Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Και για μούντζα ο λαός και για λιβάνι…

O λαός ξεπροβάλει για πρώτη φορά στην ιστορία μέσα από τους αγώνες του εναντίον της τυραννίας και του δεσποτισμού κατά τον 18ο αιώνα. Δεν υπήρχε πριν σαν ανεξάρτητο ιστορικό υποκείμενο. Ο λαός συνδέεται από την πρώτη στιγμή με την διεκδίκηση της πατρίδας του. Για πρώτη φορά η ενότητα και η συνοχή της πατρίδας, του έθνους και του κράτους δεν εξαρτάται από τις εκάστοτε εξουσίες, τους εξουσιαστές και τους νόμους τους, αλλά από αυτόν καθαυτό τον λαό που διεκδικεί να πηγάζουν απ’ αυτόν όλες οι εξουσίες και να ασκούνται υπέρ του.

Πατρίδα δεν είναι πια απλά η γη όπου την κατοικεί ένας συγκεκριμένος πληθυσμός. «Πρόκειται για έναν ορισμό που είναι αποκρουστικός,» γράφει η έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας της Πολιτικής Επιστήμης του 1883, που επιχειρούσε να συνεχίσει την παράδοση της παλιάς Εγκυκλοπαίδειας του Ντιτερό. Από αυτή την τελευταία παραθέτει τα φλογερά λόγια του Chevalier de Jaucourt: «Όσοι ζουν σε συνθήκες ανατολικού δεσποτισμού, όπου δεν υφίσταται κανένας άλλος νόμος εκτός από την θέληση του μονάρχη, καμιά άλλη αρχή διακυβέρνησης εκτός από την τρομοκρατία, εκεί όπου καμιά περιουσία, καμιά ζωή δεν είναι ασφαλής, αυτοί, λέγω, δεν έχουν πατρίδα.». Ενώ ο νεώτερος Εγκυκλοπαιδιστής συμπληρώνει: «Με άλλα λόγια, εκεί που δεν υπάρχει πολιτική ελευθερία, υπάρχει ένα κοπάδι δούλων, όχι ένα έθνος από πολίτες. Είναι το προνόμιο μόνο των πολιτών, των ελεύθερων ανθρώπων, να έχουν πατρίδα.»

Να που πάτησαν και οφείλουν να πατούν όλα τα μεγάλα κοινωνικά κινήματα της νεώτερης εποχής. Χωρίς τον λαό στο ιστορικό προσκήνιο, χωρίς τον αγώνα του για μια ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα δεν μπορεί να υπάρξει κανένα αληθινά ταξικό ή κοινωνικό κίνημα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά πρόοδος της ανθρωπότητας. Εκτός από άθλιες καρικατούρες και βάρβαρες επινοήσεις, έρμαια ή προκάλυμμα της εκάστοτε απολυταρχικής εξουσίας ώστε να κρατά τον λαό υπεξούσιο και διαιρεμένο.

Από την εποχή που ο λαός εισήλθε ορμητικά στο ιστορικό προσκήνιο και έδωσε ένα ριζικά διαφορετικό ιστορικό περιεχόμενο στην πατρίδα, στο έθνος, στο ίδιο το κράτος διεκδικώντας τα πρωτεία στη βάση της δικής του συλλογικής ελευθερίας, οι εξουσίες δεν έπαψαν ποτέ να τον τρέμουν. Κι εκεί που η γυμνή βία της εξουσίας δεν μπορεί να επιβληθεί, υπάρχει πάντα η εξαπάτηση, η διαφθορά και η εξαγορά. Ολόκληρο το επίσημο πολιτικό σύστημα από τότε που ο λαός εφόρμησε στο ιστορικό προσκήνιο στηρίζεται στην απάτη.

Ο λαός όμως δεν ήταν ποτέ ενιαίος και με ενιαία θέληση. Συγκροτείται από πολύ διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και τάξεις με συχνά αντιφατικά συμφέροντα και επιδιώξεις. Η τέχνη της διατήρησης στην εξουσία παρά κι ενάντια στο λαό βρίσκεται στο να τον κρατά μονίμως διαιρεμένο, να βαθαίνει τις διαφορές ανάμεσα στα στρώματα και τις τάξεις που τον συγκροτούν, να τον διαφθείρει με κάθε μέσο και τρόπο, να τον χειραγωγεί με την απάτη και ενίοτε με την άγρια καταστολή στο όνομα του «γενικού καλού».

Όσο ο λαός δεν συνειδητοποιεί την ανάγκη να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του και επιτρέπει σε άλλους να εξουσιάζουν την πατρίδα του, τότε δεν είναι τίποτε περισσότερο από όχλος με συμπεριφορά και κοινωνική ηθική περιθωρίου. Γι’ αυτό κι όταν μιλάμε για λαό αναφερόμαστε όχι σ’ αυτό που είναι, αλλά σ’ αυτό που μπορεί να γίνει αν αναγεννηθεί μέσα από τη δική του ανεξάρτητη και αυτεξούσια δράση που θα έχει αναγκαστικά ως αφετηρία την διεκδίκηση της πατρίδας του από ντόπιους και ξένους εξουσιαστές. Αυτή τη διαλεκτική έννοια της πατρίδας και του λαού μπορεί ένας μεγάλος ποιητής σαν τον Παλαμά να την αποδώσει πολύ καλύτερα από μακροσκελείς αναλύσεις:

Να ένα σύντομο ποιητικό σχεδίασμα του Παλαμά για την πατρίδα δημοσιευμένο στο περιοδικό Ο Νουμάς, τεύχος 356, 6/9/1909, σ. 2. Ο ποιητής απαντά στο γνωστό παραμύθι του ραγιαδισμού που ήθελε την Ελλάδα και τον λαό της μικρό και ασήμαντο μπροστά στις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής.

Είχε μόλις επιβληθεί ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος με την επανάσταση του 1909 εναντίον της «βουλευτικής φεουδαρχία» και ο λαός τους δρόμους απαιτούσε να τελειώσει η ξενοκρατία, να φύγει ο ξενόφερτος βασιλιάς κι επιτέλους να έρθει η δημοκρατία με μια νέα Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Τον λαό τότε ανέλαβε να κατευνάσει η «πατριωτική» προπαγάνδα των Βενιζέλων και των άλλων φιλελεύθερων που ήθελαν να διασώσουν το καθεστώς υποτέλειας, αλλά και τον κατεξοχήν τοποτηρητή της, τη βασιλεία. Το επιχείρημα απλό: είμαστε μικρή χώρα κι αν μείνουμε μόνοι μας (δηλαδή αν δεν έχουμε αποικιοκρατική κηδεμονία από προστάτιδες δυνάμεις), οι Τούρκοι θα χιμήξουν να πάρουν τη δόλια πατρίδα. Να πώς απαντά ο ποιητής σ’ αυτήν την τρομολαγνική προπαγάνδα της εποχής:

Οι μεγάλες Πατρίδες δε μετριένται
με τον πήχη και με το διαβήτη.
μεγάλες είναι, και δοξολογιένται,

κι ανίσως είν’ η Αθήνα, η Σπάρτη, η Κρήτη.
Λαοί μιας φούχτας, μιας σπιθαμής τόποι,
και τη μεγαλοσύνη τους κηρύττει

ντουνιάς, παντού, και Αμερική κ’ Ευρώπη.
Τρανεύουν τα μικρά, και τα μεγάλα
στενεύουνε και παν. Κι ακούστε, ανθρώποι!

Εκείνη που του κόσμου για δασκάλα
ποζάρει, η καπετάνισσα κ’ η Ελλάδα,
ο αφρός, το θάμα, του πουλιού το γάλα,

του Μωχαμέτη τρέμει την αρμάδα.

Να ένα άλλο σχεδίασμα του Παλαμά για τον λαό από την ίδια πηγή. Νομίζω ότι πρόκειται για μια έξοχη διαλεκτική αποτύπωση του λαού που ενώ κρύβει μέσα του την ίδια ώρα τόσο το μεγαλείο, όσο και την ξεφτίλα, η ιστορία είναι σφραγισμένη από τον ίδιο:

Και για μούντζα ο λαός και για λιβάνι.
Ο λαός είναι τίποτε και ειν’ όλα,
είναι του εκδικητή το γιαταγάνι.

κ’ είναι η μαϊμού η ξεδιάντροπη, η μαργιόλα,
και η ρίζα και η κορφή, ο στερνός κι ο πρώτος,
κ’ εγώ κ’ εσύ, κι ο ανθός κ’ η καρμανιόλα,

κι ο αρχαίος Αθηναίος κι ο Οττεντότος.
Στο τραγούδι του αηδόνι αναστενάζει,
στο θυμό του της αστραπής ο κρότος.

Σαν τρώη τα σπλάχνα του λαού μαράζι,
κανείς πλαστουργός ήρωας, κανείς θεός.
Η δόξα, όπου κι αρχόντοι και βαστάζοι

με μία σφραγίδα σφραγισμένοι: Λαός.

Ας αφήσουμε όλους τους επίσημους και ανεπίσημους συνεχιστές του μεσαιωνικού σκοταδισμού να φοράνε πότε την τιάρα του ιλουστρασιόν κοσμοπολίτη, πότε του Ευρωπαίου λεβαντινοραγιά, πότε του ταξικού επαναστάτη, αλλά και του εθνικόφρονα φασίστα και χουντοδεξιού για να μας πείσουν πώς οι σκιές μας στο τοίχο του σπηλαίου του Πλάτωνα είναι μια φανταστική εικόνα του μυαλού μας. Εμείς ο λαός δεν υπάρχουμε και επομένως ο τόπος αυτός δεν μας ανήκει.

Δεν αξίζει να τον διεκδικήσουμε. Ανήκει δικαιωματικά στους δεσμοφύλακες του λαού, σ’ αυτούς που τον λεηλατούν και τον προδίδουν δεκαετίες τώρα. Έτσι ή αλλιώς την διεκδικεί ως οικόπεδο ο αποικιοκράτης και ο ντόπιος δοσίλογος. Εμείς ανήκουμε αλλού. Στα εκατοντάδες εκατομμύρια ξεριζωμένων νομάδων που ακόμη και στην χώρα τους δεν μπορούν παρά να βιώνουν τη δουλεία και την δουλοφροσύνη του εξαθλιωμένου μετανάστη.

Κι όσο δεν παίρνουμε μια βρεγμένη σανίδα να δείξουμε τι εστί βερίκοκο σ’ όλους αυτούς που μιλώντας εξ ονόματός μας διαγκωνίζονται για την προμήθεια που θα φέρει η αγοραπωλησία μας στους αποικιοκράτες, είμαστε άξιοι της τύχης μας. Όσο δεν παίρνουμε στο κυνήγι όλους αυτούς που θέλουν να διαπραγματευτούν την τύχη μας στα χέρια των αποικιοκρατών της Ευρώπης, τότε θα παραμείνουμε όχλος, λαός για μούντζα όπως λέει κι ο Παλαμάς.

54 σχόλια:

  1. Αυτό που χρειάζεται είναι να επανεφεύρουμε τις έννοιες λαός και τάξη και με τη βοήθειά τους να ξαναβρούμε το χαμένο περιεχόμενο που αυτη τη στιγμή υπάρχει στη κοινωνία. Αυτο είναι μια ενστικτώδης ανάγκη του ανθρώπου που υποφέρει, αλλά επειδή εξαθλιώνεται πνευματικά εδώ και δεκαετίες πέφτει θύμα του αταβιστικού ιδεολογικού αχταρμα των ναζί και της αποστεωμένης θεολογίας της "Αριστεράς" που τον χτυπάνε φιλικά στη πλάτη και αντιπαραθέτουν στο βάρβαρο χάος των φαινομένων ένα φιλόξενο μαντρί για να μπει.

    Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχως γλοιωδη Καζα-να-κη δεν προκειται να γινεις δικτατορισκος σε αυτη τη χωρα οπως ονειρευεσαι. Και η νοοτροπια σου δειχνει ατομο κομπλεξικο με ναπολεοντειο συνδρομο. Ονειρευεσαι εφοδους σε χειμερινα ανακτορα αλλα κατεληξες να πλενεις τα σωβρακα του Παπαθεμελη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε 2 Σεπτ 3:49, το ότι βλέπεις το αγωνιστικό πνεύμα του Δημήτρη υπέρ του λαού ως "κόμπλεξ" και το καυστικό του ύφος για τους δοσίλογους και εθελόδουλους ως "γλοιώδη", φανερώνει ότι αισθάνεσαι ότι απειλείσαι, επομένως είσαι ένα με το συνάφι αυτών που έσπρωξαν τη χώρα στη κατρακύλα για το δικό τους μικροσυμφέρον, ένα με αυτούς που θα δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη όταν ξεμπερδέψει ο Ελληνικός λαός και ξεσκαρτίσει τον τόπο από όλους τους. Καλά κάνεις και φοβάσαι λοιπόν.

      Διαγραφή
    2. Προς Ανώνυμος 2 Σεπτεμβρίου 2013 - 3:49 μ.μ.

      Εχεις πολυ πλακα.

      Διαγραφή
    3. Ανωνυμε 2 Σεπτεμβριου 3.49;;Τουλαχιστον πληρωνεσαι για να τα γραφεις αυτα;;Γιατι οι αλλοι που γραφουν τα ιδια με σενα πληρωνεται απ το Κομμα.η κομματικη αντιμiσθια you know...

      Aποστολης Ιεραπετρα

      Διαγραφή
    4. Ανωνυμε 2 Σεπτεμβριου 3.49 μήπως σε λένε Άδωνη;
      Το προφίλ σου ταιριάζει με αυτό του ξεφτιλοπροδότη.

      Διαγραφή
    5. " μήπως σε λένε Άδωνη;
      Το προφίλ σου ταιριάζει με αυτό του ξεφτιλοπροδότη."

      Ναι, ειμαι ο Αδωνιδας Μπουμπουκος-Μανωλιδης, συζυγος Ευγενιας και Υπουργος Ψυχικης Υγειας και πρωην τηλε-βιβλιοπωλης

      Διαγραφή
  3. Δημητρη, ο σταϊκουρας λεει ανακοινωσε σημερα πρωτογενες πλεονασμα 2,6 δις. Επειδη εχω μια βασικη αρχη στη ζωη μου και αυτη ειναι να μην πιστευω λεξη απ' ο,τι λενε οι πολιτικοι πες μας σε παρακαλω τι συμβαινει. ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι θαρρώ εύκολο να μιλάμε για στρώματα και τάξεις που συγκροτούν το λαό... Ποιός τα δημιούργησε; Ποιός τα συντηρεί; Κι αν ο "λαός" εξουσιάσει κάποια στιγμή; Θα τα καταργήσει ή θα φτιάξει πάλι κάποιο ανώνυμο "κράτος" εν ονόματί του; Κάτι μεταφυσικό, σα να' πεσε απο τον ουρανό, που θα μπορούσαμε να το ονοματίσουμε απο τώρα: Κόμμα του Λαού!!! Για να καταλήξει κι αυτό το "κόμμα", απόκομμα της πολιτικής νομεγκλατούρας, που μετεξελίσσεται σε "Ρώσσους ή Κινέζους ή... ή... μεγιστάνες!" Μήπως καλύτερα θα ήταν, αν ενδιατρίβαμε στην αυτογνωσία και επιτέλους να αποφασίζαμε πώς ΕΜΕΙΣ θέλουμε τη ζωή μας;
    Με ιδιοκτησία ή χωρίς; Με κράτος(Η Βία και το Κράτος παιδιά του Άρη, θεού του πολέμου) ή χωρίς; Γιατί το να βαυκαλιζόμαστε οτι ο "λαός" είναι ένας, ασχέτως αν αποτελείται απο τάξεις κοινωνικές ή τέλος πάντων κοινωνικά στρώματα, που όλα μαζί, ενωμένα, μπορούν να "υπερασπίσουν την πατρίδα", μάλλον για όνειρο απατηλό μου μοιάζει. Και τα απατηλά όνειρα, αποκοιμίζουν περισσότερο τον κοιμώμενο τον ύπνο του δικαίου λαουτζίκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει ΕΜΕΙΣ χωρίς να ανήκεις κάπου, σε ένα λαό που στην ιστορική του συνέχεια παλεύει για να κρατηθεί από τον τόπο που τον τρέφει και τον συντηρεί. Το ΕΜΕΙΣ χωρίς συγκεκριμένη ιστορική ταυτότητα που συμπεριλαμβάνει τις ρίζες σ' έναν τόπο, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια μεταφυσική επινόηση της θεολογίας του οικομενισμού, που στην ιστορία των ιδεών εκφράστηκε μέσα από τις παγκόσμιες θρησκείες και τις αυτοκρατορίες. Το κράτος είναι η αναγκαστική έκφραση του δημοσίου συμφέροντος όσο η κοινωνία κυριαρχείται από τάξεις με ιδιοτελή συμφέροντα. To να ξεπεραστεί το κράτος και οι τάξεις στην κοινωνία δεν μπορεί να γίνει επειδή κάποιοι το σκέφτηκαν, ούτε με διάταγμα,par ordre du Mufti! Χρειάζεται μια ολόκληρη ιστορική διαδικασία που θα κάνει άχρηστο το κράτος και τις τάξεις στην κοινωνία. Πρώτο αναγκαστικό και αποφασιστικό βήμα αυτής της διαδικασίας είναι η λύτρωση πρώτα το λαού ως τέτοιου μέσα από την κατάκτηση της δημοκρατίας. Μόνο όταν ο λαός κυριαρχήσει στο κράτος με όρους απόλυτης δημοκρατίας θα μπορούν να αναδειχθούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οι τάξεις και οι αντιθέσεις τους και ταυτόχρονα θα τους δωθεί η δυνατότητα μέσα από την ανοιχτή και δημόσια διαπάλη τους να ξεπεραστούν. Μόνο η κατάκτηση της δημοκρατίας από τον ίδιο τον λαό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια κοινωνία που δεν χρειάζεται το κράτος γιατί δεν θα διαχωρίζεται σε διαφορετικές τάξεις με ιδιοτελή συμφέροντα.

      Διαγραφή
  5. Η μεγαλύτερή σου συμβολή Δημήτρη είναι πως έκανες πολύ κόσμο -βάζω και εμένα μέσα- να ψαχτεί, να αναθεωρήσει, να φορμάρει και να δει την αλήθεια έξω από το σπήλαιο... Για να κινηθεί κάτι πρέπει πρώτα να υπάρξει συναίσθηση του τι συμβαίνει... Και αυτό προϋποθέτει αντίστροφη πορεία από αυτή που χαράζουν τα ΜΜΕ και οι αλήτες της πολιτικής... Αν καταλάβουμε πως ζούμε ιστορικές στιγμές, όπου κάποιες σελίδες του μέλλοντος μπορεί να μας καταδικάσουν για την αδράνειά μας, τότε μπορεί να ανάψει η σπίθα...

    Θεωρούσα κάποια πράγματα, πως απλά "έτσι είναι"... Διαβάζοντας την πορεία της πολιτικής μέσα στην ιστορία καταλαβαίνεις ότι πλέον ο νεοφιλελευθερισμός απλά έχει περάσει στο επόμενο στάδιό του... Και πιστεύω πως πιο πέρα δεν μπορεί να πάει... Είναι λίγο πριν το τέλος του... Η καταπίεση δεν μπορεί να γίνει για πάντα ανεκτή...

    Εύχομαι να έχεις πάντα το κουράγιο να κάνεις αυτό που κάνεις και εύχομαι οι νέοι άνθρωποι που έχουμε κάτι να δώσουμε και που αγαπάμε αυτόν τον τόπο να παραμείνουμε για να τους στείλουμε όλους στο διάολο...Ή αυτοί ή ο ο λαός...Δεν υπάρχει μέση κατάσταση...

    Η χώρα δεν αντέχει εμφύλιες διαμάχες άσχετα αν πολλές φορές το ξεκατίνιασμα είναι συνήθεια... Πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να καταλάβουμε πως όπως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα έτσι και στην οικονομία δεν υπάρχουν μονόδρομοι, αρκεί να έχεις τα βασικά εργαλεία στα χέρια σου...

    Αναμένω το βιβλίο σου με τα ένα προς ένα βήματα προς την έξοδο από την κόλαση...

    Χαιρετισμούς από το Καστελόριζο φίλε Δημήτρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιο σύγχρονο με μας έργο τέχνης από οποιοδήποτε πεδίο έκφρασης (ποίηση, γλυπτική ζωγραφική, μουσική, αρχιτεκτονική κτλ) κατά προτίμηση Έλληνα καλλιτέχνη θα μπορούσε να σταθεί αντί αυτών που μόλις γράψατε ή αυτών που γενικά διακονείται ώστε τίποτα άλλο να μην χρειάζεται από εσάς να ειπωθεί και εμείς απλά να κεραυνοβοληθούμε;
    Σας ευχαριστώ και αδημονώ για την απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να θέλω να το παίξω ειδήμων, ή ότι γνωρίζω σε βάθος την σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή, οφείλω να πω πώς η καλλιτεχνική δημιουργία ιδίως των 3 τελευταίων δεκαετιών δεν μπόρεσε να αποτελέσει συνέχεια της μεγάλης παράδοσης που άφησε το λαικό έντεχνο και μη τραγούδι, η ποίηση και η λογοτεχνία που κορυφώθηκε στο μεσοπόλεμο και μετά τον πόλεμο με απόηχο στη πρώτη δεκαετία της μεταπολίτευσης. Μετά επέρχεται η πλήρης κατάπτωση. Φοβάμαι ότι αν μελετήσει την τέχνη της εποχής μας ένας ιστορικός του μέλλοντος θα εντυπωσιαστεί από την ρηχότητα και την κυριαρχία της ιδιοτέλειας και της ιδεοληψίας σε βαθμό τέτοιο που στην ιστορία μόνο εποχές απόλυτης σήψης αποδίδουν.

      Διαγραφή
    2. (Στο βαθμό που η τέχνη έχει να κάνει με την αλήθεια και μάλιστα με τον αποκαλυπτικό χαρακτήρα της αλήθειας δεν τίθεται θέμα ειδικών ή μη).
      Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Και μην ρωτάτε το γιατί. Μόλις παραπάνω δώσατε την απάντηση. Αυτή η μοναδική συνείδηση για τον κόσμο, η δίκια μας συνείδηση, νομοτελειακά θα εξαφανιστεί. Ας ελπίσουμε ότι ύστερα από δυο, τρεις αιώνες, ποιος ξέρει, κάποιοι άνθρωποι στον τόπο αυτό θα αισθανθούν την ανάγκη να αποκαλέσουν τους εαυτούς Έλληνες εάν και αυτό δεν έχει και τόσο σημασία και θα κάνουν κάτι σημαίνον. Και στην δίκια μας περίπτωση αυτό είναι Παρθενώνας και Αγία Σοφία. Μοναδικές συμπυκνώσεις του τρόπου του είναι με κέντρο τον άνθρωπο σε υλική μορφή.
      Αυτό δεν σημαίνει ότι ο αγώνας αυτός που δίνεται και οι οποιες ασήμαντες δίκες μας προσπάθειες είναι μάταιες. Εγγράφονται στην παράδοση του λαου μας, μαζί με τις ήττες φυσικά και αποτελούν πολύτιμο υλικό για τους ποιητές μας και μεγάλη παρακαταθήκη για αυτούς που θα έρθουν.
      Είναι κρίμα να χαθούμε, αλλά μεγάλη ντροπή εάν αυτό συμβεί αμαχητί.

      Διαγραφή
    3. Νίκος Καρούζος:
      - Θα πεθάνουμε ή θα βάλουμε την επανάσταση στο νόημα της!
      - Αυτό είν’ όλο.

      Διαγραφή
  7. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να τα βρούμε με τον εαυτό μας πρώτα και να σκεφτούμε αν συμβιβαζόμαστε με την εθελοδουλία,το ραγιαδισμό και την ευτέλεια,που συστηματικά καλλιεργούν.Τόσο καιρό ελάχιστοι έχουν αρθρώσει δημόσια λόγο ανάτασης,ελπίδας και κυρίως συγκεκριμένη πρόταση εξόδου από το "μαύρο".Το Ε.ΠΑ.Μ ,που το έχει κάνει,αντιμετωπίζεται συχνά με καχυποψία,αφού κάποιοι θεωρούν ότι κι αυτό θέλει να "παίξει"με όρους παλαιοκομματικούς,για να πάρει εξουσία...Δεν πιστεύουν πως δημιουργήθηκε μόνο για να λειτουργήσει καταλυτικά στην απελευθέρωση της πατρίδας και μετά θα διαλυθεί...Για να υπάρχει ο λαός ως συνειδητοποιημένο πολιτικό υποκείμενο,πρέπει να υπάρχει και η ποιοτική και ελεύθερη ενημέρωση,στην οποία λίγοι έχουν πρόσβαση κι ακόμα πιο λίγοι μπορούν να διακρίνουν με τα στερεότυπα,τις εμμονές και τις ιδεοληψίες του χθες.Χάνεται πολύτιμος χρόνος όσο μιλάμε στη λογική του Έλληνα..Νομίζω πια στην καρδιά πρέπει άμεσα να μιλάει κανείς κι ο λαός έχει και διαίσθηση και ένστικτο να ξεχωρίσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ούτως ή άλλως η διεθνής αλλά και η τοπική ελίτ αργά ή γρήγορα αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει την πολιτική αφύπνιση της ανθρωπότητας όπως ομολογεί και ταυτόχρονα προβλέπει ο Zbigniew Brzezinski εδώ και καιρό: http://www.youtube.com/watch?v=t4AyOk9P4wU
    Το φαινόμενο είναι αναπόφευκτο γιατί πια έχει πλανητικές διαστάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είχα έναν θείο που δε γνώρισα ποτέ, γιατί «σκοτώθηκε νωρίς», το 1932, σε μια διαδήλωση καπνεργατών στην πόλη της Καβάλας. (το γεγονός στην ιστορία του εργατικού κινήματος είναι καταγεγραμμένο ως δολοφονία). Την ημέρα της γέννησής του, 1912, έφευγαν οι Τούρκοι και η γιαγιά μου θεώρησε τυχερό αυτό το παιδί της. Όταν είκοσι χρόνια αργότερα θρηνούσε το γιο της, τα λόγια της ήταν τα εξής: «κι εγώ που έλεγα ότι το παιδί αυτό θα είναι τυχερό… οι Τούρκοι φύγαν και μου το σκότωσαν Έλληνες». Μπορείτε να κατανοήσετε αυτά τα λόγια; Το φονικό Ιδιώνυμο του Βενιζέλου που αναφέρεις στο άρθρο σου όπλισε το χέρι του χωροφύλακα που αφαίρεσε τη ζωή του νεαρού διαδηλωτή του 1932. Αυτός ο τόπος ποτέ δεν ελευθερώθηκε .Και σήμερα το αίμα τόσων νεκρών αγωνιστών μοιάζει αδικαίωτο. Γιατί εγώ νιώθω τους αγωνιστές της πλατείας ταξιμ , που θυσιάστηκαν για ένα πάρκο, δικούς μου ανθρώπους, ενώ αυτούς που μας κυβερνούν μαζί με το σινάφι τους προδότες και ανθέλληνες; Επίσης, γιατί ενοχλούμαι όταν ακούω σχόλια ότι κινδυνεύει ο πολιτισμός μας από τα τούρκικα σήριαλ και όχι ότι κινδυνεύει από βλακώδη θεάματα ελληνικά και ξένα; Για τα 40 ΧΡΟΝΙΑ αμερικάνικης πολιτισμικής εισβολής, γκαγκστερικού περιεχομένου ,που μας αλλοτρίωσε ως λαό, γιατί δε μιλά κανείς;;; Βαρβάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "O Εμφύλιος είναι το μεγάλο έγκλημα της μισαλλόδοξης Άκρας Δεξιάς"

    Ν. Μπελογιάννης, Απολογία

    στο 5.24'

    http://www.youtube.com/watch?v=pERYS53egUg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απόλυτα σωστό. Μόνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εμφύλιος οργανώθηκε πρώτα και κύρια από τους Βρετανούς και μετά τους Αμερικανούς στρατολογώντας όλη τη σαβούρα, τον υπόκοσμο και τους δοσίλογους της κατοχής. Το έγκλημα της ηγεσίας του κινήματος εκείνης της εποχής και κυρίως του ΚΚΕ, ήταν ότι με την τακτική που επέλεξε από την εποχή του Λιβάνου (1944), αλλά και μετά την Βάρκιζα (1945) διευκόλυνε όσο δεν έπαιρνε την επιλογή των ξένων αποικιοκρατών και των ντόπιων οργάνων τους να οδηγήσουν έναν ολόκληρο λαό στη σφαγή του εμφυλίου, που διεξήχθει εξαρχής με τους όρους που ήθελαν οι Βρετανοί και αργότερα οι Αμερικανοί. Ο εμφύλιος αποτελεί την πανωλεθρία του νικηφόρου παλλαικού κινήματος αντίστασης που διεκδικούσε λαοκρατία για την απελευθερωμένη Ελλάδα.

      Διαγραφή
  11. Μετα το σχεδιο για Προεδρικη "Δημοκρατια" (με συμφωνη γνωμη Τσιπρα) τωρα θα κανουν και δημοτικες εκλογες με ενα ψηφοδελτιο χωρις να φαινεται σε ποιο πολιτικο φορεα ανηκουν οι υποιψηφιοι ωστε να αλλλοιωθει το αποτελεσμα.

    Που το πανε Κυριε Καζακη? Θα καταργησουν σε λιγο και αυτες τις ψευτο-εκλογες που υπαρχουν.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πάνε σε προεδρική χούντα με ανάμιξη ακόμη και των ενόπλων δυνάμεων στην καταστολή. Το μόνο ζητούμενο γι' αυτούς είναι αν θα το κάνουν προσφεύγοντας πρώτα σε εκλογές, ή θα το κάνουν με διακομματική συμφωνία και δημοψήφισμα. Ο κ. Τσίπρας στην τελευταία ΚΕ του κόμματός του φαίνεται να προκείνει την δεύτερη επιλογή, μιας και μετάθεσε τις εκλογές για το τέλος του 2014.

      Διαγραφή
  12. Μή βασιζόμαστε μόνο στην διανόηση δηλαδή, μή βασιζόμαστε μόνο στις θεωρίες, στην Ιστορία, στην λογική, στην κατανόηση. Μή νομίζουμε ότι ξέρουμε κάτι, επειδή το καταλάβαμε διανοητικά.
    Ούτε να κυνηγάμε μανιωδώς τα ευχάριστα συναισθήματα και την ομορφιά, αλλά ούτε να είμαστε εργασιομανείς.

    Η ανάπτυξη του ανθρώπου δεν συμβαίνει όταν πιάνει τα άκρα, αλλά όταν επιστρέφει από τα άκρα στην Ισορροπία.

    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν πράγματι μας πάνε σε προεδρική χούντα,με τον πρόεδρο αρχηγό και του στρατού,τότε δε θα υπάρχει πια ελπίδα ανάταξης,και θα φταίμε όλοι μας γι'αυτό που σήμερα δεν κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε...Το βέβαιο είναι ότι με κάποιο τρόπο θα αντιδράσει ο λαός,αλλά έχει ανάγκη και τη στήριξη του στρατού σε έναν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα...ΌΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ...Καιόταν το σάπιο χρεοκοπημένο και δοτό πολιτικό τους σύστημα της μίζας και της διαπλοκής βρεθεί απέναντι σε λαό ενωμένο,οργανωμένο,ποιος λέτε να νικήσει;Αυτή την ενότητα στη βάση πρέπει πάσει θυσία να προασπίσουμε,να συντονιστούμε και να οργανωθούμε σε ταυτόχρονες και κοινές δράσεις ,ώσπου να φτάσουμε σε γενική πολιτική απεργία,και να μπει ξεκάθαρα το θέμα ,ή αυτοί ή ο λαός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γειά σας,

    Νομίζω διάβασα καλά. Στην 3η παράγραφο μιλάτε για ταξικό ή κοινωνικό κίνημα και στην 5η μιλάτε για έναν κόσμο ουσιαστικά που φορά παροπίδες και είναι έρμαιο του διαίρε και βασίλευε των εξουσιαστών του. Μα ο αγώνας που ήθελε το ΚΚΕ (εξουσιαστής) π.χ. ή ένας εμφύλιος (δύο εξουσιαστές) τέλος πάντων, είναι ταξικός με σκοπό μονόπλευρο. Μετά λέτε για έναν αγώνα που είναι ταξικός (βλέπε μονόπλευρο) όταν είστε εναντίον του εξουσιαστή. Τι απο τα δύο προκρίνετε τελικά; Γιατί αν και καταρχήν φαίνεται μια διαφορά μεταξύ της 3ης και 5ης παραγράφου, ουσιαστικά είναι το ίδιο. Ξεκινάμε, δηλαδή, με αγνές προθέσεις (όπως όλοι πριν απο εμάς) αλλά καταλήγουμε στο ίδιο σημείο. Ευχαριστώ.

    Με εκτίμηση,

    Ανδρέας Νινιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη, αλλά δεν καταλαβαίνω τι ρωτάτε. Τα ταξικά κινήματα στην ιστορία - τα αληθινά και όχι αυτά που ονειρεύονται οι κομματικοί γραφειοκράτες του Περισσού - είναι κινήματα ενότητας του λαού κάτω από συγκεκριμένα κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα εκείνης της τάξης που είναι ικανή να ενώσει τον λαό. Ο λαός δεν ενώνεται από μόνος του, ούτε από έξω όπως ισχυρίζονται όσοι έχουν εκχυδαίσει μια παλιά ρήση του Λένιν. Ο λαός ενώνεται όταν μέσα από τους κόλπους του αναδειχθούν εκείνες οι κοινωνικές και ταξικές δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν το μέλλον. Ο λαός ενώνηθε εναντίον της μοναρχίας και του μεσαίωνα κάτω από την ηγεμονία της αστικής τάξης, η οποία υποσχέθηκε αδελφότητα, ισονομία και ισοπολιτεία για όλο το λαό. Σήμερα ο λαός μπορεί να ενωθεί υπό το σκήπτρο της αστικής τάξης, γιατί η ίδια έχει διασπαστεί στο εσωτερικό της με τις κορυφές της να έχουν μετεξελιχθεί σε μια διεθνή κρατικομονοπωλιακή ολιγαρχία που διεκδικεί την διάλυση όλων των εθνικών κρατών και των λαών που αντιστοιχούν σ' αυτά. Ταξικό κίνημα στην ιστορία και στη θεωρία δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από την πάλη για την ενότητα του λαού κάτω από συγκεκριμένα κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα που μόνο μια τάξη από τα ίδια τα σπλάχνα του λαού μπορεί να είναι ο πιο συνεπής αγωνιστής γι' αυτά.
      Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την χυδιαότητα με την οποία χρησιμοποιείται η έννοια τάξη και ταξικό κίνημα σήμερα από γκρουπούσκουλα και σέχτες της αριστεράς με πρώτο τον Περισσό. Και κάτι άλλο. Το ΚΚΕ δεν ξεκίνησε τον εμφύλιο. Οι Εγκλέζοι τον ξεκίνησαν μαζί με τους ντόπιους δοσίλογους πολιτικούς. Η ηγεσία του ΚΚΕ φέρει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι αφέθηκε να συρθεί σ' αυτόν. Ούτε ήταν ταξικός πόλεμος ο εμφύλιος. Δεν αντιπαρατέθηκαν τάξεις. Ήταν πόλεμος συντριβής και αιματοκυλίσματος του λαού προκειμένου να υποταχθεί στο μοιραίο της υποτέλειας και του προτεκτοράτου.

      Διαγραφή
    2. Οι εγγλέζοι ηθελαν να κανουν τα παντα για να μην χασουν την ελλαδα απο προνομιακο εδαφος του κεφαλαιου και του διεθνους ιμπεριαλισμου τους, που ανελαβε να διεκπεραιωσει απο τοτε κ επειτα καποιος αλλος διεθνης νταβατζης, οι Αμερικανοι.
      Το ερωτημα ειναι, υπηρχε αλλος δρομος;
      Και δυστυχως η απαντηση ειναι οτι οχι δεν υπηρχε.. Δεν ηταν επιλογη να συμμετασχει κανεις στον εμφυλιο η οχι. Ηταν μονοδρομος. Η παλευεις για την εθνικη ανεξαρτησια αφενος και την ταξικη χειραφετηση αφετερου η υποτασσεσαι στους ξενους προστατες και τον παραδεισο που σου υποσχονται. Οπως η αντισταση και ο πολεμος με Ιταλους και Γερμανους ηταν μονοδρομος, ετσι ηταν και η προσχωρηση στους ανταρτες και το ΔΣΕ. Το να τα βλεπουμε ξεχωριστα αυτα και σε σχηματα που αποθεωνουν τη δηθεν 'ενωμενη' ελλαδα της αντιστασης μεχρι το 44, και τον κακο 'αλληλοσπαραγμο' με ευθυνη του ΚΚΕ επειτα, ειναι παντελως ηλιθιο κατα τη γνωμη μου.
      Τα πιο καθυστερημενα πολιτικα και πνευματικα κοινωνικα στρωματα που ταχθηκαν στο πλευρο της ακρας δεξιας, καθως και η επιθυμια των αστων και των εκπροσωπων τους (Γ.Παπανδρεου) να μη χασουν το εδαφος κατω απο τα ποδια τους απο την επερχομενη λαοκρατια, αλλα να διατηρησουν την ηγεμονια τους εστω και ως παραμαγαζο του διεθνους κεφαλαιου, εδωσαν το πατημα στους Αγγλους να ξεκινησουν τον εμφυλιο και θα εκαναν τα παντα (κυριολεκτικα τα παντα) για να μην τον χασουν. Ο Σταλιν ειχε πουλησει την Ελλαδα απο τη συμφωνια της Γιαλτας και βολευτηκε στο να αφησει την κομμουνιστικη προοπτικη της Ελλαδας στην τυχη της, και να προδωσει το διεθνιστικο του καθηκον. Ο συσχετισμος δυναμεων με ορους πολεμου ηταν συντριπτικα υπερ του ΑγγλοΑμερικανικου αξονα και του κυβερνητικου στρατου. Παρολα αυτα για τους τιμιους και συνεπεις αγωνιστες δεν υπαρχει υπαναχωρηση, εστω και σε εναν αγωνα που ξερεις οτι ειναι χαμενος.
      Κατα συνεπεια δεν υπαρχει κανενας 'εμφυλιος'. Ο ορος ειναι λαθος περα για περα. Πολιτικος πολεμος ηταν (οπως σωστα το λενε οι Αγγλοι Civil War) η κοινωνικος-ταξικος και οποιος δεν το βλεπει, πρεπει να ανοιξει τα ματια του.
      Το οτι ειναι περισσοτερο αποτροπαιος, επειδη Ελληνες αλληλοσκοτωθηκαν με Ελληνες, ειναι επιχειρημα ακροδεξιων κυκλων και σεχτων, αναγορευει το εθνος ως την υπερτατη οντοτητα και συσκοτιζει την πραγματικοτητα, την πραγματικοτητα που λεει οτι ειναι το ιδιο αποτροπαιος και βιαιος με την καθε σφαγη η αιματοκυλισμα μεταξυ ανθρωπων, και οτι παροτι υπηρχαν και απο τις δυο πλευρες ελληνες η μια πλευρα παλευε για την απελευθερωση και η αλλη, εστω και εν αγνοια της, για την λαικη, κοινωνικη, ταξικη εξαρτηση και την υποτελεια

      Διαγραφή
    3. Πρώτο: Μόνο ανιστόρητος μπορεί να θεωρεί τον εμφύλιο νομοτελειακή συνέχεια της εθνικής αντίστασης. Ο ΔΣΕ ήταν μόνο το φάντασμα του παλιού ΕΛΑΣ. Δεν μπόρεσε ποτέ να φτάσει στις επιχειρησιακές δυνατότητες που είχε ο ΕΛΑΣ. Ο λόγος απλός. Ο εμφύλιος διεξήχθη με όρους γενικευμένης υποχώρησης του κινήματος, σαν μάχη οπισθοφυλακής και μόνο ή κυρίως από τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Τα αιτήματα του εμφυλίου ήταν αίτηματα υποχώρησης, κατευνασμού και μόνο στόχο είχαν την αποκατάσταση της νομιμότητας για το ΚΚΕ. Το κεντρικό αίτημα ήταν "δημοκρατική ομαλότητα" μπροστά στον δήμιο, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να αιματοκυλίσει την χώρα προκειμένου να αποκαταστήσει την εξουσία της υποτέλειας και της εθελοδουλείας. Μόνο παραμονές της ήττας στον εμφύλιο η ηγεσία του ΚΚΕ θυμίθηκε να ρίξει το σύνθημα του σοσιαλισμού. Σύνθηκα επαναστατικό μέν, πρελούδιο της ήττας δε.
      Είχε ευθύνες η ηγεσία του ΚΚΕ; Τραγικές. Δεν ήταν αυτή που οδήγησε στον εμφύλιο. Αυτό το έκαναν οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι με τους ντόπιους ξενόδουλους "εθνικόφρονες". Οι ευθύνες της βρίσκονται στο γεγονός ότι επέτρεψε με την τακτική της να πάρει την πρωτοβουλία ο εχθρός και να μακελέψει τον λαό. Αντί να αναδείξει το ΕΑΜ σε βασικό εκφραστή του λαού με αναδιοργάνωση και αυτοτελή συγκρότηση στη βάση των δικών του οργανώσεων, το αποδυνάμωσε και τελικά τον διέλυσε, χάνοντας μαζί του τον μόνο οργανωτικό βραχίωνα που θα μπορούσε να κρατά ενωμένο τον λαό απέναντι στο νέο κατακτητή. Από κει και πέρα η πορεία του αιματοκυλίσματος ήταν προδιαγεγραμένη.
      Δεύτερο: Αντίθετα το πρόγραμμα του ΕΑΜ περιέγραφε με καθαρότητα την αναγέννηση της Ελλάδας σε λαοκρατική βάση. Ήταν τόσο παλλαική η αποδοχή του προγράμματος του ΕΑΜ που ακόμη και το πρόγραμμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας απηχούσε τις βασικές προβλέψιες του: ελεύθερες εκλογές, συντακτική εθνοσυνέλευση για νέο δημοκρατικό σύνταγμα, κοινωνική και οικονομική ανοικοδόμηση στη βάση της οικονομικής αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας, εθνικοποιήσεις, κατοχυρωμένα δικαιώματα εργαζομένων και λαού, κοκ. Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η μαύρη αντίδραση μια τέτοια παλλαική απαίτηση; Μόνο με αιματοκύλισμα. Και το έκανε.
      Τρίτο: ήταν εμφύλιος κι όχι με την αγγλοσαξωνική έννοια του όρου που σημαίνει "πόλεμος των πολιτών", γιατί δεν συγκρούστηκαν τάξεις. Συγκρούστηκαν πολιτικές παρατάξεις. Ο εμφύλιος δεν διεξήχθη με όρους εργατικής τάξης και συμμάχων, αλλά με τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Οι πόλεις και τα κέντρα όπου η τάξη και οι πιο συνεπείς της σύμμαχοι ήταν συγκεντρωμένοι ήταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της μαύρης αντίδρασης και αντικείμενο της πιο άγριας αιματηρής καταστολής. Ακόμη και η ύπαιθρος είχε βαθιά διχαστεί με αποτέλεσμα ο ΔΣΕ να μην βρίσκει στήριγμα, ούτε και εφεδρείες. Η ήττα στον εμφύλιο ήταν προδιαγεγραμμένη όχι λόγω του Στάλιν, ούτε λόγω στρατιωτικής υπεροχής του αποκαλούμενου εθνικού στρατού. Η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη γιατί ο ΔΣΕ είχε αποκοπεί πριν καν ξεκινήσει κανονικά ο εμφύλιος από τις κοινωνικές και ταξικές βάσεις του. Είχε αποκοπεί από τις πόλεις και η πόλη είχε χάσει την επαφή με το χωριό. Με τη διάλυση του ΕΑΜ η ενότητα του λαού υπό την ηγεμονία της εργατικής τάξης και της διανόησης που εκφραζόταν και στο πρόγραμμα της λαοκρατίας είχε χαθεί. Το ΚΚΕ απομονώθηκε και σπρώχτηκε με κάθε μέσο και τρόπο να δώσει έναν στημένο εμφύλιο μόνο με τις δικές του οργανωτικές και οργανωμένες δυνάμεις, χωρίς την εργατική τάξη και το λαό. Εκεί βρίσκεται ολόκληρη η τραγωδία του εμφυλίου και η αναπόφευκτη ήττα του. Από κει και πέρα η αλληλοσφαγή ήταν τόσο δυσβάσταχτη για τον λαό, γιατί πολύ σωστά λένε ο αδερφός στρεφόταν εναντίον αδερφού. Κι αυτό όχι αφηρημένα, αλλά πολύ συγκεκριμένα, μιας και τα αδέρφια αυτά είχαν στην προηγούμενη φάση πολεμήσει μαζί για μια ελεύθερη Ελλάδα της λαοκρατίας. Και με τον εμφύλιο τους οδήγησαν - στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού - να σταθούν απέναντι. Δεν υπάρχει οικογένεια στην Ελλάδα που να μην διχάσθηκε έτσι και να μην βρέθηκε στην ανάγκη ο ένας να στρέψει το όπλο εναντίον του άλλου χωρίς να είναι επιλογή του. Αυτό αποκαλεί ο λαός μας αλληλοσπαραγμό και έχει απόλυτο δίκιο.

      Διαγραφή
    4. Εχω την εωτυπωση οτι αντιφασκεις μεγαλοπρεπως Κ. Καζακη.
      Ειμαι ο τελευταιος που θα υπερασπιστω την ηγεσια του ΚΚΕ.
      Αυτο που πολυ ξεκαθαρα λεω ειναι οτι ο εμφυλιος ηταν μονοδρομος, εφοσον ο Αγγλικος (και στη συνεχεια εργολαβια ο Αμερικανικος) ιμπεριαλισμος, σε συννενοηση με το Σταλιν ως προς τις σφαιρες επιρροης - δηλαδη την αφαιρεση τις δυνατοτητας να διεξαχθει ο πολεμος τουλαχιστον με ορους ισοδυναμων στρατιωτικων δυναμεων - ειχε αποφασισει να διαλυσει τα παντα ωστε να κρατησει την Ελλαδα ως προνομιακο του χωρο.
      Και ρωταω λοιπον, πως ειναι δυνατον να διαχωριζει κανεις το ΕΑΜ απο το ΔΣΕ, μια θεωρια που ανεπτυξε το ΠΑΣΟΚ για να επιτυχει το χτυπημα στο κρατος της ακροδεξιας που διαφεντευε για χρονια, και να αγιοποιει το ΕΑΜ (παραγνωριζοντας πως για πραδειγμα παραμερισε/πολεμησε με καθε τροπο αλλες αντιστασιακες οργανωσεις που δεν ειχαν ιδια στοχευση, οπως ΕΔΕΣ, 542 και καλως εκανε), δαιμονοποιωντας παραλληλα το ΔΣΕ για να στηριξει την σαπια θεωρια των 2 σταδιων, του καλου της αντιστασης και του κακου του εμφυλιου..

      Αφου και ο ιδιος το γραφεις οτι: 'Αυτό το έκαναν οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι με τους ντόπιους ξενόδουλους "εθνικόφρονες"' και οτι 'Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η μαύρη αντίδραση μια τέτοια παλλαική απαίτηση; Μόνο με αιματοκύλισμα. Και το έκανε.'
      Οποια και να ηταν η τακτικη του ΚΚΕ - που να συμφωνησω οτι εκανε λαθη - ηταν βεβαιο οτι οι ξενοι νταβατζηδες θα συρουν τους παντες σε εμφυλιο για να διασφαλισουν το κομματι γης τους. Και ηταν επισης σιγουρο οτι θα εβρισκαν τα καθυστερημενα τμηματα του πληθυσμου συμμαχους.
      Μα σε καθε επανασταση αλλωστε δεν ακολουθει εμφυλιος που οργανωνουν πρωτιστως αυτοι που βλεπουν να χανουν την εξουσια τους μηπως και μπορεσουν να τη διατηρησουν με αυτο το τροπο? Η αποψη οτι γινεται να μην βρει καθολου συμμαχους στα τμηματα του πληθυσμου η αντιδραση ειναι μια πελωρια αυταπατη, και αυτο γιατι η συνειδητοποιηση κατακτιεται βαθμιαια απο τις μαζες και παντα θα υπαρχουν τμηματα καθυστερημενα κ αντιδραστικα. Ο ιδιος ο Λενιν καυτηριαζε αυτην την αυταπατη. Και αποδεικνυεται απτο γεγονος οτι καμια σημαντικη ιστορικη κοινωνικη αλλαγη δεν εγινε χωρις αιμα, χωρις στρωματα η ταξεις που αντισκεκονταν - με η χωρις συναισθηση του ιστορικου ρολου που επιτελουν - στην προοδο.
      Η τραγικοτητα του εμφυλιου εγκειται στο γεγονος οτι ηταν μια μαχη χαμενη γιατι ο συσχετισμος, ο στρατιωτικος αν θελετε, δυναμεων ηταν χαωδης και αγεφυρωτος. Ακομη και ολοκληρος ο λαος να ηταν ενωμενος, οπως θελετε να αυταπαταστε, δεν θα μπορουσε να κανει τιποτα εναντια στα βρετανικα στρατευματα, στις βομβες Ναπαλμ, και σε οτι αλλο θα εφθανε για να βεβαιωσει την επιβολη της ξενης ηγεμονιας

      Διαγραφή
    5. Είσαι χαρακτηριστική περίπτωση που προσεγγίζεις στην ιστορία όχι με βάση τα αληθινά γεγονότα για να βγάλεις συμπέρασμα, αλλά με βάση τις ιδεοληψίες που την περιτρυγυρίζουν.
      Πρώτο: το ΠΑΣΟΚ πλάσαρε την "εθνική συμφιλίωση" για να δείξει ότι ο εμφύλιος ήταν ένα λάθος και μάλιστα αποφευκτέο, ενώ την εθνική αντίσταση την αντιλαμβανόταν μόνο σαν τέτοια, δηλαδή σαν απλή αντίσταση εναντίον του κατακτητή. Που ακριβώς βρήκες αυτή την αντίληψη σ' αυτά που γράφω ειλικρινά μόνο παντοδύναμος Αλλάχ μπορεί να πει. Η αλήθεια είναι ότι ο εμφύλιος ξεκίνησε μέσα στην κατοχή με την συγκρότηση των ταγμάτων ασφαλείας, μετά από σύμφωνη γνώμη των Βρετανών και των ελλήνων πολιτικών του Καίρου. Η ηγεσία του ΕΑΜ ενέδωσε στη λογική του ξενοκίνητου εμφυλίου από την στιγμή που δέχτηκε την κυβέρνηση Παπανδρέου μαζί με την έλευση του Σκόμπι. Υπήρχε η δυνατότητα να αποτραπεί ο εμφύλιος αν στα Δεκεμβριανά η ηγεσία του ΕΑΜ έπαιζε τον ρόλο της και προχωρούσε τόσο σε μια πολιτική συμφωνία με αστούς πολιτικούς που δεν ήθελαν το αιματοκύλισμα (π.χ. Καρτάλης), αλλά και έδειχνε την στρατιωτική της πυγμή στους Βρετανούς. Δεν το έκανε και από τότε η χώρα γλιστρά στον εμφύλιο. Ακόμη και μετά την Βάρκιζα θα μπορούσε να αποτραπεί με οργάνωση ένοπλης εξέγερσης μέσα στις πόλεις όπου βρίσκονταν οι κύριες δυνάμεις του κινήματος, κοινωνικές και στρατιωτικές με επικεφαλής το ΕΑΜ. Η ευκαιρία χάθηκε μέσα στο 1945 με την ηγεσία του ΚΚΕ να διαλύει το ΕΑΜ και να καλεί απλά σε "δημοκρατική ομαλότητα". Από κει και πέρα ο εμφύλιος ήταν υπόθεση χρόνου. Η περίοδος του εμφυλίου, αλλά και η περίοδος πριν απ' αυτόν είναι περίοδος επικράτησης της αντεπανάστασης πάνω σ' ένα επαναστατικό κίνημα ενός λαού που είχε την εξουσία στα χέρια του και την παρέδωσε οικειοθελώς για να σπρωχτεί κατόπιν στην σφαγή. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια, αυτό λένε τα ιστορικά γεγονότα πέρα από ιδεοληψίες.
      Δεύτερο: επειδή παπαγαλίζεις κι εσύ τα συμφωνίας Στάλιν καλό είναι πριν χρησιμοποιείς ή υιοθετείς το οτιδήποτε καλό είναι να τσεκάρεις τα γεγονότα. Η περίφημη συμφωνία Τσώρτσιλ-Στάλιν δεν είναι της Γιάλτας, αλλά της Μόσχας τον Οκτώβρη του 1944. Εκεί δόθηκε το περίφημο χαρτάκι με τα ποσοστά επιροής. Ο Στάλιν από το 1930 είχε εγκαταλείψει την εξωτερική πολιτική των μπολσεβίκων και ακολουθούσε μεγαλοκρατική πολιτική. Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν η Πολωνία και καμιά άλλη χώρα από το χαρτάκι του Τσόρτσιλ. Εκεί βάζει και το σημάδι του. Ο Τσόρτσιλ φεύγει από την Μόσχα έχοντας πειστεί ότι για την Ελλάδα δεν του καίγεται καρφί του Στάλιν και προχωρά ακάθεκτος στα Δεκεμβριανά. Την συμφωνία αυτή δεν την γνώριζε η ηγεσία του κινήματος στην Ελλάδα. Αυτό έχει αποδειχτεί πια ιστορικά μέσα από τα αρχεία τόσο του ΚΚΣΕ, όσο και του ΚΚΕ. Δεν υπήρχε επαφή με το ΚΚΣΕ μέχρι τα τέλη του 1945. Κι επομένως για τις ενέργειές της φέρει ακέραια την ευθύνη η ηγεσία του κινήματος τότε.

      Διαγραφή
    6. Συγνωμη, ποια στρατιωτικη πυγμη να δειξει το ΕΑΜ στους βρετανους; Καταλαβαινετε οτι μιλαμε για την Βρετανικη Αυτοκρατοτρια την οποια διαδεχθηκε η Αμερικανικη υπερδυναμη;
      Οσο και αν θελετε να το αγνοειτε, ο παραγοντας της στρατιωτικης ισχυς ειναι καθοριστικος παντα στους πολεμους. Μια μεγαλη δυναμη ηταν η μονη που μπορουσε να βοηθησει το κινημα στην Ελλαδα και ηταν η ΕΣΣΔ. Εφοσον ο Σταλιν για τους δικους τους (προδοτικους στην κομμουνιστικη προοπτικη) λογους δεν ηταν διατεθειμενος να συνδραμει, με ποιο στρατο και ποια λαικη πολιτοφυλακη θα μπορουσε, εστω και αν ηταν ολος ο λαος ενωμενος κατω απο τον ΕΛΑΣ, να αντιπαλεψει την τεραστια ισχυ των υπερδυναμεων της εποχης;
      Εκει εγκειται το μοιραιο της ηττας. Γιατι το κινημα ακομη και αν 'είχε την εξουσία στα χέρια του' οπως λετε, οι Βρετανοι ηταν αποφασισμενοι να της την παρουν απο τα χερια με καθε τροπο, εχοντας ησυχο το νου τους οτι οι Σοβιετικοι δεν θα βοηθησουν το ελληνικο κινημα.
      Κατα δευτερον, μη με ταυτιζετε με υπερασπιστη της ηγεσιας του ΚΚΕ. Σε κανενα σημειο των αναρτησεων μου δεν εχω γραψει οτι δεν εκαναν λαθη. Αυτο που πολυ απλα εγραψα ηταν οτι ηταν μοιραιος ο εμφυλιος, και θα γινοταν με πρωτοβουλια των Βρετανων ακομη και αν δεν εκαναν τα λαθη που εκαναν οι ηγεσιες.
      Ακομη και 'οργάνωση ένοπλης εξέγερσης μέσα στις πόλεις όπου βρίσκονταν οι κύριες δυνάμεις του κινήματος, κοινωνικές και στρατιωτικές με επικεφαλής το ΕΑΜ', θα καταπνιγοταν απο τις ορδες βρετανικων στρατευματων που εστελνε ο Τσορτσιλ για να λειτουργησουν οπως σε κατεχομενη πολη και την μαυρη αντιδραση που στρατολογουσαν απο πολυ παλια..
      Απο την αλλη, δεν απαντησατε στην θεση μου 1) οτι παντα υπαρχουν κοινωνικα στρωματα, εστω και μειοψηφικα, λιγοτερο η περισσοτερα καθυστερημενα που θα στρατολογηθουν σε τετοιες περιπτωσεις απο την αντιδραση και 2) οτι το ιδιο το ΕΑΜ ειχε απωθησει αλλες αντιστασιακες οργανωσεις οπως ΕΔΕΣ η 542 με διαφορετικους, αλλοτριους η υπουλους σκοπους για το μετα. Το ΕΑΜ δεν αντιπροσωπευε ολο το λαο γενικα και αοριστα, δεν αντιπροσωπευε κανεναν αστο, ειχε σαφη ταξικο προσανατολισμο και ηταν επιτυχια του να ενταξει σε αυτον τεραστιες μαζες πλυθησμου και δυναμεις κοινωνικες που δεν ειχαν εξαρχης τετοιον.
      Γιαυτο ειναι λαθος να μιλαμε για το 'λαο' γενικα και αοριστα, γιατι λαος ειναι και σημερα το 15% που ψηφιζει μετα ενθουσιασμου τη Χρυση Αυγη..

      Διαγραφή
    7. Βλέπεις που δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάς; Έτσι σκεφτόταν και η ηγεσία του ΚΚΕ της εποχής. Οι Βρετανοί είναι υπερδύναμη και δεν μπορούμε να τα βάλουμε μαζί τους. Στρατιωτικά η υπερδύναμη δεν μπορούσε να παρατάξει στα Δεκεμβριανά παρά 4-5 συντάγματα εκ των οποίων στην πλειονότητά τους από αποικίες και 1 σύνταγμα τεθωρακισμένων. Τα συντάγματα αυτά μάλιστα ήρθαν στην Ελλάδα με αποβατικά των Αμερικανών, γιατί η υπερδύναμη των Βρετανών δεν διέθετε αρκετά και ικανά για μια τετοια αποστολή. Πέρα από το γεγονός ότι το ΕΑΜ έδωσε την μάχη όχι με τον τακτικό ΕΛΑΣ, αλλά με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ, ουσιαστικά με πενιχρά οπλισμένους ανταρτοεπονίτες, η ηγεσία του που είχε αντικαταστήσει την στρατιωτική δεν είχε κανένα στρατιωτικό σχέδιο κατάληψης της Αθήνας. Επέτρεψε στους Βρετανούς να κρατούν το αεροδρόμιο του Καλαμακίου και τον Φαληρικό όρμο, πράγμα που τους επέτρεπε να φέρνουν διαρκώς δυνάμεις. Ο ίδιος ο αρχιστράτηγος Αλεξάντερ αναφέρει στα απομνημονεύματά του την μεγάλη του έκπληξη για το γεγονός αυτό, όπως επίσης και για το γεγονός ότι όταν προσεγειώθηκε ο ίδιος κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών στο Καλαμάκι η σύνδεση του μαγνητικού τηλεφώνου με το αρχηγείο της "Σκομπίας", δηλαδή τον Σκόμπι στη Μεγάλη Βρετανία, έγινε διαμέσου των τηλεφωνητών του ΕΛΑΣ. Ενώ στον ίδιο και την συνοδεία του επετράπει χωρίς κανένα εμπόδιο να ανηφορίσουν την Συγγρού που έλεγχε ο εφεδρικός ΕΛΑΣ και να πάνε στο Σκόμπι. Το ίδιο έγινε και όταν ανηφόριζαν την Συγγρού τα άρματα των Βρετανών. Ενώ οι λόχοι του εφεδρικού ΕΛΑΣ έλεγχαν την Λεωφόρο και την είχαν ναρκοθετήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί παγίδα για τα Βρετανικά άρματα, η διοίκηση διέταξε τους ΕΛΑΣίτες όχι μόνο να μην εμπλακούν, αλλά και να αποναρκωθετήσουν. Αντίθετα σπατάλησαν άδικα και χωρίς κανένα νόημα δυνάμεις στη μάχη του Μακρυγιάννη και επέτρεψαν στους Βρετανούς να καταλάβουν την Ακρόπολη την οποία και μετέτρεψαν σε πολυβολείο. Έτσι κέρδισαν την Αθήνα οι Βρετανοί κι όχι λόγω στρατιωτικής υπεροχής. Μάλιστα, ο στόλος των Βρετανών που βρισκόταν στον Φαληρικό όρμο μόλις διετάχθη να βάλει κατά συνοικιών της Αθήνας, τα πληρώματα στασίασαν και ανάγκασαν τους Βρετανούς να αποσύρουν τα πλοία τους. Η περίφημη στάση των ναυτών και αξιωματικών του Βρετανικού στόλου ήρθε στη Βρετανική Βουλή από τους εργατικούς για να καταγγείλουν τον Τσόρτσιλ για τα Δεκεμβριανά στην Ελλάδα.
      Ακόμη κι όταν επήλθε κατάπαυση πυρός μέσα στη Αθήνα, οι Βρετανικές δυνάμεις παρέμεναν εγκλωβισμένες στην πόλη χωρίς να μπορούν να ξεμυτήσουν. Στην προσπάθεια δυο Βρετανικών συνταγμάτων να προωθηθούν τόσο προς την Κόρινθο, όσο και προς την Θήβα, το μεν ένα δεν μπόρεσε ούτε καν να διαβεί την κακιά σκάλα με τρομακτικές απώλειες, το δε άλλο δεν μπόρεσε καν να μπει Βιοτία. Ο τακτικός ΕΛΑΣ με 50 χιλιάδες έμπειρους άνδρες και πολύ καλά εξοπλισμένος ήταν άθικτος και ετοιμοπόλεμος. Ο Σαράφης αναφέρει ότι αν τους δινόταν η διαταγή θα είχαν πετάξει τους Βρετανούς στη θάλασσα με μια απλή επιχείρηση σκούπα. Αντί γι' αυτό είχαμε την Βάρκιζα.

      Διαγραφή
    8. Δεν έχεις μελετήσει την ιστορία του εμφυλίου. Ποιες ορδές των Βρετανικών δυνάμεων θα κατέπνιγαν το κίνημα; Οι Βρετανοί κατέρευσαν πριν καν ξεκινήσει ο επίσημα ο εμφύλιος, γι' αυτό ζήτησαν την συνδρομή των Αμερικανών. Και παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί μετά το δόγμα Τρούμαν αναλαμβάνουν τα ινία της επέμβασης, ούτε κι αυτοί είναι σε θέση να διαθέσουν στρατεύματα. Στέλνουν στρατιωτικό υλικό, όπλα και συμβούλους. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο εθνικός στρατός. Αν η ηγεσία του κινήματος ακολουθούσε την τακτική της κατοχής οικοδομώντας το μέτωπο πρώτα και κύρια μέσα στις πόλεις και αξιοποιούσε το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχε ότι οι κλάσεις που καλούσαν οι δοσίλογοι στον εθνικό στρατό ήταν παιδιά από οικογένειες που πολέμησαν κατά πλειοψηφία τους μέσα από το ΕΑΜ, τότε θα υπήρχε μια πιθανότητα. Από την στιγμή που επέλεξαν την ανοιχτή αντιπαράθεση σε πεδίο μάχης με δυνάμεις που δεν διέθεταν, με εφεδρείες που δεν μπορούσαν να βρουν και με οπλισμό που επίσης δεν είχαν, τότε ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι η όλη υπόθεση θα μετεξελισσόταν σε σφαγή.

      Διαγραφή
    9. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι σε κάθε μεγάλη κοινωνική μεταβολή θα υπάρχουν πάντα καθυστερημένα στρώματα, κοκ. Η θέση αυτή είναι ανιστόρητη. Μόνο όταν η ηγεσία και το κίνημα το ίδιο χάσει την επαφή του με την αποκαλούμενη καθυστερημένη μάζα, μόνο τότε γεννιούνται οι συνθήκες για εμφύλιο. Κι αυτό όταν συμβεί την ευθύνη την έχει ηγεσία του κινήματος.
      Επίσης είναι λάθος ότι το ΕΑΜ δεν είχε αστούς. Όχι μόνο είχε αστούς, αλλά μεγάλο μέρος της αστικής διανόησης, αλλά και πολλούς αστούς πολιτικούς κυρίως από την παράταξη των φιλελευθέρων. Ο Γούντχαουζ μάλιστα λέει ότι ακόμη και στην κυβέρνηση Τσουδερού υπήρχαν πολιτικοί που ήθελαν να ενταχθούν στο ΕΑΜ και κυρίως σε μια διακυβέρνηση του ΕΑΜ. Μόνο που αυτοί οι αστοί δεν είχαν την πολιτική ηγεμονία, αλλά στρατεύονταν στο πλευρό του λαού που είχε ενώσει η εργατική τάξη, η μόνη τάξη που στην κατοχή παρέμεινε οργανωμένη και συγκροτημένη. Κι επομένως το ΕΑΜ διεκδικούσε την λαοκρατία ακριβώς με τους όρους που ήθελε ο ίδιος ο λαός. Ο ταξικός χαρακτήρας του ΕΑΜ φαίνεται στο γεγονός ότι η εργατική τάξη και το οργανωμένο της κίνημα, συνδικάτα, συνεταιρισμοί, κοκ, μαζί με το κόμμα της είχαν κατορθώσεινα ενώσουν την συντριπτική πλειοψηφία του λαού στην διεκδίκηση της πατρίδας του. Καιη διεκδίκηση της πατρίδας από αυτούς που την κρατάνε στους ώμους τους, είναι το υπέρτατο ταξικό αίτημα που υπάρχει, που είναι συνάμα εθνικό και παλλαικό.

      Διαγραφή
    10. 1) Δηλαδη η ιστορια της Οκτωβριανης επαναστασης, της Γαλλικης, της Αγγλικης πιο πριν, οπου σε ολες ακολουθησε εμφυλιος πολεμος, δεν λεει κατι;
      Ειναι δυνατον να πιστευει κανεις οτι ειναι εφικτο να μην υπαρχει κανενα ποσοστο καθυστερημενων στρωματων; Ναι, ειναι καθηκον της επαναστατικης ηγεσιας να τραβηξει αυτα τα στρωματα προς το μερος της, αλλα ποσο εφικτο ειναι να γινει για ολο το πληθυσμο; Αυτη δεν ειναι η αποθεωση του ιδεαλισμου που υποτιθεται πολεματε;
      Και αληθεια εσεις ποια επανασταση η ποιο ιστορικο γεγονος κοινωνικης αλλαγης εχετε ως προτυπο οπου δε συνεβησαν τα πραγματα ετσι;

      2)Αλλο το αν ειχε αστους στους κολπους του το ΕΑΜ, και αλλο ποιος ηταν ο προσανατολισμος του. Ενα μετωπικο κινημα εξ ορισμου δεν περιοριζεται σε μια ταξη, αλλα αγκαλιαζει τις ευρυτερες δυνατες πλειοψηφιες. Το κομβικο ομως ειναι η στοχευση, ο προσανατολισμος που στην περιπτωση του ΕΑΜ ηταν ξεκαθαρα ταξικος προς την σοσιαλιστικη κατευθυνση. Σας εγραψα και πριν για τις αλλες αντιστασιακες οργανωσεις που οραματιζονταν αλλου ειδους 'απελευθερωση' και τις καταπιε το ΕΑΜ, αλλα δεν το σχολιασατε.

      3) Απο που προκυπτει οτι οι Βρετανοι και ειδικα οι ΑΜερικανοι που ανελαβαν μετα το δογμα Τρουμαν, δεν μπορουσαν να διαθεσουν στρατευματα και παραπανω εξοπλισμο αν χρειαζονταν; Στα αληθεια πιστευετε οτι θα διεθεταν μονο 5 συνταγματα και οι Αμερικανοι μονο συμβουλους και εξοπλισμο, αν αντιμετωπιζαν μεγαλυτερη αντισταση; Το οτι 'την εβγαλαν' με αυτες τις δυναμεις εχει σχεση με τα λαθη το ΚΚΕ που αναφερετε, τα οποια αν ειχε αποφυγει θα συσπειρωνε περισσοτερες μαχιμες δυναμεις. Ακομη και αν τα καθυστερημενα τμηματα της κοινωνιας ελαχιστοποιουνταν και επανδρωναν ελαχιστοι τον κυβερνητικο στρατο, οι δυναμεις του ΕΛΑΣ επουδενι ηταν σε θεση να αντιμετωπισουν μια διαρκως εντεινομενη ενισχυση των κατοχικων στρατευματων με το πολεμικο υλικο τους (βλεπε ναπαλμ κτλπ). Ακομη και ολα να γινονταν ετσι οπως τα φανταζεσθε, ακομη αν ο ΕΛΑΣ εριχνε στη θαλασσα τα πρωτα βρετανικα ταγματα, αν καταλαμβανε το αεροδρομια και το λιμανι, θα εστελναν νεα αεροπλανα και πλοια να καταλαβουν την Αθηνα. Θα εκαναν τα παντα για να μη χασουν την αποικια τους στη γωνια της μεσογειου και το ξερουμε πολυ καλα. Αυταπαταστε αν νομιζετε οτι εφταιξαν μονο οι παλινωδιες τ ΚΚΕ για την ηττα, και οτι μπορουσε ενα λαικοστρατιωτικο επαναστατικο κινημα μονο του, χωρις βοηθεια απο μια αλλη μεγαλη δυναμη, να κερδισει την ανερχομενη υπερδυναμη της Αμερικης, που θα αναλαμβανε, οπως και ανελαβε, αν τα πραγματα δεν πηγαιναν οπως τα ειχε σχεδιασει.. Αυτο δε σημαινει οτι δεν επρεπε να πολεμησουν οι επαναστατες αγωνιστες. Για αυτους ακομη και οι χαμενες μαχες πρεπει να δινονται γιατι το παραδειγμα και η ηθικη ανωτεροτητα ειναι πανω απο ολα..
      Την μοιρα της Ελλαδας ειχε η Ισπανια στον δικο της εμφυλιο μερικα χρονια νωριτερα οταν ο Σταλιν παλι εβγαλε την ουρα του απεξω και αφησε χωρις εξοπλισμο απροστατευτο το λαικο μετωπο των ισπανων αναρχικων κ κομμουνιστων, απεναντι στις φασιστικες ορδες του φρανκο που εξοπλιζονταν διαρκως απο τη φασιστικη Ιταλια και ναζιστικη Γερμανια..

      Διαγραφή
    11. 1. Οι επαναστάσεις δεν είναι μονόπρακτα, αλλά ολόκληρη διαδικασία κατάκτησης της εξουσία και θεμελίωσής της. Η Οκτωβριανή οδηγήθηκε στον εμφύλιο μετά το 1918 γιατί οι μπολσεβίκοι άρχισαν να χάνουν - με δική τους τεράστια ευθύνη - τη σχέση τους με τους μουζίκους, την αγροτιά, λόγω των μέτρων εξισωτισμού και δήμευσης της σοδειάς. Και κέρδισαν τον εμφύλιο γιατί οι μουζίκοι είδαν ότι οι λευκοί ήταν πολύ χειρότεροι από τους μπολσεβίκους κι έτσι πέρασαν στο πλευρό τους. Πρέπει να μελετάμε τις επαναστάσεις και όχι απλά να καταγράφουμε επιδερμικά τα περιστατικά τους σαν "νομοτέλεια". Στη Γαλλική επανάσταση, ο εμφύλιος που ξέσπασε σε αγροτικές κυρίως περιοχές, π.χ. Βανδέα, οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην κυριαρχία της τοκογλυφίας και της κερδοσκοπίας εναντίον των οποίων οι Γιρονδίνοι όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε, αλλά την ενίσχυαν με κάθε τρόπο. Όταν η επιτροπή κοινής σωτηρίας κατόρθωσε να ελέγξει την έξαρση αυτών των φαινομένων στέλνοντας στην γκιλοτίνα όποιον "θυσαύριζε εναντίον του λαού", τότε ολόκληρη τη Γαλλία ξεσηκώθηκε και στρατεύθηκε εναντίον της ενωμένης αντίδρασης που ο συνασπισμός της εισέβαλλε στο έδαφος της επανάστασης για να την καταπνίξει. Και την συνέτριψε. Στην περίπτωση της Αγγλικής επανάσταση μιλάμε ακόμη για μια πολύ πρώιμη προαστική κοινωνία όπου δεν είχαν σχηματοποιηθεί οι τάξεις της αστικής κοινωνίας. Ούτε καν η αστική. Πάντως επειδή η επανάσταση αυτή γέννησε τον όρο civil war, η οποία κατόπιν μετανάστευσε σ' όλες τις δυτικές γλώσσες, αυτός δεν σημαίνει ούτε ταυτίζεται με τον όρο εμφύλιος πόλεμος που χρησιμοποιείται στα ελληνικά. Για τους άγγλους επαναστάτες ήταν ο πόλεμος των πολιτών εναντίον της απολυταρχίας. Πολίτης δεν υπήρχε κάτω από το καθεστώς της απολυταρχίας. Υπήρχε μόνο υπήκοος. Κι επομένως τα λαικά στρώματα αποκτώντας την ιδιότητα του πολίτη διεκδικούσαν από την απολυταρχία τα δικαιώματα που με βάση το φυσικό δίκαιο τους ανήκαν. Αυτό το νόημα είχε ο όρος civil war. Γι' αυτό και πιο θα μεταφραζόταν στα ελληνικά, πόλεμος των πολιτών.
      Για μένα δεν υπάρχει επανάσταση πρότυπο. Κάθε μια στην ιστορική εποχή που ξέσπασε εξέφρασε τις αδήριτες και αντικειμενικές ανάγκες των πολύ πλατιών μαζών για μεγάλες ριζικές ανατροπές. Επομένως, η καθεμιά από αυτές έχει να μας προσφέρει μοναδικά διδάγματα αυτόβουλης δράσης των μαζών με όρους εκατομμυρίων, όπως έλεγε ο Λένιν. Κι επειδή αποτελεί ένα από τα σύνθετα φαινόμενα στο να κατανοηθεί και επιπλέον να διδαχθεί κανείς από αυτήν χρειάζεται πολύ προσεκτική και σε μεγάλο βάθος μελέτη.

      Διαγραφή
    12. 2. Το ΕΑΜ ήταν παλλαικό μέτωπο και είναι το μόνο που συγκροτήθηκε χωρίς καμιά αναφορά στο σοσιαλισμό. Καλούσε μέχρι και τον βασιλιά να ενταχθεί στις γραμμές του. Όλες οι άλλες αντιστασιακές οργανώσεις με πρώτο τον ΕΔΕΣ, τον Ψαρρό, κοκ, είχαν πρόγραμμα με στόχο τον σοσιαλισμό. Το ΕΑΜ δεν έθετε ούτε καν θέμα απομάκρυνσης του βασιλιά και όλες οι άλλες οργανώσεις έθεταν θέμα σοσιαλισμού. Του δικού τους σοσιαλισμού, η κάθε μια από αυτές. Αυτό δεν σε προβληματίζει; Το έχω αναφέρει και αλλού: Το ΚΚΕ μέσα στην κατοχή πολεμούσε αμείλικτα κάθε οργάνωση που μιλούσε για σοσιαλισμό και εμφύλιο. Να τι έγραφε η ΚΟΜΕΠ τον Σεπτέμβρη του 1943, σελ. 377: "Ο σοσιαλισμός δεν είνε έμπλαστρο θαυματουργό για να τον δυσφημίσει ο κάθε κομπογιαννίτης και να γιατρέψει την ελληνική κακοδαιμονία. Στη θεωρητική του κατανόηση και στην πραχτική του τοποθέτηση, είναι η πάλη των εργαζομένων με πρωτοπορεία την εργατική τάξη για την λύση ώριμων κοινωνικών ζητημάτων. Στην Ελλάδα, η ιδιομορφία της τωρινής ιστορικής στιγμής βρίσκεται στο ότι δεν μπαίνει πρόβλημα για άμεσο μεταπολεμικό πέρασμα στο σοσιαλισμό. Όχι άμεση σοσιαλιστική οργάνωση της ελληνικής κοινωνίας, μα λαοκρατική λύση των νεοελληνικών προβλημάτων, βαθύς δημοκρατικός μετασχηματισμός της κοινωνικής μας ζωής με την εγακθίδρυση λαικής δημοκρατίας." Η λαοκρατία ήταν η ολοκλήρωση των αστικοδημοκρατικών μετασχηματισμών στο γενικό έδαφος του ελληνικού καπιταλισμού, τις οποίες για λόγους ιστορικής και ταξικής ανικότητας δεν μπορούσε να επιτελέσει η αστική τάξη και οι πολιτικοί της. Η λαοκρατία δεν ήταν προθάλαμος του σοσιαλισμού, αν και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο γι' αυτόν. Αυτό το νόημα είχε για τους κομμουνιστές του ΕΑΜ. Δυστυχώς το ΚΚΕ δεν στάθηκε συνεπές σ' αυτή την θεώρηση και έτσι έδωσε τη δυνατότητα σε Βρετανούς και δοσίλογους να σύρουν την χώρα στον εμφύλιο.

      Διαγραφή
    13. 3. Το θέμα δεν είναι τι πιστεύω ή τι δεν πιστεύω. Το θέμα είναι πώς καμιά από τις υπερδυνάμεις δεν διέθεσε και ούτε ήθελε να διαθέσει δικές της δυνάμεις. Οι διεθνείς συσχετισμοί δεν το επέτρεπαν. Δεν ήταν εύκολο εκείνο τον καιρό να στείλουν μεγάλες δυνάμεις σε πολεμικές αποστολές. Αν κοιτάξεις τι γινόταν στις ένοπλες δυνάμεις που διατηρούσαν οι Βρετανοί και κυρίως οι ΗΠΑ σε Ευρώπη και αλλού μετά το πέρας του πολέμου, θα διαπιστώσεις ότι οι στάσεις των στρατιωτών ήταν καθημερινό φαινόμενο. Ο πόλεμος είχε τελειώσει και οι τεράστιες μάζες στρατιωτών ήθελαν να γυρίσουν πίσω, στο σπίτι τους για να ξεκινήσουν μια ειρηνική ζωή. Κανένα επιτελείο, καμιά κυβέρνηση δεν μπορούσε να τους συγκρατήσει και να διατηρήσει μεγάλους σχηματισμούς σε κατάσταση ετοιμότητας. Πολύ περισσότερο να τους χρησιμοποιήσει εναντίον σύμμαχου λαού. Γι' αυτό άλλωστε και για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στις απελεύθερωμένες χώρες αξιοποίησαν παντού ντόπιες δυνάμεις, ακόμη και τα κατάλοιπα του φασισμού. Η κατάσταση αυτή αλλάζει μετά το 1949 και τη δημιουργία του ΝΑΤΟ γι' αυτό και η πρώτη μεγάλη εκταταμένη πολεμική εξόρμηση των ΗΠΑ γίνεται στην Κορέα 1950-53 με κάλυψη του ΟΗΕ. Μέχρι τότε τα επιτελεία των ΗΠΑ έτρεμαν να χρησιμοποιήσουν μεγάλους δικούς τους σχηματισμούς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις διαρκείας στο εξωτερικό.
      Επιμένεις σε μια άποψη που δεν έχει σχέση με την ιστορική αλήθεια. Στον ελληνικό εμφύλιο δεν πολέμησαν Βρετανικά και Αμερικανικά στρατεύματα και μάλιστα όπως λες με "διαρκως εντεινομενη ενισχυση των κατοχικων στρατευματων." Μόνο κλιμάκια συμβούλων. Ήξεραν τι έκαναν. Αν σήκωναν το βάρος του εμφυλίου ξένα στρατεύματα, τότε θα είχαμε ένα νέο ξεσηκωμό του ελληνικού λαού. Γι' αυτό και εξώθησαν το ΚΚΕ να ανέβει στο βουνό και έβαλαν τον εθνικό στρατό να τον πολεμήσει. Στον εθνικό στρατό καταταγόταν όχι τα καθυστερημένα στρώματα όπως λες, αλλά όλοι της κλάσης που καλούσαν. Όποιος δεν παρουσιαζόταν, ή αρνιόταν να υπηρετήσει καταδικαζόταν σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες. Κι έτσι η συντριπτική πλειοψηφία του εθνικού στρατού ήταν πρώην μέλη του ΕΑΜ, απλός λαός που είχε πολεμήσει τον κατακτητή και τώρα με το πιστόλι στο κρόταφο τον οδηγούσαν να πολεμησει εναντίον των συντρόφων του. Να τι θα απόφευγε η οργάνωση λαικής εξέγερσης μέσα στις πόλεις. Και πάλι σου τονίζω: η ήττα του ΔΣΕ ήταν προδιαγεγραμμένη όχι κυρίως της υπεροπλίας του αντιπάλου, αλλά της τραγικής ανυπαρξίας εφεδρειών μιας και τον είχαν αποκόψει από τις πόλεις και τα χωριά που ήταν οι βάσεις του κινήματος.
      Αν διαβάσεις του Βρετανούς αναλυτές της εποχής θα διαπιστώσεις ότι τα Δεκεμβριανά και ο τρόπος που διεξήχθη η αναμέτρηση ήταν ένα ανέλπιστο δώρο γι' αυτούς. Αν τους έριχνε στη θάλασσα ο ΕΛΑΣ δεν υπήρχε δρόμος επιστροφής γι' αυτούς. Χρειάζονταν πολύ μεγάλες δυνάμεις, που δεν διέθεταν οι Βρετανοί. Η πολιτική κρίση στην ίδια την Βρετανία θα βάθαινε και η κυβέρνηση Τσόρτσιλ, που έτσι ή αλλιώς δεν καλοστεκόταν, θα έπεφτε. Γι' αυτό και οι Βρετανοί είχαν και back up plan. Αν δεν τους έβγαινε η στρατιωτική επέμβαση θα προσπαθούσαν να τα βρουν με το ΕΑΜ. Έστω προσωρινά μέχρι να μπορέσουν να προσεταιριστούν κάποιους μέσα από τις γραμμές του και έτσι να διασπάσουν το κίνημα. Είχαν ήδη επισημάνει πρόσωπα του ΕΑΜ που εκτιμούσαν ότι θα μπορούσαν να τους ασκήσουν επιροή στο μέλλον. Όμως δεν χρειάστηκε γιατί η εγκληματικά ανίκανη ηγεσία έδωσε πεσκέσι την Αθήνα στους Βρετανούς και κατόπιν υπέγραψε τον αυτοχειριασμό του κινήματος και του λαού στην Βάρκιζα.

      Διαγραφή
    14. Μην συγκρίνεις την Ελλάδα με την Ισπανία. Στην Ισπανία δεν υπήρξε καμιά ενότητα πουθενά. Ο καθένας είχε το δικό του μπαιράκι. Άλλο η κυβέρνηση της Μαδρίτης, άλλο η CNT, άλλο η POUM, κοκ. Ο Φράνκο θα είχε ξεβρακωθεί πριν καν πατήσει το πόδι του στο έδαφος της Ισπανίας από το Μαρόκο όπου βρισκόταν και όπου συγκρότησε τις πρώτες μονάδες του με Μαροκινούς, αν η κυβέρνηση της Μαδρίτης είχε διακηρύξει την ανεξαρτησία του Μαρόκο. Οι ίδιοι οι Μαροκινοί θα είχαν συλλάβει τον Φράνκο και θα τον είχαν παραδόσει στην κυβέρνηση της Μαδρίτης. Όχι μόνο αυτό δεν έγινε, αλλά κάθε οργανωμένη δύναμη κρατούσε το δικό της μέτωπο με τον τρόπο που καταλάβαινε η ίδια. Ενιαίο σχέδιο δεν υπήρξε ποτέ. Η κατάσταση έμοιαζε περισσότερο με τη δική μας επανάσταση του 1821, όπου ο κάθε νταιφάς είχε το δικό του μπαιράκι και πολεμούσε με το δικό του τρόπο και στα δικά του μετερίζια. Πάνω σ' αυτή την κατάσταση ήρθε η προδοτική πολιτική της Δύσης με τον αποκλεισμό της Ισπανικής δημοκρατίας, την ώρα που οι φασιστικές χώρες Ιταλία και Γερμανία τροφοδοτούσαν με δυνάμεις και οπλισμό τον στρατό του Φράνκο. Ο Στάλιν δεν νοιάστηκε στο παραμικρό για την Ισπανία, όπως δεν νοιάστηκε και για την Ελλάδα. Κι όχι μόνο αυτό. Έπαιξεα ανεπίτρεπτα παιχνίδια και το χειρότερο εγκατέστησε στο έδαφος της δημοκρατικής Ισπανίας κρατηρία και τόπους μαρτυρίου της NKVD, όπου βρήκαν τραγικό τέλος πολλοί μαχητές της επανάστασης σαν τον Αντρέ Νιν, τον ηγέτη του ΠΟΥΜ, αλλά και χιλιάδες μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, αλλά και των διεθνών ταξιαρχιών. Τίποτε απ' όλα αυτά δεν είχε σχέση με την περίπτωση της Ελλάδας. Πάντως, στο λέω με κάθε φιλική διάθεση, πριν εκφέρεις γνώμη για κάτι και πολύ περισσότερο πριν σχηματίσεις άποψη, θα πρέπει να μελετάς σε βάθος το ζήτημα που σε απασχολεί και να μην ικανοποιήσε με επιδερμικές προσεγγίσεις.

      Διαγραφή
  15. Τον Καστοριάδη κ.Καζάκη τον έχετε σε εκτίμηση σαν στοχαστή(άσχετο αλλά ήθελα να το ρωτήσω εδώ και καιρό);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Καστοριάδη μελετητή της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, τον εκτιμώ ιδιαίτερα. Τον Καστοριάδη της "φαντασιακής θέσμισης της κοινωνίας", καθόλου.

      Διαγραφή
    2. Επ ευκαιρια Δημητρη θελω να πεις τη γνωμη σου για το Κωστα Παπαιωαννου..Νομιζω οτι προκειται για τη μεγαλυτερη προσωπικοτητα της φιλοσοφιας στην Ελλαδα και απ τις κορυφαιες στην Ευρωπη του 20ου αιωνα.Παρολα αυτα δεν ειναι τοσο γνωστος οσο ο Καστοριαδης κι εχω την εντυπωση οτι ο Καστοριαδης απεκτησε τη φημη και την εκτιμηση επειδη αντιπαρατεθηκε στην Μαρξιστικη σκεψη παροτι παιδι της

      Αποστολης Ιεραπετρα

      Διαγραφή
    3. Προσωπικά δεν εκτιμώ τον Καστοριάδη. Ακόμη και στα καλύτερά του ήταν πολύ λίγος σε σχέση με άλλους μελετητές. Όσο για τον Κώστα Παπαϊωάννου, δεν έχω άποψη γιατί δεν τον γνωρίζω.

      Διαγραφή
  16. Επιμένουμε να αναδεικνύουμε τη δικονομική υπεροχή των επιχειρημάτων για την εσχάτη προδοσία των κυβερνώντων (και κάθε συνενόχου), αυτών που απ’ ευθείας είτε μέσω Σταυρίδη,Στουρνάρα κλπ καταφεύγουν και σε επιθετική αλητεία,για να μας τρομάξουν κιόλας. Θυμίζω πως ο Πάγκαλος (ναι, αυτός που μας έβριζε αλήτικα) μήνυσε πολίτη που τον αποκάλεσε αλήτη αλλά και αυτός και οι υπόλοιποι ΛΟΥΦΑΖΟΥΝ όταν τους αποκαλούμε προδότες με τον πιο επίσημο τρόπο (κρύβοντας και τις εις βάρος τους δικογραφίες στη βουλή). Η υπενθύμιση του κατακτημένου νομικού πολιτισμού (από ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι ποινικό κώδικα για εσχάτη προδοσία), βοηθάει την καθημερινή και κατακερματισμένη οργή να εκφράζεται αντιμνημονιακά, πραγματικά και όχι δήθεν, γιατί κανένας πολίτης,κανένας κλάδος, κανένα ζήτημα δεν θα λυθεί αν δεν συνειδητοποιηθεί ταυτόχρονα με το μέγιστο ζήτημα της μνημονιακής εσχάτης προδοσίας. Πολύ περισσότερο που αυτό το ύψιστο ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ζητούμενο ΑΠΟΣΙΩΠΑΤΑΙ ΣΑΝ ΤΕΤΟΙΟ (αποσιώπηση και της καταγγελίας και του κακουργήματος με όλη τη δικονομική του σημασία) ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ (που ενθυλακώνουν τον αντίστοιχο ομοιοεπαγγελματικό μισθό και την αντίστοιχη ομοιοεπαγγελματική.σύνταξη).
    Πάντα ενυπογράφως, Γιώργος Γρυμπογιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οελληνικός εμφύλιος-Ροβήρος Μανθουλης
    http://kerasiakrinoi.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νομίζω ότι έως τώρα έχουν επαρκώς αναδειχθεί όλα όσα σε πολιτικό επίπεδο χωρίζουν το ΕΠΑΜ από τους διάφορους κομματικούς σχηματισμούς. Με τα κυβερνητικά κόμματα, αυτό είναι περισσότερο από προφανές. Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναδεικνύονται μέσα από την αρθρογραφία του κ. Καζάκη και τα σχόλια των αναγνωστών.
    Θα ήθελα ωστόσο να μάθω κ. Καζάκη εάν υπάρχουν, και ποια είναι (έστω και επιγραμματικά) τα κοινά προγραμματικά σημεία με τα σημερινά κοινοβουλευτικά ή μη, κόμματα.
    Υπάρχει κάποιος κοινός πολιτικός τόπος με κάποιο ή κάποια από αυτά, ή όχι?
    Σίμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Με τα κοινοβουλευτικά κόμματα όλο και μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα σ' αυτά που πρεσβεύουμε εμείς και σ' αυτά που πρεσβεύουν αυτά. Κανένα τους δεν μιλά για δημοκρατία, αληθινη δημοκρατία όπου ο λαός να είναι πραγματικά κυρίαρχος στον τόπο του. Κανένα τους δεν θέτει ως άμεση, ζωτική και επείγουσα προτεραιότητα την μονομερή διαγραφή του χρέους και την έξοδο από το ευρώ ως ελάχιστη προϋπόθεση για ανάκαμψη και ανοικοδόμηση της χώρας υπέρ του λαού. Κανένα τους δεν θέτει καν ως ανάγκη την ενότητα του λαού πάνω και πέρα από διαχωριστικές γραμμές ιδεολογίας, δεξιάς και αριστεράς, στη βάση του πατριωτικού και δημοκρατικού καθήκοντος που προέχει σήμερα.
    Για την πανσπερμία των εξωκοινοβουλευτικών σχημάτων που υπάρχει σήμερα ακολουθούμε την κανόνα της πράξης. Με όποιον στρατεύεται στον αγώνα για τη δημοκρατία, στην ανατροπή του καθεστώτος κατοχής εδώ και τώρα από τον ιδιο τον λαό, στη μονομερή διαγραφή του χρέους και στην έξοδο από το ευρώ ως το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να ανασάνει η χώρα και να γλυτώσει το προγραμματισμένο ολοκάυτωμα, είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία και κοινή δράση. Ανεξάρτητα από το πώς ερμηνεύει η κάθε δύναμη τα προτάγματα αυτά. Στη βάση αυτή δεν έχουμε πει και δεν πρόκειται να πούμε "όχι" σε κανέναν ανεξάρτητα από το που προέρχεται, ανεξάρτητα από το αν αυτοπροσδιορίζεται ως δεξιός ή αριστερός. Έτσι ή αλλιώς δεν μας ενδιαφέρει πώς αυτοπροσδιορίζεται μια δύναμη ή κάποιος. Στην πράξη αποδεικνύεται το ποιος είσαι στ' αλήθεια. Όλα τα άλλα λειτουργούν ως προπέτασμα καπνού για αφελείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ζητώ συγνώμη από το ανώνυμο τρολ του διαδικτύου που έστειλε σχόλιο στο οποίο λέει ότι το ΕΠΑΜ είναι ανύπαρκτο στην κοινωνία και στους αγώνες. Από λάθος μου το έσβησα. Παρακαλώ να το ξαναστείλει και τον διαβεβαιώνω θα το αναρτήσω. Τέτοια κελεπούρια δεν πρέπει να χάνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. κ.Καζάκη αυτό συγκρατήσατε από το σχόλιο μου ;
    Την κοινωνική απεύθυνση του "κινήματος" στο οποίο είστε de facto επικεφαλής ;
    Αν το συζητάτε μεταξύ σας μπορεί και να έχετε πειστεί ότι είστε ενεργητικότατοι και η κοινωνία σας έχει αγκαλιάσει.
    Η πραγματικότητα σας διαψεύδει όμως και αυτή είναι η αλήθεια.
    Στο ερώτημα για την ανυπαρξία αναγνωρίσιμων στελεχών εκτός από εσάς δε θεωρήσατε σημαντικό να απαντήσετε.
    Τέλος αφήστε τα περί τρολ και ανωνυμίας,δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο και ούτε επιθυμώ να γίνω και για το λόγο αυτό νομίζω ότι η ανωνυμία μου πρέπει να είναι σεβαστή.
    Αφήστε που φοβάμαι και τους μεσιανιστές/χιλιαστές μικροαστούς πατριώτες οπαδούς σας...:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητό τρολ, δεν χειάζεται να σχολιάσω τίποτε απολύτως. Μόνος σου τα λες όλα. Αν περίμένεις να δεις το ΕΠΑΜ στο κύκλωμα Πρετεντέρη ή στις μασωνίες που συχνάζεις για να το αναγνωρίσεις, είναι σίγουρο ότι δεν θα συμβεί. Εκεί όπου υπάρχουν και αγωνίζονται τμήματα της κοινωνίας μας, από τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ - όπου το σήμα ΕΠΑΜ αποτελεί διαβατήριο - έως τα εργοστάσια της Χαλκίδας όπου στις 25/9 οργανώνουν μια μεγάλη εκδήλωση για να τους αναλύσει το ΕΠΑΜ την πρότασή του για γενική πολιτική απεργία, ξέρουν τι σημαίνει ΕΠΑΜ και ποιοι είναι οι ΕΠΑΜίτες. Τα περί μεταξύ μας και τα υπόλοιπα στα καταγώγια και στα χαμαιτυπία απ' όπου προέρχεσαι.

      Διαγραφή
    2. "μεσιανιστές/χιλιαστές μικροαστούς πατριώτες οπαδούς σας"
      γελάω με κεινους τους θεωρητικούς της κλανιας, υπέρτατους επαναστάτες του τίποτα που πυροβολούν ταμπέλες γρηγορότερα κι απ'το Λούκυ Λουκ. Γιατί λοίπον κύριε Καζάκη δεν έχει κάνει το Επαμ το θαύμα; Πού είναι οι επίλεκτες τηλεπερσόνες που πρέπει να χει ενα καθως πρέπει κόμμα; Γιατί δεν έχει υλοποιήσει το "δέον είναι" που εμείς οι pure προλετάριοι αρνησιπάτριδες επαναστάτες έχουμε σχηματίσει στον υψηλό κόσμο των ιδεών του μυαλού μας. Απαντήσε κύριε Καζάκη!

      Ένας ιεχωβάς/μορμόνος/πεντηκοστιανός μικροαστός πατριώτης οπαδός του Καζακη.

      Διαγραφή
    3. Ωρε, μπάς κι' είσαι ο Κεδίκογλου, που σου κατηγόρησε τα αφεντικά?

      Αντιλαμόγιος

      Διαγραφή
  22. Ισως ακουστει λιγο ασχετο αλλα θα ηθελα την γνωμη σας Κυριε Καζακη για τον Νικο Ψυρρουκη
    Γιαννης Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για μένα ο Νίκος Ψυρούκης είναι ο μόνος Έλληνας μαρξιστής που με το τεράτιο συγγραφικό του έργο συνέχισε επάξια τη βαριά κληρονομιά της ιστορικής σχολής του Γιάννη Κορδάτου. Ο μόνος. Έστω κι αν διαφωνεί κανείς μαζί του σε πολλά, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει το γεγονός ότι ήταν ο μόνος που προσπάθησε με τέτοια συστηματικότητα και συνέπεια να προσγειώσει τον μαρξισμό στα προβλήματα της Ελλάδας, δηλαδή να τον ανοικοδομήσει ως ένα αληθινά γηγενές ρεύμα, αντί να ξεφτυλίζεται από κομματικούς μηχανισμούς και από καθέδρας σαν μια ξενόφερτη μόδα που ευνοεί κυρίως την παπαγαλεία του εγχειριδίου. Γι' αυτό άλλωστε και τον μίσησαν, αλλά και τον αγνόησαν όλα τα κομματόσκυλα της επίσημης αριστεράς που το έπαιζαν διανοούενοι, ή θεωρητικοί. Σκάλες κατώτεροι του Ψυρούκη τον αγνοούσαν επιδεικτικά γιατί δεν δέχτηκε ποτέ να υποτάξει τον μαρξισμό του στις σκοπιμότητες της οποιασδήποτε κομματικής γραφειοκρατίας.

      Διαγραφή