Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Δημ. Καζάκης: Έρχεται πολεμική προβοκάτσια!

Απευθύνει κάλεσμα ανατροπής ενόψει των Ευρωεκλογών

«Εμείς καλούμε τον λαό να ενωθεί για τον κοινό σκοπό της ανατροπής του καθεστώτος κατοχής, κρατώντας ακέραιες τις πεποιθήσεις του είτε προέρχεται από τη δεξιά, είτε προέρχεται από την αριστερά. Εμάς μας ενδιαφέρει ο αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας και η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας με βάση την οποία ο λαός θα είναι αφέντης και νοικοκύρης στον τόπο του».

Είναι το κάλεσμα μέσω της «Ε» του οικονομολόγου-αναλυτή και ιδρυτή του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, κ. Δημήτρη Καζάκη, που σήμερα το βράδυ στο «Μετροπόλ» θα παρουσιάσει τις θέσεις του Ε.ΠΑ.Μ. για τα τεκταινόμενα στον ελληνικό χώρο και όχι μόνο.

Ο κ. Καζάκης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα της Ουκρανίας και προειδοποιεί ακόμα και για μια «πολεμική προβοκάτσια και στην Ελλάδα».


Ας τον παρακολουθήσουμε λοιπόν...

* Αλήθεια πώς κρίνετε τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, αυτά μπορούν να επηρεάσουν και την ευρωπαϊκή ήπειρο;

«Αυτό που βιώνει η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή είναι η επαναζιστικοποίηση της Ευρώπης. Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκαθιδρύεται σ’ ένα ευρωπαϊκό κράτος ένα πολιτικό καθεστώς ακραιφνώς ναζιστικό. Αφενός η ανοιχτή στήριξη των ναζιστών από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. που δημιουργούν κλίμα ανάλογο μ’ εκείνο του μεσοπολέμου της δεκαετίας του ‘30 και αφετέρου η ένοπλη βία των καθαρόαιμων ναζί του κόμματος Σβόμποντα και του Πράβι Σέκτορ, καταδεικνύουν αυτό το γεγονός. Μαζί με κάθε λογής απόβρασμα του υποκόσμου συγκροτούν ομάδες και εισβάλλουν σε κτίρια, λεηλατούν, πυρπολούν και απαγάγουν κατά το δοκούν. Όλα στο όνομα της αποκατάστασης της «έννομης τάξης» και της δίωξης των οπαδών του προηγούμενου καθεστώτος.

Όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα του στο Κίεβο, αυτό που θα αντικρίσει είναι ναζιστικοί συμβολισμοί. Το υπό κατάληψη Δημαρχείο του Κιέβου έχει γεμίσει με ρατσιστικά σύμβολα και σημαίες της Ομοσπονδίας των Νοτίων Πολιτειών των ΗΠΑ που πολέμησαν υπέρ της δουλείας. Επιπλέον, από την πρώτη μέρα η φιλοναζιστική «προσωρινή κυβέρνηση» απαγόρευσε να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα οι Ρώσοι, οι Ρουμάνοι και οι Έλληνες που κατοικούν στην Ουκρανία. Ενώ ταυτόχρονα η ιδεολογία του ναζισμού και του ρατσισμού είναι πλέον νόμιμη. Με άλλα λόγια η νέα διακυβέρνηση της Ουκρανίας επιτρέπει πλέον τις ρατσιστικές εκκαθαρίσεις εναντίον αλλοεθνών και Εβραίων από τους Ουκρανούς ναζί.

Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στη Συμφερούπολη, που είναι η πρωτεύουσα της Κριμαίας. Οι ναζιστικές ομάδες κρούσης προσπάθησαν να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια και απωθήθηκαν από εξεγερμένους Ρώσους, που – σημειωτέον – αποτελούν του 90% του πληθυσμού.
Απ’ ό,τι φαίνεται η καταρρέουσα παγκόσμια οικονομία και το απόλυτα ρεαλιστικό ενδεχόμενο ενός νέου παγκόσμιου κραχ εξωθούν τα επιτελεία των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ σε πολύ επικίνδυνους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Η επιτάχυνση της ολοκληρωτικής διάλυσης των συγκροτημένων κρατών και χωρών προκειμένου να επωφεληθούν οι αγορές κεφαλαίου για νέες τοποθετήσεις και ευκαιρίες κερδοσκοπίας, αποτελεί μονόδρομο γι’ αυτούς προκειμένου ακόμη και σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης και αποπληθωρισμού να συνεχίσει η τρομακτική συσσώρευση κερδών των τελευταίων ετών. Φαίνονται λοιπόν αποφασισμένοι να τελειώνουν ακόμη και με τη Ρωσία. Έστω κι αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την υφήλιο».

* Θα μπορούσε άραγε να φθάσει η επίδραση αυτών των ραγδαίων εξελίξεων και στην Ελλάδα;

«Η «γειτονιά» μας φλέγεται. Και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, πρέπει να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Εκτός από τα γεγονότα στην Ουκρανία, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη οι διαδηλώσεις ενός λαού που μπούχτισε να ζει υπό καθεστώς στρατιωτικής κατοχής από δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που προστατεύουν την οργανωμένη μαφία που διοικεί το πολιτικό υβρίδιο που ονομάζουν κράτος, συνεχώς κλιμακώνονται.

Το κύμα αυτών των μαζικότατων κινητοποιήσεων μεταφέρθηκε και στο Μαυροβούνιο. Ο λαός είναι αποφασισμένος να αποτινάξει τον ζυγό που του έχει επιβάλει μια οργανωμένη μαφία, η οποία έχει μετατρέψει τη συγκεκριμένη χώρα σε κρίκο του διεθνούς εμπορίου όπλων, ναρκωτικών και πορνείας.

Πόσο απέχουμε κι εμείς στην Ελλάδα από μια τέτοια κατάσταση; Ο υφιστάμενος κρατικός μηχανισμός σήμερα έχει ολοκληρωτικά ξεχαρβαλωθεί. Μόνο οι εισπρακτικοί μηχανισμοί και η καταστολή έχει απομείνει. Όλα τα άλλα πνέουν τα λοίσθια. Όχι τυχαία, αλλά σκόπιμα. Μιας και στόχος των Γερμανών, Ευρωπαίων και Αμερικανών είναι να οδηγήσουν τη χώρα στην πλήρη διάλυση προκειμένου να διαμελισθεί και να εκποιηθεί. Θα διατηρήσουν με κάθε μέσο την παρούσα κυβέρνηση μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού – μετά τις ευρωεκλογές – για να πέσουν και οι τελευταίες υπογραφές του τελικού ξεπουλήματος της χώρας. Αμέσως μετά θα δοθεί η σκυτάλη σε μια αντιμνημονιακή διακυβέρνηση – σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και συσχετισμούς - που όμως δεν θα θέσει το ζήτημα της εκ θεμελίων ανατροπής του καθεστώτος δεσμεύσεων και κατοχής της χώρας. Μια αντιμνημονιακή διακυβέρνηση, η οποία ελπίζει ότι μόνο ή κύρια με την επαναδιαπραγμάτευση θα πετύχει λύσεις.

Και τότε, αργά ή γρήγορα, είμαι βέβαιος ότι θα βιώσουμε μια πολεμική προβοκάτσια. Αυτό για μένα είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο. Είναι η λογική κατάληξη της ελεγχόμενης χρεοκοπίας και κατοχής στην οποία βρίσκεται η χώρα. Όσο επιτρέπουμε να συνεχίζεται η διάλυση της χώρας από τους δανειστές, το ευρώ και την Ε.Ε., τόσο πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο ενός πολεμικού επεισοδίου. Είτε στην κυβέρνηση βρίσκεται μια παραλλαγή των σημερινών μνημονιακών δυνάμεων, είτε μια αντιμνημονιακή δύναμη που δεν θέλει να τα βάλει με το ευρώ και την Ε.Ε.».

* Όμως οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κάνουν λόγο για ανάκαμψη και σταδιακή ανάπτυξη, ενώ στο εσωτερικό της χώρας ακούμε συνεχώς για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος...

«Κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν μπορεί να συζητά για ανάκαμψη της Ελλάδας. Θα επρόκειτο για φάρσα, αν δεν ήταν τραγωδία για τον ελληνικό λαό. Πώς ακριβώς θα υπάρξει ανάπτυξη; Ακόμη και με τις προσωρινές εκτιμήσεις της η ύφεση έτρεξε το 2013 για την ελληνική οικονομία με 6% σε τρέχουσες τιμές. Η αλήθεια είναι ότι τελικά θα βρεθεί κοντά στο 7% ετήσια σε τρέχουσες τιμές. Η κυβέρνηση μιλά μόνο με αποπληθωρισμένα στοιχεία για να δίνει την εντύπωση της μείωσης των ρυθμών, όταν ξέρει πολύ καλά ότι η ύφεση έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια πρωτοφανή στα χρονικά δίνη αποπληθωρισμού. Σε ποιες συνθήκες λοιπόν θα υπάρξει ανάκαμψη; Η οικονομία έχει ήδη τεθεί σε μια τέτοια δίνη αποπληθωρισμού που δεν επιτρέπει σε καμιά από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όποιο κι αν είναι το μέγεθός της, να προσδοκούν τζίρους και κέρδη από την εσωτερική αγορά.

Επομένως τα λουκέτα και η προσφυγή στο άρθρο 99 θα κλιμακωθούν μέσα στο 2014. Οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία έχουν φτάσει σε αρνητικό ιστορικό ρεκόρ από τότε που καταγράφονται επίσημα στατιστικά στοιχεία. Το 2013 έκλεισε με τις επενδύσεις να μην ξεπερνούν το 12% του ΑΕΠ, το 7ο χαμηλότερο επίπεδο επενδύσεων σ’ ολόκληρο τον κόσμο! Προβλέπεται μήπως να αυξηθεί σημαντικά;
Όχι. Και το 2014 θα συνεχίσουν να μειώνονται.

Επομένως από πού θα προέλθει η ανάκαμψη; Μήπως από τις εξαγωγές της ελληνικής οικονομίας; Μα ήδη παρουσιάζει κάμψη ακόμη κι αυτή η αναιμική και εν πολλοίς εικονική άνοδος που παρουσιάστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και το διεθνές περιβάλλον. Η παγκόσμια οικονομία και κυρίως η Ευρωζώνη αναμένεται να εισέλθει σε νέα περίοδο επιβράδυνσης και ύφεσης. Πολλοί μιλούν ότι η κατάσταση διεθνώς εγκυμονεί ένα νέο κραχ. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να μιλάμε για ανάκαμψη της Ελλάδας και μάλιστα για ανάπτυξη; Και μάλιστα όταν κανένας από τους ζωτικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας δεν παρουσιάζει σοβαρή βελτίωση;»

* Άραγε υπάρχει διέξοδος για την οικονομία της χώρας; Και αν ναι, ποια είναι αυτή;

«Και βέβαια υπάρχει. Κι αυτή είναι μόνο μία. Αφενός, μονομερής καταγγελία του δημόσιου χρέους της Ελλάδας ως παράνομου και καταχρηστικού με βάση τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο, μιας και αποτελεί προϊόν λεηλασίας της χώρας από ντόπια και ξένα κέντρα. Αφετέρου, έξοδος από το ευρώ και την Ευρωζώνη το ταχύτερο δυνατό με σκοπό την εισαγωγή νέου εθνικού κρατικού νομίσματος έτσι ώστε να ανακτήσει η Ελλάδα την εθνική της κυριαρχία και τους βασικούς μοχλούς άσκησης οικονομικής πολιτικής που σήμερα έχουν παραδοθεί στα επιτελεία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Δίχως εθνικό κρατικό νόμισμα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η οικονομία χωρίς χρέος με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αύξηση της απασχόλησης. Και βέβαια όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αν ο ελληνικός λαός δεν διεκδικήσει και δεν πετύχει τη δημοκρατία στον τόπο του. Για πρώτη ίσως φορά μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Μια δημοκρατία που θα κατοχυρώσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού και θα τον μετατρέψει σε αφέντη και νοικοκύρη στην πατρίδα του».

* Το Ε.ΠΑ.Μ. θα συμμετάσχει στις επερχόμενες Ευρωεκλογές;

«Βεβαίως. Αυτή είναι η απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του Μετώπου, που προέκυψε από ειδική εσωτερική διαδικασία με δημοψήφισμα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σε μια εποχή απόλυτης φίμωσης και σύντομα ποινικοποίησης κάθε έκφρασης πολιτικής διαμαρτυρίας και κάθε διατύπωσης μιας εναλλακτικής άποψης, το βήμα των ευρωεκλογών είναι ένας προνομιακός χώρος για να ακουστεί δυνατά η φωνή μας, για να συσπειρώσουμε δίπλα στο Ε.ΠΑ.Μ. τον κόσμο που ήδη έχει κατανοήσει την ανάγκη ρήξης με την Ευρωζώνη και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες δημιουργίας πλειοψηφικού ρεύματος μέσα στο λαό.

Επιπλέον, τα αντιευρωπαϊκά κόμματα Αγγλίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Ιταλίας, φιλοδοξούν να καταλάβουν το 1/3 των εδρών τουλάχιστον του Ευρωκοινοβουλίου. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και συμβεί αυτό, θα προκληθεί μεγάλη αναταραχή στην Ευρώπη και όλη η αμφισβήτηση θα μεταφερθεί στο εσωτερικό των χωρών και στα κοινοβούλιά τους, που θα έχει επιπτώσεις στη δυνατότητα κατάρτισης των καθ’ υπαγόρευση προϋπολογισμών, εφαρμογής κοινών πολιτικών κλπ. Το Ε.ΠΑ.Μ. δεν είναι δυνατόν να λείψει απ’ αυτή τη μάχη και μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία έπαιξε ηγετικό ρόλο στη συγκρότηση μιας διεθνούς οργάνωσης κινημάτων με παρεμφερή πολιτικά προτάγματα.

Ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια πανελλαδικά, που έχει στόχο τον εμπλουτισμό του ψηφοδελτίου μας με προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής από την κοινωνία, που αποδέχονται να εκτεθούν με το Ε.ΠΑ.Μ., αποδεχόμενοι συνακόλουθα τα κυριότερα από τα προτάγματά του. Είναι βέβαιο, ότι το προσεχές διάστημα το καθεστώς θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει, προκειμένου να διαμορφώσει κλίμα που θα ευνοεί την αποχή, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος. Κι αν κάτι πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό και αποδεκτό από τον λαό μας είναι: Συμμετοχή πάση θυσία στις επερχόμενες Ευρωεκλογές!»


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας, Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014

27 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχει καμία επαναζιστικοποιηση.
    Υπάρχουν μερικοί χρήσιμοι ηλίθιοι ναζιστες/ακροδεξιοί (όπως και "αριστεροί") που ενεργούν ως πιόνια της νέας τάξης πραγμάτων.

    Έχουμε δικτατορια της νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης αλλα όχι ναζιστικοποιηση. Δεν γίνεται να εφαρμόσεις Εθνικοσοσιαλισμο/φασισμο/ σοσιαλδημοκρατία σε καθεστώς νεοφιλελευθερης παγκοσμιοποιησης. Οτιδήποτε παραπέμπει σε έθνος κράτος είναι ανάθεμα για τις παγκοσμιοποιητικες ελιτ.

    Και κατι τελευταίο.

    Αφού και καλά οι ελίτ προωθουν το "ναζισμό", γιατί τέτοια μανια κατά της κατηγορουμενης ως ναζιστικής ΧΑ που έχει οδηγήσει και σε φυλακίσεις ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάθε να διαβάζεις και να σκέφτεσαι πριν οδηγηθείς σε συμπεράσματα.

      Διαγραφή
    2. Υπαρχει καλυτερο σπρωξιμο= προωθιση απο τη φυλακιση;
      Ηρωοποιηση με το δηθεν κυνηγημα.

      Διαγραφή
  2. ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΚΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΗΣΕΙΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ !

    ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ενώ με το ευρώ δε διαλύθηκε !!!!

      Διαγραφή
    2. Ποιος κόσμος; Μήπως οι συναναστροφές σου περιορίζονται σε "καμένους" τηλε-ακροατές των μεγάλων καναλιών της Black Rock; Έλεος με την αναπαραγωγή και την διασπορά του ραγιαδισμού και τον φόβου.

      Διαγραφή
    3. Axaxaxax, τι πινεις;
      Ευτυχως κι εσυ, και μας αποκαλυψες τα υποχθονια σχεδια του.
      Κακομοιρη!!!

      Διαγραφή
  3. "Η Wall Street Journal εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση με πολεμοχαρές άρθρο στον Μπαράκ Ομπαμα για τους χειρισμούς του στην Ουκρανία σε τέτοιο βαθμό που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Λευκού Οίκου." MAΣTOYPIA THΣ WSJ, TI ΣAΣ EPXETAI !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέρω οτι έχεις αναφερθεί πολλές φορές, αλλά αν μπορείς γράψε κάποια στιγμή για τη κρίση αποπληθωρισμού που περιγράφεις. Κυρίως πώς συνδέεται με έννοιες που γνωρίζουμε, όπως πχ η κρίση υπερπαραγωγής.
    Σ'ευχαριστώ
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αδυναμία κατανάλωσης λόγω συνεχώς μειούμενου διαθέσιμου εισοδήματος (εξυπηρέτηση χρεών & μείωση εισοδημάτων), προκαλεί την συνεχή μείωση της ανάγκης για παραγωγή και συνεπώς την συνεχή μείωση των κερδών και του διαθέσιμου εισοδήματος, ανατροφοδοτώντας το σπιράλ του αποπληθωρισμού.
      Είναι κρίση υποκατανάλωσης, που καθιστά κάθε επίπεδο παραγωγής υπερπαραγωγή, άσχετως αν αυτό βαίνει μειούμενο.

      Διαγραφή
  5. Δημήτρη, προχθές είπες πως δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στην ιστορία, που να βγήκε από παγίδα αποπληθωρισμού χωρίς πόλεμο ή εξέγερση. Μπορείς να μας πεις κάποια παραδείγματα χωρών και στη μία περίπτωση και στην άλλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφω αναλυτικά για τον αποπληθωρισμό, ώστε να γίνει κατανοητή η όλη υπόθεση. Απλά, λόγω σοβαρής ίωσης, δεν έχω κατορθώσει να το ολοκληρώσω ακόμη. Ελπίζω πολύ σύντομα να τα καταφέρω.

      Διαγραφή
    2. Πρόσεχε τον εαυτό σου και περιμένουμε εμείς!

      Διαγραφή
  6. "Μια άσκηση "κομμένη και ραμμένη" στα πρότυπα επιχείρησης επέμβασης του ΝΑΤΟ στην Κριμαία και την Υπερδνειστερία εκτελέστηκε αιφνιδιαστικά .... Από Eλληνικής πλευράς !! Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε ελληνικές δυνάμεις να εμπλέκονται κατά ρωσικών στρατευμάτων, όπως συνέβη το 1919 στην Ουκρανία, μια επέμβαση που στοίχισε πολλά στην Ελλάδα..." IΔOY KYPIE ΠPOEΔPE O ΣTPATOΣ ΣAΣ !!! ΠOIO TOMAPI TO EIΠE ΣTON TPOYMAN ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. o παναγιωτης Καννελοπουλος το 48 αν δεν κανω λαθος

      Διαγραφή
    2. Το μέλος της ΡΑΝ ο κτίζων Παρθενώνες κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος στον Στρατηγό Βαν Φλίντ

      Διαγραφή
  7. Ο παράνομος πρόεδρος της Δυτικής Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, που ήρθε στην εξουσία μετά την ανατροπή του νόμιμου προέδρου της χώρας Βικτόρ Γιανουκόβιτς κάνει λόγο για «πράκτορες του Κρεμλίνου» ...
    «Γνωρίζετε όλοι ποιος οργανώνει τις διαδηλώσεις στην ανατολική Ουκρανία - είναι πράκτορες του Κρεμλίνου που τις οργανώνουν και τις χρηματοδοτούν, που προκαλούν το θάνατο ανθρώπων» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του Τουρτσίνοφ. OΠOΣ O ADOLF HITLER, TO IΔIO EINAI KAI AYTOΣ/AYTOI TOY KIEBOY !! MADE IN USA !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος15 Μαρτίου 2014 - 1:26 π.μ.

    "o παναγιωτης Καννελοπουλος το 48 αν δεν κανω λαθος".... KANEIΣ ...λαθος !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν ξερω ποιος εγραψε ΚΑΝΕΙΣ λαθος,αλλα δεν κανω λαθος.Η φραση ανηκει στον Παναγιωτη Κανελλοπουλο,...Μητσο δεν πιστευω να σαι συ.

      Διαγραφή
    2. Δε κάνει καθόλου λάθος. Ο Κανελλόπουλος το χε πει στον στρατηγο Σκόμπυ. Για την ημερομηνία δεν ειμαι σίγουρος όμως.

      Διαγραφή
    3. Η φράση αυτή έχει καταστεί συνώνυμη της υποχωρητικότητας, της ενδοτικότητας, της δουλοπρέπειας, της παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και της έλλειψης κυριαρχίας ή ανεξαρτησίας τόσο σε επίπεδο κρατών ή λαών όσο και σε ατομικό επίπεδο.

      Για την ιστορία, ειπώθηκε το 1945 από τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Κανελλόπουλο στον Αμερικανό Στρατηγό Βάν Φλιτ κατά την άφιξη του τελευταίου στο αεροδρόμιο των Αθηνών, προκειμένου να αναλάβει την αρχηγία του Ελληνικού Στρατού στον εμφύλιο πόλεμο κατά των αθεοαναρχοκουμμουνιστοσυμμοριτών.
      - Οι ελληνικές κυβερνήσεις, από το «Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας» του Κανελλόπουλου, έως το «Ανήκομεν εις τη Δύσιν» του Καραμανλή και το «Ευχαριστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» του Σημίτη, ανέκαθεν έκαναν φανερό ότι είναι προσδεμένες στο άρμα της πολιτικής που εκφραζόταν από την Αμερική και τις καπιταλιστικές χώρες.

      Διαγραφή
    4. Πρώτο: Προσωπικά δεν σχολιάζω ανώνυμα. Δεν το έχω κάνει ποτέ μου. Είναι ζήτημα προσωπικής αξιοπρέπειας και αρχής. Όποτε υπάρχει σχόλιο μου, ιδίως σ' αυτή την σελίδα, εμφανίζεται πάντα με την υπογραφή μου. Όταν έχω κάτι να σχολιάσω, ούτε ντρέπομαι, ούτε φοβάμαι να το κάνω δημόσια και ενυπόγραφα. Όπως κάνω στη ζωή μου πάντα.

      Δεύτερο: Δεν θεώρησα αναγκαίο να παρέμβω στη συγκεκριμένη σχολιογραφία. Όπως άλλωστε το έχω κάνει πολλές αρκετές φορές για όσα ζητήματα δεν θεωρώ αναγκαία την παρέμβασή μου.

      Τέλος, επί της ουσίας. Η δήλωση "ιδού ο στρατός σας" έγινε όντως από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, όχι το 1948, αλλά τον Φεβρουάριο του 1955 προς τον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλητ. Πιο συγκεκριμένα. Στις 18 Φεβρουαρίου 1955 ο απόστρατος πλέον Βαν Φλητ έρχεται αεροπορικώς στην Αθήνα για "ιδιωτική επίσκεψη" ως επικεφαλής της αμερικανικής κινηματογραφικής εταιρείας 20th Century Fox. Στο τότε αεροδρόμιο Αθηνών, η πολιτικά καταρρέουσα κυβέρνηση Παπάγου του είχε ετοιμάσει υποδοχή εν ενεργεία αρχιστρατήγου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Τον υποδέχτηκε μπάντα των τριών όπλων, στρατιωτικό άγημα για την απόδοση τιμών, ο υπουργός άμυνας Παναγιώτης Κανελλόπουλος και οι αρχηγοί των τριών γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων. Και καθώς ο απόστρατος Βαν Φλητ κατέβαινε από το αεροπλάνο της γραμμής, ο Π. Κανελλόπουλος ακούστηκε να του λέει: "Εκ μέρους του Ελληνικού Έθνους, της Α.Μ. του Βασιλέως, του Πρωθυπουργού και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σου εύχομαι το καλώς όρισες. Εδώ είναι το σπίτι σου. Τους βλέπεις αυτούς (το στρατιωτικό άγημα για απόδοση τιμών); Είναι ο στρατός σου. Οι αξιωματικοί σου και οι στρατιώται σου." (βλέπε εφημερίδες εποχής, 19/2/1955).

      Διαγραφή
  9. ΦIΛIKA ΠPOΣ OΛOYΣ ... KANETAI OΛOI ΛAΘOΣ ! AΛΛA AΣ TO AΦHΣOYMAI ! (EXEI ΣXEΣH ME TON ... KOPEATIKO ΠOΛEMO, -..." IΔOY KYPIE ΠPOEΔPE O ΣTPATOΣ ΣAΣ !!" - ΠOTE ;; ) ...ΦIΛIKA !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα ρε τζινιους, πες μας. Ας το παρει το Ποταμι, αχαχαχαχ.

      Διαγραφή
  10. http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=2479&thid=14347.Περίληψη
    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα, ο απόστρατος Αμερικανός Στρατηγός Τζέιμς Βαν Φλητ γίνεται δεκτός στο αεροδρόμιο του Ελληνικού από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εθνικής Αμύνης Παναγιώτη Κανελλόπουλο, συναντάται δια
    Περιγραφή
    Ο απόστρατος Αμερικανός Στρατηγός Τζέιμς Βαν Φλητ αποβιβάζεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου τον υποδέχεται ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εθνικής Αμύνης Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Αμέσως μετά την αποβίβασή του, ο Τζ. Βαν Φλητ απευθύνει ραδιοφωνικό χαιρετισμό προς τον ελληνικό λαό. (18/2/1955)

    Ο Τζ. Βαν Φλητ και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Δόβας εξέρχονται από την έδρα ΓΕΕΘΑ, όπου είχαν συνάντηση. Ο Τζ. Βαν Φλιτ μεταβαίνει στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπου τον υποδέχεται ο Γενικός Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέστας. Ο Τζ. Βαν Φλητ και ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος εξέρχονται από το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπου είχαν συνομιλία. Ο Τζ. Βαν Φλητ συνομιλεί με τον Π. Κανελλόπουλο. Ο Τζ. Βαν Φλητ παρίσταται σε δεξίωση, η οποία παρατίθεται προς τιμήν του στη Στρατιωτική Λέσχη Αθηνών. Στην είσοδο της Στρατιωτικής Λέσχης ο Τζ. Βαν Φλητ και ο Π. Κανελλόπουλος υποδέχονται τους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων διακρίνεται ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Σόλων Γκίκας. (19/2/1955)

    εχει δικιο ο δημητρης ανουσια πραγματα και αλλα θεματα θα πρεπε να μας απασχολουν!!!!και οχι αν ειπε η δεν ειπε ο κανελοπουλος τη φραση οριστε ο στρατος σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε Καζάκη, λέτε πως υπάρχει ο κίνδυνος πολεμικής προβοκάτσιας, σε περίπτωση εκλογής αντιμνημονιακής κυβέρνησης και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας! Το συζητούσα άλλωστε, με κάποιο φίλο, υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ πριν 2 χρόνια και είχε συμφωνήσει και αυτός. Ανήκω στο ΕΠΑΜ από το ξεκίνημά του και το στηρίζω με τον τρόπο που μπορώ. Το ερώτημά μου είναι, σε περίπτωση μιας κυβέρνησης από το ΕΠΑΜ, με επιστροφή στη δραχμή, έξοδο από Ε.Ε. και Ευρωζώνη, δεν υπάρχει πάλι η ίδια πιθανότητα πολεμικής προβοκάτσιας; Αν ναι, με ποιον τρόπο μπορεί να αποτραπεί; Θα σας παρακαλούσα κύριε Καζάκη, να μου απαντήσετε. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και καλό κουράγιο για τις Ευρωεκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα γι' αυτό το ενδεχόμενο το ΕΠΑΜ συγκροτεί οργανωμένες δυνάμεις με πολύ στενές σχέσεις με τον ίδιο τον λαό. Το ίδιο κάνει και μέσα στις ένοπλες δυνάμεις. Επιδίωξή μας είναι να υπάρξει μια τέτοια οργάνωση του λαού που να κάνει δυνατή - εκτός όλων των άλλων - την εφαρμογή σχεδίου παλλαϊκής άμυνας από την πρώτη κιόλας μέρα. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε να σταθεί μια ριζικά διαφορετική διακυβέρνηση της χώρας. Σήμερα το ΕΠΑΜ διαθέτει το οργανωτικό δυναμικό και την συγκρότηση μέσα στον λαό, ώστε να ανταποκριθεί επάξια ενάντια σε οποιαδήποτε πρόκληση. Ακόμη και στην πιο ακραία, αυτή της πολεμικής προβοκάτσιας. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς θα το κάνουμε. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές το ΕΠΑΜ θα παρουσιάσει δημόσια το στρατιωτικό του πρόγραμμα. Δηλαδή όχι μόνο ή απλά τις θέσεις του για την εθνική άμυνα της χώρας, αλλά τον τρόπο που πρέπει να εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα ένα σχέδιο παλλαϊκής άμυνας με βάση το οποίο οφείλει να ανασυγκροτηθούν και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Όπως στο οικονομικό πεδίο, με το πρόγραμμα των 100 ημερών, έτσι και στο στρατιωτικό πεδίο θα διαπιστώσετε ότι η δουλειά που έχει κάνει το ΕΠΑΜ δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη δύναμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΕΠΑΜ θα κληθεί να τα βγάλει μόνο του τα κάστανα από την φωτιά. Ούτε έχουμε κάποιου είδους λογική αποκλειστικότητας. Το ΕΠΑΜ προετοιμάζεται πολιτικά και οργανωτικά να παίξει επιτελικό ρόλο στην συγκέντρωση των ευρύτερων δυνατών λαικών δυνάμεων για την αναγκαία διαχείριση της εθνικής κρίσης, όπως κι αν πιθανά προκύψει.

      Διαγραφή