Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων...


Έλαβα και παραθέτω την παρακάτω επιστολή, όπως και την απάντηση που συνέταξα:

Για να μπορέσει ο λαός πρέπει να του πούμε την αλήθεια…

  Με αφορμή την εκδήλωση του ΕΠΑΜ και την ομιλία του  κ. Καζάκη στις 17- 12 2011 στο Βόλο για την οικονομική κρίση και τις διεξόδους απ’ αυτή θα ήθελα να καταθέσω μερικές σκέψεις.
Καταρχάς πρέπει να επισημάνω ότι με εντυπωσίασε το πλήθος του κόσμου  σε σημείο που σκέφτηκα πως « να ,κάτι κινείται» αφού σε άλλες παρόμοιες συγκεντρώσεις ο κόσμος είναι αισθητά λιγότερος, στα όρια θα έλεγα  της απογοήτευσης. Παρακολούθησα όλη την ομιλία με μεγάλη προσοχή και με ακόμη μεγαλύτερη  τόσο την Πολιτική όσο και την Επαγγελματική γεωγραφία του κόσμου που συμμετείχε, αφού η κοινωνία μας είναι μικρή και λίγο – πολύ όλοι γνωριζόμαστε.
Συμπέρασμα πρώτο : ήταν όλοι εκεί , πρώην και νυν αριστεροί, μεταμελημένοι  πασόκοι,  μέλη και υποψήφιοι με το ΛΑΟΣ , μέλη και εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες τόσο με το ΠΑΣΟΚ  όσο και με τη Ν.Δ. , αλλά και μικρομεσαία στρώματα, έμποροι , καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, συνταξιούχοι , ακόμη και γραφικοί! 
Προσπάθησα να καταλάβω ποια είναι η συγκολητική ουσία και βρίσκονται όλοι αυτοί οι διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων πολίτες εκεί.
 Η πρώτη απάντηση προφανής : η οικονομική και όχι μόνο κρίση «ακουμπάει » τους πάντες ενώ  ο κόσμος διψάει για κάτι καινούριο , κάτι έξω από το μέχρι σήμερα γνωστό πολιτικό – κομματικό σκηνικό. Και ως εδώ καλά. Κάτι όμως με έτρωγε μέσα μου. Τι άλλο λοιπόν, τι άλλο είναι αυτό που ενώνει όλο αυτό τον κόσμο και ήρθε ως εδώ; Αφού το παίδεψα λίγο ακόμη ήρθε ο «φωτισμός». Αυτό που δεν φαίνεται αρχικά σου αποκαλύπτεται με μια δεύτερη ματιά. Ο  ΛΑΟΣ  είπα μέσα μου, αυτή η «μαγική» λέξη ( που σημειωτέον ακούστηκε τουλάχιστον καμιά δεκαριά φορές  από την ομιλητή , με την επισήμανση ότι έχω εμπιστοσύνη  στο Λαό) είναι που ενώνει τους  πάντες  , δεξιούς – αριστερούς- κεντρώους- εργάτες – μικρομεσαίους ακόμη και τους αστούς!!! 

Και ως γνωστόν κάθε τι λαϊκό , κάθε  τι που σχετίζεται με το Λαό συνήθως αγιοποιείται , είναι τίμιο κ.λ.π.Ο Λαός λοιπόν , το Λαϊκό  στοιχείο και για να μην μας ξεφύγει κανείς συγκροτούμε  ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  και μάλιστα ΕΝΙΑΙΟ. Σεχταριστή είπα μέσα μου σα δεν  ντρέπεσαι.

Συνειρμικά μου ήρθε και η έννοια ΕΘΝΟΣ – ΕΘΝΙΚΟ  κ.λ.π. Άλλη έννοια πάλι, σκέφτηκα, που χωράει τους πάντες , μόνο που η τελευταία  είναι και αρνητικά φορτισμένη , σε παραπέμπει στο εθνικιστής- φασίστας  κ.λ.π. ξέρετε…
Άρα σωστά επιλέχτηκε από τον κ. Καζάκη για τίτλος  του υπό συγκρότηση κινήματός του το ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και όχι για παράδειγμα ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.
Ας ανοίξω εδώ μια παρένθεση για να μην παρεξηγηθώ. Ο ίδιος αισθάνομαι  λαϊκός  τόσο από άποψη καταγωγής όσο και κουλτούρας και επίσης νιώθω  υπερήφανος για την Ελληνικότητά μου όχι τόσο από αιματολογική άποψη ( που να ξέρω άλλωστε τι ακριβώς αίμα κυκλοφορεί στις φλέβες μου ) αλλά όσο και κυρίως από άποψη παιδείας. Οι επισημάνσεις  γίνονται γιατί δεν είναι δα και τόσο δύσκολο  σε τέτοιες εποχές να σου κολήσουν καμιά ετικέτα όπως Ευρωλάγνος  κ.λ.π.
Ας  επανέλθουμε  όμως στα προηγούμενα . Είναι σαφές ότι στο Λαό υπάρχουν δυνατότητες  τόσο για το καλύτερο όσο και για το χειρότερο, αυτό άλλωστε μας διδάσκει η Ιστορία. Λαοί που αξιώθηκαν τη Δημοκρατικότερη Δημοκρατία  στα Νεώτερα χρόνια ( Βαϊμάρη )  λίγο αργότερα βρέθηκαν  να υπηρετούν το Ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ, αφού και ο φασισμός ,ξέρετε ,Λαϊκό κίνημα είναι : άρα και επομένως δεν είναι απλά και μόνο θέμα Λαού , αφού σ’ αυτόν υπάρχουν  τάξεις , όπως τάξεις υπάρχουν και στο έθνος.
Ερώτημα πρώτον λοιπόν : Ποια ακριβώς συμφέροντα  από ταξική άποψη θέλουμε  να υπηρετήσουμε  σ’ αυτόν τον ανελέητο  οικονομικό και όχι μόνο  πόλεμο που μας έχει κυρήξει  ο       παγκόσμιος     Καπιταλισμός.
Ερώτημα δεύτερο : Αν συμφωνήσουμε κάνοντας συγκεκριμένη  ανάλυση σε μια συγκεκριμένη κατάσταση στη θέση ότι , σε περιόδους κρίσης  όπου ο καπιταλισμός, επιτίθεται  παγκόσμια  ότι το Εθνικό είναι και προοδευτικό , με ποιες Εθνικές συμμαχίες θα αντιπαρατεθούμε σ’ «αυτόν» , με τι στόχο και ως πού θέλουμε να φτάσουμε.
Ας ανατρέξουμε και πάλι στην Ιστορία και μάλιστα  στην Ελληνική . Η ιστορία λοιπόν μας διδάσκει ότι το Ε.Α.Μ. ανδρώθηκε και κυριάρχησε  για ένα και μοναδικό λόγο, επειδή πάτησε πάνω σε εθνικά χαρακτηριστικά , αλλά  για τον ίδιο ακριβώς λόγο απέτυχε στη συνέχεια. Δεν μπόρεσε δηλαδή να κάνει κατανοητό στον κόσμο του ότι το ΚΥΡΙΟ  σε πρώτη φάση  που ήταν το Εθνικό ( Εθνική ανεξαρτησία) γίνεται ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ στην επόμενη φάση του κινήματος , αφού η υλοποίηση  και των άλλων στόχων του ( της κοινωνικής απελευθέρωσης  και της Λαϊκής κυριαρχίας περνούσαν από την οικοδόμηση του  Σοσιαλισμού )
Μ’ άλλα λόγια η μη δυνατότητα εξέλιξης  ενός κινήματος με λαϊκό-δημοκρατικά χαρακτηριστικά  σε αντίστοιχο με σοσιαλιστικά ( όπου το Εθνικό υποχωρεί και το ταξικό γίνεται κύριο ) είναι κατά την άποψή μου και ο κύριος λόγος της συντριβής αυτού του επαναστατικού κινήματος.
Αν λοιπόν το τρίπτυχο που βάζει το ΕΠΑΜ, δεν χρωστάμε- δεν πληρώνουμε – επιστροφή  σε εθνικό νόμισμα  έχει Εθνικά και Λαϊκο – δημοκρατικά χαρακτηριστικά δεν έχει υποχρέωση προς τον κόσμο που το παρακολουθεί να εξηγήσει :
1ο : ότι ο δρόμος για την υλοποίηση των παραπάνω δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, έχει δυσκολίες και μάλιστα συγκεκριμένες , χρειάζονται θυσίες , ίσως και ρίσκο αφού παίζονται παιχνίδια ακόμη και κυρίως σε γεωστρατηγικό επίπεδο!!
2ο : ότι για να υπάρξει έστω και μια πιθανότητα υλοποίησης  των παραπάνω στόχων , χρειάζεται να κάνουμε σαφές στον κόσμο που μας ακούει ότι ο αγώνας χρειάζεται να έχει όχι μόνο Εθνικά αλλά και κυρίως ταξικά χαρακτηριστικά.
Ο κόσμος στην εκδήλωσή σας ρώταγε με αγωνία και δικαίως «θα κάνετε κόμμα κύριε Καζάκη;»  σαν αυτό από μόνο του με το πάτημα ενός κουμπιού θα έλυνε το πρόβλημα.
Αν δεν έχουμε ξεκάθαρες θέσεις για τα προηγούμενα με το φόβο ή το  επιχείρημα  ότι μπορεί να τρομάξουμε τον κόσμο, τότε φοβάμαι πως οδηγούμαστε σε τακτικισμούς που κι αυτοί χρειάζονται ( αρκεί να μην το παρακάνουμε) όμως φοβάμαι ακόμη περισσότερο πως όλος αυτός ο κόσμος στην  πρώτη δυσκολία , πριν ακόμη προλάβει να συγκροτηθεί σε κίνημα, θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθει.
Γι’ αυτό και η ευθύνη όσων αναλαμβάνουν να ηγηθούν κινημάτων  σε τέτοιες δύσκολες  εποχές είναι μεγάλες αφού μια ακόμη αποτυχία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση. Η περίπτωση άλλωστε των Δεινοσάυρων στη φυσική ιστορία  που είχαν μεγάλο σώμα αλλά μικρό εγκέφαλο και ακριβώς γι ‘ αυτό  το λόγο δεν μπόρεσαν να μετεξελιχθούν και να επιβιώσουν ,ίσως  πρέπει λίγο να μας προβληματίσει….
                                                                                                                Με τιμή
                                                                                                Μπασπανέλος  Βασίλης
                                                                                            Μηχ/γος Μηχ/κος -Εκπ/κος

Υ.Γ .
Κύριε Καζάκη καλησπέρα
Τις παραπάνω σκέψεις δημοσίευσα στον τοπικό τύπο μετά την ομιλία σας στο Βόλο. Από τότε έχω διαβάσει όλα τα κείμενα που δημοσιεύσατε στο  προσωπικό σας ιστολόγιο , τόσο αυτά που σχετίζονται με το οργανωτικό ζήτημα , όσο και αυτά που αναφέρονται στις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του ΕΠΑΜ. Ωστόσο οι παραπάνω προβληματισμοί συνεχίζουν να με απασχολούν . Θα ήθελα λοιπόν , αν δεν σας κάνει κόπο, την γνώμη σας για τις θέσεις που εκφράζω στο κείμενο μου.
Σας ευχαριστώ.


Για να μπορέσει ο λαός πρέπει να μιλήσουμε την γλώσσα του και να τον κινητοποιήσουμε με τον τρόπο που καταλαβαίνει ο ίδιος…

Καταρχάς, η δυνατότητα ενός κινήματος να απευθυνθεί στο σύνολο των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί ανεξάντλητη πηγή δύναμης και επαναστατικής εγρήγορσης. Αν πιστεύει κανείς στ' αλήθεια στην ανάγκη της κοινωνικής εξέγερσης προκειμένου να ανατραπεί το καθεστώς που έχει επιβληθεί στην χώρα, τότε δεν μπορεί παρά να φροντίσει για την ενότητα του κοινωνικού υποκειμένου που καλείται να βγάλει σε πέρας αυτό το καθήκον. Κι αυτό φιλοδοξεί να κάνει το ΕΠΑΜ. Και νομίζω ότι το καταφέρνει, με όλα τα προβλήματα και τις αδυναμίες του, όπως άλλωστε δείχνει και οι συγκεντρώσεις όχι μόνο στον Βόλο, αλλά παντού, σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Ποια άλλη δύναμη σήμερα που ευαγγελίζεται ανάλογες θέσεις και επιδιώκει – στα λόγια έστω – την κοινωνική εξέγερση, ή την επανάσταση, μπορεί με σοβαρότητα να ισχυριστεί ότι έχει την κοινωνική απήχηση του ΕΠΑΜ; Καμιά. Αυτό από μόνο του κάνει το ΕΠΑΜ την πιο – εν δυνάμει έστω – καθαρόαιμη επαναστατική δύναμη αυτής της περιόδου.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να αποτύχει το ΕΠΑΜ είναι αν εμείς οι ίδιοι χάσουμε τον μπούσουλα και αυτογελοιοποιηθούμε απέναντι στον λαό. Δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να αναχαιτίσει την δυναμική του ΕΠΑΜ εκτός από το ίδιο το ΕΠΑΜ. Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Και βέβαια μπορεί να συμβεί. Η ιστορία δεν υπογράφει συμβόλαια, ούτε παρέχει ασφαλιστικές δικλείδες, ή εγγυήσεις. Στην ιστορία των κοινωνικών αγώνων παγκόσμια δεν γνωρίζω κανένα κίνημα που απευθύνθηκε πλατιά στις τάξεις της κοινωνίας και του λαού και να κατάκτησε με κάποιον τρόπο – ιδεολογικό, ταξικό, ή άλλον – την εγγύηση ότι δεν πρόκειται να εκφυλιστεί. Όπως κι αν το δει κανείς δεν υπάρχουν λαγοπόδαρα που να σε προφυλάξουν από τους κινδύνους του εκφυλισμού. Μόνο οι παραθρησκευτικές, ή ιδεολογικοπολιτικές σέχτες, όπως αυτές που έχουν πλημμυρίσει σήμερα την αριστερά (από την ηγεσία του ΚΚΕ έως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έτρεφαν ανέκαθεν την αυταπάτη ότι διαθέτουν οργανικά στο "πιστεύω" τους την απόλυτη εγγύηση της καθαρότητας και της επιτυχίας τους. Τέτοια σέχτα δεν είναι το ΕΠΑΜ και ούτε πρόκειται να γίνει. Τουλάχιστον όσο περνά από το χέρι μας.
Αυτό που παρατηρώ στην τοποθέτησή σου είναι η αντιπαράθεση του λαού με την τάξη και κατόπιν του έθνους με την τάξη. Αυτή δυστυχώς είναι μια παλιά ιδεολογικοπολιτική ασθένεια που αντλεί την καταγωγή της από τους πιο αντιδραστικούς θεωρητικούς της μοναρχίας και αργότερα της αστικής τάξης. Μόνο αυτοί οι θεωρητικοί έκαναν τα αδύνατα, δυνατά να διαχωρίσουν την τάξη από τον "λαό" και το "έθνος", έτσι ώστε οι δυο τελευταίες κατηγορίες να αποκτήσουν μεταφυσική υπόσταση. Τέτοιες μεταφυσικές έννοιες δεν μπορούν παρά να εκπροσωπούνται από μεταφυσικούς θεσμούς που όσο πιο απολυταρχικοί είναι τόσο καλύτερα, γιατί στέκονται υπεράνω της κοινωνίας των ταξικών συγκρούσεων. Οι θεωρητικοί αυτοί της μοναρχικής και της αστικής αντίδρασης πίστευαν και πιστεύουν ότι ο λαός και το έθνος δεν μπορεί να είναι αυθύπαρκτες ιστορικές συλλογικότητες μέσα στην κοινωνική δράση. Με ανησυχεί σοβαρά το γεγονός ότι αυτή η ασθένεια είναι τόσο ενδημική σε πάρα πολλούς και μέσα στην αριστερά σήμερα. Κι αυτό αποτελεί έναν σοβαρό δείκτη σχετικά με την κοινωνική απαξίωση της αριστεράς σήμερα. 
Δες, π.χ., την ευκολία που ορισμένοι παπαγαλίζουν δυο κατάφωρα αντιδραστικές θέσεις: Πρώτον, την θεωρία των "δύο εθνών", του έθνους των εργαζομένων και του έθνους του κεφαλαίου, δίνοντας έτσι αριστερό πρόσημο σε μια παλιά άκρως αντιδραστική θεωρία. Αυτός που επινόησε την θεωρία των "δύο εθνών" ήταν ο αντιδραστικός φιλομοναρχικός Ντισραέλι στο έργο του η Σίβυλλα στα 1843. Αυτός μίλαγε για την αναπόφευκτη διάλυση της κοινωνικής συνοχής με την άνοδο του καπιταλισμού, όπου το έθνος διασπάται ανάμεσα σε δυο έθνη: στο έθνος της φτωχών και στο έθνος των πλουσίων. Ο μόνος που θα μπορούσε να κρατήσει την συνοχή του έθνους, αλλά και της βρετανικής κοινωνίας δεν ήταν άλλος από τον θεσμό της μοναρχίας. Αντίθετα, για όλους τους προοδευτικούς θεωρητικούς εκείνης της εποχής με κορυφαίο τον Μαρξ, το έθνος δεν ήταν μια μεταφυσική οντότητα, αλλά η ιστορική συγκρότηση ενός νέου συλλογικού κοινωνικού υποκειμένου που διεκδικεί την κυριαρχία του και την δική του ιστορική ταυτότητα, του λαού. Ο λαός αποτέλεσε την νέα ιστορική ρίζα των εθνών που γέννησαν οι αστικές επαναστάσεις. 
Λένε ότι τα σύγχρονα έθνη αποτελούν επινόηση της αστικής τάξης. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία. Η ιστορία διδάσκει ότι τα σύγχρονα έθνη ήταν το ιστορικό αποτέλεσμα της μάχης της αστικής τάξης με τους εκπροσώπους του μεσαίωνα, όταν η πρώτη χρειάστηκε να κινητοποιήσει μαζί της, προκειμένου να νικήσει τους δεύτερους, το σύνολο των υπόλοιπων καταπιεσμένων κοινωνικών στρωμάτων και τάξεων. Δεν ήταν επινόηση της αστικής τάξης, αλλά η αναγκαστική συμμαχία της αστικής τάξης με τους υπόλοιπους καταπιεσμένους προκειμένου να ξεφορτωθούν όλοι μαζί τους εκπροσώπους του μεσαίωνα. Έτσι γεννήθηκε η έννοια λαός και στη βάση του το σύγχρονο έθνος. Γι' αυτό ο λαός, όπως και το σύγχρονο έθνος, αποτελεί το ιστορικό λίκνο των σύγχρονων κοινωνικών τάξεων. Έξω από τον λαό και το έθνος δεν μπορεί να νοηθεί τάξη. Προπαντός εργατική τάξη. 
Ο λαός εμφανίζεται ως ανεξάρτητο υποκείμενο της ιστορίας από την στιγμή που σπάει τα δεσμά της απολυταρχίας, η οποία στηρίζεται στην παραδοχή ότι ο λαός και το έθνος δεν μπορούν να εκφράζονται από μόνοι τους παρά μόνο μέσα από την βούληση της υπέρτατης εξουσίας, κοσμικής και υπερκοσμικής. Να από που μας έρχεται η νεόκοπη θεωρεία των ελίτ, που δυστυχώς στην αριστερά εκφράζεται με τις θεωρίες περί ταξικών πρωτοποριών, ή αναγκαστικής κομματικής εκπροσώπησης. Ο λαός και το έθνος υπάρχουν, υφίστανται μόνο όσο υπάρχει και τους εκφράζει συγκεντρωτικά η απολυταρχία. Έτσι έλεγαν οι παλιοί ρασοφόροι υποστηρικτές της μοναρχίας.
Η ιστορική αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Όσο κυριαρχεί ιστορικά η απολυταρχία, όσο επιβάλλονται οι κοινωνικοπολιτικές ελίτ, οι άρχοντες, οι δικτάτορες και οι παρά φύση ηγέτες, ναι, τότε δεν υπάρχει λαός, δεν μπορεί να υπάρξει λαός. Υπάρχει μόνο με το νόημα που έδινε ο Χίτλερ στην έννοια Volk, δηλαδή ενός απόλυτα υποτακτικού πλήθους υπεξουσίων, ή υπηκόων, που για να εκφραστεί μπορεί να το κάνει μόνο μέσα από επιφανείς ηγέτες ή ελίτ, που λειτουργούν σαν «πατερούληδες» έξω, πέρα και πάνω από την μάζα.
Ο λαός εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας όταν για πρώτη φορά διακυρρήσει με την πράξη του και με το αίμα του ότι το έθνος είναι αυτός ο ίδιος, ότι δεν αναγνωρίζει κανέναν πάνω από αυτόν και επομένως δεν αναγνωρίζει κανενός είδους εξουσία που δεν πηγάζει από την θέλησή του και δεν ασκείται προς όφελός του. Κι επομένως δεν χρειάζεται κανέναν υπεράνω αυτού για να εκφράζεται, ή για να υπάρχει. Αντίθετα είναι αυτός που καθορίζει την συγκρότηση του κράτους και της επικράτειας. Αυτός είναι ο "αυτοκράτωρ λαός" όπως έλεγε ο Ρήγας. Δεν είναι τυχαίο ότι το Σύνταγμα εμφανίζεται αυτήν ακριβώς την εποχή.
Το γεγονός ότι η σύγκρουση με την τυραννία καθορίζει την πρώτη ιστορική ενότητα του λαού, αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι ο λαός είναι ενιαίος και με ενιαία θέληση, όπως λανθασμένα εκτιμούσε ο Ρουσώ. Μέσα στα πλαίσιά του συγκρούονται, ανειρήνευτα τις περισσότερες φορές, κοινωνικά στρώματα και τάξεις από την πρώτη κιόλας στιγμή. Η ενότητα του λαού μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την αναμέτρηση των διαφορετικών κοινωνικών δυνάμεων που τον απαρτίζουν με την εξουσία και τα συμφέροντα που κάθε φορά υπερασπίζει. Γι’ αυτό και κανένας θεσμός, όσο αντιπροσωπευτικός κι αν είναι, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την λαϊκή κυριαρχία, η οποία εκφράζεται απολύτως ελεύθερα και πρωταρχικά πρώτα και κύρια μέσα από την κατοχύρωση στην πράξη του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι για κάθε επιμέρους κοινωνικό στρώμα και τάξη του λαού.
Στο εσωτερικό του λαού διεξάγεται μια ασίγαστη πάλη που μόνο προσωρινά και υπό συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες διακόπτεται από ευρείες συμμαχίες. Μόνο και μόνο για να ανατραπούν στην αμέσως επόμενη στροφή των εξελίξεων. Οι συγκρούσεις αυτές έχουν αναγκαστικά στο επίκεντρό τους το ποια τάξη ή στρώμα θα βάλει την σφραγίδα των συμφερόντων του στην ενότητα του λαού. Ποια δηλαδή κοινωνικοταξικά συμφέροντα θα επικρατήσουν και θα εμφανιστούν με καθολική ισχύ ως συμφέρον όλου του λαού και του έθνους. Και οι συγκρούσεις αυτές, όπως όλες οι συγκρούσεις που γέννιουνται από τα κατάβαθα της κοινωνίας, εκφράζονται πρώτα και κύρια ως συγκρούσεις ιδεολογικές, ως συγκρούσεις οργανώσεων, κομμάτων και κινημάτων που επιδιώκουν να εκφράσουν την λαϊκή ενότητα.
Η ιδιαιτερότητα της εργατικής τάξης στον καπιταλισμό βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί ως τάξη σαν μια «απλή άθροιση ομώνυμων μεγεθών, το ίδιο περίπου όπως οι πατάτες μέσα σ’ ένα σακί αποτελούν ένα σακί με πατάτες», όπως έλεγε γλαφυρά ο Μαρξ. Ο Μαρξ επίσης έγραφε ότι «εφόσον εκατομμύρια οικογένειες ζουν κάτω από οικονομικές συνθήκες ύπαρξης, που ξεχωρίζουν τον τρόπο της ζωής τους, τα συμφέροντά τους και την κουλτούρα τους από εκείνες των άλλων τάξεων και τις αντιπαραθέτουν εχθρικά μ’ αυτές, συνιστούν μια τάξη. Στο βαθμό όμως που υπάρχει μόνο μια τοπική συνάφεια των συμφερόντων τους, όπως συμβαίνει ανάμεσα στους μικρούς αγρότες, και δεν δημιουργείται καμιά αίσθηση κοινότητας, κανένας εθνικός δεσμός και καμιά πολιτική οργάνωση, τότε δεν συγκροτούν τάξη.» Η εργατική τάξη είναι η μόνη που από τη φύση και τη θέση της στην αστική κοινωνία μπορεί να συγκροτηθεί αφεαυτού της σε τάξη αναδεικνύοντας την κοινότητα των συμφερόντων της, τους πανεθνικούς δεσμούς της και το δικό της πολιτικό κίνημα. Γι’ αυτό και είναι η πρώτη τάξη καταπιεσμένων στην παγκόσμια ιστορία που μπόρεσε από τα πρώτα κιόλας βήματά της να δημιουργήσει ένα αμιγώς δικό της μαζικό κίνημα και την συγκροτημένη δική της πολιτική εκπροσώπηση.
Μπορεί λοιπόν να συγκροτηθεί ή έστω να υπάρξει η εργατική τάξη ως κοινωνικό υποκείμενο έξω από το λαό και το έθνος που μέσα στα σπλάχνα του γεννήθηκε η «αίσθηση κοινότητας», οι «πανεθνικοί δεσμοί» και η «πολιτική της εκπροσώπηση»; Ούτε κατά διάνοια. Όποιος μιλά για εργατική τάξη έξω από τον λαό και το έθνος που την γέννησε, τότε μιλά για μια εικονική, μεταφυσική έννοια ικανή να υπάρχει μόνο στην φαντασία ορισμένων και στις σελίδες παρωχημένων εγχειριδίων.
Η ενότητα σήμερα του λαού που διεκδικεί να εκφράσει το ΕΠΑΜ είναι η πρωτογενής «αίσθηση κοινότητας» που χωρίς αυτήν καμμιά τάξη ή στρώμα της κοινωνίας δεν μπορεί να κατανοήσει τα δικά του ιδιαίτερα συμφέροντα. Μέσα στα πλαίσια πάντα των κοινών λαϊκών συμφερόντων που καθορίζονται, όπως πάντα, από την αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική και εξουσία. Ούτε η τάξη, όσο καλά οργανωμένη και συγκροτημένη κι αν είναι, ούτε βέβαια ο λαός, έχει ομοιογένεια. Η δύναμη ενός πολιτικού κινήματος, όπως το ΕΠΑΜ, είναι να συνδέεται οργανικά με τον λαό ως υφίσταται σε όλη την ποικιλοχρωμία του, αναδεικνύοντας μέσα από όλες τις διαφορετικότητες και τις αντιθέσεις, το κύριο, το καθοριστικό. Αυτό που μπορεί να ενώσει τις πιο πλατιές μάζες ενάντια στον κοινό αντίπαλο και να οδηγήσει στην νίκη. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να υπάρξει αυθεντικά παλλαϊκό κίνημα, αλλά μόνο κομματικές καρικατούρες «κινημάτων» με απόντα τον λαό.
Δεύτερο, είναι πολύ της μόδας σήμερα να κατηγορείται το ΕΑΜ ότι έχασε γιατί δήθεν δεν πέρασε από το εθνικό στο ταξικό. Πρόκειται για ανιστόρητη κατηγορία. Το ΕΑΜ οδηγήθηκε από την τότε ηγεσία του ΚΚΕ στην ήττα, γιατί δεν στάθηκε συνεπές έως στο τέλος στον εθνικό απελευθερωτικό χαρακτήρα του αγώνα που είχε προσδώσει εξαρχής. Ο διαχωρισμός του ταξικού από το εθνικό είναι που οδήγησε στην ήττα και στον εμφύλιο. Ο Σιάντος, π.χ., μιλώντας στην ΠΕΕΑ, την κυβέρνηση του βουνού, θεωρούσε ότι επειδή το ΚΚΕ ήταν «ταξικό» κόμμα και όχι «εθνικό», αποδεχόταν ότι το «εθνικό» ζήτημα προηγούταν εκείνη την στιγμή από το «ταξικό» και επομένως η Γκαζέρτα και η παράδοση του κινήματος στους Άγγλους και τους υποτακτικούς τους πολιτικούς της Μέσης Ανατολής, ήταν αποδεχτή λύση μέχρι να έρθει η ώρα του «ταξικού» ζητήματος. Με άλλα λόγια υιοθετούσε ανοιχτά το «εθνικό» ζήτημα ως ένα διαταξικό ζήτημα που δεν μπορούσε να λυθεί χωρίς την αστική τάξη, ή τουλάχιστον εκείνα τα τμήματά της που ήταν προσδεμένα με την αποικιοκρατική επικυριαρχία των Άγγλων. Περιορίζοντας δηλαδή το εθνικό ζήτημα απλά και μόνο στην αποχώρηση των κατακτητών και την αποκατάσταση της νομιμότητας. Όπως δηλαδή το έβαζε και το κατανοούσε η αστική τάξη. Και όχι όπως το είχε αναδείξει και το είχε κατακτήσει στις διακηρύξεις και στις πράξεις του το ίδιο το ΕΑΜ.
Εκεί βρισκόταν το πρόβλημα. Η κατάκτηση του έθνους και της εκπροσώπησής του από την εργατική τάξη και την διανόηση, που είχε ήδη συντελεστεί μέσα στην κατοχή με το κίνημα αντίστασης, αποτελούσε κορυφαία ταξική πράξη που χωρίς αυτή δεν νοείται η ανάδειξη της εργατικής τάξης και του νέου ταξικού μπλοκ δυνάμεων στην εξουσία. Αυτό ήταν το ΕΑΜ. Δυστυχώς, με την απελευθέρωση η τότε ηγεσία του ΚΚΕ εγκατέλειψε, ίσως δίχως ποτέ να καταλάβει, το ταξικό και συνάμα εθνικό επίτευγμα διασπώντας την απόλυτη συνάφεια του ταξικού με το εθνικό. Σ’ αυτό οφείλεται η ήττα, αλλά και το γεγονός ότι ολόκληρο το κίνημα και μαζί του ο λαός σύρθηκε σ’ έναν καταστροφικό εμφύλιο που επέβαλε και διεξήγαγε με τους δικούς της όρους η αντίδραση.
Το ΕΠΑΜ δεν πρόκειται να επαναλάβει το ίδιο λάθος. Δεν πρόκειται να διαχωρίσει το ταξικό από το εθνικό, υπέρ τους ενός, ή του άλλου. Στις μέρες μας είναι αδύνατο και αδιανόητο να εκπληρώσεις το ένα χωρίς το άλλο. Για μένα κοινός παρανομαστής και των δυο είναι η κινητοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μέσα από την συνειδητοποίηση ότι πέρα από τις επιμέρους αντιθέσεις υπάρχει κάτι που μπορεί να την ενώσει: το γεγονός ότι το υπάρχων καθεστώς – όπως κι αν το εννοεί ή να το ερμηνεύει κανείς – δεν συμβιβάζεται πλέον με την ίδια την επιβίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, αλλά και του ίδιου του έθνους όπως έχει ιστορικά συγκροτηθεί και έχει διεκδικήσει την ανεξαρτησία του. Όποιος θεωρεί ότι αυτά είναι ζητήματα δευτερεύοντα μπροστά στο όποιο «καθαρό» ταξικό καθήκον, τότε είτε δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτε από ότι συμβαίνει, είτε είναι αιχμάλωτος της ιδεολογίας του ιμπεριαλισμού που από γεννησιμιού της στηρίχθηκε στην άρνηση του έθνους στο όνομα του κοσμοπολιτισμού και στην άρνηση του λαού και της δημοκρατίας στο όνομα του κορπορατισμού, με φασιστική, υπερεθνική ή άλλη φανταχτερή δήθεν διεθνιστική περιβολή.

Δημήτρης Καζάκης,

97 σχόλια:

  1. Δημήτρη φοβάμαι οτι πολυδιασπάσε και αντί για το δάσος, κολλάς στο δέντρο. Δεν αφήνεις τίποτα να πέσει κατω αναπάντητο, είσαι από το ραδιόφωνο, σε τηλεοπτικά πάνελ, από εκεί σε ομιλίες ανά την Ελλάδα, αλλά είσαι εσύ και μόνο και ελάχιστοι κάποιοι άλλοι που είναι σχεδόν άγνωστοι. Αλλά το επείγον είναι το οργανωτικό του ΕΠΑΜ.Όλοι δεν μπορεί να είναι ικανοί σε όλα, ούτε είμαστε σε τάξη σχολείου όπου όποιος δουλεύει και αποδίδει επιβραβεύεται. Ούτε συνάδει ανακοίνωση εξ ονόματος της Συντονιστικής όσο κι αν καταλαβαίνω την πίεση που υφίστασε. Η διόγκωση του θέματος στη δυτική Αθήνα, επηρρεάζει τελικά όλη την Ελλάδα. Προχθές στα Χανιά κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την απουσία του Πατέλη σε εκπομπή του Σαχίνη στη ΚΡΗΤΗ-ΤV , έμαθα οτι διέλυσαν την συνέλευση του ΕΠΑΜ με τραγική εμπειρία ύβρεων ως εικόνα για όσους για πρωτη φορά πήγαν στη συνέλευση. Δημήτρη όσο καλός και άξιος να είσαι, δεν γίνεται όλα να περνάνε από σένα. Η ανάπτυξη του ΕΠΑΜ είναι πλέον ζωτικής σημασίας, αλλιώς θα διαλυθούμε και η απογοήτευση θα είναι ολοκληρωτική. Ούτε έχουν όλοι επαγγελματικά -βιοποριστικά την άνεση 24 ωρες το 24 ωρο να είναι απίκου. Δημήτρη επειδή το ξέρεις καλύτερα από άλλους, η εικόνα της επικοινωνίας είναι μαγική, επειδή σε επίπεδο επιχειρημάτων κατατροπώνεις τους άλλους, αυτό δεν σημαίνει ότι το ΕΠΑΜ σαρώνει... Πρέπει για λίγο να βγάλεις τον εαυτό σου από το κέλυφος της εικόνας σου, να παραμερίσεις τυχόν κόλακες που σου λένε οτι όλα πάνε κατ ευχήν κα μαζικά και να δεις το οργανωτικό ζήτημα μαζί με άλλους επιτελικούς και την κατανομή καθηκόντων άμεσα σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει καλώς ή κακώς αλλά έτσι θα σπάσει και η δειλή προσέγγιση του κόσμου να βγουν παντού μπροστά μέλη του ΕΠΑΜ στο δημόσιο διάλογο. Ο Δημήτρης "δια πάσαν νόσον" πρέπει να σταματήσει. Στο τέλος πρέπει και ο ίδιος να διαφυλαχθεί, από την κούραση, την φθορά και τον κατακερματισμό του... Ένα τέτοιο μυαλό μαζί με άλλα πρέπει να είναι το οπλοστάσιο παραγωγής πρώτης ύλης ιδεολογικά και πολτικά στις γραμμές του ΕΠΑΜ. Οι εμφανίσεις του θα πρέπει να είναι επιλεκτικές και όταν θα γίνονται να συνιστούν από μόνες τους γεγονός που θα πιστώνεται και στη δράση του ΕΠΑΜ. Επειδή Νο 2 δεν υπάρχει στο ΕΠΑΜ γιατί δεν υπάρχει και Νο 1 , αυτό δεν σημαίνει οτι στο ΕΠΑΜ περίπου ως δόγμα θα απαγορέψουμε και την ανάδειξη ηγετικών φυσιογνωμιών. Αλλά επειδή εκτός από την θεωρία των συνωμοσιών υπάρχει και το θεώρημα συνωμοσία για τις συνωμοσίες, νομίζω οτι και ο Δημήτρης θα πρέπει να αυτοπροστατευτεί πλέον και οι συναγωνιστές του που τον αγαπάνε ανυπόκριτα, να πουν την αλήθεια ευ΄θεως των οργναωτικών αδυναμιών μας και να αλλάξουμε ρότα, πρακτική και εμφάνιση. Αλλιώς θα ομοιάζουμε με ΜΕΤΩΠΟ που ο Δημήτρης έχει την αποκλειστικότητα περίπου δια σιωπηρής βοής ελέω ενασχόλησης με τα ΜΜΕ, να μας εκπροσωπεί ως γραφείο τύπου και εγώ πιστέυω οτι ο Δημήτρης είναι για άλλα πολύ μεγάλα υποχρεωμένος να αναμετρηθεί με την ιστορία του και την ιστορά αυτού του λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο – η αποτελεσματική οργάνωση είναι σχεδόν τό πάν σ’ ένα «επαναστατικό» κίνημα. Αυτό δέ είναι που προσπαθώ, από τό 2001, νά δώσω νά καταλάβουν οι ομοϊδεάτες μας ενεργοί πολίτες.
      Γιά τήν αποτελεσματική οργάνωση ενός δημοκρατικού κινήματος, βλέπε :
      Βάσις τής ΑΔΕ https://sites.google.com/site/amesidemocratiaellenon/basis-tes-ade
      Καταστατικό τής ΑΔΕ – Βάσις https://sites.google.com/site/amesidemocratiaellenon/kybernetika-6-18
      Αποτελεσματική Οργάνωση τών Αγανακτισμένων καί τών υποστηρικτών τής Άμεσης Δημοκρατίας https://sites.google.com/site/amesidemocratiaellenon/home/apotelesmatike-organose-ton-aganaktismenon-kai-ton-yposterikton-tes-ameses-demokratias
      Ασφάλιση Αγανακτισμένων, ΤΑΘΕΑ : http://tathena.blogspot.com/
      E-mail πρός τούς Έλληνες Πολιτικούς : http://e-mailthem.blogspot.com/
      Τέρμα τό Σέξ, Κίνημα Ελληνίδων : http://sexterma.blogspot.com/
      Σπύρος Ε. Κουλουμπέρης
      https://sites.google.com/site/amesidemocratiaellenon/
      adeepsilon@yahoo.gr
      27440-26458
      694-1569303

      Διαγραφή
  2. Τα γράφω όλα αυτά γιατί πιστεύω οτι ο Καζάκης είναι ώριμο τέκνο της ανάγκηςκαι ώριμο τέκνο της οργής αυτού του λαού . Πρέπει να βγει έξω από την εικόνα του που πολλές φορές μπορεί να μπερδεύει και την κρίση του ίδιου. Ηρθε η στιγμή που ή θα δοκιμάσουμε μέσα στο λαό να περπατήσει το ΕΠΑΜ όχι απλά σε εκδηλώσεις και ομιλίες , αλλά στη καθημερινή πάλη για επιβίωση ή θα καταντήσουμε ομάδα γραφικών... Γι αυτό επιμένω, οργνανωτικά εκεί είναι το μείζον θέμα για το ΕΠΑΜ σε όλη την χώρα, αλλιώς από λόγια του τύπου "Δημήτρη είσαι ο καλύτερος, προχώρα..." η κατάσταση δεν αλλάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί συνάνθρωποι θα ήθελα να τονίσω κάποια βασικά νοήματα, τα οποία τουλάχιστον θα μας βοηθήσουν να διακρίνουμε καθαρότερα την σωστή κατεύθυνση που πρέπει να παίρνουμε.

    Όλες οι ετικέτες που επικολούμε στον εαυτό μας ή στους συνανθρώπους μας αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσουν παρεξηγήσεις και ακολούθως ένα σωρό προβλήματα. Το πολύ πολύ λοιπόν ας αποκαλέσουμε τον εαυτό μας άνθρωπο. Ετικέτες όπως Έθνος, Λαός, Εργάτες, Πλούσιοι, Αριστεροί, Δεξιοί, ΕΠΑΜικοί έχουν δημιουργήσει παρεξηγήσεις και ακολούθως ένα σωρό προβλήματα.

    Ας απαντήσουμε σε ορισμένα ουσιαστικά ερωτήματα, όταν θέλουμε να εκτιμήσουμε την πρόοδό μας προς στην σωστή κατεύθυνση.
    Περνάει καλά το άτομο άνθρωπος; το κάθε άτομο άνθρωπος;
    Είναι ελεύθερο το κάθε άτομο;
    Επιβιώνει τουλάχιστον το κάθε άτομο;

    Κάποιο άτομο άνθρωπος σέβεται το δικαίωμα της επιβίωσης τουλάχιστον και την ελευθερία των άλλων ανθρώπων;

    Αν ναί, υποστηρίζεται αυτό το άτομο από άλλα άτομα;
    Αν όχι, καταστρατηγούν άλλα άτομα την επίδραση αυτού του ατόμου;

    Ας μην ξεχνά κανείς το άτομο άνθρωπο, διότι μόνο αυτό μπορεί να είναι υπεύθυνο αν το επιλέξει.

    Ηλίας Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιά τήν αποτελεσματική οργάνωση ενός δημοκρατικού κινήματος, βλέπε :
      Βάσις τής ΑΔΕ https://sites.google.com/site/amesidemocratiaellenon/basis-tes-ade
      Καταστατικό τής ΑΔΕ – Βάσις https://sites.google.com/site/amesidemocratiaellenon/kybernetika-6-18
      Αποτελεσματική Οργάνωση τών Αγανακτισμένων καί τών υποστηρικτών τής Άμεσης Δημοκρατίας https://sites.google.com/site/amesidemocratiaellenon/home/apotelesmatike-organose-ton-aganaktismenon-kai-ton-yposterikton-tes-ameses-demokratias
      Ασφάλιση Αγανακτισμένων, ΤΑΘΕΑ : http://tathena.blogspot.com/
      E-mail πρός τούς Έλληνες Πολιτικούς : http://e-mailthem.blogspot.com/
      Τέρμα τό Σέξ, Κίνημα Ελληνίδων : http://sexterma.blogspot.com/
      Σπύρος Ε. Κουλουμπέρης
      https://sites.google.com/site/amesidemocratiaellenon/
      adeepsilon@yahoo.gr
      27440-26458
      694-1569303

      Διαγραφή
  4. ΦΙΛΕ ΔΗΜΗΤΡΗ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΙΨΑΕΙ ΓΙΑ ΠΑΣΑ ΑΛΛΑΓΗ, "ΑΠΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΩΣ ΤΑ ΝΥΧΙΑ" ΤΟΥ ΣΑΠΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΥ ΕΛΕΕΙΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΤΡΩΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...
    ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΤΟ ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ. ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.
    Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ, ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΜΕΣΑ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ (ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ), ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ Ε.ΠΑ.Μ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΜΜΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΠΙΣΗΜΑ, ΜΕ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙ ΚΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ, ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ Ε.ΠΑ.Μ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Ή ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ...
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιά τήν αποτελεσματική οργάνωση ενός δημοκρατικού κινήματος, βλέπε :
      Βάσις τής ΑΔΕ https://sites.google.com/site/amesidemocratiaellenon/basis-tes-ade
      Καταστατικό τής ΑΔΕ – Βάσις https://sites.google.com/site/amesidemocratiaellenon/kybernetika-6-18
      Αποτελεσματική Οργάνωση τών Αγανακτισμένων καί τών υποστηρικτών τής Άμεσης Δημοκρατίας https://sites.google.com/site/amesidemocratiaellenon/home/apotelesmatike-organose-ton-aganaktismenon-kai-ton-yposterikton-tes-ameses-demokratias
      Ασφάλιση Αγανακτισμένων, ΤΑΘΕΑ : http://tathena.blogspot.com/
      E-mail πρός τούς Έλληνες Πολιτικούς : http://e-mailthem.blogspot.com/
      Τέρμα τό Σέξ, Κίνημα Ελληνίδων : http://sexterma.blogspot.com/
      Σπύρος Ε. Κουλουμπέρης
      https://sites.google.com/site/amesidemocratiaellenon/
      adeepsilon@yahoo.gr
      27440-26458
      694-1569303

      Διαγραφή
  5. Αγαπητέ Δημήτρη (Jan 24, 2012 07:42 AM), μπαίνοντας μετά από πολύ καιρό εδώ στο blog του σ. Καζάκη και διαβάζοντας με ενδιαφέρον τη συζήτηση μεταξύ αυτού και του κ. Μπασπανέλου, έφθασα και στο δικό σου σχόλιο, το οποίο διάβασα με το ίδιο ενδιαφέρον, παρόλο που δεν μου φαίνεται να έχει άμεση τουλάχιστον σχέση με τον προηγηθέντα διάλογο. Σκέφτηκα λοιπόν να γράψω μερικές γραμμές προσπαθώντας να ξεδιαλύνω λίγο τα πράγματα θεωρώντας ότι οι αγωνία που αποπνέει το σχόλιό σου είναι γνήσια.
    Κατ’ αρχή θα ήθελα να σου τονίσω, ότι εμείς στο ΕΠΑΜ, πάντα τοποθετούμεθα ενυπόγραφα με το όνομα και το επώνυμό μας, γιατί ούτε ντρεπόμαστε, ούτε φοβόμαστε για τη γνώμη μας. Θα ήταν λοιπόν πολύ καλό την επόμενη φορά τουλάχιστον, να σχολιάσεις υπογράφοντας με τα πλήρη στοιχεία σου, για να είναι δυνατή η ανάπτυξη ενός πράγματι ειλικρινούς και χωρίς σκοπιμότητες διαλόγου μεταξύ μας. Στην ουσία των γραφομένων σου τώρα:
    Δεν θα κρίνω κατά πόσο ο Καζάκης κολλάει στο δένδρο καθώς λες με κίνδυνο να χάσει το δάσος, η απήχηση όμως των απόψεών του, μάλλον δείχνει το αντίθετο και σε κάθε περίπτωση το πώς αντιδρά και την αξιολόγηση που κάνει ο καθένας σε ερεθίσματα είναι δικό του θέμα.
    Λες και είναι εν πολλοίς αλήθεια, ότι ο Καζάκης σηκώνει όλο το βάρος της επικοινωνίας του ΕΠΑΜ με τον κόσμο, γυρνώντας ανά την Ελλάδα, με τις εκπομπές του στο ραδιόφωνο και στη τηλεόραση, αν και όταν τον καλούν.
    Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, τη σωστή σειρά, ο σ. Καζάκης ξεκίνησε τις δημόσιες τοποθετήσεις του κι άρχισε να αποκτά ακροατήριο, εδώ και δύο χρόνια, πολύ πριν υπάρξει η ιδέα της συγκρότησης του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, το οποίο έχει μόλις έξι (6) μήνες ζωή και είναι το Μέτωπο που ήλθε να φυτρώσει στο έδαφος που με πολύ κόπο έσπειρε ο σ. Καζάκης, αλλά και άλλοι συναγωνιστές πολύ λιγότερο γνωστοί και όχι το αντίθετο. Είναι τελικά το Μέτωπο που χρησιμοποιεί τον Καζάκη μέχρι τώρα και όχι το αντίθετο, όπως διάφοροι καλοθελητές προσπαθούν να διαδώσουν. (Συνεχίζεται παρακάτω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατανοείς φαντάζομαι, το γεγονός ότι δεν βγαίνουν μπροστά πολλά στελέχη οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Πρώτα και κύρια στο γεγονός ότι το Μέτωπο έχει πολύ μικρή ζωή από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και τα στελέχη του είναι κατά κύριο λόγο απλοί άνθρωποι, της «διπλανής πόρτας» καθώς λέγεται, με μικρή, ή καθόλου εμπειρία στην εκφορά δημόσιου λόγου, έτσι το βάρος πέφτει αναγκαστικά στους λίγους έμπειρους που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή και προφανώς στο σ. Καζάκη, ο οποίος βέβαια είχε ξεκινήσει προ πολλού. Άλλος λόγος είναι ότι δεν έχουμε, ούτε θέλουμε να έχουμε εξωτερική χρηματοδότηση και υποστήριξη έναντι αγνώστων ανταλλαγμάτων από ΜΜΕ. Δεν είναι ο σκοπός μας η δημιουργία τηλεαστέρων, χωρίς βέβαια να αποκλείουμε το οποιοδήποτε μέλος του ΕΠΑΜ, που έχει λόγο και μπορεί να σταθεί σε δημόσιο διάλογο να το κάνει, προς το παρόν όμως, καθώς ξέρεις, οι πόρτες είναι ερμητικά κλειστές και ο σ. Καζάκης με πολύ κόπο κατάφερε να ανοίξει κάποιες χαραμάδες.
    Γι αυτό λοιπόν κι εμείς ρίξαμε όλο το βάρος και επικεντρωθήκαμε στο στήσιμο της Οργάνωσης στη βάση, στη γειτονιά. Στη προσπάθεια να στηθούν πυρήνες παντού σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό, σε κάθε χώρο δουλειάς. Εκεί καλούμαστε όλοι να γίνουμε μικροί, ή μεγαλύτεροι «Καζάκηδες», να ενημερώσουμε τον κόσμο, να τον πείσουμε, ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, να σπάσει το φόβο του και να ενωθεί μαζί μας στον Αγώνα που ξεκίνησε. Να μιλήσουμε στο φίλο μας, στο συνάδελφό μας, στο γείτονα παντού όπου ο καθένας απ’ εμάς μπορεί. Έχουμε κάνει πολλά μέχρι τώρα, αλλά βεβαίως ποτέ αυτά δεν θα είναι αρκετά μέχρις ότου πετύχουμε τους στόχους μας. Πάντα θα υπάρχουν ελλείψεις και αδυναμίες και θέματα που θα μπορούσαμε να χειριστούμε καλύτερα. Αλλά από εμάς εξαρτάται και από κανένα Καζάκη, αν θα μπορέσουμε εμείς να γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι, πιο έμπειροι, πιο αποτελεσματικοί. Ο σ. Καζάκης από τη πλευρά του κάνει αυτό που πρέπει και μπορεί .
    Θέτεις το οργανωτικό ζήτημα, το οποίο είναι βεβαίως υπαρκτό και οι αδυναμίες μας προφανώς μεγάλες, ουδείς από εμάς προσπάθησε να τις κρύψει. Γι’ αυτό τέθηκε σε δημόσιο διάλογο η οργανωτική δομή και άνοιξε συγκεκριμένος μίτος στο κεντρικό site του Μετώπου, όπου ο κάθε συναγωνιστής μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του. Αλλά η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει επίσης στο εσωτερικό των πυρήνων, φαντάζομαι θα το γνωρίζεις.
    Γι’ αυτό επιπρόσθετα δρομολογούμε το 1ο Τακτικό Συνέδριο του ΕΠΑΜ, όπου το σύνολο των μελών του μέσα από καθαρές διαδικασίες θα αποφασίσουν τελικά την Οργανωτική δομή, το Καταστατικό και τόσα άλλα ζητήματα, που εξ αρχής παραμένουν σε εκκρεμότητα και δημιουργούν προβλήματα στη καθημερινή μας δράση.
    Αλλά μη ξεχνάμε, ότι επιλέξαμε ένα δύσκολο δρόμο. Δεν υιοθετήσαμε ένα έτοιμο και δοκιμασμένο οργανωτικό σχήμα κάθετης δομής, αλλά θέλοντας να προστατεύσουμε επί της ουσίας τη δημοκρατική διαδικασία στο εσωτερικό μας, επιλέξαμε το πιο αμεσοδημοκρατικό σχήμα με οριζόντια δομή οργάνωσης, χωρίς ενδιάμεσους και διαμεσολαβητές, χωρίς αγκιτάτορες και αρχηγίσκους. Που μπορεί βέβαια να ακούγεται ωραίο και να μας εξάπτει τη φαντασία, αλλά στη πράξη η εφαρμογή αυτού του μοντέλου οργάνωσης είναι εξαιρετικά δύσκολη και με πολλά προβλήματα, αφού πρέπει να ξεπεράσουμε και αντιλήψεις και νοοτροπίες που μας έχουν μπολιάσει για πάρα πολλά χρόνια. Κάθε αρχή και δύσκολη λοιπόν. Αλλά πίσω τώρα που ξεκινήσαμε δεν πρόκειται να κάνουμε.
    Σ’ ευχαριστώ για τη προσοχή σου,

    Όθωνας Κουμαρέλλας
    Αρχιτέκτονας
    Μέλος της πρ. Πολιτικής Επιτροπής του ΕΠΑΜ

    Υ.Γ. Θα θέλαμε όμως να μάθουμε και τα λοιπά σου στοιχεία αγαπητέ Δημήτρη, γιατί εμείς επωνύμως εκτιθέμεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Όθωνα,

      Δεν θα σταθώ στο ότι γράφεις Επώνυμα και κάτω από την Σφραγίδα μίας συλλογικότητας όπως είναι το ΕΠαΜ Μεσογείων, ούτε ότι φέρεις Τίτλους όπως Μέλος της πρ. (στμ. προφανώς προσωρινής) Πολιτικής Επιτροπής.

      Είσαι λοιπόν Όθωνα, εκείνος που κάποια κρύα νύχτα έλαχε ο κλήρος(;) να μεταφέρεις το κατάπτυστο* κείμενο. Θυμάσαι;
      «Συναγωνιστές σας επισυνάπτουμε κείμενο - Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του Ε.Πα.Μ. και παρακαλούμε να την αναρτήσετε στα ιστολόγιά σας και να ενημερωθούν όλα τα μέλη. Αν ήδη το έχετε πράξει, αγνοείστε το μήνυμα αυτό.
      Επιπρόσθετα, να αφαιρεθούν τα links και να ανακληθούν όλα τα φυλλάδια που περιέχουν παραπομπές στο ιστολόγιο της "Σεισάχθειας", εφ' όσον πλέον αυτό δεν ελέγχεται από το Ε.Πα.Μ.

      Για την Πολιτική Γραμματεία του Ε.Πα.Μ.
      Όθων Κουμαρέλλας»

      *όπως σχολιάστηκε Δημόσια http://goo.gl/unUfA

      Διαγραφή
    2. Πέρασαν δύο ώρες και επανέρχεσαι:
      «Αγαπητοί συναγωνιστές σε συνέχεια του προηγούμενου email με την Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας σε σχέση με τα γεγονότα της Αθήνας, παρακαλούμε για λόγους πολιτικής τακτικής να μην αναρτηθεί τελικά το κείμενο και όπου έχει αυτό συμβεί να κατέβει, μέχρι τη λήψη οριστικής απόφασης για τον χειρισμό του θέματος.
      Λυπούμεθα για την αναστάτωση, Συναγωνιστικά

      Για την Πολιτική Γραμματεία του Ε.Πα.Μ.
      Όθων Κουμαρέλλας»

      Διαγραφή
    3. Κάποιος από τους 22 σε ρωτά χωρίς να κρύβει ότι ήδη έχει παραδώσει την Ελπίδα του στον ΘΕΟ:
      «καλά για το Θεό,
      Eίμαστε σοβαροί ; Κι όσοι κι αν το ανέβασαν να το κατεβάσουν πάραυτα ;
      1.Ποιοί είναι η "Πολιτική Γραμματεία" ;
      2.Τι σημαίνει "πολιτική τακτική" ;
      3.Ποιός την αποφασίζει , πως την ανακοινώνει και πως 2 ώρες μετά την "ανακαλεί" ;
      4.Ποιός κάνει τους τακτικισμούς αυτούς ;
      5.Tι σημαίνει "το ιστολόγιο της "Σεισάχθειας", εφ' όσον πλέον αυτό δεν ελέγχεται από το Ε.Πα.Μ.." ;
      Θέλουμε το ΕΠΑΜ να ελέγχει ιστολόγια ; Δεν υπάρχει επίσημο ιστολόγιο ;
      Λίγη παραπάνω σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε»

      Διαγραφή
    4. Τότε , Όθωνα, ξεχνάς τους τίτλους σου και του απαντάς:
      «Φίλε μου, έχεις δίκιο. Ελπίζω το θέμα να επιλυθεί άμεσα και να δοθούν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις προς όλους.
      Όσον αφορά το "ελέγχεται" για το ιστολόγιο της σεισάχθειας, δική μου αποκλειστικά ευθύνη της εσφαλμένης διατύπωσης. Προφανώς και δεν ελέγχουμε ιστολόγια, διαθέτουμε τα δικά μας, ας πούμε λοιπόν το σωστό, ότι η "σεισάχθεια" έπαψε να φιλοξενεί τις απόψεις μας, με το "κατέβασμα" κάθε στοιχείου που αφορούσε στο Ε.ΠΑ.Μ..
      Συγνώμη και πάλι για την αναστάτωση.»
      (στμ. Υπογραφή καμία)

      Διαγραφή
    5. Επίμονος ο εις εκ των 22 συνεχίζει να ρωτά:
      «συγνώμμη αν δεν καταλαβαίνω εγώ καλά,
      αλλά αν αύριο το πρωί η "σεισάχθια" , το "τσαντήρι" το "μπορδοροδοκόκκινο ακίνητο λεμόνι" και οποιοδήποτε site , blog κλπ ανακοινώνει ή σταματά να ανακοiνώνει τις δράσεις μας, τις θέσεις μας κλπ πρέπει η Πολιτική Γραμματεία να παίρνει θέση ;
      Κι αν η "σεισάχθια" αναδημοσiεύσει αργότερα μια δράση, μια ανακοίνωση , οτιδήποτε ...τι θα λέμε ; φιλικό "site" ή "μη φιλικό" ;
      Ποιός όρισε την Πολιτική Γραμματεία, με ποιές αρμοδιότητες , ποιά είναι τα μέλη της και τι καθήκοντα έχουν ; Εως τώρα γνωρίζαμε 2 προσωρινά όργανα , την οργανωτική επιτροπή και την πολιτική επιτροπή.
      Ποιός συνέταξε αυτήν την ανακοίνωση "απομακρύνσης" , ποιός την εξουσιοδότησε , με τίνος απόφαση ;
      Ο Παπαδόπουλος ήδη έγραψε στη σεισάχθια οτί έφυγε μονος του εδώ και 2 μέρες .
      Εχει κάποιο νόημα όλο αυτό το show με την ανακοίνωση να ανεβοκατεβαίνει και αν ναι ποιό ;
      γιατί δεν ανακοινώθηκε και η παραίτηση του Λεωνίδα Αποσκίτη από τα καθοδηγητικά όργανα ;
      Γιατί δεν ανακοινώθηκαν νωρίτερα οι αποχωρήσεις/παραιτήσεις δεν ξέρω κι εγώ πως να τις πω των Ραδίση, Γρόλλιου, Μαργαρίτη και Θωμαίδη ;
      Τι συνέβει εκει ;
      Μπορούν να απαντηθούν αυτά παρακαλώ πολύ ;
      Nα το επαναλάβω...λίγη σοβαρότητα και περισσότερη ευθύνη ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΟΥΝ παρά μόνον οφελούν»

      Διαγραφή
    6. Αγαπητέ Όθωνα, ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι η Σιωπή σου με ανάγκασε να πάρω το παλιό μου όνομα γιατί μπροστά μου έχω ένα σύγχρονο «Ιερατείο» και θα πρέπει να ξεσκονίσω εκείνο το βιβλίο της Ελληνικής Νομαρχίας.

      Αν όμως νομίζεις ότι μία Δημόσια Ανοιχτή Συζήτηση θα έβλαπτε τα συμφέροντά σου πολύ ευχαρίστως να δεχτώ την σφραγίδα του Γενικού Συντονιστή ΕΠαΜ Αττικής μαζί με τον τίτλο του Νο2 δίπλα στον Καζάκη και να σου στείλω το email μου για να τα πούμε εν κρυπτώ και παραβύστω. Βλέπεις, τυχαίνει και πιστεύω, ότι ο Δημόσιος Διάλογος δεν χρειάζεται επώνυμα και διευθύνσεις παρά μόνο αν κάποιος θέλει τα ανταλλάγματα να του παραδοθούν στο σπίτι.

      Ανώνυμος Έλληνας ερχόμενος από πολύ παλιά…


      ΥΓ.: Τι λες λοιπόν; Είσαι για έναν Δημόσιο Διάλογο;
      Χωρίς κότες, πράκτορες, επώνυμα και τίτλους. Βλέπεις ακόμα και ο Psyχάκιας του Λάος κυνηγάει τον Δημήτρη για μασονίες και φληναφήματα όχι με χαρακτηρισμούς για τα μαλλιά του…

      Διαγραφή
    7. Αγαπητέ κ. Πόσδαγλη, αν έτσι είναι το όνομά σου, πάντα μιλώ επωνύμως και δεν κρύβομαι. Δεν σε γνωρίζω, αλλά δεν αρνούμαι να μιλήσω μαζί σου, για οποιοδήποτε θέμα σε απασχολεί είτε ιδιωτικά, είτε δημοσίως. Δεν καταλαβαίνω όμως, ποιο το νόημα να αναφέρεσαι μακροσκελώς σε γεγονότα, που ήδη έχουν ξεπεραστεί από τα πράγματα και έχουν δοθεί αναλυτικά οι δέουσες εξηγήσεις στο καιρό τους, είτε αυτές σε κάλυψαν, είτε όχι και μάλιστα εδώ σε ένα μίτο που το θέμα του είναι εντελώς άσχετο. Κάτι σε τρώει, σε καταλαβαίνω, αλλά λίγο ..ξύδι και θα σου περάσει!

      Υ.Γ. "Ξεσκονίζοντας" βιβλία δεν αρκεί, πρέπει διαβάζοντας να καταλαβαίνουμε και το νόημά τους.

      Διαγραφή
    8. Αγαπητέ κ. Κουμαρέλλα,
      Εκτός από εσάς, έχει ποτέ Δημόσια αναφερθεί ποιοί άλλοι ήταν η Πολιτική Γραμματεία;
      Απλά, ζήτησα την βοήθειά σας ώστε να καταλάβω πως αλλάζουν οι Τίτλοι σε ένα μέτωπο όπως το ΕΠαΜ.
      Σας ευχαριστώ για την συμβουλή σας που αφορά την κατάποση ξυδιού.
      Αν πάλι δεν σας κάνει κόπο, θα μπορούσατε να με συμβουλεύατε που μπορώ να βρω τα μέλη που απαρτίζουν τις σημερινές προσωρινές επιτροπές;

      Υ.Γ. Ίσως με την βοήθειά σας μπορέσω να βρω το νόημα της Ελληνικής Νομαρχίας...

      Διαγραφή
    9. Α! κι επειδή ξέχασα να βάλω το όνομά μου στη παραπάνω απάντηση μου, μολονότι είναι προφανές, είμαι ο αγαπητός σου Όθωνας, Κουμαρέλλας το επίθετο κι αν θέλεις και τον αριθμό ταυτότητάς μου πέσ' μου να στο στείλω, γιατί εγώ σε αντίθεση με 'σένα, πιστεύω ότι ο διάλογος πάντα γίνεται επωνύμως, εκτός κι αν πάσχουμε από αγοραφοβία!

      Διαγραφή
    10. Κι επειδή δεν σε προλαβαίνω, η σύσταση Πολιτικής Γραμματείας ως άτυπου οργάνου απολογούμενου στις προσωρινές επιτροπές, αποφασίστηκε ομόφωνα σε κοινή συνεδρίαση των προσωρινών επιτροπών την 3η Νοεμβρίου 2011 και μπορείς να ανατρέξεις στα πρακτικά της συνεδρίασης εκείνης. Τώρα αν κάποιοι φίλτραραν συστηματικά την ενημέρωση προς τους συναγωνιστές τους, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

      Τα ονόματα των μελών που απαρτίζουν τις σημερινές προσωρινές επιτροπές θα τα βρεις ανηρτημένα στο κεντρικό site του Ε.Πα.Μ. κάτω από το μίτο "Επικοινωνία".

      Βλέπεις δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, αλλά άμα κάποιος θέλει να βγάλει ξύγκι από τη μύγα.....

      Διαγραφή
    11. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την πληροφορία και θα σε παρακαλούσα να μου πεις και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.
      Σε αντάλλαγμα σου δίνω ΑΦΜ 016314081.
      Αυτά δε τα πρακτικά της συνεδρίασης να δω αναρτημένα για όλα τα μέλη και φίλους του ΕΠαΜ και τι στον κόσμο τούτο!

      Διαγραφή
    12. Φίλε κουκουλοφόρε, που προσπαθείς να καλύψεις την ιδιότητά σου κάτω από ψευδώνυμα, όπως αυτό που χρησιμοποιείς τώρα (Ισίδωρος Πόσδαγλης, οικειοποιούμενος το όνομα μιας υπαρκτής, ή το πιο πιθανό ανύπαρκτης και πάντως όχι εν ζωή, προσωπικότητας), γνωρίζεις πολύ καλά, ότι οι συνεδριάσεις των κεντρικών οργάνων του Ε.Πα.Μ. είναι ανοικτές σε όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του και οποιοσδήποτε που έχει την ιδιότητα αυτή του μέλους, μπορεί να έχει πρόσβαση στα πρακτικά απευθυνόμενος στη Γραμματεία του Ε.Πα.Μ.. Δεν κρίναμε σκόπιμο, ούτε μας έχει ζητηθεί από οποιαδήποτε πλευρά, τα πρακτικά να αναρτώνται στο διαδίκτυο, οι αποφάσεις βεβαίως.

      Όπως επίσης, γνωρίζεις πολύ καλά, κάμποσες φορές τα πρακτικά αυτά αναρτήθηκαν χωρίς τη προηγούμενη άδειά μας και μάλιστα αλλοιωμένα, σε διάφορα blogs από όμοιούς σου κουκουλοφόρους. Ρώτα λοιπόν αυτούς, ξέρουν! Φιλαράκια σου είναι άλλωστε.

      Και εδώ σταματώ. Ήδη καταχραστήκαμε τη φιλοξενία αυτού του ιστότοπου, που έχει εντελώς διαφορετική θεματολογία και άλλο σκοπό από την ικανοποίηση της όποιας διεστραμμένης αντίληψης του οποιουδήποτε. Αν θέλεις να συνεχίσουμε την …όμορφη κουβέντα, αλλού και προπαντός χωρίς κουκούλες (κι εγώ να πάρω πίσω τον όποιο χαρακτηρισμό)!

      Διαγραφή
    13. Ήθελα μόνον «Μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων..» αλλά δεν πειράζει…
      Δεν θα μάθω ποτέ τους συντάκτες του κειμένου που εμφανίστηκε – εξαφανίστηκε.
      Παίρνω την κουκούλα μου και φεύγω.
      Ευτυχώς εσύ Όθωνα δεν φοράς και είδα ότι είσαι Ξανθός με Γαλανά μάτια.
      Άλλωστε σε οθόνες δεν πρέπει να διαβάζουμε ότι γράφουν αλλά πρέπει να βλέπουμε και την φάτσα που τα πληκτρολογεί.
      Θα βάλω Skype τότε!

      Ανώνυμος Έλληνας φίλος του Κώστα, του Τάκη, της Βάσως, της Μυρτώς κ.α. που έφυγαν και συναγωνιστής της Μαρίας, της Αγγελικής, του Μήτσου, του Άγγελου κ.α. που παραμένουμε Θεωρώντας ότι το παιχνίδι ΔΕΝ είναι στημένο.

      Διαγραφή
    14. Ξέρεις πολύ καλά ότι δεν είμαι ξανθός με γαλανά μάτια, αλλά στο βαθμό που προσπαθείς να πείσεις για την ειλικρίνειά σου, γιατί αυτή η μίζερη καχυποψία απέναντι σε συναγωνιστές σου, αφού παραμένεις όπως λες; Την ευθύνη για το κείμενο την αναλάβαμε δημόσια και ευθαρσώς απολύτως συγκεκριμένοι, ενώ τα πραγματικά περιστατικά έχουν εκτεθεί με λεπτομέρεια και απόλυτη σαφήνεια, είναι γνωστή επίσης και η αντίθετη άποψη, έτσι ο καθένας έχει βγάλει ήδη τα συμπεράσματά του. Μπορεί να έχεις διαφορετική γνώμη από τη δική μας, απολύτως σεβαστή, την οποία οπωσδήποτε έχεις δικαίωμα να την εκφράζεις επωνύμως, αλλά τι νόημα έχει να επανέρχεσαι ανωνύμως, υποκρινόμενος ότι τάχα μου δεν γνωρίζεις; Εσύ πίσω από τη κουκούλα της ανωνυμίας σου προσπαθείς να στήσεις παιχνιδάκια πάνω σε ένα δυσάρεστο για όλους πλην όμως ξεπερασμένο γεγονός, αλλά φοβάμαι ότι δεν σε πολυπαίρνει, στο καλό λοιπόν!

      Διαγραφή
    15. Αγαπητέ Όθωνα,
      Δεν θα σε παρακολουθήσω σε χαρακτηρισμούς της περσόνας μου, γιατί έχω την αίσθηση ότι δεν έχει να χάσει τίποτα.
      Μέλος πρ. πολιτικής επιτροπής, υπεύθυνος blog ΕΠαΜ, συντονιστής Πυρήνα, πρώην(;) μέλος πολιτικής γραμματείας, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ με όνομα που του έδωσε κάποιος «τυχαίος» επικοινωνιολόγος! – που γύρευε τι σκοπό έχει ονομάζοντάς τον οικονομολόγο – μάντη…
      Σε κανένα οργανωτικό σχέδιο, που έχει δημοσιοποιηθεί, δεν συγκεντρώνονται τόσες θέσεις σε ένα πρόσωπο, για να ελπίζω…
      Σαν άτομο, πίσω από την περσόνα, έχω υποσχεθεί να παραμείνω τελευταίος - για να κλείσω την πόρτα; Μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτήν μου, την αδυναμία.
      Το να σε πάρω τηλέφωνο για να επιβεβαιώσω αυτό που μου είπε μέλος της ΟΕ ή ΠΕ αλλά χωρίς να σου πω όνομα γιατί εκείνος δεν θέλει Δημόσια γιατί δεν «Θυμάται» και να ακούσω την δική σου εκδοχή που θα την μεταφέρω χωρίς όνομα σε άλλον γιατί θα είναι Ιδιωτική κουβέντα … ΚΟΥΛΟΥΒΑΧΑΤΑ.
      Ένα λινκ για τα δύο επιπλέον ονόματα της πολιτικής Γραμματείας φτάνει. Εσύ, 2ος; 3ος;
      Σε προσωπικό mail θα σου ζητήσω να μου υποδείξεις τα blogs με τα αλλοιωμένα πρακτικά ώστε να μπορέσω αργότερα να σε προσκαλέσω/προκαλέσω να βγουν τα Πραγματικά. Γιατί να σέρνονται Ψεύτικα;;;
      Γιατί να ξέρω μόνον εγώ, όσα διάβασα στα πρακτικά, πηγαίνοντας στα Κεντρικά;
      Πως θα απαντώ σε συναγωνιστές όταν ρωτάνε; Πήγαινε να δεις;
      «Μία χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων» θα ήταν η δική σου θέση στο: «Όλα στο φως» είναι βαθύτατα Πολιτική Πράξη.

      Διαγραφή
    16. Αφού μου στέλνεις στο προσωπικό μου email, θα μπορούσα να σου απαντήσω σε όλες τις απορίες σου, είτε αυτές είναι πραγματικές και ειλικρινείς, είτε προσχηματικές και μάλιστα με κάθε λεπτομέρεια. Παρ' όλα αυτά εξακολουθείς να κρύβεις τη ταυτότητά σου και δεν αναφέρεις ούτε τον Τομέα, ούτε τον πυρήνα που ανήκεις (αν ανήκεις), προς τι λοιπόν να απαντώ σε ένα troll; Το ότι μου απευθύνεσαι στο προσωπικό μου email παραμένοντας στο σκοτάδι της ανωνυμίας μόνο ως απειλή πλέον μπορώ να το εκλάβω, παρ' όλα αυτά σου απαντώ κι ας με έχεις βάλει στόχο με προφανή σκοπό.

      Με κατηγορείς ως πολυθεσίτη στο Ε.Πα.Μ.. Για να δούμε είμαι;

      1. Δεν είμαι συντονιστής πυρήνα, όπως ψευδώς αναφέρεις. Ανήκω ως απλό μέλος μόνο στο πυρήνα της Ραφήνας κι εκεί λογοδοτώ, εξ' άλλου είναι απόφαση από την Ιδρυτική, ότι τα μέλη των κεντρικών οργάνων, ανήκουν και απολογούνται στους πυρήνες τους.
      2. Από πότε η διαχείριση ενός blog που ήδη έχει υψηλή επισκεψιμότητα, αποτελεί θέση, ή αξίωμα και πολύ περισσότερο αυτή η διαχείριση να είναι κατακριτέα; Ψάχνω μάλιστα να βρω κάποιον να την αναλάβει, γιατί δεν έχω χρόνο. Μπορείς εσύ να μου προτείνεις κάποιον;
      3. Η προσωρινές κεντρικές επιτροπές, έχουν δημιουργήσει μια σειρά από ομάδες εργασίας οι οποίες στελεχώνονται από μέλη τους και κατά θεματολογία από μέλη που προτείνουν οι πυρήνες, εφ' όσον χρειάζονται υποστήριξη.
      4. Η Πολιτική Γραμματεία είναι επταμελής και απολογείται στα κεντρικά όργανα στα πλαίσια των οποίων λειτουργεί. Δεν έχει πάντα σταθερή σύνθεση, μολονότι τα μέλη της υποχρεωτικά είναι από τα δύο προσωρινά κεντρικά όργανα. Άρα και η συμμετοχή μου σε αυτή τη Γραμματεία, όσο διαρκεί δεν αποτελεί ξεχωριστή θέση, ή αξίωμα. Τέτοιες θέσεις, ή αξιώματα όπως εσύ τα φαντάζεσαι δεν υπάρχουν πουθενά στο Ε.Πα.Μ.. Ούτε Νο 1, 2, 3 κτλ.

      Τα υπόλοιπα που μου ζητάς, τα γνωρίζεις πολύ καλύτερα από εμένα κι ας παραμένεις ξένος στο σκοτάδι και δεν μας λες ποιός είσαι (αν είσαι όπως ισχυρίζεσαι ειλικρινής και νοιάζεσαι τι άραγε φοβάσαι;). Κι αυτοί που τάχα σε ρωτάνε και δεν ξέρεις να τους απαντήσεις, γιατί δεν ρωτάνε εμάς κατ’ ευθείαν, το παίζεις αρχηγός;

      Αυτά και κλείνω εδώ οποιοδήποτε διάλογο μαζί σου, είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό, εκτός κι αν αποφασίσεις να φανερωθείς. Δεν θα το κάνεις γιατί οι «απορίες» σου είναι προσχηματικές και ο σκοπός σου είναι ολοφάνερος, να υπονομεύσεις με κάθε τρόπο το Ε.Πα.Μ., μα φίλε μου κουκουλοφόρε ματαιοπονείς και θα το αντιληφθείς συντόμως, αλλά αυτό σε βάλανε τα αφεντικά σου να κάνεις κι αυτό μόνο, δυστυχώς, ξέρεις να κάνεις.

      Όθωνας Κουμαρέλλας

      Διαγραφή
    17. Αγαπητέ Όθωνα,

      A. Ακόμη και η φανταστική περσόνα μου, δεν μπορεί να δεχτεί ότι σε «απειλεί» στέλνοντάς σου email σε Δημόσια εμφανιζόμενη διεύθυνση.
      Η «απειλή», που μόνο εσύ βλέπεις, προέρχεται από τον Παλιό Κατάλογο των μελών προσωρινών Οργάνων όπως εμφανίζεται ΔΗΜΟΣΙΑ σε:
      1. ΕΠαΜ Θες/νικης Τομέας Δυτικών Συνοικιών
      2. ΕΠαΜ Ηρακλείου – Κρήτης
      3. ΕΠαΜ Δυτικής Αθήνας, καθώς και
      4. Σεισάχθεια (σκέτο) blog
      Θα λάβεις στο προσωπικό σου mail και «εικόνα» από google search για να γνωρίζεις την «απειλή» σου.

      Β. Είναι Δικαίωμά μου, να ρωτάω για το ποια άτομα συνέταξαν ένα κείμενο, όταν μόνον με χρήση μεθόδων Γκουαντανάμο, μπορούν να γράψουν: «Δεύτερο: Ομολόγησαν ότι διακινούσαν σκόπιμα αθλιότητες για συναγωνιστές τους με σκοπό να αναπτυχθούν έριδες που εκθέτουν όχι μόνο τα όργανα, αλλά και ολόκληρο το ΕΠΑΜ»
      Είναι Δικαίωμά σου, να ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ να απαντήσεις, εφόσον είσαι άμεσα εμπλεκόμενος, αλλά αυτό δεν κρύβεται πια…
      Οι Υποχρεώσεις μας, θα έρθουν από το Συνέδριο και ευελπιστώ να μην περιέχουν απαγόρευση πληροφόρησης.
      Οι Ευθύνες, όλων μας, είναι κάτι που δεν μπορούμε να διαγράψουμε και καταγράφονται ανεξάρτητα από την θέλησή μας…

      Γ. Η Θολούρα που επικρατεί, είναι το επόμενο συμπέρασμα που δεν κρύβεται. Για τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας είχα πληροφόρηση και εσύ ως μέλος της, αναφέρεις επτά. Ποια είναι;
      Έλυσες το θέμα με τα δύο Κεντρικά Όργανα και την Τωρινή σύνθεσή τους και σε ευχαρίστησα δημόσια. Μακάρι να ήμουν ο μόνος που δεν είχα εικόνα, αλλά, άλλη εντύπωση έχω. Κάλιο αργά, παρά ποτέ που αναρτήθηκαν, επιτέλους, στο Κεντρικό.
      Ευκαιρία είναι να διορθωθούν οι κατάλογοι στα ΕΠαΜ Τομέων - Πυρήνων!
      Για τα Πρακτικά, αν έχουν διαρρεύσει αλλοιωμένα (περιμένω το mail!), θα σε προσκαλέσω/προκαλέσω να Δημοσιοποιηθούν τα Αληθινά.

      Δ. Πολύ κουβέντα πριν από εμάς έχει γίνει για την Ανωνυμία ή την χρήση μη-Επωνυμίας κτλ. Μην το κουράζουμε! Έχω μόνον το αίτημα για Πληροφόρηση να υπερασπιστώ, ως μη-Επώνυμος και εσύ την επιλογή σου, Δημόσια , να «μιλήσεις» για την γνώση Γεγονότων που έχεις και δεν την Δημοσιοποιείς ως Επώνυμος. Τα εισαγωγικά στην λέξη μπήκαν για να νοηματοδοτήσουν το διακύβευμα: Πίσω από «κλειστές πόρτες» και «σκοτεινά δωμάτια» ή το ΕΠαΜ λειτουργεί και δρα με το δόγμα «όλα στο φως».
      Να στο πω αλλιώς: Τι να το κάνω αν κάποιος μη-Επώνυμος ή κάποιος άγνωστος με Επώνυμο σε ρωτάει; Το θέμα είναι απαντάς ή όχι!
      Στο mail σου και ένας άλλος λόγος που Δημόσια μπορεί να δημιουργήσει εντυπώσεις που δεν θέλω.

      Σε ευχαριστώ που παίρνεις μέρος σε Δημόσιο διάλογο και δημιουργείς δεδομένα ώστε ο καθένας να βγάλει συμπεράσματα. Όχι κατ’ ανάγκη ίδια με τον άλλο…
      Πολύ χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων!

      Διαγραφή
    18. Εγώ έχω κλείσει το διάλογο αυτό, ένα τελευταίο μόνο κουκουλοφόρε της συμφοράς: Ναι, με απειλείς όταν μου στέλνεις ΑΝΩΝΥΜΑ μηνύματα στο προσωπικό μου ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (γιατί και η χρήση ψευδωνύμου, ανωνυμία είναι) και εγώ ουδέποτε σου απάντησα, παρά μόνο εδώ δημόσια και επώνυμα.

      Και κάτι ακόμα που μόλις πρόσεξα, γράφεις: "Οι Ευθύνες, όλων μας, είναι κάτι που δεν μπορούμε να διαγράψουμε και καταγράφονται ανεξάρτητα από τη θέλησή μας...." Σχόλιο δικό μου, εσύ κρυπτόμενος πίσω από ψευδώνυμα καμία ευθύνη δεν αναλαμβάνεις ούτως ώστε να καταγραφεί, πάψε λοιπόν να παριστάνεις τον εισαγγελέα εκ του ασφαλούς, ένας κομπλεξικός κουκουλοφόρος είσαι, που αναμασάει τις ίδιες και τις ίδιες ανόητες δήθεν "απορίες" ανακύκλωσης συκοφαντιών σε βάρος του Ε.Πα.Μ. πιστεύοντας ότι θα το πλήξει, αλλά σου είπα αυτό σε βάλανε να κάνεις τα αφεντικά σου και αυτό δυστυχώς είναι το μόνο που ξέρεις να κάνεις (κι όχι μάλιστα καλά).

      Και σίγουρα όλοι βγάζουν τα συμπεράσματά τους!

      Όθων Κουμαρέλλας

      Διαγραφή
    19. "Διασπορέα φημών και εντυπώσεων δεν θα με κάνετε εσείς οι Επώνυμοι που βάζετε «το κεφάλι σας στον ντορβά».
      Εμείς οι όχι Ανώνυμοι αλλά μη-Επώνυμοι διακινδυνεύουμε στον γείτονα και στον φίλο που του μιλάμε για το ΕΠαΜ μας, να μας χαρακτηρίσει για πράξεις ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ."

      Πω, πω, "απειλή" που αισθάνθηκε όταν το διάβασε στο mail του.
      Το σύνδρομο να το κοιτάξει. Θεραπεύεται!

      Πρέπει εδώ να υπενθυμίσω ότι η χρήση ψευδωνύμων στο Διαδίκτυο* από οποιονδήποτε δε σημαίνει απαραίτητα ντροπή γι’αυτό που είναι (Επαμίτης)– μπορεί αντίθετα να σημαίνει επιθυμία εκδήλωσης συγκεκριμένων πλευρών της προσωπικότητας κάποιου(Ενημερωμένος) και διαχωρισμού κάποιας δραστηριότητας(ΕΠαΜ) από την υπόλοιπη ζωή του. Προσφέρω αυτό το άρθρο από το Electronic Frontiers Foundation (που ασχολείται με την προάσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών του Διαδικτύου*, το οποία πολεμάνε εσχάτως διάφοροι από όλους πλέον τους πολιτικούς χώρους, με σκοπό την καθυπόταξη των λαών): eff.org/deeplinks/2011/07/case-pseudonyms
      *Στην συνέλευση και μεταξύ μας πάντα με το όνομά μας, εμείς οι μη-Επώνυμοι…

      Με Αυτοκριτική αναφέρω ότι η συνομιλία με κάποιον που διακίνησε το κατάπτυστο κείμενο και είναι ένας από αυτούς που το συνέταξαν δεν με τιμά. Φέρω ακεραία την ευθύνη και καταγράφηκε στην συνείδησή μου και στους φίλους – συναγωνιστές που το είπα.

      Όπως καταλαβαίνει κανείς, μένω ως το Συνέδριο γιατί μετά από αυτό, το να παραμείνω συνοδοιπόρος με ορισμένους που δεν αισθάνονται καν την ανάγκη για αυτοκριτική, θα είναι ασήκωτη ευθύνη…

      Μου απαγορεύω από τούδε και στο εξής κάθε ανταλλαγή απόψεων με τον Όθωνα.

      "Ισίδωρος Πόσδαγλης, οικειοποιούμενος το όνομα μιας υπαρκτής, ή το πιο πιθανό ανύπαρκτης και πάντως όχι εν ζωή, προσωπικότητας" χαχαχαχα.
      Μέλος Κεντρικής επιτροπής που είναι μεταξύ πιθανού και απίθανου απλά γέρνοντας.
      Υπάρχει μία μικρή πιθανότητα το 1952 να υπήρχε μονοτονικό και οι Ναζί είναι πιθανό να γνώριζαν ότι η γραμμή του Ατίλλα θα διχοτομήσει την Κύπρο.
      Μέλος Κεντρικής επιτροπής που θεωρεί ότι απειλείται από Ανώνυμα μηνύματα. χαχαχα
      Ο Μπογιόπουλος να γράψει το καινούργιο βιβλίο: «είναι το ανώνυμο Απειλητικό μήνυμα» και να προσθέσει την γνωστή λέξη.

      ΥΓ. Κύριε, κύριε μου γράφει ΕΠΩΝΥΜΑ Σχόλια με ανέκδοτα και απειλείται η ζωή μου. Θα με πεθάνει από τα γέλια!

      Διαγραφή
  7. μαζί σου Καζάκη.

    ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΚΟΣΜΟΥ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΚΑΙ ΛΑ.Ο.Σ
    Γράφει ο Σιδηρούντιος
    Μαντέψτε ποιους στηρίζει η νύχτα, το οργανωμένο έγκλημα, οι μαστρωποί, οι τραπεζίτες, οι καναλάρχες. Μαντέψτε ποιους προστατεύουν οι ασφαλήτες, οι σεκιουριτάδες, το ΔΝΤ, η ΕΕ, και όλα τα καλά παιδιά της ντόπιας και διεθνούς μαφίας. Σωστά το μαντέψατε, όλοι αυτοί στηρίζουν τα κόμματα της παπαδήμιας εξουσίας. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Ο ντόπιος και διεθνής υπόκοσμος εξέλεξε την παρούσα κυβέρνηση και πολλοί νονοί του την στελεχώνουν. Οι ίδιοι οι ληστοσυμμορίτες που ξετίναξαν το χρηματιστήριο, που έφαγαν τις επιδοτήσεις, που ρήμαξαν τα ασφαλιστικά ταμεία, που κλέβουν από τις συντάξεις και τους μισθούς, που έφαγαν από τα δημόσια έργα και τους εξοπλισμούς, οι ίδιοι αυτοί, ο υπόκοσμος δηλαδή, ανέδειξε για μια φορά ακόμα τον εαυτό του σε κυβέρνηση. Η ατιμωρησία των χιλιάδων λαμογίων που ήπιαν το αίμα αυτής της δύστυχης πατρίδας είναι το μόνο σίγουρο που εγγυάται αυτή η κυβέρνηση. Ο αρχινονός Μητσοτάκης που πρώτος σύναψε συμφωνίες με το διεθνές οικονομικό έγκλημα, διπλασιάζοντας έτσι το δημόσιο χρέος μέσα στο ρεκόρ σύντομο διάστημα των τριών ετών που κυβέρνησε, δεν θα συλληφθεί από αυτή την κυβέρνηση. Ο αρχινονός Σημίτης, ο απατεώνας του χρηματιστηρίου και της Γκόλντμαν Σάκς, θα μείνει και αυτός ελεύθερος. Ο κερδοσκόπος Καραμανλής που έπαιξε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα με μεγάλα κέρδη, ο άνθρωπος που αντί να τιμωρήσει την διαφθορά την φούντωσε, θα μείνει και αυτός ατιμώρητος. Ο δωσίλογος υμνητής του μνημονίου, ο αναίσθητος ΓΑΠ, ο άνθρωπος του Ψυχάρη και του Μπόμπολα, θα έχει και αυτός την προστασία των Παπαδήμιων. Ο υπόκοσμος λοιπόν ακόμα κυβερνά την Ελλάδα. Μέχρι πότε; Μέχρι να αποκτήσει η Ελλάδα Γερμανική διοίκηση και έπειτα Τουρκική, ή μέχρι να εκλέξει επιτέλους ο λαός μια νέα κυβέρνηση εντίμων και ικανών;
    ohifront.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν θέλουμε να δούμε ουσιαστική αλλαγή πρέπει να ξεχάσουμε την δημοκρατία όπως την ξέρουμε, ο κόσμος θα ψηφίσει πάλι κάποιους που του δείχνει η τηλεόραση η οποία είναι 99,9% ελεχγόμενη απο ιδιωτικά και μόνον συμφέροντα, διότι η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι άσχετοι με την σωστή διακυβέρνηση μιας χώρας είτε απο αμορφωσιά, είτε από παραμορφωσιά, είτε από άγνοια.
    Όταν φτιάχνουμε την μηχανή του αυτοκινήτου μας ξέρουμε ότι πρέπει να βρούμε ένα καλό μηχανικό ο οποίος αποδεδειγμένα φτιάχνει μηχανές, δεν θα λάβουμε υπόψη μας την γνώμη κάποιου που αποδεδειγμένα ξέρουμε ότι είναι άσχετος με το αντικείμενο, παρόλο που συμπαθούμε κατά τα άλλα το τελευταίο πρόσωπο.
    Γιατί όμως στην πολιτική αφήνουμε άσχετους με το αντικείμενο της διακυβέρνησης μιας χώρας να ψηφίζουν για το ποιοί θα τον κυβερνήσουν;

    Θα δώσω ένα ορισμό για το καλό και το κακό, που χρησιμοποιούν οι απλοί και Σοφοί άνθρωποι:
    Οτιδήποτε είναι στην θέση του είναι καλό, οτιδήποτε είναι έξω από την θέση του είναι κακό.
    Για παράδειγμα η φωτιά όταν είναι στο τζάκι είναι καλή για θέρμανση ή για το μαγείρεμα, αλλά όταν καίει τα έπιπλα του σπιτιού είναι κακή.
    Ο ανήκων στο Σύμπαν και ονομαζόμενος:
    Ηλίας Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύεις ότι μπορούμε με πάσα βεβαιότητα να ξέρουμε ποτέ τι είναι καλό και τι είναι κακό;

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Δεν υπάρχουν απόλυτα, τα πάντα είναι σχετικά.

      Γι αυτό αν παρατήρησες έδωσα ένα κανόνα όπου εκτιμούμε το καλό και κακό ανάλογα με την περίπτωση όπως παρουσιάζεται στο παρόν!

      Ηλίας Λυμπέρης

      Διαγραφή
    4. "Δεν υπάρχουν απόλυτα"
      Πολύ απόλυτο σε βρίσκω... :)

      Ο ορισμός, κανόνας που έδωσες, δε νομίζω ότι είναι σωστός. Γιατί υποθέτει ότι ξέρουμε πότε κάτι είναι έξω από τη θέση του. Στο παράδειγμα σου, λόγου χάρη, μπορεί κανείς να πει ότι η φωτιά είναι καλή αν καίει τα έπιπλα του σπιτιού, εφόσον αυτά έχουν ασφαλιστεί.

      Διαγραφή
    5. Η θέση της φωτιάς μπορεί να είναι διαφορετική στο ένα παράδειγμα από την θέση της φωτιάς στο άλλο παράδειγμα.

      Τό σωστό και το λάθος για κάποιον μπορει να είναι διαφορετικό από το σωστό και το λάθος κάποιου άλλου.

      Καθώς επίσης οι λέξεις και οι σκέψεις είναι ερμηνείες της πραγματικότητας και όχι η ίδια η πραγματικότητα.

      Με τα εργαλεία της λογικής και της διανόησης δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, δεν ξέρω τι κάνεις εσύ, αλλά προτιμώ να τα χρησιμοποιώ και αυτά, αντί να με χρησιμοποιούνε εκείνα.

      Ηλίας Λυμπέρης

      Διαγραφή
    6. Με μπέρδεψες λίγο. Στην πρώτη σου πρόταση, φαίνεται ότι προσπαθείς να υποστηρίξεις τον κανόνα του καλού/κακού που έδωσες παραπάνω. Η δεύτερη σου πρόταση αντικρούει τον κανόνα, καθώς η κρίση σωστού/λάθους εμπεριέχει τον άνθρωπο και την υποκειμενικότητά του.
      Άρα, ο κανόνας, αν ισχύει καθόλου, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα ισχύει μόνο για τον καθένα μας ξεχωριστά, και ποτέ για όλους μαζί.

      Οι λέξεις απορρέουν των σκέψεων, αλήθεια σε τι γλώσσα σκεφτόμαστε, στη μητρική μας; και οι δίγλωσσοι, οι εντελώς αμόρφωτοι;

      Σε επίπεδο σκέψης και μόνο, ενδέχεται να κάνουμε λάθος. Κάποιος μπορεί να βλέπει τον ΓΑΠ σαν προδότη, και κάποιος άλλος σα σωτήρα, τι όμως συμβαίνει στην πραγματικότητα;

      Καλή η λογική και η διανόηση, αλλά όπως λες δε μπορούμε να κάνουμε τα πάντα μόνο με αυτά, μάλλον με λίγη πίστη και συναίσθημα, μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα της πραγματικότητας.

      Δεν πολυκαταλαβαίνω όμως τι εννοείς όταν λες ότι προτιμάς να χρησιμοποιείς εσύ αυτά, αντί να χρησιμοποιούν αυτά εσένα. Πώς το αντιλαμβάνεσαι;

      Διαγραφή
    7. Κώστα, ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους.

      Παραπάνω έγραψα:

      "Θα δώσω ένα ορισμό για το καλό και το κακό, που χρησιμοποιούν οι απλοί και Σοφοί άνθρωποι:
      Οτιδήποτε είναι στην θέση του είναι καλό, οτιδήποτε είναι έξω από την θέση του είναι κακό."

      Καταρχήν κατανοείς ποιούς εννοώ όταν γράφω: "οι απλοί και Σοφοί άνθρωποι";

      και κατά δεύτερον τί εννοώ όταν γράφω τον όρο "οτιδήποτε";

      Ηλίας

      Διαγραφή
    8. Άσχετα με το ποιοι μπορεί να θεωρηθούν απλοί και σοφοί ανθρώποι, εγώ δεν έκρινα ποιος το είπε, αλλά τι είπε. Δεν παν να ήτανε σοφοί, χαζοί, μωρά παιδιά, κομμουνιστές, φασίστες ή εσύ ο ίδιος. Έμεινα στην ουσία.

      Βέβαια, δεν παραμέλησα το γεγονός ότι αναφέρεις ότι τον ορισμό τον χρησιμοποιούν "απλοί και σοφοί" άνθρωποι, το οποίο έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα γραφόμενα. Για μένα ένας σοφός άνθρωπος είναι αυτός που κατέχει φοβερή γνώση, σοφία και διανόηση, υψηλό αναλυτικό πνεύμα, συνείδηση του εαυτού του αλλά και του κόσμου, του οποίου η κρίση είναι ορθότερη από οποιονδήποτε άλλον. Άλλωστε κάποιος που είναι σοφότερος από έναν σοφό, είναι και ο ίδιος σοφός. Συνεπώς, αυτά που λέει ένας σοφός, ή τουλάχιστον κάποιος που πιστεύει ότι είναι σοφός, χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής, γιατί πλησιάζουν όσο το δυνατό περισσότερο την απόλυτη αλήθεια. Τώρα με το απλός, καθώς το συνδυάζεις με το σοφός, καταλαβαίνω ότι εννοείς κάποιον που ζει απλά, λιτά μη υλιστικά. Αλλά μπορεί και να το εξετάσεις διαφορετικά, διότι ένας σοφός άνθρωπος, μόνο απλός δεν είναι, καθώς διαθέτει πολύπλοκο τρόπο αναλυτικής σκέψης. Οπότε το απλός έχει ευρεία έννοια. Αλλά όπως είπα παραπάνω, δεν έχει τόσο σημασία ποιος το είπε, αλλά τι είπε.

      Τώρα για τον όρο "οτιδήποτε", καταλαβαίνω ότι εννοείς το σύνολο των εννοιών και πραγμάτων που απαρτίζουν τον κόσμο μας, τα πάντα δηλαδή.

      Αλλά για συνέχισε.

      Διαγραφή
    9. "Οτιδήποτε είναι στην θέση του είναι καλό, οτιδήποτε είναι έξω από την θέση του είναι κακό."

      Κώστα, χρησιμοποιούμε μερικές φορές αυτό τον κανόνα στην καθημερινή μας ζωή;

      Διαγραφή
    10. Δε ξέρω. Εγώ πρώτη φορά τον ακούω πάντως.
      Και δε νομίζω ότι θα τον ακολουθήσω. Ποιος ο λόγος να υπάρχει κάποιος κανόνας, αν χρησιμοποιείται μερικές φορές;

      Διαγραφή
    11. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, και να σκέφτεται όπως θέλει.

      Εγώ πάντως δεν σου λέω τι να κάνεις, ούτε σε ρώτησα αν τον έχεις ακούσει, σε ρώτησα αν μερικές φορές τον εφαρμόζεις.
      Φυσικά είσαι ελεύθερος να μην απαντήσεις, ή να απαντήσεις με όποιον τρόπο θες.

      Ηλίας

      Διαγραφή
    12. Το ξέρω φίλε μου ότι δε μου λες τι να κάνω και ότι δε με ρώτησες αν τον έχω ακουστά.
      Και ακριβώς όπως λες, επέλεξα να απαντήσω και να σχολιάσω με τον τρόπο μου. Όπως και εσύ σε άλλα απάντησες και σε άλλα δεν απάντησες.

      Διαγραφή
    13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    14. Δικές σου ερμηνείες!

      Όποιος ξέρει να διαβάζει κατανοεί.

      Ηλίας

      Διαγραφή
    15. Ακριβώς, δικές μου ερμηνείες. Και απ' ότι φαίνεται έτσι θα μείνει, από τη στιγμή που δε μου εξηγείς. Δεν πειράζει.

      Διαγραφή
  9. Υπάρχει πρόβλημα, όταν ο λαός συγκεντρώνεται στο Σύνταγμα και το ΚΚΕ "εγκλωβίζεται" στην Ομόνοια. Έχει αναρωτηθεί κάποιος τον λόγο που δεν μπόρεσε να "πλησιάσει" το ΚΚΕ τους "αγανακτισμένους" του Συντάγματος, ώστε να τους "χρωματίσει" και να "δικαιώσει" τον Πάγκαλο;

    Το σταλινικό ΚΚΕ δεν μπορεί να πλησιάσει τους δημοκράτες "αγανακτισμένους", γιατί του λείπει η κατάλληλη "γέφυρα" για να το επιτύχει ...
    Η "γέφυρα", η οποία μπορεί να συνδέσει το χαφιεδομάγαζο του Περισσού με τον δημοκρατικό λαό.

    Η μόνη "γέφυρα", η οποία θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό, είναι το ΕΑΜ.

    Μόνον τον υποτιθέμενο κοινό αγώνα του ΚΚΕ με το ΕΑΜ απέναντι στους Ναζί κατακτητές μπορούσε να επικαλεστεί το ΚΚΕ, για ν' "ανακατευτεί" με τον λαό. Μόνον το ΕΑΜ θα μπορούσε να "γεφυρώσει" την απόσταση μεταξύ Συντάγματος και Ομόνοιας. Όμως, το ΕΑΜ δεν είναι διαθέσιμο ως όρος.

    Ως "ΕΑΜ Β'" τον όρο τον πήραμε εμείς, καθώς "βλέπαμε" προς τα πού πάνε τα πράγματα και γνωρίζαμε ότι σε κάποια στιγμή αυτός ο όρος θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνος.

    Το ΕΑΜ —ως όρο— το "κλείσαμε" σε ανύποπτο χρόνο και γι' αυτόν τον λόγο το χαφιεδαριό του ΚΚΕ είναι εγκλωβισμένο στην Ομόνοια και άρα εξουδετερωμένο. Τον όρο τον πήραμε πριν προλάβουν να τον πάρουν οι "χρήσιμοι" Καζάκηδες ...

    Οι προσφάτως "αγανακτισμένοι" Καζάκηδες, που όμως μέχρι τώρα ήταν οικόσιτα του Περισσού ...

    Οι αυτόκλητοι αντιπρόσωποι των δημοκρατών, που όμως είναι εκκωφαντικά τέως σταλινικοί. Σε αυτό το παιχνίδι παίζει ο Καζάκης και γι' αυτόν τον λόγο τον στηρίζουν όλα τα μέσα. Απλά πράγματα.

    Δεν μπορεί να είσαι "αγανακτισμένος" και να σε "παίζει" όλη η διαπλοκή.

    Όμως, το πρόβλημα είναι ότι ο Καζάκης δεν πρόλαβε και το "ΕΠΑΜ" δεν είναι "ΕΑΜ" ...Μοιάζει, αλλά δεν είναι. Το ΕΑΜ τους λείπει ως όρος και αυτόν τον έχουμε εμείς, που δεν είμαστε —και ούτε υπήρξαμε ποτέ— σταλινικοί.

    -----------------------------------------------------
    ‘’Σταγονίδια ‘’ στη Σχολή Ευελπίδων ?
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ
    Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ Β’
    Διαβάστε ολόκληρα τα κείμενα και Διαδώστε τα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν μπορεί να είσαι "αγανακτισμένος" και να σε "παίζει" όλη η διαπλοκή.

    ΞΥΠΝΑΤΕ ΜΑΚΑΚΕΣ ..... ΤΙΣ ΚΑΠΕΛΑΔΟΥΡΕΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΧΩΡΤΑΣΑΤΕ ΑΚΟΜΑ.....!!!!

    ΑΝΤΈΈΈΈΈΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ας δηλώσω κι εγώ κάτι περί ανωνυμίας και ψευδωνυμίας και επωνυμίας.

    ΔΕΝ αποτελεί η δημοσιοποίηση ονοματεπώνυμου απο κάποιον σχολιαστή, ούτε αιτία κάποιας ιδιαίτερης βαρύτητας, ούτε (προ παντός) αφορμή για διεκδίκηση κάποιων.... προνομίων. Δεν αποτελεί ούτε καν εγγύηση για τον ορθό λόγο, ούτε μάλιστα και για την κοσμιότητα.

    Το κύρος του Λόγου στο διαδίκτυο, διαμορφώνεται από ένα τεράστιο πλέγμα αλληλεπιδράσεων, σχέσεων, θέσεων και διαδικτυακής συμπεριφοράς. Σε περίπτωση μάλιστα που ο ανώνυμος σχολιαστής έχει ψευδώνυμο που οδηγεί σε ιστολόγιο με κάποιες θέσεις, ή άλλου είδους υλικό, κρίνεται πρωτίστως _και_ με βάση αυτό.

    Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τον απλό πολίτη να ΜΗ θέλει να δίνει το επίθετο και το όνομά του δημοσίως, και δεν χρειάζεται να τους επαναλάβω. Σε καμμία περίπτωση όμως δεν τεκμηριώνεται η δικαίωση μιας... Δικτατορίας της Επωνυμίας, που προωθειται μάλιστα από το κατεστημένο γιατί το συμφέρει αφάνταστα (Μιλτιάδης Παπαιωάννου, καθεστωτικοί επώνυμοι... δημιογράφοι, κ.ά.)

    ΕΞάλλου οι διαδικτυακές ασχήμιες διαφόρων επώνυμων προσώπων, κατά καιρούς έχουν αποδείξει το ανέφικτο μιας "άρχουσας τάξης επώνυμων", η οποία ενίοτε απαιτεί και ιδιαίτερο, προνομιακό σεβασμό, από την... πλέμπα, ή κατώτερη τάξη των (κατ' αυτούς) "μη-δικαιούμενων να ομιλούν" ανώνυμων (μπλόγκερ, κ.ά.).

    Πολλοί, που αρχικά δήλωσαν τα προσωπικά τους στοιχεία στο διαδίκτυο, αργότερα το μετάνιωσαν και μετατράπηκαν σε ανώνυμους (ή έστω ψευδώνυμους). ΔΕΝ ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία άνευ σοβαρών κινδύνων για την αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων. ΟΤΑΝ με το καλό υλοποιηθεί, τότε για τους νεοφερμένους στο διαδίκτυο (και συνήθως γεμάτους έπαρση) επώνυμους μια τέτοια τέλεια κοινωνία ασφαλώς θα καταστεί πεδίον δόξης λαμπρόν.

    Εκείνο που χρειάζεται το πολιτικοποιημένο διαδίκτυο δεν είναι η επωνυμία αλλά η αξιοπιστία και η συλλογική συνεργασία, η εντιμότητα του Λόγου, και άλλα χαρίσματα, που... ΔΕΝ τα φέρνει αυτομάτως ο... παπάς που βούτηξε το εκάστοτε ανώνυμον βρέφος σε κάποια... κολυμπήθρα! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ OMADEON, χωρίς να διαφωνώ μαζί σου, απλά επειδή η θάλασσα έγινε γιαούρτι τελευταία, πες μου κάτι, που ενδεχομένως εγώ να αντιλαμβάνομαι λάθος: αν εγώ γνωρίζω τα πλήρη στοιχεία σου και απευθύνομαι δημοσίως σε εσένα προσωπικά με ύφος στρατοδίκη, απευθύνοντας μάλιστα κατηγορίες διάφορες, είτε στέκουν, είτε είναι συκοφαντικές και έχουν αλλότριους σκοπούς και σε καλώ να μου δώσεις «απαντήσεις» εν είδει απολογίας κατηγορουμένου και φτάσω μάλιστα στο σημείο, εκτός του δημόσιου διαλόγου να σου αποστέλλω μηνύματα και στο προσωπικό σου email προκαλώντας σε, εσύ από τη δική σου τη πλευρά δεν θα ζητούσες να μάθεις τουλάχιστον με ποιόν συνομιλείς, ποιος σε κατηγορεί;

      Πολύ περισσότερο αν αντιλαμβάνεσαι ότι ο στόχος δεν είσαι συ ο ίδιος, αλλά ένα μαζικό κίνημα που τείνει να δημιουργηθεί, δεν έχει τίποτε να κρύψει και γι’ αυτό τα μέλη του εκτίθενται επωνύμως (και όχι γιατί είναι Επώνυμοι, γιατί δεν είναι) και που η ραγδαία ανταπόκριση του κόσμου στα προτάγματά του κάνει πολλούς να αισθάνονται άβολα;

      Γιατί τελικά (και με όρους διαδικτύου αν θες), θα πρέπει ο «κατηγορούμενος» να εκτίθεται δημόσια και ο «κατήγορος» να δείχνει με το δάχτυλο κρυπτόμενος πίσω από ψευδώνυμα; Αυτό δεν μας οδηγεί κατ’ ευθείαν πίσω στις κουκούλες των χαφιέδων της κατοχής;

      Ένας έντιμος διάλογος, που λύνει τις οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις και κάνει τους ανθρώπους να έρχονται κοντά, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις όποιες ευθύνες τους αναλογούν, γίνεται πάντα με καθαρούς και ίσους όρους, πρόσωπο με πρόσωπο, αυτό με έμαθαν οι γονείς, οι δάσκαλοι και η όποια εμπειρία απέκτησα στη ζωή μου.

      Θα μου πεις, εγώ φταίω που άνοιξα διάλογο με ζόμπι (προς Θεού, όχι εσύ) και εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ.... ανώνυμε του Ε.Πα.Μ. Μεσογείων (χεχε)
      Σε προσφωνώ επίτηδες έτσι, επειδή είτε (πιθανότατα) κάπου δήλωσες το όνομά σου, είτε δεν το θυμάμαι, αλλά το ΙΔΙΟ κάνει!

      Αυτό που περιγράφεις στην 1τη παράγραφο, ΑΝ έγινε έτσι, συνιστά έντονη _διαδικτυακή_ παρενόχληση και "διαδικτυακό τραμπουκισμό". Επίσης, ΦΥΣΙΚΑ ο καθένας "θέλει να μάθει", ΠΟΙΟΣ είναι εκείνος που τον παρενοχλεί. Είναι πολύ φυσικό, ανθρώπινο και λογικό. Τα πράματα όμως δεν σταματάνε εδώ.
      Διότι στη δεύτερη παράγραφο, εξηγείς _και_ τις πολιτικές σκοπιμότητες!
      (ενώ τέτοια φαινόμενα υπάρχουν πολλά, είναι τα χειρότερα στο διαδίκτυο).
      Στην τρίτη παράγραφο, οδηγείσαι σε ένα εύλογο κοινό ερώτημα. Λες:

      Γιατί τελικά (και με όρους διαδικτύου αν θες), θα πρέπει ο «κατηγορούμενος» να εκτίθεται δημόσια και ο «κατήγορος» να δείχνει με το δάχτυλο κρυπτόμενος πίσω από ψευδώνυμα; Αυτό δεν μας οδηγεί κατ’ ευθείαν πίσω στις κουκούλες των χαφιέδων της κατοχής;

      Εδώ αρχίζουν τα ζόρικα. Η απάντηση σε ΑΥΤΟ ακριβώς το ερώτημα είναι "όλα "τα λεφτά", περί Ελευθερίας του Λόγου και των ταυτοτήτων στο διαδίκτυο.
      (Και ΔΕΝ είναι απλή απάντηση, δυστυχώς).
      Δυστυχώς αυτό το εύλογο συμπέρασμα που εξάγεις στην τρίτη παράγραφο, οδηγεί σε... ακόμη χειρότερες επιπλοκές. Ενίοτε, εφιαλτικές μάλιστα, για πρωτάρηδες (και π.χ. για τη δημοκρατία του διαλόγου). Επίσης γεννάει διάφορα... παράδοξα, παντελώς άγνωστα στον "εξω-διαδικτυακό κόσμο".

      Πολλοί περάσαμε από εκεί που είσαι. Φτάσαμε στην ίδια ΑΠΑΤΗΛΗ "λύση". Και είναι απατηλή για ένα σωρό λόγους που ΟΦΕΙΛΩ να εξηγήσω σύντομα και απλά.

      Ο έντιμος διάλογος, δυστυχώς ή ευτυχώς, ΔΕΝ εξαρτάται από τα πρόσωπα τα οποία συνδιαλέγονται. Για την ακρίβεια (πρώτο παράδοξο) εξαρτάται από τις αρετές αυτών των προσώπων και την εντιμότητά τους (και πλήθος άλλων παραγόντων) αλλά δεν εξαρτάται καθόλου από τη δυνατότητα π.χ. να βρεις "ποιοί είναι" με την καθημερινή (εξω-διαδικτυακή) έννοια του ονόματος και επιθέτου που έχει ο καθένας, ή τη... δικαστική έννοια του ΑΝ μπορούν να κάνουν ο ένας στον άλλον... μήνυση, ή άλλες... εχθροπραξίες (ας ΜΗΝ επεκταθώ).

      Ο έντιμος διάλογος είναι έντιμος διότι είναι... έντιμος(!) σαν "τη λαλιά που δεν ξέρει από ψέμα" (όπως έλεγε ο Ελύτης). Διότι ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως ειναι έτσι. Ενίοτε... ευωδιάζει δικαιοσύνη ΚΑΙ σε τρίτο παρατηρητή ΚΑΙ στους συμμετέχοντες. Διότι τα στοιχεία του επιδέχονται ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, δεν είναι λάσπη με λόγια πεταμένα, κατηγορίες αστήρικτες και... κοσμητικά επίθετα!
      :-)

      Στο διαδίκτυο και στο θάνατο, φίλε ανώνυμε, είμαστε όλοι ΙΣΟΙ. (Και στη δημοκρατία ΕΤΣΙ θα είμασταν, κανονικά επίσης). Ελα μου, όμως... που τα ονόματα δεν ειναι... ίσα! Διότι το ένα έχει ΤΟΣΑ λεφτά και ΤΟΣΟΥΣ δικηγόρους ενώ το άλλο είναι κάποιου που δεν τον ξέρει η μάνα του!
      Κοντολογίς, ζούμε ΗΔΗ, μέσα σε ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΕΠΩΝΥΜΩΝ Διαπλεκόμενων.


      Ενα προσωπικό παράδειγμα (ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΝΟΜΑ):
      Π.χ. Αυτή τη στιγμή, εγώ προσωπικά, σφυροκοπούμαι από δεκάδες λιβέλλους, οι οποίοι αναπαράγονται σε διάφορα μπλογκ, με δεδηλωμένο στόχο... εμένα τον ίδιο. ΤΙ να τα κάνω, τα ονόματα και τις διευθύνσεις? Οι... παράφρονες αυτοί, που με χτυπάνε, ΔΕΝ είναι απαραίτητα ανώνυμοι. Οι ανώνυμοι που με βρίζουν είναι κάτι σαν το "πεζικό" που συνοδεύει τα... τανκς των ΕΠΩΝΥΜΩΝ λιβέλλων. Κι είναι πράγματι πολλοί τέτοιοι... βρωμόστομοι ανώνυμοι. ΠΟΛΥ θα ήθελα να εβλεπα τις φάτσες, διότι υποψιάζομαι πως είναι και πολύ... σκατόφατσες. Παρόλ' αυτά, αν μάθω τα ονοματεπώνυμά τους, πολύ πιθανώς δεν θα μου λένε τίποτα. Ξέρω βέβαια τον αρχηγό, αλλά... ας μην επεκταθώ (χαχα) διότι εκείνος ειναι ΕΠΩΝΥΜΟΣ (και θα μας κάνει ΜΗΝΥΣΗ).

      Οπότε, καθώς ο Πάγκαλος χλαπακιάζει μια μπανάνα. Η "Ελληνική Δικτατορία Διαπλεκόμενων Επώνυμων" (που θα μας κάνει μήνυση) βλέπει τις ομοβροντίες ΕΠΩΝΥΜΩΝ Λιβέλλων και ευφραίνεται. :-)

      Διαγραφή
    3. OMADEON, σ'ευχαριστώ πολύ κατ' αρχήν για την απάντησή σου.
      Το όνομά και το επώνυμό μου αναφέρεται κατ' επανάληψη στα προηγούμενα σχόλιά μου. Προφανώς μικρή σημασία έχει.

      Η επιμονή μου να γνωρίζω το πρόσωπο που συνομίλησα, όσο και σκληρή να είναι η από τη πλευρά του επίθεση σε βάρος μου, δεν έχει να κάνει με κανένα τρόπο με μηνύσεις και διάφορα τέτοια, μακρυά από εμένα τέτοιες πρακτικές, ούτε ο τύπος φοβάται κάτι ανάλογο από τη πλευρά μου, ούτε βέβαια έχει να κάνει με την ελευθερία διακίνησης των Ιδεών μέσω του διαδικτύου, που όντως η ανωνυμία προσφέρει στοιχειώδη προστασία (αν και τα μέσα τώρα είναι τέτοια, που άμα θέλουν σε βρίσκουν στο πιτσ' φιτίλι).

      Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και δεν έχει σχέση με εμένα, αλλά το ίδιο το Ε.Πα.Μ. του οποίου είμαι μέλος και έχει γίνει στόχος, μαζί με τον Δ. Καζάκη που είναι ο πιο προβεβλημένος από εμάς λόγω του πειστικού του λόγου, από διάφορες πλευρές, τόσο από την ακροδεξιά, όσο και από κάποια αριστερά γκρουπούσκουλα που φοβούνται ότι με τη δράση μας τους χαλάμε τη πιάτσα κι ενδεχομένως να έχουν δίκιο απ' τη πλευρά τους κι έτσι δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν και να επιμένουν μάλιστα, παρά την αποκάλυψή τους σε ασφαλίτικες πρακτικές προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα.

      Γιατί αν παρακολουθήσεις το μίτο από την αρχή, τι μου ζητούσε συστηματικά και επί της ουσίας το εν λόγω ζόμπι κατηγορώντας με και εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι απάντησα σε άλλον σχολιαστή υπογράφοντας με το όνομά μου; Να "δώσω" συγκεκριμένους συναγωνιστές μου και στο βαθμό που δεν του έκανα το χατήρι γινόταν ολοένα και πιο προκλητικός.

      Γι' αυτό τούτος ο διάλογος δεν ήταν εξ' αρχής έντιμος, όχι μόνο γιατί όλα τα ζητήματα που θέτει έχουν απαντηθεί με επίσημες ανακοινώσεις του μετώπου, καθώς επίσης και με προσωπική τοποθέτηση του σ. Καζάκη σε συνέλευση του Τομέα Δυτικών προαστίων, αλλά και γιατί αν όντως οι αιτιάσεις και οι "απορίες" του ήσαν ειλικρινείς, τότε αφού μάλιστα απευθύνθηκε επανειλημμένως και ιδιωτικά στο προσωπικό μου ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με τον ίδιο προκλητικό τρόπο όπως κι εδώ,ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι μέλος του Ε.Πα.Μ., άρα θεωρητικά είμαστε συναγωνιστές, θα μπορούσε λοιπόν καλόπιστα να μου πει ποιος είναι, έτσι θα φανερωνόταν ο σκοπός του και τότε βέβαια δεν θα είχα κανένα λόγο να αντιδρώ "άτσαλα" και να μη του δώσω ό,τι στοιχεία διαθέτω και τις όποιες εξηγήσεις μου ζητούσε για οποιοδήποτε θέμα, να του ζητούσα και συγνώμη ακόμα αν σε κάτι προσωπικά έκανα λάθος.

      Ο σκοπός του όμως ήταν δημόσια να με εκθέσει (θεωρώντας με ως αδύναμο κρίκο επειδή όντως συμμετείχα στη έκδοση και διακίνηση της περιβόητης ανακοίνωσης) και δια μέσου εμού, κυρίως το Ε.Πα.Μ..

      Διαπιστώνω όμως, ότι ο διάλογος συνεχίζεται παρακάτω και δεν έχω τη παραμικρή διάθεση να τον συνεχίσω με το εν λόγω φασιστόμουτρο. Ας κάνει και ας γράφει ότι θέλει. Το Ε.Πα.Μ. είναι απολύτως καθαρό.

      Διαγραφή
    4. Διάβασα και πάλι τα σχόλια, Οθωνα του ΕΠΑΜ Μεσογείων, και θα τα αναλύσω πάλι αργότερα, γιατι βρήκα κυρίως... έντονη παρεξήγηση μεταξύ σας.

      ΔΕΝ ανταποκρίνεται στα προηγούμενα λεχθέντα η περιγραφή που δίνεις γι' αυτά! Σαφώς αυτό οφείλεται ΚΑΙ σε συμβάντα έξω από αυτή τη συζήτηση που είναι πάρα πολλά και επηρεάζουν το διάλογο καθοριστικά.

      Εκ πρώτης όψεως πάντως, ορισμένα παράπονα του "Πόσδαγλη" είναι κατανοητά ΚΑΙ εύλογα, δείχνοντας και άνθρωπο που ξέρει πολύ καλά το διαδίκτυο.
      Νομίζω ότι πιθανώς ΚΑΙ εκείνος σας επικρίνει υπερβολικά χωρίς να έχει πλήρη γνώση στοιχείων που ίσως ανατρέπουν ριζικά τα συμπεράσματά του.

      Στο δικό μας μπλογκ πάντως, χθες, υπήρξε μια μεγάλη συμφιλίωση με κάποιον που... είχε πολύ πιο έντονη σύγκρουση μαζί μας από αυτή εδώ, επί μακρόν. Μπήκε σε ειδική τιμητική λίστα "Πρώην Εχθρών που Εγιναν Φίλοι" τώρα και η λίστα αυτή μεγαλώνει (ω μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι).

      Εχω φτιάξει ειδικό ιστολόγιο "επίλυσης συγκρούσεων" όπου θα αναρτήσω αργότερα μερικά συμπεράσματά μου (σε θεωρητικό επίπεδο) από όσα έμαθα χάρις σε _εσάς_. ΑΝ θέλετε ΚΑΙ πλήρη διαλεύκανση ή ΕΠΙΛΥΣΗ σύγκρουσης είναι δωρεάν και προσφέρονται και... ανέκδοτα ως εικονικά αναψυκτικά.
      :-)

      Υ.Γ. Επειδή ο διαδίκτυακός διάλογος ενίοτε οξύνει και τις συγκρούσεις χρειάζονται και αντίδοτα. Μια τεχνική που χρησιμοποιώ είναι ένας πίνακας με 2,3... στήλες, όπου στην αριστερή στήλη είναι τα πραγματικά σχόλια, στη μεσαία στήλη είναι η ανάλυσή τους και σε 3η στήλη... είναι η λίστα των... παρανοήσεων που έγιναν (συνήθως τόσες πολλές ώστε δεν φτάνει ο χώρος γι' αυτές -χεχε).

      Διαγραφή
    5. Μακάρι να είναι έτσι και να πρόκειται απλά για παρεξήγηση, τότε κερνάω εγώ καφέ και ό,τι τραβάει η ψυχούλα του καθένα, αλλά μπορεί να μη γνωρίζω καλά το διαδίκτυο, όμως ενίοτε συμβαίνει αντιλήψεις, τρόποι, συμπεριφορές και πολύ χειρότερα σκοπιμότητες από τον "έξω" κόσμο να διεισδύουν εντέχνως και εντός αυτού. Ενδεχομένως εδώ να απαιτείται άλλου τύπου αντιμετώπιση, αυτό το δέχομαι.

      Βεβαίως και οι περιγραφές στηρίζονται κυρίως σε συμβάντα έξω από τη συγκεκριμένη συζήτηση, ενώ τα πάντα είναι κατανοητά και εύλογα ανάλογα το πλαίσιο εντός του οποίου τοποθετούνται.

      Ξέρεις και η προπαγάνδα για να είναι επιτυχής σπάνια στηρίζεται σε ψεύδη, στηρίζεται σε πραγματικότητες με πολύ προσεκτική αντιστροφή όμως των προτεραιοτήτων και στη "σκίαση", αν δεν είναι δυνατή η απόκρυψη, συγκεκριμένων λεπτομερειών, που όμως μπορούν να κάνουν τη νύκτα ημέρα. Και αυτή η αντιστροφή και η "σκίαση" είναι που επιτρέπει να δοθούν οι επιδιωκόμενες ερμηνείες στα γεγονότα.

      Π.χ. Λεπτομέρεια, ότι δεν υπήρξε ουδεμία διαγραφή, ούτε μπορούσε να υπάρξει, αφού τα κεντρικά όργανα του Ε.Πα.Μ. δεν έχουν τέτοια δικαιοδοσία. Αν δεν ήταν "σκιαζόμενη" λεπτομέρεια, πως θα ήταν δυνατό να στηθεί η κατηγορία περί προγραφών και εκκαθαρίσεων;
      Λεπτομέρεια, λοιπόν η οικειοθελής αποχώρηση των μελών μιας ολιγομελούς ομάδας, που ουδέποτε όμως είχε εκφράσει πολιτική διαφωνία τουλάχιστον μέχρι τότε, με πρόσχημα όμως, ότι η σύλληψη επ' αυτοφώρω κάποιου-ων να καταγράφουν τις συνεδριάσεις των κεντρικών οργάνων ήταν απλά ένα αμελητέο γεγονός (αντιστροφή των προτεραιοτήτων εδώ, μετράει περισσότερο η οικειοθελής αποχώρηση εξ' ανάγκης μετά την αποκάλυψη - που με λίγη τέχνη γίνεται διαγραφή -, παρά το ίδιο το γεγονός της αποκάλυψης της χαφιέδικης συμπεριφοράς, όπως αμελητέο γεγονός ήταν οι ίδιοι καταγραφείς να διαδίδουν ότι μέλη του Ε.Πα.Μ. οπλοφορούν και να αναρτούν κομμάτια από τα πρακτικά συνεδριάσεων σε διάφορα blogs, ή να ισχυρίζονται δολίως διοχετεύοντας τη πληροφορία "έγκυρης" πηγής ανθρώπου δίπλα στον Καζάκη, ότι βρήκε χρηματοδότη τον Καμένο.

      Τώρα εφευρέθησαν πολιτικές διαφωνίες, σε πιο ζήτημα άραγε, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου και ο Καζάκης περιστοιχίζεται από ...."δεξιούς" και ανικάνους, ον εστί μεθερμηνευόμενον....

      Διαγραφή
    6. Εχει δίκιο ο Όθων, όταν φωτίζονται επιλεκτικά λεπτομέρειες !!


      From: Όθων Κουμαρέλλας
      To: politiki@epam, organotiki@epam
      Sent: Sunday, December 11, 2011 10:47 PM
      Subject: Re: EPAM

      Φίλοι και συναγωνιστές,

      Επειδή έγινα αποδέκτης, όπως και ένα σύνολο απλών μελών του Ε.Πα.Μ., του παρακάτω μηνύματος, τοποθετούμαι καθαρά:

      Όποιοι νομίζουν ότι το Ε.Πα.Μ. προσφέρεται ως πεδίο αντιπαράθεσης Ιεχωβάδων, ή ταλιμπάν του «ορθόδοξου κομμουνισμού», με αυτούς που στο άρρωστο μυαλό των «ορθοδόξων» θεωρούνται και χαρακτηρίζονται ως «δεξιοί», το κουβαδάκι τους παρακαλώ και σ' άλλη παραλία! Υπάρχουν πολλές εκεί έξω να βγάλουν τα απωθημένα τους και να οργανώσουν την «επανάστασή» τους.

      Το να προσπαθεί μια μικρή μειοψηφία μισότρελων, που ο καθένας διατηρεί για τον εαυτό του την εντύπωση ότι αποτελεί την ενσάρκωση του Μαρξ, ή του Λένιν, να επιβληθεί με το έτσι θέλω στο Ε.Πα.Μ. και στον αγώνα του Ελληνικού Λαού για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και δημοκρατική διαδικασία, τους έχει βέβαια εκθέσει ανεπανόρθωτα, αλλά ήδη έχουν δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στο Ε.Πα.Μ., γι' αυτό και εμείς πρέπει να αφήσουμε τις «ευγένειες» και να ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ - του Παπαδόπουλου συμπεριλαμβανομένου, αφού πλέον είναι βέβαιο, ότι είναι απ' αυτούς που κινούν τα νήματα -, (δεν ξέρω τον τρόπο αφού δεν έχουμε καν καταστατικό και νομική υπόσταση και άρα το να αποκτήσουμε αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη), αλλά σε κάθε περίπτωση στον αποκλεισμό τους από κάθε δράση του Ε.Πα.Μ., γιατί σύντομα θα δούμε τους πυρήνες να αδειάζουν από μέλη!

      Προτείνω άμεση κοινή σύγκλιση Πολιτικής και Οργανωτικής Επιτροπής τη Τετάρτη 14/12, εκκρεμούν και τα θέματα που έβαλε ο σ. Πατέλης και είναι απολύτως συναφή. Kαι να λυθεί επί τέλους και το ζήτημα της συμμετοχής των μελών από την επαρχία μέσω skype.

      Όθων Κουμαρέλλας

      Διαγραφή
    7. Όμως το μήνυμα που έλαβα και προκάλεσε την οργισμένη αυτή τοποθέτησή μου προς τα μέλη των κεντρικών οργάνων, δεν δημοσιοποιείται.

      Αφού λοιπόν διαθέτουν το πλήρες αρχείο των ανταλλαγέντων μηνυμάτων των μελών των κεντρικών οργάνων του Ε.Πα.Μ. για το θέμα την επίμαχη περίοδο, όντας τόσο προσεκτικοί στη λεπτομερειακή συγκέντρωση και διαφύλαξη στοιχείων, που θα τη ζήλευε ακόμα και η ΚΥΠ, γιατί οι δήθεν θιγόμενοι δεν προχωρούν στη πλήρη δημοσιοποίηση του συνόλου των στοιχείων αυτών, να καταλάβουν και οι αναγνώστες των σχολίων περί τίνος ακριβώς πρόκειται;

      Με επιλεκτικές δημοσιοποιήσεις και προσωπικές επιθέσεις σε όσους δημόσια εκτίθενται γιατί δεν έχουν να κρύψουν απολύτως τίποτα, τι νομίζουν ότι αποδεικνύεται πέραν της χαφιέδικης πρακτικής και της ασφαλίτικης λογικής τους; Τώρα αν εισπράττουν και μισθό για τη δουλειά τους ….καλοφάγωτος!

      Το Ε.Πα.Μ. απαντά Επίσημα και Δημόσια με τις ομόφωνες Ανακοινώσεις του και τις Δημόσιες και Επώνυμες τοποθετήσεις των μελών του και για όποιους ενδιαφέρονται αυτές βρίσκονται παντού.

      Όθωνας Κουμαρέλλας

      Διαγραφή
    8. Αγαπητέ Οθωνα,
      Η επιλεκτική παράθεση είναι μεγάλη πληγή του διαδικτύου και πολύ ορθώς την καταδικάζεις, ιδιαίτερα εφόσον εδώ φαίνεται να έγινε με τον πρόσθετο κακό σκοπό της "Αντιστροφής Αιτίας και Αποτελέσματος".

      Ο καθένας μας όμως δικαιούται να κάνει ΚΑΙ λάθη, αρκεί να τα αναγνωρίζει.
      ΚΑΙ με αυτό ΚΑΙ με το προηγούμενο σχόλιό σου τείνω να συμφωνήσω, με βάση (πάντα) το ΜΕΡΟΣ της ιστορίας που περιέπεσε στην αντίληψή μου.

      Κίνητρα για συκοφάντησή σας, ασφαλώς και έχουν αναρίθμητοι άνθρωποι. Οι πιο πολλοί για λόγους ενίσχυσης κινημάτων και δυνάμεων έξω από το Ε.Πα.Μ.
      Δεν χρειάζεται να αναφέρεις περισσότερα, ή να το επεκτείνεις και σε πρακτορολογίες (αρκεί να δεις ΤΙ έπαθα εγώ από τις πρακτορολογίες άλλων για να... πάθεις ζημιά).

      Εκείνο που βλέπω όμως εδώ, είναι ότι (από τις μέχρι στιγμής πτυχές του θέματος) δεν προκύπτει εμπλοκή του Ισίδωρου σε όσα λες. Αντίθετα εκείνος φαίνεται να διαμαρτύρεται εξίσου (αλλά από άλλη σκοπιά) για παραλείψεις κάποιων άλλων στοιχείων με άλλο τρόπο, όχι απαραίτητα κακοβουλο. Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός της επιλεκτικής παράθεσης υπάρχει και Υπερφόρτωση Πληροφορίας, ενώ υπάρχει και αντικειμενική δυσκολία (αυτο-)οργάνωσης.

      Κάποιος επιχειρηματίας, ο Ρικάρντο Σέμλερ, που μετέτρεψε την εταιρεία του από ιεραρχική και παραδοσιακή σε οριζόντας δομής και συνεταιριστική, έκανε το εξής απλό. Οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν σε ομάδες των 7 - 10 ατόμων και κάθε ομάδα ψήφιζε δικό της συντονιστή κάθε έξη μήνες, τον οποίο επίσης... βαθμολογούσε κάθε μέλος της ομάδας. Η πείρα του έδειξε ότι ομάδες με μεγαλύτερο αριθμό μελών από περίπου 10 ήταν πρακτικά ΑΔΥΝΑΤΟΝ να αυτο-οργανωθούν μη-ιεραρχικά και δημιουργούσαν ιεραρχίες και ανισότητες. Απλώς μια ιδέα περιέγραψα. Ας ΜΗΝ περιμένει κι ο Ισίδωρος θαύματα, γιατί ομάδες άνω των 10 δημιουργούν κολοσσιαία προβλήματα....

      http://delicious.com/omadeon/semler
      http://delicious.com/tag/semler

      Διαγραφή
    9. Αγαπητέ OMADEON, υπάρχει και το κλασσικό λαϊκό ρητό «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα των τρώνε οι (διαδικτυακές, ή μη) κότες», αλλά ας είναι. Επειδή όμως η συζήτηση εξελίχθηκε ως ένα βαθμό στο περί ανωνυμίας στο διαδίκτυο ζήτημα, έχω να καταθέσω μια σκέψη και ας είναι λάθος, υπάρχουν άπειροι κριτές και διαδικτυακοί εισαγγελείς να με επαναφέρουν στη τάξη.

      Εδώ δεν πρόκειται για μια συζήτηση μεταξύ αγνώστων, που ο καθένας θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του για στοιχειώδη αυτοπροστασία από άδικες και ύπουλες επιθέσεις, ή ακόμα και διώξεις.

      Υποτίθεται, ότι διεξάγεται ένας διάλογος μεταξύ μελών μιας πολιτικής οργάνωσης, που αγωνιούν γι’ αυτή, ή έτσι θέλουν να εμφανίζονται, δηλαδή μεταξύ έστω και τέως συναγωνιστών (που κακά τα ψέματα είναι εν πολλοίς γνωστοί μεταξύ τους και δεν έχει σημασία αν πίσω από το οποιοδήποτε ψευδώνυμο είναι ο Γιάννης, ο Μήτσος ή ο Σπύρος, ή κάποιος τρίτος επίσης γνωστός, πάντως δεν είναι ξένος κι άγνωστος γιατί τελικά αυτοί είναι, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού), έχουν διαφορετική αντίληψη για κάποια γεγονότα και ανεξάρτητα επίσης, που βρίσκεται τελικά το δίκιο. Υποτίθεται λοιπόν, ότι ο διάλογος αυτός για να είναι παραγωγικός και να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, θα έπρεπε κατ’ αρχήν να είναι ισότιμος, εάν ο ένας εκτίθεται με το όνομά του, προς τι ο συνομιλητής του να κρύβεται, γιατί εξ άλλου να περιορίζεται στο διαδίκτυο;

      Ίσως γιατί στις συνελεύσεις των πυρήνων, απομονώθηκαν τελείως, στη δε πολύωρη ολομέλεια των δυτικών προαστίων στο ΚΥΒΕ παρουσία του Καζάκη δεν έβγαλαν κιχ, μόνο κάτι ψελλίσματα δεξιά κι αριστερά χωρίς ειρμό και οργανωμένη επιχειρηματολογία.

      Μήπως γιατί, λέω εγώ τώρα, αν ο διάλογος γίνονταν ανοικτά face to face, εδώ στο διαδίκτυο, τότε αυτός αναγκαστικά θα ήταν ειλικρινής με τα «χαρτιά» όλα ανοικτά επάνω στο τραπέζι και ο καθένας θα έπρεπε να αποδέχεται καλόπιστα το λόγο του άλλου και να τον αντικρούει, όπου διαφωνεί, με επιχειρήματα και όχι να παρουσιάζει ως τέτοια τα δικά του συμπεράσματα, που μπορεί να είναι λανθασμένα, προσπαθώντας να προκαταλάβει τη γνώμη των τρίτων παρατηρητών πετώντας κάθε φορά στο τραπέζι κι από έναν υποτιθέμενο «άσσο στο μανίκι»;

      Δεν κατηγορώ κάποιον-ους για πράκτορες, αν θες τη γνώμη μου, για να είσαι τέτοιος, απαιτούνται και κάποιες άλλες ικανότητες και θα ακολουθούσες άλλο σχέδιο, που θα σε προφύλασσε στη πράξη και στη πραγματική ζωή, καθώς και τον τελικό σκοπό σου.

      Αυτό που στηλιτεύω είναι στρεβλές αντιλήψεις και νοοτροπίες, που σε συνδυασμό με ένα χαλαρό ηθικό υπόβαθρο και έναν επί της ουσίας λειτουργικό αναλφαβητισμό, πέραν της όποιας εμπειρίας του διαδικτύου, τα πιάνα και τα γαλλικά, καθώς και του ελιτίστικου μεγαλοϊδεατισμού που κρατούν για τον εαυτό τους, οδηγούν σε πλήρη αποδοχή του δόγματος «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», - (ποιος ο σκοπός άραγε, τι ψάχνουν να αποδείξουν, να αποκαλύψουν τάχα την αλήθεια, που αυτοί αποκλειστικά κατέχουν, ή να πλήξουν το Ε.Πα.Μ., γιατί δεν ταιριάζει στη δική τους αντίληψη για τα πράγματα και δεν αντέχουν σε μια γνήσια ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση;) -, που οδηγεί μαθηματικά σε χαφιεδισμούς και σε ασφαλίτικου τύπου πρακτικές, καθιστώντας τους ίδιους ενδεχομένως υποχείρια άλλων επιτηδείων.

      Κι ας μην ξεχνούν τη ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν, το ρουφιάνο κανείς!

      Ναι φίλε μου, οι «ανώνυμοι» συνομιλητές μας, έχουν όνομα κι επώνυμο και τους γνωρίζουμε πολύ καλά, απλά τα ψευδώνυμα υπέχουν τη θέση του δακτύλου που προσπαθούν να κρυφτούν από πίσω. Ας είναι καλά οι άνθρωποι, εμείς δεν έχουμε παρά να προχωρήσουμε χωρίς αυτούς και αγνοώντας τους, γιατί δεν άξιζαν ποτέ τον κόπο να ασχολούμεθα μαζί τους κι απλά χάσαμε το χρόνο μας!

      Διαγραφή
    10. "Υποτίθεται λοιπόν, ότι ο διάλογος αυτός για να είναι παραγωγικός και να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, θα έπρεπε κατ’ αρχήν να είναι ισότιμος, εάν ο ένας εκτίθεται με το όνομά του, προς τι ο συνομιλητής του να κρύβεται, γιατί εξ άλλου να περιορίζεται στο διαδίκτυο;"

      Την υπόθεση αυτή τη βρίσκω λανθασμένη. Τι θα πει ισότιμος διάλογος, γιατί ένας διάλογος που κρίνεται ισότιμος να υποθέτει την επωνυμία και των δύο πλευρών, γιατί ο επώνυμος αναγκαστικά να εκτίθεται και πώς εκτίθεται, γιατί να μην έχει κάποιος το δικαίωμα να διατηρήσει την ανωνυμία του ή/και να χρησιμοποιήσει μόνο το διαδίκτυο για επικοινωνία.

      "Ίσως γιατί στις συνελεύσεις των πυρήνων, απομονώθηκαν τελείως, στη δε πολύωρη ολομέλεια των δυτικών προαστίων στο ΚΥΒΕ παρουσία του Καζάκη δεν έβγαλαν κιχ, μόνο κάτι ψελλίσματα δεξιά κι αριστερά χωρίς ειρμό και οργανωμένη επιχειρηματολογία."

      Δεν έχουν όλοι το χάρισμα του λόγου και αυτό δεν είναι κακό. Οι περισσότεροι έχουν πρόβλημα προφορικής έκφρασης, αγχώνονται, παθαίνουν αγοραφοβία, χάνουν τα λόγια τους όταν βρίσκονται στο επίκεντρο. Γι'αυτό ίσως να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και το γραπτό λόγο για να εκφραστούν.

      Από κει και πέρα, ο καθένας από εμάς είναι βέβαιος ότι κατέχει την αλήθεια και θέλει να την επιβάλλει και στους άλλους. Και το ΕΠΑΜ αυτό δεν κάνει;

      Διάβασε αν θες τα σχόλια που κάνω παρακάτω σχετικά με την κριτική και την ανωνυμία στο διαδίκτυο. Πάντως, αυτό που έχω να πω είναι ότι σας βρίσκω υπερβολικά αυστηρούς με τα μέλη σας, και ότι με αυτή την πολιτική, θα τους διώξετε όλους.

      Διαγραφή
    11. Φίλε Kostas, δεν κατέχω όλη την αλήθεια. Ούτε το Ε.Πα.Μ. προσπαθεί να επιβάλει κάτι σε κάποιους. Επιχειρηματολογεί για τις θέσεις του και στο βαθμό που πείθει ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από τα προτάγματά του.
      Επίσης, οργανωτικά δεν υπάρχουν κάθετες δομές για να είναι κάποιος επικεφαλής και αυστηρός με τα υπόλοιπα μέλη, όλοι είμαστε συναγωνιστές και προσπαθούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης σε αυτά που μας ενώνουν, καμιά φορά στην οριζόντια δομή του Μετώπου αυτό αποδεικνύεται πολύ δύσκολο και δημιουργεί προβλήματα που κανέναν δεν καθιστούν χαρούμενο......
      Και εν πάσει περιπτώσει, ως συλλογική οντότητα Ε.Πα.Μ. έχουμε δικαίωμα στην άμυνα και αυτό δεν είναι αυστηρότητα.

      Διαγραφή
    12. Ok, πάω πάσο.
      Εσείς ξέρετε καλύτερα, εγώ σας τόνισα κάποια πράγματα, δείτε τα, μήπως έχουν κάποια δόση αλήθειας.

      Διαγραφή
    13. Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει ποιός είναι ο κ. Όθων Κουμαρέλας, ο "αγωνιστής" και υπερασπιστής του ΕΠΑΜ, ας ρίξει μία ματιά
      http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=12&aid=14607&fb_source=message
      Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έχει σχέση με το δημόσιο και μάλιστα με συγκεκριμένες υπηρεσίες που φημίζονται για τις λοβιτούρες τους και τις σχέσεις τους με τη διαπλοκή... Και ο νοών , νοείτω

      Διαγραφή
    14. Φίλτατη Τρελλή Αγελάδα, όχι απλά τρελή αλλά θεότρελη είσαι χα, χα! Για πες μου σε παρακαλώ είσαι απ' αυτές τις αδερφάρες στυλ Λοβέρδου που ισχυρίζονται ότι για ότι κακό συμβαίνει σ' αυτό τον τόπο φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι;

      Αν όχι και τόσο, από πότε η άσκηση υπηρεσιακών καθηκόντων στα πλαίσια της Διεύθυνσης Μελετών Τεχνικών Έργων της Γ.Γ.Α., που για πολλά χρόνια υπηρετώ και είναι βέβαια πολύ γνωστό και ουδέποτε απέκρυψα αποτελεί αμάρτημα καθοσιώσεως, ή ένδειξη λοβιτούρας και διαπλοκής;

      Ξέρεις φίλε μου μισότρελε, εμένα έτσι μ' αρέσει να σ' αποκαλώ, σε πόσες μελέτες μεγάλων τεχνικών έργων έχω συμμετάσχει και έχω υπογράψει ως Αρχιτέκτονας και σε τι ύψη ανέρχοντο οι προϋπολογισμοί τους; Με σημερινές τιμές μπορεί να φτάνουν συνολικά και το 1 δις.

      Έλα από τη ΓΓΑ και ψάξε να δεις πόσες μελέτες φέρουν την υπογραφή μου.
      Ψάξε να βρεις και πόσα τεύχη πρότυπων τεχνικών προδιαγραφών έχω επίσης συντάξει και υπογράψει.

      Ψάξε να βρεις και ποια ήταν η συμμετοχή μου στη σύνταξη του τεχνικού φακέλου για τη χρυσή Ολυμπιάδα του 1996, αλλά και στον τελικό φάκελο υποψηφιότητας για αυτούς του 2004, καθώς και στην εκπόνηση των μελετών των έργων του 2004.

      Ψάξε να βρεις, ή έλα να σου δώσω εγώ στοιχεία για πόσες και σε ποιες αρχιτεκτονικές μελέτες ιδιωτικών έργων, έχω συμμετάσχει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και φέρουν την υπογραφή μου, είτε αποκλειστικά, είτε μαζί με αυτή άλλων συναδέλφων.

      Μια απλή αυτοψία κατ' εντολή της Υπηρεσίας μου στο χώρο ενός έργου που δεν έγινε ποτέ σε μάρανε καημένε;

      Και τώρα μπορείς να βάλεις το μαγνητοφωνάκι σου εκεί που ξέρεις και σ' αρέσει......

      Όθων Κουμαρέλλας

      Διαγραφή
    15. Τρελλή αγελάδα,

      Αυτό που αναφέρεις για τον Όθωνα, δε λέει τίποτα. Ένας νοούμενος άνθρωπος, όπως λες, χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για να βγάλει κάποιο αξιόπιστο συμπέρασμα. Το επιχείρημα που χρησιμοποιείς είναι το ίδιο απλοϊκό με αυτό που χρησιμοποιούν οι ξένοι για να καταδικάσουν έναν ολόκληρο λαό. Δηλαδή, το ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη διαφθορά, σημαίνει και απαραίτητα ότι όλοι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι. Αυτός ο συνειρμός όμως είναι λανθασμένος, όπως άλλωστε και ο δικός σου.

      Κάποιος μπορεί να πει ότι υπάρχουν ενδείξεις, αδύναμες ή ισχυρές, αλλά αυτό που θέλουμε είναι αποδείξεις.

      Διαγραφή
    16. Bonjour kostas,

      Ο φίλτατος και συμπαθέστατος Όθων είναι άδικο να συζητιέται για περιπτώσεις όπως η αναφερόμενη. Το εξήγησε καλά κι ο ίδιος (αυτοψία για ένα έργο που στο τέλος δεν έγινε, όπως και οι αγώνες), εξάλλου οι λοβιτούρες δεν γίνονται ανοικτά και δεν δημοσιεύονται.

      Αν και όταν διατυπώνονται κατηγορίες απαιτούνται κανονικά στοιχεία κι όχι γιαλαντζί θεσσαλικές(λαρισοβολιώτικες) μυθιστορίες. Όταν μάλιστα αυτά τα στοιχεία δεν παρουσιάζονται ποτέ τότε ο κατήγορος γίνεται ρόμπα

      Διαγραφή
    17. bonjour και σε σένα commeilfaut.
      Έτσι όπως τα λες.

      Εγώ, ως νοούμενος άνθρωπος, δε βγάζω κανένα απολύτως συμπέρασμα για τον Όθωνα, αντιθέτως βγάζω για την αγελάδα. Ότι δηλαδή προσπαθεί να πλήξει το κύρος του Όθωνα και κατ' επέκταση του ΕΠΑΜ, καταφεύγοντας σε αναπόδεικτες κατηγορίες (προπαγάνδα). Επίσης, ότι η αγελάδα πετάει δίχτυα μπας και πιάσει κάνα ψάρι. Έγραψε ότι έγραψε, όχι γιατί είναι η ίδια απολύτως πεπεισμένη για τις λοβιτούρες του Όθωνα, αλλά απεναντίας, για να πειστεί μέσω των άλλων. Γιατί αν όλοι εδώ της λέγαμε πόσο δίκιο έχει, θα ήταν περισσότερο βέβαιη παρά ποτέ. Ελπίζει ότι ο Όθωνας θα πει κάτι που θα τον προδώσει και προσπαθεί να του το εκμαιεύσει.

      Δυστυχώς, αυτή η προπαγανδιστική τακτική πιάνει πολλές φορές, οπότε αυτό τι σημαίνει; Ότι οι περισσότεροι δεν είναι νοούμενοι; Ότι δε σκέφτονται λογικά; Ότι η κρίση τους επηρεάζεται από τα βιώματά τους; Ότι όντως έχουν δίκιο; Τι;

      Και με θλίβει το γεγονός ότι η απάντηση του Όθωνα ήταν και αυτή απαξιωτικού χαρακτήρα. Γιατί θα μπορούσε να είχε πει τα ίδια πράγματα με διαφορετικό, πιο ήπιο τρόπο. Καταλαβαίνω βέβαια ότι όταν κάποιος σου επιτίθεται άγρια, η πρώτη σου αντίδραση θα είναι να κάνεις και εσύ το ίδιο. Κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί όταν υπάρχει άμεση προσωπική επαφή. Στο διαδίκτυο και στα μπλογκ όμως, όπου γράφουμε από την άνεση του σπιτιού μας, μπορούμε σχετικά εύκολα να έχουμε διαφορετική στάση, αν προτού γράψουμε οτιδήποτε φροντίσουμε να είμαστε ψυχικά ήρεμοι.

      Διαγραφή
    18. Κατ’ αρχή να ζητήσω συγνώμη από τους φίλους που ενοχλήθηκαν από τον τρόπο της γραφής μου. Αλλά θα ήθελα να τους παρακαλέσω ας το σκεφτούν και μια δεύτερη φορά.

      Απ’ όλη αυτή την ανούσια στη πράξη συζήτηση που δεν καταλήγει πουθενά, ο μόνος που πραγματικά βάλλεται και θίγεται ως φυσικό πρόσωπο και με πιθανές επιπτώσεις στη ζωή του είμαι εγώ και απέναντί μου βρίσκονται «φαντάσματα», ανεξάρτητα αν προσωπικά γνωρίζω ποιοι κρύβονται από πίσω και ότι ο πραγματικός τους στόχος είναι να πληγεί το ΕΠΑΜ.

      Αναγνωρίστε μου λοιπόν το δικαίωμα σε στοιχειώδη άμυνα, έστω κι αν κάποιος στη δική μου θέση θα μπορούσε ίσως να χειριστεί τα πράγματα καλύτερα από εμένα.

      Τέλος πάντων λυπάμαι πολύ για ό,τι ελέγθη εδώ και αποσύρομαι οριστικά από τη συζήτηση κι ας πουν κι ας γράψουν ότι θέλουν.

      Όθων Κουμαρέλλας

      Διαγραφή
    19. Αγαπητέ Κώστα,

      Συμφωνώ με τα περισσότερα που λες και η στάση σου στον σχολιασμό θα μπορούσα να πω ότι είναι εξαίρετη.

      Κάποιες παρατηρήσεις που μπορεί να φανούν χρήσιμες σε όλους μας:

      "Ότι δηλαδή προσπαθεί να πλήξει το κύρος του Χ και κατ' επέκταση του ΕΠΑΜ…"
      Πρέπει να θεωρήσουμε ότι η συνεπαγωγή θέλει απόδειξη για να ισχύει.
      Παράδειγμα: Είμαι μέλος του ΕΠαΜ και κάποιος το κατηγορεί ότι είναι φασιστικό. Με πλήττει ως μέλος εμένα; Ευθέως γιατί είμαι μέρος αυτού του συνόλου.
      Κάποιος κατηγορεί εμένα για φασίστα. Πως μπορεί να πλήξει το σύνολο αυτών που αποτελούν το ΕΠαΜ;
      Βάζουμε την ποιοτική διάκριση: Αν η κατηγορία αφορά ολόκληρο το ΕΠαΜ θα πρέπει να έχει Επιχειρήματα για κάθε ένα μέλος του για να το πει φασιστικό. Μόνη περίπτωση που υπάρχει είναι όταν υπάρχει διακηρυγμένη θέση, του πολιτικού σχηματισμού, ότι ΜΙΣΕΙ οποιονδήποτε δεν είναι ΕΠαΜ.
      Ο μαντέλης, ο τσοχατζόπουλος, εγώ, εσύ μπορεί να είμαστε σάπιοι και ΞΕΝΟΙ εντός του συνόλου μίας συλλογικότητας. Η πρώτη άμυνα του ενόχου, έχει παρατηρηθεί ότι είναι πάντα "χτυπάς εμένα γιατί θέλεις να χτυπήσεις την συλλογικότητα που ανήκω".
      Πότε η συλλογικότητα αναλαμβάνει ευθύνη και αρχίζει να μπαίνει μέσα στο κάδρο; Όταν δεν αποβάλλει το "σάπιο" και δεν παίρνει θέση στο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης.
      Κατηγορείται για συγκάλυψη κτλ.
      Το ποιο επικίνδυνο από όλες τις ένοχες μεθόδους είναι η εκπροσώπηση, η αντιπροσώπευση του Συνόλου από το Ένα. Εγώ είμαι η Ελλάδα γιατί είμαι Έλληνας και όποιος με κριτικάρει είναι ΤΟΥΡΚΟΣ.(μου άρεσε πολύ και είπα να το ξαναβάλω)
      Το έχουμε ακούσει τόσες φορές που έρχεται εύκολα στο στόμα του καθενός μας. Απλά, μήπως θα έπρεπε να θυμηθούμε από ποιους ακούγεται;
      Πάρε, αντίθετα, για παράδειγμα την επίθεση στον Πατέλη που έγινε από τον γρυσποσκυλάκη(ειλικρινά δεν θυμάμαι -κάπως έτσι). Το ΕΠαΜ έβγαλε απόφαση-δήλωση, όχι γιατί το κύρος του δια μέσου του Πατέλη κινδύνευε, αλλά για να Στηρίξει το μέλος και να Δηλώσει Θέση και Συμπαράσταση. Έχει μία διαφορά, δεν νομίζεις;

      Διαγραφή
    20. "Επωνυμία και ανωνυμία – αλλώνυμα και ψευδώνυμα". Στην πραγματική μας ζωή, βρίσκουμε συνεχώς τον εαυτό μας να μπαίνει σε ένα μαγαζί και ο Πωλητής να είναι επώνυμος. Είτε με καρτελάκι, είτε λέγοντας μας το όνομά του, μας υποδέχεται για να μας Εξυπηρετήσει. Ποτέ μα ποτέ δεν μου ζητήθηκε να δηλώσω το όνομά μου όταν ζητάω να πάρω κάτι, που ο άλλος προσφέρει. (στην περίπτωση αποπληρωμής με πιστωτική κάρτα, οι όροι αντιστρέφονται και θα πρέπει να του προσφέρω εχέγγυα για να την δεχτεί!)
      Επειδή στην ζωή έχουμε μαγαζάκια και πωλητές ας το κάνουμε λίγο αφηρημένο για να κόψουμε τους κακούς συνειρμούς.
      Προσφορά και ζήτηση λοιπόν για να είμαστε political correct. Όταν προσφέρω θα πρέπει να δίνω κάποια στοιχεία μου ώστε σε περίπτωση που εκ των υστέρων φανεί ότι πχ ξεγέλασα, θα μπορεί κάποιος να με εγκαλέσει κτλ. Όταν ζητάω δεν χρειάζεται ποτέ να δώσω στοιχεία μου εκτός της περίπτωσης που μου το προσφέρεις επί πιστώσει. Δηλαδή θέλεις το αντάλλαγμα για αυτό που μου πρόσφερες… μετά!
      Σαν μέλος(τώρα πια, πρώην) πολιτικού σχηματισμού έχω πολλές φορές ζητήσει τα στοιχεία, του απέναντί μου, όταν ήδη του είχα προσφέρει κάτι(πολιτικές απόψεις, ενημέρωση κτλ) ώστε για αντάλλαγμα να τον καλέσω να έρθει μαζί μας.
      Όποτε ζήτησα στοιχεία, πριν κάνουμε κουβέντα μαζί, εισέπραξα την άρνηση και μάλιστα αναφέρθηκε στην Αγένεια της πράξης μου. (αυτοκριτική, για τις πρώτες προσεγγίσεις με τρικάκια που πετιόντουσαν κάτω με την φράση: "κι άλλο κώμα;" ώσπου να γίνουν DVD που ζητούσα "πληρωμή": "δες το και έλα να τα πούμε" χαχαχα)
      Όλα λοιπόν είναι Προσφορά – Ζήτηση και Ανταλλάγματα.
      Έχω την κακή συνήθεια, στο τηλέφωνο, μετά το "λέγετε" όταν ακούω ονοματεπώνυμο να λέω "ευχαριστώ δεν θα πάρω. Γεια σας!"
      Υπάρχει ένα είδος Προσφοράς που δεν ζητάει Ανταλλάγματα. Πάρτο τζάμπα! Σε μία τέτοια περίπτωση αν ακούσεις ονόματα "σφύρα" μου! Μόνο σε ένα γενικότερο καλό μπορεί να προσβλέπουν οι whistleblowers. Τέτοια περίπτωση είναι η καταγγελία με ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
      Πάρε – δώσε, λοιπόν, η με ανταλλάγματα, ανταλλαγή ονομάτων. Ας σταματήσει η καραμέλα του "Επώνυμου" γιατί και μόνο που παίρνει αντάλλαγμα την αναγνωρισιμότητα κάνει προφανείς τους σκοπούς της Προβολής του.

      Τα λέμε στο Σύνταγμα αφού περάσω μία βόλτα από Κολοκοτρώνη και άλλα μέρη.

      Αφοσιωμένος στον Αγώνα και πουθενά αλλού…

      ΥΓ. Υπάρχει η περιβόητη ΛΑΣΠΗ που σέρνεται σαν φήμη μέχρι να βρει κάπου να κολλήσει. Η απάντηση σε μία τέτοια επίθεση είναι κατά επιλογή. Για παράδειγμα ως ζόμπι, κουκουλοφόρος, φασιστόμουτρο κ.α. θα μπορούσα να προκαλέσω αυτόν που τα είπε να τα αποδείξει και να φέρει ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Έχει δηλώσει δημόσια ότι ξέρει ποιος είμαι. Ή θα μπορούσα να πω όπως ο Καζάκης δεν απαντώ σε "ερμηνείες". Έλα όμως που ένα troll το μόνο που έκανε, είναι να ζητήσει ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ που δεν έλαβε ΠΟΤΕ.

      Διαγραφή
  12. Κύριε Καζάκη,
    το άρθρο σας το διάβασα με προσοχή και τείνω να συμφωνήσω μαζί σας, όχι μόνο λογω αυτών που εξηγήσατε αλλά και για άλλους λόγους (που έχουν εξηγηθεί αλλού). Λέω "τείνω" και όχι απλώς σκέτο "συμφωνώ", λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης κρίσης που επικρατεί, στην οποία πρέπει να υπάρξει μια συσπείρωση ανεξαρτήτως κάποιων άλλων διαφορών (απόψεων ή προσώπων).

    Τυγχάνω μη-εθνικιστής και ΔΕΝ δηλώνω ούτε καν πατριώτης (με τη συνηθισμένη έννοια). Παρόλ' αυτά συμφωνώ με όσα λέτε για την άρρηκτη σχέση έθνους και λαού και κοινωνίας. Εδώ υπάρχει πλήθος λεπτομερειών και άλλων επιπλοκων που δεν θα μπορούσε να αναφέρει ένα μικρό άρθρο, ουτε καν η συζήτηση από κάτω. Φυσικά αυτό αποτελεί ειδος... ιεροσυλίας για ορισμένους (κατά τα άλλα) ομοϊδεάτες μου που... βγάζουν σπυράκια μόλις ακούσουν τη λέξη "έθνος". Ομως... ΑΛΛΟΙΩΣ την εννοείτε εσείς και ΑΛΛΟΙΩΣ εκείνοι. Επιτρέψτε μου να πω ότι εσείς εννοείτε κυρίως αυτό που στα αγγλικά λέγεται "national sovereignty" (εθνική κυριαρχία), αλλά δεν αντιστοιχεί επακριβώς ο αγγλικός όρος με τον ελληνικο. Επειδή γαλουχήθηκα στην Αγγλία και ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή δεν κατανοώ τον μονομερή πατριωτισμό, παραδόξως... σας καταλαβαίνω ακόμη καλύτερα. Διότι θα μπορούσα κάλλιστα να ήμουν Αγγλος διεθνιστής σπεύδων σε αλληλεγγύη προς ένα λαό και μια χώρα που απειλείται σοβαρά με ανατριχιαστικούς κινδύνους. Και κάθε σοβαρός διεθνιστής πρέπει να παίρνει το μέρος του αδικούμενου λαού και της χώρας του.

    Προσπάθησα να βρω διόδους και τρόπους συνεννόησης με άλλους ανθρώπους που δεν μοιράζονται τέτοιες... ιδιορρυθμίες. Και ανακάλυψα πολλά στην πορεία. Αν η χώρα μας ζούσε σε περίοδο ηρεμίας και το μόνο πρόβλημά μας ήταν ο ντόπιος καπιταλισμός της, ασφαλώς και θα περίττευαν πολλά από όσα συζητάμε. Ομως ΔΕΝ ισχύει αυτό, και επιβάλλεται οι μικροί επιχειρηματίες να κατανοήσουν κι αυτοί ότι το συμφέρον τους είναι ΜΑΖΙ με τους εργαζόμενούς τους. Μάλιστα... το καλύτερο για τους ίδιους τους μικρούς επιχειρηματίες είναι να μετατρέψουν τις εταιρείες τους σε συνεταιρισμούς, όπως έκανε ο καινοτομικός Ricardo Semler:
    http://delicious.com/omadeon/semler


    Οσον αφορά το έθνος και την εθνότητα, όσο υπάρχουν σύνορα ή όρια και καταστάσεις, που οριοθετούν κοινή μοιρα για κάποιο λαό, η υπεράσπισή του νομίζω ότι οδηγεί λογικά ΚΑΙ σε όσα εξηγούνται στο άρθρο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Omadeon,

      Από τον Δεκέμβρη ζητάω να πληροφορηθώ για το ποια άτομα συνέταξαν ένα κείμενο, όταν μόνον με χρήση μεθόδων Γκουαντανάμο, μπορούν να γράψουν: «Δεύτερο: Ομολόγησαν ότι διακινούσαν σκόπιμα αθλιότητες για συναγωνιστές τους με σκοπό να αναπτυχθούν έριδες που εκθέτουν όχι μόνο τα όργανα, αλλά και ολόκληρο το ΕΠΑΜ» Πλήρες κείμενο εδώ: athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1362742
      Στο Κεντρικό site μπήκε – βγήκε και διακινήθηκε από τον Όθωνα μέσω email.
      Έχω την εντύπωση ότι δεν ήμουν ο μόνος που ήθελε ΕΠΙΣΗΜΗ Πληροφόρηση ακόμη και από τον διάλογο που έβαλα στα προηγούμενα σχόλια και ο Όθωνας επιβεβαίωσε γράφοντας «…αναφέρεσαι μακροσκελώς σε γεγονότα, που ήδη έχουν ξεπεραστεί…»
      Ξεπεράστηκαν γιατί αυτός που τον ρωτούσε είναι ένας από τους 22 που αποχώρησαν μετά από ενάμιση μήνα;
      Να γιατί το Επίσημα γίνεται ταυτόσημο με το Δημόσια.

      Ρώτησα Δημόσια τον Όθωνα ως άμεσα εμπλεκόμενο τις ίδιες ερωτήσεις και περίμενα απαντήσεις.
      Κάντου και εσύ τις ίδιες μήπως απαντήσει…

      Παρατηρήσεις: από το σπίτι μου, μου έμαθαν όταν παίρνω μέρος σε μία συλλογικότητα να είμαι ΕΠαΜ αλλά ποτέ να μην θεωρώ ότι το ΕΠαΜ είμαι εγώ.
      Ποτέ να μην κρύβομαι πίσω από την συλλογικότητα αλλά να αναλαμβάνω τις ευθύνες των πράξεων μου ακόμη και αυτές που κάνω μέσω αυτής.
      Η ιστορία των προγόνων μου, μου έμαθε ότι είναι Απόλυτα Ανήθικη δικαιολογία «το ΕΠαΜ με έβαλε να το κάνω.»

      Ο Καζάκης δεν έχει υπογράψει ποτέ του δύο αράδες ως Μέλος Επιτροπής ή πυρήνας ΕΠαΜ Ελλάδας. Ο Λεωνίδας στέλνει κείμενά του με το προσωπικό του email. Ο Όθωνας σε όσα ΕΠαΜ έχουν αναρτήσει το προσωπικό του email Ξέχασε να γράψει ότι δέχεται μηνύματα μόνον με συνημμένη φωτοτυπία ταυτότητας. Εκτός αν η τρικυμία εν κρανίω είναι περισσότερο ύποπτη…

      Άντε να ενώσουμε τις τελείτσες. Ο Λαός που γράφει ο Καζάκης δεν έχει Αντιπάλους στις Τάξεις του. Έχει μόνον Προδότες που δεν τον αφήνουν να ΕΝΩΘΕΙ. Συνώνυμο της Προδοσίας, στις μέρες μας, είναι η Υπέρμετρη Ανικανότητα.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ... τρολ με όνομα Ισίδωρος Πόσδαγλης

      Ζητώ συγνώμη που σε αποκαλώ έτσι, αλλά... δεν γκούγκλισαν όλοι το ονοματεπώνυμό σου (χαχαχα) να το αποκωδικοποιήσουν. (ΠΡΕΠΕΙ να το κάνουν)

      Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο Δημήτρης Καζάκης έχει πράγματι πληγεί από κάποιες ενέργειες που αποσκοπούν στη διάσπαση του Ε.Πα.Μ. αλλά ότι αυτές οι πράξεις μπερδεύονται με κάποια παράπονα κάποιων, οπότε υπάρχουν τόννοι ακατέργαστης πληροφορίας και... πεδίον δόξης παγίδων λαμπρόν.

      Εμείς οι παλαίμαχοι του διαδικτύου (ελάχιστοι στην Ελλάδα σήμερα) έχουμε διαφορετικές μεθόδους, από τις παλαιο-πολιτικές και προ-διαδικτυακές, οι οποίες δυστυχώς συνεχίζονται, όπως φάνηκε και στην ίδια την ανακοίνωση ορισμέναν που αποχώρησαν. Το διαδίκτυο σχεδόν όλοι το υποτιμούν, αλλά υπερβαίνει το ΣΥΝΟΛΟ του γραπτού λόγου και της ανθρώπινης έκφρασης μέχρι τώρα. Και τα μέσα τεκμηρίωσης είναι διαφορετικά σήμερα, από ανακοινώσεις και από εμπιστοσύνη ή και μη-εμπιστοσύνη σε πρόσωπα ή ονόματα.

      Μια πρώτη γεύση των απόψεών μου περί ανωνυμίας και επωνυμίας, άφησα στο προηγούμενο σχόλιό μου. Εμείς δεν είμαστε (στο ιστολόγιό μου) επίσημα μέλη του Ε.Πα.Μ. αλλά στηρίξαμε το Δημήτρη Καζάκη ΑΠΟ την αρχή και τον στηρίζουμε και τώρα. Ποτέ όμως δεν τον θεωρήσαμε... αλάθητο πάπα. Υπάρχουν άνθρωποι πολύ πονηροί, ικανοί να κινούν νήματα και να βόσκουν ποίμνια, που μέσω διαδικτύου προκαλούν ενισχυμένες ζημιές. Υπάρχουν άλλοι που μπερδεύουν τις συναισθηματικές τους ουτοπίες με πραγματικότητες και δρουν παράλογα. Κάτι τέτοιο μου "μύρισε" στο "γράμμα όσων αποχώρησαν". Δε με πείθει, σόρυ. Και ο Δημήτρης Καζάκης μου φαίνεται ειλικρινής στην οργή του, ενώ η ειλικρίνειά του έχει διασταυρωθει και από άλλες πηγές, μερικές εκτός διαδικτύου. Δεν δύναμαι να προσφέρω απόδειξη γι' αυτό, αλλά έχω μάθει να ζω ΚΑΙ με την αβεβαιότητα ΚΑΙ με την μερική (όχι πλήρη) γνώση ΚΑΙ με τη διαίσθηση ΚΑΙ με την προθυμία να πάρω ρίσκο στις εκτιμήσεις μου.

      Αν ο σκοπός σου είναι να "αποδείξεις" ότι ο Δημήτρης Καζάκης έχει "υπέρμετρη ανικανότητα" αυτό είναι λάθος μεγάλο και αποδεδειγμένο. Ο Δημήτρης Καζάκης έχει ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ικανότητα (το μόνο σίγουρο -χαχαχα) αλλά μπορεί κάλλιστα να μην έχει πείρα από δολοπλοκίες και ίντριγκες εκτός ή εντός διαδικτύου. Και μπορεί και να μην εκφράστηκε καλά το κείμενο που παράθεσες σε ορισμένα σημεία του, αλλά... κάτι δεν πάει καλά κι αυτό είναι επίσης το ΜΟΝΟ σίγουρο (ΟΧΙ σε βάρος του Καζάκη, διότι τα ενδεχόμενα μικρά λάθη του δεν ειναι αιτίες αλλά αποτελέσματα - νομίζω).

      Μικρά λάθη κάνουμε όλοι συνέχεια. π.χ. έχω μιλήσει άσχημα σε άτομα που ανακάλυψα αποδεδειγμένα ανέντιμους αλλά δεν θεωρώ πως κρινονται οι ανεντιμότητές τους από τον άσχημο τρόπο που τους μίλησα. ΔΕΝ ευσταθούν τέτοιες αντιστροφές αιτίας και αποτελέσματος (που συχνά βλέπουμε στο διαδίκτυο).

      Best

      Διαγραφή
  13. Συγνώμη αλλά θεωρείται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 'σέχτα' ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν προσβάλλεται όταν την λένε έτσι, τότε... δεν είναι!
      ΧΑΧΑΧΑ...

      Διαγραφή
  14. Αγαπητέ Omadeon Επώνυμε του Διαδικτύου,
    (για να ανταποδώσω τα ίσα)

    Διάλεξα το troll του Ισίδωρου που ένας «τυχαίος» δημιούργησε – προσοχή επικοινωνιολόγος – όχι τυχαία.
    Ενημέρωσα ορισμένα blogs και site του ΕΠαΜ που αναδημοσίευσαν την μούφα.
    Μαζέψτε με, σε λίγο θα λέω ότι προσέφερα υπηρεσίες στο ΕΠαΜ.. χαχαχα
    Έπρεπε να το κάνω και με το πολυδιαφημισμένο «Αλληλέγγυον» του Τραϊανού (βλέπε Fnous Fnous). Δυστυχώς , είχα πιστέψει μαζί με άλλους ότι είναι του ΕΠαΜ η δράση για το Επισιτιστικό…

    Στο θέμα μας. Γράφεις για την δική σου άποψη που έχεις διαμορφώσει εντός – εκτός, από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές κτλ. Απόλυτα σεβαστή η προσωπική σου άποψη. Το ίδιο κάνει ο καθένας μας.
    Μία συλλογικότητα , όπως είναι ένας Πολιτικός Σχηματισμός, δεν έχει το δικαίωμα να αφήνει την εικόνα της να διαμορφώνεται από προσωπικές απόψεις των μελών της. Αξίωμα; Αξίωμα, για να μην βρεθούμε πάλι σε αποτέλεσμα «άλλα νόμιζα και άλλα κάνει». Θυμίζει κάτι από τους πολιτικούς σχηματισμούς που θέλουμε να ανατρέψουμε;

    Υπόθεση εργασίας: αν πω το όνομά μου θα πρέπει να κατονομάσω και τα μέλη των επιτροπών που σε ιδιωτικές συζητήσεις (έστω και με μάρτυρες) μου είπαν αυτό και το άλλο και μετά δίκη προθέσεων για το γιατί γίνομαι Διασπορέας φημών και προσωπικών αφηγήσεων. Κουλουβάχατα!

    Δημόσιο Γεγονός: Επώνυμο Μέλος Κεντρικής Επιτροπής γράφει Δημόσια ότι ένα ζόμπι ζήτησε «Να "δώσω" συγκεκριμένους συναγωνιστές μου…» που συνέταξαν ΜΟΝΟΙ τους ένα Δημόσιο Κείμενο και το περιέφεραν ως κείμενο του Συλλογικού Πολιτικού Σχηματισμού ΕΠαΜ.
    Το δικό μου συμπέρασμα… παραμένει δικό μου!

    Η προσωπική μου αφήγηση ξεκινά από την υπογραφή κοινής δήλωσης για τα χαράτσια με τον ΣΥΡΙΖΑ κ.α., ξεπερνά την πρωτοβουλία για τα κοντάρια (που έγιναν μπαμπού τελικά), παραλλήλως βλέπει την πρωτοβουλία για διαδήλωση στην Γερμανική Πρεσβεία και σταματά σε μαγνητόφωνα και ad hominem φληναφήματα. Έχω λογικά κενά και αρνούμαι να δημιουργήσω λογικά άλματα χωρίς επίσημη επιβεβαίωση. Το επίσημα λόγω της διγλωσσίας και των πολιτικών τακτικισμών(sic!) ή σκοπιμοτήτων επιβάλλεται ΠΙΑ να γίνει ΔΗΜΟΣΙΑ.
    Ο κουκουλοφόρος, το ζόμπι, η κότα , ο εγκάθετος και ότι βάλει ο νους θα επιμείνει σε αυτό. Σιγά τα ωά!
    Αν στο Συνέδριο κάποιοι καταφέρουν να ΜΗΝ λυθεί το πρόβλημα της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ διαφωνίας που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να γίνεται ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ σύγκρουση και διάσπαση, ας το κάνουν…
    Μετά τα παιδιά του Λαού (βλέπε ΜΑΤ) που δεν καταφέραμε να φέρουμε τους συγγενείς τους από την επαρχία να διαδηλώσουν μαζί μας(Κοροβέσης), να αποκλείσουμε τα παιδιά με τα κοντάρια από μπαμπού(το κάναμε), τους αντι-κωμα-τιστές(έγινε)κτλ κτλ Απομένουν αυτοί που ρωτάνε πολλά;
    Η Πολιτική Θεωρητική Προσέγγιση του Καζάκη για τον Λαό πρέπει να γίνει Πράξη. Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο; Με αποκλεισμούς ή συνθέσεις;

    ΥΓ. Ο Καζάκης και η φωνή του είναι ότι ποιο χρήσιμο και πολύτιμο, αυτή τη στιγμή, όχι μόνο για το ΕΠαΜ, για να εννοώ εκείνον στην υπέρμετρη ανικανότητα που γίνεται συνώνυμο της Προδοσίας. Αλλά η παρανόησή σου με ερεθίζει να πω ότι ίσως χρειαστεί να το «πληρώσουμε» αυτό…
    «Όσο η προσωρινή ΠΕ ανεχόταν τέτοια υποκείμενα, εγώ προσωπικά δεν είχα καμιά θέση σ’ αυτήν γι’ αυτό και παραιτήθηκα. Ακολούθησαν και μερικοί άλλοι. Σήμερα, αφού αυτά τα υποκείμενα αποχώρησαν, οι παραιτήσεις μας ανακλήθηκαν.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Είναι σαφές ότι στο Λαό υπάρχουν δυνατότητες τόσο για το καλύτερο όσο και για το χειρότερο, αυτό άλλωστε μας διδάσκει η Ιστορία. Λαοί που αξιώθηκαν τη Δημοκρατικότερη Δημοκρατία στα Νεώτερα χρόνια ( Βαϊμάρη ) λίγο αργότερα βρέθηκαν να υπηρετούν το Ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ, αφού και ο φασισμός ,ξέρετε ,Λαϊκό κίνημα είναι : άρα και επομένως δεν είναι απλά και μόνο θέμα Λαού , αφού σ’ αυτόν υπάρχουν τάξεις , όπως τάξεις υπάρχουν και στο έθνος."

    Αδερφε εφόσον αποκαλείς το ναζισμό λαϊκό κίνημα δείχνεις ότι είσαι παντελώς άσχετος με τα γεγονότα του Μεσοπολέμου στη Γερμανία. Η οργανωμένη εργατική τάξη ήταν η μόνη που αντιστάθηκε στο ναζισμό και αυτή που δέχτηκε τη μεγαλύτερη επίθεση από το κεφάλαιο, το κράτος και τους ναζιστές τραμπούκους. Άλλωστε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και η καταναγκαστική εργασία εφαρμόστηκε πρωταρχικά σε αυτούς τους αγωνιστές.
    Όσο για τη "δημοκρατικότερη" δημοκρατία της Βαιμαρης η καταληξη των γεγονότων τα λεει όλα.

    για παραπάνω: http://anarxeio.gr/contents/view/nazismos-ki-ergatikh-tajh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Ισίδωρε
    Η προσφώνησή σου με... έστειλε κανονικά εκεί που μου αξίζει (χαχαχα) ενώ η επισήμανσή σου της παρανόησής μου απέδειξε, μία ακόμη φορά, ότι ουδείς αναμάρτητος των παρανοήσεων του διαδικτύου (κι ο αναμάρτητος πρώτος το... μολότωφ βαλλέτω). :-)

    Εφόσον δήλωσες με σαφήνεια στο "ΥΓ" σου "Ο Καζάκης και η φωνή του είναι ό,τι πιο χρήσιμο και πολύτιμο, αυτή τη στιγμή, όχι μόνο για το ΕΠαΜ..." νομίζω ότι θα ήταν καλή ιδέα ΚΑΙ για τον Οθωνα να σκεφτεί το ενδεχόμενο ότι είσαι ειλικρινής, πλην όμως... όχι αλάνθαστος παψ. Εγώ είμαι σίγουρος γι αυτό κατά 98%. Το υπόλοιπο 2% είναι το ενδεχόμενο να είσαι τόοοσο σατανικός, ιδιοφυής ΚΑΙ ραδιούργος (όλα μαζί) ώστε τότε... αποτελείς είδος Θείου Δώρου, που έστειλε η μοίρα στον Δημήτρη Καζάκη για να τον ταλαιπωρήσει, αλλά ΚΑΙ για τον εκπαιδεύσει στις εξαιρέσεις των κανόνων, τους οποίους... θέλει να του διδάξει.
    :-)
    Εγώ δεν σε φοβάμαι, εσένα, πάντως Ισίδωρε. Αααλλους φοβάμαι: Κάτι... σιγανά ποταμάκια, που έσπευσαν να απαράγουν τον πρόσφατο λιβελλο κατά του Καζάκη με καρμπόν και προθυμία σκανδαλώδη.
    (και όχι μόνο σε ένα μπλογκ).

    Ως γνωστόν, στα θρίλερ ο φονιάς συνήθως είναι ο μπάτλερ! Οπότε, όποιος το παίζει μπάτλερ σε ένα κίνημα που δεν έχει αριστοκράτες είναι δύο φορές ύποπτος, ιδίως όταν ανοίγει την εξώπορτα αυτοβούλως, για να μπουν μέσα ΚΑΙ ληστές...
    (και ο νοών νοείτω).

    Θα επανέλθω στη γόνιμη διένεξη μεταξύ εσού και του Οθωνα, αλλά από τα λίγα που ανέλυσα τη θεωρώ σχετικά μικρής έκτασης ΚΑΙ επιλύσιμη.
    Υπάρχει και ένα χάσμα, μεταξύ της δικής σου πείρας του κοινωνικού διαδικτύου και της σχετικά μικρής(?) εμπειρίας του Οθωνα, οπότε το βάρος πέφτει σε σένα να δείξεις πιο πολλή κατανόηση για ενδεχόμενες παρανοήσεις. (Ισως επανέλθω αφού μελετήσω τα δεδομένα).

    ____________
    @Ακου Ανθρωπάκο
    Αυτά που λες είναι σωστά αλλά δεν αντικρούουν καθόλου αυτό που _νομίζεις_ ότι αντικρούεις.
    Δηλαδή, λες
    Αδερφε εφόσον αποκαλείς το ναζισμό λαϊκό κίνημα δείχνεις ότι είσαι παντελώς άσχετος με τα γεγονότα του Μεσοπολέμου στη Γερμανία.

    Αυτή η συνεπαγωγή ΔΕΝ ισχύει, σόρυ. Το ναζιστικό κόμμα είχε "σοσιαλιστικές ρίζες", και λεγόταν (όπως θα ξέρεις) εργατικό (με τελική ονομασία "Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανων Εργατών" NSDAP). Απ' την αρχή επιδίωξε να θεωρηθεί λαϊκό και ψηφίστηκε από μεγάλο ποσοστό της εργατικής τάξης, η οποία δεν πείσθηκε από την αριστερά.
    Μετά την άνοδο του Χίτλερ, η "αριστερή πτέρυγα" του NSDAP (των αδελφών Στράσσερ) διώχθηκε, ο ένας εν των δύο σκοτώθηκε, οπότε το ναζιστικό καθεστώς απώλεσε και το σοσιαλιστικό μανδύα του.
    Είχε προλάβει όμως, να παραπλανήσει πλήθη λαού, κι ακόμη περισσότερα πλήθη όταν πήρε κάποια μέτρα που βελτίωσαν την οικονομία, κλπ.
    Επομένως, δεν είναι λάθος να θεωρηθεί ότι μεγάλο μέρος του Γερμ. λαού όντως στήριξε το Χίτλερ, _ούτε_ είναι λάθος η "λαϊκή" μάσκα του ναζισμού.

    Αρα... ΤΙ κάθεσαι και αντικρούεις? :-) Μετά λες

    Η οργανωμένη εργατική τάξη ήταν η μόνη που αντιστάθηκε στο ναζισμό και αυτή που δέχτηκε τη μεγαλύτερη επίθεση από το κεφάλαιο, το κράτος και τους ναζιστές τραμπούκους.

    Μα.... ΚΑΙ αυτό που λες ισχύει ΚΑΙ το άλλο. Εσύ αναφέρεσαι στο μέρος της Γερμανικής εργατικής τάξης που είχε ήδη οργανωθεί σε αριστερή κατεύθυνση. Αυτό που "αντικρούεις" είναι το υπόλοιπο (ίσως και μεγαλύτερο) μέρος της, που παραπλανήθηκε να γίνει ναζιστικό.

    Ε, προφανώς επειδή θεωρείς την εργατική τάξη αλάνθαστη, δεν θα σου κάθεται καλά ότι... έφτασε κάποια στιγμή η δημοτικότητα του Χίτλερ σε τέτοια ύψη ώστε κατέστη συνυπεύθυνή του ΚΑΙ η πλειοψηφία των Γερμανών, εκείνης της εποχής.
    Αλλά γιατί να τα συζητάμε αυτά? Υπάρχουν πιο φλέγοντα θέματα, όπως η αισχρή συκοφαντία που θέλει τον Δημήτρη Καζάκη... εθνικοσοσιαλιστή.
    (είχα πει πολλά υπέρ του, αντικρούοντάς την σε άλλα μπλογκ).

    Για το μασωνικό του σκούφο του Δημήτρη δεν μίλησα. Μπορεί ρε παιδί μου να τον χρειαστεί, με τέτοιο κρύο αυτές τις μέρες (χαχαχα....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @omadeon
    Αρχικά δεν θεωρώ την εργατική τάξη αλάνθαστη. Αν ήταν, δεν θα είχε παραμείνει εργατική τάξη.
    Το μόνο που ήθελα ήταν να αντικρούσω την ιστορική διαστρέβλωση περί ευρείας λαϊκής υποστήριξης των ναζί. Ο ναζισμός ήταν ένα κίνημα καθαρά μικροαστικό που υποστηριζόταν όμως από το μεγάλο κεφάλαιο στο παρασκήνιο. Οι μικροαστοί που προλεταριοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Βαϊμάρης ήταν αυτοί που στήριξαν κυρίως τον Χίτλερ.
    Αν υπήρχε όμως κάποια τάξη που αντιστάθηκε στην ναζιστική λαίλαπα, αυτή ήταν η εργατική τάξη και φυσικά όχι στο σύνολό της, αλλά σίγουρα ένα μεγάλο μέρος της. (το ΚΚΓ είχε τεράστια υποστήριξη, όπως και η αναρχοσυνδικαλιστική FAU που είχε φτάσει τα 400.000 μέλη. επίσης η γνωστή μέχρι σήμερα Antifaschistische Aktion ιδρύθηκε το 1932). Και μην ξεχνάμε ότι ριζοσπαστικές μάζες είχαν για αντιπάλους εκτός από τους ναζί ακόμα και τη σοσιαλδημοκρατία (ο μπολσεβικισμός θεωρήθηκε απο τη σοσιαλδημοκρατία πιο επικίνδυνος αντίπαλος από ότι οι ναζί). Επίσης το ότι το ναζιστικό κόμμα αυτοπροσδιορίσθηκε ως "σοσιαλιστικό" δεν του δίνει αυτόματα λαϊκή καταβολή ή βάση. (Λαϊκό κόμμα είχαμε και στην Ελλάδα αλλά δεν θα έλεγα ότι οι Τσαλδάρηδες ήταν ιδιαίτερα...λαϊκοί).
    Και επειδή αναφέρεις "μέτρα που βελτίωσαν την οικονομία" ένα από αυτά ήταν τα δημόσια έργα, πχ οι γνωστοί Autobahnen, οι οποίοι έγιναν σε καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας, μπορείς να μαντέψεις ποιοι βρέθηκαν εκεί. Ιδού το οικονομικό θαύμα της μείωσης της ανεργίας επί ναζισμού. Ιδού και οι καταβολές των Lager.
    Γενικά ο ναζισμός έδωσε σκληρές μάχες τόσο σε ιδεολογικό(ο Ραιχ αναφέρει αρκετές "στη μαζική ψυχολογία του φασισμού")όσο και σε πρακτικό επίπεδο προκειμένου να εισχωρήσει και να διασπάσει τα ριζοσπαστικά προλεταριακά κέντρα. Μάχες που δεν είναι γνωστές και που θα έπρεπε να γίνουν όχι μόνο γιατί το τσουβάλιασμα ενός λαού ως φασιστικού είναι ρατσιστικό (και δικαιολογεί εγκλήματα πολέμου όπως η ισοπέδωση γερμανικών πόλεων από τους συμμάχους, με θύματα αμάχους), αλλά επειδή κάθε φορά οι χαλεπές συνθήκες (όπως οι τότε: βερσαλλίες, καταληψη ρουρ από γάλλους, πληθωρισμός, ανεργία) μιας εποχής οδηγούν σε χαλεπές πραγματικότητες, επομένως πρέπει να αναλύονται γιατί ως γνωστόν η ιστορία επαναλαμβάνεται σε αρκετά σημεία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ακου Ανθρωπάκο
      Θες μια σύντομη απάντηση?
      Θες μια φιλική και σεντονάτη?
      η θες μια περισπούδαστη τεκμηριωμένη?

      Η περισπούδαστη τεκμηριωμένη θα σου στοιχίσει 10 ευρώ (+1 ευρώ ανά λινκ)
      Η σεντονάτη και φιλική απάντηση κοστίζει 5 ευρώ, η σύντομη εκόνομυ πακ 50 λεπτά. Και η σιωπή είναι φυσικά δωρεάν.


      Επειδή όμως είμαι απλήρωτος από μια εταιρεία για την οποία έκανα μια δουλίτσα κι έχω κάποιο χρόνο λέω να σου δώσω μια παιγνιδιάρικη (απάντηση εννοώ). Αυτή δεν κοστίζει τίποτα, είναι σαν κομμάτι δωρεάν πίτσα πουτανέσκα

      Ακου, λοιπόν Ανθρωπέ μου... (γκουχ-γκουχ)...
      ΦΥΣΙΚΑ και δεν θεωρείς την εργατική τάξη _τόσο_ αλάνθαστη.
      Αν ήταν _τόσο_ αλάνθαστη δεν θα είχε παραμείνει εργατική τάξη.
      Ε ναι, ΔΕΝ το είπα κι εγώ καλά. :-) :-) :-)
      "Ειναι δυνατόν?" (λες μέσα σου)
      "Είναι δυνατόν,
      η τιμημένη εργατική τάξη
      να στήριξε το ναζίσμόοοο?"

      Κι εγώ σου λέω ΝΑΙΑΙΑΙΑΙ. Είειειειναι και παραείναιαιαιαι....

      Αλλά την ιδέα σου, ότι "δεν ειναι δυνατόν", την πληρώνει ο άλλος, ο ανυποψίαστος. Που πρέπει τώρα... αντί να συζητήσει σοβαρά θέματα, που αφορούν τον Δημήτρη Καζάκη, το Ε.Πα.Μ. κ.ο.κ. να κάθεται τώρα να... αμπελοφιλοσοφήσει για να "καταρριφθεί η προσβολή κατά της εργατικής τάξης της Γερμανίας ότι δεν στήριξε τον Χίτλερ" - ένα πολύ μεγάλο ή και το μεγαλύτερο μέρος της, (όπως δυστυχώς ΕΓΙΝΕ).

      Εδώ στο διαδίκτυο η ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ που κρύβει κάθε ιδεολογικό σχόλιο φαίνεται αμέσως. Ορίστε την: "μη σπιλώνετε τη Γερμανική εργατική τάξη,
      ήταν στην πρωτοπωρία, αμπε μπα μπλομ μπλα... too ki the blom "

      Η ΚΑΣΕΤΑ που άκουσα με ενόχλησε. Διότι (όπερ έδει δείξαι) τώρα λες

      "Αν υπήρχε όμως κάποια τάξη που αντιστάθηκε στην ναζιστική λαίλαπα, αυτή ήταν η εργατική τάξη και φυσικά όχι στο σύνολό της, αλλά σίγουρα ένα μεγάλο μέρος της..."

      Ε, άαααμα ισχύει αυτό, ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΝΤΑΣ ΚΑΝ στο δικό μου σχόλιο?
      Για να μας επιμορφώσεις? Για να προλάβεις μη τα μάθουμε από αλλού?

      ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ για το "ποια τάξη αντιστάθηκε στη ναζιστική λαίλαπα". Είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι θάταν πιο πολύ η εργατική, γιατί λογικά ήταν και πιο φτωχή.
      (όπως και για το ποια τάξη "έχει πάντα δίκιο", διότι είναι δεδομένο και λογικά _προφανές_ ότι ο πιο εκμεταλλευμένος είναι και ο πιο αδικημένος)

      Δηλαδή συνεχίζεις το ίδιο βιολί - βιολάκι.
      Οι προσβλεβλημένοι από ιδεοληπτικούς ιούς, φέρνουν στο διαδίκτυο τις κασέτες που παίζει η κεφάλα τους και θέλουν να την "ακούσουμε κι εμείς".

      Επιασες λοιπόν τον πρώτο που βρήκες μπροστά σου, ο οποίος λέει κάτι που θίγει όσα πιστεύεις και του την έπεσες (ότι δεν ξέρει) λέγοντας το εξής

      [μπλα μπλα μπλα...] "...είσαι παντελώς άσχετος με τα γεγονότα του Μεσοπολέμου στη Γερμανία."

      Χέστηκε η φοράδα του Χίτλερ στ' αλώνι.

      ΡΕ συ, είσαι παντελώς άσχετος με τα γεγονότα του διαδικτύου ΤΩΡΑ.

      Βρες στατιστικές ή πραγματείες που καταρρίπτουν εκείνο που θεωρεί ο άλλος δεδομένο και δώσε το _σύνδεσμο_ (που κι αυτός πλεονασμός θα είναι, ΕΔΩ).

      Εδώ είναι ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΔΕΝ είναι καφενείο ή γειτονιά ή βουλή ή χαζοκούτι. Εδώ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΟΥΜΕ τα πάντα και ενίτε... τρελλαίνουμε κόσμο (χαχαχα).

      Τσκ, τσκ, τσκ, μα κύριε Καζάκη, πόσο χαϊδεμένους τους έχετε εδώ. ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟ κοινό. Ρίχτε τους που-και-που κάνα σκαμπιλάκι εικονικό....
      ΧΑΧΑΧΑ.

      Διαγραφή
  18. Η ιστορία ξεκινάει με τον αρθρογράφο να κάνει μια ανάλυση της σχέσης λαού-έθνους-τάξης, με στόχο τον εντοπισμό παλαιότερων λαθών και συνεπώς τον καλύτερο προσδιορισμό των ενεργειών του ΕΠΑΜ.

    Ο ανθρωπάκος επιτίθεται χλιαρά στον αρθρογράφο, λέγοντας τον άσχετο με τα γεγονότα του μεσοπολέμου στη Γερμανία, υπερασπιζόμενος την εργατική τάξη και κάνοντας κάποια ειρωνικά σχόλια.

    Ο omadeon απαντάει ήπια στον ανθρωπάκο, αναλύει περισσότερο την κατάσταση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ανθρωπάκος είναι ένθερμος υποστηρικτής της εργατικής τάξης και τέλος αναρωτιέται για την ουσία της συζήτησης.

    Ο ανθρωπάκος απαντάει ήπια και αυτός, πηγαίνοντας ακόμα πιο βαθιά τη συζήτηση, δίνοντας περαιτέρω στοιχεία, αποσαφηνίζοντας το θέμα, και φαίνεται ότι υπάρχει μια γενικότερη σύγκλιση απόψεων.

    Και ενώ τα πράγματα έχουν ηρεμήσει, ο omadeon επανεμφανίζεται, αυτή τη φορά με έντονο επικριτικό, ειρωνικό, σατυρικό και απαξιωτικό ύφος, ξεχέζει κανονικότητα τον ανθρωπάκο, βγάζει αρνητικά συμπεράσματα για το ποιόν του, του υποδεικνύει κανόνες κοινωνικής και ιντερνετικής συμπεριφοράς και αναρωτιέται ακόμα μια φορά για το νόημα όλων αυτών καθώς και γιατί ο ίδιος ασχολήθηκε με τον ανθρωπάκο και για ένα τόσο ασήμαντο και ανούσιο θέμα. Προηγουμένως δε, μας είχε πει ότι κάνει προσπάθειες "επίλυσης συγκρούσεων", έχοντας φτιάξει ειδικό ιστολόγιο στο μπλογκ που συντηρεί.

    Έπεται συνέχεια…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, αλλά εν πάσει περιπτώσει το στυλ μου ξέφυγε τελείως (όπως διαπίστωσα εκ των υστέρων) και ζητώ συγνώμη.

      Υπερτίμησα τον εαυτό μου, στο να κάνει "σουρεαλισμό" αλλά ΚΑΙ την αντοχή των άλλων. Γεγονός είναι ότι υποφέρουμε όλοι από ορισμένα φαινόμενα και συχνά την πληρώνουν αθώοι για τις προβολές του νου μας. Είχα την ελπίδα να εκφάσω μια κωμική πλευρά του ζητήματος αλλά στην πορεία ξέφυγα. Εξέφρασα απωθημένα από την εμπειρία... αμέτρητων προπαγανδιστών που συναντάμε συχνά.

      Ο συνομιλητής μας όμως έχει ένα αξιόλογο σάητ, συγκροτημένες ιδέες και πάρα πολλά να πει. Επιτέθηκα σε ένα ασήμαντο σχετικά λάθος του, μόνο και μόνο... επειδή.... ΤΟ ΦΑΓΑΜΕ ΣΤΗ ΜΑΠΑ (ααα χα χα χα) (βλέπετε το αστείο ΤΩΡΑ?)
      ΄'

      Διαγραφή
    2. Έλα φίλε μου,

      Σαφώς και δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα περιέγραψα.
      Σκοπός μου δεν ήταν να δώσω μια ακριβή περιγραφή των γεγονότων, όπως θα κατάλαβες άλλωστε, για άλλο λόγο έγραψα ο,τι έγραψα. Έχει να κάνει με αυτό που λες για τις προβολές του νου μας, για τις εικόνες που σχηματίζουμε μέσα μας για τους συνανθρώπους μας, για τις διάφορες έννοιες, για τα πάντα εν ολίγοις.
      Το θέμα είναι ότι εκνευρίστηκα και στενοχωρήθηκα διαβάζοντας το επιθετικό σου σχόλιο στον ανθρωπάκο, έστω και αν αυτό δεν είχε εμένα αποδέκτη. Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν κυρίως επειδή μου χάλασες την ωραία εικόνα που είχα σχηματίσει στο μυαλό μου για εσένα, με τα προηγούμενά σου σχόλια στον Καζάκη, τον Όθωνα και τον Ισίδωρο. Υπήρχε προφανώς κάποιος λόγος που σε έκανε να αλλάξεις τόσο απότομα συμπεριφορά, και θέλησα να σε κάνω να το δεις. Και δεν ήθελα να ξεφύγει και η κόντρα μεταξύ σας.

      Τώρα χαίρομαι πάλι με την τροπή που πήραν τα πράγματα, αφού η εικόνα αποκαταστάθηκε, καθώς και που μας δόθηκε η δυνατότητα να πούμε αυτά εδώ. Αν δεν είχες γράψει εσύ με τον τρόπο που έγραψες, πιθανότατα να μην κάναμε ποτέ αυτή τη συζήτηση.

      Και εσύ αντιλαμβάνεσαι πιστεύω την αξία της κριτικής. Σωστός τρόπος κριτικής δε νομίζω ότι υπάρχει, αν και η κριτική μπορεί να χαρακτηριστεί φιλική, εχθρική, σκληρή, ήπια. Εγώ πιστεύω ότι όσο πιο σκληρή η κριτική, τόσο καλύτερος μπορεί να γίνει αυτός που τη δέχεται. Και λέω μπορεί, γιατί οι περισσότεροι δε το βλέπουν έτσι, παίρνουν μια αμυντική στάση όταν τους γίνεται κριτική, πεισμώνουν, θυμώνουν, στενοχωριούνται. Όπως στενοχωριέμαι και εγώ όταν την κάνω. Γι' αυτό και η κριτική συνήθως αποφεύγεται, ειδικά μεταξύ φίλων. Γι' αυτό και αλήθειες ακούς συνήθως από αγνώστους ή από τους εχθρούς σου, που δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα αν θα σε στενοχωρήσουν, ή ενδέχεται να έχουν αυτόν ακριβώς το σκοπό. Και κανείς μα κανείς δεν είναι, ήταν ή θα είναι ποτέ στο μέλλον υπεράνω κριτικής. Είναι στο χέρι του καθενός πώς θα την αξιοποιήσει.

      Και εδώ στο ΕΠΑΜ, που είναι ένα νέο κίνημα, η κριτική θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του. Οι ιδρυτές και τα μέλη του θα δεχτούν άγρια, σκληρή, ενίοτε άδικη κριτική. Πρέπει να καταλάβουν όμως ότι είναι επιβεβλημένη. Να μην κλείνουν αυτιά, μάτια και στόμα όταν τους γίνεται, απεναντίας θα έλεγα, να την επιζητούν διακαώς. Να το δουν σα μια πρόκληση να καταλάβουν κάτι παραπάνω, να διορθωθούν, να κάνουν αυτοκριτική. Έχει τεράστια σημασία η αντίδρασή τους στην κριτική, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν το ακροατήριό τους, ίσως και δια παντός, ανεπανόρθωτα. Και αναφέρομαι στην κόντρα που δημιουργήθηκε μεταξύ των Ισίδωρο, Όθωνα και υπολοίπων. Αν δε τα βρούμε εμείς εδώ στο μετερίζι, πώς περιμένουμε οποιαδήποτε κίνημα να έχει επιτυχία;

      Πριν από κάτι μήνες θυμάμαι συζητούσα με τη μητέρα μου ένα άρθρο για ένα επικείμενο νόμο σχετικά με το blogging. Ο νόμος έλεγε ότι όλα τα blogs στην ελληνική επικράτεια θα γίνουν επώνυμα. Η μητέρα μου συμφωνούσε, εγώ διαφωνούσα. Και αν κάποιος γράψει για εσένα ότι είσαι κλέφτης, με ρώτησε, πώς θα νοιώσεις; Μια χαρά, της απάντησα. Δεν πα να λέει ότι είμαι κλέφτης, παιδεραστής, δολοφόνος, από τη στιγμή που δεν είμαι τίποτα από όλα αυτά, γιατί να με πειράξει; Θα με πείραζε μόνο αν ήμουν, αν έλεγε την αλήθεια. Από τη στιγμή που λέει ψέματα, αστον να γράφει και να λέει ο,τι θέλει. Από εμένα εξαρτάται πώς θα αντιδράσω στην προπαγάνδα, τη στάση που θα τηρήσω και πώς θα τον ξεμπροστιάσω. Όπως και να έχει, ακόμα και να περάσει αυτός ο νόμος, είναι αρκετά δύσκολο έως αδύνατο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Όλο και κάποια σελίδα θα υπάρξει εδώ ή στο εξωτερικό που δε θα της γίνεται έλεγχος. Αλλά ακόμα και να λογοκριθεί όλο το ιντερνετ, οι φήμες θα βρουν άλλον τρόπο να διαδοθούν.

      Διαγραφή
    3. Τέλος, θέλω να αναφερθώ στην ανωνυμία στο διαδίκτυο. Σκεφτείτε τι γίνεται στο μυαλό κάποιου όταν διαβάζει κάτι. Προσπαθεί να αξιολογήσει τα γραφόμενα. Παράλληλα, δημιουργεί στο μυαλό του μια εικόνα για τον γράφων. Ανάλογα με αυτήν την εικόνα, αξιολογεί και τα γραφόμενα. Αν η εικόνα που έχει σχηματίσει είναι καλή, το πιθανότερο είναι να δει το κείμενο θετικά, αν είναι κακή, θα το δει αρνητικά. Για παράδειγμα, αν ο ΓΑΠ πει ότι είναι καλό για τους νέους να μεταναστεύσουν, αυτό θα ληφθεί αρνητικά, πολλοί θα νοιώσουν οργή και θα το θεωρήσουν λάθος, ότι ο ΓΑΠ το λέει αυτό γιατί θέλει να ξεκληριστεί η Ελλάδα. Αν το πει όμως η φουκαριάρα η μάνα μας, θα το δούμε θετικά και θα την πιστέψουμε. Όμως ποια είναι η πραγματικότητα; Ποιο είναι το σωστό; Συνεπώς, η εικόνα του ομιλητή στο μυαλό μας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ικανότητά μας να αξιολογήσουμε την είδηση, στην κρίση μας, στο να δούμε την αλήθεια.

      Το ίδιο συμβαίνει και με τον Καζάκη, οι υποστηρικτές του βλέπουν με θετικό μάτι τα κείμενά του, ενώ στους αντιπάλους του έχουν χάσει κάθε αξία. Το ίδιο και με τους κυβερνητικούς/εξουσιαστές, ο,τι και να πούνε πλέον είναι αυτονόητο ότι είναι προπαγάνδα ή ψέμα. Η θολούρα της κρίσης μας που επέρχεται από την εικόνα ενός ανώνυμου συντάκτη είναι μηδαμινή, αν το αφήσουμε. Το ιντερνετ είναι επίτευγμα της εποχής μας, ποτέ στο παρελθόν δε μπορούσε κάποιος ανώνυμα ή επώνυμα να αγγίξει τόσο πολύ κόσμο, εν δυνάμει και τα 7 δισ του πλανήτη. Τα λόγια φεύγουνε ενώ τα γραπτά μένουνε, για πάντα. Με την ανωνυμία στο ιντερνετ, αναγκαστικά, μια εικόνα πάλι θα σχηματίζεται στο μυαλό του αποδέκτη της είδησης, αλλά θα διαστρεβλώνει όσο λιγότερο γίνεται την κρίση του. Η διαστρέβλωση αυτή πιστεύω ότι θα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τόνο γραφής καθώς και το προτασσόμενο ήθος του συντάκτη. Ας προσέχουμε τι γράφουμε και πώς τα γράφουμε λοιπόν. Άλλωστε δε ξέρουμε ποιος μας διαβάζει.

      Μπορεί λοιπόν να καταλάβει κανείς την τεράστια σημασία της ανωνυμίας (στο ιντερνετ ή αλλού), το οποίο είναι καινούριο φαινόμενο. Αλλά εκτός από το γεγονός ότι θα αποβεί χρήσιμη, εγώ πιστεύω ότι είναι αυτή που θα ανοίξει το δρόμο σε καλύτερες εποχές.

      Διαγραφή
    4. Φίλε Κώστα,
      Διαπιστώνω ότι... ξεπέρασες κάθε προσδοκία μου για θετική αξιοποίηση των προβλημάτων που... ΠΟΛΥ ορθώς στηλίτευσες ΚΑΙ σε μένα (χαχαχα).

      Ο δρόμος της συνεννόησης, της ομοψυχίας και της αλληλεγγύης φυσικά... δεν είναι στρωμένος με... ροδοπέταλα, ούτε με διθυράμβους πλήθους. Είναι δρόμος δύσκολος γεμάτος παγίδες στρωμένος κι απαιτεί... σεμνότητα θηριώδη (όχι "αγάπη θηριώδη" που έλεγε ο Ελύτης) κι είναι το Βατερλώ των εγωισμών μας, των οποιωνδήποτε διανοητικών λαθών ή νευρώσεών μας, καθώς και των ίδιων των συμπεριφορών μας (χεχε). Παραδόξως, όμως (και ευτυχώς) ο τολμών να ασκήσει αυτο-έλεγχο αμοιφθήσεται, διότι οι πτωχοί τω εγωϊστικώ πνεύματι κληρονομήσουσι τούτη την Νέαν Βασιλείαν των Ιντερνετικών... Ουρανών. Οποιος θέλει να πετάξει πρέπει να κατέβει απ' τα σύννεφα. Κι όποιος θέλει να εισακουστεί, πρέπει ενίοτε ΚΑΙ να το βουλώνει. Εδώ υπάρχει έμπνευση για εκατομμύρια ανέκδοτα, κι αν ο Θεός δεν έχει χιούμορ, μάλλον χάλασε... το modem Του (θα Του το φτιάξουμε εμείς γιατί κι ο διάολος περιμένει στην ουρά).

      :-) :-) :-)

      Κοντολογίς (κομμένη η πολυλογία τώρα... αααχ, ευθυμήσαμε!!!) προσυπογράφω _απολύτως_ τα τελευταία σου σχόλια, είμαι δε ευτυχής που το βούλωσα ώστε να εκφραστείς (μαζί με άλλους) πιο καλά και σήμερα έχουμε ανακοίνωση του ίδιου του Δημήτρη Καζάκη (μαζί με πλήθος άλλων προσώπων / φορέων / κομμάτων κλπ). για μαζική συγκέντρωση.

      Αν δεν μπορούν να το μάθουν άλλοι, το Μεγάλο Κόλπο της Ενότητας θα το τους μάθουμε εμείς, μέσω της συνεννόησης και μιας Νέας Ταπεινότητας. Ζητώ συγνώμη για την έπαρση, με το ελαφρυντικό ότι... είναι ειλικρινής και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ για μένα. χαχαχα

      Διαγραφή
  19. Απλά ήθελα να κάνω μια μικρή παρέμβαση σε κάτι που θεώρησα σημαντικό, αφού τέτοιες απόψεις προέρχονται συνήθως από αντιδραστικούς κύκλους (χωρίς να θεωρώ τον συγγραφέα της ως τέτοιο). Όσο για τις πηγές: μία από αυτές, την έγραψα για να την διαβάσει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Και δεν είναι κασέτα, βλακάκο, είναι γεγονότα. Δεν αγιοποίησα την εργατική τάξη, ούτε μίλησα για καμιά πρωτοπορία του γερμανικού προλεταριάτου, αυτά τα λες εσύ. Το μόνο που είπα είναι ότι ένα σημαντικό μέρος της εργατικής τάξης αντιστάθηκε στον φασισμό με το αίμα του και ότι η άνοδος και η εδραίωση του φασισμού δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

    Από κει και πέρα μου είναι αδιάφορο αν συμφωνείς ή όχι. Και σταμάτα να γράφεις με έπαρση. Πως την έχεις δει ρε μπρόκολο?

    (Προς Καζάκη: με συγχωρείς, το θέμα ξέφυγε από το κείμενο και σταματάει εδώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και καλά έκανες.
      Εγώ δεν ήξερα πολλά για αυτό το θέμα, ούτε είχα σκεφτεί ποτέ κατά πόσο δύσκολο ήταν να ανελιχθεί ο χιτλερικός φασισμός. Μου έδωσες την ευκαιρία να μάθω κάποια πράγματα και να ενδιαφερθώ να μάθω περισσότερα από μόνος μου.

      Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε το ήθος και κυρίως την ταπεινότητα και σεμνότητα που θα πρέπει να διακρίνει τους μελλοντικούς εξουσιαστές. Διαφορετικά, θα καταλήξουμε στα ίδια φασιστόμουτρα, όπως γίνεται πάντα άλλωστε.

      Κατά τ'άλλα, βρισκόμαστε όλοι μας φιλοξενούμενοι εδώ στο χώρο, το σπίτι του Καζάκη. Πιστεύω ότι οφείλουμε να το σεβόμαστε αυτό, αλλά και να δεχόμαστε την όποια κρίση του σχετικά με το περιεχόμενο, μέγεθος, κλπ των σχολίων μας, όσο και να διαφωνούμε ή να στενοχωριομάστε με αυτήν.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Ακου Ανθρωπάκο

      Η τελευταία σου γραμμή, ΟΧΙ εκείνη που με αποκαλεί "μπρόκολο", είναι και η αιτία της δεύτερης παρέμβασής μου, δηλαδή ότι "το θέμα ξέφυγε από το κείμενο".

      Αμα αρπάζεστε ρε παιδιά έτσι εύκολα, ΤΙ να πω?

      Δεν έπεται από όσα είπα όμως ότι οι ιδέες σου είναι λάθος.

      Απλώς είναι μέρος της αλήθειας. Σήμερα ο στρασσερισμός αναβιώνει και είναι μεγάλο λάθος η υποτίμηση αυτής της πτυχής του ναζισμού, της "λαϊκής".
      http://en.wikipedia.org/wiki/Strasserism

      Είστε μερικοί έτοιμοι να αρπαχτείτε χωρίς λόγο.

      Το σχόλιό μου ήταν σαφέστατα χιουμοριστικό και δεν πρέπει να το παίρνεις προσωπικά. Αν πάλι είσαι τόσο σίγουρος για τις ιδέες σου, γιατί σε προσβάλλει?

      Το σχόλιό μου που σε ενόχλησε περιείχε μια γενική δυσφορία για όσους εξαπλώνουν ιδεολογίες, αλλά και μια φιλική κριτική, διότι είπες σε κάποιον, χωρίς βάσιμο λόγο, ότι είναι "παντελώς άσχετος με τα γεγονότα του Μεσοπολέμου στη Γερμανία".

      Ε, τι να πω. Αφού εσύ δεν είσαι άσχετος, προχώρα! Δεν το λέω ειρωνικά.


      Υ.Γ. Ηταν επίσης αυτοσαρκαστικό το σχόλιο, για όποιον θυμάται ΤΙ είπα στην αρχή. Αλλά δεν μπυράζει.

      Διαγραφή
  20. Αγαπητ @commeilfaut (για να εικάσω, μαζί με τα γαλλικά, πιάνο;)

    Στο σχόλιό σας http://goo.gl/CjD7E περιποιηθήκατε «καταλλήλως» τον Όθωνα.
    Δεν το περίμενα έως εκεί…
    Είχα πιάσει ένα νήμα και περίμενα να ξηλωθεί το πέπλο της σιωπής τραβώντας αργά και σταθερά. Ποιοι οι συγγραφείς και ύστερα ας βλέπαμε το πώς και το γιατί. Εσείς τραβήξατε μονομιάς και έπεσε το «μανίκι» κάτω. Ας αυτό-προσδιοριστεί μόνο του αν είναι δεξιό ή αριστερό, μου είναι παγερά αδιάφορο.
    Για όσους εκείνη την νύχτα παίρναμε τηλέφωνα για να μάθουμε αν έφεραν εμφανή σημάδια βασανισμού ακούγαμε φήμες. Φήμες από παντού και από όλους. Φήμες για παραίτηση του Καζάκη που τις επιβεβαίωσε ένα μήνα μετά. Φήμες ότι ο νομικός, είπε ότι διαγραφές δεν γίνεται γιατί δεν υπάρχει νομική υπόσταση. Φήμες ότι θα ξεκινήσει κουβέντα για το «οργανωτικό».
    Ο αγώνας για να βρούμε τα κομμάτια του παζλ είχε αρχίσει.

    Κύριοι, του Κεντρικού Πυρήνα, αποτύχατε να τα βρείτε μεταξύ σας. ΚΑΙ χέστηκα αν είστε δεξιοί ή αριστεροί ή αν ο άγιος Πατέλης όσο και αν προσπάθησε προέκυψε έκτρωμα..

    Ο Χρήστος (που έχει κοχόνες) δημοσιοποίησε, στο κεντρικό site του Ε.Πα.Μ. κάτω από το μίτο(sic!) "Οργανωτική Δομή"
    Νομική Μορφή για δύο ανάγκες: 1. ΑΦΜ για Ταμείο
    2. Σωματείο ή Κώμα για ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

    Μόνο Σωματείο και Κόμμα έχουν το ΝΟΜΙΚΟ δικαίωμα Διαγραφής μελών.

    Η κάθε αφήγηση θα σταματούσε στο κομβικό σημείο της ανάγκης ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ σε ένα Μέτωπο, σε ένα Παλλαϊκό κάλεσμα, σε κείμενα του Καζάκη που εμπνέουν για μία φορά ακόμη Νοήματα σε λέξεις όπως ΛΑΟΣ.

    κουρτίνα Α: παίρνεις στυλό και διαγράφεις εκείνον και τον άλλο μέχρι να έρθει η δική σου ώρα που είπε και ο Πάστορας.
    Κουρτίνα Β: οι λέσχες, οι σύλλογοι, τα private Μπαράκια βρε αδελφέ θα κατακλύζονταν απ΄ την συλλογική προσπάθεια ο Λαός να οργανωθεί σε ΧΩΡΟΥΣ.(γειτονιές, εντάξει!)

    Λοιπόν όπως αναμενόταν, οι Εγγραφές συνεχίζονται, Συνέδριο στις Καλένδες και προσυνεδριακός διάλογος σε μίτο(sic!) συγκεκριμένο για να μην γίνεται… στείρα παράθεση μονολόγων…

    Άλλωστε μία πραγματική εικόνα που αποκομίσαμε αφού έφυγαν οι διπλο-εγγραφές κτλ δεν είναι κάτι που μπορεί να μας κάνει χαρούμενους…
    "...οι followers στο twitter είναι περισσότεροι από 23 χιλιάδες, στο facebook περισσότεροι από 12 χιλιάδες (μέσα σε μερικούς μήνες)...", δυστυχώς - pitsirikos speaking - και όποιος κατάλαβε – κατάλαβε.

    Τώρα αν ΔΕΝ καταλάβουμε ότι στο ΕΠαΜ χωράνε όλοι - ΕΚΤΟΣ από αυτούς που ΜΙΣΟΥΝ κάθε τι έξω από τον εαυτό τους - θα είμαστε για γέλια!


    ΥΓ. @commeilfaut: Τίποτα πρακτικά αναρτημένα έστω και αλλοιωμένα ξέρεις;
    @to_whom_it_may_concern:
    "Το Ε.Πα.Μ. απαντά Επίσημα και Δημόσια με τις ομόφωνες Ανακοινώσεις του και τις Δημόσιες και Επώνυμες τοποθετήσεις των μελών του και για όποιους ενδιαφέρονται αυτές βρίσκονται παντού." ΑΧΤΑΡΜΑΣ.

    Το Ε.Πα.Μ. απαντά Επίσημα και Δημόσια με τις ομόφωνες(!) Ανακοινώσεις του.

    Τα κείμενα που δημοσιεύονται σε αυτή τη σελίδα είναι επώνυμα και δεν εκφράζουν απαραίτητα, ούτε δεσμεύουν το Ε.Πα.Μ.(κεντρικό site του Ε.Πα.Μ. κάτω από το μίτο(sic!) "Πολιτικός Διάλογος")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Ισίδωρος :
    Γαλλικά, πιάνο και μπαλέτο έμαθα. Ελπίζω να είναι αρκετά.

    Αλλοιωμένο είναι κάτι που έχει περάσει κατα πολύ την ημερομηνία λήξης.Δεν συντρέχει όμως κάτι τέτοιο.

    Ο φίλτατος και συμπαθέστατος Όθων χρησιμοποιεί τα κεφαλαία στο "Ανακοινώσεις", "Δημόσιες", "Επώνυμες", "Επίσημα". Ελπίζω να καταφέρει με την επισημότητα που του αρμόζει να δημοσιοποιήσει επώνυμα μια ανακοίνωση είτε με τα αλλοιωμένα λινκ είτε με τα κανονικά, κι ας μη χρησιμοποιήσει κεφαλαία ως ένδειξη σεβασμού και κύρους που προσπαθεί να προσδώσει άνωθεν.

    Άλλωστε μονολόγησε την αλήθεια.Επιλεκτική παρουσίαση κολαούζο δεν θέλει.

    Αν μετριέται η δυναμική η απήχηση και το μέγεθος ενός Μετώπου(;) στα τιτιβίσματα του twitter και στα Like του facebook το χάσατε το κορμί πατριώτη. Θυμηθείτε μόνο τα αντίστοιχα νούμερα των αγανακτισμένων τον Ιούνιο που ήταν υπερπολλαπλάσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑγαπητΗ @commeilfaut (μπήκε, thnks!)

      Μέχρι και ο Omadeon "…με βάση (πάντα) το ΜΕΡΟΣ της ιστορίας που περιέπεσε στην αντίληψή μου." έμαθε την "κυρίαρχη" αφήγηση. Τώρα ξέρει ότι όταν φύγει θα πρέπει να παραδώσει το blog(που δεν είναι και aggregator) στον Ζιζέκ…
      Εκείνη την ιστοριούλα που υπογραμμίζει "μαγνητόφωνα" και κάνει αδελφό να πιάνει μαχαίρι και το χέρι μου μπουκάλι για να υπερασπιστούμε τι;
      Τις φούστες που φοράει όποιος το έκανε ή ότι αν κάποιοι τον ανάγκασαν να το κάνει με διγλωσσίες και συμπεριφορές του ξαναφοράνε παντελόνια; Δεν θα πάρω, ευχαριστώ!
      Τα κάνανε μούσκεμα εκεί ψηλά στον Υμηττό και δεν κρύβεται ότι ήταν ΟΛΟΙ.

      Ενιαίο Μέτωπο με Τάσεις; Απαράδεκτο.
      Οι "Θεσπιείς" ανάκατα στην παράταξη κι ας έχουν μικρότερες ασπίδες.
      Η τάση των ΑντιΝεοΤαξιτών (που δεν υπάρχει) έβγαλε καντήλες στην Απογραφή και δεν άνοιξε τις πόρτες. Στην "άλλη" απογραφή φαντάζεσαι τι κάνει;
      Μέχρι στην αρχή προστασίας δεδομένων θα φτάσουν και δεν το κρύβουν.
      Τα νούμερα είναι από το blog του pitsirikos, μην τρελαίνεσαι, που τέτοια τύχη…

      Για links, πληροφόρηση και δεδομένα μην συνεχίζεις. Έστειλα email για να τα ζητήσω για να μην του καταλογιστεί ότι τα αναπαράγει δημόσια και περιμένω πως και πως τον σφακιανάκη(τον τραγουδιστή) να μου χτυπήσει την πόρτα για Απειλές!!!
      Όσο για πολμπιρό καταστάσεις, κοντεύει βδομάδα που του έστειλα τα ΕΠαΜ που έχουν φάτσα – κάρτα το mail επικοινωνίας του και ακόμα έχουν τον Σπύρο Λέκκα ως μέλος Κεντρικής Επιτροπής. (είπαμε, Δ.Αττικής, Δ.Θεσνικης, Ηρακλείου Κρήτης)
      Για το "Σεισάχθεια σκέτο" βάλε ένα χεράκι βοήθειας, εσύ!

      Τέλος με κούρασαν πολύ, σωματικά, κάποια παλικάρια που νομίζουν ότι είναι το ΕΠαΜ. Δεν θα πάρω μέρος στις επόμενες λαμπαδηδρομίες.
      Η όποια κριτική, μου γίνεται, έχει στόχο την Ελλάδα γιατί είμαι Έλληνας και προέρχεται από Τούρκους. Μίλησα!(πόσο βολικό!!!)

      Μετά το ανέκδοτο, "εκλογές στην Ελλάδα", έρχεται το "συνέδριο στο ΕΠαΜ".

      Υπάρχει Ελπίδα;

      Διαγραφή
  22. Για όσους καταλαβαίνουν από σωστή διακυβέρνηση.

    Καταλάβαμε την βουλή;

    Καταλάβαμε τα κανάλια;

    Κυβερνάμε την χώρα μας;

    ή αφήνουμε τους εχθρούς μας να μας κυβερνούν με φανερούς τρόπους ή με κεκαλλυμένους ψυχολογικούς τρόπους;

    Είμαστε όσο το δυνατόν αυτάρκεις;

    Καταλαβαίνουμε την αξία της ευτυχίας του κάθε ανθρώπου σαν αιτία και σαν μέσο για να μπούν τα περισσότερα κοινωνικά πράγματα στην θέση τους;

    Στον εκδηλωμένο κόσμο δεν υπάρχει απόλυτη ειρήνη, διότι σε τέτοια περίπτωση ο κόσμος θα έπαυε απλά να υπάρχει, αλλά τουλάχιστον δεν πρέπει να φροντίζουμε για την επιβίωση όλων των ανθρώπων;

    Ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να κυβερνήσει;

    Ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να αποφασίσει ποιός θα κυβερνήσει την χώρα σωστά;

    Μπορεί κάποιος να είναι κατάλληλος για κυβερνήτης όταν δεν ξέρει να αντιμετωπίσει απειλές εναντίον της ζωής του και ενδίδει προδίδοντας την σωστή διακυβέρνηση;

    Μπορεί κάποιος να είναι κατάλληλος για κυβερνήτης όταν προδίδει την σωστή διακυβέρνηση για να ικανοποιήσει βίτσια του;

    Είτε νικήσουμε, είτε χάσουμε, μόνο το ιδανικό, έστω και αν είναι ουτοπικό, μας βοηθάει να καλυτερέψουμε.

    Ηλίας Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Β. Μπασπανέλος
    Πρώτα –πρώτα καλημέρα σε όλους και σας ευχαριστώ για την κριτική σας .Το πρώτο που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν πρέπει να συγχέουμε τις αστικές στρατιωτικές δικτατορίες με τον φασισμό. Οι πρώτες δεν νοιάστηκαν ποτέ για τον λαό , σε αντίθεση με τον δεύτερο που δεν περιφρόνησε τους λεγόμενους απλούς ανθρώπους .

    Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι << νοιάστηκαν >> για τον λαό ( και μη βιαστείτε να με παρεξηγήσετε ) σαν αταξική μάζα νοούμενο ,μην ξεχνάμε άλλωστε ότι επί του δικού μας Ι. Μεταξά θεσπίστηκε το οκτάωρο , δημιουργήθηκε το Ι.Κ.Α. κ.λ.π. Μην ξεχνάμε επίσης ότι ο Χίτλερ λάνσαρε το σλόγκαν « ένα αυτοκίνητο για τον καθένα », κατασκευάζοντας ένα φτηνό όχημα , το περίφημο φολκσβαγκεν , που στα γερμανικά σημαίνει λαϊκό όχημα , αν και το ζητούμενο σε μία κοινωνία πρέπει να είναι καλές δημόσιες συγκοινωνίες για όλους .

    Τι θέλω να πώ με όλα αυτά ; Ότι ο φασισμός έχει τρία χαρακτηριστικά : α) Πίστη στη φυλή ή στο έθνος ή στο κράτος ή και στα τρία ταυτόχρονα . β) Πίστη στον ηγέτη και γ) πίστη στον Λαό ,νοούμενο ως μάζα ταξικά αδιαφοροποίητη.

    Τα παραπάνω χαρακτηριστικά , για να μην πώ ιδεολογήματα , ο Μουσολίνι ( που σημειωτέων είχε επαρκέστατη Μαρξιστική παιδεία ) θα τα κάνει να συγκλίνουν σε ένα , ανάγοντας τα σε Κοσμοθεωρία ( Φασισμός ) αν και σα βιοθεωρία ο φασισμός υπάρχει από παλιά , χωρίς βέβαια να λέγεται έτσι .

    Ο φασισμός λοιπόν , αλλά και η χειρότερη μορφή του ο ναζισμός ( άλλωστε δεν υπάρχει μία ενιαία φασιστική θεωρία) είναι κοινωνικό κίνημα με λαϊκή βάση και όχι μία δικτατορία που επιβάλλεται με τη βία .Ο Χίτλερ κατέλαβε την εξουσία με εκλογές το 1933 , ενώ ο Μουσολίνι , όπως και ο δικός μας Ι. Μεταξάς την κατέλαβε δι΄αναθέσεως από τους αστούς.( θυμίζει μήπως το τελευταίο κάτι σχετικά με τον Παπαδήμο ;) .

    Ο φασισμός επομένως είναι μία πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση , ακριβώς και επειδή έχει λαϊκή βάση. Κατά κάποιο τρόπο είναι ένας « Σοσιαλισμός » των μικρομεσαίων , ένας λαικός καπιταλισμός και τελικά ένας χυδαίος και άκρως επικίνδυνος λαϊκισμός ( θυμίζουν μήπως αυτά κάτι πράσινο ;) .

    Ακριβώς λοιπόν επειδή ισχύουν τα παραπάνω, οι χωρίς ταξική συνείδηση « απλοί» λαϊκοί άνθρωποι , εύκολα μπορούν να μετακινηθούν , από τα ένα άκρο του πολιτικού σφάλματος στο άλλο , γι αυτό και λέμε ότι σε περιόδους πολιτικών –οικονομικών κρίσεων ενισχύονται τα άκρα !!!

    Ο Μάρξ έλεγε ότι η μάζα είναι ικανή και για το καλύτερο και για τα χειρότερο .Η μάζα δεν εξαγιάζεται από το γεγονός και μόνο πως είναι μάζα . Η μάζα είναι μία « δεξαμενή » που εμπεριέχει όλες τις δυνατότητες , ξαναλέει ο Μαρξ . Εμπιστοσύνη στη μάζα σημαίνει ότι πιστεύεις πως αυτή θα αναπτύξει τις καλύτερες δυνατότητες της , αν δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Β.Μπασπανέλος-συνέχεια
    Οι επισημάνσεις του Μαρξ μοιάζει να επιβεβαιώνονται εδώ, γι αυτό και λέω ότι οι Γερμανοί που ακολούθησαν τον Χίτλερ ήταν σε ένα μεγάλο μέρος και πρώην Σπαρτακιστές , που μετά την ήττα του 1919 , με δολοφονημένη την ιστορική τους ηγεσία ( Ρόζα Λούξεμπουργκ) απογοητευμένοι παρασύρθηκαν κάτω από ένα πολλά υποσχόμενο δημαγωγό όπως ο Χιτλέρ .

    Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι της ανόδου του φασισμού στην Ιταλία , είχε προηγηθεί μία ήττα του Σοσιαλισμού και της ανόδου του Ναζισμού στη Γερμανία είχε προηγηθεί μία ήττα της Σοσιαλδημοκρατίας και αυτής είχε προηγηθεί μία συντριπτική ήττα του Μαρξιστικού Σοσιαλισμού από την Σοσιαλδημοκρατία.

    Ίσως γι αυτό είναι σωστό αυτό που έχει ειπωθεί πως « ο φασισμός αντικαθιστά τον Σοσιαλισμό , όταν αυτός ηττάται » .

    Λίγα λόγια ακόμη για τα Έθνος – Εθνικισμό – Διεθνισμό .

    Ο Διαφωτισμός , παρά την αναμφισβήτητη αξία του , είναι αυτός που δημιούργησε τον Εθνικισμό στην σύγχρονη εκδοχή του , είναι ο τρόπος που βρήκαν οι Διαφωτιστές –αστοί για να προσβάλουν την φεουδαρχία , παίρνοντας μαζί τους και άλλα καταπιεσμένα στρώματα του λαού . Έτσι δημιουργήθηκαν τα Εθνικά κράτη.

    Με άλλα λόγια , ο Εθνικισμός δεν είναι πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις αντιδραστικός , αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο για πολιτική δουλειά .Θέλω να πώ ακόμη πως και ο Διεθνισμός δεν είναι εξ ορισμού προοδευτικός . Σε συνθήκες ανάπτυξης και επέκτασης του καπιταλισμού, σαφώς και δεν είμαστε διεθνιστές , ειδικά με την έννοια που θέλει το Μεγάλο Κεφάλαιο , σε συνθήκες επίθεσης του κεφαλαίου , το εθνικό είναι και προοδευτικό .

    Με βάση τα παραπάνω , θέση μας ΔΕΝ πρέπει να είναι ,ούτε ο άκρατος κοσμοπολιτισμός ,ούτε ο άκρατος Εθνικός πατριωτισμός , αλλά η συνεχής προσπάθεια για να αποκτήσει ταξική συνείδηση , η ταξική αδιαφοροποίητη μάζα που είναι ο Λαός, ο οποίος είναι ικανός και για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο !!!

    Μόνο έτσι κατά την άποψή μου , σε τελική ανάλυση , δεν διασπάται η συνάφεια του ταξικού με το εθνικό - λαϊκό και αποκτάει νόημα η έννοια του « αυτοκράτορα λαού » που έλεγε ο Ρήγας!!!

    Βασίλης Μπασπανέλος

    Μηχ/γος –Μηχ/κος –Εκπ/κος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ο λαός σαν μάζα είναι το χαμηλότερο επίπεδο συνείδησης. Όταν, για παράδειγμα, κάποιος περιτριγυρίζεται από μια μάζα που ζητωκραυγάζει τους "μπλέ" θα αρχίσει κι αυτός από φόβο να ζητωκραυγάζει τούς "μπλέ".

    Οι διανοητές, είτε το κάνουν επίτηδες είτε από άγνοια, κακώς ξεχνούν το άτομο το οποίο είναι το μόνο με το δυναμικό να αφυπνιστεί στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα συνείδησης. Μόνο με άτομα με υψηλό επίπεδο συνείδησης μπορεί να λειτουργήσει η πραγματική δημοκρατία.

    Επειδή δεν είναι εύκολη η αφύπνιση της συνείδησης για τους πολλούς, το ιδανικό πολίτευμα είναι η αξιοκρατία, αριστοκρατία την έλεγαν παλιά αλλά κι αυτός ο όρος, για πολλούς, σημαίνει παρεξηγημένα ολιγαρχία των τυρράνων.

    Αξιοκρατία σημαίνει ο καθένας στην θέση του με σκοπό την καλύτερη διαβίωση και την ευτυχία του κάθε ατόμου και ταυτοχρόνως τον περιορισμό της ισχύος αυτών των ατόμων που συνειδητά η ασυνείδητα καταστρατηγούν τον προαναφερόμενο σκοπό.

    Η ειρήνη είναι επιθυμητή, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν είναι αποτελεσματική, οπότε η βία πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

    Προτείνω τουλάχιστον να χρησιμοποιούμε το ιδανικό για να εκτιμούμε καθαρότερα που βρισκόμαστε πολιτικά και κοινωνικά.

    Ηλίας Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. σκεφτομαι με τι λογια να αρχισω,καθε αρχη και δυσκολη λενε καποιοι,ομως με
    οδηγουν τα λογια της καρδιας μου,και οχι του μυαλου, οπως κανουν καποιοι.
    σκεφτομαι μια κινεζικη παροιμια,μονο που θα την αντιστρεψω λιγουλακι.
    χιλιες λεξεις μια εικονα,ετσι λοιπον λεω να σας πω μια ιστορια,βγαλμενη
    μεσα απο ωρες μοναξιας,απελπισιας,οταν ολοκληρο το συμπαν συνομωτουσε
    εναντιον της δικης μου παρουσιας,σε αυτο το μεγαλο σπιτι που ζουμε ολοι,πλανητης γη
    την ονομαζουν.και με αυτες τις σκεψεις μου θα σας καλος ορισω ολους,και ευχομαι μια αλυσιδα
    μεγαλη ολοι να γινουμε,δυνατοι,και να δειξουμε σε ολους αυτους που οριζουν τις ζωες μας,
    πως δεν εχουν μεριδιο στην δικη μας ευτυχια. '' αθεο παθος φοβοι θολοι,χυμενοι απο το λευκο εγω μας.καθως το υποαναπτυκτο μας πνευμονι λαχανιαζει διπλα σε καποιο ανυμπορο ρολοι.ιδιες οι συμβασεις,τα σχηματα ιδια,κατι αναβει και χανεται.χερια στο κενο διψασμενος ουρανισκος,στεκομαι εως οτου αντικρησω την κοκκινη σκουρια.θα θελα το κρεβατι που κοιμαμαι να ειναι απο καρφια,και καθε σταγονα αιματος που χυνεται,ενας καινουργιος ερωτας,μια αλλη προσμονη,και νοτες μιας παλιας κατεστραμενης μελωδιας,να γινει ηχος,λεξεις,κλειδια,ζωγραφια στους μαυρισμενους τοιχους του μυαλου,ισως τοτε τελικα μπορεσουμε να γινουμε ενα μπουκετο ιδρωμενα τριανταφυλλα,τραγουδωντας το τελος μιας καινουργιας αρχης.''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Νέο πρόβλημα με τα φυλλάδια του ΕΠΑΜ.
    Όσοι σβήνατε το σεισάχθεια blog από αυτά γιατί οι "κακοί" έφυγαν από το ΕΠΑΜ σας έρχεται νέα δουλειά.
    Σβήστε κάθε αναφορά στο Radio9.
    Είναι οι νέοι "κακοί". Του κόψανε το μικρόφωνο!
    Ακόμα και τα κατεστημένα μέσα θέλουν δεοντολογία.
    Μην κόβεις τον πλεύρη αν του έχεις υποσχεθεί μικρόφωνο και μην βρίζεις τον α(η)δώνη χωρίς να είναι παρών επειδή ήσουν πολύ λίγος για τα δοντάκια του…
    Θα ακολουθήσουν ηρωικά λόγια για "αγώνες" και "ενοχλητικές φωνές" έστω και αν είναι σικέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αν το σύνολο των λευκών ψηφοδελτίων είναι 50% +1 τότε όλοι οι υποψήφιοι χάνουν το δικαίωμα υποψηφιότητας τους!!! ΜΕ ΛΕΥΚΟ 50%+1 ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ…ΟΛΟΙ ΛΕΥΚΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΑΥΤΟ? ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ? ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ? ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΟΛΟΙ ΛΕΥΚΟ ….

    http://antichainletter.wordpress.com/2011/11/01/vote51/

    ΑπάντησηΔιαγραφή