Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ας τελειώνουμε επιτέλους με τους νοσταλγούς του εμφυλίου...

Η ΧΑ παλεύει με νύχια και με δόντια να διχάσει τους Έλληνες με όρους παλιού εμφυλίου. Δοξάζει το αιματοκύλισμα του εμφυλίου πολέμου και την επτάχρονη τυραννία της χούντας. Όπου υπάρχει μνημείο μίσους και διχασμού του ελληνικού λαού αποτίει φόρο τιμής. Απευθύνεται στα πιο σκοτεινά ένστικτα του ακροδεξιού που μας οδήγησαν πρώτα στον εμφύλιο με τα όπλα και την καθοδήγηση των αγγλοαμερικανών και ύστερα σε τρεις αιματοβαμένες δεκαετίες που κορυφώθηκαν με την χούντα.

Δεν αναφέρεται στον πατριώτη δεξιό, αλλά στον φατριαστή της ακροδεξιάς που μπλεγμένος με τον υπόκοσμο και το βαθύ κράτος, θέλει να μας γυρίσει στις πιο σκοτεινές και αιματοκυλισμένες περιόδους της ιστορίας μας. Χώρια που στις γραμμές της και μάλιστα στην ηγεσία της υπάρχουν σεσημασμένοι ναζί. Δεν το αρνούνται πια ούτε οι ίδιοι. Απλά δηλώνουν ότι όλοι τους δεν είναι ναζί. Μόνο μερικοί.


Αλήθεια, ποιος Έλληνας πατριώτης ανέχτηκε ποτέ τους ναζί; Ποτέ και κανένας. Μόνο συνεργάτες των παλιών ναζί διατήρησαν τη μνήμη και την ιδεολογία τους. Μόνο οι γόνοι των παλιών κουκουλοφόρων και των καταδοτών της κομαντατούρ αισθάνονται άνετα με τους ναζί. Και τώρα νομίζουν ότι έχουν την ευκαιρία να δικαιώσουν τα εγκλήματα των γονιών τους σε βάρος του ελληνικού λαού. Νομίζουν ότι έχει σβήσει η ιστορική μνήμη μαζί με την γενιά που τα έζησε στο πετσί της και όλοι υπόλοιποι εμείς ξεχάσαμε. Ιδίως η νέα γενιά. Νομίζουν ότι ξεχάσαμε τα ονόματα και τις οικογένειες των σφαγέων της κατοχής που ξεφτιλίζοντας την φουστανέλα με τον αγκυλωτό σταυρό, σκότωναν και βίαζαν αθώους κατά χιλιάδες. Νομίζουν ότι τώρα ήρθε η ώρα να δικαιώσουν το κατά μάνα και κατά κύρη.

Ακόμη κι αν η ΧΑ καπηλεύεται σωστά αιτήματα, από που κι ως που θα της δώσουμε συγχωροχάρτι; Άσε που επίσημα η ΧΑ δεν τολμά να μιλήσει για καταγγελία και μονομερή διαγραφή του χρέους, ούτε για έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ με μετάβαση σε εθνικό νόμισμα όπου θα δημευθούν οι περιουσίες όλων των ολιγαρχών της πολιτικής και της οικονομίας που λεηλάτησαν αυτόν τον τόπο. Και προπαντός δεν τολμά να μιλήσει για δημοκρατία. Η πατριδοκαπηλία της και η αρχαιολατρία της αρχίζει και τελειώνει στην νοσταλγία των καθεστώτων της τυραννίας και του δεσποτισμού, έστω κι αν παρασύρουν τους ανόητους και τους αγράμματους με πλατωνικά ρητά.

Ο πραγματικός Έλληνας όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι ο πολιτισμός που τον βαραίνει σαν ιστορική κληρονομιά έχει σαν κορυφαίο και μοναδικό επίτευγμα την δημοκρατία. Κι ο αληθινός πατριώτης ξέρει ότι χωρίς αυτήν, χωρίς τον αγώνα για την αληθινή δημοκρατία, πατρίδα και έθνος δεν μπορεί να υπάρξει. Τουλάχιστον δεν μπορεί να υπάρξει προς το συμφέρον του λαού.

Ας θυμηθούμε τι έκανε ο Χίλτερ. Δεν έταζε ότι θα διαγράψει μονομερώς τα χρέη των Γερμανών; Ότι θα πολεμήσει τους τραπεζίτες, που τελικά χρηματοδότησαν την έλευσή του στην εξουσία; Ότι θα δικάσει τους φαύλους, διεφθαρμένους και προδότες πολιτικούς, εκείνους δηλαδή που τελικά τον ανέβασαν στην εξουσία;

Μάλιστα ο αντικαπιταλιστικός λόγος των ναζί στη Γερμανία του μεσοπολέμου, πριν αναδειχθούν σε κόμμα εξουσίας, υπερέβαινε ακόμη και τον αντικαπιταλισμό των πιο θερμόαιμων οργανώσεων της αριστεράς. Γι' αυτό και στην πρώτη περίοδο της Βαϊμάρης δεν ήταν λίγοι εκείνοι από την επαναστατική αριστερά που θεωρούσαν τους ναζί ως ένα αντικαπιταλιστικό κίνημα των μικροαστών με το οποίο κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συμμαχήσουν. Τα κρεματόρια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τους άλλαξαν τελικά γνώμη, αν και ήταν αργά.

Αυτό τι σημαίνει; Θα πρέπει να πέσουμε στην ίδια παγίδα; Θα πρέπει να μπερδέψουμε τον φαιοπράσινο λύκο με την προβιά που φορά; Όσοι νομίζουν ότι θα σπρώξουν τον απλό ψηφοφόρο της ΝΔ που αυτοπροσδιορίζεται ως δεξιός στα δίχτυα της φασιστικής ακροδεξιάς για να αιματοκυλίσουν τον τόπο, πέφτουν έξω. Όποιος νομίζει ότι το όνειρο και η φιλοδοξία της μεγάλης πλειοψηφίας όσων αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί είναι να σέρνονται πίσω από εκπροσώπους του υπόκοσμου σαν τον Μιχαλολιάκο, τον Κασιδιάρη και την παρέα τους. Ή ότι θέλει να ξαναδεί την πατρίδα του να διχάζεται και να οδηγείται στον εμφύλιο, έχει γελαστεί.

Νομίζετε ότι ο νοικοκύρης της λαϊκής δεξιάς σκοτώνεται στη δουλειά, πασχίζει να φροντίσει την οικογένειά του και να σπουδάσει τα παιδιά του για να έχουν ως πολιτικό πρότυπο τον κατιμά του κατιμά; Τύπους του κοινωνικού περιθωρίου που αν έβλεπες το παιδί σου μαζί τους θα σ' έπιανε κόλπος; Αυτό νομίζετε ότι επιθυμεί;

Αυτό που θέλει να ξεμπερδεύει επιτέλους από τα κατάλοιπα του εμφυλίου. Και η ΧΑ δεν είναι παρά ένα κατάλοιπο του εμφυλίου, μια ανοιχτή πληγή που δεν έχει κλείσει. Είναι οι γόνοι των παλιών ταγματασφαλιτών και παρακρατικών που σήμερα έρχονται να πάρουν την ρεβάνς φορώντας αντιμνημονιακή προβιά. Αλλά οι κυνόδοντες και οι βρυχηθμοί δεν τους αφήνουν να κρυφτούν.

Ας τελειώνουμε επιτέλους με τα ακροδεξιά και αριστερά κατάλοιπα του εμφυλίου. Ας τελειώνουμε επιτέλους με όσους δοξάζουν το αλληλοσπαραγμό του ελληνικού λαού. Είτε δηλώνουν δεξιοί, είτε δηλώνουν αριστεροί. Ας οικοδομήσουμε την εθνική πατριωτική ενότητα του ίδιου του λαού, πάνω και πέρα από διαχωρισμούς αριστεράς και δεξιάς. Κι ας μην επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του εμφυλίου, τόσο της ακροδεξιάς, όσο και της αριστεράς, να επαναλάβουν τα ίδια στην χώρα μας.

62 σχόλια:

  1. Κύριε Καζάκη εγώ είμαι υποστηρικτής σας γιατί έχετε μεστό λόγο, αλλά για την ταμπακιέρα δεν βλέπω να γράφετε τίποτα...
    Οκ, είναι υμνητές της χούντας. Καταδικαζόμαστε με βάση τις ιδεές μας σε αυτή την χώρα;; Κι αν ναί, γιατί δεν υπάρχει η ίδια καταδίκη σε ταγούς του Μάο και του Στάλιν (σ.σ. πρώτοι-πρώτοι μέσα στο σύριζα) που κατά γενική ομολογία είναι ίδιου επιπέδου η και μεγαλύτεροι σφαγείς απο τον Χίτλερ;; Γιατί υπάρχει μία κατευθυνόμενη "καταδίκη" μόνο προς το ένα άκρο; Μήπως, λέω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό, είναι πιεζόμενη απο τους Εβραίους που αδιαμφισβήτητα ελέγχουν σχεδόν τα πάντα γύρω μας (σ.σ. πολυεθνικές, τράπεζες, ΜΜΕ, κτλ);; Διότι αυτοί που καταδικάζουν την ΧΑ με το ένα χέρι, με το άλλο βγάζουν και χρηματοδοτούν ακραία στοιχεία της απέναντι πλευράς...
    Δεν προσπαθώ να δικαιολογίσω την ΧΑ, απλά βλέπω ότι το κείμενό σας ταυτίζεται με τις "απόψεις" ανθρώπων που προαναφέρω... Η ΧΑ ήταν στο περιθώριο και εκεί θα παρέμενε αν κάποιοι άχρηστοι πολιτικοί με την ανικανότητά τους δεν την έφερναν στο προσκήνιο...
    Με σεβασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν με διαβάζετε. Από την πρώτη στιγμή των υποτιθέμενων διώξεων τοποθετήθηκα ανοιχτά και δημόσια λέγοντας ότι είναι προσχηματικές, ότι χρησιμοποιούν την ΧΑ ως άλλοθι για περιστολή των όποιων ελάχιστων ελευθεριών του λαού έχουν απομείνει. Και ήμουν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος, που βγήκα ανοιχτά και δημόσια λέγοντας ότι ο φασιστικός κίνδυνος εκπορεύεται από την εξουσία, από το περίφημο "συνταγματικό τόξο" με την ΧΑ ως εφεδρεία. Ψάξτε λίγο τι έχω πει, πότε το είπα και ύστερα κάντε παρατηρήσεις επί της "ταμπακέρας". Εκτός κι αν όλα αυτά που λέτε είναι προφάσεις. Βέβαια, όλα αυτά δεν σημαίνουν καθόλου ότι θα δώσω συγχωροχάρτι στην ΧΑ. Την συγκεκριμένη συμμορία την γνωρίζω από τότε που ιδρύθηκε. Αν ήθελαν οι δικαστικές αρχές θα τους είχαν φορτώσει με εγκλήματα ποινικού δικαίου αδιάσειστα. Όλοι γνωρίζουμε - όσοι τουλάχιστον κατοικούσαμε στον Άγιο Παντελεήμονα - το πώς πουλούσε προστασία η ΧΑ στα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις στην περιοχή βάζοντας πρώτα λαθραίους μετανάστες να τα "χτυπούν" και να τα κλέβουν. Οι καταγγελίες στο τοπικό αστυνομικό τμήμα βροχή. Το ίδιο και στις δικαστικές αρχές. Κανένας δεν κουνήθηκε εναντίον της. Η ΧΑ είναι ότι η Αλ Κάιντα για τους Αμερικανούς. Δικό τους δημιούργημα που έχουν κηρύξει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο εναντίον του, αλλά ταυτόχρονα το χρησιμοποιούν όποτε τους βολεύει π.χ. Συρία. Γιατί; Μα για να επιβάλουν την δική τους παγκόσμια νέα τάξη. Είναι καλύτερη η ΧΑ;

      Διαγραφή
    2. ...."στην περιοχή βάζοντας πρώτα λαθραίους μετανάστες να τα "χτυπούν" και να τα "...οπως λεμε λαθραια τσιγαρα κυριε καζακη!?

      Διαγραφή
    3. Λαθραίοι μετανάστες είναι εκείνοι που βρίσκονται υποχείρια της βιομηχανίας λαθρεμπορίου ανθρώπινων ψυχών. Θέλει πολλά για να το καταλάβεις; Μου κάνει ειλικρινά εντύπωση πόσο έτοιμοι είναι ορισμένοι "προοδευτικοί" να υιοθετήσουν και να προσυπογράψουν ερμηνείες εννοιών όπως ακριβώς τις κάνουν οι φασίστες. Ίσως γι' αυτό να αποκαλούνται "αντιφασίστες", δηλαδή το alter ego των φασιστών, με την ίδια νοοτροπία, πρακτική και ιδεολογία των φασιστών αλλά ενάντια στους φασίστες. Να γιατί αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η απάντηση στον φασιμό ήταν και παραμένει η δημοκρατία κι όχι ο "αντιφασισμός" μιας αισχρής μειοψηφίας που υιοθετεί ανάλογες συμπεριφορές και ερμηνείες.

      Διαγραφή
    4. Την ανάλυση που κάνετε για τους αντιφασίστες ως alter ego των φασιστών την βρίσκω καταπληκτική.

      Για να προσθέσω και εγώ τον οβολό στην ερμηνεία του φασίστα θα πω τα εξής: Η έννοια του φασισμού είναι η έννοια της εξουσίας. Οι φάσκες (δέσμες ράβδων και πέλεκυ) ήταν τα σύμβολα εξουσίας των Ρωμαίων στρατηγών, αυτοκρατόρων και λοιπων ισχυρών. Τις φάσκες ως σύμβολα έχουν αναρτήσει οι αμερικάνοι στην βουλή των αντιπροσώπων στο Κογκρέσο. Το ίδιο σύμβολο που χρησιμοποιούσε ο Μουσολίνι.

      Διαγραφή
  2. τι παπαριες γραφεις ρε ανθρωπε?? παπαγαλακι της τροικας και του δντ
    κομπλεξικε αριστερε της μεταπολίτευησης με δεξια τσεπη?
    η νεοελληνικη αριστερά δεν εχει γραψει ουτε ενα συνθημα κατα τυ δντ και της μερκελ τοσα χρονια παρα μονο κατα της χα και κανεις και σχολια περι εμφυλίου?
    ο αριστερός καλος που φυτρωνει αυτη η ιδεολογία στον καθε οπαδο της ειναι τετοιος που του προκαλεί παράλυση του εγκεφάλου του και αδυναμία να σκεφτεί λογικά σαν μονάδα. Ας τελειωνουμε λοιπόν με την μεταπολίτευση και τον σοσιαλισμό που εχει οδηγήσει την χωρα σε αυτη την βρωμοκατασταση
    Ισως τοτε η νεα αριστερά που θα αναγεννηθει να μπορεσει να σκυψει επανω απο τον ελληνα ταιζοντάς τον και βοηθώντας ώστε να καταφερει να περιορίσει την επιρροή από την κοινωνική προσφορα των εθνικιστών στον ελληνικό λαο.
    Μεχρι τοτε θα απορει γιατι δεν την ψηφιζει κανεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις επιβεβαίωσες ότι έγραψα. Κι επειδή είσαι τυπικό φασιστοειδές με νοημοσύνη ραδικιού και κότσια κότας, τα γράφεις ανώνυμα. Συνεχίστε εσύ και οι ελάχιστοι του είδους σου να τα λέτε για να δει κι ο τελευταίος Έλληνας πόσο πωρωμένοι είσαστε και πώς διψάτε για αίμα. Αίμα του ελληνικού λαού.

      Διαγραφή
    2. Κοίτα ποιος μιλάει για παράλυση εγκεφάλου. Πάντως ο μόνος τρόπος να βγεις από το κώμα που είσαι είναι να βγάλουμε την πρίζα. Και αυτό θα είναι μια πραγματική κοινωνική προσφορά στον ελληνικό λαό.

      Διαγραφή
  3. Διαβάζω αυτά που γράφεις και εδώ και στο προηγούμενο κείμενο. "Ο νοικοκύρης της λαϊκής δεξιάς". Εντάξει. Γιατί δεν τον ρωτάμε τι θέλει, εγώ δεν ξέρω. Τι μπορεί να θέλει κάποιος που αυτοπροσδιορίζεται ως δεξιός; Τι ιδανικά έχει, σε ποιο φαντασιακό ζει; Επειδή, για τον νοικοκύρη της αριστεράς - ελπίζω να δέχεσαι οτι υπάρχει και αυτή η κατηγορία - τον απλό αριστερό, ξέρω πώς σκέφτεται, τι ιδανικά έχει, τι φαντασιώνεται. Εγώ δεν γνωρίζω αριστερό που να νοσταλγεί τον εμφύλιο. Γνωρίζω μόνο ανθρώπους που μισούνε τους ναζί, και το βρίσκω υγιές, άλλο το πώς μπορεί στην πράξη να πολεμηθεί η Χ.Α. και γενικά ο φασισμός. Ο απλός δεξίος δηλαδή πώς ορίζεται; Σε τι πιστεύει; Δεν είναι αντικομμουνιστής; Δεν πιστεύει οτι ο κόσμος είναι πλασμένος να είναι άνισος; Δεν πιστεύει οτι ο πλούσιος είναι φυσικό να εκμεταλλεύεται τον φτωχό και αδύναμο; Δεν πιστεύει και στηρίζει την ανισότητα; Δεν θεωρεί πως οι άνθρωποι γεννιούνται κακοί και άλλοι καλοί; Πως η κοινωνία είναι όπως τη βρήκαμε και δεν υπάρχει κάτι θεμελιακό για να αλλαξουμε; Αυτό δεν σημαίνει συντηρητισμός; Οτι θέλω να διατηρηθεί αυτό που υπάρχει, και αυτό που υπάρχει είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο; Και αν ακόμα δεν του αρέσει αυτός ο κόσμος, μήπως θεωρεί πως η όποια αλλαγή του εναπόκειται στο Θεό, στο θεϊκό θέλημα; Τι σημαίνει τελικά ο αυτοπροσδιορισμός ως "δεξιός" ενός απλού ανθρώπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μόνο ο τρόπος που σκέφτεσαι είναι άκρως επικίνδυνος. Οριοθετείς τον αριστερό με τον δεξιό μέσα στον λαό, λες και είναι διαφορετικό ανθρώπινο είδος. Σκέφτεσαι ακριβώς με τον τρόπο που σκέφτονται οι φασίστες. Δεν στο λέω για να σε προβοκάρω. Στο λέω για να σκεφτείς. Προσωπικά προέρχομαι από παραδοσιακή δεξιά οικογένεια που μια ζωή σκοτωνόταν στην δουλειά για να πληρώσει το νοίκι πότε στο υπόγειο, ή πότε στο ισόγειο του διαμερίσματος τριών δωματίων που έμενε μια οικογένεια. Σκοτωνόταν για να σπουδάσει τα παιδιά της και να τους δώσει καλύτερα εφόδια. Όμως για αριστερά δεν ήθελαν να ακούσουν. Τους είχε κοστίσει το αιματοκύλισμα που είδαν στον εμφύλιο, τον οποίο - όπως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού - το χρεώνουν και στις δυο παρατάξεις, αλλά πρώτα και κύρια στους ξένους. Ούτε ήταν δυνατό να καταλάβουν τι έλεγε η αριστερά. Δεν μιλούσε την γλώσσα τους. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, τυπικό εργατικό στρώμα, είχαν τις ίδιες προσδοκίες και αιτήματα από την ζωή τους. Ήθελαν να αλλάξει ριζικά. Να έχουν αληθινή δημόσια δωρεάν παιδεία για τα παιδιά τους, Να έχουν αληθινή δημόσια δωρεάν υγεία που να σέβεται τον άνθρωπο. Να μην ζουν με τον βραχνά του μεροκάματου και της αβεβαιότητας του αύριο. Να μην χρειάζεται να δουλεύουν σαν σκλάβοι 16 ώρες την ημέρα για τον επιούσιο. Να μην τους κυνηγάει το νοίκι την πρώτη του μηνός. Να μην έχουν ένα κράτος που να τους καταδυναστεύει. Και να μπορέσουν κάποτε να έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τις ομορφιές της πατρίδας τους για την οποία ήταν πάρα πολύ υπερήφανοι. Δεν ήταν αντικομμουνιστές με την έννοια που δίνει ιστορικά η δοτή εθνικοφρσύνη των απογόνων των ταγματασφαλιτών και των Ράλληδων, αλλά δεν ανέχονταν τους κομμουνιστές γιατί πρώτα και κύρια δεν τους καταλάβαιναν τι έλεγαν. Αυτό που εισέπρατταν ήταν ότι πρόκειται για μια θρησκευτική αίρεση που ζητούσε να προσχωρήσουν σ' αυτήν προκειμένου να βρουν την σωτηρία της ψυχής τους. Κι επειδή ήταν πιστοί χριστιανοί, αν και δεν ήταν ποτέ θρησκόληπτοι, αυτό τους προκαλούσε το θρησκευτικό συναίσθημα. Γιατί πρέπει να τους κατηγορήσει κανείς; Γιατί πρέπει να τους κάνει αριστερούς, κομμουνιστές, ή ότι στο διάολο θρησκευτική παράκρουση τον έχει βαρέσει, προκειμένου να παλέψουν για τα αυτονόητα για κάθε εργαζόμενο, είτε είναι δεξιός, είτε αριστερός; Που το βρήκες ότι αριστερός=προοδευτικός και δεξιός=συντηρητικός; Ξέρω χιλιάδες αριστερούς που έδωσαν την ζωή τους για το κόμμα και την αριστερά, αλλά δεν φτάνουν ούτε στο μικρό τους δαχτυλάκι δεξιούς, όπως ήταν οι γονείς μου. Το βλέπουμε και σήμερα αυτό. Όποιος κινείται μέσα στην κοινωνία ξέρει πολύ καλά ότι εκείνοι που είναι πιο έτοιμοι να τα δώσουν όλα στον αγώνα για τα αυτονόητα, δεν είναι οι αριστεροί που είναι χαμένοι - ίσως για πάντα - στις ιδεοληψίες τους, αλλά ο κόσμος που μέχρι χθες ψήφιζε και στήριζε τα κόμματα της δεξιάς και της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Κι αυτό είναι γεγονός.

      Διαγραφή
    2. Συγνώμη για την παρέμβαση, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν έχει σημασία, στις ‘μέρες μας, πως κάποιος αυτοπροσδιορίζεται, ή ετεροπροσδιορίζεται ως αριστερός, ή δεξιός. Σημασία έχει αν αντιλαμβάνεται την κατάστασή του και την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα στη βάση των κοινών προβλημάτων και πως αντιδρά απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Θέλω να πω ότι άνεργος είναι και ο «δεξιός» και ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως «αριστερός». Το ίδιο κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του και ο ένας και ο άλλος. Μετανάστης θα φύγει και το παιδί του ενός και το παιδί του άλλου. Η χώρα διαλύεται ανεξάρτητα το πως οι κάτοικοί της αυτοπροσδιορίζονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.
      Πόσο βολικό τελικά είναι οι διαχωρισμοί να γίνονται με βάση τις παραδοσιακές προσλαμβάνουσες; Ποιον εξυπηρετούν οι καθιερωμένοι διαχωρισμοί σε «μπετοναρισμένες» παρατάξεις δεξιάς και αριστεράς;
      Σήμερα οι διαχωρισμοί είναι διαφορετικοί. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που αντιλαμβάνεται με βάση τα πραγματικά της προβλήματα την κατάσταση και ψάχνει να βρει τους τρόπους αντίδρασης και διαφυγής και η μικρή μειοψηφία που επωφελείται και επιδιώκει με κάθε τρόπο τη συντήρηση και την εμβάθυνση των προβλημάτων. Και αυτή η μικρή μειοψηφία είναι η μόνη που επωφελείται από την καλλιέργεια του εμφυλιοπολεμικού κλίματος μεταξύ δεξιάς και αριστεράς και χρησιμοποιεί με μαεστρία το ακροδεξιό της ακροφύσιο.
      Το κακό είναι, ότι αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστεροί» που υποτίθεται ότι είναι πιο ευαίσθητοι, περισσότερο «ψαγμένοι», πιο πολιτικά σκεπτόμενοι κι ενδεχομένως πιο μορφωμένοι, την πατάνε τόσο εύκολα τη μπανανόφλουδα και παρουσιάζονται πιο έτοιμοι από ποτέ να ρίξουν νερό στο μύλο της αντίδρασης και του πραγματικού φασιστικού κινδύνου που αποτελεί το καθεστώς κατοχής που επιβλήθηκε στη χώρα και χρησιμοποιεί τα αποβράσματα της ΧΑ ακριβώς για να αποπροσανατολίσει, να διαχωρίσει, να στρέψει τον έναν απέναντι στον άλλον, χρησιμοποιώντας ακριβώς τις τραυματικές εμπειρίες του εμφυλίου. Μόνο έτσι το καθεστώς θα μείνει απερίσπαστο στο καταστροφικό του έργο.
      Αν καταφέρουμε ενωμένοι και ανατρέψουμε αυτό το καθεστώς κατοχής, τότε και η ΧΑ, ως το δεκανίκι του καθεστώτος, θα αποτελεί ένα θλιβερό παρελθόν που θα ανήκει μόνο στον σκουπιδοτενεκέ της πρόσφατης ιστορίας μας.
      Και κάτι ακόμη. Για τον έντιμο, πραγματικό δημοκράτη και πατριώτη, αυτόν που κάλλιστα κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει, και ως «αριστερό», οι λέξεις «μίσος» και «μισώ» είναι ξένες και υποδηλώνουν αρρώστια. Δεν μισούμε. Αγαπάμε, γι’ αυτό παλεύουμε για την ελευθερία και για να καταργηθεί η αδικία. Αλλιώς γινόμαστε ίδιοι.
      Ο.Κ.

      Διαγραφή
    3. Δημήτρη, αν έχω καταλάβει καλά, όταν μιλάς για "ενότητα του λαού" πέρα και πάνω από ιδεολογικές περιχαρακώσεις αριστεράς - δεξιάς, εξαιρείς κάποια κομμάτια της κοινωνίας. Μέχρι τώρα ήμουν σίγουρος ότι εξαιρείς τους ναζί και τον κοινωνικό κατιμά. Τα λούμπεν στοιχεία δηλαδή που έχουν παραδώσει το πνεύμα τους και δεν έχουν ελπίδα να καταλάβουν τι παίζεται ή να μπουν στον αγώνα.

      Μου επιβεβαιώνεται επανειλημμένα όμως - όσο κι αν δεν θέλω να το αποδεχτώ - ότι στη βάση των "ιδεοληψιών" τους, εξαιρείς τελικά και τους αριστερούς. Είναι αδιαμφισβήτητο για σένα ότι εξ'αιτίας αυτών των "ιδεοληψιών" δεν έχουν ελπίδα να ριζοσπαστικοποιηθούν από τις κατεστημένες αντιλήψεις της Μαρξιστικής ή μετά-Μαρξιστικής, στρεβλής ή μη, ανάλυσης της πολιτικής και της οικονομίας με αποτέλεσμα να χάνουν το διακύβευμα της εποχής για τη χώρα μας που είναι το ζήτημα της εθνικής ανεξαρτησίας.

      Νομίζω ότι η πορεία σου τα χρόνια της κρίσης δείχνει ότι ενώ ξεκίνησες προσπαθώντας να θέσεις κάποια ζητήματα τόσο σε οικονομική όσο και σε πολιτική βάση στον πολιτικό διάλογο στους χώρους της αριστεράς κατέληξες ακόμα και σε πολιτική ρητορική να απευθύνεσαι σε τελείως διαφορετικό κοινό. Σίγουρα οι δεξιοί στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από τους αριστερούς και σε επίπεδο στρατηγικής καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να ελπίζεις να αφυπνίσεις και να δραστηριοποιήσεις μία κρίσιμη μάζα αν από αυτή αποκλείσεις τους δεξιούς. Μου φαίνεται όμως ότι το target group του ΕΠΑΜ αρχίζει να περιορίζεται σε "λαϊκούς δεξιούς" και μόνο, είτε αυτοί προέρχονται από το συντηρητικό χώρο είτε από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

      Για να μην μακρηγορώ άλλο. Το ερώτημα είναι το εξής: Η συναισθηματική ρήξη του Καζάκη και η πολιτική ρήξη του ΕΠΑΜ με την "ιδεοληπτική" αριστερά είναι τελεσίδικη;

      Διαγραφή
    4. Από παρατηρήσεις και συνομιλίες με οπαδούς της Χ.Α. κατάλαβα πως ανησυχούν για την '' παράδοση '' της χώρας στους μετανάστες κατά πρώτο λόγο και μετά για την παράδοση στους δανειστές
      . Οι άνθρωποι φοβούνται τους ξένους που έρχονται καραβιές ολόκληρες , και επειδή αισθάνονται απροστάτευτοι από το ανίκανο κ.τ.λ. πολιτικό σύστημα στέφονται εκεί που βλέπουν μπράτσα στιβαρά πιστεύοντας πως θα τους σώσουν . Επίσης πολύς κόσμος εδώ στη Β. Ελλάδα φοβάται πως αν δοθεί το όνομα [ που ήδη δόθηκε και δεν το ομολογούν ] της Μακεδονίας στα Σκόπια , το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα περάσει στην κατοχή τους αργά η γρήγορα . Υπάρχουν πολλά και σοβαρά εθνικά θέματα που το πολιτικό σχήμα κάνει πως τα αγνοεί αφήνοντας τον κόσμο να ψάχνεται και να νοσταλγεί το Χριστόδουλο και άλλους , μέχρι και τον Παπαδόπουλο της χούντας . Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που υποστηρίζουν Χ.Α. και ας ξέρουν κατά βάθος πως ίσως κάνουν λάθος . Ο φόβος τους καθοδηγεί πρωταρχικά .

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ chrislouk,
      Το ΕΠΑΜ απευθύνεται πρωτίστως στο 98% του λαού που η συντριπτική του πλειοψηφία ψήφιζε μέχρι και πριν το μνημόνιο τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτοί δεν είναι αριστεροί και ούτε θέλουν να γίνουν. Ψηφίζουν τώρα ΣΥΡΙΖΑ γιατί νιώθουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή για να τελειώνουν με τους κυβερνώντες. Πρόκειται για μια ρευστή μάζα λαϊκών στρωμάτων που επαναπροσδιορίζει ριζικά τη θέση απέναντι στην κοινωνία και την πολιτική από μηδενικής βάσης σε συνθήκες απίστευτης πόλωσης. Οι συνθήκες αυτές συνθέτουν - για τους πολύ καλούς γνώστες της ιστορίας των κινημάτων - το υλικό μιας προεπαναστατικής περιόδου. Μιας περιόδου που φυσούν εξ ανάγκης τόσο οι άνεμοι της Μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης, που τα μηνύματά της ποτέ δεν ρίζωσαν σ' αυτή την χώρα, όσο και οι άνεμοι της Μεγάλης Ρώσικης Επανάστασης με όλη την βαθιά κοινωνική της παρακαταθήκη. Το αν θα προκύψει μια ελπιδοφόρα κοινωνική ανατροπή από τον ίδιο τον λαό εξαρτάται από πολλά πράγματα: Πρώτο: από το αν θα κατορθώσει η πλειοψηφία του λαού να συσπειρωθεί γύρω από τα ζωτικά αιτήματα της συγκυρίας που συμπυκνώνουν την απαρχή μιας μετάβασης με όρους κυρίαρχων συμφερόντων και δημοκρατίας του ίδιου του λαού.
      Δεύτερο: αν θα υπάρξει μια πολιτική δύναμη που θα λειτουργήσει καταλυτικά σ' αυτήν την ενότητα και θα εγγυηθεί στην πράξη το πέρασμα, την μετάβαση με όρους ομαλότητας και σταθερότητας για τα λαϊκά συμφέροντα.
      Τρίτο: από την συντριβή όλων των μηχανισμών που διατηρούν διαιρεμένο τον λαό, είτε σε κοινωνικοεπαγγελματική βάση, είτε με όρους ιδεολογικής παράταξης.
      Τα υπάρχοντα κόμματα της αριστεράς, τόσο με όρους ιδεολογίας, όσο και με όρους πρακτικής, αποτελούν μέρος του προβλήματος και για να προχωρήσει μπροστά ο λαός, αυτά οφείλουν να χαθούν από μπροστά τους. Όπως και τα κόμματα της συγκυβέρνησης και της εναλλαγής. Ζούμε σε μια συγκυρία όπου βαρύ πέφτει το χέρι της φυσικής επιλογής ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις. Το τι θα προκύψει είναι αποτέλεσμα της ευρύτερης σύγκρουσης που διεξάγεται μέσα στην ίδια την κοινωνία. Σημασία έχει ποιος θα στέκεται όρθιος στο τέλος αυτής της διαδρομής, που σίγουρα θα έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Όπως και να έχει η επίσημη αριστερά σήμερα στην Ελλάδα συνιστά ένα φρικτό κατάλοιπο του εμφυλίου. Έχει προδώσει τις παρακαταθήκες του ΕΑΜ και τις έχει παραδώσει στον αντίπαλο. Διακατέχεται από ιδεοληψίες που έχει δανειστεί από τον δήθεν ταξικό της εχθρό και οργανωτικά δεν διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο καθεστωτικό κόμμα, ή πολιτικό σχηματισμό. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει, δεν με αφορά, όχι μόνο σαν μέλος του ΕΠΑΜ, αλλά και σαν κομμουνιστή. Δεν είμαι θρησκόληπτος και επομένως δεν θα μοιραστώ ποτέ τις ιδεοληψίες της.

      Διαγραφή
  4. Περίμενα επιτέλους να ακούσω κάτι που να φιλοσοφεί επάνω στην ειρήνη και τις αξίες! Μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν υπάρχει δεξιός που να επαναστατεί ενάντια στην ανισότητα και την αδικία, από τη στιγμή που το κάνει γίνεται αυτόματα αριστερός, με την ιστορική σημασία των δυο αυτών όρων και ασχέτως του πώς αυτοπροσδιορίζεται ο κάθε άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοματισμοί δεν υπάρχουν στην κοινωνία και στην ιστορία. Οι λογικές του αυτόματου ανήκουν στον σκοταδισμό και ειδικότερα στην φιλοσοφία του φασισμού. Διάβασε λίγο Τζεντίλε και θα δεις ότι έχετε την ίδια ακριβώς φιλοσοφική προσέγγιση. Μόνο που στην θέση του αριστερού, ο Τζεντίλε έβαζε τον φασίστα. Δυστυχώς σήμερα πολλοί αριστεροί, χωρίς να το καταλάβαίνουν καν, έχουν υιοθετήσει την κοινωνιολογική και φιλοσοφική προσέγγιση του φασισμού όπως διατυπώθηκε από τους θεωρητικούς του ιταλικού φασισμού της δεκαετίας του 1920.

      Διαγραφή
    2. "Δεν αναφέρεται στον πατριώτη δεξιό, αλλά στον φατριαστή της ακροδεξιάς"... Πως ορίζετε τον πατριώτη δεξιό!!!!;;;;;;;;; (παρεπιπτόντως, αφού δεν υπάρχει για σας το δίπολο δεξιός-αριστερός πως σηματοδοτείτε τις έννοιες δεξιά, ακροδεξιά, αριστερά;;;; γιατί σ' αυτές αναφέρεστε συνέχεια!) Υπάρχει για σας και πατριώτης αριστερός; και αν ναι ποια ή διαφορά με τον αντίστοιχό του δεξιό; Και γιατί το γυρνάτε όλο στον εμφύλιο;;; Παντού, σχεδόν, στον κόσμο υπάρχει αυτή η διάκριση, δε σημαίνει ότι είχαν ή θα έχουν εμφύλιο;

      Διαγραφή
    3. Προφανώς έχεις να ανοίξεις βιβλίο από την εποχή του δημοτικού. Γι' αυτό άσε με να σε διαφωτίσω. Πατριώτες δεξιοί και αριστεροί ήταν εκείνοι που πολέμησαν από κοινού τον φασίστα εισβολέα και τον ναζί κατακτητή. Το ίδιο και σήμερα. Πατριώτης δεξιός και αριστερός είναι εκείνος που προτάσσει την υπεράσπιση της πατρίδας του εναντίον του χειρότερου καθεστώτος αποικιακής κατοχής που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα. Για τις έννοιες δεξιά, αριστερά και άλλα, ψάξε στο μπλοκ έχω γράψει επανειλλημένα. Διάβασε και λίγο. Δεν βλάπτει. Και προπαντώς βγάλε τα κλισέ με τα οποία σκέφτεσαι.
      Όσο για το αριστερά-δεξιά στην Ελλάδα, αν έκανες τον κόπο να μελετήσεις την ιστορία του λαϊκού κινήματος, θα γνώριζες ότι ο διαχωρισμός είναι προϊόν του εμφυλίου. Ειδικά στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες γεννήθηκε διαφορετικά αυτός ο μοιραίος και παραπλανητικός διαχωρισμός, αλλά στην Ελλάδα είναι γέννημα-θρέμμα του εμφυλίου και φέρει ανεξίτηλα τα σημάδια του. Πριν τον πόλεμο αριστερά ήταν τα κόμματα του Σοφιανόπουλου, του Παπαναστασίου και άλλα σοσιαλίζοντα παρακλάδια των φιλελευθέρων. Μάλιστα όλοι αυτοί θεωρούσαν ότι οι κομμουνιστές δεν ανήκαν στην αριστερά και γι' αυτό εκτιμούσαν ότι υφίσταται ο φασιστικός κίνδυνος. Μάλιστα ο Παπαναστασίου λίγο πριν ψηφίσει την δοτή κυβέρνηση Μεταξά το 1936 ως ανάχωμα στον φασισμό, απαιτούσε από το Παλλαϊκό Μέτωπο και το ΚΚΕ να αυτοδιαλυθούν και να ενταχθούν σε κάποιο από τα τόσα κόμματα της αριστεράς. Σου θυμίζουν κάτι όλα αυτά, ή δεν πιάνεις κάβο; Η πολιτική δεν κατανοείται με γενικές ρετσέτες και κλισέ που παίρνονται ως δεδομένα, όπως οι ιεροκήρυκες θεωρούν τις αιώνιες αρχές! Η πολιτική είναι η επιστήμη και η τέχνη του ιστορικά συγκεκριμένου με βάση τους μεταβαλλόμενους κοινωνικούς συσχετισμούς κάθε περιόδου. Και για να την ασκήσεις με επιτυχία πρέπει να απαλλαγείς από τι ιερατικές αιώνιες αρχές.

      Διαγραφή
    4. "Πατριώτες δεξιοί και αριστεροί ήταν εκείνοι που πολέμησαν από κοινού τον φασίστα εισβολέα και τον ναζί κατακτητή." Ε! πες μας ποια η διαφορά τους; ¨Ολο τη μπάλα στην κερκίδα, την πετάς.

      Διαγραφή
    5. ακις, μια μονομανια την εχεις να ψαχνεις διαφορες, να το κοιταξεις λιγο.
      Γιατι δεν ψαχνεις τις ομοιοτητες εκεινων που ενωθηκαν κατα των κατακτητων;

      Διαγραφή
  6. Απίστευτες μπουρδολογιες από το Καζακη.

    Ποιο εμφύλιο ρε γελοιε ?

    Πάνε με παράνομο τρόπο να τους βάλουν φυλακή και αποκάλυψαν τη σκευωρία και με ομολογία στελέχους της κυβέρνησης.
    Μιλάμε για ένα νομιμο κόμμα δημοκρατικά εκλεγμένο που βιωνει παράνομες διωξεις από το καθεστώς με ανυπόστατες κατηγορίες (ο φάκελος δενδια περιλαμβάνει τηλεφωνικές φάρσες με απόκρυψη και ξυλοδαρμό μελών της ΧΑ από αναρχικους !)

    Οι μπουρδολογίες σου περί ναζιστικου κινδύνου δείχνουν ότι έχεις κολλήσει στο Β παγκόσμιο πόλεμο. Ζεις με φαντάσματα του παρελθόντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλιστα. Δηλαδή η συμμετοχή της ΧΑ στη γιορτή μίσους του Μελιγαλά, στο Γράμμο-Βίτσι, κ. ά., είναι δική μου παράκρουση. Το γεγονός ότι τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΧΑ εκθειάζουν την χούντα, τον εμφύλιο και τις παρακρατικές οργανώσεις που έδρασαν κατά την διάρκειά του, όπως ήταν η Χ του Γρίβα, κ.ά., επίσης δική μου παράκρουση. Το γεγονός ότι η ΧΑ έχει στενότατες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Διεθνή των φασιστικών και ναζιστικών κομμάτων που πλασάρονται ως "εθνικιστικά", αλλά δεν τους εμπόδισε να στηρίξουν με "εθελοντές" του ναζί της Ουκρανίας, προφανώς είναι κι αυτό δική μου παράκρουση.
      Το γεγονός ότι ο φάκελος Δένδια είναι αίολος, δεν σημαίνει ότι ο Μιχαλολιάκος και η παρέα του δεν είναι σεσημασμένοι κακοποιοί από τότε που ιδρύθηκε η ΧΑ. Την ξέρουμε πολύ καλά. Τα περισσότερα από αυτά τα καλόπαιδα τους γνωρίσαμε σαν μπράβους της νύχτας, σαν νταβατζήδες στην Φυλής και αλλού, όπου κάθε τρεις και λίγο προκαλούσαν συμπλοκές με αλλοδαπές συμμορίες που επιχειρούσαν να τους πάρουν μερίδιο από την πορνεία. Τους γνωρίσαμε σαν συμμορίες που πουλούσαν προστασία στον Άγιο Παντελεήμονα και αλλού σε μαγαζιά και επιχειρήσεις, αφού πρώτα έστελναν λαθρομετανάστες να τα σπάσουν ή να τα κλέψουν. Αν ήθελαν οι δικαστικές αρχές θα είχαν σχηματίσει μια δικογραφία γι' αυτά τα λεβεντόπαιδα που μπροστά της θα έμενε άφωνος κάθε σοβαρός και αξιοπρεπής άνθρωπος.
      Όμως το παιχνίδι παίζεται διαφορετικά. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ΧΑ, όπως ακριβώς οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν την Αλ Κάιντα. Εναντίον της έχουν κηρύξει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο (Μπους) με επιχειρήματα που προκαλούν την κοινή λογική. Από την άλλη, όποτε την χρειάζονται την χρησιμοποιούν για επιχειρήσεις υπονόμευσης, όπως συμβαίνει π.χ. στην Συρία. Έτσι και με την ΧΑ. Είναι ο δούρειος ίππος, εύκολος αντίπαλος του κράτους για τα σχέδια αποσταθεροποίησης και υπονόμευσης της χώρας και του λαού που επεξεργάζονται τα μεγάλα αφεντικά.

      Διαγραφή
    2. Οι νοσταλγοί του Χίτλερ κατηγορούν άλλους για επιστροφή σε φαντάσματα του παρελθόντος. Τι άλλο θα ακούσουμε.

      Διαγραφή
  7. Βγήκε βίντεο που αποδεικνύει το παράνομο των πολιτικών διώξεων κατά της ΧΑ και ο Καζακης μιλάει περί κινδύνου "εμφυλίου", υμνεί τη λαϊκή δεξιά της ΝΔ, σαχλαμαριζει περί υποτιθέμενου ναζιστικου κινδύνου, και θεωρεί χαμηλό το επίπεδο της ΧΑ (λες κσι αυτό είναι το ζήτημα - ενώ το επίπεδο των άλλων είναι ...υψηλό και μεγαλοαστικο όπως του Αντωνάκη )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βίντεο αποδεικνύει - για κάθε νοήμονα άνθρωπο - την στενή διαπλοκή Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, δηλαδή ηγεσίας ΝΔ και ΧΑ. Είναι συντρόφια τα παιδιά, αποβράσματα της ίδιας πολιτικής μήτρας. Όσο για το ποιος σαχλαμαρίζει με τον ναζιστικό κίνδυνο, όταν καταλύεται στην πατρίδα κάθε έννοια τυπικής ελευθερίας με άλλοθι την ΧΑ, θα πρέπει να είσαι είτε τυφλός, είτε χρυσαυγίτης για να μην το βλέπεις. Και μόνο αυτό δείχνει τα αντανακλαστικά των καρπουζοκέφαλων της ΧΑ και τις ναζιστικές ψυχώσεις τους. Βλέπουν να φτιάχνουν τον γύψο για να χώσουν τον λαό, όπως έκαναν οι χουνταίοι κι αυτοί χαίρονται. Όσο για το επίπεδο, τι να πει κανείς. Αν η επιλογή σου είναι ανάμεσα σε Κασιδιάρη και Αντωνάκη, τι να σου πω; Να χαίρεσαι τις επιλογές σου.

      Διαγραφή
    2. Το πρόβλημα με σας τους Χρυσαυγίτες είναι ότι με το μονοκύτταρο σπόγγο που έχετε για μυαλό δεν είστε σε θέση ούτε ένα επιχείρημα να αρθρώσετε γι αυτό και έχετε αρκεστεί σε ατάκες 15 χρονου έφηβου.

      Διαγραφή
  8. Είδα πρόσφατα Τράγκα με Καζάκη (με σίγαση στη φωνή του δημοσιογράφου, όσο μπόρεσα) και δεν κατάλαβα με ποια έννοια ο δημοσιογράφος είναι ένας πατριώτης δεξιός. Τον είδα να ξεχειλίζει στον πόθο που φλεγότανε να πει στον Καζάκη: άντε-ρε, που θα σε αφήσουμε να κάνεις κομουνιστική αυτοκρατορία την Ελλάδα μας, που πίνουμε το γάλα της. Άλλωστε ο "πατριώτης δεξιός" είναι ένας όρος και μια πτυχή του θεάματος. Έξω από το θέαμα δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο εκείνοι οι ευτυχισμένοι που νομίζουν ότι έχουν ακόμη χρήμα και εκείνοι, οι λιγότεροι ευτυχισμένοι που γνωρίζουν ότι δεν έχουν. Οι πολίτες που είναι ακόμη...πλούσιοι θα ψηφίσουν Ποτάμι, Σαμαρά, Κάρολο Παπούλια, Πασοκ, Νίκο Κωνσταντόπουλο, Χάρρυ Κλυνν, Χρυσή Αυγή. Οι άλλοι, που δεν βλέπουμε τηλεόραση και δεν διαβάζουμε, που είμαστε οι περισσότεροι, που είμαστε οι φτωχοί και αμέτοχοι θεάματος, θα βλέπουμε το θέαμα, θα σιχαινόμαστε, θα λέμε πίσσα στα κόκαλα σας και θα πάμε να ψηφίσουμε αυτό που κρίνουμε ως σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς φαίνεται ο άνθρωπος που έχει διαβασει Γκυ Ντεμπορ! :))
      ¨ομως δυστυχως φίλε μου δεν ειναι τοσο απλός ο διαχωρισμός στη προθεση ψηφου και γενικότερα στη πολιτικη πράξη των ανθρωπων. Αν ηταν έτσι οι φτωχοι (που ειναι πάντα περισσοτεροι) θα χαν ξεφορτωθει τις "ιδιοκτητριες τάξεις" αιώνες τώρα.

      Γιώργος Κ.

      Διαγραφή
  9. Κυριε Καζακη, είναι πολύ εμφανής για οσους κυρίως κοιτούν τα ιστορικά δεδομένα πως η κατάσταση παει στην πόλωση και αυτό είναι ΥΠΕΡ των δανειστών. Θα ήθελα να σχολιάσετε ίσως και σε ένα νέο άρθρο στο blog σας, το παρακάτω τεκμηριωμένο γεγονός.

    «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας στην Βόρεια Αφρική βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών που περιμένει να διασχίσει την Μεσόγειο, με τον αριθμό τους να κυμαίνεται από 300.000 μέχρι και 600.000».

    Αυτό δήλωσε ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου για την μετανάστευση που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο.

    «Θα δώσουμε μάχη, ώστε η Ευρώπη να προστατέψει τα σύνορά της» πρόσθεσε ο Αλφάνο και συνέχισε λέγοντας πως:

    «Η προστασία των συνόρων δεν πρόκειται για μια καθαρά ιταλική υπόθεση, υπάρχει το κατάλληλο εργαλείο που ονομάζεται Frontex και θα πρέπει να ενδυναμωθεί. Αν δεν προστατέψουμε τα σύνορά μας δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα των παράνομων αποβιβάσεων στις ακτές της Ευρώπης».

    Τους πρώτους τρεις μήνες του 2014, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, στη γείτονα χώρα εντοπίστηκαν 10.962 μετανάστες, ένας αριθμός που ξεπερνάει επτά φορές τον συνολικό αριθμό των μεταναστών στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 (1.524).

    Αυτός ο κίνδυνος δεν είναι εξίσου σοβαρός με την γενοκτονία απο τους δανειστές & τους συνεργάτες τους ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κύμα αυτό των μεταναστών είναι αποτέλεσμα της διάλυσης των κρατών της βόρειας Αφρικής από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αυτό που προσδοκά είναι να βρει καταφύγιο και δουλειά στις μεγάλες οικονομίες της ευρωένωσης. Γι' αυτό και επιχειρεί να μπεί στην ΕΕ από κάποια χώρα μέλος της. Επομένως αυτό που χρειάζεται να κάνουμε το ταχύτερο δυνατό είναι να φύγουμε από τις συμφωνίες του Δουβλίνου, της Σένγκεν και της ευρωζώνης. Χθες, αν είναι δυνατόν. Αυτό από μόνο του θα αναχαιτίσει το μεγαλύτερο μέρος του κύματος των μεταναστών. Επιπλέον θα πρέπει να επιτηρούμε πιο αυστηρά τα σύνορά μας κι όσους μετανάστες επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα να φροντίζουμε με βάση τις απαιτήσεις των διεθνών συνθηκών και τα κατάλληλα έγγραφα να τους επαναπροωθούμε για όπου αυτοί μας υποδείξουν. Να τους αφήσουμε να πάνε όπου αυτοί θέλουν. Με τα κατάλληλα πάντα χαρτιά και υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

      Διαγραφή
  10. Η Αποδραση-Κ.Ο.Α κυριε ΚΑΖΑΚΗ ,τι γνωμη εχετε γι αυτην,θα συνεργαστειτε ,αφου συμφωνειτε σε πολλα.Με τους ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ τι γινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την συγκεκριμένη οργάνωση, κίνηση, ή ότι άλλο είναι δεν την γνωρίζω, δεν την έχω συναντήσει πουθενά. Για τις σχέσεις ΕΠΑΜ, Δεν Πληρώνω, υπάρχει κοινό δελτίου τύπου των δυο κινημάτων.

      Διαγραφή
  11. καραγκιόζ μπερντέ5 Απριλίου 2014 στις 2:34 μ.μ.

    Κυριε Καζακη παρακολουθω τις αποψεις σας απο τοτε που ξεκινησε η τελευταια περιπετεια της χωρας μας. Δεν κατειχα ποτε στο πορτοφολι μου καρτα μελους κανενος πολιτικου κομματος ή χωρου(ουτε και του δικου σας). Ψηφιζω κατα συνειδηση και μετα απο σκεψη και αξιολογηση και παντα με βαση την κοινωνικη μου θεση και το προγνωστικα μου για το μελλον της πατριδας. Συνηθως δεν εκφραζω αποψη στη σελιδα σας αν και τη διαβαζω ανελλειπως. Θα ηθελα να αφησω ομως ενα σχολιο το οποιο δεν απευθυνεται σε σας, αλλα στα σχολια του αρθρου.
    Ανηκω σε οικογενεια η οποια κατα το ημιση περιειχε λαϊκους 'δεξιους' και κατα το ημιση λαϊκους 'αριστερους'(αν και δεν ειναι λιγες οι φορες που εχω ευχηθει να μου εδινε ο καλος πελαργος κονομημενους αριστεροδεξιους). Οποτε εχω ακουσει μια ζωη -μεχρι αηδιας- τα επιχειρηματα και των δυο. Διαβαζουμε ή ακουμε τα τελευταια χρονια(την τηλεοραση φυσικα την χρησιμοποιω μονο για προβολη ταινιων μεσω Η/Υ) με συχνοτητα η οποια βαινει αυξανομενη, για Μελιγαλαδες, βασιλιαδες, Γραμμους, 7ετιες, αιματοβαμμενους αδολφους και σταλιν σε πρακτικη συσκευασια φιλων του λαου, κονσερβοκουτια και αλλα πολλα καλα. Ποιοι ομως βγαινουν κερδισμενοι απο ολα αυτα? Τι κινηση θα ακολουθησει ενα ελατηριο (νομος φυσικης απαραβατος) αν το τραβηξω τερμα δεξια(ή το αντιθετο)? Απαντηση:-> τερμα αριστερα(ή το αντιθετο). Τι νοημα εχει να φαγωνομαστε αν ειναι καλυτερος ο Μελιγαλας και οι αριστεροι ή το Βιτσι και οι δεξιοι? Τι νοημα εχει να ασχολουμαστε με πολιτικες εννοιες του περασμενου αιωνα, οι οποιες ομοιαζουν με μουμιες Αιγυπτου χωρις ψυχη, χωρις ζωη, με πεθαμενη σκεψη. Ας αναλογιστουμε ποιοι κερδιζουν απο τετοιες συγκρισεις και συγκρουσεις. Κοιταξτε ολοι γυρω σας. Υπαρχει πλεον δεξια? Υπαρχει αριστερα? Υπαρχει σιγουρα μια ομογενοποιηση, ολοι μπαινουν παντου και οταν τραβηξουμε πανω το μιξερ οι περισσοτεροι πανε οπου κατσει η φορά της κινησης(τυχαια ή προς τη μασα). Πειναει ή ποναει περισσοτερο την πατριδα του και την οικογενεια του ο φτωχος αριστερος απο το δεξιο(και το αντιθετο)? Κοιταει να φαει και να βολευτει πιοτερο το δεξιο λαμογιο απο το αριστερο(και το αντιθετο)? Πλακωνομαστε καθημερινως εδω και εναν αιωνα για αριστεροστροφη ή δεξιοστροφη κινηση του μιξερ που μας γαμει και μας δερνει την καθημερινοτητα και λιγοι μονο σταθηκαν να σκεφτουν οτι η λυση δεν ειναι προς τα που θα γυρισουμε, αλλα αν ποτε θα αποβαλλουμε την γκρινια, την απαθεια, την πληρεξουσιοτητα σε ρεμαλους και αποκτησουμε σαν λαος απλη γαμημενη κοινη λογικη και σθενος για παλη των δικαιωματων μας και κοινο αγωνα για προστασια της πατριδας μας. Και για να αποκτησεις κατι τετοιο θα πρεπει να μορφωθεις και να παιδευτεις σαν ανθρωπος και σαν πολιτης-οπλιτης(οχι με την εννοια τη σημερινη φυσικα). Ελπιζω εννοιες οπως αριστερος και δεξιος, να γινουν αντιληπτες στο ευρυτερο κοινο οτι αποτελουν σκελετους στο χρονοντουλαπο των δογματων και αλλες(οπως ειναι αναποφευκτο να γινει) να ανατειλουν και να δοκιμασουν την τυχη τους. Προσχωμεν...
    Υ.Γ. θεωρω οτι ειναι δεικτης καφριλας και αμορφωσιας καθως και ανικανοτητα αντιπαραθεσης επιχειρηματων η αναρτηση υβριστικων σχολιων κατα προσωπου(η οποια αφθονει δυστυχως), ασχετα αν υπαρχει συγκλιση αποψεων ή οχι. Η χωρα αυτη πασχει απο βασικο ελλειμα παιδειας, το οποιο με λυπη μου προβλεπω οτι θα επιδεινωθει τις επομενες δεκαετιες... Εκτος και αν δεν συνεχισουμε να κανουμε μονο επικλησεις στην Αθηνα, αλλα στο μεταξυ ξεκινησουμε να κολυμπαμε και λιγακι.Τελευταιο:η κολυμβηση προϋποθετει μυικη προσπαθεια και συνέργεια της ΄αριστερης' με τη 'δεξια' πλευρα του σωματος, εκτος και αν καποιος εχει βαρια νευρολογικη βλαβη, οποτε πασο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Τελευταιο:η κολυμβηση προϋποθετει μυικη προσπαθεια και συνέργεια της ΄αριστερης' με τη 'δεξια' πλευρα του σωματος, εκτος και αν καποιος εχει βαρια νευρολογικη βλαβη, οποτε πασο..."
      Δε μας λες όμως ότι και οι δύο πλευρές έχουν ένα κοινό στόχο. Στην προκειμένη περίπτωση ο"αριστερός" και ο "δεξιός" έχουν τον ίδιο στόχο; ΄;;;;;;;; Και ποιος είναι αυτός;;;;;;;;;; Ποιος τον καθορίζει;;;;;;;;;;
      Πέρα από την Ελλάδα και τον εμφύλιο, οι έννοιες αριστερός και δεξιός υπάρχουν - κι ας μην είχαν εμφύλιο εκεί - κι αν όχι έτσι ακριβώς, αλλά με διάφορες παραλλαγές....
      Που το βλέπετε ότι ο διαχωρισμός έχει να κάνει με τον εμφύλιο;;;;;;;;;

      Διαγραφή
    2. Ελα ρε καραγκιοζ μπερντε,
      μην γραφεις τετοια, γιατι αποσυντονιζεις τον ακις. Τα χει τοσο ωραια και τακτοποιημενα στο μυαλο του,
      αριστερος-δεξιος, σκορδο-κρεμμυδι.
      Μην τον ζορισεις.

      Διαγραφή
    3. Γεια στο στόμα σου ρε φίλε!

      Διαγραφή
    4. καραγκιόζ μπερντέ6 Απριλίου 2014 στις 3:07 μ.μ.

      Θεωρω οτι το θεμα δεν ειναι αριστερος-δεξιος και ναι, ειναι πλεον παρωχημενες εννοιες. Στην γειτονια που μεγαλωσα ο κοσμακης ηταν και ειναι φτωχος (εκτος απο καποιους που χαρη στο προσκυνημα κατουρημενων ποδιων φτιαχτηκαν και εφυγαν για 'καλυτερες' συνοικιες, αριστεροι και δεξιοι). Οι μαρτυριες τους δεν συναδουν με αυτα που μας εχουν μεταφερει και με αυτα που θα ηθελαν να ξερουμε. Ο κοσμος εδω παρεμεινε κατα τη διαρκεια της κατοχης ενωμενος και υπηρετησε τα προσταγματα της κοινης λογικης και του ενστικτου της επιβιωσης πρωτιστως. Μπορει να μαλωναν συνεχως σαν Γαλατες του Αστεριξ για τα πολιτικα, αλλα οταν τιθονταν θεματα επιβιωσης των οικογενειων η συμπεριφορα τους ηταν αλληλεγγυα και τοτε και κατα τα δυσκολα χρονια του εμφυλιου αλλα και της 10ετιας του 50'-60', με εξαιρεσεις οι οποιες προβληθηκαν και προβαλλονται περισσοτερο απο αυτο που θα τους αξιζε. Αλλωστε ο κοσμος εζησε με αριστεροδεξιους τα τελευταια 100-150 χρονια. Θα μπορεσουμε να ζησουμε και χωρις αυτα. Πες μου φιλε και συμφορουμιτη Ακη τι σχεση μπορει να εχω εγω (ο οποιος δεν ειμαι πλουσιος και ουτε και θελω) με τα μοσχο-αμερικανοαναθρεμμενα παιδια της υπερ γραμματεως παπαρηγα, του αγωνιστη-μεγαλοεργολαβου τσιπρα, του προοδευτικου-μεγαλοδικηγορου κουβελη, του λαϊκου μεγαλοκτηματια αλαβανου, των μεγαλοπτυχιουχων(ελεω δωρεων) και μεγαλοτσεπαδων λαοποθητων γιωργακηδων κωστακηδων αντωνακηδων κοκ. Ποιος ειναι ο κοινος στοχος μου με ολους αυτους τους οποιους και χριζουμε χαριν 'πολιτικων πεποιθησεων' ή/και 'πολιτικης κληρονομιας' πληρεξουσιους του δικου μας μελλοντος? Τα πραγματα ειναι τοσο απλα και γι'αυτο τοσο δυσκολο να τα διακρινουμε. Ολοι αυτοι καθονται στην παραλια με τα ντρινκ τους και οι υπολοιποι ειμαστε μεσα στα βαθεια. Εαν δεν κατανοησουμε οτι ναι το 'αριστερο' με το 'δεξιο' ειναι οψεις του ιδιου νομισματος το οποιο αν συνεργαστει θα βγει στην παραλια να τους γαμησει τα πρεκια, θα παραμεινουμε εκει σε αεργο ανταγωνισμο να δινουμε χαστουκια το δεξι χερι στο αριστερο μαγουλο και το αντιθετο, βουλιαζοντας λεπτο το λεπτο, προς τερψιν και συμφερον των μεγαλοθεατων μας. Ο καθορισμος του στοχου μπορει να τεθει απο παιδευμενους και ενεργους πολιτες (δυσκολο με τις εν Ελλαδι συνθηκες), οι οποιοι δεν πληρεξουσιουν εν λευκω με ανταλλαγματα τα ψιχουλα που θα περισσεψουν, αλλα για σωστη διαχειρηση, ελεγχοντας το διαχειριστη και πιεζοντας για παραδειγματικη τιμωρια του σε περιπτωση καταχρησης της επιταγης μας. Απλη κοινη λογικη. Ομως οταν εγω εχω καταστει συνενοχος του καθε τυχοδιωκτη για μια θεση ή μια συνταξη ή οτι αλλο δεν δικαιουμουν, θα υπερασπισθω το αδικο του, χωρις αξιοπρεπεια και περηφανεια μπας και διατηρησω και το δικο μου. Τελευταιο: εχω την αισθηση πως οι αριστεροδεξιοι στα υψηλα κλιμακια, μια χαρα δουλευουν το πραγμα και με τελεια συνεργεια προς το στοχο(αφου ειναι 'μπιτσόμπαροι' και δεν κολυμπουν εδω και παρα πολλες δεκαετιες), ακομη και οταν κοκκορομαχουν μπροστα μας, θεαμα το οποιο αποτελει μερος του θεατρικου, προς διατηρηση των προνομιων τους μεσω του δικου μας αποπροσανατολισμου, δελεασμου(ανταλλακτικου ή ιδεολογικου) και φαγωμαρας.
      Βοηθεια μας αριστεροι ριζοσπαστικοι συντροφοι και δεξιοι αγωνιστες της παραδοσης.
      ΥΓ σε μια ομαδα η οποια θα ηθελε να εχει καλες πιθανοτητες επιβιωσης, ειναι απαραιτητα τα χαρακτηριστικα του 'προοδευτικου' με την τρελα του και το νεωτερισμο του και του 'συντηρητικου' με τη συνεση του και τα μελετημενα βηματα του(με ολες τις ενδιαμεσες παραλλαγες φυσικα). Ειναι νομος απαραβατος απο καταβολης χρονου. Οι μονοκαλλιεργειες και οι απροσαρμοστοι στις νεες συνθηκες τιμωρουνται νομοτελειακα απο την ιδια τη φυση στην ηττα και τον επακολουθο αφανισμο...

      Διαγραφή
  12. TITΛOΣ: ......... "..... ME ENA KPAΣI MOY ZHTAΓEΣ NA ZHΣΩ TH ZΩH... !!!"

    "..... ME ENA KPAΣI MOY ZHTAΓEΣ NA ZHΣΩ TH ZΩH, KAI ΣE ΘYMAMAI ΣTIΣ ZTΩEΣ EKEI ΣTHN ΓEPMANIA NA XANONTAI/ΦEYΓOYNAI TA NIATA MAΣ MAKPIA ΣTHN ΞENH ΓH .... !!!"


    Η EΛΛAΔA, η ΠATPIΔA ΣOY, Aναλογικά με την Eκταση της και τον πληθυσμό της, είναι η πιο ΠPOIKIΣMENH XΩPA του KOΣMOY !
    Ο Σωτήρας είσαι EΣY, γιατί η ΠATPIΔA είσαι EΣY ! Αν κάτσεις με τα χέρια σταυρωμένα, πολύ σύντομα θα δεις τα παιδιά σου σκλαβωμένα. Θα δεις τον εαυτό σου να δουλεύει για ένα πιάτο φαΐ, δουλικά, ώρες ατελείωτες. Θα δεις την περιουσία σου να παραδίδεται στους ξένους επειδή έτσι το θέλησαν κάποιοι. Θα δεις μια Ελλάδα ανοχύρωτη να σκίζεται σε κομμάτια και να μοιράζεται στους εχθρούς της. Κι όλα αυτά επειδή δεν αντέδρασες όταν είχες τη δυνατότητα να το κάνεις.

    Η ENΔOΞH XΩPA των Ελλήνων, η ποτισμένη από AIMA HPΩΩN και μαρτύρων, το λίκνο της Ρωμηοσύνης, στα βάρβαρα χέρια του 4ου Ραΐχ και των συνεργατών του. Αμαχητί. Τι τραγική ειρωνεία
    Τώρα είναι η ΣEIPA ΣOY Να πεις TO NEO "ΟΧΙ"! Να πεις το NEO "Μολών Λαβέ"! "Η Λευτεριά δεν χαρίζεται, κατακτιέται"!
    Και MH ξεχνάς το πού XPΩΣTAΣ !!!!!!
    "Χρωστάμε σ' όσους ήρθαν, πέρασαν, θα 'ρθούν, θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν, οι AΓENNHTOI, οι NEKPOI". ( Κωστής Παλαμάς ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δημήτρη ξέρεις τι βλέπω; Από μια ματιά εντελώς επιφανειακή και από τις εντυπώσεις που προκαλεί η τηλεόραση. Πρόσεξε την ομιλία του Κασιδιάρη στη βουλή. Ο λόγος του είναι άκρως επαναστικός και μιλάει στην ψυχή οποιουδήποτε αδικημένου. Ασκεί γοητεία γιατί παραπέμπει σε ριζική τομή Τώρα, από αυτούς που θα κινηθούν Τώρα... αν απομονωθεί φυσικά απο την όλη ιστορία της Χ.Α.
    π.χ. Λέει:ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΜΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΥΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ. ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΙΚΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ...Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΕ ΕΚΡΟΠΗ.. Η Χ.Α. ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ...ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ..ΕΔΩ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΜΑΝΤΡΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ... Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΥΣΕΙ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ Σκέψου ένα φασιστικό κόμμα καταγγέλει την κυβέρνηση για Φασισμό, κάνει ενωτικό κάλεσμα στην αριστερά και επικαλείται την κατάλυση του συντάγματος και της δημοκρατίας από μια κλίκα που σφετερίζεται την λαική κυριαρχία!!! Τους λέει ελάτε ΤΩΡΑ να τους ανατρέψουμε, αλλιώς εσείς κάνετε πίσω και γίνεστε δεκανίκι του σάπιου συστήματος!!
    Θεωρώ πως αυτός ο ριζοσπαστικός λόγος βγαίνει από την αγωνία κάποιου που έχει έρθει σε ανοιχτό μέτωπο με την εξουσία (και όντως έχει έρθει γιατί μπορεί να μπει φυλακή)
    Δες τώρα τον λόγο του Κ.Κ.Ε.
    Συντρόφισσες και σύντροφοι
    Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι εγγύηση για ισχυρή αντιπαράθεση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, όπως κι αν ονομαστεί, με όποιο μανδύα και αν εμφανιστεί. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι εγγύηση, για χειραφέτηση του λαού από την πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων.Το ΚΚΕ είναι εγγύηση για να αντιμετωπιστεί η ναζιστική ΧΑ, αυτά τα τσιράκια του συστήματος, των μεγαλοεργοδοτών που εκτελούν συμβόλαια με μεγαλοσυμφέροντα.
    Αναφύεται από παντού η ραστώνη του γραφειοκράτη!! Δεν είναι καθόλου ορμητικός ο λόγος. Δεν έχει καταλυθεί το σύνταγμα για αυτόν άλλωστε! Είναι λόγος που προέρχεται από νηφάλια επιχειρηματολογία του γραφείου, μέσα από υπολογισμούς κομματικών συσχετισμών. Άσε που είναι διαποτισμένος από τη λογική της ανάθεσης! Λαέ οργανώσου για να ψηφίσεις ΚΚΕ και αν δεν ψηφίσεις δεν πειράζει εσύ φταις...ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ...
    Δεν τους περνάει από το μυαλό να παραιτηθούν από τη βουλή καταγγέλοντας εκτροπή του Συντάγματος και να βρεθούν σε ευθεία αντιπαράθεση με τα κανάλια που θα τους διαβάλλουν και θα προπαγανδίζουν ότι είναι ανεύθυνο κόμμα που οδηγεί τη χώρα στην αβεβαιότητα. Προτιμούν να τους καλεί ο Πρετεντέρης και να τους δίνει συγχαρητήρια ότι είναι υπεύθυνο κόμμα που δεν προκαλεί ταραχές αλλά διαμαρτύρεται συντεταγμένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο. Η ΧΑ, ή όποιος την κατευθύνει στα παρασκήνια, έχει κυριολεκτικά λεηλατήσει τα συνθήματα, την επιχειρηματολογία και την λογική του ΕΠΑΜ. Όποιος προσέξει τις ομιλίες ορισμένων βουλευτών της, ακόμη και του Κασιδιάρη, θα βρει ολόκληρα αποσπάσματα από άρθρα μου, ή από κείμενα Επαμιτών. Όμως μόνο επιφανειακά. Δεν λέει κουβέντα για δημοκρατία. Προσπαθεί να τονίσει την εκτροπή για να επιβάλει την δική του λογική εκτροπής σε αντιδημοκρατικά μονοπάτια. Όπως κάθε τυπικός φασίστας αξιοποιεί οτιδήποτε απαξιώνει τον κοινοβουλευτισμό, ώστε να εκμεταλλευτεί την ταύτιση που κάνει το καθεστώς με την δημοκρατία. Χτυπώντας τον σημερινό κοινοβουλευτισμό, προσπαθεί να ξεμπερδέψει με την δημοκρατία συνολικά. Ούτε βέβαια φτάνει στο σημείο να αναδείξει τα βασικά αιτήματα που κρίνουν σήμερα μια αληθινά πατριωτική δημοκρατική οργάνωση: η μονομερής διαγραφή του χρέους, η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ, το νέο σύνταγμα δημιουργημένο από τον ίδιο τον λαό. Μιλάνε για το χρέος όπως ακριβώς μιλά κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μιλάνε για την εθνική ανεξαρτησία όπως ακριβώς μιλά ο Καμμένος. Επενδύουν στο γεγονός ότι το ΕΠΑΜ δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστό κι έτσι μπορούν με την βοήθεια των μέσων και του κοινοβουλίου να εμφανίζονται με τα συνθήματά του. Όμως κοντινή γιορτή αλληλούια. Όσο κι αν προσπαθεί ο Κασιδιάρης και οι υπόλοιποι, η μπόχα της χούντας και του εμφυλίου τους ακολουθεί τόσο έντονα που δεν υποφέρεται ούτε καν από τους "βαμμένους" δεξιούς.

      Διαγραφή
  14. Κε Καζάκη σας παρακολουθώ εδώ και καιρό και σας συγχαίρω γιατί είμαι πεπεισμένος ότι είστε ένας γνήσιος λαϊκός αγωνιστής . Είμαι κι εγώ ένας απογοητευμένος αριστερός αφού είδα τα πράγματα από πιο κοντά ως φίλος του ΚΚΕ στα συνδικάτα και στους δρόμους του αγώνα ειδικά τα 4 τελευταία χρόνια . Απογοητευμένος όχι από τα απλά μέλη και φίλους του κόμματος -αν και τα μέλη έχουν ή θα έπρεπε να έχουν την ευθύνη να αντιδράσουν στα στραβά που βλέπω και νομίζω βλέπουν όλοι όσοι έχουν ανοιχτά μάτια, τα οποία διαδραματίζονται στα ενδότερα του Περισσού . Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση . Γνωρίζω ότι είμαστε σε μια εντελώς καινούρια και ρευστή κατάσταση όπως λέτε κι εσείς και το πρώτο και κύριο είναι να απελευθερωθούμε και να αποκτήσουμε Δημοκρατία ώστε ο λαός να μπορεί να έχει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Ωστόσο θα μπορούσατε να προσθέσετε , αν και τα λέτε όλα με τον τρόπο σας , την ταξικότητα που έχει αυτό που βιώνει ο ελληνικός λαός και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου . Δυστυχώς η κοινωνία γίνεται όλο και πιο βαθιά ταξική . Από τη μια οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που κακώς βέβαια διαχωρίζονται , οι μικροί επαγγελματίες και οι φτωχοί αγρότες που κι αυτοί διαχωρίζονται από τους εργαζόμενους και κυρίως του δημόσιου τομέα -και πολλοί από αυτούς χαίρονται βλέποντας δημοσίους υπαλλήλους να απολύονται- και από την άλλη το μεγάλο Κεφάλαιο Βιομηχανικό και τα τελευταία χρόνια κυρίως Χρηματοπιστωτικό δηλάδή οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές . Δε νομίζω λοιπόν ότι θα ήταν κακό να προσθέσετε στις θέσεις σας και αυτή την οπτική ώστε να μην υπάρχει σύγχυση ότι απλώς ζούμε μια κατοχή και όλοι μαζί εργαζόμενοι και κεφαλαιοκράτες πρέπει να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση . Επίσης δε θα ήταν κακό να πείτε στον κόσμο και να εξηγήσετε ότι αυτή η κατοχή οφείλεται στον ιμπεριαλισμό το ανώτατο στάδιο του Καπιταλισμού απ'τα πολύ λίγα τα οποία γνωρίζω σε σχέση με σας . Μπορεί βέβαια να ακούγονται ως ξύλινη γλώσσα αλλά νομίζω ότι είναι σωστοί όροι . Και για να καταλήξω κάπου, αν ξεμπερδέψουμε με το σύστημα που σκοπό του έχει μόνο το κέρδος και την υπερχρέωση των κρατών μέσω των τραπεζών με τελικό σκοπό την εκποίηση τους σε ντόπια και ξένα συμφέροντα και το οποίο ονομάζεται Καπιταλισμός και οδηγηθούμε σε κάτι νέο που σκοπό έχει την ικανοποίηση των ανθρώπινων λαϊκών αναγκών, με πρώτη προϋπόθεση βέβαια τη Δημοκρατία και την άμεση συμμετοχή του λαού σε αυτό, αυτόματα δεν ξεμπερδεύουμε μια για πάντα από τις μελλοντικές χρεωκοπίες των λαών και την αρπαγή του πλούτου των εθνών-κρατών;
    Με τιμή , Ευάγγελος Κρικώνης, δημόσιος υπάλληλος σε διαθεσιμότητα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βασικό δεν είναι να εξηγείς με όρους και αναφορές που κάνουν την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου των εργαζομένων να "κατεβάζουν ρολά", αλλά να εξηγείς και να πείθεις με βάση την λογική και την κοινωνική εμπειρία των πλατύτερων στρωμάτων. Να μιλάς δηλαδή την γλώσσα που καταλαβαίνει ο απλός κόσμος. Με τον τρόπο μου αναλύω και πείθω για ότι συμβαίνει και κυρίως γι' αυτό που πρέπει να γίνει ακόμη και τα πιο συντηρητικά στρώματα του λαού. Είναι κακό αυτό; Πώς αλλιώς θα κινητοποιηθεί ο κόσμος; Πώς αλλιώς θα βρει το δρόμο του; Δυστυχώς η αριστερά έχει ξεφτιλίσει στις πλατιές μάζες έννοιες που έχουν επιστημονική βαρύτητα. Το κεφάλαιο, ο ιμπεριαλισμός, κοκ. Τις έχει μετατρέψει σε κλισέ που δημιουργούν αρνητικά αντιδράσεις στον πολύ πλατύ κόσμο. Τι πρέπει να κάνουμε; Να κρατήσουμε τον τύπο και να είμαστε ικανοποιημένοι μ' αυτόν; Ή να βοηθήσουμε τον κόσμο να καταλάβει με τον τρόπο που αυτός αντιλαμβάνεται τα πράγματα; Εκτός κι αν θα πρέπει να του αλλάξουμε πρώτα τα μυαλά, να γίνει αριστερός και ύστερα να παλέψει για τα αυτονόητα. Αυτή όμως είναι τακτική παραθρησκευτικής πολιτικής οργάνωσης.

      Διαγραφή
  15. Στου κουφού, του ηλίθιου και του κομματόσκυλο την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα Για ᾽μένα η ουσία αυτής της ανάρτησης είναι μια: Ξυπνήστε ΤΩΡΑ γιατί τα χειρότερα των χειρότερων δεν έρχονται αλλά έχουν ήδη περάσει το κατώφλι μας.

    Και ενα-δυο παρατηρήσεις..

    Μου κάνει εντύπωση που ακόμη και τώρα η πλειοψηφία των ΜΜΕ και των μαϊντανών και παπαγάλων που τα απαρτίζουν αναφέρονται στη χρυσή αυγή ως ακροδεξιό κόμμα Ούτε ακροδεξιοί αλλά ούτε καν κόμμα δεν είναι. Αυτό που πραγματικά ήταν και είναι ο μιχαλολιακος και η παρεοὐλα του είναι μια συμμορία νεοναζί που λειτουργούν με ὀρους μαφίας. Μεταξύ 1989 και 1992 όταν ως ανεγκέφαλο πρόβατο έτρεχα στα γήπεδα για να υποστηρίξω την ομάδα μου είχα την «τιμή» να γνωρίσω τους Λαγό, Μἰχο αλλά και άλλους «σκιναδες» της εποχής. Δουλεία των «παλικαραδων» αυτών ήταν να σταμπἀρουν ανεγκέφαλους πιτσιρικάδες, όπως εμένα, να τους στρατολογήσουν και να τους εντάξουν στη συμμορία τους. Τρία πράγματα σε μάθαιναν, τυφλή υπακοή στους ανωτέρους αλλά και τους «παλιούς», ντοπα για γρηγορότερο φούσκωμα και κατηχητικό για τα επιτεύγματα του Χίτλερ. Αυτά τα λίγα για τους ηλίθιους αλλά και γι᾽ αυτούς που το παίζουν ηλίθιοι

    Ο τάχα μου θεοσεβούμενος Μπαλτἀκος, το γραφείο του οποίου είναι στολισμένο με μια ντουζίνα από εικόνες, δεν ξέρει καν πως να κάνει το σταυρό του. Δείτε το επίμαχο βίντεο με τον κλασιδιἀρη και θα καταλάβετε Είμαι σίγουρος ότι δεν έχει ιδέα ποιοι άγιοι απεικονίζονται στις εικόνες που είχε κρεμασμένες στο γραφείο του. Φυσικά δε θα περίμενα και τίποτα καλύτερο από ξεπουλημἐνα ανθρωπακια-σκουλικια όπως ο «κύριος» Μπαλτἀκος.

    Στελιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Για να τελειώσει όλη η μπουρδολογία από σχόλια που δεν βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα διαβάστε το παρακάτω συμβάν. Μετά απο αυτό κ.Καζακη νομίζω πως πρέπει να κλειδωσετε το post για περαιτέρω σχόλια γιατί καταντά σαδομαζοχιστικο για ενα υγιη νου, να προσπαθείτε να εξηγήσετε την αποψη σας σε άτομα που εχουν κλείσει την αντιληψη τους στα γεγογονοτα η αλλιως στην πραγματικοτητα της ζωής.
    Σας επισυνάπτω το άρθρο.

    «Για όσους αντιμετωπίζουν το θέμα Μπαλτάκου σαν ένα μεμονωμένο γεγονός, σαν ένα περίπου «ατύχημα» ενός συνεργάτη, νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στο φως:
    Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε πλήρη γνώση για το ακροδεξιό, φιλικό προς την Χρυσή Αυγή προφίλ του στενού του συμβούλου και αυτό αποδεικνύεται με την επιστολή – ντοκουμέντο της Εθνικής Επιτροπής για τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου από τις 21/12/2012.
    Ο Παναγιώτης Μπαλτάκος δηλώνει στην επιτροπή που τον επισκέπτεται «ότι δεν τον ενδιαφέρουν, ως εκπρόσωπο της Κυβέρνησης και της Νέας ∆ηµοκρατίας, το έργο της Επιτροπής και τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου, ούτε οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και συνειδητά ως τώρα δεν έκανε τίποτα για να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής».
    Στην επιστολή της προς τους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, η Εθνική Επιτροπή καταλήγει: «Η συµπεριφορά του κ. Γενικού Γραµµατέα εκθέτει την Κυβέρνηση και Εσάς προσωπικά».
    Ας σημειωθεί ότι η επιστολή έμεινε αναπάντητη από όλους τους αποδέκτες της».

    Η επιστολή έχει ως εξής:
    ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
    Για όσους αντιμετωπίζουν το θέμα Μπαλτάκου σαν ένα μεμονωμένο γεγονός, σαν ένα περίπου «ατύχημα» ενός συνεργάτη, νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στο φως:
    Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε πλήρη γνώση για το ακροδεξιό, φιλικό προς την Χρυσή Αυγή προφίλ του στενού του συμβούλου και αυτό αποδεικνύεται με την επιστολή - ντοκουμέντο της Εθνικής Επιτροπής για τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου από τις 21/12/2012.
    Ο Παναγιώτης Μπαλτάκος δηλώνει στην επιτροπή που τον επισκέπτεται «ότι δεν τον ενδιαφέρουν, ως εκπρόσωπο της Κυβέρνησης και της Νέας ∆ηµοκρατίας, το έργο της Επιτροπής και τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου, ούτε οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και συνειδητά ως τώρα δεν έκανε τίποτα για να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής».

    Στην επιστολή της προς τους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, η Εθνική Επιτροπή καταλήγει: «Η συµπεριφορά του κ. Γενικού Γραµµατέα εκθέτει την Κυβέρνηση και Εσάς προσωπικά».

    Ας σημειωθεί ότι η επιστολή έμεινε αναπάντητη από όλους τους αποδέκτες της.

    (Διαβάστε την επιστολή εδώ: http://issuu.com/tvxorissinora/docs/epistoli_primeminister_12/1?e=293637...)

    Προφανώς αυτά που δήλωνε ο κ. Μπαλτάκος για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν την πλήρη κάλυψη του πρωθυπουργού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Που το βρήκες ότι αριστερός=προοδευτικός και δεξιός=συντηρητικός; " Στα ιστορικά βιβλία, τις εγκυκλοπαίδειες. Αυτός είναι ο ορισμός. Στη Γαλλική Επανάσταση η δεξιοί υπερασπίζονταν τη Μοναρχία και οι αριστεροί τη Δημοκρατία. Αυτό είναι άσχετο από προσωπικές ιστορίες που υπάρχουν και από τις δυο πλευρές.

    Τελικά ποιος υπερασπίστηκε ιστoρικά τους βιοπαλαιστές, το φτωχό, τον κατατρεγμένο; Ποιος βγήκε στους δρόμους και ποιος έδωσε μάχες και ποιος έκανε αιματηρές απεργίες ολόκληρο τον 20ο αιώνα; Οι εργάτες με τη βοήθεια των αριστερών ιδεών που τους έδωσαν φτερά, που τους έκαναν κέντρο της ιστορίας.

    Είναι άλλο τι κάνουν συγκεκριμένα πρόσωπα ή μηχανισμοί και άλλο μια ολόκληρη σχολή σκέψης.

    Όσο για τους δεξιούς που στήριξαν τόσες δεκαετίες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτό το σύστημα που μας μάτωσε, καιρός είναι να κάνουν και αυτοί κάτι. Στην πραγματικότητα απλώς έχουμε μεγάλες μετακινήσεις από τη μια τάξη στην άλλη, μαζική φτωχοποίηση και απώλεια προνομίων. Αυτός είναι ο λόγος που ριζοσπαστικοποιούνται πρώην προνομιούχοι. Αυτό εννοώ όταν γράφω οτι κάποιος γίνεται από δεξιός αριστερός. Εξάλλου υπάρχει ένα τέτοιο παράδειγμα, ο οδηγός του τανκ του Πολυτεχνείου. Στην πολύ γνωστή συνέντευξή του στο Βήμα λέει:

    «Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές το KKE»


    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=155079

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι που χρειάζεται να κάνω μάθημα για τα αυτονόητα. Η δεξιά της Γαλλικής Επανάστασης ήταν η αριστοκρατία και η αριστερά οι γιρονδίνοι. Οι γιακωβίνοι και όλα τα επαναστατικά κινήματα που προέκυψαν ιστορικά απ' αυτούς διέλυσαν αυτόν τον διαχωρισμό. Κανένα ιστορικό επαναστατικό κίνημα δεν αποδέχτηκε τον προσδιορισμό αριστερά, διότι πολύ απλά ήταν σαν να αποδεχόταν ότι συνιστά μια πολιτική παράταξη του υφιστάμενου καθεστώτος. Αντίθετα τα μαζικά επαναστατικά κινήματα της δημοκρατίας και ειδικά της εργατικής τάξης διεκδικούσαν να αναμορφώσουν ριζικά την κοινωνία κι όχι να κάτσουν στα αριστερά των δεξιών σε κάποιο κοινοβούλιο. Γι' αυτό και αυτοπροσδιορίζονταν είτε με βάση τον στόχο που επεδίωκαν, κυρίως την δημοκρατία, είτε με βάση τις κοινωνικές δυνάμεις που εξέφραζαν. Τον αυτοπροσδιορισμό αριστερά δεν τον χρησιμοποίησαν ποτέ. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από τους σοσιαλδημοκράτες του Σάιντεμαν, Νόσκε και Έμπερτ στη δημοκρατία της Βαϊμάρης για να συγκαλύψουν την ταύτισή τους με την μαύρη αντίδραση και την προδοσία των κοινωνικών και πολιτικών του προταγμάτων. Λίγο αργότερα χρησιμοποιήθηκε και από τους εργατικούς στην Αγγλία όταν σχημάτισαν την πρώτη εργατική κυβέρνηση. Κι έτσι το εργατικό κόμμα, δηλαδή το ιστορικό κόμμα της εργατικής τάξης στη Βρετανία, μετουσιωνόταν σε αριστερό κυβερνητικό κόμμα με εργατικές αναφορές. Μετά τον πόλεμο δαπανήθηκαν τεράστια ποσά σε ακαδημαϊκές μελέτες - κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη - προκειμένου να μετακινηθεί η διαχωριστική γραμμή από εκεί που την είχε θέσει το λαϊκό εργατικό κίνημα, δηλαδή με βάση τα βασικά του αιτήματα, σε ένα φαινομενολογικό διαχωρισμό αριστεράς-δεξιάς που βόλευε εξαιρετικά την ενσωμάτωση στον αστικό κοινοβουλευτισμό, δηλαδή στον κοινοβουλευτικό κρετινισμό, όπως τον όριζε ο Μαρξ, ακόμη και της πιο επαναστατικής στα λόγια πολιτικής δύναμης.
      Όσο για την Ελλάδα, δεξιά-αριστερά στον μεσοπόλεμο αφορούσε διαχωρισμό ανάμεσα στα καθεστωτικά κόμματα. Στον μεσοπόλεμο ως πιο αριστερό κόμμα θεωρούνταν αυτό του Παπαναστασίου. Το ΚΚΕ και το Παλλαϊκό Μέτωπο το αντιμετώπιζαν ως παρία και το καλούσαν να αυτοδιαλυθεί και να ενταχθεί σε κάποιοι από τα πολλά κόμματα της αριστεράς. Οι κομμουνιστές αρνούνταν ότι είναι κόμμα της αριστεράς διότι επέμεναν στις ταξικές και πολιτικές τους αναφορές. Μετά τον πόλεμο τον διαχωρισμό αριστερά-δεξιά τον επέβαλλε ο εμφύλιος και μάλιστα οι νικητές του. Από τότε μέχρι σήμερα στη συνείδηση των πολύ πλατιών στρωμάτων του λαού φέρει ο διαχωρισμός αυτός ανεξίτηλα τα σημάδια του εμφυλίου και δικαίως.
      Αυτό λέει η επιστήμη της ιστορίας. Και καλό είναι να την διαβάζουμε με προσοχή και σε βάθος χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς προκάτ συμπεράσματα και ανοιχτά τα μάτια. Όσο γι αυτό που λες για τους "δεξιούς που στήριξαν τόσες δεκαετίες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτό το σύστημα που μας μάτωσε, καιρός είναι να κάνουν και αυτοί κάτι", μου θυμίζει την κλασσική ατάκα της μαύρης προπαγάνδας που θέλει τον λαό να ευθύνεται για τους κυβερνώντες. Μόνο που κανένας προοδευτικός στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έκανε τέτοιου είδους ισοπεδοτισμούς. Μόνο οι εκπρόσωποι της πιο μαύρης αντίδρασης. Η λογική σου θυμίζει την ρήση του σκοταδιστή Ντε Μεστρ που πρώτος στα 1815 λανσάρισε την φράση ότι οι λαοί έχουν τις κυβερνήσεις που τους αξίζουν. Δυστυχώς αυτό που διακρίνω στην αντίληψή σου είναι μια φυλετική προσέγγιση που θέλει τους αριστερούς ως τον περιούσιο λαό επί της γης, ή έστω της Ελλάδας. Κι αυτό είναι πάρα, μα πάρα πολύ επικίνδυνο.

      Διαγραφή
  18. Σε δυο σχόλια γράφεις οτι ο τρόπος που σκέφτομαι είναι άκρως επικίνδυνος και οτι υπάγεται στη λογική του σκοταδισμού και τη φιλοσοφία του φασισμού. Φυσικά αυτό δεν τεκμηριώνεται από τα σχόλιά μου και περιληπτικά απάντησα στο προηγούμενο σχόλιο στα επιχειρήματά σου που δεν στέκουν. Το γεγονός οτι εδώ και δυόμιση χρόνια συμβάλλω στη διάδοση του λόγο σου από το blog μου άραγε συνιστά άκρως επικίνδυνη, σκοταδιστική, φασιστική επιλογή;

    Λυπάμαι, μόνο αυτό έχω να πω. Είναι η δεύτερη φορά που απαντάς σε σχόλιά μου με προσβλητικό τρόπο και είναι η δεύτερη φορά νομίζω που γράφω σχόλια σε ανάρτησή σου. 100% δηλαδή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σου μιλάω τεκμηριωμένα, με συγκεκριμένες αναφορές κι εσύ θίγεσαι. Αυτό υποδηλώνει κάτι για την προσωπικότητά σου. Και δεν κατάλαβα το σχόλιό σου: επειδή δηλαδή διακινείς τις απόψεις μου, εγώ θα πρέπει να κάνω γαργάρα την κριτική μου στις δικές σου; Τι έχουμε; Δούναι-λαβείν; Συγνώμη, αλλά εγώ δεν είμαι αυτής της λογικής.
      Προσπαθώ να σου εξηγήσω ότι οι αντιλήψεις σου διολισθαίνουν προς την φιλοσοφία του φασισμού και σου λέω να το ψάξεις συγκεκριμένα. Εσύ αντί να απαντήσεις και να διαφωνήσεις επί του συγκεκριμένου και να το συζητήσουμε, επιλέγεις δήθεν να θιχτείς επί προσωπικού ώστε να μην σε απασχολήσει καν το θέμα. Δικαίωμά σου. Αν έτσι ξέρεις να είσαι αριστερός, ή αριστερή, τότε απλά δικαιώνεις έμπρακτα αυτό που σου εντόπισα. Καλή τύχη.

      Διαγραφή
  19. Κε Καζάκη ευχαριστώ για την απάντηση και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι εγώ δεν εννοώ να πείτε στον κόσμο να γίνει πρώτα αριστερός αν και διαφωνώ με μια ανάλυση σας παραπάνω που λέει ότι ''τα υπάρχοντα κόμματα της αριστεράς, τόσο με όρους ιδεολογίας, όσο και με όρους πρακτικής, αποτελούν μέρος του προβλήματος και για να προχωρήσει μπροστά ο λαός, αυτά οφείλουν να χαθούν από μπροστά τους'' . Σε αυτό διαφωνώ, νομίζω δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα, η αριστερά έχει μια μεγάλη ιστορία σ'αυτό τον τόπο με κορυφαία αυτή της Εθνικής Αντίστασης και του ΕΑΜ και τους αγώνες και θυσίες των αριστερών αγωνιστών μαζί με άλλους Έλληνες πατριώτες και τα κόμματα που την αποτελούν έχουν λόγο ύπαρξης -και για ένα απλό λόγο ότι αποτελούν ένα κομμάτι της ιστορίας μας και εξαφανίζοντας τα διαγράφουμε και ένα μέρος αυτής της ιστορίας- με την προϋπόθεση όπως πολύ σωστά είπατε να επικοινωνεί αυτά που πρεσβεύει με τρόπο που να γίνονται κατανοητά στο λαό και με πρόσωπα που με το λόγο τους προβληματίζουν ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας και όχι μόνο ευχαριστούν το περιορισμένο ακροατήριο τους . Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και νομίζω πολλοί συμφωνούν σ'αυτό είναι ο Νίκος Μπογιόπουλος του οποίου ο λόγος και ο τρόπος που ξεδιπλώνει τα επιχειρήματα του ''περνάει'' σε ευρύτερο κοινό ανεξάρτητα ιδεολογικού προσανατολισμού και τον οποίο δυστυχώς η ηγεσία του Περισσού φρόντισε να τον παραγκωνίσει . Ο καθένας νομίζω έχει δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει κι εγώ ιδεολογικά αυτοπροσδιορίζομαι ως αριστερός αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχω τα ίδια προβλήματα και τις αγωνίες με έναν που αυτοπροσδιορίζεται ως δεξιός και με άλλους οι οποίοι είναι Έλληνες πατριώτες και δεν έχουν ιδεολογικό προσδιορισμό γι'αυτό καταλαβαίνω το εγχείρημα σας και τη στρατηγική σας και σας συγχαίρω και συντάσσομαι μαζί σας . Απλά πιστεύω ότι ο Μαρξ είναι πάντα επίκαιρος και θα πρέπει να τον διαβάζουμε όσο υπάρχει Καπιταλισμός και μερικές λέξεις και ορισμοί μερικές φορές δεν μπορούν να ειπωθούν αλλιώς -τι να κάνουμε το οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε δυστυχώς λέγεται Καπιταλισμός- χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να θεωρούμε ότι είχε το αλάθητο εξάλλου ο ίδιος συνεχώς ανανέωνε και προσπαθούσε να ''τελειοποιήσει'' τις θεωρίες του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι σχεση εχει η αριστερα ΤΩΡΑ με τις οργανωσεις του Εαμ; Καμια.
      Εδω δεν τολμουν να πουν δημοσια, οτι ο χωρα ειναι υπο κατοχη. Αρα ειναι οντως μερος του προβληματος.

      Διαγραφή
    2. Λέτε ότι διαφωνείτε με την εκτίμησή μου ότι τα επίσημα κόμματα της αριστεράς είναι σήμερα μέρος του προβλήματος και λέτε: "νομίζω δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα, η αριστερά έχει μια μεγάλη ιστορία σ'αυτό τον τόπο με κορυφαία αυτή της Εθνικής Αντίστασης και του ΕΑΜ και τους αγώνες και θυσίες των αριστερών αγωνιστών μαζί με άλλους Έλληνες πατριώτες και τα κόμματα που την αποτελούν έχουν λόγο ύπαρξης -και για ένα απλό λόγο ότι αποτελούν ένα κομμάτι της ιστορίας μας και εξαφανίζοντας τα διαγράφουμε και ένα μέρος αυτής της ιστορίας." Κι εγώ σας ερωτώ: πέστε μου τι έχουν κρατήσει σήμερα τα κόμματα της αριστεράς από την ιστορία τους; Τι θυμίζει έστω την εποχή της αντίστασης και του ΕΑΜ που δικαίως μνημονεύεται; Τι θυμίζει τις εποχές των αγώνων για την δημοκρατία; Τίποτε απολύτως. Τα ίδια τα κόμματα της αριστεράς έχουν αποκηρύξει την ιστορία τους και συνιστούν μέγιστη ύβρη για τους αγώνες όπου κομμουνιστές, αριστεροί και κάθε λογής πατριώτης έδωσε την ζωή για την εθνική ανεξαρτησία, την λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική απελευθέρωση. Συνθήματα του ΕΑΜ, σας θυμίζω. Ποιο από τα σημερινά κόμματα της αριστεράς αποδέχεται έστω τα λόγια τα λαοκρατικά προτάγματα του ΕΑΜ; Ή μήπως δεν είναι άκρως επίκαιρα; Ποιο από τα σημερινά κόμματα της αριστεράς τιμά τους αγώνες ενάντια στην κατοχή και την χούντα; Μόνο σε ιλουστρασιόν εκδηλώσεις μνήμης για να καπηλευθούν ιστορία και αγώνες που δεν τους ανήκουν. Εδώ ισχυρίζονται εν συγχορδία με τους σημερινούς δωσίλογους ότι δεν έχουμε κατοχή, δεν είμαστε αποικία. Τα κόμματα οφείλουν να υπάρχουν εφόσον εκφράζουν ζωτικές ανάγκες του λαού. Όταν δεν μπορούν να τις εκφράσουν και επιβιώνουν ως καθεστωτικά αποστήματα, τότε οφείλουν να περνούν στην ιστορία. Το να διαλυθούν και να εξαφανιστούν αυτά τα κόμματα δεν χάνουμε την ιστορία των αγώνων, αλλά την αποκαθιστούμε από τους άκαπνους γραφειοκράτες κομματικής καριέρας που σήμερα την γελοιοποιούν και την ξεφτυλίζουν. Οφείλουν να περάσουν στην ιστορία, ως κειμήλια μιας άλλης εποχής προς γνώση και συμμόρφωση για το μέλλον. Διαφορετικά οι πολιτικά νεκροί θα συνεχίσουν να δυναστεύουν τους ζωντανούς ως το θάνατό τους.
      Όσο για τον δύσμοιρο Μαρξ, μια κουβέντα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ξεφτίλα για τον Μαρξ και το έργο του, από τους σημερινούς μαρξιστές της επίσημης αριστεράς. Δεν δέχτηκε χειρότερη παραποίηση ο επιστημονικός σοσιαλισμός ως θεωρητικό σχήμα, αλλά και ο κίνημα, από τους σημερινούς αριστερούς. Ότι δεν κατόρθωσαν να καταφέρουν δεκαετίες διατεταγμένης συκοφαντίας και παραποίησης του Μαρξ και του έργου από τους πληρωμένους καλαμαράδες της εξουσίας, το καταφέρνουν τα άθλια εγχειρίδια της σημερινής αριστεράς και οι μαρξιστές της για τους οποίους είναι σίγουρο ότι ο ίδιος ο Μαρξ θα αναφωνούσε: ένα είναι σίγουρο, αν αυτοί είναι μαρξιστές, τότε εγώ δεν είμαι μαρξιστής.

      Διαγραφή
  20. Δημήτρη, ένα σχόλιο περί μικρο-μακροπαρασιτισμού και βιολογίστικων-οικονομίστικων των Θεοδωράκη-Βαρουφάκη. Η άποψη μου είναι ότι πέρα από μια νέα εφεδρεία πρόκειται για "λεπτή" εκδοχή του μαζί τα φάγαμε που υιοθετεί όρους ναζισμού, η δε νεοσυντηρητική "κριτική" του κομματικού κράτους σε συνδυασμό με τα παραπάνω ανάγεται στους θεωρητικούς του, Carl Schmitt, Othmar Spann και Oswald Spengler (Spengler θεωρία των πολιτισμικών ιστορικών κύκλων στον Samuel P. Huntington).

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=32545
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=32993

    Παρανόηση εκ μέρους μου, ποια είναι η άποψη σου;

    Με εκτίμηση.

    Κώστας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και η δική σου προσωπικότητα και αντίληψη επίσης γίνεται φανερή από τα λεγόμενά σου. Προκειμένου να δικαιώσεις τη απόλυτη δική σου μεροληψία έναντι της αριστεράς, χρησιμοποιείς την ιστορία κατά το δοκούν και κάνοντας πως δεν γνωρίζεις την έννοια που είχε επί δεκαετίες σε αυτό τον τόπο για τον απλό κόσμο - που τον επικαλείσαι όποτε και όπως βολεύει το σχήμα που κατασκευάζεις - η έννοια "αριστερά" που μάλιστα ταυτιζόταν με τον κομμουνισμό, όχι για τους θεωρητικούς ή τα μυημένα μέλη του ΚΚΕ, όπως εσύ, αλλά για τον περισσότερο αριστερό κόσμο. Εξάλλου το ζήτημα δεν είναι οι λέξεις, αλλά η ουσία, και η ουσία είναι οτι, συνειδητά ή όχι λαϊκίζεις, προκειμένου να κολακέψεις την δεξαμενή από την οποία προσδοκάς, δηλαδή τον απολίτικο, συντηρητικό κόσμο. Και δεν περιποιεί καμιά τιμή ο λαϊκισμός, δηλαδή να λες τη μισή αλήθεια, διότι κάποτε, πολύ σύντομα, όλος αυτός ο κόσμος θα χρειαστεί να κάνει το επόμενο βήμα και τότε δεν θα έχει τα εργαλεία και τα κριτήρια να το κάνει.

    Όσο για το δικό μου ήθος κλπ, εγώ πάντως δεν κατεβαίνω υποψήφια, δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες και ούτε έχω καβαλήσει κανένα καλάμι, ή κι αν έχω δεν επηρεάζει τις ζωές τόσων ανθρώπων. Εσύ λοιπόν θα έπρεπε να είσαι πιο προσεκτικός και από εμένα στον τρόπο που απαντάς στους σχολιαστές σου. Αλλά εφόσον δεν αναγνωρίζεις καν οτι κάποιοι σαν εμένα βάλαμε το χεράκι μας να γίνεις γνωστός, τελειώνει η υποστήριξή μου σε σένα εδώ, μιας και δεν φαίνεται να έχει και καμιά σημασία.

    Αλλά το κύριο ζήτημα είναι οτι με αυτό σου τον τρόπο έχεις διώξει πολύ αξιόλογο κόσμο από το ΕΠΑΜ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμιά άλλη προσωπικότητα πέρα από εσένα, πράγμα που δεν ξέρουμε μήπως σου αρέσει κιόλας, αλλά σίγουρα δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλό για το ΕΠΑΜ. Αλλά φυσικά αν σε όποιον πάει να πει κάτι πέρα από τα δικά σου πλαίσια, του απευθύνεσαι με αυτό τον τρόπο που απευθύνθηκες και σε εμένα, και εφόσον είναι υγιής και όχι άρρωστος φιλόδοξος αριβίστας όπως πολλοί στις διάφορες πολιτικές συλλογικότητες, θα σηκωθεί και θα φύγει για να μείνουν μόνο όσοι σε κολακεύουν και σου λένε σε όλα "ναι"

    Καλή τύχη λοιπόν και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου απάντησα επιχειρηματολογόντας και με συγκεκριμένες αναφορές και εσύ επέλεξες την προσωπική επίθεση. Λες ότι κάνω επιλεκτική χρήση της ιστορίας. Απόδειξέ το. Μίλα συγκεκριμένα. Δεν μπορείς κι αυτό σε θλίβει. Κι έτσι επλέγεις το στρίβειν δια της συκοφαντίας και της θρησκοληψίας. Λες ότι δεν περιλαμβάνω την αριστερά στον απλό κόσμο. Ο απλός κόσμος δεν περιλαμβάνει την αριστερά στις γραμμές του, γι' αυτό και τουλάχιστον στην μεταπολίτευση τουλάχιστον το 85% δεν ψήφιζε, ούτε θεωρούσε τον εαυτό του αριστερό. Προφανώς όλος αυτός ο κόσμος - που εξακολουθεί να μην θεωρεί τον εαυτό του αριστερό, ακόμη κι αν η συγκυρία εξαναγκάζει ένα μέρος του να ψηφίζει κόμματα της αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ - είναι για φτύσιμο μπροστά στην υψηλή κοινωνία της αριστεράς. Ο Μαξίμ Γκόργκι το 1926 έλεγε πώς δεν έχω τίποτε κοινό, με χωρίζει άβυσσος, από εκείνους που σήμερα λένε "προλετάριος" με τον ίδιο τρόπο που κάποιοι άλλοι παλιότερα λέγανε "αριστοκράτης". Φαντάσου τι θα έλεγε αν ζούσε σήμερα γι' αυτούς που μιλάνε για τους αριστερούς με τους δικούς σου όρους. Φυσικά δεν πρόκειται να καταλάβεις τίποτε απ' όλα αυτά, όπως ακριβώς κάθε θρησκόληπτος. Κι επειδή ακριβώς δεν μπορείς να απαντήσεις επί της ουσίας. Τι να πεις άλλωστε; Το ρίχνεις στην προσωπική επίθεση, με άθλια υπονοούμενα και συκοφαντίες. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ο βόθρος, η διατεταγμένη συκοφαντία και η βρομιά δεν είναι ίδιον μόνο της δεξιάς, ευδοκιμεί και στους αμπελώνες της αριστεράς, όπου εντρυφείς μετά μανίας. Τυπική συμπεριφορά αριστερού, που μέσα στην θρησκοληψία του δεν μπορεί καν να κάνει διάλογο. Δεν θα σε ακολουθήσω. Δικές σου είναι οι επιλογές.

      Διαγραφή
    2. Επειδη το διαβαζω το μπλογκ της, σε εντεταλμενη συκοφαντια η συγκεκριμενη δεν ειναι.
      Μια αγαθιαρα αριστερη ειναι που εχει πεσει στη λουμπα, εμεις οι αριστεροι ολοι ειμαστε ντε φακτο καλοι κι ετσι.

      Διαγραφή
    3. Εγώ δεν το διαβάζω, όπως δεν διαβάζω γενικά τα μπλογκ του διαδικτίου - δεν έχω χρόνο. Μίλησα μόνο γι' αυτά που επικαλείται εναντίον μου στο σχόλιό του, της. Δεν ξέρω καν το φύλο. Κι αυτά δεν είναι παρά η διατεταγμένη συκοφαντία που διακινείται στο διαδίκτυο. Όταν κάποιος δεν ξέρει από διάλογο κι όταν κάθε κριτική που ασκείς στις απόψεις του, τις παίρνει ως προσωπική προσβολή, τότε το πρόβλημα το έχει αυτός. Προσπάθησα να ξεκαθαρίσω - όπως κάνω πάντα - το πόσο επικίνδυνες είναι οι απόψεις αυτές με συγκεκριμένα επιχειρήματα και ιστορικές αναφορές. Και ο κύριος, ή η κυρία απάντησα ότι "εγώ σε στήριξα και δεν θα το κάνω άλλο". Τι περίμενε δηλαδή; Να πω, α, αυτό το blog με στηρίζει, άρα κάντο μόκο, βουλωσέ το; Αυτού του τύπου οι λογικές ανήκουν σε άλλους, όχι σε μένα. Δεν ήμουν ποτέ πολιτικάντης για να κρατώ ισορροπίες και δεν θα το κάνω τώρα. Θα πω ανοιχτά και καθαρά αυτό που πιστεύω και θα το υποστηρίξω με όλη τη δύναμη των επιχειρημάτων μου. Σε όποιον αρέσει. Σ' όποιον δεν αρέσει, ας αναλωθεί στη γνωστή πεπατημένη: διατεταγμένη συκοφαντία. Τι πιο εύκολο; Να βρει κανείς ότι χυδαιότητα γράφεται και λέγεται για μένα και να τα υιοθετήσει για να κρύψει ακόμη κι από τον ίδιο τον εαυτό του ότι δεν ανέχεται την αντίπαλη άποψη όταν επιχειρηματολογεί καλύτερα, δεν ανέχεται ούτε καν τον πολιτικό διάλογο. Από 18 χρονών έως ότου δημιουργήθηκε το ΕΠΑΜ, δεν γνώρισα ούτε μια στιγμή, ούτε μια περίπτωση όπου σε κάποιον από τους πολλούς χώρους της αριστεράς να έγινε σοβαρός και ειλικρινής πολιτικός διάλογος. Ούτε μια φορά. Κάθε φορά που στηνόταν ένας δήθεν πολιτικός διάλογος, πάντα υπηρετούσε κάποια σκοπιμότητα. Κι έτσι οι απόψεις που δεν "κούμπωναν" με αυτή την σκοπιμότητα αποκλείονταν, διαστρεβλώνονταν, ή αποσιωπούνταν. Και ειλικρινά στα 30 τόσα χρόνια μου στην αριστερά, πρώτα στο ΚΚΕ έως το 1996 και ύστερα σχεδόν σε κάθε φόρουμ της αποκαλούμενης ριζοσπαστικής αριστεράς, συνέβαινε παντού και πάντα το ίδιο βιολί Το ίδιο εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα. Κι αυτή την κουλτούρα την κουβαλά σαν αρρώστια, σαν καρκίνο, κάθε αριστερός που θεωρεί τον εαυτό του και την αριστερά ως κάτι ξεχωριστό.

      Διαγραφή
  22. "Η δεξιά της
    Γαλλικής
    Επανάστασης
    ήταν η
    αριστοκρατί
    α και η
    αριστερά οι
    γιρονδίνοι..."Αυτό το σχόλιο νομίζω ξεκαθαρίζει τελείως τα πράγματα.Παλιά με νεύριαζε και εμένα προσωπικά η άποψη που είχατε για το "αριστερά-δεξιά",μιας και ήθελα να αυτοπροσδιορίζομαι ως αριστερός και το είχα ως δεδομένο ότι αποτελούσε κάτι το διαδεδομένο αυτός ο διαχωρισμός στην πολιτική μετά την Γαλ.Επανάσταση.Μέχρι που το έψαξα λίγο καλύτερα!Τώρα μπορώ να καταλάβω λίγο τα νεύρα σας με όποιον ανοίγει το θέμα "αριστερά".Θυμάμαι,ειδικά,τώρα τελευταία έναν τύπο που πήγε να το ανοίξει το θέμα σε μία ομιλία σας,τον αρπάξατε λίγο από τα μούτρα.Μέχρι ότι θελει εμφύλιο του είχατε πει.Απλά την επόμενη φορά που θα ζητήσει το λόγο κάποιος "κολλημένος" αριστερός για το θέμα αυτό να του απαντάτε με τον παραπάνω τρόπο,γιατί αλλιώς περνάτε λάθος εντυπώσεις σε αυτούς που τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται ως τέτοιοι.Ότι και καλά είστε εμπαθείς με τους αριστερούς γενικά και αφηρημένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, εγώ ήμουν και παραμένω κομμουνιστής. Όμως δεν ανέχομαι τον κάθε ξεφτίλα να χρησιμοποιεί όρους και ιστορικές αναφορές για να τις ξεφτιλίζει. Όπως επίσης δεν θεωρώ τον εαυτό μου ότι είμαι κάτι καλύτερο, ή ανώτερο από τον οποιοδήποτε άλλο, επειδή αυτός δεν είναι κομμουνιστής και δεν θέλει να είναι κομμουνιστής ή αριστερός. Πιστεύω κάτι πολύ απλό: το τι είσαι το αποδεικνύεις στην πράξη μέσα στον λαό, χωρίς να χρειάζεσαι "πλάτες" από καμιά οργάνωση, ή, πολύ περισσότερο, κομματικό μηχανισμό. Το μόνο εφόδιο που χρειάζεσαι είναι οι γνώσεις σου, η αποφασιστικότητα σου και η αφοσίωση στον σκοπό.
      Πιστεύω επίσης πώς σε κάθε κοσμοθεωρία υπάρχει πάντα μια διπλή όψη. Δεν υπάρχει κοσμοθεωρία, ή ιδεολογία, που είναι από μόνη της καλή, θετική και προοδευτική. Αυτά τα πιστεύουν όσοι ενστερνίζονται μια μεταφυσική αντίληψη για την ζωή και κυρίως για την πνευματική ζωή. Κάθε κοσμοθεωρία αποδεικνύεται προοδευτική, μόνο στο βαθμό που γίνεται πρακτικά χρήσιμη στον αγώνα του λαού και των καταπιεσμένων κάθε εποχής. Ο χριστιανισμός, π.χ., δεν είναι αφευτού του προοδευτικό φαινόμενο στην κοινωνία επειδή μιλάει για αγάπη στον πλησίον. Υπήρξε ιστορικά ο χριστιανισμός του Φλέσσα και του Διάκου, που συμπύκνωνε τις λυτρωτικές προσδοκίες ενός ολόκληρου γένους ενάντια στο ζυγό, αλλά και ο χριστιανισμός του πατριαρχείου και των μητροπολιτών που μέχρι και την απελευθέρωση διακινούσαν προσκηνοχάρτια στους εξεγερμένους, για να γλυτώσουν την οργή του Σουλτάνου.
      Το ίδιο με τον κομμουνιστή. Ο κομμουνιστής που, όπως έλεγε ο παππούς μου, ο οποίος δεν πήγε σχολείο, αλλά διακρίθηκε στην τέχνη του, δεν διέθετε πολιτική ταυτότητα, αλλά απηχούσε αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε τη μέση συνείδηση της γενιάς του, "κομμουνιστής, παιδάκι μου, είναι ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος που αν χρειαστεί θα πηδήξει στη φωτιά για όλους εμάς, χωρίς να ζητήσει ούτε ένα αντάλλαγμα". Όταν το πρωτάκουσα, παιδί ακόμη, μου έκανε τόσο πολύ εντύπωση που συνέκρινα τους κομμουνιστές με τους αγίους που μάθαινα στο σχολείο. Και αργότερα δεν καταλάβαινα γιατί ο παππούς μου, που με τόσο θαυμασμό μιλούσε γι' αυτούς, τελικά δεν τους ψήφιζε ποτέ στις εκλογές. Ο ίδιος, όταν τον ρωτούσα, έλεγε: δεν είναι ίδιοι οι σημερινοί με τους παλιούς. Τον κατάλαβα πολλά, μα πολλά χρόνια αργότερα, αφού αναμίχθηκα με το κίνημα και κατανόησα ότι δεν αρκεί να είσαι ή να δηλώνεις κομμουνιστής. Αν σαν κομμουνιστής δεν είσαι ο καλύτερος και ο πιο αφοσιωμένος πατριώτης όταν η πατρίδα σε καλεί, αν δεν είσαι ο πιο δημοκράτης απ' όλους, αν δεν είσαι και δεν αποδεικνύεσαι στην πράξη καταλύτης ενότητας μέσα στις τάξεις του ίδιου του λαού, τότε ο κομμουνισμός σου δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια θρησκοληψία, μια πρόφαση για τις δικές σου σκοτεινές ιδιοτέλειες. Όπως άλλωστε τον ζήσαμε με τον επαγγελματικό μηχανισμό του κόμματος, αλλά και με την τερατωδία που βίωσαν οι χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού.

      Διαγραφή
  23. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει και να εκφράζεται όπως θέλει.
    Η συνεργασίες συμβαίνουν ακόμα κι όταν υπάρχουν διαφωνίες, μάλλον αυτό είναι το συνηθισμένο. Προτείνω να σέβεσαι την ελευθερία του άλλου όπως την δικιά σου ελευθερία και να σέβεσαι την ελευθερία σου όπως την ελευθερία του άλλου.
    Αυτό που κάποιος θεωρεί επιστημονικό και έγκυρο ο άλλος μπορεί να το θεωρεί δογματικό. Άλλο παράδειγμα, μπορεί κάποιος να θεωρεί εαυτόν αντικειμενικό στην μελέτη του δένδρου κάποιος άλλος όμως να θεωρεί εαυτόν αντικειμενικό στην μελέτη του δάσους όπου το δέντρο του προηγούμενου ανήκει. Διαφορετική θεώρηση, διαφορετική επιστήμη. Προτείνω να αυτογνωρίζεσαι κι όλας να θυμάσαι και τον μελετητή, αυτό είναι μια άλλη θεώρηση. Τίποτα δεν είναι απόλυτο, το αληθινό ισχύει παντού. Αυτό που πιστεύεις ως αληθινό μπορεί να μην είναι αληθινό παρ΄΄ολα αυτά είναι πραγματικό στον κόσμο σου. Ο καθένας ζεί στον κόσμο του και είναι ο μόνος υπεύθυνος για τον κόσμο του. Υποστήριξε τον κόσμο σου και ταυτοχρόνως να είσαι ανοιχτός στο καινούργιο αν θες να αναπτύσσεσαι.
    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Στις25 ψηφίζουμε στις 26 κατεβαίνουμε στους δρόμους
    Κανένας δεν φεύγει από μόνος του και προπαντός η διεφθαρμένη εξοθσία
    http://ionath.blogspot.gr/2014/05/25-26.html …

    ΑπάντησηΔιαγραφή