Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Τι επιταγή εξαργύρωσε ο Βαρουφάκης με το χθεσινό ΝΑΙ;

Ο κ. Βαρουφάκης με χθεσινή του ανακοίνωση σε κομματικό φερέφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, μας ανακοίνωσε ότι στην ψηφοφορία για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την οδηγία της ΕΕ περί "κουρέματος" των καταθέσεων (BRRD) θα ψηφίσει ΝΑΙ. Ο λόγος; Ο προφανής. Οι προτάσεις αυτές συμπεριλαμβάνονταν στις δικές του.

Να τι είπε ο ίδιος στην ανακοίνωσή του: "Από τότε γνώριζα ότι οι τροποποιήσεις στον ΚΠΔ έσφυζαν από κινδύνους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των ασθενέστερων μερών σε περιπτώσεις πτώχευσης επιχειρήσεων ή νοικοκυριών, ενώ το καλύτερο που μπορούσε να πει κανείς για την οδηγία περί «εξυγείανσης» των τραπεζών ήταν ότι, επί της ουσίας, ήταν μια τρύπα στο νερό (καθώς εξασφάλιζαν νομικά τις εγγυημένες καταθέσεις χωρίς να εξασφαλίζουν την χρηματοδότηση του ταμείου που θα τις... εξασφάλιζε). Όμως, έκρινα ότι, στο πλαίσιο μιας έντιμης συμφωνίας, αν ήταν να διαφυλάξουμε σημαντικές κόκκινες γραμμές μας (π.χ. πρωτογενή πλεονάσματα που να μην ξεπερνούσαν το 1%, το πολύ 1,5%, τις συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα,  χαμηλό ΦΠΑ), ΚΠΔ και BRRD δεν αντιπροσώπευαν μεγάλες υποχωρήσεις. Για αυτό τον λόγο συμπεριέλαβα αυτά τα δύο προαπαιτούμενα στον δικό μας κατάλογο."


Ανοησίες. Ανοησίες στη νιοστή δύναμη που τείνει στο άπειρο. Κι ακόμη παραπέρα, όπως έλεγε ο Μπαζ Λάιτγιαρ, από τον οποίο διδάχθηκε όσα ξέρει ο μέγας αυτός οικονομολόγος. 

Ο νέος ΚΠΔ καταλύει 2 αιώνες δικαιακού πολιτισμού και μετατρέπει ουσιαστικά το δικαστήριο από μέσο απνομής δικαιοσύνης, σε μέσο καταπίεσης του πολίτη. Πάντα ήταν, αλλά τώρα θεσμοθετείται και επίσημα. Ο πολίτης με τον νέο ΚΠΔ είναι πια αντελώς απροστάτευτος. Εκτός κι αν είναι τραπεζίτης, ξένος επενδυτής, ή διαθέτει πολύ χρήμα και τις κατάλληλες διασυνδέσεις με την εξουσία.

Ο νέος ΚΠΔ εισήχθη μόνο και μόνο για να λεηλατηθεί η μικρή και μεσαία περιουσία του 'Ελληνα πολίτη που χρωστάει στις τράπεζες, στην εφορία, στα ασφαλιστικά, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να αμυνθεί έστω και με την παράταση του πλειστηριασμού. Προβλέπονται δίκες "βουβές", δηλαδή χωρίς μάρτυρες, διαδικασίες εξπρές σε βάρος των οφειλετών, ακόμη και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για να μπορεί να τελεσιδικήσει η αρπαγή του ακινήτου μέσα σε λίγους μήνες.

Το συγκεκριμένο ΚΠΔ τον εισηγήθηκαν νομικοί σύμβουλοι τραπεζών και επενδυτών ακινήτων. Πρόκειται για το νομικό πλαίσιο που χρειάζονται τα αρπακτικά για το πάρτι εναντίον της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας στην Ελλάδα. Με την επιβολή του, τα περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον του 70% των Ελλήνων πολιτών θα αλλάξουν χέρια και θα συγκεντρωθούν σε "φορείς αξιοποίησης", όπως οι εταιρείες του κ. Μπάφετ και του κ. Σόρος. Γνωστοί "φίλοι" του κ. Βαρουφάκη.

Επομένως ο κ. Βαρουφάκης ψήφισε ΝΑΙ στο πάρτι των αρπαχτικών με την ιδιοκτησία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Το ίδιο έκανε και με την οδηγία BRRD, η οποία για πρώτη φορά επιτρέπει το κλείσιμο των τραπεζών, το κούρεμα κατά το δοκούν των καταθέσεων, των συμμετοχών προς όφελος ξένων επενδυτών και των τίτλων που έχουν πουλήσει οι τράπεζες σε πελάτες τους. Άλλο πάρτι κερδοσκόπων και αρπαχτικών σε βάρος των αποταμιευτών και του δημόσιου χρήματος, στο οποίο ο κ. Βαρουφάκης δεν μπορεί παρά να πει ΝΑΙ.


2 σχόλια:

 1. Δεν ξέρω κ. Καζάκη αν ακούσατε γι' αυτό:
  "Δεσμεύσεις καταθέσεων και θυρίδων αποφασίζει ο οικονομικός εισαγγελέας μετά από ελέγχους"
  http://left.gr/news/desmeyseis-katatheseon-kai-thyridon-apofasizei-o-oikonomikos-eisaggeleas-meta-apo-eleghoys

  Θεωρείτε ότι είναι έμμεσος τρόπος (δικαιολογία δηλαδή) για να βάλουν χέρι σε *όλες* τις θυρίδες, με το πρόσχημα ότι κυνηγούν δήθεν τα συμφέροντα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Άκρως διαφωτιστική η σημερινή ανάρτησή σας, και όχι μόνο για το πρόσωπο και το ποιόν του κυρίου Ουάου. Όσο περισσότερο "εκσυγχρονίζουν" τις οικονομικές, δικαστικές, πολιτικές κ.ά. διαδικασίες, τόσο περισσότερο φαλκιδεύουν τις ατομικές ελευθερίες μας, τόσο περισσότερο πετσοκόβουν ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματά μας, αυτά που μας διαβεβαίωναν τηλεοπτικώς προ των εκλογών ότι θα προστάτευαν με κάθε τρόπο. Τελικά, οι κόκκινες γραμμές τους αποδείχτηκαν πράσινα άλογα. Μπροστά σ' αυτούς τους πρυτάνεις του μνημονιακού "εκσυγχρονισμού", ωχριά ακόμα και ο εισηγητής του αθλήματος του σουάπ-ικου εκσυγχρονισμού Σημίτης, ο επιλεγόμενος Κινέζος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή