Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Μια πολύ περίεργη "άλυτη εξίσωση" παρουσίασε ο κ. Τσίπρας


Ο κ. Τσίπρας παρουσιάζοντας χθες το οικονομικό-κυβερνητικό του πρόγραμμα δήλωσε σχετικά με την δανειακή σύμβαση και το χρέος: «Αμέσως μετά την ακύρωση του Μνημονίου, η νέα κυβέρνηση θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους και θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη βιώσιμη αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους της χώρας θα αναζητήσει ευρωπαϊκή λύση. Χωρίς κοινή ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του συσσωρευμένου χρέους και της χρηματοδότησης της ανάπτυξης, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει ταυτόχρονα τη δημοσιονομική προσαρμογή και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την πληρωμή των τόκων για το συσσωρευμένο χρέος, και τη χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων και δημοσίων πολιτικών. Πρόκειται για μια άλυτη εξίσωση. Για αυτό και θα διεκδικήσουμε νέα αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη δραστική μείωσή του, ή ένα μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμών των τόκων, έως ότου διαμορφωθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας. Το ύψος εξυπηρέτησης του χρέους θα πρέπει, επίσης, να συνδεθεί με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (ρήτρα ανάπτυξης).»
Αυτά ήταν όλα κι όλα όσα ακούσαμε χθες για το δημόσιο χρέος. Μάλιστα περιμέναμε μήπως και ο καθ’ ύλην αρμόδιος κ. Δραγασάκης πει τίποτε περισσότερο, αλλά εις μάτην. Δεν είπε κουβέντα. Ούτε λέξη. Λες και η δανειακή σύμβαση με το δημόσιο χρέος αποτελεί ένα εντελώς δευτερεύων θέμα, ένα αγκαθάκι στα πισινά της χώρας το οποίο δεν πρέπει να μας απασχολεί και πολύ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η εξυπηρέτηση ενός μη βιώσιμου δημόσιου χρέους αποτελεί το Νο 1 πρόβλημα της οικονομίας και της χώρας ως σύνολο. Αν δεν αντιμετωπιστεί συγκεκριμένα, άμεσα και αποτελεσματικά ότι κι αν πει κανείς κατόπιν για τα δημοσιονομικά, την ανάπτυξη, τα κοινωνικά, είναι απλώς ανέξοδες φλυαρίες.
Αυτός είναι και ο λόγος που προσωπικά δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά το λεγόμενο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται απλά για διακηρύξεις προεκλογικού χαρακτήρα απ’ όπου λείπει το βασικό συστατικό: πώς και με ποιον τρόπο θα γλυτώσει η χώρα και οι εργαζόμενοι από το άγος του δημόσιου χρέους. Είναι σαν να θέλεις να κυβερνήσεις ένα πλοίο που έχει εκτεταμένο ρήγμα στα ύφαλα και μπάζει νερά, αλλά εσύ ασχολείσαι με την κατάσταση στα καταστρώματα. Φρόντισε πρώτα απ’ όλα να στεγανοποιηθεί το πλοίο και μετά έχεις όλο τον χρόνο να ασχοληθείς με την κατάσταση των επιβατών. Αυτό λέει η κοινή λογική.
Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι ότι ο τρόπος που θέτει ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του το ζήτημα του δημόσιου χρέους, υποδηλώνει ότι δεν γνωρίζουν το ζήτημα, δεν ξέρουν τι να κάνουν μ’ αυτό και το μεταθέτουν στον από μηχανής θεό, στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Τι μας λένε; Χωρίς «κοινή ευρωπαϊκή λύση» το πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους είναι «μια άλυτη εξίσωση»! Είναι μια «άλυτη εξίσωση» μόνο αν έχει κανείς αποκλείσει εξαρχής την μονομερή διαγραφή μέρους ή όλου του δημόσιου χρέους προς τους ξένους δανειστές. Κι αυτό το κάνει κανείς μόνο όταν συντρέχουν δυο πιθανοί λόγοι: (α) Είτε σε έχουν τρομοκρατήσει οι δανειστές με τις φλυαρίες τους περί αντιποίνων. (β) Είτε δεν θες με τίποτε να τα βάλεις με την ολιγαρχία που επωφελείται από την διαχείριση του χρέους. Μόνο αυτούς τους δυο λόγους αναγνωρίζει η σχετική βιβλιογραφία για την περίπτωση που μια κυβέρνηση, ή ένα κράτος αρνείται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες ενάντια στους δανειστές του.[1] Τι από τα δυο συμβαίνει με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;  
Κι εδώ μπαίνει το ερώτημα: ποια «κοινή ευρωπαϊκή λύση» επιδιώκει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Μέχρι τώρα η μόνη «κοινή ευρωπαϊκή λύση» που προωθείται μέσα στην ευρωζώνη και την ΕΕ είναι τα μνημόνια σε συνεργασία με το ΔΝΤ, καθώς και ο μηχανισμός στήριξης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, του οποίου η λειτουργία από τον Ιούλιο του 2012 προβλέπει την τυπική και ουσιαστική μετατροπή της χώρας που εντάσσεται σ’ αυτό, σε ευρωπαϊκό προτεκτοράτο. Τι θέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτήν την «κοινή ευρωπαϊκή λύση» και κυρίως για την λειτουργία του ΕΜΣ; Την αναζητούμε χωρίς να την βρίσκουμε.
Έστω όμως ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει μια άλλη, ριζικά διαφορετική «κοινή ευρωπαϊκή λύση» από την κυρίαρχη. Πολύ ωραία. Δεν θα έπρεπε να την μάθουμε κι εμείς οι κοινοί θνητοί; Δεν θα έπρεπε να μας πει τα βασικά της στοιχεία, ώστε να κρίνουμε πόσο ρεαλιστική είναι; Και τέλος πάντων πόσο καιρό υπολογίζει η ίδια ότι θα της πάρει για να την πετύχει; Εβδομάδες, μήνες, χρόνια; Και μέχρι να την πετύχει τι θα κάνει με την εξυπηρέτηση του χρέους; Θα εξακολουθήσει να πληρώνει, ή θα κάνει παύση πληρωμών;
Το μόνο που λέει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα διεκδικήσει μια «νέα αναδιαπραγμάτευση του χρέους». Τι σημαίνει αυτό το «νέα»; Μήπως, αυτό που έχει στο μυαλό της είναι να προτείνει στους Ευρωπαίους δανειστές ένα νέο PSI; Γι’ αυτό αποδέχεται την δανειακή σύμβαση και απορρίπτει μόνο του «επαχθείς όρους» της; Αλήθεια, ποιοι είναι οι «επαχθείς όροι» της πρόσφατης δανειακής σύμβασης που σκέφτεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επαναδιαπραγματευτεί; Γιατί δεν μας τους λέει καθαρά; Μήπως γιατί πολύ απλά έχει την πρόθεση να αναδιαπραγματευτεί την δανειακή, όσο είχε κι ο Σαμαράς πριν μπει στην συγκυβέρνηση Παπαδήμου;
Ο τρόπος που έχει θέσει το ζήτημα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να λέει: θέλω να πάρω τα λεφτά του νέου δανείου, αλλά όχι με τους επαχθείς όρους που έχουν θέσει οι δανειστές. Ωραία. Γιατί χρειάζεται να πάρει τα λεφτά του νέου δανείου; Σε τι θα της χρησιμεύσουν; Το νέο δάνειο δίνεται με αποκλειστικό σκοπό να πληρωθούν οι ζημιές του κουρέματος στους τραπεζίτες και να ανακεφαλοποιηθούν οι εγχώριες τράπεζες. Αναγνωρίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρέπει ο Έλληνας πολίτης, εργαζόμενος, φορολογούμενος να φορτωθεί τις ζημιές των τραπεζιτών, ντόπιων και ξένων; Να μετατραπούν δηλαδή σε δημόσιο χρέος οι ιδιωτικές ζημιές των τραπεζών; Αυτό κρύβει η αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης;
Όσο για το «μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμών των τόκων» δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Μορατόριουμ μπορεί να υπάρξει μόνο μετά από κοινή συνεννόηση, ή συμφωνία με τους κατόχους των ομολόγων. Ας πούμε ότι για κάποιον περίεργο λόγο οι κάτοχοι συμφωνούν για αναστολή πληρωμής τόκων, τι θα γίνει με τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα; Θα συνεχίσει το κράτος να τα πληρώνει; Και με τι ανταλλάγματα θα δεχτούν οι κάτοχοι ομολόγων το μορατόριουμ; Όλα αυτά δεν φαίνεται να απασχολούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εικόνα που δίνει είναι: (α) Είτε ελπίζει ότι κάτι μαγικό θα συμβεί στην ευρωζώνη και θα υπάρξει κάποια «κοινή ευρωπαϊκή λύση» που θα στρέφεται ενάντια στους δανειστές και υπέρ των λαών. (β) Είτε θεωρεί ότι δεν πρόκειται να βρεθεί στην δύσκολη θέση να εφαρμόσει αυτά που υπόσχεται. Όπως και να έχει, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί επαναδιαπραγμάτευσης γενικά, δεν στηρίζεται σε κανένα πραγματικό δεδομένο, ούτε σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις. Το PSI που επιχειρήθηκε χρειάστηκε να τεθεί σε διαπραγμάτευση επί 6 μήνες τουλάχιστον. Και φανταστείτε ότι ήταν μια διαπραγμάτευση που εξαρχής είχε σημαδεμένα χαρτιά με κυβερνήσεις που ήταν εξαρχής δεδομένο ότι δεν πρόκειται να πουν «όχι» πουθενά και σε κανέναν.
Πόσο καιρό νομίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί η χώρα και ο λαός της να αντέξει την δική της, υποτίθεται συγκρουσιακή, διαπραγμάτευση με τις κορυφές της ευρωζώνης και των δανειστών, με τους λογαριασμούς του δημόσιου χρέους να τρέχουν; Μία εβδομάδα, έναν μήνα, ή έναν χρόνο; Τα νούμερα πάντως λένε ότι μια κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, ακόμη κι αν το δεχτούν οι εταίροι της στην ευρωζώνη, ούτε για 15 ημέρες χωρίς να αναγκαστεί να προβεί σε μονομερή παύση πληρωμών του χρέους. Αλλιώς θα αναγκαστεί να βάλει χέρι σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες.
Και για να τελειώνουμε. Επειδή η αναδιαπραγμάτευση έχει γίνει πολύ της μόδας και εύκολα την τσαμπουνά κανείς, προκειμένου να γλυτώσει από τα δύσκολα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής απλό: Η επιστήμη, αλλά και η κοινή λογική, έχει αποφανθεί προ πολλού ότι το μέρος σε μια διαπραγμάτευση που έχει την περισσότερη δύναμη είναι εκείνο που έχει τη λιγότερη ανάγκη από το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης.[2] Για να επιδείξει αυτή την δύναμη, το μέρος αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμο να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να προχωρήσει στην εφαρμογή εναλλακτικών σχεδίων. Όποιος πηγαίνει με δεδομένο ότι ο αντίπαλος του στην διαπραγμάτευση θα δεχτεί τα πάντα βασισμένος αποκλειστικά σ’ ένα σενάριο εξελίξεων, τότε πιθανά συντρέχουν δυο εκδοχές: (α) είτε κοροϊδεύει τον εαυτό του, (β) είτε προετοιμάζει συνειδητά την ήττα του ελπίζοντας να βρει δικαιολογία για την υποχώρηση από τις θέσεις του. Και στις δυο περιπτώσεις είναι επικίνδυνος και παντελώς ανεύθυνος.


[1] Π.χ. Ross P. Buckley, International Financial System (Policy and Regulation), Wolters Kluwer, 2009, σ. 119.
[2] Roger Fisher and William Ury, Getting to Yes, Random House, 1981, σ. 19-40.

17 σχόλια:

 1. δυστυχως δημητρη εχεις απολυτο δικιο. ισως επρεπε να προσθεσεις και ενα σχολιο για την νδ μονο και μονο για να μη νομισει καποιος που δεν σε εχει ξαναδιαβασει οτι της δινεις το παραμικρο πλεονεκτημα. το μονο προσωπικα που ελπιζω για τον συριζα ειναι να κρυβει τις πραγματικες του προθεσεις ωστε πρωτα να εκλεγει, ομως και σε αυτην την περιπτωση προκειται μαλλον για μεγαλο σφαλμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η επιστολή υποταγής του Σαμαρά
   Σύνδεσμος:
   http://greki-gr.blogspot.com/2012/06/blog-post_6523.html

   Διαγραφή
 2. Οταν βλέπω τον Τσίπρα να μιλάει μου βγάζει το "Είμαστε έτοιμοι να αποτύχουμε".

  Οι κρεμάλες έχουν στηθεί για άλλους και άλλοι θα κρεμαστούν.... Να το δείτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγκαιρως εχω γραψει οτι ο τσιπρας μεταμορθωθηκε σε πασοκοφωτη...
  η ουσια ειναι οτι ο συριζα κινειται με λογικη πρετεντερη και δεν τολμησε (ή δεν ηθελε) να βαλει πρωτα τα συμφεροντα των πολιτων και οχι τω τραπεζων. να δεις που δεν θα υπαρχει ευρω (λογω διαλυσης ενος διαλυμενου νομισματος) και εδω στην ελλαδα ακομα θα ζουμε με τον τρομο μην και τυχων αναφερουμε την λεξη δραχμη... Το οπλο μας ειναι η εθνικη μας κυριαρχια (που με τις δανειακες συμβασεις την παραχωρησαμε) και η επιλογη να ακολουθησουμε τον δρομο που θα μας απεγκλωβισει οχι απλα απο το μνημονιο αλλα και απο την γενικοτερη καταστροφικη πολιτικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αγαπητέ Δημήτρη,

  Γράφεις : "...Μόνο αυτούς τους δυο λόγους αναγνωρίζει η σχετική βιβλιογραφία για την περίπτωση που μια κυβέρνηση, ή ένα κράτος αρνείται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες ενάντια στους δανειστές του.[1] Τι από τα δυο συμβαίνει με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; ..."

  Εχει γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το πήραμε είδηση ?

  Αν όχι, προς τι αυτό το άρθρο ?

  Οπως λες πολύ ωραία την ιστορία με το καράβι [ τις προτεραιότητες που πρέπει να τηρηθούν], μήπως η προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ΕΠΑΜ, για το κάθε πραγματκά δημοκρατικό σχήμα που φαίνεται να ενδιαφέρεται γιά τον λαό , δεν είναι ΤΩΡΑ να κανει το παν ώστε να πάρει την κυβέρνηση ?

  Νομίζεις ότι ο κόσμος δεν θα καταλάβει μιά τέτοια πολιτική και θα κάνει στο σχήμα αυτό την κριτική που κάνεις εσύ τώρα ?

  Γιά τον κοσμάκη μήπως είναι καλύτερο αντί για ένα ΕΠΑΜ που τα είπε πολύ ωραία αλλά πήρε λιγώτερο από 1%, ένας ΣΥΡΙΖΑ που τα μπερδεύει λίγο, αλλά έχει την πιθανότητα/βεβαιότητα , άμα γίνει κυβέρνηση, να μας εκπλήξει ευχάριστα γλυτώνοντας μας από τους δοσίλογους ?

  Ετός βέβαια αν επιμένεις ότι η πολιτική ηθική επιβάλλει το να λέμε στον κόσμο όλη την αλήθεια [όποια αλήθεια πιστεύουμε εμείς], αδιαφορώντας αν με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε στο ορατό μέλλον να την πραγματοποιήσουμε,και μεταφέροντας έτσι τις ελπίδες όλων μας στον αγνωστο κόσμο του μέλλοντος.

  Μα αυτό ακριβώς δεν λες ότι κάνει και το ΚΚΕ ?

  Με πραγματική εκτίμηση
  Δημοσθένης Θεοδώρου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δηλαδή δεν πέπει να κρίνουμε τις προεκλογικές εξαγγελιες του Συριζα;

   Να σε ενημερώσω πως το ΕΠΑΜ δεν κατεβαίνει σε αυτές τις Εκλογές.

   Δεν μπορώ να καταλάβω την σκέψη σου... Πρέπει να πέζουμε παλαμάκια στον Συριζα και ας ξέρουμε οτι αυτά που λέει, έτσι που τα λέει δεν μπορουν να γίνουν;

   Τι λογική είναι αυτή;

   Διαγραφή
  2. Από που, αγαπητέ φίλε, προκύπτει η πιθανότητα/βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας γλυτώσει από τους δοσίλογους; Όταν καν το λέει. Η ελπίδα του κόσμου ότι κάτι μπορεί να γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ ενέχει την πιθανότητα σε περίπτωση αποτυχίας να υπάρξει ολική επαναφορά του δυνάμεων του μνημονίου. Τι εξασφαλίζει, στο μέτρο του δυνατού, ότι δεν θα υπάρξει τέτοια επαναφορά; Η κριτική και η μαζική οργάνωση του ίδιου του κόσμου ώστε να συνεχίσει να πιέζει προς την ορθή κατεύθυνση. Αν εγκαταλείψουμε την κριτική, τότε γινόμαστε έρμαιο της τύχης και των διαθέσεων της συγκυρίας που ποτέ και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τον χαρακτήρα τους.
   Η πολιτική ηθική, τουλάχιστον σ' αυτήν που πιστεύω εγώ, επιβάλλει πάντα να αναζητούμε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι προϊόν της σχέσης που αναπτύσσει κάποιος (άνθρωπος, συλλογικότητα, ή κίνημα) με την αντικειμενική πραγματικότητα. Δυστυχώς, αυτό που διαπιστώνω είναι ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οικοδομεί έναν δικό της κόσμο μακριά από την πραγματικότητα και την κοινή λογική. Κι αυτό οποιοσδήποτε διαθέτει αξιοπρέπεια και νοιάζεται πραγματικά να μην προδοθεί η ελπίδα του λαού, οφείλει να το επισημάνει και να προειδοποιήσει όποιους ακούνε. Αλλιώς είναι συνένοχος.
   Τέλος, τι δουλειά έχει το ΚΚΕ με την δική μου κριτική; Η ηγεσία του ΚΚΕ έχει προδικάσει το αποτέλεσμα με βάση το δικό της ευαγγέλιο περί άλλης ζωής και γι' αυτό καταδικάζει οτιδήποτε δεν συνάδει μ' αυτό. Αν αυτό διαπίστωσες στο κείμενό μου, τότε, με κάθε καλή προαίρεση, οφείλω να σου πω ότι σε τυφλώνει η συγκυρία και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.

   Διαγραφή
  3. Η χώρα δεν θα βρει το δρόμο της αν δεν καταφέρουν να συνεργαστούν ΣΥΝ, Ανεξάρτητοι, ΚΚΕ, Δημαρ, ΕΠΑΜ, ΕΔΗΚ και άλλες κινήσεις πατριωτικές. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τελείωσαν. Μόνος του ένας ΣΥΝ μάλλον θα γίνει ένα μεζεδάκι στα δόντια της αντίδρασης.
   Έλεος με τους διαχωρισμούς, τα σύνορα και τους φράχτες ανάμεσα σε όσους θα μπορούσαν να γλυτώσουν τον τόπο. Έτσι όπως πάμε θα μας φέρουν ως μόνη λύση το φακιόλιο του Σουλτάνου. Έχει ξαναγίνει και κόστισε αιώνες μαυρίλας.

   Διαγραφή
 5. Με το μαλακό. Συνταρακτικά νέα. Αυτοκτόνησε η μήτηρ Νέα Δημοκρατία μπροστά στα μάτια των ανήλικων κορασίδων της Πολιτική Άνοιξη και Δημοκρατική Συμμαχία. Δεν άντεξε την κρίση και τον εξευτελισμό.
  http://ohifront.wordpress.com/2012/06/02/δεν-άντεξε-την-κρίση-και-τον-εξευτελισ/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΦΙΛΕ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ, ΤΟ ΕΠΑΜ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΕΠΑΝΗΛΕΙΜΜΕΝΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ (ΣΕ ΑΥΤΕΣ) ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΑΛΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΙΑΛΕΞΑΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΒΟΥΝ ΜΟΙΡΑΙΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ). ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΑ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ. ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΠΩς ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΝΤΕΣ ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ (ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ) ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕς ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΘΩς ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΝΑ. ΕΞΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΑΜ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗ (ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΚΑΝ)...ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ, ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΝΔ , ΠΑΣΟΚ, Η ΔΗΜΑΡ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο μάγκες, τόσο αγωνιστές και επαναστάτες, που όταν θα πάρουν την εξουσία θα παρακαλάνε να διαλυθεί άρον- άρον η ευρωζώνη, μην τυχών και γρατζουνιστούν στους «αγώνες» της διαπραγμάτευσης.
  Όταν πεινάς η λύση είναι να φας, όχι να κοιτάζεις φωτογραφίες από βιβλία μαγειρικής. Όταν έχεις ληστές και βιαστές μέσα στο σπίτι σου ή τους διώχνεις, ή φεύγεις εσύ, ή ακόμα χειρότερα τους αποκαλείς και εραστές και I love you!
  Μία είναι λύση, ριζική, φυσική και αμετάκλητη, ούτε αναδιαπραγμάτευση της διαπραγμάτευσης που δεν έγινε ποτέ, ούτε σε παρακαλώ μην με «αγαπάς» Δευτέρα ως Τετάρτη, να αποκτήσω δυνάμεις και τα λέμε από Πέμπτη, ούτε παραδίπλα, ούτε ξώφαλτσα, ούτε ΖΥΡΙΖΑ.
  Βαρέθηκα να ζω μέσα σε μια χώρα οκνηρών, τυφλών και εγωιστικών εξαργυρωμένων, ξεπουλητών της ιστορίας τους και της πατρίδας τους.( και της μάνας και των παιδιών και πάει λέγοντας).
  Βαρέθηκα να ακούω τόσα χρόνια παπαγαλάκια ως μοντέρνες σειρήνες και να είμαι ο Οδυσσέας που δεν μπορώ να βρω κερί να βουλώσω τα αυτιά μου.
  Τόσα χρόνια ότι έχουμε δημοκρατία, ότι είμαι ο κυρίαρχος λαός σε ένα προτεκτοράτο.
  Να βάλω τα λεφτά μου στο χρηματιστήριο να γίνω με άλλα 10εκατομιρια έλληνες πάμπλουτος, και ποιος θα κάνει τον φτωχό – μαλακά;.
  Να πάρω γαμηστροδάνεια.
  Ότι «το μνημόνιο είναι ευλογία για τον τόπο», αφού «είμαι αρχιτεμπέλαρος και τα έτρωγα με όλους τους άλλους.
  Βαρέθηκα να ακούω μήνες ότι δεν υπάρχει καμία δανειακή σύμβαση με καταχρηστικούς, τουλάχιστον όρους. Κι αν υπάρχει ότι δεν έχουμε δώσει αμετάκλητα και άνευ όρων και εθελόδουλα την εθνική μας ανεξαρτησία.
  Βαρέθηκα όλο το καλοκαίρι από την μια τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ να προσπαθούν να με πείσουν ότι είμαι απλά ένας αλήτης, ή ένας βολεμένος που επιτέλους προς όφελος του γενικού συνόλου χάνω τα κεκτημένα που αλώστε δεν είχα και για αυτό το παίζω αγανακτισμένος.! Και από την άλλη τους «αριστερούς « δημαγωγούς ότι στερούμε ιδεολογικού υπόβαθρου χρήζοντας άμεση καθοδήγηση, ή ότι βρέθηκα στις πλατειές ΣΥΡΙΖΑ με ένα σωρό άλλους "ανεξάρτητους" που έκλεψαν την δική μου φωνή, οικειοποιώντας την.
  Βαρέθηκα τους τελευταίους (προεκλογικούς) μήνες να με τραβολογάμε δεξιά και αριστερά «αντιμνημονιακες» φωνές, πολιτικών ή «αληθινών» ΜΜΕ, σπρώχνοντας με κατευθείαν στο γκρεμό, παραμυθιάζοντας με ότι σώζομαι!
  Παπάρια και πούτσες μπλε και ροζ και κόκκινες και ότι άλλο χρώμα και σκατά θέλετε.
  Αν δεν τα πάρουμε στο κρανίο δεν γλυτώνουμε από κανένα πούστη, από καμία τρόικα, από κανένα δωσίλογο, από κανέναν κατακτητή!
  Αν δεν ανοίξουμε τα αυτιά μας και προπαντός το μυαλό μας, δεν πρόκειται να δούμε ούτε στο ένα μέτρο αν υπάρχει η λύση, ακόμα και αν μας φωνάζει, ακόμα και αν έχει ένα τεράστιο προβολέα να φωτίζεται.
  Είναι δυνατόν όπου υπάρχει διαπιστωμένη συνομωσία και καλοσχεδιασμένα από καιρό πλάνα, που υλοποιούνται με τάχιστο ρυθμό πλέον, να μην τα βλέπουμε και να το παραδεχόμαστε όταν κάποιοι προσπαθούν να μας τα δείξουν; Και να βλέπουμε συνομωσίες και σχέδια πίσω από τις ελάχιστες φωνές αφύπνισης και πίσω από τις μοναδικές πραγματικές και ξεκάθαρες λύσεις;
  Έλληνας είμαι και γνωρίζω τι σπαστικά εγωιστικός λαός είμαστε.
  Τον έλληνα αν τους λες ότι πίσω από τα βουνά υπάρχει κάτι που λέγετε θάλασσα, δεν πρόκειται να πιστέψει αν η γκλάβα του δεν μπορεί να το χωρέσει με τίποτα. Αν η καταγραφή από γεννησιμιού του είναι τέτοια που δεν υπάρχει η λέξη θάλασσα, το παιχνίδι είναι χαμένο. Βρε δεν πας να τον περάσεις πίσω απτά βουνά να του την δήξεις, τίποτα αυτός. Κοντά να τον πας, να τον βρέξεις τίποτα, θα σε σκάσει. Μέσα να τον ρίξεις, να βραχεί ολόκληρος, θα λέει τα δικά του. Σκάει γάιδαρο. Στο τέλος θα τον πνίξεις και θα σπάει τα @ρχιδι@ του Αι Πέτρου, ότι δεν πήγε από πνιγμό. Τόσο σπαστικά άκαμπτοι είμαστε.

  Λύσεις με ημίμετρα και παρά δίπλα και πάρα λίγο και ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται.
  Αν δεν τους πάρουμε όλους ΞΥΡΙΖΑ δεν γλιτώνουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δημητρη και ολοι οι αλλοι σχολιαστες πιστευω οτι εχετε ακουσει το εξης:

  << Ο σκοπος αγιαζει τα μεσα >> και σας ρωταω.

  Μηπως ο Συριζα παιζει το παιχνιδι του με ενα πλανο για να πετυχει στο σκοπο του;

  Μηπως ειναι καλυτερα σημερα να παρουσιαζεται στον λαο σαν συντηρητικο κομμα που εντος των γραμμων και διαταξεων το 2 Μνημονιων και των 5 συμβασεων θα κανει οτι ειναι δυνατον να ελαφρωσει το βαρος του λαου, κατι που και τα αλλα δυο κομματα που ηταν στην εξουσια για 40 χρονια ΤΩΡΑ υποσχονται επεισης, αντι να παρουσιασει το επαναστατικο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ προγραμμα που σκεφτεται να εφαρμοσει με οτι κινδυνους υπαρχουν;

  Μια αναφορα εκανε για το ΝΑΤΟ και δεν ειδατε την λυσσαλεα επιθεση που κανουνε το πουλημενα ΜΜΕ οπως επεισης για αυτα το λιγα που ειπε για το οικονομικο του προγραμμα και τα ψεμματα που λεει καθημερινα ο Σαχλαμαρας;

  Για ολους εμας που πιστευουμε οτι η επιστροφη στο Εθνικο μας Νομισμα ειναι η μονη οδος να ανακαμψει η οικονομια της Ελλαδας δεν νομιζεται οτι ειναι καλυτερα να ακολουθησει το δρομ του Δουριου Ιππου ωστε να καταλυσει το καστρο που φτιαξανε το προδωτικο δικομματικο κρατος και οταν στερεωσει τα ποδια του τοτε νομιζω θα μπορεσει να προχωρησει στις κινησεις και μετρα που χρειαζουνται για να εφαρμοσει την πολιτικη και εκεινα τα μετρα να ορθοπεδιση η χωρα.

  Συμφωνα με τις σημερινες δηλωσεις του Σορος στο ΒΒC η ΕΕ εχει καιρο μεχρι το φθινοπωρο να σωση το ΕΥΡΩ << Billionaire investor George Soros has warned European leaders they have a "three-month window" to save the euro.>>

  Φυσικα δηλωνει επεισης οτι τα κομματα του μνημονιου θα κερδισουν τις εκλογες....... μετα την φοβια για διωξιμο απο την ΕΕ που εχουν εξαπολυσει αυτα τα κομματα και τα δουλικα ΜΜΕ.

  "I expect the Greek public will be sufficiently frightened by the prospect of expulsion from the EU that it will give a narrow majority of seats to a coalition that is ready to abide by the current [bailout] agreement," he said.

  Για αυτον το λογο ας δωσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ λιγο λασκα για τωρα και μετα τις εκλογες ... κοντος ψαλμος, αλληλουγια!

  Αληθεια ποτε πριν η Αριστερα εκανε κυβερνηση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτες οι ρημαδο-αυταπατες μας φαγανε.

   Διαγραφή
  2. kala to eipes. kontos psalmos allhlouia. den nomizo oti yparxei kaneis apo emas pou na thelei na apotyxei o syriza an vgei...Agonia ekfrazoume...

   Διαγραφή
  3. Κάποιος νόμιζε και χέστηκε, έλεγε η συχωρεμένη μάνα μου, εννοώντας πώς νόμισε ότι απλά θα έκλανε.
   Έχεις την εντύπωση, πως από αυτούς είναι όλοι αυτοί οι παμπόνηροι επικυρίαρχοι, με τους τόσους αιώνες συσσωρευμένης γνώσης πάνω στον έλεγχο των μαζών, και τόσης πείρας, όλοι αυτοί οι απόγονοι, όλοι οι επίγονοι των καθαρμάτων της παγκόσμιας ιστορίας, θα την πάθουν από ένα Τζίπρα που θα τους προσπεράσει ΣΥΡΙΖΑ.
   Για οικονομικούς δολοφόνους θα έχεις ακουστά, τα λεφτά Άρη είναι πολλά, τρις για να αφήσουν το οικόπεδο να πάει χαμένο.
   Μόνο αν ένας πολικός ηγέτης, ή όπως αλλιώς θέλουμε τον αποκαλούμε έχει όλο τον λαό μαζί του και την δύναμη του. Ένα λαό με πλήρη συνείδηση, γνώση και ορθή κατεύθυνση και συσπειρωμένο σαν μια γροθιά μπορεί να τους την βγει και όχι στην στροφή, αλλά από την αρχή.
   Μετά απλά, αν θα τους την κάνει γυριστεί, θα τους προσφέρει το κεφάλι του στο δίσκο.
   Το μόνο κόλπο του Τσίπρα είναι ότι καταφέρνει να ψήσει πολύ κόσμο, μαζί και εσένα προφανώς, θεμιτό, μακάρι να έχω άδικο, πώς μπορεί και μπορούμε να τα περάσουμε όλα τα δείνα ΣΥΡΙΖΑ.
   Όχι φιλέ μου αν δεν τους πάρουμε όλους ΞΥΡΙΖΑ, από τα πόδια, από την ρίζα δεν γλυτώνουμε!

   Διαγραφή
 9. φίλε Δημήτρη, τα σχόλιά σου και τις παρατηρήσεις σου, τις αναδημοσιευω, με ολο το θαρρος, απλα και μονο (για να ταχουμε και καπου αλλου...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ


  Δεν πληρώνουμε την κρίση τους – Δεν πληρώνουμε το χρέος τους - Ολοκληρωτική διαγραφή του χρέους.

  Κατάργηση όλων των χαρατσιών που επιβάλλει η χούντα των τραπεζιτών στους πολίτες για την αποπληρωμή του τοκογλυφικού χρέους.

  Κανένα περιουσιακό στοιχείο του λαού στα χέρια των τραπεζιτών και των πολυεθνικών – Διαγραφή των χρεών των συμπολιτών μας στις τράπεζες – Εθνικοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος - Εθνικοποίηση των μεγάλων εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών κάτω από τον έλεγχο του λαού χωρίς αποζημίωση.

  ...

  Κανένας άνθρωπος χωρίς στέγη και τροφή - Δημιουργία ξενώνων και λαϊκών συσσιτίων για όλους τους αστέγους, φτωχούς συμπολίτες μας και όσους έχουν ανάγκη.

  Δωρεάν θέρμανση για τους ανέργους, τις φτωχές και πολύτεκνες οικογένειες - Δωρεάν και καθαρό νερό για όλους. 100% Δημόσια Εταιρία Παροχής Ύδατος κάτω από λαϊκό έλεγχο. Οι πηγές και ο υδάτινος ορίζοντας της χώρας ανήκει σε όλους μας.

  ...

  το υπόλοιπο πρόγραμμα εδώ:

  http://epitropesdiodiastop.blogspot.gr/p/blog-page_24.html


  Στην πολιτική οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι.
  Παρόλο πού δεν πιστεύω στην δημοκρατία (επικράτηση του καλύτερου δημαγωγού) αλλά στην φιλολαϊκή αξιοκρατία (κανείς δεν σου μιλάει για αυτή), ας ψηφίσουμε τουλάχιστον ένα σωστό πρόγραμμα: "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" τα χρέη τους.

  Ηλίας Λυμπέρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή