Σε πρωτοφανή ιστορικά επίπεδα ανέβηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα τη Δευτέρα. Το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) ξεπέρασαν τις 3.000 μονάδες βάσης. Ποτέ άλλοτε, από την εποχή που τα συγκεκριμένα ασφάλιστρα κινδύνου επινοήθηκαν στη χρηματαγορά στις αρχές της δεκαετίας του ’90, δεν έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο για ομόλογα κράτους που επίσημα δεν έχει κηρύξει πτώχευση. Ακόμη.
Με λίγα λόγια, οι περίφημες «αγορές», τις οποίες τόσο επίμονα προσπαθούν να εντυπωσιάσουν η κυβέρνηση και η τρόικα, έχουν βαθμολογήσει την κατάσταση της Ελλάδας πολύ χειρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει πτωχεύσει επίσημα τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. Και εις ανώτερα!
Την ίδια ημέρα η απόδοση (επιτόκιο) του διετούς ελληνικού ομολόγου χτύπησε νέα επίπεδα ρεκόρ. Έφτασε το 49,47%! Η Ανταρκτική σαν οικονομία θα είχε πετύχει καλύτερα επίπεδα. Βέβαια, η εκτίναξη των μεσοπρόθεσμων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου δεν οφείλεται μόνο στις τραγικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στο άγριο «σορτάρισμα» που κάνουν κυρίως οι τράπεζες. Κάτι που πυροδότησε η απόφαση της 21ης Ιουλίου και η εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων. Όσες τράπεζες έχουν συμφωνήσει σ’ αυτήν την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, έχουν επιδοθεί σε ένα άγριο παιχνίδι «σορταρίσματος» προκειμένου να κερδίσουν όσο περισσότερα μπορούν πριν γίνει αυτή η ανταλλαγή.
Την ίδια πάλι ημέρα ο Ζόζεφ Άκερμαν δηλώνει κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φρανκφούρτη ότι οι συνθήκες στις αγορές μετοχών και ομολόγων θυμίζουν τη χρηματοπιστωτική κρίση του φθινοπώρου του 2008. Μέσα στον Αύγουστο εξανεμίστηκαν 7 τρισ. δολάρια σε αξία μετοχών, με τις τράπεζες να είναι οι περισσότερο χαμένες. Τον προηγούμενο μήνα χάθηκαν άλλα 2 τρισ. δολάρια, χάρη κυρίως στην πτώση των τραπεζικών μετοχών, που πήρε χαρακτήρα χιονοστιβάδας μόλις κατακάθισε ο επικοινωνιακός κουρνιαχτός των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Είναι σίγουρο ότι οι τράπεζες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μετακυλί-σουν το κόστος αυτής της χασούρας στην κοινωνία και την οικονομία. Περισσότερα ρευστά θα «παρκάρουν» στα ταμεία τους, χάρη και στη διαρκή επιδότηση των κρατών. Λιγότερα δάνεια θα βρουν τον δρόμο τους προς την πραγματική οικονομία και με υψηλότερα επιτόκια. Όλα αυτά θα επιδεινώσουν το ήδη άσχημο επενδυτικό κλίμα διεθνώς. Η παραγωγή διεθνώς θα υποχωρήσει. Νέα συρρίκνωση μισθών και απασχόλησης θα επακολουθήσει και, όπως είναι φυσικό, η κατανάλωση που ήδη βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο. Απ’ ό,τι φαίνεται, η παγκόσμια οικονομία δεν θα μπορέσει να αποφύγει ένα νέο παγκόσμιο κραχ.
Διάλυση της χώρας
Όμως για τους κυβερνώντες στην Ελλάδα όλα αυτά συμβαίνουν κάπου πολύ μακριά. Ίσως σε άλλο πλανήτη. Γι’ αυτούς υπάρχουν μόνο οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τυφλά και υποτακτικά απέναντι στην τρόικα. Κι έτσι, ύστερα από μια ακόμη άθλια παράσταση με αφορμή την 6η δόση, ο κ. Βενιζέλοςβγήκε και εξήγγειλε τη χαριστική βολή στην ελληνική κοινωνία και οικονομία: «Θα εισηγηθώ στο Υπουργικό Συμβούλιο μια σειρά από πρωτοβουλίες για όλη τη δέσμη των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ποσοτικοί στόχοι του 2011 θα καλυφθούν. Θα μεταφερθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία στο Ταμείο Αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Θα προχωρήσουμε με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό, θα υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στον Σεπτέμβριο, μέσα στη χρονιά».
Εξήγγειλε δηλαδή ότι η ύφεση θα σημειώσει ρεκόρ αυτή τη χρονιά. Ήδη κινείται σε ποσοστά άνω του 7%. Η ανεργία θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, δημιουργώντας έναν στρατό εφεδρείας που ξεπερνά το σύνολο της απασχόλησης του δημόσιου τομέα. Χωρίς να προσθέσουμε σ’ αυτόν και τον στρατό εφεδρείαςπου θα δημιουργηθεί στο ίδιο το Δημόσιο.
Οι κυβερνώντες, και φυσικά η τρόικα, βιάζονται να τελειώσουν με τη διάλυση της χώρας πριν η επίσημη πτώχευση γίνει ξαφνικά αναπότρεπτη. Είτε πριν τους προλάβει ένα νέο παγκόσμιο κραχ. Ο λόγος είναι απλός. Η επίσημη πτώχευση είτε το νέο κραχ επιδεινώνουν δραματικά τους αστάθμητους παράγοντες των εξελίξεων μέσα κυρίως στην κοινωνία. Με εξαγριωμένες μάζες στους δρόμους γιατί έχουν χάσει τα πάντα, δεν μπορούν να γίνουν καλές μπίζνες.
«Παντοτινή» πτώχευση
Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: Με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, η Ελλάδα τελεσίδικα μπήκε στη σφαίρα της επίσημης πτώχευσης. Δεν είναι πια μια οικονομία σε κατάσταση αφερεγγυότητας, δηλαδή αδυναμίας συνέχισης των πληρωμών της, αλλά μια οικονομία που πλέον οδηγείται σε στάση πληρωμών. Μόνο που επίσημα η κυβέρνηση μας λέει ότι δεν θα είναι πλήρης, ολική πτώχευση, αλλά μόνο «επιλεκτική πτώχευση», και δεν πρέπει να μας νοιάζει ιδιαίτερα. Γιατί; Διότι υπάρχει το νέο «πακέτο στήριξης». Όμως το πακέτο αυτό μόνο με τις εγγυήσεις που ζητούν οι «εταίροι» θα οδηγήσει στην εκτίναξη του δημόσιου χρέους ήδη από το 2011.
Το «πακέτο στήριξης» που αποφασίστηκε όχι μόνο δεν μετατρέπει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμο, αλλά επιδεινώνει τους συνολικούς όρους διαχείρισής του. Εκτιμάται ότι οι δανειακές ανάγκες μόνο για τον επόμενο χρόνο θα εκτιναχθούν κατά 14% επί του ΑΕΠ, οδηγώντας το δημόσιο χρέος στο 179% του ΑΕΠ στα τέλη του 2012. Όμως αυτό το γνωρίζουν τα επιτελεία της ευρωζώνης. Άλλος είναι ο βασικός στόχος του «νέου πακέτου». Η εξαγορά του απαραίτητου χρόνου για να απεγκλωβιστούν οι μεγάλεςευρωπαϊκές τράπεζες από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αλλά και να αποτραπεί ένα άμεσο «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή μια κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Με την πρακτική αυτή όχι μόνο δεν ελαφραίνει το βάρος του δημόσιου χρέους, αλλά καταδικάζεται η ελληνική κοινωνία και οικονομία σε μια διαδικασία εσαεί πτώχευσης «τριτοκοσμικού» χαρακτήρα. Όχι μόνο το λαϊκό νοικοκυριό και το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίζουν την πληρωμή των δυσβάσταχτων χρεών και να υποστηρίζουν την κερδοσκοπία των τραπεζών με το ελληνικό χρέος για τα επόμενα 30 χρόνια, αλλάολόκληρη η περιουσία της χώρας έχει ήδη τεθεί στη διάθεση των δανειστών.
Πολύ γρήγορα η επιδείνωση όλων των ζωτικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας θα αποδείξει ακόμη και στον πιο αφελή ότι η πτώχευση της χώρας έχει ήδη συντελεστεί και ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής αποτελεί μόνο τον τρόπο διαχείρι-σής της υπέρ των δανειστών και της ευρωζώνης.
Επομένως το ερώτημα δεν είναι ευρώ ή δραχμή. Άλλωστε σήμερα η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού έχει καταλάβει ότι ακόμη και οι καταθέσεις που έχουν απομείνει στο τραπεζικό σύστημα είναι απλώς μια «μαγική εικόνα» δίχως αντίκρισμα. Οι επιτελείς της ευρωζώνης προτιμούν να δουν την Ελλάδα να φλέγεται παρά να της επιτρέψουν να εγκαταλείψει το ευρώ. Κι επομένως θα πρέπει να αναρωτηθεί πολύ σοβαρά τι άλλο μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί μια τόσο σίγουρη καταστροφή. Θα πρέπει εδώ και τώρα να μετρήσει τι επιθυμεί να ρισκάρει.
♦ Να δοκιμαστεί με τις δυσκολίες και τις απειλές μιας ριζικά διαφορετικής πορείας που ξεκινά με τη μη αναγνώριση του χρέους και την έξοδο από το ευρώ, η οποία είναι σίγουρο ότι μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες εποχές τη χώρα και την εργαζόμενη πλειονότητα του πληθυσμού της;
♦ Ή να αφεθεί στη βεβαιότητα ενός κοινωνικού και οικονομικού ολοκαυτώματος μέσα στο ευρώ;
Άρνηση χρέους το στοιχειώδες μέτρο άμυνας
Η επίσημη προπαγάνδα αγωνίζεται να πείσει ότι καλύτερα νεκρός με ευρώ, παρά ζωντανός και με εθνικό νόμισμα. Πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να επιλέξει. Θα τον αναγκάσει η ίδια η κατάσταση. Ό,τι κι αν λένε οι παπαγάλοι των διαπλεκομένων.
Η μόνη πραγματική εναλλακτική λύση είναι η άρνηση της πληρωμής του χρέους, η οποία δεν είναι ένα επαναστατικό μέτρο, αλλά ένα βαθιά λαϊκό δημοκρατικό μέτρο που απαντά όχι μόνο στην αδυναμία της αποπληρωμής του σημερινού δημόσιου χρέους της χώρας, αλλά και στον χαρακτήρα αυτού του χρέους. Είναι ένα στοιχειώδες μέτρο άμυνας μπροστά στη δρομολογημένη καταστροφή.
Η πράξη απέδειξε ότι κανένας άλλος τρόπος δεν υπάρχει για να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος της χώρας και να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεκίνησε με το «θα πληρώσουμε μέχρι και το τελευταίο σεντ» και οδήγησε τη χώρα στην «επιλεκτική πτώχευση». Είναι αποφασισμένη να τη φτάσει έως και στην επίσημη πτώχευση, προκειμένου να διασωθούν οι τράπεζες και οι τοκογλύφοι. Αρκεί να τα βγάλει όλα στο σφυρί.
Οι θιασώτες της αναδιάρθρωσης μπορεί να συνεχίζουν τον χαβά τους, αλλά η πράξη έχει αποδείξει ότι κάθε σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους δεν είναι παρά ένα βήμα πριν από την επίσημη πτώχευση της χώρας. Ιδίως αν αυτό επιχειρηθεί εντός του ευρώ.
Μόνο η μη αναγνώριση – με βάση τις αρχές και τις προτροπές του διεθνούς δικαίου – του δημόσιου χρέους έχει μείνει για να γλιτώσουμε τη χρεοκοπία. Τέλος, η άρνηση πληρωμής του χρέους είναι μόνο η αρχή, η αναγκαία αφετηρία για μια άλλη, ριζικά διαφορετική πορεία, που απαιτεί εδώ και τώρα:
1 Απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς της νέας κατοχής από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ με την κατάργηση του συνόλου των δεσμεύσεων που έχει υπογράψει, αποδεχθεί και νομοθετήσει η κυβέρνηση. Το σύνολο των μέτρων και παρεμβάσεων που έχουν παρθεί από την εποχή που ψηφίστηκε το μνημόνιο τον Μάιο του 2010, πρέπει να καταργηθεί.
2 Άνοιγμα όλων των δημόσιων λογαριασμών του κράτους, ώστε να δούμε τι έγιναν τα λεφτά, τι κρύβουν οι συμβάσεις δανεισμού και ποιος επωφελήθηκε από αυτές.
3 Κατάργηση κάθε έννοιας παραγραφής και ασυλίας για όλους όσοι διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Όποιος, πολιτικός ή επιχειρηματίας, κόμμα ή επιχείρηση, έβαλε χέρι ή συνέργησε στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου θα πρέπει να τιμωρηθεί και η περιουσία του να δημευθεί.
4 Έξοδος από τη ζώνη του ευρώ και επαναφορά εθνικού νομίσματος. Όσο η χώρα βρίσκεται μέσα στην ΟΝΕ είναι σαν τον μελλοθάνατο που περιμένει τη θανατηφόρα ένεση. Είναι εκτεθειμένη σε κάθε είδους πιέσεις, εκβιασμούς και επιδρομές της διεθνούς κερδοσκοπίας. Ενώ λειτουργεί ως αναλώσιμο είδος για τα διευθυντήρια της ευρωζώνης και τους αποικιοκράτες «εταίρους» της.
5 Εθνικοποίηση των μεγάλων τραπεζών, με πρώτη την Τράπεζα της Ελλάδος, για να αποκτήσει ο λαός τον έλεγχο της οικονομίας, να ξεριζώσουμε τον σαράφικο και τοκογλυφικό χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος και να επιβάλουμε αυστηρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.
6 Ανάδειξη του κράτους σε βασικό μοχλό της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας, με πρώτη την εθνικοποίηση των παλιών ΔΕΚΟ, όλων των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών που ιδιωτικοποιήθηκαν. Ένα κράτος που πρέπει να πάψει να αποτελεί φέουδο μιας παρασιτικής οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας η οποία σήμερα κυβερνά τη χώρα.
7 Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από μια γενναία αναδιανομή πλούτου και εισοδημάτων υπέρ των εργαζομένων, των ατομικών παραγωγών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μόνο έτσι μπορεί να ανακάμψει γρήγορα η εσωτερική αγορά και να υπάρξουν σοβαρές επενδύσεις στην παραγωγή.
8 Απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά που της έχουν επιβληθεί. Χρειάζεται επιτέλους η χώρα και ο λαός της να γλιτώσουν από την απομόνωση που βιώνουν εντός της ευρωζώνης και υπό καθεστώς δουλοπαροικίας του χρέους. Πρέπει να ανοιχτούν στη διεθνή ζωή, να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που υπάρχουν μέσα από την αναζήτηση νέων διεθνών ερεισμάτων, επαφών και σχέσεων με όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου, δίχως ανισοτιμίες, καταναγκασμούς, επιβολές και υποτέλειες.
Μεγάλη μάχη για την επιβίωση
Η μάχη που καλείται να δώσει σήμερα ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο μικρομεσαίος, ο επαγγελματίας, ο νέος δεν είναι μόνο ή απλώς της δικής του προσωπικής επιβίωσης. Κανείς δεν μπορεί να τη βγάλει καθαρή από μόνος του. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες. Κανείς δεν μπορεί να γλιτώσει από αυτό που έρχεται. Σήμερα κανένας δεν μπορεί να διασώσει τον βιοπορισμό του δίχως να παλέψει για τη σωτηρία συνολικά της χώρας. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια για το «άσε πρώτα να δούμε τι θα γίνει και ύστερα βλέπουμε». Ή οι εργαζόμενοι και ολόκληρος ο λαός παίρνει την υπόθεση στα χέρια του και αναλαμβάνει δράση για τη διάσωση της χώρας ή θα ζήσουμε καταστάσεις που έχουμε γνωρίσει μόνο στις πιο σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας μας. Ήδη η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πόσα θύματα ακόμη πρέπει να συσσωρευθούν; Πόσοι ακόμη πρέπει να κλάψουν τη δουλειά τους, το μεροκάματο και τη σύνταξή τους, το μέλλον και τα νιάτα τους. Πού πρέπει να οδηγηθεί η χώρα για να αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι; Κάθε ημέρα που αφήνουμε να περνάει τόσο περισσότερο η χώρα βυθίζεται στο απόλυτο τέλμα.
Ο κ. Βενιζέλος, εξαγγέλλοντας τα τελευταία μέτρα, είπε ότι «έχουμε πόλεμο». Το είπε για να φοβίσει, για να επιδείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μη σταματήσει μπροστά σε τίποτε προκειμένου να υλοποιήσει τις εντολές - δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και έτσι μπορεί να ξεστομίζει οτιδήποτε. Το πρόβλημα με τον κ. υπουργό είναι ότι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει τι σημαίνει «έχουμε πόλεμο». Αν γνώριζε, δεν θα μιλούσε έτσι. Αν η εξουσία ξέρει να κάνει πόλεμο, η κοινωνία ξέρει να ανταποδίδει αυτόν τον πόλεμο στη νιοστή δύναμη. Και, δυστυχώς, η εξουσία φαίνεται αποφασισμένη να οδηγήσει την κοινωνία σ’ αυτό το σημείο.
Τι λέτε για την έκθεση της UBS;
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112033173
...ολόκληρη εδώ:
http://www.scribd.com/doc/64020390/xrm45126
το μόνο “ευχαριστώ” για την παρέα του γιωργακη είναι ότι …. γκρέμισε τον καπιταλισμό … άλλωστε το δήλωσε χθες ..χιχχι
ΑπάντησηΔιαγραφή@catmans
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα μου φαίνεται πολύ "ανεξάρτητη" και "αντικειμενική" η έκθεση. Σίγουρα αυτή η Ελβετική(;) τράπεζα δεν έχει χρεόγραφα της Ελλάδας.
Ειδικότερα αν αλλάξεις την οπτική της παρακάτω παραγράφου μπορεί να το αναγνώσεις ως εξής:
Σε αυτό το σενάριο,(της χρεοκοπίας με €) το κατά κεφαλήν κόστος σε μία χώρα σαν την Eλλάδα, εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 9.500 και 11.500 ευρώ για το πρώτο έτος και 3.000 - 4.000 ευρώ για κάθε χρόνο, για τα επόμενα έτη (εις το διηνεκές). Tο συμπέρασμα της UBS αναφέρει ότι το κόστος, σύμφωνα με αυτό τον συλλογισμό, θα ανέλθει σε 40% - 50% του AEΠ τον πρώτο χρόνο, ενώ το νέο νόμισμα (μαλακό € ή €δραχμή) θα υποτιμηθεί αρχικά κατά 60%.
δεν θα επεκταθώ άλλο, προς το παρόν.
και μετά να διορίσουμε όλους τους Ελληνες και τους ξένους στο δημοσιο και τις ΔΕΚΟ, έτσι για να πάει μπροστά ο τόπος!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξιότιμε κύριε Καζάκη
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για την προσπάθεια αφύπνισης που διενεργείται με όποιο μέσον σας διαθέτουν. Παρόλα ταύτα έχω κάποιες απορίες που θα ήθελα να μου απαντηθούν και εξηγούμε: 1) Αν και προσπαθησα να βρώ το Βιογραφικό σας μεσα στο Internet αυτό στάθηκε αδύνατο. Γιατί?
2) Επειδή ολα στην θεωρία ειναι περισσότερο βατά απο οτι η πράξη θα ήθελα να μου απαντήσετε στο ερώτημα. Αν μία κυβέρνηση ή ενας πολιτικός ή ενα νεο κίνημα (ΕΠΑΜ) ας πούμε, βρισκόταν με το πιστόλι στον κρόταφο για να λάβει κάποιες εξέχουσας σημασίας αποφάσεις για την πατρίδα, τι πιστεύεται οτι θα έκανε? Ποιός θα ήταν ο άνθρωπος που θα έπαιρνε την - τίς αποφάσεις αυτές, υπαρχει άραγε? Για να γίνω περισσότερο σαφής σας παρουσιάζω το παράδειγμα : Οι "φίλοι μας" οι ξένοι έρχονται, ή το εχουν κάνει ήδη απο πολυ καιρό, και μας λένε: Καλόπαιδα για ακούστε και αυτό ` ή κάνετε ολα όσα σας λέμε με τον τρόπο που σας τα λέμε ή σας στέλνουμε Τούρκους , Αλβανούς, Σκοπιανούς, Βούλγαρους και σας τα παίρνουν ολα με τις ευλογίες μας. Δηλαδή εκβιασμός και στίς δύο περιπτώσεις. Απλά θα πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ Πολέμου και ήπιας χρεωκοπίας , μαλακου ευρώ ή οτι αλλο τελος πάντων. Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιός ειναι αυτός που θα πάρει μια τέτοια απόφαση? Ξέρετε κάποιον πραγματικά πατριώτη?
Τις αποφάσεις τις παίρνει ο λαός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά που ζούμε τώρα ο λαός έχει
αποφασίσει να τα ανεχτεί.
Με τον ίδιο τρόπο αύριο μπορεί να αποφασίσει
να ζήσει κάτι διαφορετικό.
Οι κυβερνήσεις θα πούνε τα δικά τους,
οι συνελεύσεις θα πούνε τα δικά τους
και τα κινήματα θα πούνε τα δικά τους.
Την απόφαση όμως την παίρνει ο λαός
και αυτός επιβάλει τι τελικά θα γίνει.
κυριε καζακη ωραια αυτα που λες αλλα εγω πρωσοπικα ειμαι 27 χρονων ανεργος και ετσι οπως τα λες θα ειμαι αλλα 10... η μονη λυση δλδ ειναι να αποκοπουμε απο ολη την ευρωπη ? δεν στην λεω γιατι στα πιο πολλα εισαι σωστος . και εγω οικονομολογος ειμαι και σορυ που γραφω ετσι χυμα , αλλα εχω βαρεθει τα παντα , ακομα και στις αγγελιες που στελνω βιογραφικα μου ετσι μιλαω γιατι εχω βαρεθει , ουτε καν που τα διαβαζουν ειμαι σιγουρος... εχω βαρεθει τα παντα . ειμαι σιγουρος οτι μια ζωη θα ζω με τους γονεις μου και την κοπελα μου θα την βλεπω τα σαββατοκυριακα μονο! εκτος και αν ολοι την κανουμε με ελαφρα και αφησουμε την χωρα σε μεταναστες εργατες που τα 5 ευρω μεροκαματο τους φαινονται περιουσια . αυτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. μη νομιζει κανεις οτι εχω και αυτοκτονικες τασεις και τρελαθω... απλα δεν ειμαι καν τρελαμενος ειμαι απογοητευμενος
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΑΓΑΝΚΤΗΣΜΕΝΟΣ, ΣΙΧΤΙΡΓΙΑΣΜΕΝΟΣ-ΣΙΦΙΛΙΑΣΜΕΝΟΣ ΕΙΜΑΙ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΥΧΑΙΟ;
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια μικρη παρακληση: θα ηθελα περισσοτερη λεπτομερεια με αριθμους. Γιατι η αληθεια δεν ειναι μονο θεμα ερμηνειας, υπαρχει και μεσα στους αριθμους ακομα και του Μνημονιου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ακομα και οι αριθμοι δειχνουν (που δειχνουν) οτι ο δρομος αυτος ειναι αδιεξοδος, πρεπει να ειπωθουν για να κλεισουν τα στοματα σε ολα τα παπαγαλακια που εχουν φαγωθει να μιλανε για "αναδιαρθρωση", "μειωση κόστους Δημοσιου", κλπ.
εξαιρετική ανάλυση για άλλη μια φορά κύριε Καζάκη. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ! Είστε ο μόνος που εδώ και μήνες λέτε την αλήθεια στον κόσμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με έχουν κάνει λίγο απαισιόδοξη. Φοβάμαι πως ο λαός δεν έχει ακόμα καταλάβει το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος του και άρα δεν είναι σε θέση να αντιδράσει. Φράσεις όπως "ζώνες αποκλειστικής γερμανικής οικονομικής επιρροής στην Πελοπόννησο" που άκουσα εχθές και ανατρίχιασα, με όλες τις συνέπειές τους, δεν φαίνονται να τους απασχολούν. Ακόμα και οι απαντήσεις σε αυτή τη σελίδα που είναι γραμμένες από ανθρώπους που ενημερώνονται, είναι για 'μένα απογοητευτικές. Πώς λοιπόν θα ανατρέψουμε την προαποφασισμένη πορεία της χώρας όταν αποτελούμε τη μειοψηφία;
Βρες ακομα πιο μπροστα, αν βεβαια στο επιτρεπουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυνατά κ Καζάκη μην τους αφήνεις περιθώρια. Αν θέλουν να σε αντικρουσουν να σε καλέσουν σε τηλεοπτικό κανάλι μαζί με τους αναλυτές και αναλογιστές τους να βγάλουμε συμπεράσματα ....οχι γλάστρα ε ας αφήσουν τα κόλπα . Λέγε εσύ και εμείς μαθαίνουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια κύριε Καζάκη για τις θέσεις σας που με εκφράζουν απόλυτα...είστε ίσως ο μόνο που μπορεί να φωτίσει τους Έλληνες
ΑπάντησηΔιαγραφήΚε Καζάκη αν κάποιος έχει ευρώ στο σπίτι του και γίνει πτώχευση με είσοδο σε κάποιο νέο νόμισμα οφελείται; Αν έχει λίρες σπίτι του συμφέρει. Δηλαδή αν έχω ας πούμε 5000 Ευρώ στην τράπεζα συμφέρει να τα έχω σπίτι, να τα κάνω λίορες ή κάτι άλλο; Με ρωτούν πολλοί φίλοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ.
@ Kostas Pap
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταλαβαίνω οτι κανείς (ούτε εγώ!) δε θέλει να δει τις οικονομίες του να χάνονται αλλά, αν η χώρα πτωχεύσει με στάση πληρωμών στο εσωτερικό, δεν πιστεύω οτι το συνάλλαγμα θα σώσει κανέναν. Οι συνθήκες στις οποίες θα περιέλθει η χώρα θα είναι τέτοιες που οι όποιες οικονομίες του καθένα δεν θα αναιρούν το γεγονός οτι θα πρέπει να ζήσει περιτριγυρισμένος από τη φτώχεια και την αθλιότητα, σε μια χώρα που δεν αξίζει πια να ζεις. Κατά τη γνώμη μου, η μόνη σωτηρία είναι, ο καθένας προσωπικά -και όλοι μαζί- να αναλάβει την ευθύνη της χώρας του και του μέλλοντός του.
Όταν η οικονομία καταρρεύσει, παίρνοντας μαζί της τον τρόπο ζωής και όλα όσα μας έκαναν να αναγνωρίζουμε την Ελλάδα σαν τη χώρα μας, θα πρέπει να αποφασιστεί πώς η χώρα θα ανακάμψει. Θα συνεχίσουμε στο γνωστό, σαθρό, παγκόσμιο μοντέλο, όπου κύκλοι σχετικής ευημερίας θα ακολουθούνται πάντα από βαθιά ύφεση, άγρια φτώχεια και οπισθοδρόμηση στις κοινωνικές κατακτήσεις, και που ο λαός κυβερνάται από μια κοινοβουλευτική ολιγαρχία, η οποία δεν υποχρεούται να απαντήσει σε καμία ανώτερη αρχή;
Ή θα διεκδικήσουμε, επιτέλους, τον ενεργό ρόλο που δικαιούμαστε στην επιλογή της πορείας που θα ακολουθήσει η χώρα μας; Η υπόσχεση της ματαπολίτευσης για λαϊκή κυριαρχία ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε. Ίσως ήρθε η ώρα να την απαιτήσουμε, αν μη τι άλλο, από ένστικτο αυτοσυντήρησης.
Αυτά που γράφω ίσως φαίνονταν ανούσια (γραφικά;) μέχρι πρίν δύο - τρία χρόνια, που υπήρχε ακόμη η ψευδαίσθηση της καλοπέρασης και της (σχετικά) εύρυθμης λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Για τους περισσότερους δεν υπήρχε κάτι έναντι στο οποίο θα έπρεπε αναλάβουμε δράση. Σήμερα, που το σύνολο του λαού πλήττεται από τα δεινά που όλοι ξέρουμε (μείωση εισοδήματος, ανεργία, αβεβαιότητα, ληστρικές φοροεπιδρομές), αποκαλύπτονται οι περιορισμοί του πολιτεύματος, το οποίο δεν προβλέπει τη συμμετοχή μας στην εύρεση της λύσης των προβλημάτων μας, αλλά μας στερεί και το δικαίωμα να προστατευτούμε από το κράτος, που έχει μετατραπεί από υπηρέτης του πολίτη στον μεγαλύτερό του δυνάστη.
Το βέβαιο είναι οτι με την πορεία που επιλέχτηκε για τη χώρα εξυπηρετούνται συμφέροντα, όχι όμως του λαού της χώρας. Και τώρα, ο χείμαρος της ιστορίας έρχεται προς το μέρος μας. Θα μείνουμε ακίνητοι και θα μας παρασύρει το ρεύμα, ή θα κάνουμε το αδιανόητο και θα παλέψουμε για τη σωτηρία μας; Θα αφήσουμε την τύχη μας στους ειδικούς που κυβερνούν, ακολουθώντας τυφλά τις οδηγίες τους και ελπίζοντας, ή θα γίνουμε εμείς η δύναμη που δίνει μορφή στη χώρα μας;
Η καλύτερη αρχή θα ήταν να απαιτήσουμε άρνηση του χρέους -που καταπίνει το εθνικό εισόδημα- και αναθεώρηση του συντάγματος, με συμμετοχή των πολιτών στη συγγραφή του. Αν αυτό σας φαίνεται ουτοπία, στην Ισλανδία αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα: ο ισλανδικός λαός απαίτησε και πέτυχε διαγραφή του χρέους και συντάσσει τώρα το δικό του σύνταγμα, που εύχομαι να είναι βασισμένο στις αρχές της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και που ο τόπος τους θα είναι χώρα - και όχι αγορά, και οι κάτοικοι θα θεωρούνται πολίτες - και όχι καταναλωτές. Εγώ πάντως έτσι θα ήθελα να είναι το δικό μου σύνταγμα.
Ξέρω, Kostas Pap, οτι δεν είναι αυτή η απάντηση που περιμένετε. Ήθελα όμως να σας δώσω μία άλλη προοπτική. Απέναντι στο "πώς μπορώ να επιβιώσω στο μέλλον που μου επιβάλλουν", εγώ προτάσσω το "πώς μπορούμε να γίνουμε η δύναμη που δίνει μορφή στο μέλλον". Ελπίζω να σας έδωσα αφορμή για σκέψη και εύχομαι να βρείτε και την απάντηση στην ερώτησή σας.
ΚΥΡΙΕ ΚΑΖΑΖΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΜΥΑΛΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΧΩΡΑ
ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΡΩ
ΒΕΒΑΙΑ Η ΦΩΝΗ ΣΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΛΑΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ Η ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΛΕΕΙ :ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΣΗΚΟΝΟΜΑΣΤΕ.ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΑΠΈΞΩ
ΟΤΑΝ ΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΔΙΑΛΕΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΤΥΧΑΙΑ
ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ
ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ
ΟΙ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ ΕΒΛΕΠΑΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΤΗΓΑΤΖΗΔΕΣ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ
Ο ΑΝΕΡΓΟΣ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗ,Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΚΑΘ'ΕΞΗΣ
ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΨΗΦΙΖΑ,ΝΑ ΠΑΙΡΝΑΓΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΤΡΑ Η ΝΔ.ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ;
http://uk.reuters.com/news/pictures/slideshow?articleId=UKRTR2REV6#a=1
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.facebook.com/pages/%CE%A8%CE%B7%CF%86%CE%AF%CE%B6%CF%89-%CE%91%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8C-%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%9C%CE%B5%CF%84%CF%83%CF%8C%CE%B2%CE%B9%CE%BF-%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%95%CE%9C%CE%A0/249295495108772
ΑπάντησηΔιαγραφή@ epiviosi-
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπάμαι που έχετε αυτή τη γνώμη για τον εαυτό σας και τους συμπατριώτες σας. Αν κανείς δεν ξεσηκώνεται, τότε ποιοί είναι αυτοί (εγώ!) που "δεν πληρώνουν"; Ποιοί ήταν αυτοί στο Σύνταγμα (εγώ!) που έφαγαν το ξύλο και τα δακρυγόνα; Οι γιατροί της Ιατρικής Αλληλεγγύης που προσφέρουν δωρεάν περίθαλψη στους άνεργους, και αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους; Το κίνημα πολιτών (κίνηση 136) στη Θεσσαλονίκη, που σκοπεύουν να αγοράσουν την εταιρία ύδρευσης που ιδιωτικοποιείται, σας φαίνεται για μηδενική αντίσταση;
Το οτι ο καθένας κοιτάει να προστατεύσει τα συμφέροντά του, μην το καταδικάζετε. Κάποια στιγμή όλα τα συμφέροντα ευθυγραμμίζονται και τότε έρχεται η αλλαγή. Εγώ βλέπω το λαό ως μια λειτουργία ενός πληθυσμού ετερόκλητων στοιχείων και συμφερόντων. Μια λειτουργία που ενεργοποιείται όταν παρουσιάζεται μια κοινή διεκδίκηση γύρω από την οποία μπορούν όλα τα ετερόκλητα άτομα και συμφέροντα να συσπειρωθούν, να αναδυθούν ως λαός που διεκδικεί από αυτούς που τον κυβερνούν.
Αν κοιτάξετε γύρω σας, θα δείτε οτι υπάρχουν πολλές μικρές δράσεις πολιτών.
Μην απογοητεύεστε λοιπόν και προσπαθείστε να συμμετάσχετε σε κάποια από αυτές. Αν έχετε τη θέληση, σας χρειαζόμαστε. Οι δυνάστες μας μπορούν να μας χτυπήσουν πολλές φορές, εμείς όμως χρειαζόμαστε να τους ανατρέψουμε μόνο μία. Που θα πάει…
Υ.Γ. Στην ετικέτα του διαδικτύου, η γραφή με κεφαλαία γράμματα θεωρείται αγένεια. Είναι σαν να φωνάζετε στον συνομιλητή σας. Just to know :-)
"Εγώ βλέπω το λαό ως μια λειτουργία ενός πληθυσμού ετερόκλητων* στοιχείων και συμφερόντων."
ΑπάντησηΔιαγραφή"Υ.Γ. Στην ετικέτα του διαδικτύου, η γραφή με κεφαλαία γράμματα θεωρείται αγένεια. Είναι σαν να φωνάζετε στον συνομιλητή σας. Just to know :-) "
ετερόκλητες "γλώσσες" σε μιά, πολύ ευγενικού ύφους, γραφή!
Just to know :D
φιλικά πάντα
@ gtroza
ΑπάντησηΔιαγραφήετικέττα (η) : μικρά επιγραφή […] // εθιμοτυπία: "άνθρωπος της ετικέττας"
"ΠΡΩΪΑΣ", Λεξικόν Νέας Ελληνικής Γλώσσης (Βραβείον Ακαδημίας Αθηνών).
Το λεξικό είναι λίγο παλιό και η ορθογραφία της λέξης έχει αλλάξει από τότε, το νόημα όμως παραμένει ίδιο. Ευχαριστώ πάντως για το σχόλιο και την καλή διάθεση! :-)
επίσης
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ 2012-2018
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο παρακάτω άρθρο ταιριάζει πολύ καλά σε αυτό εδώ, γιατί ισχυρίζονται ότι έρχεται σύντομα η πραγματική κρίση
http://diktyoellinwn.wordpress.com/2011/08/21/%CE%B7-%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%83-2012-2018/
Πως το εννοούν αυτοί;
H
Ομάδα Έψιλον Έψιλον ΕΥ
Λίγο πριν τον αφανισμό σας και τον χαμό σας. Οι μέρες που σας πομένουν μιάσματα τις Ελλάς είναι 1o4-03:59:09. Όλοι θα καείτε όλη θα χαθείτε. Θα χάσετε τα πάντα.
http://diktyoellinwn.wordpress.com/2011/07/10/%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%AD%CF%88%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CE%AD%CF%88%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CF%85/
Συμφωνώ κε Καζάκη και ευχαριστώ που δίνετε τα φώτα σας. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας. Η βλάκεία είναι ανίκητη. Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος του λαού δεν ενδιαφέρεται ούτε για την πολιτική, ούτε γιά την οικονομία (το βλέπω στην καθημερινότητά μου) και αφού η γνώση είναι δύναμη, η άγνοια είναι αδυναμία. Νοιώθουν την "κρίση" ως καιρικό φαινόμενο, άγονται και φέρονται, φοβούνται κάθε τι που λένε απλοί άνθρωποι σαν εσάς και εμένα (στον κύκλο μου) και αντιθέτως εμπιστεύονται περισσότερο κάποιους που βλέπουν στην τηλεόραση, κουστουμάτους και χλιδάτους, μόνο επειδή τους ζηλεύουνε (την εικόνα τους).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα παραπάνω που με απογοητεύουνε, δεν με αποτρέπουν από την προσπάθεια. Θα προσπαθήσω όσο μπορώ και μόνος και με το ΕΠΑΜ και δεν ξέρω με ποιούς άλλους. "Live for nothing, or die for something". Από αγάπη γιά το θαύμα της ζωής, γιά το παιδί μου, για όλους όσους αγαπώ είτε τους γνωρίζω είτε όχι.
http://www.youtube.com/watch?v=M6h4NRHSW6s
ΑπάντησηΔιαγραφή