Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Μας έσωσαν από τους εαυτούς τους...

Καθώς ο "μήνας του μέλιτος" τελειώνει και οι κυνόδοντες της κυβέρνησης ετοιμάζονται να πιάσουν δουλειά, μαθαίνουμε ότι υπήρχε και Σχέδιο Β που συζητούσε το επιτελείο Τσίπρα στην περίπτωση που θα υπήρχε ρήξη. Το Σχέδιο αυτό μας το εκθέτει ένα από γνωστά ρεπορτάζ της, η ναυαρχίδα της κατοχικής ενημέρωσης, Καθημερινή της Κυριακής.
Αλήθεια, για ποιά ρήξη γίνεται λόγος; Αφού ο Τσίπρας και το επιτελείο του από την εποχή των προγραμματικών του Ιανουαρίου έλεγε και ξανάλεγε ότι δεν θέλει την ρήξη. Πώς θα υπήρχε ρήξη; Τι χειρότερο θα απαιτούσαν οι δανειστές για να προχωρήσει δήθεν σε ρήξη ο Τσίπρας; Τι χειρότερο θα έκαναν από όσα τελικά έγιναν; Όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της ρητορικής ερώτησης, μιας και το "ράδιο αρβύλα" θέλει διαφορετικά τα πράγματα.

Το παραμύθι έχει ως εξής: Υποτίθεται ότι στα μέσα του περασμένου Μαΐου στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, συγκαλείται ευρεία μυστική σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι μιας σειράς υπουργείων.
Γιατί όλα αυτά; Στη σύσκεψη του κ. Δραγασάκη υποτίθεται ότι αξιολογήθηκε το βάθος της προετοιμασίας και οι αντοχές της κυβέρνησης σε τομείς-κλειδιά, όπως η επάρκεια σε ενέργεια, σε τρόφιμα, σε φάρμακα, αλλά και οι δυνατότητες για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Σύμφωνα πάντα με το στημένο δημοσίευμα, η κυβέρνηση υποτίθεται ότι εξέταζε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του plan B, αλλά στο εσωτερικό της κυβέρνησης διατυπώνονταν από μέλη της σοβαρότατες ενστάσεις κατά πόσο μπορούσε πραγματικά να υπάρξει προετοιμασία και εκφράζονταν φόβοι για επικράτηση πλήρους χάους.
Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή της Κυριακής υποτίθεται ότι έγιναν επαφές μεταξύ της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Κίνας αλλά και του Ιράν, οι οποίες για διαφορετικούς λόγους ναυάγησαν εντέλει και έτσι, η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε τον Μάιο να συνειδητοποιεί ότι θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο.
Έτσι, εξετάστηκαν η επάρκεια σε ενέργεια, με εναλλακτικές πηγές τη Ρωσία, το Ιράν, αλλά και τη Βενεζουέλα, την κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα, με τη διερεύνηση της πιθανότητας να παραγάγει ο Στρατός ένα σημαντικό αριθμό φαρμάκων πρώτης ανάγκης, αλλά και την επάρκεια σε τρόφιμα.
Δεν υπάρχει ούτε κόκκος αλήθειας σ' όλα αυτά. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν εξέτασε ποτέ τη δυνατότητα εναλλακτικού σχεδίου έναντι της παραμονής μας στο ευρώ υπό καθεστώς μνημονίων. Απλά η Καθημερινή, όπως συνηθίζει, προσπαθεί να πείσει τους αδαείς αναγνώστες της ότι εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα. Και ελλείψει εναλλακτικής, ο Τσίπρας και συν αυτώ κατέληξαν στο μνημόνιο με τον ΕΜΣ.
Ποιά σοβαρή κυβέρνηση που εξετάζει το ενδεχόμενο εναλλακτικής έναντι των πιέσεων από τους δανειστές Ευρωπαίους, θα ρευστοποιούσε πάνω από 5,1 δις ευρώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε νόμισμα και καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης προκειμένου να συνεχίσει να πληρώνει το ΔΝΤ; Από αυτά τα 2,7 δις ευρώ προέρχονται από τα αποθεματικά των δημοσίων φορέων που φυλάσσονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ τα υπόλοιπα από τις καταθέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα στις τράπεζες.
Κι όλα αυτά μόλις το πρώτο τρίμηνο του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η λεηλασία αυτή μέσα σ' ένα μόλις τρίμηνο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο από το 2009 που η Ελλάδα χρεοκόπησε. Το πλήγμα που δέχθηκε το ήδη εξαθλιωμένο ταμειακά δημόσιο από αυτή την λεηλασία είναι τέτοιο, από το οποίο δεν πρόκειται να ανακάμψει. Ειδικά στον τομέα της υγείας και της παιδείας.
Ποιά σοβαρή κυβέρνηση που σκέφτεται με όρους εναλλακτικής θα προχωρούσε σε τέτοια πρωτοφανή λεηλασία των ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου; Ποιά σοβαρή κυβέρνηση θα άφηνε ιδίως νοσοκομεία, σύστημα υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς τα απαραίτητα, χωρίς να σκεφτεί καν το κόστος σε ανθρώπινες ζωές;
Εδώ οι Τσίπρας, Δραγασάκης και λοιποί συνένοχοι δεν ενδιαφέρθηκαν για το γεγονός ότι ο τρόπος "διαπραγμάτευσης" που επέλεξαν, θα οδηγούσε σε ιστορικό ρεκόρ την αύξηση των θανάτων και την πτώση των γεννήσεων στην Ελλάδα σε ετήσια βάση και θέλουν να πιστέψουμε ότι εξέτασαν στα σοβαρά εναλλακτικές λύσεις;
Ποιά σοβαρή κυβέρνηση που θα ήθελε να έχει εναλλακτική έναντι των εκβιασμών από τους δανειστές, δεν θα αξιοποιούσε αυτό που βοούσε ολόκληρη η διεθνής αγορά, ότι αν είχε αναστείλει τις πληρωμές προς ΔΝΤ και ΕΚΤ, δεν θα υπήρχε καμιά σοβαρή επίπτωση στην ελληνική οικονομία; Το είχαν ξεκαθαρίσει επίσημα ακόμη και οι οίκοι αξιολόγησης S&P, Moody's και Fitch.
Ας μην ξεχνάμε ότι η ίδια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μην πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις αρχές Ιουλίου. Στις 3 Ιουλίου ο EFSF προχώρησε επίσημα και κήρυξε την Ελλάδα σε πτώχευση (default), ενώ "επιφυλάχθηκε παντός νομίμου δικαιώματός του". Και λοιπόν; Τι έγινε; Το ευρώ την πλήρωσε. Έφαγε βουτιά και χρειάστηκαν 800 δις από τον Ντράγκι για να μην πέσει κάτω από 1:1 με το δολάριο.
Υπήρξε ποτέ Σχέδιο Β για την κυβέρνηση Τσίπρα; Η καλή εφημερίδα αναφέρεται μόνο στο plan B του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για τη λειτουργία ενός "παράλληλου τραπεζικού συστήματος", που θα ενεργοποιούνταν σε ενδεχόμενο Grexit.
Δηλαδή το μόνο εναλλακτικό(;) σχέδιο ήταν αυτό του Βαρουφάκη, το οποίο δεν είχε καμιά σχέση με έξοδο από το ευρώ και εισαγωγή εθνικού νομίσματος. Ο Βαρουφάκης ετοίμαζε διπλό νόμισμα με τις "πλάτες" των πιο αδίστακτων κερδοσκόπων της διεθνούς αγοράς νομισμάτων. Στην πράξη δούλευε για το γνωστό Grexit του Σόιμπλε.
Κι επειδή το Grexit του Σόιμπλε τελικά δεν προχώρησε - ίσως από τον φόβο του επιβλητικού ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, αλλά και τις επιπτώσεις στο αδύναμο πλέον ευρώ - ο κ. Βαρουφάκης προχώρησε σε "ηρωική έξοδο". Ετοιμάζεται τώρα σε συνεργασία με τους Λαφοντέν, Μπελανσόν και Σία για το Μνημόνιο Νο 4, που αυτή την φορά μάλλον θα συνοδεύεται με κάποια μορφή διπλού ή παράλληλου νομίσματος.
Νομίζετε ότι τυχαία ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι από 1η Ιανουαρίου 2016 θα επεκταθεί η χρήση πλαστικού χρήματος; Πρώτα θύματα οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, που δεν θα πληρώνονται πλέον με μετρητά.
Η κυβέρνηση Τσίπρα, εκτός από την εφαρμογή του χειρότερου μνημονιακού προϋπολογισμού από το 2010, έχει αναλάβει και την προετοιμασία του εδάφους για την εφαρμογή της "τελικής λύσης" Σόιμπλε. Αφήστε πρώτα να οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο το Μνημόνιο Νο 3 κατά το τέλος του 2016 και θα δείτε τι ωραία θα μας φέρουν ως μοναδική λύση το Μνημόνιο Νο 4. Γιατί λέτε να ετοιμάζεται από τώρα η ευρωπαϊκή αριστερά του Βαρουφάκη;

7 σχόλια:

  1. Σωστές και απαραίτητες διευκρινήσεις. Θα ήταν ακόμα καλύτερα οι απαντήσεις σε αρθογραφία σαν και την εν λόγω, να υπογράφονται από ομάδα οικονομολόγων του ΕΠΑΜ που θα αποτελούν και την επιστημονική ομάδα μάχης υπέρ του Εθνικού Νομίσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε συ Δημήτρη μην ξοδευεις τζάμπα pixels για να μας πεις ότι δεν υπήρχε plan B. Χρησιμοποίησε τα για να γράψεις κάτι πιο ουσιαστικό. Πουλημενο παιχνίδι ήταν ευθύς εξαρχής. Το καινούργιο πουλεν της Ευρώπης είναι ο Αλέξης. Τα έφερε έτσι ώστε να ξαναμπούμε μνημόνιο. Ούτε plan B,ούτε plan C,ούτε αεροplan ούτε τίποτα. Αυτό που δεν έχω καταλάβει, είναι γιατί ακόμα δεν τους έχουμε πάρει όλους με τις πέτρες....... Καλή συνέχεια Δημήτρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή της Κυριακής υποτίθεται ότι έγιναν επαφές μεταξύ της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Κίνας αλλά και του Ιράν, οι οποίες για διαφορετικούς λόγους ναυάγησαν εντέλει και έτσι, η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε τον Μάιο να συνειδητοποιεί ότι θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο."

    Είναι γνωστή η αθλια τακτική τους να παρουσιάζουν οτι Ρωσία, Ιραν, Βενεζουέλα, Κινα κλπ δεν μπορούν και δεν θελουν να μας βοηθήσουν. Αυτο το κάνουν για να περάσουν στο κόσμο οτι δεν υπάρχει εναλλακτική εκτος της Ε.Ε και των ΗΠΑ. Στη πραγματικότητα καμία πρόταση δεν κατέθεσε ο μαριονέτας Τσίπρας σε αυτες τις χώρες και τα ταξίδια στη Μόσχα ήταν για εσωτερική κατανάλωση. Επι Τζέφρυ Παπαντρέου τα ίδια παραμύθια ελεγαν οπως και επι Σαμαρά. Και το διαδικτυο γέμιζε μαζικα με σκουπιδο-αρθρα για το "ξανθο γενος" που μας "πουλησε" για αλλη μια φορα.....

    Αλλα αυτές οι χώρες δεν διοικούνται απο ηλίθιους ωστε να δώσουν βοήθεια δις ευρω σε μια χώρα προτεκτοράτο των ΕΕ-ΗΠΑ που δεν έχει κανενα σκοπό να αλλάξει γεωπολιτικό προσανατολισμό οπως άλλωστε δηλώνει και ο Τσίπρας οπου βρεθει και οπου σταθεί ("ευρωπαικη προοπτική").

    Μαλάκας ειναι ο Πούτιν να ξοδευει δις σε αποικίες του ΝΑΤΟ οπως η Ελλαδα ? Ειδικα τώρα που η σύγκρουση με ΗΠΑ-ΕΕ είναι στα ύψη ( κυρώσεις/Ουκρανία/Συρία κλπ ). Στη πράξη η Βενεζουέλα εχει βοηθήσει με παροχή φθηνού πετρελαίου πολλές χώρες (Κούβα, νησια καραιβικής κλπ), η Ρωσία και η Κινα εχει προμηθεύσει με στρατιωτικο εξοπλισμό και εχει συνεργαστει οικονομικα με πολλες χωρες που ειναι σε αντιθεση με τις ΗΠΑ (πχ Βενεζουελα). Οσο για το Ιραν, κάποτε αγοράζαμε απο εκει φθηνό πετρελαιο με πίστωση (εως οτου η ΕΕ επεβαλλε κυρωσεις)

    Αλλα τα ίδια εγιναν και με τη Κυπρο πριν 2 χρόνια, οταν ο γκευ Υπουργός Οικ. πήγε στη Μόσχα και εκανε show με τις καμερες εξω απο ενα πολυτελες ξενοδοχειο, για να γυρισει άπραγος στη Κύπρο. Και μετά ολα τα ΜΜΕ παρουσίασαν οτι η Ρωσία δηθεν "πούλησε" τη Κύπρο και τελικα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποκύψει στα μέτρα της Ε.Ε . Η (δοσιλογικη) ηγεσια της Κυπρου ομως γιατι δεν εφευγε απο το ευρω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ο τραγέλαφος είναι ότι αυτά τα πιστεύουν οι συριζαίοι που αλαλάζοντες χειροκροτάνε τον "ηγέτη μίας φοράς στα 100 χρόνια" τζίφρα στη βουλή αλλά και οι συριζαίοι εκτός βουλής που θα τους τα πάρουνε χοντρά. παράνοια!
    Συζητούσε ο τζίφρας δηλαδή με το δραγασάκη τον παλαιοκομματικό, τον φλαμπουράρη τον ταβερνιάρη, το σαγιά και τον παππά στα καφενεία με το ούζο. συζητούσανε αυτοί σοβαρά για εναλλακτικές. ιλαροτραγωδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είπαμε, όλα στημένα.... Μην ξοδευετε τζάμπα megabytes.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για σας κύριε Καζάκη,
    διαβασα αυτό
    http://tokoutsavaki.blogspot.gr/2015/03/blog-post_687.html
    πως θα το σχολιαζατε? στα επιμέρους, αλλα και το τελικό ερώτημα?
    (βρίσκει κανείς εκατοντάδες αντοίστιχες απόψεις, τη συγκεκριμένη τη μετεφέρω επιδή είναι από επώνυμο αρθογράφο, άρα κάποιον που μπορεί να επιρεάσει την κοινή γνώμη ευκολότερα, θετικά ή αρνητικά)

    με εκτίμηση
    Φιωτοδημητράκης Νίκος
    https://www.facebook.com/nfiotodimitrakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή