Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Πανικός πίσω από τα χαμόγελα.

Καθώς η οικονομία της ευρωζώνης παραπαίει, ο Ντράγκι αναγκάζεται να πάει εκεί που εξ ορισμού αποκλειόταν όταν ιδρυόταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στη μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,15%, νέο ιστορικό χαμηλό, προχώρησε η ΕΚΤ. Πρόκειται για ιστορικό «χαμηλό», από τη θέσπιση του ευρώ την 1.1.1999 και την έκδοση τραπεζογραμματίων και νομισμάτων την 1.1.2002, έως σήμερα. Επίσης, ανακοίνωσε την μείωση των επιτοκίων για τις καταθέσεις των τραπεζών, σε αρνητικά επίπεδα, στο -0,10%.

Κινήσεις τυφλού πανικού και αδιεξόδου

Οι κινήσεις αυτές είναι εκδηλώσεις πανικού και μάλιστα τυφλού, μιας και δεν απαντούν στην ουσία του προβλήματος. Εδώ και τέσσερα τουλάχιστον χρόνια η ΕΚΤ επιχειρεί να απαντήσει στην ύφεση της ευρωζώνης με μέτρα νομισματικής χαλάρωσης και στήριξης. Το δόγμα που ακολουθεί ο Ντράγκι είναι εξαιρετικά απλοϊκό. Κάνει το χρήμα όσο πιο φθηνό και άφθονο γίνεται για τις τράπεζες με την ελπίδα ότι αυτές θα χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις στην οικονομία προκειμένου να γίνουν επενδύσεις.

Το πρόβλημα μ' αυτό το δόγμα είναι ότι δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Τέσσερα χρόνια τώρα το ίδιο βιολί. Μειώνονται τα επιτόκια μπας και επανεκκινήσει η οικονομία. Τζίφος η υπόθεση. Από το κακό στο χειρότερο. Το συνολικό επενδυτικό πρόβλημα της ευρωζώνης επιδεινώνεται, η ανεργία καλπάζει, το χρέος εκτινάσσεται, κοκ.

Και το χειρότερο; Μόνο αυτό το δόγμα έχει για να πορεύεται ο κ. Ντράγκι. Δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο εκτός από το να ρίχνει όλο και περισσότερο φθηνό χρήμα στην αγορά με την μάταια ελπίδα ότι οι τράπεζες, αγνωστο γιατί, άγνωστο πώς, άγνωστο πότε,να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Ανυπαρξία αγοραστικής δύναμης το βασικό πρόβλημα

Μα εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα.Το κορυφαίο ζήτημα σήμερα των επιχειρήσεων και μάλιστα των μικρομεσαίων, που ο Ντράγκι λέει ότι θα τις ενισχύσει ιδιαίτερα, δεν είναι η χρηματοδότηση, αλλά η αδυναμία της αγοράς. Δεν υπάρχει ικανός τζίρος, δηλαδή αγοραστική δύναμη, στο εσωτερικό της ευρωζώνης που να επιτάσσει αύξηση των επενδύσεων με ρυθμό τέτοιο που να οδηγήσει έστω σε μια αναιμική ανάκαμψη.

Αντίθετα, τα μέτρα οριζόντιων περικοπών και λιτότητας που υιοθετούνται στο σύνολο των κρατών μελών, επιδεινώνουν την κατάσταση της αγοράς και κατά συνέπεια συρρικνώνουν τόσο την καταναλωτική δαπάνη, όσο και την επενδυτική δαπάνη. Ταυτόχρονα, η όξυνση του ανταγωνισμού στο εσωτερικό της ευρωζώνης με την Γερμανία να θέλει να ενισχύσει τα πλεονάσματα του εξωτερικού ισοζυγίου της, δεν αφήνουν περιθώρια ακόμη και σε μεγάλες οικονομίες, όπως π.χ. η Γαλλία, να διασώσουν έστω μέρος της παραγωγικής τους βάσης.

Με άλλα λόγια το κεντρικό πρόβλημα ολόκληρης της οικονομίας της ευρωζώνης δεν είναι η έλλειψη ρευστότητας, αλλά η τρομακτική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμής της. Κι αυτό αδυνατεί να το αντιληφθεί, αλλά και να το αντιμετωπίσει ο Ντράγκι και η ευρωζώνη. Αντίθετα η υπερπροσφορά ρευστότητας προς τις τράπεζες έχει οδηγήσει στην έξαρση της κερδοσκοπίας με τίτλους και χρεωστικές απαιτήσεις. Καθώς οι τράπεζες έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλο και πιο φθηνό και άφθονο χρήμα, στρέφονται περισσότερο στις αγορές ομολόγων και παραγώγων, όπου κερδοσκοπούν ασύστολα.

Φθηνό και άφθονο χρήμα για τραπεζική κερδοσκοπία

Για παράδειγμα η μεγαλύτερη τράπεζα σε μέγεθος στην ευρωζώνη, η Deutsche Bank, στον ετήσιο απολογισμό της εμφανίστηκε να διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο παραγώγων στον κόσμο, αξίας 54,6 τρις ευρώ (ή 75,7 τρις δολάρια). Η συγκεκριμένη τράπεζα ξεπέρασε την αμερικανική JP Morgan, που για πάνω από μια δεκαετία ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα σε χαρτοφυλάκιο παραγώγων αξίας 70,4 τρις δολάρια.

Όλες οι ανακεφαλαιοποιήσεις, οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις και η νομισματική χαλάρωση μετατράπηκαν από τις μεγάλες κυρίως τράπεζες σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις, οι οποίες εκτίναξαν τις αγορές παραγώγων που σήμερα βρίσκονται 20% υψηλότερα από το επίπεδο που οδήγησε στο κραχ του 2008. Να ποιο ήταν το πιο χαρακτηριστικό αποτέλεσμα της πολιτικής των επιτοκίων και της νομισματικής χαλάρωσης του Ντράγκι και των ομοίων του. Γιατί αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά; 

29 σχόλια:

  1. Κύριε Καζακη, να ρωτήσω κάτι το πολύ απλοϊκό?

    Η Τραπεζα της Ελλαδος είναι ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με φορολογική ΑΣΥΛΙΑ στην Ελληνική επικράτεια. Σωστά έως εδώ?

    Τοποθετείται στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας

    Με ποιό δικαίωμα η κυβερνηση αποφασίζει να διορίσει σε ΙΔΙΩΤΙΚΗ τραπεζα πρώην υπουργο οικονομικών (που προηγουμένως δεν ηταν και εκλεγμένος απο τους ψηφοφόρους βέβαια, ηταν απλά ενας ιδιωτης οικονομολογος που κάποιο εκλεγμένοι τον επέλεξαν για κρατική υπεύθυνη θέση χάραξης της οικονομικής πολιτικης - ή μάλλον σημερα αφου δεν υπαρχει νομισμα αυτό το κάνει θεωρητικά ο Νραγκι και απλά ο Στουρνάρας εφαρμόζει σαν υπάλληλος χαμηλού επιπέδου ένα σχέδιο...)

    Ακριβώς το ανάλογο δεν γίνεται και στην ΗΠΑ όπου πρώην στελέχη στο ΔΣ τραπεζικών κολοσσών Goldman Sachs, JB Morgan, πάνε στο υπουργείο οικονομικών για 4 χρόνια και μετά ξαναγυρνούν στο ΔΣ των ιδιωτικών τραπεζών?
    Σωστα το αναφέρω? Ειναι αυτό πραγματικότητα??

    Ο Απλός κόσμος το ξέρει αυτό και αν ναι, έχει κάτσει να σκεφτεί τι αυτό σημαίνει? Του έχει εξηγήσει κάποιος?

    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα της Τράπεζας της Ελλάδος και του ειδικού αποικιοκρατικού καθεστώτος που κατέχει στην ελληνική επικράτεια αναδείχθηκε από τον Σπύρο τον Λαβδιώτη και μένα, όταν μας πλησίασε πριν δυο χρόνια ο κ. Βαξεβάνης θέλωντας να κάνει μια εκπομπή για το χρυσό στην ΤτΕ. Τότε του εξηγήσαμε το καθεστώς της και γύρισε τελικά την εκπομπή για την ΤτΕ που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτιο. Από τότε εξηγούμε στον κόσμο ότι χωρίς κρατική κεντρική τράπεζα και εθνικό κρατικό νόμισμα δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στον κόσμο να υπάρξουν πολιτικές ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία προς όφελος του λαού.

      Διαγραφή
  2. Δημήτρη, όλα γίνονται επίτηδες...γνωρίζουν που πηγαίνουν την κατάσταση...δεν νομίζω ότι είναι και τόσο βλάκες....αλλά αυτό είναι μια άλλη συνομωσιολογική υπόθεση γραφικών....
    Κώστας Τρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν γίνονται επίτηδες. Έχουν εγκλωβιστεί σ' έναν φαύλο κύκλο απ' όπου δεν μπορούν να απεμπλακούν.

      Διαγραφή
    2. Έχουν εγκλωβιστεί επειδή δεν θέλουν να αλλάξουν ριζικά, και πληγούν τα συμφέροντά τους. Οπότε μπορεί να πεί κανείς το κάνουν επίτηδες και αν την γλιτώσουν την γλίτωσαν.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
    3. Σκοπός του 1% και των εργαλείων τους (π.χ. ευρώ) είναι η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ του 1% και του 99%. Ο φαύλος κύκλος χρέους-λιτότητας αποτελεί επιλογή τους και αποσκοπεί στο αποτέλεσμά του: την αύξηση του χάσματος μεταξύ της ελίτ και των υπολοίπων. Η λιτότητα εκπληρώνει το σκοπό της. Η επιτυχία της σαν οικονομική πολιτική είναι θεαματική.

      Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς για να τους σταματήσουμε. Προς το παρόν διαμαρτυρόμαστε παθητικοί και στην ουσία δεν κάνουμε τίποτα για να ξεφύγουμε από την άθλια κατάστασή μας. Προφανώς, χρειάζεται να αντισταθούμε ενεργητικά με δράσεις που ασκούν πίεση στο 1%, πίεση που τελικά θα τους αναγκάσει να σταματήσουν και να αλλάξουν ρότα. Με τη διαμαρτυρία και την κλάψα δεν βγαίνει κάτι.
      http://downwithelite.wordpress.com/2013/08/27/complaining-and-crying-out-loud/

      Διαγραφή
    4. Να κάνεις ότι θέλεις χωρίς να παίρνεις άδεια ούτε από το 1% ούτε από το 99%, θάρρος χρειάζεται. Ξεκίνα από τα εύκολα και σιγά σιγά ανέπτυξε το θάρρος σου αν θες.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
  3. Κύριε Καζάκη,
    Αν δεν κάνω λάθος βάσει στοιχείων απο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2011, το Παγκόσμιο ΑΕΠ είναι 62.911,253 δις Δολλάρια.

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%87%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD_%CE%B1%CE%BD%CE%AC_%CE%91%CE%95%CE%A0_(%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C)


    Η Deutsche Bank, στον ετήσιο απολογισμό της εμφανίστηκε να διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο παραγώγων στον κόσμο, αξίας 54,6 τρις ευρώ (ή 75,7 τρις δολάρια) όπως γράφετε.

    Τι ποσοστά επί του Παγκοσμίου ΑΕΠ είναι αυτά ?




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά την Παγκόσμια Τράπεζα ήταν 75,8 τρις δολάρια το 2012 και 77,6 τρις το 2013. Κατά το ΔΝΤ ήταν 71,8 τρις δολάρια το 2012 και 73,6 το 2013. Όπως και να έχει η DB διαθέτει παράγωγα ονομαστικής αξίας ίσης με το παγκόσμιο ΑΕΠ, ή πάνω από 20 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών η συνολική αξία των παραγώγων διεθνώς ξεπερνούν για το 2013 τα 710 τρις δολάρια.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστω για το χρόνο σας. Μόνο αυτή την διευκρίνιση να αναφέρετε σε ΚΑΘΕ εκπομπή που κανετε και να την συνδέσετε με το γιατί η Ελλαδα θα πρεπει να αποσυνδεθεί απο το Παγκοσμιο χρηματοπιστωτικο συστημα είναι αρκετο.(Τουλάχιστον κατά την δική μου κρίση)

      Καλη Δυναμη, το ΕΠΑΜ εχει πετυχει πολλα για το χρόνο που ειναι στην δραση του. Θελει ομως ακόμα περισσοτερα. Μην πτοείστε απο τα αποτελεσματα των Ευρωεκλογων.

      Διαγραφή
  4. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

    Ο αντιναύαρχος ε.α Μιλτιάδης Κανάρης πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, πέθανε ξαφνικά στις 14.30 το μεσημέρι της 5/6/2014

    Τα σχέδια της κυβέρνησης για τα Μετοχικά Ταμεία αποκάλυψε ο Μιλτιάδης Κανάρης ΛΙΓΗ ώρα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Μιλώντας μ΄ έναν απόστρατο αντιναύαρχο τον κ. Ι.Γ.Ιωάννου είπε όσα πρόκειται να συμβούν . Ο κ. Ιωάννου μ΄ ένα μικρό του κείμενο μας μεταφέρει την τελευταία του συνάντηση με τον αείμνηστο Κανάρη:

    Συνάντησα τον Ναύαρχο Μιλτιάδη Κανάρη, την Πέμπτη 5/6/2014 γύρω στις 11.30 (ΣΤΙΣ 14.30 ο κ.Κανάρης πέθανε) που είχα μεταβεί στο ΜΤΝ για προσωπικό θέμα.

    Αφού πέρασα από το γραφείο του Προέδρου να του πω καλημέρα, τον ρώτησα τι κάνει, επειδή τον είδα δύσθυμο. Μού απάντησε ότι είχε κάποια νευραλγία που τον ταλαιπωρούσε.

    Κατόπιν του έκανα την τετριμμένη ερώτηση «Πώς πάει το ταμείο;» και μου απάντησε κωδικοποιημένα ως εξής:

    Κύριε Ναύαρχε,
    Βήμα πρώτον: Ενοποίηση Μετοχικών Ταμείων
    Βήμα δεύτερον: Μετατροπή Μετοχικών Ταμείων σε Επικουρικά
    Βήμα τρίτον: Υπαγωγή των Επικουρικών στο Υπουργείο Εργασίας
    Βήμα τέταρτον: Ας μην το συζητάμε

    Σε ερώτησή μου «Μίλτο και η ηγεσία;» μού απαντά «Εγώ τα έχω πει κατ' επανάληψη».

    Και στην τελευταία ερώτησή μου «Μα τα κληροδοτήματα διέπονται από νόμους, τι θα απολογηθούν στους διαθέτες;»
    απαντά «Οι νεκροί δεν ομιλούν».

    Πάρα πολύ ενδιαφέρον για την κατάσταση ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΜΕΣΑ.

    ΘΩΜΑΣ Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αγαπητε κυριε καζακη δεν περασαν λιγες μερες απο τοτε που σας ακουσα να το λετε και ιδου. μηπως εχετε περισσοτερες πληροφοριες για την μειωση του επιτοκιου καταθεσεων? το -0.10% θα ειναι μηνιαιο, εξαμηνιαιο, ετησιο? απο ποτε θα εφαρμοστει στην ελλαδα? τι ειναι το βασικο επιτοκιο και πια η διαφορα απο το επιτοκιο καταθεσεων? που μπορουμε να βρουμε πληροφοριες, διοτι πουθενα και τονιζω πουθενα δεν βλεπω καποια δημοσιευση εν ελλαδι. ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1,69% (Απρίλιος, 2014). Μειώνεται διαρκώς με σκοπό να φτάσει γύρω στα τέλη του έτους στο μηδέν, ή και ενδεχομένως σε αρνητικά επίπεδα. Πάντως να ξέρετε ότι εντός της ευρωζώνης οι καταθέσεις κινδυνεύουν τόσο από περιοριστικούς όρους, κουρέματα, έκτακτες φορολογίες και αρνητικά επιτόκια. Αυτό που πρέπει να κάνετε σε περιβάλλον αποπληθωρισμού είναι να κρατήσετε τα χρήματά σας μακριά από τις τράπεζες και σε μορφή ρευστού. Το ρευστό χρήμα είναι ο βασιλιάς, ιδίως σε συνθήκες αποπληθωρισμού.

      Διαγραφή
  6. Γερμανικό think tank: Γιατί απέτυχε το εργασιακό μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα

    Οπως δημοσιεύει και το capital.gr ο κ. Σούλτεν επικαλούμενος συμπέρασμα και μελέτες του ΔΝΤ τονίζει πως δεν αποδίδει το εργασιακό πρότυπο που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα εξέφρασε

    Ο κ. Σούλτεν καταλήγει λέγοντας πως «μελέτες του ΔΝΤ έχουν αποδείξει πως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι χαμηλοί μισθοί δεν οδήγησαν σε μία βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα γιατί οι επιχειρήσεις μετέτρεψαν τις μισθολογικές μειώσεις σε ΚΕΡΔΟΣ και όχι σε μείωση των τιμών των προϊόντων (IMF 2013a)»

    Ειναι θεμα ψυχιατρικης αναλυσης, ίσως το θύμα ερωτεύεται τον βασανιστή («Συνδρόμου Στοκχόλμης») του τελικά ....
    ας πληρωσουν τωρα τα ραβασακια της εφορίας για να δουμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε παιδιά,φυσικά γνωρίζουν τι κάνουν!Πρέπει να σώσουν τους ντόπιους ολιγάρχες και επειδή πάντα τους υπηρετούσαν κι ήσαν τα τσιράκια τους,τρέμουν το ε.πα.μ γιατί δεν το ελέγχουν και κυρίως τον αφυπνιστικό του λόγο,που ήδη τους υπονομεύει!Έτυχε να ακούσω τον Καρατσαφύρερ να απαντά σε ερώτηση τηλεθεάτριας στο γιατί η κ.Αγγελοπούλου βγήκε στα κανάλια τη μέρα των εκλογικών αποτελεσμάτων να λέει ότι με δικά της χρήματα έκανε προεκλογικό αγώνα ο ΣΥΡΙΖΑ!Εννοείται ότι η "κυρία"αυτή,όπως είπε υποστηρίζει αυτούς που θέλει ο κόσμος...Όλοι αυτοί είναι για τη φυλακή!Κατέκλεψαν τον Ελληνικό λαό,κι ο κόσμος είναι έρμαιο του ΣΥΡΙΖΑ,του ευρώ,του χρέους κι ο Θεός να βάλει το χέρι του!Αυτή η λογική της ανάθεσης της μοίρας μας στα κόμματα πρέπει να τελειώσει!Δεν πάει άλλο αυτή η κοροιδία!Αυτοί οι γελοίοι "διανοούμενοι"που δεν πιστεύουν στο λαό,είναι ο πιο μεγάλος εχθρός,γιατί δεν αναλαμβάνουν πολιτική δράση!Ο κόσμος ανενημέρωτος,μη βλέποντας τον τρόπο να γλιτώσει τι να κάνει;ΌΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ ΚΙ Η "ΧΑΛΑΡΗ"ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ ΕΦΑΓΑΝ!ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ!ΗΔΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΙΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ,ΑΛΛΑ ΝΙΩΘΕΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ!ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΕΙΣΜΑ!ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ,ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΙ Η ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ!Ε.Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διαπίστωσε:
    "Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα όλο και πιο φανερά εκδηλώνεται η αντίθεση "μεταξύ του αντικειμενικά ενισχυόμενου συστήματος με πολλούς πόλους και της τάσης των ΗΠΑ και της ιστορικής Δύσης να τηρήσουν τις συνηθισμένες κυριαρχικές θέσεις τους, μεταξύ της πολιτισμικής πολυπλοκότητας του σύγχρονου κόσμου και των προσπαθειών να επιβάλουν σε όλους τη δυτική κλίμακα των αξιών ".
    Η Δύση, όπως επισήμανε ο Υπουργός, "όλο και περισσότερο απομακρύνεται από τις δικές της XPIστιανικές PIζες και όλο και λιγότερο αποδέχεται τα θρησκευτικά αισθήματα των ανθρώπων από άλλα θρησκεύματα ".!!

    YΓ 1: Απόφαση κόλαφος για τους δανειστές της Ισλανδίας. Η Ισλανδία είχε το δικαίωμα, όταν οι τράπεζές της κατέρρευσαν τον Οκτώβριο του 2008, να αρνηθεί να αποζημιώσει τους ξένους επενδυτές, αποφάνθηκε σήμερα το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Ανταλλαγών (AELE).
    Το δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα που παρουσίασαν η Βρετανία και η Ολλανδία, αναφέρεται στη σχετική δικαστική απόφαση.
    YΓ 2: Ουκρανία: Λουτρό αίματος με επικάλυψη ... E.E. and USA and ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σας κ. Καζάκη,

    Ήθελα να ρωτήσω πως η όλη κατάσταση με την μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ μπορεί να επηρεάσει τις τράπεζες σε χώρες εκτός ευρώ αλλά εντός ευρωπαικής ένωσης (μέχρι στιγμής τουλάχιστον..), όπως η Αγγλία. Σας ευχαριστώ.

    Κων/να.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα. Όμως η Βρετανία έχει δικό της νόμισμα και επιπλέον εκτιμώ ότι προκειμένου να αφήσει την ευρωζώνη να την παρασύρει σε αποπληθωριστικές τάσεις, θα χαλαρώσει έτι περισσότερο τις σχέσεις της με την ΕΕ, έως αποχώρησης.

      Διαγραφή
  10. Κύριε Καζάκη δεν μπορώ να πιστέψω πως ο Ντραγκι και η συμμορία των διεθνών τραπεζιτών έχουν διαθέσεις υπερ της οικονομίας. Απλά προσφέρουν όλο και φθηνότερο χρήμα στα τσιράκια τους τις κατά τόπους τράπεζες, ούτως ώστε να διαλύσουν τελείως τις κρατικές οικονομίες. Ας μην ξεχνάμε και το απώτερο σχέδιο των (απ)ανθρώπων πίσω απ’τη κουρτίνα, στους οποίους αναφερθήκατε τον Γενάρη του 2013, στην εκπομπή ΑΕ δηλαδή το συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο όπου πήραν μέρος οι Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, Μπους, Θάτσερ, Μπιλ Γκέιτς κτλ. Τι ποσοστό πληθυσμού χρειάζονται πραγματικά και πως θα φτάσουν εκεί που θέλουν;
    https://www.youtube.com/watch?v=ATwPsXWBGDU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτοί ψαρεύουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα. Η ύπαρξη ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού είναι υπέρ τους και όχι εναντίον τους, όταν ο υπερπληθυσμός δημιουργεί δυστυχία στούς ανθρώπους, το γεγονός ότι είναι δυστυχισμένοι τους κάνει πιό ευάλωτους και πιό εξαγοράσιμους, αυτή είναι η αιτία που γέμισε η Ελλάδα, και όχι μόνο, με μετανάστες επειδή αυτοί ελπίζουν στο μέλλον που τους υπόσχονται, ότι θα ξεφύχουν την φτώχεια και την δυστυχία.
    Τώρα ο τρόπος για να μειώσεις τον πληθυσμό ή να τον κρατήσεις σταθερό οφείλει να είναι ήπιος και με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.
    Οι περισσότεροι μεσάζοντες όμως ωθούνται από την απληστία, και παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως τους κατάλληλους που θα λύσουν ένα πρόβλημα, όποιο να είναι αυτό, φανερά πρέπει να δείχνουν ότι ενεργούν προς την κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος ενώ όμως στην πράξη το πρόβλημα πρέπει να διαιωνίζεται και να επεκτείνεται ώστε αυτοί να μπορούν να εκμεταλλεύονται κεκαλυμμένα της επικερδείς πτυχές του.
    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κ.Καζακη οι πολιτικες λιτοτητας(και διευκολυνσης των τραπεζων) μεχρι ποτε μπορουν να συνεχιστουν? και συμφωνα με αυτες(οπως τις περιγραφεται στο αρθρο) ποιο θα ειναι το αμεσο μελλον της ΕΕ και της χωρας μας?
    Η διεξοδος απο οτι εχω καταλαβει ειναι η διαλυση της ενωσης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δημήτρη
    Ξέρεις πηγές για να βρω με τι χρήματα έχει χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα εως τώρα από τη Ευρωπαική ένωση, αν τα χρήματα αυτά πήγαν σε τομείς ανάπυξης η απλά πηγαν στη κατανάλωση
    Με τι ποσά χρηματοδοτείται η χώρα για το 2014 και ποιο θα είναι το μελλοντικό πλάνο χρηματοδότησης
    Διότι η ευρωλαγνεία παραμένει ακλόνητη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν παραπονιούνται, ότι πληρώνουν πολλούς φόρους ή ότι η σύνταξη μειώθηκε πολύ κ.λ.π, να τους λες επειδή η Ελλάδα είναι στο ευρώ συμβαίνει αυτό και επειδή οι κυβερνώντες δανείζονται στις πλάτες των ελλήνων συμβαίνει αυτό. Το ευρώ διότι, κάθε ευρώ είναι χρέος, επειδή δημιουργείται ως χρέος, με σχεδόν μηδενικό κόστος για τους εκδότες, πού είναι ιδιώτες και ανεξέλεγκτοι.
      Μια καλύτερη λύση θα ήταν μια κυβέρνηση ελληνική πού θα εκδίδει χρήμα χωρίς να χρεώνεται ο λαός και η οποία δεν θα χρεώνει με κανένα τρόπο το λαό. Το χρήμα δε να το διαχειρίζεται η κυβέρνηση με τέτοιο τρόπο ώστε ο καθένας να ωφελείται από αυτό. Υπάρχουν και καλύτερες λύσεις, αλλά για αρχή ανέφερα την παραπάνω. Μια άλλη λύση, είναι ο καθένας να έχει λόγο στην έκδοση ή απόσυρση χρήματος πού τον αφορά ή μια άλλη λύση είναι συστήματα πού δεν χρησιμοποιούν καθόλου χρήματα, για τις τελευταίες λύσεις να πώ ότι δεν τις βλέπουμε και τόσο εφικτές οπότε και δεν θα είναι εφικτές, αλλά το μέλλον είναι άγνωστο και δεν βλάπτει μερικές φορές να εξερευνούμε δυνατότητες.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
  14. κ. Καζακη με τις πολιτικες του κ.Ντραγκι οπως τις περιγραφεται, πως διαγραφεται το κοντινο μελλον της ΕΕ και της χωρας μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γνώμη μου είναι ότι η ευρωζώνη βαδίζει προς ολοκληρωτική καταστροφή. Μόνο που θα καταστραφεί αφού πρώτα θα έχει ισοπεδώσει τα περισσότερα κράτη μέλη. Δεν πρόκειται να διαλυθεί, αλλά θα καταρρεύσει με πάταγο και με ισχυρή την πιθανότητα ακόμη και πολέμου. Το γεγονός αυτό δεν είναι λανθασμένη επιλογή των επιτελείων της ζώνης, αλλά μονόδρομος για ένα νόμισμα σαν το ευρώ στις συνθήκες ύφεσης που βιώνει η οικονομία. Εντός της ΟΝΕ και του ευρώ, η σημερινή ύφεση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Έτσι είναι καταδικασμένοι οι ισχυροί της ευρωζώνης με κάθε μέτρο που παίρνουν να συσσωρεύουν περισσότερη δυναμίτιδα στα θεμέλιά της.

      Διαγραφή
    2. Μην δίνεις δικαιολογίες για "νίπτω τας χείρας μου". Το νόμισμα για τον άνθρωπο κια όχι ο άνθρωπος για το νόμισμα.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
  15. Απορία από άσχετο:
    Τα παράγωγα τα οποία αγοράζουν οι τράπεζες με το φθηνό χρήμα που τους παρέχει η ΕΚΤ (πολιτική Ντράγκι) ποιός τα παράγει και τι ακριβώς είναι;
    Έχω ακούσει ότι είναι κάτι σαν υλοποιημένες προσδοκίες ή κάτι που προπωλείται πριν καν υπάρξει.Αν είναι έτσι, τότε τι θα υπάρξει από αυτά που συνιστούν το παράγωγο και στο οποίο οφείλει την αξία του, αφού δεν χρηματοδοτείται η παραγωγή αυτών των προϊ'όντων που θα πραγματώσουν την αξία του στο μέλλον;
    Μήπως δηλαδή οι τράπεζες επενδύουν σε ένα μέλλον που δεν μπορεί να υπάρξει εξ' ορισμού, αφού έχει καταλυθεί η ισορροπία μεταξύ πραγματικής οικονομίας και προσδοκώμενων αποτελεσμάτων υπέρ των δεύτερων;

    Συγνώμη αν όσα λέω είναι λάθος αλλά δεν γνωρίζω οικονομία της αγοράς. Μόνο μαθηματικά και φυσική γνωρίζω. Ευχαριστώ. "Επένδυσα" γράφοντας, σε μια προσδοκώμενη διαφωτιστική απάντηση, γιατί υποψιάζομαι ότι έχω καταλάβει καλά. Αν ναι, μιλάμε για τερατούργημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα παράγωγα είναι ένα είδος στοιχήματος για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στις ισοτιμίες συναλλάγματος, τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), κοκ. Εν πολλοίς είναι όπως περίπου τα περιγράφεις. Τα δημιουργούν οι μεγάλες τράπεζες και απευθύνονται στο γενικό επενδυτικό κοινό. Και σαν στοίχημα είναι zero sum game. Δηλαδή κερδίζει ο ένας και χάνουν όλοι οι άλλοι.

      Διαγραφή
    2. Όταν βάζεις στοίχημα μπορεί και να χάσεις όμως. Εδώ οι τραπεζίτες βάζουν στοιχήματα τα οποία δεν αφήνουν να χαθούν. Μπορούν να υποβάλλουν σε εκλεγμένες από τον ποδηγετούμενο λαό, απόλυτα ελεγχόμενες από αυτούς κυβερνήσεις, να λαμβάνουν αποφάσεις σύμφωνα με την επιθυμητή για αυτούς έκβαση. Είμαστε λοιπόν τα πιόνια στη σκακιέρα κάποιων αδίστακτων απόλυτα άπληστων και υπερβολικά δυνατών ανθρώπων.
      Ο λαός έχει πάψει προ πολλού να είναι κυρίαρχος και δεν θέλω ούτε να φανταστώ ποιά θα είναι η επόμενη κίνησή τους. Η τρομοκρατία έχει χρησιμοποιηθεί, τα φερέφωνά τους έχουν εκτοξεύσει κάθε είδους απειλή. Αντίδραση δεν υπάρχει.Ας το παραδεχτούμε. Μόνο οι καθαρίστριες αντέδρασαν και θα συνεχίσουν. Λέτε να πέσουν από τις καθαρίστριες; Που είμαστε οι υπόλοιποι; Αφήσαμε μια χούφτα γυναίκες να καθαρίσουν για μας. Φοβάμαι πως έχουμε γονατίσει, και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο πιο γρήγορα μπορεί να σηκωθούμε πάλι στα πόδια μας και να πολεμήσουμε.
      Εν τω μεταξύ οι book των ανθρώπινων ζωών πετάνε και σε μας το πολιτισμικό τυράκι του "Sτοίχημαν". Μας προσφέρουν έναν πολιτισμό και μια θρησκεία ίδια με την δική τους. Αν είσαι οπαδός της ίδιας λογικής, πως θα αμφισβητήσεις τον ομοϊδεάτη σου που απλά τυχαίνει να είναι ισχυρότερος; Γίνε και συ αν μπορείς σου λέει.

      Παρακαλώ σχολιάστε ελεύθερα.

      Καληνύχτα και καλό μουντιάλ , με ή χωρίς στοίχημα.

      Διαγραφή