Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Σχετικά με το Μάραθων 13. Ας τελειώνουμε με τις συγχύσεις και τους αποπροσανατολισμούς.

Το Μάραθων 13 καταρχάς δεν είναι κίνημα. Κίνημα σημαίνει οργάνωση, μαζική λαϊκή οργάνωση και πάλη για συγκεκριμένο στόχο. Το Μάραθων 13 ακολουθεί την γνωστή και πλήρως αποτυχημένη λογική των χάπενινγκ, όπως π.χ. ήταν οι 300 Έλληνες που κάποτε μάζευαν υπογραφές στο Σύνταγμα - αλήθεια τι απέγιναν; - και άλλα παρόμοια φαινόμενα.

Τους στόχους που προβάλει τους ξεφτιλίζει στην λαϊκή συνείδηση και δεν τους προωθεί. Η ανατροπή και η Συντακτική Εθνοσυνέλευση οφείλει να είναι έργο του ίδιου του λαού ο οποίος έχει αυτοοργανωθεί για να διεξάγει τον αγώνα του ενάντια στο καθεστώς. Συνεισφέρει το Μάραθων 13 κάτι σε όλα αυτά; Όχι.

Αντίθετα προσπαθεί να "κάψει" πολύ σοβαρά προτάγματα και αιτήματα καταγράφοντας τα στη συνείδηση ευρύτερων μαζών ως αιτήματα και προτάγματα γραφικών. Όποιος νομίζει ότι δια του διαδικτύου και με χάπενινγκ μπορεί να υπάρξει ανατροπή του καθεστώτος, τότε ζει σε άλλο κόσμο, στον εικονικό κόσμο του μακάριου ύπνου του.

Το ΕΠΑΜ δεν θα φορτωθεί την ευθύνη μιας ακόμη αποτυχίας αυτής της λογικής που ποτέ δεν υπηρέτησε. Το ΕΠΑΜ δεν πρόκειται να συνδράμει σε ένα ακόμη φιάσκο για να καταγραφεί ως γραφικό αυτό και τα προτάγματά του στη συνείδηση αγωνιστών και λαού. Το ΕΠΑΜ δεν πρόκειται να ξεφτιλίσει το αίτημα της ανατροπής, του νέου συντάγματος και της συντακτικής εθνοσυνέλευσης που οφείλουν να είναι οι κορυφώσεις της μαχητικής αναγέννησης ενός ολόκληρου λαού, σε παρωδία ψηφοφοριών δια του διαδικτύου και σε μαζώξεις περίεργων που νομίζουν ότι αντιπροσωπεύουν - ελέω διαδικτύου - τον ελληνικό λαό.

Το ΕΠΑΜ έχει την δική του δουλειά, τον δικό του τρόπο δράσης μέσα στον λαό, που έχει αποδειχτεί πολύ πιο σίγουρος και συνεπής. Άλλωστε το ΕΠΑΜ μπορεί να γεννήθηκε από τις πλατείες, αλλά παραμένει σταθερό και συνεχίζει σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο γεννήθηκε από το ίδιο λίκνο. Δεν περιμένει πότε θα λαλήσει ο πετεινός για να οργανώσει κάποιο χάπενινγκ δια του διαδικτύου.

Ο τρόπος του είναι ο οργανωμένος μαζικός λαϊκός αγώνας. Κι σ' αυτόν τον τρόπο θα επιμείνει αταλάντευτα και με προσήλωση - παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες του, ή μάλλον παλεύοντας ταυτόχρονα να ξεπεράσει τα προβλήματα και τις αδυναμίες του - γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι ο πιο σίγουρος και ο πιο σύντομος δρόμος για την απελευθέρωση του λαού από τα δεσμά. Τα υπόλοιπα είναι είτε για γραφικούς επαναστάτες του διαδικτύου, είτε για επίδοξους παραγοντίσκους που επιδιώκουν την εφήμερη δημοσιότητα. Όπως και να έχει δεν μας αφορούν.

13 σχόλια:

  1. Νομίζω κ.Καζάκη ότι κάνετε κάποιο λάθος. Ανατροπή του καθεστώτος μπορεί να γίνει και δια μέσου του διαδικτύου (όχι μόνο μέσω του διαδικτύου). Εξάλλου ποιος ο λόγος να υπάρχει blog και foroum ακόμα και βίντεο στο youtube σχετικά με εσάς και το Ε.ΠΑ.Μ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επαναστάσεις δεν γίνονται μέσω διαδικτύου. Το διαδίκτυο αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση ένα πολύ καλό μέσο επικοινωνίας. Οι επαναστάσεις όμως απαιτούν μάζες και οργάνωση. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με τον παραδοσιακό τρόπο: πρόσωπο το πρόσωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eίναι κρίμα να λασπώνεται κάτι χωρίς καν να το γνωρίζεται.
      Έχετε παραστεί σε πολλές συγκεντρώσεις του Μαραθώνα κ.Καζάκη
      και τους βαφίζετε ως "περίεργους";
      Aλήθεια το "μαζικό" κίνημά σας, ανάμεσα στα εκατοντάδες άλλα κινήματα αυτού του έρμου διχασμένου τόπου, τί έχει πραγματικά προσφέρει, εκτός από δημοσιότητα στο πρόσωπό σας;

      Διαγραφή
    2. Η προσφορά του έγκειται στο ότι υπάρχει και αναπτύσσεται μέσα στην ίδια την κοινωνία, ενώ εσείς και οι όμοιοί σας υπάρχουν μόνο μέσω διαδικτύου, μαζί με τα άλλα "κινήματα" του πληκτρολογίου.

      Διαγραφή
    3. ποσες ψηφους πηρες με το συστημα σου ...υπάρχει και αναπτύσσεται μέσα στην ίδια την κοινωνία??????????

      επι 4 ετη γυριζεις και μιλας, σου δινουν βημα σε καναλια που μονον οι "δικοι τους" μπορουν, ΠΟΥ ειναι το αποτελεσμα?
      Ποσο θα περιμενουμε να κανεις την επαναστασι? 10 χρονια?
      Που βρηκες τα πολλα χρηματα που απαιτουνται να φτιαξεις κομμα?
      Εργαζεσαι? που?

      Διαγραφή
  3. δημητρη, τι ειναι αυτη η ιστορια με την προειδοποιητικη σταση πληρωμων μεσα στον Απριλιο; ειναι πανελλαδικη η προσπαθεια; γιατι εγω ακουσα για το Ηρακλειο της Κρητης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια όλων των κινημάτων βάσης και πρωτοβουλιών πολιτών μετά από πρόταση του ΕΠΑΜ στη γενική τους συνέλευση στην Αθήνα πριν ένα ή δυο μήνες. Είναι πανελλαδική η προσπάθεια και το ΕΠΑΜ συμμετέχει και την υποστηρίζει.

      Διαγραφή
  4. Χρησιμοποιείς όποιο όπλο έχεις και το διαδίκτυο όπως είπες είναι ένα πολύ καλό μέσο επικοινωνίας, όμως μπορεί να γίνει και ένα όπλο προπαγάνδας (από τους αντιπάλους). Μπορεί όμως και να γίνει ένα πολύ δυνατό όπλο που μπορεί να παραλύσει οποιοδήποτε σύστημα βασίζεται στο ίντερνετ ;-) Αντίο στο εμπόριο μέσω διαδικτύου, αντίο στις τραπεζικές συναλλαγές κ.α.
    "Επαναστάσεις" του διαδικτύου έχουμε πρόσφατα στην Αίγυπτο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία... που όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει κάποια στοιχεία εδώ, κατά την προσωπική μου άποψη: http://www.youtube.com/watch?v=2yeAN89U--k Shifting Sands: What the News from Egypt Mean for the Rest of the World

    Βέβαια από την άλλη μεριά, όταν θα έχουν παραλύσει όλες αυτές οι ιντερνετικές δομές, οι μόνες δομές που θα επιβιώσουν θα είναι αυτές του πρόσωπο με πρόσωπο, όπως είπες. Ας κρατάμε λοιπόν κάπου χαρτί και μολύβι, γιατί τα tablet και τα smartphone μπορεί να αρνούνται πεισματικά να μας εξυπηρετήσουν.
    Ευχαριστώ για την απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν δεν κάνω λάθος και το κίνημα των αγανακτιοσμένων ξεκίνησε από το διαδίκτυο σε Ισπανία και Ελλάδα.
    Οι λόγοι εκφυλισμού του θα ήταν άδικο να αναζητηθούν αποκλειστικά και μόνο στο διαδίκτυο.
    Οταν οι συνθήκες για την ανατροπή ωριμάζουν τότε το μόνο που χρειάζεται είναι μια φλόγα.Αυτή η φλόγα μπορεί να ανάψει ακόμη και μέσα από το διαδίκτυο.
    Για την ωρίμανση των συνθηκών και το διαδίκτυο παίζει κάποιο ρόλο ,δε μπορεί όμως να υποκαταστήσει την άμεση προσωπική επαφή,στους χώρους εργασίας,στη γειτονιά κ.λ.π.
    Οσο για τη πρωτοβουλία ΜΑΡΑΘΩΝ 13 ,η πρόταση της ομάδας αυτής για ανάδειξη κυβέρνησης προσωπικοτητων εθνικης εμπιστοσυνης μέσω δημοψηφίσματος φαντάζει ελιτίστικη και μη δημοκρατική,αφού δεν διευκρινίζεται αν θα έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για μέλη της κυβέρνησης και....... μη προσωπικότητες,δηλ. απλοί άνθρωποι ,που είναι γνωστοί αποκλειστικά και μόνο στο περιορισμένο περιβάλλον της εργασίας και της γειτονιάς τους.
    Οσο για τα φληναφήματα περί ανάκλησης της λαικής εντολής στους 300 της βουλής από τους μετέχοντες στη συγκέντρωση, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ,που θα γράψουν οι 300 την ανάκληση της εντολής,ακόμη και αν διατυπωθεί από εκατοντάδες χιλιάδες άτομα .
    Τέτοιες πρωτοβουλίες το μόνο που προκαλούν είναι σύγχυση,απογοήτευση και κλονισμό της εμπιστοσύνης του λαού στις συλλογικές προσπάθειες.
    Το όλο κονσεπτ των οργανωτών θυμίζει κάποιο θεωρητικό της δημοκρατίας ,ο οποίος πρόσφατα πρότεινε την ανατροπή της κομματοκρατίας και των μνημονιακών κυβερνήσεων με ΕΙΡΗΝΙΚΗ περικύκλωση της Βουλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημερα Δημητρη. Για μπες σε παρακαλω στο παρασυνθημα. Για ποιο λογο εχει λυσσαξει η τροϊκα με το deal εθνικης-eurobank κ δεν το θελει με τιποτα; Μπορεις να εξηγησεις; ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριοι από τους καναπέδες με τα πληκτρολόγια και στα καφενεία με τις ατέρμονες συζητήσεις δεν υπάρχει ελπίδα.
    Δεν μπορούμε μόνοι μας όμως να βγούμε και στους δρόμους χωρίς κάτι να λέει ''στις 8 κλπ κλπ''
    Δυστυχώς θα είμαστε πάλι θεατές σε επαναστάσεις τύπου 2008 όταν αποφασίσουν οι ''φίλοι μας'' να τραβήξουν το χαλάκι από τους πρόθυμους ηλίθιους που έχουν για να εποπτεύουν τη χώρα δια μέσου του πολιτικού συστήματος.
    Υ.Γ.1) υπήρξε η ελπίδα να πέσουν τον Οκτώβρη του 11 όταν γύρισε χεσμένος ο ''Γιώργος'' αλλά όλοι είδαμε πως το σύστημα,αυτό το αθέατο σύστημα που μετά έκοψε και τη φόρα στο Κοντομηνά, δια μέσου του Καρατζαφύρερ τους έστισε πάλι στα πόδια τους.
    Υ.Γ.2)Μόνο όταν αποφασίσουμε να κάνουμε απεργία διαρκείας και στάση πληρωμών θα πέσουν αναίμακτα αλλιώς να περιμένουμε τους ''φίλους'' να κάνουν για εμάς χωρίς εμάς την αραβική επανάσταση με όλα τα γνωστά αποτελέσματα.
    Υ.Γ.3)ο κάθε λαός είναι άξιος της μοίρας του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. to δυστύχημα: περίπου 10 εκατομύρια άνθρωποι, στους καναπέδες ή στις πλατείες, έχουν αντί ισάριθμες γνώμες/απόψεις,ταλαιπωρούν ταλαιπωρούμενοι να πείσουν τους Άλλους για το πως έχει η κατάσταση και ποιός ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ δρόμος προς την επιδιόρθωση, βελτίωσή της...κληρονομικότης ή κακή συνήθεια;;;;ποντάροντας στη δεύτερη, ποιός ή καλύτερα τι θα τη ξεριζώσει;;; ή ΠΩΣ;; μετά όλα τ'άλλα ευκολότερα!

      Διαγραφή
    2. Επανάσταση μέσω διαδικτύου μπορεί να μην γίνει, όταν δυστυχώς μέχρι και σήμερα η πλειοψηφία των πολιτών ενημερώνεται από τα παραδοσιακά μέσα μαζικής αποβλάκωσης. Αλλά αν σιγά σιγά αυτό αντιστραφεί και η ενημέρωση κατά πλειοψηφία αρχίζει να γίνεται από σοβαρά και ανεξάρτητα blogs ή sites ή διαδιακτιακές ενημερωτικές ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εκπομπές, κάτι μπορεί να αλλάξει. Δεν χρειάζεται υπερτίμηση ούτε υποτίμηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου, το οποίο κι αυτό μέχρι σήμερα αποτελεί όπλο στα χέρια του συστήματος. Πόσα "ενημερωτικά" sites υπάρχουν που τα χειρίζονται τα γνωστά παπαγαλάκια δημοσιογράφων του συστήματος; Είναι πάρα πολλά και εκεί πέφτουν στη λούμπα όσοι θέλουν να ξεφύγουν από την ενημέρωση της τηλεόρασης. Αυτό το όπλο είναι σχετικά εύκολο να αλλάξει χέρια, αρκεί να προσπαθήσουν πολλοί.

      Διαγραφή