Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Τι θα πει "αμοιβαία επωφελής συμφωνία" σύμφωνα με την κυβέρνηση; Ο ελληνικός λαός θα πληρώνει ότι απαιτούν οι δανειστές για να φορτώνεται με νέα χρέη.

Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε νέα πρόταση προς τους πιστωτές της το βράδυ της Κυριακής (21 Ιουνίου), που θεωρήθηκε "μια καλή βάση για την επίτευξη προόδου" από την Επιτροπή της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής της Δευτέρας.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici στο γαλλικό ραδιόφωνο το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε ότι οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης "πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση". Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι υπέβαλε "πρόταση για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία η οποία θα δώσει μια οριστική λύση στο πρόβλημα."

Χαρές και πανηγύρια στους κύκλους των κερδοσκόπων και τους τραπεζίτες, οι οποίοι ώθησαν τις τιμές των χρηματιστηρίων της Αθήνας και της ΕΕ σε άνοδο. Προεξοφλούν συμφωνία κι επομένως προδικάζουν ότι το πάρτυ των αρπακτικών θα συνεχιστεί με το κουφάρι της Ελλάδας.
Η ελληνική πρόταση περιέχει αντι-προτάσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα με τις απαιτήσεις των πιστωτών για τις συντάξεις και το ΦΠΑ. Το όλο πρόβλημα δηλαδή της κυβέρνησης είναι πώς θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών, που η ίδια έχει χαρακτηρίσει παράλογες. Γιατί; Για να της δώσουν τις πιστώσεις προκειμένου να συνεχίσει η Ελλάδα να πληρώνει τα χρέη τους.

Τι μπορεί να περιμένει ο ελληνικός λαός από μια τέτοια συμφωνία; Τα χειρότερα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί όλες τις βασικές απαιτήσεις των δανειστών σε αυξήσεις φόρων, ΦΠΑ, σε οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις, αλλά και σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις. Με αντάλλαγμα τι; Να δωθούν τα 7,2 δις ευρώ που υπολείπονται από το τελευταίο πρόγραμμα.

Αλήθεια, που θα πάνε αυτά τα δις, αν δωθούν; Η κυβέρνηση Τσίπρα λεηλάτησε τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου για να πληρώσει πάνω από 3,8 δις ευρώ στο ΔΝΤ. Αφήνωντας με αντίστοιχα ελλείμματα σύστημα υγείας, ασφαλιστικούς φορείς, παιδεία, κοκ. Και προκειμένου να πληρώσει έντοκα γραμάτια αξίας 15 δις ευρώ, χρειάστηκε να εκδόσει νέα συνολικής αξίας 19,5 δις ευρώ. Με τον τρόπο αυτό κάλυψε και το τρέχων ταμειακό έλλειμα της κεντρικής διοίκησης που ανερχόταν στο τέλος Απριλίου σχεδόν στο 1,5 δις ευρώ.

Επομένως η κυβέρνηση Τσίπρα έχει φορτώσει ένα κυλιόμενο έλλειμμα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τουλάχιστον 5,3 δις ευρώ. Με προοπτική να αυξηθεί σημαντικά καθότι η αγορά είναι νεκρή και εισόδημα για να αποδόσει φορολογικά έσοδα δεν υπάρχει. Πώς θα καλυφθεί αυτό το έλλειμμα; Πώς θα αποδωθούν πίσω τα ταμειακά διαθέσιμα που λεηλατήθηκαν;

Μήπως από τα 7,2 δις ευρώ που πρόκειται να εισπράξει η κυβέρνηση Τσίπρα, αν και εφόσον αποδεχθεί τις απαιτήσεις μειώσεων, περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων που απαιτούν οι δανειστές; Μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση καλείται να πληρώσει 5,2 δις ευρώ στο ΔΝΤ. Άλλα 5,1 δις στην ΕΚΤ, μαζί 1,5 δις ευρώ διακρατούμενα ομόλογα από τις άλλες κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος. Σύνολο 11,8 δις ευρώ.

Αν προσθέσουμε άλλα 3,2 δις ευρώ σε τόκους τίτλων που πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους, τότε η συνολική απαίτηση αυξάνει στα 15 δις ευρώ. Επομένως τα 7,2 δις ευρώ των υπολοιπόμενων δόσεων - ακόμη κι αν δωθούν - δεν φτάνουν ούτε καν για την τρέχουσα εξυπηρέτηση του μακροπρόθεσμου χρέους. Απαιτούνται έως το τέλος του έτους άλλα περίπου 7 δις ευρώ. Πόθεν;

Η κυβέρνηση λέει ότι "έπεισε" τους δανειστές να της απελευθερώσουν τα 10,8 δις ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του αφήνουν να ενοηθεί ότι θα τα χρησιμοποιήσουν εν λευκώ, αλλά λένε ως συνήθως ψέματα. Τα 10,8 δις ευρώ προορίζονται αποκλειστικά για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να σταματήσει - έστω προσωρινά - η εξάρτησή τους από τον ELA.

Τουτέστιν; Αυτό που ονομάζει ως "αμοιβαία επωφελή συμφωνία" ο Τσίπρας και οι δικοί του, δεν είναι παρά η άντληση περίπου 6 δις ευρώ από αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων και οριζόντιες περικοπές, ώστε να καλυφθεί το τρέχον κυλιόμενο έλλειμμα. Με αντάλλαγμα τουλάχιστον 18 δις ευρώ επιπλέον χρέους. Θέλει πολύ σκέψη για να αντιληφθεί κι ο πιο αδαής ότι μια τέτοια συμφωνία θα μας οδηγήσει στα πολύ χειρότερα; Σε μια οικονομία και μια κοινωνία που θα σκοτώνεται, ή θα δολοφονεί για λίγα ευρώ.


Μόνο νοσηρός νους και απόλυτα διεστραμένος θα αποζητούσε μια τέτοια συμφωνία. Μόνο όσοι έχουν ταυτίσει τα συμφέροντα τους με την μαζική εξόντωση μιας ολόκληρης χώρας κι ενός ολόκληρου λαού. Αυτοί μαζί με τον υπόκοσμο της ρεμούλας, της αρπακτής και της κλεπτοκρατίας, που τον είδαμε να διαληλώνει φωνάζοντας "Μένουμε Ευρώπη".

8 σχόλια:

  1. Θα κυκλοφορήσει τελικά το βιβλίο σου για το χρέος; Κατα τη γνώμη μου, το οφείλεις καταρχήν στον εαυτό σου και τον αγώνα σου, να αφήσεις τη ριζοσπαστική οικονομική σου πρόταση σε ολοκληρωμένο βιβλίο, αλλά το κυριώτερο, το χρειαζόμαστε όλοι εμείς (μέσα και έξω απ΄το επαμ) που καθημερινά προσπαθούμε να πείσουμε, χωρίς να είμαστε οικονομολόγοι, για την αναγκαιότητα διαγραφής του χρέους και εξόδου απ΄το ευρώ.

    Γιώργος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Το δημόσιο χρέος, η ανάγκη διαγραφής του και το Εθνικό νόμισμα - Μερικές ξεκάθαρες απαντήσεις σε αντίστοιχες εύλογες ερωτήσεις.

      http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2015/06/blog-post_0.html

      Γιώργο Κ., μήπως σου κάνει το παραπάνω;

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε, σε ευχαριστώ για το σύνδεσμο. Η αλήθεια είναι οτι με τα χρόνια έχω εξοικειωθεί στην επιχειρηματολογία υπέρ εθνικού νομίσματος/διαγραφής χρέους. Απλώς θεωρώ οτι πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο γραπτό έργο για το χρέος που να μείνει και στις επόμενες γενιές, διότι ο αγώνας δεν είναι καθόλου σίγουρο οτι θα τελειώσει προσεχώς. Ποιός καλύτερος να το γράψει από τον Δημήτρη Καζάκη;

      Γιώργος Κ.

      Διαγραφή
  2. Ρίξτε μια ματιά στο κείμενο του μπλογκ τους:

    Υπογράφουμε ατομικά την υπεύθυνη δήλωση ότι αποδεχόμαστε οποιαδήποτε έκτακτη ή μόνιμη εισφορά, μείωση μισθού ή συντάξεως και εγγυόμαστε με την προσωπική μας περιουσία ώστε να καλύψουμε κάθε απαίτηση των Θεσμών για την επίτευξη μίας ιστορικής ευρωπαϊκής συμφωνίας.

    Προς διευκόλυνσή σας κατεβάστε την έτοιμη υπ. δήλωση.

    Υπεύθυνη Δήλωση – Μένουμε Ευρώπη

    Οι τύποι σοβαρολογούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήξερα ότι υπήρχε τέτοιο πράγμα. Η πλάκα είναι πιο πολύ με την ψηφοφορία που έχουν οργανώσει στο σάιτ τους με το ερώτημα "Θέλετε να μείνουμε στην Ευρώπη":

      https://menoumevropi.wordpress.com/

      Πάνω από 80% λένε Όχι...

      Διαγραφή
    2. Kαι βέβαια σοβαρολογούν οι τύποι . Με τη βοήθεια της Ευρώπης θα εξασφαλίσουν κι άλλα 100 χρόνια ευμάρειας για τους ίδιους και τους απογόνους τους. Αυτούς η κρίση τους τάισε και τους ταίζει ακόμα. Τα πολυτελή καταστήματα από τα οποία ψωνίζουν δεν έκλεισαν ακόμα. Αντίθετα, τα λαικά μαγαζιά έβαλαν λουκέτα, γιατί η πλειοψηφία των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων δεν δύναται να καταναλώσει, παρά μόνο για τρόφιμα. Είναι ευτυχείς οι κύριοι, αν ο λαός αποκλειστεί από κάποια αγαθά. Αυτοί που αγοράζουν τους αστακούς μπορούν να αγοράσουν και μακαρόνια στη διπλάσια τιμή. Χαράς ευαγγέλια είναι γι αυτούς τα μνημόνια. Σοβαρολογούν, γιατί για άλλα 100χρόνια θα εξασφαλίσουν τζάμπα δουλάρες. Αν ανάμεσά τους υπάρχουν και μερικοί ελληναράδες, δουλοπρεπείς και πνευματικά ανάπηροι εκ γενετής, είναι άξιοι της μοίρας τους. Εμείς που "μένουμε Ελλάδα" οφείλουμε στις γενιές που θα έρθουν να μην επιτρέψουμε αυτή τη συμφορά. Είναι ανάξιο της ιστορίας μας . Η Ελλάδα που εξήγαγε τον πολιτικό πολιτισμό στην ανθρωπότητα μπορεί να τους βάλει στη θέση τους .
      Κύριοι που μένετε Ευρώπη και κυριολεκτικά, γιατί από το δικό μας ιδρώτα τα κονομήσατε χοντρά, και γιατί 100 χρόνια τα πουλημένα συνδικάτα δεν αξίωσαν παροχές που να μειώνουν τα κέρδη σας , αν σας περισσεύει ο μισθός η σύνταξη και η περιουσία σας, γιατί δεν την χαρίζετε στους απελπισμένους άνεργους και άστεγους; Αλλά τι λέω ; Η απάντηση είναι εύλογη. Εσείς δε μένετε Ελλάδα, εσείς μένετε Ευρώπη! Δουλάρες χρειαζόσαστε κι εσείς και τα αφεντικά σας εντός και εκτός Ελλάδας.
      Όπως ένας γονιός μοιράζει δίκαια τα υπάρχοντά του στα παιδιά του, έτσι ακριβώς οφείλει και μια χώρα να μοιράσει τη δουλειά. Γιατί κανένα συνδικάτο και κανένα κόμμα δε απαιτεί τη μείωση του ωραρίου εργασίας από 8ωρο σε 4ωρο, για να δουλέψουν όλοι; Θα μου πείτε , χωρίς μείωση απoδοχών, αυτό δε γίνεται. Η ιστορία θα σας διαψεύσει. Πώς από το 14ωρο του 19ου αιώνα φτάσαμε στο 8ωρο του 20ού αιώνα;
      Αυτά, για να μην επιστρέψουμε και επίσημα στο θεσμό της δουλείας που είναι προ των θυρών.
      (Και κάτι ακόμα να θυμίσω. Το πρώτο μνημόνιο του αιώνα που διανύουμε δεν το υπέγραψε ο Γ, Παπανδρέου , αλλά ο Σημίτης και η παρέα του. Το πρώτο μνημόνιο ήταν η είσοδος στο ευρώ. Από τότε άρχισε το ξεπούλημα που μας έφερε εδώ. Μήπως αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο μνημόνιο που θα σχίσει μια σοβαρή και μνήμων κυβέρνηση;)

      Διαγραφή
  3. Δημητρη

    Σημερα ακουγα απο το ραδιο τις προτασεις και αναλυση ολων των αρθρων της προτασης του Συρια προς τους ''Ευρωπαιους ταιρους''και διερωτμε:

    Μηπως εσυ που ξερεις τα πολλα .... μπορεις να μας πεις, για να μαθαινουμε, σε ποιο μετρο η αποφαση ο Τσιπρας εβαλε κοκκινη γραμμη και αρνειτε να υπογραψει.

    Η εντυπωση που εχω ειναι ΟΤΙ ειπε ΝΑΙ Σ ΟΛΑ και ετσι παει η Ελλαδιτσα μας μια για παντα.

    Λεν να ειχε δικιο ο Σαμαρας που του ειπε.........''κοιτα μην εισαι ο μιραιος ανθρωπος'' και φυσικα εννοουσε οτι θα καταστρεψει πληρως την Χωρα μια για παντα.

    Πες μας να μαθαινουμε τι αφησε απ'εξω ο υιοκας του ΧΟΥΝΤΙΚΟΥ ΣΚΑΠΑΝΕΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή