Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Συναγερμός για ενδεχόμενο νέο μεγάλο παγκόσμιο κραχ.


Με έκτακτη τηλεδιάσκεψη σήμερα Τρίτη απαντούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G-7) στα σημάδια κινδύνου που πληθαίνουν, με αντικείμενο τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Στο επίκεντρο των ανησυχιών είναι η Ισπανία και ο τραπεζικός τομέας της χώρας που απειλείται με κατάρρευση, ενώ σε δεύτερο πλάνο είναι προς το παρόν οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Πριν καν καλά αρχίσει η τηλεδιάσκεψη, η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε για πρώτη φορά, σήμερα, διεθνή οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπισης της κρίσης που πλήττει τις ισπανικές τράπεζες, καθώς ο αρμόδιος υπουργός για τον Προϋπολογισμό, Κριστόμπαλ Μοντόρο, είπε ότι οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» πρέπει να βοηθήσουν για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου.

Μετά την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia ύψους 23,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η χώρα δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της και ότι θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια. Την Δευτέρα η Πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει με 6,6 δις ευρώ τις δικές της ιδιωτικές τράπεζες Banco Commercial Portugues, Banco BPI και την κρατική Caixa Geral de Depósitos. Κι είναι μόνο η αρχή.
Η ευρωζώνη έχει μπει ήδη σ’ ένα νέο γύρο μεγάλων χρηματικών ενέσεων των τραπεζών της που κινδυνεύουν για μια ακόμη φορά με κατάρρευση. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί και γραφειοκράτες ψάχνουν να βρουν τα εκατοντάδες δις ευρώ που χρειάζονται για τη νέα διάσωση των τραπεζών. Και βρήκαν τα 250 δις ευρώ της «προίκας» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος τώρα θα πρέπει να μετατραπεί σε μηχανισμό διάσωσης απευθείας των τραπεζών. Αν και οι απαιτήσεις της νέας διάσωσης αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 τρις ευρώ το επόμενο εξάμηνο. Κι αυτό με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε ένα νέο παγκόσμιο κραχ, που αυτή την φορά θα έχει επίκεντρο την ευρωζώνη.
Παρά τις ανοησίες που γράφονται και λέγονται για την επιδείνωση της κρίσης ότι δήθεν οφείλεται στην ευρυνόμενη επισφάλεια του κρατικού δανεισμού, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η ένεση των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ με σχεδόν άτοκα τριετή δάνεια σε δύο δόσεις συνολικού ύψους άνω του 1 τρις ευρώ, επιδείνωσε δραματικά τους όρους της πραγματικής οικονομίας στην ευρωζώνη.
Τον Απρίλιο 2012 σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2012, ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη υποχώρησε κατά 1%. Τον Απρίλη 2012, σε σύγκριση με τον Απρίλη 2011, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων έπεσε κατά 2,5% στην ευρωζώνη. Η συρρίκνωση αυτή είχε την αντανάκλασή της στο επίπεδο της ανεργίας, η οποία σε επίπεδο ευρωζώνης βρέθηκε στο 11% τον Απρίλιο 2012, σε σύγκριση με το 9,9% έναν χρόνο παλιότερα. Η συνολική συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται στο τέλος του 2012 να ξεπερνά το 1,5%.
Την ίδια ώρα ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 2,6% τον Απρίλιο 2012, πράγμα που τροφοδοτεί την καθοδική τάση της αξίας του «σκληρού ευρώ». Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι από το 2010 έως την συνταξιοδότησή του, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έλεγε και ξαναέλεγε ότι ένα από τα θεμέλια της ισχύος του κοινού νομίσματος ήταν η διατήρηση του πληθωρισμού κάτω από το 2%. Οι συνεχείς διασώσεις των τραπεζών σε βάρος της πραγματικής οικονομίας έκανε κι αυτόν τον στόχο όνειρο θερινής νυκτός. Από τις αρχές του 2012 η συγκράτηση του πληθωρισμού είναι ένας ακόμη μεγάλος βραχνάς για τις αγορές χρήματος της ευρωζώνης.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι ανάγκη να επιδράσει σοβαρά στις προοπτικές μιας οικονομίας, αλλά όταν αυτή η οικονομία εξαρτάται τόσο πολύ από τις αγορές χρήματος, όπως συμβαίνει με την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα, το ευρώ, εξαρτά την ισχύ του από την υψηλή συναλλακτική του αξία στις διεθνείς αγορές νομισμάτων, τότε ακόμη και η πιο μικρή αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να προκαλέσει σεισμούς και κατακρημνίσεις. Πολύ περισσότερο από την στιγμή που η τραπεζική κρίση επιμένει ακάθεκτη και οι ενέσεις ρευστότητας θα συνεχιστούν μέχρι εξαντληθούν τα διαθέσιμα της ευρωζώνης και τότε θα τεθεί επιτακτικά η ανάγκη κοπής νέου νομίσματος. Μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο πάνω στα ερείπια του ευρώ, ή των οικονομιών της ευρωζώνης.
Ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα: το Μάιο το ευρώ έχασε το 7 % της αξίας του έναντι του δολαρίου – πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα ενός μήνα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τους Financial Times, η μείωση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες μείωσαν σε σημαντικό βαθμό τα αποθέματά τους σε ευρώ προκειμένου να προστατεύσουν τα εγχώρια νομίσματά τους. Το ίδιο απειλούν να κάνουν και οι κεντρικές τράπεζες των G7, αν οι Ευρωπαίοι δεν ανοίξουν αμέσως τους κάνουλες χρήματος στην ευρωζώνη.
Όμως το πρόβλημα δεν είναι συγκυριακό, είναι βαθύτατα διαρθρωτικό και έχει να κάνει με την ανάγκη της ευρωζώνης να κρατά την αξία του ευρώ σημαντικά υψηλότερα από το δολάριο για να προσελκύει κεφάλαια στην αγορά συναλλάγματος. Τι θα απογίνει ένα τέτοιο νόμισμα, αν οι καθοδικές του τάσεις μονιμοποιηθούν; Και ήδη την Δευτέρα τα στοιχήματα που έχουν τοποθετήσει τα Hedge Fund εναντίον του ευρώ έχουν φτάσει σε ιστορικά ρεκόρ. Η αντιστροφή αυτής της τάσης θα κοστίσει ολέθρια στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η πραγματική προσφορά χρήματος Μ1 - μετρητά και καταθέσεις προθεσμίας μίας ημέρας - για την Κίνα, την ευρωζώνη, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ συρρικνώνεται από την αρχή της άνοιξης. Σαφή σημάδια του προβλήματος εμφανίζονται στις ΗΠΑ, μέχρι τώρα το τελευταίο προπύργιο της εικονικής ανάκαμψης. Τα δεδομένα που συλλέγονται χρήματα κόσμο από τον Simon Ward στο Henderson Global Investors δείχνουν ότι η πραγματική προσφορά χρήματος M1 για τις οικονομίες των G7 και των Ε7 οδήγησε σε μέγιστο 5,1% το Νοέμβριο και έκτοτε έχει βυθιστεί σε 1,6% τον Απρίλιο. Τα στοιχεία εξηγούν γιατί οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων πέφτουν κατακόρυφα, με το αργό πετρέλαιο Brent να έχει πέσει σε χαμηλό 16-μηνών κάτω από 97 δολάρια το βαρέλι.
Όντως τα στοιχεία της χρηματαγοράς εμπορευμάτων είναι απογοητευτικά. Μέσα σ’ ένα μήνα (Μάιος 2012) οι αξίες σε δολάρια όλων των εμπορεύματα έπεσαν κατά 6,5%, ενώ μέσα σ’ ένα έτος έπεσαν κατά 17,6%. Τα τρόφιμα έπεσαν μέσα σ’ ένα μήνα 5,3% και σ’ ένα έτος κατά 10,5%. Όμως εκεί που οι πτώσεις είναι ακόμη πιο απότομες είναι στα βιομηχανικά, όπου μέσα στον Μάιο 2012 έπεσαν κατά 8%, ενώ σε ετήσια βάση κατά 25,5%. Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν μια επικείμενη σοβαρή συρρίκνωση της διεθνούς παραγωγής και του διεθνούς εμπορίου. Ήδη πολλά ναυλοσύμφωνα σπάνε μιας και δεν υπάρχει κέρδος από την μεταφορά των εμπορευμάτων που έτσι ή αλλιώς βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη για τα χρηματιστήρια τα οποία έχουν χάσει μέσα σ’ ένα μήνα περίπου τα 4 τρις δολ. από την κεφαλαιοποίηση που είχαν τον Απρίλιο 2012. Σε τέτοιες συνθήκες οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν καταφύγιο. Tο Der Spiegel (5/6) αναφέρει: «Καθώς η κρίση του χρέους καθιστά τα κρατικά και τα τραπεζικά ομόλογα να φαίνονται όλο και λιγότερο ελκυστικά, οι θεσμικοί επενδυτές έχουν ξεμείνει με άφθονο χρήμα, αλλά πουθενά για να το τοποθετήσουν. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες αναζητούν απεγνωσμένα για ασφαλή καταφύγια, τα οποία υπόσχονται ακόμη και μια μέτρια απόδοση.»  
Κι όλα αυτά γιατί οι προσδοκίες κέρδους από τους διεθνείς επενδυτές εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την κίνηση των χρηματαγορών. Δεν είναι το επιχειρηματικό κέρδος που μετρά, αλλά η χρηματιστική απόδοση της επένδυσης.
Για μια ακόμη φορά το κραχ είναι προ των πυλών. Οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί ετοιμάζονται να λειτουργήσουν πυροσβεστικά και να ρίξουν νέες τεράστιες ποσότητες χρήματος στις χρηματαγορές. Αυτό στην ευρωζώνη σημαίνει νέα διάσωση των τραπεζών με κίνδυνο να χαθούν κράτη, οικονομίες και λαοί. Η διατήρηση του σκληρού ευρώ απαιτεί αίμα από τους λαούς της ευρωζώνης και της ΕΕ. Κι ενώ ο γνωστός Σόρος σε ομιλία του το Σαββατοκύριακο άνοιξε επίσημα την κυνηγετική περίοδο των πιο άγριων κερδοσκοπικών επιθέσεων ενάντια στο ευρώ, εμείς εδώ στην κοσμάρα μας. Ακούστε τους επίδοξους δελφίνους της εξουσίας και φρίξτε: όλοι τους θεωρούν δεδομένη την παραμονή της χώρας στο ευρώ, λες και όλα πάνε μέλι-γάλα, λες και το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι οι κακές πολιτικές των μνημονίων.

10 σχόλια:

 1. Εξαιρετική όπως πάντα η ανάλυση σας κύριε Καζάκη όμως διαφωνώ με την αρνητική χροιά του άρθρου. Κάποιοι ‘’αιρετικοί’’ από εμάς (οικονομολόγοι, φυσικοί, και άλλοι θετικοί) έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή για την ανατροπή αυτού του άρρωστου συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μια σειρά από γεγονότα (πολλά από αυτά εμπεριέχονται στο σχόλιο σας) που θα καταστήσουν το τεράστιο πλασματικό κεφάλαιο αδιάθετο. Από κει και πέρα τα πράγματα θα τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα κατά πάσα πιθανότητα προς το καλύτερο. Με αυτή τη παραδοχή και παρότι ανένταχτοι έως τώρα, θα στηρίξουμε το ΣΥΡΙΖΑ όχι γιατί μας πείθει το πρόγραμμα του (ούτε και κανενός άλλου άλλωστε) καθώς συνιστά προεκλογικό τακτικισμό και ούτως η άλλως όλα τα προγράμματα καταργούνται στη πράξη μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τη καταιγιστική ροη των γεγονότων. Όχι γιατί μας πείθουν οι προεκλογικές του εξαγγελίες και η κατάρτιση των στελεχών του που εμφανίζονται δημόσια τουλάχιστον. Αλλά για το απαραίτητο σοκ που μπορεί να προκαλέσει η πιθανή εκλογή του και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλέσει σε παγκόσμιο επίπεδο επιταχύνοντας τη διαδικασία που προαναφέραμε.
  Θα ήθελα το σχόλιο σας καθώς έχετε μια από τις πιο σφαιρικές και ανεπιτήδευτες θεωρήσεις που έχω συναντήσει.
  Ευχαριστώ
  Αλέξανδρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η κρίση της οποίας την υποτροπή σχολιάζω δεν είναι επιλογή κανενός. Είναι προϊόν του κυρίαρχου συστήματος και έχει αποδειχτεί πώς δεν είναι μια κοινή κρίση. Η προβληματική σας δεν απέχει από την πραγματικότητα. Μόνο που το κυρίαρχο σύστημα είναι σε θέση να αναπαράγεται μέσα από την κρίση του γενικεύοντας την κοινωνική, οικονομική και πολιτική βαρβαρότητα στο πλανήτη. Και θα συνεχίσει να αναπαράγεται μέσα από τις στάχτες του, μέχρις ότου οι λαοί συγκροτηθούν σε κοινωνικοπολιτικά υποκείμενα που μπορούν να διεκδικήσουν και να πετύχουν την ανατροπή. Συμφωνώ επίσης με την εκτίμηση ότι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτείνει την διαδικασία κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης σε τέτοιον βαθμό, που κατά την γνώμη μου ούτε ο ίδιος θα μπορέσει να την αντέξει. Και μ' αυτή την έννοια θα βοηθήσει τις πολύ πλατιές μάζες να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών της κοινωνίας με το κυρίαρχο σύστημα. Όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει αίσιο πέρας. Μπορεί άνετα η χώρα να χαθεί μέσα στην τέφρα της πιο απόλυτης παρακμής, αν δεν υπάρξουν δυνάμεις ικανές να εκφράσουν την κοινωνία στην τελική μάχη που καλείται να δώσει.

   Διαγραφή
  2. Το μόνο καλλίτερο που επιτυγχάνει κάποιος στηρίζοντας ένα κόμμα που δεν το πείθει μεν αλλά το θεώρει το λιγότερο κακό από κάτι άλλο, είναι ότι πείθει τον ίδιο του τον εαυτό, ότι στο ψέμα που ζει μπορεί να υπάρξει αλήθεια.
   Μετά από ένα μικρότερο ψέμα έρχεται ένα μεγαλύτερο, και πάει λέγοντας.
   Αφού έχουμε διαλέξει τόσα χρόνια να ζούμε σε ένα προτεκτοράτο προσπαθώντας να πείσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό για το αντίθετο, αφού διαλέξαμε έδω και δυο χρόνια+, που καταστρεφόμαστε, να το αποδεχτούμε με τον πιο αλλοπρόσαλλο και ανόητο τρόπο, ας πείσουμε λοιπόν το εαυτό μας για μια ακόμη φορά ότι στηρίζοντας διεθνιστές γιάπηδες, αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί, ή ανεξάρτητοι δουλέλελληνες ή α-ΧΡΥΣτη ΑΥΓΗ και δεν ξέρω πιο άλλον, εν γνώση μας ημι-επαναστάτη, ημι -αριστερό, ημι -πατριώτη, ημι -λυτρωτή, ας το κάνουμε, να αλλάξουμε και πλευρό, αν κοιμηθούμε κανα δυο μηνάκια, όπως έλεγε ο συγχωρεμένος Βέγγος
   Η σφήνα βγαίνει με σφήνα.

   Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
 2. Κύριε Καζάκη κρατήστε καλά το σχόλιό μου στο μυαλό σας. Θα το δείτε να εκτυλίσεται σύντομα και παγκόσμια. Οι πολιτικοί θα επιτεθούν σ' έναν αμύθητο πλούτο που φυλάσσεται από τις θρησκείες και που τον έχουν συσσωρεύσει επί αιώνες αιώνων. Θα τον αρπάξουν και αυτές θα τις καταστρέψουν ολοσχερώς.

  Σου παραθέτω από την Αποκάλυψη 18:15-18:
  "Και μου λέει: «Τα νερά που είδες, όπου κάθεται η πόρνη, σημαίνουν λαούς και πλήθη και έθνη και γλώσσες. 16 Και τα δέκα κέρατα που είδες, και το θηρίο, αυτά θα μισήσουν την πόρνη και θα την κάνουν ερημωμένη και γυμνή, και θα καταφάγουν τις σάρκες της και θα την κάψουν εντελώς με φωτιά. 17 Διότι ο Θεός έβαλε στις καρδιές τους να εκτελέσουν τη σκέψη του, δηλαδή να εκτελέσουν τη δική τους μία σκέψη με το να δώσουν τη βασιλεία τους στο θηρίο, μέχρι να εκπληρωθούν τα λόγια του Θεού. 18 Και η γυναίκα που είδες σημαίνει τη μεγάλη πόλη η οποία έχει βασιλεία πάνω στους βασιλιάδες της γης»".
  Εδώ είμαστε και θα τα δούνε τα ματάκια μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το θέμα αγαπητέ κύριε «Τσίφτη», δεν είναι ότι διεθνείς γύπες –τραπεζικοί και πολιτικοί θέλουν να συσσωρεύσουν όλο τον παγκόσμιο πλούτο, και να πάνε να ζήσουν πλουσιοπάροχα σε έναν άλλο πλανήτη. (άρα και τον αμύθητο πλούτο που φυλάσσεται από τις θρησκείες όπως πιστεύετε)
   Το θέμα είναι ότι αφού θεωρούν ότι τους ανήκει ολόκληρος ο πλανήτης με ότι υπάρχει επάνω του, άψυχο και μη, ότι κινείτε και αναπνέει, πιστεύοντας μάλιστα πως μπορούν αφελέστατα να υποκαταστήσουν και την ίδια την φύση, θέλουν να κάνουν και όλους τους ανθρώπους, εξόν της κάστας τους, δούλους, όπως τις καλές εποχές, φεουδάρχες, αυτοκράτορες αυτοί και υποτελείς όλοι εμείς.
   Ένα κατώτερο μεν αλλά εξίσου αναγκαίου επίπεδο εξουσίας για τον καλύτερο έλεγχο και χαλιναγώγησης της δουλικής μάζας ήταν , είναι και θα παραμείνει η θρησκευτική εξουσία.
   Αλλιώς θα πρότρεπε για γενικό ξεσηκωμό λίγους μήνες πριν ο αρχιεπίσκοπος, αν δεν στόχευε στην κεντρική εξουσία, ασκώντας στην πίεση και επιτυγχάνοντάς το όπως φαίνεται, το σταμάτημα βλέψεων της κυβέρνησης, που φήμες ήθελαν την άμεση φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας;

   Διαγραφή
 3. Οι οικονομικες αναλυσεις σου και ο τροπος που τα εξηγεις ειναι αριστες.Επαληθευονται σε μεγαλο βαθμο χωρις αυτο να σημαινει οτι είσαι προφητης.
  Στην παραπανω αναλυση την οποια αποδεχομαι θα μπορουσες να προσθεσεις και τις επικειμενες γεωπολιτικες εξελιξεις στην γειτονια μας ητοι τα γεγονοτα στην Συρία οπου η εμπλοκη της Ρωσιας δημιουργει προσκοματα στις επεμβατικες προθεσεις των δυτικων.
  Η απωλεια του ναυσταθμου του Ταρτους στην Συρια -αν επισυμβει-ειναι δυνατον να επηρεασει την θεση της Ελλαδας θετικα.Αλλωστε τι Συρια τι Συρος.
  Ο δρομος για την Περσια περναει απο την συρια και γι αυτο εχουμε εκει τα γεγονοτα.
  Φαινεται ομως οτι το παγκοσμιο συστημα κλυδωνιζεται με αδηλες προς το παρον προεκτασεις οσον αφορα στο μεγεθος τους.
  Στην χώρα μας το εργο που διαδραματιζεται ειναι καθαρα παιγνιδι εικονικης πραγματικοτητας με πολωση στα δυο ακρα βασει του δογματος διαιρει και βασιλευε.
  Η κατατμηση μεχρι ανυπαρξιας του λεγομενου λαικου κινηματος καθιστα ανεφικτη την παραγωγη συνολικης και οργανωμενης τουλαχιστον προς το παρον αντιστασης.
  Η θεματοποιηση των αντιδρασεων θυμιζει τις αμερικανικες επιτροπες κατα του πολεμου του βιετναμ.
  Αυτο που προεχει σημερα δεν ειναι η ενοποιηση των θεματικων ομαδων δρασης αλλα η οργανωση των πολιτων ανεξαρτητα απο κομματικες ενταξεις με βαση τις τρεχουσες και αναμενομενες απαιτησεις της κοινωνιας.
  Δεν χρειαζονται δρασεις διαχειρισης της φτωχειας αλλα συγκροτηση και αναπτυξη του μετωπου αντιστασης και ανατροπης του πολιτικοοικονομικου συστηματος που βαραινει τις λαικες ταξεις.
  Θεωρω οτι οι αντικειμενικες συνθηκες ειναι ωριμες ομως προς το παρον απουσιαζουν οι υποκειμενικες συνθηκες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αγαπητέ Δημήτρη σε ευχαριστώ για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλεις εδώ και πολύ καιρό,για να αφυπνίσεις όσο πιο πολλούς μπορείς.Όμως η έλλειψη που προωθούν, αυτοί που ρουφάνε το αίμα των λαών και τους πόρους ολόκληρων χωρών,παλεύεται με αυτάρκεια και αφθονία.Εγώ βλέπω σαν λύση την κατάληψη των ελεύθερων δημόσιων χώρων, με σκοπό την βιολογική καλλιέργεια.Σεμινάρια βιοδυναμικής καλλιέργειας, μεταποίησης και συντήρησης γεωργικών αγαθών.Με τη βοήθεια της τεχνολογίας(η οποία βρίσκεται σε ακραία επίπεδα) σε συνδυασμό με την παράδοση,μπορούμε να πετύχουμε εκπληκτικά αποτελέσματα σε πολύ λίγο χρόνο...
  Όταν μπορείς να παράγεις την τροφή σου δεν μπορεί να σε εκβιάσει κανείς.Είναι εύκολο,είναι όμορφο,είναι σχεδόν δωρεάν,θα μας ενώσει,θα μας κάνει πιο υγιείς...
  Υπάρχουν ήδη τέτοιες προσπάθειες...
  http://agroselliniko.blogspot.gr/
  http://www.youtube.com/watch?v=kF7qtSzLRh8
  http://www.kalliergo.gr/index.php
  http://www.ftiaxno.gr/
  Υ.Γ.Ζητώ συγνώμη από τους ιδιοκτήτες των ιστοτόπων που αναφέρω, χωρίς την συγκατάθεση τους και συμφωνώ και εγώ πως οι εξελίξεις θα είναι τόσο ραγδαίες,που πολλοί θα αφυπνιστούν και πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους...
  Να είστε όλοι καλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συγχαρητήρια αγαπητέ για την συμβολή σου.

   Το Σύστημα είναι ένα, η εκμετάλευση ανθρώπων από ανθρώπους. Αυτό το σύστημα κυρίως επικεντρώνεται στον έλεγχο της παραγωγής των ανθρώπων.

   Η αφύπνιση στην ευτυχισμένη ζωή διαλύει κάθε σύστημα.
   Είμαστε όλοι αλληλεξαρτόμενοι, αλλά επί της ουσίας είμαστε περισσότερο αλληλεξαρτόμενοι με την Ζωντανή Φύση.

   Ο Παναγιώτης Μανίκης νομίζω ότι κάνει θαυμάσιο έργο:

   http://www.youtube.com/watch?v=kF7qtSzLRh8
   http://www.youtube.com/watch?v=BSFzJQ1dYgc
   http://alturl.com/ikvds

   Ηλίας Λυμπέρης

   Διαγραφή
 5. Δημήτρη μην είσαι τόσο απαισιόδοξος και έχε πίστη.
  Κατ’ αρχήν σου αφιερώνω ένα τραγούδι για πάρτη σου και για τα φαντάσματά σου. http://www.youtube.com/watch?v=I2AVmUaTr0c&feature=related
  Γνωρίζω κάθε μέρα ανθρώπους γύρω μου που λάμπουν πιο πολύ από το χρυσάφι. Όχι όλοι αλλά πολλοί.
  Ένα τεράστιο πνευματικό δυναμικό παραμένει σε ύπνωση ή σε καταστολή γιατί δε βρίσκει διέξοδο. Είναι σα τίγρεις σε κλουβιά κλεισμένες.
  Μη τους στερείς το όνειρο με εξιστορήσεις που τους κάνουν να νοιώθουν αδύναμους(μας).
  Νίκησε τα πάθη σου και τις πίκρες σου και αφού το έχεις αποφασίσει δώσε όλο σου το είναι θετικά και δε θα είσαι μόνος.
  Κάνε αυτούς που σε ακούν να αντιληφτούν τη πραγματικότητα μέσα από τα θέλω τους.
  Αλέξανδρος the not so great

  ΑπάντησηΔιαγραφή