Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η υποβάθμιση της Ελλάδας σε Failed State


Στις 25/5 το Bloomberg δημοσίευσε τις δηλώσεις του Γιούνγκερ Φίτσεν, συνδιευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank AG, ο οποίος μόλις είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για συναντήσεις με ντόπιους παράγοντες των τραπεζών, της βιομηχανίας και της ναυτιλίας. «Η Ελλάδα είναι ένα 'αποτυχημένο κράτος' (failed state) και ο πληθυσμός και η επιχειρηματική κοινότητα δεν βλέπει καμιά πορεία εξόδου από την κρίση,» δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, αισθάνομαι, όπου μπορούμε να πούμε ότι 'αυτό είναι ένα αποτυχημένο κράτος', είναι ένα διεφθαρμένο κράτος, διεφθαρμένο όσον αφορά την πολιτική ηγεσία που προφανώς κι άλλος κόσμος ήταν πρόθυμος να στηρίξει κάτι τέτοιο».

Την έκφραση failed state δεν πρέπει να την πάρει κανείς ελαφρά. Τι σημαίνει «αποτυχημένο», ή διαλυμένο κράτος (failed state); Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε στην δεκαετία του ’90 από ένα δήθεν ανεξάρτητο ίδρυμα το Ταμείο για την Ειρήνη (Fund for Reace), το οποίο αποτελεί μια από τις βιτρίνες της επίσημης πολιτικής των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτόν τον όρο ένα κράτος χαρακτηρίζεται αποτυχημένο ή διαλυμένο, όταν η κεντρική του κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο της χώρας και δεν μπορεί να ασκήσει πια την εξουσία της. Κάθε χρόνο αυτό το ίδρυμα δημοσιοποιεί κατάλογο Failed State με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Φορντ και του Αμερικανικού Κογκρέσου. Τόσο το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ, όσο και το Πεντάγωνο θεωρεί αυτά τα «αποτυχημένα κράτη» ως πρώτης προτεραιότητας απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας.
Η λογική είναι απλή. Η παγκόσμια τάξη και ασφάλεια κινδυνεύει από τα «αποτυχημένα κράτη» και επομένως οι θεματοφύλακες της παγκόσμιας έννομης τάξης πρέπει να παρέμβουν, ακόμη και με στρατιωτικοπολιτικά μέσα, προκειμένου να διαφυλάξουν τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στην χώρα. Σήμερα σχεδόν σε όλες τις χώρες που επίσημα έχουν χαρακτηριστεί failed states, υπάρχει και εξελίσσεται στρατιωτικοπολιτική επέμβαση είτε μονομερής του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, είτε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Παρά το γεγονός ότι ο όρος «αποτυχημένο κράτος» εγκαινιάστηκε στην δεκαετία του ’90, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε περισσότερο από τον παλιό διαχωρισμό του 19ου αιώνα σε «πολιτισμένα» και «απολίτιστα» κράτη, ή χώρες. Σύμφωνα με τους κανόνες που είχαν επιβάλει οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο αιώνα, κανένα κράτος ή χώρα δεν μπορούσε να αναγνωριστεί ως ισότιμο στις διεθνείς σχέσεις, αν δεν χαρακτηριζόταν «πολιτισμένο». Τι σήμαινε και πώς καθοριζόταν ο χαρακτηρισμός «πολιτισμένο»; Ένας από τους πιο ένθερμους απολογητές αυτής της λογικής, τον Γκέοργκ Σβαρτζενμπέργκερ, έγραφε χαρακτηριστικά: «Η δοκιμή εάν το κράτος ήταν πολιτισμένο και, ως εκ τούτου, είχε το δικαίωμα στην πλήρη αναγνώρισή του ως διεθνής προσωπικότητα ήταν, κατά κανόνα, το αν η κυβέρνησή του ήταν αρκετά σταθερή για να αναλάβει δεσμεύσεις βάσει του διεθνούς δικαίου και αν ήταν ικανή και πρόθυμη να προστατεύσει επαρκώς τη ζωή, την ελευθερία και την ιδιοκτησία των αλλοδαπών.» (Georg Schwarzenberger, ‘The Standard of Civilisation in International Law’ στο Current Legal Problems, George W Keeton and Georg Schwarzenberger (eds.), Stevens & Sons Ltd., London, 1955, σ. 220.)
Αν λοιπόν δεν μπορούσε η κυβέρνηση αυτού του κράτους να προστατεύσει τους αετονύχιδες της διεθνούς αγοράς από το να λεηλατήσουν με την ησυχία τους την χώρα, δεν χαρακτηριζόταν «πολιτισμένο» και επομένως δεν αναγνωριζόταν ως ισότιμη διεθνής προσωπικότητα. Κι επομένως άνοιγε ο δρόμος για επεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες είχαν αυτοδιοριστεί και ως εγγυητές της διεθνούς έννομης τάξης. Η Ελλάδα του 19ου αιώνα υπήρξε πολλές φορές ένα από τα θύματα αυτής της λογικής.
Στη βάση αυτής της λογικής και πρακτικής του 19ου αιώνα στηρίχθηκε η άνοδος του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας. Οι απολογητές του εμφάνισαν την εξόρμηση των ισχυρών για σφαίρες επιρροής, αγορές και αποικίες παγκόσμια, ως ιερή αποστολή εκπολιτισμού των «απολίτιστων» χωρών του πλανήτη.
Οι ομοϊδεάτες και παλιοί απόγονοι των αποικιοκρατών δεν μπορούν να μιλήσουν για «απολίτιστα» κράτη. Δεν είναι πολιτικά ορθόν! Κι έτσι μιλάνε για Failed States, αποτυχημένα, διαλυμένα και διεφθαρμένα κράτη. Με την ίδια ακριβώς λογική και τις ίδιες βλέψεις που είχαν οι εμπνευστές της αρχής του «πολιτισμένου κράτους» πίσω στον 19ο αιώνα.
Αυτό που νοιάζει και κόφτει τον κ. Φίτσεν είναι αυτό που εξηγεί: «Ρώτησα τους συνομιλητές μου [στην Ελλάδα], ‘που είναι τα πρόσωπα που εσείς θα εμπιστευόσασταν για να οδηγήσουν την χώρα σε μια νέα εποχή όπου θα είσαστε σίγουροι ότι θα αποτελεί ένα πολύτιμο μέλος της ευρωζώνης;’. Δυστυχώς, ο αριθμός των ονομάτων ήταν τόσο πολύ περιορισμένος, ώστε δεν θα βρίσκατε ούτε καν μια χούφτα ονομάτων τα οποία θα μπορούσαν σήμερα να συγκεντρώνουν την εμπιστοσύνη ως υποψήφιοι πολιτικοί ηγέτες.» Το πρόβλημα του κ. Φίτσεν και των ομογάλακτών του εντός χώρας είναι ότι δεν υπάρχουν πια εναλλακτικές λύσεις πολιτικού προσωπικού που θα μπορούσαν να ηγηθούν της κατάστασης, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, ντόπιας και ξένης.
Γι’ αυτό η Ελλάδα είναι διαλυμένο κράτος. Γιατί πολύ απλά η κοινωνία και ο λαός της έχει απαξιώσει τόσο πολύ το πολιτικό προσωπικό του καθεστώτος υποτέλειας στην ευρωζώνη και την ΕΕ, ώστε αυτή την στιγμή να μην διαθέτουν εφεδρείες στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν τα ηνία της χώρας.
Δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη έγιναν οι δηλώσεις Λαγκάρντ που συνέκρινε την Ελλάδα με τον Νίγηρα.
Η ανησυχία τους είναι κατανοητή γιατί αυτό που ετοιμάζεται για μετά τις εκλογές ως «πακέτο ανάπτυξης» είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα στην κατάσταση του Νίγηρα. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, 25/5/2012, «η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών στα κλονισμένα από την κρίση κράτη της ευρωζώνης. Έτσι, με φορολογικές ελαφρύνσεις και λιγότερο αυστηρές ρυθμίσεις, θα μπορούσαν τα κράτη να προσελκύσουν επενδυτές. Η πρόταση αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου έξι σημείων, το οποίο η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει προς συζήτηση για την προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Επιπλέον, σύμφωνα με το σχέδιο, οι χώρες που διέρχονται κρίση θα πρέπει να δημιουργήσουν ιδρύματα τύπου Treuhand κατά το γερμανικό πρότυπο ή ταμεία ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να πωλήσουν τις πολυάριθμες δημόσιες επιχειρήσεις τους».
Πώς θα εξασφαλίσουν ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί; Στην Αφρική της κ. Λαφκάρντ αυτό εξασφαλίστηκε με το να πυροδοτήσουν εμφυλίους ανάμεσα σε φυλάρχους και ανοιχτές στρατιωτικές επεμβάσεις της «πολιτισμένης» Δύσης. Στην Ελλάδα τι θα χρειαστεί για να πειθαναγκαστεί ο λαός της να ζήσει ως μετανάστης στον τόπο του που θα έχει πουληθεί σε «επενδυτές»; Μήπως με ανοιχτή στρατιωτικοπολιτική επέμβαση της ΕΕ; Άλλωστε η Ελλάδα είναι failed state και ο λαός της υποτίθεται ότι θέλει εναγωνίως να μείνει στην ευρωζώνη!

8 σχόλια:

 1. Δεν είναι τυχαίο οτι στα 187κάτι μετά τη τραγωδία στο Δήλεσι, όλες οι δυτικές εφημερίδες αποκαλούσαν την Ελλάδα "έθνος ημιελλήνων, ημισλάβων και ημιβαρβάρων", μη ανήκον δηλαδή στην οικογένεια των πολιτισμένων κρατών (βλ. ιμπεριαλιστικών).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επ, βοήθεια, τι λέει εδώ η καθημερινή σήμερα, είναι τελικά δημόσια και κρατική η ΤτΕ?

  Το Καταστατικό της ΤτΕ καθιέρωσε και οριοθέτησε εξ αρχής το ρόλο της ως φορέα δημόσιων λειτουργιών, πράγμα που έχει, άλλωστε, επιβεβαιώσει, ήδη από το 1939, το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το πλαίσιο λειτουργίας της ΤτΕ συνδυάζει αρμονικά τη θεμελιώδη επιταγή της ανεξαρτησίας, που μάλιστα επαναβεβαιώθηκε με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 5Α΄του Καταστατικού), με το εύλογο αίτημα λογοδοσίας και ελέγχου.

  Όσον αφορά τη λογοδοσία, αυτή γίνεται τόσο προς την Βουλή όσο και προς την Κυβέρνηση καταλαμβάνει δε όχι μόνο την άσκηση της νομισματικής πολιτικής αλλά και ολόκληρο το πεδίο της εποπτικής αρμοδιότητας της ΤτΕ. Ο δημόσιος μάλιστα έλεγχος, διασφαλιζόμενος με την παρουσία στις συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης εκπροσώπου της Πολιτείας, επεκτείνεται, επί θεμάτων νομιμότητας, σε πλήρη έλεγχο των στοιχείων της ΤτΕ.

  Ειδικότερα, ως προς το ζήτημα της ανάληψης της μετοχικής πλειοψηφίας από το Δημόσιο, για το οποίο γίνεται και εσχάτως λόγος, το ισχύον ανώτατο όριο συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤτΕ (35%) δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο την πραγματική δυνατότητα ελέγχου του Δημοσίου στη Γενική Συνέλευση αυτής. Και τούτο διότι «στις Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων της ΤτΕ τα ΝΠΔΔ, οι Δημόσιοι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας ως και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που είναι μέτοχοι εκπροσωπούνται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας ή του υπό τούτων οριζομένου κοινού εκπροσώπου» (άρθρο 2 Ν. 2293/1953, όπως ισχύει). Με αυτόν τον τρόπο το Δημόσιο, χωρίς να χρειάζεται καν να προσεγγίσει το προαναφερόμενο όριο του 35%, ελέγχει τη Γενική Συνέλευση της ΤτΕ.

  Πράγματι, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού των λοιπών μετόχων της ΤτΕ που ανήκουν στη γενική κυβέρνηση, το Δημόσιο συγκεντρώνει ποσοστό, το οποίο μπορεί να φθάσει το 70% περίπου επί του κεφαλαίου.

  Στην πραγματικότητα, όμως, όπως αυτή επιβεβαιώνεται ανεξαιρέτως τις τελευταίες δεκαετίες, το Δημόσιο εκπροσωπεί και ψηφίζει με ποσοστό άνω του 95%. Άλλωστε, σύμφωνα με την πρόσφατη πρόταση τροποποίησης του Καταστατικού της ΤτΕ, κανένα πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, πλην του Δημοσίου και των εκπροσωπούμενων από αυτό νομικών προσώπων, δεν έχει δικαίωμα ψήφου για μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤτΕ ανώτερο του 2%.

  Τέλος ο κατοχυρωμένου στενός δεσμός μεταξύ ΤτΕ και Δημοσίου, αντανακλάται από τη θέση του τελευταίου κατά τη διανομή των κερδών της ΤτΕ, καθώς, μετά τον καταλογισμό των προβλέψεων και τη διανομή μερίσματος σε όλους τους μετόχους, στο πλαίσιο της οποίας το Δημόσιο μετέχει κατά το ποσοστό του, όλο το υπόλοιπο τμήμα των κερδών περιέρχεται σ' αυτό. Έτσι το Δημόσιο (χωρίς τα εκπροσωπούμενα από αυτό νομικά πρόσωπα) λαμβάνει συνολικά από τα κέρδη της ΤτΕ, ανεξάρτητα από το ποσοστό με το οποίο συμμετέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο, ποσοστό που κυμαίνεται περί τα 4/5 και που, ειδικώς για την παρελθούσα χρήση, ανήλθε στο 91% αυτών.

  Σημειώνεται τέλος ότι σε κάθε περίπτωση, οι κρίσιμες, κατ' ανάθεση δημόσιας εξουσίας, αρμοδιότητες της ΤτΕ (νομισματική, εκδοτική, εποπτική) δεν ασκούνται καν μέσω των συλλογικών εταιρικών οργάνων, περιλαμβανομένης της Γενικής Συνέλευσης, αλλ' αποκλειστικά και μόνον από όργανα που έχουν διορισθεί με Πράξεις της Πολιτείας (Διοικητής, Υποδιοικητές, Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής) παντελώς αυτόνομα από το νομικό πρόσωπο της ΤτΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. εδώ κάνουμε αναδημοσιεύσεις των άρθρων του Καζάκη σε τακτική βάση:
  http://ohifront.wordpress.com/2012/05/30/ακραία-δράση-εναντίον-της-ελλάδας-είν/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μονο που "ξεχναει" ο κ. Καζακης οτι και στην ΕΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ γιατι παντα υπήρξε επίσης ο στόχος να επισκιάσουν την ΕΕ - ειδικα στην γερμανια και φυσικα τους πουστο βρετανους!
  ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ fucking ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΠΟΥ ΓΛΥΦΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΙΚΟ ΚΩΛΟ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΟ-ΑΓΟΡΕΣ - ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΧΕΣΕΙ ΤΑ ΚΑΖΙΝΟ ΦΟΥΣΚΑ ΚΟΛΠΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΠΕΤΡΟ-ΔΟΛΑΡΙΟ!
  ΚΤΥΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕΣΟΥ ΤΟΥ "ΑΔΥΝΑΜΟΥ ΚΡΥΚΟΥ" ΚΑΙ "ΤΙΤΑΝΙΚΟ" ΤΟΥ fucking jeffery και παπουσταντινο ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ (ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ) ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΏΝΟΥΝ ΤΑ ΣΑΠΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟΥΣ και να ζητουν για ένα νέο σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα!
  ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΜΕΤΑ ΝΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΣΑΜΠΑ! Αυτα γιατι τα ξεχναμε?

  ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ "ΙΣΤΟΡΙΑ" - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΟ "ΜΕΓΑΛΟ" ΠΡΟΒΛΗΜΑ - ΟΥΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ που δεν ειναι ουτε ΤΟ 2% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ! Ας τους να παιζουν με τις "αξιολογησεις" - και το πουλι τους - και να πανε να γ@μηθουνε ολλοι με τα "σεναρια" τους για την "εξοδο της Ελλαδας απο την Ευρωζωνη"!

  Ειναι και τα ιδια καθικια που εδιναν ΑΑΑ στους Lehman Bros και τα μπουρδελα του Wall st και "sin city" του Λονδινου πρωτου σκασει η κρισι του 2008! ΑΛΛΑ να δω τι θα κανουν οταν η φουσκα των 700 ΤΡΙΣ δολαρια "derivatives" σκασει - ναι, 700 ΤΡΙΣ και βαλε!
  Η καρφιτσα ηταν παρα λιγο το φιασκο με την M F Global αλλα μαλλον θα μπει για τα καλα συντομα με την J P Morgan η τους Goldman Shits, γιατι το εχουν παραχεσει τα παρασιτικα μπουρδελα του Wall st και "city" του Λονδινου!
  http://demonocracy.info/infographics/usa/derivatives/bank_exposure.html

  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΧΟΝΤΡΟ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΗ ΚΑΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΗ "ΒΙΤΡΙΝΑ" ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ "ΔΙΚΟΙ" ΜΑΣ ΠΑΠΑΠΡΟΔΟΤΕΣ!

  ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΡΘΕΙ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝ ΓΙΑΤΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ - ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ!

  Εμεις ρε γαμωτο ποτε θα ξυπνησουμε! Και ολοι αυτοι που γαβγιζουν και καταστροφολογουν η δεν ξερουν τι τους γινεται η ισως ειναι σαν τα πουτανο ΜΜΕ κουταβακια, κοπριτες τις δεκαρας....
  10 χρονια τωρα ακουμε πως το Ευρω θα πεθανει - ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΡΧΗΣΑΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ - ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ - ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΗΣΜΑ εκτος απο το σαπιο δολαριο!!!
  http://demonocracy.info/infographics/usa/us_debt/us_debt.html

  Και αυτοι που γαβγιζουν πιο πολυ ειναι οι βρετανοι, τυχαιο? δεν νομιζω.... γιατι οι πουστηδες ξερουν ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΣ ΤΟ FUCKING ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΝ "ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ" Η ΕΛΛΑΔΑ - ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ "ΠΕΙΡΕ Ο ΠΟΝΟΣ" στη Βρετανία και διατυπώνεται ανατριχίλα για την περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ.
  Για αυτο ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ (που καποτε ηθελε το Ευρω!) δήλωσε ευθέως πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε «απρόβλεπτη και ανεπανόρθωτη ζημιά», τόσο στην βρετανική οικονομία, όσο και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή.
  http://business.time.com/2012/05/22/euro-crisis-why-a-greek-exit-could-be-much-worse-than-expected/

  ΤΟ "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ" ΦΟΥΣΚΟΜΕΝΟ ΧΡΕΟΣ - απο τον fucking παπαπροδοτη και παπαπουσταντινο - ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ειναι οπως λενε 160%. Ναι, ΑΛΛΑ η Ελλαδα δεν ειναι ουτε 2% του ΑΕΠ της ΕΕ, και "θα γκρεμίσει την Ευρωζωνη"? Σοβαρα? Η μηπως ειμαστε απλως "ο αδυναμος κρυκος" και τωρα το χαρτι που αν το παρατραβηξουν θα γκρεμίσει τον καζινο-τραπουλο-πυργο τους!?!?!?!
  Και τολμα ο μαλακας Cameron και τα πουτανο ΜΜΕ/BBC τους να μας δωσουν "συμβουλες" οταν το δικο τους χρεος εχει ξεπερασει 500%! ναι! 500%!!!!! και αλλα 600% ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟKAZINOΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ!
  Καλητερα να κοιτάξουν τα των οίκων τους.....
  http://www.zerohedge.com/news/psssst-france-here-why-you-may-want-cool-it-britain-bashing-uks-950-debt-gdp

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rIruCBopmfo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μέ απλά λόγια η αιτία είναι το χρέος των κυβερνήσεων και η δημιουργία σχεδόν όλων των ποσοτήτων των νομισμάτων ως χρέος (χρέος, στις πλάτες του κοιμισμένου λαού). Το δολάριο και το πετροδολάριο δημιουργούνται όταν δίνονται ως χρέος σε κυβερνήσεις το ίδιο και το ευρώ. Η κεντρικές τράπεζες και της Αμερικής και της Ευρώπης είναι ιδιωτικές. Οι περισσότερες ευρωπαικές κεντρικές τράπεζες των κρατών είναι ιδιωτικές και όσες έχουν το ευρώ υπακούνε την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Η τελευταία δεν παίρνει εντολές από καμμιά πολιτική εξουσία, οι ιδιώτες που την έχουν κάνουν ότι θέλουν.

   Η Ελλάδα κυρίως τους φοβίζει με τον εξής τρόπο. Θα δώσει το παράδειγμα και στις άλλες χώρες διεθνώς με το να μήν αποδεχτεί το δημόσιο (κυβερνητικό) χρέος που επίτηδες οι πολιτικοί σε συνεργασία με τα πλοκάμια των κεντρικών τραπεζιτών φόρτωσαν στον ελληνικό λαό χωρίς ποτέ να τον ρωτήσουν;

   Στήν Αγγλία και στην Αμερική μιά παρόμοια επανάσταση ετοιμάζεται:
   http://www.scribd.com/fullscreen/88782623?access_key=key-1ss2kehcrerllgyofh14

   Θα δώσουμε εμείς οι Έλληνες για άλλη μια φορά το φώς στην ανθρωπότητα ή θα μας προλάβουν οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι;

   Ηλίας

   Διαγραφή
  2. Προς dimitrios30 Μαΐου 2012 4:25 μ.μ.

   Απ' ότι φαίνεται έχεις μπερδευτεί υπερβολικά με θεωρίες συνομωσίας κάπου στον Αλφα του Κενταύρου, τη στιγμή που το πρόβλημα είναι εμφανές και μπορείς να το δεις αν κοιτάξεις απλά μπροστά σου, εδώ στη γή.

   Αυτό που ενδιαφέρει εμάς τους Έλληνες και την Ελλάδα είναι:

   1) Αν όπως έχουν τα πράγματα, μπορούμε ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ να εξοφλήσουμε τα χρέη και να ορθοποδήσουμε, ακόμα και αν (υποθετικά μιλώντας) δεχόντουσαν να μας χαρίσουν ένα μεγάλο μέρος των χρεών μας.

   2) Ακόμα και αν μας χάριζαν το 50% (που αποκλείεται να συμβεί), τι σε κάνει να πιστεύεις ότι αξίζει να πληρώνουμε μια ζωή ένα παράνομο χρέος, με συνεπεια στην καλύτερη περίπτωση να φυτοζωούμε επί δεκαετίες και να είμαστε πρακτικά ανύπαρκτοι ως χώρα, προκειμένουν να μείνουμε στο Ευρώ η/και στην Ευρωζώνη.

   3) Τι δυνατότητες μας προσφέρει το Ευρώ και τι δυνατότηες μας προσφέρει ένα εθνικό νόμισμα στην ανόρθωση της οικονομίας μας και στην ανάπτυξη, με βασικό κριτήριο την ευημερία των Ελλήνων.

   3) Αφού λες ότι δεν φταίει το Ευρώ και η "Ευρώπη" εξήγησέ μας γιατί έπαθε αυτά που έπαθε η Ισπανία,
   και σε ποιό παράλληλο Σύμπαν πιστεύεις ότι η Ελλάδα θα ορθοποδήσει εντός Ευρώ, θα βρεθεί σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν η Ισπανία (πριν αρχίσει να καταρρέει εντός Ευρώ), και θα πετύχει η Ελλάδα εκεί που απέτυχε η Ισπανία!

   Διαγραφή
 5. Δημήτρη καλησπέρα από τα Γιάννινα,
  βλέπω και εγώ μιά τέτοια εκδοχή, ίσως και στα τέλη του Φθινοπώρου, ή διαφορετικά, την επόμενη Άνοιξη (λόγω της σύγχυσης, της "αδράνειας" και του συσσωρευμένου "λίπους".
  Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
  Αρης Παπαμιχαήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Αρη από το Λονδινο - και μαλλον συντομα απο την Λακωνια!

   Συμφωνω! Μαλλον οταν έρθει το φθινόπωρο θα δούμε ποια είναι τα αειθαλή

   Θελω να πιστεψω ομως οτι σε ολο αυτον τον κοσμο υπαρχουν 10 - 12 ΑΝΡΩΠΟΙ με το ελαχιστον λιγο μυαλο και λογικη που θα βρουν διαφορες φορμουλες να "διαγραψουν" τις παράφρονες εγκληματικες φουσκο-απάτες και χυδαιο παρασιτικο "χρέος" για να αποφύγουμε τα χειρότερα και να μην γκρεμίσει τελειως η παγκοσμια οικονομια - ακουγονται μερικες φωνες απο Ρωσσια, Κινα, Ευρωπη - ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΗΠΑ! Αν οχι, τοτε διατηρήσετε καλα και φροντίστε τον κήπο σας, μαλλον περιφράξτε τον...

   Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
   Δημητριος Δελακοβιας

   Διαγραφή