Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Τολμήστε να ξέρετε!

Αυτοί που μας τάζουν ότι θα φύγουμε από το μνημόνιο δεν λένε κουβέντα για το μόνιμο καθεστώς της "νέας ευρωπαϊκής διακυβέρνησης" με βάση την οποία το κράτος-μέλος δεν μπορεί ούτε καν να συντάξει τον δικό του προϋπολογισμό. Η αποικιοκρατία τώρα δικαιώνεται. Μια αποικιοκρατία απρόσωπη, υπερεθνική, αλλά και ως εκ τούτου ακόμη πιο αδίστακτη και προκλητική για το μέσο νου.

Λέμε για το μέσο νου, γιατί το πρώτο βήμα προς την ελευθερία ήταν πάντα η τόλμη στην σκέψη. Sapere aude, έγραφε ο Οράτιος το 20 μ. Χ. "Στοχάσου, και αρκεί" επαναλάμβανε στο προοίμιο της “Ελληνικής Νομαρχίας, ήτοι Λόγος περί Ελευθερίας” ο Ανώνυμος Έλληνας το 1805. Το 1784 ο Ιμμάνουελ Καντ απάντησε περίπου με τον ίδιο τρόπο όταν του ζήτησαν να απαντήσει στο ερώτημα, τι είναι διαφωτισμός;


Να τι πώς άρχιζε την απάντησή του:

"Διαφωτισμός είναι η υπέρβαση του ανθρώπου από την ανηλικιότητα που έχει επιβάλλει στον εαυτό του. Ανηλικιότητα είναι η ανικανότητα να χρησιμοποιήσει τη δική του κατανόηση χωρίς την κηδεμονία κάποιου άλλου. Αυτή η ανηλικιότητα είναι αυτοεπιβαλλόμενη εάν η αιτία της δεν έγκειται στην έλλειψη κατανόησης, αλλά στην αναποφασιστικότητα και στην έλλειψη θάρρους να χρησιμοποιήσει κανείς το μυαλό του χωρίς την κηδεμονία κάποιου άλλου. Τολμήστε να ξέρετε! (Sapere aude.) Κι επομένως το σύνθημα του διαφωτισμού είναι: "Έχετε το θάρρος να χρησιμοποιήσετε τη δική σας κατανόηση".

Η οκνηρία και η δειλία είναι οι λόγοι για τους οποίους ένα τέτοιο μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας παραμένει ευχαρίστως σε κατάσταση ανήλικου σε όλη τη ζωή της, πολύ καιρό μετά η φύση την έχει απελευθερώσει από την εξωτερική καθοδήγηση. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους είναι τόσο εύκολο για τους άλλους να επιβληθούν ως κηδεμόνες. Είναι τόσο άνετα να είναι κανείς ανήλικος. Αν έχω ένα βιβλίο που σκέφτεται για μένα, έναν ιερέα που ενεργεί ως συνείδησή μου, έναν γιατρό που συνταγογραφεί τη διατροφή μου, και ούτω καθεξής - τότε δεν έχω καμία ανάγκη να ασκήσω τον εαυτό μου. Δεν έχω καμία ανάγκη να σκεφτώ, αν μπορώ μόνο να πληρώνω. 'Αλλοι θα ασχοληθούν με τη δυσάρεστη επιχείρηση αντί για μένα.

Οι κηδεμόνες που έχουν την καλοσύνη να αναλάβουν την κηδεμονία, φροντίζουν έτσι ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων - ανάμεσά της το σύνολο του ωραίου φύλου - να θεωρεί το βήμα προς την ενηλικίωση, όχι μόνο ως κάτι σκληρό, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνο. Πρώτον, αυτοί οι κηδεμόνες κάνουν το δικό τους κοπάδι ηλίθιο και αποτρέπουν προσεκτικά τα υπάκουα πλάσματα από το κάνουν έστω και ένα βήμα χωρίς τα καθοδηγητικά νήματα με τα οποία τους έχουν δέσει. Στη συνέχεια, θα τους δείξουν τον κίνδυνο που θα μπορούσε να τους απειλήσει αν τυχόν και προσπαθήσουν να περπατήσουν από μόνοι τους. Βέβαια αυτός ο κίνδυνος δεν είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγάλος. Αφού σκοντάψουν μερικές φορές θα μάθουν, επιτέλους, να περπατούν. Ωστόσο, τα παραδείγματα τέτοιων αποτυχιών εκφοβίζουν και αποθαρύνουν γενικά όλες τις περαιτέρω προσπάθειες.

Έτσι, είναι πολύ δύσκολο για το άτομο να εργαστεί το ίδιο για να βγει από την κατάσταση ανηλίκου που του έχει γίνει σχεδόν δεύτερη φύση. Έχει ακόμη μάθει να του αρέσει, και στην αρχή είναι πραγματικά ανίκανο να χρησιμοποιήσει τη δική κατανόηση του γιατί δεν του έχει επιτραπεί να τη δοκιμάσει. Δόγματα και φόρμουλες, αυτά τα μηχανικά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για λογική χρήση - ή μάλλον κατάχρηση - από τα φυσικά χαρίσματά του, είναι τα δεσμά μιας αιώνιας ανηλικιότητας. Ο άνθρωπος που τα αποτινάσσει θα κάνει ένα αβέβαιο άλμα πάνω από ένα στενό χαντάκι, γιατί δεν έχει συνηθίσει σε τέτοια ελευθερία κίνησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν μόνο λίγοι που περπατούν σταθερά, και οι οποίοι έχουν εισέλθει στην ενηλικίωση καλλιεργώντας το δικό τους μυαλό..."

Αν ψάξουμε καλά τον εαυτό μας θα δούμε ότι είμαστε θύματα αυτής της κατάστασης ανηλίκου που μας έχουν επιβάλλει. Μια κατάσταση που εκδηλώνεται στους φόβους μας, τις ιδιοτροπίες μας, την ψυχολογία μας, τον τρόπο σκέψη μας, που μόνο μ' αυτές ενός ανήλικου νηπίου μπορούν να συγκριθούν. Δεν ενηλικιωθήκαμε ποτέ! Φοβόμαστε τόσο πολύ να ενηλικιωθούμε, ώστε θεωρούμε καλύτερο να βρισκόμαστε πάντα υπό κηδεμονία, έστω κι αν αυτή παίρνει όλο και περισσότερο την μορφή μιας ανελέητης τυραννίας.

Λες ένα "δυστυχώς δεν γίνεται αλλιώς" και ξεμπερδεύεις. Αν περνιέσαι για πιο "συνειδητός" απλά τα φορτώνεις στους άλλους, μπας και απαλλάξεις τον εαυτό σου. "Έτσι είναι, αλλά κανένας δεν ενδιαφέρεται!" Δεν είναι να χαλάς φαιά ουσία. Δεν διαθέτεις άλλωστε και σοβαρό απόθεμα. Δεν είναι να σκεφτείς ως ώριμος άνθρωπος με συνείδηση. Ούτε να κάνεις κάτι. Τι έμαθες σ' όλη του τη ζώη; Κοίτα τη δουλειά σου κι άσε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.


Προτιμάς αυτό που έχεις συνηθίσει. Αυτό που σου έχει γίνει δεύτερη φύση. Την κηδεμονία. Δικαίωμά σου, αλλά να ξέρεις ότι κανείς δεν γλυτώνει όταν έρθει η ώρα του. Και ξέρεις κάτι, η ώρα μας ήλθε! Όπου κι αν κρυφτείς δεν γλυτώνεις. Απλά κάνεις τον χαμό σου πιο οδυνηρό και εντελώς αναπόφευκτο. Εκτός κι αν αποφασίσεις επιτέλους και ενηλικιωθείς.

18 σχόλια:

 1. Δεν πάυεις να με εκπλήσσεις! (Ευχάριστα)

  Μας βοηθάς κάποιους να βρούμε το αληθινό "φως στο τούνελ"

  Καλή δύναμη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νομίζω ότι οι περισσότεροι βιώνουν την αναγκαιότητα της "ωρίμανσης"και της ευθύνης,αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο για να τη φτάσουν ή απογοητεύονται εύκολα και,έχοντας μάθει στις εύκολες μη-λύσεις,τα παρατάνε,γιατί δε θέλουν να "ζορίζονται".Το παρατηρώ σε φίλους ή γνωστούς,που ,αντί να καθίσουν μόνοι τους,να ψάξουν τι φταίει για τα συναισθηματικά τους αδιέξοδα ή τις ανατροπές στην προσωπική τους ζωή,ψάχνουν συνεχώς κάποιον ακροατή,να τους δικαιώσει,να τους εξηγήσει το τι φταίει και τρομάζουν τη μοναξιά -μέχρι πανικού."Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες στην κόχη τούτη τη μικρή,σ'όλη τη γη τη χάλασες",λέει ο ποιητής.Μη θέλοντας να πονέσουμε,να αυτοκαθαρθούμε,να αναγνωρίσουμε την προσωπική μας ευθύνη,είναι σαν να κλείνουμε έξω από την "πόρτα"την αλήθεια,την όποια εσωτερική αλλαγή ,που με αρχή τη σκέψη και στη συνέχεια την απόφαση και την πράξη μπορεί να μας απελευθερώσει από την "νηπιακή"στάση ζωής.Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα προσωπικά μας αδιέξοδα αντανακλάται και στον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνική μας συνείδηση-υπεθυνότητα.Αν δεν αντέχεις να αντιμετωπίσεις την αλήθεια σου,αν δεν προσπαθήσεις -έστω και με οδυνηρό τρόπο-να απελευθερωθείς από ό,τι σε δυναστεύει -αδυναμίες,πάθη,ιδεοληψίες,αγκυλώσεις κ.λ.π-θα αποζητάς την κηδεμονία των γελοίων πολιτικάντηδων,που μας πολιορκούν ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν είναι κακό να κοιτάζουμε μακριά, να βλέπουμε όλους τους άλλους, να καταλαβαίνουμε τι θέλουν κάνουν εκείνοι, αλλά να βλέπουμε και τον εαυτό μας ποιοι είμαστε τι θέλουμε για μας, να δούμε τα λάθη μας ν' αλλάξουμε τους εαυτούς μας.Είναι βολικό για όλα να φταίνε οι άλλοι και ποτέ εμείς, όμως μ' αυτή τη λογική δεν πάμε πουθενά, δεν θα αλλάξουμε τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. προτινεται δραχμη αρα πτωχευση παραφτα διχως ορους κι προυποθεσεις η πρωτη απορια ολονων ειναι γιατι απο τη στιγμη που θα αρνηθουμε να αποπληρωσουμε το εξωτερικο μας χρεος ,

  ποιος ο λογος να αλλαξουμε νομισμα , τη στιγμη που το πρωτογενες ελειμμα της χωρας ακομη απο το 2010 ηταν πολυ μικρο γυρω στο 3 % δηλαδη μεσα στη συνθηκη του Μαστριχ , και τη στιγμη που σημερα ισως και να εχουμε κι πρωτογενες πλεονασμα ειτε στα σιγουρα το ελειμα εξακολουθει να ειναι μικρο , δηλαδη ισα βαρκα ισα νερα , ( σημειωση το 3 % δεν ειναι τιποτε μπορει να καλυφθει μεχρι και με εσωτερικο δανεισμο αναπτυξη κι οτι αλλο θετε )

  πολλω δε μαλλον οταν δεν υπαρχουν συνθηκες νομοθετικο πλαισιο κτλ να μπορουν καποιοι να μας αποπεμψουν απο την ευρωπαικη ενωση κι το ευρω , κι διχως οπως λεττε καν να μας εξαναγκασουν ποικιλοτροπως ,

  συς οι εξυπνοι δηλωνεται απο μονοι σας ΑΤΑΚΤΗ χρεωκοπεια ( ! ) δε βλεπω λογικη .. ακομη κι ο πιο νοσταλγος κομμουνιστης η οτιδηποτε παρεμφερες ειτε υποστηρικτης της δραχμης θα προτιμουσε μια χρεωκοπεια στη δραχμη ΠΑΡΑ ΜΙΑ ΑΤΑΚΤΗ ΧΡΕΟΚΩΠΙΑ ΚΙ ΑΤΑΚΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ( ! )

  δεν εχω βρει καμια απαντηση περι αυτου κι πρωτου να με παρεπεμψετε αλλου απαντησετε εδω , παρα καποιες απιθανες κι πολυ γενικες αναλυσεις για την αναπτυξη μεσα στη δραχμη ..

  να καταστει σαφες οτι το ΕΠΑΜ δε στηριζει απλα την αναπτυξη μεσω της δραχμης , αλλα παραφτη πτωχευση , εξοδο απο ευρωπαικη ενωση , κι ευρο , κι το χειροτερο για μενα ΑΤΑΚΤΗ φυγη εν μια νυχτι σε εθνικο νομισμα τη στιγμη που ο παραγωγικος τομεας της χωρας εχει διαλυθει ..

  εχει ξεφυγει η κουβεντα νομιζω απο εθνικο νομισμα ειτε μνημονιο με ευρο ( δεν παει σετ μνημονιο κι ευρο ) κι εχει παει σε αλλο επιπεδο ..

  προσωπικα δε βλεπω το λογο μιας τετοιας πολιτικης αποφασης .. ιχνος λογικης .. τελος παρολο τον αγωνα για τις περικοπες του δημοσιου του επαμ προκαλει γελωτες το γεγονος οτι ο Καζακης στηριζει κατ ουσιαν το πως επι μιας τριετιας ισως και πιο λιγο να αμοιβομαστε με μισθους πολυ πιο κατω απο τις 3 χηνες που σκανε απλοι υπαλληλοι στην ερτ κι απανταχου ειδικοτερα στις ΔΕΚΟ . . .

  ειν αστειο εργαζομενοι στην ΕΡΤ να ακουνε τον Καζακη στην απεργια τους , εκτος κι αν επι δραχμης οι ιδιοι θα σκαν αναλογικα τα ιδια ποσα και οι λοιποι θα τρωμε μουρα κι πετρες ..

  ο καζακης διπλωματικα κατ εμε απλα προσπαθει να προσετεριστει ρουσφετια . . . κι στα ρουσφετια των ΔΕΚΟ λογικη δεν υπαρχει ετσι κι αλλιως .. τη στιγμη που οι πολιτικη του θα επιφερει στους εργαζομενους λιγοτερα οικονομικα δικαιωματα για μεγαλο διαστημα απ οσα εχουνε καποιοι σημερα και δυσαρεστουντε με την περικοπη λιγων ευρο ..

  τολμας να τα δημιοσιευσεις ?> σε τιποτε δεν απαντας πια .. εχεις λογοκρυνει τη μιση ελλαδα ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το μόνο που σου χρειάζεται φίλε είναι μιά ΑΤΑΚΤΗ ΦΥΓΗ από τη φυλακή του μυαλού σου.

   Διαγραφή
  2. Ο ορισμός του ότι να ναι που μιλάει και για λογική. 'Η στα υπαγορεύουν ή υπάρχει τρικυμιά εν κρανίο. Εάν όμως υπάρχει κάποιο ίχνος καλοπιστίας στα αναπάντητα ερωτήματά σου και επειδή είναι δύσκολο από ότι φαίνεται να διαβάσεις τι έχει γραφτεί εδώ και τόσα χρόνια γιατί δεν εμφανίζεσαι αυτοπροσώπως να πάρεις απαντήσεις;

   Διαγραφή
  3. Μια πανηγυρικη επιβεβαιωση του αρθρου ειναι το σχολιο του ανωνυμου 6:24 πμ

   Διαγραφή
  4. Όντως αποτελεί πανηγυρική επιβεβαιωση του άρθρου ο 6:24. Τρικυμία εν κρανίω εις το τετράγωνο.

   Διαγραφή
 5. Ποιος πτωχεύει ρε φίλε,6.24;Ο πτωχευμένος λαός;Τις τράπεζες πτωχεύουμε για να σωθούν τα χρήματα του κοσμάκη και να σβήσουν δάνεια με τους καταχρηστικούς τόκους!Χωρίς σεισάχθεια,σε τι είδους δημοκρατία θα πάμε και πώς θα στήσουμε εκ του μηδενός ,που είναι σήμερα,την παραγωγική βάση με νέους,υγιείς -κι αληθινά παραγωγικούς-όρους;Τι είδους "λογική"είναι αυτή που επικαλείσαι;Άνοιξε λίγο το μυαλό και τα αυτιά σου να ακούσεις για τι Ελλάδα μιλάμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συγνωμη ρε φίλε , αν αρνηθεις το χρεος της χωρας να το αποπληρωσεις , δεν υφιστατε πτωχευση ..και δει το δυσβασταχτο ολων εξωτερικο χρεος ..

   κι δεν υπαρχει λογος να πας στη δραχμη ..

   μονος σκοπος να πας στη δραχμη ειναι η αναπτυξη μεσω της δραχμης σαν πολιτικη επιλογη .. κι οπως προειπα γιατι να το κανεις αυτο παραφτα κι οχι μεσα στο ευρο ..ειτε να περιμενεις λιγο να προετοιμασεις το εδαφος της πτωχευσης κι να μη κανεις ατακτη φυγη απ ολα ? ..

   τελος τι σχεση εχει η φυγη απο την Ευρωπαικη ενωση με την πτωχευση και την αναπτυξη ?

   τα περι ελλειματος που σου ειπα δε τα αντιλφθηκες ? το 2010 το ελειμα της χωρας ηταν 3 % και σημερα εχεις πλεονασμα πρωτογενες .. πια πτωχευση ?

   Εσυ επιλεγεις την πτωχευση της δραχμης σε περιπτωση που δε το πηρες πρεφα , ωπου με την υποτιμηση της δραχμης κι με αλλους τροπους ζητας αναπτυξη ..

   Εγω απαντησεις αναζητω που ποτε δε βρισκω ειτε συναντω λογορκισια .. εχει κανεις να μου απαντησει ? κι να κανουμε διαλογο γονιμο ? δε μπορειτε να στηριξετε τις πολιτικες σας προτασεις ?

   Διαγραφή
  2. αγαπητε στο 9.03 διαβασε τι εγραψα κι απαντησε σε παρακαλω . . . τι σχεση εχουν οσα λες με οσα προειπα ? κανενα ..

   αφου θα σβησουν τα δανεια οπως λες γιατι να πας στη δραχμη και μαλιστα παραφτα ?

   και τι σχεση εχει η φυγη απο την ευρωπαικη ενωση που αναζητα το επαμ με τα δανεια και τους τοκους και τον πτωχευμενο κοσμακι που αναφερεσαι ?

   θα επρεπε το λιγοτερο να γνωριζεις οτι θα χρειαστεις δανεισμο επι πτωχευμενης δραχμης ..

   η σεισαχθια ειν μια ιδεα που για να υλοποιηθει αγαπητε απαιτει δυο μεριες .. δηλ αδυνατον να υλοποιηθει με τα σημερινα δεδομενα .. τελος το επαμ δεν απαιτει σεισαχθια αλλα μονομερης ενεργεια ! δε γνωριζεις τι απαιτει το επαμ πια ? αφου ξακαθαρα μιλα για μονομερης επιστροφη στη δραχμη παραφτα κι εξοδο απο την ευρωπαικη ενωση κι οτι αλλο θες ..

   τελος συμφωνουμε για νεους νομους υγιεις κτλ .. θα μας πειτε επιτελους ποιοι θα ειναι αυτοι ? το βασικοτερο ολων ειναι να μας τους αναλυετε καθε φορα .. αυτη ειναι η ουσια της πολιτικης που θα κρινει ο κοσμος τον πολιτικο ταγο του .. κι οσα γραφει ο καζακης εδω καθε φορα .. επι της ουσιας τιποτε ..

   Διαγραφή
  3. Οσα πιο πολλα γραφει ο ασχετος 6:24, τοσο πιο πολυ γελαμε, αχαχαχαχ και μαλιστα ''παραφτα''.

   Διαγραφή
  4. Ειναι σαν να μιλας του 6χρονου για πυρηνικη φυσικη.
   Οτι και να πουμε του 6:24 ειναι δωρο αδωρον.
   Πρεπει να του εξηγησεις τα παντα απο την αρχη, απο την αρχη αρχη ομως.
   Και αυτο μεσα απο ενα μπλογκ με συντομα σχολια, δεν γινεται.
   Ακου, λεει, δεν εχει σχεση η ΕΕ με τα δανεια, αχαχαχαχ.

   Διαγραφή
  5. τι νοημα εχει δεκα ασχετοι να προπαγανδιζουν κι να λεν μπραβο καζακη μετα απο καθε διαπιστωση που κανει διχως πολιτικη αναλυση προς αναταξη κι επιλογη ..

   δεν εχω καταλαβει ! ειστε αστειοι ..

   Διαγραφή
 6. Ο φόβος κι η ανασφάλεια είναι ο πιο κακός σύμβουλος,τη στιγμή που έχει διαλυθεί το σύμπαν...Τι είδους "λογικές"είναι αυτές;Ίσα-ίσα τώρα,που έχουμε εμπειρία και γνώση-και ρεαλιστικά δεδομένα κι από την περίπτωση της Αργεντινής-μπορούμε να διευρύνουμε το μέτωπο αντίστασης μας και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου πυ ακόμα φοβάται επειδή έχει άγνοια.Καταδικάζουμε από καθαρή ηλιθιότητα τη χώρα μας στο θυσιαστήριο των κερδοσκόπων,μην αποφασίζοντας τα αυτονόητα που τόσο καιρό ο Δημήτρης λέει...Δε γνωρίζω οικονομικά,αλλά ξέρω ότι ο μόνος τρόπος να απελευθερωθούμε και να ζήσουμε σε μια άλλη Ελλάδα-αυτή που όλοι ονειρευόμαστε,είναι να πάρουμε ενωμένοι τη ζωή και τη χώρα στα χέρια μας,για πρώτη φορά ουσιαστικά ελεύθερη κι ανεξάρτητη από δυνάστες κάθε είδους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. καμια ουσια .. καθαρη πρποπαγανδα δε μπορειτε να πεισετε ουτε τον χειροτερο μισητο εχθρο του συστηματος .. κανενα επιχειρημα ..

   Διαγραφή
 7. Τολμήστε να ξέρετε! (Sapere aude.) Κι επομένως το σύνθημα του διαφωτισμού είναι: "Έχετε το θάρρος να χρησιμοποιήσετε τη δική σας κατανόηση".
  Το είχε πεί και ο Νίτσε με την εξής επίσης ωραία φράση:
  "Η πλάνη δεν είναι τύφλωση, η πλάνη είναι δειλία"!
  Η προσφορά σου Δημήτρη είναι ανεκτίμητη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή