Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Σχετικά με το Βιβλίο, "Μακεδονία: Οι φυλές και το Μέλλον τους"


Επειδή ο σκοταδισμός με σύμμαχο την άγνοια μπορεί να ευνουχίσει πνευματικά και ηθικά τον οποιοδήποτε, ξεκαθαρίζω τα εξής πολύ απλά:

Πρώτο: Η μετάφραση έγινε το 2004 και όχι το 2006 και το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οδυσσέας. Δυστυχώς ο εκδότης θεώρησε πρέπον να πετσοκόψει την ιστορική επιμέλεια που συνόδευε την μετάφραση, όπου αποτυπωνόταν ανάγλυφα και η θέση του μεταφραστή. Μάλιστα, ο εκδότης συνόδευσε το βιβλίο με μια δική του εισαγωγή εξαιρετικά προσβλητική για το έργο και τον Βρετανό συγγραφέα. Η εισαγωγή αυτή είναι πέρα για πέρα μύθευμα και προϊόν σκοπιμότητας.

Δεύτερο: Ο Μπρέιλσφορντ δεν υπήρξε ποτέ πράκτορας των Βρετανών. Αντίθετα ανήκε στην αντιϊμπεριαλιστική τάση του Ανεξάρτητου Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, το οποίο ιδρύθηκε την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, και ασκούσε δριμύτατη κριτική στην ιμπεριαλιστική πολιτική της Βρετανίας παγκόσμια, αλλά και στα Βαλκάνια ιδιαίτερα. Κάτι που τότε, αλλά και αργότερα δεν τόλμησε να κάνει κανείς πούρος εθνικόφρων. Ούτε υποστήριξε ποτέ την ανεξάρτητη Κρητική Πολιτεία. Το βιβλίο του μάλιστα αποτελεί τρανή απόδειξη του πόσο βαθιά ριζωμένο ήταν το αίτημα της ένωσης στους Κρητικούς.

Τρίτο: Ο συγγραφέας πολέμησε στον πόλεμο του 1897 με την μεριά των Ελλήνων στις τάξεις της διεθνούς ταξιαρχίας υπό τον Ριτσότι Γαριβάλδι (ανιψιό του γνωστού Γαριβάλδι). Άφησε και σχετικά απομνημονεύματα. Η διεθνής ταξιαρχία των φιλελλήνων, αλλά και η ταξιαρχία Σμολένσκι έξω από τον Βόλο, ήταν οι μόνες μονάδες του ελληνικού στρατού που πολέμησαν με σθένος και απαράμιλλη ανδρεία εναντίον των Οθωμανών, όταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος και οι επιτελείς του είχαν σαν αποστολή να σημαίνουν διαρκώς υποχώρηση με σκοπό να οδηγηθεί ο ελληνικός στρατός σε μια ατιμωτική ήττα ώστε να επιβληθεί κατόπιν ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος στην Ελλάδα. Όπως και έγινε.

Τέταρτο: Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε το 1906 και από τότε αποτέλεσε βασική βιβλιογραφική αναφορά για την κατάσταση της Οθωμανικής Μακεδονίας πριν και μετά την εξέγερση του Ίλιντεν (1903). Είτε συμφωνεί κανείς, είτε διαφωνεί με τα συμπεράσματα του συγγραφέα, κανείς και ποτέ δεν τόλμησε να αμφισβητήσει από ιστορική σκοπιά την πληρότητα και την ακρίβεια των παρατηρήσεων και των στοιχείων που αναφέρει. Αυτό που διαπιστώνει ο συγγραφέας εκείνη την εποχή, ήταν το γεγονός ότι η Οθωμανική Μακεδονία αποτελούνταν από διάσπαρτες εθνότητες, τόσο ανάκατες μεταξύ τους, που δεν θα μπορούσε κανένας εθνικός αλυτρωτισμός να επιβληθεί στην τότε Μακεδονία, παρά μόνο μέσα από ανελέητους διωγμούς και σφαγές των αλλοφύλων. Όπως κι έγινε.

Πέμπτο: Το βιβλίο υποστηρίζει την ανεξάρτητη από τους Οθωμανούς Μακεδονία, όπου όλες οι ανάμικτες εθνότητες θα μπορούσαν να ζήσουν ισότιμα και ειρηνικά. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε είναι σίγουρο πώς η ενιαία Μακεδονία θα γινόταν αργά ή γρήγορα ο κρίκος ένωσης όλων των Βαλκανικών εθνών, όπως ήθελε και πάλευε ο Ρήγας (προφανώς κι αυτός ήταν πράκτορας των Βρετανών). Αυτό στην πράξη αποδείχτηκε ουτοπία. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι τριχοτόμησαν την παλιά Οθωμανική Μακεδονία επιβάλλοντας μια άγρια και αιματηρή διαίρεση του πληθυσμού της.

Έκτο: Η μεγάλη συνεισφορά του συγκεκριμένου βιβλίου βρίσκεται στο γεγονός ότι αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε ποτέ Μακεδονικό Έθνος, αλλά μόνο διάσπαρτες μακεδονικές εθνότητες (Βουλγαροσλάβοι, Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, κοκ). Αυτό έχει μεγάλη σημασία για να αντιμετωπιστεί η προπαγάνδα των Σκοπίων που μιλά για Μακεδονικό Έθνος και θεωρούσε την εξέγερση του Ίλιντεν ως εθνέγερση των Μακεδόνων. Όπως αποδεικνύει το βιβλίο, το Ίλιντεν ήταν μια κακά προετοιμασμένη εξέγερση της οργάνωσης VMRO, η οποία αν και τότε ήθελε να γίνει οργάνωση όλων των Μακεδόνων (Ελλήνων, Βουλγαροσλάβων, Τούρκων, Εβραίων, κοκ) δεν το πέτυχε και τελικά κατέληξε να αλωθεί από τον Βουλγαρικό αλυτρωτισμό.

Έβδομο: Όλα αυτά οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα πώς η αληθινά πατριωτική και δημοκρατική στάση στο ζήτημα των Σκοπίων δεν μπορεί να είναι εκείνη που επικεντρώνει στο όνομα αυτού του κράτους. Είναι αδιάφορο πώς θα ονομάζονται τα Σκόπια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ίδια η ύπαρξή τους ως προϊόν ανοιχτής ιμπεριαλιστικής επέμβασης και διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας. Ότι όνομα κι αν αποκτήσουν. Δεν μπορεί κανένας αληθινός πατριώτης και δημοκράτης να ανέχεται κρατίδια-υβρίδια, προτεκτοράτα, τετελεσμένα προϊόντα πολέμου και επέμβασης των Μεγάλων Δυνάμεων. Γι' αυτό και η άποψή μου είναι ότι τα Σκόπια, όπως και το Κόσοβο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κοκ, συνιστούν παρά φύση κρατίδια, τα οποία θα πρέπει να εκλείψουν και να ενσωματωθούν σε μια ενιαία και αδιαίρετη δημοκρατική Γιουγκοσλαβία. Αυτή είναι η θέση μου και αυτή υπεράσπιζα με την μετάφραση του συγκεκριμένου βιβλίου.

Όγδοο: Όσοι μιλούν για "ελληνική Μακεδονία", λειτουργούν όπως τυπικά λειτούργησε η προδοτική εθνικοφροσύνη σ' ολόκληρη την ιστορία του τόπου μας. Ως διατεταγμένοι πράκτορες των Μεγάλων Δυνάμεων και των σχεδίων τους. Κι αυτό γιατί αφενός προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από την αληθινά πατριωτική και δημοκρατική θέση που πρέπει να έχει κανείς για το ζήτημα και από την άλλη προτείνουν πρόστυχους αλυτρωτισμούς, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τους Γερμανούς και άλλους μεγάλους για να πυροδοτήσουν πολέμους για επαναχάραξη συνόρων. Όπως ακριβώς κάνουν σήμερα ενισχύοντας τον Σκοπιανό "Μακεδονικό" αλυτρωτισμό, τον Αλβανικό αλυτρωτισμό, τον Βουλγαρικό αλυτρωτισμό και πάει λέγοντας. Οι δικοί μας εθνικόφρονες, δήθεν πατριώτες, είναι η εγχώρια εκδοχή του ξενοκίνητης μαφίας του UCK και των άλλων συμμοριών που χρηματοδοτεί και ενισχύει ο δυτικός ιμπεριαλισμός στα Βαλκάνια για να κρατά διαρκώς αντιμέτωπους τους λαούς της περιοχής.

Δημήτρης Καζάκης

65 σχόλια:

  1. Μετα απο αυτο το αρθρο για εμενα τελειωσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Πέτρο σε διαβάζω συχνά-πυκνά στο "τσιγάρων κριτικές" και μου είσαι πολύ συμπαθής. Θεωρείς λοιπόν οτι αυτή του η θέση για το ζήτημα, είναι "προδοτική' και οι προθέσεις του εθνο-μειωδοτικές; Άλλο να διαφωνούν δυο πατριώτες σε επι μέρους θέματα και εντελώς διαφορετικό ο ένας από τους δυο να αμφισβητεί δομικά τον πατριωτισμό του άλλου, επειδή δεν είναι όσο άκαμπτα σκληροπυρηνικός σε κάποιο ευαίσθητο για εμάς ζήτημα. Ούτε για το "Ουράνιο Τόξο" δουλεύει το περιεχόμενο του βιβλίου που μετέφρασε ο Καζάκης, ούτε για τον κάθε Βοσκόπουλο. Είναι σαν να επιχειρεί κανείς μια αντικειμενική και ουδέτερη προσέγγιση π.χ. για τα επαναστατικά γεγονότα της σφαγής στην Τρίπολη ή να μιλάει για το αν κατά πόσο η επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου με τον Π.Π. Γερμανό να υψώνει το λάβαρο στην Αγία Λάβρα, και να κατηγορηθεί ως "ύποπτος" και "τελειωμένος εθνικός μειοδότης".

      Διαγραφή
    3. Φιλε ναι την θεωρω προδοτικη και την πιο μαυρη σελιδα της αριστερας στην Ελλαδα,που με λυπη βλεπω να αναπαραγεται ακομα και σημερα απο ενα σημαντικο κομματι αριστερων. Για εμενα το ονομα δεν ειναι θεμα του κωλου. Οπως τοποθετησεις του κωλου θεωρω το 7 και το 8.

      Διαγραφή
  2. Δεν μπορώ να κρίνω την ουσία, καθώς δηλώνω μη επαΐων, μπορώ όμως να πω τη γνώμη μου για τον αρθρογράφο, δανειζόμενος δύο χαρακτηρισμούς απ΄το άρθρο: σθένος και απαράμιλλη ανδρεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς το όνειρο ενός πολιτικού φορέα που θα παντρεύει φιλολαϊκή κοινωνική και οικονομική πολιτική από την μία και σθεναρή πατριωτική εξωτερική πολιτική από την άλλη, φαίνεται να καταρρέει. Αλλωστε αυτό είναι και το μεγάλο μειονέκτημα της Αριστεράς από πάντοτε.
    Είναι το πρώτο σας άρθρο κε Καζάκη, σας διαβάζω χρόνια, που μου αφήνει μία πικρή γεύση στο τέλος με τα σημείο 7 και 8. Κανείς δεν είπε, πως υποστηρίζοντας την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, έχει ιμπεριαλιστικούς ή επεκτατικούς σκοπούς.
    Ειρήνη πάνω απ΄ όλα και σεβασμό προς τον γείτονα ζητάμε, έναν σεβασμό που το γειτονικό κράτος αρνείται πεισματικά να δείξει εδώ και 20 χρόνια.

    μετά τιμής

    Παναγιώτης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός ο Παναγιώτης , ακριβώς όπως τα έθεσε , "με μία διαφορά" όπως θα έλεγε και ο φίλος μας ο Δήμητρης .
      Οι απόψεις του Δημήτρη δεν είναι βέβαιο πως απηχούν είτε το σύνολο , είτε την πλειοψηφία των μελών του ΕΠΑΜ για το ζήτημα .

      Διαγραφή
  4. Επιτρέψτε μου δυο λόγια για τις θέσεις 7 και 8 του παραπάνω άρθρου, αφού κάνω πρώτα μια σύντομη αναφορά στο γενικότερο ζήτημα της σύγχυσης όρων και εννοιών:

    Η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας όπως αυτή διαμορφωνόταν (δηλ. αύξαινε ή μίκραινε σαν μαντζούνι σε έκταση) αναλόγως με τις κατά καιρούς διοικητικές αναδιαρθρώσεις κατά τη Βυζαντινή και την Οθωμανική περίοδο (είτε ως «Θέμα Μακεδονίας» είτε ως «Βιλαέτια» και «Καζάδες»), σαφώς και δεν αντιστοιχούσε πάντοτε – μάλλον ποτέ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 αιώνων - στην ιστορική Μακεδονία της εποχής του Φιλίππου.

    Ο συγγραφέας αναφέρεται στις «διάσπαρτες μακεδονικές εθνότητες» (και όχι σε «μακεδονικό έθνος») προφανώς με τη γεωγραφική έννοια του όρου «μακεδονικές». Διότι μην ξεχνούμε ότι η κάθοδος των Σλαβικών πληθυσμών από τον 6ο αι., η ανάμιξή τους και το περίεργο αμάλγαμα πολύ αργότερα με τους Βούλγαρους και η συγκατοίκηση επί αιώνες πλήθους εθνοτήτων, γλωσσών και διαλέκτων σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή (ελληνικές, σέρβικες, βουλγάρικες και σερβοβουλγάρικες, αλβανικές, εβραϊκές, ρουμανοβλάχικες κλπ) αλλά και οι μεταξύ τους αντιθέσεις ορισμένων πληθυσμών που άρχισαν να υποδαυλίζονται από τα τέλη του 19ου αι., έδωσαν λαβή για τον όρο «μακεδονική σαλάτα» τον οποίο χρησιμοποιούσαν συχνά οι ξένοι διπλωμάτες και αρθρογράφοι για να περιγράψουν συνοπτικά το προβληματικό κουβάρι που υπόβοσκε ως μπαρουταποθήκη στην καρδιά των οθωμανικών Βαλκανίων.

    Εκείνες οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις μέσα στους αιώνες είναι η αιτία που το όνομα Μακεδονία έφτασε μέχρι τις μέρες μας ως όνομα όχι απλώς της ιστορικής Μακεδονίας, αλλά μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, πολλές φορές με ασαφή όρια.

    Για το λόγο αυτό η Ελλάδα αποδέχθηκε το τετελεσμένο των Βαλκανικών πολέμων (Α και Β) και ποτέ δεν διεκδίκησε περιοχές στην ευρύτερη γεωγραφική έκταση της «Μακεδονίας» (όπως έφτασε να αποκαλείται η έκταση αυτή μέχρι τις μέρες μας), πέρα από αυτές που απελευθέρωσε. Αφενός διότι το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών πληθυσμών κατοικούσε στις απελευθερωμένες περιοχές, αφετέρου διότι οι απελευθερωμένες περιοχές κάλυπταν απολύτως την ιστορική περίοδο των χρόνων του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου και επομένως δεν ετίθετο ούτε ζήτημα αμφισβήτησης του νεοελληνικού κράτους ως συνέχειας μιας εθνικής ιστορικής διαδρομής (στην οποία συμπεριλαμβάνονταν και η αρχαία Μακεδονία), ούτε ζήτημα αλυτρωτισμού.

    Ελληνική Μακεδονία συνεπώς είναι η Μακεδονία η οποία ανήκει από το 1912-13 στον εθνικό κορμό, και επ’ αυτού ουδεμία αμφισβήτηση υπάρχει από κανέναν σώφρονα άνθρωπο σ’ ολόκληρο τον κόσμο (εκτός ίσως από τον κ. Γκρούεφσκι και τους οπαδούς του). Και ενώ, ακόμη και ο πιο ακραιφνής Έλληνας εθνικιστής, πιστεύω ότι αυτό ακριβώς εννοεί όταν αναρτά το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική», η σύγχυση ωστόσο που προκαλεί σε οποιονδήποτε ξένο είναι τεράστια. Διότι οι ξένοι, ακόμη και οι πλέον καλόπιστοι, αναφέρονται στον όρο «Μακεδονία» με την ευρύτερη γεωγραφική της έννοια όπως έφτασε μέσα στους αιώνες. Η εντύπωση επομένως που έχει πολλές φορές προκληθεί – ιδίως κατά τη 10ετία του 1990 με τα συλλαλητήρια – ήταν ότι οι φέροντες το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική» ήταν σωβινιστές που αναφέρονταν σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, ότι με άλλα λόγια απαιτούσαν και αποσκοπούσαν στην ενσωμάτωση από την Ελλάδα κυρίως των Σκοπίων - αλλά και της λεγόμενης «Μακεδονίας του Πιρίν» που ανήκει στη Βουλγαρία.

    συνέχεια και τέλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τη θέση 8 λοιπόν - και χωρίς να επιδιώκω να ερμηνεύσω τον κ. Καζάκη - ωστόσο η φράση του «Όσοι μιλούν για "ελληνική Μακεδονία", λειτουργούν όπως τυπικά λειτούργησε η προδοτική εθνικοφροσύνη σ' ολόκληρη την ιστορία του τόπου μας» γιατί καλυπτόμενοι πίσω από εθνικιστικές κορόνες «προτείνουν πρόστυχους αλυτρωτισμούς», είναι φανερό ότι εννοεί αυτό που εξήγησα πιο πάνω: την «υπερεθνικόφρονα» (βλ. σοβινιστική) έκφραση ορισμένων κατευθυνόμενων που γυρεύουν αφορμές, ιδίως στη σημερινή εύθραυστη συγκυρία, να προκαλέσουν είτε σύγχυση και διαίρεση στο λαό, είτε άλλοθι για έξωθεν επεμβάσεις. Ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι τα εθνικά ζητήματα αγγίζουν το λαϊκό αίσθημα και τα έχουν πολλές φορές εκμεταλλευτεί στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας στήνοντας προβοκάτσιες για αλλότρια συμφέροντα.

    Σε ό,τι αφορά τη θέση 7, συμφωνώ απολύτως με τη θέση του κ. Καζάκη ότι πρέπει να είμαστε αντίθετοι σε «παρά φύση κρατίδια-υβρίδια/προτεκτοράτα». Όχι γιατί θα μας «κλέψουν» την ιστορία, αυτό κανένας δεν μπορεί να το καταφέρει ακόμη κι αν στήσει εκατό 10μετρα αγάλματα του Αλεξάνδρου – μάλλον διαφήμιση του ελληνικού πολιτισμού θα επιτύχει έτσι. Αλλά διότι τέτοια προτεκτοράτα και προϊόντα επέμβασης των Μεγάλων Δυνάμεων, αποτελούν βάσεις και ορμητήρια έμμισθων πρακτόρων των Δυνάμεων αυτών για πρόκληση ανάφλεξης κατά το δοκούν.

    Κλείνω με μια αποστροφή από το κείμενο του Δημήτρη Καζάκη διότι βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τις σταθερά επίσημες – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – ελληνικές θέσεις:
    «Η μεγάλη συνεισφορά του συγκεκριμένου βιβλίου βρίσκεται στο γεγονός ότι αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε ποτέ Μακεδονικό Έθνος, αλλά μόνο διάσπαρτες μακεδονικές εθνότητες ... Αυτό έχει μεγάλη σημασία για να αντιμετωπιστεί η προπαγάνδα των Σκοπίων που μιλά για Μακεδονικό Έθνος και θεωρούσε την εξέγερση του Ίλιντεν ως εθνέγερση των Μακεδόνων»...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα σχόλιά σας προσωπικά με τακτοποίησαν ακόμα περισσότερο. Σας ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    2. Αναρωτιέμαι...κύριε Καζάκη.
      Η ονομασία δεν μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάφλεξης για απελευθέρωση τάχα Μακεδονικής μειονότητας στα εδάφη της Ελληνικής επικράτειας που θα στηθεί "καλοευαισθητοποιημένα" απο τις Μεγάλες Δυνάμεις?

      Διαγραφή
    3. Ε οχι και να λεμε πως ειναι αδιαφορο πως θα λεγονται τα Σκοπια.Και μονο το ονομα Μακεδονια ειναι ελληνικο ,δεν εχουν κανενα δικαιωμα να το χρησιμοποιουν,οι σκοπιανοι.

      Σιγουρα ομως αυτο το κρατος δεν θα επρεπε να υπαρχει καθολου ,αλλα να παρεμενε ενα κομματι της Γιουγκοσλαβιας οπως ηταν καποτε.Αυτο θα ηταν το καλυτερο.

      Διαγραφή
  6. θεωρώ ότι, στην ουσία για τις σημαίες και τις θρησκείες σκοτώθηκε πολύς κόσμος.
    Συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο Καζάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δηλαδή τι μας λες ; να καταργησουμε την σημαια μας και την θρησκεια μας;

      Δεν κανουμε μια παγκοσμια κυβερνηση και την πανθρησκεια τοτε , οπως ακριβως τα δρομολογουν οι επικυριαρχοι, για να μην σκοτώνεται πια ο κοσμος;

      Διαγραφή
  7. ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ή ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΗΤΑ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΚΑΖΑΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ- ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ. ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΝ. Η ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΙΣ ΕΡΙΔΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ. ΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ. Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΤΑΞΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΘΝΙΚΟ (σε αυτο διαφωνω με τον καζακη), ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΔΙΤΑΞΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ( πλειοψηφια) ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΤΟΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ ΤΑΞΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΑΝ ΟΙ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως η θέση του Κύριου Καζάκη στη τελευταία παράγραφο σίγουρα χρήζει μιας επιπλέον εξήγησης από τον ίδιο. Τι εννοεί με τον όρο "Ελληνική Μακεδονία" Μια Μακεδονία που περικλείουν τα σημερινά σύνορα της Ελλάδας; Μα τότε μιλάμε πραγματικά για Ελληνική Μακεδονία και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό.
    Αν με αυτό τον όρο απαιτούμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων τότε ναι το πράγμα είναι επικύνδυνο.
    Πάντως το θέμα είναι ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τα Σκόπια.
    Από τη στιγμή όμως που υπάρχουν νομίζω ότι έχει τη σημασία του το θέμα της ονομασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μακεδονική εθνότητα λοιπόν κε Καζάκη δεν υπάρχει. Να συμφωνήσω σ΄αυτό. Ούτε βέβαια και διάσπαρτες Μακεδονικές εθνότητες. Οι Εβραίοι είναι Εβραίοι, οι Έλληνες Έλληνες, οι Τούρκοι Τούρκοι κοκ. Μακεδονική φυλή υπάρχει κε Καζάκη; Ποιά η γλώσσα της. Είναι η Ελληνική ή όχι. Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας και δεν ομιλώ με γεωγραφικούς όρους κε Φωτεινέ είναι αυταπόδεικτη και δεν μπορεί να την προσβάλει κανένας κος Καζάκης. Αλέξανδρος, Φίλιππος, Βουκεφάλας είναι Τουρκικές, Εβραϊκές, Βουλγαρικές, ή μήπως Σλαβικές ονομασίες; Η Μακεδονία λοιπόν είναι μία και είναι Ελληνική και κανείς μα κανείς άλλος δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητήρια κ. Καζάκη γιὰ τὸ βαρυσήμαντο κείμενό σας. Δυστυχῶς δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ σᾶς καταλάβουν κάποιοι ἀναγνώστες, διότι ἐρμηνεύουν τὰ ἱστορικὰ γεγονότα διὰ μέσου τοῦ παραμορφωτικοῦ κατόπτρου τοῦ Ῥομαντισμοῦ. Θὰ ἐκπλαγοῦν ἄν μελετήσουν συστηματικὰ τὴν ἱστορία, ἀπὸ τὶς πηγές, συνειδητοποιόντας ὅτι εἴμαστε περισσότερο κοντὰ στοὺς Ῥωμαίους τοῦ 15ου αἰώνα, παρὰ στοὺς Ἀθηναίους τοῦ Περικλή. Τὸ Πρωτόκολλο τοῦ Λονδίνου ἐπισφράγιζε τὴν ἐπικράτηση τῆς κοραϊκῆς Μετακένωσης, στὸ νεοσύστατο Κράτος, καὶ στὴν δαιμονοποίηση καὶ κατασυκοφάντηση αἰώνων ῥωμαϊκότητας, δημιουργώντας ἀερογέφυρες μὲ τὴν ἀρχαιότητα. Πῶς νὰ καταλάβουν, οἱ άγαπητοὶ ἀναγνῶστες, ὅτι ὁ Αὐτοκράτορας Βασίλειος ὁ Μακεδῶν ἦταν Ἀρμένης τῃ καταγωγῃ...πῶς νὰ κατανοήσουν ὅτι πρὶν τὸν Διαφωτισμὸ δὲν ὁρίζεται τὸ ἔθνος, ὅπως τὸ ὁρίζουμε σήμερα: τὸ ἔθνος, ἡ φυλὴ καὶ τὸ γένος συνοψίζονται στὴν λέξη Ῥωμαῖος. Ποιός μᾶς ἔμαθε στὸ σκολειὸ ὅτι στὰ ἑλληνιστικὰ χρόνια ὁμιλοῦνταν ἡ κοινὴ ἑλληνιστικὴ ὡς παγκόσμια γλώσσα (ὅπως ὁμιλοῦνται σήμερα τὰ common English), χωρὶς αὐτὸ νὰ σημαίνει ὅτι ὅλοι οἱ ἑλληνόφωνοι ἦταν Ἕλληνες.

    http://www.antifono.gr/portal/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%93%CE%B5%CF%89%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%86%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/3304-%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9e1bdb0-%CE%BC%CE%B9e1bdb0-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BAe1bdb4-%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τό νά μήν ἐνδιαφέρει τ' ὄνομα, παρά μόνο ἡ ὕπαρξη τῶν Σκοπίων ὡς ἀποτέλεσμα ίμπεριαλιστικῆς ἐπέμβασης, ἴσως νά εἶναι ἡ θέαση τῶν πραγμάτω ἀπό κάποιους ἐξωτερικούς παρατηρητές τοῡ σύμπαντος, ἀλλά σίγουρα ὄχι τῶν μακεδόνων καί τῶν λοιπῶν ἑλλήνων.Στό ἄρθρο σέρνεται ἕνας ἀρρωστημένος ἀριστερισμός, βούτυρο στό ψωμί τῶν σκοπιανόφασιστῶν. "Εἶναι ἀδιάφορο πώς θά ὀνομάζονται τά Σκόπια" λέει ὁ Καζάκης.
    Ἐξέστιν Καζάκη ἀσχημονεῖν, θά ἔλεγα ἐγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ...καί κάτι ἀκόμα. Ἄς διορθώσει τόν νεολογισμό τῶν, "διάσπαρτων μακεδονικῶν έθνοτήτων". Προφανῶς θέλει νά πεῑ γιά "έθνότητες διάσπαρτες στήν μακεδονία"
    Ἔλεος πιά!

    "Η μεγάλη συνεισφορά του συγκεκριμένου βιβλίου βρίσκεται στο γεγονός ότι αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε ποτέ Μακεδονικό Έθνος, αλλά μόνο διάσπαρτες μακεδονικές εθνότητες (Βουλγαροσλάβοι, Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, κοκ)."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να μιλάς για την δικιά σου πατρίδα άραβα της Κρήτης (βλέπε ιστορία 8ος αιώνας μΧ), όχι βέβαια την Κρήτη αλλά την Μαυριτανία. Εμείς οι Μακεδόνες δεν θα χαρίσουμε το όνομα της πατρίδας μας στους βούλγαρους των Σκοπίων. Εσύ σαν γνήσιο τέκνο του σλαβικού ιμπεριαλισμού που ενδύθηκε τον μανδύα του κομμουνισμού και ο οποίος ευθύνεται εν μέρει και για την Μικρασιατική καταστροφή (βλέπε το πρόσφατο βίντεο στην ρωσική βουλή) μπορείς να λες ότι θέλεις. Θα καταλήξεις κι εσύ μαζί με τους άλλους. Αυτόκλητοι σωτήρες που εμφανίστηκαν από το πουθενά με πακτολούς χρημάτων είναι και αυτοί κομμάτια του ίδιου συστήματος. Μάλιστα η εμμονή σας να καταργηθεί το χάρτινο χρήμα και να γίνονται όλα ηλεκτρονικά, παραπέμπει σε περίεργες θέσεις που έχουν προτείνει ξένα κέντρα σκέψεις ως βάση για ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

    @Κυριακο
    Εσύ μπορεί να είσαι ρωμιός. Οι υπόλοιποι δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με τα παπαδαριά σου και την βυζαντινή σου ρωμαϊκή αυτοκρατορία που είχε τους Έλληνες σαν δουλοπάροικους. Να πάρεις τον σαυρωμάτη αρμένιο (χειρότεροι και από τούρκους) αυτοκράτορα σου και να τον χώσεις στον απόπατο σου (μέσα-έξω, μέσα-έξω). Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία = απόλυτη ξεφτίλα. Για να φανταστείς ο Βησσαρίων νόμιζε πως οι αρβανίτες της Πελοποννήσου ήταν οι καθαρότεροι Έλληνες, προφανώς γιατί μίλαγαν τα αλβανικά καλύτερα και από τους αλβανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἐπειδὴ πέρα ἀπὸ ἀδιάβαστος, ἀπ΄ ὅτι βλέπω χρειάζεσαι ἄμεσα ψυχίατρο, θὰ σοῦ γράψω μόνον τὸ ἐξῆς: ὄτι διασώθηκε ἀπὸ τὴν ἀρχαιοελληνικὴ γραμματεία, διεσώθει χάρη στοὺς μοναχοὺς ἀντιγραφεῖς...ἐπίσης, θὰ πρέπει νὰ ἐγκαταλείψεις τὸ Σπήλαιο, καὶ νὰ ζήσεις σὲ σπίτι, νὰ γίνεις ἄνθρωπος. Διότι δὲν διαβάζεις ποὺ δὲν διαβάζεις προσεκτικὰ τὰ γραφόμενα τῶν σχολιαστῶν, θέλεις νὰ τὰ λογοκρίνεις καὶ ἀπὸ πάνω...τρωγλοδύτη τῆς κακιᾶς ὥρας...

      Διαγραφή
    2. Άντε ρε μακάκα (το πολυτονικό σε μάρανε)! Επειδή εσείς είστε αλβανόφωνοι, σλαβόφωνοι, λατινόφωνοι ή τουρκόφωνοι ρωμιοί δεν μας κάνει όλους εμάς τους υπόλοιπους ίδιους με εσάς που είστε δίγλωσσοι ή που μέχρι πριν την Χούντα στα χωριό σας δεν μιλάγανε ελληνικά. Είμαι άνθρωπος επειδή γαμώ θεούς και δαίμονες. Άντε τώρα να παίξεις πασιέντζα και να διαβάσεις για τους τουρκοβυζαντινούς μπιντέδες περισπούδαστε κατακουζίνα, φως λαμπρό και κόκκινον εν τω μπορντέλω...

      Διαγραφή
    3. Τὰ ψυχιατρεῖα εἶναι ὅντως ἄδεια...

      Διαγραφή
    4. Και το μπ@$#@#@λο της μητρός σου γεμάτο...

      Διαγραφή
    5. Ἡ βρισιὰ αὐτὴ κατὰ τῆς μητέρας μου, θὰ πληρωθεῖ ἀκριβά: θὰ λάβεις σύντομα εἰδοποιητήριο, διότι θὰ κινήσω κάθε διαδικασία γιὰ ἄρση τοῦ ἀπορρήτου σου.

      Διαγραφή
    6. Ποια βρισιά;;; Επειδή είπα πως το μπαούλο της μάνας σου είναι γεμάτο; Δεν βλέπω καμιά βρισιά...

      Διαγραφή
  14. Ωρε μάνα μου, πλάκωσαν τά νεο-παγανά μέ τόν βοθρόστομα τους. Γιούργια Ρωχάμιε, γιούργια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @cummulus

    Όχι Cummulus, δεν είμαι νεο-παγκάνι, ούτε το στόμα μου βόθρος επειδή είμαι αθυρόστομος με τους μπετόβλακες και τους νενέκους. Άθεος είμαι και μπορώ να γαμώ θεούς και δαίμονες με πλήρη ελευθερία και αθυροστομία. Είναι άδικο οι αρβανίτες του Μορέα (το σλαβικό όνομα της Πελοποννήσου) και της Σ.Ελλάδας και οι άραβες της Κρήτης να αποφασίζουν για τους γηγενείς Έλληνες και να χαρίζουν ιστορία και εδάφη που δεν τους ανήκουν, ενώ την ίδια ώρα να είναι οι περισσότερο υπεύθυνοι για όλες τις μεγάλες καταστροφές της χώρας αυτής. Προσωπικά για μένα Βυζάντιο = Σκατά με αίμα! Έλληνες Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Αν. Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας = δούλοι! Νεο-ελληνόφωνοι τουρκομπαρόκοι = Μεγάλα Σκατά και λιμνάζουσες ευκοίλιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνεις ένα μόνο μικρό λαθάκι.
      Μπορείς να βρίζεις θεούς και δαίμονες ΜΟΝΟ πίσω από
      το πληκτρολόγιό σου.
      Σκουληκάκι, ούτε καν σκουλίκι, καπηλευτή ανθρώπων που
      σκότωναν και πέθαιναν για την προσβολή των Θείων.

      Διαγραφή
    2. Μεγάλε, άμα σκότωναν για την προσβολή των "θείων" τότε καλά έπαθαν και εξαφανιστήκαν από προσώπου Γης. Παρεμπιπτόντως, χίλιες φορές έχω ρίξει χριστοπαναγίες σε κοινή θέα και κανείς δεν μου είπε τίποτα. Δεν έχω πεθάνει μέχρι τώρα.

      Διαγραφή
  16. Ρωχάμιε,
    λές ὅτι εἶσαι ἀθυρόστομος καί ὄχι βοθρόστομα. Στήν περίπτωση σου δέν ἔχει διαφορά῎
    Σέ ὅτι ἀφορᾶ τούς Ἀρβανίτες, σκέψου μήπως εἶναι περισσότερο Ἕλληνες ἀπό σένα. Ἡ Ἀρβανιτιά σήκωσε στούς ὥμους της, μάχες καί ἀγῶνες τοῦ Ἑλληνισμοῦ.
    Δείχνεις- δυστυχῶς - ἄγνοια τῶν πραγμάτων, καί αὐτό φαίνεται ἀπό τίς γενικότερες θέσεις σου. Τέλος, εἶναι λάθος νά λές ὅτι μπορεῖς νά βρίζεις θεούς καί δαίμονες ἐπειδή εἶσαι ἄθεος. Καί εἶναι λάθος γιατί παίζεις ἐκ τοῦ ἀσφαλοῦς. Ἕνας πολιτισμένος ἀθεος, λογικά δέν θά ἔβριζε. Ἀπλῶς θά προσπερνοῦσε, ἀλλά μᾶλλον έσύ θέλεις νά δείξεις, νά κάνεις φανερό, ὅτι εἶσαι Ἀθεος. Ἴσως γιατί ἔτσι ὑποστασιοποιεῖσαι.
    Τέλος πάντων, δείχνε ψυχραιμία καί εὐγένεια, στίς κοσμοθεωρίες τῶν ἄλλων καί δέν θά χάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η Αρβανιτιά μπορεί να πολέμησε, ποτέ όμως δεν είχε την ανωτερότητα των καθαρών γηγενών. Μπορεί οι γηγενείς να είχαν χάσει την στρατιωτική παιδεία που υπήρχε στην Αρχαία Ελλάδα (δεν ασχολούμαι καθόλου με την ρωμαϊκή αυτοκρατορία των 1500+ χρόνων που είχε τους γηγενείς Έλληνες ως σκουπίδια) ενώ οι αρβανήτες την απέκτησαν ως στρατιώτες των Ενετών (αυτοί που ουσιαστικά τους κατέβασαν στην Σ.Ελλάδα και τον Μορέα. Οι γηγενείς είχαν σαφώς πιο ευγενή έθιμα και ήθη που παρέπεμπαν ακόμα και στην αρχαιότητα. Δεν είναι από την άλλη τυχαίο ότι όλο το Ελληνικό κράτος είναι στραβό ακριβώς γιατί οδηγείται από αλλογενείς που δεν είχαν αναπτύξει κάποιον πολιτισμό (τουλάχιστον σημαντικό) προηγουμένως ενώ η κύρια ασχολία τους ήταν το πλιάτσικο (η αρβανίτικη συνταγή για κέικ αρχίζει όπως και η αλβανική). Τυχαίο άραγε που οι οικογένειες Παπανδρέου, Καρατζαφέρη, Σαμαρά, Καραμανλή ήταν αρβανίτες; Τυχαίο πως ο πρόεδρος της ελληνέζικης (πως λέμε "κινέζικης"-μαϊμού) δημοκρατίας είναι απόγονος τουρκαλβανού που λυμαίνονταν την Ήπειρο και τους εκεί γηγενείς Έλληνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μια φορα Κνιτης για παντα κνιτης κυρ Καζακη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ρωχάμιε,
    ἄν καί δέν ξέρω γιατί συνεχίζω αὐτήν τήν κουβέντα, θά σημειώσω δό-τρία πραγματα στό σχόλιο, ἴσως γιά τό θετικό γεγονός πώς ἀπέβαλες τήν ἀθυροστομία σου.
    Ἐννοεῖται πἀντως, ὅτι δέν μπορῦν νἀ ἀπαντηθοῦν τά περί τῶν ἐθίμων, καί ἰδίως τά περί "ἀλλογενῶν" πού μᾶς κυβερνοῦν. Εἶναι διασπαστικά.
    Γράφεις λοιπόν, πώς οἱ ἀρβανίτες, "μπορεῖ νά πολέμησαν". Μπορεῖ; Νά σέ πῶ τό ἐξῆς. Ἕνας, καί ἴσως ὁ σημαντικότερος παράγοντας τῆς νίκης τοῦ στρατοῦ μας στούς Βαλκανικούς πολέμους, ἦταν ἠ ἔλλειψη δυνατότητας τῶν τούρκων νά μεταφέρουν τό 8ο Σῶμα Στρατοῦ τους ἀπό τήν Συρία, στήν Μακεδονία. Αὐτό ὀφείλετο στό ὅτι τό Αἰγαῖο, εἶχε μεταβληθεῖ σέ πραγματική "ἑλληνική λίμνη" στήν ὁποῖα τό ΠΝ ἔκανε κυριολεκτικῶς πάρτυ. Δηλαδή, ὅ,τι ἤθελε. Ὁ λόγος; Ἡ ναυμαχία τῆς Λήμνου, τότε πού τό θρυλικό Ἀβέρωφ σάν μαντρόσκυλο κατατρομοκράτησε τόν τουρκικό στόλο, ὁποῖος παραιτήθηκε ἀπό κάθε ἀξίωση στό αἰγαῖο, ἄρα καί τῆς μεταφορᾶς δυνάμεων στην Μακεδονία. Ποιός ἠγεῖτο τότε τοῦ Στόλου; Ἐλπίζω νά ξέρεις πώς ἦταν ὁ Π. Κουντουριώτης! Μάθε λοιπόν, ὅτι ὁ ναύαρχος ἦταν ἀρβανίτης. ὅπως ἀρβανίτες ἦταν ὅλοι οἱ γεμιτζῆδες (ναύτες) τῶν μπουρλότων -καί ὄχι μόνο -τοῦ '21.
    Σέ ὅτι ίδαίτερα μ' ἀφορᾶ, πάντα στίς ἐκδρομές μας σέ μικρά μέρη, παρατηρῶ μ΄ἐνδιαφέρον τά ἀπλά ἡρώα τῶν χωριῶν, ὅσο ὑπάρχουν ἀκόμη αὐτά. Συγκινοῦμαι ίδαίτερα ὅταν βλέπω στ΄ἀρβανιτοχώρια, νά ἀναγράφονται νεκροί χωριανοί τους, πού ἔπεσαν στούς Βαλκανικούς Πολέμους. Οί περισσότεροι ἀπό αὐτούς, ἔπεσαν στήν μάχη-καταλύτης γιά τήν Μακεδονία, πού ἦταν οἱ μάχες τοῦ Κιλκίς-Λαχανᾶ. Καί λέω οἱ περισσότεροι, γιατί στίς μάχες αὐτές, ἔπεσαν περίπου 8.000 ἕλληνες στρατιῶτες, ἤ τό 1/4 τῆς δυνάμεως τοῦ ΕΣ.
    Ἔπειδή τό κείμενο ὅμως ἤδη ἔγινε "ἀντιῑντερνετικό" λόγω τοῦ μεγέθους του, θά κλείσω μέ τήν ἐξῆς προτροπή. Ὁταν προσεγγίζεις τήν ἀρβανιτιά, νά ξέρεις ὅτι προσεγγίζεις τόν ναύαρχο Κουντουριώτη, τήν ἡρωϊδα Μπουμπουλίνα, τόν ὑποπλοίαρχο Βότση, τόν ταγματάρχη Βελισσαρίου. Γιά νά προσεγγίσεις λοιπόν αὐτά τά βαριά ὀνόματα, καί συνακόλουθα τήν ἀρβανιτιά, ὁ τρόπος εἶναι ἕνας. Ταπείνωση, χαμηλή φωνή, καί ἀπέραντος σεβασμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. O Σέρβος πρωθυπουργός όταν συνάντησε τον Σκοπιανό ομόλογό του που ισχυριζόταν ότι τα σκοπιανά προέρχονται από τα μακεδονικά, του είπε ότι θα μπορούσε να συνομιλήσει με τον Μέγα Αλέξανδρο στα Σέρβικά αφού τα σκοπιανά με τα Σέρβικα είναι κοντινές γλώσσες σχεδόν πανομοιότυπες ! Εάν σκεφτούμε ότι οι σλάβικες γλώσσες απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους τότε εάν οι Σκοπιανοί είναι "Μακεδόνες" τότε οι Σέρβοι,οι Κροάτες, οι Σλοβένοι,οι Βόσνιοι, οι Βούλγαροι θα μπορούσαν να συνομιλήσουν με τον Μέγα Αλέξανδρο και άρα είναι και αυτοί "Μακεδόνες"!
    Καλοπροαίρετα κ.Καζάκη σας παραθέτουμε ηλεκτρονικές διευθύνσεις για το όλο ζήτημα και πιστεύουμε ότι η παλιά θέση της Αριστεράς είναι ξεπερασμένη για το Μακεδονικό.Κατά τη διάρκεια του Βυζαντίου και μετέπειτα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλοιώθηκε η εθνολογική σύσταση της γεωγραφικής ενότητας της Μακεδονίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Μακεδονία δεν είναι ελληνική ή ότι υπάρχει "Μακεδονικό" έθνος.Ας ονομαστούν όπως θέλουν οι Σκοπιανοί αλλά όχι Μακεδόνες.
    Η ένταξη της Μακεδονίας στο ελληνικό εθνικό κορμό είναι θεμελιώδης για την επιβίωση του ελληνικού έθνους.Επομένως η εναντίωση στα αμερικανο-ΝΑΤΟΪΚΑ (και της Γερμανίας) σχέδια για μια "Μακεδονία" σαλάτα αποκομμένη από τον ελληνικό εθνικό κορμό πέρα από πατριωτική θέση είναι και αντιιμπεριαλιστική.

    Πήραν στο "ψιλό" τους Σκοπιανούς και οι Σέρβοι...Σ​έρβικα μιλούσε ο Μέγας Αλέξανδρος
    ​http://dienekis480.blogspot.com/2012/02/blog-post_6199.html
    Καζάκης:"Είναι αδιάφορο πώς θα ονομάζονται τα Σκόπια...Όσοι μιλούν για "ελληνική Μακεδονία", λειτουργούν όπως τυπικά λειτούργησε η προδοτική εθνικοφροσύνη σ' ολόκληρη την ιστορία του τόπου μας"|
    http://dienekis480.blogspot.com/2012/02/blog-post_8226.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. H συνεχιζόμενη εθνική μειοδοσία καλά κρατεί.
    Οι Βούλγαροι των Σκοπίων δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες.
    Επί Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οι αυτοκράτορές μας έφτυσαν αίμα να τους κάνουν πολίτες της Αυτοκρατορίας και να επανακτήσουν τα εδάφη που έκλεψαν.
    Ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος τύφλωσε 14.000 βουλγάρους και τους έστειλε πεσκέσι στην Οχρίδα (πόλη της FYROM τώρα) την τότε ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ της Μεσαιωνικής Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας. Παρά ταύτα σε 80 χρόνια μέσα εξεγέρθηκαν και πάλι και ανεξαρτητοποιήθηκαν!! Τέτοιο μένος είχαν για τον ΕλληνοΡωμαΪκό πολιτισμό.
    Είναι ανήκουστο αυτοί οι άνθρωποι να έχουν το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες και η χώρα τους Μακεδονία. Δεν θα περιμένουμε να αναστηθεί ο Τίτο και να βγει ο Σλόμπο από το φέρετρο για να ξαναδούμε την ενιαία Γιουγκοσλαβία!!! για να εξαφανιστεί το ενοχλητικό κρατίδιο κύριε Καζάκη. Δεν εξαφανίζονται με μαγικά τα κράτη όπως νομίζετε εσείς. Και μέχρι αυτή την μαγική στιγμή (η άλλη θα είναι όταν θα μας φέρετε τη νέα ηλεκτρονική δραχμή) να μπορούν να αυτοαποκαλούνται τα Βουλγάρια Μακεδόνες!!! Επειδή έτσι το κρίνετε εσείς. Είναι αίσχος αυτή η τοποθέτησή σας. Παραπλανητική, προδοτική και κατάπτυστη. Ουσιαστικά συντάσσεστε με τους Σκοπιανούς γιατί γνωρίζετε ότι ποτέ δεν θα αναγεννηθεί η ενιαία Γιουγκοσλαβία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας έζησαν κατά περιόδους διάφορες εθνότητες και με το πέρασμα των αιώνων απέκτησαν "μακεδονική" ταυτότητα.Είναι πολύ φυσικό λοιπόν αν ρωτούσες έναν Σλαύο για την καταγωγή του να σου απαντούσε πως είναι Μακεδόνας κι'αυτό για μένα είναι απολύτως θεμιτό. Από πουθενά δεν προκύπτει όμως "Μακεδονικό έθνος".Κι'αν οι πολίτες της δημοκρατίας των Σκοπίων νοιώθουν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας,θα΄ήταν έντιμο εκ μέρους τους να αυτοπροσδιοριστούν,τόσο από γεωγραφικής (υφιστάμενα σύνορα),όσο και από εθνολογικής άποψης (Σλαύοι της Μακεδονίας δηλ.Σλαυομακεδόνες). Κι'όχι να ενστερνίζονται τις απόψεις του αρχιεθνικιστή Τσεβερνκόφσκι(που μπροστά του ο Καρατζαφέρης ωχριά) περί "Μακεδονίας"που φτάνει ως τον Ολυμπο και δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του ονόματος. Αυτές οι απόψεις είναι καθαρά εχθρικές προς τους γείτονές τους και συνιστούν επιθετική συμπεριφορά.Είναι φανερή η προσπάθεια κάποιων κύκλων για αλλαγές συνόρων στην περιοχή και δημιουργίας ανώμαλων καταστάσεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ο Καθένας μπαίνει να γράψει ότι πιστεύει χωρίς να θέλει να ακούσει αυτά που λέει ο άλλος... αυτό μόνο διάλογος που δεν είναι... Παράλληλους μονολόγους κάνετε.. μιλάτε για πολιτισμό χωρίς να ξέρετε τι είναι... διαβάστε τι είπε ο κύριος Γιώργος Φωτεινός. Σε μια συνομιλία πάνω από όλα πολιτισμός είναι να σέβεσαι τις απόψεις του άλλου. Όχι να τις υιοθετείς αν δεν σε βρίσκουν σύμφωνο!! Αλλά να τις σέβεσαι! Δύσκολα μπορούν να με πείσουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη του πολιτισμού, ότι έχουν διαβάσει και κατανοήσει ιστορία και μάλιστα σε βάθος...
    Άξιοι της μοίρας τους όσοι προπαγανδίζουν σε αυτές τις στιγμές της Ελλάδας μας και άξιοι της μοίρας τους όσοι πέφτουν στην παγίδα και διαιρείτε ο λαός μας...
    Στόχος είναι το αντίθετο μην το ξεχνάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ρε ΚΑΖΑΚΗΗΗΗ ΡΕ ΣΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ?
    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ?
    ΡΕ ΣΥ ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ?
    Κριμα ,και παλι κριμα που σε θεωρουσα πατριωτη.
    Για μενα πια δεν υπαρχεις.
    εισαι ενα σταλινικο καταλοιπο ,εισαι ενα με αυτο που κατηγορεις αλλα απο την αναποδη.
    κριμα που μαλωνα και σε υπερασπιζομουνα ,
    κριμα κριμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Με αφορμή την «έκρηξη» του Ianos πιο πάνω, θα ήθελα κι εγώ να επιστήσω την ψυχραιμία και την προσοχή στο διάλογο όπως προτρέπει ο φίλος Gio R Gio. Θα συμπλήρωνα μάλιστα ότι η όλη αυτή συζήτηση με αφορμή το άρθρο του κ. Καζάκη αποτελεί εποικοδομητική συνεισφορά, υπό την ακαδημαϊκή και μόνο έννοια του όρου. Και τούτο διότι ενδέχεται να διαφωνώ με τον κ. Καζάκη είτε στο θέμα αυτό είτε σε διάφορα άλλα θέματα, ωστόσο το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή είναι το γκρέμισμα του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου που έφερε την Ελλάδα σ’ αυτά τα χάλια. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση, όλα τα υπόλοιπα ζητήματα σαν αυτό που συζητάμε θα μείνουν κενά περιεχομένου γιατί… δεν θα υφίσταται η υπόσταση του ιδίου του ελληνικού κράτους ώστε να αντιδικούμε για το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας την προάσπισή του. Δεν θα υφίσταται η ίδια η έννοια του Έλληνα πολίτη ώστε να έχει δικαίωμα λόγου, έκφρασης γνώμης και αντίθετων απόψεων, παρά μόνο ένας λαός δούλων – στην κυριολεξία - που θα αγωνίζεται για τη φυσική του ύπαρξη παρακαλώντας για μεροκάματο ισότιμο με ένα πιάτο φαί (όπως γινόταν στην Κατοχή) ή κάνοντας ουρά στα συσσίτια για να επιβιώσει. Ο πατριωτισμός σήμερα δεν «ζυγίζεται» από τη διαφορετική οπτική του καθενός για διάφορα θέματα που ως τώρα ήταν ακανθώδη, για το Σκοπιανό ζήτημα ή για το θέμα της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας ή για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής προσέγγισης με ισότιμους όρους κοκ. Πατριώτης σήμερα είναι αυτός που αγωνίζεται για τη διάσωση του έθνους και του λαού ώστε να έχουμε αργότερα, όταν διασωθούμε από αυτή τη λαίλαπα, όλο το χρόνο και την άνεση να δούμε πού ενδεχομένως διαφωνούμε και πού όχι. Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, στο κοινό μας σπίτι όπου γεννηθήκαμε και γαλουχηθήκαμε. Οι στιγμές δεν είναι για να προτάσσουμε τις όποιες διαφορές μας αλλά να σώσουμε το σπίτι μας (τη χώρα), τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας. Σε μια πολυκατοικία που καίγεται δεν κάθεσαι να τσακωθείς με το γείτονά σου επειδή διαφωνείς στο τάδε ή το δείνα θέμα. Αγωνίζεσαι μαζί του να σώσεις από την καταστροφή το κτίριο και την κοινή περιουσία.

    Αυτή είναι η μεγάλη συνεισφορά του Δημήτρη Καζάκη. Αυτή τη στιγμή αποτελεί – για τη δική μου αντίληψη των πραγμάτων – τον «πιο πολύτιμο Έλληνα». Είτε συμφωνούμε σε πολλά μαζί του είτε όχι, μας άνοιξε τα μάτια. Αν γυρίσει η μνήμη μας μόλις ενάμισι χρόνο πίσω, θα θυμηθούμε ότι ήμασταν τελείως ανίδεοι και μπερδεμένοι μέσα στην πληθώρα «περισπούδαστων» αναλύσεων που θόλωναν ακόμη περισσότερο την κρίση μας, πρόβατα επί σφαγή που δεν γνωρίζαμε γιατί και πώς συνέβαιναν όλα αυτά γύρω μας. Ο Καζάκης μετέφερε σε απλά ελληνικά τις δυσνόητες οικονομικές ορολογίες, μας εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει. Οι ερμηνείες του διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα κι αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς να γνωρίζουν ούτε την ύπαρξή του ούτε καν το όνομά του, χάριν της διάχυσης των αναλύσεών του μέσα στην ελληνική κοινωνία, αναπαράγουν τις απόψεις του στις συζητήσεις τους. Το κυριότερο: δεν στάθηκε απλώς ο από καθ’ έδρας δάσκαλος αλλά, έχοντας το απαραίτητο πολιτικό υπόβαθρο, προτείνει απτές διεξόδους, μετέχει ενεργά σε ένα συλλογικό φορέα με πανελλήνια ανάπτυξη (ΕΠΑΜ) και ενισχύει το φρόνημα του ελληνικού λαού για να αγωνιστεί και να νικήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κλείνω λέγοντας ότι όλο αυτό το τεράστιο έργο που προανέφερα, μόνον ένας Πατριώτης – δηλ. κάποιος που αγαπάει τον τόπο του, τα «πάτρια» - θα μπορούσε να το κάνει. Πώς λοιπόν και με τι θράσος να αμφισβητήσω τον πατριωτισμό του; Διαφωνώ σε κάποια πράγματα μαζί του; Ναι! Και λοιπόν; Μήπως του έχουμε δώσει εν λευκώ το δικαίωμα να διαχειριστεί τις τύχες μας στο «Σκοπιανό» ή σε θέματα σαν αυτά που προανέφερα πιο πάνω; Μήπως θα του το δώσουμε ποτέ; Όχι, γιατί ο ίδιος δηλώνει ξεκάθαρα πως στη νέα Ελλάδα που θα ανοικοδομήσουμε: 1ον όλα τα κυρίαρχα ζητήματα πρέπει με πρόβλεψη του νέου συντάγματος να τίθενται σε δημοψήφισμα, και 2ον να προβλεφθεί στο νέο σύνταγμα η αρχή της ανακλητότητας έτσι ώστε να ΜΗΝ αποφασίζουν στο μέλλον οι αιρετοί εκπρόσωποι άνευ της θελήσεως του λαού και να τους ανακαλεί ο ίδιος ο λαός όταν κρίνει ότι δεν συμφωνεί μαζί τους.

    Άλλο πράγμα λοιπόν να εκφράζονται διαφωνίες στην παρούσα συζήτηση ως προς την οπτική του Καζάκη , και εντελώς άλλο πράγμα να εκφράζονται χαρακτηρισμοί για το πρόσωπό του ή να εκδηλώνονται με αγανάκτηση ή με χαιρεκακία διάφορα υπονοούμενα. Οι διαφωνίες και οι αντίθετες απόψεις όλων μας, ιδίως όταν είναι εμπεριστατωμένες, εμπλουτίζουν ένα ζήτημα με άλλες οπτικές που δεν είχε ξεχωριστά ο καθένας μας σκεφθεί και μας κάνουν όλους σοφότερους. Οι ανοίκειοι όμως χαρακτηρισμοί, ιδίως για ανθρώπους σαν τον Καζάκη, υποδηλώνουν στην καλύτερη περίπτωση επιπολαιότητα. Στη χειρότερη, υποδηλώνουν ανοησία. Όμως ακριβώς στον επιδερμικό τρόπο που βλέπουμε πολλές φορές εμείς οι νεοέλληνες τα πράγματα, στο φανατισμό μας επίσης ή την ανοησία μας στηρίζονται οι επικυρίαρχοι και οι δωσίλογοι για να μας ποδηγετήσουν στον αφανισμό μας, όντας σίγουροι ότι το έργο τους είναι εύκολο αφού πιστεύουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να απαλλαγούμε από αυτά τα κουσούρια κι ότι θα βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας.

    Ας εκφράζουμε λοιπόν την άποψή μας με τρόπο πειστικό, ας λαβαίνουμε υπ’ όψη τα επιχειρήματα των άλλων μήπως και εμπλουτίσουν την οπτική μας από διαφορετικές γωνιές κι ας είμαστε προσεκτικοί στην κρίση μας ή στους χαρακτηρισμούς μας. Ο Δημήτρης Καζάκης είναι ο πρώτος που απέβαλλε με μεγάλη γενναιότητα δόγματα ολόκληρων δεκαετιών από τη σκέψη του, αφουγκραζόμενος την κοινωνία. Όποιος νομίζει ότι κάτι τέτοιο είναι εύκολο, ας το κάνει κι ο ίδιος για τον εαυτό του. Κέρδος για όλους μας θα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. αγαπητε Φωτεινε να ξεχωρισουμε ορισμενα πραγματα -αλλο η οικονομικη διαχειρηση ενος νοικοκυριου και αλλο η αμφισβητηση της κυριοτητας του ιδιου του σπιτιου.
    Το κυριο αιτιο της συρηκνωσης του κκε ηταν και παραμενει οι θεσεις του στα εθνικα ζητηματα και δη στο μακεδονικο.
    Ο Καζακης δυστυχως φαινεται οτι δεν ξεπερασε τις ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ,που χριαστηκε να καθαιρεθουν 3 γενικοι γραμματεις για να επιβαλει ο Στλινικος μεγαλοιδεατισμος που χρησημοποιησε σαν φορεα τον πανσλαβισμο και στον οποιο υποταχτηκε το κκε για να εχει το γνωστο μαγαζακι του.Πιστευα οτι ο Καζακης ειχε ξεφυγει απ' ολα αυτα αλλα εκανα μεγαλο λαθος αγαπητε.
    Ακουσα ολες του τις ομιλιες και εμαθα πραγματα ανηκουστα ,οπως και θεωρησα οτι οι ιδεες του για οικονομικη διαχειρηση οχι μονο της τωρινης κρισης αλλα και μετα απο αυτη ειναι στην σωστη κατευθηνση .Ελπιδα μου ηταν μια συμπραξη του με τον Πανο Καμμενο για να επιτευχθει μετα απο 50 χρονια επιτελους η εθνικη συμφιλιωση με ενα σωστο μιγμα προς ωφελος οχι μονο δικο μας αλλα και των παιδιων μας που δεν χρωστουν τιποτε για τα λαθη των προπαπουσων τους ,ΠΡΥΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΛΟΓΙΚΗ.
    Τωρα ομως εχω χασεικαθε εκτιμηση στο ατομο ,που ηδη ειχε κλονιστει με τις θεσεις του πανω στο μεταναστευτικο που εχει γινει εθνοκτονο πια προβλημα.ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΦΩΤΕΙΝΕ ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΑΞΙΚΟ και αυτο ειναι φυσικα δυσκολο να γινει αντιληπτο απο την στενη μαρξιστικη θεωρηση , εν ολιγοις εγω πιστευω στο ΟΛΟ κααι οχι στο μερικο ,αυτη ειναι η διαφορα μας.
    Παλι λυπαμαι για το ατομο το οποιο θεωρουσα σαν τιμιο πατριωτη, οπου πατριωτης ειναι ο ενδιαφερομενος για το συνολο ολων των συμετεχοντων στην κοινη προσπαθεια για το κοινο καλο κρατοντας ολες τις συνιστωσες του λαου και οχι διαγραφοντας με πραξεις τυπου σταλιν η' τυπου ερυθρων χμερ.
    Πανω σ' αυτα δεν ειναι δυνατον να υπαρξει φιλτατε Φωτεινε διαλογος ουτε δημοκρατικος ουτε αντιδημοκρατικος ,ειναι σαν να διαπραγματευεσαι την ιδια μας την υπαρξη και αν θελεις ελα στην μακεδονια να τα πουμε και απο κοντα και ασε τις τσικουδιες θεωροντας οτι η μακεδονια ειναι σε αλλων πλανητη ,οπως κανουν τα αληταρια του κολωνακιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγαπητέ Ιανέ
    πρέπει κατ’ αρχήν να διευκρινίσω ότι οι σκέψεις που ανέπτυξα δεν είχαν σκοπό να επικρίνουν εσένα διότι ένιωσα την κραυγή αγωνίας στο αρχικό σημείωμά σου. Και παρόλο που το είχα κατά νου, ξέχασα ωστόσο να σημειώσω ως άλλη επίσης αιτία της επικριτικής διάθεσης την πικρία. Αντιλαμβάνομαι την πικρία ορισμένων, όπως αντιλαμβάνομαι την πικρία πολλών για μια σειρά άλλα θέματα, σημαντικά κι αυτά, που κρίνουν ότι δεν συμβαδίζουν με τις απόψεις τους.
    Συμφωνώ στην κριτική σου για το ΚΚΕ ως προς το θέμα αυτό. Και δεν αποκλείω παρά την υπέρβαση που έχει κάνει ο Δημ. Καζάκης σε πάμπολλα θέματα, να εμφορείται ακόμη σε ορισμένα από αυτά από έστω και ψήγματα των ιδεοληψιών όπως ανέφερες. Όπως επίσης από ιδεοληψίες λόγω των πολιτικών ή ιδεολογικών καταβολών του παρελθόντος διακατέχομαι κι εγώ, και πιστεύω λίγο – πολύ οι περισσότεροι εξ’ ημών. Κάνοντας όμως «στροφή» σε πολλά ζητήματα που ως τώρα θεωρούσα ως απαράβατα «θέσφατα», κατανοώντας τις δικές μου ιδεοληψίες μέσα από τις συζητήσεις μου με τους άλλους που είχαν εντελώς διαφορετική οπτική, άρχισα να κατανοώ και τις δικές τους. Ακριβώς αυτή την αλληλοκατανόηση έχουμε ανάγκη όλοι μας για να υπερβούμε ξεπερασμένα δίπολα, να ομονοήσουμε και να αγωνιστούμε ως λαός με κάθε μέσο ενάντια στην νέα Κατοχή που επιβάλλεται. Ανεξαρτήτως αν προερχόμαστε από τον «δεξιό» ή τον «αριστερό» χώρο. Ανεξαρτήτως αν ως ιδεολογικό υπόβαθρο προκρίνουμε το «ταξικό» ή το «εθνικό» συμφέρον.

    Ως προς το τελευταίο θέμα και εφόσον το ανέφερες κι εσύ παίρνοντας θέση, θέλω να επισημάνω ότι το «ταξικό» με το «εθνικό» δεν είναι έννοιες αντιθετικές. Δεν σημαίνει ότι όποιος αντιλαμβάνεται την ταξική διαστρωμάτωση της κοινωνίας και την πάλη των τάξεων (μην ξεχνούμε ότι σε άλλη κοινωνική τάξη βρίσκονται οι Μπομπολαίοι ή οι Βαρδινογιάννηδες κλπ και σε τελείως άλλες όλοι εμείς οι υπόλοιποι), πρέπει να απαρνείται την ύπαρξη της εθνικής μας υπόστασης και την έννοια του εθνικού συμφέροντος. Όποιοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο βρίσκονται απλώς σε ιδεολογική σύγχυση κι όσο γρηγορότερα αποσαφηνίσουν αυτές τις έννοιες μέσα τους τόσο το καλύτερο για όλους μας. Και από την άλλη μεριά επίσης, όσοι προκρίνουν το εθνικό συμφέρον δεν πρέπει να κλείνουν τα μάτια στην ύπαρξη των τάξεων και στη συνεχή διαπάλη μεταξύ τους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (η πάλη των τάξεων επέφερε τη Σεισάχθεια από τον Σόλωνα απελευθερώνοντας τις χαμηλότερες τάξεις και οδηγώντας στη μεγάλη αναλαμπή της αθηναϊκής δημοκρατίας). Όποιοι αρνούνται την πάλη των τάξεων βρίσκονται ομοίως σε ιδεολογική σύγχυση, κι όσο γρηγορότερα αποσαφηνίσουν αυτές τις έννοιες μέσα τους τόσο το καλύτερο για όλους μας.

    Έκανα αυτή τη διευκρίνιση γιατί θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό να καταφέρουμε να διαλύσουμε αυτόν το «δυισμό» ο οποίος έχει εγκλωβίσει ένα τμήμα του ελλην. λαού, με ευθύνες που φέρει τόσο η δεξιά παράταξη όσο και η αριστερά. Κάθε μια έχοντας προτάξει το ένα μόνο σκέλος (το εθνικό η πρώτη και το ταξικό η δεύτερη), απαξιώνοντας τελείως το άλλο σκέλος ως δευτερεύον ή ανύπαρκτο. Δεν είναι καθόλου δευτερεύον ή ανύπαρκτο κανένα από τα δύο σκέλη αφού
    τα εθνικά συμφέροντα τα αντιλαμβανόμαστε τελείως διαφορετικά όλοι εμείς, και τελείως διαφορετικά θέλουν να μας πείσουν ότι είναι η μεγαλοαστική τάξη των Μπομπολαίων, των Λάτσηδων ή των Βαρδινογιάννηδων χρησιμοποιώντας προς τούτο το υπηρετικό τους προσωπικό ξεπουλημένων πολιτικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Συμφωνώ επίσης Ιανέ με την κριτική σου στη «στενή μαρξιστική θεώρηση» διότι πολύ απλά, μια «στενή» θεώρηση κάθε άλλο παρά μαρξιστική είναι. Δεν έχω σκοπό να υπερασπιστώ τη μαρξιστική θεωρία αλλά είναι γνωστό ότι ουδέποτε ο Μαρξ αμφισβήτησε το σημαντικό ρόλο των εθνικών αγώνων, κάτι που πολλοί σημερινοί «μαρξιστές» αγνοούν μέσα στη σύγχυσή τους. Πράγμα που έχει καυτηριάσει επανειλημμένα ο Δημήτρης Καζάκης, ασκώντας δριμεία κριτική και αποκαλώντας τους συχνά «άσχετους και ανιστόρητους». Συμφωνώ επίσης στην προοπτική σύμπραξης με τον Πάνο Καμμένο, πράγμα που θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέληση για μια καινούργια ενότητα του ελληνικού λαού πέρα και έξω από τα ξεπερασμένα σχήματα του πρόσφατου παρελθόντος. Εύχομαι να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Η πρόταση πάντως από το ΕΠΑΜ αλλά και προσωπικώς από τον Δ. Καζάκη προς τον Πάνο Καμμένο έχει γίνει.

    Επαναλαμβάνω ότι το τεράστιο έργο που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει νυχθημερόν ο Δημήτρης Καζάκης για την αφύπνιση του ελληνικού λαού, μόνον ένας Πατριώτης – δηλ. κάποιος που αγαπάει τον τόπο του, τα «πάτρια» - θα μπορούσε να το κάνει. Ακόμη και να το επεδίωκα λοιπόν, δεν θα μπορούσα να αμφισβητήσω τον πατριωτισμό του. Το πολύ – πολύ να του πρόσαπτα κάποια «ιδεοληπτική εμμονή» σε ορισμένα ζητήματα, παραβλέποντας ωστόσο ότι πιθανόν η κριτική μου να οφείλεται στην αντίθεση με τις δικές μου ιδεοληπτικές εμμονές τις οποίες έχω αναγάγει σε απαράβατα θέσφατα.

    Όσο για την «ίδια μας την ύπαρξη» όπως γράφεις αναφερόμενος στο θέμα της Μακεδονίας, θα υπενθυμίσω απλώς ότι η ύπαρξή μας αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει από την οποιαδήποτε «ιδεοληψία» μπορούμε να προσάψουμε σε κάποιον Καζάκη αλλά από την προοπτική απαλοιφής της ίδιας της κρατικής μας υπόστασης, την πλήρη εξαθλίωση του ελλην. λαού και την αμφισβήτησή μας ακόμη και ως έθνους με χρονικό ορίζοντα διαρκείας. Αν συμβούν αυτά που έχουν προδιαγράψει οι Βενιζέλοι και οι Παπαδήμοι ακολουθώντας εντολές, τίποτα απ’ όσα τώρα συζητάμε δεν θα έχει πλέον νόημα, το ζήτημα δε της ονομασίας των Σκοπίων θα πάψει να έχει σημασία για μια χώρα χωρίς καμία εθνική κυριαρχία και για ένα λαό που θα έχει απολέσει το δικαίωμα να διεκδικεί οτιδήποτε. Γι αυτό το λόγο βρίσκομαι στις τάξεις του ΕΠΑΜ και γι αυτό το λόγο επικροτώ τον νυν υπέρ πάντων αγώνα που δίνει ο Δημήτρης Καζάκης. Και αποδέχομαι την πρόσκλησή σου να τα πούμε από κοντά μια που δεν θεωρώ ότι η Μακεδονία «βρίσκεται σε άλλον πλανήτη» αφού στη μακεδονική γη γεννήθηκα και ζω κι εγώ (και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη) και μοιράζομαι τις ίδιες μ’ εσένα αγωνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. λογια, λογια, λογια....
    διοτι δυο μονο λεξεις αρκουν
    ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ
    ας παει να ονομαστει λοιπον και Μακεδονια και Πελλοπόνησος και οπως αλλιως γουσταρει αυτο το κρατος
    αλλα ποιος ειναι αξιος να ξαναπει το μολων λαβε και να το ενοεί?
    ε?
    οποτε, λογια, λογια λογια...
    χα χα χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Χρησιμοποιώντας την λέξη έθνος χωρίς διευκρινήσεις κάνουμε το λάθος να εμπλέκουμε δύο παραδόσεις τελείως άσχετες μεταξύ τους. Άλλη είναι η ιστορική καταγωγή καθώς και παραγωγή συνεπειών του έθνους που ακολουθεί την παράδοση του γαλλικής επανάστασης και άλλη η πορεία που ακολούθησε ο γερμανικός λαός.
    Η γαλλική εκδοχή του έθνους πατά πάνω στην ιστορία του διαφωτισμού και πίσω της έχει ένα αναμφισβήτητα εδραίο και πανίσχυρο κρατικό παρελθόν κληρονομιά της φραγκικής (εμείς την ονομάζουμε γαλλική) μοναρχίας έτσι όπως την διαμόρφωσε η δυναστεία των Καπετιδών ή Βουρβόνων.
    Το γαλλικό έθνος μέσα από την γαλλική επανάσταση του 1789 διέπλασε την σύγχρονη έννοια του έθνους πάνω στο έδαφος του ισχυρού απολυταρχικού κράτους που παρέλαβε από την μοναρχία, αντιμετώπισε απειλές και εισβολές και πολέμησε όχι για να ενώσει κάποια κατακερματισμένη εθνική εστία αλλά απλά για να διατηρήσει αλώβητη την πατρίδα ταυτίζοντας αβίαστα το εθνικό συμφέρον με την δημοκρατία.
    Αν από την άλλη μεριά δούμε την πορεία του γερμανικού έθνους, τότε έχουμε μία πορεία που ελάχιστα έχει σχέση με τον διαφωτισμό, αντίθετα επηρεάζεται από την γερμανική εκδοχή του ρομαντισμού, ενώ ταυτόχρονα ο καθοριστικός παράγοντας που κατάφερε να ενώσει την πολυδιασπασμένη Γερμανία, που ήταν αποτέλεσμα της συνθήκης της Βεστφαλίας, είναι η Πρωσική Μοναρχία.
    Σημαντικό αλλά συνήθως μη αθροιζόμενο στοιχείο είναι η το γεγονός ότι η «εθνική» καταγωγή των φεουδαρχικών και βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης είναι γερμανική.
    Ο γερμανικός εθνικισμός είναι περισσότερο ο καταγωγικός εθνικισμός του αίματος και λιγότερο ο δυναμικός εθνικισμός της συμμετοχής σ’ ένα πολιτικό μόρφωμα δηλαδή την γαλλική δημοκρατία, ο γερμανικός εθνικισμός είναι φοβικός και αμυντικός γιατί πρέπει πρώτα να ενώσει την πατρίδα.
    Οι σλαβικοί εθνικισμοί που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας αποτελούν περίπλοκα φαινόμενα και απαιτούν εξαιρετικά εξειδικευμένα εργαλεία.
    Αρχικά πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η Ελληνική επανάσταση ενώ στις πηγές της είναι άμεσο παιδί της γαλλικής επανάστασης κατόπιν λόγω διαφόρων παραγόντων αλλά κυρίως λόγω της βαυαρικής καταγωγής του Όθωνα η πορεία κρατικής συγκρότησης είναι βαθύτατα επηρεασμένη από τον γερμανικό ρομαντισμό.
    Στο Βαλκανικό περιβάλλον τώρα οι σλαβικοί εθνικισμοί επηρεάζονται από δύο χωριστές και μάλλον αντίπαλες παραδόσεις, τον πανσλαβισμό που αναπτύχθηκε από τους Σλάβους της Αυστροουγγαρίας και τον πανσλαβισμό των λαών που βρίσκονταν στην σφαίρα επιρροής της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
    Η βουλγαρική εθνογέννεση πυροδοτήθηκε από την απογοήτευση που συνόδευσε την αποτυχία της Μ. Αικατερίνης να πετύχει τους στόχους της (έξοδο σε θερμές θάλασσες) με τα ορλωφικά. Η σύγχρονη Βουλγαρία συγκροτείτε δια της Ρωσικής ισχύος και στην συνέχεια τοποθετούνται Γερμανοί βασιλείς.
    Όλη η προηγούμενη μακροσκελής εισαγωγής χρειαζόταν για να φτάσουμε σε μία διαύγαση του φαινομένου που λέγεται VMRO.
    Το VMRO και οι σημερινές του παραλλαγές στην Βουλγαρία και την FYROM, έχουν την καταγωγή τους στα τέλη του 19 αιώνα.
    Στο πολυεπίπεδο αυτό σκηνικό εμπλέκεται ο λαϊκός πανσλαβισμός, η Βουλγάρικη Μοναρχία, η Ρωσική πολιτική, η Σέρβικη και η Γιουγκοσλάβική πολιτική παράδοση, η πολιτική της Β΄ Διεθνούς, της Γ΄ Διεθνούς, οι εθνικισμοί του Μεσοπολέμου, το ναζιστικό διάλειμμα, το σοβιετικό κράτος και δεν συμμαζεύεται.
    Κάθε προσπάθεια να αναλυθούν επιπόλαια και εν συντομία οι διεκδικήσεις επί της Μακεδονίας, είτε του λαϊκού πανσλαβισμού είτε του κρατικού μοναρχικού πανσλαβισμού είναι επικίνδυνη, συσκοτίζει και δεν φωτίζει τα γεγονότα.
    Τεράστιες λογικές αντιφάσεις εμφανίζονται για τον νηφάλιο μελετητή πχ στην Οθωμανική Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε η Φεντερασιόν μία οργάνωση συνδεδεμένη με την Β’ Διεθνή που ταυτόχρονα διέθετε χωριστά, με βάση της εθνική καταγωγή τμήματα, την ίδια εποχή η Ρόζα Λούξεμπούργκ, πολωνοεβραία, είναι μέλος του ηγετικού πυρήνα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και στην συνέχεια ηγέτης του Σπάρτακου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΕ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ;ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΠΑΛΙΟΦΑΛΑΚΡΑ.Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΜΑΘΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΣΥ ΠΡΟΔΟΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. orgismene mia xara ta leei o kazakhs........kai spase tin propaganda sto onoma...tou........ante

      Διαγραφή
    2. Συγνώμη που θα σου το πω φίλε αλλά δεν είσαι "Οργισμένος Έλληνας", είσαι απλώς ένας Οργισμένος Βλαξ. Διότι:
      1. Δεν νοείται Έλληνας χωρίς στοιχειώδη ελληνική παιδεία. Όποιος αρνείται την παιδεία επειδή αυτή "παιδεύει", παραμένει βάρβαρος όπως έλεγαν οι πρόγονοί μας. Μάθε λοιπόν, ερεύνησε, απέκτησε στοιχειώδη γνώση για να μπορείς να επιχειρηματολογήσεις. Η σωστή επιχειρηματολογία - Ρητορική την ονόμαζαν οι πρόγονοί μας - αποτελούσε ανέκαθεν ένα απο τα χαρακτηριστικά του Έλληνα. Οι άναρθρες κραυγές όπως οι δικές σου αποτελούσαν το χαρακτηριστικό των Βαρβάρων.
      2. Αν για οποιοδήποτε λόγο παρέμεινες απαίδευτος δεν είναι κακό, κάνε όμως τον κόπο να διαβάσεις τα σχόλια που προηγήθηκαν. Και απάντησε συγκεκριμένα και με επιχειρήματα. Αφού ούτε αυτό το στοιχειώδες δεν έκανες - δηλ. το ελάχιστο για να μπορεί κάποιος να επικαλείται τις ελληνικές αξίες - παραμένεις ένας απαίδευτος και Οργισμένος Βλαξ. Που θέλει πολύ δουλειά, υπομονή, επιμονή και κόπο για να αποκτήσει την τιμή να αποκαλείται Έλληνας.

      Διαγραφή
  33. kala ta leei o kazakhs...................dhmhtrh eimaste mazi....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καζάκη διαφωνώ με ότι λες αλλά θα υπερασπίσω το δικαιωμα σου να το λες. Μη σταματας να μιλάς αλλά ασε τη μακεδονια αυτό το αγκαθι του ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δ. Καζάκης : σοβαρότατος ερευνητής, αξιολογότατος οικονομολόγος, ανιδιοτελής, … Στερείται όμως τήν τέχνη τής πολιτικής – ήτοι, ‘’απαιτεί’’ ο απλός λαός ν’ αφομοιώσει πολλές αλήθειες σέ πολύ λίγο χρονικό διάστημα σέ πολύ δύσκολους καιρούς, αντί νά επικεντρώνεται στά ουσιώδη (όπως τήν αποτελεσματική οργάνωση τών ελληνικών κινημάτων).
    Ασφαλώς καί τό ανωτέρω άρθρο του αποτελεί αποστομωτική απάντηση στίς επιπόλαιες κατηγορίες τού Καμμένου, αλλά τό 7ον καί 8ον σημείο του – όπως καί η θέση του γιά τούς παράνομους μετανάστες – αποτελούν πολιτική αυτοκτονία.
    Σπύρος Ε. Κουλουμπέρης
    https://sites.google.com/site/amesidemocratiaellenon/
    adeepsilon@yahoo.gr
    27440-26458
    694-1569303

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Από τις άναρθρες κραυγές κάποιων σούπερ ουάου υπερελληναράδων που γράφουν παραπάνω
    κατάλαβα επιτέλους τι σημαίνει η φράση "μηδέ βάλητε τους μαργαρίτας υμών έμπροσθεν των χοίρων". Όπου 'μαργαρίτης' η πληροφόρηση που οδηγεί στη γνώση.
    Συγχαρητήρια κ. Καζάκη, ο αγώνας για την απελευθέρωση από την σκλαβιά της άγνοιάς μας, τουλάχιστον, πρέπει να συνεχιστεί και να μη σταματήσει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Πολύτιμο απόκτημα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ήταν ο ορθός λόγος.

    Αυτή η ανάρτηση (όπως και άλλες) είναι δείγμα του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ορθού λόγου. Ο οποίος στενάζει κάτω από τον ζυγό του πατριδοκάπηλου ανορθολογισμού και του λεγόμενου "εθνολαϊκισμού".

    Οσοι συκοφαντούν τον Καζάκη σαν "εθνολαϊκιστή" καλά θα κάνουν να διαβάσουν με προσοχή αυτή την ανάρτηση. Η κοινή λογική και ο ορθός λόγος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ λαϊκισμός, ούτε φυσικά εθνολαϊκισμός. Και είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. (να μην πω ΚΑΙ υποχρέωση, γιατί... το θεωρώ αυτονόητο. Οποιος λέει τη μέρα νύχτα δεν μπορεί να νικήσει κανένα σκότος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Εξηγείστε μας παρακαλώ κ. Καζάκη ποια είναι η «αληθινά πατριωτική και δημοκρατική θέση που πρέπει να έχει κανείς για το ζήτημα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε στην παράγραφο 8 του άρθρου σας. Είναι δικαίωμά μας φαντάζομαι ν’ αντιλαμβανόμαστε με σαφήνεια τις απόψεις σας. Με την ευκαιρία κ. Καζάκη εξηγείστε μας ΚΑΙ την άποψή σας για το λαθρο-μεταναστευτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Για όσους δεν "τα πιάνουν" εύκολα, ας ακούσουν το παρακάτω σύντομο ηχητικό και αποστομωτικό απόσπασμα που είναι πιο εκλαϊκευμένο: http://www.youtube.com/watch?v=qrIGGi5SWvc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Αγαπητέ συν-Έλληνα η παρούσα http://www.youtube.com/watch?v=qrIGGi5SWvc
    -δήλωση του κ. Καζάκη είναι ΜΕΡΙΚΩΣ διαφωτιστική, γιατί εξαντλείται στην κατά τ' άλλα έξυπνη άποψή του να μην αναγνωριστεί αυτό το μόρφωμα με ΚΑΜΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ. Δεν ξεκαθαρίζει όμως εάν αναγνωρίζει ο ίδιος ότι -ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ- έχουμε τ' αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του ονόματος Μακεδονία κι όλων των παραγώγων του -ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ-. Θεωρώ ότι διατηρείται η ασάφεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Κατ'αρχην δηλωνω εθνιστης και δημοκρατης.Με δεξιες καταβολες αλλα πλεον δηλωνω μονο Ελλην.Επιθυμω ενωση στο πολιτικο πεδιο με οσους εχουν πιστη στο Εθνος και στη Δημοκρατια.Η πιστη σε αυτα τα δυο δεν ανηκει στην αριστερα ή στη δεξια αλλα και στις δυο.Οπως διεθνιστες,νεοταξιτες,απατριδες χαρακτηριζονται και αριστεροι και δεξιοι..Η δεξια οπως και η αριστερα δεν ειναι κατι το ενιαιο,υπαρχουν διαφοροποιησεις.Γνωμη μου πως αυτοι οι διαχωρισμοι δημιουργουν συγχιση και πρεπει να αναθεωρηθουν....Οσον αφορα το αρθρο,το διαβασα με προσοχη,συμφωνω σε πολλα.Δε θα μεινω στα ιστορικα που χρειαζονται τα απαριτητα εφοδια για να αντικρουσεις ή να συμφωνησεις αλλα θα παραθεσω την αποψη μου...Σαφως και το συνθημα 'η μακεδονια ειναι ελληνικη' μπορει σε μας να ειναι κατανοητο αλλα στο εξωτερικο περνα ως ιμπεριαλισμος αφου οπως και να το κανουμε το κρατιδιο στους εκτος Ελλαδος ειναι γνωστο ως 'Μακεδονια'.Ετσι στους αδαεις ή σε οσους παιζουν παιχνιδια εις βαρος μας δινει ενα αλλοθι.Να φανουν οι σκοπιανοι ως τα θυματα και να καταστει η ακραια πολιτικη τους ως η μετριοπαθης της υποθεσης...Αυτο το Κρατιδιο ξερει οτι το οξυγονο για την υπαρξη του βρισκεται στο ονομα 'Μακεδονια' ,αν χασει χανεται,διαλυεται,απορροφαται απο γειτονικα κρατη.Για ποιο λογο να το κρατησουμε στη ζωη βαφτιζοντας τους 'Μακεδονες'εστω και εδαφικα.Η προπαγανδα θα συνεχιστει και δε ξερουμε που θα καταληξει...Οποτε η γνωμη μου ειναι οτι ο ο χρονος σιγουρα δε πιεζει εμας,σχεδιασμενη διπλωματικη επιθεση με καθε μεσο και καμια παραχωρηση του ονοματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Απανταει ξεκάθαρα ο Δημήτρης Καζακης για όσους ανιστόρητους Ελληναράδες τον βρίζουν !!!

    http://www.youtube.com/watch?v=qrIGGi5SWvc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το καλυτερο που εχετε να κανετε ως πεμπτη φσλαγγα ειναι να σφσξτε τους... ελληναραδες και τις μανες τους μαλακες μαζοχιστεε που φχαριστιεστε να κανουν κουμαντο τη γη μας των μακεδονων οι... τουρκοι οι σερβοι κι οι εβρσιοι κι αν μας σφαζουν να χαιρεστε. Αλλωστε ειχατε τη χαρα να σφαξτε περιπου 2500 ελληναραδες μακεδονες αθωους ανθρωπους για να καβετε... εθνικη αντιστσση . Ειστε βλαμμενοι ψυχοπαθεις η δεν ειστε ελληνεε. Απλο. Τελος

      Διαγραφή
    2. μπολικος υλισμος καθολου συναισθηνα και πολυς μαζοχισμος και φχαριστηση να σας σφαζουν αλβανοι τουρκοι και να λετε...συγνωμη. Ζητω η...εθνικη Αντιστσση οταν παψτε να παραδινεστε αμαχητι στο καθε υστερικο γειτονα. Ειστε ΑΝΑΝΔΡΟΙ

      Διαγραφή