Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Το μόνο που μένει για την επίσημη συμφωνία είναι η έναρξη της εφαρμογής όσων απαιτούν οι δανειστές.

Η κυβέρνηση Τσίπρα συμφώνησε σε μέτρα οριζόντιων περικοπών και αυξημένων φόρων της τάξης των 8 δις ευρώ έως το 2016. Πιο συγκεκριμένα 2,7 δις ευρώ έως το τέλος του 2015 και 5,2 δις ευρώ μέσα στο 2016. Κι όλα αυτά για να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος του 1% πρωτογενές πλεόνασμα επί του ΑΕΠ το 2015.

Η κυβέρνηση προσχώρησε και στην απαίτηση των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα 4 χρόνια 1, 2, 3, 3.5% του ετήσιου ΑΕΠ αντίστοιχα. Κάτι που η κυβέρνηση Τσίπρα είχε χαρακτηρίσει παλιότερα "παράλογη" απαίτηση και "υφεσιακή πολιτική".


Από μόνα τους αυτά τα μέτρα θα αφαιρέσουν 1,5% από το ΑΕΠ σε ονομαστικές τιμές έως το τέλος του έτους. Φυσικά υπέρ των δανειστών. Ενώ το 2016 θα αφαιρεθούν κοντά στο 3% από το ΑΕΠ. Πάντα σε ονομαστικές τιμές. Η ύφεση δηλαδή θα ενισχυθεί οδηγώντας σε πτώση το ΑΕΠ κατά 4,5% το λιγότερο έως το τέλος του 2016. Ενώ το δημόσιο χρέος με τα σημερινά δεδομένα θα βρίσκεται στο τέλος του 2015 στα 326 δις ευρώ, δηλαδή στο 185% του ΑΕΠ.

Ποιός θα κληθεί να πληρώσει; Αναφέρουν ότι θα κληθούν θα καταβάλουν έκτακτο φόρο όσες επιχειρήσεις έχουν 500 χιλιάδες κέρδη ετήσια και πάνω. Αυτό θα παρουσιασθεί ως μέτρο ανακατανομής σε βάρος του κεφαλαίου, αλλά στο βαθμό που θα εφαρμοσθεί θα οδηγήσει σε περισσότερα λουκέτα.

Όπως επίσης θα ενισχυθεί η στάση πληρωμών των επιχειρήσεων προς εργαζόμενους και προμηθευτές. Ήδη η στάση πληρωμών ακόμη και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων παίρνει διαστάσεις επιδιμίας.

Το 25% είναι αυταπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό σε κατάσταση αισχρή με τα χρέη και την αναδουλειά να καλπάζει. Με τα νέα μέτρα, αλλά και η επιδρομή του ΚΕΑΟ, θα τους αφανίσει κυριολεκτικά. Μαζί μ' αυτούς κοντά στο 27% των μισθωτών είναι επίσημα άνεργοι. Ενώ ένα επιπλέον 10% είναι μερική απασχόληση, δηλαδή μεροκάματο στη χάξη και τη φέξη.

Με άλλα λόγια το 62% είναι αδύνατον να βρει δουλειά για να συντηρηθεί. Το μερίδιο αυτό της απασχόλησης αντιμετωπίζει μέσα στους επόμενους μήνες το φάσμα της απόλυτης εξαθλίωσης, ακόμη και της πείνας. Η κυβέρνηση αναζητά πόρους από την ΕΕ για να συντηρήσει με συσσίτια, ή κουπόνια σίτισης γύρω στους 350 χιλιάδες.

Η Αρχιεπισκοπή με τη σειρά της ήδη σιτίζει γύρω στους 500 χιλιάδες. Συνεπώς με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς έως το τέλος του έτους γύρω στο 9% του πληθυσμού θα εξαρτάται από συσσίτια. Ενώ σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα ένα 45% του πληθυσμού θα βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρόκειται για την εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας χωρίς παρών και μέλλον.

Κι ενώ το κοινωνικό ολοκαύτωμα θα παίρνει διαστάσεις πρωτόγνωρες για την μεταπολεμική Ελλάδα, οι δανειστές θα απαιτούν διαρκώς πρόσθετα μέτρα καθώς η βυθιζόμενη οικονομία θα κάνει αδύνατη την εξυπηρέτηση του χρέους. Ακόμη κι αν από καπρίτσιο οι δανειστές κουρέψουν το χρέος κατά 50%. Ενώ το κυνήγι του πρωτογενούς πλεονάσματος θα οδηγεί το δημόσιο τομέα σε γενική ασφυξία, σε μαζικές απολύσεις, σε αναστολή κοινωνικών λειτουργιών και σε αυξανόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους πολίτες.

Προσωπικά πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του 2015 η ζωή στην Ελλάδα θα είναι κυριολεκτικά αβίωτη για την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, τα περισσότερα εκ των οποίων θα στερούνται τα βασικά μέσα προς το ζειν. Την ίδια ώρα τα χρέη τους προς την εφορία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως των αυταπασχολουμένων) θα καλπάζουν και η λεηλασία της ιδιωτικής περιουσίας θα έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας.

Τώρα λοιπόν είναι απαραίτητο να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Δεν είναι υπόθεση δεξιάς ή αριστεράς. Είναι υπόθεση εθνική, υπόθεση βαθιά πατριωτική και δημοκρατική. Πρέπει να διεκδικήσουμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Αλλιώς κυριολεκτικά χανόμαστε. Ας παραμερίσουμε τις όποιες ιδεολογικές διαφορές μας κι ας απαλλαγούμε μια και καλή από τα δεσμά της ευρωδουλείας.

Δεν έχουμε να περιμένουμε κανέναν και τίποτε. Δείτε τους! Όλοι εν χορώ λένε το ίδιο πράγμα: έτσι κι ο Έλληνας αποφασίσει να σπάσει τα δεσμά του ευρώ, θα καταστραφεί. Από τους "Μένουμε Ευρώπη" έως τον Μιχαλολιάκο της ΧΑ και τον Κουτσούμπα που θέλει την έξοδο από την ΕΕ μόνο με τη δική του υστερική φαντασίωση.

Η αλήθεια είναι ότι μόνο τα μεγάλα αφεντικά εντός κι εκτός Ελλάδας έχουν κάθε λόγο να τρέμουν την οργή του Έλληνα και την έξοδο από το ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει να χάσει τίποτα εκτός από τα δεσμά της και το σφαγείο της ευρωζώνης. Κι έχει να κερδίσει την ευημερία του σε μια λεύτερη και δημοκρατική πατρίδα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!


17 σχόλια:

 1. Πολύ καλό το σχολίο σου Δημήτρη. Θέλω παντα να ελπίζω οτι οι Ελληνες θα καταλάβουν ποιό ειναι το καλό τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. .....και τον Κουτσούμπα που θέλει την έξοδο από την ΕΕ μόνο με τη δική του υστερική φαντασίωση.

  Αν δεν προκειται για εμπαθεια θα θελαμε να μας πεις δυο λογια για το παραπανω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι λέει ο Κουτσούμπας; Έξοδος από την ΕΕ, μόνο και υπό τον όρο της δικής του πρότασης που ισούται με την "κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής" κι άλλες τέτοιες υστερικές σεχταριστικές φαντασιώσεις της δικής του μελλοντικής κοινωνίας. Έξοδο από την ΕΕ με πρώτη ενέργεια την έξοδο από το ευρώ με όρους δημοκρατίας και ανεξαρτησίας για τον ελληνικό λαό, το αποκλείει. Γιατί; Διότι μας λέει ότι άμα φύγουμε από το ευρώ θα καταστραφούμε. Πρέπει πρώτα ο λαός να είναι έτοιμος να καταφύγει στην υστερική φανασίωση περί κομμουνισμού που έχει Περισσός και ύστερα να πράξουμε το αυτονόητο. Να γιατί δεν εξηγεί πουθενά ο Περισσός "πώς" θα γίνει η έξοδος από την ΕΕ χωρίς πρώτα να φύγουμε άμεσα και πρακτικά από το ευρώ. Και χωρίς αυτό το "πώς" δεν υπάρχε πρόταση, αλλά ένα απλό αρνητικό σύνθημα που δεν οξύνει, αλλά αμβλύνει τη συνείδηση του κόσμου. Λειτουργεί απωθητικά όπως και η προπαγάνδα της ευρωπαικού άξονα.

   Διαγραφή
 3. Εσυ τους ταλεγες, αλλα αυτοι . . . .πρωτη φορα αριστερα.
  Εκεινο ομως που με τρελλαινει πλεον κ. Καζακη ειναι οτι αυτα τα αποκομματα της Βουλης δεν ειναι σε θεση να προφερουν στους δανειστες ουτε μια προταση. Κι αυτη την κοβουν στη μεση. Και οι ΣΦΥΡΙΖΑΙΟΙ ειπαν : Ειμαστε κατα της λιτοτητας οι δε οσφυοκαμπτες δεξιοι ειπαν : ειμαστε ΥΠΕΡ της Ευρωπης. Και απορω τι τους πειραζε να ενωσουν το λαο και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να τους φωναξουμε : Ειμαστε ΥΠΕΡ της Ευρωπης, και ΚΑΤΑ της λιτοτητας. Ετσι θα διναμε ενωμενοι ενα ηχηρο μυνημα στους κουτοφραγους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Κουτσουμπας, το ΚΚΕ, αλλα μαλλον σε πιανει αλλεργια να αναφερεις το ονομα του Κομματος που σε εκανε "φιρμα", δεν θελει απλα εξοδο απο την ΕΕ, αλλα μονομερη διαγραφη του χρεους, κοινωνικοποιησ των συγκεντρωμενων μεσων παραγωγης, εργοστασιων, τραπεζω, ενεργειας, μεταφορων, πρωτογενους τομεα κλπ, και καλει το λαο να βγει μπροστα οργανωνοντας την παλη του, επειτελους κε Καζακη, οση εμπαθεια και αν εχετε για το ΚΚΕ στο οποιο καποτε ησασταν, αλλα "κουραστηκατε" να ειστε, προσπαθειστε τουλαχιστον να το αναφερετε με καποια αντικειμενικοτητα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κουράστηκα να μιλάω σε ανεγκέφαλους χειροκροτητές που δεν ξέρουν καν τι υποστηρίζουν. Βρες μου ποια είναι η πρόταση του Κουτσούμπα και του Περισσού; Πώς συγκεκριμένα προτείνει να γίνουν όλα αυτά; Κουβέντα. Τα αναθέτει απλά σε μια υστερική δική του φαντασίωση που ονομάζει "λαική οινονομία". Βρες μου πρώτα πώς θα βγει η Ελλάδα από την ΕΕ χωρίς πρώτα να βγειι με ασφάλεια και υπέρ των εργαζομένων από το ευρώ; Που είναι η πρόταση του Περισσού, που επανειλλημένα παπαγαλίζει τη λογική του κατακτητή, δηλαδή η έξοδος από το ευρώ σημαίνει καταστροφή. Πόσο βλάκας πρέπει να είσαι για να μην μπορείς να αντιληφθείς ότι τα μπάσταρδα του Τυρίμου που σήμερα ελέγχουν το ΚΚΕ πετάνε ανέξοδα συνθήματα που τα αναγάγουν στη φαντασίωση που έχουν για το μέλλον, χωρίς να μιλάνε για το τώρα; Όπως ακριβώς η παρέα του Τυρίμου - που εκτελέστηκε από του Γυπες της ΟΠΛΑ - που πετούσαν δήθεν ταξικά και αντικαπιταλιστικά συνθηματα όταν το πρωτεύον ήταν το πώς θα αγωνιστεί συγκεκριμένα ο λαός εναντίον του κατακτητή. Το ίδιο κάνει σήμερα ο Κουτσούμπας και Σία. Πετάει συνθήματα για το άγνωστο μέλλον, όπως το φαντασιώνεται αυτός, χωρίς συγκεκριμένα να εξηγεί το πώς μπορεί να γίνει αύριο το πρωί αν το επιτρέψουν οι συσχετισμοι δύναμης. Κι όσο για το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ που υπηρέτησα εγώ, δεν υπάρχει πια. Πέθανε εδώ και χρόνια. Σήμερα μια συμμορία, ελέω βαθέως αστικού κράτους, κατέχει τα σύμβολα αυτού του ιστορικού κόμματος για να το ξεφτιλίζει και να λειτουργεί ως ανάχωμα στη μαζική κινητοποίηση του λαού με προτάγματα βαθύτατα αντικατοχικά και δημοκρατικά. Ότι δεν κατάφεραν οι Τυρίμοι επί ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, το κατάφεραν οι Παπαρήγες και οι Κουτσούμπες σήμερα. Όπως ο κομμουνιστής της εποχής του ΕΑΜ ήταν ορκισμένος εχθρός του "επαναστατικού ΚΚΕ" που είχε ιδύσει ο Τυρίμος με τη βοήθεια του Μανιαδάκη και της Κομαντατούρ, άλλο τόσο ορκισμένος εχθρός είμαι εγώ σήμερα στα μπάσταρδά του που έχουν στα χέρια τους τον Περισσό.

   Διαγραφή
  2. Θα είμαστε λαός και ο Κουτσούμπας θα είναι ο αρχηγός. Θα διευθύνει κομουνιστικά την εκμετάλλευση από τα ανάκτορα. Υπάρχει και η παροιμοιώδης θέση του Κουτσούμπα για τους ομοφυλόφιλους: "στο σπίτι τους και να μην προκαλούν". Οπότε, αν βγουν στους δρόμους διεκδικώντας ως άνθρωποι τα δικαιώματα τους, οποιαδήποτε, ο Κουτσούμπας θα βγάλει τα ΜΑΤ και θα δείρει, θα δείρει, θα δείρει (οποιονδήποτε σκέπτεται και νιώθει οτιδήποτε).

   Διαγραφή
 5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχω εξηγήσει επανειλλημένα ότι δεν αρθρογραφώ στην ΕΩ. Από την στιγμή που δημοσιεύω κάτι στο Blog, δεν μπορώ να απαγορέψω σε κανέναν να το αναπαράγει, αρκεί να δηλώνει συγγραφέα και πηγή.

   Διαγραφή
 6. Το 12% αφορά κέρδη. Γιατί θεωρείται υφεσιακο αφού μειώνει τα κέρδη των επιχειρηματιών

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διότι δεν πρόκειται για αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των εργαζομένων, αλλά για φορολόγηση υπέρ των δανειστών. Πρόκειται για αναδιανομή υπέρ των τοκογλύφων. Κι αυτό ισοδυναμεί με αφαίρεση εισοδήματος από την ελληνική οικονομία. Πράγμα που εξ ορισμού σημαίνει ύφεση.

   Διαγραφή
 7. Πέφτει-πέφτει ο ουρανός, κ. Καζάκη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δημήτρη τι προτείνεις να κάνουμε αν η κυβέρνηση συμφωνήσει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αντε Δημητρη μου

  Ηρθε η ωρα για τον μεγαλο αγωνα.

  Καλη τυχη και κουραγιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δημητρη

  Μαζι με την περιοδια σου .... ερχεται επεισης σαν συμπληρωμα, επαναληψη της δυωρης εκπομπης στο ΚΟΝΤΡΑ 24 την Κυριακη το βραδυ.

  Νομιζω ηρθε η ωρα πλεον να μαθει ο λαος την αληθεια για την επιστροφη σε εθνικο νομισμα.

  Βλεπω αμα γυρισεις στην αθηνα..... να εισαι περιζητητος......

  ΑπάντησηΔιαγραφή