Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Το κωλόπαιδο του Γερμαναρά...

«Πολλές φορές τα ΌΧΙ στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε εξελίξεις υπαναχώρησης. Το ΌΧΙ του 1940 ακολούθησε μια τετράχρονη κατοχή.» Τάδε έφη ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του ALPHATV [26.08.2015]

Δεν με εντυπωσιάζει το πόσο βαθιά ανιστόρητος είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Άλλωστε στις 14 Αυγούστου στη Βουλή ο Τσίπρας δήλωσε κάτι ανάλογο όταν είπε, «ούτε μετανιώνω για τον συμβιβασμό έναντι του χορού του Ζαλόγγου.» Προφανώς οι Σουλιώτες που προτίμησαν να πέσουν στον γκρεμό, παρά να γίνουν χανουμάκια του Αλή Πασά δεν είχαν τις ίδιες ευαισθησίες και προτεραιότητες με τον Τσίπρα. Δεν είχαν την διαπεραστική οξυδέρκεια του Αλέξη. Ήταν τόσο άγαρμποι, ξεροκέφαλοι, γραφικοί και εριστικοί, που εκτιμούσαν την ελευθερία τους περισσότερο από τη δουλεία και μάλιστα την εθελοδουλεία.


Αλήθεια, ξέρει άραγες ο Αλέξης τι απέγιναν όσοι Τσίπρες τότε έλεγαν στους αδούλωτους Σουλιώτες, ότι είναι προτιμότερη μια ζωή υποτελούς στον Αλή, παρά ο θάνατος για την ελευθερία της πατρίδας; Ξέρει το ανάθεμα που ανά τους αιώνες συγκεντρώνει το όνομα του Πήλιου Γούση; Θα μους πεις, τον ενδιαφέρει; Όχι, βέβαια. Ποιός Τσίπρας νοιάστηκε ποτέ για την υστεροφημία του. Το μόνο που νοιάζει τους Τσίπρες όλων των εποχών είναι η κονόμα του Πήλιου Γούση και φυσικά η εύνοια του Πασά.

Καλόγερε, τί καρτερεῖς κλεισμένος μὲς στὸ Κούγκι;
Πέντε νομάτοι σοῦ ῾μειναν κ᾿ ἐκεῖνοι λαβωμένοι!
Κι εἶναι χιλιάδες οἱ ἐχθροὶ ποὺ σ᾿ ἔχουνε ζωσμένον!
Ἔλα νὰ δώσεις τὰ κλειδιά, πέσε νὰ προσκυνήσῃς,
κι ἀφέντης ὁ Βελῆ Πασᾶς δεσπότη θὰ σὲ κάμη!
Ἔτσι ψηλὰ ἀπ᾿ τὸ βουνὸ φωνάζει ὁ Πήλιος Γούσης.
Κλεισμένος μὲς στὴν ἐκκλησιὰ βρίσκετ᾿ ὁ Σαμουήλης,
κι ἀγέρας παίρνει τὴ φωνὴ τοῦ Πήλιου τοῦ προδότη.

Έτσι φανταζόταν τη σκηνή ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης κι έτσι πέρασε στη λαϊκή παράδοση και μούσα το Κούγκι. Τι κάνει ο Τσίπρας σήμερα, εκτός από το να παπαγαλίζει τα ίδια με τον Πήλιο Γούσι; Η μόνη διαφορά είναι ότι μιλάει εξ ονόματος όχι του Βελή Πασά, αλλά της Μέρκελ.

Τι άλλο κάνει εκτός από το να εκθειάζει τη στάση του Πήλιου Γούση και να απαξιώνει τη θυσία για την ελευθερία είτε στο Κούγκι, είτε στο Ζάλογγο, ή πολύ παλιότερα στις Θερμοπύλες, ή πολύ νεότερα στην εποποιία του Αλβανικού και της εθνικής αντίστασης; Έτσι είναι. Σε κάθε κορυφαία ιστορική στιγμή που οι Έλληνες κλήθηκαν από τα πράγματα να πουν ΟΧΙ και να θυσιαστούν για την ελευθερία μαχόμενοι ενάντια στην απολυταρχία, τον δεσποτισμό και κάθε είδους φασιστικό ολοκληρωτισμό, δίκιο είχαν οι Πήλιοι Γούσηδες, οι Εφιάλτες, οι Τσολάκογλου κι όλοι εκείνοι που ήξεραν την τέχνη του συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης.

Αλλά όπως δικαιολογείται πάντα ο εκ φύσεως ηλίθιος κι ο γόνος δοσιλόγων: άλλες εκείνες οι εποχές, άλλες σήμερα. Τότε είχε νόημα ο αγώνας για την ελευθερία, ενώ σήμερα έχει νόημα μόνο ο αγώνας για τον μπεζαχτά. Και μάλιστα για τον μπεζαχτά του μεγάλου αφέντη, του σύγχρονου Σουλτάνου και Πασά. Τι είναι η ελευθερία και η αυτοδιάθεση μπροστά στην εύνοια της Μέρκελ; Πώς αλλιώς ο ανίκανος, ο ανεπρόκοπος, ο τεμπέλης, ο θρασύδειλος και ο επιτείδιος θα μπορέσει να πιάσει την καλή, ή έστω να εξασφαλίσει, όπως τα κατοικίδια, κανά ξεροκόμματο για τον εαυτό του; Όντως άλλες εποχές, όπου όλα έχουν αλλάξει κι όλα παραμένουν ίδια κι απαράλλαχτα.

Ούτε αξίζει να ασχοληθεί κανείς με το πόσο εντυπωσιακά αστοιχείωτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Το έχουμε επισημάνει επανειλημένα σε ανύποπτους καιρούς. Ιδίως την εποχή που τον προσκυνούσαν όλοι και τον εκθείαζαν ως λαμπρό ειλικρινή νέο, διαφορετικό από τους άλλους, με δήθεν μεγάλες ικανότητες. Πρόκειται παιδιόθεν για ένα χαρακτηριστικό προϊόν του κομματικού σωλήνα, τόσο ανεπρόκοπος και αστοιχείωτος ώστε να διαλέξει την καριέρα της κομματικής αργομισθίας. Πώς θα μπορούσε κανείς να περιμένει κάτι διαφορετικό από μια τέτοια ασημαντότητα;

Και δεν είναι ο μόνος. Η ιστορία διεθνώς έχει αποδείξει ότι όσοι έχουν σαν επάγγλεμα την πολιτική κι όσοι ζουν με την κομματική αργομισθία, είναι οι πιο επιρρεπείς στην εξαγορά από της εξουσία και τα ισχυρά συμφέροντα. Είναι οι πρώτοι που θα ξεπουληθούν και θα προδώσουν θέσεις και αρχές. Ο Γκρούεζας του Μαυρογιαλούρου, που στο ερώτημα "πώς τα βγάζεις πέρα" απαντά με τέτοια φυσικότητα, "μα είμαι του κόμματος!", υπάρχει σαν ιδιαίτερο στρώμα και ευδοκιμεί στην ηγεσία όλων των κομμάτων με επαγγελματικά στελέχη, με κομματικές αντιμισθίες, με πληρωμένες θέσεις που μοιράζει ο κομματικός μηχανισμός. Κάνουν πολιτική επί μισθώσει. Κι αυτό τα λέει όλα.

Όμως, πέρα απ' όλα αυτά, που τα καταλαβαίνει μόνο όποιος έχει στοιχειώδη συνείδηση και νιονιό, εμένα προσωπικά μου έφεραν στο μυαλό μια ιστορία την οποία είχε διηγηθεί ο παππούς μου. Ο παππούς μου, ονόματι Περικλής Σκιαδόπουλος, ήταν ο χαρακτηριστικός τύπος του παππού για τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς είμαστε περήφανοι. Ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα και παρότι αγράμματος ήταν εξαιρετικός στη δουλειά του. Δουλευτής και επινοητικός σε τέτοιο βαθμό, που όσοι τον ήξεραν τον αποκαλούσαν με σεβασμό Μάστορα.

Ο Μάστορας λοιπόν μπορεί να μην πολιτικοποιήθηκε ποτέ στη ζωή του, αλλά ανήκε σε μια γενιά, που δεν μπορούσες με τίποτε να την πείσεις, ούτε καν με τα όπλα και την πείνα, ότι είναι γραφτό της να σκύβει το κεφάλι ταπεινωτικά στον εκάστοτε ισχυρό. Δεν υπήρξε ποτέ αριστερός, ούτε δεξιός. Δεν καταλάβαινε τι σημαίνει αυτός ο διαχωρισμός. Ήξερε μόνο να κρίνει με την κοινωνική μόρφωση της ζωής του. Κι αυτό το αισθητήριο τις περισσότερες φορές, αν δεν το αμβλύνουν οι εμμονές, φυτευτές, ή άλλες, είναι επαρκές και αλάνθαστο.

Ακόμη τον θυμάμαι να κάθεται μαζί με τον αδελφό του κάτω απο την κληματαριά στην αυλή τα καλοκαιριάτικα βράδυα και να παρακολουθεί τις ειδήσεις από την κρατική τηλεόραση του εθνάρχη Καραμανλή. Και μόλις εμφανιζόταν ο εντεταλμένος τηλεσχολιαστής, Δρόσος, αν θυμάμαι καλά τον έλεγαν - ένα είδος Πρετεντέρη και Πορτοσάλτε της εποχής - η κίνηση ήταν αστραπιαία: Να, ρε! Κι άπλωναν τα χέρια τους μαζί σ' αυτή την τόσο χαρακτηριστική και τόσο ελληνοπρεπή χειρονομία αποδοκιμασίας, που έλκει την καταγωγή της τουλάχιστον από το Βυζάντιο.

Ήμουν ο αγαπημένος του εγγονός καθότι πρωτότοκος κι επομένως δεν έχανε την ευκαιρία να με νουθετεί με ιστορίες και παθήματα από τη ζωή του. Μια απ' αυτές ήταν όταν μου μίλησε για ένα νέο Γερμανό, ψηλό, ξανθό με ελληνοπρεπές όνομα - το οποίο δεν μπορώ να θυμηθώ - και άψογα ελληνικά, αν και με ιδιαίτερο γερμανικό τονισμό. Μιλούσε με αγάπη για την Ελλάδα και δεν έχανε την ευκαιρία να απαγγέλει στίχους από τον Όμηρο.

Αν και κατοχή, ο Γερμανός αυτός εύχαρης και ανοιχτός καθώς ήταν, γρήγορα κέρδισε τις συμπάθειες της καλής κοινωνίας της Καλαμάτας. Ήταν πάντα ευπρόσδεκτος στα καλύτερα σαλόνια. Τον θεωρούσαν έναν διαφορετικό Γερμανό. Διαφορετικό από τον πατέρα του, που τότε υπηρετούσε ως διοικητής των μαυροφορεμένων με την νεκροκεφαλή στο πέτο.

Ακόμη κι όταν οι εκτελέσεις ομήρων για να τσακιστεί η αντίσταση του λαού, έγινε σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ο νέος ενθουσιώδης Γερμανός με το ελληνοπρεπές όνομα συνέχιζε να κερδίζει τις συμπάθειες της καλής κοινωνίας. Ο παππούς μου τον συνάντησε τελείως αναπάντεχα, όταν από τον Δήμο Καλαμών τον κάλεσαν να περισυλλέξει το πτώμα συγγενούς του, που εκτελέστηκε αναπάντεχα ως όμηρος.

Πήγε λοιπόν στην τοποθεσία βόρεια του νεκροταφείου, όπου οι ναζί και οι συνεργάτες τους, συνήθιζαν να εκτελούν ομαδικά ομήρους. Καθώς μαζί με άλλους προσπαθούσαν να ξεχωρίσουν τα πτώματα των συγγενών τους από το σωρό των εκτελέσθεντων, διέκριναν τον νέο Γερμανό με το ελληνοπρεπές όνομα να κυκλοφορεί πάνω από νεοεκτελεσθέντες και να αφουγκράζεται την αναπνοή τους. Κάθε φορά που διέκρινε αναπνοή, έκανε σαν παιδί που κέρδιζε σε παιχνίδι. Καλούσε με φωνές τον Γερμανό αξιωματικό, επικεφαλής του αποσπάσματος, για να αποτελειώσει την εκτέλεση με χαριστική βολή.

Σε μια στιγμή, καθώς έσκυβε πάνω από το σώμα ένος παλικαριού, ένα χέρι τον πιάνει από το πουκάμισο. Ήταν το παλικάρι που δεν είχε ακόμη ξεψυχήσει. Με αχνή φωνή τον ρωτά: "Γιατί;" Κανείς απ' όσους παρακολουθούσαν τη σκηνή, δεν κατάλαβε το νόημα αυτής της ερώτησης, αλλά ο φέρελπις νεαρός Γερμανός με ελληνοπρεπές όνομα τράβηξε μακριά το χέρι που τον είχε αρπάξει και απάντησε: "Γιατί χάσατε και δεν λέτε να το δεχτείτε!"

Μια μαυροφορεμένη που παρακολουθούσε τη σκηνή την άκουσε ο παππούς μου να γριλίζει πίσω από τα δόντια: "κωλόπαιδο!" Κι από τότε ολόκληρη η Καλαμάτα έμαθε να τον αποκαλεί με το μόνο όνομα που αληθινά του ταίριαζε: "Το κωλόπαιδο του Γερμαναρά!"

Ο παππούς μου έμαθε μετά την απελευθέρωση ότι αυτό το κωλόπαιδο του Γερμαναρά, βρήκε οικτρό θάνατο - άγνωστο πώς και από ποιόν - στην Αθήνα. Ο πατέρας του, ανώτερος αξιωματικός των Ες-Ες, τον βρήκε σ' ένα χαντάκι, όπου έμεινε να φυλάει στην αιωνιότητα τους υπονόμους της Αθήνας. Ο ίδιος συνελήφθη από τους παρτιζάνους του Τίτο, καθώς υποχωρούσε μαζί με τη μονάδα του διαμέσου της Γουγκοσλαβίας. Οι παρτιζάνοι τον παρέδωσαν στον κόκκινο στρατό και πέθανε έγκλειστος σε φυλακή για εγκληματίες πολέμου.

Αυτό που θυμάμαι περισσότερο από την όλη ιστορία είναι είναι η αίσθηση δικαίωσης που ένιωθε ο παππούς μου, καθώς έκλεινε την εξιστόρηση λέγοντας: Να αγιάσει το χέρι αυτού που έλιωσε το κεφάλι εκείνου του κωλόπαιδου...


Αυτό που θα ήθελα να μάθω σήμερα είναι μόνο τούτο. Σε τι κατηγορία σαπρόφυτων ανήκουν όσοι σκέφτονται να επιβραβεύσουν με τη ψήφο τους το κωλόπαιδο της Μέρκελ. 

21 σχόλια:

  1. Αγαπητε Δημητρη,
    Αν και εχω πληρη κατανοηση της συναισθηματικης φορτισης που διαφαινεται και εκφραζεται στο παρον αθρο, με το οποιο εν πολλοις συμφωνω, θεωρω πως οι παραπανισιοι χαρακτηρισμοι θα ημπορουσαν και να αποφευχθουν χωρις να αλλοιωθει το περιεχομενο. Ας μην θεωρηθει το σχολιο ως γλειωδης ηθικολογια. Ας μην λησμονουμε πως σε τουτες τις κρισιμες στιγμες που περνουμε πολυς κοσμος, και ως επι το πλειστον νεοι, ενδεχομενως να αναζητουν εκτος απ την αληθεια και την ευθυτητα του λογου, αυτοελεγχο και αυτοσυγκρατηση. Αν το σχολιο θεωρηθει ως επιπληκτικο ας μην δημοσιευθει.
    Με εκτιμηση Μ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλοί από τους νέους, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, αναζητούν να φύγουν στο εξωτερικό γιατί που....παιδα σαν το τσίπρα συνέχισαν την καταστροφή της χώρας. Είσαι τόσο άρρωστος για να νομίζεις ότι με την καταστροφή της ζωή μας αναζητούμε αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση. Τους Σαολίν από το Θιβέτ τους πάτησε το τρένο.

      Διαγραφή
    2. και ΛΙΓΑ τον στολισε. Του αξιζαν πολλα περισσοτερα. Εδω ο κοσμος χανεται το ΣΑΒΟΥΑΡ μας μαρανε . μην παει και παρεξηγηθει η σαβουρα

      Διαγραφή
  2. Δημήτρη μόνο απέραντη θλίψη για το απέραντα εθελόδουλο έθνος των νεοελλήνων. Για τις χιλιάδες και εκατομμύρια 'συμπολίτες' που δυστυχώς σκέφτονται μόνο έτσι πλέον: σαν προδότες, σαν τσίπρες, μόνο την πάρτη τους, μόνο τα λεφτά και το άτομο τους. Ανιστόρητοι, δειλοί μοιραίοι κι άβουλοι. Σκέφτονται με την κοιλιά, ερωτεύονται με την τσέπη. Δημήτρη, αυτοί είμαστε, αυτά μας αξίζουν. Τώρα πια που όλοι μας λένε πως δεν έχει και κανένα νόημα η αντίθεση μνημόνιο/αντιμνημόνιο, τώρα που το κύριο είναι ποιός θα εφαρμόσει καλύτερα τις αποφάσεις του Σόιμπλε, εμείς ίσως είμαστε οι "γραφικοί" που δεν έχουμε πια θέση ανάμεσα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην απορείτε διόλου!
    Ξέρετε πόσοι Τσίπρες υπάρχουν στην Ελλάδα?
    Γεννήθηκε το 1974.
    Πάει να πει ότι το 1981 τη χρονιά της ''Αλλαγής'' ήταν 7 χρονών δηλαδή στην 2α Δημοτικού.
    Να μετρήσομε μαθητικές 6ετίες?
    Το '87 μπήκε στο Γυμνάσιο στα 13 του και τέλειωσε Λύκειο το '93, άντε κι 6 στο Πανεπιστήμιο,τέλειωσε το 1999 με 2000.
    Αναρωτηθείτε ποιο κόμμα είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης εκείνα τα χρόνια.
    Με Υπουργούς Παιδείας τον Γεώργιο Ράλλη που καταργώντας την Αρχαία Ελληνική,θεμελίωσε την καταστροφή το 1976.
    Ακολούθησαν,Βερυβάκης - Κακλαμάνης - Τρίτσης - Σημίτης - Κοντογιαννόπουλος - ΓΑΠ με υφι τον Τζουμάκα - και ξανά ΓΑΠ...
    Γνωρίζετε φαντάζομαι,ποιαν Ιστορία διδάχτηκε ολόκληρη η γενιά του Τσίπρα εκείνα τα χρόνια στη Βασική και Μέση εκπαίδευση...
    Γι αυτό σας λέω...
    Μην απορείτε διόλου...
    Μια ολόκληρη γενιά από Τσίπρες υπάρχουν στην Ελλάδα,σημερινοί 40άρηδες.
    Και δεν φταίνε αυτοί.
    Να είστε καλά.
    Φιολιτάκης Νίκος
    Ηράκλειο Κρήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι συνομήλικος του Τσίπρα και θα συμφωνήσω μαζί σου πατριώτη .
      Αλλά να το ξέρεις αργά η γρήγορα οι κρεμάλες στο Σύνταγμα θα στηθούν .

      Διαγραφή
  4. Καλοκαίρι του '44, τα θρασίμια ξέρουν πια ότι μέρες τους μένουν μέχρι v' αφήσουν τούτα τα χώματα που τόσο μόλυναν με την παρουσία τους και μονο.
    Ο πατέρας μου (μακαρίτης τώρα, τότε 22 χρονων) είναι στον δρόμο για τα χωράφια με τα δυο γαϊδουράκια της φαμίλιας, 10 νοματαίοι που παλεύουν να μην πεθάνουν από την πεινα.
    Στον δρόμο συναντάει έναν Γερμανό αξιωματικό με μερικούς στρατιώτες, που τον επιτάσσουν για αναγκαστική εργασία, τουτέστιν, μεταφορά πυρομαχικών από τις αποθήκες σε σημεία καταστροφής, για να μην πέσουν στα χερια του ΕΛΑΣ.
    Πέντε μέρες κράτησε η ομηρεία/εργασία, και κανεις να μην ξέρει που είναι και τι κάνει ο meγάλος γυιός, καθότι βλέπεται, τα βραδυά τον κρατάγανε μέσα, για να ξαναπιάσει δουλειά από τις 4 το πρωί..
    Όταν επιτέλους τελειωσε, ζήτησε από τον επικεφαλής όχι να τον πληρώσει, αλλα να του δώσει λίγο ψωμί να πάει στα μικρά, που λιμοκτονούσαν.
    Ο Γερμανός όντως ήρθε με μια αγκαλιά ψωμιά, που τα έβαλε κάτω σε ένα μαντίλι και άρχιζε να τα κόβει κομμάτια.
    Στην " παρατήρηση " του πατέρα μου ότι δεν πειράζει, τα παίρνει κ’έτσι, ο Γερμανός δεν απάντησε, μονο όταν τελειωσε να κόβει το ψωμί το έδωσε στα γαϊδούρια, λέγοντας ότι ΑΥΤΑ δούλευαν 5 μέρες και όχι ο πατέρας μου...

    Το να φιλάς τα πόδια και να γίνεσαι υποτακτικός με αυτούς που (με αλλα μέσα) συνεχίζουν και σήμερα ακόμη την ημιτελή αποστολή των παππούδων τους, είναι μεγάλη Ύβρις για τούτο τον λαό, τους αγώνες του και τον πολιτισμό του.
    Μπορεί ο Τσίπρας να καταθέσει ΟΣΑ στεφανια θέλει στο Σκοπευτήριο, αυτό που είπε για το ΟΧΙ του '40 ξεπερνάει σε αναθεωρητισμό ακόμη και αυτούς τους συνεργάτες των nazi. Με μια (θεσμική παρακαλώ) φράση, έσβησε 4 χρονια αγώνες και θυσίες...
    Οι Xτές και ταγματασφαλίτες τώρα δικαιώνονται, από την πρώτη φορα αριστερά (τρομάρα της...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μία απόπειρα απαντήσεως αποτελεί το παρόν σχόλιο κατά πρώτον σε όποιους ρωτούν ''και γιατί να μην ψηφίσω τον Αλέξη''και κατά δεύτερον στη ερώτηση του αρθρογράφου ''σε τι κατηγορία ανήκουν αυτοί που θα τον ψηφίσουν''
    Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ΄΄διότι κύριε δεν είναι σαν εσένα ''
    Αυτός ο άνθρωπος δεν έσκυψε ποτέ πάνω στην γη με την τσάπα στα χέρια δεν γύρισε ποτέ στο σπίτι του με τα μάτια πρησμένα από την ηλεκτροσυγκόλληση δεν πέρασε ποτέ ώρες ατελείωτες σκυφτός πάνω από χαρτιά μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου
    Δεν έβγαλε και ούτε θα βγάλει ποτέ του ένα μεροκάματο σαν άντρας και όλα τα χρήματα που είχε στην ζωή του ήταν ή τα χαρτζηλίκια του μπαμπά ή τα φιλοδωρήματα της κάθε Μέρκελ σαν επιμίσθια της προδοσίας
    Άντρας χωρίς αξία και όποιος θέλει να ταυτισθεί μαζί του ας τον ψηφίσει νομίζοντας πως ίσως κερδίσει ο δυστυχής ένα μερίδιο λάμψης από την εικόνα του ανάξιου ηγέτη
    Στο δεύτερο ερώτημα η απάντηση είναι πιο σύνθετη αλλά ας αποπειραθούμε να κατατάξουμε χονδρικά τους θαυμαστές του Αλέξη σε δύο κατηγορίες μεγαλύτερες και σε μια μικρότερη στην οποία ανήκουν οι βολεμένοι ή οι προσδοκόντες βόλεμα δηλαδή τα παράσιτα
    Στις άλλες δύο ανήκουν στην μεν οι ιδεοληπτικοί δηλαδή οι άνθρωποι οι οποίοι δεν μπόρεσαν ποτέ να ξεπεράσουν τα ιδεολογικά εμφυτεύματα τα οποία κάποιοι έθεσαν στο μυαλό τους κατά την παιδική ηλικία και ακόμη και σήμερα κολλούν στο μέτωπό τους την πινακίδα του αριστερού ταυτίζοντάς την με ότι πιο πρόσφορο από την διαφήμιση (εν προκειμένω με τον Αλέξη)
    Στην δε κατηγορία διακρίνουμε τους ανθρώπους με χαμηλή μόρφωση και λιγοστή θέληση αυτούς δηλαδή που θα πουν ''εγώ γράμματα δεν ξέρω ή με την πολιτική δεν μπορώ να ασχολούμαι '' Είναι οι άνθρωποι που θέλουν γυρίζοντας από την δουλειά τους να συζητούν για ανάλαφρα έως σαχλά θέματα και για τα σοβαρά να αναθέτουν σε άλλους ακόμα και την σκέψη αντί αυτών Αυτοί είναι και τα ευκολότερα θύματα της επιστημονικής επικοινωνιακής προπαγάνδας όπως του συναισθηματικού λόγου ή της προσεκτικά επιλεγμένης εμφανίσεως ( μην ξεχνούμε το ζιβάγκο του Ανδρέα του κασκόλ του Τζέφρύ ή το χωρίς γραβάτα ανοιχτό πουκάμισο του Αλέξη) εφόσον το μυαλό τους κουράζεται να ακούει αναλύσεις ή επιχειρήματα και τελικά καταλήγουν στην λύση του τύπου ''ας είναι αυτός που φαίνεται και καλό παιδί''
    Το πρόβλημα βεβαίως είναι βαθύ και αγγίζει το ίδιο το μορφωτικό επίπεδο και το διανοητικό υπόβαθρο του μέσου πληθυσμού καθώς και το πως αυτά διαμορφώθηκαν στην πορεία του χρόνου και οπωσδήποτε το παρόν σχόλιο δεν στοχεύει στο να δώσει λύσεις λόγω κυρίως και του θεματικού περιορισμού πάντως πιστεύω πως έστω και ακροθιγώς δόθηκαν κάποιες τουλάχιστον περιγραφές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εδώ και 3 μήνες περίπου αγόρασα έναν Η/Υ για τους γονείς μου και τους έμαθα διαβάζουν μέσα από το ίντερνετ συμπεριλαμβανομένου και της δική σου ιστοσελίδας Δημήτρη. Από τότε που άρχισαν να τον χειρίζονται μόνοι τους χωρίς την δική μου παρουσία παρατηρώ όταν πηγαίνω στο σπίτι εκεί που ήταν η τηλεόραση ανοιχτή και συνήθως έπαιζε ειδήσεις τώρα ποια είναι κλειστή. Μια μέρα ρωτάω την μάνα μου. Ρε μάνα χάλασε η τηλεόραση γιατί είναι συνεχώς κλειστή? Και μου απάντησε. Παιδάκι μου αυτή εδώ είναι μόνο για να σε αποχαυνώνει και για τίποτε άλλο. Ευτυχώς μας άνοιξες τα μάτια το ίντερνετ έχει τα πάντα και ψάχνεις όσο θέλεις .
    Με αυτό θέλω να πω ότι όσο υπάρχει η πλύση εγκεφάλου από το χαζοκούτι και μας σβήνει στην μνήμη καθημερινά την ιστορία του Έθνους μας δεν θα μάθουμε ποτέ ότι μας έχουν φορέσει αλυσίδες στα πόδια…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΡΕΙΣ ΕΙΣΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΙ ΠΑΡΑ ΠΑΣΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ, ΤΥΡΑΝΝΙΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΑΙ Δ ΑΙ ΜΕΝ ΤΥΡΑΝΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΙ ΤΟΙΣ ΤΡΟΠΟΙΣ ΤΩΝ ΕΦΕΣΤΗΚΟΤΩΝ, ΑΙ ΔΕ ΠΟΛΕΙΣ ΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑΙ ΤΟΙΣ ΝΟΜΟΙΣ ΤΟΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟΙΣ.
    Τρια πολιτευματα υπάρχουν σε όλους τους ανθρωπους, τυραννιδα και ολιγαρχία και δημοκρατια. Διοικουνται οι μεν τυραννιδες και ολιγαρχιες όπως θέλουν οι αρχοντες, οι δε δημοκρατουμενες πολεις με τους κειμενους νομους.
    Αισχινης

    Αυτη ειναι μια αληθεια που ποτε δεν αντικρουστηκε, αλλα οπως πολλες αλλες, κρυφτηκε κατω απο τοννους νοητικων σκουπιδιων.
    Δεν υπαρχουν δεξιοι και ζερβοι, φιλελευθεροι και σοσιαλιστες, μνημονιακοι και αντιμνημονιακοι, ευρωπαιστες και ευρωσκεπτιστικες.
    Υπαρχουν κρατη με δημοκρατια και κρατη που την στερουνται.
    Το γιατι ο Τσιπρας οπως και οι προηγουμενοι, φερονται ετσι εξηγείται απολυτα.
    Ειναι εκπροσωποι της ολιγαρχιας που στην πραγματικοτητα κυβερναει και τους διοριζει παρεχοντας τους ολα τα μεσα και την δυναμη της.
    Οποιος δεν ειναι δικος τους, για να μιλησει στον λαο το μονο που μπορει να κανει ειναι να ανεβει σ ενα βαρελι να βγαζει λογο. Αν μαζευτει κοσμος απο κατω θα του το παρουν κι αυτο.
    Δεν ειναι πρωτοφανες καποιοι εκπροσωποι της ολιγαρχιας να προδιδουν τα κρατη και τον λαο τους. Ο Ισοκρατης περιγραφει τελεια την κατασταση στην Αθηνα και σε αλλες πολεις οπου αυτοι βρηκαν την ευκαιρια με την ανοδο της δυναμης της Σπαρτης να δειξουν το πραγματικο τους προσωπο.

    ΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕΝ ΑΝΟΜΩΤΑΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΤΑΤΟΥΣ ΕΝΟΜΙΖΟΝ, ΤΟΥΣ ΔΕ ΠΡΟΔΟΤΑΣ ΩΣΠΕΡ ΕΥΕΡΓΕΤΑΣ ΕΘΕΡΑΠΕΥΟΝ, ΗΡΟΥΝΤΟ ΔΕ ΤΩΝ ΕΙΛΩΤΩΝ ΕΝΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙΝ ΩΣΤ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΥΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΥΒΡΙΖΕΙΝ.
    Οι οποίοι τους μεν παρανομωτατους θεωρουσαν εμπιστοτατους, τους δε προδότες σαν ευεργετες περιποιουντο, προτιμουσαν δε να είναι δούλοι σε οποιονδηποτε Ειλωτα (της Σπαρτιατικης φρουρας) αρκεί να μπορούν να υβριζουν εις βάρος της πατρίδας τους.

    ΕΠΕΙΔΗ ΓΑΡ ΤΑΣ ΝΑΥΣ ΤΑΣ ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΝ ΑΠΩΛΕΣΑΜΕΝ ΚΑΙ ΤΑΙΣ ΣΥΜΦΟΡΑΙΣ ΕΚΕΙΝΑΙΣ Η ΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΕΠΕΣΕΝ, ΤΙΣ ΟΥΚ ΟΙΔΕ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΤΟΙΜΟΥΣ ΟΝΤΑΣ ΟΤΙΟΥΝ ΠΑΣΧΕΙΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΗ ΠΟΙΕΙΝ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΤΟΜΕΝΟΝ ΚΑΙ ΔΕΙΝΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΙ ΤΙΣ ΟΨΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΤΗΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΞΑΣΑΝ, ΤΑΥΤΗΝ ΥΦ ΕΤΕΡΟΙΣ ΟΥΣΑΝ, ΤΟΥΣ ΔΕ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ ΕΠΙΘΥΜΗΣΑΝΤΑΣ ΕΤΟΙΜΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΚΑΘΑΙΡΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑΝ ΥΠΟΜΕΝΟΝΤΑΣ;
    Διότι όταν τα πλοια μας χάσαμε στην ναυμαχια στον Ελλησποντο και σε εκεινες τις σύμφορες έπεσε η πόλη, ποιος από τους μεγαλύτερους δεν είδε τους μεν δημοκρατικούς καλούμενους να είναι έτοιμοι να πασχουν οτιδήποτε για να μην υπακουουν στις εντολες και νομιζοντες ότι είναι φοβερο να βλέπει κανείς την πόλη που ήταν αρχηγος των Ελλήνων τώρα να είναι υποτελης άλλων, αυτοί δε που επιθυμουσαν την ολιγαρχία να είναι έτοιμοι και τα τείχη να γκρεμισουν και την δουλειά να υπομεινουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Τσίπρας εκτός απο δοσίλογος ειναι και παντελώς αμόρφωτος, βλάξ, αχρείος.
    Βέβαια κάτι έχει διαβάσει το παιδί, μην τον αδικούμε. Εκτός απο τα Μικυ Μαους, λογικά κάτι θα γνωρίζει απο "ιστορία" μέσα απο το Αστερίξ και Οβελίξ. Τη βιβλιοθήκη του κοσμεί και ενας πολυσέλιδος εικονογραφημένος τόμος με την ιστορία του Παναθηναικού, εκδόσεις Αλαφούζου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ κ. Καζάκη,
    Τα διαπλεκόμενα κανάλια έχουν τώρα πάρει το μέρος του νέου αγαπημένου τους παιδιού του Αλέξη Τζίφρα. Με στημένες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και με μικρή διαφορά τη ΝΔ προσπαθώντας να στήσουν στο εκλογικό σώμα το διλλημα "ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ" λες και έχει σημασία ποιο μνημονιακό κόμμα θα κυβερνά.
    Αν οποιοδήποτε απο αυτά τα κόμματα είναι όντως πρώτο, τοτε μας περιμένει μια τετραετής μνημονιακή κυβέρνηση καθως ΠΟΤΑΜΙ και ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Και αυτό θα ολοκληρώσει την ολοκληρωτική κατεδάφιση και ξεπούλημα της Ελλάδας, καθως και το μέλλον των παιδιών μας.
    Κατά την ταπεινή μου άποψη η μόνη περίπτωση να μπλοκάρουμε τη συνέχιση του μνημονίου, είναι να υπάρξει ένα ευρύ μέτωπο που θα εκφράσει το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος με ξεκάθαρο και σαφή στόχο την έξοδο από το Ευρώ που θα βγει πρώτο στις εκλογές εκπλήσοντας ξανά τους πάντες.
    Χωρίς να είμαι σε βάθος γνώστης των θέσεων του ΕΠΑΜ (πλην αυτής για Εθνικό νομισμα) θα ήθελα να σας ζητήσω να συμβάλετε στο σχηματισμό αυτού του μετώπου. Ενδεχομένως έχετε διαφορές με το Σχέδιο Β του κ. Αλαβάνου, ή με τη Λαικη Ενότητα. Μιλήστε με καλή διάθεση με αυτούς τους πολιτικούς σχηματισμούς και βρείτε ένα ελάχιστο πλαίσιο συννενόησης.
    Ίσως να είναι πραγματικά η τελευταία μας ευκαιρία.
    ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο τα γεγονοτα ειναι ηιου φαεινοτερο πως και η ΛΑΕ παιζει τον ιδιο ακριβως ρολο: Πριν λιγες ωρες καταφερε και διαλυσε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. ΑΞΙΟΣ λοιπον ο μισθος τους

      Διαγραφή
  10. ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΔΕΞΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΥΡΙΕ ΚΑΖΑΚΗ ΕΑΝ ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΩ ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ...
    ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ ΕΙΧΑ ΕΝΔΟΙΑΣΜΟΥΣ ΕΑΝ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑ ΚΚΕ Η ΣΥΡΙΖΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΈΡΙΞΑ ΣΤΟ ΚΚΕ ΔΕΝ ΤΟ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΑ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΜΕ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ!!!
    ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
    Ο ΓΑΠ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΛΕΓΑΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΒΛΑΞ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραιος ρε συ! Μπραβο! Τα εχεις ολα ξεκαθαρα! Το μονο κακο ειναι οτι εχεις δυστυχώς δικαιωμα ψηφου..

      Διαγραφή
  11. Φιλε που γραφεις στο blog εχεις μπερδεψει εντελως τα μπουτια σου. Αλλο το 1821 και το 1940 και αλλο το 2015. Τοτε ειχαμε πραγματικο φυσικο πολεμο και ορθοτατα αντισταθηκαμε ή επαναστατησαμε. Αντιθετως τα τελευταια 40 χρονια εχουμε ολοι μικροι και μεγαλοι κατασπαταλησει και κλεψει εκατονταδες δις δανεικα και επιδοτουμενα που εχουν ερθει απο την "κακη" ευρωπη. Και τωρα τι; ζητας και τα ρεστα; ΦΤΙΑΞΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΗΣΕ ΟΣΟ ΘΕΣ. Προς το παρον ασε τους ανοητους, ανιστορητους και αχετους συσχετισμου με το ενδοξο πολεμικο παρελθον μας και στρωσου στην δουλεια! Σαν επιλογο, να σου υπενθυμίσω οτι το 96% του μετρο που χρησιμοποιεις ειναι και αυτο πληρωμενο (οχι με δανεικα με επιδοτηση) απο την "κακη" ευρωπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Δαρείε
      1. Ουτε το 1821 ούτε το 1940 θα ειχαμε πραγματικό πόλεμο αν δεν το θέλαμε. Απλώς κάποιοι που μπερδεψαν τα μπουτια τους ξεσηκώθηκανε ενάντια στην νέα τότε τάξη πραγμάτων (βλέπε ιερα συμμαχία) και αποφασίσανε να υπερασπιστουν ως το τελος το ΟΧΙ που είπανε!
      2. Κλεφταράκο (κομματόσκυλο μήπως?) προσπάθησε να μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια . Οσα εχεις κλεψει να τα επιστρέψεις σε μας που στερηθήκαμε υγεία, παιδεία, υποδομές και τώρα την πατριδα μας για να έχεις να κλέβεις εσύ μπαγασάκο.
      3.Το κράτος θα το φτιάξω σα λαός μολις το πάρω στα χέρια μου !!! Για την ώρα το λυμαίνονται ακόμα τα κομματόσκυλα.
      4. Από εδώ και πέρα αντι να χτυπάω εισιτήριο στο μετρό θα δείχνω στους ελεγχτες το σχολιό σου. Αφού το μετρό μας το πληρώσανε ήδη οι ευρωπαίοι γιατι να πληρώνω εισητήριο. Το λέει και ο δαρείος.

      Διαγραφή
  12. Και δεν ειναι μονο αυτος το κωλοπαιδο της Γερμανιδαρας. Υπαρχουν πολλοι στην ιδια κατηγορια.

    Απο ενα πολυ γρηγορο ψαξιμο της στιγμης, παραθετω την εξης γραμμη απο το Ελληνικο Συνταγμα:

    Αρθρο 4, παραγραφος 3: "Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος. Eπιτρέπεται να αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια μόνο σε περίπτωση που κάποιος απέκτησε εκούσια άλλη ιθαγένεια ή που ανέλαβε σε ξένη χώρα υπηρεσία αντίθετη προς τα εθνικά συμφέροντα, με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπει ειδικότερα ο νόμος."

    Συμφωνα με αυτη μονο τη γραμμη, ποσοι "Ελληνες" πολιτικοι πληρουν τις προϋποθεσεις για αφαιρεση της ελληνικης ιθαγενειας; Μηπως οσοι μας κυνερναν δεν ειναι Ελληνες τελικα; Ποσοι απο αυτους ανελαβαν "υπηρεσία αντίθετη προς τα εθνικά συμφέροντα";

    Βαγγελης Φωτιαδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα εγχωρια/διεθνη ΜΜΕ και οι πολιτικαντηδες επιδιδονται σε αθλια προπαγανδα περι του θεματος των λαθρομεταναστων/προσφυγων. Βρηκαν αφορμη με το πνιγμο ενος μικρου παιδιου, και προσπαθουν να διαστρεβλωσουν τελειως το τι συμβαινει. Βεβαια εχουν πνιγει χιλιαδες αλλοι ανθρωποι τα τελευταια χρονια και ειναι υποπτο οτι τα ΜΜΕ εκμεταλλευτηκαν ετσι συντονισμενα το συγκεκριμενο θανατο αυτου του παιδιου.

    Ενα αλλο σημαντικο ζητημα ειναι οτι τους βαφτιζουν ολους "Συριους" αλλα δεν ειναι.
    Δεν ειναι ολοι Συριοι αυτοι που κατακλυζουν τα νησια ουτε ειναι κατα βαση μικρα παιδια. Ναι μεν υπαρχουν οικογενειες Συριων αλλα ειναι μειοψηφεια.

    Παρα πολλοι ειναι πακιστανοι και αφγανοι απο 20 εως 40 ετων. Προερχονται απο μη-εμπολεμες χωρες. Ναι εχει φτωχεια στη χωρα τους, αλλα ποιο το νοημα να τους αφηνουν να ερχονται στις δικες μας χωρες ? Και εμεις φτωχεια εχουμε και 30% ανεργια. Και η συμπεριφορα πολλων εξ αυτων δεν θα με εκανε να νιωθω ασφαλης στη σκεψη οτι τους αφηνουν να κυκλοφορουν ελευθερους μεσα στην Αθηνα.

    Τα ελληνικα νησια θυμιζουν πλεον λωριδα της Γαζας. Δειτε το παρακατω βιντεο απο γερμανικο καναλι οπου Αφγανοι βρισκονται σε πολεμο με αλλους αραβες με αγριο ξυλο και πετροπολεμο....

    https://www.youtube.com/watch?v=JEqcIgqbhis

    Πακιστανοι και αφγανοι ριχνουν αγριο ξυλο μεταξυ τους στη Κω.....

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-3199084/Yet-boatloads-Syrians-land-Kos-screening-centre-opens-cruise-liner-experts-say-250-000-arrived-Europe-far-year.html

    Λαθρομεταναστες πετανε πετρες σε οδηγους τρενων στην Ουγγαρια

    https://www.youtube.com/watch?v=ZrSGZswoeL8

    Ενα αλλο θεμα ειναι οτι ολο αυτο το κυμα ανθρωπων ερχεται μεσω Τουρκιας, μια ασφαλη χωρα. Τι ρολο ακριβως βαρανε οι τουρκικες αρχες ? Διοτι τεραστιο προβλημα λαθρομεταναστευσης μεσω Τουρκιας υπαρχει ηδη απο το 2000 και μετα με πακιστανους και αλλους

    Τελος, η λαθρομεταναστευση γιγαντωθηκε δραματικα απο το Μαρτιο και μετα οταν ανακοινωσε ο Πανουσης και η σταφιδο-γρια οτι κλεινουν ολα τα κεντρα κρατησης και δεν θα αποτρεπεται καμια βαρκα απο το Λιμενικο. Ειναι σα να εδωσαν το σημα στους δουλεμπορους. Αυτη η γιγαντωση δεν συνδεεται με καποια επιδεινωση στη Συρια, μια και η κατασταση εκει ειναι μια απο τα ιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. dhmhtrh,ohi ,mono eheis apolyto dikaio ,gia ton harakthrismo to kolopaido ton germanon,kai den mas endiaferei gia to allothi ths vlakeias ths gennias ton tsipiripon.prosopika karfi den mou kaigetai ti didahthke h gennia tou.to thema einai pos prodose thn patrida mou kai sta mezea mas an poulhse idees ths (aristeras-ha,ha,)h tou komatos tou.an pote xypnhsei o neoellhnas malakopitouras,to PROTO PRAGMA POU PREPEI NA KANEI EINAI:TIMORIA!!!SOYVLA KAI PETAMA SE YPONOMO !!MONO ETSI PARADEIGMATIZEIS KAI TROMAZEIS ALLOYS YPOPSHFIOYS ,GIA TO ENGLHMA TOYS.KANENA OIKTO GIA OLA TA MNHMONIAKA KATHIKIA,EHO MONO MISOS!

    ΑπάντησηΔιαγραφή