Κύπρο. Ήθελε μια ενιαία και αδιαίρετη Κύπρο. Ταυτόχρονα η επιχείρηση δολοφονίας δίνει την ευκαιρία στον τουρκικό Αττίλα και επιβάλλεται de facto η διχοτόμηση. Από τότε στα κατεχόμενα ο τουρκοκύπριος τελεί κι αυτός υπό κατοχή. Γι' αυτό και οι περισσότεροι εγκατέλειψαν το νησί και πήγαν στη Βρετανία. Στη θέση τους οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής έφεραν κοντά 150 χιλιάδες εποίκους από την ίδια την Τουρκία. Η Κύπρος ιστορικά και εθνολογικά είναι μία και ο Κύπριος είναι ένας. Απόδειξη το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στα κατεχόμενα αναπτύσσεται ένα ρωμαλέο κίνημα τουρκοκυπρίων που ζητούν την επανένωση της Κύπρου σε μια ενιαία και αδιαίρετη δημοκρατία. Το 2010 κατά την διάρκεια μεγάλης κινητοποίησής τους, κατέβασαν την τούρκικη σημαία στα κατεχόμενα και ανέβασαν την σημαία της Κυπριακής δημοκρατίας. Το κίνημα αυτό αντιμετωπίστηκε κατασταλτικά όχι μόνο από τις τουρκικές αρχές κατοχής, αλλά και από την κυβέρνηση της ελεύθερης Κύπρου. Οι δυο "πληθυσμιακές οντότητες" δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε και μαζί μπορούν να ξεμπερδέψουν με όλους τους ξένους προστάτες φέρνοντας επιτέλους ειρήνη, ευημερία και αληθινή δημοκρατία στο νησί.
      Οι λογικές πογκρόμ είναι ιδεολογία των Γκρίζων Λύκων. Οι ομογάλακτοι και ομοϊδεάτες τους στην Ελλάδα και αλλού δεν έχουν θέση ανάμεσά μας.

      Διαγραφή
    2. Το δράμα είναι πως το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία δεν πρόκειται ν' αφήσει τους φιλήσυχους Τουρκοκύπριους που αναφέρετε να επιβάλουν τη θέλησή τους για μια ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρο. Δεν μου κάνει εντύπωση που πίσω από κάθε διχαστική κίνηση κρύβεται πάντα η άθλια εξωτερική πολιτική της Αγγλίας. Ποια είναι όμως τα πραγματικά περιθώρια αντίστασης πέρα από ένα ακτιβιστικό κίνημα που θα διαδηλώνει κ θα διαμαρτύρεται;
      Συγχαρητήρια πάντως για τα άρθρα σας. Χρειαζόμαστε όσο ποτέ την ενημέρωση.

      Διαγραφή
  3. District 9 ταινία επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο δημιουργός είναι ο νοτιοαφρικανός σκηνοθέτης Neill Blomkamp.Μια καλλιτεχνική ματιά στις οικονομικές ζώνες και στις νέες μας ζωές.Δημήτρη όλοι θα τρώμε με ασημένια κουτάλια και εδικά στην Κύπρο,το λένε και οι "προφητείες" άλλωστε!Καλημέρα ανάπτυξη,καλήνυχτα ζώη!!http://www.youtube.com/watch?v=OmivmmTvZhU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Β. Σόιμπλε (;;;) ως γνήσιος νεοαποικιοκράτης και φερόμενος ως ιδιοκτήτης της ευρωζώνης, όπως δυστυχώς πράγματι είναι, απάντησε χωρίς περιστροφές, θέτοντας ωμά το δίλημμα: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την παραμονή στην ευρωζώνη, τότε θα πρέπει να τηρήσεις τους κανόνες». Ή αντιστρόφως ... ΔIOTI ΔEN ΣYNEMOPΦΩΘEI (EIΣ) ΠPOΣ TAΣ YΠOΔEIΞEIΣ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η παράνομη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου από τις Τουρκικές δυνάμεις κατοχής, δεν αποτελεί επιτυχία των δυνάμεων αυτών, αλλά αποτυχία του Ο.Η.Ε. και γενικά της Διεθνούς Κοινότητας.
    Το ακόμα χειρότερο είναι ότι εξακολουθούν και συνεχίζουν την αποτυχημένη αυτή πολιτική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή