Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Πόσες φορές χαίρεται ο ψεύτης κι ο κλέφτης στην Ελλάδα;

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών ξεκίνησε. Δεκάδες δις ευρώ θα πάνε εκεί που πήγαν και όλα τα προηγούμενα. Στις τσέπες των κερδοσκόπων, βορά ενός πρωτοφανώς ασύδοτου συστήματος αγυρτίας και απάτης, που για λόγους πολιτικής ορθότητος ονομάζουμε τραπεζικό σύστημα.
Πρώτα βγήκαν τα νέα τεστ αντοχής των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα από την ΕΚΤ. Την ίδια ΕΚΤ που πριν ακριβώς ένα χρόνο διαβεβαίωνε - παρά κι ενάντια ακόμη και στα δικά της τεστ αντοχής - ότι οι συστημικές τράπεζες χαίρουν άκρας υγίειας. Έστω κι αν τρεις στις τέσσερις είχαν "κοπεί" από τα τότε τεστ.

Σήμερα η ΕΚΤ ήρθε με τα νέα τεστ αντοχής να μας πει ότι χρειάζονται γύρω στα 14,4 δις ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση. Το πρωτοφανές αυτών των νέων τεστ αντοχής είναι ότι έγιναν για τράπεζες που τελούν ήδη υπό καθεστώς δραστικού περιορισμού εργασιών. Μορατόριουμ, ονομάζεται από τους γνώστες της τραπεζικής. Κι όχι capital controls, όπω ς μας λένε οι κατ' επάγγελμα ψεύτες και απατεώνες για να συνηθίζουμε ότι οι αποταμιευτικοί λογαριασμοί συνιστούν κεφάλαιο και οι δύστυχοι που τους έχουν, κεφαλαιοκράτες. Κι επομένως, ας επωμιστούν το ρίσκο να τους τους "φάνε" οι τραπεζίτες με την κάλυψη του εξαγορασμένου πολιτικού προσωπικού.
Έτσι λοιπόν έχουμε ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ. Μετά την παγκόσμια πρώτη να επιβληθεί κλείσιμο τραπεζών και μετά μορατόριουμ επ' αόριστο τραπεζικών εργασιών σε μια χώρα, που δεν βρίσκεται σε συνθήκες πολέμου, η ΕΚΤ δευτέρωσε την παγκόσμια πρωτιά. Εξετέλεσε τεστ αντοχής σε τράπεζες που βρίσκονται ήδη σε περιστολή λειτουργίας. Και μάλιστα με στοιχεία που πήρε πριν την επιβολή του κλεισίματος των τραπεζών.
Με άλλα λόγια προχώρησε σε τεστ αντοχής σε κλινικά νεκρές τράπεζες. Είναι σαν να επιχειρεί να κάνει κανείς τεστ κοπώσεως σε ασθενή που απαγορεύεται να σηκωθεί από το κρεβάτι λόγω κοματώδους κατάστασης. Το ίδιο επιχείρησε και η ΕΚΤ χωρίς καν να παίρνει υπόψη της το αν θα λειτουργήσουν ξανά κανονικά, πότε και πώς, οι τράπεζες.
Με πλαστά τεστ αντοχής, η ΕΚΤ ζητά να πεταχτούν στο απόπατο των συστημικών τραπεζών άλλα 14,4 δις ευρώ. Μέρος αυτών θα φορτωθεί το γνωστό υποζύγιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενο. Το άλλο θα γίνει με ειδικού τύπου μετοχές και ομόλογα, ιδανικά για να παρακινήσουν την ακόρεστη όρεξη των κερδοσκόπων. Όπως έγινε το 2013-14 με τα περίφημα warrants. Έτσι στήνεται το παιχνίδι για τους κερδοσκόπους προκειμένου να βάλουν 1 για να πάρουν 100 από την χρηματιστική κυβεία, που θα ακολουθήσει. Αφήνοντας πίσω τους ακόμη πιο ερειπωμένες τις τράπεζες, σε μεγαλύτερη απόγνωση τους εγκλωβισμένους μικρομετόχους, τρελαμένους τους πρώην καταθέτες που πίστεψαν τους λωποδύτες των τραπεζών και τοποθέτησαν προθεσμιακές και άλλες καταθέσεις τους σε τραπεζικά ομόλογα και αμοιβαία, και φυσικά απαξιωμένες τις μετοχές κρατικού ενδιαφέροντος.
Να σημειώσουμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών με 40 δις ευρώ, οι προνομιούχες μετοχές που πήρε το κράτος έναντι του χρέους που φόρτωσε στον Έλληνα φορολογούμενο προς όφελος της συμμορίας των τραπεζιτών, είχαν χρηματιστική αξία περίπου 25 δις ευρώ. Το δεύτερο τρίμηνο του 2015 η αξία αυτών των μετοχών είχε πέσει περίπου στα 6 δις ευρώ. Χάρις πρωτίστως στην αδίστακτη κερδοσκοπία των ίδιων των τραπεζών με τις δικές τους μετοχές και των ξένων κερδοσκόπων που έπαιζαν κυρίως με τα warrants.
Θα λογοδοτήσει κανείς για όλα αυτά; Θα γίνει καμιά έρευνα για το που πήγαν όλα αυτά τα δεκάδες δις ευρώ που δόθηκαν ως ανακεφαλαιοποίση στις τράπεζες; Πώς είναι δυνατόν να καθορίζονται οι ανάγκες κεφαλαίου των τραπεζών από εικονικά και πλαστά τεστ αντοχής, χωρίς το ίδιο το κράτος να προχωρά σε αποτίμηση κατάστασής τους με ίδια μέσα, πλήρη διαφάνεια και συμμετοχή της δικαιοσύνης;
Γιατί δεν υπάρχει έστω ένα άρθρο 99, όπως υπάρχει για όλες τις άλλες επιχειρήσεις που η κεφαλαιακή τους ανεπάρκεια και οι υποχρεώσεις τους τις αναγκάζουν να τεθούν υπό ειδικό καθεστώς δικαστικής εκκαθάρισης; Γιατί να μην ισχύει το ελάχιστο αυτό και για τις τράπεζες αντί να χαρίζονται κυριολεκτικά δις ευρώ, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς καμιά λογοδοσία, χωρίς κανένα απολογισμό; Όλα μέσα σπό σκοτεινές διαδικασίες του παρασκηνίου με γνώμονα κάποια τεστα αντοχής που καταστεκυάζει κάθε χρόνο κατά το δοκούν η ΕΚΤ.
Θα μου πείτε, μα καλά χαζός είσαι; Και πώς θα καλυφθούν με δημόσιο χρήμα οι μαύρες τρύπες που δημιούργησε η συμμορία που διευθυνει τις τράπεζες; Πώς θα καλυφθεί το μαύρο χρήμα που ξεπλένουν οι τράπεζες; Πώς θα χαριστούν τα θαλασοδάνεια σε ολιγάρχες και κόμματα; Πώς θα περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η άλλοτε πιο "υγιής" τράπεζα, η "λοκομοτίβα" του τραπεζικού συστήματος - όπως την χαρακτήρισε ο αντιπρόεδος της κυβέρνησης και άλλοτε "σύμβουλος" του Σάλα, κ. Δραγασάκης - η Πειραιώς, τώρα χρειάζεται 4,9 δις ευρώ ανακεφαλαιοποίηση; Πώς θα περάσει απαρατήρητη η πώληση κοψοχρονιά της Finanzbank στην Τουρκία για να μην γίνει εισαγγελική έρευνα για το μαύρο χρήμα που ξεπλήθηκε μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας διαμέσου του συγκεκριμένου τραπεζικού διαύλου;
'Ενας νέος κύκλος αδίστακτης και ασύδοτης κερδοσκοπίας ξεκινά με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση, που θα αφήσει μικρομετόχους και τράπεζες σε πολύ μεγαλύτερα χάλια. Θα καταλήξει με νέες και μεγαλύτερες απαιτήσεις ανακεφαλαιοποίησης. Κι όποιος πιστεύει ότι μέσα σ' αυτό τον κυκεώνα αδίστακτης κερδοσκοπίας, που μπορεί να παρομοιαστεί στη φύση μόνο με τον παροξυσμό τπου προκαλει στους καρχαρίες το αίμα στο νερό, θα μπορέσουν να διασώσουν τις όποιες αποταμιεύσεις, τις θυρίδες, τα σπίτια και ακίνητα των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια, κοκ, ένα μόνο έχω να πω: Ο Αινστάιν ήταν εκείνος που σοφά σύγκρινε την απεραντοσύνη της ανθρώπινης βλακείας με την απεραντοσύνη του σύμπαντος. Κι όπως έλεγε ο ίδιος, για τη δεύτερη δεν ήταν απόλυτα σίγουρος.

3 σχόλια:

  1. αφού η πειραιώς έχει γίνει ο πατερούλης του παρακράτους. στα τέρμιναλ του ελ βενιζελ, σπόνσορας το κίτρινο χολεριασμένο σηματάκι της πειραιώς, στα μμε ψηφιακά και έντυπα και τηλεοπτικά, πατερούλης σπόνσορας η πειραιώς, στην κυβέρνηση; σπόνσορας και εκεί. ο μεγάλος προαγωγός της ελλάδας. πειραιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως υπάλληλος μιας εξ αυτών των τραπεζών , πρέπει να ανησυχώ για το μέλλον μας? Θεωρείται πιθανό κούρεμα καταθέσεων? Όσο αφορά τα κόκκινα, ειναι αλήθεια ότι τελικά θα δοθούν σε sounds?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δάσκαλε, είναι αυτή η άφιξη του ΔΙΠΛΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ;

    http://www.protothema.gr/economy/article/524538/vasei-ilikias-i-upohreosi-hrisis-pistotikis-kartas-adi-gia-metrita/

    ΑπάντησηΔιαγραφή