Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Πώς ετοιμάζονται να αρπάξουν την ιδιωτική περιουσία των ελλήνων πολιτών.

Ευτυχώς, η κυβέρνηση πέτυχε έναν ακόμη "έντιμο συμβιβασμό". Τέρμα η διαρκής σκληρή λιτότητα. Έτσι λέει και φυσικά κανείς δεν την πιστεύει. Ο λόγος είναι απλός. Οι δανειστές θέλουν την κυριότητα του οικοπέδου που λέγεται Ελλάδα. Και για να το πάρουν οδηγούν την οικονομία σε κατάρρευση και τους Έλληνες σε πτώχευση άνευ προηγουμένου.
Πάρτε για παράδειγμα τους φόρους. Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα (7/2/2017) εμφανίζεται ένας πάρα πολύ αποκαλυπτικός πίνακας. Αυτό που δείχνει ο πίνακας είναι πόσοι ως ποσοστό από το σύνολο των φορολογουμένων στην Ελλάδα αποδίδουν μηδενικούς φόρους. Δεν σημαίνει ότι δεν φορολογούνται. Απλά σημαίνει ότι παρά την φορολόγησή τους, το ποσοστό αυτό των φορολογουμένων δεν αποδίδει φόρους. Κυριολεκτικά αποδίδει φόρους μηδέν.

Το 2010 περίπου το 27% των φορολογουμένων απέδιδε μηδενικούς φόρους. Θυμάστε τι έλεγαν τα όρνια της προπαγάνδας; Μόνο θέμα η φοροδιαφυγή κυρίως των επαγγελματιών. Τα επόμενα χρόνια, στα χρόνια της μνημονιακής κατοχής και των άγριων φοροεπιδρομών, το ποσοστό των φορολογουμένων που αποδίδει μηδενικούς φόρους εκτινάχθηκε πάνω από το 50% του συνόλου. Το 2015 έφτασε σχεδόν στο 55% του συνόλου των φορολογουμένων.
Να τι λέει η έκθεση του ΔΝΤ: "Παρά τους πολλαπλούς γύρους των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, τα ποσοστά είσπραξης των φόρων έχουν πέσει κατακόρυφα, ενώ το χρέος του ιδιωτικού τομέα προς το κράτος έχει φτάσει το 70% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο στην ευρωζώνη. Το φορολογικό χρέος ήταν ήδη υψηλό πριν από την κρίση, ενδεικτικό ενός πολιτισμού ασθενούς πληρωμής και ικανότητας επιβολής. Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού είναι σε καθυστέρηση προς το κράτος, επίσης, πολύ πάνω από το ποσοστό στις άλλες χώρες. Η οικονομική ύφεση ήταν ένας βασικός παράγοντας για τη συσσώρευση των καθυστερούμενων οφειλών. Αλλά οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, οι κυρώσεις και τα πρόστιμα πρόσθεσαν στο χρέος."
Κουβέντα για το γεγονός ότι το διαθέσιμο εισόδημα του μέσου νοικοκυριού εξανεμίστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόβλημα για τους δανειστές είναι ο "πολιτισμός της ασθενούς πληρωμής και η ικανότητα επιβολής". Όχι η ανύπαρκτη φοροδοτική ικανότητα της μεγάλης πλειοψηφίας των φορολογουμένων.
Γι' αυτό και προτείνουν μια ακόμη πιο ισχυρή δόση της θανατηφόρας συνταγής: "Οι αρχές θα πρέπει ως εκ τούτου να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση των θεσμών και πρακτικών στον τομέα αυτό για να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να ανέχεται τη φοροδιαφυγή. Η συστηματική αμνηστία θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς ενθαρρύνουν τον ηθικό κίνδυνο." Έτσι απαιτούν την έτι περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης κυρίως με εξάλειψη κάθε ειδικής μεταχείρισης σε κατηγορίες φορολογουμένων. Κύριος στόχος παραμένουν οι ελευθεροεπαγγελματίες. Ενώ το αφορολόγητο οφείλει να μειωθεί.
Τη μόνη διάκριση που κάνει το ΔΝΤ είναι οι μεγάλοι οφειλέτες του επιχειρηματικού τομέα, όπου έχουν συσσωρευτεί τα πιο μεγάλα ανείσπρακτα πρόστιμα. Απαιτεί να ξεκαθαρίσουν τα πινάκια των επιχειρήσεων αυτών από οφειλές προς το κράτος, έτσι ώστε να είναι "καθαρές" προκειμένου να αλλάξουν χέρια. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να δεθούν πιο ασφυκτικά στο μαγγανοπήγαδο της εφορίας, η οποία οφείλει να εκσυγχρονιστεί και να αποκτήσει ιδιωτικό μηχανισμό είσπραξης.
Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε πολλά. Φέτος το 2017 σύμφωνα με όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, το κράτος θα επιδιώξει να εισπράξει περίπου 31 δις ευρώ σε έμμεσους φόρους και 17 δις ευρώ σε άμεσους. Σύνολο 48 δις ευρώ. Όσα περίπου πάσχιζε να εισπράξει και τα προηγούμενα χρόνια. Από την αρχή των μνημονίων. Μόνο που φέτος θα επιχειρήσει να τα εισπράξει από το 45% του συνόλου των φορολογουμένων. Διότι ότι και να κάνουν οι μηχανισμοί είσπραξης, όσο αδίστακτοι, αυθαίρετοι και ανελέητοι κι αν αποδειχθούν, δεν μπορούν να εισπράξουν από τους μη έχοντες.
Έτσι ενώ το 2010 ο μέσος φορολογούμενος που μπορούσε να αποδώσει φόρους χρεώθηκε με πάνω από 11 χιλιάδες ευρώ ετήσια σε έμμεσους και άμεσους φόρους. Φέτος το ποσοστό των φορολογουμένων που έχει απομείνει με φοροδοτική ικανότητα καλείται να καταβάλει σχεδόν 18 χιλιάδες ευρώ ετήσια. Ποιός θα μπορέσει να σηκώσει αυτό το βάρος;
Το ερώτημα είναι πια ρητορικό, καθώς ακόμη κι όσοι μέχρι σήμερα είχαν γλυτώσει το χρέος προς την εφορία, το 2017 θα είναι καθοριστικό για την συντριπτική πλειοψηφία. Αλλά μην ανησυχείτε ακόμη κι όταν ξεπεράσει το 75% το ποσοστό των φορολογουμένων που αδυνατεί να καταβάλει φόρους, οι δανειστές δεν ενοχλούνται καθόλου. Τόσο το καλύτερο για τον εκκολαπτόμενο ιδιωτικό μηχανισμό είσπραξης οφειλών του κράτους, ο οποίος θα ξεκινήσει πραγματικό σαφάρι με στόχο την ιδιωτική περιουσία των ελλήνων πολιτών. Αυτή ήταν άλλωστε ο στόχος ευθύς εξαρχής. Από το πρώτο κιόλας μνημόνιο.

5 σχόλια:

  1. Αὐτό φυσικά ποὺ "ξέχασαν" βολικά,νὰ βάλουν στὀ διάγραμμα, οἱ χρυσοκάνθαροι οἰκονομολόγοι τῆς δεκάρας καί ὁ πολιτικός ἑσμός ποὺ κυβερνᾶ ἀπὸ τὸν ἀλήστου μνήμης ΓΑΠ, εἶναι τοὺς ἀντίστοιχους ρυθμοὺς πτώσης ΑΕΠ καί μισθῶν. Θὰ ἔπαιρναν ἀκριβῶς τὴν ἴδια γραμμή.
    Μόνο ποὺ τότε τὰ συμπεράσματα θὰ ἦταν διαφορετικά καί μὴ ἐπιθυμητά. Ἄς πρόσεχαν πρὶν ἀσχοληθοῦν μέ ... παλινδρομήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ολα αυτα τα διαγραμματα και τα στοιχεια ειναι κωμικα και ψευτικα .. να σου θυμισω τοτε που αγωνιζοταν το ΕΠΑΜ για το κομματικο στρατο .. και πιο πισω ακομη το ρολο του ΚΚΕ σε απεργους δημοσιους υπαλληλους που αναρτουσε πινακες και ελεγε οτι εχουμε μονο 600 000 ΔΥ οταν δε συνοπολογιζε σε αυτους υπαλληλους 120 οργανισμων λοιπων φορεων και δεκο .. δηλαδη πετουσε 300 000 απ εξω .. λολ

      η οταν συγκρινε τους βασικους μισθους των ΔΥ σε Ελλαδα και ευρωπη .. συγκρινωντας ομως μονο το βασικο μισθο και οχι τα επιδοματα το πληρες πακετο .. λολ ..

      ετσι το κκε καταφερε να αποδειξει οτι εχουμε μονο 600 000 ΔΥ κι οτι εχουνε και τους χαμηλοτερους μισθους στην Ευρωπη ..

      Να σου θυμησω το Σαμαρα που συγκρινε την αναπτυξη με μηνες πχ το μηνα του 2013 με το μηνα του 2014 λολ .. αφου δε συγκρινε 5 λεπτα παλι καλα ..

      Η τα στατιστικα σχεδον ολων των κυβερνησεων που με του απολυονταν τον οκτωμβριο 600 000 ιδιωτικοι υπαλληλοι εποχικοι και γραφονταν στο ταμειο οαεδ , αντι να αυξηθει η ανεργια μειωνονταν λολ

      Διαγραφή
  2. Κε Καζακη

    Σημερα διαβασα ενα αρθρο στους Finacial Times Με τον τιτλο,
    "Η εκροη καταθεσεων απο τις Ελληνικες τράπεζες επιταχύνεται; Οι καταθέσεις κατεβηκαν χαμηλότερα από το 2001".

    Μεταξυ των αλλων γραφει:

    " Οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τράβηξαν € 1.63 Δις των καταθέσεων από τις τράπεζες τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το Δεκέμβριο, ανεβάζοντας το σύνολο των καταθέσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2001 σε € 119.75 δις, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Αυτο αποτελεί συνέχεια από τα € 3,4 δις εκροη καταθεσεων του Δεκέμβριου, καθιστώντας με τις δύο μηνιαίες πτώσεις ακομη ποιο χειρότερη την κατασταση απο την εποχη και το ύψος των δεινών για την διάσωση της χώρας τον Ιούλιο του 2015."

    Και διερωταμε, αφου οι Τραπεζες ειναι κατω απο καθεστως Καπιταλ Κοντρολ, πως γινεται να φευγουν τοσα πολλα χρημματα απο τις καταθεσεις και λογαριασμους των Ελληνων?

    Μηπως μπορειτε να με διαφωτισεται παρακαλω?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρότι η οπτική και τα συμπεράσματα του άρθρου είναι σωστά, νομίζω ότι ερμηνεύει λάθος το επίμαχο μέγεθος.
    Αν έχω καταλάβει σωστά το ΔΝΤ λέει πως παρότι το αφορολόγητο έχει μειωθεί και παρότι έχουν καταργηθεί μια σειρά φοροαπαλλαγών, το ποσοστό των φορολογούμενων οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν φόρο μειώνεται. Αυτό συμβαίνει γιατί η πλειοψηφία του κόσμου εξαθλιώνεται είτε με ανύπαρκτα εισοδήματα που λόγω ανεργίας ή ευκαιριακής ανασφάλιστης μαύρης εργασίας είναι στο μηδέν, είτε είναι κάτω και από αυτό το ανεπαρκές για αξιοπρεπή διαβίωση αφορολόγητο, έτσι ώστε να τους καταλογίζεται μηδενικός ή σχεδόν μηδενικός φόρος. Αυτό νομίζω εγώ ότι λέει και διορθώστε με αν κάνω λάθος. Φυσικά το μεγάλο ουσιώδες ζήτημα είναι πως η πλειοψηφία του κόσμου είναι πλέον στο όριο της φτώχιας και κάτω από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φτώχεια και ανεργία στην Ελλάδα.
    Άρθρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2016
    http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2016/578991/IPOL_BRI(2016)578991_EN.pdf

    Unemployment and Poverty:Greece and Other (Post-)Programme Countries

    Unemployment and Poverty:
    Greece and Other (Post-)Programme Countries
    KEY FINDINGS

    • Greece is facing the highest unemployment rate in the EU (24.4 % in January 2016, up from 8.4 % in 2007) and the highest long-term unemployment rate with one in five Greeks (18.2 % up from 4.2 % in 2007) having been unemployed for more than twelve months in 2015.
    More than half of the you labour force (52 %) is unemployed (EU-28 = 19 %) meaning that 13 % of all young people in Greece aged 15 - 24 cannot find a job.

    • An analysis of the development of unemployment in (post-)programme countries (CY, EL, ES, IT, PT) shows that in all countries unemployment went down before the programmes came to an end.
    • More than one in three Greeks lives in a situation at risk of poverty or social exclusion (36 % in 2014). Greece is among the countries with highest levels, all in Eastern and Southern Europe. Contrasting with the general pattern in the EU, adults aged 18-64 are more affected than children.
    One of five Greeks are confronted with income poverty, i.e. < 60 % of median income after social transfers (22.1 %, up from 20.3 % in 2007, EU-average = 17.2 %). Given high unemployment and a gloomy economic forecast, the situation is not likely to improve at short term

    Τα λένε και οι ίδιοι τους ότι δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση σύντομα!
    Είναι η τελευταία φράση:
    Given high unemployment and a gloomy economic forecast, the situation is not likely to improve at short term

    Δεδομένης της υψηλής ανεργίας και μια ζοφερή οικονομική πρόβλεψη, η κατάσταση δεν είναι πιθανό να βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα

    Μετάφραση από:
    https://translate.google.gr/#auto/el/Given%20high%20unemployment%20and%20a%20gloomy%20economic%20forecast%2C%20the%20situation%20is%20not%20likely%20to%20improve%20at%20short%20term

    ΑπάντησηΔιαγραφή