Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Οι εκβιασμοί των ευρωκρατών γίνονται όλο και πιο αδίστακτοι


Οι ευρωκράτες παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των γερμανικών Financial Times, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας. Το ρεπορτάζ της FTD έχει τίτλο: «Η ΕΕ θέλει να χαλαρώσει τα δεσμά της Αθήνας» και υπότιτλο «Η Ευρώπη θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Γι’ αυτό η χώρα μπορεί να ετοιμάζεται μετά τις εκλογές για παραχωρήσεις – κι αυτό μολονότι οι Έλληνες έχουν προφανώς παραβιάσει και πάλι τις δεσμεύσεις τους για το πρόγραμμα λιτότητας».
 Όπως σημειώνεται, η ευρωζώνη προτίθεται να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας. Ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών της Κυριακής, κάθε νέα κυβέρνηση θα απαιτήσει νέες διαπραγματεύσεις, ανέφεραν ευρωπαϊκοί κύκλοι. Αν κανείς θέλει να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, δεν θα μπορέσει να αρνηθεί κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι διαβεβαίωσε την Τρίτη: «Θα κάνουμε ό,τι μας είναι δυνατόν για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ θα τηρεί τις δεσμεύσεις της».
Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι Βρυξέλλες προσπαθούν να επιδράσουν στο αποτέλεσμα των εκλογών. Την ερχόμενη Κυριακή γίνονται εκλογές στην Ελλάδα, οι αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν μέχρι τώρα. Με την δήθεν προθυμία των Βρυξελλών για διαπραγματεύσεις ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να σπρώξουν μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος προς το πολιτικό προσωπικό των δοσιλόγων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Η περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ανησυχεί σοβαρά την ΕΕ. Εκτιμούν ότι θα δώσει την δυνατότητα να σηκώσει κεφάλι ο ελληνικός λαός, ακόμη κι αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενδώσει στις πιέσεις που ασκούνται αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό και επιχειρεί να επιδεινώσει την κρίση ρευστότητας που υπάρχει στην ελληνική οικονομία και στα δημόσια ταμεία.
  • Οι τράπεζες βιώνουν ένα πρωτοφανές κύμα ανάληψης καταθέσεων που έχει φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg (13/6) που επικαλείται πηγές των εγχώριων τραπεζών.
  • Η ελληνική οικονομία ως σύνολο συγκλονίζεται από μια γιγαντιαία εκροή κεφαλαίων, που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο αυτού του έτους και κλιμακώνεται. Βρίσκεται σε διαδικασία «αποεπένδυσης» με όλες τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις να τα μαζεύουν και να φεύγουν.
  • Τα εγκατεστημένα επιτελεία της τρόικας φροντίζουν να αδειάσει το δημόσιο ταμείο και τα πενιχρά δημόσια έσοδα να δεσμευτούν υπέρ των δανειστών διαμέσου του ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδας.
  • Η ΔΕΗ και ολόκληρη η ηλεκτροπαραγωγή βρίσκεται στο χείλος της ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή σκοντάφτουν στην έλλειψη ρευστού.
Την ίδια ώρα έχουμε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μας διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, χωρίς όμως να μας λέει τι πρόκειται να κάνει. Όταν το δημόσιο ταμείο είναι άδειο και στο αδειάζει συστηματικά η τρόικα, όπως επίσης κι όταν η οικονομία δεν έχει χρήμα για να κινηθεί, τότε οφείλεις να πεις τι θα κάνεις από την επομένη το πρωί που θα γίνεις κυβέρνηση. Μέχρι τώρα δεν έχουμε ακούσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κανένα μέτρο άμεσης απόδοσης. Μόνο ότι θα διαπραγματευθεί με τους δανειστές και την ΕΕ. Και μέχρι να καταλήξει, τι;
Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν βρισκόμαστε σε ομαλές συνθήκες. Ούτε είναι στο χέρι της ΕΕ να επιβάλει μια άλλη πολιτική από αυτήν των μνημονίων. Η ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη. Κι επομένως η διατήρησή της δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών από μεριάς ευρωκρατών. Προκειμένου να στηριχθούν οι τράπεζες και το κοινό νόμισμα πρέπει να ρευστοποιηθούν κράτη, λαοί, οικονομίες. Είναι τόσο απλό. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά όσο διατηρείται ένα οικοδόμημα που αποδείχτηκε σαθρό και ανήμπορο μπροστά στην κρίση.
Οι δανειστές και οι ευρωκράτες θέλουν στην κυβέρνηση του ίδιους για να τελειώσουν μια κι έξω και το ταχύτερο δυνατό με την Ελλάδα. Να την ξεφορτωθούν και να πάψει να αποτελεί παράγοντα «διάχυσης της κρίσης», όπως λέει ο Μπαρόζο. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κρατά επτασφράγιστο μυστικό το τι θα κάνει για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση. Ωστόσο, η λογική με την οποία προσεγγίζει το πρόβλημα μας δημιουργεί τρομακτικές ανησυχίες. Δείτε τι είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο in.gr ο επικεφαλής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης: «Τι θα γίνει σε περίπτωση που η τρόικα απορρίπτοντας την πρόταση αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης;» Ρωτά ο δημοσιογράφος και απαντά ο Γ. Δραγασάκης: «Οι εκβιασμοί, οι απειλές και οι ανεξέλεγκτες ρήξεις, δεν ωφελούν κανέναν. Σε ό,τι μας αφορά δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός και αν προκληθούμε γι’ αυτό. Επομένως ούτε η Ε.Ε. έχει λόγους να προχωρήσει σε μονομερή διακοπή της χρηματοδότησης. Εκτός της μεγάλης αναταραχής που θα προκαλούσε στην Ευρώπη κάτι τέτοιο, θα μας έδινε το δικαίωμα να αμφισβητήσουμε το χρέος συνολικά.
Γενικότερα, στην κατεύθυνση αυτή, θα μεγιστοποιηθούν οι ζημιές και οι κίνδυνοι και για εμάς και για τους Ευρωπαίους. Το θέμα είναι στη θέση του Μνημονίου να μπει ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της κοινωνίας και ανασυγκρότησης της οικονομίας, και, στη βάση αυτή να ανακτήσουμε τη θέση μας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, με όρους ισοτιμίας και αξιοπρέπειας.»
Το άκρως επικίνδυνο στην λογική Δραγασάκη δεν βρίσκεται στην απροθυμία του για μονομερείς ενέργειες. Αυτό μπορεί να το κατανοήσει κάποιος, αν θεωρήσει ότι η κυβέρνηση που θέλει να φτιάξει ο κ. Δραγασάκης δεν θέλει να χρεωθεί την πρώτη κίνηση ρήξης. Γι’ αυτό και αφήνει και την πισινή του «εκτός και αν προκληθούμε γι’ αυτό». Το πρόβλημα έχει να κάνει με τα εξής: Πρώτο, οι εκβιασμοί, οι απειλές και οι ανεξέλεγκτες ρήξεις δεν είναι πολιτικό προϊόν κακίας των Ευρωπαίων, αλλά αναγκαστική στάση που καθορίζεται από την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Κι επομένως δεν είναι στο χέρι τους να αλλάξουν στάση. Δεύτερο, απ’ ότι φαίνεται ο κ. Δραγασάκης ποντάρει στο ότι η ΕΕ δεν έχει λόγους να προχωρήσει σε μονομερή διακοπή της χρηματοδότησης. Κάπως έτσι φαντάζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο των πρώτων μηνών. Μόνο που η ΕΕ και η τρόικα έχουν κάθε δικαίωμα να διακόψουν την χρηματοδότηση όσο δεν εφαρμόζεται το μνημόνιο και όσο κρατά η νέα διαπραγμάτευση στην οποία επενδύει τόσα πολλά ο κ. Δραγασάκης.
Να για παράδειγμα τι λέει η FTD, η οποία σημειώνει ότι στους κύκλους της Τρόικας θεωρούν δεδομένο ότι η χώρα έχει ήδη παραβιάσει και πάλι τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρόγραμμα λιτότητας. Από τότε που εγκρίθηκε το δεύτερο πακέτο διάσωσης, η εφαρμογή δεν προχώρησε σχεδόν καθόλου, ανέφεραν η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. «Το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί» δήλωσε κάποιος υπεύθυνος. Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε σε συνεδρίαση της Κ.Ο. των CDU/CSU ότι στην επόμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα, η Τρόικα θα διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί.
Επισήμως, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο απαιτούν από την Ελλάδα να τηρήσει τις συμφωνίες με την Τρόικα. «Περιμένουμε να τηρήσουν οι Έλληνες όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η καγκελάριος Α. Μέρκελ δήλωσε στο Οικονομικό Συμβούλιο της CDU ότι το θέμα δεν είναι μόνον οι Έλληνες, αλλά και το «αν μελλοντικά θα τηρούνται οι δεσμεύσεις στην Ευρώπη».
Τι θα γίνει αν οι ευρωκράτες επιμείνουν, γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να κάνουν πίσω; Όχι για λόγους image, όπως φαντάζεται ο κ. Δραγασάκης, αλλά προκειμένου να προασπίσουν τα συμφέροντα των δυνάμεων που κυριαρχούν στην ΕΕ. Τι εναλλακτική προτείνει ο κ. Δραγασάκης; Να αμφισβητήσουμε ολόκληρο το χρέος; Ίσως. Αυτό όμως που προσφέρει ως την μόνη εναλλακτική ο κ. Δραγασάκης είναι το ολοκαύτωμα: «Γενικότερα, στην κατεύθυνση αυτή, θα μεγιστοποιηθούν οι ζημιές και οι κίνδυνοι και για εμάς και για τους Ευρωπαίους.» Αυτή είναι η μόνη εναλλακτική; Να χαθούμε μετά τον αλλοφύλων; Ή δέχονται οι Ευρωπαίοι αυτά που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ή αφήνει την χώρα και καταρρέει μαζί με την ευρωζώνη προκειμένου να τρομάξουν οι εταίροι; Ωραία λογική! Με άλλα λόγια, σχέδιο που να επιτρέπει στην χώρα να την κάνει από το ευρώ με ασφάλεια και προς όφελος του λαού, αν αυτό επιβληθεί από τις καταστάσεις, ο κ. Δραγασάκης δεν διαθέτει, ούτε είναι σε θέση να διαμορφώσει γιατί πολύ απλά δεν είναι στην λογική του. Να που οδηγεί η λογική που αρνείται να δει ότι μπορεί να υπάρξει ζωή και χωρίς το ευρώ, έξω από την ΕΕ και με τον λαό κυρίαρχο στην χώρα του. Κι αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε πολύ μεγάλες περιπέτειες, αν ο λαός δεν είναι έτοιμος από τις 18 Ιουνίου να πιέσει οργανωμένα και να επιβάλει τα δικά του κοινωνικά και εθνικά συμφέροντα. Μόνο αυτή τη δυνατότητα προσφέρει μια ενδεχόμενη αντιμνημονιακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ, καμμιά άλλη.

9 σχόλια:

  1. Κύριε Καζάκη, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν το ισχύον νομικό καθεστώς της ΕΕ (εξαιρουμένων των επιταγών της Τρόικας) επιτρέπει την επιλεκτική μείωση του ΦΠΑ για προϊόντα που παράγονται ή/και συσκευάζονται στην Ελλάδα, ώστε να προαχθεί η εγχώρια παραγωγή και μεταποίηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν επιτρέπει, διότι εμπίπτει στην λογική του ανταγωνισμού. Δεν μπορεί να υπάρχει "ειδική μεταχείριση" τομέων της οικονομίας, εκτός κι αν επιβάλλεται από την ΕΕ.

      Διαγραφή
  2. Ρε καζακη μη τα λες ετσι αποτομα.. θα παθουμε καμια καρδια το κερατο μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ή η συνεχόμενη βολεψιά και μέσω αυτής, η εκ του ασφαλούς επαναστατική συμπεριφορά των ΚΚΕσωτερικού, με τα τρομερά επιτεύγματα και αποτελέσματα τους, τόσων χρόνων:
    - ταυτόχρονη χρήση και των δυο άκρα χειρών(στο ένα το σουτζουκάκι, στο άλλο η ρετσίνα).
    - η διαμαρτυρία του συστήματος, μετά της λήξης της βάρδιας στο δημόσιο, σπίτι, μπάνιο, φαί, μεσημεριανή ξάπλα.
    -η αμφισβήτηση πάνω από όλα εννοιών, όπως πατρίδα, έθνη= φασιστικές, οπισθοδρομικές αντιλήψεις.
    -και άλλα πολλά, δεν θα γράφω όλη νύχτα…
    Κατάληξη, πας γυμνός στο λάκκο με τα αγγούρια!(μακάρι να διαλύσει από μόνη της η κόλοευρωζώνη, μην τυχών και ανοίξει κανένα ρουθούνι)

    Ή( η άλλη περίπτωση):
    «Τα μιλήσαμε, τα συμφωνήσαμε με τον Καπετανάκη που ’χει Ντούγκλας το μουστάκι», τα αφεντικά μας να’ναι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι δανειακές συμβάσεις συνάφθηκαν για την εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού και επαχθούς χρέους της χώρας και όχι για τη χρηματοδοτηση των συνταξεων,των μισθών,των νοσοκομείων ή της παιδείας.
    Αυτά γνωρίζαμε μέχρι σήμερα από αναλυτές όπως ο κ.Καζάκης,ο κ.Λαπαβίτσας και άλλοι
    Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για αδυναμία πληρωμής μισθών και συνταξεων πέραν του Ιουλίου λόγω μη καταβολής μέρους της δόσης του Μαίου.
    Τελικά τι ισχύει;;;
    Μας δανείζουν για να επιβιώσουμε σαν χώρα ή μας δανείζουν για να πληρώσουμε τους δανειστές μας
    Μια διευκρίνηση είναι αναγκαία και ευπρόσδεκτη από όποιον έχει στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Bild (1/6) σας λέει που πήγαν τα χρήματα: Από το 1ο πακέτο 73 δισεκατομμυρίων τα 55 διατέθηκαν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ τα 18 διοχετεύθηκαν στην καταβολή μισθών και συντάξεων. Από το 2ο πακέτο 74,7 δισεκατομμυρίων τα 30 πήγαν και πάλι στην μείωση του χρέους, 5 δισ. σε τόκους, ενώ 18 δισ. προβλέφθηκαν για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Τέλος 14 δις διατέθηκαν για αποπληρωμή ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ.
      Αυτά λέει η Bild. Αν σκεφτεί κανείς ότι την διετία της πρώτης δανειακής σύμβασης το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε με έντοκα γραμμάτια πάνω από 32 δις ευρώ, καταλαβαίνουμε ότι τα 18 για τα οποία μιλάει η Bild, μόνο εικονικά πήγαν σε μισθούς, συντάξεις. Όσο για την 2η δανειακή σύμβαση δεν προβλέπεται κανένα κονδύλι εκτός εξυπηρέτησης χρέους και τραπεζών, μιας και έχει συμφωνηθεί ο ειδικός τραπεζικός λογαριασμός όπου θα κατατίθενται οι εκταμιεύσεις και θα δίδονται αποκλειστικά στις τράπεζες και τους δανειστές.

      Διαγραφή
  5. πρόκειται για συλλεκτικό video:

    http://youtu.be/nxkBR_f_q4Y

    Στην Ιρλανδία υπάρχει δημοσιογραφία.Ολικό ξεβράκωμα της εθνοκτονικής τρόϊκα.Ο αγαπημένος Ιρλανδός δημοσιογράφος Vincent Browne εκθέτει ανεπανόρθωτα τον τραπεζίτη της ΕΚΤ Klaus Masuch,και δίνει ένα μάθημα για το πώς πρέπει να είναι ο αμερόληπτος δημοσιογράφος που σέβεται τον τόπο που του δίνει ζωή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημήτρη, συμπερένοντας και από τα λεγόμενά σου τόσο καιρό η λύση δεν είναι η παρουσίαση ενός δημοκρατικού και σοσιαλιστικού τρόπου διακυβέρνησης της χώρας (βλέπε ΚΚΕ) αναμένοντας την πλειοψηφία του κόσμου να το αποδεχτεί, αλλά η δημιουργία μιας πλειοψηφίας του λαού με την πεποίθηση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων του. Δεν νομίζεις ότι στην παρούσα συγκυρία αυτή η πλειοψηφία πάει να δημιουργηθεί κάτω από τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ άσχετα με την ορθότητα του προγράμματός του? Δεν είναι λοιπόν σκόπιμο να πάρουμε πρώτα την γ...νη την εξουσία και μετά όλοι μαζί να βοηθήσουμε στο plan B? Σε παρακαλώ επειδή είμαι πολύ μπερδεμένος και τα κουράγια που χρειάζεται για την άλλη λύση (να πάρουμε το δρόμο του βουνού) είναι πολλά πες κάτι. Οτιδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η άνοδος στην πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως με δυνατότητα διακυβέρνησης προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες όχι στο να πάρει ο λαός την εξουσία, αλλά στην ολοκληρωτική διάλυση, αποσάθρωση των πολιτικών δυνάμεων που κατείχαν μέχρι σήμερα την διακυβέρνηση. Κι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ θα δοκιμαστεί πολύ. Θα αναγκαστεί να πάρει θέση, ξεκάθαρη, απέναντι στα ζητήματα. Όμως το καθοριστικό για το που θα μας βγάλει η όλη υπόθεση είναι η οργάνωση του ίδιου του κόσμου. Αν δεν υπάρχει οργανωμένη δύναμη στην γειτονιά και στον χώρο δουλειάς που να απαιτεί, να πιέζει, όσο ποτέ άλλοτε, προς τα πάνω και χωρίς να διατυπώνει ξεκάθαρα αιτήματα προς τα που πρέπει να πάει η κατάσταση, τότε η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια σύντομη μεταβατική περίοδος που θα οδηγήσει στην νίκη της πιο μαύρης αντίδρασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ουσιαστικά οργανωμένη βάση. Ούτε μπορεί να αποκτήσει γιατί δεν ξέρει πώς να το κάνει. Το ΚΚΕ διαλύεται και οι άλλες οργανώσεις τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιμένουν να ζουν στην κοσμάρα τους κάπου μεταξύ Σείριου και Α Κενταύρου. Μόνο το ΕΠΑΜ αυτή την στιγμή διαθέτει την οργανωμένη βάση σε πανελλαδικό επίπεδο που μπορεί, ίσως, να κάνει την διαφορά με δεδομένη την διεισδυτικότητα που έχει σ' όλα τα ιδεολογικά στρώματα της κοινωνίας. Μαζί βέβαια και με τοπικά κινήματα που έχουν αναπτυχθεί. Το πώς θα δουλέψει το ΕΠΑΜ μαζί με τα τοπικά κινήματα μέσα στον κόσμο θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αν θα κάνει το βήμα μπροστά ο κόσμος σε συνθήκες όπου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα δέχεται συντριπτικές πιέσεις από μέσα και από έξω.

      Διαγραφή