Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Τελικά για ποιούς δουλεύει το σημερινό ΚΚΕ;

Οφείλω να ομολογήσω ότι έκανα λάθος για το ΚΚΕ. Έκανα λάθος όταν επίμονα ζητούσα από την ηγεσία του να μας εξηγήσει το "πώς" μπορεί η Ελλάδα να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να συντριβεί η κατάσταση του λαού. Και μάλιστα χωρίς πρώτα και κύρια να φύγουμε από το ευρώ και την ευρωζώνη.

Και κάναμε λάθος γιατί, όπως μας υπέδειξε πρόσφατα ένας σ/φος, η ΚΕ του ΚΚΕ μέσα στη σοφία της έχει ανακαλύψει πώς να τετραγωνίσει τον κύκλο! Μάλιστα κύριοι. Έχει βρει τον τρόπο για να γλυτώσουμε από την ΕΕ, να διαγράψουμε το χρέος και να ευημερίσει ο λαός. Έχει βρει τις προϋποθέσεις για να γίνουν όλα αυτά.


Δείτε τι αναφέρει η ΚΕ του ΚΚΕ σε απόφασή της στις 21 Σεπτεμβρίου 2015: Το ΚΚΕ "έκανε προσπάθεια να προβάλει την εναλλακτική πρόταση εξουσίας που μπορεί να οδηγήσει στον πραγματικά διαφορετικό, όχι μόνο εναλλακτικό, αλλά ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο, για ολοένα διευρυνόμενη λαϊκή ευημερία. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις (υπογράμμιση του ΔΚ)για έξοδο από την ΕΕ, προς όφελος του λαού, για μονομερή διαγραφή του χρέους και λύτρωση από τη μέγγενη των αγορών του κεφαλαίου. Σ' αυτόν το δρόμο ο λαός μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα, να διεκδικήσει βελτίωση της ζωής του."

Οφείλω λοιπόν να ζητήσω ταπεινά συγνώμη. Η ηγεσία του ΚΚΕ έχει ανακαλύψει όχι μόνο το πώς μπορούμε να φύγουμε από την ΕΕ - όχι όμως και από το ευρώ - να διαγράψουμε το χρέος και να λυτυρωθούμε από τη μέγγενη των αγορών κεφαλαίου, αλλά και πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε "ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο, για ολοένα διευρυνόμενη λαϊκή ευημερία...". Που; Μα ΕΝΤΟΣ της ΕΕ!

Πρώτα λοιπόν το ΚΚΕ θα οικοδομήσει ΕΝΤΟΣ της ΕΕ τον "ανώτερο τύπο οργάνωσης", που ονειρεύεται, πρώτα θα καταργήσει την καπιταλιστική ιδιοκτησία με ευρώ και ευρωδιευθυντήριο και μετά θα λυτρωθούμε απ' όλα αυτά. Έτσι είναι, αν έτσι πιστεύει η ΚΕ του ΚΚΕ.

Ας σοβαρευτούμε. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να χαντακώσει κανείς το αίτημα της εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ; Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να χαντακώσει κανείς το αίτημα της διαγραφής του χρέους; Είναι μια πολύ παλιά τεχνική συνθηκολόγησης με τον εχθρό. Αντικαθιστάς τα άμεσα αιτήματα και τους σημερινούς όρους για την επίτευξη τους, διαμέσου της ενότητας και του αγώνα του λαού, με τον δικό σου ιδεοληπτικό τελικό στόχο και ησυχάζεις.

Κι έτσι τα 'χεις όλα. Προδοσία με αριστερό, κομμουνιστικό περιτύλιγμα. Όπως ακριβώς συνέβη και στην παλιά κατοχή, όταν οι πράκτορες της κομαντατούρ σαν τον Τυρίμο, εγκαλούσαν το ΕΑΜ και τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού από ταξική και σοσιαλιστική σκοπιά.

Μόνο που τότε για τους κομμουνιστές του ΚΚΕ ήταν αυτονόητο και διαχρονικό το ρητό του Φρ. Ένγκελς: "Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική μεταρρύθμιση όσο η κυριαρχία δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στο έθνος. δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία εφ 'όσον οι αρχές του συντάγματος του 1793 δεν έχουν γίνει πραγματικότητα."[1] 

Η αναφορά είναι για το Σύνταγμα της Γαλλικής Δημοκρατίας που εγκρίθηκε από τη Συντακτική Συνέλευση κατά τη διάρκεια της επαναστατικής εξουσίας των Ιακωβίνων και συνιστούσε το πιο δημοκρατικό από τα αστικά συντάγματα του 18ου και 19ου αιώνα. Κι αυτό γιατί θεμελίωνε την πιο πρωθημένη μορφή αστικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, μέσα από την κατοχύρωση της ελευθερίας του ατόμου, της συνείδησης, της έκφρασης δια του Τύπου, της υποβολής αναφορών, της νομοθετικής πρωτοβουλίας από τον ίδιο το λαό, το δικαίωμα στη δημόσια εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια σε περίπτωση αδυναμίας, καθώς και το δικαίωμα της αντίστασης εναντίον της καταπίεσης από την εξουσία.

Να γιατί ήταν αυτονόητη για τους κομμουνιστές του ΚΚΕ της παλιάς κατοχής η ανάγκη για εθνική απελευθέρωση και λαοκρατία μέσα από μια παλλαική οργάνωση όπως το ΕΑΜ. Να γιατί η εκπόρθηση του ΚΚΕ από τους πράκτορες του κατακτητή εκείνη την εποχή απέτυχε. Παρ' όλα τα στραβά και τα ανάποδα που διέκριναν το ΚΚΕ τότε.

Κάτι που το κατάφεραν σήμερα. Βλέπετε δεν υπάρχουν πια στο ΚΚΕ και πρωτίστως στην ηγεσία του, κομμουνιστές σαν εκείνης της εποχής. Υπάρχουν μόνο φοβισμένα ανθρωπάκια, μια "αγέλη ηλιθίων", όπως έλεγε ο Ένγκελς όταν αυτός κι ο Μαρξ αποχωρούσαν αηδιασμένοι από το κόμμα τους, την Ένωση Κομμουνιστών, το οποίο είχε καταντήσει περίπου σαν το ΚΚΕ σήμερα:  "Και τι σχέση μπορεί να έχουμε εμείς, που φτύνουμε τη δημοτικότητα, που δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με τους εαυτούς μας αν τυχόν και δούμε ότι αυξάνεται η δημοτικότητά μας, με ένα ‘κόμμα’, δηλαδή με μια αγέλη ηλιθίων που ορκίζονται στο όνομά μας επειδή νομίζουν ότι ήμαστε από την ίδια πάστα με δαύτους; Αλήθεια, δεν χάνουμε τίποτε αν πάψουμε να αποτελούμε πλέον την ‘ορθή και κατάλληλη έκφραση’ των αγράμματων κοπρόσκυλων με τους οποίους συχνωτιστήκαμε τα τελευταία χρόνια… "[2]

Κάποτε ο Λένιν, λίγο πριν τον θάνατό του, προειδοποιούσε εμφατικά τους συντρόφους του: «Εάν ξεφορτωθείτε όλους τους ευφυείς αλλά ελάχιστα υποταχτικούς ανθρώπους και κρατήσετε μόνο τους υποταχτικούς ηλίθιους, είναι απολύτως σίγουρο ότι θα φέρετε την καταστροφή στο κόμμα.»[3] Οι σύντροφοί του δεν τον άκουσαν κι έτσι με τα χρόνια τα κομμουνιστικά κόμματα μετατράπηκαν σε μηχανισμούς μαζικής παραγωγής υποταχτικών ηλιθίων. Ιδίως σε συνθήκες πολιτικής ομαλότητας. Ιδανικό περιβάλλον για την επικράτηση μιας άκρως ιδιοτελούς γραφειοκρατικής κάστας που έμαθε να ζει παρασιτικά από το κίνημα και όχι για το κίνημα.

Η εξάρτηση από την χρηματοδότηση του αστικού κράτους και τα δάνεια ήταν απλά η λογική συνέπεια. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερο αβαντάζ για μια πουλημένη, πλήρως εξαρτημένη ηγεσία, για έναν αλωμένο κομματικό μηχανισμό, από το να διαθέτει υποταχτικούς ηλίθιους για κομματικά μέλη και οπαδούς που διακρίνονται για την θρησκόληπτη σχέση τους με το «κόμμα».

'Αλλωστε ο καλύτερος τρόπος για να μπορούν οι ηγεμόνες διαχρονικά να εκπορθούν την κυβέρνηση, το κράτος, το κόμμα, έχει αναλυθεί από την εποχή του Μακιαβέλι: "Αυτός που επιθυμεί ή επιχειρεί να μεταρρυθμίσει την κυβέρνηση ενός κράτους, και επιθυμεί να την αποδεχθούν και να διατηρηθεί προς ικανοποίηση όλων, πρέπει τουλάχιστον να διατηρήσει την ομοιότητα με τις παλιές μορφές. έτσι ώστε να μπορεί να φαίνεται στους ανθρώπους ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στους θεσμούς, ακόμη και αν στην πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετικοί από τα παλιά."[4]

Βάλτε στη θέση του 'κράτους', τη λέξη 'κόμμα' και τότε έχετε τον τρόπο με τον οποίο έχει αλωθεί σήμερα το ΚΚΕ από τους πράκτορες του καθεστώτος. Η δουλειά τους είναι ίδια μ' εκείνη του Τυρίμου παλιά. Κρατάνε τη φάτσα και τα σύμβολα του ΚΚΕ ώστε να λειτουργούν ως Πέμπτη Φάλαγγα, υιοθετόντας με όλα τα απάραιτητα ταξικά και σοσιαλιστικά πρόσημα το δια ταύτα της άρχουσας τάξης.

Κι έτσι σε μια εποχή που προέχει το πατριωτικό καθήκον, η κατάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και της δημοκρατίας από τον ίδιο τον λαό, αυτοί διεξάγουν τον ίδιο ταξικό και προδοτικό αγώνα εναντίον των εθνικοαπελευθερωτικών αιτημάτων, με τις υπόλοιπες επίσημες δυνάμεις του δοσιλογισμού. Συχνά με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα.



[1] Collected Works, vol. 6, σ. 363
[2] Επιστολή του Φ. Ένγκελς στον Κ. Μαρξ, 13/2/1851. K. Marx & F. Engels, Collected Works, vol. 38, Moscow: Progress Publishers, 1982, σ. 289-291.
[3] Το απόσπασμα αυτό αναφέρεται στην τοποθέτηση του Μπουχάριν στο 6ο συνέδριο της ΚΔ και περιλαμβάνεται στα Στενογραφημένα πρακτικά του VI συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς, τόμος Ι, Μόσχα-Λένινγκραντ: Κρατικό Εκδοτικό, 1929, σελ. 614
[4] Niccolò Machiavelli, The Prince and the Discourse s, New York: Modern Library, 1950, σ. 182.

7 σχόλια:

  1. Διανοούμενος τέτοιου επιπέδου και διαμετρήματος και να μην καταλάβεις ότι το ΚΚΕ εννοεί πως για την έξοδο από την ΕΕ, τη διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση και τα άλλα πρέπει η εργατική τάξη, η Λαϊκή Συμμαχία και το ΚΚΕ να πάρουν πρώτα επαναστατικά την εξουσία; Τι να πω. Και οι ύβρεις δεν ταιριάζουν σε διανοούμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με άλλα λόγια, η ηγεσία του ΚΚΕ θεωρεί ότι η εργατική τάξη (ποιά είναι αυτή, συνιστά άλλο ζήτημα) θα κατακτήσει την εξουσία πρώτα εντός (επαναλαμβάνω: ΕΝΤΟΣ) της Ευρωπαικής Ένωσης, θα καταλύσει την καπιταλιστική ιδιοκτησία, κοκ, πρώτα ΕΝΤΟΣ της ΕΕ και ύστερα θα μας βγάλει από δαύτην. Να με συγχωρείς, αλλά το διανοητικό μου επίπεδο δεν μου επιτρέπει να αντιληφθώ το "πώς". Ούτε βέβαια και σε τι διαφέρει η θέση αυτή από την παλιά γνωστή θέση του ευρωκομμουνισμού περί "ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", που κι αυτός θεωρούσε ότι ΕΝΤΟΣ της θα μπορούσε να πετύχει τον σοσιαλισμό. Το ΚΚΕ παλευε ενάντια σ' αυτή την αντίληψη επί δεκαετίες. Μέχρι που ήρθε στα πράγματα πρώτα η Παπαρήγα και ύστερα ο Κουτσούμπας.
      Όσο για τις ύβρεις δεν θα ρωτήσω που τις είδες. Χαμένος κόπος.

      Διαγραφή
    2. Οταν εγινε η Οκτωβριανή επανασταση είχε παψει η ρωσία να είναι καπιταλιστική......... κατα την λογική του αρθρογράφου/
      Ως πότε θα ακούμε αρλούμπες
      Το ΚΚΕ ετσι και αλλιώς εξαρχής και πολύ σωστά μας είπε είπε τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και που θα καταλήξει και τι θα γίνει
      Αντίθετα όταν έχεις την αυταπάτη ότι θα αλλάξεις την Ε.Ε
      όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχεις .
      Ας πάνε τώρα στις συγκεντρώσεις στήριξης του του ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί όπως ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΕΠΑΜ για να κουνάνε τα σημαιάκια τους -*όπως έκαναν μέχρι το δημοψήφισμα-, συντηρώντας τις μικροαστικές τους αυταπάτες για του τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΄και ας αφήσουν τα ψευτίκα τα λόγια τα μεγάλα

      Διαγραφή
    3. Προφανώς εκτός από τραγικό έλλειμμα σκέψης, υπάρχει και τραγικό έλλειμμα γλώσσας εκεί στο Τυριμοκωμείο του Περισσού. Όταν λέει η ΚΕ ότι προϋπόθεση διαγραφής του χρέους και εξόδου από την ΕΕ είναι η κατάλυση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, τι σημαίνει; Όποιος δεν έχει βλάβη στον εγκέφαλο καταλαβαίνει ότι πρώτα θα κατακτηθεί η κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής - δηλαδή ο ανεπτυγμένος σοσιαλισμός - και ύστερα θα διαγραφεί το χρέος και φύγουμε από την ΕΕ. Τι σημαίνει αυτό θα τους έχοντας νου και γνώση; Σημαίνει ότι εντός της ΕΕ (πώς και πού ποιές συνθήκες, άγνωστο) θα κατακτηθεί ο ανεπτυγμένος σοσιαλισμός με κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και ύστερα θα γίνουν όλα τα άλλα. Ότι έλεγαν δηλαδή οι οποαδοί του ευρωκομμουνισμού στη δεκαετία του '70 και '80.
      Όσο για την Οκτωβριανή, ας θυμηθούμε λίγο αυτόν το ρεφορμιστή τον Λένιν. Τι πρόγραμμα πρότεινε για την μπολσεβίκικη εξουσία; Κρατικό καπιταλισμό. Ο Λένιν μιλούσε για διαδικασία μετάβασης από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό με σοβιετική εξουσία υπό καθεστώς κρατικού καπιταλισμού. Δεν ήταν ούτε πράκτορας, ούτε Τυρίμος για να πει ότι η διαγραφή των τσαρικών χρεών και η ήττα του ιμπεριαλισμού προϋποθέτουν την κατάλυση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και την επιβολή της κοινωνικής. Έλεος, πια με τους βλαμμένους εκ Περισσού.

      Διαγραφή
    4. Όσο για την παπαγαλεία περί δικαίωσης του ΚΚΕ για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν απαιτούμε από τους βλαμμένους εκ Περισσού να ξέρουν τις θέσεις μας, αλλά υπάρχει καταγγελία και καταγγελία. Υπάρχει η καταγγελία του πράκτορα που θέλει να σπείρει την ηττοπάθεια και την αποστράτευση και υπάρχει και η καταγγελία που δεν αποτρέπει όμως τον αγώνα. Η πρώτη αφορά εκείνους π.χ. που κατήγγειλαν το ΟΧΙ του Μεταξά, μιλώντας για εξαπάτηση των μαζών και ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Τελείως τυχαία οι περισσότεροι από δαύτους λειτούργησαν ως πράκτορες πρώτα της ειδικής ασφάλειας και ύστερα της κομαντατούρ. Υπήρχε όμως και η στάση των κομμουνιστών της ακροναυπλίας και του Ζαχαριάδη που είδαν τις δυνατότητες να μετεξελιχθεί το ΟΧΙ του Μεταξά σε ΟΧΙ του λαού και το αγκάλιασαν. Το ΟΧΙ του λαού προδώθηκε, αλλά χάρις στη στάση αυτών των κομμουνιστών γεννήθηκε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που σήμερα καταγγέλουν και συκοφαντούν οι Τυρίμοι του Περισσού.

      Διαγραφή
  2. ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΚΥΡΙΕ ΚΑΖΑΚΗ...αλλα το ΚΚΕ ετοιμαζει τον αγωνα για κατακτησεις των εργαζομενων...επετυχε πολλα...δεν φταιει αυτο επειδη οι ανθρωποι δεν ειναι ετοιμοι για αγωνα ολοκληρωτικο ...ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ...διδασκετε στον κοσμο να αγωνιστει μαζι σας για κατακτησει αυτα που εχασε.....αλλα με ποιον τα κατακτησε;αυτο οφειλετε να το ομολογησετε.....ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ ΤΟ ΚΚΕ φιλε καζακη...ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΣ...ΕΙΜΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ....ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΛΗΘΙΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΕΜΠΛΕΞΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...αποδειξτε μας οτι ειστε δυνατοι....και γω παλι μαζι σας θα ειμαι...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ...ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή